FORBEDRING GENNEM NYTÆNKNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORBEDRING GENNEM NYTÆNKNING"

Transkript

1 FORBEDRING GENNEM NYTÆNKNING

2 DER ER IKKE NOGET NYT I NYTÆNKNING. DET HAR ALTID VÆRET EN GOD IDE. DET NYE ER, AT VI HAR GJORT DET BESVÆRLIGT.

3 VI MENNESKER GÅR ALTID OG PRØVER PÅ AT FÅ ØJE PÅ NOGET, DER KAN BLIVE BEDRE, HURTIGERE, BILLIGERE. DET ER VORES NATUR.

4 DESVÆRRE ER DET OGSÅ VORES NATUR AT KOMPLICERE TING. UFORSTÅELIGE BEGREBER HAR LUSKET SIG INDENFOR DØREN, NÅR VI ARBEJDER MED FORBEDRINGER, SOM ER FORMÅLET MED INNOVATION.

5 HVORNÅR HAR DU BRUG FOR EN FORBEDRING?

6 PROBLEM POTENTIALE

7 PROBLEM POTENTIALE PROBLEMET SKAL VÆK POTENTIALET SKAL BLIVE TIL VIRKELIGHED

8 HVORNÅR HAR DU SÅ BRUG FOR NYTÆNKNING?

9 I BEGGE TILFÆLDE ER DET JO NEMMEST, HVIS DU BARE KAN TRYKKE PÅ NOGLE KNAPPER ELLER DREJE PÅ NOGLE HÅNDTAG FOR AT OPNÅ FORBEDRINGEN. HVIS DET IKKE ER NOK, SÅ HAR DU NOK BRUG FOR NYTÆNKNING.

10 HJERNEN AKTIVERES GENNEM SPØRGSMÅL HVAD VAR FARVEN PÅ DEN BIL, DU PARKEREDE VED SIDEN AF?

11 DET BETALER SIG AT STILLE KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL. ET KRYSTALKLART SPØRGSMÅL FOKUSERER PÅ FORBEDRING I STEDET FOR FORANDRING. OG FORBEDRING SLÅR FORANDRING.

12 POTENTIALE HVORDAN UDVIKLER VI 100 NYE PRODUKTER PÅ EN DAG?

13 PROBLEM HVORDAN FÅR VI 50% FÆRRE SKADER, NÅR VI KØRER BILERNE OP PÅ AUTOTRANSPORTEREN?

14 KENNEDYS KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL HVORDAN FLYVER VI EN MAND TIL MÅNEN, OG SIKKERT HJEM IGEN, INDEN UDGANGEN AF DETTE ÅRTI?

15 DET AFFØDTE MANGE UNDERSPØRGSMÅL, SOM FØRTE TIL MANGE ANDRE FORBEDRINGER END LIGE MÅNEREJSEN ØRETERMOMETER JOYSTICKS RØGALARMER CT-SCANNERE

16 FOR AT KOMME FRA SPØRGSMÅLSTEGN TIL UDRÅBSTEGN, FRA SPØRGSMÅL TIL LØSNING, KUNNE DET JO VÆRE RART MED EN SIMPEL, SYSTEMATISK OG SJOV ARBEJDSMETODE.

17 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål 1925 MODELLEN HJÆLPER DIG MED AT SKABE FORBEDRING GENNEM NYTÆNKNING.

18 AT DELE VIDEN VAR I ÅR 2000 EN PROVOKATION

19 HVIS DU HAR ET ÆG, OG JEG HAR ET ÆG. OG VI BYTTER. SÅ HAR DU ET ÆG OG JEG HAR ET ÆG. HVIS NU DU HAR EN IDE OG JEG HAR EN IDE. OG VI BYTTER.

20 SÅ HAR DU TO IDEER OG JEG HAR HAR TO IDEER.

21 HVORDAN KUNNE JEG SANDSYNLIGGØRE, AT DET VAR EN GOD IDE AT DELE VIDEN MED ANDRE. ISÆR MED NOGEN, DER VAR FORSKELLIG FRA EN SELV.

22 SVARET FANDT JEG PÅ PÅ BIBLIOTEKET.

23

24 I HISTORIEN FINDER HOVEDPERSONERNE TILSYNELADENDE SELV VEJ, MEN HVIS MAN LÆSER EFTER VIL MAN OPDAGE, AT DE NÅR IGENNEM FEM FASER PÅ DERES VEJ MOD LØSNINGEN: 1. VIDENINDSAMLING 2. VIDENSPEJLING 3. OBSERVATION 4. IDESKABELSE 5. RELEVANS

25 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål

26 1925 MODELLEN RYDDER BORDET FOR FNIDDER. DERMED GØR DEN DET MULIGT FOR ALLE AT BIDRAGE TIL ANDRES ELLER LEDE EGNE INNOVATIONSPROCESSER.

27 DIFFUSE FORNEMMELSER BLIVER KORTLAGT, SÅ PROCESSEN BLIVER OVERSKUELIG.

28 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI FORBEDRING SLÅR FORANDRING.

29 DET KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL HVORDAN KAN VI SPARE TRE MIO. KR. VED AT DELE RESSOURCER (MANDSKAB/MATERIEL/ INDKØB)? HVORDAN SKABER VI MULIGHED FOR AT BEHANDLE 60 EKSTRA SAGER ÅRLIGT PR ?

30 VI FÅR ØJE PÅ DET, VI HOLDER ØJE MED. HVIS DU HAR EN HAMMER I HÅNDEN, LEDER DU EFTER SØM.

31 DET MÅ GERNE VÆRE SVÆRT AT LØSE, MEN DET SKAL VÆRE NEMT AT FORSTÅ. ET KRYSTALKLART SPØRGSMÅL HJÆLPER OS MED AT TÆNKE IND I BOKSEN.

32 ER DET LET AT STILLE ET KRYSTALKLART SPØRGSMÅL? NEJ, MEN DET ER UMAGEN VÆRD. DET GÆLDER OM AT FORMULERE ET KRYSTALKLART SPØRGSMÅL, DER HJÆLPER FOLK MED AT SKØJTE HEN, HVOR PUCKEN LANDER.

33 HVAD VIL JEG FORBEDRE? Hvad er mit krystalklare spørgsmål? Start med slutningen, når du formulerer dit krystalklare spørgsmål. Hvad skal være forbedret, når I er færdige? Hvor meget skal det være forbedret? Til sidst skal du definere, hvem, der skal opleve forbedringen. Hvem gør vi det for? Det krystalklare spørgsmål skal altså indeholde en opgave, en ambition og en målgruppe. Sørg for at spørgsmålet indeholder værdier som tal, procentsatser, deadlines eller andet, der gør det målbart. Du kan f.eks. skrive: Hvordan øger vi [indsæt] med [indsæt] inden [indsæt]? Hvordan kan vi [indsæt] inden [indsæt]? Hvordan gør vi det [indsæt] nemmere at [indsæt] for [indsæt]? Hvilke initiativer vil om [indsæt] sikre os [indsæt]? HER ER MIT KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL: Det krystalklare spørgsmål må gerne være svært at løse, men det skal være nemt at forstå. Test det med det samme. Spørg nogen ude på gangen, ring til nogen, send en mail. Hvis andre mennesker forstår dit krystalklare spørgsmål, så er det krystalklart. Ellers må du prøve igen. DET KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL 5

34 hvem, der skal opleve forbedringen. Hvem gør vi det for? Det krystalklare spørgsmål skal altså indeholde en opgave, en ambitio Sørg for at spørgsmålet indeholder værdier som tal, procentsatser, d der gør det målbart. Du kan f.eks. skrive: Hvordan øger vi [indsæt] med [indsæt] inden [indsæt]? Hvordan kan vi [indsæt] inden [indsæt]? Hvordan gør vi det [indsæt] nemmere at [indsæt] for [indsæt]? Hvilke initiativer vil om [indsæt] sikre os [indsæt]? HER ER MIT KRYSTALKLARE 5

35 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI SANDSYNLIGHEDEN FOR AT VIRKELIGGØRE TING STIGER, NÅR MAN SAMARBEJDER.

36 HVEM SKAL MED?

37 BØRN GIVER VOKSNE TILLADELSE TIL AT LEGE. GØR DET NEMT AT LEGE. SOLBÆRBUSKEN DUFTER KUN, NÅR DU RØRER VED DEN.

38 HVOR SKAL DET FOREGÅ?

39 HVORDAN SKAL DET FOREGÅ? HVORDAN GØR VI DET SJOVT FOR ALLE PÅ ISOVER AT BÆRE SIKKERHEDSUDSTYR I DEN INDUSTRIELLE ZONE? HVORDAN GØR VI TOILETOPLEVELSEN SÅ INDBYDENDE, AT ALLE GÅR PÅ TOILETTET HVER DAG?

40 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI DATA SLÅR HOLDNINGER.

41 VIDENINDSAMLING I LANGE BANER Det skønne ved paratviden er, at det er viden som er parat! Resten må findes. Søg viden overalt. SØG PÅ INTERNETTET Kig på mere end første side af søgeresultaterne. SPØRG DINE VENNER Del det krystalklare spørgsmål med dine venner og på sociale medier og efterlys viden fra dem. GÅ PÅ BIBLIOTEKET Eller spørg biblioteksvagten på RING TIL TRE FORSKELLIGE MENNESKER Mor, ministeren, murermester Madsen eller andre. De fleste vil gerne hjælpe dig. VOX POP Gå en tur på gangen eller gaden og spørg dem, du møder. Lav et online spørgeskema. VIDENINDSAMLING 13

42 DIAGRAMMER, SØJLER OG KURVER Hvis I laver diagrammer, søjler og kurver over den viden, I samler ind, skaber det et godt overblik Det er sjovt at se hvordan en kurve tager sig ud, når man zoomer ind og bagefter ud. Lav en kurve per time, per dag, per uge, per måned, per år, per ti år, per hundrede år - eller nogle andre tidsrum. Dag Søjler er gode at blive kloge på, når man kigger på en udvikling over tid. Søjler ved siden af hinanden kan sammenligne et resultat mellem de forskellige år, men søjlen kan også være inddelt i farver, så man både kan se det samlede resultat, men også se hvordan de enkelte dele indeni søjlen har udviklet sig over tid. Diagrammer kan på en hurtig måde fortælle hvor meget de enkelte dele udgør af det samlede hele. Uge År Århundrede VIDENINDSAMLING 22

43 VIDENINDSAMLING HVORDAN FÅR VI 50% FLERE BØRN TIL AT CYKLE TIL SKOLE? HVORDAN GØR VI SKOLEGÅRDEN FOR ÅRGANG TIL ET UDEOMRÅDE, SOM FREMMER LEG OG LÆRING FOR MELLEMTRINNET?

44 VIDENINDSAMLING HVORDAN FÅR VI 50% MINDRE REGNVAND I KLOAKKEN, SAMTIDIG MED AT DET SKABER NY VÆRDI FOR BORGERE, NATUR OG KOMMUNE? HVORDAN FORKORTER VI TAVLEMØDERNE MED 20% VED AT KOMMUNIKERE PÅ NYE MÅDER BÅDE PÅ TAVLEMØDER OG VED OVERLEVERING?

45 VIDENINDSAMLING HVORDAN FÅR VI 50% MINDRE REGNVAND I KLOAKKEN, SAMTIDIG MED AT DET SKABER NY VÆRDI FOR BORGERE, NATUR OG KOMMUNE? HVORDAN FÅR VI 50% FÆRRE SKADER, NÅR VI KØRER BILERNE OP PÅ AUTOTRANSPORTEREN?

46 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI HJERNEN ER DOVEN OG SKAL TVINGES TIL EN OMVEJ.

47 HVORFOR ER DET NEMT AT FORESTILLE SIG EN SOLNEDGANG PÅ HAWAII? HJERNEN ER ENERGIØKONOMISK OG SKAL HJÆLPES LIDT PÅ VEJ

48 STIL MUDREDE SPØRGSMÅL

49 HVORDAN FÅR VI 50% MINDRE REGNVAND I KLOAKKEN, SAMTIDIG MED AT DET SKABER NY VÆRDI FOR BORGERE, NATUR OG KOMMUNE? HVORDAN FÅR VI 50% FÆRRE SKADER, NÅR VI KØRER BILERNE OP PÅ AUTOTRANSPORTEREN?

50 HVORDAN FÅR VI 50% MINDRE REGNVAND I KLOAKKEN, SAMTIDIG MED AT DET SKABER NY VÆRDI FOR BORGERE, NATUR OG KOMMUNE? HVORDAN FÅR VI 50% FÆRRE SKADER, NÅR VI KØRER BILERNE OP PÅ AUTOTRANSPORTEREN?

51 HVAD LIGNER VORES OPGAVE? Videnspejling er nemt, når du først er med på den. Tænk som et dyr, en teknologi, et system. Du skal beskrive din opgave med andre ord. Det gør vi tit. Du gør det, når du skal forklare noget til nogen, som aldrig har hørt om det før, f.eks. trådløst internet eller fotosyntese. Du gør det, hvis du ikke kender det ord, der beskriver situationen, så forklarer du det med andre ord. Du gør det, når du skal forklare noget meget besværligt. Så prøver du at forsimple det. Hvor simpelt kan jeres opgave beskrives: Når vi videnspejler, prøver vi at få øje på princippet bagved. Når vi forstår princippet bag, så kan vi nemlig også få øje på princippet andre steder, og så kan vi lade os inspirere. OPGAVE / EMNE PRINCIPPET BAG HVAD / HVEM KAN VI LÆRE AF? Ko Kan forvandle en fødevare til en anden fødevare Honningbi Støvsuger Kan suge noget op Myresluger Svamp Køkkenrulle Knæ Forbinder to elementer Hængsel Kran Kugleleje Forældreråd Hjælpe nogen uden at kunne bestemme noget Natteravnene Ambassadør Luge ukrudt Fjerne det uønskede, så det ønskede kan gro Immunforsvaret VIDENSPEJLING 27

52 VIDENSPEJLING HVORDAN GØR VI DET 25% BILLIGERE AT KOMME AF MED AFFALDET? HVORDAN KAN MAN FÅ STYR PÅ FORMENES PLACERING SAMT FORMDELE INDEN ?

53 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI VI FÅR ØJE PÅ DET, VI HOLDER ØJE MED.

54 NU FÅR VI ØJE MED BEGGE HJERNEHALVDELE. HVIS VI LEVER OS IND I VORES KUNDERS BEHOV, SÅ ER DET LETTERE AT LEVERE TIL DEM.

55 HVORNÅR STARTER EN KONCERT? KORTLÆG KONTAKTPUNKTERNE. HVILKE FÆLLESTRÆK ER DER BLANDT KUNDERNE? HVOR MANGE FLUER KAN VI SLÅ MED ET SMÆK?

56 OBSERVATION HVORDAN SØRGER VI FOR AT ALLE PRODUKTER ANKOMMER TIL PAKKERIET I EN GODKENDT KVALITET? HVORDAN FÅR VI 50% MINDRE REGNVAND I KLOAKKEN, SAMTIDIG MED AT DET SKABER NY VÆRDI FOR BORGERE, NATUR OG KOMMUNE?

57 OBSERVATION HVORDAN INVOLVERER KOMMUNEN UNGE I ALT HVAD DER HAR MED UNGE AT GØRE? HVORDAN KAN VI SPARE TRE MIO. KR. VED AT TILRETTELÆGGE VORES ARBEJDE SOM KOMMUNE NR. 99?

58 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI IDEER KAN ÆNDRE VERDENS GANG.

59 IDEER ER LIGESOM BØRN.

60 SIG JA. JA, OG!

61 EN GOD BRAINSTORM UDVIKLER SIG SOM ET SPIL SQUASH. SKRIV ALLE OG ALLES IDEER NED. IDEERNE SORTERES, SÅ DE BEDST BESVARER DET KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL.

62 BYG LØSNINGERNE. VI FÅR ANDRE IDEER MED HÆNDERNE. FORTÆL HISTORIER. DE OPLEVES TIT MERE VIRKELIGE END VIRKELIGHEDEN.

63 IDESKABELSE HVORDAN FÅR DANSK AUTO LOGIK 50% FÆRRE SKADER, NÅR DE KØRER BILERNE OP PÅ AUTOTRANSPORTEREN? HVORDAN GØR VI DET 25% BILLIGERE AT KOMME AF MED AFFALDET?

64 IDESKABELSE HVORDAN FÅR VI 50% FLERE UNGE TIL AT INTERESSERE SIG FOR LOKALNYHEDER? HVORDAN SKABER VI DET MEST DELTE # ELLER PRODUKTBILLEDE VED OL2020 I TOKYO?

65 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans Løsninger Det krystalklare spørgsmål FORDI TESTS SLÅR FORNEMMELSER.

66 BLEV FORBEDRINGEN STØRRE END FORANDRINGEN? HVAD LEVERER VI TIL HVEM OG HVORDAN GØR VI DET?

67 TALLERKENEN SKAL OGSÅ VÆRE SMUK AT SE PÅ, NÅR DER ER SPIST OP. VI LEVER I PROTOTYPENS TIDSALDER. TEST DIN LØSNING.

68 SÆT TO STREGER UNDER DET, DER VIRKER OG STIL SÅ ET NYT KRYSTALKLART SPØRGSMÅL. TAG EN TUR TIL. KULTUR ER VANER. GØR DET TIL EN VANE AT FOKUSERE PÅ LØBENDE FORBEDRINGER.

69 RELEVANS

70 RELEVANS

71 ALLE KAN STILLE DE KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL OG DRIVE PROCESSERNE.

72 FOLK PÅ FARTEN KAN SAGTENS DELTAGE. SEND DEM EN MAIL. GIDER DU BRUGE DETTE OG DETTE VÆRKTØJ TIL AT BESVARE DETTE KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL? SÅ SAMLER VI OP.

73 SKAB ET OVERBLIK. LÆG EN PLAN. HVOR OG HVORDAN MØDES I? MØDELOKALET, INTRANETTET, TAVLEMØDER, WORKSHOPS.

74 HVAD ER DIT KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL?

75 HVILKE FORBEDRINGER KAN DU FÅ ØJE PÅ?

TRÆN VÆRKTØJERNE GENNEM LEG

TRÆN VÆRKTØJERNE GENNEM LEG TRÆN VÆRKTØJERNE GENNEM LEG Forfatter: Carsten Borch - Illustrator: Mie Nørgaard - www.1925modellen.dk Version 30. oktober 2017 Lav grupper med 3-4 deltagere per gruppe. Opgaverne kan laves i klassen.

Læs mere

5. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

5. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET KRYSTALKLARE SPØRGSMÅL? HVEM SKAL ME? Hvordan gør

Læs mere

4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret 13.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

7. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

7. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 7. årgang Vamdrup skole - senest opdateret 13.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang Navn: Klasse: Før I starter skal I - Hænge jeres krystalklare spørgsmål op på væggen. - Lave jeres egen idéboks ud af en skotøjsæske. Her kan I gemme alle de idéer i får i løbet af ugen. - Tegne en hurtig

Læs mere

6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret 13.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

8 årgang Vamdrup skole - senest opdatret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

8 årgang Vamdrup skole - senest opdatret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 8 årgang Vamdrup skole - senest opdatret 14.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Guide til en. SOCIAL mediestrategi

Guide til en. SOCIAL mediestrategi 9 essentielle spørgsmål Guide til en SOCIAL mediestrategi 1 At bruge sociale medier handler om at styrke relationen til familie, venner, bekendte, men de kan også bruges til at styrke relationen til kunder,

Læs mere

mod på innovation INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE OG LYST TIL AT ARBEJDE MED OM INNOVATØRUDDANNELSEN

mod på innovation INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE OG LYST TIL AT ARBEJDE MED OM INNOVATØRUDDANNELSEN OM INNOVATØR INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE mod på OG LYST TIL AT ARBEJDE MED innovation Følgende er en beskrivelse, af hvad I kan få ud af at uddanne jeres medarbejdere som innovatører. NÅR MEDARBEJDERE

Læs mere

Samskabelse. - En praksisdag. Nordkraft, 21. september Jakob Schjørring, kontaktchef, MindLab

Samskabelse. - En praksisdag. Nordkraft, 21. september Jakob Schjørring, kontaktchef, MindLab Samskabelse - En praksisdag Nordkraft, 21. september 2016 Jakob Schjørring, kontaktchef, MindLab Før frokost introduktion Samskabelse vs. samudvikling Eksempler på samskabelse fra andre brancher Brugercentreret

Læs mere

Brev fra Victoria Økonomisk bæredygtighed

Brev fra Victoria Økonomisk bæredygtighed Brev fra Victoria Økonomisk bæredygtighed Hvorfor er der noget, der hedder penge? Victorias storebror får lommepenge. Victoria ved ikke helt, hvad det er, men hun vil også gerne have lommepenge. Hendes

Læs mere

Markedsanalyse. Rapport af Randers Ugen 2015

Markedsanalyse. Rapport af Randers Ugen 2015 Markedsanalyse Rapport af Randers Ugen 2015 1.0 Respondentfordeling Ud fra vores undersøgelse kan der ses, at respondenterne generelt er unge. 35% af respondenterne er mellem 18-25%, hvilket derfor skal

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

- din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer

- din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer IDEUDVIKLING - din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer Hvor mange af de idéer I fik på sidste møde med ideudvikling på agendaen, har I med succes ført ud i livet?

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

mod på innovation INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE OG LYST TIL AT ARBEJDE MED OM INNOVATØRUDDANNELSEN

mod på innovation INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE OG LYST TIL AT ARBEJDE MED OM INNOVATØRUDDANNELSEN OM INNOVATØR INNOVATØRERNE KAN GIVE MEDARBEJDERNE mod på OG LYST TIL AT ARBEJDE MED innovation Følgende er en beskrivelse, af hvad I kan få ud af at uddanne jeres medarbejdere som innovatører. NÅR MEDARBEJDERE

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om københavnerinddragelse

Spørgeskemaundersøgelse om københavnerinddragelse Spørgeskemaundersøgelse om københavnerinddragelse Kære københavner I Københavns Kommune vil vi gerne blive endnu bedre til at være i dialog med dig om kommunens arbejde med at udvikle byens indretning,

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Ja, altid Klassen og fællesskabet 2 Er du glad for din klasse? Ja, altid 3 Behandler I hinanden godt i klassen? Ja, altid 4 Har du nogen venner i klassen? Ja, mange

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse om Københavnerdialog i Københavns Kommune

Borgerpanelundersøgelse om Københavnerdialog i Københavns Kommune Borgerpanelundersøgelse om Københavnerdialog i Københavns Kommune Vinter 2019 Hvordan har du været i dialog med Københavns Kommune? (sæt gerne flere krydser) I hvor høj grad vil du gerne involveres i -

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen Feedback værktøjer Skab arbejdsglæde - en drejebog til mødelederen Fakta om metoden Mål: Varighed: Deltagere: At fokusere på, hvad der skaber arbejdsglæde og finde frem til, hvordan I kan udvikle den sammen

Læs mere

50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien.

50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien. CORPORATE RELATIONS 50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien. Udviklingsprocessen Indsigt og analyse Kick off og planlægning Omverdens- og interessentanalyse

Læs mere

Innovationsforløb. Trin 1

Innovationsforløb. Trin 1 Innovationsforløb Trin 1 Innovationsprocesser Divergent Konvergent KU-modellen Begrebsafklaring Kreativitet: Skabelsen af noget nyt Innovation: Skabelsen af noget nyt og implementeringen af det nye Tre

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

Nu skal I til og I arbejdstøjet.. WElearn

Nu skal I til og I arbejdstøjet.. WElearn Nu skal I til og I arbejdstøjet.. Sprit er en klassiker hvordan fremmer vi brugen?! En simpel metode, kan gøre forskellen i praksis! A! F! L! Det gode nudge kan designes udfra EAST-tilgangen! ! TEAM! Hvordan

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen klasse. UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel UMV:

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen klasse. UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel UMV: UMV Sådan! Dato: 4/11 2016 Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen 0.-3. klasse Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: Næste kommunalt igangsatte UMV UMV en indeholder de fire

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD Indhold Indhold... 2 Opmærksom... 3 Indledning... 4 Problemfelt... 5 Problemstillinger... 5 Problemformulering...

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, #

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, # Vi vil være bedre FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, 2014-2017 #31574-14 Indhold Vi vil være bedre...3 Læring, motivation og trivsel...5 Hoved og hænder...6 Hjertet med...7 Form og fornyelse...8

Læs mere

I Københavns Kommune vil vi gerne blive endnu bedre til at være i dialog med dig om

I Københavns Kommune vil vi gerne blive endnu bedre til at være i dialog med dig om Kære københavner I Københavns Kommune vil vi gerne blive endnu bedre til at være i dialog med dig om kommunens arbejde med at udvikle byens indretning, services og tilbud. Vi vil derfor gerne vide, hvad

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen!

Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen! Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen! På Nivå Skole besvarede eleverne i løbet af marts 2016 spørgsmål vedrørende deres trivsel og deres undervisningsmiljø i årets nationale obligatoriske Trivselsmåling.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER FØR DU STARTER SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER Brug denne model, når I skal udvikle nye aktiviteter. Gå igennem faserne step for step, så er I tættere på en succesfuld aktivitet. Start fra bunden. 4. ORANGE

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 7. 10. klasse

Umv Basis spørgeskema til 7. 10. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Klassen og andre fællesskaber 2 Er du glad for din klasse? 3 Behandler I hinanden godt i klassen? 4 Har du nogen venner i skolen? Ja, mange Ja, en del Ja, et par

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

SPØRGESKEMA KLASSE, INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB. Inden I ser videoen i klassen, kan I tale om nedenstående spørgsmål.

SPØRGESKEMA KLASSE, INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB. Inden I ser videoen i klassen, kan I tale om nedenstående spørgsmål. idéværket UDSKOLING SPØRGESKEMA 7. -10. KLASSE, INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB NAVN OG KLASSE SE VIDEOEN Før du går i gang skal du se en video. Scan QR-koden eller indtast linkadressen (http://bit.ly/2kqzzvx)

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Guide til din computer

Guide til din computer Guide til din computer Computerens anatomi forklaret på et nemt niveau Produkt fremstillet af Nicolas Corydon Petersen, & fra Roskilde Tekniske Gymnasium, kommunikation & IT, år 2014 klasse 1.2 12-03-2014.

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen Lærerguide Lær om trafikken med Brumbassen Lær om trafikken med Brumbassen At kunne begå sig i trafikken er så vigtigt, at det er skrevet ind som en af de kompetencer, folkeskolen skal være med til at

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen

Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen Udarbejdet Juni 2013 og gyldig frem til juni 2016 Lundebakkeskolens UMV er udarbejdet ved hjælp af UMV-spørgeskema-skabelonen på klassetrivsel.dk Undersøgelsen

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer.

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. v/ Paul Natorp og David Storkholm, KaosPiloterne 2011 Hvad er innovation? Innovation er processen, der frembringer nye idéer og gør dem værdiskabende for samfundet.

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

ANSØGNING OM GODKENDELSE AF UDVIKLINGSARBEJDE

ANSØGNING OM GODKENDELSE AF UDVIKLINGSARBEJDE ANSØGNING OM GODKENDELSE AF UDVIKLINGSARBEJDE Skole: Filstedvejens Skole, Nøvling Skole Udviklingsarbejdets titel: Google Apps i undervisningen Nr.: Tidsramme: I hvilken periode skal udviklingsarbejdet

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 SENIOR LAND Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096 Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 Michael Himmelstrup eycoco@gmail.com +45 2720 7222 Peter Stillinge Dong peterstillinge.dong@gmail.com

Læs mere

VIND EN TUR I BIOGRAFEN

VIND EN TUR I BIOGRAFEN #AffaldskonkurrenceEsbjerg VIND EN TUR I BIOGRAFEN Velkommen til et sjovt og spændende projekt om haveaffald. Projektet slutter med, at I laver en lille film om haveaffald. Vi kårer den bedste film den

Læs mere

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence)

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Kundelivstidsværdi, Customer Insights, Customer Life Time Management, Customer Life Time Value, CRM strategi, kundeloyalitet osv. Det

Læs mere

Introduktion. 4. I beslutter, hvilke metoder I vil bruge til kortlægningen, og hvornår I vil gøre arbejdet.

Introduktion. 4. I beslutter, hvilke metoder I vil bruge til kortlægningen, og hvornår I vil gøre arbejdet. 1 Introduktion Opsamlingsskema til vurdering er et værktøj, som I kan bruge til at skabe overblik over jeres BMV-forløb og løbende dokumentere jeres BMV-arbejde. Efterhånden som arbejdet skrider frem,

Læs mere

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten Seminar Har du fat i tidens forbruger, SAS Institute Morten Schrøder, Wilke 7. oktober 2014 2014 Side 1 Sharing Community Truly Customer Centric 2014 Side

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

EN LILLE OPVARMNINGSØVELSE

EN LILLE OPVARMNINGSØVELSE EN LILLE OPVARMNINGSØVELSE DESIGN? Multidisciplinær (etnografi, antropologi, sociologi, psykologi, information management) = forstå værdi/mening Brugerorienteret/MENNESKER! Samskabt/diversitet Helheder

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Kom/It afsluttende projekt

Kom/It afsluttende projekt Kom/It afsluttende projekt Anders Laustsen & Martin Beutelmann I denne folder finder du hjælp til det tværfaglige projekt i 1.g på Roskilde Htx 03-05- 2 0 1 3 Indholdsfortegnelse Indledning Formidling

Læs mere

Sammenhængende overgang

Sammenhængende overgang Sammenhængende overgang - fra børnehave til skole GENTOFTE KOMMUNE Indhold 3 Forord 4 Trivsel og tryghed 5 Sociale kompetencer 6 Integritet og selvstændighed 7 Læring 8 Sundhed og motorik 9 Øvesiden -

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Roskilde Tekniske Gymnasium Pernille K. Klavsen Klasse 1.2

Indholdsfortegnelse. Roskilde Tekniske Gymnasium Pernille K. Klavsen Klasse 1.2 Roskilde Tekniske Gymnasium Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Analyse og planlægning... 4 Kommunikationsplan:... 4 Idéer:... 4 Krav- og testspecifikation... 5 Krav:... 5 Test:... 5 Design... 6 Farvevalg:...

Læs mere

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA 1 Vi ser på opfindelser! Når du kigger på opfindelsestegninger, synes du måske, at de er sjove, eller at noget ved dem er sjovt. 1. Se på tegningen: Hvilke ting er brugt til at bygge opfindelsen? 2. Hvad

Læs mere

Opgaver. til. Forelsket

Opgaver. til. Forelsket Opgaver til Forelsket Annette Møller 2007 Forlaget DELTA 1. Kiosken på hjørnet Hvordan har jeg mærket, at han er blevet forelsket? Hvor tit kom han i kiosken? Var hans følelser gengældt? Begrund! Hvad

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.:

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset 12 Værktøj 2 Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset Ved hjælp af værktøj 2 kan du undersøge, om der er for stort arbejdspres blandt den gruppe af medarbejdere, du har personaleansvar for. For stort arbejdspres

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

Velkommen til Snowy s verden

Velkommen til Snowy s verden Velkommen til Snowy s verden Har du hørt om den glade ski-bæver Snowy og hans venner Izzy og Fnuggy? Snowy er en sjov og modig bæver, der aldrig kan få nok af action, leg og skæg ude i sneen. Han er ivrig

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VISION: VI VIL HAVE TEKNOLOGI OG DIGITALISERING TIL AT SKABE SELVVÆRD OG SAMMENHÆNG FOR MENNESKER Teknologi og digitale løsninger

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Hvad gør mig glad i skolen?

Hvad gør mig glad i skolen? Glæde og trivsel I klassen har vi lavet en lille spørgeskema-undersøgelse om trivsel og glæde i skolen. Der ser heldigvis ud til at være meget at glæde sig over på en skoledag! Nogle af eleverne har selv

Læs mere