Er udvikling af infektiøs mononukleose (kyssesyge) genetisk betinget?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er udvikling af infektiøs mononukleose (kyssesyge) genetisk betinget?"

Transkript

1 Er udvikling af infektiøs mononukleose (kyssesyge) genetisk betinget? Henrik Hjalgrim, Klaus Rostgaard, Bjarke Feenstra, Frank Geller og Mads Melbye, Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum, Artillerivej 5, DK-2300 København S. Henrik Ullum, Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. Karen McAulay og Ruth Jarrett, Centre for Virus Research Institute of Infection, Immunity and Inflammation University of Glasgow Botham Building, 464 Bearsden Road, Glasgow G61 1QH, Scotland.

2 Sammenfatning Vi anmoder om tilladelse til at undersøge, om kyssesyge er en arveligt betinget sygdom ved at beskrive forekomsten af DNA markører hos personer hhv. med og uden kyssesyge i et såkaldt genome-wide association studie. Anmodning om dispensation fra kravet om indhentning af informeret samtykke Fordi undersøgelsen (1) kan gennemføres med udgangspunkt i allerede indsamlede blodprøver og eksisterende diagnoseoplysninger og derfor ikke indebærer fornyet prøvetagning og dermed forbundne risici for deltagere; (2) ikke vil kunne anvendes til individuel vejledning eller rådgivning af deltagerne eller deres pårørende, anmodes der om dispensation fra kravet om indhentning af informeret samtykke. Baggrund Infektion med Epstein-Barr virus (EBV) kan akut give kyssesyge Infektion med EBV er almindeligt forekommende i hele verden, og mere end 90 % af klodens voksne befolkning er inficeret med dette virus [1[. EBV overføres primært via spyt, og smitte finder hyppigst sted barndommen, om end den ikke sjældent først finder sted i ungdommen i vestlige, industrialiserede lande. Symptomerne ved primær smitte med EBV varierer med alder: Medens smitte i barndommen sjældent ledsages af akut sygdom, udvikler omkring 1/3 af senere smittede såkaldt infektiøs mononukleose (kyssesyge), der er kendetegnet ved halsbetændelse, hævede lymfeknuder, feber og udtalt træthed [1[. EBV inficerer B-lymfocytter livslangt og balanceres af immunresponset Sygdommen, der er selvlimiterende og forbigående og kun sjældent kræver behandling, skyldes først og fremmest den immunologiske reaktion på virusinfektionen [2[. Via svælget finder virus vej til og inficerer cirkulerende memory B-lymfocytter. Som udgangspunkt vil denne infektion være latent. Det vil sige, at virus ikke deler sig aktivt, og at det på forskellig vis unddrager sig immunforsvaret. I en vis andel af lymfocytterne er eller bliver infektionen dog aktiv, hvorved der produceres nye virus, som kan inficere andre memory B-lymfocytter. Til at begynde med forløber denne proces uhindret, og infektionen kan få et omfang, hvor halvdelen eller mere af alle cirkulerende memory B-lymfocytter huser virus. Fordi det aktive virus udtrykker en række stærke antigener, aktiveres der imidlertid et T-cellemedieret immunrespons, der efterhånden bliver i stand til at bremse den aktive infektion, hvorved der indstiller sig en ligevægt mellem latent/aktivt inficerede B-lymfocytter og immunforsvar. De kliniske manifestationer ved kyssesyge formodes at være forårsaget af denne primære immunreaktion, der kan være så udtalt, at EBV-specifikke T- lymfocytter udgør mere end halvdelen af alle cirkulerende lymfocytter [3[. EBV er sat i forbindelse med kræft og dissemineret sklerose Udover kyssesyge er EBV også sat i forbindelse med en række, mere alvorlige sygdomme som for eksempel Hodgkin lymfom (en form for lymfekræft) [4[og dissemineret sklerose [5[. Medens de molekylærbiologiske

3 mekanismer for sammenhængen med EBV åbenlyst ikke er de samme for de to sygdomme, er der holdepunkter for, at et unormalt immunrespons mod EBV spiller en afgørende rolle for udvikling af dem begge. Det er blandt andet vist, at der er sammenhæng mellem niveauer af antistoffer rettet mod EBV og risikoen for senere udvikling af såvel Hodgkin lymfom som dissemineret sklerose [6,7[. Kyssesyge, Hodgkin lymfom og dissemineret sklerose tre sider af samme sag? Det er uvist, hvad der ligger til grund for det unormale EBV immunrespons, der ses ved Hodgkin lymfom og dissemineret sklerose. Skønt den afvigende immunfunktion højst tænkeligt er delvist genetisk betinget, har dette hidtil været vanskeligt at studere. I den forbindelse er det interessant, at risikoen for såvel Hodgkin lymfom [8[ som dissemineret sklerose [9[ er forøget blandt personer med kyssesyge. Det er derfor en nærliggende tanke, at det enten kunne være den samme immunologiske defekt, der lå bag udvikling af kyssesyge og det unormale EBV immunrespons ved Hodgkin lymfom og dissemineret sklerose, eller at de tre sygdomme på anden vis havde fælles, genetiske karakteristika. Bortset fra sammenhængen med alder ved smitte med EBV, ved man stort set intet om risikofaktorer for kyssesyge. Man ved således heller ikke, hvad der ligger til grund for den kraftige immunreaktion, der forårsager sygdommen. Endnu ikke offentliggjorte statistiske analyser af data fra det danske Landspatientregister tyder dog på, at der kan være tale om en arveligt betinget tilbøjelighed, idet kyssesyge optræder hyppigere end forventet blandt både 1. og 2. gradsslægtninge til kyssesygepatienter. Tilsvarende er det fundet, at sammenfaldet af kyssesyge er højere blandt enæggede end blandt tveæggede tvillinger [10[. Hypotese Det er nærværende projekts underliggende hypotese, at tilbøjeligheden til at udvikle kyssesyge er genetisk betinget. Vi ønsker nu at teste denne hypotese i en såkaldt genome-wide association (GWA) undersøgelse.

4 Materialer og metoder Deltagere med kyssesyge Personer, der har haft kyssesyge, vil blive identificeret dels i Den danske mikrobiologidatabase (MiBa) og/eller i Landspatientregisteret, dels i Det Danske Bloddonorstudie, dels i en skotsk kohorteundersøgelse blandt universitetsstuderende. I MiBa identificeres op til 1500 personer født efter 1980, som siden MiBas blev etableret i 2011 er blevet registreret som akut smittet med EBV ved serologisk undersøgelse på en af landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. I det mål at der ikke kan identificeres 1500 deltagere i MiBa, identificeres de resterende deltagere i Landspatientregisteret, dvs. personer, der er født efter 1980 og som har været indlagt med kyssesyge (ICD8 075; ICD10 DB27). For disse patienters vedkommende søges diagnosen kyssesyge bekræftet ved gennemgang af relevante hospitalsjournaler og/eller laboratoriedata. Der vil i udvælgelsen af patienter til undersøgelsen blive lagt særlig vægt på unge individer (aldersgruppen år), da det skønnes at patienter i denne aldersgruppe er mest repræsentative for sygdommen. Ved samkøring med CPR identificeres førstegradsslægtninge til patienterne, og ved samkøring med Landspatientregisteret identificeres tilfælde af kyssesyge blandt disse. Det sikres, at patienterne ikke står opført i Sundhedsstyrelsens Vævsanvendelsesregister. Det Danske Bloddonorstudie ( er en igangværende kohorteundersøgelse blandt danske bloddonorer godkendt af Videnskabsetisk Komité (M ) og Datatilsynet (j.nr ). Alle deltagere i undersøgelsen besvarer et spørgeskema, der blandt andet omhandler tidligere kyssesyge, og afgiver endvidere blodprøver til undersøgelsen med samtykke til, at den må anvendes i projekter, som det aktuelle. Blandt deltagerne udvælges 500 personer hhv. med og uden selvrapporteret kyssesyge til validering af genetiske sammenhænge observeret blandt deltagerne fra Landpatientregisteret. Den skotske undersøgelse af studerende ved Edinburgh Universitet har til formål at studere årsager til kyssesyge. Undersøgelsen omfatter mere end 500 personer, som ved serologisk undersøgelse af 2006 nyimmatrikulerede studerende i årene 1999 og 2000 blev fundet ikke at være smittet med EBV. De mange personer er siden fulgt aktivt med hensyn til udvikling af kyssesyge, som er blevet diagnosticeret hos 200 af disse. Både deltagere med og uden kyssesyge i den skotske undersøgelse vil indgå i nærværende projekt til validering af genetiske sammenhænge observeret blandt deltagerne fra Landpatientregisteret. Den skotske undersøgelse er godkendt af relevante videnskabsetiske organer (reference 07/S1102/51; the Lothian Research Ethics Committee).

5 Deltagere uden kyssesyge (kontrolpersoner) De patienter, der er identificeret i Landspatientregisteret, vil blive sammenlignet med personer, der har deltaget i tidligere GWA studier udført på Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut, dvs. for hvem der allerede eksisterer genetiske data. Oplysninger om kyssesyge blandt disse kontrolpersoner fås ved samkøring med Landspatientregisteret. Biologisk materiale (DNA) oprettelse af forskningsbiobank og risici ved prøvetagning Patienter identificeret i MiBa/Landspatientregisteret er alle født efter 1980 og vil følgelig være omfattet af Den Neonatale Screeningsbiobank på Statens Serum Institut. Af hver deltagers PKU kort udstanses en 3 mm store cirkel, fra hvilken DNA oprenses og mangfoldiggøres. Dette foregår på Statens Serum Institut, hvor metoderne hertil er rutine. Deltagere fra Det Danske Bloddonorstudie. I forbindelse med indrullering i bloddonorstudiet har deltagerne alle afgivet en blodprøve, fra hvilken der er oprenset DNA. Deltagere i den skotske undersøgelse har alle afgivet en blodprøve, fra hvilken der er oprenset DNA. Kontrolpersoner: Af hensyn til validiteten af de statistiske analyser af resultaterne af de genetiske analyser vil DNA fra 300 deltagere i de tidligere GWA studier blive re-analyseret med samme teknik (chip) som deltagerne med kyssesyge. De ovenfor beskrevne DNA prøver udgør en forskningsbiobank, der vil blive huset i og af Den Nationale Biobank på Statens Serum Institut under iagttagelse af gældende love og regler (se Datasikkerhed nedenfor). Når projektet er afsluttet, vil eventuelt overskydende DNA enten blive returneret til de oprindelige projekter / Screeningsbiobanken eller blive destrueret, alt afhængig af mængde og kvalitet og de oprindelige projekters / Screeningsbiobankens ønsker. Projektbiobanken nedlægges med andre ord ved projektets afslutning. Det beskrevne projekt anvender allerede indsamlet biologisk materiale (DNA), hvorfor undersøgelsen ikke medfører risiko for deltagerne i forbindelse med fornyet prøvetagning. Genetiske analyser Patienter identificeret i Landspatientregisteret undersøges hver især for knap genetiske markører (såkaldte SNPs) spredt over hele genomet ved anvendelse af Illumina HumanCore BeadChip. De genetiske analyser ventes at finde sted på Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA , USA. Data fra den genetiske screening analyseres statistisk på Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut, der har erfaring fra adskillige, lignende studier.

6 Statistiske analyser Data oprensning, kvalitetskontrol og case-kontrolanalyser De genotypiske data oprenses ved standardmetoder, som f.eks. filtrering basereret på udbytte per SNP og per individ, principalkomponentanalyse til undersøgelse af populationsstratifikation, tests af Hardy- Weinberg ligevægt og analyse af rå intensitetsdata per kromosom og per batch. Ligeledes sammenholdes genotyperne med tilgængelige oplysninger om deltagerne som for eksempel køn og slægtsskab for at kunne detektere eventuelle tilfælde, hvor to prøver er ombyttet. De statistiske analyser vil primært bestå af test for sammenhæng mellem genotype og case/kontrol status (kyssesyge vs. ikke kyssesyge). Efterfølgende analyser vil blive justeret eller stratificeret for variable med kendt betydning for kyssesyge, dvs. alder, køn, antal yngre og ældre søskende samt kyssesyge blandt 1. gradsslægtninge. Yderligere analyser vil undersøge specifikke genetiske modeller (dominant, recessiv) samt justere eller stratificere for flere variable. Vi vil anvende standardmetoder (Bonferroni korrektion; simulationsbaserede False Discovery Rate beregninger) til håndtering af multipel testning. Replikation af observerede sammenhænge Når de hypotesegenerende analyser er afsluttet, vil observerede statistiske associationer blive af- eller bekræftet ved SNP analyse af DNA fra deltagere i Det Danske Bloddonorstudie og den skotske kohorteundersøgelse. De genetiske analyser ventes at foregå på LGC Genomics (tidligere KBiosciences) i UK, og de statistiske analyser på Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Sammenligning med GWA studier af Hodgkin lymfom og dissemineret sklerose Slutteligt vil resultaterne blive sammenlignet med tilsvarende data fra tidligere GWAS studier af hhv. dissemineret sklerose og Hodgkin lymfom mhp. identifikation af fælles risikomarkører. Dette vil blive undersøgt ved at udvælge en fællesmængde af SNPs (genetiske markører) kendetegnet ved at tilhøre TOP100-hits mht. til p-værdi for en eller flere af de tre sygdomme og være inkluderet i GWAS studier af alle tre sygdomme. For hver af disse SNPs udvælges et positivt mål, vi vil bruge abs(log(odds ratio)) og log(p). Man konstruerer så for hver sygdom en vektor af disse positive mål over fællesmængden af SNPs, og korrelationen mellem de sygdomsspecifikke vektorer (der per definition vil være ikke-negativ) vil da være et udtryk for, hvor meget sygdommene ligner hinanden i deres genetiske ophav. Vi vil bruge en ikke-centreret korrelation, dvs. ρjk =( i aij aik)/ ( i aij2 i aik2), hvora ij er et non-negativt mål på den i te SNP for sygdom j. De statistiske analyser vil foregå på Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut.

7 Statistisk styrke Efter behørig Bonferroni-korrektion for multiple sammenligninger vil de skitserede statistiske analyser have mindst 80% styrke til at påvise odds ratioer, der er signifikante på 5% niveau, på hhv 1,4, for minor allelfrekvenser på 20%, 1,6 for minor allelfrekvenser på 10% og på 1,6 for minor allelfrekvenser på 5%. I praksis vil signifikansniveauer blive bestemt på baggrund af permutationsanalyser eller ved anvendelse af andre metoder, der tager korrelationer mellem de testede SNPs i betragtning. Konservativt vurderet (alene på det skotske valideringsmateriale) vil replikationsanalyserne have 80% styrke til at påvise en relativ risiko på 1,35 på 0,5 promille-niveau for en minor allelle frekvens på 20%. Tidsplan Maj - oktober 2014 Identifikation af patienter i MiBa og Landspatientregisteret; validering af diagnose; ekstraktion af DNA November oktober 2015 GW analyse og replikation November 2015 maj 2016 Statistiske analyser og afrapportering Initiativ og økonomiske forhold Initiativet til undersøgelsen er taget af overlæge Henrik Hjalgrim, Statens Serum Institut. De grundlæggende udgifter til projektet afholdes af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut (cvr ). Der søges løbende om støtte til projektet fra offentlige og private fonde, og Videnskabsetisk Komité vil blive orienteret om eventuelle bevillinger. Sponsorer vil ikke få indflydelse på projektets tilrettelæggelse, afvikling eller afrapportering. Etiske overvejelser Undersøgelsen vil komme til at omfatte godt 2200 patienter med kyssesyge og 800 kontrolpersoner foruden oplysninger om deltagere i tidligere GWA studier. Blandt deltagerne vil der også være personer under 18 år. Inklusionen af disse unge deltagere nødvendiggøres af sygdommens epidemiologi. De genetiske analyser fordrer ikke personlig kontakt til deltagerne. Der er ingen sundhedsmæssige risici for deltagerne ved det påtænkte projekt, og det er ikke sandsynligt, at de inkluderede patienter eller kontrolpersoner vil nyde gavn af undersøgelsens resultater. For patienternes vedkommende vil sygdommens udvikling såvel som eventuel behandling af denne allerede have fundet sted på tidspunktet for undersøgelsen. Det er sandsynligt, at analyserne vil kunne bestyrke mistanken om en arvelig disposition til kyssesyge, men dette vil umiddelbart ikke i sig selv kunne danne baggrund for rådgivning af patienter, kontrolpersoner eller deres pårørende, ej heller hvad angår risikoen for at udvikle Hodgkin lymfom eller dissemineret sklerose. Således formodes alle tre sygdomme at opstå i et komplekst og endnu ufuldstændigt belyst samspil mellem infektion, arv og miljø. Af disse årsager og fordi studiet kan gennemføres med

8 udgangspunkt i allerede eksisterende materiale, anmodes der om dispensation fra kravet om informeret samtykke. Projektet er anmeldt til Datatilsynet (journalnummer ). Undersøgelsens resultater (hvad enten positive, negative eller inkonklusive) vil blive offentliggjort. Datasikkerhed Statens Serum Institut og følgelig Afdeling for Epidemiologisk Forskning er som statsinstitution forpligtet til at implementere og overholde it-sikkerhedsforskrift DS484. Denne beskriver tekniske, politiske og organisatoriske forhold mhp. at fastholde og løbende forbedre datasikkerhed. I overensstemmelse med afdelingens rutiner vil alle data i det aktuelle projekt blive opbevaret på krypterede drev, hvortil alene dataadministrator (Klaus Rostgaard) har adgang. I forbindelse med indtastning af data fra patientjournaler vil der blive etableret en midlertidig database på et krypteret drev, hvortil kun dataadministrator og dataindsamler vil have adgang, indtil dataindsamlingen er afsluttet, og data kan overføres til dataadministrator. Herefter vil databasen blive slettet. Journaler, der modtages i kopi i forbindelse med samme del af projektet, vil blive opbevaret i aflåste arkivskabe, hvortil kun projektleder (Henrik Hjalgrim) og dataindsamlere har adgang. Journalerne vil blive destrueret, når alle journaldata er indsamlet. Biologiske prøver i projektet vil blive opbevaret i og af Den Nationale Biobank på Statens Serum Institut og i forbindelse med genetiske analyser på Keck School of Medicine, Los Angeles, USA og LGC Genomics, UK under iagttagelse af gældende love og regler på området. Det vil sige, at prøverne vil blive opbevaret i aflåste frysere i lokaler med adgangsbegrænsning, og at de vil være uden personhenførebare oplysninger, men mærket med løbenumre, der kan knyttes til personnumre med en datanøgle, der alene opbevares på krypterede drev med begrænset adgang (Klaus Rostgaard) på Statens Serum Institut.

9 Reference List 1. Hjalgrim H, Friborg J, Melbye M. The epidemiology of EBV and its association with malignant disease. In Arvin A, Campadelli-Fiume G, Mocarski E et al (eds): Human Herpesviruses - Biology, Therapy, and Immunoprophylaxis, 1 edition. Cambridge: Cambridge University Press 2007; Cohen JI. Epstein-Barr virus infection. N Engl J Med 2000; 343: Hadinoto V, Shapiro M, Greenough TC et al. On the dynamics of acute EBV infection and the pathogenesis of infectious mononucleosis. Blood 2008; 111: Hjalgrim H, Engels EA. Infectious aetiology of Hodgkin and non-hodgkin lymphomas: a review of the epidemiological evidence. J Intern Med 2008; 264: Ascherio A, Munger KL. Epstein-barr virus infection and multiple sclerosis: a review. J Neuroimmune Pharmacol 2010; 5: Levin LI, Munger KL, Rubertone MV et al. Temporal relationship between elevation of epstein-barr virus antibody titers and initial onset of neurological symptoms in multiple sclerosis. JAMA 2005; 293: Levin LI, Chang ET, Ambinder RF et al. Atypical prediagnosis Epstein-Barr virus serology restricted to EBVpositive Hodgkin lymphoma. Blood 2012; 120: Hjalgrim H, Askling J, Sorensen P et al. Risk of Hodgkin's disease and other cancers after infectious mononucleosis. J Natl Cancer Inst 2000; 92: Nielsen TR, Rostgaard K, Nielsen NM et al. Multiple sclerosis after infectious mononucleosis. Arch Neurol 2007; 64: Hwang AE, Hamilton AS, Cockburn MG et al. Evidence of genetic susceptibility to infectious mononucleosis: a twin study. Epidemiol Infect 2012; 140:

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer En befolkningsundersøgelse for fremtiden KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer Information om deltagelse i forskningsprojektet Foto: Shutterstock Med denne folder vil vi uddybe

Læs mere

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 Lone Gundelach

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 Lone Gundelach Videnskabsetisk komite og biobanker Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 De videnskabsetiske komiteer Anmeldelsespligtigt: Forsøg hvor man ønsker at opnå viden om menneskets biologi

Læs mere

Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose

Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose Forslag til dansk screeningsalgoritme for CF 1. First tier: Alle nyfødte får målt immunoreaktiv trypsinogen (IRT) i den etablerede filterpapirblodprøve,

Læs mere

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Version 3 RETNINGSLINJER for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Holbergsgade 6 DK-1057 København K Tel +45

Læs mere

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer EN BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE FOR FREMTIDEN KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer INFORMATION OM DELTAGELSE I FORSKNINGSPROJEKTET Foto: Shutterstock Med denne folder vil vi uddybe

Læs mere

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach Videnskabsetisk komite og biobanker Dansk Selskab for Good Clinical Practice Forskningsbiobank Samling af personhenførbart biologisk materiale Indgår som integreret del af konkret forskningsprojekt Opbevares

Læs mere

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer INFORMATION OM DELTAGELSE I ET SUNDHEDSVIDENSKABELIGT FORSKNINGSPROJEKT Foto: Shutterstock Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt

Læs mere

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Deltagelse i videnskabeligt forsøg om Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg? Det er frivilligt at deltage

Læs mere

Nyhedsbrev, august 2017 Regionernes Bio- og GenomBank

Nyhedsbrev, august 2017 Regionernes Bio- og GenomBank Nyhedsbrev, august 2017 Regionernes Bio- og GenomBank Dette er et nyhedsbrev for Regionerne Bio- og GenomBank udarbejdet af sekretariatet. Nyhedsbrevet informerer om nyt fra sekretariatet og en status

Læs mere

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information 2 Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før

Læs mere

DESorientering Dansk Epidemiologisk Selskabs Nyhedsbrev

DESorientering Dansk Epidemiologisk Selskabs Nyhedsbrev DESorientering Dansk Epidemiologisk Selskabs Nyhedsbrev 12. december 2007; Vol. 13 (4) Leder: Side 2 Kurser & Møder: Side 4 Akademiske afhandlinger: Side 5 Dansk Epidemiologisk Selskab Institut for Folkesundhed,

Læs mere

Biologiske Signaler i Graviditeten

Biologiske Signaler i Graviditeten Biologiske Signaler i Graviditeten Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før du beslutter, om du vil

Læs mere

1. Undersøgelsesmetoder, der hører under begrebet omfattende kortlægning

1. Undersøgelsesmetoder, der hører under begrebet omfattende kortlægning Version 5 RETNINGSLINJER for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af individets arvemasse Holbergsgade 6 DK-1057 København K Tel +45 7226

Læs mere

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter.

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Patientinformation Fase III randomiseret undersøgelse af lav-dosis helkropsbestråling og

Læs mere

Effektmålsmodifikation

Effektmålsmodifikation Effektmålsmodifikation Mads Kamper-Jørgensen, lektor, maka@sund.ku.dk Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab It og sundhed l 21. april 2015 l Dias nummer 1 Sidste gang Vi snakkede

Læs mere

Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser

Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser Noter til SfR checkliste 4 - Casekontrolundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser, som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvilke faktorer forårsagede denne hændelse?, og inddrager

Læs mere

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne skal være påført

Læs mere

Patientinformation vedrørende omfattende genetisk analyse. 1. udgave

Patientinformation vedrørende omfattende genetisk analyse. 1. udgave Patientinformation vedrørende omfattende genetisk analyse 1. udgave Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er gener?... 3 Omfattende genetisk analyse... 3 Hvordan foregår undersøgelsen?... 3 Hvilke resultater

Læs mere

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/ HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/2017 14.46 HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 2 16/05/2017 14.46 3 Fra de danske børnekræftafdelinger

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Vi henvender os til dig

Læs mere

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne skal være påført

Læs mere

Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse

Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse 1. udgave Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mindreåriges

Læs mere

Studiedesigns: Kohorteundersøgelser

Studiedesigns: Kohorteundersøgelser Studiedesigns: Kohorteundersøgelser Mads Kamper-Jørgensen, lektor, maka@sund.ku.dk Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab It og sundhed l 28. april 2015 l Dias nummer 1 Sidste

Læs mere

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvad er effekten af denne eksponering?. Den relaterer sig til

Læs mere

Recessiv (vigende) arvegang

Recessiv (vigende) arvegang 10 Recessiv (vigende) arvegang Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d., Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet af Guy s and St Thomas Hospital, London, Storbritanien;

Læs mere

Vejledning om genomforsøg

Vejledning om genomforsøg Vejledning om genomforsøg Holbergsgade 6 1057 København K T: +45 72 26 93 70 M: kontakt@nvk.dk W: www.nvk.dk Indhold: 1. Undersøgelsesmetoder, der hører under begrebet omfattende kortlægning af individets

Læs mere

Biobankernes rolle i personlig medicin

Biobankernes rolle i personlig medicin Biobankernes rolle i personlig medicin Henrik Ullum, Biobanksenheden, Rigshospitalet Biobank Mit erfaringsgrundlag Det Danske Bloddonorstudie Foløbig 120.000 deltage følges prospektivt Region Hovedstadens

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe BLOD

Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe BLOD Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe BLOD Kontrakt ID Center - År/Fortløb.nr.- Afd. evt. organ Indsamling Klinisk afdeling DCB center DCB lokal afd.

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark   med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark E-mail: sum@sum.dk med kopi til lepo@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I

Læs mere

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie Deltagerinformation til forældre I er netop blevet spurgt om jeres barn må deltage i studiet: Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret,

Læs mere

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara.

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. DANSK RESUMÉ Introduktion Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. Epidemiologien bag denne epidemi, og måderne hvorpå den relaterer sig til sundhedssystemer

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt 1 Deltagerinformation om videnskabeligt projekt om mulig sammenhæng mellem fertilitetsbehandling og Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt Projektets titel: Undersøgelse af mulig

Læs mere

Studiedesigns: Kohorteundersøgelser

Studiedesigns: Kohorteundersøgelser Studiedesigns: Kohorteundersøgelser Mads Kamper-Jørgensen, lektor, maka@sund.ku.dk Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab It og sundhed l 3. maj 2016 l Dias nummer 1 Sidste gang

Læs mere

Effektmålsmodifikation

Effektmålsmodifikation Effektmålsmodifikation Mads Kamper-Jørgensen, lektor, maka@sund.ku.dk Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab Sundhed og informatik l 25. april 2017 l Dias nummer 1 Sidste gang

Læs mere

Derudover må personoplysninger i fysiske mapper kun tilgås af personer, der har et formål med at kunne tilgå de pågældende personoplysninger.

Derudover må personoplysninger i fysiske mapper kun tilgås af personer, der har et formål med at kunne tilgå de pågældende personoplysninger. GDPR - PROCEDURE/POLITIK FOR PERSONDATABESKYTTELSE Dataansvarlig Vincit Advokater ApS CVR-nr. 29 63 56 33 Trondhjems Plads 3, 4 2100 København Ø (herefter Vincit Advokater ) Tlf.nr.: +45 70 260 264 E-mail:

Læs mere

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information 2 I forbindelse med vores studie af graviditeten ønsker vi at foretage undersøgelser af arvematerialet (DNA og RNA). Disse genetiske undersøgelser

Læs mere

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring.

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring. Dato: 12. oktober 2017 Sagsnr.: SJ-STD- MOA.DKETIK Dok.nr.: 449540 Sagsbeh.: MOA.DKETIK Ørestads Boulevard 5 Bygning 37K, st. 2300 København S M: kontakt@etiskraad.dk W: www.etiskraad.dk Vedr. Det Etiske

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes. Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S

DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes. Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S Deltagerinformation Projekttitel: Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-20100082. Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Læs mere

9. Dokumentation for den forsøgsansvarliges uddannelse (f.eks. autorisationsid).

9. Dokumentation for den forsøgsansvarliges uddannelse (f.eks. autorisationsid). Mødedato: REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE (vs-09_06-13) A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne

Læs mere

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Delstudium i ABC (Asthma

Læs mere

Første trimester screening for svangerskabsforgiftning

Første trimester screening for svangerskabsforgiftning Første trimester screening for svangerskabsforgiftning Kan vi tidligt i graviditeten finde de kvinder, der har øget risiko for udvikling af svangerskabsforgiftning senere i graviditeten? Tillykke med din

Læs mere

Præcision og effektivitet (efficiency)?

Præcision og effektivitet (efficiency)? Case-kontrol studier PhD kursus i Epidemiologi Københavns Universitet 18 Sep 2012 Søren Friis Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse Valg af design Problemstilling? Validitet? Præcision og effektivitet

Læs mere

Landslægeembedet. Vejledning vedrørende CTD (Carnitin Transporter Defekt) blandt færinger bosat i Grønland.

Landslægeembedet. Vejledning vedrørende CTD (Carnitin Transporter Defekt) blandt færinger bosat i Grønland. Landslægeembedet Vejledning vedrørende CTD (Carnitin Transporter Defekt) blandt færinger bosat i Grønland. Den 1. juli 2010 Baggrund CTD (Carnitin Transporter Defekt) er en recessivt arvelig sygdom, der

Læs mere

May 18th 2015 / Karina Fog, Director Neurodegeneration in vitro

May 18th 2015 / Karina Fog, Director Neurodegeneration in vitro HVORDAN ANVENDES SUNDHEDSDATA/PATIENT MATERIALE I OFFENTLIGT-PRIVAT SAMARBEJDE TIL AT SKABE BEDRE BEHANDLING AF PATIENTER MED DEMENS- OG PARKINSON S SYGDOM? May 18th 2015 / Karina Fog, Director Neurodegeneration

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet Afdeling: Direktionssekretariatet Udarbejdet af: Dorte Riskjær Larsen Sagsnr.: 13/1121 E-mail: dorte.riskjaer.larsen @ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 26. september 2013 Telefon: 2128 4616 Vejledning til

Læs mere

KOM INDENFOR I DANMARKS NATIONALE BIOBANK

KOM INDENFOR I DANMARKS NATIONALE BIOBANK KOM INDENFOR I DANMARKS NATIONALE BIOBANK KOM INDENFOR I DANMARKS NATIONALE BIOBANK VELKOMMEN INDENFOR I BIOBANKEN SIDEN 2012 HAR DANMARK HAFT EN NATIONAL BIOBANK. Biobanken på Statens Serum Institut

Læs mere

Det Danske Bloddonorstudie. Kristoffer Burgdorf og Christian Erikstrup

Det Danske Bloddonorstudie. Kristoffer Burgdorf og Christian Erikstrup Det Danske Bloddonorstudie Kristoffer Burgdorf og Christian Erikstrup 1 Fordele ved bloddonorer som studiepopulation Mange! Motiverede for at hjælpe andre. Vant til at udfylde skemaer om helbredsoplysninger.

Læs mere

Lær HemoCue WBC DIFF at kende

Lær HemoCue WBC DIFF at kende Lær HemoCue WBC DIFF at kende Udfordringen At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Det videnskabsetiske Komitésystem

Det videnskabsetiske Komitésystem En dyster fortid etisk selvransagelse Afvejning af videnskabelig god forskning versus etisk forsvarlig forskning Nürnbergkoden (1947): Det første internationale medicinsk etiske dokument (vægt på frivillighed

Læs mere

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Alfa-1-antitrysin mangel hos børn Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Hvad er det? Alfa-1-antitrypsin Proteinstof Produceres i leveren Fungerer i lungerne Regulerer neutrofil elastase balancen

Læs mere

Om GCP. Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København

Om GCP. Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København Om GCP Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København Hvad står GCP for? GCP = Good Clinical Practice (Good Clinical Trial Practice) Lidt historie... 1964 World Medical Association

Læs mere

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE Hvem kan deltage 3 Aktiviteter i forsøget 3 Oversigt over aktiviteter i forsøget

Læs mere

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Anne-Marie Gerdes Klinisk Genetisk Afdeling Rigshospitalet Hvad kan man bruge gendiagnostik til? Reducere sygdomshyppighed

Læs mere

Personlig medicin: Styr på teknologien og de kloge hoveder

Personlig medicin: Styr på teknologien og de kloge hoveder Personlig medicin: Styr på teknologien og de kloge hoveder Onsdag den 26. oktober kl. 13:00 17:30 i Aulaen på Aarhus Universitet Hvordan sikrer vi os de kloge hoveder, vi skal bruge? Anders Børglum Professor

Læs mere

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom Kjers Nyt fra forskningsfronten sygdom Gitte Juul Almind Reservelæge, ph.d.-stud. Kennedy Centret Illustrationer: Mediafarm arvelig synsnerveskrumpning (ADOA - Autosomal Dominant Opticus Atrofi) Et studie

Læs mere

J.nr /5. Forslag til iværksættelse af visse foranstaltninger for at identificere personer født på Færøerne, som har udiagnosticeret CTD.

J.nr /5. Forslag til iværksættelse af visse foranstaltninger for at identificere personer født på Færøerne, som har udiagnosticeret CTD. 4. juni 2009 J.nr. 7-203-02-62/5 Til landslægen på Færøerne Forslag til iværksættelse af visse foranstaltninger for at identificere personer født på Færøerne, som har udiagnosticeret CTD. Det følgende

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Vi styrker sundheden gennem sygdomskontrol og forskning

Vi styrker sundheden gennem sygdomskontrol og forskning Vi styrker sundheden gennem sygdomskontrol og forskning MISSION OG STRATEGI Mission, vision og strategiske indsatsområder Statens Serum Instituts (SSI) mission er: Vi styrker sundheden gennem sygdomskontrol

Læs mere

Genetisk rådgivning. Huntingtons Sygdom Fremadskridende dødelig demenssygdom

Genetisk rådgivning. Huntingtons Sygdom Fremadskridende dødelig demenssygdom Genetisk rådgivning Lektor, ph.d. jur. Kent Kristensen Juridisk Institut, Syddansk Universitet untingtons Sygdom Fremadskridende dødelig demenssygdom far Thea Frank abort mor ans anne søn Fadderskabstest

Læs mere

2. Hvilke(t) epidemiologisk(e) design(s) anvender forfatterne til at belyse problemstillingen? (7 point)

2. Hvilke(t) epidemiologisk(e) design(s) anvender forfatterne til at belyse problemstillingen? (7 point) Eksamensopgave i Epidemiologiske metoder, IT & Sundhed forår 2011 Læs artiklen grundigt og svar derefter på alle spørgsmål. Under hver opgave står hvor mange point der maksimalt kan opnås for opgaven.

Læs mere

PPV skemaer (udskriftsvenlig)

PPV skemaer (udskriftsvenlig) Introduktion til PPV-skema i almen praksis Et PPV(positiv prædiktiv værdi)-skema for en specifik kræftsygdom omhandler sandsynligheden for, at patienten har sygdommen, når patienten præsenterer symptomet

Læs mere

Kort eller lang reagensglasbehandling?

Kort eller lang reagensglasbehandling? Officiel titel: Kort versus lang reagensglasbehandling. En prospektiv, konsekutiv og randomiseret sammenlignende undersøgelse. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg vedrørende reagensglasbehandling

Læs mere

Hvad er en biobank? Hvad skal vi forvente af regionernes biobanker? Hvorfor har og får de en rolle?

Hvad er en biobank? Hvad skal vi forvente af regionernes biobanker? Hvorfor har og får de en rolle? Hvad er en biobank? Hvad skal vi forvente af regionernes biobanker? Hvorfor har og får de en rolle? Estrid Høgdall Regionernes Biobank Sekretariat Patologiafdelingen, Herlev Hospital Biobank har en rolle

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004D0558 DA 19.03.2008 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS BESLUTNING af 15. juli 2004 om gennemførelse af Rådets direktiv

Læs mere

Børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser

Børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser Børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser Camilla Lykke, sygeplejerske, MHP, Ph.d.-studerende Eventyrlige Upser vender hjem, Gallericc.dk Projektets forskerkonsortium består af:

Læs mere

VELKOMMEN FØLGEGRUPPEMØDE MANDAG D. 30.11.2009 V/FORSKNINGSLEDER SINE SKOVBJERG. www.mcsvidencenter.dk

VELKOMMEN FØLGEGRUPPEMØDE MANDAG D. 30.11.2009 V/FORSKNINGSLEDER SINE SKOVBJERG. www.mcsvidencenter.dk Dermato-Allergologisk Afdeling, Gentofte Hospital FØLGEGRUPPEMØDE MANDAG D. 30.11.2009 VELKOMMEN V/FORSKNINGSLEDER SINE SKOVBJERG www.mcsvidencenter.dk PROGRAM 15.00 15.05 Velkommen v/forskningsleder Sine

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning

Læs mere

Studiedesigns: Case-kontrolundersøgelser

Studiedesigns: Case-kontrolundersøgelser Studiedesigns: Case-kontrolundersøgelser Mads Kamper-Jørgensen, lektor, maka@sund.ku.dk Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab It og sundhed l 12. maj 2016 l Dias nummer 1 Sidste

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER

Læs mere

Projektbeskrivelse for undersøgelsen:

Projektbeskrivelse for undersøgelsen: Projektbeskrivelse for undersøgelsen: Sammenhænge mellem spiseforstyrrelser og personlighedsforstyrrelser hos unge Projektforankring og projektgruppe Projektet foregår ved Psykiatrisk Forskningsenhed i

Læs mere

Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet

Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet Direktør, dr. pæd., aut. psykolog, Mads Hermansen Medlem af NVK Strukturering af undersøgelse og drøftelse Kort indledende oplæg (ca. 10 min) Præsentation

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER

Læs mere

Sundhedsdataforskning Etiske udfordringer. Søren Holm University of Manchester & Universitetet i Oslo & Aalborg Universitet

Sundhedsdataforskning Etiske udfordringer. Søren Holm University of Manchester & Universitetet i Oslo & Aalborg Universitet Sundhedsdataforskning Etiske udfordringer Søren Holm University of Manchester & Universitetet i Oslo & Aalborg Universitet Strategi Hvilke interesser skal beskyttes? Hvilke typer datakilder er i spil?

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg.

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøgets titel: Autoimmunitet ved knoglemarvssvigt Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af læge, ph.d.

Læs mere

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt. Deltagerinformation Projekttitel: DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-201000082. Søger personer med

Læs mere

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt. Deltagerinformation Projekttitel: DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-201000082. Søger personer med

Læs mere

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE UDFORDRINGEN At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal 11. november 2013 TL/PC/NS Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal Udgangspunktet for denne foreløbige oversigt om mulighederne for adgang til elektroniske

Læs mere

PPV skemaer (udskriftsvenlig)

PPV skemaer (udskriftsvenlig) Introduktion til PPV-skema i almen praksis Et PPV(positiv prædiktiv værdi)-skema for en specifik kræftsygdom omhandler sandsynligheden for, at patienten har sygdommen, når patienten præsenterer symptomet

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM Dansk CancerBiobank CENTERAFDELING OG KLINISK AFDELING/FORSKERGRUPPE BLOD

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM Dansk CancerBiobank CENTERAFDELING OG KLINISK AFDELING/FORSKERGRUPPE BLOD SAMARBEJDSAFTALE MELLEM Dansk CancerBiobank CENTERAFDELING OG KLINISK AFDELING/FORSKERGRUPPE BLOD Kontrakt ID Indsamling ved Biobankcenter Klinisk afdeling Periode for indsamling Center: Afd.: Fra: Afd.:

Læs mere

Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling

Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling Et samarbejde mellem: Lungemedicinsk afdeling, Fysio- og ergoterapiafdelingen, Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe VÆV

Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe VÆV Samarbejdsaftale mellem Dansk CancerBiobank centerafdeling og klinisk afdeling/forskergruppe VÆV Kontrakt ID Center - År/Fortløb.nr.- Afd. evt. organ Indsamling Indsamlende afdeling DCB center DCB lokal

Læs mere

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem 26. november 2014 J. nr. 14/23193 Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem Baggrund Statens Serum Institut (SSI) (og tidligere

Læs mere

Undersøgelse af arvelige faktorer ved autisme

Undersøgelse af arvelige faktorer ved autisme Undersøgelse af arvelige faktorer ved autisme Nyhedsbrev nr. 3, februar 2006 Introduktion Det er med glæde, at vi her kan præsentere vores tredje nyhedsbrev til alle familierne, som deltager i projektet

Læs mere

Diabetes Impact Study

Diabetes Impact Study Diabetes Impact Study Pressemøde den 20. august 2015 Henrik Nedergaard Adm. direktør Baggrund 306.624 registreret med diabetes i Danmark (år 2011) Seneste økonomital er fra 2006 - beregnet på tal fra 2001

Læs mere

Vejledning. Tværinstitutionelt samarbejde mellem regioner og universiteter vedrørende sundhedsdata. September 2018

Vejledning. Tværinstitutionelt samarbejde mellem regioner og universiteter vedrørende sundhedsdata. September 2018 Vejledning Tværinstitutionelt samarbejde mellem regioner og universiteter vedrørende sundhedsdata September 2018 Vejledningen er godkendt af universitetsrektorer og regionsdirektører Vejledning Tværinstitutionelt

Læs mere

Ataksi Forskningsstatus

Ataksi Forskningsstatus Ataksi Forskningsstatus Jørgen E. Nielsen, Overlæge, Ph.d. Hukommelsesklinikken, Nationalt Videnscenter for Demens Neurogenetisk Klinik og Forskningslaboratorium Rigshospitalet, Københavns Universitet

Læs mere

Nationale Biobanker. -Eksempler, perspektiver og faldgrupper. Henrik Ullum, Biobanksenheden, Rigshospitalet. Biobank

Nationale Biobanker. -Eksempler, perspektiver og faldgrupper. Henrik Ullum, Biobanksenheden, Rigshospitalet. Biobank Nationale Biobanker -Eksempler, perspektiver og faldgrupper Henrik Ullum, Biobanksenheden, Rigshospitalet Biobank Emner Hvorfor biobanker? Hvad er en national biobank? Typer af biobanker Sto nationale

Læs mere

Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel

Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel Rigshospitalet Århus Sygehus Epidemiologi. Hvad er det? Definition Læren om sygdommes udbredelse og årsager Indhold To hovedopgaver: Deskriptiv

Læs mere

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg. Det er frivilligt at deltage i forsøget.

Læs mere

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik Vejledning om videregivelse af personoplysninger til brug for forskning og statistik 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Definitioner 2.1. Personoplysning 2.2. Anonymiseret personoplysning (i persondatalovens

Læs mere

Deltagerinformation og samtykkeerklæring. om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation og samtykkeerklæring. om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Protokol PCI-32765DBL3001 Side 1 af 8 Sponsor: Deltagerinformation og samtykkeerklæring om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Janssen Research & Development, LLC (Janssen Research & Development,

Læs mere

Registrering af forskningsprojekter

Registrering af forskningsprojekter Projektnummer: (udfyldes af Økonomi & Plan) Registrering af forskningsprojekter Registreringen skal omfatte alt arbejde, der er foretaget på et systematisk grundlag for at øge den eksisterende viden, samt

Læs mere

Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016

Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016 Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016 Denne retningslinje erstatter den tidligere version dateret d. 2. august 2016. Væsentligste ændringer

Læs mere

Det videnskabsetiske komitesystem

Det videnskabsetiske komitesystem Det videnskabsetiske komitesystem DanPedMed 2017 Jesper Johannesen Overlæge, klinisk lektor, dr.med Herlev Hospital Den historiske udvikling: Forsøg på mennesker under 2. verdenskrig Nürenbergproces Nürenbergkodeks

Læs mere

Epidemiologi. Sjurdur F. Olsen. Epidemiologi: Introduktion. Epidemiologi: Introduktion. Epidemiologi: Eksempel. 1. Introduktion om epidemiologi

Epidemiologi. Sjurdur F. Olsen. Epidemiologi: Introduktion. Epidemiologi: Introduktion. Epidemiologi: Eksempel. 1. Introduktion om epidemiologi Epidemiologi Sjurdur F Olsen 1 Introduktion om epidemiologi 2 Om kursets indhold 3 Epidemiologiske mål 4 Epidemiologiske studiedesign Hvad er epidemiologi? Hvad er epidemiologi? Eksempler Epidemiologi:

Læs mere

8.11.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 299/17

8.11.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 299/17 8.11.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 299/17 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1108/2008 af 7. november 2008 om ændring af forordning (EF) nr. 1266/2007 for så vidt angår minimumskravene til programmer

Læs mere