Mest subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om hjemvisning til fornyet behandling i Ankenævnet for Patienterstatningen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mest subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om hjemvisning til fornyet behandling i Ankenævnet for Patienterstatningen."

Transkript

1 Retten i Odense DOM Afsagt den 23. marts 2016 i sag nr. BS /2014: A 5000 Odense C mod Ankenævnet for Patienterstatning (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensgade Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Under denne sag, der er anlagt den 5. marts 2014, har sagsøgeren, A, nedlagt påstand om, at sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen skal tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren er berettiget til fuld forsørgertabserstatning og et fuldt overgangsbeløb som følge af den anerkendte patientskade. Subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren er berettiget til en efter rettens skøn reduceret forsørgertabserstatning og overgangsbeløb som følge af den anerkendte patientskade. Mere subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om, at sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, skal tilpligtes at anerkende, at sagsøger er berettiget til et overgangsbeløb, subsidiært et reduceret overgangsbeløb, samt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og/eller erhvervsevnetabserstatning som følge af den anerkendte patientskade. Mest subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om hjemvisning til fornyet behandling i Ankenævnet for Patienterstatningen. Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært hjemvisning. Sagen er anlagt til prøvelse af Ankenævnet for Patienterstatnings (tidligere Patientskadeankenævnet) afgørelse af 25. oktober 2013, og vedrører spørgsmålet om, hvorvidt sagsøgeren er berettiget til yderligere erstatning i anledning af, at sagsøgerens ægtefælle i 2009 i forbindelse med behandling på Odense Universitetshospital blev påført en patientskade i form af forsinket diagnosticering. Oplysningerne i sagen Sagsøgerens ægtefælle, B døde af kræft den 3. februar 2010.

2 - 2 - Den 1. februar 2012 indgav sagsøgeren en klage til Patientombuddet over behandlingen af B på OUH i Perioden Sideløbende hermed blev sagen indbragt for Patientforsikringen. Til brug for Patientforsikringens behandling af sagen udarbejdede lægelig konsulent med speciale i kirurgi og kirurgisk gastroenterologi, Svend Schulze den 14. november 2012 følgende udtalelse: "Det er en sag, der primært er behandlet af Anders Holm Nielsen, hvor en patient med seminom i behandlingsforløbet udvikler en cardiacanser. Der søges om erstatning for, at man valgte at behandle med kemoterapi i stedet for at operere. Af korrespondance fra patienten til onkologisk afdeling fremgår det, at pt. specifikt klagede over synkebesvær i marts Der blev ikke foranlediget nærmere gastroenterologisk undersøgelse men alene kardiologisk videreudredning, og pt. blev af egen læge i juni henvist til en gastroskopi, som i slutningen af juli blev foretaget og viste, at pt. havde en cardiacanser. Det viser sig, at det drejer sig om en stadium IV tumor med spredning til lymfeknuder og lever. Jeg mener således, at man må sige, at der har været en diagnoseforsinkelse på 4-5 mdr. og at pt. ved rettidig diagnosticering ville have haft en stadium III tumor. Behandlingen ville med overvejende sandsynlighed have været den samme og med præoperativ kemoterapi og forsøg på efterfølgende kirurgisk behandling. Prognosen er under alle omstændigheder ringe men jeg synes, at man skal tilkende boet erstatning for en prognoseforringelse pga. de 5 mdr.s forsinkelse og prognoseforringelsen retfærdiggør med denne alvorlige cancersygdom en merméns godtgørelse på 10 %. Der er ikke grundlag for at give symptomer for svie og smerte, da pt. var svært syg forvejen, og det skal understreges, at det var korrekt, at man startede kemoterapi i stedet for operation." Af et sagsnotat udarbejdet af specialkonsulent Michael Hold Steenberg fremgår, at det på en lægemøde med overlæge Svend Shulze samme dag blev vurderet, at Bs 5 årige overlevelsesprognose ved rettidig diagnose ville have været % og ved faktisk diagnose var 0 %. Patientforsikringen traf afgørelse i sagen den 27. november Ved afgørelsen anerkendte Patientforsikringen Bs skade i form af den psykiske belastning som omfattet af loven, og man opgjorde godtgørelsen til kr., som skulle udbetales til boet efter B. Afgørelsen indeholder følgende sagsfremstilling og begrundelse: "Sagsfremstilling Du har søgt erstatning på baggrund af behandlingsforløbet af B, fordi du mener, at man for sent diagnosticerede, at han havde testikelkræft. Derudover har du søgt erstatning for, at man gav B kemoterapi frem for at operere. B døde den 3. februar Vi har på baggrund af din anmeldelse, journalmaterialet og sagens øvrige oplysninger lagt følgende hændelsesforløb til grund for afgørelsen:

3 - 3 - B havde i flere år været under behandling på Odense Universitetshospital, idet han tidligere havde fået diagnosticeret testikelkræft, og han havde derfor fået fjernet den venstre testikel den 20. september Efter operationen med fjernelse af testiklen fandt man en forstørret lymfeknude, og B modtog derfor strålebehandling i 2005 og Primo 2006 konstaterede B en knude i venstre del af pungen. Man fik knuden bekræftet ved en skanning, og man gennemførte derfor operation med fjernelse af knuden. Efter operationen var B alment dårlig og træt. Man gennemførte derfor en helkropsskanning, og man skannede også hjernen, da B var generet af hovedpine. Generne bedrede sig dog. B var herefter løbende til kontrol. Han havde en del gener fra højre testikel, og man skannede derfor B løbende. B havde også gener fra de øvre luftveje, og man røntgenundersøgte derfor Bs brystregion. Medio 2008 tilkom der en hævelse af halsen, og man gennemførte derfor en finnålsbiopsi fra hævelsen. Biopsien viste recidiv af kræften, og B blev derfor primo august 2008 indlagt og fik kemoterapi. Den følgende periode modtog B kemoterapi. Der var problemer med infektion ved kemokateteret, og B fik derfor feber flere gange med indlæggelser til følge. Man behandlede infektionerne med antibiotika. Ved 2. kemoterapikur fik B en mindre blodprop i hjernen, men man vurderede alligevel, at kemoterapien kunne fortsætte med fuld dosis. B var til kontrol den 2. februar Han havde gener fra væskeophobning i kroppen, og hans vægt svingede meget - fra kg. Man vurderede, at væskeophobningen var uafhængig af behandlingen for kræften, og man henviste derfor B til egen læge vedrørende væskeophobningen. Der foreligger en mail fra B til Odense Universitetshospital af 27. marts 2009, hvor B klagede over nytilkomne gener fra synkebesvær. Der blev ikke foretaget yderligere i forhold til synkebesværet, før Bs egen læge i juni 2009 henviste B til en kikkertundersøgelse af maven. Denne kikkertundersøgelse viste, at B også havde kræft i den øverste del af bugen. Man vurderede, at denne kræft også skulle behandles med kemoterapi. Man ville først give tumoren kemoterapi, og derefter ville man operativt fjerne tumoren. Ultimo november 2009 opstartede behandlingen med kemoterapi. Man havde umiddelbart inden skannet B, hvor man kunne konstatere, at der var spredning af kræften til leveren, ligesom der var en ansamling i bugen. I december 2009 fik B problemer med forstoppelse, og han var derfor indlagt til behandling af det. B blev udskrevet til pleje i hjemmet den 30. december 2009, hvor man vurderede, at man ikke havde yderligere behandlingstilbud til B. B var i januar 2010 i Tyskland for at modtage behandling der. Ultimo januar 2010 blev B indlagt på hospice og modtog behandling der. B døde den 3. februar 2010.

4 - 4 - Begrundelse Efter KEL 21, stk. 1, erstattes skade som følge af, at der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, kun i de tilfælde, der er nævnt i lovens 20, stk. 1, nr. 1 og 2. Efter praksis gælder denne regel også, hvis diagnosen er blevet stillet for sent. Efter KEL 20, stk. 1, nr. 1, ydes der erstatning, hvis undersøgelse eller behandling har afveget fra, hvad en erfaren specialist ville have gjort i den givne situation. Det er en betingelse, at patienten er påført en skade, der med overvejende sandsynlighed ville være undgået ved en bedre behandling. Denne regel betyder, at patienten er berettiget til erstatning i de tilfælde, hvor en erfaren specialist ville have handlet anderledes, og skaden på den måde med overvejende sandsynlighed ville være undgået. Vi har vurderet, at behandlingen på Odense Universitetshospital i forbindelse med, at B klagede over synkebesvær ikke var i overensstemmelse med den behandling, som en erfaren specialist ville have foretaget. Vi har ved afgørelsen lagt vægt på, at den erfarne specialist efter modtagelsen af Bs mail af 27. marts 2009 ville have foranlediget en nærmere undersøgelse af årsagen til det nytilkomne synkebesvær. Den relevante behandling havde været en kikkertundersøgelse - helt som den Bs egen læge henviste ham til i juni 2009, og som blev foretaget i slutningen af juli Hvis B var blevet henvist til en kikkertundersøgelse umiddelbart efter modtagelsen af hans mail 27. marts 2009, så havde man altså diagnosticeret, at han også havde kræft i den øverste del af bugen cirka 4 måneder tidligere. Det er vores vurdering, at disse 4 måneder ikke med overvejende sandsynlighed har haft betydning for, at B døde den 3. februar B havde således i marts 2009 en endda meget stor risiko for at dø indenfor en kortere årrække, og denne risiko er blevet forøget på grund af de 4 måneders forsinkelse i diagnosticeringen af kræften i bugen. Risikoen er i midlertid ikke forøget så meget, at det er overvejende sandsynligt, at det er forsinkelsen, der er årsag til Bs dødsfald. På den baggrund består skaden som følge af den forsinkede diagnosticering i kræften i bugen i, at B i en periode levede med den psykiske belastning ved, at hans prognose var forringet. Det er denne psykiske belastning, som boet efter B er berettiget til erstatning for. Der er også klaget over øvrige forhold forbundet med Bs behandling på Odense universitetshospital. Vi skal i den forbindelse bemærke, at det er vores vurdering, at det er helt i overensstemmelse med de gængse anbefalinger i forhold til behandling af kræft i bugen, at man først behandlede med kemoterapi, hvorefter man vurderede, om det var muligt at foretage en operation med fjernelse af kræftvævet. Det er altså den bedst mulige behandling i situationen.

5 - 5 - Samlet er det vores vurdering, at B med overvejende sandsynlighed døde af sin kræftsygdom som sådan. I behandlingsforløbet på Odense universitetshospital blev diagnosticeringen af kræften i bugen forsinket i cirka 4 måneder. Følgerne af denne forsinkelse udgør patientskaden, og det er disse følger, som boet er berettiget til erstatning for." Sagsøgeren ankede sagen til Ankenævnet for Patienterstatning (tidligere Patientskadeankenævnet), der den 25. oktober 2013 traf afgørelse i sagen, hvorved ankenævnet tiltrådte Patientforsikringens afgørelse. Af afgørelsen fremgår endvidere blandt andet følgende: "... Sagsfremstilling Der henvises til sagsfremstillingen i Patientforsikringens afgørelse af 27. november Patientankenævnet skal til sagsfremstillingen korrigerende bemærke, at man efter at have diagnosticeret spiserørs- og mavesækskræften (cardiacancer) vurderede, at kræftsygdommen først skulle behandles med kemoterapi, og at man herefter ville udføre operativ fjernelse af kræftsygdommen. Behandlingen med kemoterapien blev indledt den 20. august 2009, og der blev foretaget tre serier behandlinger. Herefter blev der foretaget kikkertundersøgelse (laparoskopi), hvor der konstateredes udbredt karcinose (kræftsygdom på bughinden) og levermetastaser. Man kunne derfor ikke gennemføre operativ fjernelse af kræftsygdommen, og i stedet påbegyndtes behandling med kemoterapi den 24. november I december 2009 fik B problemer med forstoppelse, og han blev derfor indlagt den 21. december Han blev udskrevet til pleje i hjemmet den 30. december 2009, hvor man vurderede, at man ikke havde yderligere behandlingstilbud. B var i januar 2010 i Tyskland for at modtage behandling. Ultimo 2010 blev B indlagt på hospice. Han afgik ved døden den 3. februar Begrundelse og resultat Ved forsinket diagnosticering af kræft er det en betingelse for at tilkende erstatning, at udredningen og behandlingen ikke har været i overensstemmelse med den standard, der kan forventes af en erfaren specialist på det pågældende område, jf. klage- og erstatningslovens 21, stk. 1, jf. 20, stk. 1, nr. 1. Det er endvidere en betingelse, at patienten som følge heraf er blevet påført en skade, jf. lovens 19, stk. 1. Nævnet kan tiltræde, at behandlingen på Odense Universitetshospital ikke var i overensstemmelse med den erfarne specialists standard i forbindelse med Bs klager over hans synkebesvær. Nævnet finder således, at man burde have reageret på hans af 27. marts 2009, hvor han beskrev synkebesværet. Det er nævnets vurdering, at en burde have udløst en kikkertundersøgelse (gastroskopi), som den B fik foretaget den 27. juli 2009 efter henvisning fra egen læge. Nævnet finder således, at diagnosticeringen og behandlingen af spiserørs- og mavesækskræften blev forsinket i ca. fire måneder.

6 - 6 - Nævnet finder, at den efterfølgende behandling - herunder at man forsøgte at behandle med kemoterapi forud for et eventuelt kirurgisk indgreb - var i overensstemmelse med den erfarne specialists standard. Det er nævnets vurdering, at diagnoseforsinkelsen på fire måneder medførte en forringet overlevelsesprognose. Nævnet finder dog, at forsinkelsen af diagnosen ikke var årsagen til, at B afgik ved døden den 3. februar Nævnet har herved lagt vægt på, at sygdommen med overvejende sandsynlighed allerede havde spredt sig i månederne inden, B henvendte sig til Odense Universitetshospital med synkebesværet. Nævnet finder således, at B med overvejende sandsynlighed ville være afgået ved døden som følge af kræftlidensen (grundsygdommen). På denne baggrund finder nævnet, at boet efter B ikke er berettiget til erstatning for dødsfaldet, men alene godtgørelse for varigt mén på 10 procent for den psykiske belastning B havde ved at leve med bevidstheden om prognoseforringelsen. Med disse bemærkninger kan nævnet tiltræde Patientforsikringens afgørelse af 27. november 2012." Den 6. november 2013 traf Patientombuddet afgørelse i klagesagen. Af afgørelsen fremgår blandt andet, at Patientombuddet fandt anledning til at kritisere Odense Universitetshospital for den behandling, B modtog i perioden fra den 27. marts til den 27. juli Kritikken er blandt andet begrundet i, at Odense Universitetshospital efter Patientombuddets vurdering ikke handlede relevant ved diagnosticering af Bs kræft i overgangen imellem spiserør og mavesæk, idet man ikke reagerede på symptomerne i marts 2009 og ikke uden ophør indkaldte B til kikkertundersøgelse efter at henvisningen fra egen læge var modtaget, og at den behandling B fik på den baggrund, var under normen for almindelig anerkendt faglig standard. Sagsøgeren indbragte den 5. marts 2014 ankenævnets afgørelse af 27. november 2013 for retten. Under forberedelsen har sagen været forelagt Retslægerådet, der har afgivet erklæring af 19. november Af erklæringen fremgår: "Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de stillede spørgsmål således: Spørgsmål 1: Retslægerådet bedes beskrive, hvorledes Bs prognose havde været, såfremt han havde modtaget behandling med rettidig diagnosticering efter henvisning fra egen læge i marts 2009? En korrekt diagnose på et tidligere tidspunkt ville med størst sandsynlighed (> 50%) havde medført en længere overlevelse, men det er mest sandsynligt (> 50%), at patienten ville være død af sin sygdom. Det indgår her i overvejelserne, at sygdommen har en dårlig prognose med en 5-års overlevelse på cirka 10 procent. Spørgsmål 2:

7 - 7 - Retslægerådet bedes oplyse, hvorvidt diagnosticeringsforsinkelsen på 4 måneder havde betydning for behandlingsmulighederne af B? Retslægerådet vurderer, at den forsinkede diagnose ikke havde betydning for behandlingsmulighederne. Spørgsmål 3: I forlængelse af besvarelsen af spørgsmål 2 anmodes Retslægerådet om at oplyse hvorvidt, der havde været flere/andre behandlingsmuligheder (herunder operativt)hvis man havde diagnosticeret kræften i marts 2009? Behandlingen af spiserørskræft afhænger af, om sygdommen på diagnosetidspunktet findes egnet til operation. Behandlingen vil ofte være en kombination af kemoterapi efterfulgt af operation. Spørgsmålet kan ikke besvares med sikkerhed, men det forekommer ikke sandsynligt, at der ville have været flere/andre behandlingsmuligheder, hvis diagnosen var stillet i marts Spørgsmål 4: I Patientforsikringens lægeudtalelse fra Svend Schulze (bilag A), konkluderes det, at Bs tumor som følge af diagnose forsinkelsen er ændret fra en stadie III til en stadie IV tumor. Er Retslægerådet enig heri? Det må antages, at svulsten vokser over tid, men det er umuligt at afgøre, om forsinkelsen ændrer sygdommen fra stadium III til IV. [Der er intet spørgsmål 5] Spørgsmål 6: I forlængelse af spørgsmål 4, anmodes Retslægerådet om at beskrive forskellen på den i sagen omhandlede kræftsygdom ved henholdsvis stadie II, III og IV, herunder hvori forskellene mellem kræftstadierne består både overlevelses- og behandlingsmæssigt? Det er afgørende, om sygdommen er egnet til operation, der i langt de fleste tilfælde kombineres med en forudgående behandling med kemoterapi. Hvis operation ikke er mulig, vil man i en del tilfælde behandle med en kombination af kemoterapi og strålebehandling. Behandlingen er mere afhængig af muligheden for operation end sygdomsstadiet. Dog vil stadium IV kun undtagelsevis kunne tilbydes behandling med kurativt sigte. Overlevelse er først og fremmest afhængig af muligheden for operation og i mindre grad af sygdomsstadiet. Dog vil patienter med stadium IV kun undtagelsesvis være i live efter 1 år. Spørgsmål 7: Såfremt Retslægerådet finder, at Bs prognose blev forværret på grund af den manglende henvisning til kikkertundersøgelse, bedes Retslægerådet angive sandsynligheden (med angivelse i %) for at B med en optimal behandling kunne have levet:

8 mellem 1 og 3 måneder længere 2. mellem 3 og 6 måneder længere 3. mellem 6 måneder og 1 år længere 4. mellem 1 år og 3 år længere 5. 3 år til 5 år længere 6. mere end 5 år længere eller overlevet kræften Som anført under besvarelsen af spørgsmål 1,vurderer Retslægerådet, at korttidsprognosen sandsynligvis blev forringet på grund af den forsinkede diagnostik, men at prognosen på længere sigt stadig var dårlig, og at det er mest sandsynligt (> 50%), at patienten ville være død af sin sygdom. Der kan ikke angives nogen procentsats på den foreslåede skala. Spørgsmål 8: Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til yderligere bemærkninger? Nej. Spørgsmål A: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om helbredelse ved en kirurgisk intervention med overvejende sandsynlighed (dvs. mindst 50 %) ville have været mulig, hvis Bs diagnose var stillet rettidigt? Spørgsmålet er hypotetisk og kan ikke besvares. Spørgsmål B: Retslægerådet anmodes om at oplyse, hvad den 5-årige overlevelsesprognose for Bs kræftlidelse er. Såfremt der forefindes opgørelser, der baserer sig på anden tidshorisont end 5 år bedes Retslægerådet redegøre herfor og oplyse, hvad overlevelsesprognosen er ifølge denne/disse opgørelse(r). Såfremt opgørelserne sondrer mellem diagnosticeringstidspunkter, anmodes Retslægerådet om at redegøre herfor, og oplyse hvad prognosen i den for Bs relevante kategori ville have været, såfremt han var blevet diagnosticeret rettidigt. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 1. Spørgsmål C: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om B med overvejende sandsynlighed ville være død på et senere tidspunkt end tilfældet faktisk blev, hvis diagnosen var stillet rettidigt. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 1. Spørgsmål D: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om diagnoseforsinkelsen med overvejende sandsynlighed er årsag til at B afgår ved døden den 3. februar Sagsøger afgik ved døden forårsaget af grundsygdommen. Hvorvidt diagnoseforsinkelse spillede en rolle i denne sammenhæng er hypotetisk.

9 - 9 - Spørgsmål E: Giver sagen iøvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger? Nej. Ankenævnet for Patientforsikring har efterfølgende den 6. marts 2015 afvist at genoptage sagen, idet ankenævnet ikke fandt, at der med udtalelsen fra Retslægerådet er fremkommet nye oplysninger i sagen, som kan føre til en ændret vurdering af sagen. A har forklaret, at hendes mand, B, i 2005 blev diagnosticeret med og kom i behandling for testikelkræft. De var ikke nervøse, da det var en mild form for kræft med en overlevelsesprognose på 95 %. Han var rask, men ikke raskmeldt, da han begyndte at opleve synkebesvær og væskeophobninger i kroppen. Han henvendte sig straks til sygehuset, da synkeproblemerne opstod i marts Lægerne sagde, at det umuligt kunne være symptomer på kræft, da han netop havde gennemgået en kraftig kemokur, og han blev af egen læge behandlet for spiserørskramper. Den nye kræftdiagnose i sommeren 2009 kom derfor fuldstændig bag på dem. Deres yngste søn, S, blev født dagen efter, at kræftdiagnosen blev stillet. Hendes mands behandling blev iværksat meget hurtigt efter diagnosen. Lægerne satsede på at kunne operere, og der blev iværksat præoperativ kemobehandling. Dette fremgår af journalerne. Operation var planlagt til at skulle finde sted i oktober 2009, og operationen blev da også indledt, men lægerne konstaterede, at det ikke var muligt at gennemføre operationen, da kræften havde bredt sig til bugen. Herefter kunne man på Odense Universitetshospital alene tilbyde livsforlængende kemoterapi. De søgte selv hjælp hos en læge i Tyskland, men da knuden voksede trods kemoterapien, var der ikke noget at gøre. Hendes mand kom på hospice 10 dage før sin død. Han var meget syg de sidste 10 måneder af sit liv. Han kunne ingenting, men forsøgte til det sidste at passe sin virksomhed fra sygesengen. Han nåede ikke at afvikle virksomheden, men de nåede at få skrevet huset over i hendes navn få dage før hans død. Parrets ældste søn, T, var meget traumatiseret efter sin fars død, og han blev i den forbindelse indlagt på børnepsykiatrisk afdeling. Den yngste søn, S, har ingen erindring om sin far. Behandlingen af boet kom til at vare ca. 3 år, da virksomheden skulle afvikles som led i bobehandlingen. Hendes mand ønskede realistiske prognoser for behandlingen, da han ønskede at få det bedste ud af sin sidste tid. De blev ikke oplyst om overlevelsesprognosen. Dette var baggrunden for, at hun indledte klagesagen. Hun undrer sig over den overlevelsesprognose, der opereres med i sagen, da nyere undersøgelser viser en overlevelsesprocent på 56 efter kurativ behandling. Parternes synspunkter Sagsøgeren har under hovedforhandlingen procederet i det væsentlige i overensstemmelse med sit påstandsdokument, der lyder som følger: "Til støtte for den nedlagte påstand gøres gældende, at at B ikke modtog den optimale behandling på Odense Universitetshospital i marts 2009 og frem til juli 2009 der er enighed mellem parterne herom, og dette skal lægges til grund

10 ved rettens vurdering af skadesfølgerne af den anerkendte patientskade. Bevislempelse: Ifølge lovforarbejderne og praksis både før og efter Patientforsikringslovens tilblivelse er det fast praksis at lempe bevisbyrden, når der er tale om patientskade forårsaget ved en klar fejl. En sådan klar fejl er der tale om i nærværende sag, idet jeg i det hele skal henvise til sagens bilag 6, hvor Odense Universitets-hospital kritiseres af Patientombuddet (i disciplinærsagen), hvor man sammenfattende finder, at behandlingen, som B modtog på Odense Universitetshospital i perioden 2. februar 2009 til 3. februar 2010 var under normen for almindelig anerkendt faglig standard. Denne afgørelse medfører, at bevisbyrden er lempet i forhold til "almindelige patientforsikringssager, hvor udgangspunktet er overvejende sandsynlighed. Vedrørende lempelsesreglerne henviser jeg i øvrigt til U /2H, hvor der samtidig refereres en række tidligere Højesteretsafgørelser fra før Patientforsikringsloven; U , U , U med flere. Jeg vil samtidig fremhæve U /2 H og U H, som ligeledes vedrørte lempelse af bevisbyrdereglerne efter Patientforsikringslovens indførsel. Det er i lyset af denne lempede bevisbyrde, at følgerne af den anerkendte patientskade skal vurderes, hvor det overordnet gøres gældende, at den forsinkede diagnose fra den 27. marts til den 27. juli medførte en afgørende forskel for Bs forventede behandlingsresultat, hvorfor den anerkendte patientskade skal anerkendes at have medført Bs dødsfald. Fuld forsørgertabserstatning (Erstatningsansvarslovens 12 14) Det gøres principalt gældende, at det, efter Retslægerådets udtalelse af 19. november 2014, kan lægges til grund, at Bs dødsfald blev fremrykket på grund af den anerkendte patientskade. Dødsfaldet den 3. februar 2010 må derfor tilskrives den forsinkede diagnose af kræften. Vi ved ikke, hvor længe B ville have levet med et sædvanligt/optimalt behandlingsforløb, men er sikre på, at patientskaden fremrykkede døsfaldstidspunktet. Dette har en afgørende betydning ved vurderingen af erstatningskonsekvenserne af den anerkendte patientskade. Bevisusikkerheden om det hypotetiske dødsfaldstidspunkt, ved et velbehandlet forløb, må tilfalde patientskademyndighederne og skal bedømmes i lyset af, at diagnoseforsinkelsen skyldtes en klar fejl fra sygehusets side, med heraf lempet beviskrav til årsagssammenhæng.

11 Det gøres i forlængelse af dette gældende, at Patientforsikringens lægekonsulent, Svend Schulze, i dennes vurdering af 14. november 2011 anførte, at der har været en diagnoseforsinkelse på 4-5 mdr. og at pt. ved rettidig diagnosticering ville have haft en stadium III tumor. Altså et lavere tumorstadie med en bedre overlevelsessandsynlighed. Retslægerådet anfører i svar på spørgsmål 6, at overlevelsen først og fremmest er afhængig af muligheden for operation, herunder at patienter med stadium IV kun undtagelsesvist ville være i live efter 1 år. I den forbindelse gøres det gældende, at netop bevisusikkerheden om behandlingsmulighederne ved et korrekt behandlingsforløb skal komme Bs efterladte til gode, herunder at B blev frataget muligheden for en tidligere diagnosticering evt. med mulig operation, som kunne have helbredt ham. Det gøres derfor samlet gældende, at Bs dødsfald skal anerkendes som følge af den anerkendte patientskade, hvorfor Ankenævnet for patienterstatningen skal anerkende at betale forsørgertabserstatning. Sygdomsudvikling af grundlidelsen. Det gøres gældende, at der ingen hjemmel er i KEL (Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet) til at afvise erstatning, når patientskaden består i en fremrykket udvikling af grundlidelsen. En sådan skade falder ikke uden for lovens område. Tværtimod fremgår det direkte af loven, at der ydes erstatning for forsinket diagnose jf. KEL 21, der knytter sig til grundlidelsen. Der er endvidere ikke beskrevet nogen undtagelser til skadesdækningen i KEL 19, som skulle understøtte sagsøgtes synspunkt herom. Der er således ikke hjemmel til, at dødsfald som følge af fremrykket udvikling af grundlidelsen ikke kan betragtes som en skade i KEL s forstand. En sådan undtagelse findes ikke i KEL. Ifølge praksis er der flere eksempler på, at der ydes erstatning i sager med forsinket diagnosticering medførende fremrykket udvikling af grundlidelsen. Der henvises bl.a. til sagens bilag 9, anonymiseret nylig afgørelse fra Ankenævnet for Patienterstatningen, hvor man tilkendte erstatning for fremrykket behov for dialyse. Altså en forværring af grundlidelsen. Der henvises i øvrigt til U H, som vedrørte en forsinket diagnose af kræft, der medførte døden. Dommen viser, at der skal være hjemmel, såfremt myndigheden afviser eller nedsætter erstatning efter KEL / EAL.

12 Mellemkommende død I erstatningsretlig terminologi taler man om mellemkommende død, når en skadelidt, der har krav på erstatning eller godtgørelse, dør inden erstatningen udbetales. Patientskadeankenævnet har i dennes årsberetning i 2005 anført, at der ikke sker reduktion, hvis skadelidte lever 3-4 år med skaden og giver eksempler på reduktioner ved overlevelse imellem 1 måned og op til 3-4 års overlevelse. I nærværnede sag døde B før tid på grund af skaden og kunne altså hvis han havde overlevet kræften med korrekt behandling have levet længere. Det gøres gældende, at der erstatningsmæssigt allerede ved overlevelser på mere end 3 år udbetales fuld erstatning, og at der allerede ved overlevelser fra 1 mdr. udbetales reduceret erstatning. Ved en sædvanlig/optimal behandling ville B have levet efter den 3. februar 2010, og såfremt retten lægger til grund, at han ville have levet mere end 3 år, gøres det gældende, at der ikke skal reduceres forsørgertabserstatning jf. principperne om mellemkommende død. Delvis forsørgertabserstatning (Erstatningsansvarslovens 12 14) Til støtte for at yde delvis forsørgertabserstatning gøres det gældende, at såfremt retten måtte finde det mere sandsynligt, at han ville have levet mindre end 3 år, skal forsørgertab udbetales med reduktionsprincipperne for mellemkommende død. Det gøres herunder gældende, at bestemmelserne om forsørgertab først og fremmest tager sigte på den faktiske økonomisk forsørgelse, og at Bs efterladte mistede deres forsørger, da han døde den 3. februar Det gøres derfor gældende, at der som minimum skal ydes forsørgertabserstatning fra dette tidspunkt og frem til et senere hypotetisk/forventeligt dødsfaldstidspunkt, svarende til et velbehandlet behandlingsforløb. Dette understøttes af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1 og 7, hvor man bekræfter, at korttidsprognosen blev forværret af den forsinkede diagnose af kræften. Faktisk forsørgelse Det fremgår af Erstatningsansvarsloven og dennes forarbejder, at det ved erstatning for forsøger først og fremmest sigtes på efterladte, som har mistet en faktisk forsørgelse. Dette ses bl.a. i betænkning 2000 nr side 16 og frem.

13 I nærværende sag er dette tilfældet, og Bs efterladte er derfor berettigede til at modtage erstatning for tabet af deres forsørger. Tabet blev konkretiseret den 3. februar 2010, da B afgik ved døden, og A mistede sin samlever, og deres fælles børn mistede deres far. Det gøres gældende, at der skal ydes erstatning for de faktiske måneder og år, familien mistede deres forsørger som følge af skaden, og at dette har en naturlig sammenhæng med bestemmelsens sigte om at erstatte den faktiske forsørgelse. Bestemmelsen tager således også udgangspunkt i afdødes faktiske løn samt spørgsmålet om, hvorvidt der var tale om samliv med en egentlig forsørgelse. Det at miste en dag, en måned eller år af ens liv er et erstatningsberettigende tab, som skal dækkes. Overgangsbeløb 14a Det gøres gældende, at der skal betales overgangsbeløb, idet patientskaden medførte, at B afgik ved døden den 3. februar Hvorvidt han alligevel ville være afgået ved døden på et hypotetisk senere tidpunkt, kan ikke ændre herved, idet den faktiske død den 3. februar 2010 kan tilskrives den oversete diagnose af kræften. Overgangsbeløbet forfalder ved dødsfaldstidspunktet, hvor det fremrykkede dødsfaldstidspunkt utvivlsomt kan tilskrives patientskaden. Tabt arbejdsfortjeneste og erhvervsevnetab Såfremt retten ikke finder, at der kan betales midlertidig forsørgetabserstatning, gøres det gældende at de efterladtes indtægtstab som følge af Bs manglende arbejdsindtægt i perioden mellem det faktiske og hypotetiske dødsfaldstidspunkt skal erstattes som tabt arbejdsfortjeneste og/eller erhvervsevnetab. B var i arbejde stort set indtil sin død og kunne have videreført sin forretning ved en korrekt behandling. De efterladte har dermed lidt et forsørgelses/indtægtstab, som kræves erstattes. Det gøres i den forbindelse gældende, at en udbetaling for tabt ar - bejdsfortjeneste og eller erhvervsevnetab ikke skal modregnes i en eventuel forsørgertabserstatning, og at der er praksis for at udbetale begge dele. SAGSOMKOSTNINGER:

14 Sagen vedrører forsørgertabserstatning til afdødes efterladte. Dette tab udgør skønsmæssigt kr., svarende til 30% af et fuldt erhvervsevnetab. Afdøde var selvstændig, og opgørelsen beror på et forsigtigt skøn" Sagsøgte har under hovedforhandlingen procederet i det væsentlige i overensstemmelse med sit påstandsdokument, der lyder som følger: "Det gøres gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes afgørelse af 25. oktober 2013 (bilag 5) eller sagsøgtes afgørelse af 6. marts 2015 (bilag C). Det må ved bevisbedømmelsen tages i betragtning, at Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) på grund af sin sammensætning, der bl.a. omfatter medlemmer med lægevidenskabelig baggrund, brugen af speciallægekonsulenter ved afgørelserne, og gennem behandling af et stort antal sager har en særlig erfaring i at bedømme sager efter klage og erstatningsloven, og at der derfor skal være et sikkert grundlag for at tilsidesætte afgørelsen. Det er sagsøgeren, der bærer bevisbyrden for, at der er grundlag for at tilsidesætte nævnets afgørelse, og det gøres overordnet gældende, at sagsøgeren ikke har løftet denne bevisbyrde. Patientforsikringen anerkendte ved afgørelse af 27. november 2012 (bilag 3), at B var påført en patientskade i form af forsinket diagnosticering af kræft. Anerkendelsen blev efterfølgende tiltrådt af sagsøgte ved afgørelse af 25. oktober 2013 (bilag 5). Begge instanser tilkendte B en godtgørelse for varigt mén på 10 % for den psykiske belastning ved den forringede overlevelsesprognose. Tvisten i nærværende sag angår retten til yderligere erstatning. På baggrund af Retslægerådets erklæring af 19. november 2014 kan følgende lægges til grund angående sagens lægelige forhold: B ville have levet længere, hvis diagnosen havde været stillet rettidigt, men ville, uanset om diagnosen var stillet rettidigt, være død af sin grundlidelse, da den 5 årige overlevelsesprognose kun er 10 % (spørgsmål 1). Det er ikke muligt at fastslå, hvor meget længere B ville have levet (spørgsmål 7). Behandlingsmulighederne muligheden for operation er afgørende for overlevelsen (spørgsmål 6). Diagnoseforsinkelsen havde ikke et omfang, der påvirkede Bs behandlingsmuligheder (spørgsmål 3). Det er ikke muligt at afgøre, om diagnoseforsinkelsen forårsagede, at lidelsen gik fra stadie III til IV. (spørgsmål 4). Patienter med stadie IV vil kun undtagelsesvis være i live efter 1 år. (spørgsmål 6). B døde som følge af grundlidelsen (spørgsmål D). På denne baggrund gøres det gældende, at sagsøgeren ikke er berettiget til hverken fuld eller reduceret forsørgertabserstatning eller overgangsbeløb.

15 Der er ikke i erstatningsansvarsloven eller praksis i tilknytning hertil hjemmel til at yde erstatning i en situation som den foreliggende, hvor skadelidte dør som følge af grundlidelsen, men på et tidligere tidspunkt, end han ellers ville være død. Selv hvis retten måtte nå frem til, at der er mulighed for at yde erstatning i et sådant tilfælde, er der ikke grundlag for at udmåle erstatning i det konkrete tilfælde. Retslægerådet kan således ikke fastslå, hvor meget længere B ville have levet. Retslægerådet vil end ikke skønne, at han ville have levet f.eks. 1 til 3 måneder længere, jf. svaret på spørgsmål 7. Det gøres gældende, at sagsøgeren ikke har dokumenteret, at der er grundlag for bevislempelse. Af forarbejderne til patientforsikringsloven fremgår, at bevislempelse vil kunne være rimeligt, hvis der klart er begået fejl ved behandlingen af patienten, som kan have forårsaget den konkrete skade. Senere retspraksis er i overensstemmelse hermed, jfr. f.eks. U H og U H. Sagsøgeren har ikke i nærværende sag dokumenteret, at der er begået ansvarspådragende fejl. Patientombuddets afgørelse af 6. november 2013 (bilag 6), hvorefter den behandling, B modtog, var under normen for almindelig anerkendt faglig standard er ikke i sig selv bevis herfor. Patientombuddets afgørelse er resultatet af en vurdering efter reglerne i sundhedsloven og har derfor ikke automatisk betydning for nuværende sag. Retslægerådet har ikke udtalt sig om karakteren af den begåede fejl. Hertil kommer, at uanset, om der måtte være grundlag for bevislempelse, vil dette ikke føre til en ændret vurdering, da der ikke er tvivl om, at B dør som følge af sin grundlidelse." Rettens begrundelse og afgørelse Efter klage- og erstatningsansvarslovens 21, stk. 1, jf, 20, stk. 1, nr. 1, erstattes skade som følge af, at der ikke blev stillet en rigtig diagnose af en patients sygdom kun, hvis en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt angivne forhold ville have handlet anderledes ved undersøgelse, behandling eller lignende, og at skaden derved kunne være undgået. Retten kan tiltræde Patientforsikringen, sagsøgte og Patiensombuddets ubestridte vurdering af, at behandlingen på Odense Universitetshospital ikke var i overensstemmelse med den erfarne specialists standard. Af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1 fremgår, at en korrekt diagnose på et tidligere tidspunkt med størst sandsynlighed (> 50%) ville have medført en længere overlevelse, men at det er mest sandsynligt (> 50%), at B ville være død af sin sygdom, og af besvarelsen af spørgsmål 7 fremgår, at Retslægerådet ikke har kunnet skønne, hvor længe B kunne have levet med en optimal diagnosticering. Videre fremgår det af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 3, at behandlingen af spiserørs- og mavesækskræft afhænger af, om sygdommen på diagnosetidspunktet findes egnet til operation, at behandlingen ofte vil være en kombination af kemoterapi efterfulgt af operation, og at det ikke forekommer sandsynligt, at der ville have været andre eller flere behandlingsmuligheder, hvis diagnosen var stillet i marts Endelig

16 fremgår det af besvarelsen af spørgsmål D, at B afgik ved døden forårsaget af grundsygdommen. På baggrund af Retslægerådets besvarelse finder retten det godtgjort, at B med overvejende sandsynlighed ville være afgået ved døden som følge af grundsygdommen - cardiacancer -, også selvom spiserørs- og mavesækskræften var blevet diagnosticeret rettidigt. Da den forsinkede diagnosticering således ikke har været årsag til dødsfaldet, er sagsøgeren ikke berettiget til erstatning for dødsfaldet, frifindes sagsøgte derfor. Retten bemærker, at retten ikke har fundet anledning til at tage stilling til, om der er grundlag for bevislempelse i sagen, da der efter fremkomsten af Retslægerådets udtalelse ikke er tvivl om årsagssammenhængen. Sagsøgeren skal betale sagens omkostninger med kr. Sagsomkostningerne er fastsat under hensyntagen til sagens karakter og omfang, herunder at sagen har været forelagt Retslægerådet, og dækker rimelige udgifter til advokatbistand inkl. moms. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatning, frifindes. Inden 14 dage betaler sagsøgeren, A, kr. i sagsomkostninger til sagsøgte, Ankenævnet for Patientforsikring.

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

D O M. Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)).

D O M. Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)). D O M Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)). 5. afd. nr. B-959-16: A (advokat Søren Kroer, besk.)

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensgade 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2854009 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. februar 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Morten Juul Nielsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. RETTEN I AALBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 9. februar 2018 i sag nr. BS 8-228/2016: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Indledning Denne sag er anlagt ved

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 Sag 231/2015 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Klage- og erstatningssystemet (2014) Denne artikel belyser de væsentligste forskelle mellem klage- og erstatningssystemet i sundhedsvæsenet. Den belyser også, hvorfor

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. juni 2018 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Finn Morten Andersen og Jesper Jarnit (kst.)). 17. afd. nr. B-1247-17: Ankenævnet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM fsagt den 2. januar 2019 i sag nr. BS R6-955/2015: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

A fik den 29. december 2015 på B bortopereret prostata og et større antal lymfeknuder, efter at han på grundlag af un-

A fik den 29. december 2015 på B bortopereret prostata og et større antal lymfeknuder, efter at han på grundlag af un- RETTEN I HORSENS DOM afsagt den 4. december 2017 Sag BS-663/2017-HRS mod nkenævnet for Patienterstatningen Denne afgørelse er truffet af dommer Christian Pedersen. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016:

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016: Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Nytorv 5 1450 København K Tlf. 33 12 43 43 Fax 33 12 43 41 pf@patientforsikringen.dk 23. april 2008 J.nr. 0134-20070001-2/KIB.ho

Læs mere

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %.

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %. D O M afsagt den 12. april 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lisbeth Kjærgaard og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag V.L. B 0262 15 A (advokat Rikke Lenette Omme, Esbjerg)

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008:

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008: Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS 3-1384/2008: N mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Under

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet,

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet, RETTEN l HOLSTEBRO DOM Afsagt den 16. oktober 2013 i sag nr. BS 2-290/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Denne sag, der er anlagt den. april2013, angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget.

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget. Forældelsesregler (2016) Lovgivningen om erstatning for behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav. Hvis erstatningskrav anmeldes til Patienterstatningen,

Læs mere

Kosmetiske operationer

Kosmetiske operationer Kosmetiske operationer 2010 Rent kosmetiske operationer (skønhedsoperationer) udføres som regel hos privatpraktiserende plastikkirurger. Behandlingen hos privatpraktiserende speciallæger blev først omfattet

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

Patientsikkerhed & patientforsikring

Patientsikkerhed & patientforsikring Patientsikkerhed & patientforsikring Christian Bjerre Høyer Læge, ph.d. Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet Patientsikkerhed & forsikring Patientsikkerhed Patientombuddet Patientforsikringen Forebyggelse

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om forlængelse - livstruende og alvorlig sygdom

Ankestyrelsens principafgørelse om forlængelse - livstruende og alvorlig sygdom KEN nr 10017 af 14/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-3312-24409 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr.

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. RETTEN l ESBJERG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 4-1227/2011: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagsøgeren,

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0073004 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd.

Læs mere

RETTEN I NÆSTVED DOM

RETTEN I NÆSTVED DOM RETTEN I NÆSTVED DOM afsagt den 21. marts 2018 Sag BS-932/2016-NE (advokat Gitte Møller Iversen) mod nkenævnet for Patienterstatningen (advokatfuldmægtig Steffie Mortensen) Denne afgørelse er truffet af

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2018 i sag nr. BS 11-573/2017: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 4760 Vordingborg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt Retsudvalget 2008-09 REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 2. oktober 2009 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2009-792-1021

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016:

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016: Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)).

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). D O M Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). 22. afd. nr. B-4060-13: Boet efter A v/b (advokat Michelle Louise Bunk, besk.)

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

har nedlagt følgende påstande:

har nedlagt følgende påstande: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM fsagt den 14. marts 2018 i sag nr. BS 16B-4765/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. RETTEN I AALBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. december 2018 i sag nr. BS 8-1021/2015: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Indledning Denne sag, der er anlagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 7. januar 2013, drejer sig om erstatning efter en anerkendt lægefaglig fejl i forbindelse med behandling på et sygehus.

Denne sag, der er anlagt den 7. januar 2013, drejer sig om erstatning efter en anerkendt lægefaglig fejl i forbindelse med behandling på et sygehus. RETTEN I ESBJERG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 30. juni 2015 i sag nr. BS 16-22/2013: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000 Frederiksberg

Læs mere

Københavns Byret. Udskrift af retsbogen

Københavns Byret. Udskrift af retsbogen Københavns Byret Udskrift af retsbogen Den 16. oktober 2015 kl. 10:30 blev retten sat på Kontor 36 af dommer Lone Molsted. Protokolfører var Maria Hampen. Der blev foretaget i ikke offentligt retsmøde

Læs mere

Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven

Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven Bent Mathiesen Koordinerende overlæge Chef for det lægelige område Forsikringsmedicin er den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Retten i Holbæk. 'SAN t2 ^f"^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS /2007: Udskrift af dombogen DOM

Retten i Holbæk. 'SAN t2 ^f^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS /2007: Udskrift af dombogen DOM Retten i Holbæk Udskrift af dombogen DOM 'SAN t2 ^f"^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS 4-2321/2007: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 133/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Bjørn Christensen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 6. afdeling

Læs mere

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95 Meddelelse dagpenge - forlængelse - arbejdsskade - midlertidig afgørelse - anke - revision om: Lov: dagpengeloven - lovbekendtgørelse nr. 549 af 23.

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

døden, fordi han ikke modtog rettidig og relevant behandling for sin levertilstand på, i perioden fra den 11. august 2011 og frem til sin død.

døden, fordi han ikke modtog rettidig og relevant behandling for sin levertilstand på, i perioden fra den 11. august 2011 og frem til sin død. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. december 2015 i sag nr. BS 1OA-1744/2013: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen drejer sig om,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B239700A-AAN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 4. april 2005 af Østre Landsrets 1. afdeling (landsdonunerne A. F. Weimer, Engler og Merete Engholm (kst.)). 1. afd. nr. B-2397-02: S (advokat

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at genoptage sagsøgerens sag.

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at genoptage sagsøgerens sag. RETTEN I SØNDERBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. januar 2018 i sag nr. BS C4-1093/2016: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI?

PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI? PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI? PATIENTERSTATNINGENS HISTORIE Før Patienterstatningen blev en realitet i 1992, skulle patienter gå til domstolene, hvis de ville søge erstatning for en skade. Dengang var

Læs mere

som følge af behandlingen på Privathospitalet Hamlet fra den 24. august 2010 og frem var forældet.

som følge af behandlingen på Privathospitalet Hamlet fra den 24. august 2010 og frem var forældet. Retten i Holbæk Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. september 2017 i sag nr. BS 6-1149/2016: 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 18. marts 2015, vedrører spørgsmålet, om sagsøgeren,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 18. marts 2015, vedrører spørgsmålet, om sagsøgeren, RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM fsagt den 7. april 2017 i sag nr. BS 7-185/2015: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Børnetilskudslovens 19

Børnetilskudslovens 19 Børnetilskudslovens 19 Ikke fundet grundlag for at kritisere, at et amtsankenævn havde lagt en udtalelse fra statsamtet om muligheden for at pålægge en - da afdød - forsørger bidragspligt til grund for

Læs mere

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager Den 8. september 2015 Udgave 6 Notat om sagsomkostninger i civile sager Indledning Formålet med dette notat er at opstille nogle vejledende udgangspunkter for afgørelser om sagsomkostninger i civile sager.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere