Læring og Samarbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læring og Samarbejde"

Transkript

1 1 Kontrakter Børn og Unge Læring og Samarbejde Daginstitutionen Tumlehøj i Suldrup I Skrivende stund, d. 25.marts 2015 har vi 110 børn, 4 småbørnsgruppebørn og 106 børnehavebørn. Ansatte: 20 personer fordelt således : 1 kontraktholder, 9pædagoger, 1 PAUer, 2½ medhjælpere(59 t), ½pedel(19t), 12½ t flexjob til køkken og morgenåbning, 3 t husassistent i flexjob, 1 studerende i praktik, 1 virksomhedspraktikant og 1 PAU-elev, 1 rengøringsassistent Evaluering d.22.nov.16: vi har 96 børn fordelt på 9 småbørn og 87 børnehavebørn. Ansatte: 20 ansatte fordelt således, 1 kontraktholder, 10 pæd, 1X10 t PAU, 3 medhjælpere (38 t), 1/2 pedel (19 t), 5 t flexjob fordelt på 2 personer, 1 rengøringsassistent, 1 praktikant fra produktionsskolen, 1 kontorelev.

2 2 Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering Evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering af inklusionsindsatsen med fokus på større mangfoldighed i A.1.1. Udfordre den traditionelle inklusionstænkning ved at facilitere nye former for udviklings- og læringsmiljøer, der tilgodeser barnets individuelle behov. Kontraktholder Jan 15 ledelsesseminar hvor vi drøfter udvikling af mini-sfo. Marts 15 personale fra bhkl/sfo og bh mødes og forbereder forløbet før/ i og efter minisfo. Evalueres efterår 15. læringsmiljøer og læringstilgange. A.1.2. Styrkelse af de faglige fællesskaber og faglige netværk på tværs af skoler og 0-6 årsområdet A vi vil arbejde med forbundetheder mellem dagplejen/småbørnsgruppen og børnehaven og mellem skole/sfo og børnehaven, på en måde så børnene oplever det som et glidende forløb at fortsætte i minisfo. De kender de fysiske rammer og de har mødt de voksne inden de permanent flytter i skolens bygninger. Forbundetheden mellem dagpleje/småbørnsgruppe og børnehave skabes gennem legestuen i børnehaven på skift hver onsdag og projektgruppen mere herom senere. Overgangen fra DP/VU til børnehave placerer vi fysisk sammen med legestue og småbørnsgruppen i de første måneder A drøftelse af overordnede strategier. Fællesskaber og muligheder. Hvordan gør vi hinanden gode. Hjælper hinanden/sparring. Idégenererer. Chef og kontraktholder Effekten af dette vurderes løbende og evalueres i A.1.2. Vi har fælles ledelsesmøde hver 2.uge. Forløbet er effektueret. Vi har evalueret forløbet og konstateret, at trods alle gode hensigter, så er der stadig nogle få børn, som har svært ved at håndtere kravene i skolesammenhæng. Vi har afholdt fokusgruppeinterview med personale og har planlagt det med forældre og børn omkring mini-sfo mhp at kunne lave en ny vision for mini-sfo. Forbundetheden er lykkedes fint mht legestuer/småbørnsgrupper og børnehave. Overgangen fra vuggestue til børnehave er helt optimalt. Barnet går selv over i den anden gruppe til de aktiviteter som føles udfordrende og til sidst flytter de helt. Fantastisk at opleve. Vi har afholdt møderne og der har været tale om mange driftsmæssige koordinering og sparrings opgaver. Vi udvikler på vores praksis ved at snakke om hvad kan vi understøtte og hvad skolen fortsætte med af det vi har startet.

3 3 Ledelsesforløb med Lone Hersted har vi kørt fælles helt fra start. Der har vi udviklet meget i retning af fællesskab A skolen forberedes på til at kunne møde ALLE børn bedst muligt, Bl.a deltager de i netværksmøderne om enkelte børn det sidste år inden skolestart. A Der evalueres midt 2016 på om det forbedrer barnets start så meget, at det skal gøres generelt. A Det har betydet at inklusionsbørn har fået en bedre skolestart, da starten og forløbet har været drøftet i god tid på møde i bh, hvor skolen, forældre og ppr var tilstede. Det er en ordning vi kører videre. A Dagplejen forbedrer Tumlehøjs muligheder for at modtage ALLE børn bedst muligt ved at lave overleveringsmøder fra Dagpleje til børnehave, med deltagelse af forældrene i de tilfælde hvor det giver mening. A Der evalueres midt 2016 på om det forbedrer barnets start så meget, at det skal gøres generelt. A Vi fortsætter med overleveringsmøder der hvor det vurderes at være bedst. Af ressourcegrunde gør vi det ikke generelt. A Tumlehøj vil arbejde med en naturvidenskabelig tilgang til læring og i den forbindelse kan vi få brug for faglig viden omkring forskellige ting. F.eks loven om eks hvorfor kan noget flyde. Hvad er fotosyntese osv. Vi vil prøve at lave materialeposer omkring forskellige emner, så det er let at gå til for alle. A vi aftaler hjælp og sparring fra nogle af skolens lærere. A Dette mål har vi ikke nået at arbejde systematisk med. Vi har eksperimentet med natur og naturvidenskabelig tilgang, men kun som metode og ikke så meget på fagligt indhold. A.1.3. Styrkelse af indsatsen i forhold til det fælles A implementere den handleplan vi har udarbejdet sammen med dagplejen og skolen. Chef og kontraktholder Forløbet drøftes i styregruppen 2 gange årligt og tilrettes efter behov. A.1.3.Handleplanen er fulgt og der er lavet sprogvurdering på alle børn i børnehaven, både

4 4 A.2. Trivsel: Fokus på indsatser der skal styrke trivslen for alle børn - og særligt trivsel i forhold til drenge. sprogarbejde på tværs af skoler og dagtilbud A.2.1. Arbejde systematisk med at styrke de forpligtende fællesskaber/teamsamarb ejdet mellem de voksne der er omkring børnene. A.2.2. Styrkelse af børnenes inddragelse i planlægningen af deres egen udvikling og læring. Sprogpædagoger i dagplejen og Tumlehøj og læsevejlederen arbejder sammen omkring sammenhænge. Hvad laver de hver for sig, hvor er der overlap. Inspirere hinanden til indsatser der vil forbedre børnenes muligheder for at klare sig bedre på næste trin. I dagplejen gøres status på barnets sprog ved 2 år, i bh 3 og 5 år, i skolen i 0.kl A Udvikle systematik i måden at iagttage og beskrive børns udvikling på A Vi vil arbejde med at skabe refleksive læringsmiljøer, hvor vi er undersøgende sammen med børnene. Samtidig skulle det gerne bidrage til at opfylde Kontraktholder, dagplejepæd, sprogpæd,læsev ejleder m.fl Kontraktholder og pædagogerne A Dagplejen bruger metoden/skemaet: Alle med - det viderefører vi i børnehaven og bruger slutresultatet derfra til at starte på et skema med målcirkler for det enkelte barn ved start i Mini-sfo. Skemaet Alle Med bruges i forbindelse med forældresamtalerne, således at forældrene inddrages mere i udviklingen af deres barn. A først Emnet, hvad ved vi allerede. Hvilke hypoteser har vi, altså hvad tror vi. Ud at undersøge. Hvad fandt vi så ud af. Efterbehandle, tegne, fortælle, lave film. når de er 3,4 år og igen ved 5 års alderen. I børnehaven arbejdes der med dialogisk læsning. Vi har genindført biblioteksudlån til forældre, da det medvirker til bedre udvikling af børns sprog. I skrivende stund er det også etableret til dagplejeforældrene, som er her i legestue hver 14.dag. Vi har forsøgt at få fokus på sundhedsplejerne og forældrene til de helt små børn, for at få skærpet betydningen af den tidlige kommunikation mellem barn og omsorgsgiver. A Det er kun nogle af dagplejebørnene der har et udfyldt skema med i bh. Vi starter et eller fortsætter det der er startet, da det er et godt redskab til vurdering af barnets udvikling. Hvor skal der sættes ind. Godt fælles redskab for samarbejdet mellem forældre og personale. Målcirklerne er udarbejdet på alle børn inden start i Mini-sfo. A Denne tilgang har været brugt i mini-sfo, men særligt i børnehavegrupperne. Vi er blevet mere inspireret af Hattie og Nottingham i forhold til feedback og læring.

5 5 dogmerne motivation, helhed, mening og læring. Den naturvidenskabelige tilgang afprøves i et praksisfællesskab i mini-sfo, hvor de forskellige faggruppers kompetencer kommer i spil Vi stiller spørgsmål i stedet for at give svar for at fremme børns refleksivitet. A I individuelle tilfælde vil vi forsøge med KID SKILLS en metode vi så anvendt i Finland A planen er sammen med barnet at opstille hvad er det det skal lære, hvad kan hjælpe, hvem kan hjælpe, fejre det når barnet har lært det. Vi afprøver med nogle børn og finder ud af hvor stor effekt har det og hvor ressoucekrævende er det. Evalueringen viser om det skal fortsætte eller vi kan finde en anden og bedre metode. A Den ældste gruppe opstillede mål for og sammen med det enkelte barn. Det blev alt for ressourcekrævende, så nu er de gået over til fællesmål for gruppen. De bruger samme model som i skolen. Hvad er målet. Hvad kan jeg nu- jeg kan med hjælp jeg kan selv jeg kan det så godt jeg kan hjælpe andre. Princippet om livslang læring og at man altid skal øve sig i noget bliver italesat hele vejen gennem børnehaven. Dette tror vi betyder, at børnene forholder sig til, at det er helt naturligt at øve og lære.

6 6 Strategiområde B: Det tværfaglige samarbejde. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering Evaluering B.1. Helhed: Styrkelse af den tidlige forebyggende indsats. Centerchef BU Chef for Familie og Handicap B1.1. Der er indkaldt til møder om input til udviklingsprojektet om det tværfaglige samarbejde og tidlige indsats. B.1.1. Projekt på tværs af centre der sætter fokus på den fremskudte forvaltning med inddragelse af samarbejdsparter fra Center Familie og Handicap og Center Sundhed. B.1.1Der har været afholdt to fællesmøder omkring tidlig indsats og det tværfaglige samarbejde. Den tidligere direktør udtrykte, at nu var det slut med at se hvad vi havde på hylderne og kunne tilbyde, nu skulle vi se hvad der var brug for og så tilbyde det. Projektet var beregnet for aldersgruppen 0-16 år. Sommer 16 blev det ændret til at være fra 0-5 år og vi er tilbage til at tilbyde det vi har på hylderne. Projektet (FI) handler kun om nye børn og familier. Vi har haft eet møde i vores distrikt. B.1.2. Samarbejde på tværs af centre B Samarbejde med center sundhed omkring småbørnsfamilierne Sundhedsplejen og Tumlehøj skaber plads til mødregruppe /børnetræf i Tumlehøjs lokaler. Vi har faciliteter til de små børn og VIL skabe plads til dem en formiddag om ugen. Sundhedsplejersken og pædagogerne i Tumlehøj kan bidrage med input til familierne om hvad der måtte være brug for. B.1.2 Sundhedsplejersken og lederen af Tumlehøj aftalte at mødregruppen skulle flytte i Tumlehøjs lokaler. De kom desværre kun én gang. Sundhedsplejersken siger de hellere vil mødes hjemme hos hinanden. U middelbart er det en dårlig ide, da erfaringen er, at så er der nogen der falder fra, da de ikke orker at vise deres hus frem.

7 7 Hvad er vigtigt forældrene gør for at give deres børn de bedste betingelser. B vi får uddannet en sundhedsambassadør, der sammen med personalet sætter fokus på sundhed. Hvad er sundhed? Diætisten inddrages i forhold til kost. Sundhed er også bevægelse, røg og rusmidler, mental sundhed. Der vil være fokus på forskellige dele hen over kontraktperioden. Vi har et samarbejde med center sundhed omkring personalets sundhed og den afsmittende virkning det får på børnene B Vi har revurderet kostpolitikken. I den forbindelse har der været holdt forældremøder med kostvejlederen og en anden foredragsholder, der fortalte om det der teknisk sker i kroppen ved indtagelse af forskellig slags mad. Tumlehøjs Team har deltaget i stafet for livet, her var både personale, forældre og børn repræsenteret. Vi har mange tiltag der inkluderer bevægelse. Vi har røgfri arbejdsplads. Vi har haft emneuge med børnene omkring mental sundhed, hvor mobning var en del af programmet. B Samarbejde med ældrecenteret himmerlandshave fortsætter B1.2.3 På ledelsesplan handler det om udviklingen af Suldrup som område, dette er også sammen med Suldrup skole. Generationer mødes For børn og beboere er det i form af besøg på himmerlandshave for at synge eller andet. Hvert år i ca juni kommer kørestolsbrugerne i børnehaven til kaffe, boller B programmet fra tidligere år er fulgt og i år har der været flere fælles aktiviteter på programmet da børnene var på plejehjemmet. Nogle bagte boller, andre lavede perler og en gruppe læste. Sjov historie: En dag børnene var på tur mødte de en ældre dame med rolator. Et barn spurgte om hun ikke godt nok var ude på plejehjemmet sammen med dem. Hun blev

8 8 og sang. glad over at de kunne kende hende. B.2. Åbenhed: Styrkelse af læringsmiljøerne gennem samarbejde med eksterne samarbejdspartnere B.1.3.kompetence udviklings projekt mellem dagtilbuddene og socialstyrelsen B.2.1 Et særligt fokus på samarbejde og partnerskaber med eksterne interessenter herunder foreninger, virksomheder, kulturskole, musikskole, biblioteket, ungdomsskolen mv. B.1.3. Forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb. B evt partnerskabsaftale med musikskolen, idrætsklubben og FDF Centerchef BU Centerchef KF m.fl. Kontraktholder B.1.3. Alle pædagoger på kursusdag i feb/marts. Fælles opsamling på P møde i marts. Arbejdsgruppe med 1 fra hver kursusdag opsamler og laver udkast til vores lokale politik og handleplan i april 15. I maj afleveres vores politik og handleplan til socialstyrelsen, hvorefter vi senere i maj får sparring herpå. Endelige tilrettelser laves efterfølgende og den drøftes i bestyrelsen og besluttes efterfølgende. Forældrene informeres om planen, således at de har mulighed for at forstå vores handlinger. B Vi vil undersøge mulighederne for hvad forældrene vil betale for at deres børn deltager i. Derefter vil vi lave aftaler med de relevante parter. B.1.3. Planen er gennemført og vores lokale politik er vedtaget og godkendt af bestyrelsen. Bestyrelsen har valgt, at planen ikke skal lægges på hjemmesiden, men forældrene skal blot informeres om at vi har en plan. B Vi forsøgte med aftaler med den lokale idrætsforening IK-FREM, men det strandede pga tidspunkterne på dagen for afholdelse af aktiviteterne. Gymnastikafdelingen henter børnene fra Tumlehøj til Gym, således flere har mulighed for at deltage. Pladsforholdene i Tumlehøj er

9 9 udfordrede, så derfor har vi ikke forsøgt at lave musikundervisning herude. B Biblioteket vi følger dem på deres hjemmeside og bruger dem som inspirationskilde. Vi synliggør biblioteket og deres store arbejde overfor forældrene og dermed anspore dem til at komme der med deres børn. B Bøger i fokus, dialogisk læsning, halfdan år med rim og remser, vi deltager i deres teaterforestillinger mv. B samarbejdet mellem biblioteket, os, dagplejerne og forældreudlån er etableret, som tidligere nævnt. Strategiområde C: Ledelse og styring Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering C.1.1. C Direktør og Implementering og Implementering af OLP og OLP Centerchef udvikling af en feedbackstruktur som platform for etablering fra direktør til feedbackstrukturer mellem barn. centerchef og kontraktholder/dec. organisation C.1. Sammenhæng i styring: Udvikling af en feedbackstruktur/ Læringskæde som model for effektiv evaluering og ledelsesinformation Hvert led i organisationen skal udvikle feedbackstrukturer og tæt-på-modeller der styrker vores styring og sammenhæng i CBU. Evaluering C Kontraktholder Vi har ingen ledelsesteam i C I stedet er jeg i

10 10 Implementering af OLP på de enkelte kontraktområder og etablering af feedbackstrukturer mellem ledelsesteam og medarbejdere Tumlehøj, så se nedenfor ledelsesteam med Suldrup skole. Er tidligere beskrevet. C.2. Fokus på resultater: Videreudvikling af en systematisk resultatopfølgning. C.2.1. Videreudvikling af evalueringsmetoder der kan kvalificere arbejdet med læring, udvikling og trivsel. C Etablering og implementering af metoder for hvordan-ledelsenkommer-tættere-på-denpædagogiske-praksis C Etablering og implementering af metoder for hvordan-sikrer-vikvalitet-i-opgavevaretagelsen Centerchef og kontraktholder C Hvert kvartal afholdes der møde mellem kontraktholder og teamet omkring den enkelte børnegruppe. Her drøftes i overordnet perspektiv hvordan personalet oplever kvalititeten i deres arbejde. Hvilke udfordringer har de? Deres evaluering og dokumentation. Hvordan udnytter de den upåagtede faglighed? Osv osv. Hvordan gør vi hinanden gode? Tilrettes løbende og sommer 2016 evalueres metoden. C1.1.3 Møderne har været afholdt og alle er enige om at det er positivt og bidrager til at ting kommer til at ske og forskellige ting afprøves. Møderne fastholdes, dog kun af 1 times varighed. C På dagtilbudsområdet har der ikke været tid til videreudvikle evalueringsmetoder. C.2.2. C Kontraktholder C.2.2.1Personalet anvender modellen jævnligt. På feed- C Modellen er anvendt og

11 11 Videreudvikling af metoder der kan kvalificere arbejdet med læring, udvikling og trivsel i Tumlehøj Anvendelse af 7-kants modellen til både de didaktiske overvejelser, planlægning og evaluering. back møderne drøftes det hvilken effekt det har i forhold til anden type planlægning. den er god i forhold til at skabe og fastholde fælles mål og metoder. God til synliggørelse og forståelse for forældrene. Vuggestuen har dog skiftet til SMTTE modellen, da det er den dagplejerne bruger. C videndeling på områderne IT og digitalisering, Sprog, Motorik, Inklusion, Sundhed Pædagogerne med de særlige kompetencer på områderne + alle andre i Tumlehøj C På intra har vi en personalemappe med hvert emne, hvor kompetencepædagogerne kan sætte inspiration og viden ind og pædagogerne kan dele erfaringer indenfor områderne. C Videndeling sker som besluttet og også på google, således der kan videndeles med andre fagpersoner end kun dem i Tumlehøj C udarbejdelse af læreplan for de enkelte årgange/aldersgrupper. Kontraktholder og Pædagogerne på den enkelte aldersgruppe C forsommer 2015 og efterår 2015 afsættes der tid til hver team til at arbejde med fælles læringsmål for den aldersgruppe de har pt. Hvordan skal deres læreplan se ud for den enkelte aldersgruppe. C Pædagogerne har forsøgt at lave læreplan for hver årgang. Indtil videre er det blevet præcis for den børnegruppe de har pt og hvad de kan og hvad de skal lære. Det er ikke lykkedes at lave en generel på aldersgruppeniveau. Strategiområde D: Digitalisering

12 12 Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering D.1. D.1.1 Anvende digitale D vi laver planen i 4 Kontraktholder, D.1.1.1Den digitale Implementering af værktøjer der hvor det perspektiver. superbruger og den pædagog uddannes og strategi for digitale gir mening Forældre, personale, ledelse og digitale pædagog videreformidler viden og værktøjer i Rebild børneperspektiv. inspiration. Alle afprøver og kommune. leger med værktøjerne der hvor det giver mening. På hvert P-møde bruges 15 min fra den digitale pæd til nye input. Øvrig videndeling foregår via intra eller når den digitale pædagog tilkaldes og inddrages. Imlementeringsplanen udarbejdes inden udgangen af Strategiområde E: 0-3 års området. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering E.1. E.1.1 E E I Tumlehøj deltager Etablere og udvikle Gruppen startede med 3 Kontraktholder Indkøre børn. vi i projektet under småbørnsgruppen i børn og en pædagog og en Åbent hus/ gøre fremtidens Tumlehøj og skabe et tidligere dagplejer. opmærksom på gruppens dagtilbud med et 2 bæredygtigt grundlag for eksistens og at den er årigt forsøg med en dens videreførelse. beregnet til børn fra 0-3 år. småbørnsgruppe. Evaluering D Alt det der står i planen er effektueret. Vi er nået rigtig langt med at implementere digitale værktøjer. Stort set al kommunikation til forældrene er digitalt. Kommunikation, information mv mellem personale, mellem personale og ledelse er digitalt. Vi bruger børneintra og googleplatform. Alle medarbejdere har chromebooks. I forhold til børnene kan nævnes at de tar billeder, laver små film, sprogspil, vendespil, matematikspil mv på Ipads. Vi laver løb med QR koder. Det sidste nye er en bilbane hvor børnene programmerer hvor bilen skal køre hen. Evaluering Dette er sket og vi har pt 9 børn ig gruppen. I efteråret 2016 besluttede byrådet at gruppen er permanent og i forbindelse med budgettet blev det besluttet at bygge om og til Tumlehøj

13 13 E.2.Undersøge, udvikle og beskrive den pædagogiske praksis på 0-3 års området E.2.1 Dagplejere og pædagoger bringes sammen, med det formål, at de får sat ord på hver deres praksis og på den måde får kendskab til hinandens arbejdsfelter og metoder og udvikler ny viden og nye tanker som alt sammen bidrager til inspiration til egen praksis og til udarbejdelsen af en overordnet pædagogik for 0-3 års området. E Der er tre legestuegrupper i distriktet og den ene af dem udgør projektgruppen, sammen med personalet fra småbørnsgruppen. De udvikler, planlægger, gennemfører og evaluerer fælles aktiviteter/ projekter. Alle er sammen med børnene på en anerkendende og empatisk måde og er sammen OM noget. De eksperimentere med anvendelsen af 7-kants modellen til dette. Drøfte deres praksis hver sin og den fælles. Projektgruppen har direkte praksisfællesskab og er dem der deltager i og bidrager mest til skabelsen af den fælles pædagogik. De mødes 1 dag hver anden uge i praksisfællesskabet. Der eksperimenteres med forskellig slags dokumentation. Kontraktholder, dagplejepædagog og personalet der deltager. E Løbende samle op på erfaringer og ny viden/ fælles viden. Gruppen holder et middagsmøde de to gange om måneden de mødes. Dybere drøftelser og overordnet opsamling mv foregår på møder hvor dagplejepædagog og kontraktholder deltager Én af dagplejerne og pædagogen deltager i cirkelmøder med UCN Der er ønske om at etablere et eller andet på tværs af de to forsøgsgrupper i Rebild kommune Terndrup og Tumlehøj E Der er lavet en del 7- kantsmodeller over forskellige emner i praksisfællesskabet mellem dagplejere og småbørnsgruppen. De har lært meget af hinanden, hvilket fremgår af den evaluering der tidligere er lavet omkring dette. Der har været nogle aftenmøder hvor der har været drøftet problemstillinger i fællesskabet. Cirkelmøderne er der delte meninger om udbyttet af og den opsamling vi troede UCN lavede, er ikke lavet. Det er der ikke blevet tid til. I næsten hele forsøgsperioden har der været få børn og kun én ansat i Tumlehøj, det har derfor ikke været muligt at bytte/besøge hinanden. De to øvrige legestuegrupper kommer også i Tumlehøj to gange månedligt, men deres praksisfællesskab er mindre omfangsrig. De kører efter dagplejens læreplan Disse legestuegruppers bidrag til den fælles pædagogik opsamles via dagplejepædagogens møder med dem. Vi arbejder med at åbne dørene mere op og etablere mere fællesskab mellem alle, i det omfang det er Der er ikke samlet noget fælles viden sammen. Det har været svært at få dørene åbnet mere, da det betød endnu flere som

14 14 muligt. vuggestuebørnene skulle forholde sig til. Nu efter vuggestuegruppen er gjort permanent og efter dagplejestrukturdebatten er færdig, så har vi 9 børn i vuggestuen og dagplejerne er delt i 2 legestuegrupper. Hver gruppe samarbejder hved hver sin medarbejder i vuggestuen. De har planlagt temaer for det kommende år og bruger nu SMTTE model som evaluerings og dokumentations redskab.

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde 1 Kontrakter Børn og Unge 2015+16 Læring og Samarbejde Daginstitutionen Tumlehøj i Suldrup I Skrivende stund, d. 25.marts 2015 har vi 110 børn, 4 småbørnsgruppebørn og 106 børnehavebørn. Ansatte: 20 personer

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Kontrakter Børn og Unge 2015-17. Læring og Samarbejde

Kontrakter Børn og Unge 2015-17. Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Strategiområde A: Det gode børneliv

Strategiområde A: Det gode børneliv Kontrakt for Børnehusene Støvring Syd 2015 2016 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse

Læs mere

Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping

Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping Læring og samarbejde Det gode børneliv Læring og Inklusion Samarbejde med dagplejen At vi fortsætter arbejdet med ICDP- og de 8 samspilstemaer.

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde 1 - Kontrakt. Rebild Syd (Sortebakkeskolen, Haverslev Hører til journalnummer: 17.01.00-G01-2-14 Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Kontrakt Rebild Syd Tuen, Kløvermarken, Græshoppen og Regnbuen Haverslev-Ravnkilde

Læs mere

Kontrakter Børn og Unge Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv

Kontrakter Børn og Unge Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Kontrakter Børn og Unge Læring og Samarbejde

Kontrakter Børn og Unge Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Matematisk Opmærksomhed i dagtilbud 4 3 Overgange

Læs mere

Rebild Syd. Kontrakt Indledning. Kontraktholder Finn Pilgaard

Rebild Syd. Kontrakt Indledning. Kontraktholder Finn Pilgaard Kontrakt 2013-14 Rebild Syd Kontraktholder Finn Pilgaard Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at

Læs mere

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Hvordan er normeringen på institutionen? Antal uddannet personale: 4 pædagoger Kirsten, daglig leder 37t Ann 37t Signe 33t Vinni 30t

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Rebild Kommunes Dagpleje

Rebild Kommunes Dagpleje Kontrakt 2013-14 Rebild Kommunes Dagpleje Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakt 2015-17 Terndrup Skole og SFO Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Børnehaverne Støvring Syd

Børnehaverne Støvring Syd Kontrakt 2013-14 Børnehaverne Støvring Syd Brunagervej 2a 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

Børnehuset Aavangen. Kontrakt 2013-14. Indledning. Aavangen 2c 9575 Terndrup

Børnehuset Aavangen. Kontrakt 2013-14. Indledning. Aavangen 2c 9575 Terndrup Kontrakt 2013-14 Børnehuset Aavangen Aavangen 2c 9575 Terndrup Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen)

Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen) Kontrakt 2013-14 Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen) Gl. Skørpingvej 100 9520 Skørping. Indledning At tildelingen af fuld kompetence indenfor

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Implementering af BIC (samarbejde om overgange, tidlig tilknytning, samvær/samspil, didaktik),

Implementering af BIC (samarbejde om overgange, tidlig tilknytning, samvær/samspil, didaktik), Årsplan Dagplejen 2016 ----------------------------------------------------------------- Forår Implementering af BIC (samarbejde om overgange, tidlig tilknytning, samvær/samspil, didaktik), Materiale til

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som

Læs mere

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 2 1 FORORD I Dragør Kommune bliver der

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge Tilsyn foretaget 23.10.2015 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf: 72369949

Læs mere

Kontraktmål for Læringscenter Himmerland

Kontraktmål for Læringscenter Himmerland Kontraktmål for Læringscenter Himmerland Tema Mål Indsats Handling Ansvarlig Evaluering Læring og inklusion - læringsmål De faglige fællesskaber og faglige netværk på tværs af skoler og dagtilbud skal

Læs mere

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg Tilsynsrapport Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? jf. dagtilbudsloven skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med følgende forhold: Økonomiske forhold - herunder udvalgte budget- og regnskabsmæssige

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Kontrakter Børn og Unge 2015-17. Suldrup Skole. Læring og Samarbejde

Kontrakter Børn og Unge 2015-17. Suldrup Skole. Læring og Samarbejde 1-2015.03.26 Kontrakt Suldrup Skole Børn og Unge 201 Hører til journalnummer: 17.01.00-G01-2-14 Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Suldrup Skole Læring og Samarbejde 1 Overordnet set arbejder vi i kontraktperioden

Læs mere

Børnehaven Tumlehøj. Kontrakt Indledning. Hjedsbækvej Suldrup

Børnehaven Tumlehøj. Kontrakt Indledning. Hjedsbækvej Suldrup Kontrakt 2013-14 Børnehaven Tumlehøj Hjedsbækvej 287 9541 Suldrup 99888110 ilela@rebild.dk Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger

Læs mere

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8 3.1 Børnenes

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen En barndom vises ved, at vi er i stad til at blive det vi ikke er. (Lois Hozman). Med disse filosofiske ord har vi i Daginstitutionen Sydbyen udarbejdet

Læs mere

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Institutionens navn: Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Dato for tilsyn: 30. november 2011 Deltagere ved tilsynet: Karen Byrne, bestyrelsesformand og Helle Hammerich,

Læs mere

Børnehaverne i Støvring Nord

Børnehaverne i Støvring Nord Kontrakt 2013-14 Børnehaverne i Støvring Nord Børnehaven Bavnebakken, Bavnebakken 99, 9530 Støvring Børnehaven Skovhuset, Hermesvej 47, 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede

Læs mere

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8

Læs mere

Center Børn og Unge Børnehusene Støvring Nord

Center Børn og Unge Børnehusene Støvring Nord Center Børn og Unge Børnehusene Støvring Nord Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 NOVEMBER 2018, ELSE SALL Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 Vision for Skanderborg Dagpleje Formålet med Visionen for Skanderborg Kommunale Dagpleje:

Læs mere

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET hjernen&hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESULTATER 3 1.1 Børnenes kompetencer 3 1.2 Børnenes trivsel 4 1.3 Børnenes sundhed 4

Læs mere

Kvalitetsrapport fra. for 2011

Kvalitetsrapport fra. for 2011 Børn og ungesekretariatet Juni 2011 12/42352 Kvalitetsrapport fra Distrikt Mørkøv for 2011 Distrikt, Institution, Enhedsinstitution Distrikt Mørkøv Leder, mail, tlf. Majbrit ibsen, mi@holb.dk, tlf. 72

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Møllegården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Møllegården Dato for tilsynet: 14. februar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen:

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Betegnelsen dagtilbud bruges her som fælles betegnelse for alle de pasningstilbud, der findes i Rebild Kommune for børn i alderen 0-6 år;

Læs mere

Drøftelse af daginstitutionens pædagogiske læreplan, herunder mål, evalueringspraksis, dokumentationspraksis samt udviklingsplan.

Drøftelse af daginstitutionens pædagogiske læreplan, herunder mål, evalueringspraksis, dokumentationspraksis samt udviklingsplan. Tilsynsrapport Institutionens navn: Skovtroldene. Adresse: Skovgyden 60 Normeret børnetal: Pt. 8. Vuggestue/ 46 børnhavebørn. Norm: 45? Dato for tilsynsbesøget: 9. oktober 2014 Deltagere fra forvaltningen:

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET Indhold Handleplan for inklusion i Skovvangsområdet.... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper.... 3 Aktører....

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Holbæk Kommune Børn og Unge sekretariatet TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014

Holbæk Kommune Børn og Unge sekretariatet TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014 TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014 1 Kære Pædagogisk Leder I forbindelse med udarbejdelse af kvalitetsrapport for 2014, har vi valgt at bruge de lovpligtige tilsyn med alle børnehuse,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)... 4 Børnenes trivsel... 6 Børnenes sundhed... 7 SPROGVURDERING... 8 Børnenes sprog... 8 LEGE- OG LÆRINGSMILJØ...12

Læs mere

Sammenskrivning af halvdelen af

Sammenskrivning af halvdelen af Sammenskrivning af halvdelen af udviklingsplanerne 0 Indholdsfortegnelse: Generelt Formål med virksomhedsplanen 2 Tilbagemelding på virksomhedsplanerne 2 Hvem har afleveret og hvem har været inddraget

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Tilsyn 2017 For dagtilbudsområdet Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Balders Hus Tilsynsrapport Daginstitutionens navn: Balders Hus Institutionstype (kommunal / privat): Kommunal Tilsynet

Læs mere

Terndrup Skole og SFO

Terndrup Skole og SFO Kontrakt 2013-14 Terndrup Skole og SFO Terndrup Halvej 1 9575 Terndrup Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare 4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare S. 1/5 FÆLLES PÆDAGOGISK GRUNDSYN Educare kan ses som et fælles pædagogisk grundsyn. Med educare begrebet åbnes op for en forståelse, hvor

Læs mere

Indsats for udvikling af børns. Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013

Indsats for udvikling af børns. Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013 Indsats for udvikling af børns Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013 VI GIVER FLERE BØRN GODE KORT PÅ HÅNDEN OG EN GOD START PÅ LIVET For at give flere børn gode livschancher har

Læs mere

PULS Tilsyn. Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019

PULS Tilsyn. Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019 PULS Tilsyn Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019 Tilsyn i Thisted Kommunes dagtilbud... 3 Form på tilsyn... 6 Forberedelse inden tilsyn... 7 Opgaver efter tilsyn:... 7 Opfølgning...

Læs mere

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud

Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Bilag 6: Rammer for pædagogisk Tilsyn og Udvikling i dagtilbud Betegnelsen dagtilbud bruges her som fælles betegnelse for alle de pasningstilbud, der findes i Rebild Kommune for børn i alderen 0-6 år;

Læs mere

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013 PLATANGÅRDEN AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET

BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET PRAKTIKSTEDET PRAKTIKSTEDETS NAVN ADRESSE POSTNR. OG BY TLF. NR. MAIL ADRESSE HJEMMESIDE Børnehuset Boelholm Boelholmvej 3 3660 Stenløse 72599580 Anne.krusaa@egekom.dk www.boelholm.dk

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved 2015. Horsens Kommune Institutionens navn: (Herunder afdelingens navn) Adresse: Daginstitutionen Gedved Skovvej 13

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Forfatterhuset

Tilsynsrapport 2019 for Forfatterhuset Tilsynsrapport 2019 for Forfatterhuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret

Læs mere

Tilsynsnotat. Stenløse Skovbørnehave. Egedal kommune. Tilsynsnotat, Side!1. Tilsynet udført af dato 25. september 2014.

Tilsynsnotat. Stenløse Skovbørnehave. Egedal kommune. Tilsynsnotat, Side!1. Tilsynet udført af dato 25. september 2014. Egedal kommune Tilsynsnotat Stenløse Skovbørnehave Tilsynet udført af dato 25. september 2014 Connie Niemeier Leder: Jeanette Larsen Daglig leder: Pædagog: Pædagog Tilsynsnotat, Side!1 Ved tilsynet vil

Læs mere

Evaluering af småbørnsgruppeprojektet i Tumlehøj august 14-marts 16

Evaluering af småbørnsgruppeprojektet i Tumlehøj august 14-marts 16 1 - Tumlehøj_evaluering af småbørnsgruppen_marts 2016 Hører til journalnummer: 28.00.00-A00-8795-11 Tumlehøj marts 2016 Evaluering af småbørnsgruppeprojektet i Tumlehøj august 14-marts 16 Økonomisk bæredygtighed.

Læs mere

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats Selvregistrering Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten arbejdet med sociale relationer. Dette kommer f.eks. til udtryk ved: Børn og voksne bliver budt godmorgen med smil og øjenkontakt.

Læs mere

Børnehaverne Støvring Nord

Børnehaverne Støvring Nord Kontrakt 2013-14 Børnehaverne Støvring Nord Bavnebakken, Bavnebakken 99, 9530 Støvring Skovhuset, Hermesvej 47, 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle

Læs mere

Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017

Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017 Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017 Præsentation Program Beskrivelse af Projekt Læseleg og resultater/helle Aagaard, tale-hørekonsulent Ledelsesdel/

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Opsamling og tilbagemelding udarbejdet den 4. december 2018. Institutionens navn: Osted Børnehave Pædagogisk leder: Anne-Mette Hvas Tilsynsbesøget gennemført

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Børnehuset Kronhjorten

Børnehuset Kronhjorten Kontrakt 2013-14 Børnehuset Kronhjorten Kronhjorten 2 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

Center Børn og Unge. Kontraktmål , Rebild Syd

Center Børn og Unge. Kontraktmål , Rebild Syd Center Børn og Unge Kontraktmål 2017 18, Rebild Syd Børnehaverne Rebild Syd (Regnbuen og Græshoppen), Daginstitutionerne i Haverslev Ravnkilde (Tuen og Kløvermarken), Haverslev Ravnkilde Skole og Sortebakkeskolen.

Læs mere

Tilsyn for private daginstitutioner

Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for: Børnehaven.com Dato for tilsyn: den 7. november 2018 Deltagere: Kristina Holt, leder Inger Lenau, pædagog Sara Lystlund, pædagogmedhjælper

Læs mere

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud I foråret 2012 er der ført tilsyn med kommunens kommunale og selvejende dagtilbud i Område Syd, Område Nord og Område Lions Børnehuse samt med kommunens puljeinstitution

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. Praktikbeskrivelsen består af:

PRAKTIKBESKRIVELSE. Praktikbeskrivelsen består af: PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af: - Beskrivelse af praktikstedet - Uddannelsesplan for tredje praktikperiode o Specialiseringsmuligheder for Dagtilbudspædagogik o Specialiseringsmuligheder

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården TILSYN 2018 Tilsynsnotat Børnehaven Sct. Georgsgården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Sct.Georgs Gården Dato for tilsynet: 9 januar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra

Læs mere

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Institution: Yggdrasil Fribørnehave Tilsynsrapport Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Tilstede ved tilsynsdialogen: Dagmar Knudsen leder. Esben Tøttrup, skolebestyrelsesmedlem. Katarina Dominiak forældrerådsrep.

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere