Se bilag 1 for et udvalg af kommentarer fra personaleevalueringer af DUÅ uddannelsesforløb i daginstitutioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Se bilag 1 for et udvalg af kommentarer fra personaleevalueringer af DUÅ uddannelsesforløb i daginstitutioner"

Transkript

1 1 Strategi for Strategi for det fremadrettede arbejde med I Holstebro Kommune udtrykker Byrådet både gennem Børne- og Unge politikken samt i Dagtilbudspolitikken, at der i kommunen benyttes indsatser, der har en dokumenteret virkning herunder evidensbaserede metoder 1. Vi har i flere år arbejdet med den evidensbaserede metode i to spor. Et der handler om den almene indsat i hverdagen, hvor metoden benyttes som pædagogisk praksis i daginstitutioner og dagpleje. Det andet i forhold til en forældreindsats, der tilbyder forældre en hjælpende hånd, når de rækker ud efter hjælp. Begge spor bidrager på forskellig vis til at sikre forebyggelse, og dermed den tidlige opsporing og indsats, som netop også er indsatsområder i Børne- og Ungepolitikken 2. Arbejdet med tidlig opsporing og indsats forventes på lang sigt at reducere sagerne i Familieafdelingen. Der er gennem programpakken skabt en sammenhæng, hvor der er fokus på både børn, forældre og medarbejdere. I programmerne tilbydes både forældre og personale handleredskaber til at gå videre og får dermed troen på egen mestringsevne. er praksisnært og vi ved fra flere evalueringer at i daginstitutioner og dagplejer forbedrer arbejdsmiljøet 3. Vi har gjort nogle erfaringer undervejs i arbejdet med og ved, hvad der virker, og kan derfor tilpasse programpakken, så vi når flere børn og forældre Vi er ikke i mål endnu Forældreprogrammer På delen, der omhandler forældrene, ser vi, at vi har godt fat i familierne, der har gavn af de specifikke programmer. Vi har succes med at nå forældrene i et ufarligt tilbud, hvor de ikke føler sig som en sag, men i stedet tilbydes en hjælpende hånd, der hvor de er som familie. programmerne er et tilbud og ikke noget man som forældre presses ind i. Via giver vi empowerment til forældrene og er dermed med til at skabe selvbærende familier. Men med successen er der også skabt ventelister. Det skyldes ikke mindst, at medarbejdere i institutioner nu har godt kendskab til, hvad programmerne kan tilbyde forældrene, og de er dermed med til at fortælle om tilbuddet. Ligeledes videregiver de forældre, der har været igennem programmerne også gode historier og succeser fra deres forløb i deres netværk 4. Det betyder, at vi lige nu har 16 familier på venteliste, der afventer at blive visiteret til enten et 14 ugers familieprogram eller et 22 ugers familieprogram. Derudover har vi kendskab til yderligere 5 familier, som vi afventer ansøgninger fra. Men der er også familier, som vi har været nødt til at tage af ventelisten igen, fordi det var nødvendigt, at de fik anden støtte før 1 Børn og Unge politikken s. 6. og Dagtilbudspolitikken s. 6 2 Børne og Unge politikken s Se bilag 1 for et udvalg af kommentarer fra personaleevalueringer af uddannelsesforløb i daginstitutioner og dagpleje. 4 Se bilag 2 for et udvalg af kommentarer fra forældrene givet i evalueringen af forløb.

2 2 Strategi for de kunne komme på et hold. For nogle familier sætter vi ind med støttende men ikke ligeså virkningsfulde tilbud i venteperioden, men det er ikke muligt at gøre med alle på ventelisten, og det belaster andre steder i organisationen. Dvs. at vi med ventelisten risikerer, at nogle problemer i familierne når at vokse sig for store til, at vi kan afhjælpe dem med et forældretilbud. på daginstitutioner og i dagplejen På -delen der omhandler institutionerne har vi i dag 17 institutioner ud af 28 mulige samt 98 dagplejere ud af ca. 180, der i dag har gennemført uddannelsen og arbejder med som gennemgående pædagogisk praksis. På dagplejesiden arbejdes der målrettet for at alle dagplejere uddannes i. På Daginstitutionsområdet, har det at blive institution indtil videre været et valg den enkelte institution har truffet. Men vi oplever at interessen for at blive institution er stigende, fordi de institutioner der ikke er institutioner hører om de mange positive resultater fra institutioner. skaber en faglig meningsfuldhed i forhold til målrettet at arbejde med en tidlig indsats. Helhedstænkningen omkring at hele institutionen arbejder målrettet omkring samme praksis og taler samme sprog, er det afgørende for succesen. Strategien I denne strategi ønsker vi at styrke helhedsperspektivet i indsatsen, for på den måde at kunne give alle børn i kommunale tilbud i 0-6 års alderen en god start i livet ved at blive mødt af en tilgang. Samtidig ønsker vi at kunne række flere familier en hjælpende hånd. For at komme i mål med ovenstående og de politiske målsætninger, er næste skridt derfor: strategi: At alle kommunale daginstitutioner og dagplejere bliver institutioner og dagplejere 5 At vi tilpasser programpakken og øger antallet af forældrehold, så vi når flere familier Hvordan vil vi komme i mål? Vi ønsker at arbejde med en plan, der strækker sig frem til Helt konkret vil vi gøre alle institutioner og alle dagplejere i Holstebro kommune til institutioner og dagplejere ved udgangen af Se bilag 3 for oversigt over institutioner samt dem der ikke har været igennem forløbet endnu.

3 3 Strategi for På de specifikke programmer er det ud fra den erfaring vi har og de erfaringer vi kender fra Norges arbejde med, muligt at udbyde et 7 ugers program. Vi har erfaret, at et 14 ugers program er for langt til nogle familier, mens vi ser, at flere fra 14 ugers programmet ville have gavn af det lange 22 ugers program. Vi vil derfor udskifte 14 ugers programmet med 7 ugers programmet og øge antallet af hold. Samtidig vil vi øge pladserne for det intensive forløb på 22 uger, ligesom vi vil øge antallet af hold på programmerne Dino og Baby. På den måde kan vi kvalificere tilbuddene til forældrene, sikre en hurtigere visitation, afvikle den nuværende venteliste og være forberedt på en større forældreefterspørgsel, når flere institutioner får indsigt i og de forældreprogrammer, vi tilbyder. Ved at tilpasse programpakken, øge forældreholdene og gå målrettet efter at blive en institutionskommune, vil vi skabe en sammenhæng i vores tilbud. Dette kan illustreres i nedenstående figur. Figur 1: Beskrivelse af tilbud i den nye programpakke Samlet set vil tilpasningen betyde, at vi vil lægge en plan for at få de sidste daginstitutioner og dagplejere med. Således vil vi fra 2018 øge antallet af institutions og dagplejehold, der igangsættes pr. år.

4 4 Strategi for Tabel 1 Oversigt over institutionshold for dagpleje og daginstitutioner i Program institutioner/ dagplejere 2017 Antal hold Antal hold pr. år Daginstitution 1,5 hold 3 hold Dagpleje 1 hold 3 hold På tilsvarende vis vil vi øge antallet af forældrehold, som nedenstående figur viser. Vi er allerede i gang med at tilpasse 7-ugersprogrammet, så det passer til en dansk kontekst. Det forventer vi gør os i stand til allerede ved udgangen af februar at kunne tilbyde det første 7- ugersprogram. Tabel 2 Oversigt over forældreprogram-hold tidligere og fra Forældreprogrammer Hold indtil nu pr. år Antal familier pr. år indtil nu Antal hold i 2017 Antal familier i 2017 Tilpasset hold pr år fra 2018 Baby ,5 11 Dino program til børn 6 1, ugers program 14 ugers program Basic 22 ugers program børn (forældre deltager i Basic 22 uger) hold ,5 hold hold 7 1, ,5 32 7, Antal familier pr. år fra 2018 Som tabellen viser, vil vi øge antallet af hold betydeligt og fortsætte for fuld kraft i årene Økonomi Hele driften og udviklingen af brugen af i Holstebro Kommune drives som et tværfagligt samarbejde mellem Sundhedsplejen, Spiren, Dagplejen og Pædagogisk Ressourceteam. Det styrker udbredelsen og fagligheden, men skaber også en stor fleksibilitet i forhold til at få enderne til at nå og få tingene til at lykkes. Ambitionerne for 2017 forventes at kunne finansieres indenfor den givne budgetramme for 2017, hvis der ikke sker yderligere stigning i fødselstallet i Holstebro Kommune, hvilket i så 6 Dino er et program for børn. Når et barn følger Dino programmet er det et krav, at forældrene samtidig følger Basic 22 ugers programmet.

5 5 Strategi for fald vil være Sundhedsplejens første opgaveprioritet. Ligeledes er økonomien afhængig af udviklingen af Spirens ventelister i forhold til deres primære opgaveløsning. I årene fra vil det kræve en årlig investering på 1,8 mill. kr. for at kunne komme i mål med at gøre alle institutioner til institutioner samt øge udbuddet af forældreprogrammer til det beregnede nødvendige niveau. Pengene fordeles primært mellem Pædagogisk Ressourceteam og Dagplejen i forhold til at sikre at alle institutioner og dagplejere uddannes i. Afslutning I Holstebro Kommune er vores styrke omkring de videnbaserede programmer, at vi har en programpakke, der starter fra barnet er i vente Familie med Hjerte, til dagtilbud De utrolige år () og videre i skole PALS. Programmer som henvender sig til alle børn/almenområdet. Derudover har vi programmer der henvender sig til specifikke målgrupper, hvor der undervejs i barn- og ungdommen opstår behov for en ekstra og målrettet indsats. Igennem de tilbud som familien og barnet møder gennem hele barndommen og ungdomslivet er der således mulighed for en sammenhæng i den pædagogiske tilgang til barnet. Denne strategi for vil stå endnu stærkere, hvis den samtænkes med udbredelsen af PALS. Derved skaber vi en sammenhæng gennem alle kommunens tilbud. I de nye Landsbyordninger vil vi se, at der allerede i fire tilfælde er tale om at Dagtilbuddet er og skolen er PALS. Fremadrettet vil vi kunne følge, hvilken betydning det har, når der er en rød tråd i den pædagogiske praksis fra 0-16 år indenfor samme ledelse. Da ingen af de nye viceledere i Landsbyordninger er -uddannet, har Pædagogisk Ressourceteam taget initiativ til at se nærmere på, hvilke behov de har for at kunne videreføre i dagtilbuddet. Udarbejdet af: Jørgen Enstrøm, leder af Spiren Klavs Eg, leder af Dagplejen Pernille Almdal, Leder af Sundhedsplejen Aase Espersen, Leder af Pædagogisk ressourceteam Lotte Lind, Udviklingskonsulent i Tværgående analyseteam Januar 2017

6 6 Strategi for Bilag 1: Udtalelser fra institutions evalueringer (personale) - Jeg har fået styrket mit selvværd. - Jeg kan hvile i at alting ikke lykkes. - Vi har fået et fælles sprog i institutionen. Vi forstår hinanden og ved hvad andre har gang i uden en masse ord. - Vi har fået større fællesskabsfølelse. - Det er dejligt at mærke, jeg stadig kan bruge den viden jeg havde i forvejen. - Det er optur at være leder på en institution, som er på. - Vi voksne roser hinanden mere. - Jeg er blevet bedre til at være i de svære følelser og situationer. - Stemningen er blevet mere positiv i huset. Både blandt børnene og de voksne. - Vi giver mange flere gode beskeder og gladmeldinger til forældrene. - Vi har fået øget arbejdsglæden endnu mere. Vi har fokus på det positive. - Jeg har oplevet, at jeg stadig kan bruge min sunde fornuft og den viden jeg havde i forvejen. Det var jeg bekymret for inden jeg startede. - Jeg er blevet mere positiv og proaktiv til samlinger. - Det er dejligt at være sammen med andre institutioner. Vi er gode til at anerkende hinanden og idé udveksle. - Det har været super godt. - Jeg har fået konkrete ideer til samling. - Jeg sidder mere på gulvet og leger med børnene. - Jeg lytter mere til børnene. - Jeg har lov til at være den jeg er. - Jeg er blevet bedre til at undgå ikke beskeder - Jeg har lært, at jeg er en rollemodel. Sådan som jeg reagerer sådan reagerer børnene også. - Jeg var meget skeptisk fra starten, men det er blevet gjort til skamme. - Det letter arbejdspresset og giver mere arbejdsglæde. - Jeg er blevet klar i min forventning til børnene ved at give handleanvisende beskeder. - Jeg får så mange positive tilbagemeldinger fra børnene på at det virker.

7 7 Strategi for Bilag 2: Forældrekommentarer fra afslutningsevalueringerne: En far siger: "Opbygningen af hele konceptet er bare godt og samspillet mellem de enkelte dele af programmet har været til kæmpe hjælp. Det har været godt med veksling mellem teori, gruppeøvelser og diskussioner - øvelser i hjemmet med mulighed for sparring med andre forældre og ikke mindst gruppelederne" En mor siger: "..jeg føler mig som en bedre mor pga. det samlede kursus" "Det gør det hele noget nemmere, når man ved, at der er andre i samme situation. Vi har alle stort set de samme konflikter" "I starten var det svært og ubehageligt at skulle udstille mig selv. Føler dog, at det er blevet meget bedre" En mor siger: "Jeg er blevet meget mere bevidst om at løse konflikter og problemer og hverdagssituationer på børnenes præmisser. Min egen opmærksomhed på, hvad jeg gør og siger, har været super" En far siger: " Jeg er meget tilfreds med hele programmet og har haft stor glæde af alle dele. Jeg har fået gladere børn og føler mig som en bedre far" En mor siger: "Kanonkursus. Vil helt sikkert kunne bruge det fremadrettet" En mor siger: "Jeg troede ikke, at nogle af de ting vi har lært ville gavne mig så meget, som det har gjort. f.eks. børnestyret leg" En mor siger: " Det var dejligt, at der var mulighed for børnepasning og at vi ikke skulle tænke på aftensmad" En far siger: "Godt med fælles sprog forældre imellem, det med at man fik mulighed for at gå i dialog med ens egen partner på tværs af gruppen og gruppelederne" "Vi har fået mindre råben i hjemmet" En mor siger: "Det var rart at man mødte andre forældre, der stod lige så magtesløse dag 1, og at vi alle blev bedre forældre henad vejen" En far siger: " Vi fik en "anden søn". Vi har fået hjælp til at ændre vores egen adfærd" En far siger: "Det har hjulpet så meget for os og Kamilla" En mor siger: "Det har været så lærerigt med snakken i gruppen. Man har hørt meget og fået et indblik i, hvordan de andre forældre har det med deres børn og vi hører, hvad de gør for at fremme den positive adfærd hos deres børn" "Det har hjulpet allermest at rose den positive adfærd og ignorere den dårlige adfærd, så den ikke får nogen opmærksomhed mere" En mor siger: Det er trygt med et program, som er godt afprøvet og vi har haft meget kompetente og velforberedte gruppeledere. Man føler sig hørt og accepteret, selvom det er svært med børnene. Dejligt, at der bliver fulgt op med os individuelt En mor siger: " Det kan hurtigt blive stresset og jeg føler, man skal nå så meget, men nu er det børnene først og det er dejligt at have rolige børn - igen"

8 8 Strategi for En far siger: Det har betydet så meget for vores ægteskab. Vi var meget uenige om opdragelsen, men nu har vi fået en fælles måde

9 9 Strategi for Bilag 1 Oversigt over og ikke- institutioner samt PALS skoler i Landsbyordninger Landsbyordninger Landsbyordning uddannet PALS-uddannet (Skole) Idom/Råsted PALS Staby - Naur/Sir - Sevel PALS Vemb PALS Nørre Felding - Borbjerg PALS Skave PALS Fællesledelser Kærnen & Nisbjerghus Helgolandsgade & Platanvej Koglehuset Myreturen Lægårdvej Nova Jættehøj børnehave Jættehøj vuggestue Skjoldgården Mariehønen Krøyerhaven Æblehaven Ellebæk børnehave Wagnerhus Måbjerghus Mejruphus, Skovsneglen, Springfrøen uddannet uddannet uddannet uddannet uddannet uddannet

10 10 Strategi for Enkeltstående institutioner Ulfborg Grøftekanten Filosoffen (Gl. Struervej og Holberghaven) Vinderup Børnehus uddannet Selvejende institutioner vælger selv om de vil uddannes uddannet Nørrelandkirkens Børnehus BUM Ikke uddannet

Februar 2017 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2017/2018

Februar 2017 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2017/2018 Februar 2017 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2017/2018 Kære forælder! Dette er vigtig information til dig om planlægning af dit barns ferie og 11 måneders betaling. Informationen indeholder

Læs mere

Der findes gode erfaringer med brug af både dagtilbuds- og skolesocialrådgivere fra andre kommuner.

Der findes gode erfaringer med brug af både dagtilbuds- og skolesocialrådgivere fra andre kommuner. Notat vedr. implementering af dagtilbuds-og skolesocialrådgiverordning i Holstebro Kommune. Indledning Børn og Unge ønsker at iværksætte et 2-årigt pilotprojekt med brug af socialrådgivere i kommunens

Læs mere

Holstebro Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Holstebro Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Læsevejledning...3 Formål med kvalitetsrapporten...4 Rapportens opbygning...4 Introduktion til dagtilbudsområdet...5 De politiske

Læs mere

Februar 2016 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2016/2017

Februar 2016 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2016/2017 Februar 2016 Holstebro Kommune Børn og Unge afdelingen Ferieåret 2016/2017 Kære forælder! Dette er vigtig information til dig om planlægning af dit barns ferie og 11 måneders betaling. Informationen indeholder

Læs mere

Masterplan Dagtilbud i Holstebro Kommune. Politiske delaftaler

Masterplan Dagtilbud i Holstebro Kommune. Politiske delaftaler Side 1/15 Masterplan 2016-2020 Dagtilbud i Holstebro Kommune Politiske delaftaler Delaftale 1: Faglige udviklingsinitiativer Delaftale 2: Sikring af forældreindflydelsen Delaftale 3: Lokale løsninger i

Læs mere

Notat Hovedtendenser fra høringssvar på dagtilbudsområdet.

Notat Hovedtendenser fra høringssvar på dagtilbudsområdet. Side 1/11 NOTAT Til: Sagsnr.: Vedr.: Udvalget for Børn og Unge 28.03.04-K04-1-16 Notat Hovedtendenser fra høringssvar på dagtilbudsområdet. Dato: 09-06-2016 Høringssvar fra interessenterne opsummering

Læs mere

Holstebro Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Holstebro Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...2 LÆSEVEJLEDNING...3 Formål med kvalitetsrapporten...3 Rapportens opbygning...3 INTRODUKTION TIL DAGTILBUDSOMRÅDET...4 De politiske

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 43,5%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 43,5% Holstebro Kommune Antal besvarelser: 1.321 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarproct: 43,5% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapport vises svarfordeling på de kelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Børne- og Ungerådgivningscentret. Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ)

Børne- og Ungerådgivningscentret. Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ) Børne- og Ungerådgivningscentret Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ) Hvorfor gør mit barn ikke, som jeg siger? Det spørgsmål stiller mange forældre sig med jævne mellemrum.

Læs mere

Dialogmøder 2016 Forslag til temaer

Dialogmøder 2016 Forslag til temaer Dialogmøder 2016 Forslag til temaer Institution Tema Beskrivelse BUM Masterplan Ændringer som følge heraf. Mejruphus Førskolegrupper Førskolegruppe ud fra forskellige perspektiver. Børnehuset Troldhøj

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

De Utrolige År Fokus på det positive samvær

De Utrolige År Fokus på det positive samvær De Utrolige År Fokus på det positive samvær 1 Målgruppen Målgruppen for programserien De Utrolige År er: - Børn i alderen 0-3 år, hvor indsatsen kan fremme det positive forældreskab og forebygge adfærdsvanskeligheder

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017 Svarværdi Tekst 1 I meget høj grad 2 I høj grad 3 I nogen grad 4 I ringe grad 5 I meget ringe grad Spørgsmål 222 undersøgelser 47 besvarelser/1 afslået Besvarelsesprocent 21,2 1,87 1,98 2,13 1,94 Der er

Læs mere

Sammenskrivning af halvdelen af

Sammenskrivning af halvdelen af Sammenskrivning af halvdelen af udviklingsplanerne 0 Indholdsfortegnelse: Generelt Formål med virksomhedsplanen 2 Tilbagemelding på virksomhedsplanerne 2 Hvem har afleveret og hvem har været inddraget

Læs mere

Ellebæk Børnehave, Måbjerghus Børnehave & Wagnerhus

Ellebæk Børnehave, Måbjerghus Børnehave & Wagnerhus 1 - Forside - Høringssvar om vedtægter for forældrebes Side 1/1 Høringssvar - Vedtægter for Forældrebestyrelser i Dagtilbud Dato: 20-01-2017 Sagsnr.: 28.09.16-P24-1-16 Henv. til: Sine Vestergaard BU-Dagtilbud

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Udvikling i pladsbehov og kapacitet for 0-2 årige børn

Udvikling i pladsbehov og kapacitet for 0-2 årige børn Pasningsbehov pr. skoledistrikt Holstebro Kommune - befolkningsprognose 2015-2026 Indbyggere pr. 1.1 Rolf Krake Beregnet pasningsbehov 105 118 123 132 132 133 105 118 123 132 132 133 Institutionskapacitet

Læs mere

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ 2018 Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet Forslag til den nye formålsparagraf Dagtilbudsområdet er reguleret af dagtilbudsloven,

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer ARBEJDSMATERIALE Tværfaglig Enhed, Børn og Unge Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Sammen kan vi gøre en forskel Jo tidligere vi sætter

Læs mere

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse Visionen for Trøjborg dagtilbud Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse En udviklingsstøttende metode, i forhold til samspil En metode der tager

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adresse Højgårdens børnehave Højgårdsvej 26 9640 Farsø

Læs mere

Børne- og Ungerådgivningscentret. Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ)

Børne- og Ungerådgivningscentret. Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ) Børne- og Ungerådgivningscentret Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ) Hvorfor gør mit barn ikke, som jeg siger? Det spørgsmål stiller mange forældre sig med

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege Vennemødet Et vennemøde i børnehaven eller vuggestuen er et lille møde, hvor børnegruppen er samlet på en måde, så alle kan se hinanden, og hvor

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

Fremtidssikring for børn i Hjørring Kommune et samarbejde med Home-Start Familiekontakt

Fremtidssikring for børn i Hjørring Kommune et samarbejde med Home-Start Familiekontakt Hjørring Kommune NOTAT vedr. indgåelse af aftale med Home Start i Hjørring kommune Fremtidssikring for børn i Hjørring Kommune et samarbejde med Home-Start Familiekontakt Projektets formål I Hjørring Kommune

Læs mere

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi 2015-2019 Sprog- og Læsestrategi Strategien omfatter tale, sprog og skriftsproget (både læsning og skrivning). Forord For at kunne tage aktivt del i livet har vi brug for sproglige kompetencer. Det drejer

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Kære forældre til børn i dagtilbud

Kære forældre til børn i dagtilbud Kære forældre til børn i dagtilbud I Jammerbugt Kommune har vi siden 2007 arbejdet med at udvikle kvaliteten i vores dagtilbud. Det har været et mål, at alle, der arbejder med børn i Jammerbugt Kommune,

Læs mere

Sundhedsplejens årsrapport 2012

Sundhedsplejens årsrapport 2012 Sundhedsplejens årsrapport 2012 2 Indledning Sundhedsplejen er organiseret under opvækst og uddannelse under fagområdet dagtilbud. Sundhedsplejen består af 15 sundhedsplejersker svarende til 12, 5 fuldtidsstillinger.

Læs mere

Forslag til reorganisering af inklusionspædagogerne på dagtilbudsområdet

Forslag til reorganisering af inklusionspædagogerne på dagtilbudsområdet Forslag til reorganisering af inklusionspædagogerne på dagtilbudsområdet Baggrund Inklusion handler om, at der tilrettelægges en reflekteret og inkluderende pædagogisk praksis, hvor der tages højde for

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen

Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen Kære forældreråd og institutionsbestyrelser Følgende spørgsmål til forældretilfredshedsundersøgelsen er tænkt som en ramme for drøftelserne

Læs mere

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune 1. Hvad var problemstillingen/udfordringen som I gerne ville gøre noget ved? (brændende platform) Begrundet i gode erfaringer fra tidligere

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Holstebro Kommune. TILSYNSRAPPORT til. Kommunalrapport. Hjernen&Hjertet

Holstebro Kommune. TILSYNSRAPPORT til. Kommunalrapport. Hjernen&Hjertet TILSYNSRAPPORT til Kommunalrapport Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 LÆSEVEJLEDNING 4 2.1 Formål med rapporten 4 2.2 Sådan læses figuren 4 3 DATAGRUNDLAG 5 4 INTRODUKTION 6 4.1 Generelt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen 1. Aktviteter... 3 1.1 Overordnet aktivitet... 3 1.2 Familierådgivningsforløb... 3 1.3 Konsultationer/faglig sparring... 6 2. Tilfredshed... 7 2.1 Tilfredshed

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler FRI FOR MOBBERI I børnehuset Skovdalen har vi fokus på børns samspil og fællesskab. Mary Fonden og Red Barnet har udviklet et antimobbe program. Programmet bygger på at mobning blandt børn er de voksnes

Læs mere

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Pilen/Kvisten

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Pilen/Kvisten De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse:

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: DE BORGERRETTEDE VISIONER 1. Medbestemmelse PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: PPR vil udbrede arbejdet med er, og indarbejde det som en fast metode i det forebyggende arbejde med børn

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Hvad er De Utrolige År? Forældreprogrammet DUÅ FØRSKOLE 3-6 (8)

Hvad er De Utrolige År? Forældreprogrammet DUÅ FØRSKOLE 3-6 (8) Hvad er De Utrolige År? De Utrolige År (DUÅ) er en række programmer, der kan bruges af forældre, børn og pædagoger/lærere. Alle programmerne har til formål at styrke de daglige relationer i familien og

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner 2 IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE I KOMMUNENS DAGINSTITUTIONER 3 I Danmarks Idrætsforbund (DIF) og i DGI tror vi på, at lysten til et aktivt liv i høj grad

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

LilleStorm siger goddag og farvel

LilleStorm siger goddag og farvel Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler: LilleStorm siger goddag og farvel Sjove leg og lær spil for de mindste Hjælp LilleStorm med at sige goddag og farvel i børnehaven, i naturen, når

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Sølyst dagtilbud 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Grenåvej

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Sammenskrivning af halvdelen af udviklingsplanerne

Sammenskrivning af halvdelen af udviklingsplanerne Sammenskrivning af halvdelen af udviklingsplanerne 0 Indholdsfortegnelse: Generelt Formål med udviklingsplanen 2 Tilbagemelding udviklingsplanerne 2 Hvem har afleveret og hvem har været inddraget 2 Indsatsområder

Læs mere

Høring om Landsbyordninger. Baggrundsmateriale

Høring om Landsbyordninger. Baggrundsmateriale Høring om Landsbyordninger Baggrundsmateriale August 2016 1 1. Indledning Byrådet har på møde 23. august 2016 godkendt Masterplanen for Dagtilbud 2016-2020. Som en del af Masterplanen skal der etableres

Læs mere

Konflikthåndtering 188

Konflikthåndtering 188 Konflikthåndtering 188 Forumspil med hånddukker Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagog Rikke Birkholm Michelsen og leder Inger Hansen, Daginstitutionen Hallandsparken, Høje Tåstrup Kommune

Læs mere

Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud

Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud FORSLAG til Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud Allerød Kommunes dagtilbud skal give børnene omsorg og støtte, sådan at det enkelte barn kan tilegne sig sociale og almene færdigheder. I samarbejde med forældrene

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved:

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: Til KL Bikubenfonden, udsatte børn i dagtilbud Kommuneberetning fra Aalborg august 2010 Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: I 2007 fik vi bevilget midler til kompetenceløft

Læs mere

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? I mindre I nogen I høj I meget høj Ikke sat kryds MÅL: For børn 3 11 9 90 % af børnene er i trivsel og er socialt robuste børn, der er

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009 Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009 Appendiks Statistisk beregnede fokusområder Indhold 1 Læsevejledning 2 Daginstitutionerne Dagplejen Skole 6 6 SFO 7 Fritidsklubber 8 2 Læsevejledning Hvad

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på:

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på: KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 8 En styrket og udvidet sprogindsats Baggrund I juni 2011 blev der i forbindelse med Integrationspakken iværksat en række tiltag på sprogområdet

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK Holstebro Kommune HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2015-2018 1. Indledning...4 2. Værdier og mål for Børn og Unge...5 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken...6 4. Byrådets børne- og familiesyn...6

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud. om gensidige forventninger

At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud. om gensidige forventninger At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud om gensidige forventninger I har nu fået tilbudt en plads i et dagtilbud i Herlev Kommune. Her kan I læse om, hvad I kan forvente af os, og hvordan vi forventer,

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Orientering om Familieinstitutionen. Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode

Orientering om Familieinstitutionen. Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode Orientering om Familieinstitutionen Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode Projektet er et pilotprojekt og afsluttes i sommeren 2007. Projektet er direkte inspireret af metoder fra et familieinstitut

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Konkrete indsatsområder

Konkrete indsatsområder Konkrete indsatsområder Børns udvikling indenfor temaerne i de pædagogiske læreplaner: Sociale kompetencer, sprog Ledelse Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Systematisk kvalitetsudvikling

Læs mere