SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER"

Transkript

1 FØR DU STARTER SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER Brug denne model, når I skal udvikle nye aktiviteter. Gå igennem faserne step for step, så er I tættere på en succesfuld aktivitet. Start fra bunden. 4. ORANGE FASE SLAGPLAN: Få aktiviteten til at blive en succes. 3. RØD FASE IDÉUDVIKLING: Gør jeres idé endnu bedre. 2. GRØN FASE FÅ NYE IDÉER: Få masser af nye idéer via forskellige idéværktøjer. 1. GUL FASE FØR DU STARTER: Hvad er formålet og hvem er målgruppen for aktiviteten? KORT OG GODT: I skal nu i gang med at udvikle en aktivitet. Få hjælp fra denne praktiske model. Til hver af modellens faser findes en række værktøjer, der kan hjælpe og inspirere jer. God fornøjelse!

2 FØR DU STARTER HVAD ER FORMÅLET OG MÅLET 1. Drøft hvad formålet er med den kommende aktivitet. Hvad er det vi gerne vil ændre, skabe, eller få til at ske? 2. Hvis det bliver en stor succes, hvad vil vi så have opnået? Eller hvis det bliver en stor fiasko - hvad har vi så ikke opnået? 3. Hvornår er det en succes - hvad er vores mål? Få det formuleret ned kort og præcist, så I undervejs kan holde fokus! Formålet med vores idé er: Mål: Vi ved vi er lykkeds med vores idé, når: FDB arbejder med Sundhed som mærkesag! FDB s bestyrelse har besluttet, at FDB i arbejder med denne vision og dette fokus: FDB s vision for Sundhed: Vi vil bidrage til at forbedre folkesundheden gennem fokus på mad og måltider. FDB sundhedsstrategiske fokus: Vi vil gøre det nemt for den opvoksende generation at vælge sundt, når de laver mad. FDB vil øge danskernes evner, lyst og viden, så tilberedning af sund mad i hverdagen bliver en selvfølge. Madpyramiden er FDB s sundhedsfaglige platform. Alle aktiviteter om sundhed i FDB skal gerne udfolde sig inden for dette felt også de aktiviteter FDB s medlemsvalgte og frivillige udvikler og gennemfører. KORT OG GODT: Før I går igang er det allervigtigst, at vide HVORFOR? Hvad er formålet med aktiviteten? Hvad vil vi gerne opnå? Jo mere målrettet I er - jo mere kan I målrette aktiviteten og jo større effekt vil den også have!

3 FÅ NYE IDÉER OMVENDT BRAINSTORM 1. Hvis vi skal have helt nye idéer, kan det være en god metode at vende det hele lidt på hovedet! 2. Omvendt brainstorm er en brainstorm, hvor I først sætter ord på det modsatte af, hvad I ønsker fx. at få færre til at spise groft og grønt, mindre kød osv. 3. Overdriv gerne og tænk vildt! 4. Herefter vender I idéerne om en for en, så får I et helt nyt og anderledes billede af jeres idé! Noter de idéer, I kommer på med denne øvelse: KORT OG GODT: Hjernen er doven og den får ofte de samme idéer igen og igen. Omvendt brainstom vender udfordringen på hovedet og får jer til at tænke ud af boksen.

4 FÅ NYE IDÉER NU TIL NOGET HELT ANDET 1. Skab en kæde af ord, der slet ikke har noget med opgaven at gøre f.eks. bordet rundt, hvor én siger første ord, en siger det næste! 2. Ud fra et tilfældigt start ord nedskrives de ord, som tilfældig popper op en associationskæde. F.eks. zebra - striber - nattøj - drøm - vækkeur larm! 3. Ordene i kæden skal nu løse jeres udfordring man lader sig inspirere og forsøger at skabe en kobling. Herved opstår typisk nye idéer, I ellers ikke ville få! Noter de idéer, I kommer på med denne øvelse: KORT OG GODT: Hjernen er doven og den får ofte de samme idéer igen og igen. Ord-associationer mikser helt nye ord med jeres udfordring, og får jer til at tænke ud af boksen.

5 FÅ NYE IDÉER NYT PERSPEKTIV 1. Tag jeres idéer og se på dem med nye øjne/perspektiver! Hvordan ville idéerne se ud, hvis I var.. 5 år en kendt f.eks. Chris MacDonald en klovn en abe en hjerneforsker en travl familiemor... vælg en eller flere! 2. Jo mere skæve personligheder jo mere nyt kan I tilføje jeres idéer. Prøv også at tage jeres målgruppe og se det med deres øjne - så får I helt nye idéer. Noter de idéer, I kommer på med denne øvelse: KORT OG GODT: I kan forbedre jeres idé ved at se på den med nye øjne. Sæt jer ind i hjernen på forskellige typer personer og se det med deres øjne... Hvad ville de gøre?

6 IDÉUDVÆLGELSE VÆLG DEN BEDSTE IDÉ 1. Når I skal udvælge mellem mange idéer, kan I prioritere dem ved at give dem stemmer efter forskellige kriterier: I hvor høj grad er idéerne.. Nytænkende Realistisk Billig Opmærksomheds-skabende Vælg gerne flere/andre så kan I hurtigere finde frem til de bedste. 2. Vælg den bedste idé... og gå videre til idé-forbedring! Vi arbejder videre med denne idé, fordi den er KORT OG GODT: Når du har fået massevis af idéer, så skal idéerne udvælges, skæres til og gøres endnu bedre.

7 IDÉFORBEDRING BRUG ALLE SANSER 1. I kan forbedre jeres idéer ved at udfordre dem med vores sanser. Hvordan kan udfordre målgruppens sanser Hvordan bliver den endnu mere synlig? Hvordan kan I bruge lyd? Hvordan smager den? Hvordan dufter den? Kan man røre-pille-mærke noget? 2. Tag sanserne én for én og tilsæt dem til jeres idé... Hvilke sanser taler I til? Noter de nye vinkler på de idéer, I arbejder med: Øjet Øret Munden Næsen Fingrene Andet KORT OG GODT: Jo flere sanser I stimulerer, jo stærkere virker det på jeres målgruppe, og des mere effektfuld bliver jeres aktivitet. Kan man både se, føle, smage, dufte og høre et blomkål, en chili eller en madpakke?

8 IDÉFORBEDRING TEST IDÉEN BID FOR BID! 1. Tag jeres idé, og så skal vi finde på alt det negative, vi kan komme på - også gerne overdrive! 2. Hvad kan gå galt? Hvorfor er der ingen, der kommer? Hvorfor er der ingen der gider? Det har vi prøvet? 3. Skriv alt buuuh, brok, bøvl ned.. 4. Vend det om én for en.. Hvordan kan vi vende umuligheder til muligheder? Umuligheder: Hvad kan gå galt? Muligheder: Hvad gør vi for, at vi får en succes? KORT OG GODT: Vi er ofte meget bedre til at brokke og kritisere. Og det kan bruges konstruktivt. Ved at brokke, rakke idéen ned og finde alle dens dårlige sider og så vende det om - så kan I gøre idéen meget bedre!

9 IDÉFORBEDRING TILSÆT NOGET HELT ANDET 1. Tag jeres idé og læg den til side et øjeblik 2. Få inspiration fra noget helt andet fx en.. Cirkusoplevelse Rockkoncert Wellnessweekend McDonalds Drive In 3. Hvad gør arrangørerne bag disse aktiviteter/arrangementer for at være en succes? Hvad gør de før-under-efter oplevelsen? Hvordan bruger de lugt, lyd, smag? Hvordan ser det ud? Hvordan agerer f.eks. personalet osv. 4. Lån de bedste idéer fra dem og tilsæt dem til jeres.. Cirkus Rockkoncert Wellness MacDonalds Andet KORT OG GODT: I kan forbedre jeres idé ved at hente inspiration fra helt andre brancher, områder, produkter, løsninger. Det handler om at tage det bedste fra noget helt andet og sætte det sammen med jeres idé for at forbedre den.

10 SLAGPLAN SKÆR IDÉEN OP I BIDDER 1. Når I har idéen klar, så skal der laves en slagplan. I skal have et overblik over hvad der skal ske, hvem gør hvad og hvornår?! 2. En god metode er at tegne en tidslinje og sætte alle små og store elementer på, så I får overblik over opgaven f.eks.: Lav aftale med skolen, uddeler, spejderne, gymnastikforeningen, hallen eller andre, I gerne vil invitere til samarbejde om at gennemføre aktiviteten Hvilke materialer skal I bruge Hvordan vil I markedsføre aktiviteten Hvordan vil I invitere pressen Invitationer til målgruppen På dagen: Brygning af kaffe, sætte borde op.. skriv hvornår det skal gøres og kort hvad der skal gøres. Jo flere detaljer jo bedre, så I får det hele med. Hvis I allerede nu kan se HVEM der skal/kan gøre det, så skriv det på. START: I dag MILEPÆL 2 Det skal på plads, for at vi kan komme videre.. MÅL: Dagen for aktiviteten MILEPÆL 1 Det skal på plads, for at vi kan komme videre.. MILEPÆL 3 Det skal på plads, for at vi kan komme videre.. Hvad skal ske? Hvornår? ( dato ) Hvem er ansvarlig for det sker? KORT OG GODT: Når I har styr på jeres idé, så skal den fra idé til virkelighed. Her kan det være en god idé at lave en slagplan - lav en tidslinje, hvad skal der ske bid for bid?

11 SLAGPLAN FÅ FLERE RØDDER MED 1. Når vi er flere kan vi udrette mere. Derfor kan det være en god idé, at tænke på, hvordan I får flere hænder, hjerner og hjerter ind til at drive aktiviteten - både før, under og efter aktiviteten! 2. Tag slagplanen og prøv at brainstorme på: Hvem ville det være naturligt at invitere med til at gennemføre aktiviteten? Hvem kunne brænde for bestemte delopgaver? De fleste vil gerne hjælpe med en konkret opgave eller noget man er særlig god til. Målet kan være, at I skaber nye netværk i byen til andre ildsjæle netværk som I kan bruge fremadrettet sådan, at I kan lave endnu flere gode aktiviteter om sundhed. Lav en udførlig slagplan! Hvad skal ske? Hvornår? ( dato ) Hvem er ansvarlig for det sker? KORT OG GODT: Flere kan mere! Ofte er det Tordenskjolds soldater, der knokler. Men jo flere I kan involvere og motivere - jo bedre aktiviteter kan I skabe.

12 SLAGPLAN SÆLG IDÉEN Når I skal sælge idéen til andre, er det godt at kunne forklare idéen ultra kort. Hvad enten det er til: de andre rødder, I gerne vil invitere med til at stå for aktiviteten når I skal markedsføre aktiviteten eller når I inviterer pressen Her er et par overvejelser og tjekpunkter, I kan bruge til at syreteste jeres salgstale. 1. Kort og godt I skal kunne præsentere idéens essens i en elevatortale på 15 sek., så det bliver let og hurtigt for andre at forstå idéen. Hvis I kun må sige det i én sætning: Hvad går aktiviteten ud på? Hvem er målgruppen? Hvad vil I gerne opnå med aktiviteten? 2. Relevans - målgrupper er forskellige, tænk over at gøre det i øjenhøjde og relevant alt efter, hvem I skal præsentere idéen for. Hvad tænder deres motivationsknap? Hvad er det, I vil have netop dem til at gøre? 3. Spændende - gør gerne jeres idé visuel med billeder eller fysiske elementer fx en madkasse. Det gør det meget mere konkret og levende. Hvad går aktiviteten ud på/ Hvad oplever deltagerne? Hvem laver vi aktiviteten for? Hvad vil vi gerne opnå med aktiviteten? KORT OG GODT: Det handler ikke kun om at få en god idé. Du skal også få andre til at brænde for den. Du skal derfor også arbejde med, hvordan du kan præsentere din idé for andre.

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Psykisk arbejdsmiljø Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 5 i serien Vi finder os ikke i stress! Det gode personalemøde og

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Det vi gør godt og gerne vil kendes på

Det vi gør godt og gerne vil kendes på TEMA Stress Værktøj 5 Det vi gør godt og gerne vil kendes på Sådan finder I sammenhængen mellem hverdag og vision 1 Indhold Introduktion Processen Lav et oplæg til at indlede processen Mening og sammenhæng

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

Drejebog for strandsafari

Drejebog for strandsafari Drejebog for strandsafari Fase Fase 0/5 0/5 Her tegner I de overordnede linjer for jeres strandsafari og deler projektets opgaver imellem jer i styregruppen. Tips & tricks Formål Skriv, med jeres egne

Læs mere

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901- Nr. 9 2008 Tema: MUS kom dybere i samtalen Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS Vi har tidligere peget på Medarbejder- Udviklings-Samtaler (MUS) som et dynamisk og kreativt redskab

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Ved vi, hvad der virker?

Ved vi, hvad der virker? Ved vi, hvad der virker? Handleplaner som redskab til en bedre indsats over for udsatte børn og unge Midtvejsrefleksioner fra et KL-kvalitetsprojekt med 15 kommuner Indhold Projektet kort fortalt... 2

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN katrine bertelsen og METTE MUNK Tekst: Katrine Bertelsen, 7266 5243, kbe@ucsyd.dk og Mette Munk, 7266 5247, mmj@ucsyd.dk Billeder: Steen Olsson Layout

Læs mere