Opsamling på samtalesalonerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opsamling på samtalesalonerne"

Transkript

1 Opsamling på samtalesalonerne Samtalesalon 1: Den gode danskundervisning: - Hvad er god undervisning for os? - Hvordan skaber vi kvalitet og sammenhæng i undervisningen under eksisterende vilkår? De fleste kommentarer er givet uden for de eksisterende rammer/vilkår F.eks. ønske om: Flere penge/ressourcer Mere samarbejde Kommunerne skal se sprogcentrene som vigtige modspillere Mindre fokus på modultest, mindre teaching for the test Udviklingside: at man parallelt med undervisningen giver hver kursist en modultest-træningsblog, som udvikles fra centralt hold (SIRI). Bloggen skal facilitetes af sprogcentret sådan at underviserne kan slippe for den form for kontrol samt det giver mindre stress til underviserne. Drømmene i helt opsummeret form: mere stabilitet, mere tid til kursisterne, bedre samarbejde. Der er behov for øget samarbejde på tværs (sprogcentre, kommuner, jobcentre) Vi har lært at hente kursisternes virkelighed ind i kursuslokalet Det er tydeligt, at der er mangel på sammenhæng i det sprogsyn, der præsenteres i forskningen og det sprogsyn, som præsenteres politisk 3. Erfaringens station Essensen af snakken og plancherne om den gode erfaring er, at det er når man får samarbejde mellem kursisterne til at fungere Flere erfaringer fra det erhvervsrettetede (fra kursisternes hverdag) ind i undervisning Samtalesalon 2: Lærerrollen - Hvad skal vi kunne som lærere? - Hvilke krav stilles der til os fra kursisterne, kollegerne, ledelsen, jobcentrene, lovgiverne, virksomhederne? Hvad skal vi kunne: Læreren skal kunne etablere relationer og fællesskab Læreren skal kunne etablere muligheder for kommunikation på alle måder Læreren skal have en oprigtig interesse for kursisterne Læreren skal have evne til omstilling I forhold til lærerkollegiet, er evnen til at skabe relationer og sparre vigtig.

2 Hvilke krav stilles der til os: Skal vi være integrationslærere i højere grad end sproglærere? Så er der brug for en fælles forståelse af målet hos de forskellige aktører (kommune, virksomheder, sprogcentre) Behov for større tværsektionel åbenhed og fælles tre-parts samtaler Vi er blevet mindet om, at læreren skal indtage en mindre rolle og kursisten skal indtage en aktiv del af udformningen af undervisningen. Det er kursistens erfaringer og behov vi skal tage udgangspunkt i. Det betyder at slippe et ensidigt fokus på ydre styring af indhold, som fx modultest, gamle læreplaner osv. Og at autenticitet skal fremhæves i samtalesituationer Læringsrummet er ikke kun skolen - Underviseren skal derfor ud af klasseværelset og have flere funktioner Det er vigtigt at komme ud og bruge sproget fx ved at lave interviews Inddragelse af frivillige i undervisningen En gang i mellem bevidst blande moduler så kursisterne kan bruge/hjælpe hinanden Hverdagsbingo Inspirere kursisterne til at tage ansvar for egen læring gennem individuelle kursistsamtaler Inddrage rollemodeller i undervisningen fx tidligere kursister der er kommet i job. Etablere kursistnetværk selvkørende, som alternative læringsnetværk Invitere kursisterne til at evaluere en undervisning Ugeskemarevolutionen som en metode til at håndtere differentiering og at alle gennemgår de samme opgaver Samtalesalon 3: Beskæftigelsesrettet sprog - Arbejdsrelevant sprog - Hvad er det? - Hvordan kan vi undervise i det? : Basisdansk før arbejdsmarkedsrettet dansk og praktik Tættere samarbejde mellem sprogskoler, jobcentre og virksomheder og dansklæreren med i hele processen. Kursister inden for samme branche og danskuddannelse/modul på holdet og Modultest med et arbejdsmarkedsrettet fokus, der kan tilpasses kortere forløb (fx fokus på sproghandlinger og læsning af instrukser). Mulighed for at følge kursisterne på arbejde.

3 Lærerrollen udvikles således at den også indeholder coachfunktion og og jobkonsulentfunktion. Sprogcentrene i samme hus som sagsbehandlere, job- og virksomhedskonsulenter. Den klassiske klasserumsundervisning virker ikke længere. Lærerrollen under forandring: Man er i højere grad coach og vejledningen er individuel rette mod beskæftigelse Kursisternes liv og erfaringer skal mere i centrum hele det levede liv skal ind i undervisningen og målet, sprogbehovet er vigtigt at afklare. Hvilket sprog skaber empowerment for kursisten. Kursisten er aktør og materialet for underviseren. Man må derfor også træne andre kompetencer som fx de situationer som sproget anvendes i. Det kan være mod og nysgerrighed så man tør spørge om det man ikke forstår mv. Man kan anvende videoklip og billeder fra arbejdspladsen til fælles sproglige aktiviteter. Det kan fx være interview med en kollega i pausen. Bevidsthed om forskellige lyttestrategier. Fokus på sproghandlinger og tasks med relevans for den enkelte. Danskundervisning PÅ arbejdspladsen Besøg på arbejdspladsen arbejder med ord givet af arbejdsgiver Det kniber med pausesnakken: vejret, hvad har du set i tv ect. Billeder fra praktikken: kolleger, redskaber, anderkendelse Modultest spænder ben for branchedansk Eneundervisning på praktikplads (Holstebro) Krav til virksomhed: tid til samtale med lærer Quizlet.com, spørgsmål til kursisterne, samtale, billeddansk.dk, egenproduceret visuel ordbog med i praktikken. Samtalesalon 4: Samspillet mellem job og dansk (fra kursistens perspektiv): Hvordan bør sammenhængen mellem job og dansk være for kursisterne? Hvordan kan vi medvirke til at skabe større sammenhæng mellem det der foregår på arbejdspladsen og i danskundervisning? Spørg kursisten Underviseren har mulighed for at være med i kursistens praktik, herunder at få adgang til mentor, nærmeste kolleger, evt. chefen, faktiske relevante samtalepartnere for at afdække sprogbehov Alle aktører skal forventningsafstemme At underviseren får en mer-rolle : fx sprogundervisning i kombination med kulturundervisning, motivationsworkshop, træning, madlavning, morrolle, farrolle Fx kombinationsstillinger ½ dansklærer, ½ jobkonsulent At kommunerne tør tænke kreativt og se hele mennesket

4 Deltagelse i praktikforløbet for at understøtte sproglæring, understøtte forståelse for medborgerskab og samfundsforhold, jobkultur Øge kursistens mod, ansvar og lyst til at tage ejerskab Tid til lavpraktisk forberedelse Mere håndholdt indsats Færre modultest mere samfundsforståelse Målrettede fokuserede efteruddannelser til kursisten En tovholder for kursisten fx en integrationsambassadør med kendskab til sprogundervisning Tydelige delmål for kursisten Medindflydelse Små-jobs få timers ordinær ansættelse i stedet for endeløse praktikker. Satspuljemidler til underviserne så de kan hente sprog til undervisningen IGU en skal kvalitetssikres i forhold til kursistens behov IGU en bør også være privat, med højere løn Sproglæreren bør have tid til at besøge virksomheden med henblik på at tage sprog med tilbage til undervisningen At branchehold på ca. 10 kursister følges ad i praktik/igu/sprogundervisning Skræddersyede praktikker i forhold til kursistens erhvervserfaring Penge er godt givet ud til ekstra støtte Lindi Riels cirkler om autentisk job-sprog Anne Holmen om at bruge og inddrage erfaringer og motivation og om at turde spørge når der noget man ikke forstår (kræft/nyre snak) Odderprojektet som forbillede: Strategier til forståelse og sproghandlinger Samme person skaber sammenhæng mellem skema med undervisning og praktik Videooptagelser på arbejdspladsen: læreren opstiller læringsmål, planlægger før-, under- og eftertasks Michael Svendsen Pedersen: Task og kommunikativ kompetence Samarbejde mellem sprogcenter, jobcenter og virksomheder er essentielt og afgørende for succes Vigtigt at det også er sproglærerens faglighed, der er en del af løsningen mht. beskæftigese Mere fokus på sproglige strategier: lyttestrategier, genrekendskab, situationsbestemt sprogbrug Bevidstgørelse om lyttestrategier og hensigtsmæssig undervisning i lytning At bringe egne og kursisters erfaringer i spil i undervisningen (Elina M) Læringsrum er mere end blot undervisningslokalet Dansk er vigtigt i forhold til at blive fastholdt i beskæftigelse Empowerment: DU1: Mundtlig og praktisk træning i at kontakte arbejdsgivere med henblik på meningsgivende praktik førte til flere praktikker DU2.4. Jobansøgning som emne førte til at flere kursister fik jobs under og efter forløbet Brobygning mellem dansk og job:

5 UngAAlborg: I praktiskklasserne skal alt undervisningsmaterialet være lavet i sammenhæng med praktiskstedet. Undervisningen ligger på SOSU-skolen og der samarbejdes med AMU, EGU. Dansklæreren er også ansat som praktikvejleder (men ikke sagsbehandler) Digitale løsninger ifht. at hente sprog fra arbejdsplads til sprogcenter. Herefter bearbejdning og anvendelse af det lærte på arbejdspladsen. Ekskursion: Kursisten som etnograf Virksomhedsbesøg med ansvarsopgaver for kursisterne: en fotograf, en journalist, en sekretær mv. Samtalesalon 5: Kvalitet i danskuddannelserne: - Hvad er det for dig, for kursisterne, for institutionen og for samfundet? - Hvordan kan vi udvikle kvaliteten i danskuddannelserne Mere tid på sprogskolen før den første praktik Tid/penge til at lærerne kan komme med ud på arbejdspladserne Samme danskuddannelse og moduler i klasserne - ikke svingdørskursister Følge kursisterne fra start til slut Minus løbende optag At chauvinisme og xenofobi ikke var en del af politisk retorik Tættere samarbejde mellem sprogcenter og jobcenter. Eller endnu bedre: En holistisk sprogskole hvor underviseren er mentor, vejleder, sprogunderviser, jobkonsulent for en række borgere. Kvalificering af lytteundervisning: forståelse og strategier Brug af kursisternes egne videoer i undervisningen autentisk sprog fra arbejdspladsen og praktikstedet Altid tage udgangspunkt i specifikke sproglige behov - Ydre behov: rammer, lovgivning, prøver ect. - Kursistbehov: Individuelle Motivationssamtaler i klassen: hvorfor vil du lære dansk? hvordan vil det være bedst for dig? Den politiske teknokrat: at blive konkurrenceudsat 3. Erfaringens station Holstebromodellen: At møde borgeren og skabe løsninger sammen Vejleder, virksomhedskoordinator, specialkompetencer i indsatser Svinefarm på langeland: Ukrainere, forskellige moduler på DU2, videoer fra arbejdspladsen, behov fra kursisterne

MIDLER FRA SIRI TIL VIRKSOMHEDSRETTET INDSATS MED BRANCHERETTET TILGANG

MIDLER FRA SIRI TIL VIRKSOMHEDSRETTET INDSATS MED BRANCHERETTET TILGANG NYTÆNKENDE DANSKUNDERVISNING OG VIRKSOMHEDSFORLØB BRINGER FLYGTNINGEKVINDER TÆTTERE PÅ ARBEJDSMARKEDET I ODDER KOMMUNE ODDER KOMMUNE Odder en kommune på ca. 22.600 antal indbyggere. Beliggende med Aarhus,

Læs mere

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte Praktikant Sprogpraktik med mentorstøtte praktikant 2 Kan du dansk nok til at klare et arbejde? n Er du usikker på, om du kan nok dansk til at klare et arbejde? n Har du lyst til at opleve en dansk arbejdsplads?

Læs mere

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte Sprogpraktik med mentorstøtte Fremtidens udfordring Trods en periode med stigende arbejdsløshed ved vi, at den største udfordring for erne og det danske velfærdssamfund er at have velkvalificerede medarbejdere

Læs mere

Jobcenter. Sprogpraktik med mentorstøtte

Jobcenter. Sprogpraktik med mentorstøtte Sprogpraktik med mentorstøtte Arbejdsrettet danskundervisning Danskundervisning i tilknytning til arbejde har været på den politiske og pædagogiske dagsorden i en årrække. Den udvikling vil fortsætte.

Læs mere

Velkommen til session 6 Danskuddannelse i beskæftigelsesindsatsen hvordan hænger det sammen?

Velkommen til session 6 Danskuddannelse i beskæftigelsesindsatsen hvordan hænger det sammen? Velkommen til session 6 Danskuddannelse i beskæftigelsesindsatsen hvordan hænger det sammen? Lektor emeritus Michael Svendsen Pedersen, Roskilde Universitet Aktivitets- og Integrationschef Bethina Danielsen,

Læs mere

UCplus jobpakker. er hurtigste vej for den nye borger ind i seks brancher

UCplus jobpakker. er hurtigste vej for den nye borger ind i seks brancher UCplus jobpakker er hurtigste vej for den nye borger ind i seks brancher Transport Køkken Bygge/Anlæg Detail/Service Rengøring Pleje/Omsorg UCplus jobpakker UCplus kombinerer dansk, faglig træning og job

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE

Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret danskundervisning 14.62.08.30 Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Puljens målgruppe... 3 3.

Læs mere

MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE

MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE Det danske sprog er en væsentlig kilde til at kunne begå sig i Danmark og blive en aktiv del af arbejdsmarkedet og samfundet.

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere

Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere Her finder du inspiration til, hvordan du kan tilrettelægge indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere. Anbefalingerne tager afsæt i gode

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning

Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning 1 Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning - vejledning om organiseringen af den arbejdsmarkedsrettede begynderundervisning Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Undervisningsministeriet Juni 2014 2 Indhold Indledning

Læs mere

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse 1/11 Politisk såvel som i den integrationsfaglige indsats er der stort fokus på at sikre job og selvforsørgelse for flygtninge.

Læs mere

KVIK. v/ Anne Louise Hertz, AMK ØST

KVIK. v/ Anne Louise Hertz, AMK ØST KVIK v/ Anne Louise Hertz, AMK ØST Kort om KVIK KVIK: Koordineret Virksomhedsrettet Indsats for Kontanthjælpsmodtagere Målgruppe: Kontanthjælpsmodtagere matchgruppe 2 (med max 1 ½ år på ydelsen) og matchgruppe

Læs mere

Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen

Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen Innovation og innovativ undervisning hvad forstår vi ved det? Hvad er din forståelse af begrebet

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

"Den coachende samtale som metode

Den coachende samtale som metode "Den coachende samtale som metode - erfaringer med brug af coaching i arbejdet med udsatte kvinder med anden etnisk baggrund Mette Moes Oplæg på BiblioteksCenter for Integration 4. marts 2008 Disposition

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Integration af medarbejdere

Integration af medarbejdere Opdateret september 2019 Integration af medarbejdere Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019

Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019 Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019 1 VELKOMMEN Klikforatredigerei master 4 5 Gad vide, hvordan man gør ting på mit praktiksted? Gad vide, hvordan min praktikvejleder

Læs mere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning for indvandrere 2017 Forord Vi har alle behov for at kunne kommunikere med de mennesker, vi møder i hverdagen.

Læs mere

Jobcentrets beskæftigelsesindsats i relation til integrationspolitikken. BIU 5. marts 2014 v. Peter Sidelmann

Jobcentrets beskæftigelsesindsats i relation til integrationspolitikken. BIU 5. marts 2014 v. Peter Sidelmann Jobcentrets beskæftigelsesindsats i relation til integrationspolitikken BIU 5. marts 2014 v. Peter Sidelmann 3 centrale målsætninger for udlændinges integration Nyankomne udlændinge skal sikres den bedst

Læs mere

Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisnin

Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisnin Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt 5.1.2 i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt 5.1.3 i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisning Beskriv udbyderens/udbydernes samarbejde med lokale

Læs mere

flersproget i praktikken April 2009 Lis Heichendorff, SOSU praktikpladskonsulent

flersproget i praktikken April 2009 Lis Heichendorff, SOSU praktikpladskonsulent At være v flersproget i praktikken April 2009 Lis Heichendorff, SOSU praktikpladskonsulent Oversigt 1. Elevens forudsætninger og udfordringer 2. Praktikkens udfordringer 3. De 4 sprogkompetencer 4. Arbejdspladsdansk

Læs mere

Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere

Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere Marianne Jensen, konst. forstander 14.9.2017 Agenda 1. Danskuddannelsen; opbygning og kompetencer 2. Undervisning på virksomheden - muligheder 3. Sprog og

Læs mere

Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde

Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde mbma@phmetropol.dk http://vaeksthusetsforskningscenter.dk/wpcontent/uploads/2016/0

Læs mere

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Pejlemærker for ressourceforløbet Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Vision Holstebro Kommune skal fremadrettet have endnu bedre ressourceforløb Ressourceforløbet skal have fokus på at borgerne får:

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Temadag om de studerendes

Temadag om de studerendes Gør tanke til handling VIA University College Temadag om de studerendes refleksioner v/ Oktober 2019 1 Formålet med temadagen At sætte fokus på, hvordan man som praktikvejleder kan medvirke til at igangsætte

Læs mere

Nytænkende danskundervisning og virksomhedsforløb bringer flygtningekvinder tættere på arbejdsmarkedet i Odder Kommune

Nytænkende danskundervisning og virksomhedsforløb bringer flygtningekvinder tættere på arbejdsmarkedet i Odder Kommune Nytænkende danskundervisning og virksomhedsforløb bringer flygtningekvinder tættere på arbejdsmarkedet i Odder Kommune Odder Kommune Odder en kommune på ca. 22.600 antal indbyggere. Beliggende med Aarhus,

Læs mere

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Lærdansk Erhverv God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Danskundervisning, modtageprogrammer, undervisning i dansk kultur og samfundsforståelse 2 Gode tilbud til erhvervslivet Har jeres

Læs mere

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Pejlemærker for ressourceforløbet Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Vision Holstebro Kommune skal fremadrettet sikre værdi i ressourceforløb Der skal være fokus på at: Skabe værdi - både for borgere,

Læs mere

Virksomhedsinterviews

Virksomhedsinterviews APPENDIKS Virksomhedsinterviews Interviews med 6 virksomheder om at have udsatte unge i praktik November, 6 www.qvartz.com COPENHAGEN Ryesgade A Copenhagen N Denmark T: + 7 STOCKHOLM Birger Jarlsgatan

Læs mere

Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014

Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014 Den 20.november 2013 J.nr. 13/4205 Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014 Udviklings- og beskæftigelsesrettede tilbud til alle Indsatserne på Job og Kompetencecentret er målrettet kompetenceafklaring,

Læs mere

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt.

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt. Artikel af Ulla Vestergaard indehaver af Ulla Vestergaard og Mindfulness Aalborg. Ulla Vestergaard er certificeret coach, forfatter, underviser og socialrådgiver. Specialist i mindfulness og certificeret

Læs mere

Pulje til indsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere

Pulje til indsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere Ansøgningsskema for Pulje til indsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere Finanslovskonto 17.46.41.85 Projektets navn: Motivation som drivkraft til job Ansøger Kommune Projekt- og tilskudsansvarlig: (navn,

Læs mere

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR - Guidelines til personaleansvarlige REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR Hensigten med denne pjece er at kvalificere jeres virksomhed

Læs mere

Velkommen til session 2 Flygtningekvinder ind på arbejdsmarkedet

Velkommen til session 2 Flygtningekvinder ind på arbejdsmarkedet Velkommen til session 2 Flygtningekvinder ind på arbejdsmarkedet Mellemøstrådgiver og Ph.d Hanna Ziadeh, Institut for Menneskerettigheder Foredragsholder og rådgiver Razan Haugaard, tidligere fagchef på

Læs mere

Uddannelsesstrategi for Lemvig, Struer og Holstebro.

Uddannelsesstrategi for Lemvig, Struer og Holstebro. Indeks. 2009=100 Uddannelsesstrategi for Lemvig, Struer og Holstebro. Baggrunden for en uddannelsesstrategi. Udviklingen på arbejdsmarkedet med bortfald af arbejdspladser, specielt i industrien, og nye

Læs mere

Velkommen til session 5 Hvordan bliver man jobparat fra start?

Velkommen til session 5 Hvordan bliver man jobparat fra start? Velkommen til session 5 Hvordan bliver man jobparat fra start? Projektchef Anne Friis Johansen, Cabi Leder af integrationsafdelingen Søren Møller Madsen, Favrskov Kommune Ordstyrer: Kontorchef Henrik Thomassen,

Læs mere

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen BDO s tilsynskoncept kombinerer en række forskellige metoder til indsamling af viden, som alle tager afsæt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang. Den anerkendende

Læs mere

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Skema til brug ved ansøgning om projektdeltagelse

Skema til brug ved ansøgning om projektdeltagelse Skema til brug ved ansøgning om projektdeltagelse Kommune (adresse, e-mail, tlf.) Formål med projektet Iflg. regionens retningslinjer er det overordnede formål med projektet at få i arbejde eller ordinær

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Fokusgruppeinterview med udvalgte lærere (i alt 12) X (to timer) X (halvanden time)

Fokusgruppeinterview med udvalgte lærere (i alt 12) X (to timer) X (halvanden time) Notat Tilsynsbesøg på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter (VSK) Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter (herefter VSK) skal inden 1. december 2018 have gennemført et pædagogisk tilsyn, jf. Lov om Danskuddannelser.

Læs mere

Gode råd om. Intern læring. Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed. Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Intern læring. Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed. Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Intern læring Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed Udgivet af Dansk Handel & Service Intern læring 2006 Gode råd om Intern læring Du kan med fordel

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

Udkast til Idékatalog til rekruttering af Social og sundhedsmedarbejdere

Udkast til Idékatalog til rekruttering af Social og sundhedsmedarbejdere Udkast til Idékatalog til rekruttering af Social og sundhedsmedarbejdere (Idékatalog til rekruttering vil også omfatte sygeplejersker, pædagoger og pædagog assistenter) KLAR til SOSU: Rekruttering og fastholdelse

Læs mere

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse):

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Aktivitetsnavn: Trappen Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Trappen er en fremskudt beskæftigelsesindsats, der løber i perioden 2016-2020. Aktiviteten er et samarbejde mellem Høje-Taastrup Kommunes Jobcenter

Læs mere

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU - Arbejdsgange og rollefordeling Indholdsfortegnelse 1. Formål med opkvalificering 2. Rollefordeling omkring opkvalificering

Læs mere

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Danske Erhvervsskoler Lederne og Foreningen af Forstandere og Direktører ved AMU- centrene fremsender hermed

Læs mere

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE VÆRD AT VIDE OM ADHD OG ARBEJDE Med ADHD på arbejde Mange unge og voksne med ADHD har svært ved at leve op til de krav og forventninger, der

Læs mere

Idékatalog. God praksis i den beskæftigelsesrettede danskundervisning

Idékatalog. God praksis i den beskæftigelsesrettede danskundervisning Idékatalog God praksis i den beskæftigelsesrettede danskundervisning Forord Idékataloget er en udmøntning af den del af topartsaftalen Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge (marts 2016)

Læs mere

Kom godt i gang med integration af flygtninge i din virksomhed

Kom godt i gang med integration af flygtninge i din virksomhed Kom godt i gang med integration af flygtninge i din virksomhed Bente Nissen, Seniorkonsulent København, 26. oktober 2016 Jeg vil tale om: Hvorfor tage flygtninge ind Hvordan I kan samarbejde med jobcentret

Læs mere

Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning i udbud, for voksne udlændinge?

Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning i udbud, for voksne udlændinge? Notat Side 1 af 7 Til Til Medlem af Byrådet Knud N. Mathiesen (DF) Orientering Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra DF om danskundervisning til udlændinge Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning

Læs mere

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden praktikvejledning.dk

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 Virksomhedsbeskrivelse Navn: Adresse: Tlf. nr.: 48 22 78 80 Sprogcenter Nordsjælland Milnersvej 41C, 3400 Hillerød Sprogcenter Nordsjælland er en uddannelsesinstitution for

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Opsamling. Programmet for informationsseminaret var som følger:

Opsamling. Programmet for informationsseminaret var som følger: Opsamling Informationsseminar om integrationspålæg 22. oktober 2014, Bella Center I dette notat gives en kort opsamling på informationsseminar afholdt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vedrørende

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

Arbejdsmarkedsområdet

Arbejdsmarkedsområdet Arbejdsmarkedsområdet Oplæg til Integrationsrådet 16.4.2018 Integrationsområdet i Arbejdsmarkedsindsatsen - De driftsmæssige opgaver Jobcenter og Ungecenter - Arbejdsløsheden er efterhånden meget lav -

Læs mere

VIDEN K ARRIERE UDVIKLING. Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere

VIDEN K ARRIERE UDVIKLING. Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere K ARRIERE UDVIKLING VIDEN Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere sine egne præstationer. Det er at hjælpe mennesker til at lære, frem for at undervise dem (John Whitmore en

Læs mere

Integration af udlændinge

Integration af udlændinge Opdateret september 2018 Integration af udlændinge Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Beskrivelse af målgruppen Unge kontanthjælpsmodtagere ; For de unge i alderen 18-29 år, der kommer i kontakt med kontanthjælpssystemet afhænger indsatsen om

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 22. marts 2017 De kommunale netværk om integration, Aarhus v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Antallet

Læs mere

Få 80% tilskud fra STAR til udvalgte moduler på akademiuddannelsen og de to diplomuddannelser

Få 80% tilskud fra STAR til udvalgte moduler på akademiuddannelsen og de to diplomuddannelser VIDEREUDDANNELSE Få 80% tilskud fra STAR til udvalgte moduler på akademiuddannelsen og de to diplomuddannelser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ucsyd.dk Medarbejdere i jobcentre og a-kasser

Læs mere

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

Opsamling på kulturforståelsesprojekt

Opsamling på kulturforståelsesprojekt Opsamling på kulturforståelsesprojekt mellem Aperian Global og Kolding Kommune i perioden november 2017-25. juni 2018 FLYGTNINGE 76 deltagere har gennemført Globe-smart profil, som måler på 5 dimensioner

Læs mere

Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen

Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark Indhold 1. Overordnede mål for undervisningen 2. Målgruppe 3. Forløbets faser 4. Tilrettelæggelse 4.1 Forberedelsesfasen 4.2 Gennemførelsesfasen 4.3 Efterbehandlingsfasen

Læs mere

De almene kompetencer

De almene kompetencer De almene kompetencer Kurser for voksne, der ønsker at blive bedre til at læse, skrive eller regne. Også mulighed for at lære engelsk eller blive bedre til at bruge it. www.aof.dk AOF tilbyder kurser,

Læs mere

Undervisning af unge fra januar 2017

Undervisning af unge fra januar 2017 Målgruppe: Formål: Målsætning: Periode: Overordnet tilgang: Unge fra 18 25 år med opholdstilladelse efter 7, 8 eller 9c i Udlændingeloven. Unge fra 16 18 år, der ikke har relevant skoletilbud jf. Folkeskoleloven

Læs mere

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse

Læs mere

Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse. Skive Kommune har ikke skiftet udbyder inden for den toårige tilsynsperiode.

Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse. Skive Kommune har ikke skiftet udbyder inden for den toårige tilsynsperiode. Sprogcenter Skives lærere arbejder i teams og tilrettelægger undervisningen med henblik på den enkelte kursists læring og jobmål. Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse.

Læs mere

Dansk som første-, andet-, tredjesprog. Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014

Dansk som første-, andet-, tredjesprog. Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014 Dansk som første-, andet-, tredjesprog Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014 Dansk som andetsprog i curriculære dokumenter Hvor findes dansk som andetsprog? Hvad gør dansk som andetsprog

Læs mere

Baggrund. Fokus på flygtningegruppen som fremtidig arbejdskraftressource indenfor brancher, hvor der allerede er, eller vil opstå mangel.

Baggrund. Fokus på flygtningegruppen som fremtidig arbejdskraftressource indenfor brancher, hvor der allerede er, eller vil opstå mangel. FORMÅL, SAMARBEJDSPARTNERE, ORGANISERING, AKTIVITETER Baggrund Frem mod 2025 vil der være et stigende behov for faglært arbejdskraft i regionen, som ikke kan dækkes af nyuddannede med det nuværende optag

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Motivation for at lære dansk - det ska gi mening! Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus, Roskilde Universitet

Motivation for at lære dansk - det ska gi mening! Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus, Roskilde Universitet Motivation for at lære dansk - det ska gi mening! Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus, Roskilde Universitet michspedersen@gmail.com Det skal give kommunikativ mening! Jeg skal lære det sprog jeg

Læs mere

INDLÆG FOKUS NR: 62. SIDE 1. Forslag til forløb for aftenkursister, som skal have arbejdsmarkedsrettet danskundervisning.

INDLÆG FOKUS NR: 62. SIDE 1. Forslag til forløb for aftenkursister, som skal have arbejdsmarkedsrettet danskundervisning. INDLÆG FOKUS NR: 62. SIDE 1. DANSK PÅ ARBEJDE Forslag til forløb for aftenkursister, som skal have arbejdsmarkedsrettet danskundervisning. AF Charlotte kofoed Jeg og en kollega afprøvede forløbet tilbage

Læs mere

Indhentning af tilbud på foranalyse af muligheden for digital afholdelse af modultest

Indhentning af tilbud på foranalyse af muligheden for digital afholdelse af modultest Indhentning af tilbud på foranalyse af muligheden for digital afholdelse af modultest Styrelsen for International Rekruttering og Integration (herefter benævnt SIRI) ønsker at digitalisere de modultest,

Læs mere

Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune

Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune Bilag 3 Side 1-7 Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune Generel beskrivelse Projektet er et 2-årigt samarbejdsprojekt mellem Sprogskolen i Viborg og Jobcenter Viborg. Projektet har

Læs mere

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 I forbindelse med drifts- og udviklingsaftalen 2015 udarbejdes en brugerundersøgelse på integrationsområdet. Brugerundersøgelsen har til formål

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune Indledning - Beskæftigelsesplanens opbygning Kapitel 1 opstiller målsætningerne for beskæftigelsesindsatsen i 2016. Målene er en kombination af Arbejdsmarkedsudvalgets

Læs mere

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier Selvevaluering 2018 VID Gymnasier VID Gymnasiers undervisningsfaglige grundlag (se næste side) ligger til grund for udvælgelse af nedenstående 3 konkrete indsatser, som VID Gymnasier vil arbejde med i

Læs mere

Nationalt fokus på lokal integration

Nationalt fokus på lokal integration Nationalt fokus på lokal integration -Strategi og retning for den nationale integrationsindsats Karin Ingemann, Integration og Medborgerskab En dansk motorvej i september 2015 Udfordringen: Den nationale

Læs mere

Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet

Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet Punkt 7. Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet 2014-187836 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering status på beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Bilag 3. Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé Frederiksberg

Bilag 3. Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé Frederiksberg Bilag 3 Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé 10 2000 Frederiksberg Tilsynsrapport for Statsligt tilsyn med visitation og indplacering D. 6. april

Læs mere

Virksomhedsplan. IA Sprog

Virksomhedsplan. IA Sprog IA Sprog Virksomhedsplan 2017 Om IA Sprog IA Sprogs målsætning Undervisningsmateriale og læringsmetoder Erhvervsrettet undervisning i fokus Kursistmiljøet styrkes Kompetenceudvikling Om IA Sprog Et varslet

Læs mere

Målstyringsaftale: Integration

Målstyringsaftale: Integration Handleplan Mål og resultatkrav Evaluering: Udvikling i antallet af ydelsesmodtagere følges via løbende rapport. Månedlig status på udvikling i antallet af ordinære jobs. Udvikling i antallet af virksomhedsrettede

Læs mere

Social støtte i overgang til og fastholdelse i job

Social støtte i overgang til og fastholdelse i job Social støtte i overgang til og fastholdelse i job En integreret og koordineret socialfaglig og beskæftigelsesrettet indsats for udsatte ledige Anders Søberg, Susanne K. Ellegaard, STAR Dagsorden Målgruppen

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Notat 16. marts Status på IGU indsatsen i Skanderborg Kommune

Notat 16. marts Status på IGU indsatsen i Skanderborg Kommune Notat 16. marts 2017 Status på IGU indsatsen i Skanderborg Kommune Regeringen og arbejdsmarkeds parter indgik i marts 2016 en trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration. Aftalen indeholdt forskellige

Læs mere

Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet

Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet Sekretariatet Jobcentret Sagsbehandler: Malene Nordestgaard Laursen Sagsnr. 15.40.00-P20-1-15 Dato:24.2.2016 Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet Antallet af borgere omfattet af

Læs mere

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

It og didaktik. - eller didaktik og it? edidaktik.dk. Niels Jakob Pasgaard

It og didaktik. - eller didaktik og it? edidaktik.dk. Niels Jakob Pasgaard It og didaktik - eller didaktik og it? Niels Jakob Pasgaard edidaktik.dk Vi skal anvende mere it i undervisningen! - men hvorfor? Udbredte postulater! It giver bedre læring It motiverer kursisterne It

Læs mere

Ufaglærte og faglærte ledige på sygedagpenge hjælp til at komme videre efter en sygdomsperiode

Ufaglærte og faglærte ledige på sygedagpenge hjælp til at komme videre efter en sygdomsperiode Ufaglærte og faglærte ledige på sygedagpenge hjælp til at komme videre efter en sygdomsperiode Målsætning: At styrke sygedagpengemodtagernes tilknytning til arbejdsmarkedet At afklare sygedagpengemodtagernes

Læs mere

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder I 2007 fik CBR-Randers midler fra Integrationsministeriet til at gennemføre en beskæftigelsesrettet

Læs mere