Identitet, socialisering og integration (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, Download denne og mere på

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Identitet, socialisering og integration (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2014. Download denne og mere på www.joachim.fehler."

Transkript

1 Identitet, socialisering og integration (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, Download denne og mere på Normer: Skrevne og uskrevne adfærdsregler. Anviser hvordan man kan og ikke kan opføre sig inden for kulturens ramme. Værdier: Kulturens værdier kan fx være familie, individualitet eller demokrati. *** Socialisering: Den proces, hvor det enkelte individ internaliserer kulturens normer og værdier, f.eks. gennem opdragelse i barndommen eller påvirkning i grupper. Primær socialisering: Den socialisering der foregår gennem ens familie og nærmeste relationer. Sekundær socialisering: Den socialisering der sker i grupper, gennem institutioner, skole og arbejde. I dag har den sekundære socialisering i højere grad overtaget den primære f.eks. bruger mange børn mere tid i børnehaver end før i tiden. Dobbeltsocialisering (Lars Dencik): Den socialisering der sker gennem en blanding af primær og sekundær socialisering. Dette anses ikke nødvendigvis for problematisk, da en dobbelt socialisering gør at børnene i en højere grad socialiseres ind i det moderne samfund. Social arv: Når forhold som normer, værdier eller kulturel dannelse igennem socialisering overføres fra en generation til den næste. Personlig Identitet: Hvordan man opfatter sig selv. Social Identitet: Den identitet man skaber i relation til de sociale sammenhænge men indgår i. Fx definerer mange sig selv via sit arbejde eller ens uofficielle position i en gruppe. Anthony Giddens - identitetsdannelse i det senmoderne samfund Giddens mener at især de vestlige samfund har udviklet sig fra et traditionelt landbrugssamfund til et moderne industrisamfund samfund, begge med faste traditioner og normer, til nutidens senmoderne informationssamfund, der er karakteriseret ved aftraditionalisering og globalisering. Disse samfundsforandringer har haft stor indflydelse på menneskets identitetsdannelse. Individualisering: Det enkelte menneske styres ikke længere af traditioner og familie, som i det traditionelle eller det moderne samfund, men må i det senmoderne samfund selv tage stilling til alle livets store og små spørgsmål. Konstrueret identitet: Det senmoderne menneskes identitet forandres (konstrueres) hele tiden gennem mødet med andre mennesker og gennem deltagelse i forskellige sociale arenaer. Sociale arenaer: Eksempelvis skoleklassen, hjemme hos familien, på arbejde og i sportsklubben. De forskellige sociale arenaer præges af forskellige normer og værdier, så det senmoderne menneske må kunne indgå i flere forskellige sammenhænge og ofte på samme tid.

2 Rene forhold: Ægteskabet er ikke som tidligere basseret på økonomisk sikkerhed og normer om at blive sammen. Derved præges det senmoderne menneskes af muligheden for at vælge partnere til og fra afhængigt af egne ønsker som løbende kan forandres. Globalisering og hermed adskillelse af tid og rum: Så godt som alle steder på kloden kan nås på et splitsekund med senmoderne IT-teknologi og fysisk kan vi transportere både os selv og vores varer meget hurtigt rundt på hele jorden. Udlejring af sociale relationer: Pasning af børn og ældre samt andre sociale funktioner ligger ikke længere i familien, men i stedet hos det offentlige. Ekspertgørelse og afhængighed af abstrakte systemer: I det senmoderne samfund er det umuligt at forstå alle de systemer man gør brug af, så alle er afhængige af eksperter og systemer og må stole på disse for at kunne fungere. Herunder taler Giddens om: Ansigt-til-ansigt tillidsrelationer: Tillid til dem man mødes i samme tid og rum. F.eks. Lægen, læren og mekanikeren. Ansigtsløse tillidsrelationer: Tillid til institutioner såsom at nogen renser det vand vi drikker, andre sørger for at der ikke bliver svindlet med vores kreditkort osv. I det senmoderne samfund er denne type tillidsformer øget voldsomt. Øget refleksivitet: Da traditioner ikke længere kan guide det senmoderne menneske, må alt fra Gud over kostvalg til måden at håndtere sine grædende børn på hele tiden overvejes. Udbuddet af livsstile og kulturelle tilhørsforhold i medier og virkeligheden er enorme og lækker yderlige pres på refleksivitetsevnen hos det senmoderne menneske. Ændret risikoprofil: Opmærksomheden på mange flere risici f.eks. atomtruslen, forurening, klimaopvarmning og sundhedsfarer gør at det senmoderne menneske må leve med en bevidsthed om disse forhold. Lidt som Giddens taler Ulrich Bech om dette dog under betegnelsen risikosamfundet. Thomas Ziehe Thomas Ziehe, som på mange punkter er enig med Giddens mener at individualisering medfører tre reaktioner: Subjektivering: Behovet for at involvere andre i ens følelsesliv og behovet for bekræftelse fra andre. Ontologisering: Søgen efter et grundlag der kan give udtryk af noget holdbart og noget der skaber mening, som f.eks. kan findes i religion, videnskab eller grupper. Potensering: Mærke at man lever for at undgå tomhed, usikkerhed og kedsomhed f.eks. ekstremsport, brug af stoffer eller alkohol. Jürgen Habermas teori om System og Livsverden Harbermas samfundsopfattelse er at vi stadigvæk i dag er i det moderne samfund. Han tager udgangspunkt i velfærdstrekantens tre dele staten, markedet og civilsamfundet, som han opdeler i livsverden og systemverden.

3 Systemverden: Udgøres af markedet og staten i velfærdstrekanten. Instrumentel handlen: På markedet er det økonomi og penge der ligger til grund for vores handlinger. I staten er det politik og de juridiske love der sætter rammer for vores handlinger. Livsverden: Udgøres af civilsamfundet i velfærdstrekanten. Kommunikativ handlen: I civilsamfundet er der mulighed for at individer opnår en gensidig forståelse og enighed på baggrund af en magtfri dialog hvor fornuftige og etiske argumenter skal vinde fremfor manipulation til egen fordel. Her antager Habermas at det faktisk er muligt at opnå en herredømmefri samtale, hvilket b.la. Pierre Bourdieu siger er utopisk fordi vores sprog altid er præget af magtrelationer. Systemverdens kolonisering af livsverden: Habermas bekymring er at systemverdenen koloniserer livsverden så at fornuftige og etiske overvejelser i livsverden erstattes af fokus på at opnå økonomiske fordele og handle indenfor lovgivninger fremfor fokus på menneskelige relationer og gensidig dialog der kunne skabe bedre løsninger. *** Indsæt model *** Pierre Bourdieu Livsstil, segmenter og social arv Habitus: Socialiseret subjektivitet. Værdi- og normsystemer samt kulturelle vaner eller holdningssystemer som den enkelte og fællesskabet orienterer sig efter. Habitus er kropslige og kognitive strukturer, der ligger til grund for menneskets handlinger, meninger og valg. Habitus tilegnes i høj grad gennem social arv fra familien, men ændres også igennem de sociale relationer vi indgår i gennem livet. Felter: Sociale samfundsmæssige sammenhænge hvor der er magtkampe mellem aktører, der indtager forskellige positioner (fx skoleområdet, sundhedsområdet eller bandeområdet). Kapitalerne vil typisk have varierende værdi afhængigt af det pågældende felt. Kapitalformer: Den enkeltes status og magt, som man kan tage med ind i feltet: Økonomisk kapital: Penge og materielle goder. Kulturel kapital: Uddannelse, opdragelse, almendannelse, sprog og tilegnelse af de normer der gælder. Social kapital: Ressourcer i form af netværksrelationer f.eks. venner, kollegaer, familie eller kontakter. Symbolsk kapital: Status, f.eks. et job, titel eller erhvervelse af en særlig kapital. Symbolsk vold: Når en dominerende gruppe overfører deres virkelighedsopfattelse til en mindre magtfuld gruppe, som selv hjælper med at reproducere denne selvundertrykkende virkelighedsopfattelse. Henrik Dahl - Minerva modellen - Livsstil Udspringer af Bourdieus tanker. Befolkningen opdeles i fem segmenter ud fra de to akser i et koordinatsystem. Traditionel-Moderne og Ideologisk (fællesskabsorrienteret)-pragmatisk (individualistisk)

4 *** Indsæt model *** Det blå segment Moderne og Pragmatisk. Materialistiske. Højt uddannelsesniveau, høj prestige og høj indkomst. Overvægt af mænd og ansatte i det private erhvervsliv. Karrierebevidste individualister, som sjældent er solidariske overfor andre samfundsgrupper. Ser samfundet som retfærdigt og relativt rimeligt og som et system, der belønner de personer som yder en indsats. Deres politiske orientering er liberalistisk og de stemmer typisk Liberal Alliance eller Venstre. fx direktører og jurister Det grønne segment Moderne og Idealistiske. Højt uddannelsesniveau, høj prestige og middel indkomst. Overvægt af kvinder og ansatte i det offentlige Højere forbrug af økologi end gennemsnittet. En stærk følelse af solidaritet. Den politiske orientering er socialistisk og de stemmer typisk SF, Enhedslisten eller Radikale Venstre. Fx Gymnasie- og universitetsundervisere og andre akademikere i den offentlige sektor Det violette segment Traditionelle og Pragmatiske Lav uddannelse, middel prestige og middel eller over middel indkomst. Overvægt af faglærte og mænd Søger typisk fysiske udfordringer frem for intellektuelle Vægter individualisme og uafhængighed højt. De stemmer typisk Konservative, Venstre eller Dansk Folkeparti. Fx tømrere og murere eller andre håndværkere ansat i det private erhvervsliv.

5 Det rosa segment Traditionelle og Idealistiske personer Lav uddannelse, lav prestige og lav indkomst. Overvægt af ufaglærte og personer med kort uddannelse. Stærk solidaritet Fællesskabsorienteret - knyttet til familien og lokalområde. Er gået fra typisk at stemme Socialdemokraterne til også at stemme Dansk Folkeparti Det grå segment Dem, der ikke passer ind i de andre 4 segmenter. Hovedsagligt unge mennesker, der endnu ikke har fundet sin livsstil Kritik af Minerva modellen Usikkerhed omkring det grå segment. Svær at benytte, fordi modellens segmenter er for grove. Nyere modeller (fx Gallupkompasset) er findelt i mindre grupper. Folk flytter ofte rundt mellem segmenterne og man skal huske at dannelsen af segmenterne sker på baggrund af fordomme. Socialgrupper SocialForskningsInstituttet (SFI) inddelte i 1965 befolkningen i 5 socialgrupper efter uddannelse, erhverv og antal underordnede eller ansatte: 1. Akademikere, store selvstændige og topfunktionærer 2. Mellemlang videregående uddannelse, større selvstændige og højere funktionærer 3. Mindre selvstændige og mellemfunktionærer 4. Underordnede funktionærer og faglærte arbejdere 5. Ikke-faglærte arbejdere Thomas Højrup - Livsformer Lønarbejderlivsform: Arbejde som middel, fritid som mål.

6 Den karrierebundne livsform: Flydende grænse mellem arbejde og fritid. Fritid bruges også til arbejde og videreuddannelse mm. der f.eks. kan bidrage til forfremmelse. Arbejde er et mål i sig selv. Den selvstændige livsform: Intet skel mellem arbejdstid og fritid. Ingen arbejdsgiver, man er sin egen chef. Her tales om et dagsværk, frem for en arbejdsdag. Det er opgaverne og kunderne der styrer hvor meget der skal arbejdes. Lone Rahbek Christensen kritiserer Højrups model for at være mandscentreret og udvikler livsformsmodellen med en feministisk vinkel med to typiske kvindekategorier: Husmorlivsformen: Hjemmegående typisk med børn Baglandskvinden: En der hjemmefra støtter den samleverens karrierelivsform, eller selvstændige livsform. Integration Når flere kulturer eksisterer i samme land er der overordnet set tre forskellige måder de kan mødes og integreres på. En given minoritetskultur kan anvende flere af de tre integrationsformer på én gang. Fx kan mange vietnamesiske bådflygtninge siges at være pluralistisk integreret på arbejdsmarkedet men segregeret i deres private sociale liv. Assimilation: Minoritetskulturens elementer forsvinder, og den dominerende flertalskultur optages 100 % af den tidligere minoritetskulturs medlemmer. Segregation: Betyder adskillelse. Minoritetskulturen bevares, men den adskilles fra den dominerende flertalskultur. Pluralistisk integration: Begge kulturers medlemmer bevarer dele af sin oprindelige kultur men optager dele af den andens kultur.

ANTHONY GIDDENS: DET POST-TRADITIONELLE SAMFUND

ANTHONY GIDDENS: DET POST-TRADITIONELLE SAMFUND Noteark om Anthony Giddens ANTHONY GIDDENS: DET POST-TRADITIONELLE SAMFUND Strukturationsteorien Refleksivitet Den 3. vej Centrale begreber Tradition det moderne Modernitet, videnskab, rationalitet og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug./Dec. 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Thy-Mors HF & VUC Hfe Samfundsfag Niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December/januar. 2018/2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Thy-Mors HF & VUC Hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Campus

Læs mere

Giddens, modernitet, identitet og tillid. Simon Simonsen

Giddens, modernitet, identitet og tillid. Simon Simonsen Giddens, modernitet, identitet og tillid Simon Simonsen Anthony Giddens Bio Født 1938 England, nedre middelklasse, førstegenerationsakademiker Tre væsentlige begreber: Modernitet Tillid Identitet Tradition

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- maj 2017-2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution HF & VUC Nordsjælland Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Samfundsfag C Henrik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1s SA

Undervisningsbeskrivelse for: 1s SA Undervisningsbeskrivelse for: 1s SA Fag: Samfundsfag A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 1s Termin: Juni 2016 Uddannelse: STX Lærer(e): Christine Madeleine Léturgie (CL) Forløbsoversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug. 16/maj 17 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Frederikshavn Handelsskole EUX Samfundsfag B

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- maj 2017-2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Livss%lsanalyse i Danmark. Side 89 94 i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København

Livss%lsanalyse i Danmark. Side 89 94 i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København Livss%lsanalyse i Danmark Side 89 94 i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København Dagsorden Øvelse med Gallup Kompas Lærergennemgang af Bourdieus kapitaler Afrunding: Hvad

Læs mere

Individ og fællesskab

Individ og fællesskab INDIVIDUALITET I DET SENMODERNE SAMFUND Individ og fællesskab - AF HENNY KVIST OG JÓRUN CHRISTOPHERSEN I forholdet mellem begreberne individ og fællesskab gælder det til alle tider om at finde en god balance,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug./Dec. 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Thy-Mors HF & VUC Hfe Samfundsfag Niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2014/15 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2017/18 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag

Læs mere

Internettet Reklamer Mund-til-mund Aviser Magasiner Butikker Radio/TV

Internettet Reklamer Mund-til-mund Aviser Magasiner Butikker Radio/TV 1 2 Internettet Reklamer Mund-til-mund Aviser Magasiner Butikker Radio/TV 3 Traditionel - accept Avanceret - accept Over kill - ikke accept Overraskelse 4 5 Individet i de mange kontekster = komplekse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Michael

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- maj 2017-2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-14 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Samfundsfag C Michael

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2018 Institution HF og VUC Nordsjælland - Frederikssund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Thy-Mors HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag C Kristian

Læs mere

Menneskets udvikling. Kategorisering. Kategorisering. Kategorisering. Hvad er kategorisering?

Menneskets udvikling. Kategorisering. Kategorisering. Kategorisering. Hvad er kategorisering? 1 Begrebet kategorisering betyder ganske enkelt at inddele i grupper. Indenfor samfundsvidenskaberne taler man også om segmentering, men det handler om det samme: at opdele en population efter en eller

Læs mere

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Hermeneutik og kritisk teori Gruppe 2 P10 Maria Duclos Lindstrøm 55907 Amalie Hempel Sparsø 55895 Camilla Sparre Sejersen 55891 Jacob Nicolai Nøhr 55792 Jesper

Læs mere

Kasper Kommunikation/it Klasse 1.1 Uno Ekdahl Forår 2010 Roskilde Tekniske Gymnasium

Kasper Kommunikation/it Klasse 1.1 Uno Ekdahl Forår 2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Afsluttende opgave Indledning I denne rapport har jeg valgt at arbejde med Automatisering, det er for det meste noget der foregår på en computer, da den kan det samme som en lommeregner, og meget mere.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Samfundsfag B Lærer(e) Mads Østergaard

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: December-januar, 2016-2017 VUC Vest, Esbjerg Uddannelse

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15e 0814 sa

Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15e 0814 sa Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15e 0814 sa Fag: Samfundsfag C, HFE Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Samfundsfag C enkeltfag Termin: Juni 2015 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Magnus og Jakob / Caseopgave - Casper Jørgensen

Magnus og Jakob / Caseopgave - Casper Jørgensen Caseopgave - Casper Jørgensen 1 Indhold Indledning... 3 Teori:... 3 De forskellige socialgrupper beskrives således:... 4 Moderne-individorienteret... 5 Mosaic... 5 Folder... 7 Konklusion:... 8 Kilder:...

Læs mere

MINERVA Snap*Shot. Indholdsfortegnelse

MINERVA Snap*Shot. Indholdsfortegnelse MINERVA Snap*Shot Indholdsfortegnelse Om MINERVA Snap*Shot...3 MINERVA Snap*Shot livsstilssegmenter... 4 Det blå segment... 5 Det grønne segment... 5 Det rosa segment... 6 Det violette segment... 6 MINERVA

Læs mere

Socialisering i det senmoderne samfund

Socialisering i det senmoderne samfund Socialisering i det senmoderne samfund Individ, institution, samfund Pædagoguddannelsen i Odense Signe Nedza 3209 19.806 tegn Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Problemfelt s. 3 Problemstilling s. 3 Problemformulering

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Samfundsfag B Lærer(e) Mads Østergaard

Læs mere

Regler for repetitionsspil

Regler for repetitionsspil Regler for repetitionsspil Klassen inddeles i grupper af 4 personer. I spillet er udformet 11 spørgsmål (disse kan ændres fra emne til emne, så spillet er anvendeligt til mange typer af repetition). Når

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN SAMFUNDSFAG 2017

UNDERVISNINGSPLAN SAMFUNDSFAG 2017 UNDERVISNINGSPLAN SAMFUNDSFAG 2017 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i samfundsfag. Formål Eleverne skal i faget samfundsfag opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret

Læs mere

Kendskab til karrierevalgsprocesser 7.-9. klasse

Kendskab til karrierevalgsprocesser 7.-9. klasse Kendskab til karrierevalgsprocesser 7.-9. klasse UEA-forløb Formål med forløbet Forløbet skal gøre eleverne mere bevidste om de elementer, som har betydning for vores karrierevalg, herunder sociologiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- december 2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Hf/hfe Samfundsfag C Lærer(e)

Læs mere

Social arv og uddannelse

Social arv og uddannelse 12.2 Social arv I Danmark er de fleste stolte af vores velfærdsstat. Det er gratis at tage en uddannelse, og dette skulle gerne sikre, at alle har lige muligheder for at få et godt job og dermed en rimelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 VUC-Vest,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold STX Samfundsfag C Nicolai

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: December 2015 Voksenuddannelsescenter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Samfundsfag C Lærer(e) Svante Bram

Læs mere

1.!Indledning! It$is$now$necessary$to$manufacture$customers$as$well$as$products!X!Steinar!Kvale!

1.!Indledning! It$is$now$necessary$to$manufacture$customers$as$well$as$products!X!Steinar!Kvale! 1.Indledning...2 2.Problemformulering...3 3.Afgrænsning...4 4.Dimensionsforankring...5 5.Metodologiogempiri...5 5.1Teoretikerne...6 5.2Reklamerne...6 5.3Semiotiskanalyse...7 5.4Reklamenversusvidenskaben...8

Læs mere

Bilag lektion 1: Sociologisk begrebsramme

Bilag lektion 1: Sociologisk begrebsramme Bilag lektion 1: Sociologisk begrebsramme Medierne fremhæver ofte religion og ideologi som de væsentligste forklarende faktorer for, at unge mennesker tiltrækkes af ekstremistiske miljøer og radikaliseres.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2019 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Jesper Hjort-Hansen

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Side 1 af 9 Pædagogik. Indledning 2. Problemstilling 2. Bourdieu/habitus 3. Anerkendelse 4

Indholdsfortegnelse: Side 1 af 9 Pædagogik. Indledning 2. Problemstilling 2. Bourdieu/habitus 3. Anerkendelse 4 Side 1 af 9 Pædagogik Indholdsfortegnelse: Indledning 2 Problemstilling 2 Bourdieu/habitus 3 Anerkendelse 4 Integration, inklusion og marginalisering 7 Konklusion 8 Litteraturliste 9 Side 2 af 9 Pædagogik

Læs mere

Lukningen af Thomas B. Thriges gade

Lukningen af Thomas B. Thriges gade Side 1 af 5 Lukningen af Thomas B. Thriges gade I denne meningsmåling vil vi undersøge odenseanernes holdning til lukningen af Thomas B. Thriges gade og omdannelsen af Odense centrum. Undersøgelsen er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Samfundsfag Niveau C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15J 0814 sa

Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15J 0814 sa Undervisningsbeskrivelse for: 1sac15J 0814 sa Fag: Samfundsfag C, HFE Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Samfundsfag C ½ års hold Termin: Juni 2015 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Klasser og kasser Socialgrupper

Klasser og kasser Socialgrupper Klasser og kasser Klassebegrebet forbindes ofte med Karl Marx. Hans grundtese var, at man kunne opdele befolkningen i de industrialiserede lande i to klasser. Den herskende klasse som udbytter den arbejdende

Læs mere

Danmark en del af den globale verden

Danmark en del af den globale verden Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Skive-Viborg HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag C Tina Brunsgaard Bjerregaard

Læs mere

Opbrudssamfundet - nye krav til den enkelte. Billund 17. april 2008 Per Schultz Jørgensen

Opbrudssamfundet - nye krav til den enkelte. Billund 17. april 2008 Per Schultz Jørgensen Opbrudssamfundet - nye krav til den enkelte Billund 17. april 2008 Per Schultz Jørgensen Kulturel revolution Opbrudssamfundet De store paraplyer er borte Det postmoderne En kulturel frisættelse Individualisering

Læs mere

Magtens former Kaspar Villadsen og Nanna Mik-Meyer. Magtens former. Baggrund for bogens tilblivelse

Magtens former Kaspar Villadsen og Nanna Mik-Meyer. Magtens former. Baggrund for bogens tilblivelse Magtens former Kaspar Villadsen og Nanna Mik-Meyer Oplæg ved Nanna Mik-Meyer, Den Sociale Højskole i Århus, d. 19. november 2007 Magtens former Introduktionskapitel (fokus på frihed, ansvar, empowerment

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1uni16sa 0815 sa

Undervisningsbeskrivelse for: 1uni16sa 0815 sa Undervisningsbeskrivelse for: 1uni16sa 0815 sa Fag: Samfundsfag C, HFE Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: uni samfundsfag Termin: Juni 2016 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e): Thomas

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Samfundsfag C Lærer(e) Kasper Mogensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1hf13uni 0812 Samfundsfag C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: 1hf13uni 0812 Samfundsfag C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: 1hf13uni 0812 Samfundsfag C, HFE Fag: Samfundsfag C, HFE Niveau: C Institution: VUC Fredericia (607247) Hold: Uniform Termin: Juni 2013 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Opdragelse, arv og miljø, socialisering, psykologi mv.

Opdragelse, arv og miljø, socialisering, psykologi mv. Opdragelse, arv og miljø, socialisering, psykologi mv. Faglige begreber til Sociale og kulturelle forhold i samfundsfag Påvirkning fra barn til voksen spæd forældre barn venner voksen medier Arv: de biologiske

Læs mere

460 responses. Holdninger til integration. Demogra. Dit køn (udfyld selv uden at spørge) Hvor gammel er du? QUESTIONS RESPONSES 460

460 responses. Holdninger til integration. Demogra. Dit køn (udfyld selv uden at spørge) Hvor gammel er du? QUESTIONS RESPONSES 460 Holdninger til integration QUESTIONS RESPONSES 460 SUMMARY INDIVIDUAL Accepting responses Demogra Dit køn (udfyld selv uden at spørge) 53.3% Mand Kvinde 46.7% Hvor gammel er du? https://docs.google.com/forms/d/16fzw8q1ff7zqaluroer-gx5nbbjnhvd_abpgmach4r0/edit#responses

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

BILAG 11 PROJEKTBESKRIVELSE

BILAG 11 PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTBESKRIVELSE 1. Indledning Med åben handel af varer og arbejdskraft over grænserne, skabes fremvækst af globale tendenser/globale konkurrencestrategier på de nationale og internationale arbejdsmarkeder.

Læs mere

Lyngallup om Søren Pind. Dato: 11. marts 2011

Lyngallup om Søren Pind. Dato: 11. marts 2011 Lyngallup om Søren Pind Dato: 11. marts 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om Søren Pind Dato: 11. marts 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann Fjeldsøe Berlingske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Samfundsfag C, ½ år Lærer(e) Svante

Læs mere

Studieplan (HF2-hold)

Studieplan (HF2-hold) Hold og skoleår: ksabhd1 2017/2018 Underviser: Safar Azizi Studieplan (HF2-hold) Periode Forløb Fag Progesssion Skriftligt (Uger) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter Arbejdsformer Kompetencer arbejde

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Lyngallup om EU forbehold. Dato: 10. februar 2011

Lyngallup om EU forbehold. Dato: 10. februar 2011 Lyngallup om EU forbehold Dato: 10. februar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om EU forbehold Dato: 10. februar 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann Fjeldsøe

Læs mere

Unge i udsatte positioner

Unge i udsatte positioner Unge i udsatte positioner http://3.bp.blogspot.com/-neott3nghii/tm3wotb03ki/aaaaaaaadkc/y6ap9ca515g/s320/02-question.jpg Forfatter: Jens Busk Studienummer: 22110261 Vejleder: Tine Dalgaard Censor: Ullrich

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast)

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast) Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt

Læs mere

Individ og fællesskab i lyset af moderniseringen. Kulturstyrelsen 16. Juni 2015 Per Schultz Jørgensen

Individ og fællesskab i lyset af moderniseringen. Kulturstyrelsen 16. Juni 2015 Per Schultz Jørgensen Individ og fællesskab i lyset af moderniseringen Kulturstyrelsen 16. Juni 2015 Per Schultz Jørgensen Kulturel revolution Opbrudssamfundet De store paraplyer er borte En kulturel frisættelse Individualisering

Læs mere

1.1 Modne fra lavere middelklasse

1.1 Modne fra lavere middelklasse 1.1 Modne fra lavere middelklasse Det er dæleme lang tid jeg har brugt biblioteket. Det er nok ti år. Jeg brugte det meget i en periode, da jeg var yngre ( ) det har nok noget med mageligheden at gøre

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Viden Djurs HHX Samfundsfag C Ulrik Brøgger

Læs mere

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS Fagformål Eleverne skal i faget samfundsfag opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret stilling til samfundet og dets udvikling. Eleverne

Læs mere

TNS Gallup - Public Dansk Ungdoms Fællesråd

TNS Gallup - Public Dansk Ungdoms Fællesråd TNS Gallup - Public Dansk Ungdoms Fællesråd Demokrati og valgret Public Metode Målgruppe: Repræsentativ stikprøve, oversampling af unge i alderen 16-25 år. Metode: Internetbaseret undersøgelse (CAWI) på

Læs mere

Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011

Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Undervisningen i geografi på Ringsted Lilleskole tager udgangspunkt i Fælles Mål. Sigtet for 7./8. klasse er at blive i stand til at opfylde trinmålene efter 9. klasse.

Læs mere

Kultur og lederopgaven

Kultur og lederopgaven Kultur og lederopgaven Jeg har hørt De kender ikke til termostater radiator på 5 og åbne vinduer Hvis man ikke passer på stiger overarbejde stille og roligt De har ikke overblik og tager ikke ansvar De

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked, arbejdsliv og generationer i Færøerne Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker

Fremtidens arbejdsmarked, arbejdsliv og generationer i Færøerne Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Fremtidens arbejdsmarked, arbejdsliv og generationer i Færøerne 2025 Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Befolkningsudviklingen Selvom de færøske kvinder føder flere børn end nogen andre kvinder i

Læs mere

Indledning. Problemstilling. Emneafgrænsning og metodeovervejelse

Indledning. Problemstilling. Emneafgrænsning og metodeovervejelse Indledning Samfund har forandret sig og er altid i forandring. Men der har altid været forskellige sociale grupper af familier. Især familier med store sociale belastninger har svært at fokusere på børns

Læs mere

Integration i Gladsaxe Kommune

Integration i Gladsaxe Kommune Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt liv til glæde for den enkelte og til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2015 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF enkeltfag Samfundsfag C

Læs mere

Glidninger i det pædagogiske vidensfelt

Glidninger i det pædagogiske vidensfelt Glidninger i det pædagogiske vidensfelt 5. småbørnskonference DPU, Aarhus Universitet. 6. Juni, 2017 Bjørn Hamre, lektor, Medier, Erkendelse og formidling, KU 2 Hvordan blev læring, forebyggelse og inklusion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj-juni 10/11 Handelsskolen Silkeborg HHX Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 14/15 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Hf Fag og niveau Samfundsfag 0-B Lærer(e) Søren Heerfordt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2015 Institution IBC Fredericia Middelfart Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag

Læs mere

Pædagogens arbejdsopgaver

Pædagogens arbejdsopgaver Pædagogens arbejdsopgaver Lov om social service - 2006-20 I samarbejde med forældre fremme: -Udvikling -Trivsel - Selvstændighed -Medbestemmelse og medansvar -Forståelse for kulturelle værdier og for samspillet

Læs mere

Sådan står det til med sundheden i Nordjylland

Sådan står det til med sundheden i Nordjylland Sådan står det til med sundheden i Nordjylland - hvad kan sundhedsprofiler bruges til? - hvad er social kapital? Tine Curtis Forskningsleder Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet Forskningsprogrammer

Læs mere

VELKOMMEN. Gruppe 3 - medieforskning & målgrupper

VELKOMMEN. Gruppe 3 - medieforskning & målgrupper VELKOMMEN Gruppe 3 - medieforskning & målgrupper DAGENS PROGRAM: Præsentation af Bourdieu og hans teori om praksis PAUSE Bourdieu i en tv-faglig kontekst Segmentering-surprise Minerva og Gallup - hvad

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007 Public Socialdemokraterne og De Radikale er netop blevet enige om, at alle asylansøgere også de afviste skal have mulighed

Læs mere

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet Det er en udbredt opfattelse, at nyere individuelle motionsformer som løb og fitness, der har vundet kraftigt frem, står i modsætning til

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag

Læs mere

1. Problemfelt: (437-639, 463-666 og 421-621)...4 1.1. Motivation: (437-639, 463-666 og 421-621)...4 1.2. Problemformulering: (437-639, 463-666 og

1. Problemfelt: (437-639, 463-666 og 421-621)...4 1.1. Motivation: (437-639, 463-666 og 421-621)...4 1.2. Problemformulering: (437-639, 463-666 og 1. Problemfelt: (437-639, 463-666 og 41-61)...4 1.1. Motivation: (437-639, 463-666 og 41-61)...4 1.. Problemformulering: (437-639, 463-666 og 41-61)...5 1.3. Begrebsafklaring: (437-639, 463-666 og 41-61)...6

Læs mere

Lyngallup om økonomiske og værdipolitiske skala Dato: 30. marts 2011

Lyngallup om økonomiske og værdipolitiske skala Dato: 30. marts 2011 Lyngallup om økonomiske og værdipolitiske skala Dato: 30. marts 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om økonomiske og værdipolitiske skala Dato: 30. marts 2011 TNS Gallup

Læs mere

Side 1 af 6. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Side 1 af 6. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin, hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2017

Læs mere

INDLEDNING 9. 1. Indledning

INDLEDNING 9. 1. Indledning INDLEDNING 9 1. Indledning Min mor voksede op på en gård på landet. De var 8 børn, hvor de store passede de små, hvor man legede far, mor og børn bag laden med de kopper og tallerkner, der havde fået skår,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: August- december

Læs mere

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse Kultur og identitet I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om kultur og identitet. Mere konkret spørgsmålet om kulturforskelligheder og de problemer der kan komme af forskellige kulturers møde

Læs mere

Forældresamarbejde i vuggestuen

Forældresamarbejde i vuggestuen Forældresamarbejde i vuggestuen Bachelorprojekt Professionshøjskolen UCC, Nordsjælland Pædagoguddannelsen Julie Marie Hansen nor13063 Agnete Kappelgaard Vingum nor13057 Martina Simon Kuhlmann nor13031

Læs mere

Negativ social arv. Inklusion vs. assimilation

Negativ social arv. Inklusion vs. assimilation Negativ social arv Inklusion vs. assimilation Marianna Estelle Nysom Egebrønd Negativ social arv Inklusion vs. assimilation Frydenlund Negativ social arv Inklusion vs. assimilation Frydenlund og forfatteren,

Læs mere

Lyngallup om øremærket barsel til mænd Dato: 5. marts 2012

Lyngallup om øremærket barsel til mænd Dato: 5. marts 2012 Lyngallup om øremærket barsel til mænd Dato: 5. marts 2012 Metode Feltperiode: 3.-5. marts 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews)

Læs mere