Certificeringsordning for dokumentation af byggetekniske forhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Certificeringsordning for dokumentation af byggetekniske forhold"

Transkript

1 Certificeringsordning for dokumentation af byggetekniske forhold (I stedet for nuværende kommunale byggesagsbehandling af de tekniske forhold) Onsdag den 26. oktober 2016 Møde i Bygherreforeningen Åse Nielsen, Faaborg Midtfyn Kommune (Formand for DABYFO og KTC-faggruppen Byggelov) 1

2 Produktivitetskommissionen fremførte i 2013: at ansøgere oplever store forskelle i, hvordan de tekniske krav bliver fortolket i kommunerne. at muligheder for standardisering og nye løsninger skulle fremmes. Kommune A Kommune B Kommune C

3 Regeringen fremsatte i januar 2016 lovforslag L101 om ændring af den tekniske byggesagsbehandling. Regeringen foreslog en certificeringsordning som afløsning af den kommunale tekniske byggesagsbehandling. Lovforslaget indeholdt ikke en model for løsning af de fremtidige opgaver kun en ramme, som gav bemyndigelse til at gå videre. Lovforslaget blev vedtaget.

4 Hvad er målet hvad vil man gerne opnå? Lovforslaget om indførelse af en certificeringsordning for dokumentation af de tekniske forhold, har til formål at fremme effektivitet og vækst i byggeriet Byggebranchen har bl.a. fremsat ønske om: Smidigere og hurtig sagsbehandling. Mulighed for udvikle konstruktionsløsningerne mens byggeriet pågår. Ensartede krav/tolkninger af tekniske bestemmelser - på tværs af kommunegrænser.

5 Indsatser i kommunerne Èn indgang erhvervsservice ændret myndighedsrolle Servicemål for sagsbehandlingstider Byg og Miljø ensartet digitalt ansøgningssystem Flere samarbejder på tværs af kommunegrænser

6 Straksevaluering 1. Hvor tilfreds var du med behandlingen af din byggesag i Faaborg- Midtfyn Kommune? 2. Hvor godt blev du vejledt om sagsforløbet? 3. Hvor tilfreds var du med kontakten til Faaborg-Midtfyn Kommune? 4. Hvordan oplevede du den skriftlige og/eller mundtlige kommunikation? 5. Har du kommentarer eller gode råd til sagsbehandlingen i Faaborg- Midtfyn Kommune?

7 Hvor tilfreds er ansøger med byggesagsbehandlingen. 479 evalueringsskemaer er sendt ud i 2015 Svarprocent: 45 % Ca % af de tilbagemeldinger vi får er positive

8 Fokus er rettet mod kommunernes håndtering af den tekniske byggesagsbehandling Den tekniske byggesagsbehandling udgør dog ikke en særlig stor del af den samlede sagsbehandling. I Faaborg-Midtfyn Kommune udgør den tekniske sagsbehandling anslået ca % af byggesagens samlede sagsbehandlingstid.

9 Hvor mange sager drejer det sig om? Der behandles cirka byggesager på landsplan årligt, heraf indeholder ca en teknisk byggesagsbehandling. Disse sager har meget forskellig grad af kompleksitet.

10 Det der tager tiden i sagsbehandlingen er i høj grad behandling af de bebyggelsesregulerende bestemmelser i bygningsreglementet (fordi det ofte kræver partshøring) og så er det byggeriets sammenhæng med øvrig lovgivning (21 øvrige lovgivninger) og dertil hørende koordinering, partshøring m.v. Lov om planlægning Lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug Lov om naturbeskyttelse Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer Lov om skove Lov om miljøbeskyttelse Lov om forurenet jord Lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål mv. Lov om arbejdsmiljø Lov om offentlige veje Lov om private fællesveje Lov om sanering Lov om byfornyelse og udvikling af byer Lov om varmeforsyning Lov om midlertidig regulering af boligforholdene Beredskabsloven Museumsloven Lov om vandforsyning Lov om fremme af energibesparelser i bygninger.

11 Lokale byrådspolitikere har kompetencen til at beslutte som lokal planmyndighed. Partshøringer, koordinering og evt. politisk behandling er det der fylder i sådan en sag. Et eksempel (helheds-sagsbehandling overskue, koordinere, sammenstille): Der skal bygges et nyt supermarked, og det medfører behov for bedre trafikal tilgang. Tilkørselsforholdene etableres under tæt koordinering med udformningen af supermarkedets p-plads og dermed byggeriets placering på grunden, sikring af brandveje mv,. Naboerne har en holdning til trafikken, og der er støjhensyn, som reguleres af miljøbeskyttelsesloven. Der kan være nærhed til en lokal kirke, som har særlige kulturhistoriske fredningslinjer omkring sig. Og kommunen har en skiltepolitik, samt nogle lokalplanfastlagte krav til materialevalg, bygningens udformning (fx til synlige installationer), maksimal højde af byggeri m.v.

12 Sådan foregår det i kommunerne idag En række tekniske forhold hænger ofte sammen med andre myndighedsområder fx kloak. Afklaringen af hvorvidt et byggeprojekt også kræver f.eks. et nyt nedsivningsanlæg og dermed godkendelse efter miljølovgivningen, sker i dag i forbindelse med den tekniske byggesagsbehandling.

13 Sådan foregår det i kommunerne idag Kommunen sikrer ved den nuværende model for byggesagsbehandling, at der sker en koordinering af sagsbehandlingen på tværs af myndighedsområder. Byggesagsbehandlerne er tæt på de øvrige myndighedsområder i det daglige, hvilket medvirker til både indsigt og en smidig helhedsorienteret sagsbehandling. Koordineringen er en vigtig del af kommunernes erhvervsservice, og det kræver kendskab til de lokale forhold, at kunne udfylde rollen optimalt.

14 En privatisering af den tekniske byggesagsbehandling skal på samme måde sikre, at alle nationale og lokale bestemmelser overholdes.

15 Udvalgte OBS punkter, set fra et kommunalt perspektiv Rådgiveren er ikke på samme måde som de kommunale byggesagsbehandlere tæt på øvrige myndighedsområder, ligesom det vil være svært at opnå samme kendskab til kommunernes lokale bestemmelser, politikker, udvalgsprocedurer m.v. Forslaget om certificering risikerer at tilgodese store virksomheder, og derfor virke centraliserende på erhvervet, til skade for mindre lokale erhvervsdrivende afhængig af certificeringsmodel. Kommunerne vil gerne fastholde virksomheder store og små.

16 Udvalgte OBS punkter, set fra et kommunalt perspektiv Det økonomiske mellemværende mellem bygherre og rådgiver, risikerer at kunne påvirke tolkningerne og dermed kvaliteten i byggeriet. Certificering er ikke en garanti for ensartet teknisk byggesagsbehandling, da virksomhedernes tolkninger på samme måde som kommunernes tolkninger givet vil være forskellige.

17 Udvalgte OBS punkter, set fra et kommunalt perspektiv Hvis det bliver muligt at opnå certificering indenfor dele af de tekniske områder, fx.ventilation, brand, lyd osv. vil ansøger skulle henvende sig flere steder og kommunen skal bruge tid på at vurdere om de nødvendige certificerede rådgivere er på sagen. Kommunen forbliver myndighed også ift. de tekniske forhold lovligggørelse, dispensationer? Det må forventes at kommunerne ikke kan fastholde kompetencer inhouse ift. behandling af de tekniske forhold.

18 I kommunerne ønsker vi helt grundlæggende, at arbejde for en model for byggesagsbehandling, der indfrier byggeriets behov - i forening med de lokale forhold i kommunerne.

19 Byggesagsbehandling er kompliceret - fordi så mange hensyn og lovgivninger skal varetages. Derfor er der også mange vinkler, der skal vendes og vurderes ift. at fremlægge en brugbar model for en certificeringsordning. Vel og mærke en model, der opfylder formålet om en større effektivitet og vækst i byggeriet og naturligvis en model, som opfylder målet bedre end den nuværende kommunale model. TBST har afholdt en række møder blandt andet med kommunerne for at afdække de forskellige vinkler bedst muligt. Dette betragtes af os i kommunerne, som en positiv tilgang til løsning af opgaven.

20 Vigtigt at tænke klogt og bruge den nødvendige tid på at gennembearbejde en løsningsmodel, der holder og som opfylder formålet. Afdæk allerhelst muligheder og begrænsninger i forskellige modeller. Brug erfaringerne fra øvrige lande. Undgå uklarhed Hvis man vælger certificeringsmodellen, så lav et rent snit, hvor ansvaret er tydeligt og kommunen friholdt for at indgå i dispensationsvurderinger, lovliggørelse m.v. af de tekniske forhold. Vis tillid til byggebranchen, hvor de påtager sig opgaven (rådgivere og udførende).

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingen Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingens opgaver Myndighedsbehandling: Behandling af byggeansøgninger (Byggeloven og Planloven (i.f.t. lokalplaner))

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 Frikommune Viborg Titel på forsøg Byggesagsbehandling

Læs mere

Rådgivermøde Fremtidsfabrikken marts ErhvervsKontakten

Rådgivermøde Fremtidsfabrikken marts ErhvervsKontakten Rådgivermøde Fremtidsfabrikken - 10. marts 2016 ErhvervsKontakten ErhvervsKontakten består af: Natur og Klima Plan og Geodata Byg og Industrimiljø Fremtidsfabrikken Erhvervskonsulent Jobservice ErhvervsKontakten

Læs mere

Byggetilladelse Se vejledning på bagsiden

Byggetilladelse Se vejledning på bagsiden Modtaget dato: 25. nov 2015 Byggetilladelse Se vejledning på bagsiden Kopi til: ansøger Ansøgers navn og adresse Bedes oplyst ved henvendelse Anita Justbjerg Renevejen 4 5932 Humble Ejendomsnr: 4538 Husbogstav:

Læs mere

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling?

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling? v/ Åse Nielsen Formand for DABYFO Forum for danske bygningsmyndigheder Formand for Kommunal Teknisk Chefforenings faggruppe for Byggelov Hvor er den kommunale byggesagsbehandling på vej hen? Faglige/byggetekniske

Læs mere

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3.

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3. Ansøgerens navn og adresse Arløse Landsbylaug v/georg Andersen Hindholmvej 10 4262 Sandved Afsender: Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Byggemyndighed Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 6110 Dato:

Læs mere

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune For og imod eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune Kommunerne og kulturarven Et stort flertal af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare og udvikle kulturarven, og

Læs mere

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET Principper og rammer for implementering v. Martin Barnkob Lindgreen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen oktober 2016 Formålet med certificeringsordningen

Læs mere

BR 08 betydning for bygherrer?

BR 08 betydning for bygherrer? BR 08 betydning for bygherrer? www.kk.dk KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Hvad er så nyt i BR 08? SBi-anvisningen Et extra lag? Nye krav til oplysninger i ansøgningsmaterialet Byggeskadeforsikringer,

Læs mere

Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider

Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider - Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider Der er fortsat et højt aktivitetsniveau i byggeriet og herunder også de sagstyper, der er omfattet af aftalen. I perioden 1. januar til 4. september 2017 har

Læs mere

Konkrete udviklingstiltag. Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune

Konkrete udviklingstiltag. Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune Konkrete udviklingstiltag Erhvervsservice og én indgang til Aalborg Kommune fokus på myndighedsbehandlingen 1. Kommunikations- og dialogindsats (eksternt fokus) 2.

Læs mere

Ejendomsnr: 37639. Vejkode: 2948. Sagsnr: 14/3462

Ejendomsnr: 37639. Vejkode: 2948. Sagsnr: 14/3462 By & Erhverv Byggetilladelse Se vejledning på bagsiden Ansøgers navn og adresse Rambøll Danmark A/S, Fredericia Danmarksgade 2A 7000 Fredericia Ejendomsnr: 37639 Vejkode: 2948 Sagsnr: 14/3462 Bygningsnr:

Læs mere

Skal du bygge? TEAM BYGGESAG

Skal du bygge? TEAM BYGGESAG Skal du bygge? Garage, carport, udhus, overdækning, drivhus og lignende bygninger under 35 m 2 (20 m 2 for rækkehus) i parcelhusområder, sommerhusområder og tæt/lav bebyggelse TEAM BYGGESAG Hej! I denne

Læs mere

Byggesagsbehandling 2014

Byggesagsbehandling 2014 Byggesagsbehandling 2014 type: Fagområde Selve formålet med byggesagsbehandlingen er, at sikre at bygninger udføres og indrettes på en sundheds-, sikkerheds- og brandmæssig tilfredsstillende måde. Det

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2016

BYGGE LOVS DAGE 2016 BYGGE LOVS DAGE 2016 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2016 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO, indbyder i samarbejde med Trafik og Byggestyrelsen hermed ledere og medarbejdere fra de kommunale bygnings-

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING

KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING 2 KL Teknik og Miljø 2017 KL Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf. 3370 3370 www.kl.dk KL Teknik og Miljø 2017 3

Læs mere

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Efter to år med Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice er det tid at gøre status. Målene i aftalen er ikke længere nye, men fortsat ambitiøse og aktuelle. By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Fremtidens Byggesagsbehandling

Fremtidens Byggesagsbehandling Fremtidens Byggesagsbehandling Kompetent og Ubureaukratisk Hvordan? Regeringens lovforslag om certificering betyder følgende: Teknisk sagsbehandling skal ikke længere foretages af kommunerne, men skal

Læs mere

Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg

Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg Med frikommuneloven har Klima-, energi-, og bygningsministeren efter ansøgning fra Viborg Kommune,

Læs mere

Bæredygtig erhvervsservice

Bæredygtig erhvervsservice Bæredygtig erhvervsservice - inden for byggeri, miljø og brand/beredskab mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationer i Aalborg Kommune 0 Én indgang bæredygtig erhvervsservice Der er mellem Aalborg

Læs mere

Manual for bæredygtigt byggeri i FMK

Manual for bæredygtigt byggeri i FMK Manual for bæredygtigt byggeri i FMK I Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker vi at være bæredygtige, ved kommunale nybyggerier og ved renovering af eksisterende byggerier. I Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker vi

Læs mere

Nils Arnfjord Vibevænget Bagsværd 19. marts 2015

Nils Arnfjord Vibevænget Bagsværd 19. marts 2015 Byggesagsafdelingen Gladsaxe Kommune Rådhus Alle 7Rådhus Allé 7, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 05. E-mail: byggesag@gladsaxe.dk Nils Arnfjord Vibevænget 129 2880 Bagsværd 19. marts 2015 Byggetilladelse

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2014

BYGGE LOVS DAGE 2014 BYGGE LOVS DAGE 2014 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2014 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO indbyder i samarbejde med Energistyrelsen herved ledere og medarbejdere fra de kommunale bygnings- og

Læs mere

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 11. oktober 2017 STATUS PÅ BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Høring over BR18 og certificeringsordningen: 5.

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2017

BYGGE LOVS DAGE 2017 BYGGE LOVS DAGE 2017 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2017 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO, indbyder i samarbejde med Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen hermed ledere og medarbejdere fra de kommunale

Læs mere

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum der gennemføres Én indgang til det offentlige på miljøområdet (Miljøministeriet) Én indgang er særlig relevant på miljøområdet, idet virksomheder blandt

Læs mere

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen.

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen. - Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationerne Dansk Industri Aalborg, Dansk Byggeri

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2018

BYGGE LOVS DAGE 2018 BYGGE LOVS DAGE 2018 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2018 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO, indbyder i samarbejde med Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen hermed ledere og medarbejdere fra de kommunale

Læs mere

SKAL DU BYGGE? Odense Kommune Byggesag. Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil.

SKAL DU BYGGE? Odense Kommune Byggesag. Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil. SKAL DU BYGGE? Enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, sommerhuse, samt om- og tilbygninger hertil teknologi- Odense Kommune Byggesag Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se,

Læs mere

Afstemning af kvalitet på tværs - vidensdeling

Afstemning af kvalitet på tværs - vidensdeling Afstemning af kvalitet på tværs - vidensdeling Vi vil gerne over en årrække udvikle fagområdet i retning af bedre og mere ensartede arbejdsmetoder og afgørelser. Mere ensartethed i sagsbehandlingen kan

Læs mere

Gebyr: Gebyrtype Enhedspris Antal I alt Byggesagsgebyr - kr./time 650,00 7, ,50 Gebyr i alt 4.712,50 Regning fremsendes særskilt til ejer.

Gebyr: Gebyrtype Enhedspris Antal I alt Byggesagsgebyr - kr./time 650,00 7, ,50 Gebyr i alt 4.712,50 Regning fremsendes særskilt til ejer. 1 - Byggetilladelse - Bygmarken 2, 4684 Ansøgerens navn og adresse SØREN B. NIELSEN A/S Vestre Kaj 18A 4700 Næstved Afsender Næstved Kommune Center for Plan og Miljø Byggemyndighed Rådmandshaven 20 4700

Læs mere

Mini- og husstandsmøller i Danmark

Mini- og husstandsmøller i Danmark Mini- og husstandsmøller i Danmark Kommunernes planlægning, regler og godkendelser Sekretariatschef Kåre Albrechtsen Vindmøllesekretariatet September 2011 1 De grundlæggende regelsæt: Byggelovgivningen

Læs mere

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 1/5 1 Formål Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at kommunerne skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandlingen

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Indhold Forord...3 Indledning...3 Resultater og diskussion...3 Overordnet tilfredshed...3 Private ansøgere...6 Rådigvende ingeniør/arkitekt...13 Entreprenør/håndværksmester...13

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 18/3543 Sagen afgøres i: Plan- og Boligudvalget Bilag: 1) 2419056 Åben: Bilag 1 - Servicemålaftale mellem KL og Regeringen december 2015 2)

Læs mere

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius,

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius, Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand Thomas Cornelius, tch@cornel.dk PROGRAM 19.00 19.10 Velkomst Civilingeniør Thomas Cornelius, syn og skønsmandforeningen. 19.10 19.30 Certificeringsordningen

Læs mere

Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn

Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn ! NOTAT Forum for Samfundets Beredskab (FSB) Dok. nr. PB20160316-DB01 København den 16. marts 2016 Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn ATT:

Læs mere

Kapiteldias anvendes som skilleark i forhold til Skriv kapitelnummer i 0X / KL VELKOMMEN!

Kapiteldias anvendes som skilleark i forhold til Skriv kapitelnummer i 0X / KL VELKOMMEN! VELKOMMEN! AFTALEN OM SERVICEMÅL Servicemålsaftalen HVORFOR? Et politisk grundlag: Reducer sagsbehandlingstiden med 1/3 Det skal være nemmere at være virksomhed Vækst og arbejdspladser Hurtigere sagsbehandling!

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

Vi giver dig tilladelse til at bygge

Vi giver dig tilladelse til at bygge By, Land og Kultur Arkitektfirmaet Arne Birk ApS Møllergade 67 5700 Svendborg Vi giver dig tilladelse til at bygge Vi har modtaget ansøgningen om byggetilladelse den 17-06- 2014 vedrørende ejendommen:

Læs mere

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, nfa@tbst.dk Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 ÆNDRINGER: 1. Kommunalbestyrelsen blev tildelt hjemmel til at henlægge nærmere

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil jr. nr. 450-2011-9723 Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt omog tilbygning hertil Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser og ansøgningsprocedurer der gælder,

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

NYT FRA KL. Hindsgavl 2016 v/berit Mathiesen, KL

NYT FRA KL. Hindsgavl 2016 v/berit Mathiesen, KL NYT FRA KL Hindsgavl 2016 v/berit Mathiesen, KL 1. Planlovsrevisionen 2. Ejendomsvurderingssystem og plandata 3. Ny bekendtgørelse vedr. planlægning i drikkevandsområder 4. Servicemålsaftale og landzonesager

Læs mere

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367 Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer Opdateret den 20.12.2016 Center for Teknik Team Byg Tlf. 4849 2450 Instruks om byggesagsgebyr tek-post@horsholm.dk horsholm.dk Gebyret på alle byggesager, der

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr.

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr. Bilag 1: Notat - bemærkninger fra byggesagsafdelingen til 5 punkter. Gebyrfastsættelse - Byggesagsbehandling Planudvalget skal tage stilling til følgende 5 punkter 1. Skal kommunen opkræve byggesagsgebyrer,?

Læs mere

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser Stop knappen vil den virke? Erfaringerne fra landbrugsområdet viser, at ansøgningen uanset om den er fyldestgørende

Læs mere

Bilag sammenligning og konsekvenser KK servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018

Bilag sammenligning og konsekvenser KK servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018 Bilag sammenligning og konsekvenser servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018 I dette bilag gennemgås hvilke konsekvenser de nationale servicemål vil få for hhv. miljøgodkendelser (komplicerede)

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG

Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG Skal du bygge? Enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel, sommerhus samt om- og tilbygninger TEAM BYGGESAG Hej! I denne vejledning kan du læse, hvilke bestemmelser der gælder, når du skal bygge

Læs mere

Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen

Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen Oktober 2017 Miljø & Teknik Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen Albertslund Kommune Nordmarks Allé

Læs mere

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING Helhedsorienteret erhvervsservice 1 Indhold Kære virksomhed 3 De fem servicemål: 1. Udvidet åbningstid og svar inden for 24 timer 4 2. Tovholder inden for fem hverdage 5

Læs mere

By- og Kulturforvaltningen

By- og Kulturforvaltningen By- og Kulturforvaltningen Byggeloven Lov Område Sagsbehandlings Forespørgsel til BBR Samme dag 10 hverdage Ejendomsforespørgsel 2 hverdage 2 hverdage Lejlighedsnedlæggelse 1 uge 1 uge Forespørgsler om

Læs mere

at bestyrelsen godkender forslag til Service Level Agreements (SLA)

at bestyrelsen godkender forslag til Service Level Agreements (SLA) INDSTILLING 17. Godkendelse af Service Level Agreements (SLA) Bestyrelsen skal med afsæt i principaftalen for Hovedstadens Beredskab godkende forslag til Service Level Agreements (SLA) for myndigheds-

Læs mere

Sammendrag af rapporterne indkommet i perioden fra 1. august 2015 til 31. januar 2016 er illustreret i nedenstående diagrammer:

Sammendrag af rapporterne indkommet i perioden fra 1. august 2015 til 31. januar 2016 er illustreret i nedenstående diagrammer: NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen 8. marts -7- Status på evalueringsprojekt i byggesager marts Teknik og Miljøforvaltningen igangsatte pr.. januar en tilfredshedsundersøgelse med henblik

Læs mere

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre [Den politiske kandestøber, Holberg] Lidt om mig Uddannelse: Civilingeniør, Byggeri og Anlæg (Energi og Indeklima) AAU 2007 Master i brandsikkerhed DTU

Læs mere

Bilag 3 Indsatser i Teknik- og Miljøforvaltningens Erhvervsservice i 2015-

Bilag 3 Indsatser i Teknik- og Miljøforvaltningens Erhvervsservice i 2015- KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT Januar 2015 Bilag 3 Indsatser i Teknik- og Miljøforvaltningens Erhvervsservice i 2015- Erhvervsservicen i Teknik- og Miljøforvaltningen er baseret

Læs mere

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr NOTAT Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne Forvaltningen har modtaget to indsigelser mod byggeprojektet på Knuthenborgvej 11 fra henholdsvis naboerne og lokaludvalget. På baggrund af

Læs mere

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST BR18 og Ecodesign - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november 2015. LOVFORSLAG

Læs mere

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes.

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes. - Kommunikationstiltag Aalborg Kommunes tilfredshedsundersøgelse af bygge- og miljøsager uploades hver måned på Aalborg Kommunes hjemmeside. http://www.aalborg.dk/tilfredshedsundersoegelse Aalborg Kommune

Læs mere

Sådan bygger du hus i en landsby

Sådan bygger du hus i en landsby Vejledning Sådan bygger du hus i en landsby Haderslev Kommune har et ønske om at styrke udviklingen og øge bosætningen i vores landsbyer. I den forbindelse har vi udarbejdet denne vejledning, som henvender

Læs mere

Tids- og handleplan Indførsel af Kvalitetsstyring i Teknisk Forvaltning

Tids- og handleplan Indførsel af Kvalitetsstyring i Teknisk Forvaltning Tids- og handleplan Indførsel af Kvalitetsstyring i Teknisk Forvaltning Miljøafdelingen og Planafdelingen 1. februar 2008 Vi skal lave faglig kvalitet effektivitet ensartethed for at sikre borgernes og

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Center for Miljø og Teknik januar 2015 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Byggelovsdagene 2016

BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Byggelovsdagene 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN Byggelovsdagene 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN BYGGELOVSDAGENE 2016 Agenda Hvorfor en aftale om servicemål og det strategiske fokus for KL Typiske spørgsmål

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Center for Miljø og Teknik januar 2018 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice 6. februar 2019 Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået

Læs mere

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 HVEM ER DBI? DBI er Danmarks førende videncenter for brandsikkerhed og sikring. Vi kombinerer

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen

Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen i december 2015 indgået en aftale om konkrete servicemål for byggesager, miljøgodkendelser

Læs mere

Ejerstrategi August 2015

Ejerstrategi August 2015 Ejerstrategi August 2015 Formål og baggrund Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Københavns og Rødovre Kommune stifter i fællesskab Hovedstadens Beredskab I/S pr. 1. januar

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

KL's høringssvar til lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse og råstofloven

KL's høringssvar til lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse og råstofloven Naturstyrelsen Vandplaner og havmiljø Sendt pr. mail til: nst@nst.dk Vedr. j. nr. NST-700-00030. KL's høringssvar til lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse og råstofloven KL har modtaget lovforslag

Læs mere

Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport

Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport Friday, August 22, 2014 Hvor tilfreds er du med det samlede sagsforløb? Svarprocent: 10 (N=23)Spørgsmålstype: Vælg en Meget tilfreds 14 61% Noget tilfreds 5

Læs mere

Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport

Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport Byggesager parcelhuse Sammenfatningsrapport Tuesday, February 26, 2013 Hvor tilfreds er du med det samlede sagsforløb? Svarprocent: 10 (N=7)Spørgsmålstype: Vælg en Meget tilfreds 2 29% Noget tilfreds 1

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø 26. september 2016 Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø Sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i Byg og Miljø Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen

Læs mere

PLAN, BYG OG ERHVERV HELHEDSORIENTERET ERHVERVSSERVICE

PLAN, BYG OG ERHVERV HELHEDSORIENTERET ERHVERVSSERVICE PLAN, BYG OG ERHVERV HELHEDSORIENTERET ERHVERVSSERVICE 1 INDHOLD Kære virksomhed 3 Rette kontakt og svar inden 24 timer 4 Tovholder med overblik inden 5 dage 5 Taskforce 6 Fast kontaktperson 7 Helhedsorienteret

Læs mere

$Journal. Kære journal. Kan jeg få jer til oprette denne som sag med mig som sagsejer?

$Journal. Kære journal. Kan jeg få jer til oprette denne som sag med mig som sagsejer? $Journal Fra: Sendt: Til: Emne: Vedhæftede filer: Jeppe Bech Carlsen (jbc) 25. maj 2016 09:34 $Journal VS: Ansøgning om tilladelse til opstilling af bådkran Situationsplan kran0001.pdf; Situationsplan

Læs mere

Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017

Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017 Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017 BR 18 Paradigmeskift. Nye ord og begreber i BYGGESAGSBEHANDLINGEN Nye ansvarsforhold, for rigtigheden af udført

Læs mere

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger)

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger) Bilag 1 til indstilling om revideret liste over er: A) Sagstyper der fremadrettet afrapporteres Teknik- og Miljøudvalget B) Sagstyper, der ikke længere måles på C) Sagstyper der alene indgår i TMFs styringsmodel

Læs mere

Fokus for Aalborg ved meddelelse af Miljøgodkendelser Miljølovgivningens krav Fremme af Grøn Omstilling En indgang god erhvervsservice

Fokus for Aalborg ved meddelelse af Miljøgodkendelser Miljølovgivningens krav Fremme af Grøn Omstilling En indgang god erhvervsservice Fokus for Aalborg ved meddelelse af Miljøgodkendelser Miljølovgivningens krav Fremme af Grøn Omstilling En indgang god erhvervsservice For at sikre dette fokus på : Fagligt indhold Samarbejdsprocessen

Læs mere

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig?

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Indeklimaets Temadag 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger

Læs mere

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Arbejdsmiljø og bygherreansvar AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Bygherrefunktionen Sikre god bygherreskik på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

INSTRUKS FOR GEBYROPKRÆVNING Herning Kommunes instruks for gebyropkrævning i.fm. byggesagsbehandlingen efter 29. april 2019

INSTRUKS FOR GEBYROPKRÆVNING Herning Kommunes instruks for gebyropkrævning i.fm. byggesagsbehandlingen efter 29. april 2019 INSTRUKS FOR GEBYROPKRÆVNING Herning Kommunes instruks for gebyropkrævning i.fm. byggesagsbehandlingen efter 29. april 2019 Indledning Folketinget har ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 besluttet, at opkrævning

Læs mere

Ejerstrategi for Brand & Redning MidtVest

Ejerstrategi for Brand & Redning MidtVest Baggrund og formål Ejerstrategi for Brand & Redning MidtVest 2019-2022 Regeringen og KL indgik i aftalen om kommunernes økonomi for 2015, at kommunerne senest den 1. januar 2016 skulle etablere op mod

Læs mere

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen HCO/24. august 2015 Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen Kort status for de fem udviklingsområder pr. juni 2015 Rødovre

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 586 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 586 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 586 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål X om borgerens retsstilling i relation

Læs mere

Kolding Kommune, Teknisk forvaltning, Nytorv 11, Kolding

Kolding Kommune, Teknisk forvaltning, Nytorv 11, Kolding Referat kredsmøde Forum for Danske Bygningsmyndigheder Kreds Sydjylland Tidspunkt Fredag den 16. juni 2017 kl. 9.00 12.00 Sted Lokale Kolding Kommune, Teknisk forvaltning, Nytorv 11, Kolding 1.2 øst/vest

Læs mere

DABYFO kredsmøde Vestjylland Referat

DABYFO kredsmøde Vestjylland Referat TEKNIK OG MILJØ DABYFO kredsmøde Vestjylland Referat Mødedato: 11. december 2017 Tidspunkt: Kl. 9.30 ca. 13.30 Sted: Herning Kommune, Mødelokale C3.14, Bethaniagade 1, Indgang C, 3 sal, 7400 Herning Deltagere:

Læs mere

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil

Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil Skal du bygge? Enfamiliehuse og sommerhuse samt om- og tilbygning hertil Kære borger Vi har lavet en vejledning, så du kan se, hvilke bestemmelser og ansøgningsprocedurer der gælder, når du skal bygge

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE BYGGESAGSBEHANDLING Indhold Afsnit A Simple konstruktioner. Kategorien omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5,

Læs mere

Hvad er en lokalplan. og hvordan bliver den til? Miniguide

Hvad er en lokalplan. og hvordan bliver den til? Miniguide Hvad er en lokalplan og hvordan bliver den til? Miniguide Plan, Teknik & Miljø, april 2018 2. Udgave - 21.9.2018 Miniguide Lokalplanlægning Indhold Planlægning Side 2 Skaber rammer for livet Lokalplaner

Læs mere

Erhvervsservice 2.0. Status på servicemål for 1. kvartal Resumé:

Erhvervsservice 2.0. Status på servicemål for 1. kvartal Resumé: Status på servicemål for 1. kvartal 2016 Erhvervsservice 2.0 Indhold Resumé Nærbillede af afdelingerne Hvad er Erhvervsservice 2.0? Resumé: Opgørelsen for 1. kvartal 2016 viser, at samlet set opfylder

Læs mere

Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020

Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020 Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020 Niels Bruus Varming Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND

Læs mere

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet)

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Planlægning tager tid Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Opdeling ift. planlægning Over 25 m (eller fritstående) - Kun opstilling i lokalplanlagte

Læs mere

Krav og kvalitet. - i bygningsfornyelsen

Krav og kvalitet. - i bygningsfornyelsen Krav og kvalitet - i bygningsfornyelsen 1 Kolofon Sammenfatningen er udarbejdet af: sbs rådgivning a/s Fotos: sbs og BvB Layout: sbs rådgivning a/s ISBN: Elektronisk: 987-87-754-6435-7 Indenrigs- og Socialministeriet,

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere