Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: fax: e-post:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: fax: e-post:"

Transkript

1 tegnestuen nuuk A/S Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: fax: e-post: tenu@greennet.gl KONCEPT Den Rev Sag nr. Akk. 129 PB/aw Sammenligning mellem Nuuk Forlænget og Lufthavn på Angisunnguaq Sammenligning mellem de 2 lufthavnsmuligheder fremgår af nedennævnte skemaer. Vedr. Nuuk Forlænget henvises i øvrigt til diverse rapporter udarbejdet på foranledning af Nuuk Kommune. Således Scanavia-rapport fra 1997 og Scanavia-rapport fra 2003, samt Nuuk Kommune rapport 19. nov Artikel i AG 30. oktober 03 Nuuk Atlantic Airport af Mogens Ulstrup Christensen, flyleder ved GLV i Sdr. Strømfjord har også gjort indtryk. Trafikpolitisk Redegørelse 2004 Høringsudkast juli 2004 er taget til efterretning. Nuuk Forlænget (1799 m) Angisunnguaq (3000 m) 1 Kategori lufthavn 3D (C ) 4E 2 Banelængde 1799 m 3000 m Kan forlænges til 2200 m, men det vil være meget bekosteligt. Er ikke fremtidssikret. Banen vil kunne forlænges yderligere, men der vil næppe være behov for det. Der vil kunne anlægges tværbane om nødvendigt. Er fremtidssikret. 3 Banebredde 45 m 45 m 4 Banens bæreevne (PCN) Nødvendige dispensationer Se Scanavia-rapport 1997 side 47 6 Sikkerhed - Generelt Beflyvning indebærer et relativt højt flyvesikkerhedsmæssigt risikoniveau. Se Scanavia-rapport Ingen Beflyvningen indebærer et relativt lavt flyvesikkerhedsmæssigt risikoniveau ved en sammenligning med andre lufthavne i Grønland. 7 Regularitet Ifølge Scanavia-rapport fra 1997 forventes en regularitet på mellem 89% til 92%, alt efter hvilket landingssystem der installeres. Der påregnes en regularitet på mellem 98% til 99%, som svarer til Kangerlussuaq/ Sdr. Strømfjord.

2 Side 2 af 7 Ifølge rapport fra 19. nov. 03 fra Nuuk Kommune regnes med en regularitet på 94%. 20 dage, hvor der ikke kan landes. Hertil kommer glatte baner. Regularitet på 94% forudsætter ILS CAT I i begge ender af landingsbanen. Det vil ved Nuuk Forlænget ikke være muligt at etablere et automatisk landingsanlæg så man kan lande i alt slags vejr. Det vil være muligt at etablere et automatisk landingsanlæg, så man også kan lande i tæt tåge. 8 Forhold til Kangerlussuaq / Sdr. Strømfjord Man vil fortsat være stavnsbundet af en lufthavn i Kangerlussuaq/ Sdr. Strømfjord, idet man har forpligtiget sig til at have en 3000 m bane i Grønland. Med en 3000 m bane på Angisunnguaq kan Kangerlussuaq nedlægges. Og en evt. vej mellem Sisimiut og Sdr. Strømfjord spares. Trafikpolitiskredegørelse 2004 Høringsudkast side 39: Sdr. Strømfjord fastlåser et feeder system, der forhindrer konkurrence på Atlantruten. 9 Beredskab Brandslukning i lufthavnen vil kunne fungere sammen med det kommunale brandvæsen. Det vil ikke være tilfældet i Sdr. Strømfjord med 170 km vej til Sisimiut og 3 timers køretid. Brandslukning i lufthavnen vil kunne fungere sammen med det kommunale brandvæsen. Det vil ikke være tilfældet i Sdr. Strømfjord med 170 km vej til Sisimiut og 3 timers køretid. 10 Billetpriser (sædepris) Da sædeprisen er afhængig af flystørrelsen, må der påregnes en relativt høj sædepris, p.g.a. begrænsninger i flystørrelser, der kan lande. Da der ikke er begrænsninger i flystørrelser der kan lande, vil der f.eks. kunne lande en Airbus En god økonomi forudsætter selvfølgelig at operatøren kan fylde flyet op, og at det kan beskæftiges på andre ruter de dage det evt. ikke beflyver Nuuk. Hertil kommer udgifter til aflysninger p.g.a. den dårlige regularitet, som også må tillægges billetprisen. Den gode regularitet her vil også have et positivt afsæt på sædeprisen.

3 Side 3 af 7 Der gælder også det forhold, at det er en banelængde som er gunstig for energivenlige flytyper. 11 Luftfragt De flytyper der kan lande er ikke designet til i tillæg til passagerens bagage at medtage flyfragt. Det er derfor besværligt og dyrt. Stuvning og losning af maskinen sker ved eksisterende flytyper, der kan lande på Nuuk Forlænget i form af bagagebånd og folk der kravler rundt på gulvet inde i flyet. Det er besværligt og dyrt. Og arbejdsmiljømæssigt forældet. F.eks. Airbus , som AirGreenland disponerer over kan medtage en større mængde luftfragt i tillæg til passagerenes bagage. Der forventes fragtpriser på det halve af dagens. Det muliggør f.eks. eksport af frisk fisk. Nærmest direkte fra kaj til fly. Værdien af denne niche er meget undervurderet. Også i trafikpolitiskredegørelse Ved håndtering af bagage og gods sker den i form af lette containere, som enkelt og hurtigt lastes/ losses på maskinen. 12 Byplan- og erhvervsmæssige forhold der muliggøres/ fravælges ved valg af lufthavn. En forlængelse lægger beslag på et større byareal i Nuuk, arealer der kan bebygges med erhverv, boliger etc. En del af lufthavnes bygningen vil blive nedrevet, idet den ligger indenfor sikkerhedszonen. Også et større vejforløb må omlægges. Forlængelsen øger også presset på de rekreative arealer i Nuuk, og nødvendiggør en fortætning og bebyggelse af de arealer man hidtil er gået udenom. Nemlig de mindre attraktive udsigtsmæssigt og vanskeligt bebyggeligt. Placering af en landingsbane her letter presset på arealer i Nuuk. Den eks. lufthavnsbygning, hangarer, adm. kontorer m.v. i Nuuk Lufthavn kan indrettes til f.eks. undervisningsforhold. Idrætshøjskole, Handelsskole, Jern & Metalskole etc. Alternativt kan det indrettes til erhvervsformål. Letter presset på tilgang til de bebyggelige arealer i Nuuk, og letter også presset på de rekreative arealer. Muliggør på sigt adgang til uanede arealer til byudvikling og en turismeudvikling inde i fjeldene.

4 Side 4 af 7 13 Sygehusberedskab ved flyulykke. Ved en større flyulykke vil nærheden til centralsygehuset DIH være meget hensigtsmæssig. P.g.a. fravær af sygehus og læger i Sdr. Strømfjord er Atlantlufthavn her nærmest uansvarligt. Og en 170 km lang vej med 3 timers køretid til et lokalsygehus ikke gøre nogen nytte. Ved en større flyulykke vil nærheden til centralsygehuset DIH være meget hensigtsmæssig. P.g.a. fravær af sygehus og læger i Sdr. Strømfjord er Atlantlufthavn her nærmest uansvarligt. Og en 170 km lang vej med 3 timers køretid til et lokalsygehus ikke gøre nogen nytte. 14 Miljømæssige aspekter. Fra Scanavia rapport Støjbelastning generelt: Der vil generelt set blive tale om en relativ høj støjbelastning af Nuuk by. Særlig støjbelastende forhold: Circling approach til bane 06 i tilfælde af lave værdier for sigtbarhed og skyhøjde. Tiltag for at nedsætte støjbelastningen af Nuuk by: Etablering af en non-precision approach til bane 06, således at direkte overflyvning af Nuuk by i givet fald kan undgås. Der vil ikke ske støjbelastning af beboede områder. Krav til støjfrie og energibesparende flytyper nødvendiggør lange landingsbaner, og dette krav imødekommes ved en 3000 m bane på Angisunnguaq. Ingen Ingen 15 Energi-/ vandressourcer til byen Ingen betydning Placering af en lufthavn på Angisunnguaq (og en containerhavn) vil være en del at en byudvikling der sikrer byen adgang til nye og større vandressourcer- og mere direkte adgang til et evt. udbygget Buksefjordsanlæg evt. en ringforbindelse. 16 Minedrift Efter ny norsk metode kan man udvinde aluminium af Anorthrosite, i stedet fra Bauxite, hvis det er den type Anorthosite, der er opløselig med salpetersyre. Et stort projekt er under opstart ved

5 Side 5 af 7 Gudvangen syd for Sognefjorden på Vestlandet i Norge, som det første i verden. Mellem Ameralikfjorden og Buksefjorden strækker sig et mægtig bånd af Anorthosite. Det vides ikke om det er dem rigtige type, som i øvrigt kan ligge blandet. Er det den rigtige type i rigelige mængder, vil der være basis for mange arbejdspladser, og energien fra det nærliggende vandkraftværk vil komme til nytte. Den forkastningszone som er guldholdig på Storøen, er også gældende i et stort område syd for Ameralikfjorden, hvorfor guld og andre mineralske forekomster sandsynligvis også vil være til stede her. Og blive let tilgængelige ved vejanlæg. 17 Containerhavn: Forlængelsen af landingsbanen har ingen kobling med en nyplacering af en større og mere effektiv containerhavn. I forbindelse med anlæg af undersøiske tunneler bliver der adgang til store mængder sprængsten (faktor 1,4), som med fordel vil kunne anvendes til anlæg af havnearealer og dæmninger i de lavvandede områder mellem øerne øst for Angisunnguaq. Kobling mellem sø, luft og landbaseret transport er under planlægning i Kastrup. Og en gevinst hvor det er muligt. Hvor det er muligt i andre byer flyttes havnearealer af støj, trafik og forureningsmæssige grunde væk fra bebyggede områder. 18 Adgangsvej til lufthavnen Eksisterende vejnet anvendes, og når Strandvejen etableres vil det være en alternativ adgangsvej. Sker i stor udstrækning via undersøiske tunneler, hvor trafik er helt uafhængig af vejrliget.

6 Side 6 af 7 19 Flybetjening af Nuuk i anlægsperioden Begge veje ligger udsat for snedrift med passager, der jævnligt lukker. Sprængsten fra Tunnel 1 fra Malenebugten til Ulaajuk/ Siorarsiorfik bør anvendes til at billiggøre anlæg af Strandvejen. Bilkørsel til Nuuk Centrum tager ca. 10 min. I de år det tager at anlægge en forlænget (og bredere) landingsbane i Nuuk, vil flytrafikken blive meget generet, idet der vil være omstændeligt at skulle udføre anlægsarbejde og flytrafik samtidig, især hvis det skal ske under sikre forhold. Det er selvfølgelig også et fordyrende element for anlægsopgaven. Man får mindre lufthavn for pengene. Bilkørsel til Nuuk Centrum tager ca. 20 min. Forudsat at vej i dagen anlægges rigtigt vurderes der ikke at være passager som lukkes af sne. Hvis der i første omgang ikke anlægges tunneler, vil adgang kunne ske med hurtigsejlende shuttle-både. Ved 25 knob vil det tage min. Ingen problemer. Lufthavnen tages i brug når den er færdig. Og den eksisterende lukkes. 20 Relationer til skibstrafikken Etablering af Atlantlufthavn i Nuuk vil betyde, at en del af den indenlandske flytrafik på de kortere ruter vil blive omlagt til skibstrafik. Ved en Atlantlufthavn på Angisunnguaq vil tendensen til at sejle til Nuuk blive mere markant, idet det må forudsætte at Sdr. Strømfjord bliver nedlagt. Som udgangspunkt er der jo ingen der skal til Sdr. Strømfjord. Man kan således forestille sig at man tager eftermiddagsbåden fra Sisimiut og fortsætter med morgenflyet fra Nuuk til København. Måske lægger båden til ved lufthavnen. Sammenlignes med forslag om

7 Side 7 af 7 21 Synergieffekter By / lufthavn 22 AirGreenland AS Udskiftning af flyflåde. Servicearbejder på lufthavnen udføres enkelt af håndværkere eller teknikere der bor i Nuuk, og også laver arbejder andre steder i byen. Også de ansatte vil bo i Nuuk. Hvis lufthavnen ligger 3 timers bilkørsel fra byen som Sisimiut Sdr. Strømfjord er den situation ikke mulig, idet der er alt for meget køretid og for lidt effektiv arbejdstid til rådighed. De ansatte og håndværkere vil derfor skulle bo ved lufthavnen. AirGreenlands Airbus vil ikke kunne lande i Nuuk Forlænget. Generelt vil en Atlantlufthavn i Nuuk betyde at AirGreenland ved en nødvendig flyudskiftning vil kunne nøjes med færre fly, idet feederruten Nuuk Sdr. Strømfjord udgår. Det betyder en mindre investering i udskiftning/ nye fly, hvilket må betyde lavere priser. en mindst 3 timers bustur fra Sisimiut til Sdr. Strømfjord, som bestemt ikke virker attraktiv og udviklende. Servicearbejder på lufthavnen udføres enkelt af håndværkere eller teknikere, der bor i Nuuk, og også laver arbejder andre steder i byen. Også de ansatte vil bo i Nuuk. Hvis lufthavnen ligger 3 timers bilkørsel fra byen som Sisimiut Sdr. Strømfjord er den situation ikke mulig, idet der er alt for meget køretid og for lidt effektiv arbejdstid til rådighed. De ansatte og håndværkere vil derfor skulle bo ved lufthavnen. Alle AirGreenlands fly vil kunne lande i Nuuk Angisunnguaq. Generelt vil en Atlantlufthavn i Nuuk betyde at AirGreenland ved en nødvendig flyudskiftning vil kunne nøjes med færre fly, idet feederruten Nuuk Sdr. Strømfjord udgår. Det betyder en mindre investering i udskiftning/ nye fly, hvilket må betyde lavere priser.

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: fax: e-post:

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: fax: e-post: Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@greennet.gl tegnestuen nuuk A/S Den 14.11.2018 Sag Akk. 129 TIME -OUT NØDVENDIG! Til medlemmer af Inatsisartut

Læs mere

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl tegnestuen nuuk A/S Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl Den 07. December 2009 Sag nr. Akk. 500 TRANSPORTKOMMISSION GRØNLAND Tilføjelse

Læs mere

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål 1 2. Data og referencer 2 3. Vurdering af analysen af de 4 alternativer 3 3.1 Generelle forudsætninger 3 3.2 Alternativ 1: Eysturoy på næsset mellem Toftir og

Læs mere

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Tegnestuen Nuuk a/s SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Det aktuelle projekt til den eksisterende landingsbane ved Nuuk lufthavn fra 950m til 1799m/2200m opfylder ikke ICAO s krav til sikkerhedsafstande

Læs mere

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 24. marts 2015 KOALITIONSAFTALEN Der

Læs mere

Tegnestuen Nuuk a/s. THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY Af 3 muligheder for udvikling af Nuuk er Sydløsningen markant bedst!

Tegnestuen Nuuk a/s. THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY Af 3 muligheder for udvikling af Nuuk er Sydløsningen markant bedst! Tegnestuen Nuuk a/s THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY Af 3 muligheder for udvikling af Nuuk er Sydløsningen markant bedst! Hvor svært skal det gøres? Diskussionen omkring udviklingen af Nuuk, herunder placering

Læs mere

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland 1 2. marts 2012 Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland Visit Greenland skal indledningsvist takke for fremsendelse

Læs mere

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319.

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319. NOTAT Job Notat om flytyper og banekrav Notat nr. 02 Date 25/08/2015 From To Checked by Frantz Buch Knudsen Tina Jensen ABK 1. Indledning Nærværende notatet beskriver hvilke flytyper, der kan beflyve forlængede

Læs mere

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt.

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt. Inatsisartut Aningaasaqarnermut Ataatsimiititaliaq Landstinget Finansudvalget Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender Ulloq/Dato: J.nr.: 29. juni 2005 01.31.06/05-0119 Orientering til Landsstyret

Læs mere

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Forord Naalakkersuisut nedsatte i 2009 en Transportkommission, der skulle give forslag til billige, effektive og samfundsmæssigt ansvarlige transportmuligheder

Læs mere

21. august 2007 EM 2007/45. I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag:

21. august 2007 EM 2007/45. I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag: 21. august 2007 I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag: Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges til Landstingets

Læs mere

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands Ineqarnermut, Attaveqarnermut Angallannermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik Naalakkersuisut Siulittaasuata tullia Viceformand af Naalakkersuisut Medlem

Læs mere

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Udarbejdet af Underarbejdsgruppen vedr. beflyvningslogistik Til Arbejdsgruppen om udvidelse af Ilulissat og Nuuk Lufthavn og Havn Nedsat af Grønlands Hjemmestyre,

Læs mere

Miljøvurdering af Forslag til Kommuneplan 2009

Miljøvurdering af Forslag til Kommuneplan 2009 Vejle Kommune Miljøvurdering af Forslag til Kommuneplan 2009 Mål og rammer for lokalplanlægningen Januar 2009 Screening af ændrede rammer af Kommuneplan 2009 for Vejle Kommune Generelle rammer Emne Udvidelse

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

Ændringer i kommuneplanen på baggrund af beslutninger i PLU april.

Ændringer i kommuneplanen på baggrund af beslutninger i PLU april. 15.4.2013 Ændringer i kommuneplanen på baggrund af beslutninger i PLU april. Nye formuleringer/ændringer i forslag til Kommuneplan 2013 efter PLU-mødet den 2. april 2013 Der indarbejdes mulighed for at

Læs mere

6 Placering af central atlantlufthavn

6 Placering af central atlantlufthavn 80 6 Placering af central atlantlufthavn 6 Placering af central atlantlufthavn Den centrale atlantlufthavn for flytrafik til og fra Grønland er i dag placeret i Kangerlussuaq. Der er ingen oprindelig befolkning

Læs mere

NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN

NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 4 Offentligt NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN Projektets formål er at realisere turismepotentialet i Diskoregionen ved at skabe mulighed

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold til

Læs mere

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN Aarhus og Østjylland har brug for en ny regional lufthavn REGIONALE LUFTHAVN En regional lufthavn tæt på Aarhus og centralt i Østjylland vil gavne hele Midtjylland markant. Forslaget indeholder to placeringer.

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 6 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Banelængder og flytyper 24.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Banelængder og flytyper Indholdsfortegnelse:

Læs mere

1/6. Forslaget er for overskuelighedens skyld indtegnet på et gammelt bykort hvor fjeldpartier er mest synlige.

1/6. Forslaget er for overskuelighedens skyld indtegnet på et gammelt bykort hvor fjeldpartier er mest synlige. Parkering under Radiofjeldet Den massive udbygning af bymidten i Nuuk har øget trafikmængden betragteligt. Det har siden 2001 dannet baggrund for Tegnestuens projekt om etablering af en parkeringskælder

Læs mere

The good, the bad and the ugly

The good, the bad and the ugly The good, the bad and the ugly Digital Version af Avis Artiklen i Sermitsiaq Uge 43 D. 24-10-2007 Skrevet af Peter Barfoed Diskussionen omkring udviklingen af Nuuk, herunder placering af en lufthavn, synes

Læs mere

Pressemøde 16. juni Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen

Pressemøde 16. juni Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 16. juni 2015 Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Anlægsområdet projektforløb og igangværende arbejder Et anlægsforløb Et anlægsprojekt på over 10-15 mio. kr.

Læs mere

Tunnel under Marselis Boulevard

Tunnel under Marselis Boulevard Tunnel under Marselis Boulevard Anlæg af forbedret vejforbindelse Åhavevej Marselis Boulevard Århus Havn Information fra Århus Kommune til beboere og virksomheder Århus kommune Teknik og Miljø Trafik og

Læs mere

INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN

INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN FORLÆNGELSE AF SERVICEKONTRAKTER 2016 NYE SERVICEKONTRAKTER 2017 EM2015/18 NAALAKKERSUISUTS LUFTHAVNSPAKKE KANGERLUSSUAQ EM2015/167 BESLUTNINGSFORSLAG OM OPGRADERING/NEDGRADERING

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold

Læs mere

Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur

Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur Oktober 2001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Analyseresultater...4 3. Flytrafikstrukturens historiske baggrund...8 4. Politiske mål og tiltag

Læs mere

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 30. januar 2017 Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Dette materiale omhandler et område nær dig. Området er udlagt til byomdannelse i

Læs mere

En teknisk, fysisk og økonomisk vurdering af fremtidige lufthavns-løsninger for Nuuk og Ilulissat

En teknisk, fysisk og økonomisk vurdering af fremtidige lufthavns-løsninger for Nuuk og Ilulissat En teknisk, fysisk og økonomisk vurdering af fremtidige lufthavns-løsninger for Nuuk og Ilulissat ILULISSAT NUUK Af Arbejdsgruppen om udvidelse af Ilulissat og Nuuk Lufthavn og Havn nedsat af Nuup Kommunea,

Læs mere

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer.

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer. Nunanut Allanut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Udenrigsanliggender NAALAKKERSU ISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit!Her

Læs mere

For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ.

For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ. Takstregulativ 2015 A. Almindelige bestemmelser 1 For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ. Regulativet indeholder bestemmelser om startafgift, passagerafgift,

Læs mere

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet BILAG 5 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Ilulissat Lufthavn Udbygning til 1799 m landingsbane Vejrbetinget regularitet 16.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 95868.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 79009.44 Vejrbetinget

Læs mere

LASTNING OG LOSNING AF FLY

LASTNING OG LOSNING AF FLY VEJLEDNING OM LASTNING OG LOSNING AF FLY Branchesikkerhedsrådet for transport- og engroshandel (BSR4) FORORD Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchesikkerhedsrådet for transport og engroshandel

Læs mere

Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn Bilag til Rapport afsnit 7 april 2015

Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn Bilag til Rapport afsnit 7 april 2015 Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn til Rapport afsnit 7 april 2015 Udgivelsesdato : 16. april 2015 Vores reference : 22.2793.02 Udarbejdet : Peter Henningsen Kontrolleret : BMG Version : STØJKONTURKORT

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til lokalplan og forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 med tilhørende miljøvurdering til offentliggørelse. INDSTILLING OG BESLUTNING Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

En analyse vedrørende en eventuel forlængelse af landingsbanen i Nuuk med henblik på etablering af Keflavik som hub for Atlanttrafikken til Grønland.

En analyse vedrørende en eventuel forlængelse af landingsbanen i Nuuk med henblik på etablering af Keflavik som hub for Atlanttrafikken til Grønland. En analyse vedrørende en eventuel forlængelse af landingsbanen i Nuuk med henblik på etablering af Keflavik som hub for Atlanttrafikken til Grønland. August 2001 Buch & Partners ApS 2 Indhold 1. Resume...6

Læs mere

Turbo på Syd-Grønland

Turbo på Syd-Grønland Turbo på Syd-Grønland Forslag til etablering af infrastruktur i form af veje Peter Barfoed, Tegnestuen Nuuk a/s, arkitekter maa Speaker, e-mail: peter@tegnestuen.gl 1. Baggrund De første skitser til forslaget

Læs mere

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark Organisation for erhvervslivet Maj 2010 Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Flyforbindelserne ud af Danmark er under pres og det kan betyde lavere

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden Dambrug Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 Dambrug i oplandet til Limfjorden Teknisk notat lavet af dambrugsarbejdsgruppen

Læs mere

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq 1 FLERE TURISTER TIL

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378. Udført for Billund Lufthavn A/S

Teknisk Notat. Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378. Udført for Billund Lufthavn A/S Teknisk Notat Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378 Udført for Billund Lufthavn A/S TC-101248 Revision 1 Sagsnr.: 116-33702 Side 1 af 6 26. juni 2018 DELTA a part of FORCE

Læs mere

Anlægsudvalget 16. November 2015

Anlægsudvalget 16. November 2015 Anlægsudvalget 16. November 2015 Air Greenland A/S 25 % 37,5 % 37,5 % SAS Grønlands Selvstyre Den danske stat 2 Air Greenlands flyflåde 7 x Dash 8 8 x Bell 212 10 x AS350 1 x A330 1 x King Air Differentieret

Læs mere

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde 20/09/13 Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde Indledning I forbindelse med klagesagen over døgnarbejdet på Marmorkirken

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

STAUNING LUFTHAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjberegning Forudsætninger 2

STAUNING LUFTHAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjberegning Forudsætninger 2 RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE STAUNING LUFTHAVN BEREGNING AF FLYSTØJ ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Støjberegning

Læs mere

Vindmøller syd for Østrup

Vindmøller syd for Østrup Vindmøller syd for Østrup Indkaldelse af idéer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller ved Østrup mellem Saltum og Pandrup. Den nye møllepark får 6 vindmøller med totalhøjder

Læs mere

Udbygning af lufthavne Sammenfatning af den samfundsøkonomiske analyse

Udbygning af lufthavne Sammenfatning af den samfundsøkonomiske analyse Udbygning af lufthavne Sammenfatning af den samfundsøkonomiske analyse Departementet for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger, april 2018. Indhold 1. Baggrund...3 2. De tre scenarier...4

Læs mere

Særtransportruter til vindmølletransporter

Særtransportruter til vindmølletransporter Særtransportruter til vindmølletransporter Indledning Danmark er i dag storproducent og eksportør af vindmøller. Mange af møllerne, der skal opsættes på havet eller eksporteres til andre lande, udskibes

Læs mere

TAKSTER OG BETALINGER

TAKSTER OG BETALINGER TAKSTER OG BETALINGER Ved benyttelse af helikopterflyvepladser og lufthavne i Grønland INDHOLDSFORTEGNELSE A. Almindelige bestemmelser B. Starttakst C. Passagertakst D. Reduktion og Fritagelse E. Opholdstakst

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 Indholdsfortegnelse Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 2 Erhvervsområde ved Katkjærvej Forside > Tillæg > Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI AEU 1 december 2010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI 1. 46 + 3546 = 2. 354 214 = 3. 32 18 = Afrund til 1 decimal 14. 2,38 15. 1 6 4 4. 215 : 5 = Løs ligningen 5. x + 9 = 18 x = 6. 7 x = 35 x = 16. 17.

Læs mere

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh FORELØBIGT NOTAT Titel Prognoseresultater for Basis 2020 og 2030 udført med LTM 1.1 Til Kontrol Godkendt Fra 1. Indledning Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh Nærværende notat indeholder

Læs mere

Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ Østjylland

Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ Østjylland Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 21. maj 2015 Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ 1. Resume Aarhus Byråd

Læs mere

En trafikøkonomisk analyse for. Sydgrønland. Sådan? Sådan? Sådan? Eller sådan? Juni Buch & Partners ApS

En trafikøkonomisk analyse for. Sydgrønland. Sådan? Sådan? Sådan? Eller sådan? Juni Buch & Partners ApS Sådan? Sådan? Sådan? Eller sådan? En trafikøkonomisk analyse for Sydgrønland Juni 2001 Buch & Partners ApS 1 I n d h o l d 1. Indledning og formål...4 2. Trafikstruktur og trafikmængder i Sydgrønland...6

Læs mere

VVM-TILLADELSE NY VEJADGANG TIL UDVIDET RANDERS HAVN

VVM-TILLADELSE NY VEJADGANG TIL UDVIDET RANDERS HAVN VVM-TILLADELSE NY VEJADGANG TIL UDVIDET RANDERS HAVN Randers den 7. januar 2015 Miljø og Teknik Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon 8915 1515 PLANKONTOR@RANDERS.DK WWW.RANDERS.DK 2/6 VVM-TILLADELSE NY

Læs mere

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune 1 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl Disposition Baggrund Screeningsanalysen

Læs mere

FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN

FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN Kommissoriet Udfordringer og muligheder for at gøre forstæderne mere bæredygtige. Afdække hvordan man kan opbygge fremtidens bæredygtige bysamfund,

Læs mere

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Målsætning: En selvbærende økonomi Indkomst per indbygger 1.000 DKK 600 400 200 0 5. Norge 16. Danmark Grønland 22. Island

Læs mere

o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids- og Procesplan anlæg

o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids- og Procesplan anlæg PRESSEMØDE 21. april 2015 Boliger o Basis for fremtidens boligpolitik o De 19 principper Fremtidens infrastruktur o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids-

Læs mere

Denmark s politically independent think tank

Denmark s politically independent think tank Industrien til debat Peter Mogensen, direktør Denmark s politically independent think tank Danmarks uafhængige tænketank 1 2 Krakas konferenceoplæg Kraka er blevet bedt om at udarbejde et konferenceoplæg

Læs mere

Referat af Råstof- og Infrastrukturudvalgets ordinære møde 2/2016, den 11. maj 2016

Referat af Råstof- og Infrastrukturudvalgets ordinære møde 2/2016, den 11. maj 2016 Oversigt åbent møde: Punkt 01 Godkendelse af dagsorden Punkt 02 Udnyttelse af muligheder ved Tasersiaq Punkt 03 Hudson Resources besøg til Qeqqata Kommunia sammen med Europæiske Investerings Bank (EIB)

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt MINISTEREN Udvalget for Landdistrikter og Øer Folketinget Dato J. nr. 11. februar 2015 2015-423 Frederiksholms

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Turismeområde, Nordmarkvej Erhvervsområde, Åstvej, Højmarksvej, Erhvervsområde, Højmarksvej

Turismeområde, Nordmarkvej Erhvervsområde, Åstvej, Højmarksvej, Erhvervsområde, Højmarksvej Turismeområde, Nordmarkvej Erhvervsområde, Åstvej, Højmarksvej, Erhvervsområde, Højmarksvej Billede Forslag November 2018 Om kommuneplantillæg Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Ønsker byrådet

Læs mere

Jesper Nordskilde, Seniorfagleder Stine Bendsen, Seniorprojektleder Præsenteret af:

Jesper Nordskilde, Seniorfagleder Stine Bendsen, Seniorprojektleder Præsenteret af: Transportkommission i Grønland Præsenteret af: Jesper Nordskilde, Seniorfagleder [jno@cowi.dk] Stine Bendsen, Seniorprojektleder [sbd@cowi.dk] Indhold Kommissionens formål og sammensætning Organisering

Læs mere

Terminal. -- Vi vil fremtiden. - Ny lavpristerminal i Københavns Lufthavn, Kastrup

Terminal. -- Vi vil fremtiden. - Ny lavpristerminal i Københavns Lufthavn, Kastrup Vi vil fremtiden Ny lavpristerminal i Københavns Lufthavn, Kastrup Hvorfor Terminal A? Regeringen Vækstforum siger øget konkurrence for at få effektiviteten i samfundet op Terminal A handler netop om indførelsen

Læs mere

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund NOTAT Projekt Støjmodel for Køge Havn Kunde Køge Kommune Notat nr. 2A Dato 2014-10-16 Til Simon Leth Nielsen, Køge Kommune Fra Allan Jensen Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge Dato 2014-10-16

Læs mere

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet Bo Jellesmark Thorsen Medforfattere: Thomas Hedemark Lundhede, Toke Emil Panduro, Linda Kummel, Alexander Ståhle, Alex Heyman Københavns

Læs mere

Udvidelse af screeningsfasen

Udvidelse af screeningsfasen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT UDBYGNING AF DEN KOLLEKTIVE TRAFIK I KØBENHAVN 13-04-2012 Sagsnr. 2012-42159 Dokumentnr. 2012-292164 Udvidelse af screeningsfasen Sagsbehandler

Læs mere

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: 11. aug. 2015 I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: Spørgsmål: 1. Har Naalakkersuisut kendskab, analyse/analyser, som viser hvilke

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE

TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE Til Furesø Kommune og Freja Ejendomme Dokumenttype Notat Dato Juli, 2015 TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE Revision 4 Dato 2015-07-07 Godkendt

Læs mere

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 Plan og Udvikling Sagsnr. 281105 Brevid. 2650335 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 26. september 2017 Kommunerne i kan inden den 15. oktober 2017

Læs mere

Trafikdage Trafikale og miljømæssige effekter. Susanne Krawack TetraPlan A/S. 11. september 2006

Trafikdage Trafikale og miljømæssige effekter. Susanne Krawack TetraPlan A/S. 11. september 2006 1 Trafikdage 2006 Trafikale og miljømæssige effekter Susanne Krawack TetraPlan A/S 2 3 4 Trafikdage 2006 Modeller i København I alt 13 modeller er vurderet : Betalingsring Stor og lille En eller flere

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 =

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 = AEU december 010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 54 + 568 = 13. 9,85. 756 39 = 14. 88,16 3. 3 515 = 4. 390 : 5 = Løs ligningen 5. x + 8 = 6 x = 6. 6x = 16 x = 7. 35 %

Læs mere

Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige

Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige punkter. Høj trafikintensitet tæt ved det centrale punkt.

Læs mere

Delegationsrejsen 2014

Delegationsrejsen 2014 Delegationsrejsen 2014 Erhvervsliv mødes i Grønland Delegationsrejse med Arctic Business Network Så er programmet klar for forårets store delegationsrejse til Grønland et stærkt tilbud til alle med interesse

Læs mere

Ærø Kommune. Lokalplan 9-23. Område til ferieboliger i Ærøskøbing, Ærø Marina

Ærø Kommune. Lokalplan 9-23. Område til ferieboliger i Ærøskøbing, Ærø Marina Ærø Kommune Lokalplan 9-23 Område til ferieboliger i Ærøskøbing, Ærø Marina Hvad er en lokalplan En lokalplan er en detaljeret plan for et område i en kommune. Den fastlægger en række retningslinier for,

Læs mere

Retningslinjer for opstartsrabat Marts 2017 CPH

Retningslinjer for opstartsrabat Marts 2017 CPH Retningslinjer for opstartsrabat Marts 2017 CPH 1. Generelt om opstartsrabat og definitioner En væsentlig del af Københavns Lufthavne A/S (CPH) strategi er at vokse ved at tiltrække mere trafik. Dette

Læs mere

Teknisk notat. Indledning

Teknisk notat. Indledning Teknisk notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 05.01.35-G01-1-16 Ref.: Asger Rahbek Hansen Dato: rev. 26.04.2017 Indledning På foranledning af Søren Søe er nærværende notat udarbejdet, som forslag til

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn. Debatoplæg

Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn. Debatoplæg Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn Debatoplæg VVM og miljøgodkendelse Roskilde Lufthavn blev anlagt i 1973, efter en Folketingsbeslutning fra 1969, med det formål at fungere som

Læs mere

Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt. Grønnedals Fremtid

Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt. Grønnedals Fremtid Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt Grønnedals Fremtid Foto: Præsentation: Jan Bøgsted Kjeld Wessel Wetlesen Kjeld Wetlesen Født 1944 i København Pensionist, der bor i Chiang Mai

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Ny Færgeterminal i Østhavnen Der er fuld gang i at omdanne Nordhavnen til den nye bydel Aarhus Ø. For at omdannelsen kan fortsætte, er

Læs mere

Grønlands offentlige sektor med særligt henblik på offentligt forbrug

Grønlands offentlige sektor med særligt henblik på offentligt forbrug Grønlands offentlige sektor med særligt henblik på offentligt forbrug Af Jakob Janussen og Lars Lund August 2016 Jakob Janussen og Lars Lund 1 Sigtet med artiklen At forklare hvorfor den offentlige sektor

Læs mere

Notat: Betjening af Karup lufthavn

Notat: Betjening af Karup lufthavn Notat: Betjening af Karup lufthavn Generelt: Bestyrelsen for Karup Lufthavn har bedt Midttrafik udarbejde notat med forslag til betjening af lufthavnen fra hovedbyer indenfor ejerkredsen. Notatet skal

Læs mere

Mødereferat. Dialogmøde vedrørende Mosgård Allé og Sandmosevej. Aarhus Kommune. Den 14. november 2014

Mødereferat. Dialogmøde vedrørende Mosgård Allé og Sandmosevej. Aarhus Kommune. Den 14. november 2014 Mødereferat Aarhus Kommune Teknik og Miljø Den 14. november 2014 Dialogmøde vedrørende Mosgård Allé og Sandmosevej Mødedato: 13. november 2014 Mødetid: 17.30-20.15 Mødested: Aarhus Efterskole, Højbjerg

Læs mere

2. Formuleringerne side 22 i Hovedstrukturen vedr. udbygning af sygehuset.

2. Formuleringerne side 22 i Hovedstrukturen vedr. udbygning af sygehuset. 15. juni 2009 MINDRETALSUDTALELSER KOMMUNEPLAN Jens Jørgensen: 1. Formuleringerne side 18-19 i Hovedstrukturen vedr. bymidten. Begrundelsen er, at der er tale om en alt for tæt bebyggelse af bymidten i

Læs mere

MITTARFEQARFIIT GRØNLANDS LUFTHAVNSVÆSEN

MITTARFEQARFIIT GRØNLANDS LUFTHAVNSVÆSEN Harer 0 0 REGISTRERING AF FUGLE OG DYR PÅ DE GRØNLANDSKE FLYVEPLADSER Med henvisning til BL 3-16 som omhandler om forholdsregler til nedsættelse af kollisionsrisikoen mellem luftfartøjer og fugle/pattedyr

Læs mere

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN TØF 2.10.12 Søren Elle Center for Byudvikling Københavns Kommune Københavns langsigtede trafikpolitiske vision MINDST 1/3 CYKLER MINDST 1/3 KOLLEKTIV TRAFIK HØJST

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

nvf 2804214 evne og vilje til at forandre en by City in between - forstaden under forandring fra satellit til selvstændig enhed

nvf 2804214 evne og vilje til at forandre en by City in between - forstaden under forandring fra satellit til selvstændig enhed nvf 2804214 evne og vilje til at forandre en by City in between - forstaden under forandring fra satellit til selvstændig enhed Bodil V. Henningsen, arkitekt MAA, projektleder /master strategisk planlægning

Læs mere

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk Arkitekter og Planlæggere AS Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk Afdeling Gothersgade 35 DK-1123 København K Tel 3391 6266.

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg

GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Qaqortoq Lufthavn Ideoplæg 30.06.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299) 32 41 92 E-MAIL:

Læs mere

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Til Hærvejskomiteen Dokumenttype Rapport Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Revision 1 Dato 2013-09-18 Udarbejdet af APO

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 12. Omfartsvej vest om Ringkøbing

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 12. Omfartsvej vest om Ringkøbing Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø DDO, Copyright COWI Regionplan 2005 Tillæg nr. 12 Marts 2006 Regionplan 2005 Tillæg nr. 12 Marts 2006 Side 2 Datablad Udgiver: Udarbejdet af: Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø

Læs mere

Fysisk udviklingsplan for Ilulissat

Fysisk udviklingsplan for Ilulissat Fysisk udviklingsplan for Ilulissat Inatsisartut forventes på efterårssamlingen 2015 at træffe beslutning om, udvidelse af den eksisterende lufthavn i Ilulissat For at afdække de udfordringer og muligheder

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring

Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring SCREENING FOR MILJØVURDERING Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring Baggrund og formål Formålet med planerne er at

Læs mere