kendelse: Forsikringstageren har retshjælpsforsikring i Popermo Forsikring g/s. Hun klager ved sin advokat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "kendelse: Forsikringstageren har retshjælpsforsikring i Popermo Forsikring g/s. Hun klager ved sin advokat"

Transkript

1 Ankenævnet for Forsikring Den 9. maj 2018 blev i sag nr : mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard Odense SØ afsagt kendelse: Forsikringstageren har retshjælpsforsikring i Popermo Forsikring g/s. Hun klager ved sin advokat over, at selskabet har anført, at dækningsmaksimum for en tvist mod Ankenævnet for Patienterstatningen udgør kr. og ikke kr. Selskabet har anført, at søgsmålsgrunden er opstået i 2007, hvorfor det er dækningsmaksimum på dette tidspunkt, som klageren er berettiget til. I klagen af 21/ til nævnet har klagerens advokat blandt andet anført: "I forbindelse med en retssag mod Ankenævnet for Patienterstatning vedrørende afvisning af genoptagelse af en patientskadesag, har jeg på vegne af [klageren] anmodet om tilsagn om retshjælpsdækning til retssagen ved Popermo. Popermo har givet tilsagn om retshjælpsdækning.

2 Der er uenighed om, hvilket tidspunkt, der skal lægges til grund for fastsættelsen af retshjælpssummen i det retshjælpssummen er steget over årene. Det er Popermos opfattelse, at det er tidspunktet for patientskaden i 2007, der skal lægges til grund og dermed den retshjælpssum, der var gældende i 2007, der skal anvendes. Det er derimod min opfattelse, at det er tidspunktet for anmodningen om genoptagelsen den 25. oktober 2013, der skal anvendes til fastsættelse af retshjælpssummen. Sagen drejer sig om genoptagelse på grund af forværring, og det må derfor som minimum være tidspunktet for anmodning om genoptagelse, der skal lægges til grund i den konkrete sag. Da det er forværringen, der medfører anmodningen om genoptagelse, er dette den væsentligste baggrund for striden og ikke selve skaden. Søgsmålsgrunden er således tidspunktet for genoptagelsen den 25. oktober 2013 og ikke selve tidspunktet for patientskaden. Såfremt ankenævnet måtte finde, at ingen af de to tidspunkter er de korrekte, bedes ankenævnet oplyse det tidspunkt, der efter ankenævnet opfattes som det tidspunkt, der skal lægges til grund for vurderingen af retshjælpssummen." Selskabet har i brev af 5/ til nævnet blandt andet oplyst: "Ankenævnet for Forsikring har lagt en klar praksis på området, hvorefter søgsmålsgrundene for alle gener/skader er opstået senest på det tidspunkt, hvor den skadelidte blev bekendt med, at skadelidte kunne være blevet udsat for en fejlbehandling, og der kunne være grundlag for et erstatningskrav. Dette gælder også, selvom skadelidte skal igennem et administrativt klagesystem og skal udtømme sine klagemuligheder, inden der kan anlægges retssag. Dette er også gældende selvom der er tale om en reformatio retssag. Det er vores opfattelse, at den væsentligste årsag til tvisten er, at Ankenævnet for Patienterstatning har omgjort Patienterstatningens afgørelse og dermed er grundlæggende uenig med Patienterstatningen i, hvori patientskaden består. Spørgsmålet om, hvori patientskaden består, udspringer af den oprindelige operation i Uanset det i stævningens påstand og væsentligste anbringender anførte, fremgår det af stævningen, at [klagers advokat] gør gældende, at Ankenævnet for Patienterstatningens afgørelse er uklar i forhold til, hvilket grundlag - hvis ikke Patienterstatningens grundlag - der lægges til grund, herunder rækkevidden af anerkendelsesgrundlaget. Advokat". anfører tillige, at det således ikke ved afgørelsen længere står klart, hvad Ankenævnet for Patienterstatning anser som værende den anerkendte personskade. Som sagen foreligger- uanset påstand og anbringender- er det således vores opfattelse, at det i høj grad er fastsættelsen af patientskaden og patientskadens omfang, der ønskes prøvet for domstolene, hvilket udspringer af den oprindelige patientskade fra operationen den 6. september 2007.

3 Endvidere skal vi til støtte for vores påstand henvise til Patienterstatningens lægelige vurdering, bilag 12, hvoraffremgår, at skadedatoen er angivet til 6. september Af Ankenævnet for Forsikrings kendelser nummer og udtaler nævnet, at det i tilfælde vedrørende personskade er rigtigst at fastsætte søgsmålsgrunden til skadedatoen, og at dette særligt er tilfældet, hvor der kan peges på en konkret begivenhed, der udløser en senere tvist. På baggrund af ovennævnte er det selskabets opfattelse, at søgsmålsgrunden i nærværende sag må anses for at være opstået den 6. september 2007, hvor skadelidte var udsat for fejloperationen, der førte til patientskaden. Vi skal således fastholde, at søgsmålsgrunden er fastsat korrekt til den 6. september 2007, og at det således er forsikringsbetingelserne for retshjælpsforsikring nr , der er gældende for nærværende retshjælpsskade, og forsikringssummen på retshjælpsdækningen som konsekvens heraf er kr." Af stævningen af 6/ fremgår det blandt andet: "SAGSFREMSTILLING; Denne sag vedrører genoptagelse af [klagerens) anerkendte patientskade med henblik på fastsættelse af yderligere erstatning og godtgørelse. Da Ankenævnet for Patienterstatning ved afgørelse 20. april 2017 afviser, at betingelserne for genoptagelse af sagen var opfyldt på tidspunktet for Patienterstatningens afgørelse af den 21. marts 2014, er prøvelsen af sagen begrænset til, hvorvidt betingelserne for genoptagelse var til stede på tidspunktet for Patienterstatningens afgørelse af den 21. marts Sygdomsforløb Den 20. august 2007 blev der foretaget gastroskopi. Det fremgår blandt andet, at der er Z-linje ved 40 cm niveau og at der ikke var nogen egentlig hiatushernie (spiserørsbrok, når mavesækken skyder sig op i brysthulen). Cardia (mavemunden) virkede dog fuldstændig åbenstående. Der blev som følge af undersøgelsen tilbudt fundoplikation (en operationsmetode, hvor der laves en slynge af den øverste del af mavesækken rundt om den nedre del af spiserøret, hvorved der dannes en 'vandlås', med det formål at maveindholdet ikke vil kunne komme forbi slyngen.). [Klageren) fik den 6. september 2007 udført fundoplikation. Indgrebet forløb umiddelbart planmæssigt. [Klageren] blev i midlertidig indlagt igen den 9. september 2007 i det hun havde feber, trykken for brystet og hoste. Hun blev udskrevet samme dag. Den 28. september 2007 blev [klageren] indlagt igen på grund af langvarig feber. Hun blev undersøgt og igen udskrevet samme dag.

4 Den 3. oktober 2007 blev der via CT scanning konstateret miltinfarkt. Den 4. oktober 2007 blev der også konstateret smerter i venstre ben som viste sig at være en dyb vene trombose i venstre vena ilica. Efter antibiotisk behandling blev [klageren] igen udskrevet den 25. oktober Ved gastroskopi den 31. oktober 2008 fremgår det at ventriklen med fundoplikationen (den tidligere indsatte slynge) var hernieret (bevæget sig) op igennem diafragma (mellemgulvsmusklen der som en plade skilfer thorax fra maven). Der tilbydes ny operation med fundoplikation, da fundoplikationen fra den første operation den 6. september 2007 var dysplaceret. Der blev foretaget ny fundoplikationsoperation den 1. december Den 3. december 2008 blev det konstateret, at der ved operationen den 3. december2008, at der var gået hul på venstre lungehinde. Ved røntgen undersøgelse den 8. december 2008 viser det sig, at ventriklen ligger oppe i Thorax. Der foretages reoperation den 9. december Det fremgår af operationsnotatet, at mere end halvdelen af ventriklen var beliggende oppe i thorax. Crussuturerne var skredet. I notat af den 22. august 2011 fremgår det at histologien viser reaktiv forandring formentlig på grund af tidligere operation. Således ingen god forklaring på hendes smerter og opkastninger. [Klageren] blev henvist den 20. september 2011 på grund af smerter omkring portsted under højre kurvatur bilag 6. Det konkluderes at der kan være tale om beskadigelse af de sensoriske nerver i arvævet. Der blev forsøgt med anlæggelse af blokade. I egen læges journal på side 15 i notat af den 1. november 2011 fremgår det, at [klageren] ikke magter fuldtidsjob som følge af kroniske diagnoser fra ryg mave og psykisk. I notat af den 11. november 2011 fremgår det, at [klageren] har sygemeldt sig. Det fremgår af notat fra kommunens interne lægekonsulent af den 21. juni 2012, bilag 1), at [klageren] siden 2007 har gennemgået et særdeles kompliceret sygdomsforløb, med mange komplikationer, hvilket er endt med et kronisk smertetilstand som har medført øget trætbarhed. Lægekonsulenten vurdere som følge heraf, at [klageren] ikke fremover vil kunne opnå en normal arbejdsevne. Sagens behandling ved Patienterstatningen (tidligere patientforsikringen) og Ankenævn for Patienterstatning [Klageren] anmeldte den 15. april 2009 følgerne efter operationen den 6. september 2009 [2007] som en patientskade. Det daværende Patientforsikringen anerkendte den 16. februar 2010, at [klageren] havde pådraget sig en patientskade Jf. KEL 20 stk. 1, nr. 4, hvorefter erstatning ydes, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt som følge af behandling i form af komplikationer, der er mere

5 omfattende, end hvad patienten med rimelighed må tåle. Under hensynstagen til skadens alvor, patientens sygdom og helbredstilstanden i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. Bilag 16. Det fremgår af begrundelsen for afgørelsen, at Patientforsikringen ved afgørelsen lagde vægt på, at blodprop i benet, absces i milten samt 2 reoperationer efter laparoskopisk fundoplikationsoperation er komplikationer, som er yderst sjældne og forekommer under 2 procent af lignende tilfælde. [Klageren] anmodede om genoptagelse af sagen den 25. oktober Bifag 18. Det fremgår blandt andet af genoptagelsesanmodningen, at [klagerens] mavesmerter er blevet kroniske og der er sket en forværring af hendes gener fra benet. Hun oplyste endvidere, at hun havde været sygemeldt fra den 11. november 2011 og frem samt at hun var bevilget ressourceforløb. Patienterstatningens lægekonsulent speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme udtalte sig i sagen ved møde den 19. marts Lægearket herfra fremlægges som bilag 19. Det fremgår af lægearket, at lægekonsulenten er enig i [klagerens] om, at det varige men efter dyb venøs trombose (blodprop i benet) er større end 5 %, og han foreslog, at menet blev hævet til 10 %, som følge af blodproppen i benet. Samtidig vurderede lægekonsulenten, at [klagerens] kroniske mavesmerter ud fra Arbejdsskadestyrelsens vejledende mentabel skulle vurderes til 8 %, om end han syntes at 8 % ikke var dækkende for patientens tilstand. Lægekonsulenten vurderer samtidig, at sygeperioden fra den 11. november 2011 til den 10. februar 2013 er en følge af skaden. Patienterstatningen traf den 21. marts 2014 afgørelse om, at [klagerens] var berettiget til godtgørelse for varigt men og svie og smerte svarende til kr. Bifag 20. Patienterstatningen anmodede samtidig om yderligere oplysninger vedrørende tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne. Det fremgår af afgørelsen, at Patienterstatningen vurderede at forværringen i [klagerens] tilstand kunne henføres til følger efter operationen den 6. september 2007 foretaget på grund af refluksgener og at betingelserne for genoptagelse således var opfyldt. Patienterstatningen traf afgørelse den 6. november 2014 om, at [klageren] var berettiget til yderligere erstatning for varigt men på 10 %, svarende til kr , bifag 25. Det fremgår af afgørelsen, at Patienterstatningen særligt havde lagt vægt på psykiatrisk speciallægeerklæring af den 10. december Patienterstatningen traf den 22. juli 2015 afgørelse om, at [klageren] var berettiget til erstatning for tab af erhvervsevne på 75 % svarende til kr Bifag 26. Det fremgår af afgørelsen, at Patienterstatningen vurderede, at den væsentligste årsag til den nedsatte erhvervsevne kan henføres til følgerne efter behandlingsskaden. Patienterstatningen traf den 11. august 2015 afgørelse om, at [klageren] var berettiget til yderligere erstatning for tabt arbejdsfortjeneste på kr Bilag 27. Region ". klagede over Patienterstatningens afgørelse den 19. oktober 2015 og fremsendte bemærkninger til klagen i brev af den 17. december Bilag 28. Ankenævnet for Patienterstatning traf den 20. april 2017 afgørelse i sagen. Bilag 32. Det fremgår af afgørelsen, at Ankenævnet for Patienterstatning ikke var enig i Patienterstatningens afgørelse

6 af den 21. marts 2014, idet Ankenævnet for Patienterstatning fandt, at betingelserne for genoptagelse ikke var opfyldt. Patienterstatningens afgørelser af den 26. juni 2014 på kr , 6. november 2014, 22. juli 2015 og 11. august 2015 vedrørende godtgørelse og erstatning på samlet kr blev som følge deraf ophævet. Det fremgår af afgørelsen, at Ankenævnet for Patienterstatning anså sig for berettiget til at kunne prøve alle afgørelser fra 21. marts 2014 og frem i forbindelse med behandlingen klage over afgørelserne af 22. juli 2015 og 11. august 2015, da afgørelserne fra 21. marts 2014 og frem er at betragte som delafgørelser." Af oversigt over dækningsmaksimum fremgår det: "Forsikringsbetingelser Gældende i perioden Forsikringssum januar december kr januar december kr januar 2016 til nu kr." I forsikringsbetingelserne gældende fra 1/ hedder det blandt andet: "2. Selskabets erstatningspligt er for en forsikringsbegivenhed begrænset til kr ,- (inkl. moms). Selvrisiko andrager de første 10% af de samlede omkostninger, dog mindst kr , Forsikringsperioden. Forsikringen dækker kun omkostninger ved tvister, hvor søgsmålsgrunden er opstået samtidigt med eller efter hovedpolicens ikrafttræden. Det er tillige en betingelse, at søgsmålsgrunden er opstået inden forsikringens ophør." I forsikringsbetingelserne gældende fra 1/ hedder det blandt andet: "8 ERSTATNING OG SELVRISIKO 8.2 Selskabets erstatningspligt er for en forsikringsbegivenhed begrænset til kr. (inkl. moms). Selvrisiko andrager de første 10% af de samlede omkostninger, dog mindst kr. 10 FORSIKRINGSPERIODEN Forsikringen dækker kun omkostninger ved tvister, hvor søgsmålsgrunden er opstået samtidigt med eller efter hovedpolicens ikrafttræden. Det er tillige en betingelse, at søgsmålsgrunden er opstået inden forsikringens ophør." I forsikringsbetingelserne gældende fra 1/ hedder det blandt andet: "4 Dækningsperiode Forsikringen dækker omkostninger ved tvister, hvor søgsmåls grunden indtræder i perioden fra forsikringens ikrafttræden og indtil dennes ophør.

7 Søgsmålsgrunden anses for indtrådt på tidspunktet for den væsentligste årsag til tvisten. 8 Erstatning, selvrisiko og dækningssum 8.2 Selvrisiko Selvrisiko udgør 10 % af sagens samlede omkostninger, dog mindst kr. Der beregnes ikke selvrisiko, hvis de økonomiske betingelser for at få fri proces er opfyldt. 8.3 Dækningssum Selskabets erstatningspligt er for en forsikringsbegivenhed begrænset til kr. inkl. moms." Nævnet udtaler: Klageren har anlagt retssag mod Ankenævnet for Patienterstatningen efter afgørelse af 20/4 2017, hvor Ankenævnet underkendte Patienterstatningens afgørelse af 21/ om genoptagelse af en patientskadesag. Herved ophævede Ankenævnets også Patienterstatningens senere afgørelser, hvor klageren var tilkendt erstatning på i alt kr. for følger efter en patientskade den 6/ Selskabet har ydet forhåndstilsagn om retshjælpsdækning til retssagen mod Ankenævnet for Patienterstatningen. Selskabet har anført, at dækningsmaksimum for sagen udgør kr., under henvisning til at søgsmålsgrunden skal fastsættes til datoen for patientskaden i Klageren har anført, at hun er berettiget til et dækningsmaksimum på kr., idet søgsmålsgrunden skal fastsættes til tidspunktet for genoptagelsen af sagen den 25/ Klageren har over for selskabet anført, at søgsmåfsgrunden alternativt må fastsættes til tidspunktet for afgørelsen fra Ankenævnet for Patienterstatningen den 20/ Nævnet bemærker, at det i mange tilfælde vedrørende personskade er relevant at fastsætte datoen forsøgsmålsgrunden til skadedatoen. Dette vil særligt være tilfældet, hvor der kan peges på en konkret begivenhed, der udløser en tvist.

8 Nævnet finder efter en gennemgang af sagen, at tvisten med Ankenævnet for Patienterstatningen udspringer af den patientskade, som klageren pådrog sig i forbindelse med operationen den 6/ Nævnet finder som følge heraf, at søgsmålsgrunden må anses for at være opstået i 2007, hvorfor selskabets fastsættelse af et dækningsmaksimum på kr. ikke kan kritiseres. Nævnet har blandt andet lagt vægt på, at - selvom retssagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt betingelserne for at genoptage sagen er opfyldt - vedrører sagen fortsat grundlæggende klagerens mulighed for at få erstatning for følgerne efter den anmeldte patientskade i Nævnet har også lagt vægt på, at der en sådan sammenhæng mellem retten til erstatningen efter patientskade og spørgsmålet om genoptagelse, at der ikke er grundlag for at fastsætte en anden og senere søgsmålsgrund for så vidt angår spørgsmålet om genoptagelsesadgangen. Som følge heraf bestemmes: Klageren får ikke medhold. Svend Bjerg Hansen Udskriftens rigtighed bekræftes Cr4--Ll Carsten Sennels

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Tillæg til forsikringsbetingelser for ANDEN BYGNINGSBESKADIGELSE - ERHVERV Indholdsfortegnelse:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

Den 26. oktober 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 26. oktober 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 26. oktober 2016 blev i sag nr. 89673: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard 38 5220 Odense SØ afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab

Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab «brevdato» Kolding Kommune har den 21. maj 2007 videresendt Deres brev af 15. maj 2007 vedrørende klage over behandlingen af Deres forsikringssag ved Kommuneforsikring

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget.

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget. Forældelsesregler (2016) Lovgivningen om erstatning for behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav. Hvis erstatningskrav anmeldes til Patienterstatningen,

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Klage- og erstatningssystemet (2014) Denne artikel belyser de væsentligste forskelle mellem klage- og erstatningssystemet i sundhedsvæsenet. Den belyser også, hvorfor

Læs mere

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser nr. 13-06 Forsikringsbetingelser for Retshjælpsforsikring Indholdsfortegnelse 1 Hvilke forsikringer indeholder retshjælpsforsikring...4 2 Anmeldelse...4 2.1

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - rejseudgifter - undersøgelse -

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV Den 1. juni 2016 blev i sag nr. 88651: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod GF-Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har ulykkesforsikring

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation.

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation. Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. juli 2017 i sag nr. BS 114-1726/2016: mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard 38 5220 Odense SØ Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95 Meddelelse dagpenge - forlængelse - arbejdsskade - midlertidig afgørelse - anke - revision om: Lov: dagpengeloven - lovbekendtgørelse nr. 549 af 23.

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

Retshjælpsforsikring for lystfartøjskasko

Retshjælpsforsikring for lystfartøjskasko Gjensidige Forsikring Nyropsgade 45 DK-1602 København V Tlf. +45 70 10 90 09 Fax +45 70 10 10 09 CVR-nr. 32 45 02 02 info@gjensidige.dk www.gjensidige.dk dansk filial af Gjensidige Forsikring BA, Norge

Læs mere

Retshjælpsforsikring for lystfartøjskasko

Retshjælpsforsikring for lystfartøjskasko Gjensidige Forsikring Otto Mønsteds Plads 11 DK-1563 København V Tlf. +45 70 10 90 09 Fax +45 70 10 10 09 CVR-nr. 33 25 92 47 info@gjensidige.dk www.gjensidige.dk dansk filial af Gjensidige Forsikring

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68509815 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV i tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse: 1 Hvem er

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet,

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet, RETTEN l HOLSTEBRO DOM Afsagt den 16. oktober 2013 i sag nr. BS 2-290/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Denne sag, der er anlagt den. april2013, angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Den 8. november 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 8. november 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 8. november 2017 blev i sag nr. 91054: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Forældelsesregler (2014) Lovgivningen om erstatning for lægemiddelskader og behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav.

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko

Forsikringsbetingelser. for. Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko Betingelser nr. 950901 Forsikringsbetingelser for Retshjælpsforsikring for Lystfartøjskasko KommuneForsikring A/S Krumtappen 2, Postboks 823, 2500 Valby Tlf 77 32 50 00, CVR-nr.: 25 79 25 64 Forsikringsbetingelser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Ankenævnet for Forsikring

Ankenævnet for Forsikring Ankenævnet for Forsikring Den 23. januar 2019 blev i sag nr. 92521: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod AIG Europe Osvald Helmuths Vej 4 Atrium C, 3. sal 2000 Frederiksberg afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Vilkår for retshjælpsforsikring for almene boligorganisationer (08/05)

Vilkår for retshjælpsforsikring for almene boligorganisationer (08/05) For denne forsikring gælder også Fællesvilkår Industri. I tilfælde af uoverensstemmelse mellem Fællesvilkår Industri og vilkårene for denne forsikringen går sidstnævnte vilkår forud. Ord, begreber og beløb,

Læs mere

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING 21. APRIL 2010 TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING I betragtning af, at retshjælpsforsikringen giver liv til tusindvis af retssager, er det paradoksalt, at der næsten ingen retssager føres om retshjælpsforsikringen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

RETSHJÆLP. Forsikringsbetingelser for. I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse:

RETSHJÆLP. Forsikringsbetingelser for. I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse: Lokal Forsikring G/S Holsted Park 15 4700 Næstved CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLP I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 Sag 305/2013 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Aarhus Universitet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE

DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE 21. FEBRUAR 2011 DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE Selv om den standardiserede erhvervs- og produktansvarsforsikring har været særdeles udbredt siden tilblivelsen i 1987, og

Læs mere

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift 5994-1 Februar 2010 Tillæg til vilkår 5444-5 Pelsdyrsforsikring Indholdsfortegnelse Et par ord til indledning.............................................................

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-2369/GGR K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A]

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Refluks 1. Patientvejledning

Refluks 1. Patientvejledning 1 Hvad er refluks?, også kaldet halsbrand eller kronisk syreopløb, opstår, når mavesækkens kraftige saltsyre løber op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som normalt hindrer mavesyren

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Forsikringsbetingelser RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (01.06.10) 0103

Forsikringsbetingelser RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (01.06.10) 0103 RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (0.06.0) 003 Side Sikrede............................................. Forsikringen dækker............................... 3 Forsikringen dækker ikke..........................

Læs mere

Arbejdsgiveransvar nr

Arbejdsgiveransvar nr Indholdsfortegnelsen er ikke en del af de almindelige betingelser for Arbejdsgiveransvar Afsnit Indhold Side nr. 1 De sikrede... 1 2 Forsikringen omfatter... 1 3 Forsikringen omfatter ikke... 1 4 Undladelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017 Sag 274/2016 A kærer Østre Landsrets afgørelse om fastsættelse af salær mv. i sagen: A (advokat Henrik Hesselberg Frandsen) mod Sirius International

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring NR. 29 Når skaden er sket Sådan fungerer Tandlægeforeningens Patientforsikring Når skaden er sket Hvad er dækket? En skade sket før den 1. januar 2004 er kun dækket, hvis den er sket i forbindelse med

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

Betingelser. Alm. Brand Retshjælpsforsikring. Nr. RH Alm Brand FORSIKRING. Midtermolen København Ø Telefon almbrand.

Betingelser. Alm. Brand Retshjælpsforsikring. Nr. RH Alm Brand FORSIKRING. Midtermolen København Ø Telefon almbrand. Alm Brand FORSIKRING Midtermolen 7 2100 København Ø Telefon 35 47 47 47 almbrand.dk Side 1 af 12 Alm. Brand Retshjælpsforsikring Betingelser Nr. RH 1601 Indholdsfortegnelse Side 2 af 12 Retshjælpsforsikring

Læs mere

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01 TotalErhverv Retshjælpsforsikring Forsikringsvilkår TE-RE-01 Indholdsfortegnelse Hvem er sikrede 1. Hvor dækker forsikringen 2. Hvad dækkes 3. Hvad dækkes ikke 4. Forsikringen dækker følgende omkostninger

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

9913-1 Maj 2013. Vilkår for Patientforsikring

9913-1 Maj 2013. Vilkår for Patientforsikring 9913-1 Maj 2013 Vilkår for Patientforsikring Topdanmark Forsikring A/S Vilkår for Patientforsikring 9913-1 Maj 2013 2 Generelle oplysninger Aftalen er indgået med Topdanmark Forsikring A/S, i det følgende

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

915/13. xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. LB Forsikring A/S Farvergade København K. k e n d e l s e :

915/13. xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. LB Forsikring A/S Farvergade København K. k e n d e l s e : 915/13 Den 24. april 2013 blev i sag nr. 83.934: xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx mod LB Forsikring A/S Farvergade 17 1463 København K afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

Patientsikkerhed & patientforsikring

Patientsikkerhed & patientforsikring Patientsikkerhed & patientforsikring Christian Bjerre Høyer Læge, ph.d. Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet Patientsikkerhed & forsikring Patientsikkerhed Patientombuddet Patientforsikringen Forebyggelse

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Erstatning i patientskadesager

Erstatning i patientskadesager Erstatning i patientskadesager v. Camilla Hammer Kontorchef Ankenævnet for Patienterstatningen D. 26. august 2015 Lidt om systemerne 3 Kvalitetsregulering i sundhedsvæsenet 1988: Patientklagesystemet Formål:

Læs mere