AHI INTERNATIONAL SCHOOL ÅRSPLAN FOR KL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AHI INTERNATIONAL SCHOOL ÅRSPLAN FOR 2015-2016 0.KL"

Transkript

1 AHI INTERNATIONAL SCHOOL ÅRSPLAN FOR KL Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne får tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle om sig selv og sit liv og kan se glæden ved at involvere sig i andre. At eleven selv kan løse konflikter verbalt. At eleven kan lege sammen med andre og venter på sin tur og er hjælpsom. At eleven kan sidde stille og deltage i en fælles gruppeaktivitet og eleven interesserer sig for gruppen og at være en del af denne. At eleven kan sætte sig i andres sted og leve ind i deres følelser. At eleven kan vise hensyn overfor andre børn, tage initiativ til leg og engagere andre. At eleven kender hinandens navne i klassen efter de første fire uger. Eleven kender forskel på arbejdsro og arbejdsuro. At eleven oplever hvad demokrati er. Personlige og følelsesmæssige færdigheder: At kunne færdes roligt i klassen og give hinanden arbejdsro og tage ansvar for oprydning og orden i klassen. At være selvhjulpen og kunne forstå og følge en instruktion. Gøre erfaring med at modtage og forstå en kollektiv besked og handle derefter. At kunne fordybe sig i arbejdsprocessen og evaluere det færdige arbejde. At eleven er i stand til at håndtere de krav som skolen stiller og følger og accepterer skolens regler. At eleven kan acceptere og er tryg ved forandringer og kan håndtere krav og styre sine følelser og handlinger. At eleven har et godt selvværd og selvtillid og udviser selvstændighed. At eleven tør bede om hjælp, tør sige fra og kan klare afvisning. At eleven kan acceptere de opgaver der stilles og at det udvises udholdenhed og tålmodighed. At eleven tager initiativ til at deltage i klasseaktiviteterne både inden- og udendørs. At eleven kan vente på sin tur og række hånden op. At eleven respekterer et ja og et nej. At eleven kan styre sine følelser og sit temperament. At eleven er nysgerrig, optaget af verden og stiller spørgsmål. Faglige mål: At eleven kan arbejde alene og sammen med andre. At eleven kan lytte og fortælle til andre. At eleven kan koncentrere sig i længere tid. At eleven kan følge en vekslende rytme fra undervisningstid og pauser. At eleven kan genkende og skrive tallene.

2 At eleven lytter til historier og huske hvad der blev læst. At eleven genkender hvad der karakteriserer eventyr, fabler, digte og tegneserier. At eleven genkender forskellige typer litteratur: faglitteratur, skønlitteratur og billedbøger. At eleven kender forfattere såsom : Astrid Lindgren, H.C. Andersen, Ole lund Kirkegaard, Benny Andersen og Halfdan Rasmussen. At eleven har fået en fornemmelse for klokken. At eleven ved noget om ugedagene, dato, måneder og årstider. At eleven blandt andet gennem rim, remser og lyd har lært bogstaverne og deres lyde. At barnet begynder at skrible og fantasiskrive. At eleven kan formulerer sig og sætter ord på sine følelser. At eleven kan formulere sig og har sprog- og begrebsforståelse. At eleven kan kan benævne alle bogstaverne, kender deres form og kan deres lyde Eleven kan skelne mellem små og stor bogstaver samt tal At eleven kan forskellen på vokaler og konsonanter At eleven kan dele ord op i stavelser At eleven kan dele sætninger op i ord At eleven kender til strukturen i en historie Det forventes ikke af barnet er lige udviklet på alle områder, alle har deres stærke og mindre stærke sider. Musik Musik styrker elevernes koncentration og sprog. Det giver eleverne nogle grundlæggende færdigheder som er vigtige. I musik timen vil vi bl.a. stifte bekendtskab med små rytme instrumenter. Vi bevæger os samtidig med at vi synger sange. Vi stifter bekendtskab med sangleg, forskellige musikarter og genrer. Vi vil øve os i at synge danske børnesange og spille. Vi synger sanse sange og lærer om sanserne. Egen sangmappe med kopiark bliver udleveret til eleverne, som de kan tage med hjem og synge for/med forældrene. Matematik Børn i børnehaveklassen lærer bedst gennem leg og lege lignende aktiviteter. De har brug for konkrete materialer for at forstå. De tænker højt og har brug for at sætte ord på for at lære. Man skal derfor planlægge strukturerede aktiviteter for børnene, der både kan opfylde de faglige mål, men også tager hensyn til, hvordan børnene lærer bedst. I matematik timerne vil vi arbejde med de forskellige bøger Matematikbogen start samt Før Sigma. Derudover vil vi skrive og arbejde med tallene. Tælle- og sorteringsopgaver udendørs. Vi vil øve os i at lægge sammen og trække fra. Centicubs, former og figurer er en stor del af matematiktimerne. Vi lærer begreberne Større end og mindre end, flest/ færrest, størst/mindst, let/tung, kortere/længere, stor/lille, høj/lav, tyktynd Vi leger købmand og lærer om mønter.

3 Vi kender begreber som beskriver orden/retning, f.eks. op/ned, over/under, højre/venstre, frem/tilbage, foran/bagved/ved siden af. Vi kender begreberne knyttet til tid f.eks. før/efter, tidlig/sen, nu, om lidt, samtidig, senere, i morgen, i går, om et år, om en uge, om en time, om et minut. Vi kender til årstider, ugedage og månedernes navne Vi kan tælle en mængde genstande (min. 30) Vi ved hvordan tallene fra 0-10 kan se ud, selvom de kan være skrevet i hånden af forskellige mennesker, på tryk, digitalt. Vi kender navnene på tallene fra 0-10 i tilfældig rækkefølge Vi kan skrive tallene fra 0-10 på en hensigtsmæssig måde Vi ved hvilke tal, der kommer lige før/ lige efter (tallene 1-10) Vi kan illustrere tal på forskellige måder f.eks. ved hjælp af en tegning, bygge med klodser. Vi kan i omgivelserne genkende og bruge figurnavnene trekant, firkant og cirkel. Vi kan beskrive forskellige former med ord som rund, lige, kantet, aflang. Vi kan sammenligne sortere/ordne genstande efter vægt, størrelse form og antal. Vi lærer at bruge lineal og måler alt. Vi lærer om klokke. Vi lærer om symmetri. Idræt Idræt i børnehaveklassen er, at børnene motiveres til fysisk aktivitet, så de føler glæde derved, og samtidig får fremmet den fysiske, psykiske og sociale udvikling. Aktiviteterne er f.eks. sanglege, som giver mulighed for at sætte ord på sin krop og for rytmiske bevægelser. Vi laver forskellige aktiviteter boldspil såsom fodbold, basket, rundbold, håndbold, bordtennis mm., der forener drama, spænding, fællesskabsfølelse og konkurrence, hvor de enkelte grundbevægelser som krybe, kravle, rulle, løbe, springe, hoppe, kaste og gribe indgår. Vi vil udnytte hele skolen og dens udendørs lege muligheder. Eleverne behersker og bruger kroppen varieret og viser udholdenhed. Der lægges vægt på, at børnene lærer at deltage aktivt i alle lege. Alle skal udfolde sig kreativt og udnytte deres fantasi. De skal have oplevelsen af, at det er sjovt at bevæge sig, og derfor er det vigtigt, at man nøje holder øje med " de motoriske usikre børn" og får taget hånd om dem. En alsidig kropsudvikling fremmes af hyppige og varierende muligheder for fysisk aktivitet. Både grov- og finmotorik trænes, muskulaturen styrkes og bevægeligheden øges. Mange af idrætsaktiviteterne laves, uden at der indgår konkurrence, men indimellem kan det være at vi udnytter den spænding, der ligger i konkurrencen. Vi er opmærksom på at lave jævnbyrdige hold, så ingen føler sig som evige tabere. Vi lærer børnene, hvordan de tackler både at vinde og tabe. De fleste idrætsaktiviteter kræver, at børnene tager hensyn til hinanden og samarbejder. Derfor er bevægelse og idræt et vigtigt middel til at udvikle det sociale liv i klassen.

4 Natur og teknik Natur og teknik undervisningen vil være meget lærerstyret. Vi bruger ikke en grundbog til undervisning, men har forskellige hæfter og kopier. Vi taler fælles om vores emne. Vi skærper elevernes nysgerrighed og lysten til at undersøge og eksperimentere. Eleverne iagttager og oplever tingene og sætter ord på dem. Vi vil arbejde med følgende emner: Krop, sundhed og sanserne. Årstiderne; vinter, forår, sommer og efterår. Vi vil komme ind på årstidernes farver. Forandringer i vejret (temperatur). Vi taler om luft, vind og jord. Planter; så, se spire og gro. Gå i skoven på de forskellige årstider for at se udviklingen, og se forskellen på træer, f.eks. egetræer og nåletræer. Lære at tage hensyn til miljøet, samt udvikle nysgerrighed over for naturen. Vi lærer om genbrug. Vi vil være kreative og lave forskellige klippe og klistre opgaver om emnet og hænge op i klassen. Billedkunst/Krea Skærper deres iagttagelsesevne m.h.t visuelle indtryk. Kender til primær farver og sekundær farver og hvad der sker med farverne, når man blander dem. Skal kunne benævne de mest almindelige farver (blå, rød, grøn, gul, orange, lilla, brun mm) Eleven kender materialer: Pap, papmache, ler, trylledej, papir, lim, stof, karton, plast, træ mm. Eleverne maler, klipper, klistrer, tegner og farver. Hænges op i klassen og til at tage med hjem. Eleverne tegner og maler efter bøger. Klippe med en saks og følge en streg. Holde på blyanten rigtigt (blyantgreb) Religion Troen på og kærligheden til Gud. Troen på Guds profeter. Kærlighed til og respekt for forældrene. Betydningen af venskab samt venskabets betingelser. Ansvaret for dyr og natur. Hvordan man vasker sig til bøn. Hvordan man beder. Islam og trosbekendelsen. Læsning af religiøs historier, profeten Muhammeds liv samt fortællinger om øvrige profeter.

5 Udenadslære af enkelte vers fra Koranen. Lære om andre religioner samt deres fester og højtider. Dansk som andet sprog Eleverne på Ahi International School er alle tosprogede eller flere sprogede elever, altså er dansk andet sprog for dem. Derimod er modersmålet for dem det sprog, de taler både i hjemmet og oftest i deres fritid, og det sprog hvorpå de forstår livets grundlæggende begreber i. I planlægningen af vores undervisning, tager vi højde for elevernes forudsætninger, bl.a. ved at inddrage dansk som andet sprog så meget som muligt. Dette gør vi bl.a. ved at arbejde med forståelse af emner, udvidelse af deres begrebsverden, udvidelse af ordforråd inden for forskellige semantiske felter og arbejde med faglige begreber. Det første halve år af 2015 vil vi arbejde med følgende: De sproglige øvelser: Sproglege med lytte øvelser og koncentrations øvelser, ordforråds øvelser, rim (rim til hvert bogstav), opdeling af ord samt ord i stavelser. Ordforråds øvelser og lytte-skelne-øvelser (Godt på vej). Fra bogen Godt på vej er der tre store emner som vi gemmer til det 2. halvår (Ansigtetkroppen, mobning-følelser, kalender- påklædning alt efter vejr og årstider.) De skriftlige øvelser: Vi gennemgår et par sider fra bøgerne Min første skrivebog, Prøv om du kan samt Daglig dosis start om ugen. Hæftet bruges til korrekt skrivning. Vi arbejder med bogstaverne på mange måder, vi synger bogstavrim, bruger kroppen, arbejder med ler, forlydsopgaver, kreative klippe og klistre opgaver samt lege. Talforståelse: Tallene 1-20, tælle og tallenes navne, forståelse af indholdet af de forskellige tal. Et par sider om dagen i Matematikbogen start samt kopisider til de fagligt dygtige elever. Det daglige arbejde Vi vil arbejdet mod at gøre skoledagen så konkret og struktureret som muligt for eleverne for at undgå forvirret og utrykte børn. Det vil sige, at børnene så vidt muligt ved hvad de skal lave, hvor det skal foregå samt hvem det skal foregå med. At de ved de kan få hjælp, hvis de har brug for det. I hverdagen vil vi arbejde med sproglege og bogstaver samt tælle og arbejde med tal. Vi vil snakke om former, farver, ugedage, lege, læse og fortælle historier samt arbejde med det emne

6 vi er i gang med. Vi starter dagen med fællesmorgensamling med hele skolen, hvor vi synger og lærer at lytte og være en del af et stort fællesskab. I klassen gennemgår vi hver morgen kalenderen, hvor børnene skiftevis får lov til at komme op til tavlen og skrive dagens dato. Her bliver der mulighed for at snakke om måneder og årets gang. Efterfølgende har vi læsebånd, hvor der i starten af året bliver læst højt for børnene og senere på året lærer børnene selv at sidde med små lydrette bøger. Vi arbejder med dialogisk oplæsning, hvor den voksne læser på en måde, der skaber mere sprogligt samspil med børnene. Ved at stille spørgsmål bliver børnene engageret og udfordret, hvilket resulterer i at børn udvikler flere sproglige færdigheder. Udover læsebånd bliver der også læst hver dag mens de spiser. Derudover har vi to lektioner om dagen med to lærere på. Hver weekend får børnene på skift besøg af læsefidusen. De får en bog med hvori de skal skrive hvad de har lavet sammen med læsefidusen i løbet af weekenden. Derudover har vi hver fredag legetimer, hvor børnene får lov til at tage noget legetøj med hjemmefra. Der bliver løbende arbejdet med finmotorik ved bl.a. klippe klistre, moduler voks, hvor der laves pynt og billeder der hænges op i klassen. Vi afslutter ugen med at skrive og tegne i logbøgerne. Børnene får lov til at skrive ordene som de selv kan høre dem. De skriver noget af det vi har lavet i løbet af ugen. Vi bruger en kombination af flere læseteknikker, men primært lydmetoden. Med start i rim og remser og anden leg med sproget forsætter vi efter efterårsferien med alfabetet. Efter påske bruger vi vores viden om alfabeter til at lave små tekster, læse enkle sætninger og i det hele taget være sprogligt kreative også på computeren. August, Skolestart Vi lærer skolen og dine nye klassekammerater at kende. Vi leger forskellige lege. Livet inde i skolen legepladsen Hvem arbejder her? Vi lær at kende skolen. Hvordan behandler vi hinanden Hvordan ser vi ud når vi er ked af det, glad, sur vred, gal. Går tur omkring skolen. Vi tager billeder, enkeltvis og klassebillede. Vi lærer om sig selv og lære at skrive sit navn og maler selvportræt. Vi taler om vores familie, børnehaven, hvor vi bor evt. telefon nr. til forældrene. Vi lærer om skolens og klassens regler. Vi lærer arabisk bordbøn. Vi lærer nummeret til alarm centralen, og taler om brand, første hjælp mm. Får udleveret musik mappe, arbejdsbøger i matematik og dansk. Forældremøde

7 September, Eventyr og Efterår og Id al-adha Vi besøger lokal bibliotek Vi arbejder med ordforråd inden for genren i eventyret. Vi laver vores egen eventyrbog. Vi løser opgaver vi taler om efteråret. Lærer om efterårets farver. Samler visne blade og kastanjer. Vi lærer tallene Vi taler om hvad er Id al-adha. Vi byger en lille version af Kabaen. Vi taler om hvorfor muslimer rejser til Hajj. Oktober, Trafik Vi taler om sikkerhed i trafikken. Vi laver opgaver om trafik. Vi tager tur til trafiklegeplads på Østerbro. Vi lære hvordan færdes man sikkert i trafikken? Vi lærer tallene November, Sundhed Vi taler om sund og usund mad, kost og motion. Vi klipper grønsager og frugter. Vi laver plancher om sund og usund mad. Børnene henter uge reklamer. Vi lærer at spise pænt. Vi prøver at lave mad på skolen og bytter madder til frokost. Vi lærer om tandpleje. Vi laver kopisider fra tandpleje mappe. Vi lærer om Karius og Baktus. Besøger skolens sundhedsplejerske. Vi lærer tallene December, Vinter Vi taler om vinterens farver Vi tegner vinter motiver Taler om naturen når det er vinter Vi taler om vinter dyr og fugle, vi giver mad til fuglene. Vi køber et fuglehus. Vi lærer tallene 1-40 Vi taler om jul, hvorfor danskerne holder jul. Vi rydder lidt op i klassen. Juleferie

8 Det andet halve år 2016 vil vi arbejde med følgende. De sproglige øvelser: Sproglege lytte øvelser og koncentrations øvelser, ordforråds øvelser, rim, stavelser, forlyde og fonemer. Ca min. 2-3 gange om ugen. Fra bogen Godt på vej er der tre store emner som vi arbejder med (lytte- skelne-øvelser). (Ansigtet kroppen mobning følelser, kalender påklædning alt efter vejr og årstider). De skriftlig øvelser: Eleverne har haft alle bogstaverne og vi vil nu repetere dem med fokus op lille bogstaver og konsonanter. 1 side hver dag fra bøgerne Vi læser og maler, Solsikken og Ida og Anton. Ca. 45 min. hverdag. Talforståelse: Tallene og 10-er til 1000, forståelse for opdeling af tal i 1ér, 10ér, addere og subtrahere med tal under 20. Vi begynder med bogen Før Sigma. Januar, Rim og remser Overfladisk gennemgang af store bogstaver (igennem sang og kreativ bearbejdelse) Leg, opgaver, rim, remser, tælle, sortere. Oplæg ved historier og fortællinger fønserne. Vi laver 0. Kl rim og remser bog. Vi lærer tallene 1-50 Februar, Planter Kalender årstider lav selv kalender Planter egen lille plante Fastelavn, vi laver masker og hatte. Skole hjem samtale. Vinterferie uge 7. Vi lærer tallene 1-60

9 Marts og April, Forår og Dyr i Zoo Hvert elev vælger et dyr, tegner det og farver det. Vi finder ud af hvad den spiser, hvor mange unger det får, hvor det lever og hvor gammel det kan blive. Vi laver en fælles zoo bog. Vi taler om husdyr, vilde dyr, kæledyr, truede dyr, uddøde dyr, skadedyr og fødekæden, rovdyr og planteædere og kødædere. Vi laver plancher. Vi taler om påske og laver påskepynt. Vi lærer tallene 1-70 Leger dyr lege. Vi besøger Zoologisk Have, inkl. besøg i skoletjenesten. Mit kæledyr. Vi tager en tur i Mini Zoo (mini zoo er et sted, hvor man kan købe sig kædedyr=forældre betaler). Vi taler om hvad sker der naturen om fåret. Tegner forårsbilleder og farver dem Går tur og ser på forår. Vi planter frø. Vi lærer tallene Maj, Naturen og Genbrug Vi arbejder med af affald og genbrug. Vi taler om vand, luft, ild og jord. Vi taler om hvad vi bruger det til. Vi taler om forurening. Vi går en tur og samler skrald sammen i nærområdet. Vi undersøger skraldet og taler om materialer, glas, metal, plast, papir. Vi prøver at lave sjove skulpturer af skraldet. Vi tager på skovtur, samler blade og blomster til plancher. Vi lærer tallene Juni, Sommer og Ramadan Opsamling af årets aktiviteter. Vi gennemgår hele alfabetet Laver hæfter og bøger færdig. Vi holder klassefest. Vi lærer tallene Vi tegner og maler sol, sommer, strand. Vi lærer om Ramadan, hvorfor faster muslimer. Lave og male tegninger om Ramadan. Vi laver Ramadan kalender. Eleverne skiftevis åbner hverdag og får en gave. Pynte klassen op til Ramadan fest. Vi laver Eid gaver og Eid kort til forældrene. Vi rydder op i klassen, og eleverne tager alt med hjem.

10 Materialer og deres anvendelse: Sproglig opmærksomhed: Vi tager udgangspunkt i elevernes egne forudsætninger, som her er talesproget. Vi arbejdet systematisk og målrettet mod en solid og aktiv læseindlæring igennem kendskab til skriftsproget. Her arbejder vi med bogen Her er jeg der er beregnet til tosprogede elever. Materialet er med til at stimulere elevernes sproglige bevidsthed og forberede dem til læsning. Vi arbejder også en del emneorienteret som er med til at vække elevernes nysgerrighed omkring læsning og skrivning samt udvikle deres ordforråd. Skriftlige opgaver: Her arbejdet vi med henblik på at udvikle elevernes finmotorik, evnen til at skelne, huske, kopiere og genkende. Vi anvender Min første skrivebog, Vi læser og maler samt Solsikkebogen. Talforståelse: Her fokuserer vi på at udvikle elevernes kendskab til det matematiske sprog og prøver at gøre matematikken til en del af hverdagen, således at den ikke forekommer abstrakt for eleverne. Her bruger vi tavlen, klodser samt bøgerne Mit første tal Bog, Før Rema og Før Sigma. Ved afslutningen af børnehaveklassen skal børnene være læringsparate og trygge ved skolen, så de har lyst, vilje og forudsætninger for at tilegne sig de kundskaber og færdigheder de skal arbejde med på de efterfølgende klassetrin. Der skal skabes sammenhæng både mellem børnenes overgang fra hjem/børnehave til børnehaveklasse, samt fra børnehaveklasse til 1. klasse og SFO. I praksis vil udgangspunktet være det enkelte barns faglige og sociale niveau. Formidlingen af det daglige arbejde vil veksle mellem fællesoplæg, gruppearbejde, værkstedsarbejde og individuelt arbejde mm. Vi gør opmærksom på at årsplan er vejledende idet der kan opstå aktuelle ting der er værd at tage fat på. Det kunne være et godt teater tilbud, eller et godt emne der er oppe i tiden og som er relevant, at tage fat på. I så fald vil vi skrive om det i ugebrevene.

11 Elevsamtaler, skole/hjem samtaler og elevplaner. To gange årligt indkaldes der til skole/hjemsamtaler. Til disse samtaler medvirker børnehaveklasselederen, medhjælperen, eleven og forældrene. Forud for samtalen udarbejder børnehaveklasselederen elevplan, der vurderer elevens sociale trivsel og faglige færdigheder. Ligeledes deles der et trivselsskema ud til forældrene under forældremødet, som eleven og forældrene i fællesskab udfylder og tager med til begge forældrekonsultationer. Dette skema skal virke som en rødtråd igennem hele året. Ud fra begge samtaler drøftes hvorledes elevens udvikling støttes bedst muligt. Forældresamarbejde: Der lægges vægt på, at der fra begyndelsen skabes et godt og åbent samarbejde. Et samarbejde hvor det enkelte barns trivsel og udvikling er i centrum og hvor vi er i dialog med forældrene. Kommunikationen/informationen mellem skole/hjem sker gennem telefonsamtaler, daglige snakke og gennem nyhedsbreve.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2014-2015 Team/ lærer: Tina Birkholm og Lone Hede De overordnede mål for 0. klasse. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 Mælkedukse: Albert og Clara is bi si bil 3+4=7 4+4=8 5+4=9 Børnehaveklassens formål: Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed 1. Kompetencer vedr. motorik og sanser: At kunne koncentrere sig et stykke tid ad gangen At kunne koncentrere sig, når der foregår andre ting omkring en. At være motorisk selvhjulpen, f.eks. at kunne klæde

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven.

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven. Roser Skolen Årsplan for 0.klasse 2018/2019 Børnehaveklasseleder Anela Dardagan Årsplan er baseret på 6 kompetencemål opstillet af undervisningsministeriets færdighedsvidens mål for børnehaveklasse. (www.emu.dk)

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Årsplan 0.klasse 2015/16

Årsplan 0.klasse 2015/16 Årsplan 0.klasse 2015/16 Sproglig opmærksomhed: Vi arbejder med sprogligopmærksomhed, rim og remser. Gennem samtale, dialog, oplæsning og færtælling skærpes børnenes opmærksomhed mod det talte og skrivende

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR Mange spørgsmål stiller man sig selv når ens barn skal starte i skole. Er mit barn klar Hvad kræver skolen Hvornår er der indskrivning Hvornår ved jeg om mit barn er klar Skal

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Skoleskema for 0.-3.C

Skoleskema for 0.-3.C Skoleskema for 0.-3.C 0.-3. C mandag tirsdag onsdag torsdag fredag 8.20-9.05 9.05-9.50 10.05-10.50 10.50-11.35 12.00-12.45 HM Post,skema & lege HM Billedkunst /HM Matematik Post,skema & lege Natur/teknik

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Fra børnehave til skole

Fra børnehave til skole Fra børnehave til skole Til forældre med børn, som skal i Rønbjerg Skole Handleplan for overgangen fra børnehave til skole. Beskrivelse af skoleparathed Rønbjerg Børnehave / Rønbjerg Skole Kære forældre

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen Børnehaveklassen skal være med til at skabe fundamentet for skolens arbejde og det videre undervisningsforløb. Udgangspunktet for dagligdagen og undervisningen er legen med vægt

Læs mere

Engagement og fællesskab

Engagement og fællesskab Indhold: Engagement og fællesskab Sprog m fokus på leg, læsning og skrivning Kreative og musiske udtryksforme Matematisk opmærksomhed Naturlige fænomener Krop og bevægelse Mål for 0. klasse Evaluering.

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2017 / 2018 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Om overgangen fra daginstitution til skole... 4

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Børnehaveklassen Krebs. Årsplan 2015 2016 (Dansk Matematik ST)

Børnehaveklassen Krebs. Årsplan 2015 2016 (Dansk Matematik ST) Tid og fagligt område Årsplan 1. periode Fra skolestart til efterårsferien. Uge 33-42 Aktivitet Læringsmål Opstart i børnehavekassen Emne: Mig selv og min familie Børnene tegner selvportrætter. Der klippes

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

0. klasserne på Hjallerup Skole

0. klasserne på Hjallerup Skole 0. klasserne på Hjallerup Skole 2016-2017 Velkommen til Hjallerup Skole Et nyt kapitel starter nu i jeres barns liv. Er det første gang, I sender et barn i skole, vil I få mange nye ting at forholde jer

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere