UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-73-17: Boet (advokat Kira Kolby Christensen, besk.) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) Denne sag angår prøvelse af Ankenævnet for Patienterstatningens afgørelse af 8. juni 2015, hvorved ankenævnet fandt, at der ved opgørelse af en godtgørelse for varigt mén skulle foretages fradrag i méngraden på 15 pct. grundet meget stor risiko for recidiv af sygdom i form af lungecancer, samt yderligere reduktion af godtgørelsen med 2/3 som følge af princippet om mellemkommende død. Sagen, der er anlagt ved Retten i Svendborg den 4. november 2015, er ved kendelse af 5. januar 2017 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1.

2 - 2 - Sagsøgeren, boet, har nedlagt påstand principalt om, at sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, skal anerkende, at sagsøger som følge af den anerkendte patientskade er berettiget til en godtgørelse svarende til varigt mén på 100 pct. uden fradrag for mellemkommende død, subsidiært 85 pct. uden fradrag for mellemkommende død. Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, har påstået frifindelse. Sagsfremstilling fik den 5. juli 2007 grundet åndenød, trykken for brystet og hjertebanken foretaget en CT-skanning af sit hjerte på Sygehus. Skanningen viste udtalt åreforkalkning, og blev sat i behandling med blodfortyndende medicin. På billederne af de medscannede lunger sås desuden et lille uspecifikt infiltrat i mellemlappen. Det blev i journalnotatet vurderet, at det ville være hensigtsmæssigt med yderligere udredning af. På grund af brystsmerter fik den 23. september 2007 og 29. oktober 2007 på Sygehus taget røntgenbilleder af lungerne. Undersøgelserne viste et infiltrat i højre mellemlap. Det var vurderingen, at der var tale om godartede forandringer. Det fremgår endvidere af lægejournalerne i sagen, at på daværende tidspunkt var kendt med blandt andet forhøjet kolesteroltal, generel åreforkalkning og brystsmerter (angina pectoris), ligesom han inden for de seneste fem år havde haft lungebetændelse seks gange. Den 5. august 2011 henvendte sig til egen læge med smerter i højre lunge. Der blev herefter på ny den 12. august 2011 taget røntgenbilleder af lunger, som man sammenholdt med undersøgelsen foretaget den 29. oktober Det blev i den forbindelse konstateret, at infiltratet havde udviklet sig. gennemgik herefter yderligere udredning, og den 24. august 2011 underrettedes om, at han havde udviklet lungekræft. indgav den 19. september 2011 anmeldelsesskema til Patientforsikringen (nu Patienterstatningen).

3 - 3 - I den forbindelse tilkendegav følgende: Undersøgelse for lungebetændelse, hvor der blev taget røntgen af lungerne. Dette viste en plet på højre lunge, hvorefter der skulle have været undersøgt yderligt, dette blev aldrig gjort. 4 år senere bliver der konstateret kræft i pågældende lunge med samme placering. Dette er vi først lige blevet klar over ved udredning for kræft på, hvor kræftlægen kunne se, at der var nogen der havde sovet i timen, og ikke fået iværksat yderliger undersøgelser i forbindelse med dette fund for 4 år siden. Som led i sagens oplysning indhentede Patientforsikringen en række udtalelser. Af udtalelse af 26. februar 2012 fra overlæge fremgår blandt andet: Vurdering Som det fremgår af den medicinske journal havde patienten 6 lungebetændelser igennem 5 år op til indlæggelsen [i september 2007]. Pt er storryger med universiel arteriosclerose. Røntgen billedet fra 2004 er beskrevet normalt (foreligger ikke til sammenligning) så forandringerne i mellemlaps området er til kommet i løbet af denne periode og kunne således meget vel være følger efter de tidligere lungebetændelser, men dette kan ikke afgøres på det foreliggende. Det fremgår ikke hvorledes egen læge har stillet diagnosen lungebetændelse og om lungebetændelserne altid har været samme sted. Patienten fik foretaget en hjerte CT undersøgelse i tæt relation til indlæggelsen i 07 som er refereret i den medicinske journal. Skanningen er foretaget den 5/7 07 og der er allerede her beskrevet et lille uspecifikt infiltrat i mellemlappen. Denne skanning foreligger ikke ved aktuelle bedømmelse. Jeg kan konstatere at infiltratet ikke gav anledning til opfølgning men på baggrund af patientens sygehistorie kunne det meget vel være under standard. Det er på baggrund af det lange tidsinterval fra september 07 til august 11 dog ikke sandsynligt at der allerede på dette tidspunkt var tale om en egentlig lungecancer. Ud fra erfaringen fra lungescreenings undersøgelserne har man lavet opfølgnings kriterier på små infiltrater, således at disse bliver fulgt i op til 2 år. Hvis der ikke er vækst indenfor denne periode vil patienten blive afsluttet. Men man har også observeret at der findes cancerforstadier som er stationære i et par år hvorefter de ændrer karakter til en manifest cancer. Det er derfor muligt med opfølgning af thorax røntgengenoptagelserne med CT-skanninger, at man ville have kunnet opdage en forandring i lungeparenchymet, et muligt cancerforstadie, som ville have bevirket en bronchoskopi, biopsi hvis muligt og ellers kontrol skanninger med henblik på udviklingen af forandringen til eventuel manifest cancer. Konklusion: Det er således min vurdering, at der er handlet under den bedste specialiststandard ved, at patienten ikke blev CT skannet efter kontrolrøntgenbilledet den 29/ Derefter er det sandsynligt at patienten ville have indgået i et kontrolforløb, hvorved man måske ville have kunnet have opdaget patientens lungecancer tidligere.

4 - 4 - Af udtalelse af maj 2012 fra overlæge fremgår blandt andet: Der er ikke udvist erfaren specialist standard. Patienten burde være sendt til CTskanning efter røntgenundersøgelse den Hvorvidt man skulle have udredt med yderligere undersøgelse i juli 2007, hvor der er blevet optaget hjerte CT, er jeg lidt usikker på, da denne..dalitet er en anden. Der er her tale om et tilfældigt fund, hvorimod at røntgenundersøgelsen i september, har været rettet mod symptomer fra patienten, som kan relatere sig til pneumoni/cancer. Hvis patienten var blevet rettidig udredt efter , ville der være foretaget en CT-scanning, der ville kunne diagnosticere en evt. tumor. Vi må gå ud fra, at den tumor vi ser i 2011, har været tilstede i 2007, og gå ud fra, at der har været tale om et stadie T1N0M0. Patienten ville således være blevet tilbudt operation, med kurativt sigte. Den statistiske prognoseforringelse er, på baggrund af det nyeste materiale således, at Stadie 1A, det vil altså sige det stadie, som patienten har i november 2007, giver en forventet femårs overlevelse på 50 %, hvorimod den forventede femårs overlevelse i september 2011 er 19 %, henholdsvis 2 %, afhængig af om patienten har fjernmetastaser eller ej. Dette svarer til en median overlevelsesforringelse på 44, henholdsvis 52 måneder, afhængig af at patienten er i stadie 4 eller 3A. Af udateret udtalelse fra overlæge, ph.d.,, der er modtaget af Patientforsikringen den 20. juni 2012, fremgår blandt andet: Stadie i 2007: Hvis ingen spredning til lymfeknuder: T1bN0 svarende til stadie 1A Hvis der var spredning til lymfeknuder: T1bN2 svarende til stadie IIIA Stadie i 2011: T2aN2, M er enten M0 eller M1 afhængigt af om der er metastase i ribben (costa) Antages M0 så var stadiet IIIA 5 års overlevelse for st IA: 49% 5 års overlevelse for st IIIA: 14% Såfremt sygdommen allerede i 2007 var spredt til lymfeknuder så er dødeligheden den samme, men var sygdommen ikke spredt i 2007 er overlevelses chancerne væsentligt forringet. Da man ikke foretog CT skanning i 2007 kan man ikke vurdere om spredning til lymfeknuder allerede var sket på daværende tidspunkt.

5 - 5 - Den 19. juli 2012 traf Patientforsikringen følgende afgørelse i sagen: Afgørelse Din skade i form af forsinket diagnosticering af lungekræft er omfattet af loven. Du er berettiget til erstatning, hvis det samlede erstatningsbeløb overstiger kr., jf. KEL 24, stk. 2. Afgørelsen er truffet i henhold til KEL 21, stk. 1, jf. 20, stk. 1, nr. 1. Begrundelse Efter KEL 21, stk. 1, erstattes skade som følge af, at der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, kun i de tilfælde, der er nævnt i lovens 20, stk. 1, nr. 1. Efter praksis gælder denne regel også, hvis diagnosen er blevet stillet for sent. Efter KEL 20, stk. 1, nr. 1, ydes der erstatning, hvis undersøgelse eller behandling har afveget fra, hvad en erfaren specialist ville have gjort i den givne situation. Det er en betingelse, at patienten er påført en skade, der med overvejende sandsynlighed ville være undgået ved en bedre behandling. Denne regel betyder, at patienten er berettiget til erstatning i de tilfælde, hvor en erfaren specialist ville have handlet anderledes, og skaden på den måde med overvejende sandsynlighed ville være undgået. Vi har vurderet, at din diagnose blev forsinket med ca. 4 år. Vi har lagt vægt på speciallægevurderingen fra den 2. marts 2012, hvoraf fremgår, at undersøgelserne på Sygehus den 23. september 2007 og 29. oktober 2007 ikke udelukker ondartede forhold, og at undersøgelserne burde have været suppleret af yderligere udredning med CT-skanning. Vi har også lagt vægt på, at man med overvejende sandsynlighed ville have diagnosticeret din lungekræft ved en sådan yderligere udredning, og at du ifølge speciallægevurderingen fra den 20. juni 2012 kunne have undgået en væsentlig forværring af din statistiske overlevelsesprognose ved rettidig diagnosticering i Betingelserne i KEL 21, stk. 1, jf. 20, stk. 1, nr. 1, anses på denne baggrund for at være opfyldt. Selv om vi vurderede, at den erfarne specialist ville have foranlediget yderligere udredning for lungekræft på baggrund af CT-skanningen fra den 5. juli 2007, ville dette ikke kunne medføre en anden afgørelse end den nuværende. En vurdering af skanningen ses heller ikke at kunne have betydning for vores senere erstatningsopgørelse i sagen. Sagens videre forløb

6 - 6 - Patientforsikringen kan ikke på det foreliggende grundlag foretage den endelige erstatningsopgørelse, da det fremgår af sagens akter, at sagen er anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen som en arbejdsskadesag Vi vender tilbage til sagen, når der foreligger yderligere oplysninger om den arbejdsskadesag. afgik ved døden den 4. august Ved Patientforsikringens afgørelse af 23. august 2012 blev tilkendt kr. i godtgørelse for varigt mén svarende til en méngrad på 10 pct. Det er i afgørelsen anført, at der efter praksis ydes godtgørelse for varigt mén op til 10 pct. for den psykiske belastning ved bevidstheden om, at prognosen for at overleve sygdommen statistisk set er blevet forringet. Ved afgørelse af 29. januar 2014 ændrede Patientskadeankenævnet (nu Ankenævnet for Patienterstatningen) Patientforsikringens afgørelse af 19. juli 2012 om, at var blevet påført en skade i form af forsinket diagnosticering til, at ansås påført en væsentligt forringet overlevelsesprognose, inoperabel lungekræft og deraf følgende død. Patientskadeankenævnet hjemviste herefter sagen til Patientforsikringen til fornyet beregning af godtgørelse og erstatning, idet ankenævnet dog tiltrådte Patientforsikringens vurdering vedrørende en varig méngrad på 10 pct. for den psykiske belastning ved en forsinket prognose. Ved afgørelse af 26. marts 2014 fastsatte Patienterstatningen godtgørelsen vedrørende varigt mén til kr. Af afgørelsen fremgår blandt andet følgende: Varigt mén efter erstatningsansvarslovens 4 Patientskaden er vurderet til en méngrad på 85 % Godtgørelse pr. méngrad kr. Godtgørelse i alt kr. Lovpligtig aldersreduktion 24 % kr. Reduceret af anden årsag med 66 % kr. Tidligere udbetalt kr. Godtgørelse for varigt mén i alt kr. Beløbet forrentes fra den Begrundelse:

7 - 7 - Af Patientskadeankenævnets afgørelse af 29. januar 2014 fremgik det, at anses for påført en væsentlig forringet overlevelsesprognose, inoperabel lungekræft og deraf følgende død. Méngraden for inoperabel lungekræft er 100 %. Ved meget stor risiko for tilbagefald af sygdommen ved rettidig diagnosticering og behandling fratrækkes 15 %. Af Patientskadeankenævnets afgørelse fremgår det, at den 5-årige statistiske overlevelsesprognose i 2007 var ca. 58 % - 73 %. Hvilket svarer til en dødsrisiko på 27 % - 42 %. Vi har vurderet, at dette er en meget stor risiko for tilbagefald til sygdommen. Hvis patienten afgår ved døden, inden sagen er opgjort, foretages der i praksis en reduktion af mén-godtgørelsen. Dette sker ud den betragtning, at godtgørelsen skal kompensere de varige gener, skaden har medført, og som patienten skulle leve med resten af sit liv. Hvis skadelidte kun lever i kort tid med sine gener, skal godtgørelsen reduceres skønsmæssigt under hensyn til, hvor længe patienten nåede at leve med skadens følger. Efter Patientskadeankenævnets vurdering, jf. afgørelse af 29. januar 2014, havde ikke symptomer fra lungekræften før medio afgik ved døden den 4. august 2012 og levede således med symptomerne i ca. 1 år. På den baggrund reduceres godtgørelsen efter praksis med 2/3. Godtgørelsen på for den psykiske belastning ved bevidstheden om væsentlig forringet overlevelsesprognose, som er tildelt ved vores afgørelse af 23. august 2012, fratrækkes ved denne opgørelse. Begrundelsen er, at ifølge Patientskadeankenævnets afgørelse af 29. januar 2014 var berettiget til mén-godtgørelse for uhelbredelig kræftsygdom på tidspunktet for vores tidligere afgørelse. Hvis sygdommen har udviklet sig til et fysisk mén i form af en uhelbredelig sygdom, anses den psykiske belastning ved bevidstheden om væsentlig forringet overlevelsesprognose for at være kompenseret ved godtgørelse for det psykiske mén. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af K Ki J og A K har forklaret blandt andet, at han er søn af. Han oplevede, at blandt andet i julen 2009 var meget forpustet og havde smerter i brystet efter at have gået en kort tur. Vidnet fandt ikke dengang anledning til at anmode om at gå til lægen. gik generelt ikke til lægen, medmindre han var sikker på, at noget var galt, og han fortalte ikke til andre, hvis han fejlede noget. ændrede i de efterfølgende år farve i ansigtet, som blev mere og mere blåligt, og han fik generelt ondt, når han skulle bevæge sig.

8 - 8 - Ki har forklaret blandt andet, at hun er tidligere hustru. Hun og var sammen i over 30 år, inden de gik fra hinanden i Efterfølgende så de ofte hinanden blandt andet i forbindelse med samvær med deres børn. I perioden blev tiltagende dårlig. Han hostede og rømmede sig meget og blev blålig i huden. Hun er uddannet sygeplejerske og vurderer, at den blålige farve var udtryk for, at ikke fik ilt nok. I 2008 bad hende om at kigge på hans sygejournaler. Hun anbefalede ham i den forbindelse at gå til lægen. J har forklaret blandt andet, at han er søn af. Han er det ældste af børnene, og han havde et meget tæt forhold til sin far, som han jævnligt talte med. Han oplevede, at fra hostede meget og havde svært ved at få vejret. Han husker blandt andet en episode i et sommerhus i sommeren 2009, hvor havde vanskeligt ved at følge med vidnet på en gåtur med vidnets hund. Herudover så i 2010 sig nødsaget til at aflyse en pasning af vidnets hund. Hunden havde vanskeligt ved at gå på trapper, og var på grund af vejrtrækningsproblemer ikke i stand til at bære hunden op ad trapperne i sit hus. I 2008 viste i forbindelse med en familiesammenkomst nogle sygejournaler til vidnets mor. Det ville han kun gøre, hvis han var bekymret for sit eget helbred. Vidnet har højst sandsynligt sagt til sin i forløbet, at burde sørge for at blive undersøgt hos en læge. A har forklaret blandt andet, at han er søn af, som han havde et tæt forhold til. De talte sammen hver eller hver anden uge. var ikke typen, der fortalte så meget om sit eget helbred. Man fik kun oplysninger, hvis man selv spurgte. Familien havde talt om, at småhostede, tog sig til brystet og havde haft flere lungebetændelser. fortalte, at der var tale om kold lungebetændelse, og at han ikke fik feber. ansigt fik efterhånden et blåt og gråligt skær. Den grå farve kom først til sidst i forløbet. Procedure Boet efter har i påstandsdokument af 3. januar 2018 anført følgende (henvisninger til bilagsnumre er ikke medtaget): 1. Boets ret til at indtræde i krav om erstatning

9 - 9 - Skifteretsattest er fremlagt, og boet er som følge af sagens udvikling endnu ikke lukket. Erstatning og godtgørelse for skader omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenets fastsættes efter erstatningsansvarslovens regler, jf. 24, stk. 1. For så vidt angår det forhold, at afgik ved døden inden afgørelsen om udmålingen af hans erstatningskrav, følger det af praksis, at krav på erstatning og godtgørelse falder i arv, når skaden forinden dødsfaldet er anmeldt til Patientforsikringen, jf. vedrørende navnlig godtgørelse for personskade sagen U H, hvor man afklarede forståelsen af erstatningsansvarslovens 18, stk. 2. Hvis skaden er anmeldt, får det forhold, at patienten afgår ved døden, inden sagen er færdigbehandlet, altså alene betydning i forhold til en eventuel anvendelse af myndighedernes praksis om mellemkommende død, idet boet efter er berettiget til at indtræde i fulde krav på erstatning for personskade som følge af den forsinkede diagnosticering. 2. Reduktion med henvisning til grundlidelsen I det samlede mén på 100 % fradrager ankenævnet først 15 % med henvisning til den væsentligt store risiko for tilbagefald på mellem 27 % og 42 %, fordi hans overlevelseschancer i 2007 var mellem 58 % og 73 % efter ankenævnets vurdering. Væsentligt for denne vurdering er imidlertid, at de udelukkende er baseret på estimater omkring hvilket stadie hans kræftsygdom mon har været i. Ingen ved dette med sikkerhed, fordi man ikke som man skulle foretog en CT-skanning. Den usikkerhed, som den anerkendte diagnosefejl indebærer, kan ikke komme til skade. Som anført af overlæge er det i det hele taget vanskeligt at vide, om der kunne være konstateret et cancerforstadie på dette tidspunkt, idet man dog med al sandsynlighed løbende ville have fulgt op med undersøgelser af infiltratets eventuelle udvikling. Efter 20, stk. 1, i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, ydes der erstatning bl.a., hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt ved, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt angivne forhold må antages at ville have handlet anderledes, jf. 20, stk. 1, nr. 1. Bestemmelsen i 20 fastlægger dermed en lempet bevisførelse, idet det for vurderingen af, om der er den nødvendige årsagssammenhæng, er tilstrækkeligt, at der tilvejebringes bevis for en overvejende sandsynlighed herfor. Ifølge lovens forarbejde skal bevisbyrdereglen forstås således, at selv en minimal sandsynlighedsovervægt er tilstrækkelig, jf. de specielle bemærkninger til den tidligere bestemmelse i patientforsikringslovens 2, jf. forslag til lov om patientforsikring (144 af 8. februar 1991). Af forarbejderne fremgår tillige; Hvis det f.eks. konstateres, at der klart er begået fejl ved behandlingen af patienten, som kan have forårsaget den konkrete skade, kan det være rimeligt at lade en eventuel tvivl om den faktiske årsagssammenhæng komme patienten til gode.

10 Specialistreglen omfatter efter lovens forarbejder alle objektive fejl, der er begået i forbindelse med undersøgelse, behandling mv. af en patient. Det er herefter ikke nogen betingelse, at fejlen kan bebrejdes den konkrete læge eller medicinalperson i øvrigt som en fejl eller forsømmelse, som denne burde have undgået ved at udvise en højere grad af agtpågivenhed, jf. ligeledes her de specielle bemærkninger til den tidligere bestemmelse i patientforsikringsloven. Da der i dette konkrete tilfælde er usikkerhed omkring stadiet for lungekræften, og da denne bevisusikkerhed i det hele er knyttet op på den anerkendte tilsidesættelse af specialiststandarden og dermed på den anerkendte patientskade, må fejlen tillægges en sådan bevismæssig konsekvens i forhold til udmålingen af erstatningen, at der ikke kan foretages fradrag på de 15 %. Under alle omstændigheder må det lægges til grund, at man hvis man havde ageret i overensstemmelse med specialiststandarden med al sandsynlighed ville have taget en udvikling af kræft i opløbet og dermed minimeret risikoen for tilbagefald. Allerede af denne grund, kan der heller ikke foretages fradrag for de 15 %. 3. Reduktion med henvisning til mellemkommende død I det tilbageværende mén på 85 % foretager nævnet dernæst et fradrag på 2/3 af godtgørelsen med henvisning til, at alene levede med sine gener i omtrent 1 år. Det bestrides, at der i dette tilfælde er adgang til at foretage fradrag med henvisning til praksis for mellemkommende død. Eksisterende domspraksis viser, at der som hovedregel tages udgangspunkt i tidspunktet for skadens indtræden, hvilket i tilfælde var i juli til september Et sådan udgangspunkt er også kun rimeligt, eftersom andet i høj grad bliver tilfældighedspræget. I dommen U H lægger Højesteret således til grund, at skadestidspunktet er sammenfaldende med tidspunktet for diagnosefejlen. Der var tale om en kvinde, som fik diagnosticeret brystkræft for sent. Kvinden mærkede en knude i sit bryst i december 2009 og var til undersøgelse den 6. januar 2010 ved Aalborg Sygehus, men uden at man foretog mammografi eller biopsiudtagning. Ifølge speciallægeerklæringerne i sagen kunne en optimal udredning i januar 2010 have medført af diagnosen var stillet før og med forbedrede overlevelseschancer til følge. Skadestidspunktet blev i den pågældende sag fastsat til tidspunktet for undersøgelsen i januar Tilsvarende blev det i sagen U H lagt til grund, at skadestidspunktet var sammenfaldende med tidspunktet hvor diagnosen brystkræft burde have været stillet og relevant behandling iværksat. Sagen fra 2012 drejede sig om patientskademyndighedernes adgang til at reducere efter princippet om mellemkommende død, når skadelidte stadig lever, men dog må forventes at have en forkortet restlevetid. Som beskrevet i de af Patienterstatningen indhentede lægekonsulentudtalelser er der erfaring for, at der kan være cancerforstadier i et par år, hvorefter de ændrer karakter til manifest cancer, og man må ifølge udtalelserne gå ud fra, at i

11 den konkrete sag havde en tumor i 2007, som formentlig blot ikke havde spredt sig altså at han havde lungecancer i stadie T1N0M0, som blot ikke blev opdaget. I forhold til beregningen af erstatningen tilsiger faktum og også al rimelighed derfor, at tidspunktet for skadens indtræden er juli Under alle omstændigheder bør Ankenævnets udgangspunkt som det mindste forudsætte, at patienten får lejlighed til at dokumentere symptomdebut. Dette tidspunkt vil ikke nødvendigvis være sammenfaldende med det tidspunkt, hvor patienten første gang møder frem til behandling. Og havde levet i dag og dermed været bekendt med patientskademyndighedernes afgørelse om reduktion beregnet ud fra symptomdebut ville han muligvis kunne oplyse, at han løbende gennem perioden har haft symptomer på smerter og trykken i højre side af brystet efter tumoren i lungen. Det bemærkes i den forbindelse, at han da også oprindeligt i juli 2007 lod sig CT-skanne, fordi han havde smerter og trykken i højre side af brystet. Tilsvarende blev han røntgenundersøgt i 2011, fordi han havde smerter i højre side af brystet. Faktum i denne sag er det helt enkle, at mødte frem til behandling i sommer og efterår 2007 med trykken for brystet, og at man allerede da konstaterede et infiltrat på højre lunge, som man anbefalede yderligere udredt. Der blev imidlertid ikke fulgt op herpå, og denne fejl/overseelse fik fatale konsekvenser for. Dette faktum har selvsagt i den grad været belastende ikke blot for selv, men også for hans familie. Et fradrag i dette tilfælde kan derfor vanskeligt opfattes som andet end væsentligt krænkende for familien. Fradraget indebærer nemlig i realiteten, at man straffer, fordi han selv først for sent rettede henvendelse til myndighederne på ny med den samme skade, de selv 4 år tidligere skulle have opdaget og behandlet ham for, og som han jo ikke selv var bekendt med. I vurderingen omkring skadestidspunktet skal da også holdes in mente, at Patienterstatningen i første omgang netop nåede frem til, at allerede i 2007 var alvorligt syg og dette i en sådan grad, at han alene var berettiget til 10 % mén for psykisk belastning, jf. afgørelse af 19. juli Det skal desuden holdes in mente, patientskademyndighederne finder grundlag for at foretage fradrag med henvisning til grundlidelsen, fordi han allerede i 2007 led af en alvorlig kræftsygdom med væsentlig risiko for tilbagefald trods behørig behandling. Et udgangspunkt om et grundlag for fradrag med henvisning til grundlidelsen synes ud fra disse betragtninger lidt i modstrid med et synspunkt om, at skaden først indtrådte i Under alle omstændigheder fastholdes det, at usikkerheden omkring stadiet for kræft ikke kan komme til skade, da denne usikkerhed netop udspringer af de selvsamme omstændigheder, der ligger til grund for, at han har fået anerkendt en patientskade: At man ikke foretog den fornødne udredning med henblik på rettidig diagnosticering.

12 Henset til den manglende dokumentation må det derfor lægges til grund, at tilstand i 2007 var kritisk. At lade skadestidspunktet være afhængig af, hvornår han oplever symptomer specifikt relateret til diagnosen, tvisten drejer sig om, vil i det lys indebære et i det hele urimeligt resultat i lyset af formålet med patienterstatningssystemet. Tiltrædelse af et sådan resultat vil nemlig indebære, at man i det samlede mén på 100 % først får adgang til at fradrage 15 % med henvisning til den væsentligt store risiko for tilbagefald på mellem 27 % og 42 %, fordi hans overlevelseschancer efter ankenævnets vurdering var mellem 58 % og 73 %. Og at myndighederne dernæst får adgang til at foretage et fradrag på 2/3 med henvisning til, at (dog) alene levede med sine gener i omtrent 1 år efter, at han (igen) gik til lægen med de samme symptomer, han også oprindeligt gik til lægen med i Sammenfattende gøres det herefter gældende, at i august 2012 afgik ved døden som følge af sin uhelbredelige kræftsygdom, og at hans varige mén derfor skal fastsættes til 100 %, jf. pkt. I.3. i Arbejdsskadestyrelsens Vejledende Méntabel samt Patientforsikringens egen vejledning Fastsættelse af tab ved forsinket diagnosticering og behandling af kræft, subsidiært 85 % og for begge påstande uden fradrag for mellemkommende død. Eventuelle usikkerheder som følge af den begåede fejl, herunder eventuelle manglende røntgenbilleder til afdækning af kræftens oprindelige stadie samt mulige spredning, samt eventuelle usikkerheder omkring prognosebetragtninger, kan ved erstatningsudmålingen på ingen måde komme til skade. Der er tale om en klar og anerkendt diagnosefejl med heraf følgende væsentlig forringet overlevelsesprognose, inoperabel lungekræft og deraf følgende død, og hvor ikke døde kun få år efter skaden i form af diagnosefejlen, men derimod først 5 år efter, hvor sygdommen i mellemtiden var blevet uhelbredelig. Ankenævnet for Patienterstatningen har i påstandsdokument af 8. januar 2018 anført følgende (henvisninger til bilagsnumre er ikke medtaget): Ankenævnet tiltrådte ved afgørelsen af 8. juni 2015 Patienterstatningens afgørelse af 26. marts 2014, hvor Patienterstatningen vurderede, at patientskaden havde medført en méngrad på 85 %. Ankenævnet tiltrådte endvidere Patienterstatningens vurdering af, at godtgørelsen for varigt mén skulle nedsættes med 2/3 som følge af mellemkommende død, som nærmere begrundet i Patienterstatningens afgørelse af 10. september Det gøres overordnet gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse af 8. juni stati- risiko for Fradrag i méngraden, som følge af grundlidelsen Som anført i ankenævnets afgørelse af 29. januar 2014 ville stiske overlevelsesprognose i 2007 udgøre ca %.

13 at dø af kræft inden for 5 år ville hermed selv ved rettidig diagnostik og behandling dvs. uden patientskaden have været på %. Efter klage- og erstatningsloven ydes der kun erstatning og godtgørelse for følger af patientskaden. Loven yder ikke erstatning og godtgørelse for normale følger af skadelidtes grundsygdom eller af komplikationer, der skyldes selve grundsygdommens forløb, jf. eksempelvis U H. Ankenævnet har derfor med rette foretaget fradrag med 15 procentpoint svarende til punkt I. 2. i Arbejdsskadestyrelsens vejledende méntabel om radikalt opereret kræft med stor eller meget stor risiko for tilbagefald. Boet har ikke tilvejebragt grundlag for at tilsidesætte ankenævnets skøn, hvorefter risiko for at dø af kræft inden for 5 år selv ved rettidig diagnostik og behandling ville have været på %, og hvorefter en sådan risiko må fastsættes til en méngrad på 15 %. På den baggrund har ankenævnet vurderet, at det varige mén som følge af patientskaden kan opgøres til 85 %. Fradrag som følge af mellemkommende død Ankenævnet har med rette nedsat godtgørelsen for varigt mén med 2/3 som følge af, at afgik ved døden den 4. august 2012 (fradrag for mellemkommende død ). Adgangen til at foretage reduktion i godtgørelse og erstatning i tilfælde, hvor skadelidte afgår ved døden, har hjemmel i forarbejderne til erstatningsansvarsloven, retspraksis og i administrativ praksis. Det fremgår således af forarbejderne til erstatningsansvarsloven, at det som hidtil er overladt til praksis at vurdere, hvordan godtgørelse og erstatning skal beregnes i tilfælde, hvor skadelidte afgår ved døden, efter at erstatningskravet er gjort gældende, men inden at kravet på godtgørelse for varig mén er anerkendt eller er endeligt fastslået ved dom. Dette er tiltrådt af Højesteret i U H. Efter ankenævnets praksis om mellemkommende død, foretages der ikke reduktion i godtgørelsen for varig mén, hvis vedkommende når at leve med skaden i 3-4 år. Lever vedkommende med skaden i mindre end 3-4 år, foretages der et nærmere fastsat fradrag afhængig af levetiden. Afgørende for, om der er anledning til at foretage fradrag for mellemkommende død, er herefter i denne sag, om beregningsgrundlaget (antallet af måneder/år den skadelidte lever med skaden) udgør perioden fra selve diagnoseforsinkelsen og frem til dødstidspunktet, eller perioden fra det tidspunkt, hvor den skadelidte oplever gener som følge af forsinkelsen og frem til dødstidspunktet. Ad skadestidspunktet ved forsinket diagnosticering Det bestrides, at det kan lægges til grund, at skaden indtrådte i juli september Det forhold, at behandlingen, der har medført skaden, blev udført i juli september 2007, er ikke ensbetydende med, at den anerkendte skade indtrådte på dette tidspunkt.

14 Sagsøgerens synspunkt i forhold til skadestidspunktet er ensbetydende med, at der i sager som denne skulle gælde en fast regel, hvorefter forårsagelsestidspunktet altid svarer til skadestidspunktet. Der er efter ankenævnets opfattelse ikke støtte for et sådant synspunkt. Som ovenfor anført følger det af klage- og erstatningsloven, at der efter loven alene er adgang til erstatning og godtgørelse for den mérskade, der skal henføres til det erstatningsberettigende forhold. Selve patientskaden og dermed den umiddelbare mérskade som følge af en forsinket diagnosticering kan ikke afgrænses allerede på forsinkelsestidspunktet, men først på det tidspunkt, hvor forsinkelsen konstateres. Der vil tilmed være tilfælde, hvor der nok er sket en diagnoseforsinkelse, men hvor der ikke som følge heraf er sket en egentlig mérskade. Det gælder dermed ikke som et generelt princip i sager om forsinket diagnosticering, at skadestidspunktet skal fastsættes til tidspunktet for diagnosefejlen/diagnoseforsinkelsen. Der kan dermed heller ikke i sager om forsinket diagnosticering generelt stilles lighedstegn mellem forsinkelsestidspunktet og tidspunktet, hvor skaden får virkning. Af redegørelse for praksis om reduktion for mellemkommende død i ankenævnets årsberetning for 2005, s. 49ff, fremgår det også, at skadestidspunktet i relation til reduktion af varigt mén ikke er forårsagelsestidspunktet. Spørgsmålet om, hvornår en skade er indtrådt afhænger derimod af omstændighederne i den konkrete sag. Det følger også af U H, at der ikke kan stilles lighedstegn mellem forårsagelsestidspunktet/behandlingstidspunktet og skadestidspunktet. Ad erstatningsansvarslovens 4 Méngodtgørelse i henhold til erstatningsansvarslovens 4 er en kompensation, der beregnes under hensyn til skadens medicinske art og omfang og de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Godtgørelse for varigt mén er således en kompensation for de varige gener, som en skade har medført, og som patienten skal leve med resten af sit liv. Vurderingen af méngodtgørelsen forudsætter således, at skadens medicinske art kan afgrænses, og der skal efter ordlyden henses til de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Der kan dermed ikke ses bort fra, om skaden har medført ulemper i skadelidtes personlige livsførelse, herunder hvornår skaden rent faktisk har medført ulemper for den skadelidte. Lever patienten kun kort tid med generne efter skaden, reduceres godtgørelsen efter fast administrativ praksis skønsmæssigt under hensyn til, hvor længe patienten levede med generne. Den konkrete sag I den konkrete sag er det ikke overfor ankenævnet dokumenteret, at måtte leve med gener fra skaden i mere end et år. Som anført af ankenævnet kon-

15 sulterede han i midten af 2011 sin egen læge med smerter i højre side af brystet, som han havde haft gennem et par uger. Der er efter de foreliggende oplysninger ikke støtte for, at i perioden fra 2007 og frem til et par uger før konsultationen i 2011 var generet af sådanne gener eller andre symptomer fra lungekræften, som måtte give anledning til godtgørelse. Derimod fremgår det af et journalnotat af 11. januar 2011 i forbindelse med behandling for kort gangdistance, at der ikke var klager fra de øvrige organsystemer. Herudover fremgår det både af egen lægejournal og journal fra (bilag 1), at symptomerne fra højre side af brystet debuterede i juni døde den 4. august Ankenævnet har under hensyntagen hertil helt i overensstemmelse med fast praksis tiltrådt, at godtgørelse for varigt mén skulle reduceres med 2/3 som følge af mellemkommende død, da kun nåede at leve med gener fra kræftsygdommen i ca. et år. Der er ikke grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse. Retsgrundlag mv. Af den vejledende méntabel af 1. januar 2012 udarbejdet af Arbejdsskadestyrelsen (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) fremgår følgende vedrørende kræftsygdomme: Kræftsygdomme har så forskellige følger, at det ikke er muligt at udarbejde en egentlig tabel. Følgende tjener imidlertid som udgangspunkt for vurderingen af de kræftsygdomme, som det kan komme på tale at anerkende som erhvervsbetingede. I.1. Kræftsygdom, radikalt behandlet ved operation eller andenbehandling med skønnet ringe risiko for tilbagefald 5% I.2. Kræftsygdom, radikalt opereret/behandlet, men med stor eller meget stor risiko for tilbagefald 15% I.3. Kræftsygdom, som ikke kan helbredes og med beskedne yderligere behandlingsmuligheder - som udgangspunkt 100% Reglerne om erstatning for patientskader inden for sundhedsvæsenet fremgår af i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, der har følgende ordlyd, jf. dagældende lovbekendtgørelse nr. 24 af 21. januar 2009: 19. Der ydes erstatning efter reglerne i dette kapitel til patienter eller efterladte til patienter, som her i landet påføres skade i forbindelse med undersøgelse, behandling el.lign., som er foretaget 1) på et sygehus eller på vegne af dette, Erstatning ydes, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt på en af følgende måder:

16 - 16-1) Hvis det må antages, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt givne forhold ville have handlet anderledes ved undersøgelse, behandling el.lign., hvorved skaden ville være undgået, 21. Skade som følge af, at der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, erstattes kun i de i 20, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte tilfælde. 24. Erstatning og godtgørelse fastsættes efter reglerne i lov om erstatningsansvar. Bestemmelserne i og 24 blev indført ved lov nr. 547 af 24. juni 2005 om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til grund for loven lå forslag nr. L 75 af 24. februar 2005 til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Af lovforslagets specielle bemærkninger til bestemmelserne i fremgår, at disse bestemmelser var en uændret videreførelse af de hidtidige bestemmelser i patientforsikringslovens 2-4 a. Bestemmelsen i patientforsikringslovens 2, som blev indført ved lov nr. 367 af 6. juni 1991, havde følgende ordlyd: 2. Erstatning ydes, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt på en af følgende måder: 1) hvis det må antages, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt givne forhold ville have handlet anderledes ved undersøgelse, behandling eller lignende, hvorved skaden ville være undgået, Forarbejderne til bestemmelsen i patientforsikringslovens 2 indeholder blandt andet følgende afsnit, jf. de specielle bemærkninger i forslag nr. L 144 af 8. februar 1991 til lov om patientforsikring: Kravet om, at skaden skal være forvoldt i forbindelse med undersøgelse, behandling m.v., indebærer, at loven ikke dækker skadelige følger eller anden helbredsforringelse, der skyldes den sygdom, patienten led af på forhånd.... Normale følger af grundsygdommen eller komplikationer, der må henføres til selve grundsygdommens forløb, dækkes derfor ikke. En patientskade omfatter kun forskellen mellem følgerne af et normalt sygdoms- og behandlingsforløb og følgerne af det faktiske behandlingsforløb. Grundsygdommens forløb kan dog udgøre en patientskade, hvis dette forløb er blevet påvirket af, at patienten ikke har fået adækvat behandling, f.eks. fordi sygdommen ikke er blevet rigtigt diagnosticeret Det følger endvidere af dette princip, at der ikke foreligger en patientskade, blot fordi den givne behandling ikke lykkedes

17 Erstatningsansvarslovens 1 og 4, stk. 1 og 2 (jf. dagældende lovbekendtgørelse nr. 885 af 20. september 2005) har blandt andet følgende ordlyd: 1. Den, der er erstatningsansvarlig for personskade, skal betale erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, helbredelsesudgifter og andet tab som følge af skaden samt en godtgørelse for svie og smerte. Stk. 2. Har skaden fået varige følger, skal der tillige betales godtgørelse for varigt mén samt erstatning for tab eller forringelse af erhvervsevne. 4. Godtgørelse for varigt mén fastsættes til et kapitalbeløb, der beregnes under hensyn til skadens medicinske art og omfang og de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Stk. 2. Var skadelidte ved skadens indtræden fyldt 40 år, nedsættes godtgørelsen med 1 pct. for hvert år, skadelidte var ældre end 39 år ved skadens indtræden. Var skadelidte fyldt 60 år, nedsættes godtgørelsen med yderligere 1 pct. for hvert år, skadelidte var ældre end 59 år ved skadens indtræden. Godtgørelsen nedsættes dog ikke yderligere efter det fyldte 69. år. Det fremgår af forarbejderne til erstatningsansvarsloven, at det som hidtil beror på retspraksis, om der ved erstatningsfastsættelsen kan tages hensyn til, at skadelidte efter kravets fremsættelse, men inden sagen er afgjort, er afgået ved døden (»mellemkommende død«), jf. lovforslag nr. L 7 af 7. februar 1984 til lov om erstatningsansvar. Endvidere er det i bemærkningerne til lovforslag nr. L 4 af 2. oktober 2002 om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser, jf. lov nr. 35 af 21. januar 2003, blandt andet anført følgende vedrørende ophævelse af erstatningsansvarslovens 18, stk. 2 om den arvemæssige behandling af krav på godtgørelse for personskade: Hvis skadelidte dør, inden et krav på f.eks. godtgørelse for varigt mén er anerkendt eller fastslået ved dom, er der i retspraksis i visse tilfælde foretaget en nedsættelse af godtgørelsen under henvisning til skadelidtes kortere levetid. Begrundelsen herfor er, at méngodtgørelsen skal kompensere for skadelidtes varige mén resten af livet og derfor som udgangspunkt bør nedsættes, hvis skadelidte faktisk fik en kortere levetid end gennemsnitligt. Der er ikke med den foreslåede ophævelse af 18, stk. 2, tilsigtet nogen ændring af denne praksis. Landsrettens begrundelse og resultat Det lægges til grund som ubestridt, at som følge af forsinket diagnosticering i forbindelse med behandling på blev påført en patientskade i

18 form af en væsentlig forringet overlevelsesprognose, inoperabel lungekræft og deraf følgende død. Fradrag som følge af risikoen for recidiv Ved afgørelsen af 8. juni 2015 har Ankenævnet for Patientforsikringen i overensstemmelse med Arbejdsskadestyrelsens vejledende méntabel pkt I.3 lagt til grund, at samlede mén som følge af den uhelbredelige kræftlidelse var på 100 pct. Det følger imidlertid af de gengivne forarbejder til 21 i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, at en patientskade kun omfatter forskellen mellem følgerne af et normalt sygdoms- og behandlingsforløb og følgerne af det faktiske behandlingsforløb. Som følge heraf foretages der i praksis i overensstemmelse med Arbejdsskadestyrelsens vejledende méntabel pkt. I.2 et fradrag i méngraden på 15 pct., hvis der selv med rettidig behandling af grundlidelsen er meget stor risiko for tilbagefald. I de af Patientforsikringen indhentede lægelige udtalelser fra overlæge og overlæge, ph.d.,, skønnes det, at kræften i 2007 var i stadie IA eller IIA, og den 5-årige statistiske overlevelsesprognose fastsættes på den baggrund af de pågældende læger til ca pct. afhængig af det konkrete kræftstadie. Patientskadeankenævnet har herefter i afgørelsen af 29. januar 2014 vurderet, at det var usandsynligt, at kræften i 2007 var i stadie IIA eller højere og har på den baggrund skønnet, at den 5-årige statistiske overlevelsesprognose for i 2007 var ca pct. Landsretten finder, at der ved Patientskadeankenævnets vurdering, som landsretten ikke finder grundlag for at tilsidesætte, er taget højde for den usikkerhed, som er forbundet med at skønne overlevelsesprognosen for ved en rettidig diagnosticering og behandling af kræftsygdommen i Den af boet efter fremhævede bevismæssige usikkerhed kan således ikke føre til et andet resultat. Landsretten tiltræder under disse omstændigheder, at Ankenævnet for Patienterstatningen har foretaget et fradrag i méngraden på 15 pct. som følge af meget stor risiko for recidiv af

19 sygdommen, jf. herved også Højesterets dom af 15. november 2016 (UfR ), hvor der blev foretaget et tilsvarende procentuelt fradrag i et tilfælde, hvor den 5-årige statistiske overlevelsesprognose blev skønnet til 75 pct. Fradrag som følge af mellemkommende død Det fremgår af erstatningsansvarslovens 4, at godtgørelse for varigt mén fastsættes blandt andet under hensyn til de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Som det endvidere fremgår af de gengivne forarbejder til ophævelsen af erstatningsansvarslovens 18, stk. 2, er der i retspraksis i visse tilfælde, hvor skadelidte dør, inden et krav på godtgørelse for varigt mén er anerkendt eller fastslået ved dom, foretaget en nedsættelse af godtgørelsen under henvisning til skadelidtes kortere levetid. Som begrundelse for denne praksis er anført, at méngodtgørelsen skal kompensere for skadelidtes varige mén resten af livet og derfor som udgangspunkt bør nedsættes, hvis skadelidte faktisk fik en kortere levetid end gennemsnitligt. Det er endvidere tilkendegivet i de pågældende forarbejder, at der ikke med ophævelsen af 18, stk. 2, er tilsigtet nogen ændring af denne praksis. Landsretten finder på den baggrund, at der ved fastlæggelsen af perioden, hvor levede med følgerne efter patientskaden, må lægges vægt på det tidspunkt, hvor som følge af patientskaden begyndte at opleve konkrete gener eller ulemper i sin personlige livsførelse. Der er ikke ud fra de i sagen foreliggende lægejournaler grundlag for at antage, at i relevant omfang oplevede gener, som direkte kan henføres til kræftsygdommen, før han den 5. august 2011 henvendte sig til egen læge med smerter i højre lunge. Det forhold, at vidnerne K Ki og J i det væsentlige har forklaret samstemmende, at i perioden fra 2007 til 2011 blandt andet var plaget af hoste, vejrtrækningsproblemer og smerter i brystet, ændrer ikke herpå, idet det bemærkes, at på daværende tidspunkt var kendt med blandt andet forhøjet kolesteroltal, generel åreforkalkning og brystsmerter (angina pectoris).

20 På denne baggrund finder landsretten, at Ankenævnet for Patienterstatningen i sin afgørelse af 8. juni 2015 var berettiget til at tage hensyn til, at kun nåede at leve med følgerne af patientskaden i omkring et år. Landsretten tiltræder herefter, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse om yderligere reduktion af godtgørelsen for varigt mén med 2/3. Konklusion og sagsomkostninger Det følger af det overfor anførte, at Ankenævnet for Patienterstatningen frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal boet efter v/k betale kr. inkl. moms til Ankenævnet for Patienterstatningen. Sagsomkostningerne dækker udgifter til advokatbistand, og der er ved fastsættelsen af beløbet ud over sagens værdi taget hensyn til sagens omfang, varighed og udfald. T h i k e n d e s f o r r e t : Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal sagsøger, boet efter v/k betale kr. til sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den Mette G. Nielsen Retsassistent

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 Sag 231/2015 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

D O M. Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)).

D O M. Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)). D O M Afsagt den 19. maj 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Carsten Kristian Vollmer og Peter Mortensen (kst.)). 5. afd. nr. B-959-16: A (advokat Søren Kroer, besk.)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2854009 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. februar 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Morten Juul Nielsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensgade 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. juni 2018 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Finn Morten Andersen og Jesper Jarnit (kst.)). 17. afd. nr. B-1247-17: Ankenævnet

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM fsagt den 2. januar 2019 i sag nr. BS R6-955/2015: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget.

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget. Forældelsesregler (2016) Lovgivningen om erstatning for behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav. Hvis erstatningskrav anmeldes til Patienterstatningen,

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt Retsudvalget 2008-09 REU alm. del Svar på Spørgsmål 1204 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 2. oktober 2009 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2009-792-1021

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. RETTEN I AALBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 9. februar 2018 i sag nr. BS 8-228/2016: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Indledning Denne sag er anlagt ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003 Til samtlige statsadvokater, samtlige politimestre og Politidirektøren i København. DATO 03.01.2003 JOURNAL NR. 25/2003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER FREDERIKSHOLMS KANAL 16 Rigsadvokaten Informerer

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Klage- og erstatningssystemet (2014) Denne artikel belyser de væsentligste forskelle mellem klage- og erstatningssystemet i sundhedsvæsenet. Den belyser også, hvorfor

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %.

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %. D O M afsagt den 12. april 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lisbeth Kjærgaard og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag V.L. B 0262 15 A (advokat Rikke Lenette Omme, Esbjerg)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. januar 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-583-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Mest subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om hjemvisning til fornyet behandling i Ankenævnet for Patienterstatningen.

Mest subsidiært har sagsøgeren nedlagt påstand om hjemvisning til fornyet behandling i Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Odense DOM Afsagt den 23. marts 2016 i sag nr. BS 12-381/2014: A 5000 Odense C mod Ankenævnet for Patienterstatning (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensgade 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

har nedlagt følgende påstande:

har nedlagt følgende påstande: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM fsagt den 14. marts 2018 i sag nr. BS 16B-4765/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr.

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. RETTEN l ESBJERG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 4-1227/2011: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagsøgeren,

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 329 Offentligt Lovafdelingen Udkast til Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: DBJ40356 Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar (Tidspunktet

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)).

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). D O M Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-4362-12: Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - rejseudgifter - undersøgelse -

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

Kosmetiske operationer

Kosmetiske operationer Kosmetiske operationer 2010 Rent kosmetiske operationer (skønhedsoperationer) udføres som regel hos privatpraktiserende plastikkirurger. Behandlingen hos privatpraktiserende speciallæger blev først omfattet

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Periodisering af renter af personskadeerstatninger ligningslovens 5, stk. 6 - procenttillæg og renter af restskatter efter kildeskatteloven ved tilbagefordeling eftergivelse efter lov om inddrivelse

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2018 i sag nr. BS 11-573/2017: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 4760 Vordingborg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)).

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). D O M Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). 22. afd. nr. B-4060-13: Boet efter A v/b (advokat Michelle Louise Bunk, besk.)

Læs mere