Præsentation af redskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsentation af redskaber"

Transkript

1 Præsentation af redskaber Den Danske Kvalitetsmodel vedr. sårpleje og medicinering...2 Forebyg indlæggelser...6 Systematisk viden om ældres ernæringstilstand...11 Sådan virker træning og genoptræning...16 Viden om svage ældres livskvalitet og trivsel...21

2 2 Plejeboliger Den Danske Kvalitetsmodel vedr. sårpleje og medicinering Projektleder: KL Beskrivelse af redskabet og projektet: Kommunens udbytte af redskabet Redskabet synliggør kvaliteten, resultater og effekten af kvalitetsudvikling på centrale dele af det kommunale sundhedsområde. Med redskabet bliver det muligt at samle data til meningsfulde oplysninger om kvaliteten af institutionernes og kommunens sundhedsarbejde. Oplysningerne kan anvendes af medarbejdere og ledere, borgere, forvaltning og kommunalbestyrelse. Baggrund for redskabet Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) er et nationalt og tværgående kvalitetsudviklingssystem for sundhedsvæsenet, der udvikles i et samarbejde mellem stat, regioner, kommuner og erhvervsliv. 1 Modellen bygger på akkreditering og skaber løbende læring og kvalitetsudvikling. Første samlede version af standarder i Den Danske Kvalitetsmodel er nu færdigudviklet, og kvalitetsmodellens standarder for sårpleje og medicinering ligger til grund for det nye redskab, som redskabsgruppen skal udvikle og afprøve. Metoder i redskabet Redskabet skal bygge på Den Danske Kvalitetsmodel, der er en model for systematisk at udvikle kvaliteten. Modellen måler kvalitet i forhold til et sæt fælles opbyggede standarder for kvalitet og et sæt fælles kvalitetsindikatorer, som bruges til at måle kvaliteten. Målet med dette projektarbejde er at finde og udvikle egnede indikatorer til kvalitetsstandarderne for sårpleje og medicinering. Her to eksempler på indikatorer på faglige kvalitet af sårpleje og medicinering: Standard 2.2.1: Dokumentation for modtagelse af lægemiddelordination Indikator 3: Der gennemføres årlig journalaudit, hvor følgende spørgsmål indgår: Er der dokumentation for, at der er overensstemmelse mellem interne medicinoptegnelser/lægemiddeljournaler på samme borger. 1 Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS) varetager den konkrete udvikling af Den Danske Kvalitetsmodel. IKAS er under ledelse af en bestyrelse med repræsentanter for de involverede parter.

3 3 Standard 3.2.1: Forebyggelse af kroniske sår Indikator 4: Der foretages årlig overvågning af omfanget af tryksår. Resultatet af overvågningen årsagsanalyseres. Støtteredskaber og materialer Der er udviklet et IT-system til håndtering og dokumentation af kommunernes arbejde med standarder under Den Danske Kvalitetsmodel. Systemet er udviklet af Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet. Den Danske Kvalitetsmodel indeholder også en række redskaber og metoder til at dokumentere og analysere udvikling i kvaliteten på fx det enkelte plejecenter. Bl.a. audit, journalaudit og evaluering. Flere af disse redskaber og metoder er relativt nye i kommunalt regi. Mål med udviklings- og afprøvningsforløbet Målet er at afprøve standarder og indikatorer under Den Danske Kvalitetsmodel for at synliggøre kvaliteten, resultater og effekten af systematisk kvalitetsudvikling i kommunerne. Konkrete delmål med redskabet er bl.a. at: Synliggøre kvaliteten i at arbejde systematisk med kvalitetsudvikling på udvalgte områder under Den Danske Kvalitetsmodel. Opnå erfaringer og viden om kommunernes erfaringer med at arbejde med Den Danske Kvalitetsmodel på det kommunale sundhedsområde. Give anvendelige kvalitetsoplysninger, der kan understøtte læring internt på institutioner over tid og på tværs af institutioner og kommuner. Anvendelse af oplysningerne og sammenligningsniveau Redskabet skal gøre det muligt at sammenligne: Kvaliteten, resultaterne og effekten af systematisk kvalitetsudvikling i kommunerne for det enkelte plejecenter over tid. Kvaliteten, resultaterne og effekten af systematisk kvalitetsudvikling mellem plejecentre i kommunen. Kommunens udbytte af at deltage i projektet Der er overordnet to faser i projektet. I første fase udvælger og kvalificerer redskabsgruppen indikatorer. Deltagerkommunernes udbytte er i første fase: Indgående kendskab til Den Danske Kvalitetsmodel og kvalitetsudvikling generelt. Deltagelse i workshops med kommunale eksperter på området, og dermed mulighed for at danne netværk og nye samarbejdsflader. Kompetenceudvikling af en række medarbejder og ledere i forhold til Den Danske kvalitetsmodel.

4 4 I den anden fase afprøves indikatorer. Deltagerkommunernes udbytte er: Konkret erfaring med brug Den Danske Kvalitetsmodel på de områder, hvor kommunen vælger at deltage. Kvalitetstjek af kommunens egen nuværende kvalitetshåndtering. Kompetenceudvikling af nøglemedarbejdere vedr. brug af Den Danske Kvalitetsmodel. Information til samtlige medarbejdere om Den Danske Kvalitetsmodel. Konkret erfaring med brug af audits, journalaudits, m.v. Leverancer og faser i projektet Leverancer i projektet Erfaringsbaseret vejledning til kommunerne i brug af Den Danske Kvalitetsmodel. Her kan indgå beskrivelser af, hvordan de enkelte metoder gribes an i praksis, organiseringen af indsatsen, nødvendige kompetencer etc. (Konsulentfirma med inddragelse af KL, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Indenrigs- og Socialministeriet). Best practice-eksempler. Fx eksempler på retningslinjer til brug i standarder. Netkommentar på om erfaringerne med Den Danske Kvalitetsmodel. Faser i projektet 1. Udvælgelsen og kvalificeringen af indikatorer (februar- april 2010) 2. Afprøvning af indikatorer, herunder evaluering af kommunernes erfaringer (maj-december 2010) Uddybning af de enkelte faser: 1. Udvælgelsen og kvalificeringen af indikatorer (februar- april 2010) På hvert af de udvalgte områder bliver der to workshops. Hvis redskabsgruppen udvælger tre områder, bliver der seks workshops. Workshop nr. 1: Første drøftelse af faglige indikatorer Workshoppen har til formål at opnå input til en nærmere beskrivelse af de enkelte indikatorer i projektet. Beskrivelsen skal omhandle en detaljeret uddybning af de enkelte bestanddele i indikatorerne, kommunernes registreringspraksis i dag etc. Workshop nr. 2: Anden drøftelse af indikatorer På baggrund af drøftelserne i workshop 1 udarbejder konsulentfirmaet et endeligt oplæg vedr. de valgte indikatorer. Dette oplæg drøftes og besluttes på workshop nr. 2.

5 5 2. Afprøvning af indikatorer (maj-december 2010) Leverancer i denne fase: Erfaringsbaseret vejledning til kommunerne i brug af Den Danske Kvalitetsmodel. Vejledning kan indeholde beskrivelser af, hvordan de enkelte metoder gribes an i praksis, organiseringen af indsatsen herunder nødvendige kompetencer etc. (Konsulentfirma med inddragelse af KL, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Indenrigs- og Socialministeriet). Best practice-eksempler fx vedr. retningslinjer til brug i standarderne. Disse kan efterfølgende offentliggøres på til inspiration. Netkommentar på om erfaringerne med Den Danske Kvalitetsmodel Som start på fase to i projektet deltager kommunerne i et kick-off-arrangement, der skal sætte rammerne for kommunernes afprøvning af indikatorerne, forventninger og krav til kommunernes deltagelse, forventninger og krav til konsulentfirmaets hjælp i processen m.v. Midtvejs i afprøvningen inviteres de deltagende kommuner til et seminar med fokus på erfaringsudveksling, udfordringer og barrierer, evt. de første resultater fra projektet. Som afslutning på afprøvningen afholdes et seminar, hvor deltagerne fremlægger deres erfaringer, resultater, vurdering af redskabet m.m. Seminaret planlægges afholdt således at en egentlig og enkeltvis interview med de deltagende kommuner undgås. Der kan dog blive behov for opfølgende telefoninterviews. Som afslutning på fasen udarbejdes de enkelte leverancer. Organisering af projektet Afprøvningen foretages i 2-4 pilotkommuner, med hver 2-4 institutioner. KL er projektansvarlig på projektet. Konsulentfirmaet er projektleder/tovholder og den udførende kraft i projektet.. Til fase 1 inviteres videnpersoner m.fl. til at deltage i de planlagte workshops. Følgende videnpersoner forventes at deltage: IKAS samt bl.a. Dansk Sygeplejeråd og FOA. Der kan udvikles IT-understøttelse på et webbaseret projektsite, der skal gøre det muligt at indtaste oplysninger i elektronisk skemaer o.a.

6 6 Plejeboliger Forebyg indlæggelser Projektleder: Finansministeriet Beskrivelse af redskabet og projektet: Kommunens udbytte af redskabet Redskabet understøtter institutioners og kommuner sundhedsfaglige indsats for at undgå, at ældre må indlægges og genindlægges. Det giver institutioner og kommuner adgang til allerede eksisterende oplysninger om hospitalsindlæggelser. Disse data kan kommunen anvende til at kvalitetssikre indsatsen for at forebygge at ældre får knoglebrud, blærebetændelse, dehydrering og andre hyppige diagnoser, der ofte fører til indlæggelser. Redskabet forsyner samtidig borgere, pårørende og politikere med relevante oplysninger om kommunens sundhedsfaglige indsats. Redskabet er baseret på data i blandt andet Landspatientregistret (LPR), 2 der administreres af Sundhedsstyrelsen. Formål Projektet er et udviklingsprojekt, hvis formål er at give institutioner og kommuner adgang til at bruge oplysninger, de kan anvende til at udvikle den faglige kvalitet af kommunens indsats over for borgere med en række væsentlige diagnoser som brud, blærebetændelse, dehydrering. Redskabet kan på den måde være med til at understøtte institutioners og kommuners forebyggende sundhedsfaglige indsats for indlæggelser og genindlæggelser. Baggrund for redskabet Der foregår aktuelt aktiviteter, som sigter mod at nyttiggøre sundhedsdata. På nuværende tidspunkt er der dog ikke udviklet et redskab til at udnytte disse oplysninger på institutionsniveau. KL og Sundhedsstyrelsen har udviklet det kommunaløkonomiske sundhedsinformationsgrundlag (KØS). Det er en opfølgning på finansieringsreformen på sundhedsområdet. Med KØS kan kommunerne få overblik over, hvor de skal sætte ind for at forbedre forebyggelsen samt monitorere effekten af de indsatser de iværksætter. 2 Hver gang en person har været i kontakt med det danske sygehusvæsen - for eksempel i forbindelse med indlæggelser, ambulante besøg og besøg på skadestue - registreres en række oplysninger i Landspatientregisteret (LPR), blandt andet oplysninger om; sygehus og afdeling, indlæggelses- og udskrivningsdato, diagnoser, operationer og bopælskommune.

7 7 Med dette redskabsprojekt får også de enkelte kommunale institutioner mulighed for at arbejde med sundhedsdata. Redskabet vil bygge oven på arbejdet med KØS for at give den størst mulige synergieffekt. KØS er en database, der en gang om måneden ajourfører grunddata fra Sundhedsstyrelsens registre. Disse registre trækker også på oplysninger fra: CPRregisteret, Beskæftigelsesministeriets arbejdsmarkedsregister (DREAM) og kommunale omsorgssystemer. Metoder i redskabet Redskabsprojektet er opdelt i tre dele. Første del af projektet består af følgende opgaver: At definere og udvælge diagnoser, hvor indlæggelse eller genindlæggelse kan forebygges, og hvor redskabet kan måle den forebyggende effekt af den faglige indsats på plejeområdet. 3 At udvælge indikatorer, som diagnoserne skal opgøres på. De kan fx være a) indlæggelseshyppighed b) indlæggelsestyper (både akut og planlagt) c) indlæggelsestider d) genindlæggelser (eks. akutte indlæggelser indenfor 30 dage) e) 0-dags indlæggelser (eks. akutte) f) skadestue-besøg (eks. ved fald) g) hyppighed af behandlinger (dvs. både indlæggelse og ambulant) Afklaring af, om diagnoserne - opdelt på de udvalgte indikatorer - er statistisk signifikante på institutionsniveau, eller om data skal opgøres på et andet niveau, fx distrikter. Afklaring af behovet for at justere/standardisere i forhold til fx alder, køn, sygdomsalvor og anden sygdom. Undersøge om indikatorerne kan indarbejdes i KØS-databasen Belyse muligheden for at koble til fx funktionsniveau, omsorgsniveau o. lign. Anden del af projektet består af følgende opgave: At undersøge på hvilket niveau opgørelserne skal ske - så de bedst understøtter konkret kvalitetsudvikling. 3 Valget af diagnoser skal korrespondere med dokumentationsprojektet på det kommunale sundhedsområde, som involverer KL, Danske Regioner, Finansministeriet, Indenrigs- og socialministeriet, Sundhedsstyrelsen og Ministeriet for sundhed og forebyggelse. Dokumentationsprojektet udarbejder en indikator for måling af effekten af hjemmesygeplejens indsats for at forebygge indlæggelser. De diagnoseafgræsninger, som udarbejdes her, vil formentlig også relevante i nærværende projekt om kvalitetsoplysninger. Ligeledes er der i dokumentationsprojektet på ældreområdet etableret to indikatorer på kommuneniveau, for henholdsvis genindlæggelser og antal liggedage, defineret ved 11 specifikke diagnoser..

8 8 Når niveauet for opgørelserne er afklaret, skal redskabsgruppen undersøge, hvordan der kan ske systematisk og automatiseret samkøring af relevante CPR-oplysninger med sundhedsdata. (Dette arbejde er ikke en del af Sundhedsstyrelsens og KL s KØS-projekt, og skal derfor foregå i et regi udenfor KØS.) Tredje del af projektet består af følgende opgaver: At finde en teknisk løsning, så data om indikatorer på forebyggelse af indlæggelser kan formidles til eksempelvis institutionsledelser, kommunale forvaltninger og offentligheden. Formidlingen skal integreres i eksisterende og nye egnede platforme. For at indikatordata kan være anvendelige i institutionernes forebyggende arbejde, forudsættes det, at data kan relateres til institutionsniveauet. Det vil ofte betyde, at data bliver afgrænset på en sådan måde, at formidlingen nærmer sig personhenførbare data for den enkelte institution. Det er derfor også en del af den tredje delopgave at afklare, hvad der er muligt inden for rammerne af persondataloven. I hvor høj grad og under hvilke forudsætninger oplysningerne kan gøres tilgængelige for institutioner og kommuner. Det er centralt, at denne delopgave igangsættes parallelt med ovenstående delopgaver, og at der ligeledes sker en afklaring af formidlingssystemet og Sundhedsstyrelsens tilsynsforpligtelse i forhold til institutionerne. Støtteredskaber og materialer Projektarbejdet skal afklare, hvordan oplysningerne formidles på den for kommunerne mest hensigtsmæssige måde. Oplysninger i KØS formidles i dag via esundhed, en platform, som alle kommuner har anvendt siden starten af Platformen vil derfor være meget velegnet til at videreformidle denne type oplysninger. Derud kan det overvejes at udvikle en funktion i esundhed, så der kan linkes til platformen fra fx Sundhedskvalitet.dk, Sundhed.dk eller Danmarks Statistisk Statistikbank. Mål med udviklings- og afprøvningsforløb Målet er at give kommunerne og kommunale institutioner adgang til relevante faglige kvalitetsoplysninger om det forebyggende sundhedsarbejde fx i forhold til blærebetændelse, dehydrering - uden yderligere registreringer. Som led i projektet bør indgå overvejelser om på sigt at etablere sammenhæng mellem kvalitetsoplysningerne og visitationsværktøjet Fælles sprog. Mulighederne bør beskrives for at give mulighed for, at redskabet eventuelt i et fremtidigt projekt kan gøres anvendeligt også i hjemmeplejen.

9 9 Anvendelse af oplysningerne og sammenligningsniveau De tilvejebragte sundhedsdata skal ligge til grund for kvalitetsoplysninger, der i forskellig form kan være relevant for institutionsledelser, kommunale forvaltninger og offentligheden. Institutionsledelser vil kunne bruge data til sammenligninger over tid og imellem institutioner og til at identificere områder, der kræver indsats og opmærksomhed. De kommunale forvaltninger vil kunne bruge data til at identificere udviklingen i kommunens faglige indsats for at forebygge indlæggelser og til at sammenholde med andre kommuner. Hvor data er tilstrækkelige, kan kommunen fx også sammenholde resultaterne fra enkelte distrikter eller institutioner med gennemsnittet. Kommunens udbytte af at deltage i projektet Data fra projektet vil kvalificere kommuner og institutionsledelsers beslutningsgrundlag, så de mere målrettet kan: Identificere indsatsområder for forebyggende tiltag. Skabe fælles grundlag for dialog mellem borgere, medarbejdere og beslutningstagere. Forbedre kvaliteten af de kommunale plejehjemsydelser og servicetilbud. Reducere forbruget af sygehusydelser. Leverancer og faser i projektet Leverancer i projektet Leverancer kan ikke specificeres på forhånd. Nedenfor er beskrevet hvilke delleverancer og tidsplaner, som forventes. Faser i projektet I det følgende beskrives sammenhængen mellem projektets del-leverancer og de enkelte faser, der skal lede frem til det endelige redskab. 1. Opstartsfase (februar-april 2010) Definition og udvælgelse af diagnoser, hvor indlæggelse eller genindlæggelse kan forebygges. Afklaring af, om diagnoserne - opdelt på de udvalgte indikatorer - er statistisk signifikante på institutionsniveau, eller om data skal opgøres på et andet niveau, fx i distrikterne. Etablering af metode til eventuel standardisering for køn og alder mv. I de sidste måneder af denne fase arbejdes også på at udvikle en applikation, som skal gøre det muligt at indarbejde de relevante oplysninger i det eksisterende KØS-system.

10 10 2. Afprøvningsfasen (april-august 2010) Udviklingen af applikation fortsætter i dialog med pilotkommunerne. I denne fase arbejdes også på at afdække muligheder for at formidle data via øvrige systemer som Danmarks Statistiks Statistikbank mv. Erfaringsmæssigt ønsker en række kommuner også, at der skabes en direkte kontakt til de lokale ledelsesinformationssystemer, således at de kommunale ansatte ikke skal skifte system for at tilegne sig viden på sundhedsområdet. Arbejdet i afprøvningsfasen vil tillige indeholde opbygningen af en metode til at efterkomme dette behov. I denne fase tilpasses redskabets form og indhold, så videregivelsen af data ikke sker i strid med persondataloven. 3. Erfaringsopsamlings- og tilpasningsfasen (september-november 2010) Systemet justeres på grundlag af erfaringerne fra afprøvningen i pilotkommunerne. Herefter bliver det stillet til rådighed for alle kommuner. 4. Afslutnings- og evalueringsfase (december 2010) Resultaterne af arbejdet med systemet i pilotkommunerne bliver formidlet bl.a. gennem praktiske eksempler, så kommunerne kan bygge på erfaringerne fra afprøvningsfasen, når de tager systemet i brug. Organisering af projektet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Finansministeriet har ansvaret for gennemførelsen af projektet, hvor KL også deltager. Danmarks Statistik kan inddrages i projektet, og der tilknyttes fire pilotkommuner. Pilotkommunerne kan være de samme som i KØS-projektet. Det er vigtigt, at både små og store kommuner deltager som pilotkommuner. Det skal sikre, at de nødvendige kompetencer for brug af redskabet også kan imødekommes i kommuner med færre ressource end større kommuner som fx Københavns Kommune, der tidligere gennem dispensation fra persondataloven har gjort erfaringer med et lignende projekt. Pilotkommunerne skal foretage manuelle indberetninger, så delopgave et og to kan påbegyndes umiddelbart efter opstart i redskabsprojektet. Kommunerne vil løbende modtage foreløbige datasæt, som kan anvendes til oplæring og tuning af kommunernes kvalitetsudvikling.

11 11 Plejeboliger Systematisk viden om ældres ernæringstilstand Projektleder: Indenrigs- og Socialministeriet Beskrivelse af redskabet og projektet: Kommunens udbytte af redskabet Redskabet vil give den enkelte plejebolig mulighed for at arbejde systematisk med kvantitative data om den ældres ernæringstilstand og at følge den ældres ernæringstilstand over tid. Redskabet og det tilknyttede IT-system kan give samlede data om ernæringstilstanden blandt ældre beboere i en plejebolig. Det vil dermed også understøtte deling af viden og udbredelse af gode erfaringer blandt institutioner, der benytter redskabet. Redskabet skal på sigt kunne udvikles til anvendelse i hjemmeplejen. Redskabet vil understøtte kommunerne i at opfylde Embedslægetilsynets krav om kommunalt fokus på den ældres ernæringstilstand. Ifølge disse krav skal de ældre vejes, når de flytter ind i en plejebolig, og der skal udarbejde en ernæringsplan for hver enkelt ældre. Redskabet skal endvidere ses i sammenhæng med projekt God mad - godt liv, som varetages af Servicestyrelsen i samarbejde med andre, herunder Fødevareinstituttet, og løber frem til udgangen af Projektet sætter fokus på gode måltider og god ernæringsmæssig tilstand blandt ældre borgere. De udviklede redskaber i projekt God mad godt liv har til formål at understøtte en systematiseret screening af de ældre i ernæringsmæssig risiko. Redskabets formål er at understøtte en målrettet kommunal indsats for at forebygge eller forbedre dårlig ernæringstilstand og for at opnå eller opretholde god ernæringstilstand hos den ældre. Resultaterne, som plejepersonalet opnår ved at bruge redskabet, skal bidrage til at skabe mere viden i plejeboligen og kommunen om den ældres helbred, funktionsniveau og trivsel. Ernæringstilstanden har blandt andet indflydelse på den ældres: Fysiske funktionsevne Kognitive funktionsevne Afhængighed af hjælp Risiko for depression Behov for særlige behandlinger, såsom fysioterapi Den ældres deltagelse i planlagte aktiviteter Medicinforbrug Psykiske trivsel Sygdomsdiagnoser

12 12 Redskabet kan derfor også medvirke til at kortlægge årsager til plejetyngden på den enkelte institution. Redskabet skal være nemt at bruge. Derfor skal redskabet kunne integreres i plejepersonalets daglige arbejdsgang og arbejdsmetoder. Baggrund for redskabet Der er behov for at understøtte en systematiseret afdækning af ernæringstilstanden blandt ældre på kommunale institutioner. Både undervægt og overvægt kan have betragtelige konsekvenser for ældres helbred og for, i hvilken grad den ældre selv klarer sin hverdag. Fødevareinstituttet undersøgte i 2006 organiseringen af ernæringsindsatsen i danske plejeboliger og plejehjem. Det viste, at de ældres ernæringstilstand stort set alle steder blev vurderet med regelmæssige mellemrum. Men næsten hver tredje plejebolig og plejehjem benyttede sig udelukkende af en subjektiv vurdering fx om tøjet sad løst på den ældre. Under 10 procent fulgte de officielle anbefalinger om at veje de ældre hver måned og efter sygdom. Vægttab hos ældre er ikke en naturgiven tilstand, og bør altid give anledning til en nærmere udredning. Selv et lille vægttab forringer funktionsevnen og nedsætter den ældres evne til at klare sig selv og hverdagen i f.eks. eget hjem. Dermed er vægttabet med til at øge den ældres behov for personlig og praktisk hjælp eller for at flytte i plejebolig. Fra en tidligere spørgeskemaundersøgelse vides det, at energirige måltider, drikkevarer og mellemmåltider kun sjældent tilbydes de ældre, bl.a. fordi plejepersonalet mangler viden om de ernæringsmæssige aspekter og redskaber til at håndtere screening og ernæringsterapi. Metoder i redskabet Plejepersonalet kan anvende redskabet til systematisk at arbejde med data om den ældres ernæringstilstand, indsamlet ved screening af den ældre, for at målrette indsatsen. Indikatorer på ernæringstilstanden vil som udgangspunkt være den ældres BMI (body mass indeks) og vægtudvikling, herunder vægttab og vægtøgning på kort og på lang sigt. Målemetoden er at veje de ældre. Oplysningerne om den ældres BMI og vægttab kan anvendes til at vurdere, om den ældres ernæringstilstand er god eller dårlig, og om den ældre er i risiko for at udvikle helbredsproblemer. Støtteredskaber og materialer Redskabet består af en række støtteredskaber/materialer: Der udvikles it-løsning til brug for bearbejdning af kvantificerbare data, såsom funktion for beregning af BMI.

13 13 Materiale til brug for vejledning af kommunerne i brug af redskabet, herunder hvordan der systematisk kan arbejdes med de kvantitative data om den ældres ernæringstilstand. Mål med udviklings- og afprøvningsforløbet Målet er at udvikle et bredt anvendeligt redskab. Institutionen og kommunen skal med redskabet f.eks. kunne måle frekvensen af ældre i dårlig ernæringstilstand, og følge udviklingen over tid. Der udvikles IT-understøttelse for at frembringe data på institutionsniveau om de ældres ernæringstilstand. Redskab og vejledning tilrettes på baggrund af afprøvning i en række plejeboliger, så redskabet kan integreres i plejepersonalets daglige arbejdsgang og arbejdsmetoder. Projektet skal blandt andet høste erfaringer med, hvilke processer redskabet skal kunne indgå i. Redskabsgruppen får løbende hjælp fra faglige eksperter til at kvalificere og afprøve indikatorerne. Sundhedsfaglige videnspersoner, forskere med flere vil bistå. De udviklede redskaber i projekt God mad godt liv vil understøtte en systematiseret screening af de ældre i ernæringsmæssig risiko. Anvendelse af oplysningerne og sammenligningsniveau Redskabet skal gøre det muligt at følge den enkelte ældres ernæringstilstand over tid i plejeboligerne. Disse data medvirker til at identificere ældre i risiko for dårlig ernæringstilstand, så kommunerne kan målrette sin indsats. Data skal også kunne bidrage til at skabe mere viden om sammenhængen mellem den ældres ernæringstilstand og den ældres helbred, funktionsniveau og trivsel. Den enkelte institution og kommune skal derudover kunne samle oplysningerne om hele ældregruppen, så det bliver muligt at vurdere behovet for at forebygge, opretholde og forbedre de ældres ernæringstilstand. De faglige kvalitetsoplysninger om den samlede ældregruppe skal give kommunerne mulighed for sammenligninger. Dels internt i institutionen over tid, og mellem institutioner. Den viden skal bruges til at tilrettelægge den kommunale indsats. Kommunens udbytte af at deltage i projektet Man får bl.a. følgende udbytte i at deltage i projektet: Indflydelse på udformningen af redskab og vejledning, således at redskabet kan integreres i plejepersonalets daglige arbejdsgang og arbejdsmetoder. Indgående kendskab til et gennemprøvet og evalueret redskab til systematisk at samle og behandle data, der understøtter en systematisering og kvalitetsudvikling af institutionernes arbejde med ernæring til ældre. Kompetenceudvikling af en række medarbejder og ledere, så de kan bruge redskabet.

14 14 Leverancer og faser i projektet Leverancer i projektet Indledende justering af redskab, herunder indikatorer, og støttematerialer. Udvikling af IT-understøttelse til redskabet. Udvikling af aggregerings- og sammenligningsfunktionalitet på institutionsniveau. Afprøvning af redskabet, herunder støttematerialer, IT-understøttelse og aggregeringsfunktionalitet i en række plejeboliger. Erfaringsopsamling vedr. afprøvningen. Tilpasning af redskab, støttemateriale, IT-understøttelse og aggregeringsfunktionalitet baseret på erfaringerne fra afprøvningen. Evaluering og formidling. Faser i projektet 1. Udviklingsfase (februar-april 2010) 2. Afprøvningsfasen (maj-august 2010) 3. Erfaringsopsamlings- og tilpasningsfasen (september-oktober 2010) 4. Afslutnings- og evalueringsfase (november 2010) I det følgende beskrives sammenhængen mellem leverancerne og de enkelte faser. 1. Udviklingsfase (februar-april 2010) Leverancer Udvikling af indikatorer og målemetoder (konsulent). Opsamling af viden om anvendelige eksisterende målemetoder, herunder itunderstøttede metoder (konsulent). Udarbejdelse af forslag til redskabets udformning, så det nemt indgår i plejepersonalets daglige arbejde og rutiner (konsulenter og pilotkommuner). Der forventes afholdt et halvdags introduktionsmøde i redskabsgruppen faciliteret af konsulenterne. I udgangspunktet forventes herefter afholdt et eller to møder i redskabsgruppen faciliteret af konsulenterne. 2. Afprøvningsfasen (april-august 2010) Leverancer Kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere (konsulenter) Afprøvning af redskabet i udvalgte plejecentre el. lign. (pilotkommuner) I udgangspunktet afholdes to møder i redskabsgruppen i løbet af afprøvningsforløbet. Det første møde afholdes i starten af afprøvningsforløbet, hvor kommuner

15 15 og konsulenter kan drøfte organiseringen af kompetenceudvikling og afprøvningsforløbet i de forskellige kommuner. Det andet møde er et midtvejsmøde, hvor kommuner og konsulenter kan drøfte de foreløbige erfaringer og eventuelle justeringer af afprøvningsforløbene. Konsulenterne varetager i samarbejde med kommunerne undervisning og anden kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere mhp. gennemførelse af afprøvningsforløbet.pilotkommunen er ansvarlig for gennemførelsen af afprøvningsforløbet, faciliteret af konsulent. 3. Erfaringsopsamlings- og tilpasningsfasen (september-oktober 2010) Leverancer Erfaringsopsamling vedr. afprøvningen (konsulent) Tilpasning af redskabet (konsulent) Udarbejdelse af støttemateriale (konsulent) Udarbejdelse af evt. IT-understøttelse (konsulent) Der afholdes i udgangspunktet et eller to møder i redskabsgruppen. På det første møde drøfter redskabsgruppen deres erfaringer fra afprøvningen, og konsulenterne fremlægger evt. de første resultater af erfaringsopsamlingen fra de deltagende pilotkommuner. På grundlag af erfaringerne drøftes eventuelle tilpasninger af redskab samt udarbejdelse af støttemateriale. Ved behov afholdes yderligere et møde, hvor tilpasningerne drøftes. Udarbejdelse af IT-understøttelse. 4. Afslutnings- og evalueringsfase (december 2010) Leverancer Evaluering og formidling (konsulent) Der afholdes et afsluttende møde, hvor formidlingen af det samlede redskab, herunder støttematerialer og IT-understøttelse kvalitetssikres. Konsulenterne er ansvarlige for den endelige formidling af redskabet og dets støttemateriale. Udarbejdelse af IT-understøttelse. Organisering af projektet Redskabsgruppen består af 2-4 pilotinstitutioner fra 2-4 kommuner, Indenrigs- og Socialministeriet og konsulenter. To eksperter med specifik viden om ernæring vil blive inddraget i arbejdet med at kvalitetssikre redskabet. Hver forsker deltager en halv dag.

16 16 Plejeboliger Sådan virker træning og genoptræning Projektleder: KL Beskrivelse af redskabet og projektet: Kommunens udbytte af redskabet Redskabet kan bruges til at vurdere effekten af kommunens træning og genoptræning. Det sker ved at måle effekten af træningen på borgerens funktionsevne. Formålet med redskabet er bl.a. at: Få indsigt i effekterne af forskellige træningsindsatser på borgerens funktionsevne. Synliggøre værdien af træning i forhold til de øvrige kommunale ydelser, borgerne modtager. Synliggøre den livskvalitet, træningen giver borgeren. Baggrund for redskabet Kommunerne har efter strukturreformen ansvaret for træning og genoptræning af svækkede borgere. Serviceloven pålægger kommunerne at tilbyde vedligeholdelsestræning og genoptræning af borgere, der midlertidigt er svækkede. Sundhedsloven påbyder kommunerne at tilbyde genoptræning til borgere, der har været indlagt på sygehus. Kommunerne har gennem flere år opnået erfaringer med forskellige redskaber, der måler borgerens funktionsevne. Redskaberne bruges i forhold til kommunernes træningsindsatser og i andre dele af hjemmeplejen, hjælpemiddelområdet, på sociale institutioner, og når der på sundhedsområdet er behov for at vurdere udviklingen i borgerens funktionsevne. Metoder i redskabet De to hidtil mest anvendte redskaber til at måle funktionsevne er EQ5D og COPM. EQ5D bygger på en skala med score mellem 1 og 5. Bruges især til at måle konkrete, fysiske funktioner som gangfunktion. COPM (Canadian Occupational Performance Measurement) anvendes især af ergoterapeuter til at måle funktionsevne med udgangspunkt i borgerens egen oplevelse af fremskridt. Det er muligt eksakt at måle en borgers gangfunktion til at være 200 meter uden brug af hjælperedskaber. Men hvis borgeren ikke er tryg ved at gå 200 meter på egen hånd, vil borgeren selv score lavere.

17 17 Støtteredskaber og materialer Der er flere støtteredskaber til brugen af EQ5D og COPM. EQ-5D er et standardiseret, ikke sygdomsspecifikt (generisk) måleinstrument i form af et spørgeskema, der er kort og let at udfylde. Det består af en helbredsstatusdel, en Visuel Analog Skala (VAS) og baggrundsdata. Helbredsprofilen beskriver fem dimensioner, der dækker bevægelighed, personlig pleje, sædvanlige aktiviteter, smerter/ubehag og angst/depression. Hver dimension kan besvares på tre niveauer. De fem spørgsmål indsamlet med EuroQol kan omsættes til en omsættes til en samlet værdi (normtal) ved hjælp af en tabel. Canadian Occupational Performance Measure (COPM) er et redskab til måling af patientens oplevelse af tilfredshed med udøvelsen af vigtige daglige aktiviteter. Formålet med testen er tredelt det samme er udførelsen: 1. Først identificeres problemområder inden for aktivitetsudøvelse, dette sker ved en samtale mellem terapeut og patient. 2. Dernæst prioriteres disse daglige aktiviteter. 3. Endelig vurderes udøvelse og tilfredshed med de problemområder, der er identificeret. COPM rummer flere underliggende støtteredskaber og materialer. Mål med udviklings- og afprøvningsforløbet Målet er at kvalificere og udvælge faglige indikatorer på kvalitet i den kommunale træningsindsats. Redskabsgruppen udvælger indikatorer på grundlag af eksisterende data og effektmålinger af træningsindsatserne, som indsamles i kommunerne. Dernæst afprøver udvalgte kommuner de valgte indikatorer. Anvendelse af oplysningerne og sammenligningsniveau Redskabet skal gøre det muligt at sammenligne Effekten af træningsindsatserne for den enkelte borger over tid. Effekten af træningsindsatserne samlet set på tværs mellem beboere i plejeboliger. Kommunens udbytte af at deltage i projektet Der er overordnet to faser i projektet. 1. Redskabsgruppen udvælger og kvalificerer indikatorer til at måle effekten af træningsindsatsen. 2. Praktisk afprøvning i kommunerne af indikatorer til at måle effekt af træningsindsatser. Udbytte for kommuner, der deltager i fase 1: Indgående kendskab til ny viden om redskaber til måling af funktionsevne og om andre redskaber, der inspirerer træningsindsatsen.

18 18 Deltagelse i workshops med forskere, videnpersoner og kommunaleeksperter på området, og dermed mulighed for at danne netværk og nye samarbejdsflader. Kompetenceudvikling af en række medarbejder og ledere i at anvende systematiske metoder og indikatorer til måling og beskrivelse faglig kvalitet. Indflydelse på hvilke indikatorer der skal måle effekten af træningen. Udbytte for kommuner, der deltager i fase 2: Kvalitetsudvikling af redskaber og metoder i træningsindsatsen i egen kommune. Kompetenceudvikling af medarbejdere på træningsområdet. Ledelsesinformation om effekten af træningsindsatserne for beboere i plejecentre. De deltagende kommuner kan deltage i begge faser, men det er ikke et krav. Leverancer og faser i projektet Leverancer i projektet Oversigt over aktuelle redskaber til måling af funktionsevne på træningsområdet, herunder oversigt over mulige indikatorer til måling af funktionsevne (konsulent). Indgående beskrivelse af valgte indikatorer (konsulent). IT-understøttelse til opsamling og præsentation af indikatorer vedr. effekten af træningsindsatserne. IT-understøttelsen skal integreres i de aktuelle ITredskaber, kommunerne anvender til visning af ledelsesinformation m.m. (konsulent). Erfaringsopsamling vedr. afprøvningen af de faglige kvalitetsoplysninger i udvalgte kommuner (konsulent). Vejledning til kommunerne om metode til og brugen af de faglige kvalitetsindikatorer vedr. effekten af træningsindsatsen (konsulent med bidrag fra KL, ISM og SUM). Oplæg på konference om træningsområdet, fx Teknologisk Instituts årlige konference om genoptræning i november måned (repræsentant fra styregruppen). Faser i projektet 1. Udvælgelse og kvalificering af indikatorer til måling af effekterne i træningsindsatserne (febr- april 2010). 2. Afprøvning af indikatorer til måling af effekterne i træningsindsatserne, herunder evaluering af kommunernes erfaringer (maj-december 2010).

19 19 Uddybning af de enkelte faser: 1. Udvælgelsen og kvalificeringen af indikatorer til måling af effekterne i træningsindsatserne (februar - april 2010) Leverancer i denne fase: Oversigt over aktuelle redskaber til måling af funktionsevne på træningsområdet, herunder oversigt over mulige indikatorer til måling af funktionsevne. Indgående beskrivelse af valgte indikatorer. Konsulentfirmaet laver en første opsamling og screening af mulige redskaber og metoder. Workshop nr. 1: Drøftelse af mulige faglige indikatorer til måling af effekten af træningsindsatsen samt udvælgelse og prioritering af indikatorer. Deltagerne drøfter valg af indikatorer. Det sker med udgangspunkt i konsulentfirmaets første, overordnede opsamling og screening af mulige redskaber samt en bruttoliste over indikatorer vedr. faglige kvalitetsoplysninger. Deltagerne diskuterer kvaliteten af de enkelte indikatorer, behovet for yderligere støtteredskaber og information, status for brugen af de valgte indikatorer i dag, fordele og ulemper ved valg og fravalg af indikatorer etc. Workshop nr. 2: Valg af indikatorer På baggrund af drøftelserne i workshop 1 udarbejder konsulentfirmaet et endeligt oplæg om de valgte indikatorer. Dette oplæg drøftes og besluttes på workshop nr Afprøvning af indikatorer til måling af effekterne i træningsindsatserne, herunder evaluering af kommunernes erfaringer (maj-december 2010) Leverancer i denne fase: IT-understøttelse til opsamling og præsentation af indikatorer vedr. effekten af træningsindsatserne. IT-understøttelsen skal integreres i de aktuelle ITredskaber, kommunerne anvender til visning af ledelsesinformation m.m. (konsulent). Erfaringsopsamling vedr. afprøvningen af de faglige kvalitetsoplysninger i udvalgte kommuner (konsulent). Vejledning til kommunerne om metode til og brugen af de faglige kvalitetsindikatorer vedr. effekten af træningsindsatsen (konsulent med bidrag fra KL, ISM og SUM). Oplæg på konference om træningsområdet, fx Teknologisk instituts årlige konference om genoptræning i november måned (repræsentant fra styregruppen).

20 20 Som start på fase to bliver der et kick-off-arrangement for de involverede kommuner og evt. forskere og videnpersoner, der er tilknyttet projektet. Formålet er at sætte rammerne for kommunernes afprøvning af indikatorerne, forventninger og krav til kommunernes deltagelse, forventninger og krav til konsulentfirmaets hjælp i processen m.v. Selve afprøvningen forløber fra august til oktober måned. Midtvejs i afprøvningen inviteres de deltagende kommuner til et seminar med fokus på erfaringsudveksling, udfordringer og barrierer, evt. de første resultater fra projektet. Som afslutning på afprøvningen afholdes et seminar, hvor deltagerne fremlægger deres erfaringer, resultater, vurdering af redskabet m.m. Seminaret planlægges afholdt og enkeltvise interview med de deltagende kommuner undgås. Der kan dog blive behov for opfølgende telefoninterviews. Som afslutning på fasen udarbejdes de enkelte leverancer. Organisering af projektet Afprøvningen foretages i 2-4 pilotkommuner, med hver 2-4 institutioner. KL er projektansvarlig på projektet. Konsulentfirmaet er projektleder/tovholder og den udførende kraft i projektet. Til fase et inviteres forskere, videnpersoner m.fl. til at deltage i de planlagte workshops. Følgende personer og institutioner forventes at deltage: Ph.d. og seniorforsker Nina Beyer, lektor i idræt Lis Puggaard, Marselisborgcentret, Hjælpemiddelinstituttet, Centre for Hjerneskade, Center for Sund Aldring på Københavns Universitet, Ergoterapeutforeningen, Fysioterapeutforening. Ved projektets start informerer KL de faglige organisationer på området om projektets formål, organisering og fokus.

21 21 Plejeboliger Viden om svage ældres livskvalitet og trivsel Projektleder: Indenrigs- og Socialministeriet Beskrivelse af redskabet og projektet: Kommunens udbytte af redskabet Medarbejdere og ledere i plejesektoren kan få et redskab, der gør det muligt at arbejde målrettet med maksimering af især svage ældres livskvalitet og trivsel i hverdagen. Projektet er et udviklingsprojekt. Formålet med redskabet er blandt andet at: Få indsigt i svage ældres livskvalitet og trivsel. Skabe bevidsthed om, hvilke faktorer der påvirker svage ældres livskvalitet og trivsel. Forbedre og målrette den faglige indsats for optimering af svage ældres livskvalitet og trivsel. Baggrund for redskabet Der er brug for at forsøge at udvikle et redskab - baseret på nye indikatorer og metoder - til at måle ældres livskvalitet. Det er vigtigt, at det nye redskab kan måle livskvalitet blandt de svageste ældre. Det fordrer metoder, der ikke er baseret på brugertilfredshedsundersøgelser. Erfaringen viser nemlig, at den svageste gruppe ældre - herunder demente og andre med en betydelig mental funktionsnedsættelse - har vanskeligt ved at deltage i brugertilfredshedsundersøgelser. Redskabet kan fungere som et supplement til brugertilfredshedsundersøgelser. Indikatorerne skal udvikles og afprøves blandt ældre, som bor i boliger med tilknyttet personale og fællesarealer, eksempelvis plejeboligcentre - hvor den svageste af gruppe af ældre ofte bor. Det er dog muligt, at redskabets delelementer på sigt kan udbredes til gruppen af ældre i eget hjem. Metoder i redskabet Projektet er et udviklingsprojekt. Måling af livskvalitet og trivsel på ældreområdet er et relativt uprøvet felt - i sammenligning med eksempelvis indikatorer og målemetoder på sundhedsområdet. Redskabsgruppen kan eventuelt undervejs drage nytte af erfaringer med lignende projekter på eksempelvis handicap- og/eller psykiatriområdet. Arbejdet med at forsøge at udvikle det nye redskab skal blandt andet bygge på de deltagende kommuners egne erfaringer med og input til faktorer, der påvirker de

22 22 ældres livskvalitet og trivsel i hverdagen, og hvordan der meningsfyldt kan måles på disse. Det er væsentligt, at de udviklede metoder bliver lette at anvende for de medarbejdere, som skal arbejde med redskabet. Metoderne må ikke indebære omfattende skriftlige dokumentation eller byrdefuld indberetning. Metoderne skal så vidt muligt ikke være procesorienterede. De skal i videst muligt omfang måle på resultater. Projektet kan eksempelvis tage udgangspunkt i observationer af en ældre i plejeboligs trivsel ud fra et pointsystem. Hensigten med et pointsystem er at opnå data, som kan sammenlignes over tid, og som kan give et billede af, om der er sket en positiv udvikling på det enkelte indsatsområde. Data kan anvendes til løbende selvevaluering i den enkelte plejebolig. Eksempler på mulige indikatorer på ældres livskvalitet og trivsel: Personalets viden om den enkelte beboers livshistorie. Beboerens livsmod, fx lyst til at spise og at indgå i social relationer. Beboerens selvbestemmelse/integritet. Støtteredskaber og materialer Redskabsgruppen skal udvikle indikatorer til at måle ældres livskvalitet og trivsel. Indikatorerne kan eksempelvis tage udgangspunkt i observationer med et tilknyttet pointsystem. Redskabsgruppen skal også udvikle metoder til at måle på indikatorerne. På baggrund af afprøvningen af indikatorerne udarbejder redskabsgruppen støttemateriale til kommunernes arbejde med redskabet - i form af en vejledning. Mål med udviklings- og afprøvningsforløbet Målet er at udvikle et let anvendeligt redskab til ledere og medarbejdere i ældresektoren. Redskabet skal måle de svage ældres livskvalitet og trivsel og sikre, at data kan samles og sammenlignes over tid. Efterfølgende afprøves de udviklede indikatorer og målemetoder i en række pilotkommuner med det formål at evaluere redskabets anvendelighed og at foretage eventuel justering af redskabet. Til slut udarbejder redskabsgruppen en vejledning. Kommuner, der vælger at deltage i udviklingsforløbet, er ikke forpligtede til også at være pilotkommuner i afprøvningsforløbet. Anvendelse af oplysningerne og sammenligningsniveau Redskabet skal gøre det muligt at følge udviklingen i de ældres trivsel, eksempelvis over tid. Oplysningerne om de ældres livskvalitet kan understøtte den enkelte plejebolig i arbejdet med at få viden om ældres, trivsel og i arbejdet med at højne den

23 23 faglige indsats. Oplysningerne kan også anvendes som indikator på, om en given indsats har haft effekt og givet øget livskvaliteten for beboerne på stedet. Kommunens udbytte af at deltage i projektet Udbytte af at deltage i 1. fase udviklingsforløbet: Mulighed for - med støtte fra konsulenter - at præge udviklingen af et redskab på et hidtil relativt uprøvet område. Mulighed for at bidrage med kommunale erfaringer og faglige input til udviklingsprojektet. Kommunens udbytte af at deltage i projektets 2. fase - afprøvningen: Mulighed for - med støtte fra konsulenter - at teste og påvirke tilpasning af redskabet til måling af ældres livskvalitet og trivsel. Udvikling af kompetencer hos en række medarbejder og ledere, så de kan anvende indikatorer og målemetoder til måling af kommunens ældres livskvalitet og trivsel. Oplysninger til forvaltning og kommunalbestyrelse om ældres livskvalitet og trivsel. Leverancer og faser i projektet Leverancer i projektet (både udviklings- og afprøvningsfase) Udvikling af indikatorer og målemetoder Afprøvning af redskabet i en række kommuner Erfaringsopsamling vedr. afprøvningen Tilpasning af redskab, udarbejdelse af støttemateriale samt evt. ITunderstøttelse baseret på erfaringerne fra afprøvningen Evaluering og formidling. Faser i projektet 1. Udviklingsfase (februar-april 2010) 2. Afprøvningsfasen (maj-august 2010) 3. Erfaringsopsamlings- og tilpasningsfasen (september-november 2010) 4. Afslutnings- og evalueringsfase (december 2010). I det følgende beskrives leverancerne i de enkelte faser. Primær ansvarlig for leverancen er anført i parentes. Da der i væsentlig grad er tale om et udviklingsområde med få eksisterende erfaringer, er der indlagt en stop-go -proces i alle faser. Det er nødvendigt løbende at vurdere, om projektet er meningsfyldt og giver den nødvendige merværdi.

24 24 1. Opstartsfase (februar-april 2010) Leverancer Udvikling af indikatorer og målemetoder (konsulent). Der forventes afholdt et halvdags introduktionsmøde i redskabsgruppen faciliteret af konsulenterne. I udgangspunktet forventes herefter afholdt to-tre møder i redskabsgruppen, faciliteret af konsulenterne. 2. Afprøvningsfasen (maj-august 2010) Leverancer Kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere (konsulenter). Afprøvning af redskabet i udvalgte plejecentre eller lignende (pilotkommuner). I udgangspunktet påtænkes to halvdagsmøder i redskabsgruppen i løbet af afprøvningsforløbet. Det første møde afholdes i starten af afprøvningsforløbet, hvor kommuner og konsulenter kan drøfte organiseringen af kompetenceudvikling og afprøvningsforløbet i de forskellige kommuner. Det andet møde er et midtvejsmøde, hvor kommuner og konsulenter kan drøfte de foreløbige erfaringer og eventuelle justeringer af afprøvningsforløbene. Konsulenterne varetager i samarbejde med kommunerne undervisning og anden kompetenceudvikling, der klæder ledere og medarbejdere på til at gennemføre afprøvningsforløbet. Pilotkommunen har ansvar for at gennemføre afprøvningsforløbet. 3. Erfaringsopsamlings- og tilpasningsfasen (september-november 2010) Leverancer Opsamling af erfaringer fra afprøvningen (konsulent) Tilpasning af redskabet (konsulent) Udarbejdelse af støttemateriale (konsulent) Udarbejdelse af evt. IT-understøttelse (konsulent). Der afholdes i udgangspunktet to halvdagsmøder i redskabsgruppen. På det første møde drøfter redskabsgruppen deres erfaringer fra afprøvningen, og konsulenterne fremlægger de første resultater af erfaringsopsamlingen fra de deltagende pilotkommuner. På grundlag af erfaringerne drøftes eventuelle tilpasninger af redskab samt udarbejdelse af støttemateriale.

25 25 Udarbejdelse af IT-understøttelse. På det efterfølgende møde i redskabsgruppen fremlægger konsulenterne deres samlede erfaringsopsamlingsrapport og forslag til tilpassede redskaber samt udkast til støttemateriale. 4. Afslutnings- og evalueringsfase (december 2010) Leverancer Evaluering og formidling (konsulent). Konsulenterne er ansvarlige for den endelige formidling af redskabet og dets støttemateriale. Organisering af projektet Afprøvningen foretages i 2-4 pilotkommuner, med hver 2-4 institutioner. Der nedsættes en redskabsgruppe, hvor repræsentanter fra hver af de involverede kommuner i henholdsvis udviklings- og afprøvningsfasen deltager sammen med repræsentanter fra ministerierne og KL. Konsulenter er tilknyttet gruppen med ansvar for den praktiske fremdrift i projektet. Da der er tale om et udviklingsprojekt, vil de deltagende kommuner spille en central rolle og blive inddraget tæt i udviklingen af redskabet. Der kan foretages nyrekruttering af kommuner til gennemførelse af afprøvningsforløbet. En kommune, som indgår i udviklingsfasen, er ikke forpligtet til også at deltage som pilotkommune i afprøvningsfasen. I redskabsgruppen indgår også to-tre eksperter med specifik, faglig viden om indikatorer for livskvalitet på det sociale område.

15. december Faglige kvalitetsoplysninger

15. december Faglige kvalitetsoplysninger 15. december 2009 Faglige kvalitetsoplysninger Program 12.00-12.30 Introduktion til projektets formål, rammer og roller i udviklings- og afprøvningsforløbet 12.30-13.15 Præsentation af og spørgsmål til

Læs mere

Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009

Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009 Om projekt Faglige Kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet 9. november 2009 Projektet er et tilbud til kommunerne om at være med til at udvikle og afprøve redskaber, som alle kommuner og dagtilbud frivilligt

Læs mere

Nyhedsbrev - september 2010

Nyhedsbrev - september 2010 Nyhedsbrev - september 2010 Faglige kvalitetsoplysninger på plejeboligområdet Projektet om faglige kvalitetsoplysninger har til formål at tilbyde et katalog af redskaber, som medarbejdere og ledere i plejeboliger

Læs mere

1.2. Baggrund for projektet. Redskaberne i projekt Faglige kvalitetsoplysninger omfatter:

1.2. Baggrund for projektet. Redskaberne i projekt Faglige kvalitetsoplysninger omfatter: 0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Formål med redskabet... 2 1.2. Baggrund for projektet... 2 1.3. Viden til at handle... 3 1.4. Formål med vejledningen... 3 1.5. Vejledningens opbygning...

Læs mere

1.2. Baggrund for projektet. Redskabet til måling af trivsel er et af fem redskaber, der afprøves i projektet. Redskaberne

1.2. Baggrund for projektet. Redskabet til måling af trivsel er et af fem redskaber, der afprøves i projektet. Redskaberne 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Formål med redskabet... 3 1.2. Baggrund for projektet... 3 1.3. Viden til at handle... 4 1.4. Formål med vejledningen... 4 1.5. Vejledningens opbygning...

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

Til direktøren med ansvar for dagtilbud. Faglige kvalitetsoplysninger - Bliv pilotkommune. Att.: Kommunaldirektøren & Børne- og Kulturdirektøren

Til direktøren med ansvar for dagtilbud. Faglige kvalitetsoplysninger - Bliv pilotkommune. Att.: Kommunaldirektøren & Børne- og Kulturdirektøren Att.: Kommunaldirektøren & Børne- og Kulturdirektøren 9. november 2009 Til direktøren med ansvar for dagtilbud Faglige kvalitetsoplysninger - Bliv pilotkommune Vi inviterer hermed din kommune og landets

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Allerød Kommune Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Baggrund: Allerød kommune deltager i et samarbejde med fire andre

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet

NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet Baggrund NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet 26-04-2016 I relation til Ballerup Kommunes overordnede indsats med at forebygge indlæggelser og genindlæggelser samt evidens

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

Sundhedsstatistik : en guide

Sundhedsstatistik : en guide Sundhedsstatistik : en guide Officiel statistik danske hjemmesider og netpublikationer: Danmarks Statistik Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik, der indsamler, bearbejder og

Læs mere

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer:

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer: 2 Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet og Rambøll Management Consulting (konsortiet) har fået midler fra Socialstyrelsen til sammen

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Bente Bech, leder af hjemmeplejen, Frederiksberg Kommune Lene Holst Merrild, leder af Flintholm plejeboliger, Frederiksberg Kommune Margit Jensen, leder af Plejecenter

Læs mere

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Kost og Ernæring

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Kost og Ernæring Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Kost og Ernæring September 2016 Baggrund for projektet: Med en betydelig stigning i antallet af ældre i de kommende år, vil det være væsentligt at fokusere på kost og

Læs mere

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Oplæg på ekspertmøde vedr. Kvalitet i äldreomsorgen 30.9.2103 Rikke Søndergaard, rso@socialstyrelsen.dk Om Socialstyrelsen Socialstyrelsen

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Ydelseskatalog for genoptræning uden sygehusindlæggelse og vedligeholdende træning

Ydelseskatalog for genoptræning uden sygehusindlæggelse og vedligeholdende træning Ydelseskatalog for genoptræning uden sygehusindlæggelse og vedligeholdende træning Lov om Social Service 86 Kvalitetsstandarder og ydelseskataloger 2013 Revidering Ydelseskatalog for genoptræning uden

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune Lørdag den 3. december 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Vester

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for træning

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for træning Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for træning 2 Kvalitetsstandard for træning Formålet med træning Formålet med træningen er, at du helt eller delvist bliver i stand til at klare dine daglige

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 2016 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen UANMELDT KOMMUNALT TILSYN KASTANJEHAVEN TROELS-LUNDS VEJ 25 2000 FREDERIKSBERG FORSTANDER ELLEN FOGH ANDERSEN [Tilsynet er aflagt d. 26. januar

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Nyhedsbrev - september 2010

Nyhedsbrev - september 2010 Nyhedsbrev - september 2010 Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud Projektet om faglige kvalitetsoplysninger har til formål at tilbyde et katalog af redskaber, som medarbejdere og ledere i dagtilbud

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

IKAS. 4. december 2009

IKAS. 4. december 2009 IKAS 4. december 2009 aw@danskepatienter.dk Høringssvar vedr. akkrediteringsstandarder for det kommunale sundhedsvæsen 3. fase Høringssvaret er afsendt via en elektronisk skabelon på IKAS hjemmeside. Indholdets

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund N OTAT Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing Den 28. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-02396 Dok.ID: 1719497 Baggrund KMM@kl.dk Direkte 3370 3489 Mobil 5360 1459 I udmøntningsplanen for den

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006 blev det besluttet at igangsætte

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Notat. Til Styregruppen for Kvalitet. Projektbeskrivelse

Notat. Til Styregruppen for Kvalitet. Projektbeskrivelse Notat Til Styregruppen for Kvalitet Projektbeskrivelse - Implementering af kliniske retningslinjer på diagnoser i den vederlagsfrie ordning: Pilottest af implementeringsmetoder 1. Baggrund Som det fremgår

Læs mere

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011 Navn på ansøger: VIA University College, Ernæring- og Sundhedsuddannelsen, Sundhedsfaglig Højskole og Pædagoguddannelsen, Pædagogisk-Socialfaglig Højskole KOSMOS tema (skriv bogstav A, B, C eller D) C

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2)

Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2) Kvalitetsstandard 2019 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven ( 86, stk. 2) Formål med Kvalitetsstandarden: Albertslund Kommune skal mindst en gang om året revidere kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Læs mere

Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem

Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Analyse, HR og Kvalitet Marts 2019 Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem Baggrund Denne handleplan følger op på resultaterne af

Læs mere

Sundhed er en del af grundlaget fordi

Sundhed er en del af grundlaget fordi Ældreområdet muligheder, behov og udfordringer ved at tænke sundhed ind i de ydelser, som ældre borgere i dag modtager med udgangspunkt i Serviceloven Vibeke Høy Worm Sundhed er en del af grundlaget fordi

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 2018 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen UANMELDT KOMMUNALT TILSYN KASTANJEHAVEN TROELS-LUNDS VEJ 25 2000 FREDERIKSBERG FORSTANDER ELLEN FOGH-ANDERSEN [Tilsynet er aflagt d. 26. marts 2018

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand Forord Sund mad har et stort potentiale i forhold til at sikre sund aldring og dermed evnen til at klare daglige gøremål. I modsætning til andre aldersgrupper er det især underernæring og vægttab, som

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

FOREBYGGELSE AF INDLÆGGELSER PLANLÆGNING AF FASE 3

FOREBYGGELSE AF INDLÆGGELSER PLANLÆGNING AF FASE 3 Sundhed og Omsorg FOREBYGGELSE AF INDLÆGGELSER PLANLÆGNING AF FASE 3 Dato: 25.09.2014 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk FOREBYGGELSE AF INDLÆGGELSER FASE 3 Indhold

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker Anbefalinger til arbejdsgange og anvendelse af redskaber

Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker Anbefalinger til arbejdsgange og anvendelse af redskaber Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker Anbefalinger til arbejdsgange og anvendelse af redskaber Oplæg af Cecilie Aarestrup, Fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Fysisk træning og botilbud

Fysisk træning og botilbud Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del Bilag 329 Offentligt Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning for personer der bor i botilbud pga. et handicap Maj 2011 Sammenfatning

Læs mere

Uanmeldte tilsyn Hjemmeplejen Kommunale og private leverandører

Uanmeldte tilsyn Hjemmeplejen Kommunale og private leverandører INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Indholdsfortegnelse Årsrapport 1 Oplysninger... 2 2 Tilsynsresultat... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 3 Anbefalinger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 4 Observationer

Læs mere

Kvalitetsstandard for træning

Kvalitetsstandard for træning Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for træning 2 Kvalitetsstandard for træning Formålet med træning Formålet med træningen er, at du helt eller delvist bliver

Læs mere

15. december Faglige kvalitetsoplysninger

15. december Faglige kvalitetsoplysninger 15. december 2009 Faglige kvalitetsoplysninger Program 12.00-12.30 Introduktion til projektets formål, rammer og roller i udviklings- og afprøvningsforløbet 12.30-13.15 Præsentation af og spørgsmål til

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering 21.03.2018 Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering Titel Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe Hjerterehabilitering Dato og version D. 21. marts 2018 version 1.2

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 2015 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen UANMELDT KOMMUNALT TILSYN KASTANJEHAVEN TROELS-LUNDS VEJ 25 2000 FREDERIKSBERG FORSTANDER ELLEN FOGH ANDERSEN [Tilsynet er aflagt d. 19. november

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser Juni 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om viden om effekter af de sociale indsatser (beretning

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

KØS grunddata. Erfaringer fra Frederiksberg Kommune om - adgang og anvendelse af KØS data fra forskermaskinen på SSI

KØS grunddata. Erfaringer fra Frederiksberg Kommune om - adgang og anvendelse af KØS data fra forskermaskinen på SSI KØS grunddata Erfaringer fra Frederiksberg Kommune om - adgang og anvendelse af KØS data fra forskermaskinen på SSI Anne Svanholm ansv03@frederiksberg.dk 20. januar 2015 Indhold Hvordan og hvem kan få

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud Indledning Denne vejledning omhandler Temperaturmålingen. I de næste afsnit vil du finde en kort beskrivelse af Temperaturmålingens anvendelsesmuligheder, fokus og metode. Du vil også få information om,

Læs mere

Projektforløbet kort fortalt

Projektforløbet kort fortalt Projektforløbet kort fortalt Dette er en kort introduktion til projektforløbet. Introduktionen indeholder: En kort beskrivelse af projektforløbet (side 1-3) En kort beskrivelse af de projektaktiviteter,

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

Disposition. God mad godt liv. National handlingsplan for måltider og ernæring. Vigtigheden af tværfaglighed

Disposition. God mad godt liv. National handlingsplan for måltider og ernæring. Vigtigheden af tværfaglighed Disposition God mad godt liv National handlingsplan for måltider og ernæring Vigtigheden af tværfaglighed Redskaber til at understøtte tværfaglighed: Måltidsbarometeret Implementeringsmodellen Kort om

Læs mere

Ernæringsprojekt Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder

Ernæringsprojekt Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder Ernæringsprojekt 2018 Anne Fischer, sygeplejerske og faglig vejleder Evidens! En stor del af Frederiksberg kommunens ca. 4150 ældre i hjemmepleje og på plejecentre spiser ikke optimalt. De er underernærede,

Læs mere

Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan?

Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan? Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan? Ældrepolitisk konference 29. april 2014 Lise Skov Pedersen, Projektleder, Socialstyrelsen Iben Stephensen, Programleder, Socialstyrelsen

Læs mere

Overskrift: Ernæringsscreening Akkrediteringsstandard: Godkendt: December Revideres: December 2021

Overskrift: Ernæringsscreening Akkrediteringsstandard: Godkendt: December Revideres: December 2021 Overskrift: Akkrediteringsstandard: Godkendt: December 2018 Revideres: December 2021 Formål: At identificere borgere, der er i ernæringsmæssig risiko eller er i risiko for at blive det, for at forebygge

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Kvalitetsstandard for træning

Kvalitetsstandard for træning Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for træning Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig og dine pårørende

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG LOV OM SOCIAL SERVICE 79a BRØNDBY KOMMUNE August 2016 1 Indledning Af Bekendtgørelse nr. 304 af 20. marts 2016 fremgår, at kommunalbestyrelsen mindst én gang

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA Oversigtsskemaet indeholder 8 kolonner. Herunder følger en forklaring af de enkelte kolonner. De grå rækker i skemaet er opgaver, som skal afrapporteres i den samlede evalueringsrapport,

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Dato: 13. maj 2013 Brevid: 2050498 Afrapportering af LUP Somatik 2012 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Et udsnit på

Læs mere

Handleplan for kommunal medfinansiering.

Handleplan for kommunal medfinansiering. Handleplan for kommunal medfinansiering. 1) Indledning Vejen Kommune har siden 2009 investeret i projekter og indsatser for at reducere uhensigtsmæssige genindlæggelser forebyggende indlæggelser uhensigtsmæssige

Læs mere

Uanmeldte tilsyn Plejecentre 2014

Uanmeldte tilsyn Plejecentre 2014 INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Indholdsfortegnelse Årsrapport 1 Oplysninger... 2 2 Tilsynsresultat... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 3 Anbefalinger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 4 Observationer

Læs mere

Kvalitetsstandard 2019 Genoptræning efter serviceloven ( 86, stk. 1)

Kvalitetsstandard 2019 Genoptræning efter serviceloven ( 86, stk. 1) Kvalitetsstandard 2019 Genoptræning efter serviceloven ( 86, stk. 1) Formål med kvalitetsstandarden Albertslund Kommune skal mindst en gang om året revidere kvalitetsstandard for genoptræning efter 86,

Læs mere

Analyse af det akutte og ambulante område

Analyse af det akutte og ambulante område Analyse af det akutte og ambulante område 19. Januar 2017 Jeanette Jensen, jej@medcom.dk Kirsten Ravn Christiansen, krc@medcom.dk Indhold Kort om baggrund for analysen Præsentation af analysens indhold

Læs mere

Kvalitetsstandarder for

Kvalitetsstandarder for Bilag 2. Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning for borgere over 65 år i Københavns Kommune 86 i Lov om Social Service 2007 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning

Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning Fysisk træning og botilbud Afrapportering af undersøgelse om fysisk træning for personer der bor i botilbud pga. et handicap Jeppe Sørensen, sundhedspolitisk konsulent i Danske Handicaporganisationer Undersøgelsens

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-,Børne-og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens.

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Regeringen og satspuljepartierne har som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet for 2017-2020 afsat

Læs mere

Ledelsesinformation Center for Sundhed og Ældre

Ledelsesinformation Center for Sundhed og Ældre Ledelsesinformation Center for Sundhed og Ældre Ledelsesinformation i dette materiale belyser udvalgte nøgletal og procesindikatorer på følgende områder: De nationale mål for sundhedsvæsnet Nøgletal på

Læs mere

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni 2008 Bruger-, patient- og pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patient- og pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter og pårørende er vigtig. Samarbejdet

Læs mere

Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2)

Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven. ( 86, stk. 2) Kvalitetsstandard 2018 Vedligeholdelsestræning efter serviceloven ( 86, stk. 2) Formål med Kvalitetsstandarden: Albertslund Kommune skal mindst en gang om året revidere kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Læs mere

PRAKSISPULJEN Afrapporteringsskabelon

PRAKSISPULJEN Afrapporteringsskabelon PRAKSISPULJEN Afrapporteringsskabelon Afrapporteringen er et led i Ergoterapeutforeningens dokumentation af, hvad Praksispuljens midler anvendes til. Informationerne går i første omgang til Bevillingsudvalget.

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas

DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas 1 2 DSKS årsmøde 9. januar 2009 Den Danske Kvalitetsmodel v. Anne Mette Villadsen, områdeleder,ikas 3 Formål med workshoppen Introducere til DDKM i kommunerne Kvalitetsudvikling At skabe et grundlag for,

Læs mere

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Høj terapeutfaglig kompleksitet Monofaglige kompetencer Tværfaglige kompetencer Lav terapeutfaglig kompleksitet Kommunal stratificeringsmodel

Læs mere