SPILLER DIT BARN FOR MEGET?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SPILLER DIT BARN FOR MEGET?"

Transkript

1 SPILLER DIT BARN FOR MEGET? Viden om gambling og gaming til forældre

2 I denne folder får du viden om, hvordan du hjælper dit barn til at spille balanceret.

3 INTRODUKTION Som forælder kan du hjælpe dit barn med at spille balanceret. De fleste børn og unge spiller computerspil (gamer), og mange gør det flere timer om dagen. En del spiller også pengespil (gambler). Men hvornår er det for meget, og hvad kan du gøre? Vores erfaringer viser, at mange forældre mangler viden om de nye spil. Her i pjecen finder du derfor svar på mange spørgsmål omkring spil og spillekulturer blandt børn og unge. Hvorfor er spillet fx så dragende, tidskrævende og måske også dyrt? Vores håb er, at den viden vil gøre det nemmere for dig at snakke om gode spillevaner og evt. lave gensidige aftaler om dit barns spilforbrug. Samtidig kan du på hjemmesiden ludomani.dk finde en række værktøjer og vejledninger, som er rettet mod forældre, der gerne vil skabe dialog om spillet og motivere til en sund spilkultur.

4 GAMBLING OG GAMING Selvom der er forskel på gambling og gaming, så sker der i stigende grad en sammenblanding af de to ting. Derfor er det vigtigt at vide, hvor grænserne går. Gambling defineres som spil om penge, fx sportsbetting, skrabelodder og poker. De fleste børn og unge gambler primært for at blive underholdt og opleve spænding fx sammen med vennerne. Stadig flere børn og unge spiller pengespil, trods en 18 års aldersgrænse (16 år for lotto og skrabelodder). Tilsvarende oplever flere børn og unge konsekvenser af gradvis øget spilletrang, og nogen udvikler alvorlige spilleproblemer senere i livet. Derfor anbefaler vi naturligvis også, at man overholder de aldersgrænser, som loven har. Gaming er en samlebetegnelse for forskellige computer- og konsolbaserede spil. Det primære mål med gaming er underholdning. Vi har set en stor stigning i brugen af de internetbaserede computerspil, hvor spilleren indgår i et globalt spillerum, som en del af et større team. Blandt denne type spil er blandt andet de populære spil Counter Strike, League of Legends og World of Warcraft. Loyalitet overfor teamet og den konstante mulighed for udvikling af færdigheder, kan gøre det vanskeligt at stoppe eller holde igen med spillet TILFÆLDIGHEDER, FÆRDIGHEDER OG KOMBINATIONSSPIL En væsentlig forskel på gambling og gaming er, hvorvidt ens vinderchancer afhænger af tilfældigheder eller færdigheder. Traditionelle pengespil som automater, roulette og skrabelod er rene tilfældighedsspil. Her er det helt tilfældigt, om man vinder eller ej. Spillene er dog designet til, at man tror, at man med god strategisk sans kan regne spillet ud og derved vinde. Det er ikke tilfældet. Der er derimod tale om kognitiv forvrængning en irrationel fejlslutning -, hvor spilleren tror, at resultatet af spillet kan forudsiges eller kontrolleres. Det kan ende med en ond spiral, hvor man konstant søger efter at vinde det tabte tilbage. Computerspil er omvendt designet til, at du kan udvikle dine færdigheder. I takt med at du bliver bedre til spillet, øges sværhedsgraden. Computerspillet giver tydelige mål, gradvis forøgelse af kontrol og umiddelbar feedback. I computerspil kan man modsat pengespil regne ud, hvad der skal til for at vinde. Kombinationsspil er spil, hvor der både indgår tilfældigheder og færdigheder. De mest populære kombinationsspil er poker og sportsbetting (væddemål) som fx Oddset. I sportsbetting og i poker kan dine strategiske færdigheder også spille en rolle. Disse kombinationsspil er særligt populære blandt de unge, og de unge bruger ofte meget tid på at forberede sig.

5 Roulette, Automater, Skinbetting Odds, esportsbetting Poker Sport, Skak, esport GAMBLING GAMING/ESPORT TILFÆLDIGHEDER KOMBINATIONSSPIL FÆRDIGHEDER I pengespil er tab af penge og tid den primære udfordring. Ved overforbrug af gaming er det primære problem tab af tid og dermed fravalg af andre vigtige aktiviteter. SAMMENBLANDING AF GAMING OG GAMBLING Selvom gambling og gaming typisk anskues som to forskellige spiltyper, bliver skillelinjerne mellem gambling og gaming mere og mere udviskede. Gamblingindustrien har nemlig bevæget sig ind på gaming-markedet. Det ses blandt andet ved, at der er en del computerspil, fx World of Warcraft og Counter Strike, der indeholder et penge-aspekt (køb af udstyr, skins osv.). I disse spil er det blandt andet muligt at gamble om sine skins (fx våben eller beklædningsgenstande) på en roulette, eller sælge dem og dermed tjene penge på dem. Derudover findes der spil, som ligner de traditionelle pengespil, dog uden brug af rigtige penge som indsats fx pokerspil på facebook. esport er organiseret og konkurrenceorienteret gaming, og det er meget populært. Gamblingindustrien udbyder også betting på esport-aktiviteter. Unge, som interesserer sig for gaming på konkurrenceniveau kan nu gamble på deres favorit-esportshold. Det sker på samme vis, som når en fodboldfan better på sit favorithold. Det sammenblander gaming og gambling på en ny måde, og det er vigtigt at kunne skelne. Det er væsentligt at være opmærksom på disse tendenser, da en stor gruppe af dem der gamer, er helt unge. Det vil sige, at en fx 13-årig dreng bliver præsenteret for gambling-verdenen, langt inden det er lovligt for den unge at gamble. Trods en tendens mod sammenblanding, så er gaming og gambling for langt de fleste unge fortsat to forskellige verdener, med forskellige udfordringer og muligheder. Derfor er resten af pjecens indhold delt op, så du kan læse om hhv. gaming og gambling. Særligt én ny tendens bidrager til en sammenblanding af gambling og gaming:

6 GAMING OM BØRN, UNGE OG COMPUTERSPIL Computerspil er en naturlig del af mange børn og unges liv. Det er underholdende for børn og unge at udforske de spændende universer, som samtidig giver mange positive oplevelser. Fx kan de spille med venner og bekendte, og på den måde indgå i forskellige sociale fællesskaber. Derudover kræver spillene, at man udvikler sine færdigheder. I den forbindelse oplever børn og unge, at de bliver belønnet, både for indsatsen og præstationen. Hos Center for Ludomani får vi ugentligt henvendelser fra bekymrede forældre, der efterspørger viden og hjælp. Det er naturligvis svært og frustrerende for både børn og forældre, når den ene eller begge parter oplever, at spillet tager overhånd. Derfor har vi udarbejdet et omfattende rådgivningsmateriale, hvor du kan få viden og redskaber til bedre at forstå dit barns spil og til at hjælpe dit barn med at skabe en god balance mellem computerspil og hverdagslivet. Du kan finde værktøjer og rådgivningsmateriale på hjemmesiden ludomani.dk under forældre. Skolebørnsundersøgelsen (af Statens Institut for Folkesundhed) fra 2014 viser, at 75% af drengene spiller computerspil dagligt 48% af pigerne spiller computerspil dagligt 30% af de årige drenge spiller computerspil mindst 4 timer dagligt 12% af de årige piger spiller computerspil mindst 4 timer dagligt I weekenden spiller 54% af drengene mindst 4 timer dagligt, hvor tallet for pigerne er 19%. For at kunne hjælpe dit barn med at finde en god balance mellem computerspil og hverdagslivet er det vigtigt, at du opbygger en forståelse for det spilunivers, som fylder i dit barns hverdag. Det gør det nemmere at sætte sig ind i dit barns situation og nemmere at tale sammen om spillet.

7 VIDEN OM GAMING HVAD ER GAMING? Gaming er alle typer spil, som unge spiller på PC/Mac, PlayStation, Nintendo Wii og Xbox. De to mest populære typer er online skydespil og rollespil med mange deltagere. Fælles for spillene er, at udfordringerne øges i takt med erfaring og evner. En vigtig del af online-spillene er de sociale relationer særligt i de store rollespil. Der er ingen naturlig afslutning i spillet, hvilket kan være medvirkende til, at nogen bruger en stor del af deres fritid på at spille. HVORFOR ER COMPUTERSPIL SÅ ENGAGERENDE OG TIDSKRÆVENDE? Fascinerende universer: Computerspil opbygges som fascinerende og enorme universer, der kalder på at blive udforsket. Forudsigelighed og klare mål: Computerspil kommunikerer klart, hvad der skal gøres, og hvad målet er. Der er konstant feedback, der viser, hvor langt spilleren er nået, og hvad der endnu mangler. Desuden afstemmer spillet opgaverne, så de passer til de færdigheder, spilleren har opnået. Det får spilleren til at føle sig kompetent. Udviklingsmuligheder: Det er hele tiden et udviklingspotentiale i spillet og mulighed for at blive bedre. Efterhånden som spilleren bliver bedre, belønnes han eller hun med positiv feedback. De konstante udviklingsmuligheder, kombineret med at der ingen naturlig afslutning er i spillet, kan være medvirkende til, at nogen bruger rigtig meget af deres fritid på at spille. Sociale fællesskaber: Ligesom med andre fritidsaktiviteter kan computerspil være en måde at være social på. Særligt ved de store online computerspil, hvor man er en del af et team. De sociale relationer, og loyaliteten over for det team man er en del af, gør det vanskeligt at springe til og fra spillet. Det kan ikke bare sættes på pause, da det spilles live. KAN MAN VÆRE AFHÆNGIG AF GAMING? Der er uenighed blandt forskere om, hvorvidt gaming kan være afhængighedsskabende. Hos Center for Ludomani mener vi godt, at man kan være gamingafhængig, ligesom man fx kan være træningsafhængig. Det er dog vigtigt at understrege, at det er en meget lille gruppe af de danske gamere, der kan betegnes som afhængige. Hos Center for Ludomani skelner vi mellem tre typer spillere storforbrugere, overforbrugere og afhængige: Storforbrugere: Børn og unge der spiller mange timer dagligt, men som ikke oplever, at computerspillene går ud over helbred og livskvalitet. Langt størstedelen af de unge gamere hører til i denne kategori. Overforbrugere: Børn og unge der oplever, at spillet er blevet en meget dominerende aktivitet i hverdagen: Spilleren søger ind i en fiktiv verden og har svært ved at opretholde et normalt hverdagsliv. Afhængige: Børn og unge der oplever, at spillet er blevet den mest dominerende aktivitet i hverdagen, og samtidig er blevet den primære strategi til følelsesmæssig regulering. Det vil sige, hvis spilleren udelukkende føler sig kompetent og glad, når han/ hun gamer. Det skal understreges, at gaming-afhængige udgør en meget lille del af den store gruppe af børn og unge, som spiller computerspil. Mange børn og unge spiller meget, men for de færreste udvikler det sig til et alvorligt problem. Derfor skal du ikke automatisk blive bekymret, hvis dit barn spiller meget computer. Mange computerspil kræver for eksempel, at man sidder mange timer ad gangen, hvorfor tid i sig selv ikke kan afgøre, om et barn har et overforbrug eller en afhængighed. I stedet for at tænke i tid kan du overveje, om nogle af følgende tegn gør sig gældende for dit barn. (Se næste side).

8 HVORNÅR ER DET FOR MEGET? Tegn på, at spillet er ved at tage overhånd, er når barnet eller den unge Spiller selvom han/hun bliver dårlig Spiller ofte længere end planlagt Spiller på trods af fysiske smerter (ryg, håndled osv.) Stopper andre fritidsaktiviteter, fordi han eller hun hellere vil spille Fravælger sociale aktiviteter / isolerer sig i længere perioder foran computeren Mister fokus på skolen, fritidsjob mv. på grund af spillet Spiller om natten og sover om dagen Prøver at stoppe eller spille mindre uden held Har konflikter med familie og/eller venner pga. spillet Prøver at skjule spillets omfang Har problemer med at sove pga. spillet Tænker på spil, når han/hun ikke spiller Hvis du kan nikke genkendende til de fleste af ovenstående punkter, fylder computerspillet måske for meget i dit barns liv. Hvis dette er tilfældet, er der to faktorer, som er væsentlige at være opmærksomme på: Tid: Det er væsentligt at tage i betragtning, hvor lang tid situationen har gjort sig gældende. Hvis det er i en kortere periode, er det måske fordi dit barn er ved at træne op til en stor turnering. Når turneringen er overstået, vil tiden foran computeren muligvis falde igen. Det er først, hvis ovennævnte faktorer har stået på i en længere periode, at der kan være grund til bekymring, særligt hvis dit barn samtidig ser ud til at mistrives på andre punkter i hverdagen. Mistrivsel i hverdagen: Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ved overforbrug (eller afhængighed) af computerspil, typisk er noget andet end computerspillet, der er problemet. Vi oplever, at der ved mange konflikter i hjemmet er fokus på spillet som roden til problemerne. Dette ensidige fokus på spillet kan stå i vejen for at opdage andre ting, der kan være medvirkende til dit barns store gaming-forbrug. Det kan fx være, at dit barn bruger computerspillet som en måde at søge væk fra konflikter i hverdagen, problemer i skolen eller nogle psykiske udfordringer som fx angst eller depression. DET KAN DU GØRE SOM FORÆLDER Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at være nysgerrig og udvise interesse for spillet. Vi oplever, at mange konflikter omkring computerspil bliver nemmere at løse, hvis barnet føler sig set og anerkendt for sin interesse og for sine evner i spillet; ligesom hvis det var fodbold, dit barn brugte meget tid på. Læs mere om hvordan du gør det på vores hjemmeside, hvor du kan finde række værktøjer for forældre.

9 GAMBLING OM BØRN, UNGE OG GAMBLING Rigtig mange unge gambler i dag, faktisk har hele 57% af de 17-årige prøvet at spille pengespil. Det har de på trods af, at det er ulovligt for unge under 18 år at spille andet end lotto og skrabelodder. Alligevel ser vi, at de hurtige spil (som Odds og livebetting) vokser i popularitet, og at det særligt er unge, der spiller disse spil, som udvikler problematisk spilleadfærd. Samtidig foregår mere og mere online, hvilket kan gøre det sværere for forældre at følge med i børnenes/de unges aktiviteter. Underholdning og alvor Det kan være både sjovt og hyggeligt at gamble, og for langt de fleste forbliver spillet et sjovt indslag. Andre bliver dog mere og mere grebet af at gamble, og det kan få alvorlige konsekvenser. På de følgende sider kan du finde baggrundsviden om pengespil og informationer om, hvad man som forælder skal være opmærksom på. Derfor anbefaler vi hos Center for Ludomani, at man som forældre taler med sine børn om deres spillevaner, og at man ikke låner sit NemID til sine børn eller spiller sammen med dem, før de er gamle nok. En tidlig spilledebut øger nemlig risikoen for mistrivsel og afhængighed. En undersøgelse fra SFI viser, at 5% af de unge under 18 år har spillet pengespil den seneste måned Det er i høj grad de unge drenge, som oplever spilleproblemer 26% af de 17-årige drenge har en spilleadfærd, som er risikabel 40% af de årige spiller sammen med deres familie eller venner

10 VIDEN OM PENGESPIL HVORFOR SPILLER BØRN OG UNGE PENGESPIL? Der er forskellige årsager til, at børn og unge spiller pengespil. Undersøgelser viser, at børn og unge under 18 år primært spiller pengespil, for at hygge sammen med familie eller venner. Derudover for at vinde penge og fordi det er underholdende. Her adskiller de unge spillere sig fra de ældre, som angiver muligheden for at vinde penge som den primære årsag. For konkurrencemennesker er pengespil en oplagt følgesvend. Man oplever en hurtig spænding, et muligt rush, og man kan ved sportsbetting og poker bruge sin viden og få en anerkendelse for det. Hos Center for Ludomani oplever vi desuden, at de unge spillere bruger spillet som en form for afslapning og en måde at finde ro. PENGESPIL OG AFHÆNGIGHED Der udbydes mange typer pengespil, fx Odds, sportsbetting og online kasino. Der er stor forskel på pengespil, herunder risikoen er for at udvikle afhængighed af dem. Her er de vigtigste forskelle på typer af pengespil og risikoen for at udvikle afhængighed af dem: Spillets hastighed: Jo hurtigere et spil er, jo større er risikoen for at udvikle afhængighed af det. Nogle spil kan man spille her og nu, og man får resultatet med det samme. Poker, sportsvæddemål og spilleautomater er hurtige spil. Andre spil er langsomme. Spiller man fx Lotto, må man vente på resultatet til en bestemt dag. Tilfældighed kontra viden: Rene tilfældighedsspil er fx automater, roulette og skrabelod, hvor det er helt tilfældigt, om man vinder eller ej. Vidensspil er spil, hvor der ikke indgår tilfældigheder i resultatet, fx skak. Kombinationsspil er spil som poker og sportsvæddemål, hvor både tilfældigheder og viden har en betydning. Særligt kombinationsspillene er populære blandt de unge, og de unge bruger ofte meget tid på at forberede sig. Tilgængelighed: Nogle spil kan man få adgang til stort set hvor som helst og når som helst. Det gælder især de mange onlinespillesider. Andre spil skal man opsøge bestemte steder på bestemte tider, fx på travbanen til et bestemt løb. Der er stor sammenhæng mellem et spils tilgængelighed og risikoen for afhængighed. Jo mere tilgængeligt, des større risiko. Desuden er der en massiv markedsføring af pengespil i Danmark. Det foregår i reklamer med store sportsidoler, på de store nyhedsmediers hjemmesider og andre fysiske og online steder, hvor særligt unge mænd færdes. Den massive markedsføring er med til at få pengespil blandt unge til at accelerere, og særligt unge mænd med spilleproblemer bliver nemt fristet af reklamerne.

11 SPILLEAFHÆNGIGHED EN PROCES Problemer med pengespil udvikler sig ofte over nogle år fra kontrolleret spil til lette problemer (risikospil) til middelsvære problemer (problemspil) til meget svære og uoverskuelige problemer (ludomani). Nedenfor ses en række kendetegn ved de forskellige faser i processen: RISIKOSPILLEREN Bliver mere og mere optaget af spil og bruger flere og flere penge på spillet. Personens spil er overvejet og planlagt. Risikospilleren er optaget af muligheden for gevinst. Spillet griber ikke voldsomt ind privat- og studie/arbejdsliv PROBLEMSPILLEREN Bruger stadig flere penge og mere tid på spil. Personen læser om spil, udregner gevinstchancer, etc. Spil lægger beslag på energiniveauet fysisk som psykisk. Omgivelserne mærker ofte ændringer i opførslen. DEN LUDOMANE Er afhængig af pengespil. Spillet er det centrale i spillerens liv. Venner, uddannelse/arbejde og fritidsinteresser nedprioriterers. Der er risiko for, at vedkommende isolerer sig Gælden er voksende HVAD SKAL DU HOLDE ØJE MED? Er du i tvivl om dit barn har problemer med pengespil? Du kan blandt andet holde øje med nedenstående faktorer. Barnet eller den unge: Bruger meget tid på at spille Snakker meget om spil Har svært ved at løsrive sig fra spillet Bliver irritabel hvis spillet afbrydes eller forstyrres Begynder at miste interessen for andre aktiviteter Sover for lidt eller uroligt og har koncentrationsbesvær Ændrer adfærd, isolerer sig og har mere fravær Taler måske om gevinster, men sjældent om tab Har ustabil økonomi Har tit brug for at låne penge Bliver aggressiv eller afvisende ved spørgsmål om spil.

12 Få mere viden på: Center for Ludomani København Odense Aarhus Få overblik over dit forbrug med app en MitSpil Hold en pause gå ind på og udeluk dig for spil i en periode

GAMBLER DU FOR MEGET?

GAMBLER DU FOR MEGET? GAMBLER DU FOR MEGET? Gode råd til dig, der spiller INTRODUKTION Denne vejledning er til dig, der spiller pengespil og oplever, at spillet er ved at tage overhånd. Du oplever måske, at det kan være svært

Læs mere

Har vi styr på spillet?

Har vi styr på spillet? Har vi styr på spillet? Det får du Hvad er ludomani? Hvorfor er det vigtigt at tale om ludomani? Gambling og Gaming Hvornår skal vi gøre noget? Hvordan kan vi handle? Gratis hjælp og mere viden Kilde:

Læs mere

Risikospilleren Problemspilleren

Risikospilleren Problemspilleren 1 Ludomani har alvorlige konsekvenser både for den der spiller og for den pårørende. Ludomani er et stigende problem, men mange ved faktisk ikke ret meget om emnet. Derfor er det vigtigt at sætte fokus

Læs mere

Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil

Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil SPORT & PENGESPIL Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil Vi har lavet en præsentation (i Power Point-format). Den kan du bruge til at sætte sport og spil på dagsordenen over for sportstrænere og

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Skilsmisse Arbejdsløshed Løgn Selvmord Sygdom Kriminalitet ALLE PENGESPIL KAN FØRE TIL LUDOMANI 68% SØGER FØRST HJÆLP EFTER MERE END 4 ÅR* Jo længere tid der går, des større

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e.

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e. DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE 5 A. Jeg b ru tjene ger kun de p enge B. Je r., jeg g lån får e ller eller er penge andr af m e. C. Je in fa m g spil ilie, v enne ler fo D. Je r r de peng g bru e,

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Arbejdsløshed KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Dialogkort om gambling Sygdom Skilsmisse Selvmord Kriminalitet Løgn Stop ludomani nu Kort 1 Del erfaringer og holdninger Giv gode råd og viden videre Fortæl om

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN

LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN 3 Hvad tænker jeg på om morgenen? A. Første tanke er, at jeg gerne vil spille. B. Jeg vågner stille og roligt og tænker ikke på spil. C. Jeg tænker på, hvad jeg skal

Læs mere

Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed. Dabeco

Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed. Dabeco Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed Dabeco Forståelse af computerspil- og Onlineafhængighed Computerspil- og onlineafhængighed kan ses som en lidelse der kan sammenlignes med en mild form for

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? København den 18. november 2015 Løgn Skilsmisse Arbejdsløshed Sygdom Kriminalitet Selvmord Spil om penge er en drømmefabrik Drømmen om at kunne ændre livsstil, få en problemløs/sorgløs

Læs mere

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010 Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 1 Præsentation af Aalborg Universitet 2 af 31 Undersøgelsen Formål:

Læs mere

LUDOM ANI TAL OM DET

LUDOM ANI TAL OM DET LUDOMANI TAL OM DET DERFOR ER FAGPERSONER SÅ VIGTIGE Ludomani kaldes ofte det skjulte misbrug. Det skyldes, at de fleste tegn på misbruget ikke er lette at se og nemt kan forveksles med andre problemer.

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET PÅ ARBEJDSPLADSEN BANKANSAT FÆNGS

LUDOMANI TAL OM DET PÅ ARBEJDSPLADSEN BANKANSAT FÆNGS LUDOMANI TAL OM DET PÅ ARBEJDSPLADSEN BANKANSAT FÆNGS IGT SOCIALFAGLIGT BANKANSAT DERFOR ER ARBEJDSPLADSEN SÅ VIGTIG Du har som leder, kollega eller tillidsrepræsentant mulighed for at hjælpe med at løse

Læs mere

Er du gamer eller gambler?

Er du gamer eller gambler? www.gamingnotgambling.dk 2 Er du gamer eller gambler? Esporten vokser, og flere og flere gamer, fordi det er sjovt, man kan være sammen med venner, eller man drømmer om en karriere som professionel. Men

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET.

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Gennem dit arbejde får du viden om menneskers livsforhold og helbred. Du kan sætte fokus på

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE

LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Som fængsels personale kan du hjælpe mennesker med spilleproblemer. Der spilles meget i fængslerne, og det kan føre til ludomani og andre

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29 Medlemmernes og forældres brug af computer, computerspil, mobiltelefon og andre digitale apparater i almindelighed er med tiden blevet en større og større del af vores liv og derved også klubbens. Dermed

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt Tanker Handling Følelser Krop Rask/syg kontinuum Rask Mistrivsel Psykiske problemer Syg Hvad

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Gaming: teori og behandling

Gaming: teori og behandling Gaming: teori og behandling Kvalitative erfaringer med behandling af klienter under og over 18 år. NFSP seminar Hamar 6 sep 2017 Johan Eklund je@ludomani.dk Johan Eklund 2009: Cand. Psych. from KU 2010-2013:

Læs mere

How to beat the bookies! Tricksene der sikrer dig langvarige gevinster på betting markedet!

How to beat the bookies! Tricksene der sikrer dig langvarige gevinster på betting markedet! How to beat the bookies! Tricksene der sikrer dig langvarige gevinster på betting markedet! HVEM ER VI? Hos Bettingfamily anser vi betting som en alternativ form for investering. Størstedelen af alle bettere

Læs mere

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger.

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger. Computerspil fylder en stor del af børns fritidsliv. 9 ud af 10 børn spiller - men der er stor forskel på piger og drenges spillevaner. Næsten alle de børn, der spiller computerspil, ønsker, at computerspil

Læs mere

DERFOR ER DU SÅ VIGTIG

DERFOR ER DU SÅ VIGTIG LUDOM A NI TAL OM DET 43% AF DE LUDOM OVER VEJET ANE HAR SELVM ORD. DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Du har som fagperson en særlig mulighed for at hjælpe folk, når det gælder om at opdage problematiske spillevaner

Læs mere

Unge og spil. af Benedicte Ejlers, afdelingsleder, Cand.scient.soc. /Center for Ludomani

Unge og spil. af Benedicte Ejlers, afdelingsleder, Cand.scient.soc. /Center for Ludomani Unge og spil af Benedicte Ejlers, afdelingsleder, Cand.scient.soc. /Center for Ludomani Spilleudviklingen Netspil for børn er en pengesluger. Sådan lyder overskriften på en af DR s onlinenyheder den 12.

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

VALLENSBÆK UNGDOMSSKOLE

VALLENSBÆK UNGDOMSSKOLE Information om computerspil i Juniorklubben VALLENSBÆK UNGDOMSSKOLE 2 Kære forældre i denne folder vil der være information omkring hvilke computerspil der bliver spillet i juniorklubberne. Folderne skulle

Læs mere

LØSNINGEN ER PROBLEMET

LØSNINGEN ER PROBLEMET LØSNINGEN ER PROBLEMET Af Henning Due, journalist Foto: Asbjørn Sand Jakob Linnet, landets første doktor i ludomani, har brugt sin forskningskarriere på at undersøge og forstår, hvorfor mennesker bliver

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Rapport om ulovligt spil

Rapport om ulovligt spil Rapport om ulovligt spil En af Spillemyndighedens tilsynsopgaver er at overvåge det ulovlige spilmarked i Danmark. Dermed sikrer vi et attraktivt marked til dem, der vælger at udbyde spil med tilladelse

Læs mere

Boost trivslen. Aquainspiration 2018

Boost trivslen. Aquainspiration 2018 Boost trivslen Aquainspiration 2018 Introduktion af undervisere Christine Durup Scheel-Hincke Projektleder i SheZone cdsh@dgi.dk Lise Munksgaard konsulent i DGI Inklusion Lise.munksgaard@gmail.com Workshop

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL)

Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL) Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL) Formål med Støttegruppen Støttegruppen er et tilbud for ludomaner/spilleafhængige om at mødes med ligestillede. Formålet med Støttegruppen

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL FINANSIELLE RÅDGIVERE L U GÆLDD O ØKONOMIM A N I

LUDOMANI TAL OM DET TIL FINANSIELLE RÅDGIVERE L U GÆLDD O ØKONOMIM A N I LUDOMANI TAL OM DET TIL FINANSIELLE RÅDGIVERE L U GÆLDD O ØKONOMIM A N I DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Som finansiel rådgiver kan du følge dine kunders økonomi og transaktioner. Det giver dig en særlig mulighed

Læs mere

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv'

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' SAMFUND Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' 31. jan. 2019, 05:57 af Sebastian Goos De helt unge kan i værste fald bruge spillene til at mobbe hinanden. Red Barnet vil nu lave en

Læs mere

Vesthimmerlands Ungeteam

Vesthimmerlands Ungeteam Vesthimmerlands Ungeteam Ungeteamet er et gratis tilbud til børn/unge og deres forældre, hvor barnet/den unge som udgangspunkt ikke allerede er i kontakt med socialforvaltningen. Ungeteamets arbejdsområde

Læs mere

Politik for anvendelse af computere og sociale medier

Politik for anvendelse af computere og sociale medier Politik for anvendelse af computere og sociale medier Forord Formålet med at udarbejde denne politik er, at klubben ønsker at synliggøre de pædagogiske overvejelser i forbindelse med klubbens udbud af

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED CENTER FOR LUDOMANI // ODENSE, KØBENHAVN & ÅRHUS // TLF. 7011 1810 // INFO@LUDOMANI.DK // LUDOMANI.DK INTRODUKTION Selvhjælpsguiden er

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL SOCIALFAGLIGE MEDARBEJDERE

LUDOMANI TAL OM DET TIL SOCIALFAGLIGE MEDARBEJDERE LUDOMANI TAL OM DET TIL SOCIALFAGLIGE MEDARBEJDERE DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Du har mulighed for at hjælpe en borger med at erkende et misbrug og gøre noget ved det. Dermed kan du løfte en voldsom social

Læs mere

Høringssvar til GRØNBOG om onlinespil i det indre marked fra Center for Ludomani, Danmark

Høringssvar til GRØNBOG om onlinespil i det indre marked fra Center for Ludomani, Danmark DK Odense, 19.07. 11 Center for Ludomani Michael Bay Jørsel Høringssvar til GRØNBOG om onlinespil i det indre marked fra Center for Ludomani, Danmark I forbindelse med udsendt offentlig høring om alle

Læs mere

HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil

HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil INDEKS HAR DU NOGET PÅ SPIL? Det er bare sjovere at se en kedelig fodboldkamp, hvis man har noget på spil Mads Beierholm, tidligere professionel fodboldspiller

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Familiær baggrund. Skolegang

Familiær baggrund. Skolegang Statistik på CFLs klienter 2012 Familiær baggrund Lever alene Lever alene, men har en fast kæreste Gift/fast partner Forhold under afvikling Familiær Baggrund Lever alene 34,0 Lever alene, men har en fast

Læs mere

POKER ROOM - MÆND, SPIL, MISBRUG & LUDOMANI. Simon Sjørup Simonsen, Ph.d. Roskilde Universitet

POKER ROOM - MÆND, SPIL, MISBRUG & LUDOMANI. Simon Sjørup Simonsen, Ph.d. Roskilde Universitet POKER ROOM - MÆND, SPIL, MISBRUG & LUDOMANI Simon Sjørup Simonsen, Ph.d. Roskilde Universitet 2011 INDHOLD Afsnit 1: Liv & Spil - Introduktion 1 Afsnit 2: Ludomani og penge - mænd og misbrug 6 Afsnit 3:

Læs mere

ESPORT COMPUTERSPIL SOM SPORT VED JENS CHRISTIAN RINGDAL THOMAS KOED ESPORT DANMARK HOVEDBESTYRELSEN ROSKILDE ESPORT OG DE DANSKE ESPORTSFORENINGER

ESPORT COMPUTERSPIL SOM SPORT VED JENS CHRISTIAN RINGDAL THOMAS KOED ESPORT DANMARK HOVEDBESTYRELSEN ROSKILDE ESPORT OG DE DANSKE ESPORTSFORENINGER Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del Bilag 78 Offentligt ESPORT VED THOMAS KOED FORMAND JENS CHRISTIAN RINGDAL FORMAND ESPORT DANMARK HOVEDBESTYRELSEN ROSKILDE ESPORT OG DE DANSKE ESPORTSFORENINGER COMPUTERSPIL

Læs mere

Julie L, Sofie, Julie B og Stefanie HTX Roskilde 12/03-17 Computerens anatomi Vejleder: Christian 1.7. Forside.

Julie L, Sofie, Julie B og Stefanie HTX Roskilde 12/03-17 Computerens anatomi Vejleder: Christian 1.7. Forside. Forside. 1 Indholdsfortegnelse Indledning S. 2 Kommunikationsplan S. 3 Case S. 4 Diskussion over medieprodukt S. 5 Persona - Anna S. 6 - Rasmus S. 7 - Christoffer S. 8 Indledning I denne opgave har vi

Læs mere

Angstklinikken for børn og unge Psykologisk Institut Århus Universitet

Angstklinikken for børn og unge Psykologisk Institut Århus Universitet Angstklinikken for børn og unge Psykologisk Institut Århus Universitet Psykologisk Instituts klinik tilbyder behandling til et antal børn i alderen 7 17 år med angstproblemer som et led i instituttets

Læs mere

ON 16 25% LINE SPILLE VÆDDEMÅL MATER LOTTERIER K A S I N O HESTE

ON 16 25% LINE SPILLE VÆDDEMÅL MATER LOTTERIER K A S I N O HESTE Året i tal 2017 Generel markedsandel Samlet BSI for det danske spilmarked var 9,2 mia. kr. i 2017. BSI for spilleautomater: 1,5 mia. kr.; Landbaserede kasinoer: 0,4 mia. kr.; Lotterier: 3,1 mia. kr., heraf

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Medierådet for Børn og Unge Ansvarshavende: Sekretariatschef Susanne Boe Stud. Mag. Anne Rahbek Oktober 2006 Indhold Metode...

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne?

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 06 Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? 08 Brug og misbrug 10 Ungdomsliv 12 Hvem taler man med? 14 04 ADHD er en forstyrrelse i hjernens

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

t spi der ikke kan vinde$

t spi der ikke kan vinde$ t spil der ikke t spi der ikke kan vinde$ AF Mathias Skov Rasch kan vinde$ t spi der Flere og flere danskere kommer i berøring med ludomani enten som pårørende eller ludoman. Hos Center for Ludomani mærker

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. Gruppearbejde klassevis. Opsamling i plenum. SSP Furesø 5. kl. forældremøde. 2 Forebyggelsesprogrammet

Læs mere

Forord Åh nej ikke endnu en af disse amerikanske bøger med ti nemme løsninger på store problemer! Sådan omtrent var min første reaktion, da jeg fik denne bog i hænde. Men det skulle vise sig, at mine fordomme

Læs mere

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen?

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Mit barn er Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde dig ud? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET MED EVALUERINGEN

Læs mere

COMPUTERSPILLER IVÆRKSÆTTER PARTYMAKER

COMPUTERSPILLER IVÆRKSÆTTER PARTYMAKER $$ 5 10 15 DRENGERØVSDRØMME Der er visse drømme, der oftest optræder hos det mandlige køn. Drengerøvsdrømmene. Gid, jeg kunne leve af at spille computer, Gid, jeg kunne tjene penge på at spille fodbold,

Læs mere

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år : 1 Et kort overblik over efterladte børn i alderen 2-15 år Vi ønsker med dette notat at give et indblik i karakteristika og belastningsgrad hos de børn, som har modtaget et tilbud hos Børn, Unge & Sorg

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder

LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder Indhold Introduktion... 3 Hvem og hvor mange?... 4 Baggrund... 4 Udviklingen af ludomani set i faser... 5 Kendetegn ved den spilafhængige... 6 Som

Læs mere

ANALYSENOTAT E-sporten boomer

ANALYSENOTAT E-sporten boomer ANALYSENOTAT E-sporten boomer AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG FAGCHEF FOR DIGITALISERING JANUS SANDSGAARD E-sporten er i kraftig vækst. Der organiseres professionelle turneringer med store præmiepenge,

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

For børn skal også spille rundbold og bevæge sig, siger formand for det nationale råd for folkesundhed Bente Klarlund.

For børn skal også spille rundbold og bevæge sig, siger formand for det nationale råd for folkesundhed Bente Klarlund. Bruger 2 Forord Flere og flere undersøgelser viser at vores børn ikke får rørt sig nok i løbet af dagen. Det er under halvdelen af danske skoleelever, der når op på den anbefalede times fysiske aktivitet

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Program Præsentation og program TUBA - tal og fakta Konsekvenser ved at vokse op i hjem med misbrug Nadjas historie Hvad kan være svært i arbejdet? Hvordan reagerer

Læs mere

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder PilotPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL Forældre Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder Mind My Mind tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst,

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Målgruppeanalyse HELLO GREAT WORKS PART OF THE NORTH ALLIANCE

Målgruppeanalyse HELLO GREAT WORKS PART OF THE NORTH ALLIANCE Målgruppeanalyse Følgende sider vil præsentere en bred målgruppebetragtning samt en mindre inddeling af børn i alderen 0-16 år. For hver undermålgruppe er børnenes medievaner og kognitive færdigheder beskrevet

Læs mere

Kommissionens grønbog om

Kommissionens grønbog om Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 225 Offentligt Kommissionens grønbog om online spil i det indre marked Skatteudvalget 25. maj 2011 Lidt historik før internettets udbredelse Nationalt begrænset

Læs mere

Afhængighed af internettet og behandling af dette via nettet.

Afhængighed af internettet og behandling af dette via nettet. Afhængighed af internettet og behandling af dette via nettet. Psykolog Johan Eklund Center for Ludomani Seminar om internetbaserede ydelser, Dansk Psykologforeningen - 28. Marts 2014 Afhængighed af internettet?

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

Rapport om ulovligt onlinespil

Rapport om ulovligt onlinespil Rapport om ulovligt onlinespil En af Spillemyndighedens tilsynsopgaver er at overvåge det ulovlige spilmarked i Danmark. Dermed sikrer vi et attraktivt marked til dem, der vælger at udbyde spil med tilladelse

Læs mere

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt?

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt? Stress Stress Hvad er stress? Hvordan opstår stress? Symptomer og reaktioner på stress Hvordan kan vi håndtere og forebygge stress? Stress af (selvstændig læringsfil) 1 Hvad er stress? Stress er ikke en

Læs mere

Effektive omsorgssamtaler Workshop

Effektive omsorgssamtaler Workshop Effektive omsorgssamtaler Workshop Anette Hansen, seniorkonsulent, Cabi Mobil: 40385474 Mail: ah@cabiweb.dk Anette Hansen Seniorkonsulent Bl.a.: - Analyse af de langtidsfraværende i virksomheden Region

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Løbenummer: Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet. Skemaet kan benyttes til at kortlægge

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap 1 Seksuelle overgreb Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap Brug kortene til at skabe dialog i medarbejdergruppen Du bliver ringet

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Rapport om ulovligt spil

Rapport om ulovligt spil Rapport om ulovligt spil En af Spillemyndighedens tilsynsopgaver er at overvåge det ulovlige spilmarked i Danmark. Dermed sikrer vi et attraktivt marked til dem, der vælger at udbyde spil med tilladelse

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus KommuneBørn og Unge Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus KommuneBørn og Unge Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen 1. Indledning Der er udarbejdet et notat om trivsel og fravær i udskolingen med udgangspunkt

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. 17.00 17.45 Gruppearbejde klassevis. 17.45 18.25 Opsamling i plenum. 18.25 19.00 5. kl. forældremøde.

Læs mere

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016. 1 Venner Et netværk af nære relationer er afgørende for et barns trivsel. De nære relationer består ikke kun af familie, men generelt af personer der gør en forskel i barnets liv. Anerkendelse gennem de

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00 17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere