DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN INDSORTERING AF SNAVSETØJ I VASKERIINDUSTRIEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN INDSORTERING AF SNAVSETØJ I VASKERIINDUSTRIEN"

Transkript

1 DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN INDSORTERING AF SNAVSETØJ I VASKERIINDUSTRIEN

2 Udgivet af Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen August 2007 Ref. Indholdsfortegnelse Side 1,1 INTRODUKTION - HER BEGYNDER VASKERIETS PRODUKTION 1 1,2 NØGLEORD NR. 1: HYGIEJNISK RENT TØJ eller LINNED 2 1,3 PRØV AT SE NÆRMERE PÅ HYGIEJNESTANDARDEN 2 1,4 NØGLEORD 1 - RENT TØJ eller LINNED 2 1,5 LAD OS SE LIDT NÆRMERE PÅ HVOR SORTERINGEN AF 3 SNAVSETØJ BEFINDER SIG I VASKERIETS SAMLEDE PRODUKTIONSFLOW 1,6 HVORDAN SER SORTERINGEN UD - HVORDAN FUNGERER DEN 3 1,7 HVORDAN SER SORTERINGEN UD - HVORDAN FUNGERER DEN 4 1,8 DER SORTERES FØRST FOR AT FÅ TØJET RENT 4 1,9 DU BØR VIDE LIDT OM VASKEPROCESSERNE 5 2,0 DE FORSKELLIGE SNAVSTYPER 5 2,1 NØGLEORD 2 - RET ANTAL / MÆNGDE og TIL RET TID 6 2,2 EFFEKTIVITETEN I DIT ARBEJDE 6 2,3 INDEN ARBEJDET I SNAVSETØJSSORTERINGEN GÅR I GANG 7 2,4 ORGANISERINGEN AF ARBEJDET I INDSORTERINGEN 7 2,5 BRUG AF IT-TEKNOLOGI - STREGKODE ELLER CHIP TEKNOLOGI 8 2,6 SÅ GÅR VI I GANG MED SORTERINGSARBEJDET 8 2,7 HVAD ER VIGTIGT I FORBINDELSE MED SORTERING AF 9 2,8 SNAVSETØJ 10 KVALITET I INDSORTERINGEN - RESUMÉ 10 2,9 MÅLINGER AF EFFEKTIVITET I INDSORTERINGEN 11 Illustrationer er nummeret svarende til Illustrationsnummer i kompendium

3 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 1 UDDANNELSESKOMPENDIUM - DAG 1 1,1 INTRODUKTION - HER BEGYNDER VASKERIETS PRODUKTION Illustration Vaskeriets distrubution afhenter på de aftalte dage og tidspunkter snavsetøjet hos kunderne, som skal behandles på vaskeriet. Der kan være tale om mange forskellige typer snavsetøj, og det kan være afhentet i mange forskellige typer indpakning eller i containere. Fælles for alt snavsetøj er, at det skal stort set altid sorteres i snavsetøjskatagorier. Sorteringen i katagorier gør det muligt for vaskeriet, at alt snavsetøj vaskes på en måde, der dels sikrer at snavsetøjet bliver rent, og dels sikrer at vaskeprocesserne ikke slider mere end højst nødvendigt på tekstilerne. Indsortering af snavsetøj i vaskeriet er dermed en vigtig del af vaskeriets samlede produktionsopgave. Her skabes de første vigtige forudsætninger for en god driftsøkonomi i vaskeriet, og dermed vaskeriets konkurrenceevne. Hvis kunden skal have det samme tøj tilbage, eller samme antal tøj tilbage, er det meget vigtigt, at du arbejder diciplineret med optælling og registrering. Dit arbejde er i nogen tilfælde vaskeriets eneste kontrolpunkt for indgående tekstilmængde fra kunden. Tænk på, at i de fleste tilfælde, ejer vaskeriet tekstilerne, og opkræver en leje per vask. Kvaliteten i dit arbejde sikrer vaskeriet får de indtægter, der er aftalt med kunden. Kunderne forventer "sit eget" snavsetøj tilbage til tiden. Kunden og vaskeriet har aftalt en bestemt dag, hvor tøjet skal være tilbage hos kunden. Det er meget alvorligt, hvis kunden ikke har mere rent vasketøj. Rent vasketøj er faktisk det mest let fordærvelige produkt der findes. Findes det ikke i det øjeblik det skal bruges, "er det i princippet for sent". Tænk på, hvis hotelgæsten efter brusebadet, ikke har et rent håndklæde, efter det snavsede er lagt til vask. En del af dit arbejde, er at sørge for at indsortere det snavsetøj, som skal leveres tilbage først, eller altid i den rækkefølge, som er fastlagt af ledelsen.

4 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 2 1,2 NØGLEORD NR. 1: HYGIEJNISK RENT TØJ eller LINNED Illustration Nøgleordet du skal huske på, når du arbejder i vaskeriets snavsetøjsafdeling Det kan lyde mærkeligt, men du skal være opmærksom i din adfærd, så du ikke spreder bakterier rundt i vaskeriet. RENT er mere end et almindeligt kvalitetsbegreb - der er også tale om f.eks hygiejnisk rent. Indenfor en lang række brugssituationer, er hygiejnisk rent ganske enkelt et krav som kunderne stiller. For eksempel til vask af tøj eller linned til sundhedssektoren, medicinalsektoren, fødevaresektoren m.m. I sundhedsektoren fastsætter en standard (DS find den som et tillæg til dit undervisningskompendium) retningslinier og krav til arbejdet med at sortere snavsetøj. Det er ikke selve arbejdet med at sortere snavsetøjet, men din adfærd, der er afgørende. 1,3 PRØV AT SE NÆRMERE PÅ HYGIEJNESTANDARDEN Illustration Dette er hvad DS STANDARDEN DS fastsætter af overordnede krav Tillæg til til arbejdet i snavsetøjssorteringen. kompendie Krav til ren arbejdsdragt ved arbejdets begyndelse. Krav til at anvende overtrækskittel, eller noget tilsvarende, når indsorteringsområdet forlades. Krav til, at der anvendes arbejdshandsker. Krav til, at der findes faciliteter til almindelig håndvask eller hånd sprit-desinfektion, når arbejdsområdet forlades. 1,4 NØGLEORD 1 - RENT TØJ eller LINNED Illustration Rent er hvad kunden som basis ønsker af vaskeriet og os. Vi kender det fra os selv, det er noget med udseende, fremtræden og lugt. Kunden har naturligvis de samme krav og forventninger. Hvis kunden sender forskellige typer snavsetøj til vaskeriet, må det sorteres først for, at dels blive behandlet rigtigt hele vejen igennem produktionen, og dels for at blive styret hen til de korrekte vaske-og produktionsområder i vaskeriet. Dit arbejde med sortering af snavsetøj er med andre ord et meget vigtigt led i vaskeriets samlede produktion.

5 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 3 1,5 LAD OS SE LIDT NÆRMERE PÅ HVOR SORTERINGEN AF Illustration SNAVSETØJ BEFINDER SIG I VASKERIETS SAMLEDE PRODUKTIONSFLOW Sortering af snavset tøj eller linned befinder sig selvfølgelig i starten af produktionsflowet, men har alligevel en central indflydelse på den samlede kvalitet i vasken, og vaskeriets samlede konkurrenceevne. I særlig grad kan nævnes: 1) Fejlsortering leder ofte til at tøjet skal vaskes om. Enten fordi, der er bliver anvendt forkert vaskerecept eller forkert tørretid. (Dette kan man kalde den "Skjulte fabrik", nemlig produktionen, der aldrig når ud til kunderne) 2) Forkert indvejning af sorterede mængder af tøj og linned. Dette kan betyde forkert fyldning af vaskemaskiner og tumblere. 3) Fejlsortering som leder til enten omvask eller ombehandling betyder, at udlejningstøj slides en ekstra gang, uden at det kommer i brug hos kunden. Dette betyder tab af tekstilomkostninger, enten for vaskeriets egne udlejningstekstiler, eller for kundens tekstiler. 4) I sorteringen skabes produktionsflowet igennem vaskeriet, enten i form af mængder til de forskellige finishproduktioner, eller i rigtig rækkefølge. Dette sikrer, at kunden i den sidste ende får leveret det rene vasketøj til den aftalte tid. Med andre ord er sorteringen af snavsetøj en meget vigtig funktion, og er med til at skabe forudsætningerne for en god konkurrenceevne for vaskeriet. 1,6 HVORDAN SER SORTERINGEN UD - HVORDAN FUNGERER DEN Illustration (Et layout eksempel fra et typisk vaskeri, der ikke er fuldt automatiseret) Der findes ikke så meget automatik, og det meste af arbejdet beror på, at den enkelte medarbejder arbejder omsorgsfuldt uden at sortere eller tælle forkert. Der kan være edb registrering af optælling og indvejning, men ofte der tale om manuelle funktioner. Efter sorteringen flyttes vasketøjet i vaskevogne til vaskemaskinerne. Det er altid vigtigt at følge en besluttet eller instrueret rækkefølge i sorteringen. Det gælder om at holde orden i det samlede sorteringsområde, også det snavsetøj, der er kommet ind til vaskeriet, og venter på at blive sorteret. Ordenssans og akkuratesse i arbejdet arbejdet med sortering af snavsetøj er vigtige nøgleord.

6 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 4 1,7 HVORDAN SER SORTERINGEN UD - HVORDAN FUNGERER DEN Illustration ( Et eksempel fra et typisk vaskeri, der er fuldt automatiseret) I et større vaskeri, enten indefor sundhedssektoren, eller indenfor storproduktion af hotellined, anvendes der næsten udelukkende fuldautomatiseret produktionsudrustning til sortering af vasketøjet. Men selve arbejdet med at sortere snavsetøjet, og kende de forskellige tøjkatagorier er den samme. Automationen gælder først og fremmest flytning af snavsetøjet, og automatiseret fyldning af lagersække, der kan fylde snavsetøjet over i vaskemaskinerne. Automationen kan også inkludere automatisk registrering og styring af vægten per portion (vigtigt for driftsøkonomien), og antal, som kan være ligeså vigtigt, ved sortering af tøjkatagorier, hvor kunden skal have præcis samme antal tilbage fra vaskeriet. (udlejning af tøj eller linned). Ordenssans og akkuratesse i arbejdet arbejdet med sortering af snavsetøj er vigtige nøgleord, men dertil kommer opmærksomhed på, at de automatiske funktioner fungerer korrekt. 1,8 DER SORTERES FØRST FOR AT FÅ TØJET RENT Illustration Snavset tøj betyder, at der findes snavs og pletter, som er synlige, og ligeledes sved- og snavslugt, som skal vaskes bort. Snavs og pletter kan inddeles i hovedgrupper, der bruges til at udarbejde de mest effektive vaskerecepter. Det forekommer, at snavsetøjet vaskes før det sorteres. I visse situationer er det nødvendigt at vaske snavsetøjet inden det sorteres ud. til de forskellige områder. Der kan være tale om smittetøj fra sygehuse, eller vaskeriet har valgt, at holde snavsetøjsportionerne sammen, og først efter vaske-og tørreprocesserne tælle op, og registrere hvad kunden skal betale for. (Dette kaldes kundeorienteret produktion) Ret dig altid efter de givne instrukser til arbejdet med optælling og registrering af snavsetøjet. Når snavsetøjet først er sorteret,og sendt videre i produktionen, er det vanskeligt (og dyrere), eller helt umuligt, at lokalisere hvor vasketøjet er kommet fra.

7 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 5 1,9 DU BØR VIDE LIDT OM VASKEPROCESSERNE Illustration Vaskeprocessen er det næste centrale og vigtige produktionstrin i den samlede produktion. På mange vaskerier er snavsetøjssortering og vaskeproduktionen integreret, og medarbejderen i snavsetøjssorteringen bør have nogen kendskab til det samlede forløb inden de næste trin i produktionen, nemlig finishbehandlingerne. Den mest typiske vaskemaskine er et vaskerør. Illustrationer viser et typisk vaskerør, som består af et antal vaskekamre. I illustrationens tilfælde 14. Det portionsopdelte snavsetøj, som er nøjagtigt vejet, tømmes ned i første kammer, og skyldes i forvarmet vand, dog ikke over 40 grader, og efter et sådant forskyld, flyttes portionen videre efter en bestemt indstillet takttid, på for eksempel 2.5 minut. Flytningen foregår ved at vaskerøret drejer omkring sin akse, og tømmer automatisk protionen over i næste vaskekammer, som derefter er forskyld, vaskezoner, og skyldninger i flere kamre, inden portionen kommer ud i vandpressen, der trykker så meget som muligt af vandet ud af det våde tøj. Du skal tænke dig, at vaskerøret fyldes med nye portioner med den fastsatte takttid, og dermed er vaskerøret normalt fyldt af vasketøj i alle kamre hele tiden. Vaskerøret tager rent vand ind, eller genbruger skyldevand. Vaskerøret bliver dosseret med vaskemidler i forskellige kamre. Det er muligt at sammensætte en hel række vaskerecepter, der passer præcist til snavssammensætningen, der findes i det snavsede tøj. 2,0 DE FORSKELLIGE SNAVSTYPER Illustration Snavset tøj / linned betyder forekomst af snavs på tøjet der stammer fra mange forskellige slags brug. Snavstyperne kan inddeles i en række hovedtyper af snavs og urenheder, som er: PARTIKELSMUDS kommer fra jord og snavsede overflader. Kan være svære at få bort, specielt i kombination med andre snavstyper. Ser ud som grå større sammenhængende pletter eller striber. FARVESTOFFER kan være fra en lang række snavs- og plettyper. Alt fra maling og vin til blod og kosmetik. Kræver typisk en form for blegning i forbindelse med vaskeprocessen. FEDT og OLIEBASEREDE STOFFER findes som hovedregel i forbindelse med en række andre plettyper, og kræver fedtopløsende vaskemidler. Denne typer pletter findes på de fleste typer snavsetøj enten i kombination med farvestoffer eller partikelsmuds ÆGGEHVIDESTOFFER er typisk blod eller en række madvarer. Denne type pletter findes typisk på sundhedssektor linned og resturantlinned. Der kan desværre også være tale om misbrug af tekstilerne under brugen. Sådanne tekstiler bør straks sorteres fra og registreres således, at kunden som er ansvarlig for misbrugen, kan gøres ansvarlig, og debiteres for vaskeriets tab.

8 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 6 2,1 NØGLEORD 2 - RET ANTAL / MÆNGDE og TIL RET TID Illustration Ret mængde og til ret tid er vigtige nøgleord for al produktion i vaskeriet I indsorteringen af snavsetøjet skabes forudsætningerne for succes i hele vaskeriet. KVALITET betyder "Opfylde behov eller forventninger, og det er lige det vaskeriet skal overfor sine kunder. Prøv at se nærmere på diagrammet og det samlede produktionsflow, og læg mærke til, at så mange efterfølgende produktionsprocesser er afhængige af, at der findes nok i mængde, og de rigtige typer produktioner, når produktionen samles igen i slutpakningen til kunderne. Det er med andre ord meget vigtigt, at du følger instrukserne om hvilken rækkefølge snavsetøjet skal sorteres i, og sortere præcist og i de besluttede katagorier. Tænk på, at du er "hovedleverandør" til de næste trin i produktionen. Er du en "dårlig leverandør" til vaskeprocesser og efterbehandlingen, tabes der tid og ressourcer i form af unødvendigt omvask/ombearbejdning. Dermed går det ud over vaskeriets samlede konkurrenceevne. 2,2 EFFEKTIVITETEN I DIT ARBEJDE Illustration Effektiviten i dit arbejde er som sagt stærkt knyttet til vaskeriets samlede konkurrenceevne. Man kan generelt sige, at snavsetøjssorteringen sammen med vaskeafdelingen, er vaskeriet "hjerte". Fungerer disse afdelinger effektivt og med god kvalitet, fungerer det samlede vaskeri godt. Effektiviteten i arbejdet hænger sammen med en række vigtige forudsætninger, som du som medarbejder i snavsetøjssorteringen har en aktiv rolle i. EFFEKTIV er at udnytte arbejdstiden bedst muligt, og komme tilbage i tide fra f.eks. pauser. FLEKSIBEL er at arbejde i et team med andre, og tilsammen skabe de gode præstationer. ANSVARLIG er at tage ansvar og være positiv og imødekommende i arbejdet. RESPEKTERE er at følge den fastlagte planlægning for arbejdet. TÆNKE PÅ HYGIEJNEMILJØET er at arbejde efter de fastsatte procedurer og regler/standarder, for både din egen skyld og for at opfylde kundernes behov.

9 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 7 UDDANNELSESKOMPENDIUM - DAG 2 Illustration 2,3 INDEN ARBEJDET I SNAVSETØJSSORTERINGEN GÅR I GANG Illustration Der er altid en række forhold du skal enten kontrollere, sikre og forberede inden arbejdet med dagens sortering af snavsetøj sættes igang. Hvis du arbejder i et vaskeri, der producerer sygehuslinned, skal du tage ren arbejdsdragt på, og have handsker på. På andre typer vaskerier, skal du følge de besluttede krav om beklædning, hygiejne og sikkerhed. Du skal desuden sikre at: Arbejdspladsen er ryddet, og alt udrustming og automatik er klar og checket inden du går i gang. Du skal følge de instruktioner om rækkefølge af sortering, som arbejdsledelsen har fastlagt for den pågældende dag. Du skal sørge for at tage de korrekte snavsetøjsportioner frem og sætte dem nærmest sorteringsplatformen, inden sorteringen begynder. 2,4 ORGANISERINGEN AF ARBEJDET I INDSORTERINGEN Illustration INDSORTERING AF SNAVSET HOTEL-RESTAURANT LINNED se tidligere Hotel og Restaurantlinned bliver normalt talt op i forbindelse med indsorteringen, illustration eller hver kundes snavsetøj holdes adskildt igennem hele produktionen Det er vigtigt et ikke blande de forskellige kunders snavsetøj før portionerne er registreret med antal eller vægt. Hvis der bruges IT-teknologi i form af Pcer, scanning af stregkode eller microchips. Sørg for at få instruktion i brugen, og først efter du behersker denne teknologi, bør du bruge den. INDSORTERING AF SNAVSET ARBEJDSTØJ samt linned af forskellig slags Indsortering af denne type snavsetøj kræver normalt kendskab til brug af ITteknologi i form af Pcer, scanning og styring på leverance niveau. Det er meget vigtigt at beherske brugen af den samlede IT-teknologi. INDSORTERING AF PLEJEINSTITUTIONSLINNED Indsorteringen af denne type linned kræver god indlæring i de forskellige typer linned. Der er ofte mellem forskellige tøjkatagorier. Indsorteringen foregår normalt i 3 trin, først fremtagning af containere med med snavsetøjssække, derefter tømning af sække på pålastningsbånd, og til slut selve sorteringen i de forskellige tøjkatagorier. Regn med at det tager lidt tid, at lære de forskellige snavsetøjskatagorier at kende, og i hvilke sorteringer de skal sorteres i. Bed om instruktion, og vær ikke bange for at spørge kolleger, hvis du er i tvivl. Det er vigtigt at dit arbejde er fejlfrit.

10 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 8 2,5 BRUG AF IT-TEKNOLOGI - STREGKODE ELLER CHIP TEKNOLOGI Illustration De fleste vaskerier i Danmark bruger enten stregkode eller microchip teknologi til styring af arbejdstøj. Dette muliggør, at man kan holde rede på hvor mange gange tøjstykket har været til vask, eller hvor længe siden det sidst har været til vask. Det er også muligt at indkode hvor tit tøjstykket har værer repararet, og hvor meget tid, der har været brug til reparation. Inden du skal arbejde med indsortering og registrering af snavsetøj med brug af IT-teknologi, skal du have grundig instruktion i brug af denne type teknologi. 2,6 SÅ GÅR VI I GANG MED SORTERINGSARBEJDET Illustration Vi tager udgangspunkt i et større sorteringsanlæg med automatiske eller delvis automatiske skakte. Et sådant anlæg findes på mange vaskerier over hele Danmark. (anvendt Du skal sørge for at tage snavsetøjsportionerne fra kunderne i den række, som er tidligere fastlagt. Det er nødvendigt hele tiden at være "1 skridt foran", således, at når på side den portion, der sorteres er ved at være færdig, så er den næste i rækkefølgen 3 og 4) taget frem til pålastningsstedet (pålastningsconveyoren eller sorteringsbåndet). Sørg hele tiden for at holde et jævnt tempo i sorteringen. Højt arbejdstempo er ikke det mest afgørende, derimod er akkuratesse i sortering og optælling mest afgørende. Sorteringsfejl er kvalitetsomkostninger eller "en skjult fabrik", og koster meget mere end langsom sortering. Men hvorfor ikke være god til det hele! Illustrationerne 2.1.3, og giver dig en række tips omkring hvad du skal være opmærksom på, og lidt om principperne i det fuldautomatiske sorterings og lageranlæg, som mange vaskerier anvender Illustrationen forklarer også noget om, hvordan du selv og produktions ledelsen kan få informationer om snavstøjssorteringens præstationer og status. Alt dette kan bruges til at planlægge produktionen.

11 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 9 2,7 HVAD ER VIGTIGT I FORBINDELSE MED SORTERING AF Illustration SNAVSETØJ Der er en række nøgleord, som du skal tænke på og efterleve, når du sorterer snavsetøj. VÆR EFFEKTIV I DIN ARBEJDSFORM VÆR SAMARBEJDSVILLIG - INDSORTERINEN ER TEAM WORK VÆRE BEHJÆLPELIG OG FLEKSIBEL KOM TIL ARBEJDET - VENT IKKE PÅ AT ARBEJDET KOMMER TIL DIG (dette gælder specielt, når der sorteres på et større sorteringsbånd) VÆRE ÅBEN FOR IDEER, DER KAN EFFEKTIVISERE ARBEJDET HOLD BALANCEN MELLEM ARBEJDSTEMPO OG FEJLSORTERING I et efterfølgende forklares betydningen af forskellige nøgleord lidt nærmere: EFFEKTIVITET Det gælder om at holde et vist jævnt sorteringstempo på sorteringsbåndet. Det gælder om at holde et vist jævnt arbejdsstempo i forbindelse med at laste snavsetøj op op pålastningsbåndet. SAMARBEJDE, FLEKSIBEL OG BEVÆGELIG, KOM TIL ARBEJDET Hvis pålastningsmedarbejderen ikke af en eller anden grund kan holde tempoet, må de andre i indsorteringsgruppen "give en hånd med", arbejdsorganisationen må ikke "stivne" i en fast organisation eller arbejdsrotation. Hvis snavsetøjssammensætningen af en eller grund forandres, og der er færre katagorier at sortere, "kom arbejdet i møde", eller find et andet arbejde i sorteringen, der bedre udnytter din arbejdstid. Sørg for altid for at kommunikere med dine arbejdskolleger om behov for ændringer - I gør det hele bedst i et samarbejde. VÆR ÅBEN FOR IDEER (OG PRØVE NOGET NYT) Der kan være flere årsager til, at indsorteringsarbejdet ændrer karakter. Det typiske er, at produktsammensætningen eller kundesammensætningen forandrer sig. Det er typisk, at kunder bliver betjent på særlige ugedage, men det kan have ændret sig. Derfor kan Det kan derfor blive nødvendigt at ændre lidt på organiseeringen, og rækkefølgen af arbejdet. Afsnittet fortsættes på næste side.

12 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 10 2,7 HVAD ER VIGTIGT I FORBINDELSE MED SORTERING AF Illustration SNAVSETØJ, afsnit er fortsat fra forrige side. HOLD BALANCEN MELLEM ARBEJDSTEMPO OG FEJLSORTERING Det er vigtigt, at der ikke fejlsorteres, fordi der bliver tale om tabte ressourcer, og forøgede omkostninger til produktionen. 0-Fejl sortering findes naturligvis ikke, men lidt afhængigt af snavsetøjskatagori, bør fejlsorteringen ikke overstige mere procent af den samlede indsorterede mængde. FEJLTÆLLING Hvis der skal tælles op i forbindelse med snavsetøjssorteringen, er det meget vigtigt, at der tælles korrekt op. Når der skal tælles op, hænger det sammen med, at hver kunde skal holdes ansvarlig for den udleverede tøjbeholdning. Tælles der forkert, eller der slet ikke tælles op, trods det er aftalt, taber vaskeriet al mulighed for at gøre kunden ansvarlig for den tøjbeholdning, kunden skal betale lejeafgift for. 2,8 KVALITET I INDSORTERINGEN - RESUMÉ Her er et kort resumé af kvalitetskravene i snavsetøjssorteringen. Illustration DEN PERSONLIGE SIKKERHED OG KRAV TIL HYGIEJNE Det er vigtigt at følge alle arbejdsinstrukser nøje, det gælder din sikkerhed både under selve arbejdet, og ved at fjerne risikoen for smitte fra snavset vasketøj. Kunden har også krav på, at alle vaskede og finishbehandlede produkter, der forlader vaskeriet er hygiejnisk rene, eller lever helt op til kundens forventninger i hygiejne. Det er vigtigt, at bakterier ikke spreder sig fra indsorteringen til de rene områder i vaskeriet. Sådanne personlige hygiejneprocedurer er lige så meget til for indsorteringsmedarbejderens egen skyld, som for at kunne opfylde kundernes krav. DEN SKJULTE FABRIK Det er en række fejl du kan gøre i arbejdet, som for eksempel fejltællinger, fejlsorteringer, for lidt eller for meget vægt i de sortede portioner, og ikke at rapportere, hvis der er noget galt med sorteringsudrustningen. Der er en masse ting der kan gå galt ved en uengageret indsats, og "den skjulte fabrik" kan koste så meget, at det kan mærkes på vaskeriets konkurrenceevne.

13 Serviceerhvervenes Uddannelser i vaskeribranchen Side 11 2,9 MÅLINGER AF EFFEKTIVITET I INDSORTERINGEN Illustration På enhver form for moderne rationaliseret virksomhed findes der en eller anden form for målinger af enten afdelingens præstationer, eller enkelte medarbejders præstationer. Der kan være forskelle i metoderne på hvordan præstationerne præsenteres, enten overfor vaskeriets ledelse, eller i andre tilfælde, som nøgletal for medarbejderne. Løbende opfølgninger med præstations nøgletal eller samlede effektivitetstal, der viser udnyttelsen i procent,styk eller kilo, er positive redskaber for medarbejderne selv. Vi kan alle lide at se at vi præsterer noget godt. Prøv at se på opfølgningseksemplet på illustration Her kan det ses, at vaskeriets indsortering i alt opnår at sortere 500 stk. tøj eller linned per operatørtime i gennemsnit. Måske kunne dette gøres bedre. Prøv at se hvordan denne effektivitet i snavsetøjssorteringen passer ind i en sammenligning med 6 andre sammenlignlige vaskerier. Kan det fastsatte mål nås, betyder det at vaskeriets konkurrenecevne stiger med 6 procent. Husk på, at din effektive indsats, og samarbejdet i gruppen i snavsetøjssorteringen kan betyde meget for vaskeriets succes og fremgang på markedet.

1,2 Hygiejnisk rent tøj og linned. 1,3 Hygiejnestandarden. 1,4 Rent tøj og linned.

1,2 Hygiejnisk rent tøj og linned. 1,3 Hygiejnestandarden. 1,4 Rent tøj og linned. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1,1 Introduktion... 2 1,2 Hygiejnisk rent tøj og linned.... 3 1,3 Hygiejnestandarden.... 3 1,4 Rent tøj og linned.... 3 1,5 Snavsetøj... 4 1,6 Sortering af

Læs mere

VASKERIUDDANNELSE - INDSORTERINGEN VASKERIET

VASKERIUDDANNELSE - INDSORTERINGEN VASKERIET 1.1.1 Snavsetøj fra kunden Rent tøj til kunden VASKERIET KUNDEN Indsorteringen er en vigtig del af den samlede opgave. - Snavsetøjet skal blive rent. - Fremtræde godt efter finishbehandling. - Tøjet kommer

Læs mere

DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN EFTERBEHANDLING OG UDSORTERING I VASKERIINDUSTRIEN

DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN EFTERBEHANDLING OG UDSORTERING I VASKERIINDUSTRIEN DELTAGER MATERIALE FOR UDDANNELSEN EFTERBEHANDLING OG UDSORTERING I VASKERIINDUSTRIEN Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg 2007 Ref. Indholdsfortegnelse Side 1,1 INTRODUKTION - DE GENERELLE MÅL MED

Læs mere

Kunden forventer kvalitet. Kvaliteten skaber man ved at udføre de korrekte processer og arbejdsprocedurer.

Kunden forventer kvalitet. Kvaliteten skaber man ved at udføre de korrekte processer og arbejdsprocedurer. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1,1 Introduktion... 2 1,2 Kvalitet og kvalitetskontrol.... 2 1,3 Hygiejnekrav... 3 1,4 Rent tøj eller linned... 4 1,5 Den skjulte fabrik... 4 1,6 Opslidt eller

Læs mere

VASKERIUDDANNELSE EFTERBEHANDLING OG UDSORTERING VASKERIET

VASKERIUDDANNELSE EFTERBEHANDLING OG UDSORTERING VASKERIET 1.1.1 Snavsetøj fra kunden Rent tøj til kunden VASKERIET KUNDEN Efterbehandling og udsortering er en vigtig del af den samlede produktionsopgave. - Vasketøjet skal have en finish (tørt, glat, foldet og

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Mikroorganismer så som bakterier og virus kan sprede smitsomme sygdomme blandt personale og blandt borgere på plejecentrerne og i hjemmeplejen. DE smitter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer.

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer. INDHOLD 1. Formålet med vask 2. Vejledning for varer med min. 50% polyester 3. Vejledning for varer med min. 50% bomuld 4. Stof med besætning i kontrastfarve 1 1. Formålet med vask Fjerne snavs og pletter.

Læs mere

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Mikroorganismer så som bakterier og virus kan sprede smitsomme sygdomme blandt personale og blandt borgere på plejecentrerne og i hjemmeplejen. DE smitter

Læs mere

Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats. God håndhygiejne i sundhedssektoren

Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats. God håndhygiejne i sundhedssektoren Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats God håndhygiejne i sundhedssektoren Hold huden ren. Det er sund fornuft Rene og sunde hænder forebygger smittespredning og øger velværet. Behandling,

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

Arbejdsplaner og personlig planlægning

Arbejdsplaner og personlig planlægning Arbejdsplaner og personlig planlægning Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet giver et indblik i planlægningen af en rengøringsassistents arbejdsdag. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

Foretaget af Arbejdsplads Arbejdsopgaver

Foretaget af Arbejdsplads Arbejdsopgaver SKEMA TIL KOMPETENCEVURDERING uden helbredsoplysninger Formålet med kompetencevurderingen er, at give den ansatte en viden om, hvilke af hans/hendes uddannelses-og arbejdsmæssige kvalifikationer, det danske

Læs mere

Hygiejne i psykiatrien. Ved hygiejnekoordinator Heidi Hougaard

Hygiejne i psykiatrien. Ved hygiejnekoordinator Heidi Hougaard Hygiejne i psykiatrien Ved hygiejnekoordinator Heidi Hougaard Udfordringer 30 forskellige matrikler Samling af forskellige kulturer / organisationer Bygninger fra en tid med andre normer Forskellige faggrupper

Læs mere

Arbejdsplaner & personlig planlægning

Arbejdsplaner & personlig planlægning Arbejdsplaner & personlig planlægning Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

Synlig rengøring efter folkeskolereformen

Synlig rengøring efter folkeskolereformen 1 SYNLIG RENGØRING EFTER FOLKESKOLEREFORMEN Synlig rengøring efter folkeskolereformen Et inspirationskatalog til bl.a. rengøringsledere, rengøringsassistenter og skoleledere Torben Milandt, 3F torben.milandt@3f.dk

Læs mere

Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter.

Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter. Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter. Forord Branchesikkerhedsrådet for Jordbruget har udgivet denne branchevejledning for

Læs mere

Clostridium difficile

Clostridium difficile Clostridium difficile Formål Målgruppe At nedsætte risikoen for at Clostridium difficile spredes/overføres fra borger til personale, fra personale til borger og øvrige Personale på Social- og Sundhedsområdet

Læs mere

Infektionshygiejniske retningslinjer: Plejeboliger og lignende institutioner

Infektionshygiejniske retningslinjer: Plejeboliger og lignende institutioner Bilag 2 Infektionshygiejniske : Plejeboliger og lignende institutioner Udarbejdet af arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen på baggrund af Sundhedsstyrelsens Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA,

Læs mere

PDCA-spil - BESKRIVELSE

PDCA-spil - BESKRIVELSE PDCA-spil - BESKRIVELSE ACT PLAN CHECK DO PDCA-spil - Materiale Stor Stofpose med blandede LEGO klodser pr/gruppe. MEGET blandede klodser både form og farve. Posen skal kunne lukkes. Billeder til at bygge

Læs mere

2014 Vaskerier. APV-spørgeskema

2014 Vaskerier. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vaskerier Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:26 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur(varme, kulde) 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet (f.eks. støv, lugt,

Læs mere

Udkast til: Tekniske bestemmelser: Hygiejne- og miljøkontrol. for vaskerier tilsluttet. Brancheforeningen for Vask og Tekstiludlejning.

Udkast til: Tekniske bestemmelser: Hygiejne- og miljøkontrol. for vaskerier tilsluttet. Brancheforeningen for Vask og Tekstiludlejning. Udkast til: Tekniske bestemmelser: Hygiejne- og miljøkontrol for vaskerier tilsluttet Brancheforeningen for Vask og Tekstiludlejning April 2015 Kvalitets- og miljøkontrolsystemet er udviklet i samarbejde

Læs mere

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013 11:00 11:30 d.7 februar 2013 v/ Kim S. Rasmussen Introduktion af: Delprojekt 4 og 3 K1 DEFU STEEP Konference Februar 2013 Præsentation af Delprojekt 4 Påsætning og aftagning af instrumentcontainer Delprojekt

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Henrik Johnsen NOVADAN

Henrik Johnsen NOVADAN René Larsen NOVADAN Henrik Johnsen NOVADAN Kan den halvårlige kontrol af indholdet af Bacillus cereus i nyvaskede hospitals tekstiler bruges som en indikation for at vaskeprocessen effektivt desinficerer

Læs mere

På et sygehus skal du huske. Information til eksterne teknikere og håndværkere på sygehuset

På et sygehus skal du huske. Information til eksterne teknikere og håndværkere på sygehuset På et sygehus skal du huske Information til eksterne teknikere og håndværkere på sygehuset 2 NÆSTVED SYGEHUS Velkommen til Næstved Sygehus Når du arbejder og opholder dig på et sygehus, er der nogle enkle

Læs mere

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Hvad er Lean? Lean er en produktions- og ledelsesfilosofi, der oprindeligt stammer fra den japanske bilindustri (Toyota). Lean produktion er trimmet produktion.

Læs mere

Forberedelse og planlægning af GMP Audit

Forberedelse og planlægning af GMP Audit Forberedelse og planlægning af GMP Audit Juli, 2014 Indledning I de kommende sider får du nogle hurtige tips og råd til din forberedelse og planlægning af en GMP audit. Dette er ikke en komplet og grundig

Læs mere

ALTID EN REN KLUD VED HÅNDEN. Miljøvenlig totalløsning Automatisk system Kvalitetsklude og oliemåtter ISO 9001 og 14001

ALTID EN REN KLUD VED HÅNDEN. Miljøvenlig totalløsning Automatisk system Kvalitetsklude og oliemåtter ISO 9001 og 14001 ALTID EN REN KLUD VED HÅNDEN Med vores klude og oliemåtter er du sikker på altid at have et miljøvenligt produkt i den bedste kvalitet til enhver opgave. Vores gennemtænkte logistiksystem er din garanti

Læs mere

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Track n Trace 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Professional Track n Trace Med Miele Professional Track n Trace får du 100% dokumentation af vaskeprocessen. Du kan styre, effektivisere og

Læs mere

A/B Tvegaardens Regulativer for fælleslokale, hobbyrum, cykelværksted og fællesvaskeri samt brugsanvisning for brug af vaskemaskiner

A/B Tvegaardens Regulativer for fælleslokale, hobbyrum, cykelværksted og fællesvaskeri samt brugsanvisning for brug af vaskemaskiner A/B Tvegaardens Regulativer for fælleslokale, hobbyrum, cykelværksted og fællesvaskeri samt brugsanvisning for brug af vaskemaskiner Opdateret marts 2008 Regulativ for fælleslokale Regulativet omfatter

Læs mere

Vaskeprocesudvikling med det formål at reducere (desinficere) antallet af Bacillus cereus sporer efter vask

Vaskeprocesudvikling med det formål at reducere (desinficere) antallet af Bacillus cereus sporer efter vask Vaskeprocesudvikling med det formål at reducere (desinficere) antallet af Bacillus cereus sporer efter vask Eller Kampen mod Bacillus cereus sporer på Syddanske Vaskerier i Vejle Bakteriologisk kontrol

Læs mere

Få overblik over jeres tekstiler! SmartGarment. Intelligent styring af tekstiler

Få overblik over jeres tekstiler! SmartGarment. Intelligent styring af tekstiler Få overblik over jeres tekstiler! SmartGarment Intelligent styring af tekstiler Stop gætteriet, begynd sporing SmartGarment løfter niveauet for tekstilstyring Hospitaler, farmaceutiske virksomheder og

Læs mere

7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE

7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE 7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden De 7 grundregler for god mødeforberedelse. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et

Læs mere

Hygiejnebesøg i Nærum Menighedsbørnehave

Hygiejnebesøg i Nærum Menighedsbørnehave Hygiejnebesøg i Nærum Menighedsbørnehave Fredag den 27. juli 2012 Deltagere: Bente Mahrt, leder Marianne Joensen, souschef Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg

Læs mere

Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer

Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer Introduktion til LEAN De 5 grundprincipper Lean Værktøjer Spild Presentation af de 7 spildtyper Hvordan finder man spild 5 S Gennemgang af 5 S 5 S Spillet Hvad

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til:

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til: Introduktion til: Dette er et redskab til at tage en dialog om, hvordan I trives i jeres virksomhed. Redskabet består af: Denne Introduktion En liste med Tips & Tricks til den, der leder mødet 13 kort

Læs mere

10 gode råd. til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI

10 gode råd. til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI 10 gode råd til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI De nærmeste kolleger skal vide, hvad den hjerneskadede medarbejders begrænsninger betyder i hverdagen på arbejdspladsen.

Læs mere

Praktisk hjælp til kommunal vaskeordning

Praktisk hjælp til kommunal vaskeordning Praktisk hjælp til kommunal vaskeordning Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget

Læs mere

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge Hygiejnefolder Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge www.svinningevand.dk Driftsansvarlig Kurt Petersen, mobil: 22 64 74 53, e-mail: driftleder@svinningevand.dk

Læs mere

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Track n Trace 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Professional Track n Trace Med Miele Professional Track n Trace får du 100% dokumentation af vaskeprocessen. Du kan styre, effektivisere og

Læs mere

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg J.nr.: 00.01.00.P00 Sagsnr.: 14/10281 BESLUTNING I KOMMUNALBESTYRELSEN 2014 DEN 29-04-2014 Forslaget sendes tilbage

Læs mere

Inden for mejeriindustrien beskæftiges ufaglærte og faglærte. Der benyttes i mindre udstrækning afløsere.

Inden for mejeriindustrien beskæftiges ufaglærte og faglærte. Der benyttes i mindre udstrækning afløsere. Bilag 1 Hygiejneuddannelse. Afløsere. Inden for mejeriindustrien beskæftiges ufaglærte og faglærte. Der benyttes i mindre udstrækning afløsere. En afløser i produktionen er typisk studerende. Træder til

Læs mere

Vask, afvanding og tørring i vaskeribranchen

Vask, afvanding og tørring i vaskeribranchen Vask, afvanding og tørring i vaskeribranchen SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Janne Bjerregaard, Slagteriskolen Uddannelses Center Roskilde Januar 2014 Undervisningsministeriet (januar 2014).

Læs mere

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen Med genbrugsguiden har du mulighed for at dykke ned i din genbrugsbeholder. Bliv lidt klogere på, hvad der må komme

Læs mere

Baggrund. Introduktion. Kan du genkende dig selv her:

Baggrund. Introduktion. Kan du genkende dig selv her: Kan du genkende dig selv her: Har du tit stået og manglet noget, der kunne hjælpe dig med at få afklaret, om et givent job er noget for dig? Kunne du godt tænke dig at blive bedre til at analysere dig

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 Personlig hygiejne og rengøring FAKTA 4:1 Personlig hygiejne og rengøring Det er nødvendigt med en god personlig hygiejne og en god hygiejne i køkkenet, når du laver mad. Det er især vigtigt at vaske hænder

Læs mere

Kommunal vaskeordning

Kommunal vaskeordning Kommunal vaskeordning Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Den rehabiliterende tankegang tager udgangspunkt i flg.: Vi tager udgangspunkt

Læs mere

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen.

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III til Microsoft Navision Axapta forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III Produktionsserien til Microsoft Navision Axapta gør det muligt for producenter at styre hele Fordele

Læs mere

Serviceydelser. Glostrup Kommune. Center for Sundhed og Velfærd 2017

Serviceydelser. Glostrup Kommune. Center for Sundhed og Velfærd 2017 Serviceydelser Glostrup Kommune Center for Sundhed og Velfærd 2017 Informationer for Ældrecenter Dalvangen, Ældrecenter Hvissinge, Ældrecenter Sydvestvej om Arrangementer Kost Rengøring Toiletartikler

Læs mere

Hygiejnebesøg i Myretuen

Hygiejnebesøg i Myretuen Hygiejnebesøg i Myretuen Tirsdag den 31. juli 2012 Deltagere: Pia Spælling, leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner er den hyppigste årsag til sygdom

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Audit beskrivelser for PL

Audit beskrivelser for PL 3-4-1 V01 3-4-1 V02 3-4-1 V03 3-4-1 V04 3-4-1 V05 Er der etableret et system til regelmæssig kontrol af processerne? Punktet er opfyldt, hvis der er en synlig regelmæssig måling for processen med acceptgrænser.

Læs mere

Togvedligeholdelse. Driftsafvikling. Introduktion til QMA og Driftsafviklings arbejdsgrundlag

Togvedligeholdelse. Driftsafvikling. Introduktion til QMA og Driftsafviklings arbejdsgrundlag Togvedligeholdelse Driftsafvikling Introduktion til QMA og Driftsafviklings arbejdsgrundlag Driftsafvikling 1. august 2009 Driftschef (1) Service Sekretariat (2,10) IC4 koordinering (3) Kgc. København

Læs mere

Generelle infektionshygiejniske Forholdsregler - gælder altid! Ved MRSA, Norovirus og Clostridium se supplerende retningslinjer

Generelle infektionshygiejniske Forholdsregler - gælder altid! Ved MRSA, Norovirus og Clostridium se supplerende retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Omhandler tilrettelæggelse af arbejdsgange håndhygiejne anvendelse af arbejdsdragt anvendelse af personlige værnemidler rengøring og desinfektion håndtering

Læs mere

Forslag til ændringer af kvalitetsstandarder.

Forslag til ændringer af kvalitetsstandarder. Forslag til ændringer af kvalitetsstandarder. På Social- og Sundhedsudvalgets møde d. 31. januar 2008, blev kvalitetsstandarderne for praktisk hjælp og personlig pleje, hjemmesygeplejeydelser samt træning

Læs mere

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01 Vocally 3 Infinity In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning Rev 1.01 Dette er en Dansk udgave af producentens officielle bruger manual. Der henvises til den officielle i tvivls tilfælde og

Læs mere

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis LASERSKÆRING REVOLVERSTANSNING Den foretrukne underleverandør Med mange års erfaring, en bred og alsidig maskinpark og ikke mindst en professionel

Læs mere

Tørring og efterbehandling og Grundlæggende viden om plet, skade og slitage i vaskeribranchen

Tørring og efterbehandling og Grundlæggende viden om plet, skade og slitage i vaskeribranchen Tørring og efterbehandling og Grundlæggende viden om plet, skade og slitage i vaskeribranchen SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Janne Bjerregaard November 2013 Ministeriet for Børn og Undervisning

Læs mere

25_013. Vaskemaskiner

25_013. Vaskemaskiner 25_013 Vaskemaskiner 2013 IKEA vaskemaskiner er designet til brug hver dag. IKEA vaskemaskiner har funktioner, der er nemme at bruge, opfylder forskellige behov og gør det nemmere at vaske tøj. Vi har

Læs mere

Formålet med Situationsbestemt Ledelse

Formålet med Situationsbestemt Ledelse Formålet med Situationsbestemt Ledelse 1. At åbne for kommunikationen og at øge hyppigheden og kvaliteten af dialogen mellem dig og dine medarbejdere angående præstationer og udvikling 2. At hjælpe medarbejderen

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for tøjvask

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for tøjvask Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for tøjvask 2015 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der hjælp og støtte til personlig pleje og praktisk hjælp. Kvalitetsstandarderne skal sikre,

Læs mere

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger Effektivitet kræver godt samarbejde Merete Lehmann Andersen Merete Lehmann Andersen 100 pct. ledelse - soliv Rekruttering Samarbejde og kommunikation MUS-samtaler Motivation af ejer og medarbejdere Fastholdelse

Læs mere

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 2 Hygiejnevejledning... 1 Teknik ved håndvask... 4 Hjemmeplejen:... 6 Rengøring... 7 Dokumentation... 15 3 OM MRSA Hvad er MRSA? MRSA står for: Methicillin Resistent

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

MAXX2 serien. Den sikre måde til at optimere dine rengøringsprocesser

MAXX2 serien. Den sikre måde til at optimere dine rengøringsprocesser 2 serien Den sikre måde til at optimere dine rengøringsprocesser Udfordringer og udgifter til rengøringsdrift Dine udfordringer: Ledelse af personalet & sikkerhed Opretholdelse af rengøringsydelse og -effektivitet

Læs mere

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald TEMA// Organisk affald Poser En udvidet sortering, hvor det organiske affald frasorteres resten af dagrenovationen, vil medføre et større forbrug af poser til at samle og pakke affaldsfraktionen. Da poseforbruget

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

ProMark workforce management ProJob

ProMark workforce management ProJob ProMark workforce management er løsningen til optimering af virksomhedens produktionsprocesser og -omkostninger gennem oversigter, indsamling af produktionskritiske jobdata, effektiv rapportering og integration

Læs mere

Udbud og ændring i levering af hjælp til tøjvask - beslutning

Udbud og ændring i levering af hjælp til tøjvask - beslutning Udbud og ændring i levering af hjælp til tøjvask - beslutning Beslutningstema Det skal besluttes, 1. Om der skal ændres i formen, hvorpå hjælp til tøjvask til personer med nedsat psykisk eller fysisk funktionsniveau

Læs mere

Mejerisektoren - Mælk

Mejerisektoren - Mælk Working Class Food Metal Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - Mælk Effektiv og fleksibel: - Pakning - Bila Milk Packer - Palletering Pakning Effektivt Ensartet Fjerner EGA Pakning af mælk

Læs mere

Hygiejnepolitik Formål: Smitte:

Hygiejnepolitik Formål: Smitte: Hygiejnepolitik Formål: Formålet med at have en hygiejneplan er, at forebygge og begrænse smitsomme sygdomme blandt børn og personale. Vi ønsker ikke at skabe et sterilt hospitalsmiljø, derfor handler

Læs mere

Rene hænder og god hygiejne redder liv

Rene hænder og god hygiejne redder liv Rene hænder og god hygiejne redder liv Hvert år dør tusindvis af danskere af dårlig hygiejne. Her får du en guide til bedre hygiejne - og en sundere og raskere hverdag Af Lisbeth Kjær Larsen, november

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

En grøn forretningsløsning

En grøn forretningsløsning En grøn forretningsløsning Miljøvenlig vådrensning med økonomiske muligheder electrolux professional lagoon-vådrensning 2 electrolux Electrolux professional Professional Cleaning lagoon-vådrensning Sector

Læs mere

6. Social- og sundhedsassistent

6. Social- og sundhedsassistent 6. Social- og sundhedsassistent 6.1. Social og sundhedsassistents arbejdsområder En social- og sundhedsassistent er en person, der udfører sygeplejeopgaver, planlægger aktiviteter og vejleder social- og

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2017

Arbejdsmiljøredegørelse 2017 Arbejdsmiljøredegørelse 2017 Siden sidst Vi nedsatte i 2017 to arbejdsgrupper inden vores årlige Temadag, hvor både ledelse og medarbejdere var repræsenteret: 1. Fleksibel åbningstid hvor vi havde personale

Læs mere

Danova kvalitet betaler sig

Danova kvalitet betaler sig Danova kvalitet betaler sig FLOW NIVEAU SERVICE KNOWHOW velkommen Seriøst samarbejde med klare mål Niveaumåling, flowmåling, teknisk rådgivning og stærk support. Velkommen hos Danova, hvor vi inviterer

Læs mere

Mikrofiber. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Mikrofiber. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Vibeke Bang Olsen December 2013 Undervisningsministeriet. (December 2013). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg i samarbejde

Læs mere

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo - Rengøringsskema

Læs mere

Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen.

Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen. STANDARD FOR NEDBRINGELSE AF INFEKTIONER Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen. Baggrund Antallet af nosokomielle

Læs mere

MRSA. Produkter til forebyggelse af MRSA spredning. Hospitaler Plejehjem Plejeboliger Klinikker

MRSA. Produkter til forebyggelse af MRSA spredning. Hospitaler Plejehjem Plejeboliger Klinikker MRSA Produkter til forebyggelse af MRSA spredning Hospitaler Plejehjem Plejeboliger Klinikker MRSA Den meticillin resistente bakterie MRSA står for Meticillin Resistent Staphylococcus Aureus. Navnet dækker

Læs mere

God rengøring kommer ikke af sig selv

God rengøring kommer ikke af sig selv God rengøring kommer ikke af sig selv Udvikling af bedre hygiejne og rengøringsmetoder på ældreområdet Rengøring har stor betydning for indeklimaet, hygiejnen og trivslen for både borgere og personale

Læs mere

Rengøring af hjælpemidler. - så er alt i orden!

Rengøring af hjælpemidler. - så er alt i orden! Rengøring af hjælpemidler - så er alt i orden! Spar tid, plads og penge på rengøring af hjælpemidler Lad SSG klare rengøringen af hjælpemidler. Så slipper du for besværet, sparer tid, plads og penge. Vores

Læs mere

Stamoplysninger. Tilsyn med vaskeriordning Clara Service Gruppen

Stamoplysninger. Tilsyn med vaskeriordning Clara Service Gruppen Stamoplysninger. Tilsyn med vaskeriordning Clara Service Gruppen Det udfyldte skema samt de telefonisk indhentede borgerinterviews udgør basis for tilsynsmedarbejderens tilbagemelding til leverandørledelsen

Læs mere

[ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan indleder jeg samtalen? ] [ Hvordan styrer jeg samtalen?

[ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan indleder jeg samtalen? ] [ Hvordan styrer jeg samtalen? YES jeg skal afholde MUS en Miniguide om MedarbejderUdviklingsSamtaler [ Hvad er formålet med MUS? ] [ Hvordan forbereder jeg rengøringsassistenterne? ] [ Hvordan er min egen forberedelse? ] [ Hvordan

Læs mere

Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.)

Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.) Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.) Formål Målgruppe At nedsætte risikoen for at særlige resistente mikroorganismer spredes/overføres fra borger til personale og øvrige borgere.

Læs mere

Feedback på arbejdspladsen

Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen kan ses som et læringsværktøj, der sikrer fagligt fokus og udvikling af samarbejdet om kerneopgaven. At opbygge en velfungerende feedbackkultur, kan

Læs mere

2014 Rengøring. APV-spørgeskema

2014 Rengøring. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Rengøring Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 12:53 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet (f.eks. støv, lugt,

Læs mere

Hygiejne i Hjemmeplejen og på Plejecentre. Høj- og lavvirulent Clostridium difficile

Hygiejne i Hjemmeplejen og på Plejecentre. Høj- og lavvirulent Clostridium difficile Baggrund Clostridium difficile (C. difficile) er en anaerob sporedannende bakterie, som kan overleve i månedsvis i miljøet efter en borger med diarré forårsaget af C. difficile. Bakterien er en almindeligt

Læs mere

Virksomhedskultur og værdier. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Virksomhedskultur og værdier. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Virksomhedskultur og værdier Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation August 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer,

Læs mere

Infektionshygiejniske retningslinjer: Hospitaler

Infektionshygiejniske retningslinjer: Hospitaler Bilag 1 Infektionshygiejniske : Hospitaler Udarbejdet af arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen på baggrund af Sundhedsstyrelsens Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA, 2. udgave 2012. En mere

Læs mere

Rapporten er tænkt som inspiration til regionernes videre arbejde med at optimere driften.

Rapporten er tænkt som inspiration til regionernes videre arbejde med at optimere driften. N O T A T Benchmarking af udvalgte støttefunktioner Kredsen af regionsdirektører vedtog ultimo januar 2011 at iværksætte en benchmarking af udvalgte støttefunktioner. Målet med arbejdet har været at støtte

Læs mere

Brugsanvisning. Det du IKKE skal:

Brugsanvisning. Det du IKKE skal: Brugsanvisning Tillykke Tillykke med dit EcoEgg TM /vaskeæg. Med din anskaffelse er du med til at reducere mængden af kemikalier der forurener kloden. Samtidig gør du noget godt for din families hud, sparer

Læs mere

MRSA - hvad er ret og hvad er vrang? Margit Andreasen, chefforsker, dyrlæge, Ph.d. Tinna Ravnholt Urth, hygiejnesygeplejerske, Region Nordjylland

MRSA - hvad er ret og hvad er vrang? Margit Andreasen, chefforsker, dyrlæge, Ph.d. Tinna Ravnholt Urth, hygiejnesygeplejerske, Region Nordjylland MRSA - hvad er ret og hvad er vrang? Margit Andreasen, chefforsker, dyrlæge, Ph.d. Tinna Ravnholt Urth, hygiejnesygeplejerske, Region Nordjylland MRSA - hvad er ret og hvad er vrang? Er MRSA så farlig

Læs mere