Aftagerpanel for Matematik og Datalogi. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftagerpanel for Matematik og Datalogi. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg"

Transkript

1 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Matematik og Datalogi MØDEREFERAT 9. APRIL 2018 Forum Aftagerpanel for Matematik og Datalogi Møde afholdt 9. april 2018 Sted Referent Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg Hans Bjerrum Til stede Aftagerpanelmedlemmer: Bodil Bruun, Kristian Kjeldsen, Ingrid Sofie Harbo, Lars Djernæs, Sanne Urbak Rasmussen, Jan Parner, Kim Ibfelt, Kristján Sigtryggsson, Ole Lehrmann Madsen, Kaare Danielsen, Carsten Gomard, Mette Smith Thastum, Jeffrey Lins, Thomas Krogh Jensen. Interne deltagere: Grete Bertelsen, Hans Bjerrum, Johanne Emilie Westergaard, Michael Sørensen, Mads Nielsen, Martin Lillholm, Robert Glück, Torben Ægidius Mogensen, Chatrine Cohn Jacobsen (under punkt 2), Jacob Juul Gade (under punkt 5). Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Oprettelse af nye bacheloruddannelser i Data Science og Datalogi-Økonomi VILU Martin Lillholm (DIKU) redegjorde for baggrunden for at oprette de to nye bacheloruddannelser. Tidslinjen blev gennemgået, og panelet spurgte til hvorfor det er så omstændeligt at oprette nye uddannelser. Hertil blev der svaret, at det skyldes den betingede positive akkreditering, som KU modtog i 2017.

2 Data Science Martin Lillholm redegjorde for, at Data Science er tværfaglig af natur, og panelet drøftede distinktionen mellem anvendelsesorienteret datascience uddannelser, og mere teoretisk tunge uddannelser, såsom data science fra DIKU, der bl.a. indeholder elementer af kunstig intelligens. SIDE 2 AF 9 Et medlem af panelet roste uddannelsesforslaget og nævnte, at de i vedkommendes virksomhed bruger de anvendelsesorienterede kandidater, men at de sagtens kan se et behov for de mere teoretisk funderede kandidater, som kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Der var bred enighed om dette i panelet, også fra formanden. Det blev således konkluderet, at det ubestrideligt er en relevant uddannelse, og der var enighed om, at kandidater, der forinden deres kandidatuddannelse har gennemført denne bacheloruddannelse, er meget attraktive på arbejdsmarkedet. Panelet drøftede sprog på uddannelsen og spurgte til, om det ikke er en fordel at udbyde den på engelsk. Martin Lillholm svarede hertil, at de politiske vinde blæser i retning af dansksprogede uddannelser. Panelet anførte, at en engelsksproget BA-uddannelse vil øge rekrutteringsmulighederne, og at vi gør os selv en bjørnetjeneste ved at udbyde uddannelsen på dansk. Uddannelsens titel blev ligeledes drøftet. Et panelmedlem foreslog, at titlen kunne indeholde "Machine Learning" eller noget med "Kunstig Intelligens", og pointerede, at det er en fordel at kunne adskille sig fra landets øvrige data science uddannelser. Mulighederne for fælles rekrutteringskampagner mellem IT-faglige universiteter blev foreslået, hvilket det blev konstateret, allerede er i gang. Datalogi-Økonomi Martin Lillholm redegjorde for, at bachelorer inden for denne uddannelse både kan fortsætte som dataloger, eller økonomer, enten på SAMF eller SCIENCE, og fremhævede, at programanalysedelen er pillet ud i forhold til klassisk datalogi, samt at der er indført relativt stor valgfrihed (30 ECTS). Panelet mente, at det er meget relevant at starte denne uddannelse, der blev vurderet som meget anvendelig og relevant. Panelet vurderede samstemmende, at der er et enormt behov for kandidater med denne type af bachelorbaggrund, med solid faglighed både inden for økonomi og datalogi. Et medlem af panelet mente, at uddannelsen ligger lige midt på motorvejen, og ikke ude i en niche. Det blev pointeret, at uddannelsen tydeligt bør adskilles fra tilbud på f.eks. CBS. Der blev opfordret til, at SCIENCE skal brande sig på dyb, kernefaglig indsigt, og ikke populære modebegreber. Panelet anførte, at der er talent nok i Danmark, men at SCIENCE ikke formår kommunikativt og marketingsmæssigt at ramme dem, på trods af, at tilbuddene på SCIENCE adskiller sig fra de andre universiteter ved at være førende på de kernefaglige kompetencer. Panelet drøftede slutteligt sproget og fremhævede, at der er et klart marked i de dansktalende virksomheder, hvorfor Datalogi-Økonomi med fordel kan udbydes på dansk.

3 3. Status på erhvervskandidatuddannelsen i datalogi VILU Martin Lillholm (DIKU) redegjorde for baggrunden for at oprette uddannelsen. Opbygningen af en erhvervskandidatuddannelse blev gennemgået, og det blev pointeret, at der de samme aktivitetskrav som på en normal kandidatuddannelse, blot på halv tid, og uden SU, da de studerende skal være i aktivt, relevant arbejde på min. 25 timer pr. uge sideløbende med deres studie. SIDE 3 AF 9 Et medlem af panelet fortalte, at de i vedkommendes virksomhed allerede har ansat en kandidat på denne ordning, med en normal startløn, skaleret ned til 25 timer ugentligt, men med alle andre aftaler på linje med normale medarbejdere. Der var i panelet bred opbakning til, at de kunne have interesse i at ansætte erhvervskandidater på lignende ordninger. Martin Lillholm fremhævede, at DIKU ikke har defineret de specifikke regler for virksomhederne, og at der derfor er en vis fleksibilitet, f.eks. ift. fuldtidsarbejde i en periode, men at håbet er, at virksomhederne vil behandle erhvervskandidater som almindelige medarbejdere, og ikke som studentermedhjælpere. Panelet drøftede herefter hvilke øvrige SCIENCE kandidatuddannelser, hvor erhvervskandidatordningen ville give mening. Her fremhævede panelet forsikringsmatematik, samt matematik-økonomi, og panelet kvitterede for, at erhvervskandidatordningen er en god måde at gøre uddannelserne mere praksisnære. 4. Drøftelse af uddannelsesredegørelser Panelet delte sig op i to grupper, og drøftede uddannelsesredegørelserne for hhv. MATH og DIKU i hver sin gruppe. Gruppe 1 (DIKU) Panelmedlemmerne drøftede i denne gruppe uddannelsesredegørelserne for bacheloruddannelsen i Datalogi, samt kandidatuddannelsen i Computer Science. BSc datalogi Studieleder Torben Æ. Mogensen lagde ud med at redegøre for hovedpointerne i uddannelsesredegørelsen for BSc datalogi, og frafald, gennemførelsestid og progression blev fremhævet som områder, hvor der ønskes en forbedring. Det blev pointeret, at der over de seneste to år er sket store forbedringer på uddannelsen, der nu er positivt akkrediteret og har gennemgået en revision af studieordningen. Panelet drøftede kønskvotienten på uddannelsen, herunder afholdelsen af FemTech-arrangementer og indsatsen for at tiltrække flere kvindelige studerende. Panelet talte om, at piger skal anspores tidligt til at interessere sig i datalogi og computere.

4 Panelet drøftede fordele og ulemper ved et øget optag, og i den sammenhæng blev Teknologipagten vendt. Det blev konkluderet, at det er usikkert hvad den reelle effekt af teknologipagten vil være, og at mange aspekter af teknologipagten fortsat er uklare. SIDE 4 AF 9 Panelet pointerede mulighederne i fjernundervisning, og at konkurrencen fra fjernstudier truer optaget på datalogi. Panelet konkluderede, at KU og SCIENCE bør være internationalt konkurrencedygtig, og at en international markedsføring kan afhjælpe dette. Som anstødssten til en kampagne blev KU's seneste ranking af universiteter i verden fremhævet som en fantastisk markedsføringsmulighed. MSc Computer Science Studieleder Robert Glück redegjorde for hovedpointerne i uddannelsesredegørelsen, og det blev fremhævet, at frafaldet ikke lever op til de målbare standarder, men at uddannelsen har udviklet sig positivt på alle parametre over de seneste år. Mobiliteten blev kommenteret, og det blev fremhævet, at der er for få danske studerende, der rejser ud. Integrationen af internationale studerende på DIKU og senere på arbejdsmarkedet blev fremhævet som en vanskelig opgave, ikke for EU-studerende, men i høj grad for f.eks. asiatiske studerende, der oplever første blok og semester vanskelige, f.eks. i kraft af mundtlige eksaminer og kulturelle forskelle. DIKU forsøger derfor at gøre de internationale studerende opmærksomme på kulturen i Danmark, på studiet og på arbejdsmarkedet. Panelet støttede DIKU i ønsket om fortsat at øge optaget på uddannelsen, og fremhævede, at der er en årsag til, at kvote 2 eksisterer. Panelet drøftede slutteligt hvor gode de studerendes mulighed for at gennemføre er, som optages med et snit på under 6, og støttede således indførelsen af en grænse for optagelse på 6. Gruppe 2 (MATH) Panelmedlemmerne drøftede i denne gruppe uddannelsesredegørelserne for bacheloruddannelserne i forsikringsmatematik, matematik og matematikøkonomi, samt kandidatuddannelserne i Actuarial Mathematics, Mathematics, Mathematics-Economics og Statistics. Institutleder Michael Sørensen (MATH) gennemgik kort hovedpointerne fra uddannelsesredegørelserne, hvorefter panelet drøftede følgende temaer: Erhvervskandidatuddannelser Dette punkt blev tilføjet af institutleder Michael Sørensen, som på baggrund af den forudgående drøftelse i plenum om de kommende erhvervskandidatuddannelser på DIKU ønskede at høre panelmedlemmerne, om de ser et behov for, at dette også bliver en realitet på MATH særligt med hensyn til Actuarial Mathematics.

5 Et medlem af panelet påpegede, at der på nuværende tidspunkt er gode chancer for job efter afsluttet kandidatuddannelse på trods af begrænset erhvervserfaring undervejs i studiet. På baggrund af dette vurderede panelmedlemmet, at der ikke umiddelbart var et stort behov for en erhvervskandidatuddannelse. Et panelmedlem argumenterede for, at en erhvervskandidatuddannelse eventuelt kan overvejes i forhold til at få bachelorerne ud på arbejdsmarkedet på et lavere lønniveau end som uddannet kandidat. Panelmedlemmerne italesatte, at det er hensigtsmæssigt fortsat at udbyde kandidatuddannelsen i forsikringsmatematik på engelsk på baggrund af de faglige kompetencer samt rekruttering af udenlandske undervisere. SIDE 5 AF 9 Institutleder Michael Sørensen og prodekan Grete Bertelsen fortalte, at efterspørgslen på uddannede aktuarer er stor, og at kandidaterne ikke nødvendigvis får klassiske aktuarstillinger, men er kompetente til at varetage mange andre stillinger. På baggrund af en ledighedsprocent på 0 er der et ønske om at øge optaget yderligere. Institutleder Michael Sørensen påpegede, at uddannelsen har et flaskehalsproblem i forhold til rekruttering af undervisere. Et af panelmedlemmerne mente, at de udenlandske studerende i høj grad går efter de uddannelser, som giver certificeringen qualified actuary, og efterlyste, at denne certificering kan gives på uddannelsen, da uddannelsen er mere end kvalificeret til dette. Prodekan for uddannelse Grete Bertelsen tilføjede, at statistikuddannelsen har oplevet en stor fremgang de seneste år, og at det på baggrund af dette samt oprettelsen af den nye bacheloruddannelse i Data Science vil være relevant at vurdere, om erhvervskandidatuddannelser inden for dette felt skal oprettes. Udlandsophold Institutleder Michael Sørensen præsenterede det frivillige kursus The Travelling Mathematician, der har til hensigt at inspirere flere studerende til at tage på udlandsophold, herunder også i andre lande end de engelsktalende. Indtil videre har studerende haft god gavn af kurset, og det overvejes at gøre kurset ECTS-givende på baggrund af det faglige udbytte, hvis det fortsætter som en succes. Panelmedlemmerne italesatte, at de studerendes valg af udlandsophold i engelsktalende lande muligvis kan begrundes i, at de studerende ønsker at studere på udenlandske universiteter, som giver prestige på CV et. Et panelmedlem foreslog, at de studerende bliver adspurgt direkte om deres motiver til at vælge de engelsktalende lande, så dette kommer med i overvejelserne. Institutleder Michael Sørensen præciserede, at kurset ikke drejer sig om bestemte sprog. Formået er at motivere flere studerende til at tage på udlandsophold. Et andet panelmedlem spurgte ind til, hvordan SCIENCE aktivt sikrer, at de studerende kommer på udlandsophold, hvorefter prodekan Grete Bertelsen fortalte, hvordan mobilitetsvinduerne på de enkelte uddannelser opfordrer til dette, samt SCIENCE s konkrete tiltag med oplysnings- og SPOT-arrangementer. Panelmedlemmerne gav udtryk for tilfredshed med, at dette prioriteres højt.

6 Frafaldsproblematikken Panelmedlemmerne diskuterede årsagerne til frafaldet på de matematiske uddannelser, som er relativt højt på trods af diverse tiltag såsom mentorordning. Det blev italesat, at den måde man arbejder med matematik på uddannelsen formentlig overrasker de studerende. Et panelmedlem italesatte, at det tidligere i panelet har været diskuteret, om der kan være tale om en begrænset talentmasse inden for det matematiske felt, og om der dermed er grænser for, i hvor høj grad frafaldet kan nedbringes. Prodekan Grete Bertelsen påpegede, at der er en fremgang i fastholdelsen af de studerende i kraft af diverse tiltag, men at det er noget, der vil tage tid at forbedre markant. Panelmedlemmerne drøftede, hvordan mobilitetsvinduer og valgfrihed på uddannelserne kan have en indflydelse på frafaldet i kraft af indflydelse på eget studieforløb, samt at de studerende på SCIENCE har en tendens til at skifte uddannelse internt på fakultetet, og at nettofrafaldet derfor er relativt lavt. SIDE 6 AF 9 Panelmedlemmerne sammenlignede adgangskvotienterne mellem matematik og aktuaruddannelsen, og institutleder Michael Sørensen påpegede, at det høje snit på aktuaruddannelsen kan forklares med et begrænset antal pladser samt det høje lønningsniveau efter endt uddannelse. Der blev spurgt ind til en kommende masteruddannelse i Matematik, som henvender sig til gymnasielærere, der underviser i matematik uden at have en tilstrækkelig matematikuddannelse. Den bliver udbudt på Syddansk Universitet i samarbejde med 3 andre universiteter herunder KU. Årsagen til, at Syddansk Universitet er valgt som udbyder er, at universitetet er blevet positivt akkrediteret. Panelmedlemmerne gav udtryk for, at de ser frem til at Københavns Universitet ligeledes bliver positivt akkrediteret og kan udbyde nye uddannelser. Prodekan Grete Bertelsen påpegede, at SCIENCE generelt har fokus på at indføre, at uddannelserne ikke har gymnasierettede specialiseringer, men deciderede sidefag, så man ikke ender med for mange etfagskandidater, som ikke giver kompetence til undervisning i gymnasiet, men også for at styrke den enkelte kandidats profil og tværfaglige kompetencer. Panelmedlemmer var meget begejstrede for dette. Self-assessment test Institutleder Michael Sørensen præsenterede testen for panelmedlemmerne og informerede dem om svarmuligheder og de beskeder, som de studerende vil få på baggrund af deres besvarelse. Panelmedlemmerne gav udtryk for tilfredshed med, at det ved samtlige svar understreges, at uddannelsen forudsætter et højt fagligt matematisk niveau. Det blev italesat, at man først vil kunne se effekten af denne test ved det kommende optag. Der var fra panelmedlemmernes side stor opbakning til, at karrieremodulet i testen tilføjes. Et panelmedlem understregede, at netop karriereovervejelserne er vigtige i forhold til at fange de rigtige studerende, og at gymnasielever har behov for at få et overblik over konkrete eksempler på mulige karriereveje på baggrund af de enkelte uddannelser.

7 Der var blandt panelmedlemmerne en diskussion om, at nogle studerende formentlig har en idé om, at bacheloruddannelsen i matematik er nemmere end andre uddannelser i kraft af den lavere adgangskvotient, selvom dette ikke er tilfældet. Institutleder Michael Sørensen tilføjede, at det i øjeblikket undersøges, om det er muligt at kræve, at de studerende skal have en bestemt karakter i matematik for at kunne blive optaget på en matematisk uddannelse. SIDE 7 AF 9 Øvrigt Et af panelmedlemmerne spurgte ind til virksomhedsspecialer. Prodekan Grete Bertelsen fortalte, at 33 % af SCIENCE s specialer udarbejdes i samarbejde med aftagere. Institutleder Michael Sørensen påpegede, at der er en flaskehals med hensyn til specialevejledning af de kandidatstuderende på Actuarial Mathematics, og at virksomhedsspecialer derfor er særligt relevante på denne uddannelse i den udtrækning det faktisk aflaster de instituttets specialevejledere. Et af panelmedlemmerne efterlyste et større overblik over de arrangementer, som udbydes ved SCIENCE, herunder matchmaking, og påpegede, at det kunne være svært at prioritere mellem de enkelte invitationer, da der ikke nødvendigvis er ressourcer til at deltage ved samtlige arrangementer. Institutleder Michael Sørensen informerede om, at arrangementer udbydes på henholdsvis fakultets- og studenterniveau forholdsvist uafhængigt af hinanden. 5. Orientering om uddannelsespolitiske emner samt KU's strategi Indledningsvis fortalte Jacob Juul Gade fra SCIENCE Erhverv og Myndighed om den nye portal KU Projekt og Job, herunder de tilbud om mattchmaking, Ph.D. karrieredage, Young Investigator Network, samt SCIENCE Innovation Hub, som Erhverv og Myndighed faciliterer. Portalen tilgås fra karriere.ku.dk, og den blev vist, både som studerende og virksomheder ser den. Panelet drøftede hvordan det er muligt at danne sig et overblik over arrangementerne på SCIENCE, både institutspecifikke og for hele fakultetet. Et panelmedlem fremhævede, at det er vanskeligt at forstå formålet med de forskellige events og vide på forhånd hvilke studerende, der vil dukke op. Det blev pointeret, at nogle studerende arrangerer deres egne arrangementer, hvorfor der ikke altid er styring med arrangementerne fra ledelsen. Et andet panelmedlem opfordrede til at holde tæt kontakt med de studerende gennem forskellige arrangementer. Prodekan Grete Bertelsen fortalte herefter om aktuelle uddannelsespolitiske emner, herunder Regeringens nye, digitale vækststrategi, hvor et af de vigtigste initiativer i en SCIENCE-optik er den nye teknologipagt, som skal sikre, at 20% flere danskere om 10 år skal fuldføre en ikke-dimensioneret videregående STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering og Mathematics).

8 Herefter fortalte Grete Bertelsen, at Udvalget om bedre universitetsuddannelser (UUU) under Uddannelses- og Forskningsministeriet 12. marts udgav en rapport på mere end 500 sider med hele 37 anbefalinger til bedre uddannelser, som bl.a. indebærer et fortsat skarpt fokus på forholdet mellem uddannelsesoptag og efterspørgsel på arbejdsmarkedet, en anbefaling om styrkelse af de digitale kompetencer i uddannelserne, en øget anerkendelse af undervisning, og en udvidelse af den nye erhvervskandidatordning (ordinære kandidatuddannelser på deltid). Et udvalg af punkterne fra rapporten blev gennemgået, og der blev talt om hvilken betydning det vil få for SCIENCE. Konklusionen var, at vi allerede arbejdet målrettet med en del af forslagene. SIDE 8 AF 9 Som et sidste uddannelsespolitisk punkt gennemgik Grete Bertelsen det nye bevillingssystem på uddannelsesområdet, der i november 2017 blev indgået ved et bredt politisk forlig. Bevillingssystemet skal erstatte det nuværende taxametersystem, vedrører 13 mia. kr. årligt, og implementeres i Slutteligt fortalte Grete Bertelsen, at KUs bestyrelse i december 2017 vedtog KUs nye strategi frem mod SCIENCE er i fuld gang med at implementere den nye strategi. Såvel KUs strategi som SCIENCEs konkrete udmøntning er på mange områder i tråd med de seneste uddannelsespolitiske initiativer. Det gælder bl.a. i forhold til SCIENCEs store digitaliseringssatsninger og i forhold til målrettet rekruttering af studerende på de ikke-dimensionerede STEM-uddannelser. 5. Orienterende punkter siden sidst a. Opfølgningsskema Panelet havde ingen kommentarer. b. Referat fra møde i Digitaliseringsrådet Panelet havde ingen kommentarer. c. Ris og ros til SCIENCE Panelet udtrykte stor tilfredshed med afholdelsen af aftagerpanelmøderne. Et medlem af panelet fremhævede, at møderne fungerer godt, og at der er åbenhed og lydhørhed over for forslag og kommentarer, og at det er en meget positiv oplevelse at deltage i aftagerpanelet. Det blev fremhævet, at der er gode diskussioner, og som forslag til forbedring blev det foreslået at invitere flere gæster udefra, f.eks. fra det politiske system, hvorved aftagerpanelet kan bruges mere aktivt. Et andet forslag var at lave flere læsevejledninger til materialet, der til visse møder er omfangsrigt. Et medlem af panelet pointerede, at udfordringen er at fortælle og bringe videre til de studerende hvilket arbejdsmarked det er, de kommer ud til, og at der ikke fundet en løsning på dette.

9 6. Evt. Sluttelig blev internationalisering nævnt som et område, der bør være mere fokus på, eftersom der er for få danskere ude, f.eks. i EU, men også i internationale virksomheder. d. Næste møde i aftagerpanelet Panelet blev orienteret om, at næste møde afholdes den 5. november 2018, og at nærmere information om dagsorden og tidsplan udsendes forud for mødet. a. Invitation til reception på AI-centre 12. april Panelet blev inviteret til at deltage i receptionen for åbningen af SCIENCE AI-centre. SIDE 9 AF 9

Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanel for det Biologiske Område M Ø D E R E F E R A T 12. APRIL 2018 Forum Aftagerpanel

Læs mere

Aftagerpanel for Matematik og Datalogi

Aftagerpanel for Matematik og Datalogi KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Matematik og Datalogi MØDEREFERAT 20. APRIL 2017 Forum Aftagerpanel for Matematik og Datalogi Møde afholdt 20. april 2017,

Læs mere

Aftagerpanel for matematik og datalogi. Bülowsvej 17, 1958 Frederiksberg C i Konsistoriums mødesal Lene Knüppel Andersen

Aftagerpanel for matematik og datalogi. Bülowsvej 17, 1958 Frederiksberg C i Konsistoriums mødesal Lene Knüppel Andersen DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for matematik og datalogi MØDEREFERAT 25. NOVEMBER 2013 Forum Aftagerpanel for matematik og datalogi SCIENCE UDDANNELSE Møde

Læs mere

Aftagerpanel for Fysik, Kemi og Nanoscience. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Aftagerpanel for Fysik, Kemi og Nanoscience. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanel for Fysik, Kemi og Nanoscience M Ø D E R E F E R A T 12. APRIL 2018 Forum Aftagerpanel

Læs mere

Aftagerpanelet for Matematik og Datalogi

Aftagerpanelet for Matematik og Datalogi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanelet for Matematik og Datalogi M Ø D E R E F E R A T 11. APRIL 2016 Forum Aftagerpanelet

Læs mere

Aftagerpanelet for Geovidenskab og Planlægning

Aftagerpanelet for Geovidenskab og Planlægning K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanelet for Geovidenskab og Planlægning M Ø D E R E F E R A T 6. APRIL 2016 Forum

Læs mere

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Formanden bød velkommen og orienterede om mindre ændringer i dagsordenen.

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Formanden bød velkommen og orienterede om mindre ændringer i dagsordenen. KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for matematik og datalogi REFERAT 3. NOVEMBER 2014 Forum Aftagerpanel for matematik og datalogi Mødedato: 3. november 2014, kl. 13.00-16.00 Sted: Institut for de matematiske

Læs mere

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø MØDEREFERAT 3. MAJ 2016 Forum Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø Mødedato 7. april 2016,

Læs mere

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt MØDEREFERAT 8. OKTOBER 2014 Forum Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt Mødedato: 8. oktober 2014, kl. 14.00-17.00

Læs mere

Aftagerpanelet for biomolekylærvidenskab og teknologi

Aftagerpanelet for biomolekylærvidenskab og teknologi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Aftagerpanelet for biomolekylærvidenskab og teknologi R E F E R A T 8. JANUAR 2015 Forum Aftagerpanel for biomolekylærvidenskab og teknologi Mødedato: 22. januar

Læs mere

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø MØDEREFERAT 21. OKTOBER 2015 Forum Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø Mødedato: 22.

Læs mere

Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning M Ø D E R E F E R A T 12. APRIL 2018 Forum

Læs mere

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt. Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 16. APRIL 2018 Forum Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Læs mere

Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg

Konsistoriums mødesal, Bülowsvej 17, Frederiksberg KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Naturressourcer, Miljø og Husdyrvidenskab MØDEREFERAT 26. APRIL 2018 Forum Aftagerpanel for Naturressourcer, Miljø og Husdyrvidenskab

Læs mere

Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience. Lærke Sadolin POSTADRESSE

Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience. Lærke Sadolin POSTADRESSE K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience M Ø D E R E F E R A T 7. NOVEMBER 2017 Forum

Læs mere

Aftagerpanelet for Det Biologiske Område. Lærke Sadolin POSTADRESSE

Aftagerpanelet for Det Biologiske Område. Lærke Sadolin POSTADRESSE K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanelet for Det Biologiske område M Ø D E R E F E R A T 14. NOVEMBER 2017 Forum Aftagerpanelet

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Universitetsparken 5, 2100 København Ø. Lokale (frokoststuen på 4. sal).

Institut for Matematiske Fag Universitetsparken 5, 2100 København Ø. Lokale (frokoststuen på 4. sal). KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Matematik og Datalogi REFERAT 26. OKTOBER 2015 Forum Aftagerpanel for Matematik og Datalogi Mødedato: 26. oktober 2015,

Læs mere

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt KØBENHAVNS UNIVERSITET Møde i Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 4. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt Møde afholdt: 4. marts 2014 Sted:

Læs mere

Aftagerpanelet for geovidenskab og planlægning

Aftagerpanelet for geovidenskab og planlægning KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Geovidenskab og planlægning MØDEREFERAT 5. APRIL 2017 Forum Aftagerpanelet for geovidenskab og planlægning Møde afholdt

Læs mere

Aftagerpanelet for matematik og datalogi. Aftagerpanelet for matematik og datalogi

Aftagerpanelet for matematik og datalogi. Aftagerpanelet for matematik og datalogi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Aftagerpanelet for matematik og datalogi R E F A R E T 13. MAJ 2015 Forum Aftagerpanelet for matematik og datalogi Mødedato: 27. maj 2015, kl. 13.00-16.00 Sted:

Læs mere

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om: Mere

Læs mere

Ny bacheloruddannelse i Machine learning og data science på Københavns Universitet, SCIENCE

Ny bacheloruddannelse i Machine learning og data science på Københavns Universitet, SCIENCE Indholdsfortegnelse Ny bacheloruddannelse i Machine learning og data science påkøbenhavns Universitet, SCIENCE Indholdsfortegnelse 2 1. Arbejdsmarkedsbehov for Machine learning og data science dimittender

Læs mere

Aftagerpanelet Fysik, Kemi og Nanoscience

Aftagerpanelet Fysik, Kemi og Nanoscience KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Fysik, Kemi og Nanoscience MØDEREFERAT 6. APRIL 2017 Forum Aftagerpanelet Fysik, Kemi og Nanoscience Møde afholdt 6. april

Læs mere

Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr

Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr MØDEREFERAT 30. OKTOBER 2017 Forum Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr

Læs mere

4. Orientering siden sidst Prodekan Grete Bertelsen redegjorde for de forskellige opfølgningspunkter.

4. Orientering siden sidst Prodekan Grete Bertelsen redegjorde for de forskellige opfølgningspunkter. KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Geovidenskaber og Planlægning REFERAT 8. DECEMBER 2015 Forum Aftagerpanel for Geovidenskaber og Planlægning Mødedato: 8.

Læs mere

Aftagerpanel for biologi og husdyrvidenskab

Aftagerpanel for biologi og husdyrvidenskab DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for biologi og husdyrvidenskab MØDEREFERAT 6. MAJ 2013 Forum Aftagerpanel for biologi og husdyrvidenskab SCIENCE UDDANNELSE

Læs mere

Aftagerpanelet for Biomolekylær Videnskab og Teknologi. Aftagerpanelet for Biomolekylær Videnskab og Teknologi

Aftagerpanelet for Biomolekylær Videnskab og Teknologi. Aftagerpanelet for Biomolekylær Videnskab og Teknologi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanelet for Biomolekylær Videnskab og Teknologi R E F E R A T 19. AUGUST 2015 Forum

Læs mere

Aftagerpanel for Fødevarer, Human ernæring og Idræt SCIENCE UDDANNELSE

Aftagerpanel for Fødevarer, Human ernæring og Idræt SCIENCE UDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Fødevarer, Human ernæring og Idræt MØDEREFERAT 31. OKTOBER 2017 Forum Aftagerpanel for Fødevarer, Human ernæring og Idræt

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel. Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: 18. august 2014 kl Sted: Mødelokale ØF2A

Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel. Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: 18. august 2014 kl Sted: Mødelokale ØF2A I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel M Ø D E R E F E R A T AUGUST 2014 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI

Læs mere

Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience

Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience MØDEREFERAT 17. NOVEMBER 2016 Forum Aftagerpanelet for Fysik, Kemi og Nanoscience Møde afholdt

Læs mere

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted:

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelmøde den 13. februar 2014 M Ø D E R E F E R A T 25. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI

Læs mere

Til stede: Aftagerpanelmedlemmer: Thomas B. Olsen, Lars Leopold Hinrichsen, Elsebeth Sandager, Gitte Laub Hansen, Louise Bünemann og Knud Vindfeldt

Til stede: Aftagerpanelmedlemmer: Thomas B. Olsen, Lars Leopold Hinrichsen, Elsebeth Sandager, Gitte Laub Hansen, Louise Bünemann og Knud Vindfeldt KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 8. OKTOBER 2015 Forum Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Studieleder kommenterede, at punkt 8 bortfalder. Dette vil blive drøftet af forperson og næst-forperson.

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Studieleder kommenterede, at punkt 8 bortfalder. Dette vil blive drøftet af forperson og næst-forperson. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S A M F U N D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Studienævnsmedlemmerne på Sociologi: Charlotte Baarts (Forperson, Studieleder), Jakob Demant,

Læs mere

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 6. MAJ 2019 Forum Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt Møde

Læs mere

Studienævnsmøde den 27. juni Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 27. juni Sted: Anne Kjølby. Referent:

Studienævnsmøde den 27. juni Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 27. juni Sted: Anne Kjølby. Referent: I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnsmøde den 27. juni 2012 M Ø D E R E F E R A T 27. JUNI 2012 Forum Studienævnet

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard Jensen, Ann-Louise Hald, Studievejledningen på NAT, Erik Bjerregaard Pedersen.

Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard Jensen, Ann-Louise Hald, Studievejledningen på NAT, Erik Bjerregaard Pedersen. Uddannelse & Kvalitet, Sundhedsvidenskab Referat Emne: Møde i studienævn for farmaci Dato og tidspunkt: 9. november 2017 Sted: WP 19, 3. sal mødelokale 402 Deltagere: Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard

Læs mere

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt M Ø D E R E F E R A T 14. APRIL 2016

Læs mere

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Medlemmerne af aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 1. JUNI 2011 Forum Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi Møde

Læs mere

Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr

Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr MØDEREFERAT 3. NOVEMBER 2016 Forum Aftagerpanelet for Naturressourcer, Miljø og Husdyr

Læs mere

Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel

Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel I N S T I T U T F O R P S Y K O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel R E F E R A T MARTS 2017 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI Mødedato:

Læs mere

Der bliver ansat en prodekan for forskning og omverdensrelationer.

Der bliver ansat en prodekan for forskning og omverdensrelationer. Ø K O N O M I S K I N S T I T U T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 19. JUNI 2014 Forum Aftagerpanelet STUDIEADMINISTRATIONEN Møde afholdt: 19. juni kl. 16:30

Læs mere

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00 PHD SCHOOL KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 17. MAJ 2016 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 4. maj 2016 kl. 10.00-12:00 KAREN BLIXENSVEJ 4, 2300 Sted: Referent: 13b.0.27 Mia

Læs mere

Prodekan for uddannelse, Grete Bertelsen, redegjorde for overvejelserne omkring sammenlægning af de to bio-aftagerpaneler og bio-studienævn.

Prodekan for uddannelse, Grete Bertelsen, redegjorde for overvejelserne omkring sammenlægning af de to bio-aftagerpaneler og bio-studienævn. KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for det Biologiske Område MØDEREFERAT 27. OKTOBER 2016 Forum Aftagerpanelet for det Biologiske Område Møde afholdt 27. oktober

Læs mere

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor SCIENCE. Fakultet. Afrapporteringsår 2016

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor SCIENCE. Fakultet. Afrapporteringsår 2016 KØBENHAVNS UNIVERSITET Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor Fakultet SCIENCE Afrapporteringsår 2016 Årets uddannelsesevalueringer Dato for dekanens godkendelse Bachelor- og kandidatuddannelserne

Læs mere

DIKUs Undervisningsudvalg. Vedr.: 44. møde d. 24. juni 2013. Sagsbehandler: Ann Steendahl Søndergaard

DIKUs Undervisningsudvalg. Vedr.: 44. møde d. 24. juni 2013. Sagsbehandler: Ann Steendahl Søndergaard D A T A L O G I S K I N S T I T U T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T DIKUs Undervisningsudvalg S A G S N O T A T 1. JULI 2013 Vedr.: 44. møde d. 24. juni 2013 DATALOGISK INSTITUT Sagsbehandler:

Læs mere

Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl

Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl. 10.15-12.00 Deltagere: Jessica Carter (JC), Yuri Goegebeur (YG), Arthur Zimek (AZ), Hans Christian Petersen (HCP), Daniel Merkle

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i matematik-økonomi ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2011 (Rev. 2015) Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard, Studieleder Malthe Grindsted Ulrik, AC-Studievejleder

Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard, Studieleder Malthe Grindsted Ulrik, AC-Studievejleder K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R M E D I E R, E R K E N D E L S E O G F O R M I D L I N G Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard,

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Referat 1) Godkendelse af dagsordenen Dagsordenen blev godkendt. Mødedeltagerne præsenterede herefter sig selv.

Referat 1) Godkendelse af dagsordenen Dagsordenen blev godkendt. Mødedeltagerne præsenterede herefter sig selv. KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 27. MARTS 2017 Forum Aftagerpanel for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Læs mere

Gæster: Luise Mandrup Andersen, Bettina Skårup (fra Antropologisk Analyse)

Gæster: Luise Mandrup Andersen, Bettina Skårup (fra Antropologisk Analyse) I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelet, Institut for Antropologi BILAG A M Ø D E R E F E R A T 07. APRIL 2016 Forum Aftagerpanelet ANTROPOLOGI

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Aftagerpanel for naturressourcer og miljø

Aftagerpanel for naturressourcer og miljø KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for naturressourcer og miljø MØDEREFERAT 21. OKTOBER 2013 Forum Aftagerpanel for naturressourcer og miljø Mødedato: Mandag den 21. okt. 2013, kl. 13.00 16.00 Sted: Referent:

Læs mere

Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl på Aalborg Universitet

Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl på Aalborg Universitet Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl. 9.00-15.00 på Aalborg Universitet Studienævn for Elektronik og IT Fredrik Bajers Vej 7, B1 9220 Aalborg Ø Telefon:

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 20. AUGUST 2014 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK, GERMANSK

Læs mere

Det juridiske Fagstudienævn 5. oktober 2015

Det juridiske Fagstudienævn 5. oktober 2015 Referat af 7. møde i Det juridiske Fagstudienævn Tid: 5. oktober 2015 kl 13.00-15.00 Sted: Bygning 1410, lokale 147 Til stede: Professor Per Andersen (studieleder og formand) Professor Torsten Iversen

Læs mere

Analyse. Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser. 27. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser. 27. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 7. august 5 Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser Af Kristian Thor Jakobsen Med indførelsen af fremdriftsreformen på de lange videregående uddannelser er det tydeliggjort,

Læs mere

Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl Bygning 2630 lokale 102

Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl Bygning 2630 lokale 102 Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl. 14.15-15.45 Bygning 2630 lokale 102 Referat Deltagere: Studienævnsformand Franziska Günzel-Jensen, studienævnsmedlemmer Philipp Schröder,

Læs mere

ØKONOMISK INSTITUT. Aftagerpanelet ved Økonomistudiet MØDEREFERAT 18. JANUAR Aftagerpanelet. Forum. Møde afholdt: 15. januar 2013, kl. 16.

ØKONOMISK INSTITUT. Aftagerpanelet ved Økonomistudiet MØDEREFERAT 18. JANUAR Aftagerpanelet. Forum. Møde afholdt: 15. januar 2013, kl. 16. ØKONOMISK INSTITUT KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanelet ved Økonomistudiet MØDEREFERAT 18. JANUAR 2013 Forum Aftagerpanelet ØKONOMISK STUDIENÆVN Møde afholdt: 15. januar 2013, kl. 16.00 Sted: Frokoststuen,

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e Dato: 24. februar 2015 Reference: J.nr.: REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl. 9.30 i lokale U49e Medlemmer af studienævnet: Formand professor Poul Nielsen (FKF),

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden og bordrunde Dagsordenen blev godkendt, og der blev gennemført en bordrunde, hvor mødedeltagerne kort præsenterede sig.

1. Godkendelse af dagsorden og bordrunde Dagsordenen blev godkendt, og der blev gennemført en bordrunde, hvor mødedeltagerne kort præsenterede sig. KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for geovidenskaber og planlægning REFERAT 9. DECEMBER 2014 Forum Aftagerpanel for geovidenskaber og planlægning Mødedato: 9. december 2014, kl. 14.45-17.15 Sted: Institut

Læs mere

Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Tid: Fredag den 8. september 2017 kl. 09.00-11.00 Sted: 8001-2105 Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Dato:

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i machine learning og datavidenskab ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2019 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 17. DECEMBER 2014 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK,

Læs mere

Uddannelseskvalitet. KU s fempunktsplan. Uddannelsesservice Dias 1

Uddannelseskvalitet. KU s fempunktsplan. Uddannelsesservice Dias 1 Uddannelseskvalitet KU s fempunktsplan Uddannelsesservice Dias 1 Københavns Universitets position i diskussionen om uddannelseskvalitet Københavns Universitet: Er et forskningsintensivt universitet, der

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 18. FEBRUAR 2015 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK, GERMANSK

Læs mere

Prodekan for undervisning Tom Vindbæk Madsen og chefkonsulent Maya Jepsen, dekansekretariatet deltager under punkt 1-4.

Prodekan for undervisning Tom Vindbæk Madsen og chefkonsulent Maya Jepsen, dekansekretariatet deltager under punkt 1-4. Dagsorden for møde i undervisningsudvalg, Institut for Geoscience. 3. september 2014 kl. 15.15 17.15 Prodekan for undervisning Tom Vindbæk Madsen og chefkonsulent Maya Jepsen, dekansekretariatet deltager

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE)

Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE) Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE) Sted: Roskilde Universitet, Universitetsvej 1, 4000 Roskilde Bygning 24.2 (mødelokalet) Dato: Tirsdag, d. 8. november 2016 Tidspunkt:

Læs mere

Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 6 i Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi samt konstituerende møde Tid: 21. januar, kl. 13-15 Sted: 8002-2105

Læs mere

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure beskriver, hvorledes

Læs mere

Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning

Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning MØDEREFERAT 2. NOVEMBER 2017 Forum Aftagerpanel for Geovidenskab og Planlægning SCIENCE UDDANNELSE

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Møde 3/18 i Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag. Afbud Flemming Saugmann Brun (FSB)

Møde 3/18 i Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag. Afbud Flemming Saugmann Brun (FSB) Møde 3/18 i Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag Referat Tid: 13. marts 2018, kl. 13.15-15.15 Sted: Lokale 126, bygning 1330 Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag Til stede Anne Binderkrantz

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Aftagerpanelet for Geovidenskaber og Planlægning

Aftagerpanelet for Geovidenskaber og Planlægning KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Geovidenskaber og Planlægning MØDEREFERAT 2. NOVEMBER 2016 Forum Aftagerpanelet for Geovidenskaber og Planlægning Møde

Læs mere

DIKUs Undervisningsudvalg. 48. Undervisningsudvalgsmøde. Forum. Møde afholdt: 3. april 2014. APL gruppens mødelokale. Sted: Ann Steendahl Søndergaard

DIKUs Undervisningsudvalg. 48. Undervisningsudvalgsmøde. Forum. Møde afholdt: 3. april 2014. APL gruppens mødelokale. Sted: Ann Steendahl Søndergaard D E P A R T M E N T O F C O M P U T E R S C I E N C E K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T DIKUs Undervisningsudvalg M Ø D E R E F E R A T 4. APRIL 2014 Forum 48. Undervisningsudvalgsmøde Møde afholdt:

Læs mere

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer?

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? KOMPETENCEUDVIKLING ER EN NATURLIG DEL AF VORES FORTSATTE SUCCES Nordjyske Bank har i de seneste år været igennem en større omstillingsproces,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Aftagerpanel for biomolekylær videnskab og teknologi

Aftagerpanel for biomolekylær videnskab og teknologi KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for biomolekylær videnskab og teknologi MØDEREFERAT 4. SEPTEMBER 2013 Forum Aftagerpanel for biomolekylær videnskab og teknologi Møde afholdt: Onsdag den 4. sep. 2013,

Læs mere

Studienævnet. Studienævnet. Forum. Møde afholdt: Den 19. maj Sted: Lokale Christina Holbøll. Referent:

Studienævnet. Studienævnet. Forum. Møde afholdt: Den 19. maj Sted: Lokale Christina Holbøll. Referent: I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnet M Ø D E R E F E R A T 19. MAJ 2014 Forum Studienævnet ANTROPOLOGI Møde afholdt: Den 19. maj 2014 Sted:

Læs mere

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport.

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i katastrofehåndtering ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor KØBENHAVNS UNIVERSITET Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor Fakultet Det Juridiske Fakultet Afrapporteringsår 2018 Årets uddannelsesevalueringer Dato for dekanens godkendelse Der er

Læs mere

Referat fra Aftagerpanelets møde d. 8. april 2008 kl

Referat fra Aftagerpanelets møde d. 8. april 2008 kl Referat fra Aftagerpanelets møde d. 8. april 2008 kl. 14 16 Til stede: Helle Samuelsen, Tine Tjørnhøj-Thomsen, Birgitte Refslund Sørensen, Helle Bundgaard, Karen Lisa Salamon, John Thesmer, Susanne Andersen,

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt.

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Møde den: 9. oktober, 2014, kl. 15.15-17.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i datalogi-økonomi ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2019 Indholdsfortegnelse 1 Titel, tilknytning

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Mødelokale ØF2A (på administrationsgangen)

Mødelokale ØF2A (på administrationsgangen) I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Til medlemmerne af Psykologis aftagerpanel R E F E R A T OKTOBER 2016 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI Mødedato:

Læs mere

Referat af møde mellem aftagerpanelet og uddannelserne den 25 april 2016

Referat af møde mellem aftagerpanelet og uddannelserne den 25 april 2016 Referat af møde mellem aftagerpanelet og uddannelserne den 25 april 2016 Sted: Aalborg Universitet, A. C. Meyers Vænge 15. 1 sal, lokale 2.1.024. Tid: Kl. 13 15 Deltagere: Szilvia Gyimóthy, lektor, formand

Læs mere