Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18"

Transkript

1 Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...8 Indstilling for punkttegn...8 Rammer og skygger...8 Sidehoved og sidefod...11 Stavekontrol...11 Grammatikkontrol...13 Synonymordbog...13 Sideopsætning...14 Margener...14 Retning...15 Standard...15 Papir...15 Layout...15 Skabeloner...16 Indholdsfortegnelse...18

2 Word 2007 fortsættelse Side 2 af 18 Tabulatorer Som omtalt i første del af vejledning til Word findes der rigtig mange skrifttyper, man kan bruge, når man skriver et dokument. Mange har Times New Roman, som den foretrukne. Men, som det nok ret tydeligt fremgår, så er de enkelte bogstaver ikke lige brede. Se f. eks. på m og a i Roman. De fylder ikke det samme. Hans Erik Hansen Ilse Olsen Her i eksemplet ses det, at Hansen og Olsen ikke står lige under hinanden. Det er noget rod. Af det kan man lære, at man ikke bør bruge mellemrum, når noget skal indrykkes. Nej, brug i stedet tabulering. På den vandrette lineal vil man kunne se tabulatorstopmærker, som er indlagt som standard. Det er de små næsten usynlige mærker under tallinjen. Man kan indrykke teksten fra skrivemarkøren til næste mærke ved at trykke på tabulator-tasten på tastaturet. Den sidder lige ved siden af Q og er indgraveret med to pile. Men nu er det jo ikke sikkert, at standardmærkerne lige passer til dit brug. Man kan selv sætte stopmærker ind på linealen. Der findes forskellige tabulatortyper: Venstretabulering. Teksten bliver venstrejusteret mod tabulatorstoppet. Centertabulering. Teksten bliver centreret omkring tabulatorstoppet. Højretabulering. Teksten bliver højrejusteret mod tabulatorstoppet. Disse tre virker efter samme princip, som det sikkert er velkende ved brug af disse justeringsknapper. Decimaltabulering. Laver du et regnskab i Word, så kan det være vanskeligt at få komma til at stå under komma, for også tallene fylder forskelligt. Her benytter man så decimaltabulering, der bevirket at heltal står før og decimaltal skrives efter tabulatorstoppet. Du vælger tabulatortype ved at klikke dig frem til den type, du ønsker her, hvor de to linealer krydser.

3 Word 2007 fortsættelse Side 3 af 18 Klik så på det sted på linealen, hvor mærket skal indsættes. Et tabulatorstop kan igen fjernes ved at trække det væk fra linealen med musen. Du flytter markøren mellem tabulatorer, ved at trykke på tabulatortasten, som sidder lige over Caps Lock tasten på tastaturet, og som er indgraveret med 2 pile. Du kan få programmet til at hjælpe dig med at sætte tabuleringsmærker helt præcist. Det kræver, at du fremkalder dialogboksen for indstilling af tabulatorer. Dobbeltklik på den vandrette lineal så ses denne dialogboks. Ved Position skrives placeringen. Her vælges typen. Ønskes indsat Fyldtegn vælges typen her. Som standard er der intet fyldtegn Øl stk. Pris... 4,89 kr. Vand 10 stk. Her i eksemplet ses det, at der er indsat tre tabulatorstopmærker ved 4,5, 5,4 og 7,62 cm.. Hvert enkelt mærke kan rettes ved blot at klikke på det, og skrive det rigtige i feltet: Position. For hver rettelse klikkes på Sæt.

4 Word 2007 fortsættelse Side 4 af 18 Øvelse Med udgangspunkt i den beskrivelse jeg har givet på de foregående sider vedr. tabulering, opfordres du nu til at lave en lignende opstilling, som den der er vist herunder. Der skal indsættes 3 tabulatorstopmærker. Ved 2 cm skal det være venstrejusteret. Ved 11 cm højrejusteret. Og ved 15 cm sættes et decimaljusteret stopmærke. Du får lige lidt hjælp i starten. Tryk én gang på tabulatortasten, det er den med de to pile. Skriv så: Længdemål. Tryk igen på tabulatortasten, og skriv 1 dansk fod. Tryk sidste gang på tabulatortasten, og skriv 31,38 cm. For at opnå fyldtegn mellem 11 cm og 15 cm skal du redigere Position 15 cm, og sætte en prik ved 2-tallet. Du får også brug for hævet skrift, når du f.eks. skal skrive m 2. Det gøres således: Skriv totallet, markere det og derefter hold Ctrl-tasten nede og tryk på plustasten. Du vender tilbage til normal skrift ved at fjerne markeringen! Fortryder du, så gentag processen. (NB! Plusset i nummertastaturet har ingen virkning, det skal være det, der også har indgraveret et?) Længdemål 1 dansk fod... 31,38 cm 1 engelsk fod... 30,48 cm 1 yard... 91,44 cm Flademål 1 ar ,00 m 2 1 hektar 0,01 km² Vægt Rummål 1 lispund... 8,000 kg 1 pæl ,24 l 1 anker 27,66 l Ole Bole gik i Skole, med sin Søsters røde Kjole, kom hjem Klokken fem, gik på Hovedet i sin Seng, Ole vip, Ole vap, du slap! I dette kendte vers er der anvendt Centreringstabulering.

5 Word 2007 fortsættelse Side 5 af 18 Vis/skjul Et afsnit dannes hver gang du trykker på Enter-tasten. En tom linje er således også et afsnit. I den danske WORD-udgave kaldes dette tegn et afsnitsmærke:. Normalt vises dette tegn ikke på skærmen. Klik på knappen Afskutsmærke for at tænde afsnitsmærker. Når den er tændt, ses mellemrum som en lille prik. Hverken afsnitsmærke eller prikker bliver udskrevet, de findes kun på skærmen. Indrykninger Når du læser en roman eller en artikel i avisen, så vil du ofte se, at første linje i hvert afsnit er rykket lidt ind på siden i forholde til resten af afsnittes linje. Fænomenet er vist i dette afsnit. Det kaldes første linje indrykket. Man kan også opleve, at første linje ligesom hænger som et tagskæg, hvor første linje starter helt til venstre, og de resterende linjer i afsnittet er rykket lidt ind på siden. Dette betegnes som hængende indrykning. Dette afsnit viser dette fænomen. Hvordan laves dette? Det forklares her. Du skal bruge den lille forskydelige knap på linealen, der består af to trekanter og en firkant. Med musen kan man forskyde de to trekanter. Ved første linje indrykket skubbes den øverste trekant lidt mød højre. Ved hængende indrykning forskydes den nederste trekant lidt mod højre. Ønskes et helt afsnit rykket lidt ind på siden, så gøres det let ved at gribe fat i den lille firkant. Når den flyttes, så følger begge trekanter med, og afsnittets venstre margen bliver, hvor du slipper musen Med den ensomme trekant helt til højre på linealen kan man begrænse længden af et afsnits linjer. Se eksemplet herover. I praksis stiller man markøren i det afsnit, man vil gøre noget ved. Så trækker man ved hjælp af musen en eller flere af de små tre/firkanter til den ønskede position og vupti - afsnittet er ændret. Hvis man ønsker flere afsnit ændret på én gang, skal de først markeres.

6 Word 2007 fortsættelse Side 6 af 18 Man kan også indrykke via de to indrykningsknapper på værktøjslinjen. De små pile angiver retningen. Bemærk, at springene følger de faste tabuleringsmærker - Standardtabulatorerne, altså ikke dem, man selv har sat. Standardtabulatorerne kan ændres her. Punktopstilling Lad os antage, at du har fået lyst til at lave din egen vejledning til et program. Her sætter du billeder ind af de forskellige valg og beskriver dem med dine egne ord. I den forbindelse kunne det måske være hensigtsmæssigt at beskrive en algoritme, der trin for trin beskriver et forløb. I en strikkeopskrift eller en bageopskrift kunne det også være hensigtsmæssigt at opstille forløbet i punkter, der angiver rækkefølgen. Med andre ord. Lave en eller anden form for punktopstilling. På værktøjslinjen findes to punktopstillingsknapper. Denne benytter tal eller bogstaver. 1. For det første 2. For det andet 3. For det tredje 4. Og så videre. Og denne anvender forskellige tegn. Du starter med Så gør du dit Derefter skal du gøre dat

7 Word 2007 fortsættelse Side 7 af 18 En kort algoritme i at lave punktopstilling 1. Når du tænder knappen, skrives automatisk det første tegn, og der indsættes en tabulator. 2. Skriv så afsnittets tekst, og tryk på Enter-tasten. 3. Næste tegn indsættes automatisk. 4. Hvis der er brug for at afslutte afsnittet; men stadig skrive under samme punkt, så må man ikke blot trykke på Enter-tasten, for så fremkaldes jo næste punkt. Her skal man vide, at en tvungen ny linje under et punkt kan fremkaldes ved at holde Shift-tasten nede og derpå trykke på Enter-tasten. 5. Når du har Afsnitsmærke knappen tændt, vil du se at standardmærket for afsnit ændres til dette 6. Hvis der skal være linjespring mellem de enkelte punkter, så bruges samme metode som beskrevet under punkt Når punktopstillingen skal afsluttes, så trykkes to gange på Enter-taste, eller sluk punktopstillingsknappen. 8. Punktopstilling er i virkeligheden en hængende indrykning, som tidligere er beskrevet. Ønsker du at ændre lidt på indrykningen, så markeres opstillingen, og via de to trekanter og den lille firkant kan man ændre opsætningen. 9. De to indrykningsknapper kan også benyttes her. 10.Du har måske lavet en bageopskrift med angivelse af mængden af mel, sukker, rosiner m. m. Sluttelig vil du gerne have det stående punktopstillet. Marker så listen over ingredienser, og tænd den valgte punktopstillingsknap. Her er der jo ikke tale om en rækkefølge, så det vil være naturligt at bruge en opstilling med punkter. mel sukker rosiner 300 g 100 g 50 g

8 Word 2007 fortsættelse Side 8 af 18 Indstilling for tal og bogstaver a. Hvis du ellers kan få øje på den, så findes en lille trekant-knap lige til højre for punktopstillingsknapper. b. Peg på den ønskede opstilling. Resutlatet vises i den markerede tekst. c. Det ønskede vælges ved at klikke med musen. Indstilling for punkttegn Fremgangsmåden er den samme, som vist herover. Her vælges Punkttegn. Det er også muligt vælge andre tegn end de viste. Rammer og skygger Man kan fremhæve dele af sit dokument på forskellig måde. Fed, kursiv og understreget, er tre simple måder. Tekstens baggrund og Tekstfarven kan ændre via disse på knapper. Det er også muligt at indramme afsnit, ja man kan sågar lægge skygge på.

9 Word 2007 fortsættelse Side 9 af 18 Skriv og marker den tekst, der skal indrammes. Vælg Sidekanter i menuen Sidelayout. Denne dialogboks kommer frem, når Kanter og skygge aktiveres: Her vælges type. Her stregens udseende. Her vises dit valg Bemærk de små knapper, Boks, Skygge m. m. Form, farve og tykkelse. i miniformat. der angiver stregernes placering. Ønskes rammen kun om enkelte ord, så vælges Tekst her. Under faneblade: Skygge, vælges rammens udfyldningsfarve.

10 Word 2007 fortsættelse Side 10 af 18 Her er meget at lege/arbejde med! Gå selv på opdagelse. I det følgende vise nogle få eksempler. Først en streg. Så en streg med skygget tekst. En blå dekorativ ramme. En ramme med skyggevirkning. Gul skygge med prikket mønster og blå skrift. Her er valgt ingen ramme kun skygge/udfyldning. Skal rammen gøres smallere, så træk den højre indrykningstrekant mod venstre på linealen og rammen formindskes fra højre. Husk du skal stå i afsnittet. Prøv at trække venstre indrykning mod højre (vha. den lille firkant. Under fanebladet Kanter findes et punkt som kaldes Indstillinger. Her justeres rammens afstand fra teksten. Her er valgt 5 pkt. Det giver luft omkring teksten. Som det ses, er der mange muligheder, også her overlades det læseren selv at gå på opdagelse.

11 Word 2007 fortsættelse Side 11 af 18 Hvis du vil rette indstillingerne, så placer skrivemarkøren i teksten i rammen, og start forfra. De indstillinger, der blev brugt til at lave rammen, vil kunne ses i dialogboksen. Lav de ændringer, du ønsker, og klik igen på OK-knappen. Hvis du ønsker helt at fjerne rammen, så vælger du: Ingen! Lav aldrig en kant eller en skygge i den sidste linje i dokumentet, så bliver du nemlig fanget, så der ikke kan skrives mere almindelig tekst i dokumentet. Alle nye linjer vil automatisk udvide arealet. I eksemplet på foregående side har jeg indsat et billede, og kanten tilpasser sig automatisk. Sidehoved og sidefod Sidehoved og sidefod er reserverede områder henholdsvis øverst og nederst på dokumentets ark De befinder sig i top- og bundmargenen. Når man lægger tekster eller billeder ind i disse områder, så bliver de vist på alle dokumentets sider. Oprettelsen af sidehoved/sidefod sker ved at vælge Sidehoved eller Sidefod under Indsæt. Man kan også blot dobbeltklikke i sidehovedet eller sidefoden. Hvis du allerede har tekst på skærmen nedtones din tekst - bliver inaktiv. Der vises en skillelinje. Der gives en lang række forslag til opsætning. Man vælger blot med musen. Der gives også mulighed for selv at opbygge layoutet eller at rette. Man forlader redigeringen af Sidehoved og Sidefod ved at dobbeltklikke i dokumentets tekstfelt. Man kan foretage formatændringer på tekster i Sidehoved og fod på samme måde, som når man redigerer et normalt dokument. I denne vejledning er Sidefoden tom. Sidehovedet indeholder vejledningens navn samt angivelse af sider. Stavekontrol I vore dage er stavefejl afskaffet, nu kaldes det tastefejl, det dækker over manglende evne til at stave korrekt. I Word er der indbygget en ordbog, der løbende kontrollerer, om de ord, der skrives, findes i ordbogen. Findes ordet ikke, vil der laves en rød bølgelinie under ordet, der indikerer, en mulig tastefejl. Stedord som bynavne, adresser o. l. kan jo godt være rigtigt bogstaveret; men vil ofte opfattes af systemet som en tastefejl. Det kan ofte forekomme, at man kommer til at bytte om på to bogstaver, når man sidder og skriver. Ordet skal kan let blive til skla, det udløser omtalte røde understregning, da ordet skla ikke er et godkendt dansk ord. Der er 3 måder i Word, hvorpå man kan rette tastefejl.

12 Word 2007 fortsættelse Side 12 af Man markerer ordet, og skriver det rigtige ord. 2. Man klikker med højre musetast på ordet, og er man heldig, så kan Word give forslag til en rigtig bogstavering. Her er vist de forslag, der ligner ordet skal mest. Skulle der stå: skal eller skala? Man klikker så på det ord, der burde stå, og straks er ordet rettet. 3. Under Gennemse kan man vælge Staveog grammatikkontrol. Denne metode benyttes som regel først, når man er færdig med sit dokument. Der fremkaldes en dialogboks, hvor man kan se ordet i dets sammenhæng, og der gives forskellige valgmuligheder. Hvis ordet er OK, så Ignorerer man, hvorved den røde markering forsvinder. Er det f. eks, ens adresse, så ønsker man måske, at ordet skal findes i ordbogen. Så vælg Føj til ordbog. Hvis det rigtige ord findes under Forslag, så markerer man ordet, vælger Erstat. Man kan også rette direkte i dialogboksen. Klik i det røde ord, og foretag rettelsen. Klik så på Erstat. Hvis man ikke ser røde markeringer, hvor man ved, at der er tastefejl, så skyldes det, at automatisk stavekontrol er slået fra. Man kan ikke undgå at lave tastefejl, så den bør altid være aktiv. Herunder vises, hvorledes stavekontrollen slås til. Klik på Office-knappen. Her vælges.

13 Word 2007 fortsættelse Side 13 af 18 Klik i Korrektur. Her skal du sørge for, at der er et flueben ved Løbende stavekontrol Man sætter/sletter fluebenet, ved at klikke i den lille firkant. På statuslinjen kan du se, hvilken ordbog der er aktiv. Her ses, at det den danske, der benyttes. Det røde kryds på bogen fortæller, at der er fundet fejl i dokumentet. Grammatikkontrol Man kan opleve, at der pludselig kommer grønne understregninger under en del af teksten. Det skyldes, at systemet har opdaget en grammatisk fejl. Det kan f. eks. være, at du har bøjet et udsagnsord forkert, eller at du har mere end et mellemrum mellem to ord. Eksempel: Dette er en prøve! Systemet har opdaget de to mellemrum og reagerer på det. Klik med højre musetast et sted på den grønne markering! Du får så en forklaring på den grammatiske fejl, der er opdaget, og samtidig får du mulighed for en hurtig rettelse. Hvis du klikker på forslaget til rettelsen, så indsættes det rigtige i dokumentet. Hvis du ønsker at bibeholde, det du skrev, så vælger du blot: Ignorer sætning. Synonymordbog Hvis du gætter kryds og tværs er, så kender du til synonymer. Synonymer er forskellige ord

14 Word 2007 fortsættelse Side 14 af 18 med samme eller næsten samme betydning. Eksempel: pige. Synonymer for pige kunne være: tøs, pigelil, pigebarn, kvinde m. m. Synonymordbogen kan være nyttig, hvis man vil variere sit sprog. Små børn, der skal beskrive et forløb bruger ofte vendingen: og så gjorde vi dit og så gjorde vi dat og så og så ---. Hvorfor ikke variere det med f. eks. derefter, senere, derpå, herefter m. m.? Synonymordbogen er også nyttig til at få forståelse af et ords betydning. Hvad betyder f. eks. ordet indebyrd? Det er jo ikke et ord, man ofte støder på. Ved hjælp af synonymordbogen kan man få et begreb om dets betydning. Man aktiverer synonymordbogen ved at højreklikke på ordet og vælge Sideopsætning Når du starter på et nyt dokument, vil der være en række indstillinger som er standard. Det gælder margener, papirretningen m. m. Hvis disse indstillinger ikke passer til dit dokument, så kan de ændres. De kan ændres på alle tidspunkter af fabrikationen af dokumentet Sideopsætning vælges via menupunktet: Sidelayout. Her kan retning, margener m. m. ændres. Herved fremkommer følgende dialogboks, som indeholder 3 faneblade. Kun de mest almindelige funktioner behandles her. Margener Her kan du sætte papirets margener, dvs. venstre, højre, top og bund, samt en indbindings-margen, der f.eks. benyttes ved bøger og manualer, der er trykt på begge sider. Under Layout kan du specificere afstanden fra sidehovedet/sidefoden til teksten.

15 Word 2007 fortsættelse Side 15 af 18 Der findes også en anden mulighed for at ændre på margener: Før musen langsomt hen over linealen til den rammer kanten af den nuværende margen. Musemarkøren ændrer udseende til en dobbeltpil. Dernæst kan du trække i margenen til ønsket position. Hvis du vil vise målene for tekstområdet og margenerne, mens du justerer afstanden, skal du holde Alt-tasten nede, mens du trækker margenkanten. Alt-tasten sidder lige til venstre for mellemrums-tasten. Retning Her vælger du, om dokumentet skal være stående (det normale og standard) eller liggende. Jeg bruger betegnelsen Portræt for stående og Landskab for liggende. Det synes jeg er en bedre beskrivelse. Forsøger man at få et stykke papir til at stå op, så skal man være meget heldig, hvis det ikke kort efter er liggende. Standard Knappen Standard vil ændre den givne standard til de nye indstillinger, som er valgt, så pas på med ukritisk at trykke på den! Papir Fanebladet Papir giver følgende muligheder: Papirstørrelse Her kan du styre størrelsen på det papir, som dokumentet skal ud på. Det er sjældent, man bruger denne mulighed. Papirkilde Lader dig styre hvilken papirbakke, du vil benytte ved udskrivning. I praksis underordnet for de fleste. Har ens printer 2 bakker til papir, kan man her styre f. eks. at første side af dokumentet skal skrives på farvet papir. Layout Her findes en række forskellige indstillinger, som ikke bliver gennemgået her.

16 Word 2007 fortsættelse Side 16 af 18 Skabeloner Hvis du hen under jul laver julepynt sammen med dine børnebørn, så bruger I sikkert skabeloner for at kunne lave fine hjerter, snemænd, nisser m. m. En skabelon i forbindelse med tekstbehandling er stort set det samme. Når man her benytter en skabelon, så fremkalder man et dokument, hvor der på forhånd er indtastet forskellige tekster, billeder m. m., som man kan arbejde videre på. Det er nok ikke alle bekendt, at ethvert dokument i Microsoft Word er baseret på en skabelon. En skabelon bestemmer den grundlæggende struktur i et dokument og indeholder dokumentindstillinger som indstillinger for skrifttype, skriftstørrelse, menuer, sidelayout, speciel formatering, typografier m. m. Den skabelon, der automatisk hentes, når man påbegynder et nyt dokument hedder: Normal. Den ligger i en særlig mappe for skabeloner på harddisken. Hvis man f. eks. er formand eller kasserer i en forening, så har man ofte behov for at udsende mødeindkaldelser, orienteringer, regninger m. m. til foreningens medlemmer. Det drejer sig ofte om standardbreve, hvor der for hver udsendelse kun kræves små ændringer. For at spare tid, og for at beholde et fast layout, kan det være hensigtsmæssigt at benytte skabeloner. I Word er der indbygget en lang stribe af skabeloner, og på internettet findes et overordentligt stort antal, som man blot kan hente hjem og benytte. I ældre udgaver af Word fik man umiddelbart adgang til skabeloner, når man startede et nyt dokument. I nyere udgaver, må man selv opsøge dem. Det gøres som følger: Klik på Office-knappen. Klik på Ny Her vælges Installerede skabeloner. Alle indlagte skabeloner kan fremkaldes, også de, du selv har lavet, samt en lang serie fra internettet. Marker den ønskede skabelon og klik på.

17 Word 2007 fortsættelse Side 17 af 18 Det er, som tidligere antydet, muligt, at du selv kan lave skabeloner. I en simpel form kunne den se sådan ud: Odense den Til Venlig hilsen Karl Johan Jørgensen Når brevet hentes frem skal man blot angive dato, navn på brevmodtageren og selve brevets indhold. Der er 2 metoder til at gemme skabelonen. 1. Man gemmer brevet på traditionel måde. Giver det et navn, og gemmer det blandt alle andre breve, man har på harddisken. Man har så det problem, at man skal huske, hvad man har kaldt skabelonen. 2. Den anden måde er at gemme det, så det vises blandt de indlagte skabeloner som beskrevet på foregående side. Her kan den findes blandt Generelle skabeloner. Worddokumenter får automatisk efternavnet: doc. Skabeloner får efternavnet: dot. Skabelonen skal altså ikke gemmes som et Worddokument. Når du gemmer, får du en stribe af muligheder for at gemme i forskellige formater. Vælg Word-skabelon, og giv den et navn. Hvis skabelonen skal kunne bruges at tidligere udgaver af Word, skal efternavnet være.dot, Word2007 gemmer som standatd med efternavnet. dotx.

18 Word 2007 fortsættelse Side 18 af 18 Hvis du vil lede efter skabeloner på internettet, kan det måske være interessant at vide, at på engelsk hedder skabelon: template. Men skabeloner bruges jo i mange sammenhænge, så, hvis du blot søger på ordet template, bliver din søgning sikkert uoverskuelig. Prøv derfor at søge med disse ord: free Word templates. Du vil så kun få hjemmesider, der relaterer til skabeloner til Word, og som er frie, det vil sige tilladt og gratis at bruge. Indholdsfortegnelse Hvis du har skrevet et større værk, kan det måske være hensigtsmæssigt at lave en oversigt over indholdet, som det er vist her på de første sider. Vælg Indholdsfortegnelse under Referencer. Der gives flere valg. Her vælges, og kort efter har systemet lavet en indholdsfortegnelse. Det eneste krav er, at alle overskrifter er formateret som overskrifter. Systemet har indlagt 3 standarder. De vælges her. I indholdsfortegnelsen vil overskrifter mærket 3 rykke ind i forhold til type 2, og type 2 vil rykke ind i forhold til type 1. Hvis der skal ændres i indholdsfortegnelsen, så klik med højre musetast i indholdsfortegnelsen og vælg april 2009 Karl Johan Jørgensen kjj@pmc.odense.dk

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...7 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

IT/Tekstbehandling Grundforløb

IT/Tekstbehandling Grundforløb Huskesedler til Microsoft Word 2010 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og sæt ind... 8 Flyt og kopier mellem dokumenter...

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Writer OpenOffice fortsættelse

Writer OpenOffice fortsættelse Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Opgave 1...3 Tabulatorer...3 Mål og vægt...5 Afsnit - Indryk/udryk...6 Indryk/udryk...6 Opgave 2...7 Punktopstilling...7 Opgave 3...7 Opstilling med tal...7 Opstilling

Læs mere

Word 2003 fortsættelse

Word 2003 fortsættelse Side 1 af 20 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Opgave 1... 3 Afsnit - Indryk/udryk... 4 Indryk/udryk... 4 Opgave 2... 5 Punktopstilling... 5 Opgave 3... 6 Opstilling med tal... 6 Opstilling med bogstaver...

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster Huskesedler Indskrivning og formatering af mindre tekster Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Huskesedler til Word 2010

Huskesedler til Word 2010 Huskesedler til Word 2010 Indhold... 2 Kanter og skygger... 5 Sidehoved og -fod... 6 Multimedieklip... 7 Billede... 8 Du vil: oprette en tabel Sådan gør du Klik på knappen på fanen Indsæt gruppen Klik

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Microsoft Word 2010 Grund DK

Microsoft Word 2010 Grund DK T a r g e t G r u p p e n Microsoft Word 2010 Grund DK Lidt om tekstbehandling generelt... 5 Words opbygning... 6 Musemarkør og indsætningspunkt...6 Margener...7 Linealer...8 Sideopsætning...8 Indryk...9

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 14, Word 3 Ret eksisterende dokument 1 Dobbeltklik på dokumentet og tekstbehandlingen starter med dokumentet på skærmen Hvis du vil se mellemrum, NytAfsnit-tegn

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Billede (fanebladet)...5 Størrelse...5 Streger og farver...6 Skygge...7

Læs mere

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr Word-6: Tabulatorer Tabulatorer i tekstbehandling bruges til at lave opstillinger af den slags, hvor tingene står pænt under hinanden. Tit forsøger folk at lave noget lignende ved at bruge mellemrums-tasten

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Huskesedler. Grafiske virkemidler til layout i tekst. Microsoft Word 2007

Huskesedler. Grafiske virkemidler til layout i tekst. Microsoft Word 2007 Huskesedler Grafiske virkemidler til layout i tekst Microsoft Word 2007 Oktober 2007 Indholdsfortegnelse Autotekst... 3 Billede... 4 Felter... 5 Grafik... 6 Illustrationer... 7 Indryk... 8 Indsæt... 9

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Billedeffekter...6 Skygge...7

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen.

Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen. Opsætning Lav først følgende indstillinger i word. Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen. Vælg Funktioner, Tilpas

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse.

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse. Opgaven handler om at lave en avis med salg og køb af forskellige effekter. Avisen skal indeholde en titel og et antal spalter med overskrifter og annoncer i. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

LibreOffice Writer. Denne vejledning er lavet ud fra vertion til Windows, og vertion til Linux.

LibreOffice Writer. Denne vejledning er lavet ud fra vertion til Windows, og vertion til Linux. LibreOffice Writer 9 sider 26-2-2019 Denne vejledning er lavet ud fra vertion 4.2.3.3 til Windows, og vertion 4.2.8.2 til Linux. Indhold Diverse... 1 Afsnit... 2 Tekstboks... 3 Typografier... 3 Dokument

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i Dagtilbud Manual til Book Creator Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse Bogen begyndes Mulighed for hjælp i programmet Menuknappen "+" Menuknappen "i" Menuknappen "kasse med pil op" Hvordan

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Word-2: formatering af teksten

Word-2: formatering af teksten Word-2: formatering af teksten HUSK: når du kommer ud i enden af en linje, så skal du IKKE trykke på Enter-tasten, med mindre du VIL have nyt afsnit!! Programmet skifter automatisk til ny linje for dig.

Læs mere

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Målet med denne vejledning er, at du ved hvordan du opstiller en rapport, og hvad den skal indeholde. Det er vigtigt, at en rapport er let læselig, overskuelig

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Word 2007. Indhold UNI C

Word 2007. Indhold UNI C Word 2007 Indhold Kom i gang med Word... 4 Begynd på et nyt dokument... 4 Flere dokumenter åbne på en gang... 4 Dialogvinduet Ny... 5 Vælge mellem dokumenter... 6 Ret mens du skriver... 6 Tilføj tekst...

Læs mere

Modul 15, Word 4 Skabeloner

Modul 15, Word 4 Skabeloner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 15, Word 4 Skabeloner Sideopsætning 1 I fanen Sidelayout skal du i panelet Sideopsætning trykke på den halvskjulte pil og der kommer et skærmbillede, hvor du

Læs mere

Formatering, typografier og sidelayout (I)

Formatering, typografier og sidelayout (I) Disposition for kursus i Word 2007 Formatering, typografier og sidelayout (I) Demo Øvelser Demo Øvelser Demo Øvelser Om formatering og tekstombrydning o Vigtig øvelse: Ombryd tekst.docx Ny typografi Opret

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Indhold fordelt på sider

Indhold fordelt på sider Indhold fordelt på sider Indtastning og formellinie 2 Kolonnebredde og rækkehøjde 5 Visninger 2 Indsætte/slette kolonner og rækker 6 Zoom 2 Flet og centrer 6 Markere 3 Diagrammer 6 Flytte, kopiere 3 Tilføje

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling!

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2009 Formater tekst Brug billeder Kopier/indsæt Med mere Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Excel for nybegyndere

Excel for nybegyndere cm Excel for nybegyndere 2007-2010 Indhold: Kolonner Rækker Celler Formellinjen Regnefunktioner (de 4 regningsarter) Kolonnebredde Værktøjslinjen Startside Søjlediagram. Udskrivning Hvor høje er vi? 185

Læs mere

Microsoft Word 2010. Huskesedler til fremstilling af

Microsoft Word 2010. Huskesedler til fremstilling af Microsoft Word 2010 Huskesedler til fremstilling af CV Punktopstilling... 3 Billeder... 5 Tabeller... 7 Kanter... 9 Sidehoved og sidefod... 11 A5-folder... 12 thoremil.dk Word 2010 2 thoremil.dk Punktopstilling

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger...3 Normal... 3 Diassortering...

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii Side 1 af 11 Få din egen mailadresse Start Internettet. Skriv denne adresse i Adressefeltet: www.jubii.dk og tyk på Enterknappen. Du har nu forbindelse med søgemaskinen: Jubii Klik på punktet: E-mail Oprettelse

Læs mere

Tastevejledning Word2000

Tastevejledning Word2000 Tastevejledning Word2000 Indholdsfortegnelse KOM I GANG MED WORD2000... 2 BEGYND PÅ ET NYT DOKUMENT... 2 RET MENS DU SKRIVER... 6 GEM DOKUMENT... 7 HENT DOKUMENT... 11 UDSKRIV DOKUMENT... 12 LUK TEKSTEN...

Læs mere

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol?

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol? NEED TO KNOW Nedenstående er et bud på nogle af de funktioner man kan have glæde af i Open Office når man skriver opgaver til skolen. - Nedenstående er alene en anvisning på nogle af de punkter der står

Læs mere

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion Huskesedler Fletning af dokumenter til masseproduktion Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Simpel fletning... 3 Indsæt en adresseblok... 4 Indsæt fletfelter... 5 Udgangsdokumenter til konvolutter...

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Initialmåling for deltager

Initialmåling for deltager Initialmåling for deltager Kundedemo - Demohold Deltagerkode - leif Kendt pensum Mulig tilvækst 25% 25% af de pensum relaterede spørgsmål blev besvaret rigtigt. I gang med tekstbehandling 1 Tilpasse opsætning

Læs mere

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter IT-Brugerkursus Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling Indholdsfortegnelse Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Oprettelse af mapper Navngivning og omdøbning af mapper Sletning af mapper

Læs mere

Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP)

Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP) Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP) Målet med denne vejledning er, at du ved hvordan du opstiller en rapport, og hvad den skal indeholde. Det er vigtigt, at en rapport er let læselig, overskuelig

Læs mere

IT/Tekstbehandling. Grundforløb. Huskesedler til. Microsoft Word December Side 1

IT/Tekstbehandling. Grundforløb. Huskesedler til. Microsoft Word December Side 1 Huskesedler til Microsoft Word 2016 December 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 5 Autokorrektur... 6 Billede... 7 Dokumenthåndtering... 8 Flyt, kopier og sæt ind... 9 Flyt og

Læs mere

1.0 Velkommen til manualen for Editor 1. 1.1.1 Editorens typiske udseende 1. 1.1.2 HTML-kode 1. 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2

1.0 Velkommen til manualen for Editor 1. 1.1.1 Editorens typiske udseende 1. 1.1.2 HTML-kode 1. 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2 1.0 Velkommen til manualen for Editor 1 1.1 Editoren 1 1.1.1 Editorens typiske udseende 1 1.1.2 HTML-kode 1 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2 1.2 Værktøjslinjer 2 1.3 Ikoner 2 1.3.1 Liste over

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Tekstbehandling WORD 2007

Tekstbehandling WORD 2007 Tekstbehandling 2 WORD 2007 Indhold Stave- og grammatikkontrol... 4 Stavekontrol... 4 Grammatikkontrol... 4 Opgave i Stave- og grammatikkontrol... 5 Søg og Erstat... 5 Punkt- og talopstilling... 6 Opgave

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere