HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011 Sag 370/2007 (2. afdeling) A (advokat Svend Aage Helsinghoff, beskikket) mod Codan Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 13. afdeling den 15. juni I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Peter Blok, Per Walsøe, Asbjørn Jensen, Thomas Rørdam og Poul Dahl Jensen. Påstande Appellanten, A, har nedlagt påstand om, at indstævnte, Codan Forsikring A/S, der har opfyldt landsrettens dom, yderligere skal betale ,68 kr. med procesrente fra sagens anlæg den 17. januar Codan Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af ,80 kr. Anbringender A har til støtte for påstanden gjort gældende, at stationærtidspunktet skal fastsættes til den 21. marts 2002, og at han således har krav på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste frem til denne dato. Han har herved navnlig anført, at det følger af Retslægerådets udtalelser, at der i tiden efter den 15. januar 2001 er indtrådt en vis bedring i hans helbredstilstand, og at der hverken efter loven eller dens forarbejder kan stilles krav om, at en forbedring skal være væsentlig.

2 - 2 - Codan Forsikring A/S har anført, at det såvel efter Arbejdsskadestyrelsens praksis som efter retspraksis må være en betingelse for at udskyde stationærtidspunktet til et tidspunkt efter den 15. januar 2001, at der er sket en så væsentlig bedring af As helbredstilstand, at der er grundlag for at nedsætte méngraden. Dette er ikke tilfældet, heller ikke efter Retslægerådets erklæringer. Hvis selskabet ikke får medhold i, at den 15. januar 2001 skal fastholdes som stationærtidspunkt, må dette senest være den 1. september 2001, fra hvilket tidspunkt A blev tilkendt førtidspension, jf. den subsidiære påstand. Supplerende sagsfremstilling I Arbejdsskadestyrelsens vejledning nr af 31. december 2000 om stationærtidspunktet er bl.a. anført følgende: Stationærtidspunktet er det tidspunkt, hvor det må antages, at der ikke længere indtræder en væsentlig blivende bedring af borgerens helbredstilstand. 4) Hvis arbejdet ikke genoptages, og sygeforløbet er kontinuert, og der stadig gives behandlinger, må det medicinsk vurderes, hvornår disse behandlinger ikke længere medfører en væsentlig blivende bedring af helbredstilstanden. At der ikke sker en væsentlig forbedring betyder, at méngraden ikke bliver mindre ved fortsat behandling. Til brug for sagens behandling ved Højesteret er der indhentet tre yderligere udtalelser fra Arbejdsskadestyrelsen og to udtalelser fra Retslægerådet. I en udtalelse af 25. oktober 2007 fra Arbejdsskadestyrelsen hedder det bl.a.: Vi har ved udtalelse af 4. juli 2001 vurderet stationærtidspunktet til d. 15. januar 2001 og som begrundelse henvist til speciallægeerklæring af 3. april 2001 ved Ulf Lucht, hvor det er anført at behandlingsmulighederne skønnes udtømte, og at den sidste sygehuskontrol var den 15. januar Der blev imidlertid iværksat efterfølgende lægelig behandling i form af ny stivgørende operation af venstre fod i september 2001, og da ROM-walkeren først blev aflagt den 21. marts 2002, blev stationærtidspunktet ud fra en lægelig vurdering hvad angår foden forlænget til d. 21. marts 2002, jf. styrelsens seneste udtalelse af 4. september De øvrige lægelige behandlinger i perioden 15. januar 2001 til 21. marts 2002 er ikke af en sådan karakter, at de kan give grundlag for en forlængelse af stationærtidspunktet, og

3 - 3 - hvad specielt angår de neurologiske gener i form af moderat postkommotionelt syndrom må disse skønnes stationære allerede ca. 1 år efter skaden i januar Forlængelsen af stationærtidspunktet fra 15. januar 2001 til 21. marts 2002 er ikke udtryk for, at styrelsen var af den opfattelse, at stationærtidspunktet for ophør af tabt arbejdsfortjeneste også skulle forlænges. Vi finder, at stationærtidspunktet ved ophør af tabt arbejdsfortjeneste ikke kan fastsættes til senere end d. 15. januar Vi har lagt vægt på, at behandlingsmulighederne på det tidspunkt skønnedes udtømte og at A samme år søgte og fik tilkendt førtidspension. De behandlinger og operationer, som blev gennemført i perioden 15. januar 2001 til 21. marts 2002, kan ikke anses for at have medført en bedring i den erhvervsmæssige situation. Der kan endvidere henvises til, at følgerne efter skaden i januar 1997 var særdeles omfattende, og at der ikke under det usædvanligt lange behandlingsforløb med ca. 40 operationer har været iværksat revalideringsmæssige eller lignende foranstaltninger med henblik på at genvinde erhvervsevnen. Når der henses til, at erhvervsevnetabet ved udtalelse af 4. september 2002 er vurderet til 100 procent, finder vi, at stationærtidspunktet som skæringstidspunkt imellem tabt arbejdsfortjeneste og erhvervsevnetab i denne sag på ca. 4 år efter ulykken frem til 15. januar 2001 er udtryk for en meget velvillig vurdering. I en erklæring af 12. januar 2010 har Retslægerådet besvaret følgende spørgsmål således: Spørgsmål A. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse og beskrive, hvilke varige symptomer og varige helbredsmæssige følger appellanten havde den 15. januar Januar 2001 amputeret venstre hånds 4-5 finger. Fantomsmerter i venstre hånd. Nedsat bevægelighed i venstre albue, dårlig drejebevægelighed af venstre underarm. Nedsat kraft i venstre arm. Smerter i venstre fod efter 500 meters gang, haltende gang, kan ikke gå på ujævnt terræn. Højre ben ½ cm kortere end venstre. Venstre fodled ingen bevægelighed 30 graders plantarfleksion, (nedadvinkling), 25 graders valgus (udadvinkling). Spørgsmål B. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse og beskrive, hvilke varige symptomer og varige helbredsmæssige følger appellanten havde den 21. marts Herunder anmodes venligst om at oplyse, om appellantens varige symptomer og varige helbredsmæssige følger var de samme den 21. marts 2002 som den 15. januar 2001.

4 - 4 - Marts 2002 fuldstændigt som beskrevet under besvarelsen af spørgsmål A, dog er venstre ben 3 cm kortere end højre og venstre fodled står i 25 graders plantarflexion (nedadvinkling). Spørgsmål C. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse og beskrive, hvilke kognitive symptomer, appellanten har, og hvornår de er debuteret. Et par måneder efter ulykkestilfældet svimmelhed og problemer med koncentrationen, februar 1998 daglig hovedpine, smerter i nakke, ryg og lænd, koncentration og læsebesvær. Spørgsmål D. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse baggrunden for, henholdsvis årsagen til de operationer og behandlinger, som appellanten fik i perioden fra den 15. januar 2001 til den 21. marts April 2001 fjernet skruer i venstre fodled. August 2001 operation for sprængt sene i venstre overarm. September 2001 omoperation med stivgøring af venstre fodled, og senere september, løsning af sammenvoksning af tarmene. December 2001 fjernelse af nerveknuder i venstre hånd. Baggrunden og årsagen til ovennævnte indgreb er uheldet og de initiale behandlinger. Spørgsmål E. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse, om de eventuelle af Retslægerådet fastslåede varige helbredsmæssige følger i venstre arm den 21. marts 2002 efter Rådets opfattelse var forværret, forbedret eller uændret i forhold til den 15. januar Hvis Retslægerådet finder, at der er indtruffet ændring, anmodes Retslægerådet om at beskrive denne. Herunder anmodes Retslægerådet venligst om at oplyse, om de forhold, som har nødvendiggjort yderligere operationer og behandlinger i den anførte periode, er kendte og/eller forventelige i forhold til de skader, som appellanten havde i armen den 15. januar Der er stort set uændrede forhold i venstre arm fra januar 2001 til marts Fjernelse af nerveknuder er almindelige følger efter den primære behandling. Den sprængte sene er ikke en forventelig følge efter behandlingen. Spørgsmål F. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse, om det er Retslægerådets opfattelse, at gentagelse af stivgørende operation af appellantens venstre fod, som blev udført den 14. september 2001, efter Retslægerådets opfattelse har medført, at appellantens varige helbredsmæssige følger i venstre fod den 21. marts 2002 er forværret, forbedret eller uændret i forhold til den 15. januar Hvis Retslægerådet finder, at der er indtruffet ændring, anmodes Retslægerådet om at beskrive denne.

5 - 5 - Herunder anmodes Retslægerådet venligst om at oplyse, om de forhold, som har nødvendiggjort yderligere operationer og behandlinger i den anførte periode, er kendte og/eller forventelige i forhold til de skader, som appellanten havde i armen. Som det fremgår af svar på spørgsmål A og B, er der en lille bedring i venstre fodleds stilling, 5 graders mindre plantarflexion (nedadvinkling). Vedrørende armen, se svaret på spørgsmål E. Spørgsmål G. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse, om det er Retslægerådets opfattelse, at det ud fra en lægelig bedømmelse den 15. januar 2001 var forventeligt, at appellanten ville opnå yderligere helbredelse i forhold til de varige helbredsmæssige følger efter ulykkestilfældet den 13. januar Ingen væsentlig forbedring er forventelig. Spørgsmål H. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse, om det er Retslægerådets opfattelse, at appellantens varige helbredsmæssige følger efter ulykkestilfældet den 13. januar 1997 fremstod som varige den 15. januar Hvis spørgsmålet besvares benægtende, anmodes Retslægerådet venligst om for hver enkelt af appellantens varige følger efter ulykkestilfældet den 13. januar 1997 at oplyse, hvornår symptomer og følger er debuteret, og hvornår appellantens følger ud fra en lægelig vurdering må anses for varige uden forventet forbedring af helbredstilstanden. Ja. Spørgsmål I. Retslægerådet anmodes venligst om at oplyse, om det er Retslægerådets opfattelse, at appellanten i perioden fra den 15. januar 2001 til den 21. marts 2002 har opnået en forbedret funktionsevne. Ja, en ganske sparsom forbedret funktionsevne Af en udtalelse af 2. december 2010 fra Arbejdsskadestyrelsen fremgår bl.a. følgende: Begrundelse for stationærtidspunkt: Vi har lagt vægt på oplysningerne i j.nr /02 og /03, herunder særligt: Speciallægeerklæringer af 3. april 2001 og 12. april 2002 ved overlæge dr.med. Ulf Lucht. Vi har endvidere lagt vægt på de nye lægelige oplysninger i aktuelle sag i form af:

6 Journaludskrift af 28. juli 2009 og Radiologisk klinik i Odder - Retslægerådets udtalelse af 12. januar Vi har endvidere noteret os subsidiær vidneafhøring af overlæge dr. med. Ulf Lucht foretaget ved Retten i Århus den 15. august Vi har i udtalelse af 4. juli 2001 fastsat stationærtidspunktet til den 15. januar Vi har ved denne vurdering særligt lagt vægt på, at det fremgår af speciallægeerklæring af 3. april 2001 ved overlæge, dr. med. Ulf Lucht, at behandlingsmulighederne skønnes udtømte, og at den sidste sygehuskontrol var den 15. januar Vi har i udtalelse af 4. september 2002 ændret stationærtidspunktet til den 21. marts Vi har ved denne vurdering særligt lagt vægt på speciallægeerklæring af 12. april 2002 ved overlæge, dr. med. Ulf Lucht, hvoraf det fremgår, at A havde været i et behandlingsforløb frem til den 21. marts Vi har endvidere i udtalelse af 25. oktober 2007 fastsat stationærtidspunktet i relation til erstatningsansvarslovens 2 til den 15. januar Vi har ved denne vurdering lagt vægt på, at behandlingsmulighederne på dette tidspunkt skønnes udtømte og at A samme år søgte og fik tilkendt førtidspension. De behandlinger og operationer, som blev gennemført i perioden 15. januar 2001 til 21. marts 2002, kan ikke anses for at have medført en bedring i den erhvervsmæssige situation. Der blev endvidere henvist til, at følgerne efter skaden i januar 1997 var særdeles omfattende, og at der ikke under det usædvanligt lange behandlingsforløb med ca. 40 operationer har været iværksat revalideringsmæssige eller lignende foranstaltninger med henblik på at genvinde erhvervsevnen samt at erhvervsevnetabet i udtalelse af 4. september 2002 blev vurderet til 100 procent. Vi har endvidere i samme udtalelse fastsat stationærtidspunktet i relation til erstatningsansvarslovens 3 til den 21. marts Vi har ved denne vurdering lagt vægt på, at der efter den 15. januar 2001 blev iværksat yderligere lægelig behandling i form af ny stivgørende operation af venstre fod i september 2001, og da ROM-walkeren først blev aflagt den 21. marts 2002, blev stationærtidspunktet, hvad angår foden, fastsat til denne dato. De øvrige lægelige behandlinger i perioden 15. januar marts 2002, var ikke af en sådan karakter, at de kunne give grundlag for en forlængelse af stationærtidspunktet, og hvad specielt angik de neurologiske gener i form af moderat postkommotionelt syndrom skønnes de stationære ca. 1 år efter skaden i januar Stationærtidspunktet er det tidspunkt, hvor der efter relevant lægelig behandling efter ulykken ikke kan forventes yderligere varig bedring. Vi finder efter fornyet gennemgang og lægelige forlæggelse med inddragelse af Retslægerådets udtalelse af 12. januar 2010, at stationærtidspunktet både i relation til erstatningsansvarslovens 2 og 3 skal fastsættes til den 15. januar Vi har ved denne vurdering lagt vægt på, at der ved sammenligning af speciallægeerklæringerne fra overlæge, dr. med. Ulf Lucht fra henholdsvis den 3. april 2001 og 12.

7 - 7 - april 2002 ikke er dokumenteret en væsentlig varig bedring af As gener svarende til venstre fod. Det fremgår af speciallægeerklæringen af 3. april 2001, at A har belastningssmerter efter nogen tids belastning, haltende gang, 30 graders flektionskontraktur og 25 graders fejlstilling i sideplan. Herudover ophævet subtalær drejebevægelighed. I speciallægeerklæring af 12. april 2002 beskrives belastningssmerter efter nogen tids belastning og forringet gangfunktion. Objektivt konstateres 25 graders flektionskontraktur og 30 graders fejlstilling i sideplan. Herudover ophævet subtalær drejebevægelighed. Vi er opmærksomme på behandlingen foretaget efter den 15. januar 2001, men der er stort set uændrede forhold svarende til venstre fodled i beskrivelserne under aktuelle klager og objektive undersøgelse ved sammenligning af de to speciallægeerklæringer, jf. i øvrigt Retslægerådets besvarelse af spørgsmål F. Der er endvidere stort set uændrede forhold i venstre arm fra januar 2001 til marts 2002, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgsmål E. Vi har endvidere lagt vægt på, at méngraden for de ortopædkirurgiske skader både i udtalelse af 4. juli 2001 og 4. september 2002 er vurderet til 70 procent. På den baggrund finder vi ikke, at der er sket en så væsentlig varig bedring af As helbredstilstand i perioden 15. januar marts 2002, at det kan give grundlag for en forlængelse af stationærtidspunktet. I forlængelse heraf fastsættes stationærtidspunktet som følge af ulykken den 13. januar 1997 til den 15. januar Vi har ved vurdering været opmærksomme på overlæge, dr. med. Ulf Luchts vidneforklaring ved Retten i Århus. Det ændrer ikke vores vurdering af sagen. Vi har lagt vægt på beskrivelserne i speciallægeerklæringerne af 3. april 2001 og 12. april 2002 og vurderingen af méngraden. I en supplerende erklæring af 1. februar 2011 har Retslægerådet besvaret følgende yderligere spørgsmål således: Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet indledningsvis bemærke, at der ikke ses at være stillet spørgsmål K, L, M og N til rådet, og rådet skal herefter besvare de supplerende stillede spørgsmål 1, 2, 3 og 4 således: Spørgsmål 1: Retslægerådet anmodes om at oplyse hvorvidt det skønnes at der har været en smertemæssig bedring af appellantens situation i perioden fra 15. januar 2001 til 21. marts 2002.

8 - 8 - Som det fremgår af svar på spørgsmål I, er der efter den seneste ankeloperation september 2001 opnået en lille bedring i gangfunktionen og lidt mindre smerter i foden ved gang. Spørgsmål 2: Såfremt retslægerådet besvarer spørgsmål K bekræftende anmodes Retslægerådet om at oplyse om, hvorvidt denne smertemæssige bedring af appellantens forhold skønnes at have været en helbredsmæssig bedring af appellantens situation. Ja, en mindre bedring. Spørgsmål 3: Retslægerådet anmodes om at oplyse, hvorvidt det skønnes at den bedring af venstre fodled som fremgår af besvarelsen af F er udtryk for en helbredsmæssig bedring af appellantens situation. Se besvarelsen ovenfor. Spørgsmål 4: Retslægerådet anmodes om i lyset af Retslægerådets besvarelse af spørgsmålene K, L, M og N at oplyse, om det medfører en ændring af besvarelsen af spørgsmål H. En ganske lille bedring, dermed ændring af svar på spørgsmål H. I en udtalelse af 16. maj 2011 har Arbejdsskadestyrelsen bl.a. anført følgende: Vi har lagt vægt på de oplysninger, som fremgår af udtalelse af 2. december 2010 (j.nr /04) under begrundelsen for stationstidspunktet. Vi har til brug for vurderingen i denne sag endvidere modtaget Retslægerådets supplerende udtalelse af 1. februar Vi finder ikke, at der på baggrund af den supplerende udtalelse fra Retslægerådet er grundlag for en ændret vurdering af stationærtidspunktet. Det er fortsat vores opfattelse, at der ikke er sket en så væsentlig varig bedring af As helbredstilstand i perioden 15. januar marts 2002, at det kan give grundlag for en forlængelse af stationærtidspunktet. Vi skal særligt bemærke i forhold til spørgsmål 1, at det fremgår af speciallægeerklæring af 3. april 2001 fra dr. med. Ulf Lucht, at A har haltende gang, han får smerter efter ½ kilometer gang, ligesom han har stort besvær med at gå i ujævnt terræn. Herudover anvender han fodtøj med gængesåler. Objektivt er der konstateret 30 graders flektionskontraktur og 25 graders fejlstilling i sideplan. Herudover ophævet subtalær drejebevægelighed. Der skal i øvrigt henvises til Retslægerådets svar under spørgsmål I.

9 - 9 - Det fremgår af speciallægeerklæring af 12. april 2002 fra dr. med. Ulf Lucht, at A ikke har smerter, når han er i ro, men der kommer smerter efter ca. ½ kilometer gang. Han har endvidere forringet gangfunktion og føler sig stærkt besværet ved gang i ujævnt terræn. Han er blevet forsynet med håndsyet fodtøj. Objektivt er der konstateret 25 graders flektionskontraktur og 30 graders fejlstilling i sideplan. Herudover ophævet subtalær drejebevægelighed. På baggrund af disse oplysninger finder vi ikke, at der er sket en væsentlig (ménreducerende) bedring af helbredstilstanden i perioden 15. januar marts Efter vores opfattelse er det i overensstemmelse med Retslægerådets svar på spørgsmålene 2 og 4 i supplerende udtalelse af 1. februar Det skal i øvrigt bemærkes, at méngraden for de ortopædkirurgiske skader både i udtalelse af 4. juli 2001 og 4. september 2002 er vurderet til 70 procent. På baggrund heraf vurderes stationærtidspunktet som følge af ulykken den 13. januar 1997 uændret til den 15. januar 2001, hvor A var til sidste sygehuskontrol. I følge speciallægeerklæring af 3. april 2001 fra dr. med. Ulf Lucht skønnes behandlingsmulighederne udtømte. Det vurderes ikke, at der herefter er sket en væsentlig varig bedring af As helbredstilstand. Vi henviser i øvrigt særligt til begrundelsen i vores udtalelse af 2. december (j.nr /04) Forklaringer Til brug for Højesteret er der afgivet forklaring af overlæge Ulf Lucht. Han har forklaret, at han kan vedstå de to erklæringer, han afgav henholdsvis den 3. april 2001 og den 12. april Da han skrev den første erklæring, regnede han fejlagtigt med, at der ikke ville ske en videre udvikling i As tilstand. Der var tale om en meget kompliceret skade, og det er arm- og fodproblemerne, der medførte en ændring i stationærtidspunktet. For så vidt angår armen skete der en sprængning af triceps, der krævede ny behandling, og senere udviklede A en nerveknude på hånden. Tilstanden var først ovre den 17. januar For så vidt angår foden blev der oprindelig lavet en stivgørende operation, men der var efterfølgende mange smerter, og der blev derfor foretaget en ny stivgørende operation den 14. september Patienten havde en særlig bandage på, men foden ville ikke hele. Der gik derfor lang tid, før han var stationær. Han var i smertemæssig bedring frem til 21. marts Som følge af ulykken opstod der således komplikationer i både arm og fod efter hans første erklæring.

10 Han har ikke på noget tidspunkt opereret A, og han har ikke været i kontakt med A siden han afgav den 2. erklæring. Senesprængningen i armen blev konstateret i juni måned Albuen gik først af led og blev stiv. Der blev fjernet arvæv, og senere blev der sat en protese ind. Operationerne fjernede fleksibiliteten i albuen, der derved blev svækket. Man kan derfor godt sige, at sprængningen var en følge af behandlingerne. De to efterfølgende operationer gav ikke en normal funktion. Det var ikke muligt. Der var ingen komplikationer til de to operationer i armen vedrørende senesprængningen og nerveknuden. Nerveknuden i hånden var meget smertefuld. Knuden blev fjernet i december 2001 og medførte samtidig, at smerterne ophørte. For så vidt angår foden skete der i den første operation en stivgørelse mellem springbenet og hælen. Det var i juni Anden operation blev foretaget i februar 2000, hvor man fjernede en fortykket ledhinde. Der opstod herefter en stafylokokinfektion, der blev konstateret i april Man stivgjorde herefter i september 2000 selve fodleddet. Det så ud til, at operationen var lykkedes, men på grund af smerter blev A opereret igen i september 2001, hvor man lavede en ny stivgørende operation. Det var en opfølgning på den første stivgørende operation, som ikke var lykkedes godt nok, da der stadigvæk var smerter. Ophelingen efter den slags operationer vil normalt tage 3 til 6 måneder. I december 2001 så foden fin ud på røntgen, men smerterne var først væk i marts 2002, hvorfor man først på dette tidspunkt ophørte med at anvende bandage på foden. De kognitive symptomer, han beskriver i sin erklæring, er udtryk for hans forståelse af en erklæring fra Mirjana Rosenlund, som er neuropsykolog på Århus Sygehus. Tiden mellem hans to erklæringer gjorde As fod bedre, idet den blev smertefri. Armen blev mellem de to erklæringer forringet på grund af komplikationerne med sprængningen af senen, men forbedredes på grund af fjernelsen af nerveknuden. Forskellen i Arbejdsskadestyrelsens vurdering af ménprocent efter de to erklæringer kan han ikke forklare. A har fået en bedre fodfunktion mellem de to erklæringer, men han vurderer samlet set, herunder med henvisning til de psykologiske forhold, at A ikke længere kan arbejde som ejendomsmægler. Der er erhvervsmæssigt ikke sket nogen forbedring mellem de to erklæringer. Det forbedrer naturligvis ens erhvervsevne, at man er smertefri. Den smerteforbedring, der blev opnået mellem de to erklæringer, medførte formentlig ikke nogen forbedring af As erhvervsevne. Højesterets begrundelse og resultat Arbejdsskadestyrelsen har i sine udtalelser af 2. december 2010 og 16. maj 2011 fastholdt, at stationærtidspunktet er den 15. januar 2001, og Højesteret finder, at styrelsen herved med

11 rette har lagt vægt på, at der i tiden fra den 15. januar 2001 til den 21. marts 2002 ikke er sket en sådan bedring af As helbredstilstand, at der har været grundlag for at nedsætte méngraden. Med denne bemærkning og i øvrigt af de grunde, der er anført af landsretten, tiltræder Højesteret, at stationærtidspunktet er fastsat til den 15. januar Højesteret tager derfor Codan Forsikrings påstand om frifindelse til følge. Thi kendes for ret: Codan Forsikring A/S frifindes. I sagsomkostninger for Højesteret skal A (hans retshjælpsforsikring), subsidiært statskassen, betale kr. til Codan Forsikring A/S. De idømte sagsomkostningsbeløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 Sag 526/2007 (1. afdeling) Skandia Link Livsforsikring A/S (advokat Michael Grønbech) mod A (advokat Birgitte Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 Sag 305/2013 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Aarhus Universitet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 54/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Hansen & Andersen A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 23/2010 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod B (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 Sag 70/2014 (1. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Topdanmark Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 Sag 100/2013 (2. afdeling) A (advokat Sven Aage Helsinghoff, beskikket) mod Alka Forsikring (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 Sag 276/2010 (2. afdeling) Aarhus Værft A/S under konkurs (advokat Claes Wildfang) mod Johnson Controls Denmark ApS (advokat Lotte Eskesen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. oktober 2013 Sag 323/2011 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011 Sag 154/2009 (1. afdeling) A (advokat Birthe Valentin) mod If Skadeforsikring (advokat Anne Mette Seest) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 Sag 92/2014 (1. afdeling) Jordemoderforeningen som mandatar for A (advokat Finn Schwarz) mod B og C (advokat Carlo Siebert for begge) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 Sag 378/2007 (1. afdeling) SeaWest ved Bjarne Bøgh Jensen (advokat Klaus Busk) mod De Jyske Arkitekter A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 Sag 212/2009 (1. afdeling) Jimmi Bisgaard Christensen (advokat Karsten Thygesen) mod Palle Bruus Jensen (advokat Steen Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 Sag 108/2011 (2. afdeling) Bettina Anderson Houlberg Lauritzen og Anders Houlberg Lauritzen (advokat Palle Møller Jørgensen for begge, beskikket) mod Annette

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013 Sag 196/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 Sag 285/2016 (2. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S (advokat Michael S. Wiisbye for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. juni 2018 Sag 134/2017 (1. afdeling) Gudrun Jensen og Poul Bækgaard Jensen (advokat Jes Andersen, beskikket for begge) mod Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012 Sag 356/2010 (1. afdeling) Foreningen af Minoritetsaktionærer i banktrelleborg (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) mod Sydbank A/S (advokat Jens Rostock-Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 63/2010 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for E (advokat Peter Breum) mod A (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 149/2012 (1. afdeling) DiBa Bank A/S (advokat Georg Lett) mod A (advokat Henrik Emil Rasmussen, beskikket) Biintervenient til støtte for A: Forbrugerombudsmanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 Sag 81/2008 (1. afdeling) Johnson Controls Denmark (tidligere York Køleteknik A/S) (advokat Morten E. Christensen) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. april 2019 Sag BS 35199/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Mikkel Holm Nielsen, beskikket) mod Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Karsten Hagel Sørensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 Sag 221/2009 (1. afdeling) Jørn Astrup Hansen (advokat Eskil Trolle, beskikket, og advokat John Korsø Jensen, beskikket) mod TryghedsGruppen s.m.b.a. (advokat

Læs mere