MUNDTLIG BERETNING VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE I AARHUS 7. APRIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MUNDTLIG BERETNING VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE I AARHUS 7. APRIL"

Transkript

1 MUNDTLIG BERETNING VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE I AARHUS 7. APRIL Kære repræsentantskab og kære gæster. Opstarten på den nye overenskomst har, helt naturligt, fyldt meget siden sidste repræsentantskabsmøde. Det fremgår også ret udførligt af den skriftlige beretning. I denne mundtlige beretning har jeg valgt først at dykke ned i nogle af problemstillinger, som fylder meget i PLO i denne tid. I den sidste del vil jeg så løfte blikket lidt og se lidt mere overordnet på den, stadigvæk, ret alvorlige situation, som PLO befinder sig i. Arbejdet i PLO Jeg vil starte hos os selv. Hvis de praktiserende lægers organisation med en omsætning på 55 mio. medlemskroner skal fylde noget på den meget, meget store sundhedspolitiske scene, så skal vi være enormt dygtige til det, vi laver, og vi skal lave det på et sagligt fundament. Det gælder både vores analyser, det gælder vores PR-arbejde, og det gælder i vores forhandlingsarbejde. Samtidig med, at vi skal agere meget professionelt og seriøst udadtil, så gælder det samme også for de tilbud, vi stiller til rådighed for vores medlemmer, altså vores efteruddannelse, vores daglige medlemsrådgivning og også i den rådgivning af vores funktion som arbejdsgivere, som PLA arbejder med. Der er dertil nye områder, der vokser frem i vores politiske arbejde. Helt indlysende inden for it og data, men også arbejdet med at etablere klynger og de mange udfordringer fra Styrelsen for Patientsikkerhed fylder anseeligt i vores dagligdag. PLO har i de seneste tre år været igennem en tydelig dygtiggørelse af vores sekretariater og vores sekretariatsfunktion, og vi er ikke færdige endnu. Det har kostet rigtig meget arbejde både i sekretariaterne og blandt os politikere - og det koster, som I ved, også medlemmerne en del penge. Jeg vil dog godt starte med at sige tak til alle jer i sekretariaterne, både det ene store og de fem noget mindre. Uanset hvilken af PLO s funktioner, I arbejder med, så bidrager I rent faktisk til en bedre primærsektor i Danmark.

2 Jeres indsats betyder, at vi har kunnet lave en overenskomst, der er tydeligt bedre end den forrige. Jeres indsats betyder, at der i dag bliver set mere seriøst på PLO. Jeres indsats betyder, at vi leverer efteruddannelser, der kun bliver bedre og endnu mere omfangsrige, og jeres indsats betyder, at medlemmerne altid kan få hjælp i en ofte ret kompleks verden. Jeg ved godt, at PLO s politikere ikke er de letteste at samarbejde med, og at vi ikke bare nikker til det første udkast. Jeg ved også godt, at medlemmerne nok ikke sender jer takkekort hver eneste dag. Jeg håber dog ikke, at I er i tvivl om, at I gør en stor forskel, og at den forskel faktisk kan mærkes helt ude hos alle de danskere, der hver dag benytter en lægeklinik, der er medlem af PLO. Jeg vil også godt rette en tak til jer i repræsentantskabet. I skal selvfølgelig have lov til at markere, hvis I mener, at bestyrelsen er trådt ved siden af. Ja, det er vel nærmest jeres pligt og selvfølgelig træder bestyrelser ved siden af - en gang imellem. Helt frisk i vores hukommelse står jo den meget hastige etablering af en arbejdsgruppe, der skulle skabe dette idèkatalog til PLO. Vi fik en del kritik af sammensætningen og måske især måden, som sammensætningen var sket på, men efter at kritikken var kommet ud, og efter at vi noterede os kritikken, så gik PLO, og i høj grad mange af jer her i salen, i gang med at arbejde og fylde dette idékatalog, nærmest til bristepunktet. Så tak for, at I kan adskille en kritik over processen, fra det at komme med kreative idéer til resultatet. Jeg ville gerne love, at vi ikke kommer i en lignende situation igen, men hvis jeg skal være realistisk, så tror jeg ikke, at det er sidste gang, at vi diskuterer sammensætninger af udvalg og arbejdsgrupper og diskuterer, hvordan den demokratiske balance skal være mellem bestyrelse og repræsentantskab. Vi nærmer os det måske lidt i dag med diskussionen om OK21, men måske skulle vi en dag tage diskussionen helt principielt. Bestyrelsen vil helt indlysende gerne lytte til repræsentantskabet. Naturligvis også i forhåbning om, at repræsentantskabet vil lytte til bestyrelsen.

3 Nye forretningsområder Hvis vi ser lidt på PLO, så er vi jo bl.a. kendetegnet ved, at vi er forening for ca små virksomheder. Vi arbejder inden for et område, der er fagligt meget komplekst. Vi arbejder under en aftale med det offentlige, der kan være vanskelig at overskue. Vi har mange samarbejdsflader både lokalt og regionalt, og endelig så arbejder vi under en skiftende lovgivning, som, hvis vi skal være helt ærlige, kun ganske få læger kan overskue fuldstændig. Selv om politikerne taler meget om afbureaukratisering, så har vi til gode at se effekterne af det i vores dagligdag. Tænk bare på de helt aktuelle tilsyns- og journalføringsregler, regler for uddelegering til andet sundhedspersonale, EUpersondataforordning, konkurrencelovgivningen listen er lang. Her har PLO to vigtige missioner. Dels at påvirke myndighederne til at gøre reglerne mere simple og også gerne mere meningsfulde. Men vi skal også hele tiden overveje, om PLO som forening kan gøre noget af det arbejde, som ellers ligger i hver af de 2000 klinikker. Arbejdet med it-sikkerhed og persondataforordningen er vel nærmest en prototype på dette. I runde tal har det vel kostet hver enkelt medlem ca. kr. 500,-. Det får man ikke meget juridisk it-support for ude i hver enkelt klinik. I lidt mindre skala hjælper vi også de kommende klynger med alt det, der giver mening at lave centralt. Det nye app-projekt, som vi laver sammen med Sundheds- og Ældreministeriet, bygger på en lignende tankegang. Bestyrelsen ser nogle meget gode perspektiver i, at vi gør dette i fællesskab og ikke overlader det til otte forskellige systemhuse eller for den sags skyld 2000 lægeklinikker. Personligt har jeg det lidt svært ved, at PLO i dette tilfælde bliver it-udbyder også selv om det kun drejer sig om en app. Dels handler det om rigtig mange penge, og dels kan man sagtens argumentere for, at dette må markedet tage sig af. Når jeg alligevel er enig med resten af bestyrelsen, så handler det om, at vi kan opnå nogle fordele i et fællesskab ved, at alle klinikker bruger den samme app. Det er også langt det bedste for patienter, at de ikke skal forholde sig til forskellige apps, og det sikrer de praktiserende læger en indflydelse, som vi kan få som forening, og som vi aldrig ville komme i nærheden af som enkeltklinikker.

4 Der er næppe tvivl om, at vi også fremover vil stå over for mange lignende situationer, og så rejser spørgsmålene sig jo: Skal PLO brede sig ud over områder, der måske ligger på kanten af traditionelle PLO-opgaver? Har vi ekspertisen, og skal vi have den? Vil det gå ud over vores kerneopgaver? Og vil kontingentet bare stige og stige? Også her vil det være godt, hvis det er noget, bestyrelse og repræsentantskab kan se på i fællesskab. Styrelsen for Patientsikkerhed Styrelsen for patientsikkerhed har fyldt meget i 2017, og det fortsætter i I kender alle til alle problemerne. Jeg har det egentlig lidt sådan, at det er en anelse for nemt at kritisere den opstart, som den nye styrelse har haft. Alle er vel nærmest enige om, at meget af det er en ommer. Det er også vores opfattelse i bestyrelsen. Men i stedet for kun at kritisere så er vores tilgang jo at forsøge at påvirke udviklingen i den rigtige retning? Så nu prøver jeg at tvinge de optimistiske briller lidt ned over mig selv og dermed også over jer: Lad os nu antage, at man vedrørende det risikobaserede tilsyn efter to års indledende arbejde finder ud af, at risikoen for alvorlige mén, ved at besøge sin praktiserende læge, faktisk er umådelig lille, ja, nærmest umålelig. Lad os antage, at man derefter retter tilsynet mod de situationer, hvor der trods alt findes en risiko. Det kunne fx være medicinfejl ved sektorovergange hos ældre patienterne, der får mere end seks præparater, og det kunne være i de helt særlige situationer, hvor det er lægen, der har det skidt, eller hvor ordinationsmønsteret er særligt afvigende. Lad os antage, at man i forhold til journalføringsreglerne konkluderer, at der i almen praksis gælder særlige forhold sammenlignet med en sygehusjournal, og at dette naturligvis også skal påvirke dokumentationens omfang og form. Og lad os endelig antage, at man får beskrevet den rolle, som almen praksis spiller i at beskytte det øvrige sundhedsvæsen. Man beskriver, at almen praksis er uddannet i og bygget op om at visitere borgerne til det bedste, men også det mest lønsomme sundhedstilbud. I en vurdering af almen praksis bør derfor også ligge en vurdering af evnen til at tage hensyn til sundhedsvæsenets samlede ressourcer. Dette gælder ved både den elektive og akutte visitation.

5 Lige nu er der mange kolleger, der bruger meget tid og energi på at stille op til disse tilsyn. I PLO lægger vi også en stor indsats i dette arbejde. Hvis alle disse indsatser får effekt, så kan det altså være, at både Styrelsen for Patientsikkerhed, almen praksis og borgerne kan ende med en god løsning, trods denne mildt sagt noget ujævne start. Det er jo en dagsorden, som vi i høj grad har i fællesskab med alle landets læger. På årets Lægemøde, om 14 dage, kommer dette emne til at fylde en del. Akutpolitik Ude på Bryggen i København, lige ved siden af Styrelsen for Patientsikkerhed, ligger Sundhedsstyrelsen. Og lige nu arbejder de, ud fra forlydender, ret seriøst med en omlægning af sundhedsvæsenets akutsystem. Ikke bare lægevagten og 1813, men hele den akutte indgang til sundhedsvæsenet lige fra den orange akuthelikopter, der flyver mod traumecenteret, til lægevagtsbilen, der kører rundt på Lolland kl. 3 om natten. Som I kan se af den vedlagte artikel til det senere punkt om PLO s akutpolitik, så ser det ud, som om Sundhedsstyrelsen til efteråret åbner døren til en omlægning af akutsystemet og åbner døren helt op. Min opfordring til repræsentantskabet er, at vi tager denne døråbning meget alvorligt. Men inden vi ser en masse muligheder, eller inden vi ser en masse problemer, så tror jeg, vi gør klogt i at gøre vores egne tanker klar og stille os selv det helt overordnede spørgsmål: Hvordan synes de praktiserende læger og PLO, at vores rolle skal se ud i et fremtidens akutsystem? Er vi dér, hvor vi på grund af arbejdsmængden i dagtiden og medlemmernes ønsker skal arbejde på at trække os ud af den forpligtende del af lægevagten også i de resterende fire regioner? Skal vi holde fast i lægevagten i de fire regioner, fordi det fagligt og økonomisk er den bedste løsning? Skal vi arbejde efter en midlertidig løsning i de næste 5-8 år i en tro på, at de praktiserende læger senere bliver i stand til at dække vagten under ordentlige vilkår?

6 Eller skal vi træde ind i dialogen med Sundhedsstyrelsen med en meget åben dagsorden og se, om der kan skabes løsninger, som vi måske slet ikke har tænkt på i dag? Eller kan vi forestille os en kombination af disse? I bestyrelsen står vi meget bag de principielle politiske og faglige tanker, som er fremlagt af Akutudvalget til dette møde. Fraset den oplagte skadestue- eller traumebehandling så er borgeren bedst tjent med at møde en almen mediciner og praktiserende læge ved indgangen til sundhedsvæsenet. Det ændrer sig ikke, bare fordi klokken passerer Bestyrelsen er også godt klar over, at vi i dag ikke kan tilbyde borgerne dette i Region Hovedstaden, og at det begynder at knibe også i andre regioner. Ikke desto mindre beder vi nu repræsentanskabet om nogle pejlemæker. Én ting kan vi i hvert tilfælde være helt sikre på: Vi vil blive spurgt: Hvad mener PLO?, og det ville være godt, hvis vi har et svar på det spørgsmål. De praktiserende lægers faglighed Nu har jeg været formand i tre år. Rigtig meget af min tid er gået med at forbedre vores forhandlingssituation både internt i PLO og forhold til omverdenen. I det arbejde er det helt tydeligt, at grundlaget for overhovedet at have noget at forhandle med er vores lægefaglighed. Lægefagligheden er grundlaget for PLO s eksistens. Hvis ikke alle i sundhedsvæsenet var klar over, at de praktiserende læger rent faktisk er dygtige til deres fag, så var PLO blevet hældt ned ad brættet for længe siden. Denne faglige opgave kan PLO ikke løfte alene langt fra. Vi har behov for hjælp, og det får vi først og fremmest fra DSAM, men i høj grad også fra de fire forskningsenheder, fra alle de kolleger, der er involveret i efteruddannelsen, og fra de mange enkeltvise kolleger rundt om i hele landet, der af en eller anden årsag sidder inde med en særlig indsigt på et helt specifikt område. Tak til jer alle sammen. Jeg vender lige tilbage til DSAM. Jeg tror, alle er klar over, at ligesom vi i PLO diskuterer politik og ikke altid er enige, så diskuterer man også lægefaglighed i

7 DSAM - og er heller ikke altid helt enige. Sådan har det vist altid været i vores to foreninger. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at PLO og DSAM ikke altid går hånd i hånd, når vi bliver bedt om at møde op i styrelser og ministerium. Nogle gange har det rent praktiske årsager eller er forklaret i vores foreningers meget forskellige ressourcer. Andre gange er det simpelthen forskellen i vores to foreningers DNA, der gør sig gældende. Ikke desto mindre skal der ikke være tvivl om, at DSAM udfylder en umådelig vigtig rolle. DSAM sætter nogle meget tydelige retninger. Jeg håber, at alle har læst DSAM s syv almen medicinske pejlemærker. Det er lige præcis pejlemærker. DSAM har også sat tydelige aftryk på debatten om overdiagnosticering det kan kun komme PLO til gavn. DSAM problematiserer nulfejlskulturen, som jo ikke giver mening i et sundhedsvæsen med titusinde variabler. Og DSAM har kommunikeret meget klart, at en stor del af det, borgerne får hos deres praktiserende læge, ikke kan beskrives i instrukser og vejledninger. Fremtidens sundhedsvæsen bliver nødt til at have en grundlæggende tillid til, at lægen og patienten finder nogle gode løsninger sammen. Anders Beich har personligt leveret en enorm, ja nærmest folkeoplysende indsat i pressen. En indsat, som alle praktiserende læger og dermed PLO har meget stor glæde af tak for det. Hvis man måtte have et ønske, så går det på, at DSAM, efter min mening, gerne måtte have lidt flere muskler. Jeg er klar over, at det er en sag for DSAM s repræsentantskab, men prognosen siger vel, at der i fremtiden bliver behov for endnu flere kvalificerede input fra DSAM. I skal komme med input til kvalitetsarbejdet i klyngerne og hele området med almen medicinske indikatorer, I skal møde op utallige steder og rådgive myndigheder og også meget gerne PLO, om meget konkrete, men også meget komplekse områder I skal afgive utallige høringssvar, og det hele skal typisk gå meget stærkt. Så kære DSAM. Tak for indsatsen indtil nu. Omverdenen og især myndighederne har efter min mening behov for et stærkere DSAM. Den rolle kan PLO ikke løfte godt nok det ligger ikke i PLO s DNA.

8 Lægeforeningen En anden vigtig samarbejdspartner, som er en af vor egne, er jo Lægeforeningen. Herfra skal endnu engang lyde en stor og anerkendende tak til Andreas Rudkøbing. Der har været bud efter dig, og du har, som os andre formænd, også været på overarbejde. Jeg har godt set, at du har fået kritik for, at det ikke var dig, der gik forrest med underskriftindsamlinger, mistillidsvotum, syleskarpe læserbreve og hashtagkampagner som #nu-er-det-nok eller hvilket hashtag, der nu måtte være populært i den pågældende uge. Jeg bliver nødt til at sige til de pågældende kolleger, også selv om der skulle have forvildet sig et par praktiserende læger ind imellem: I tager fejl. Hvis Lægeforeningens formand havde stået i spidsen for disse kampagnetiltag, så havde det været det største lægestandsmæssige selvmål i årtier. For helt ærligt: Udfordringen i disse myndighedssager har jo ikke været at finde alle urimelighederne og alle fejlene. De har jo nærmest skreget til himlen. Der er ingen tvivl om, at kampagnerne har haft en enorm gennemslagskraft formentlig langt større, end hvis det var Lægeforeningens kommunikationsafdeling, der stod for dem. Den svære del er at få politikerne rettet ind på noget, der giver mening efter al den ballade. Det er her, at Lægeforeningen først og fremmest skal gøre gavn og det gør Lægeforeningen. Situationen på Færøerne Helt aktuelt står vores kolleger på Færøerne nu over for en konfliktsituation. Jeg er sikker på, at Marius om lidt vil give os et billede af situationen på øerne. Jeg kan dog godt allerede på bestyrelsens vegne meddele, at vi naturligvis forventer, at ingen medlemmer af PLO tager konfliktramt arbejde på Færøerne, og jeg håber og forventer da også, at repræsentantskabet er helt enig i denne udmelding. Den sundhedspolitiske virkelighed for de praktiserende læger og borgerne anno 2018 Nu vil jeg godt løfte blikket fra det halvår, der er gået, og I må godt se det følgende som opvarmning til vores debat om både akutpolitik, de kommunale akutfunktioner og måske især tankerne om den kommende OK21.

9 Alle med interesse for den danske primærsektor bliver nødt til at forholde sig til det følgende spørgsmål: Skal alle danskere have adgang til en praktiserende læge, eller skal vi begynde at indstille os på, at en epoke i det danske sundhedsvæsen er ved at være slut? Vi kan helt lavpraktisk følge antallet af danskere, der er tilknyttet en regionsklinik eller udbudsklinik, og vi kan med en anden målestok følge efterspørgslen på vores egne klinikker. Figur 1: (Udbuds- og regionsklinikker patienter og kapaciteter) Udbuds- og regionsklinikker, patienter og kapaciteter Patienter Kapaciteter (2. akse) 20 0 Kilde: Yderregisteret.

10 Hvis disse prognoser holder stik, så vil regionerne om bare fem år have tredoblet antallet af udbuds- og regions-klinikker, og hver 15. dansker vil mangle en praktiserende læge. Hvis ikke vi og især myndighederne allerede nu arbejder bevidst på, at denne udvikling skal vende igen om fem år, tør jeg godt forudsige, at så bliver udviklingen ikke vendt, og så står vi med en to- eller tredelt primærsektor i Danmark. Nogle vil argumentere med, at vi jo længe har vidst, at rekrutteringen til almen praksis ville lide i disse år, først og fremmest på grund af afgang af nogle store lægeårgange, inden udviklingen vender igen. Det er fuldstændig korrekt, og den forklaring har vi også brugt i PLO.

11 Figur 2: (DRE s prognose fra 2008 sammenhold med den reelle udvikling) Sammenhæng mellem Sundhedsstyrelsens lægeprognose (2012), regioneres udbudsprognose (2008) og antallet af praktiserende læger PLO-læger med ydernummer (fremskrevet med Sundhedsstyrelsens prognose for almen medicinere), 2012 PLO-læger med ydernummer PLO-prognose (uden ændret dimensionering) Udbudsprognose fra Danske Regioner, 2008 Problemet er bare, at den forklaring begynder at blive lidt utæt. Prøv at sammenhold disse kurver. Prognosen er lavet i 2007 af Danske Regioner. (Den orange kurve forudsiger udviklingen i antallet af praktiserende læger frem til 2020 den grå viser den faktiske udvikling, den blå viser Sundhedsstyrelsens seneste prognose): Pointen med at vise denne kurve er ikke at kritisere Danske Regioners analyseafdeling for ikke at kunne forudsige fremtiden. Pointen er, at vi ved, at der kommer et ret stort antal nyuddannet speciallæger i almen medicin ud i disse år, og selv om vi næppe kan dække behovet for praktiserende læger de næste mange år, så er det da ret interessant at følge, hvor disse speciallæger ender. Ender de overhovedet i primærsektoren? Ender de i en klinik, der arbejder under en fælles overenskomst, eller ender de i en regions- eller udbudsklinik? Hvis vi sammenholder kurverne, så kunne det godt se ud, som om der er en reel mulighed for, at vi rent faktisk kan vende udviklingen i antallet af praktiserende læger (den grå kurve), også på kort sigt.

12 Lige nu stiger og stiger antallet af regions- og udbudsklinikker. Hvis der rent faktisk er almen medicinere i disse klinikker, så handler det jo ikke længere kun om lægemangel, så handler det om de kontrakter, som lægerne, Nordic Medicare og Falck kan forhandle sig frem til, sammenlignet med den kontrakt, som PLO s forhandlingsudvalg kan forhandle sig frem til. Og hvem er det så, der har ansvaret? PLO har et stort medansvar. Det var lige præcis det ansvar, vi tog på os, da vi indgik OK18. Vi blev siddende i forhandlingslokalet, vi nærmest ignorerede endnu et lovindgreb i vores økonomiloft, og vi bad jer repræsentantskabet - om at vise tålmodighed og så lige lidt mere tålmodighed. Vi tog ansvaret på os, for selv om OK18 indeholder nogle klare forbedringer for de praktiserende læger, så dokumenterer den aftale også, at vi påtager os et endnu større ansvar i den rolle, vi har, i den nære del af hele sundhedsvæsenet. Og dette i en tid, hvor der er blevet færre praktiserende læger, mens der, som bekendt, er blevet flere danskere. Hvis der er nogen, der efter dette er i tvivl om, om PLO og de praktiserende læger er klar til at tage ansvar, så skal vi have os en alvorlig snak. Men Danske Regioner, og måske især de fem selvstændige regioner, har også et stort ansvar. Hvis vi ser på den lægeprognose, så har regionerne altså nu en mulighed for at lede lægerne derhen, hvor de ønsker dem. Skal almen medicinerne fylde huller på sygehusene? Skal de ud og arbejde til kr. i timen i 37 timer/uge med alt betalt, på jeres egne regionsklinikker og udbudsklinikker? Eller skal de unge almen medicinere være med til at genopbygge og gentænke den praktiserende læge i et fremtidens moderne sundhedsvæsen? Og lad nu være med at sige, at det bestemmer lægerne jo selv. Hvis I, sammen med kommunerne, viser, at I lægger jeres energi, opmærksomhed og økonomi hos de praktiserende læger, i de områder, hvor der mangler praktiserende læger, så kommer de unge almen medicinere også og så bliver de der i mange år. Christiansborgs rolle og ansvar. Hele ansvaret skal dog ikke lægges på de fem regioners og PLO s skuldre. Vi har heldigvis mulighed for at blive gevaldigt hjulpet af Christiansborg. Jeg ved godt, at mange, også PLO, har været noget kritiske og

13 utålmodige med hensyn til den der plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Men nu vil jeg godt trække lidt i land: Det har været et umådeligt vanskeligt farvand at navigere i for vores sundhedsminister. Det kan ingen være i tvivl om. Og det er mit klare indtryk, at ministeren har brugt tiden på at sætte sig grundigt ind i problemerne og se sagen fra flere sider. Det kan vi ikke andet end anerkende. Hvilke konkrete muligheder er det så, at ministeren har? I virkeligheden har hun først og fremmest de samme muligheder som regionerne. Hun kan gøre det attraktivt for almen medicinere at nedsætte sig som praktiserende læger i stedet for alt mulig andet, og hun kan gøre det attraktivt for de ældre praktiserende læger at blive nogle år endnu. Det har man gjort tidligere, og det kan man gøre igen. Dertil har hun og Folketinget, som den eneste af os, muligheden for at påvirke vores fødekæde. Hun har simpelthen muligheden for at vise, at almen praksis udgør en meget vigtig del af fremtidens sundhedsvæsen. Det starter med lægernes uddannelse og lægernes videreuddannelse her ligger bolden alene på Christiansborg og i Sundhedsstyrelsen. Dels er der behov for, at der kommer væsentligt mere fokus på almen praksis og funktionen som praktiserende læge i løbet af medicinstudiet. Universiteterne skal kompenseres for at kunne føre denne anbefaling fra lægedækningsudvalget ud i livet. Og dels er der behov for en væsentlig og hurtig øgning af antallet af almenmedicinske hoveduddannelsesstillinger. Når Christiansborg nu har en masse muligheder, for det har de, så har de også ansvaret. Det er nu, ja, inden for den næste måneds tid, at minister og Folketing tydeligt kan vise, om de planlægger et primært sundhedsvæsen, hvor hver borger fortsat skal have adgang til en praktiserende læge, som de kender og som kender dem. Eller om 50 års primær sundhedstjeneste i Danmark nu skal ledes ind på en helt ny vej, hvor det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at udgifterne vil stige, og lægemanglen kun kommer lægernes pengepung til gode. Fra dette podie kan jeg kun indtrængende opfordre til at, alle politikere og alle embedsmænd, der arbejder med dette område, vil tænke over, om de planer og de handlinger de sætter i gang, rent faktisk også vil føre til det sundhedsvæsen, de ønsker?

14 Endnu engang velkommen til.

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Kære repræsentantskab Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Hvis vi ser ca. et år frem i tiden, så skulle vi i dag meget gerne stå med en ny aftale med det offentlige. En aftale, der skal afløse

Læs mere

Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017

Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017 Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017 En ny aftale krav og forventninger til PLO, men også store muligheder Kære repræsentantskab. Siden vi sidst mødtes i København

Læs mere

Mundtlig beretning november 2018

Mundtlig beretning november 2018 Mundtlig beretning november 2018 Kære alle sammen. Velkommen til efterårets repræsentantskabsmøde. Denne mundtlige beretning vil være lidt anderledes end tidligere. Jeg vil ikke behandle så mange forskellige

Læs mere

PLO Analyse Behov for 100 ekstra uddannelsesforløb i almen

PLO Analyse Behov for 100 ekstra uddannelsesforløb i almen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Behov for 100 ekstra uddannelsesforløb i almen medicin Hovedbudskaber Der skal en ambitiøs plan til for at vende udviklingen med mangel på praktiserende læger

Læs mere

Mundtlig formandsberetning PLO Repræsentantskabsmøde 26. november 2016

Mundtlig formandsberetning PLO Repræsentantskabsmøde 26. november 2016 Mundtlig formandsberetning PLO Repræsentantskabsmøde 26. november 2016 Kære repræsentantskab og kære gæster Denne mundtlige beretning skal jo handle om de forgangne seks måneder. Det kan være lidt af en

Læs mere

MUNDTLIG BERETNING, PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE, 22. APRIL I SØNDERBORG, VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG

MUNDTLIG BERETNING, PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE, 22. APRIL I SØNDERBORG, VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG MUNDTLIG BERETNING, PLO s REPRÆSENTANTSKABSMØDE, 22. APRIL I SØNDERBORG, VED FORMAND CHRISTIAN FREITAG Kære repræsentantskab! Velkommen til repræsentantskabsmødet. Velkommen til vores gæster. Særligt velkommen

Læs mere

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1415 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPPWN Koordineret med: Sagsnr.: 1805246 Dok. nr.: 680738

Læs mere

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 NOTAT 25-01-2018 EMN-2018-00111 1118526 Jane Holm Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 Erfaringer med udbudsklinikker,

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Sundheds- og ældreministeriet Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Danske Fysioterapeuter har med stor interesse læst udkast til lovforslag om frit valg til genoptræning. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

D A T A R A P P O R T

D A T A R A P P O R T D A T A R A P P O R T Almen Praksis 2016 I N D H O L D 1 Kapacitet i Almen Praksis... 3 Antal ydernumre... 3 Befolkningsudvikling... 4 Lægedækningsberegning... 5 Læger fordelt på personrolle... 6 2 Lægedækning...

Læs mere

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Til: Danske Regioner Fra: Dato: 5. marts 2018 Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Denne besvarelsen følger Danske Regioners spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions-

Læs mere

Emne: Etablering af enstrenget akutberedskab i Region Hovedstaden

Emne: Etablering af enstrenget akutberedskab i Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Ekstraordinært forretningsudvalgsmøde den 12. marts 2013 Sag nr. 1 Emne: Etablering af enstrenget akutberedskab i Region Hovedstaden Bilag 2 og Bilag 3 Bilag 2 PLO HOVEDSTADEN Forretningsudvalget

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Kvalitetsarbejdet i almen praksis - fra nationale mål, via overenskomsten til dagligdagen i klinikken

Kvalitetsarbejdet i almen praksis - fra nationale mål, via overenskomsten til dagligdagen i klinikken Kvalitetsarbejdet i almen praksis - fra nationale mål, via overenskomsten til dagligdagen i klinikken DSKS Årsmøde Hotel Nyborg Strand d. 12.-13. januar 2018 v. Christian Freitag, formand for PLO Lidt

Læs mere

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis Hovedbudskaber Ud af 4.404 speciallæger i almen medicin er 770 beskæftiget uden for

Læs mere

GIVER REGIONSKLINIKKER I HOVEDSTADEN BORGERNE EN FAST LÆGE?

GIVER REGIONSKLINIKKER I HOVEDSTADEN BORGERNE EN FAST LÆGE? PLO-HOVEDSTADEN Til medlemmerne af Regionsrådet i Region Hovedstaden Stockholmsgade 55 2100 København Ø Telefon 35 44 10 94 post.hpl@dadl.dk Den 04-09-2018 Sagsnr.: 2016-2934/1416996 KA/BE/AnV Kære Regionsråd

Læs mere

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis PLO-HOVEDSTADEN Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Stockholmsgade 55 2100 København Ø Telefon 35 26 67 00 Fax 35 44 10 99 post.hpl@dadl.dk Den 15-12-2016 Sagsnr: 2016-8088/349669 Init: MaH

Læs mere

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Det koster kun ca. 1.400 kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge Hovedbudskaber I gennemsnit koster det samfundet 1.405 kr. pr. borger at have

Læs mere

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1 Regionsældrerådet den regionale sparring om ældrepolitikken Nyborg 08.05.18. Regionsældreråd. 1 Anker Andersen 7130 Juelsminde. Næstformand i Hedensted Seniorråd Har været med i ganske mange år (lokalt,

Læs mere

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med.

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med. Formandens mundtlige beretning Lilleskolernes Sammenslutnings repræsentantskab Fredag den 8. marts, 2019 På Roskilde Lille Skole ----- Lilleskolernes Sammenslutning er et fællesskab. Et fællesskab for

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder)

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Hvor er det intet mindre end fantastisk! Tænk at stå her og se på en hel sal fuld af prisvindere! Alle os her og alle vores kolleger har bidraget til

Læs mere

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark.

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Praksisplanlægning og bæredygtige lægepraksis I Landsoverenskomsten mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg

Læs mere

Og det bringer mig over i et af hovedkapitlerne i denne beretning.

Og det bringer mig over i et af hovedkapitlerne i denne beretning. Kære kolleger og repræsentanter Velkommen til jer alle. Tillykke med valget i november og et særligt velkommen til jer otte nye repræsentanter, der er her for første gang. Alle her i lokalet kender til

Læs mere

Lægedækning i Almen Praksis i Region Hovedstaden

Lægedækning i Almen Praksis i Region Hovedstaden CENTER FOR SUNDHED Lægedækning i Almen Praksis i Temadrøftelse i Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde den 25. april 2017 v/ Enhedschef Jesper Lihn 1 Dagsorden 1. Lægedækningssituationen i 2. Ny lægedækningsmodel

Læs mere

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 27. juni 2014 Sagsnr. / Dok.nr. 2014-3805 Delpolitik PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner Baggrund Der sker i disse år en omstilling i sundhedsvæsenet

Læs mere

PLO s politik på akutområdet.

PLO s politik på akutområdet. PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 10-04-2010 Sagsnr. / Dok.nr. 2009-7786 / 330203 PLO s politik på akutområdet. 1. Indledning. Det akutte beredskab i det danske sundhedsvæsen er til debat for tiden.

Læs mere

Tale til samråd den 16. december 2016 om konkurser i hjemmeplejen. Og tak til spørgeren for invitationen til samrådet her i dag.

Tale til samråd den 16. december 2016 om konkurser i hjemmeplejen. Og tak til spørgeren for invitationen til samrådet her i dag. Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPBHK Koordineret med: SPOLD Sagsnr.: 1608836 Dok. nr.: 258996

Læs mere

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse Kommunalvalg 2017 Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse 1 Det kan du finde i materialet 1. Kommunalvalg i Friluftsrådets kredse 2. Idékatalog med eksempler på mærkesager 3. Guide og værktøjer

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådstale vedr. spm. AW om Spinraza og lægers frie ordinationsret (lukket samråd)

TALEPAPIR. Samrådstale vedr. spm. AW om Spinraza og lægers frie ordinationsret (lukket samråd) Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 677 Offentligt Su dheds og Ældre i isteriet E hed: MEDINT Sagsbeh.: DEPRHH Koordi eret ed: Sags r.: Dok. r.: Dato: TALEPAPIR

Læs mere

Velkommen til PLO Midtjyllands medlemsmøde 2016 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION

Velkommen til PLO Midtjyllands medlemsmøde 2016 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Velkommen til PLO Midtjyllands medlemsmøde 2016 Dagsorden Velkomst v. formand PLO-M. Karsten Rejkjær Svendsen Forårsnyt fra PLO-M. v. Karsten Rejkjær Svendsen Oplæg ved Christian Freitag, formand for PLO.

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland PLO faktaark 2017 Region Nordjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen.

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Spørgsmå l & Svår om EVA

Spørgsmå l & Svår om EVA Spørgsmå l & Svår om EVA Hvad betyder det, at Region Hovedstaden hjemtager lægevagten? Lægevagten i hovedstadsregionen har hidtil været drevet af privatpraktiserende læger. Når Region Hovedstaden fra 1.

Læs mere

PLO Analyse Stigende antal kontakter og konsultationer i almen praksis

PLO Analyse Stigende antal kontakter og konsultationer i almen praksis Sengepladser på offentlige sygehuse Indlæggelsestid i dage PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 8. marts 27 Sagsnr. 27-72 Aktid. 425539 PLO Analyse Stigende antal kontakter og konsultationer i almen

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 209 Bilag 2 Offentligt mio. kr. til forskel mellem RLTN og PLO s forslag, hvillet ikke står mål med at foretage et lovindgreb. PLO bemærker, at lovforslaget vil stille

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne 2014 - status. PLO s medlemsmøder, november 2013

Overenskomstforhandlingerne 2014 - status. PLO s medlemsmøder, november 2013 Overenskomstforhandlingerne 2014 - status PLO s medlemsmøder, november 2013 1 Disposition for oplægget Køreplanen Aftale om økonomirammen i overgangsåret Fælles hensigtserklæring om forhandling Opgaver

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl.

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl. Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 78 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets

Læs mere

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010.

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Kære medlemmer. Regionsbestyrelsens ambition er, at den skriftlige beretning skal være det sted, hvor medlemmerne

Læs mere

Valg til PLO-Hovedstaden/PLO s repræsentantskab 2016

Valg til PLO-Hovedstaden/PLO s repræsentantskab 2016 Valg til PLO-Hovedstaden/PLO s repræsentantskab 2016 Valgoplæg og selvdeklarering Hver kandidat skal udfylde nedenstående selvdeklareringsskema og kan eventuelt samtidig komme med et valgoplæg. Du bevæger

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 289 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPAAK Koordineret med: - Dok.

Læs mere

Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Digitalisering i det offentlige National

Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Digitalisering i det offentlige National Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi det offentlige National 2016-2020 Omfattende digitaliseringsstrategi gældende for stat, regioner og kommuner.

Læs mere

Ledelse sådan! helhedsorienterede blik på, hvad der er bedst for borgeren, barnet eller den opgave, der står i centrum.

Ledelse sådan! helhedsorienterede blik på, hvad der er bedst for borgeren, barnet eller den opgave, der står i centrum. Ledelse - sådan! Ledelse sådan! Ledelsesgrundlaget i Rebild Kommune skal være med til at sikre, at vi har den rigtige ledelse til den bedst mulige løsning af kerneopgaven og den rigtige ledelse i forhold

Læs mere

Vær fornyende. Ta ledelse. Kerneopgaven. Skab følgeskab. Ledelse - sådan! Ha styr på driften

Vær fornyende. Ta ledelse. Kerneopgaven. Skab følgeskab. Ledelse - sådan! Ha styr på driften Vær fornyende Ta ledelse Kerneopgaven Skab følgeskab Ha styr på driften Ledelse - sådan! Vær fornyende Ledelse sådan! Ta ledelse Kerneopgaven Ha styr på driften Skab følgeskab Ledelsesgrundlaget i Rebild

Læs mere

Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland

Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

Praksisformer i Region Sjælland

Praksisformer i Region Sjælland Praksisformer i Region Sjælland Mulighederne er mange. Klinik på distance? Generationsskifteaftaler? Nedsat patienttal i en årrække? Praksis på prøve? Praksisbus? Kombinationsstillinger? Eller alternativ

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir Anledning Lukket samråd i Finansudvalget Dato / tid 9.

Læs mere

Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne

Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne - En netværksstyringsstrategi 2 3 Hvorfor netværksstyringsstrategi Vi lever i dag i et meget mere komplekst samfund end nogensinde før. Dette skyldes

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

L L

L L L 227 Bilag 17 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 81 Dok nr.: 1236363 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 81 (L 227 forslag til lov om ændring

Læs mere

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen.

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk 20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Af Til undervisningsministeren Bertel Haarder (V) 20-11-2009

Læs mere

Minister uden smertegrænse

Minister uden smertegrænse Minister uden smertegrænse Ministeren for Sundhed og Forebyggelse, Jakob Axel Nielsen (K), har ingen smertegrænse for, hvor stor en del af de offentlige sundhedsopgaver, der bliver udført på de private

Læs mere

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser NOTAT Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser De praktiserende lægers sygebesøg hos borgeren er som led i den nye overenskomst

Læs mere

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk At indlede et nyt bureausamarbejde er en stor og vigtig beslutning som annoncør. Kompetencer, kreativitet, pris og ikke mindst kemi er blot nogle af de parametre, der gerne skal gå op i en højere enhed,

Læs mere

Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5.

Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5. 1 Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den 15.-16. april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5. Velkomsttale Kære gæster, kære kollegaer Sundhedsvæsenet er under pres. Flere patienter skal behandles, nye

Læs mere

Etisk forventningskatalog

Etisk forventningskatalog LOS De private sociale tilbud Etisk forventningskatalog Gældende for samtlige af LOS medlemmer LOS 24-02-2015 Indhold Indledning... 3 Formål med LOS etiske forventningskatalog... 3 Værdigrundlag... 3 Professionalisme...

Læs mere

Kommunikationspolitik Assens Kommune

Kommunikationspolitik Assens Kommune Kommunikationspolitik Assens Kommune Indholdsfortegnelse 1.0 Kommunikationspolitik...3 1.1 Sådan omsætter vi kommunikationsprincipperne...4 1.2 Sådan føres Kommunikationspolitikken ud i livet...5 1.3 Kommunikation

Læs mere

Kommunikationspolitik Assens Kommune

Kommunikationspolitik Assens Kommune Kommunikationspolitik Assens Kommune Indholdsfortegnelse 1.0 Kommunikationspolitik...3 1.1 Sådan omsætter vi kommunikationsprincipperne...4 1.2 Sådan føres Kommunikationspolitikken ud i livet...5 1.3 Kommunikation

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Sjælland

PLO faktaark 2017 Region Sjælland PLO faktaark 2017 Region Sjælland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter pr.

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Formandsberetning. Skriftlig. PLO s repræsentantskabsmøde den 6. april 2019

Formandsberetning. Skriftlig. PLO s repræsentantskabsmøde den 6. april 2019 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Formandsberetning Skriftlig PLO s repræsentantskabsmøde den 6. april 2019 Kristianiagade 12 Tlf 3544 8477 E-post plo@dadl.dk Fax 3544 8599 2100 København Ø Tlf (direkte)

Læs mere

Formandsberetning. Skriftlig. PLO s repræsentantskabsmøde den 24. november 2018

Formandsberetning. Skriftlig. PLO s repræsentantskabsmøde den 24. november 2018 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Formandsberetning Skriftlig PLO s repræsentantskabsmøde den 24. november 2018 Kristianiagade 12 Tlf 3544 8477 E-post plo@dadl.dk Fax 3544 8599 2100 København Ø Tlf (direkte)

Læs mere

Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her!

Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her! Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her! Vi er nu i det sidste år i denne valgperiode, og vi er så småt ved at sætte flueben ved det mange ting, vi har gennemført.

Læs mere

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3.

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. Talepapir Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. december 2018 **DET TALTE ORD GÆLDER** Kære gæster, Velkommen til Finans

Læs mere

Repræsentantskabsmøde den 31. maj 2016

Repræsentantskabsmøde den 31. maj 2016 Repræsentantskabsmøde den 31. maj 2016 Pkt. 4: Aflæggelse af organisationsbestyrelsens årsberetning, herunder om forretningsførelsen for det senest forløbne år Mundtlig beretning ved Steffen Morild, formand

Læs mere

Finansieringsmuligheder

Finansieringsmuligheder Besparelser Lighed i sundhed er for os ikke blot et spørgsmål lom, at der skal være lighed socialt og geografisk. Det handler også om, at psykiatrien skal ligestilles med somatikken. SF mener, at vi skal

Læs mere

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5 »Virkeligheden er desværre, at nogle patienter cykler meget rundt i systemet. De er i behandling hos flere forskellige specialister, men de har det stadig skidt.,«fortæller Linda Jeffery, Klinik for Multisygdomme.

Læs mere

Fakta om almen praksis

Fakta om almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION 5.december 2012 Fakta om almen praksis Sagsnr. / Dok.nr. 2010-2461 / 1. Antal praktiserende læger i 2012. Der var ifølge Lægeforeningens medlemsregister 3.578 praktiserende

Læs mere

Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen

Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen Regionernes vision for et helt og sammenhængende sundhedsvæsen Regionerne er meget mere end sygehuse Regionerne er også en række nære sundhedstilbud:

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION. Velkommen til PLO Midtjyllands Forårsmøde 2017

PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION. Velkommen til PLO Midtjyllands Forårsmøde 2017 Velkommen til PLO Midtjyllands Forårsmøde 2017 Dagsorden Velkomst og præsentation v. formand for PLO-Midtjylland Lise Høyer Status OK17 v. formand for PLO Christian Freitag Forårsnyt fra PLO-M v. Lise

Læs mere

Stillings- og personprofil. Direktør PLO. Praktiserende Lægers Organisation

Stillings- og personprofil. Direktør PLO. Praktiserende Lægers Organisation Stillings- og personprofil Direktør PLO Praktiserende Lægers Organisation Oktober 2015 Opdragsgiver PLO s bestyrelse Adresse Praktiserende Lægers Organisation PLO Kristianiagade 12 2100 København Ø Tlf.

Læs mere

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget

Læs mere

Lederstrategi. November 2002. Danske Fysioterapeuter

Lederstrategi. November 2002. Danske Fysioterapeuter Lederstrategi November 2002 Danske Fysioterapeuter DANSKE FYSIOTERAPEUTERS LEDERSTRATEGI 1. Politik...3 2. Lederens rolle og ansvar...3 3. Strategi...5 4. Mål og handling...6 5. Evaluering...8 Danske Fysioterapeuters

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Klynger - kom godt fra start. Ved spørgsmål kontakt mobil:

Klynger - kom godt fra start. Ved spørgsmål kontakt mobil: Klynger - kom godt fra start Ved spørgsmål kontakt Betina.Eskesen@rsyd.dk mobil: 23807643 Fakta om klynger ifølge OK18 Fakta om klynger ifølge OK18 Vision for kvalitetsarbejdet Nå ud til alle læger Opleves

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland PLO faktaark 2017 Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart 1. februar 2016

Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart 1. februar 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Kære Repræsentantskab Først og fremmest skal I have tak for jeres fine bidrag til Rådets arbejdsweekend i februar. Det var meget interessant og vigtigt

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

DEN PRAKTISERENDE LÆGE NU OG I FREMTIDEN. Forord 3. I Vision 5

DEN PRAKTISERENDE LÆGE NU OG I FREMTIDEN. Forord 3. I Vision 5 1 DEN PRAKTISERENDE LÆGE NU OG I FREMTIDEN Forord 3 I Vision 5 II Hvilke værdier skal almen praksis i fremtiden bygge på? 5 Centrale værdier i læge-patient-forholdet 5 Centrale værdier i lægerollen 6 Centrale

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

9. Notat om forskellige praksistyper

9. Notat om forskellige praksistyper BUDGET 2020 9. Notat om forskellige praksistyper Regionsrådets budgetkonference den 17. og 18. september, 2019 Patientforløb og Økonomi Christoffer Rommedal Bidstrup Direkte +4523322895 c.bidstrup@rn.dk

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis

PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 8. januar 2019 PLO Analyse Høj tilfredshed med almen praksis Hovedbudskaber Patienterne er generelt meget tilfredse med almen praksis. Mere end 121.000 patienter

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? Der kommunikeres meget i det offentlige. Der er love og regler for hvad der skal siges til offentligheden i hvilke situationer. Der er lokalplaner,

Læs mere

Udkast. Ansøgning om tilladelse til at etablere forsøg med nye organisationsformer efter sundhedslovens 233, stk. 2

Udkast. Ansøgning om tilladelse til at etablere forsøg med nye organisationsformer efter sundhedslovens 233, stk. 2 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 4. september 2017 Udkast Ansøgning om tilladelse til at etablere forsøg med nye organisationsformer

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere