Brande Åcenter KOLLEGIAL OMSORGS-MAPPE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brande Åcenter KOLLEGIAL OMSORGS-MAPPE"

Transkript

1 Brande Åcenter KOLLEGIAL OMSORGS-MAPPE SAMTALEVEJLEDNING FOR PERSONALE AT TAGE HÅND OM KOLLEGER, DER HAR VÆRET UDSAT FOR GRÆNSEOVERSKRIDENDE OPLEVELSER.

2 BEREDSKABSPLAN - trin for trin DEBRIEFING GUIDE - psykisk 1. hjælp - hvordan hjælper jeg... REGISTRERING AF EPISODER - hvordan gør jeg... INTERVIEWGUIDE - til daglig personaletrivsel KONTAKTPERSON SKEMA - udfyldes af alle ansatte HVID FOLDER - til uddeling LOVPLIGTIGE RUTINER - fra Falck Healthcare - Hvem må tage kontakt til Healtcare Intern registrering af psykisk og fysisk vold mod personale Episoderegistrering af gentagende episoder - skabeloner DIVERSE MATERIALE

3 Kortfattet beredskabsplan - til brug ved grænseoverskridende episoder. Når en kollega er udsat for vold skal du: sørge for at den voldsramte afløses, sammen med den voldsramte kontakte dennes læge eller tage på skadestuen, når det er relevant. (Efter kl kan lægevagten under region Midtjylland kontaktes på tlf.: ) være ordstyrer, når de implicerede snakker forløbet igennem, kontakte pårørende for at forklare, hvad der er sket og for at sikre, at den voldsramte ikke kommer hjem til ensomhed, sørge for, at den voldsramte kommer sikkert hjem, accepter hvis vedkommende ønsker at blive på arbejdspladsen, da det også er en måde at bearbejde hændelsen på. underrette teamlederen, (teamlederen beslutter evt. i samråd med lederen, om falck/psykolog skal kontaktes) hvis ingen af disse træffes, kontaktes en sikkerhedsrepræsentant. udfylde skadesanmeldelse og internt episodeskema, eventuelt sygemelde den voldsramte til næste dag og tilkalde vikar.

4 Debriefing (psykologisk krisehjælp) En faktuel og systematisk gennemgang af tanker, indtryk og reaktioner, forårsaget af en ekstraordinær hændelse. Din største opgave er at være nærværende og LYTTENDE overfor hver enkelt. Fakta - hvad skete der? Tanker - hvad tænkte du? Indtryk - sanseindtryk - hvordan oplevede du situationen? Reaktioner - imens, efter og nu Formodentligt har din kollega brug for, at ovenstående gennemgås flere gange for at få overblik. Målet er at lade den ramte fortælle om episoden igen og igen. Afrunding: Informer om forventelige reaktioner (udlever også blå folder - er bagerst i denne mappe) Rådgivning om mestringsstrategier: spis almindeligt/gå en tur/få sovet/giv tilbud om at ringe, hvis der opstår spørgsmål. Lav aftale om en opringning senere på dagen, eller næste dag, for at sikre man er okay. Hvorfor og hvordan skal jeg som kollega blande mig? I timerne efter en episode: Alt arbejdsrelateret skal ordnes på arbejdspladsen. Det er vigtigt at få "tømt posen", da det med tiden hober sig op. Folk vil gerne gøre det normalt og ikke være til besvær for andre. Man mærker ikke altid sig selv + eventuelle smerter. Det at man undlader at reagere, er ikke det samme som der ikke sker noget - så husk derfor altid at bruge min min på en sådan samtale. Find et sted hvor I kan tale uforstyrret - husk drikkevarer - varm kakao virker beroligende - undgå kaffe og alkohol. Samtale førstehjælpskasse står i skabet over køleskabet på personalerummet ved sygeplejersken hus 2, og i nattevagtsrummet mellem hus 3-4, og på personale kontoret i aktivitetscenteret.

5 (Har personen svært ved at være i ro, så gå med rundt og snakke imens der evt. ryddes op, eller går en tur, i stedet for at sidde stille) Hvis der har været flere involveret, så vær opmærksom på, at man oplever og reagerer forskelligt. Informer om det og giv plads til det. Vid at personer reagerer/bearbejder forskelligt, og giv plads til det - LYT. Lad dine næste skridt afhænge af situationen. Undgå at komme til at fortælle om dine egne oplevelser om tidligere episoder i denne sammenhæng - endnu en gang stil spørgsmål og LYT Aktuelle kriser reaktiver gamle kriser - bogstaveligt eller symbolsk - eksisterende forsvarsmekanismer forstærkes. Accepter den ramtes følelser, men man skal afholde dig fra at udforske dem, da det vil være en terapeutisk opgave.

6 Hvordan hjælper jeg min kollega De øvrige kolleger skal sørge for afløsning af arbejdskraften, så der er nogen til at tage sig af brugerne. Kollegerne skal tage stilling til, om der er brug for at tilkalde læge til den voldsramte. Aktivitetscentret kan tilkalde personale fra boafdelingerne til at afløse, og til at være processtyrer i den efterfølgende opsamling (se pkt.2 og 3) eller til at ledsage til læge, hjem eller lignende. 2. De implicerede medarbejdere skal umiddelbart efter hændelsen (når pkt. 1 er opfyldt) sætte sig i ro og gennemgå hændelsesforløbet. Det er hensigtsmæssigt, at denne samtale styres af en, som ikke har været direkte involveret i episoden, således at hver enkelt impliceret får lejlighed til at beskrive, hvad der skete, hver enkelt får lejlighed til at fortælle, hvordan han/hun følelsesmæssigt reagerede før, under og efter episoden, hver enkelt bekræftes i, at det er i orden ikke at tage stilling til, hvad der skal gøres nu. 3. I denne samtale bør/skal der deltage en person som ikke har været involveret i episoden. - Denne person skal fungere som processtyrer. Processtyreren skal være støttende for de formelle processer, den ramte er nødsaget til at udføre: udfylde skadesanmeldelse (dog højst inden 8 dage), udfylde intern voldsregistrering kontakt til egen læge, evt. sygemelding for næste dag/dage. 4. En voldsramt medarbejder skal følges sikkert hjem, bør f.eks. ikke køre selv. Kollegerne skal kontakte eller støtte den ramtes kontakt til pårørende (telefonisk), samt sikre at den ramte er sammen med nogen den første tid. 5. Kollegerne skal snarest telefonisk underrette teamlederen. Denne kan i akutte tilfælde enten alene eller i samråd med leder kontakte en psykolog. Ikast - Brande kommune har tegnet abonnement med "Falck Healthcare", som kan kontaktes døgnet rundt. Henvendelse til "Falck Healthcare", skal prioriteres inden privat praktiserende psykolog kontaktes.

7 6. Opfølgning Teamlederen skal sikre sig, at ovenstående er udført og rette eventuelle mangler i udførslen. Det er af stor betydning, at kolleger holder tæt kontakt til den/de ramte, også på fridage eller sygedage. Teamlederen kontakter de implicerede og er opmærksom på eventuelle signaler, der indikerer, at processen ikke er fremadskridende for den ramte, samt reagere på dette. Opfølgning på afdelingsniveau (husmøde) så alle i personalegruppen får lejlighed til at beskrive deres engagement i sagen og lufte deres følelser i forbindelse med voldsepisoden. Det tilstræbes endvidere, at der efter cirka 1 måned sker en fremadrettet opfølgning på et husmøde. Formålet er at evaluere personalets indsats før, under og efter episoden m.h.p., at uddrage læring af forløbet og forebygge og optimere indsatsen ved fremtidige grænseoverskridende episoder. 7. Episodeskemaer Episodeskemaerne arkiveres her i huset, så de kan bruges som dokumentation i tilfælde af senskader eller uarbejdsdygtighed. Men udskriv en kopi af denne, som din kollega selv kan opbevare.

8 Uddybende beskrivelse om krise og hvordan man kan hjælpe i situationen... Det er en ubetinget nødvendighed, at man hjælper den kollega, der er i knibe. Psykisk førstehjælp er den hjælp, der ydes i forbindelse med eller lige efter en voldsepisode. Reaktioner på trusler om vold, chok eller chikane minder i det store og hele om reaktionerne på vold og skal tages ligeså alvorligt. Hvad kan andre gøre for den kriseramte? Først og fremmest kan der være behov for at få episoden afsluttet (give arbejdsansvaret til nogen andre). Lige efter en voldsepisode har den voldsramte behov for fysisk eller psykisk nærhed - i et rum med tryghed og ro. Giv plads til den ramtes gråd og vrede og overtag ansvaret. Spørg til den ramtes befindende og til hændelsen. Lyt efterhånden til og spørg ind. Ofte forstår den voldsramte ikke sine egne reaktioner. Bekræft, at det er naturligt og rigtigt at reagere voldsomt på vold eller trusler (og tål selv den reaktion, der måtte komme). Behov for at skrige eller voldsom gråd er ikke tegn på begyndende sindssygdom eller lignende, men kan være en del af en sund reaktion. Vis, at du gerne vil forstå og hjælpe. Lyt, selv om det er det samme, der fortælles igen og bekræft eventuelt, at det er i orden for dig at høre gentagelser. Fald ikke for fristelsen til at beskytte mod følelser af hjælpeløshed ved straks at udnævne en syndebuk eller ved at blive vred på nogen. Den voldsramte bør ikke være alene, i hvert fald ikke det første døgn. Sørg for, at den ramte kommer hjem til nogen, der er godt informeret om situationen. Accepter ikke, at den voldsramte forsøger at kaste episoden af sig ved at isolere sig. Isolation forværrer kun reaktionerne. Undersøg om der er praktiske spørgsmål, der skal ordnes, børnepasning, indkøb eller lignende og klar disse problemer. Hvad kan den ramte gøre? På kort sigt skal den ramte ikke selv gøre ret meget og må tillade sig hvile og tillade sig selv at være sammen med nogen. Spise almindeligt og få noget motion. På længere sigt er det hensigtsmæssigt at informere sin øvrige omverden om situationen og fortsat være aktiv i henvendelsen om selskab og derved modarbejde isolation. Ofte er det en god idé at genoptage arbejdet efter en dags tid, men er man meget alene på arbejdet eller bærer et stort ansvar, kan det være en voldsom belastning.

9 Hvilke reaktioner kan den voldsramte få? Chokreaktionen viser sig ofte, når den umiddelbare fare er ovre, og situationen er klaret, og man har fået sat sig et roligt sted. Chokket kan give rystelser i kroppen og følelser af angst. Man kan få svede- eller kulde ture. Man kan føle sløvhed eller lammelse, kvalme, svimmelhed og udmattelse. Man kan reagere med gråd, latter eller en uklar opfattelse af virkeligheden - virkeligheden er tåget, eller man ser den fra et andet sted. På længere sigt kan man føle uro, rastløshed, manglende koncentrationsevne, søvnbesvær, flashbacks (pludselige genoplevelser) af hændelsen. Man får ofte skyldspekulationer, angstfølelse og selvværds- selvtillidsfølelser kan svigte. Irritation over småting og stærk ulystfølelse ved at gå på arbejde er almindeligt. Overordentlig megen beskæftigelse med krisesituationen eller på den anden side undladelse af at beskæftige sig med situationen er også et tegn på krise. Kriser på arbejdet kan falde sammen med eller understrege en kritisk situation, som den voldsramte befinder sig i uden for arbejdet. Dette forstærker naturligvis indbyrdes hinanden. Det skal understreges, at der kan være tale om en krisereaktion også uden et eller flere af de nævnte symptomer. Professionel hjælp? Psykisk førstehjælp vil i høj grad modvirke eftervirkninger og reaktioner på voldsepisoden. I mange tilfælde er der dog behov for professionel hjælp - også hurtigt efter episoden. Professionel hjælp skal anbefales. Erfaringerne viser, at den voldsramte hurtigere kommer igennem sin krise og lettere undgår efterreaktioner. Mange vil være tilbøjelige til at afslå tilbuddet om professionel hjælp. Det kan være, fordi man undervurderer sine egne reaktioner, fordi man ønsker at gemme problemet, eller fordi man er utryg ved at få psykologhjælp. Virkninger på længere sigt? Hvis man ikke får bearbejdet sine oplevelser efter en voldsepisode, kan det medføre en egentlig lidelse. Den voldsramte kan udvikle skyldfølelse og angst. Det medfører isolation, mangel på selvtillid og selvbebrejdelse. Dette kan på længere sigt medføre lange sygeperioder, eller at den ansatte siger op.

10 REGISTRERING AF EPISODER: Skema til registrering af fysisk og psykisk vold Skemaerne kan bruges til at registrere psykiske belastninger, som er usædvanlige under hensyntagen til arbejdets karakter. F.eks.: i forbindelse med magtanvendelse, selvskadende adfærd, trusler m.v.. NB!!! Skemaerne sendes ikke ud af huset med mindre den ansatte udtrykkeligt ønsker dette. Skema 1 registrerings skema af spar, ryk, krads osv. Skemaet bruges til gentagende episoder i løbet af en arbejdsdag. Ved arbejdstidsophør bruges skema 2 til en kort samlet beskrivelse af vagten og skema 1 hæftes sammen med skema 2. Skema 2 registrering af psykisk og fysisk vold Bruges ved enkeltstående tilfælde af vold. Skemaerne afleveres til teamlederne, som gennemlæserne dem, men efterfølgende efterbehandling i sikkerhedsgruppen. Skemaet til indberetning af vold findes på: S:\Sikkerhedsarbejde og TR\SKEMA VOLD BEBOER - PERSONALE\skema til reg. af vold beboer-personale.doc Afdelingerne sørger selv for, umiddelbart efter, at følge op på egne episoder. Glem ikke vikarerne!!!

11 Interview guide til afslutning af arbejdsdagen. Formål: Daglig medarbejdertrivsel og personalepleje Interviewguiden skal hjælpe til, at vi: Lytter til hinanden Styrker vores evne til at beskrive vores pædagogiske handlinger Reflekterer over vores pædagogiske praksis Skaber et godt arbejdsmiljø. Form: To eller tre kollegaer skal på skift interviewe hinanden ca.10.min. Rollerne skal være klare: én interviewer og lytter (denne må ikke kommentere eller fortælle) den anden fortæller den tredje kan være observatør. Det er vigtigt at holde rollerne for at sikre ro, aktiv lytning, gode spørgsmål og refleksion. Har I tid og lyst kan I efter begge interviews kommentere eller snakke om indholdet. Spørgsmål: 1. Hvordan synes du, at dagen er gået? (aktiviteter og strukturen på dagen) 2. Hvordan har du haft det med brugerne i dag? hvad har fungeret godt / givet glæde? hvad har været svært / udfordrende? 3. Hvordan har samarbejdet været? hvad har du lagt mærke til, hvad jeg især var god til i forhold til brugerne i dag? hvad har du lagt mærke til, hvad jeg især var god til i forhold til dig? 4. Hvordan er din oplevelse af, at vi har støttet hinanden som kollegaer? 5. Er der noget, som du har savnet fra mig? er der noget, som du gerne vil have mere af fra mig? 6. Giver dagen dig anledning til undren / inspiration? 7. Er der noget vi skal gribe anderledes an næste gang vi arbejder sammen? 8. Er der noget vi skal tale med de øvrige kollegaer om

12 KONTAKTPERSONER FOR: Kontaktpersoner i tilfælde af krise, ulykke eller akut opstået sygdom på arbejdspladsen 1) Navn: Relation Tlf. privat.: Tlf. arb.: 2) Navn: Relation Tlf. privat.: Tlf. arb.: Kontaktpersoner på afdelingen - i forbindelse med behov for kollegial støtte/omsorg 1) Navn: Tlf.: 2) Navn: Tlf.: Kontaktperson - i forbindelse med behov for krisehjælp Afdelingsleder: Tlf.: (Undersøg om der er en anden afdelingsleder på arbejde, inden der ringes privat) Individuelle ønsker: Fx. Hvad jeg gerne vil, I er opmærksomme på i forhold til mig:

13 Hvem må tage kontakt til FALCK HEALTCARE Leder Claus Elsborg Teamleder Bente Krautwald Jakobsen Teamleder Birgitte Bonne Teamleder Jette Knudsen Teamleder Karin Klaris Teamleder Heidi Hoffritz Arbejdsmiljørepræsentant Helle Korsager

OVERORDNET VOLDSPOLITIK

OVERORDNET VOLDSPOLITIK Vedtaget i SLU den 20. december 2006 OVERORDNET VOLDSPOLITIK Målgruppe Den overordnede voldspolitik er gældende for alle ansatte i Slagelse Kommune. Værdigrundlag Medarbejderne undgår at blive udsat for

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse [VOLDSPOLITIK] Xclass værdier i forhold til vold, definition af vold, målsætning, handleplaner og psykisk førstehjælp samt liste over kontaktpersoner i tilfælde af

Læs mere

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold På Vipperød Skole betragtes og behandles et overgreb mod en enkelt medarbejder som et overgreb på skolen som helhed. Ansvaret for medarbejderens sikkerhed

Læs mere

Beredskab for krisehjælp i Viften

Beredskab for krisehjælp i Viften Beredskab for krisehjælp i Viften Formålet med at have en beredskabsplan for psykisk krisehjælp er, at tilbud om hjælp og støtte fra arbejdspladsen i en svær situation bliver formaliseret og at hjælpen

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune

Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune Voldspolitik Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune Indledning Lemvig Kommune skal være en attraktiv arbejdsplads med tilfredse medarbejdere, der trives, høj effektivitet, lav personaleomsætning og

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for politikken side 3 2. Målsætninger side 4 3. Registrering side 4 4. Definitioner side 5 5. Handlingsplan side 6 5.1. Umiddelbart efter

Læs mere

At blive udsat for vold

At blive udsat for vold At blive udsat for vold Når det er dig der bliver ramt Region Midtjylland Regionshuset Viborg, Skottenborg 26 postboks 21, 8800 Viborg www.rm.dk Indholdsfortegnelse Når det er dig, der er udsat for vold...

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold.

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold. Vedtaget: LMU: 24/04-02 Revideret: 03/02-04 VOLDSPOLITIK En voldspolitik på arbejdspladsen skal skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Vold og trusler om vold

Læs mere

Kriseberedskab. Kollegial førstehjælp. Professionel krisehjælp. Rekvirering af professionel krisehjælp. Psykiske krisereaktioner

Kriseberedskab. Kollegial førstehjælp. Professionel krisehjælp. Rekvirering af professionel krisehjælp. Psykiske krisereaktioner Kriseberedskab Kollegial førstehjælp Professionel krisehjælp Rekvirering af professionel krisehjælp Psykiske krisereaktioner Kollegial førstehjælp Din hjælp til en kriseramt kollega i krisens første timer

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 Vold og trusler om vold Hjælp til medarbejdere Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 12 VIGTIGE TELEFONNUMRE. Leder af hjemmeplejen Charlotte Grønning Jørgensen

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Revideret 22.02.18 Retningslinjer for håndtering af trusler,

Læs mere

Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser

Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser Intensivafdeling Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser Patient- og pårørendeinformation www.koldingsygehus.dk Voldsomme oplevelser Denne pjece er til patienter og pårørende, der har oplevet en

Læs mere

Voldspolitik for Agerskov Børnehus.

Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Vold er for os. Fysisk overlast i form af overgreb, slag, spark, bid, spytning Psykisk overlast: Verbale og nonverbale trusler, herunder mobning, chikane eller nedsættende

Læs mere

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold Voldspolitikken,

Læs mere

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1 Marts 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvem gælder planen for side 3 2. Førstehjælpskurser. side 4 3. Førstehjælpskasser. side 4 4. Handleplan ved ulykker side 4 5. Fysisk eller psykisk belastende hændelser

Læs mere

Voldspolitik for Lind skole

Voldspolitik for Lind skole Voldspolitik for Lind skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i vores arbejde med at forebygge vold og trusler om vold. Vold er

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Indhold Forord... 4 1. Struktur, omsorg og information...5 Struktur... 5 Omsorg... 5 Information... 6 2. Børns typiske krisereaktioner...7

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Lay out: Vejen Kommune Tekst: Psykologenheden Fotos: Colourbox.dk Ordrenr.: 639-16 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Januar 2016 Indhold

Læs mere

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader.

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. September 2010 Til sikkerhedsgruppen Rive/kradse skemaer Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. Skemaerne

Læs mere

v. Organisationspsykolog Tine Ravn Holmegaard

v. Organisationspsykolog Tine Ravn Holmegaard BLIV BEDRE RUSTET TIL AT YDE PSYKISK FØRSTEHJÆLP Onsdag d. 13/11 2013 kl. 14:00 15:30 v. Organisationspsykolog Tine Ravn Holmegaard 70 10 86 00 / 24 28 91 51 FORMÅL Give handlemuligheder og større sikkerhed

Læs mere

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte.

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte. NOTAT Dato: 31. marts 2016 Kontaktoplysninger Ledelsescenter Jura, HR og Strategi Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted Vejledning om håndtering af vold og trusler Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by Beredskabsplan/psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet ved Børnehusene i Assens by. Indledning: Beredskabsplanen beskriver, hvordan man skal forholde sig på arbejdspladsen,

Læs mere

Sådan tackler vi vold mod ansatte

Sådan tackler vi vold mod ansatte Sådan tackler vi vold mod ansatte Sådan tackler vi vold mod ansatte, er et værktøj til, hvordan vold kan undgås og håndteres. Værktøjet handler om: Hvorfor dette værktøj?, hvad skal værktøjet, hvad er

Læs mere

Bilag 6 Beredskabsplan

Bilag 6 Beredskabsplan OPLYS FØLGENDE: Bilag 6 Beredskabsplan Plan for Sikkerhed og Sundhed Nød og beredskabsplan VED ULYKKESTILFÆLDE TILKALDES AMBULANCE, BRANDVÆSEN ELLER POLITI PÅ TLF. 1-1-2 NAVN: DIT NAVN + KPC S BYGGEPLADS

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE VOLDSPJECE. Informationspjece for medarbejdere ved

PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE VOLDSPJECE. Informationspjece for medarbejdere ved Informationspjece for medarbejdere ved PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE Voldspjecen er oprindeligt udarbejdet i 1998-99 af 3 sikkerhedsrepræsentanter ved Krogstenshave : Ayoe Petersen, Anette Ridal og Mette

Læs mere

VOLDSPOLITIK For ansatte på Brårup Skole

VOLDSPOLITIK For ansatte på Brårup Skole Formålet med voldspolitikken er - at skabe tryghed og trivsel for ansatte VOLDSPOLITIK For ansatte på Brårup Skole - at beskytte ansatte mod voldssituationer - at have fokus på forebyggelse af voldssituationer

Læs mere

Møllehusets Omsorgsplan

Møllehusets Omsorgsplan Møllehusets Omsorgsplan 2011 Udarbejdet af Forstander.: Nina Overgaard Nielsen Arbejdsmiljørepræsentant.: Jane Torp Omsorgsplan i forbindelse med voldsepisoder. Formål med voldspolitik. Vold på arbejdspladsen

Læs mere

Beredskabsplan for personalet

Beredskabsplan for personalet Beredskabsplan for personalet Esbjerg Kommune 2012 Beredskabsplan for personalet Her følger Bofællesskaberne Edelsvejs beredskabsplan ved ulykke, sygdom, dødsfald og tab blandt personalet. KONTAKTPERSONER

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre

Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre Formål: at undgå ældre menneskers selvmord og selvmordsforsøg Mål: at personalet kan opfange og videregive symptomer på -depression

Læs mere

PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP. Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International.

PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP. Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International. PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International www.sos.eu Krisereaktioner Alle reagerer på voldsomme oplevelser men ikke altid på samme måde. Voldsomme oplevelser vil

Læs mere

Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre

Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre Handleplan for personalet i forbindelse med forebyggelse af selvmord hos ældre Formål: at undgå selvmord og selvmordsforsøg Mål: at personalet kan opfange og videregive symptomer på -depression (kender

Læs mere

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Overordnet politik til forebyggelse af uacceptabel adfærd (vold, trusler om vold, mobning og chikane) Indledning Trusler om vold mod kommunens ansatte er desværre

Læs mere

Retningslinier. ved vold, trusler om vold samt mobning

Retningslinier. ved vold, trusler om vold samt mobning Retningslinier ved vold, trusler om vold samt mobning Vold og mobning - To sider af samme sag Indledning Hvis en medarbejder oplever vold eller mobning på arbejdspladsen, kan det påvirke den pågældende

Læs mere

Gode råd til dig, der har oplevet en voldsom hændelse, og dine pårørende

Gode råd til dig, der har oplevet en voldsom hændelse, og dine pårørende Gode råd til dig, der har oplevet en voldsom hændelse, og dine pårørende Du har været udsat for en alvorlig hændelse. Det kan helt naturligt medføre nogle psykiske reaktioner. På disse sider får du nogle

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer Kriseberedskab Hos Falck Healthcare sidder medarbejdere særligt uddannede til at tage imod henvendelser om krisehjælp døgnet rundt ring på: tlf. 7010 2012 Vi afdækker, om du har abonnement på Psykologisk

Læs mere

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende.

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. PSYKISK SELVHJÆLP Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. NORMALE, ALMINDELIGE MÅDER AT REAGERE PÅ EFTER EN VOLDSOM OPLEVELSE. Hvis du ikke kender til

Læs mere

Omsorg, sorg og krise. - information til offer og pårørende

Omsorg, sorg og krise. - information til offer og pårørende Omsorg, sorg og krise - information til offer og pårørende Denne pjece er til personer, der har oplevet en alvorlig og voldsom hændelse - samt deres pårørende. VOLDSOMME HÆNDELSER Denne pjece er til personer,

Læs mere

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER.

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. TIL DIG, SOM ER TILLIDSREPRÆSENTANT ELLER ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Brolæggerstræde 9 1211 København K 7248 6000 www.sl.dk 2 SÅDAN HÅNDTERER

Læs mere

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed Kære kollegaer! Brøndagerskolens Arbejdsmiljøgruppe har udarbejdet denne mappe Den Røde Mappe for at sikre sig, at alle ansatte har eller får kendskab til, hvordan man handler, når man har været udsat

Læs mere

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende KRISER TIL SØS - sådan kommer du videre En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende Gode råd til besætningen om krisereaktioner Mennesker, der har været involveret i en traumatisk

Læs mere

Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler

Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler Kriminalforsorgen i Grønland marts 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Typer af vold... 3 3. Definition af vold... 3 4. Forekomst... 4 5. Hvem har ansvaret?...

Læs mere

www www.vold-som-udtryksform.dk En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform

www www.vold-som-udtryksform.dk En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne www.vold-som-udtryksform.dk www Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform 2 Tjek på kriseplanen. Vold som Udtryksform Det er næppe muligt

Læs mere

Kriseberedskab. - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation

Kriseberedskab. - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation Kriseberedskab - information til personale om, hvordan du skal handle, når der opstår en akut situation Akutte situationer En akut situation opstår pludseligt, er uforudsigelig og svær at forberede sig

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer Kriseberedskab Hos Falck Healthcare sidder døgnet rundt medarbejdere, der er særligt uddannet til at tage imod henvendelser om krisehjælp. Du kan ringe til os på telefonnummer: 7010 2012 010. 0305. FALCK

Læs mere

Omsorg, sorg og krise

Omsorg, sorg og krise Omsorg, sorg og krise - information til offer og pårørende. Pjecen er udgivet af: Region Nordjylland Planlægning, Kvalitet og Analyse Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø tlf. 96 35 10 00 www.rn.dk region@rn.dk

Læs mere

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplanen omhandler arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold. Arbejdsrelateret vold omfatter både risiko for og episoder med fysisk

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Opgaver Den primære opgave er så vidt muligt at forhindre at nogen kommer til fysisk eller psykisk skade. Anråbe overfaldsmanden om at stoppe.

Opgaver Den primære opgave er så vidt muligt at forhindre at nogen kommer til fysisk eller psykisk skade. Anråbe overfaldsmanden om at stoppe. Skabelon til indsatsplaner Indsatsplan VOLD OG TRUSLER OM VOLD MOD BORGERE i Handicap Situation En borger på et af Socialområdets tilbud udsættes for vold eller trusler om vold. Alarmering Alarmering kan

Læs mere

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Bliv køreklar igen - efter en voldsom oplevelse/hændelse Indhold Indledning.... 1 Hvad er en voldsom oplevelse/hændelse?...

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Elev-elev. Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Elev-elev. Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Elev-elev [VOLDSPOLITIK] Voldspolitik - XCLASS Jan. 2013 Indledning Voldspolitikken på Xclass skal være med til at skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Politik om vold, trusler og chikane

Politik om vold, trusler og chikane Politik om vold, trusler og chikane Lions Park Søllerød skal være en sikker arbejdsplads! Vold, trusler om vold og chikane mod de ansatte tolereres ikke! Det betyder: At trusler mod den enkelte ses som

Læs mere

Viby Gymnasium og HF

Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser blandt elever og medarbejdere Til Ledelsen 2007 1 Indholdsfortegnelse: Ved en elevs

Læs mere

Sorghandleplan for Østerbyskolen

Sorghandleplan for Østerbyskolen Sorghandleplan for Østerbyskolen Denne omsorgsplan indeholder planer for hvordan skolen/medarbejderne skal handle i svære livssituationer for: skolens elever forældre/søskende til skolens elever personale

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

Forord. s. 2. Voldspolitik i fokus s. 4 Voldspolitik i Holbæk Kommune

Forord. s. 2. Voldspolitik i fokus s. 4 Voldspolitik i Holbæk Kommune Indhold Forord. s. 2 Voldspolitik i fokus s. 4 Voldspolitik i Holbæk Kommune Voldspolitikken i Center for Mental Sundhed. s. 5 Hvad er vold og trusler? Hvorfor skal vi have en voldspolitik hvad vil vi

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse.

Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse. Bostedet Lindevang Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse. Alarmer og alarmmodtagere Alle har alarmer. Uanset funktion i

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død Grævlingehulen Klintholm Filuren Introduktion I krise, ulykke og sorg er det godt at have en plan for, hvad vi bør og skal gøre. Følgende handlingsplan

Læs mere

Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by.

Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by. Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by. "Du kan ikke forhindre sorgens fugl i, at flyve over dit hoved - du kan forhindre den i at bygge rede i dit hår." - Kinesisk ordsprog Omsorg og omsorgshandleplan

Læs mere

Omsorgsplan. Vordingborg Gymnasium & HF. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. Vordingborg Gymnasium & HF

Omsorgsplan. Vordingborg Gymnasium & HF. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. Vordingborg Gymnasium & HF Vordingborg Gymnasium & HF Omsorgsplan Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser November 2009 Omsorgsplan November 2009 1 Indholdsfortegnelse: EN ELEVS DØDSFALD...

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE HJALLERUP BØRNEHAVE retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE INDHOLD Definition af vold, mobning og sexchikane side 2 Hensigtserklæring.... side 2 Vi vil forebygge vold og mobning,

Læs mere

Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler

Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler Proceduren gælder for hele hospitalet i situationer, hvor medarbejdere i egenskab af ansatte på Rigshospitalet udsættes for vold eller trusler fra

Læs mere

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Opgave A: Det psykiske arbejdsmiljø Det psykiske arbejdsmiljø i en personalegruppe kan enten være med til at skabe eller begrænse stress,

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 2. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Psykologisk krisehjælp og coaching. - vejledning

Psykologisk krisehjælp og coaching. - vejledning Psykologisk krisehjælp og coaching - vejledning Hvis du har trivselsproblemer på din arbejdsplads eller privat, som gør at du ikke kan fungere i dit arbejde, så har vi i Silkeborg Kommune to former for

Læs mere

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m.

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. ODDER KOMMUNE Rådhuset Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. Handleplan: Vold, trusler og chikane Vi ønsker at undgå og forebygge, at ansatte udsættes for voldelige episoder, mens de er på arbejde.

Læs mere

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse OmSorgsplan Denne OmSorgsplan skal opfattes som et beredskab for personalet, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker hvis en person tilknyttet Gesten Børnecenter bliver udsat for en traumatisk begivenhed,

Læs mere

Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at vurdere, hvorvidt konceptet for kollegial debriefing skal udbredes yderligere.

Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at vurdere, hvorvidt konceptet for kollegial debriefing skal udbredes yderligere. Psykiatri og Social Administrationen Resumé af projektbeskrivelse om kollegial debriefing i Specialområde Dømte og Kriminalitetstruede Børn og Unge til møde i HMU den 23. oktober 2015. Socialplanlægning

Læs mere

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus Om regler for oplysningsret- og pligt. Om vigtigheden af, at barnet bevarer tilknytningen til begge forældre. Om vigtigheden af, at I oplyses om rammerne for samvær, ikke mindst hvis disse ændres. At barnet

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter skal være med til at skabe åbenhed og synlighed omkring arbejdet med at forebygge vold og trusler på vores arbejdsplads. Vold, chikane og trusler mod medarbejdere

Læs mere

Professionelt arbejde med mennesker rummer risikoen for at blive udsat for store psykiske belastninger. Vold og trusler om vold er eksempler herpå.

Professionelt arbejde med mennesker rummer risikoen for at blive udsat for store psykiske belastninger. Vold og trusler om vold er eksempler herpå. Vejledning om krisehjælp efter voldsomme og chokerende hændelser Indhold 1. Indledning 2. Hvad er en krise? 3. Psykisk førstehjælp 4. Professionel krisehjælp/psykologhjælp 5. Lægehjælp 6. Lederens rolle

Læs mere

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere