Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19"

Transkript

1 Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19

2 Word 2007 Indledende øvelser Side 2 af 19 Indhold Indhold...2 Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Office-knappen...5 Værktøjslinjen Hurtig adgang...5 Menulinjen...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6 Proceslinie...6 Hjælp...7 I gang med tekstbehandling...7 Åbn...7 Gem - Gem som...8 Formatering...10 Attributter...10 Afsnitsjustering...10 Typografier...12 Skrifttype...12 Skriftstørrelse...12 Skriftsfarve...13 Markering...13 Markering med musen...13 Markering med museklik...13 Markering med Skift + mus...14 Markering med tasterne...14 Manøvrere med teksten...14 Klip, kopier, sæt ind og flyt...16 Klip...16 Kopier...16 Sæt ind...16 Flyt...17 Slutbemærkning...17 Et par tekster at øve sig på:...17

3 Word 2007 Indledende øvelser Side 3 af 19 Elementer i tekstbehandling Disse 5 punkter er grundlæggende elementer for brug af tekstbehandlingsprogrammer: 1. Valg af skabelon, sideopsætning mv. 2. Indskrivning af tekst 3. Redigering af teksten 4. Formatering opsætning 5. Udskrivning ad.1 ad. 2 Man arbejder altid ud fra en skabelon. En skabelon er en bestem opsætning af siden Det er selvfølgelig den vigtigste del af det dokument, man laver. ad. 3 Under redigeringen tilpasses teksten i afsnit. Ord udskiftes, tastefejl rettet m. m. ad. 4 Her formes tekstens layout med overskrift, kursiv og fed skrift, tabulering osv.

4 Word 2007 Indledende øvelser Side 4 af 19 Skærmbilledet Office knappen Menulinie Værktøjsbånd Titellinje Linealer Margen Statuslinje Rullepaneler Proceslinjen Titellinjen I titellinjen vil du altid kunne se titlen/navnet på det dokument, du arbejder med. Er det et nyt dokument vil det automatisk få navnet Dokument X, hvor X er et fortløbende tal.

5 Word 2007 Indledende øvelser Side 5 af 19 Office-knappen Office-knappen giver adgang til at gemme, hente, udskrive m.m. Værktøjslinjen Hurtig adgang Du kan tilpasse denne værktøjslinje klik her, når det ønskes. Her er vist Gem, Fortryd, Fortryd fortryd, Stavekontrol, Vis udskrift, Udskriv, Hent, Nyt dokument og Tegn tabel. Man kan placere Hurtig adgang under båndet med de mange knapper. Tilpas værktøjslinjen og klik på Vis under båndet. Menulinjen Fra menulinien har du adgang til alle de værktøjer, der er indbygget i programmet. Under hvert menupunkt findes et varieret antal undermenupunkter, der i denne version er udformet som værktøjsknapper. Nyt er den facilitet, at punkterne automatisk skifter, når man f. eks. dobbeltklikker på et billede, en tekst m. m. Indholdet af de forskellige menupunkter er beskrevet i en selvstændig vejledning. Margener Er de områder på papiret, hvor man ikke kan skrive almindelig tekst. Se senere under Sideopsætning.

6 Word 2007 Indledende øvelser Side 6 af 19 Linealer Linealer er nyttige at have tændt. Med dem opnår man et langt bedre overblik over ens dokument. Desuden er de nødvendige, når man vil ændre på tabuleringsmærker m. m. Se evt. anden vejledning. Aktiver Vis på menulinien, og tænd/sluk et flueben ved Lineal. Man kan også tænde og slukke linealerne vid denne knap. Statuslinien Finder du lige over Proceslinien nederst på skærmen. Her gives oplysninger om den aktuelle side, antal sider, antal ord og aktuelle ordbog. Desuden er der i højre side af skærmen mulighed for at ændre visningen af dokumentet på skærmen. Brug altid Udskriftslayout, når dokumentet redigeres. Rullepaneler Det er det lodrette rullepanel, der oftest er i brug. Normalt kan man kun se en mindre det af det dokument, man er i gang med at skrive. Med rullepanelet kan arket flyttes op eller ned på skærmen. Et klik på pilknapperne vil flytte teksten en linje ad gangen. Mellem de to pile findes en bevægelig knap. Når man griber fat om den med musen, så kan teksten flyttes vilkårligt med musen. Proceslinie Hver gang du starter et nyt dokument, så placeres der en knap på Proceslinien, der bærer dokumentets navn. Hvis du har brug for hurtigt at skifte mellem forskellige dokumenter, så gøres det let ved blot at klikke på den tilhørende knap på Proceslinien.

7 Word 2007 Indledende øvelser Side 7 af 19 Hjælp Under Hjælp på menulinien kan du finde hjælp til alt, hvad Word har at byde på. Hjælpen finder du her. F1-tasten kan også bruges. Skriv i søgefeltet, det du søger hjælp om. I gang med tekstbehandling Når du starter Word, kan du med det samme gå i gang med at skrive dit dokument. Er det et dokument, der er gemt, og som man ønsker at hente igen, enten for at kunne skrive det ud, eller for at ændre det, så skal det først hentes ind i computerens lager/memory. Det gøres med Åbn. Åbn Du kan hente et dokument på 3 måder: 1. ved at trykke på Åbn knappen i værktøjslinjen 2. ved at vælge Åbn.under Office-knappen. 3. ved at trykke Ctrl + O. (Ctrl findes nederst, helt til venstre på tastaturet. Hold Ctrl-tasten nede, og tryk på O-tasten) Her vælges den mappe, hvor du gemmer dine filer. Prøv selv at gå på opdagelse her blandt de 6 valgmuligheder i venstre side af vinduet..

8 Word 2007 Indledende øvelser Side 8 af 19 I Filnavn: skriver du navnet på den fil, du vil hente frem. Hvis du kan se den i oversigten, så kan du blot klikke på den. Klik derpå på Åbn. Under Søg i: finder du mappen, hvor din fil ligger. Klik på den lille sorte trekantknap for evt. at søge i en anden mappe. Under Filnavn: skriver du filens navn. Hvis du kan se filen i dialogboksen, kan du også dobbeltklikke på den. I Filtype: kan man vælge at få vist forskellige eller alle filtyper. Under Funktioner kan den markerede fil slettes, omdøbes m. m. Gem - Gem som Der er tre måder at få adgang til at gemme et dokument. 1. Under Office-knappen vælges Gem 2. På værktøjslinjen klikkes her: 3. Ctrl + S giver samme muligheder. Hvis dit dokument har været gemt, og du har det fremme for at ændre det, og du ønsker at gemme det med ændringer, så kan du blot vælge Gem. Er det et nyt dokument, som skal gemmes første gang, vil programmet reagere på samme måde som, hvis du havde valgt Gem som.

9 Word 2007 Indledende øvelser Side 9 af 19 Angiver placeringen i Gem i:, og skriver et navn i Filnavn:. I det viste eksempel bliver dokumentet gemt i på en USB-pen, og dokumentet kommer til at hedde: Word vejledning 2007 grundlæggende. Gem som findes under Office-knappen. Her gives en række valg. Office 2007 gemmer som standard i et nyt format, som ikke kan læses af tidligere udgaver. Så, hvis du sender dit dokument til andre, der f. eks. bruger Office 2003, så kan de ikke umiddelbart læse det. I det tilfælde skal du gemme i Word dokument. Du kan se på et filnavn, om det er gemt i tidligere udgaver, så vil sekundærnavnet være:.doc gennem med dette sekundærnavn:. DOCX

10 Word 2007 Indledende øvelser Side 10 af 19 NB! Gem som benyttes også, når man ønsker at gemme i en anden mappe eller filnavnet skal ændres. F12 tasten på tastaturet er en hurtig genvej til at aktivere Gem som Det er en god ide løbende at gemme sit dokument. Når Word afbrydes, får man automatisk mulighed for at gemme de seneste ændringer i dokumentet. Formatering Attributter Fed, kursiv og understregning kaldes attributter. Da det er dem, der oftest anvendes, findes de som knapper i båndet under Startside. Attributter som Skrifttype og størrelse findes også under Startside. Skrifttype her og størrelse her. Desuden findes en række andre attributter til formatering af teksten. Prøv dem, så du bliver fortrolig med dem. Bemærk også den lille pil-knap nederst i højre hjørne. Afsnitsjustering Man kan placere teksten i et afsnit på fire forskellige måder. Et afsnit er en tekstdel, der er afsluttet med Enter-tasten. For se afsnit er det en god ide, altid at have denne knap tændt, så man kan se afsnitsmærkerne..

11 Word 2007 Indledende øvelser Side 11 af 19 Bemærk: en af disse knapper vil altid være tændt. Brug justeringsknappen Juster tekst til venstre til at placere afsnit helt ud til venstre margen. Når et nyt dokument startes, vil denne indstilling være standard. Du bruger justeringsknappen Centrer tekst til at placere afsnit midt imellem venstre- og højre indrykningsknap. Venstre indrykningsknap: højre indrykningsknap: Skal et afsnit have lige højremargen, skal man benytter justeringsknappen Juster tekst til højre. Tekster i f. eks. aviser er som oftest skrevet med lige venstre og højre margener. Da alle linjer i et afsnit jo typisk ikke er lige lange, så vil programmet automatisk indsætte større mellemrum mellem ordene, så alle linjer får samme længde. Ønsker man at teksten skal stå som i aviser, så klikkes på Lige margener.

12 Word 2007 Indledende øvelser Side 12 af 19 Typografier Her findes et typografigalleri. Når musen føres ind over et af valgene, så ses resultatet automatisk i det afsnit, hvor skrivemarkøren er placeret. Klik med musen, når du har fundet det, du ønsker. De tre overskrifttyper vil blive anvendt, når man lader systemet danne en indholdsfortegnelse Bemærk. Ændringer her vil ændre hele dokumentet. Skrifttype Hvis du klikker på pilen, der peger nedad, fremkommer en liste over mulighederne for valg af forskellige skrifttyper, og der er mange at vælge imellem. Husk! Du skal markere den tekst, du vil ændre. Skrifttyperne er ordnet i alfabetisk orden, så kender du navnet på den type, du vil bruge, så er den rimelig let at finde. Skriftstørrelse Valg af skriftstørrelsen findes til højre for skrifttypen Bogstaver bliver skrevet ved hjælp af prikker/punkter. Det tal, der står i ruden fortæller antallet af punkter, som tegnene består af i højden.

13 Word 2007 Indledende øvelser Side 13 af 19 Når der klikkes på den lille trekant, vises de mulige valg. Finder man ikke lige præcist den størrelse, man har brug for, så kan man blot selv skrive størrelsen i den lille rude og trykke på Enter-tasten. Prøv f. eks. at markere en tekst og sæt størrelsen til 500, så kan der kun være en linje på et A4-ark, og der er kun plads til to tegn pr. linje. Skriftsfarve Som standard skrives tekster med sort på hvid baggrund. Vil man fremhæve noget i sit dokument, så kan det, foruden de attributter der allerede er nævnt, også vælge en anden tekstfarve og tekstbaggrund. Et klik på Skiftfarve knappen fremkalder en farvepalet, hvor tekstfarven kan ændres; men husk, teksten skal først markeres. Tekstens baggrund kan også ændres. Marker og klik her: Markering For at kunne tilpasse/redigere en tekst er det nødvendigt at teksten er markeret. Teksten skal stå med hvid skrift på en sort baggrund. Der findes forskellige metoder til at markere en tekst. Markering med musen Hold venstre musetast nede og træk med musen hen over det område, der skal markeres. Markering med museklik Hvis du vil markere ord så dobbeltklik sætning så Ctrl + klik afsnit så 3-dobbeltklik

14 Word 2007 Indledende øvelser Side 14 af 19 Føres musen ud i venstre margen ændres udseendet på pilen til en højrevendt pil. Hvis du vil markere en linie så klik afsnit så dobbeltklik hele dokumentet så 3-dobbeltklik NB! Hvis du har svært ved at dobbeltklikke, så kan musens følsomhed ændres under Kontrolpanel. Markering med Skift + mus Du kan markere et udpeget område ved at benytte Shift-tasten på tastaturet, den der også bruges til store bogstaver. Sæt skrivemarkøren i starten eller slutningen af området. Hold så Shift-tasten nede og klik med musen i den anden ende af det område, der skal markeres. Markering med tasterne Når du holder Shift-tasten nede, kan du med piltasterne på tastaturet markere lige det, du vil have ændret. NB! Vær opmærksom på, at alt, der er markeret, forsvinder hvis man trykker på en tast på tastaturet. Heldigvis findes der en fortrydknap på værktøjslinjen Hurtig adgang. Det er denne: Hvis du fortryder, at du fortrød, så brug denne knap: Manøvrere med teksten Hvis teksten i dokumentet fylder mere end en skærmside, så kan det dels være svært at bevare overblikket, og dels skal der være mulighed for at flytte skrivemarkøren frem og tilbage i dokumentet. Nederst på skærmen i højre side finder du dette: Her kan man zoome ud og ind. + zoomer ind og zoomer ud. Jo større % des mere forstørres arket. Tilsvarende vil en mindre % vise mere af arket; men læsbarheden blive dårligere. Til gengæld vil bedre kunne vurdere sidens layout/opsætning. Når man har brug for at flytte på visning af teksten, så man kan arbejde med tekst, som lige nu ikke kan ses på skærmen, så gives der flere muligheder. I bunden og i højre side af skærmen findes to rullepaneler, bestående af to pilknapper og en bevægelig bjælke. Et klik med musen på pilknapperne vil flytte teksten en linje ad gangen imod start eller slutningen af dokumentet. Ved at skubbe eller trække bjælken med musen, kan man hurtigt blade mange sider tilbage eller frem i dokumentet. Hvis din mus har scrollehjul, så kan du også bruge det til at flytte på visning af dit dokument. Men bemærk, skrivemarkøren følger ikke med!!

15 Word 2007 Indledende øvelser Side 15 af 19 Ønsker du at skrivemarkøren skal følge med, så må du bruge tastaturet. Pil-tasterne flytte skrivemarkøren i de retninger, som pilene angiver et tegn eller linje ad gangen.. Holder du Ctrl-tasten ned og trykker på de vandrette pil-taster, så flyttes et ord ad gangen. Home flytter skrivemarkøren til starten af en linje, medens End flytter til slutningen af en linje. Page Up og Page Down tasterne flytter et skærmbillede ad gangen. Holder du Ctrl-tasten ned og trykker på Home, så flyttes skrivemarkøren til starten af dokumentet. Ctrl + End placerer skrivemarkøren efter sidste tegn i dokumentet Søg, Erstat og Gå til Du har måske skrevet Petersen et sted i dit dokument; men opdager så, at der skulle stå Pedersen. Hvis dit dokument er på 15 sider, så kan det måske være svært at finde det sted, hvor navnet skal ændres, og måske er det skrevet flere steder. Den rettelse kan let løses med Søg og Erstat. Hvis du blot vil finde det sted, hvor søgeordet forekommer i din tekst, så vælges fanebladet Søg. Du kan også få systemet til at udføre rettelsen for dig. Vælg Erstat og skriv så det, der skal erstatte det fejlskrevne ord.

16 Som det ses, findes der endnu et faneblad: Gå til. Her kan man hurtigt springe til en bestemt side, et bogmærke m. m. Her er et ønske om at gå til side 17. Word 2007 Indledende øvelser Side 16 af 19 Klip, kopier, sæt ind og flyt For igen at være lidt nostalgisk, kan vi sammenligne med den tid, hvor vi skrev på skrivemaskiner. Her var man ofte nødt til på forhånd at lave et manuskript, så vi var sikre på, at teksten blev skrevet i den rigtige orden. Havde man glemt at afsnit, ja, så var det med at starte forfra. Dette er fortid. I moderne tid kan klippe og klister, kopiere, sætte ind og flytte lige så meget, man ønsker. Man kan kopiere fra internettet, fra andre dokumenter og fra andre programmer. Hertil bruges Udklipsholder, der er en del af PC ens hukommelse. Klip Som navnet antyder, så fjernes den markerede tekst, den lægges i Udklipsholder. Herfra kan den indsættes et andet sted i dokumentet. Ønsker man ikke at genbruge en markeret tekst, så kan den helt fjernes ved at bruge Delete-tasten på tastaturet. Valgmuligheder er: Ctrl + X; eller klik på saksen. Kopier Her tages en kopi af det markerede, til forskel fra Klip vil originaltreksten ikke fjernes. Denne kopi lægges i Udklipsholder parat til at blive brugt én eller flere gange. Valgmuligheder: Ctrl + C, eller klik her: Sæt ind Sæt skrivemarkøren det rette sted, og indsæt det klippede eller kopierede. Valgmuligheder: Ctrl + V eller her:

17 Word 2007 Indledende øvelser Side 17 af 19 Flyt Man kan flytte en tekstdel ved at kombinere Klip og Sæt ind. Dette benyttes, hvis den nye placering ligger udenfor skærmen. Kan man se den nye placering, så er det hurtigere at bruge musen til at flytte med. Marker teksten. Peg på den med musen, og hold venstre musetast nede. Der vises en stiplet markør og musemarkøren fremtræder som en, der bærer på et lille brev. Den stiplede markør viser, hvor teksten blive indsat, nå musen slippes. NB! Hvis du vil kopiere den markerede tekst, så holder du Ctrl-tasten nede, mens du udfører ovenstående handling. Slutbemærkning I denne vejledning har jeg forsøgt at beskrive nogle af de værktøjer, som jeg finder vigtige, når man vil anvende Word. Øvelse gør mester, så det anbefales at bruge tid på at blive rutineret i brugen af disse værktøjer. Word kan meget mere en det beskrevne. Vil du lære mere, anbefales du at gennemgå fortsætterkurset, som også findes på vor hjemmeside. Til sidst en lille opgave, som du kan øve dig på. Et par tekster at øve sig på: Herunder ser du en tekst, som du opfordres til at skrive i et nyt dokument. Skriv den nøjagtigt, som den står her. Det danske sprog har ændret sig siden H. C. Andersen skrev om sit liv. Prøv så at lave en pæn opsætning med overskrift m. m., så du øver nogle af de værktøjer, som jeg har beskrevet på de foregående sider.

18 Word 2007 Indledende øvelser Side 18 af 19 H.C. Andersen: "Mit Livs Eventyr" Kapitel 1 Overskrift Mit Liv er et smukt Eventyr, saa rigt og lyksaligt! havde jeg, som Dreng, da jeg fattig og ene gik ud i Verden, mødt en mægtig Fee, og hun havde sagt:»vælg din Bane og dit Maal, og da, efter din Aands Udvikling, og som det fornuftigviis maa gaae til i denne Verden, beskytter og fører jeg Dig!«min Skjebne kunde da ikke have været lykkeligere, klogere og bedre ledet, end den er. Mit Livs Historie vil sige Verden, hvad den siger mig: der er en kjærlig Gud, der fører Alt til det Bedste levede i Odense i en lille, fattig Stue et nygift Par, der holdt uendeligt meget af hinanden, en ung Skomager med sin Kone, han, neppe to og tyve Aar, et forunderligt begavet Menneske, en ægte poetisk Natur, hun, nogle Aar ældre, uvidende om Verden og Livet, men fuld af Hjerte. Nylig var Manden bleven»frimester«og havde selv tømret sammen sit Skomagerværksted og sin Brudeseng; til denne havde han brugt Træ- Stilladset, der kort forud havde baaret Liigkisten med en afdød Grev Trampe, som laae udstillet paa Parade; de sorte Klædes Lister, der siden endnu altid sad paa Sengestedet, var en Erindring herom. Istedetfor det grevelige Liig, omgivet af Flor og Candelabrer, laae her den anden Apri11805, et levende, grædende Barn, det var mig Hans Christian Andersen. Min Fader skal de første Dage have siddet ved Sengen hos min Moder og læst høit for hende af Holberg, mens jeg skreg himmelhøit.» Vil Du sove, eller rolig høre efter! «har man fortalt mig, at han i Spøg har sagt, men jeg vedblev at være en Skrighals, og som en saadan skal jeg især have viist mig i Kirken, da jeg blev døbt, hvorover Præsten, der senere af min Moder omtaltes som en meget ærgerlig Mand, sagde:»den Unge skriger jo som en Kat!«hvilke Ord hun aldrig kunde glemme ham; en fattig fransk Emigrant Gomard, som stod Fadder til mig, trøstede hende imidlertid med, at jo høiere jeg som Barn skreg, des smukkere vilde jeg synge, naar jeg blev ældre.

19 Word 2007 Indledende øvelser Side 19 af 19 I denne opgave er alle afsnit fjernet, dem må du selv sætte ind. Når du afmærker teksten, kan den kopieres ind i Word. LIGE ET SIDSTE GODT RÅD: HAV ALTID DENNE KNAP TÆNDT: En professor stod foran sit hold med en del effekter foran sig. Han begyndte sin forelæsning med at fylde et stort tomt syltetøjsglas med sten, som var ca. 5 cm i diameter. Da der ikke kunne være flere sten i glasset, spurgte han de studerende: "Er glasset fyldt nu?" Alle var enige om, at det var det. Så tog professoren nogle småsten frem, dem puttede han ganske forsigtigt ned i glasset, imens han rystede det, hvorved de små sten faldt ned igennem sprækkerne imellem de store sten. Da glasset var proppet til kanten, spurgte han de studerende igen: "Er glasset nu fyldt?" Alle var enige om, at nu var det fyldt. Da professoren derefter tog en pose med sand frem, grinede de studerende, for han kunne jo sagtens hælde det sand ned mellem sprækkerne, der var mellem de store sten og småstenene. Glasset blev da også fyldt helt op med sand. "Nu!" sagde professoren "Vil jeg gerne have, at I forestiller jer, at dette glas er jeres liv!" De store sten, er de betydningsfulde ting, - familien, kæresten/ægtefællen, børnene, jeres helbred - altså ting, som gør, at jeres liv fortsat vil være fyldt, selv om I mister alt det andet. Småstenene er så andre knap så vigtige ting, så som jobbet, huset, bilen. Og sandet er alt det andet. "Se! Hvis I først fylder glasset med sand, så er der jo ikke plads til småsten og store sten. Det samme gælder for jeres liv. Hvis I bruger al jeres tid og energi på små ubetydelige ting, bliver der ikke plads til de store og betydningsfulde. Hav altid fokus på, hvilke ting der er vigtige for netop jer, så vil jeres liv blive lykkeligt. Leg med jeres børn, afsæt tid til lægebesøg, så helbredet altid er i orden. - Gå i byen med jeres kone/kæreste, og alligevel vil der fortsat være tid til at tage på arbejde, gøre rent i huset, og alt det andet - "sand og småsten". "Fyld jeres liv med store sten - ting der virkeligt betyder noget. Hold styr på, hvad der skal prioriteres som store sten. Resten er jo bare - sand! "Professoren kikkede nu hen over de studerende, tog en øl frem, og hældte forsigtigt hele pilsneren ned i de sidste små mellemrum mellem sandet, småstenene og de store sten. Derefter vendte han sig mod klassen og sagde: "Og lige til sidst er der så moralen: Husk altid, at - - Lige meget hvad fanden, der sker i dit liv, er der altid plads til en pilsner! Maj 2009 Karl Johan Jørgensen kjj@pmc.odense.dk

Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser

Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser Word 2002 Side 1 af 19 Word 2002 Side 2 af 19 Indhold Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Menulinie...5 Værktøjslinjer...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6

Læs mere

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 1 Writer Open Office grundlæggende Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 Titellinien... 6 Menulinie... 7 Værktøjslinier... 7 Margener... 7 Linealer... 8 Statuslinien...

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser

Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser Word 2002 Side 1 af 15 Word 2002 Side 2 af 15 Indhold Tekstbehandlingsprincipper...3 Skærmbilledet...4 Titellinien...4 Menulinie...5 Værktøjslinier...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Indhold fordelt på sider

Indhold fordelt på sider Indhold fordelt på sider Indtastning og formellinie 2 Kolonnebredde og rækkehøjde 5 Visninger 2 Indsætte/slette kolonner og rækker 6 Zoom 2 Flet og centrer 6 Markere 3 Diagrammer 6 Flytte, kopiere 3 Tilføje

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Billede (fanebladet)...5 Størrelse...5 Streger og farver...6 Skygge...7

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Billedeffekter...6 Skygge...7

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Titellinien...6 Menulinie...7 Værktøjslinier...7 Margener...7 Linealer...8 Statuslinien...8 Rullepaneler...8 Proceslinie...8 Hjælp...8

Læs mere

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper. Guide Denne computer & Handlinger Af Frank Skibby Jensen 2003 www.3wave.dk I alt 5 Sider Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : Oprette, markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Microsoft Word 2010 Grund DK

Microsoft Word 2010 Grund DK T a r g e t G r u p p e n Microsoft Word 2010 Grund DK Lidt om tekstbehandling generelt... 5 Words opbygning... 6 Musemarkør og indsætningspunkt...6 Margener...7 Linealer...8 Sideopsætning...8 Indryk...9

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007 PowerPoint 2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 En oversigt... 2 Menulinien... 3 Ny præsentation... 3 Udklipsholder... 3 Indsæt multimedieklip... 4 Layout... 4 Temaer...

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...4 Indsætte billede...5 Zoom...5 Designgalleri...5 Sideopsætning...6 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner Start et nyt dokument Start Word: Dobbeltklik på ikonen på skrivebordet (hvis der er en!). Klik på Word-ikonen i proceslinjen

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

IT/Tekstbehandling Grundforløb

IT/Tekstbehandling Grundforløb Huskesedler til Microsoft Word 2010 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og sæt ind... 8 Flyt og kopier mellem dokumenter...

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18

Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18 Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...8 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster Huskesedler Indskrivning og formatering af mindre tekster Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt 1 Indholdsfortegnelse Forord... 8 Målgruppen for denne bog 8 Arbejde med Word 2013 i skyen 8 Kommando versus funktion 8 Dokument, du kan bruge i praksis 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Start Office 2013-program

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!!

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Tekstbehandling WORD 2007

Tekstbehandling WORD 2007 Tekstbehandling 1 WORD 2007 Indhold Start Program... 4 Luk Programmet Word 2007... 4 Skærmbillede i Word 2007... 5 Titellinje... 5 Båndet... 6 Kontekst faner... 6 Indskrivning af tekst... 7 Markørbevægelser...

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...7 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 14, Word 3 Ret eksisterende dokument 1 Dobbeltklik på dokumentet og tekstbehandlingen starter med dokumentet på skærmen Hvis du vil se mellemrum, NytAfsnit-tegn

Læs mere

Initialmåling for deltager

Initialmåling for deltager Initialmåling for deltager Kundedemo - Demohold Deltagerkode - leif Kendt pensum Mulig tilvækst 25% 25% af de pensum relaterede spørgsmål blev besvaret rigtigt. I gang med tekstbehandling 1 Tilpasse opsætning

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE Lær Word 2010 helt fra start Ni lektioner med overskuelige øvelser Øvelsesfiler og ekstra lektion til download KURSUSHÆFTE Word 2010 kursushæfte 1. udgave,

Læs mere

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU 7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU,QGKROGVIRUWHJQHOVH BROWSEREN - DE VIGTIGSTE FUNKTIONER OG BEGREBER.... 2 TILPAS BROWSEREN... 3 GÅ DIREKTE TIL EN KENDT ADRESSE... 5 LAV ET BOGMÆRKE... 6 ORGANISÉR DINE

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion Huskesedler Fletning af dokumenter til masseproduktion Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Simpel fletning... 3 Indsæt en adresseblok... 4 Indsæt fletfelter... 5 Udgangsdokumenter til konvolutter...

Læs mere

Indhold. Selandia-CEU Side 2

Indhold. Selandia-CEU Side 2 Excel 2007 Indhold Excel 2007... 4 Start Excel... 4 Luk Excel... 4 Skærmbilledet i Excel 2007... 5 Titellinjen... 5 Båndet... 5 Formellinjen... 6 Celler... 6 Ark... 7 Mus og markør... 7 Fyldhåndtaget...

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Informationsteknologi

Informationsteknologi Råd og vejledning ved rapportskrivning Indhold: 1. Start på rapport oprettelse af forside:... 2 1.1 Oprettelse... 2 1.2 Margener... 2 1.3 Skrifttype... 3 2. Øvrige dele af opgaven... 4 3. Sidehoved og

Læs mere

Grafik. Hurtige dele. Formular. Demo Billedværktøjer SmartArt Diagrammer. Øvelser Billedværktøjer SmartArt Diagrammer

Grafik. Hurtige dele. Formular. Demo Billedværktøjer SmartArt Diagrammer. Øvelser Billedværktøjer SmartArt Diagrammer Disposition for kursus i Word 2007 Grafik Demo Billedværktøjer SmartArt Diagrammer Øvelser Billedværktøjer SmartArt Diagrammer Hurtige dele Demo Tekst og grafik Indsæt felt med Hurtige dele Øvelser Tekst

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster Genvejstaster Brugerfladen Hjælp Vis/skjul båndet Aktiver adgangstaster Afslut PowerPoint Aktiver genvejsmenu (højreklik) Hop til næste dokumentvindue Hop til forrige dokumentvindue Filhåndtering Gem Gem

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

Word XP Niv. 1 Side 1

Word XP Niv. 1 Side 1 Word XP Niv. 1 Side 1 WORD XP... 6 SKÆRMBILLEDET...6 Titellinje...6 Menulinje...6 Værktøjslinjer...6 Linealerne...7 Rulleskakter...7 Dokumentvisning...8 Statuslinjen...8 Opgaveruden...8 OFFICE-ASSISTENTEN...

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto.

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto. Indhold Webalbum...2 Google-konto...2 Brug af webalbum...5 Overføre billeder til album...5 Se og bruge sine billeder i webalbummet...6 E-mail...9 Udskriv...12 Bestil udskrifter...13 Blog This...13 Collage...14

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Genveje. Åben undermenuen til højre for menupunktet. Marker menupunktet under det markerede. Udfør menupunktets handling Alt Tast Åben menu Alt Tast

Genveje. Åben undermenuen til højre for menupunktet. Marker menupunktet under det markerede. Udfør menupunktets handling Alt Tast Åben menu Alt Tast Dialogbokse Gå til forrige element Shift Tap Gå til forrige faneblad Ctrl Shift Tap Gå til kontrolelement Alt Tast Gå til næste faneblad Ctrl Tap Gå til næste kontrolelement Tap Luk dialogboks Esc Skift

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere