NOTAT. Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet)"

Transkript

1 NOTAT 12. december 2014 Vores reference: Sag nr /krr Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet) 1. Indledning Bekendtgørelserne er sendt i høring den 1. oktober 2014 med høringsfrist den 31. oktober 2014 til i alt 68 myndigheder, organisationer m.v. Der er modtaget høringssvar fra i alt 16 parter. Heraf har 12 haft bemærkninger. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter gennemgås og kommenteres nedenfor. Det bemærkes, at der i tilknytning til justeringerne af bekendtgørelserne, der beskrives i dette notat, er foretaget mindre redaktionelle ændringer af bekendtgørelserne. 2. Generelle bemærkninger Søfartens Ledere/Danske Lodser anbefaler, at Danmark følger IMO's anbefaling og det hidtidige anråbsregime, samt at der udskrives flagstatsbreve til alle skibe, der ikke overholder anbefalingerne. Søfartens Ledere/Danske Lodser anbefaler desuden, at en eventuel mere målrettet politik mod enkelte skibe/rederier bør være offentligt kendt. SØFARTSSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej Valby Tlf Fax CVR-nr EAN-nr sfs@dma.dk ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Den nuværende danske praksis for efterlevelse af IMO's anbefaling om lodsanvendelse i danske stræder videreføres som udgangspunkt. Den forsøgsordning, hvorefter Søfartsstyrelsen har vurderet, at visse skibe og navigatører, på baggrund af de pågældendes kvalifikationer og erfaring med sejlads i Storebælt, ikke havde behov for at anvende lods, ophører dog pr. 1. januar Baggrunden herfor er moderniseringen af lodsloven, der bl.a. har haft til formål af få flere skibe til at tage lods på længere strækninger, når de gennemsejler de danske stræder. Jf. herved erhvervs- og vækstministerens besvarelse af 10. december 2014 af spørgsmål 72 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 20. november Søfartsstyrelsen vil i tilknytning hertil i samarbejde med de andre relevante myndigheder løbende overveje mulige forbedringer af praksis på området. Bekendtgørelsen om lodseriers virksomhed og lodsers pligter sikrer i den forbindelse, alle lodserier skal indberette bestilte gennemsejlingslodsninger til Søfartsstyrelsen og Marinestaben, så den justerede praksis, herun-

2 2/19 der anråbsregimet, kan videreføres efter konkurrenceudsættelsen af gennemsejlingslodsninger. Rigsrevisionen anfører, at den forventer, at Søfartsstyrelsen er opmærksom på de udfordringer, der er for DanPilots økonomi i forbindelse med konkurrenceudsættelsen af gennemsejlingslodsninger og henviser til stiftelsesberetningen i DanPilots åbningsbalance. DanPilot anmoder om, at cirkulære nr af 12. maj 1981 om afholdelse af repræsentation for statens regning ophæves som led i revisionen af de administrative regler på lodsområdet. Et udkast til cirkulære om ophævelse af det nævnte cirkulære vil blive udstedt sammen med bekendtgørelserne. Administrative konsekvenser for Erhvervslivet Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) vurderer, at udkastet til bekendtgørelse om lodseriers virksomhed og lodsers pligter samlet set medfører administrative lettelser for erhvervslivet. TER vurderer desuden, at udkastene til bekendtgørelse om tilladelsesordning for gennemsejlingslodsning og bekendtgørelse om lodspåsætning medfører mindre administrative byrder for erhvervslivet. TER vurderer endvidere, at udkastene til bekendtgørelser ikke i øvrigt indeholder nye administrative konsekvenser for erhvervslivet. TER vurderer, at de administrative konsekvenser udgør mindre end timer årligt på samfundsniveau, og kvalificerer derfor ikke lettelserne og byrderne yderligere. 3. Bemærkninger til konkrete bekendtgørelser Kommenteringen af høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Bekendtgørelse om tilladelsesordning for gennemsejlingslodsning Bekendtgørelse om lodspåsætning Bekendtgørelse om lodseriers virksomhed og lodsers pligter Bekendtgørelse om betaling for Søfartsstyrelsens opgaver som led i tilsynet med lodsning, lodser og lodserier Bekendtgørelse om ikrafttræden af bestemmelser i lov om ændring af lodsloven og lov om DanPilot Bekendtgørelse om tilladelsesordning for gennemsejlingslodsning Definitionen af gennemsejlingslodsninger ( 1) Aalborg Pilot ApS spørger, om kravet om tilladelse til gennemsejlingslodsninger omfatter følgende: a) Betjening af bunkersbåde på Dansk red. Fx en bunkerbåd fra Gøteborg, der skal have lods ind på Skagens Red og have lods til 5 skiftninger på Reden, inden skibet skal have lods ud fra Reden igen. Aalborg Pilot ApS spørger, om det vil blive betragtet som 7 gennemsejlingslodsninger med krav om 7 tilladelser.

3 3/19 b) Betjening af skibe, der skal bunkre. Fx et skib, der kommer fra Nordsøen, skal til Østersøen, skal bunkre på Skagens Red og bestiller lods til ankring på Skagens Red. Aalborg Pilot ApS spørger, om lodsningen fra Lodsmærket til Reden betragtes som en selvstændig gennemsejlingslodsning. c) STS operationer. Aalborg Pilot ApS spørger, om en flytning fra ankerplads til moderskib betragtes som en selvstændig gennemsejlingslodsning. Det bemærkes, at de lodsninger, der kun må udføres efter tilladelse, er de lodsninger, som DanPilot i dag har monopol på efter lodsloven. Da de af Aalborg Pilot ApS nævnte operationer i dag udgør gennemsejlingslodsninger, som DanPilot har monopol på, vil de kræve tilladelse. En gennemsejlingslodsning må defineres som én sammenhængende lodsning af det samme skib, hvilket bør præciseres i bekendtgørelsen. Tildeling af tilladelser ( 4) Danske Havne anfører, at det ved fordeling af tilladelser mellem flere ansøgere er vigtigt, at et lodseris tilladelse omfatter et antal lodsninger, der udgør en kritisk masse i forhold til lodseriets øvrige aktiviteter, så det kan skabe en fornuftig forretning. Det vurderes, at samtlige lodserier, der har de rette kompetencer og den rette kapacitet til at foretage gennemsejlingslodsning på dansk søterritorium, skal kunne opnå tilladelse. Dermed kan de pågældende lodserier gradvist udbygge deres virksomhed med gennemsejlingslodsninger fra 2016 og frem mod den fulde konkurrenceudsættelse i I denne overgangsperiode fra monopol til fuld konkurrenceudsættelse er det kun en begrænset del af gennemsejlingslodsningerne, der konkurrenceudsættes - og tilladelserne vil som følge heraf have et begrænset omfang. Det vurderes nødvendigt for at modne markedet. Efter overgangsperioden vil der pr. 1. januar 2020 blive indført en ubegrænset adgang for alle lodserier med de rette kompetencer til at tilbyde gennemsejlingslodninger. Søfartens Ledere/Danske Lodser og DanPilot mener ikke, at Søfartsstyrelsen bør tillade dellodsninger på gennemsejlingsdistancerne under henvisning til, at det kan have en negativ effekt på overholdelsen af IMOanbefalingerne, at et lodseri, som ønsker at lodse skibe omfattet af IMO s anbefaling, kan få tilladelse til at tilbyde lodsning på en delstrækning af den anbefalede strækning. Rederiforeningerne finder, at lodserier, der ønsker at lodse skibe, som er omfattet af IMO s anbefalinger, skal tilbyde lodsning på den fulde strækning fra Skagen til Gedser. Det skal dog fortsat være muligt for rederierne at få lodsning på den kortere strækning.

4 4/19 Forsvarsministeriet vurderer, at det bør tydeliggøres, at lodseriet skal være i stand til at foretage gennemsejlingslodsninger i et sådan omfang, at skibe, der benytter det pågældende lodseri, fuldt ud kan efterleve IMO's anbefaling. Det er frivilligt for de private lodserier at foretage gennemsejlingslodsning, og de skal - på samme vis som for regionallodsning - have frihed til at vælge, i hvilket omfang de vil tilbyde lodsning. Det vil fortsat være muligt for de gennemsejlende skibe at overholde IMO's lodsanbefalinger ved benyttelse af DanPilot, der har forsyningspligt på hele gennemsejlingsstrækningen. Lodsen har, i medfør af den foreslåede bekendtgørelse om lodseriers virksomhed og lodsers pligter, pligt til rådgive skibsføreren eller dennes stedfortræder om de relevante IMO-anbefalinger, når lodsen er om bord på skibet. Det vurderes imidlertid, at lodseriet allerede ved en eventuel bestilling af lodsning, der ikke lever op til IMO's anbefalinger, bør oplyse rederiet herom. Det vurderes derfor, at en sådan pligt bør indskrives i bekendtgørelsen om lodseriers virksomhed og lodsers pligter, jf. indstillingen vedr. lodseriets og lodsers pligter efter 6 i bekendtgørelsen om lodseriers virksomhed og lodsers pligter under afsnit 3.3. neden for. Der er tidligere taget stilling til bemærkningen fra Søfartens Ledere/Danske Lodser på følgende vis i høringsnotatet for lovforslaget, hvori konkurrenceudsættelsen på gennemsejlingsområdet gennemføres: "Det følger allerede i dag af EU-lovgivningen, at alle EU-borgere, der efter deres hjemlands regler har de rette uddannelser og kvalifikationer til at lodse i danske farvande, har ret til at få deres uddannelse anerkendt i Danmark. For at få lodscertifikat til at lodse i danske farvande skal man opfylde de gældende kvalifikationskrav, herunder have et grundigt og indgående lokalkendskab og erfaring med at besejle de specifikke danske farvandsområder, der skal lodses i. Ellers lever det hverken op til dansk lovgivning eller IMO s anbefalinger. Lodslovens gældende kvalifikationsniveau for lodser fastholdes for de konkurrenceudsatte lodsninger.(...) Tilladelse til gennemsejlingslodsning vil således kun blive givet til lodserier med de nødvendige certifikater og tilladelser."

5 5/19 I overensstemmelse hermed følger det af bekendtgørelsens 4, stk. 1, nr. 2, og 7, nr. 3, at det er et krav for at opnå tilladelse, at lodseriets lodser senest på det tidspunkt, hvor gennemsejlingslodsningerne skal gennemføres, har de foreskrevne certifikater og tilladelser, som lodsloven kræver. Det gælder for såvel danske som udenlandske lodserier og lodser. Hvis lodseriet/lodsen ikke opfylder kvalifikationskravene i lodsloven, kan tilladelsen tilbagekaldes efter 8, stk. 1, nr. 2, i bekendtgørelsen, og lodseriet kan straffes med bøde, hvis der er tale om grove eller gentagne overtrædelser, jf. 9. Forbud mod overdragelse ( 3) Danish Pilot Service spørger, om et lodseri kan oprette et datterselskab, der står for gennemsejlingslodsningerne, eller om de skal udføres at det selskab, der ansøger, og om en lods ansat i det ansøgende selskab må lodse i datterselskaber. Et "lodseri" skal i bekendtgørelsen fortolkes på samme vis som i den øvrige regulering på lodsområdet - dvs. en virksomhed, der er registreret som et lodseri efter lodsloven, betragtes også som "et lodseri" efter denne bekendtgørelse. Det indebærer, at en tilladelse, der er tildelt et lodseri ikke kan benyttes af lodseriets eventuelle datterselskaber, der er registreret som selvstændige lodserier i det danske register over lodserier. Lodsninger omfattet af en tilladelse til gennemsejlingslodsning må kun udføres af lodser ansat i det lodseri, der er tildelt tilladelsen - og ikke af lodser, der er ansat i eventuelle selvstændigt datterselskaber, der er registrerede som selvstændige lodserier i det danske register over lodserier. Vilkår for en tilladelse ( 7) Aalborg Pilot ApS finder det ikke formålstjenesteligt med bekendtgørelsens krav om, at lodsninger skal udføres af lodser, der er ansatte i lodseriet, og mener, at det bør være muligt to private lodsoperatører imellem at udlåne/udleje certificerede lodser til hinanden dette er især vigtigt, da der er tale om et begrænset antal lodsninger og dermed et begrænset antal lodser, hvor der helt sikkert vil opstå peak perioder, som et lodseri ikke kan klare alene, men hvor en anden operatør sagtens kan have en overkapacitet af lodser i samme periode. En tilladelse til gennemsejlingslodsning gives til et lodseri bl.a. på baggrund af kompetencerne hos dets ansatte lodser. Kravet om, at gennemsejlingslodsning kun må udføres af lodser ansat i det lodseri, der har tilladelse, er dermed nødvendigt for at hindre omgåelse af kompetencekravene, der stilles til lodseriet for at opnå tilladelse.

6 6/19 Tilbagekaldelse ( 8) Aalborg Pilot ApS finder det ikke formålstjenesteligt, at gennemsejlingslodsninger, der ikke kan gennemføres af det lodseri, som tilladelsen er givet til, først kan komme en anden operatør til gode det efterfølgende år. Danish Pilot Service spørger, hvor grov en overtrædelse skal være, før Søfartsstyrelsen tilbagekalder tilladelsen, om en tilbagekaldt tilladelse vil kunne søges igen af samme lodseri ved førstkommende ansøgningsrunde, og om indbringelse for en domstol vil have opsættende virkning for muligheden for andre lodserier for at ansøge om de tilbagekaldte lodsninger i førstkommende ansøgningsrunde. Hensigten med at fordele tilladelser på baggrund af årlige ansøgningsrunder er at sikre åbenhed om ordningen og lige muligheder for alle private lodserier. Det vurderes derfor, at eventuelle tilbagekaldte tilladelser ikke bør fordeles mere uformelt i løbet af året. Kriterierne for tildeling af tilladelse er desuden udformet således, at det er forventningen, at lodserier, der får tilladelse, vil benytte disse tilladelser fuldt ud - og i overensstemmelse med lovgivningen, således at der kun i begrænset omfang vil blive behov for at tilbagekalde tilladelser. En tilladelse kan tilbagekaldes, hvis lodseriet: - Helt eller i overvejende grad ikke benytter tilladelsen, jf. 8, stk. 1, nr Overdrager tilladelsen til et andet lodseri, jf. 8, stk. 1, nr. 2, jf Foretager flere gennemsejlingslodsninger, end det har tilladelse til, jf. 8, stk. 1, nr. 2, jf. 7, nr Udfører lodsninger omfattet af tilladelsen ved brug af lodser, der ikke er ansat i lodseriet, jf. 8, stk. 1, nr. 2, jf. 7, nr Overtræder lodsloven eller regler fastsat i medfør af lodsloven, jf. 8, stk. 1, nr. 2, jf. 7, nr Overtræder eventuelle yderligere vilkår, der måtte være fastsat i en tilladelse, men ikke er fastsat i bekendtgørelsen, groft eller gentagne gange, jf. 8, stk. 1, nr. 2, jf. 7, nr. 4. Såfremt lodseriet foretager en eller flere af disse overtrædelser, vil det bero på en konkret vurdering af overtrædelserne, om de skal medføre tilbagekaldelse af tilladelsen. Såfremt en tilladelse tilbagekaldes, vil tilladelsen som udgangspunkt kunne tildeles et lodseri ved næste ansøgningsrunde. Der er ikke noget til hinder for, at et lodseri, hvis tilladelse er tilbagekaldt, kan ansøge om tilladelse igen året efter. Søfartsstyrelsen vil i givet fald vurdere ansøgningen - på samme vis som andre ansøgninger - i forhold til de i bekendtgørelsen opstillede kriterier for tildeling af tilladelse.

7 7/19 Såfremt lodseriet, hvis tilladelse er tilbagekaldt, forlanger afgørelsen om tilbagekaldelse indbragt for domstolene, vil Søfartsstyrelsen dog skulle anlægge sag mod lodseriet uden unødigt ophold, og en sådan anmodning om sagsanlæg vil som udgangspunkt have opsættende virkning med den konsekvens, at tilbagekaldelsen først bliver effektiv, hvis retten træffer afgørelse om tilbagekaldelse. Retten kan dog bestemme, at lodseriet ikke må foretage gennemsejlingslodsning under sagens behandling. Et sagsanlæg om tilbagekaldelsen vil således have som konsekvens, at tilladelsen først evt. kan fordeles igen, hvis retten træffer afgørelse om tilbagekaldelse. Straf ( 9) Søfartens Ledere/Danske Lodser spørger desuden, om der i 9, burde henvises til 8, nr. 1-3, i stedet for 7, nr. 1-3, for at undgå tvivl om, hvorvidt overtrædelser af 3 og 7, nr. 1-3, vil blive straffet ved enkelt overtrædelse eller først ved groft eller gentagne gange, og om 7, nr. 4, ved grove eller gentagne overtrædelser slet ikke vil kunne straffes med bøde. 8 regulerer, hvornår et lodseris tilladelse til gennemsejlingslodsning, kan tilbagekaldes, imens 9 regulerer, hvornår et lodseri kan straffes med bøde for overtrædelse af vilkår i en tilladelse. Der er ikke - og der er ikke tiltænkt - fuldstændigt sammenfald imellem, hvilke forhold, der kan føre til tilbagekaldelse og hvilke forhold, der kan føre til bødestraf Bekendtgørelse om lodspåsætning, -afsætning og afløsning Ordningen med lodspåsætningssteder og operationsradius Danske Lodser anser de foreslåede regler om lodspåsætning for rigide og besværlige for skibsfarten, og vurderer, at reglerne kan medvirke til en mere ufleksibel og dyrere drift og dermed kan føre til, at færre skibe anvender lods. Aalborg Pilot ApS anfører, at den foreslåede regulering vedr. lodspåsætningssteder handler mere om at få dækket myndighedernes behov for regulering og kontrol end om sikkerheden for lodsen og skibstrafikken. Aalborg Pilot ApS anfører desuden, at lodsen i nogle tilfælde har behov for at gå ombord på skibene væsentligt før lodsmærket (eller lodsområdet), og at der oftest ikke er grund til, at den udgående lodsning skal fortsætte til samme punkt, som der er behov for, at påbegynde lodsningen ved anduvning. Søfartens Ledere/Danske Lodser, DanPilot og Danish Pilot Service foreslår, at der ikke indføres en operationsradius. Søfartens Ledere/Danske Lodser mener, at radiussen indebærer mindre fleksibilitet og ringere sejladssikkerhed, da der fx kan opstå farlige situa-

8 8/19 tioner med flere samtidige skibe i cirklen, der skal betjenes af samme lodsbåd. Danish Pilot Service anfører desuden, at indførelse af operationsradius forekommer uforeneligt med ønsket om at højne sikkerheden for skibsfarten, miljøet, lodser og bådmænd, og henviser til, at skibsfarten klumpes sammen. DanPilot bemærker endvidere, at bekendtgørelsen ikke omtaler ombordstigning i forbindelse med STS-operationer, og foreslår, at opremsningen af de steder, hvor lodsen må stå af og på også bør omfatte ombordstigning på skibe, der skal have foretaget STS. Det vurderes, at bemærkningerne vedrørende den foreslåede ordning med lodspåsætningssteder og operationsradiusser er relevante og bør følges. Det ønskes, at ordningen med lodspå- og afsætning skal skabe yderligere fleksibilitet på området og bedre rammebetingelser for skibsfarten samtidig med, at hensynet til sejladssikkerheden og lodsens sikkerhed varetages på betryggende vis. Det vurderes derfor, at ordningen bør ændres således, at der åbnes op for, at skibsfarten og lodserierne kan foretage lodspå- og afsætning på de steder, hvor det konkret vurderes at være sejladssikkerhedsmæssigt forsvarligt og uden risiko for lodsens sikkerhed. Det vil fortrinsvis være, når skibet ligger i havn, på red eller lignende eller ved de lodspåsætningssteder, der tidligere er godkendt af Søfartsstyrelsen, dvs. de lodspåsætningssteder, der indgår i Søfartsstyrelsens fortegnelse over lodspåsætningssteder, der under normale vejr- og trafikforhold anses for velegnede til lodspå- og afsætning. I tillæg til disse lodspåsætningssteder, åbnes der dog op for, at lodspå- og afsætning også må foretages på andre steder, hvor det er sejladssikkerhedsmæssigt forsvarligt og uden risiko for lodsens sikkerhed. Vurderingen af, om lodspå- eller afsætning er forsvarligt, foretages ud fra kriterierne, der fastlægges i bekendtgørelsen. Det vurderes i tilknytning hertil, at de foreslåede operationsradiusser bør udgå af bekendtgørelsen. Det er i relation til den justerede ordning med lodspå- og afsætning væsentligt at understrege, at bekendtgørelsen og de anbefalede lodspåsætningssteder ikke regulerer, hvor DanPilot har forsyningspligt med lodsning. DanPilots forsyningspligt er reguleret i lodslovens nye 19, stk. 1, der sættes i kraft pr. 1. januar 2015.

9 9/19 Det vurderes, at DanPilots bemærkning om STS operationer ikke bør føre til justering af bekendtgørelsen, da STS operationer også vil være dækket af den justerede bekendtgørelse. Danish Pilot Service anfører, at lodsen skal kunne gå ombord/fra borde uden for dansk territorialfarvand og i udenlandske havne. Lodser kan allerede i dag gå om bord/fra borde uden for dansk territorialfarvand og i udenlandske havne. For at kunne udføre lodsning uden for dansk territorialfarvand, kræves dog et højsøcertifikat for området. Det ændres ikke med den foreslåede bekendtgørelse. Fortegnelsen over lodspåsætningssteder Danish Pilot Service, Aalborg Pilot ApS, Søfartens Ledere/Danske Lodser, Danske Havne, DanPilot og Forsvarsministeriet har foreslået en række konkrete ændringer i fortegnelsen over lodspåsætningssteder. det vurderes, som anført ovenfor, at fortegnelsen over lodspåsætningssteder bør ændres fra at være en udtømmende fortegnelse over alle lodspåsætningssteder, der må benyttes, til at være en fortegnelse over anbefalede lodspåsætningssteder, der under normale vejr- og trafikforhold anses for velegnede til lodspå- og afsætning. Det vurderes, at bemærkningerne om de konkrete lodspåsætningssteder er relevante og i videst muligt omfang bør følges ved ændring af fortegnelsen over lodspåsætningssteder. Vejledning fra lodsbåd eller land Forsvarsministeriet anbefaler, at det tydeliggøres, at udtrykket vejlede skibet fra en lodsbåd eller fra land,. ikke skal forveksles med landbaseret lodsning. Det vurderes, at der er behov for at præcisere reglerne for så vidt angår de situationer, hvor lodsen ikke kan komme om bord på grund af force majeure eller andre omstændigheder, så det ikke forveksles med landbaseret lodsning. Lodsoverlevering DanPilot vurderer, at der ikke er behov for bestemmelsen om lodsoverlevering, som dækkes af kravene i bekendtgørelsen om lodseriers og lodsers pligter. DanPilot vurderer, at skibet skal være under kontinuerlig lodsning ved lodsskifte, men at det bør være situationsbestemt, om lodserne overleverer på VHF, telefon eller på broen.

10 10/19 Det vil i praksis være forskelligt, hvordan lodsoverleveringen sker mest hensigtsmæssigt. Fysisk overlevering på broen mellem lodserne vil i visse tilfælde være nødvendig for at sikre, at kaptajnen, bridge team, og den nye lods er helt enige om den fortsatte sejlads. Det er derfor vigtigt, at både den afløste lods og lodsen, der overtager, sikrer, at der sker behørig overlevering. Straf ( 5) Søfartens Ledere/Danske Lodser ønsker, at bestemmelsen om straf for lodsers overtrædelser bør udgå under henvisning til, at kaptajnen har kommandoen over skibet, mens lodsen kun rådgiver. Bekendtgørelsens foreslåede strafbestemmelse viderefører hovedsagligt den gældende strafbestemmelse vedrørende overtrædelser af den gældende bestemmelse om lodspåsætning (lodslovens 7). Den mulige fængselsstraf er dog lempet fra 1 år til 6 måneder. Et lodseri kan desuden som efter gældende ret slettes fra registeret over lodserier, der må foretage lodsning på dansk søterritorium, hvis lodseriet groft eller gentagne gange overtræder reglerne om lodspåsætning. Det vurderes hensigtsmæssigt at videreføre muligheden for at straffe lodser og lodserier, der overtræder reglerne om lodspåsætning. Formålet er at sikre, at lodsningen gennemføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det vurderes dog, at bemærkningerne bør imødekommes ved lempelse af strafbestemmelsen, så fængselsstraffen udgår Bekendtgørelse om lodseriers virksomhed og lodsers pligter Forsikring ( 2) Danske Havne støtter den foreslåede reduktion af kravet til forsikringens dækningssum - på samme vis som andre tiltag til at nedsætte etableringsog driftsomkostninger for mindre og nystartede lodserier. Egenkontrol ( 3) Danish Pilot Service spørger, hvordan "erfaring" og egenkontrol af erfaring defineres. DanPilot anfører, at det er uklart, hvad der nærmere ligger i, at et lodseri skal føre egenkontrol med fx erfaring, at kontrollens omfang, frekvens, udførelse, tilsynet med kontrollens udførelse etc. ikke er præciseret, og at det således fx er uklart, hvad der ligger i dokumentationskravet i den foreslåede 3, stk. 2. DanPilot foreslår en præcisering af kravet om egenkontrol - og henviser til, at den foreslåede ordning vil indebære betydelig usikkerhed hos lodserierne om, hvilke krav der gælder på området, og derfor give mulighed for vidt forskellig implementering.

11 11/19 DanPilot fremhæver desuden, at kravene til den praktiske opfyldelse af de pligter, der er fastsat, kun bør ændres efter forudgående og grundig orientering af de involverede parter. DanPilot bemærker, at det påhviler lodseriet at foretage egenkontrol med forhold, som den enkelte lods skal foretage indberetning til Søfartsstyrelsen om, og nævner som eksempel "near miss", der skal registreres af lodseriet efter 4, og indberettes af lodsen efter 10, stk. 2, nr. 6. DanPilot anfører, at det indebærer væsentlig meradministration for lodserierne, skaber usikkerhed om ansvarsfordelingen mellem den enkelte lods og lodserierne, og giver anledning til dobbeltregistrering og dermed både merarbejde og øget risiko for fejl eller afvigelser. DanPilot foreslår derfor, at egenkontrol-systemet og indberetningssystemet samtænkes, så den nuværende ordning med et tostrenget system forlades til fordel for et enstrenget system, hvor der er klart definerede pligtsubjekter for såvel indberetning som kontrol, og hvor det undgås, at oplysninger skal indberettes/registreres flere gange af forskellige pligtsubjekter. Bekendtgørelsen, der er sendt i høring, indeholder ikke væsentlige ændringer i forhold til gældende ret, hvor det er op til lodseriet selv at fastlægge, hvordan det vil tilrettelægge og udføre egenkontrollen. Det er lodseriets ansvar at sikre, at informationen bliver registreret, så egenkontrollen kan dokumenteres, hvis Søfartsstyrelsen anmoder om det i forbindelse med tilsynet. Registrering af fravigelser og hændelser (near miss) ( 4) Danske Havne anfører, at lodsens rolle som rådgiver og ikke en kontrollant bør opretholdes, og at kravet om indrapportering bør stå i et rimeligt forhold til hændelsen og den risiko, der er forbundet med hændelsen. Danske Havne foreslår derfor at ændre "fravigelser fra foreskrevne regler samt alle hændelser, som har indebåret risiko for miljøet eller sejladssikkerheden", til "fravigelser fra foreskrevne regler og hændelser, der har indebåret en risiko". Rederiforeningerne bemærker, at 4 er meget bred i sin formulering, og at det er vigtigt, at hændelser, der har medført fare for sejladssikkerheden og miljøet, indrapporteres således, at der kan tages aktion på dette samtidig med, at der opretholdes et tillidsfuldt samarbejde mellem skib og lods, hvor lodsens primære rolle er som rådgiver til skibet. Derfor foreslås det, at det overvejes at slette ordet alle fra 4. DanPilot anfører, at det ikke er nærmere angivet, hvordan "near miss" skal defineres, og at det er uklart, om de registrerede oplysninger skal indgå i egenkontrollen.

12 12/19 Bemærkningerne om, at det bør præciseres, hvilke hændelser og fravigelser der skal registreres, vurderes at være relevante og bør føre til en justering af bestemmelsen. Det bør således præciseres, at hændelser kun skal registreres, hvis de har indebåret en risiko for miljøet eller sejladssikkerheden, imens alle fravigelser fra lovgivningens krav bør registreres, selvom de ikke har indebåret konkret risiko for miljøet eller sejladssikkerheden. Pligten til at føre egenkontrol i 3 omfatter ikke oplysninger om "near miss" registreret efter 4. Indberetning ( 5) Danish Pilot Service og DanPilot anfører, at indrapportering af enhver lodsnings begyndelse og afslutning senest ved lodsningens afslutning i praksis ofte vil være umulig af tidsmæssige, it-mæssige etc. grunde, DanPilot foreslår desuden, at indberetningen skal ske i et énstrenget system via lodseriet, således at lodseriet kan tilgå egne oplysninger umiddelbart, herunder vedrørende historiske data. Danish Pilot Services og DanPilots bemærkninger om tidspunktet for rapportering vurderes at være relevante. Søfartsstyrelsen har på baggrund af DanPilots bemærkning om et enstrenget rapporteringssystem indledt drøftelser med DanPilot om et enstrenget system, så der ikke skal ske dobbeltregistrering. Lodseriets og lodsers pligter efter 6 Søfartens Ledere/Danske Lodser bemærker, at dokumenterne, der skal udleveres i medfør af 6, bør kunne udleveres elektronisk - og at det bør fremgå af bekendtgørelsen, at lodseriet selv kan bestemme, om dokumenterne udleveres elektronisk eller fysisk. Forsvarsministeriet anfører, at der i 6, stk. 1, nr. 1, henvises til HELCOM s anbefaling nr. 23/3 af 6. marts 2002 om øget anvendelse af lodser i rute T og Øresund, og bemærker, at denne anbefaling refererer til en tidligere IMO anbefaling, hvori der bl.a. omtales skibe med en dybgang på 13 meter, hvorfor den ikke er i overensstemmelse med 6, stk. 3, hvori der omtales det gældende cirkulære, SN.1/Circ.263 af 23. oktober 2007 (SN Circ.). Hensigten med HELCOM's anbefaling er at skabe sikkerhed for, at kaptajnen har kendskab til IMO-anbefalingen. Det vurderes administrativt tungt og unødvendigt, at lodser skal sikre denne særskilte rapportering vedr. HELCOM's anbefaling, når skibet allerede befinder sig i de danske

13 13/19 stræder. Det vurderes derfor, at pligterne vedrørende information om HELCOM's anbefaling bør udgå af bekendtgørelsen. Lodsers pligter til at afgive information til skibet efter 9 Advokatrådet opfordrer til at ensrette begreberne relevant information, information og oplysningerne i 9, stk Danske Havne anfører, at "relevant information", der nævnes i 9, stk. 2, også bør næves i 9, stk. 1, i forhold til lodsens pligt til at rådgive. Det vurderes, at bestemmelsen med fordel kan præciseres, som foreslået af Advokatrådet og Danske Havne. DanPilot finder, at kravene, fx 9, nr. 6, om forhold vedrørende sejladsen og nr. 7, om miljøforhold, bør affattes mere præcist, og at opregningen af information formentlig kan reduceres. Det vurderes, at det ikke er muligt at lave en mere præcis formulering, som dækker alle de nødvendige informationer. DanPilot foreslår, at der præciseres, at et lodseri ved modtagelse af en bestilling skal gøre skibene opmærksom på, hvis de bestiller lods på en kortere distance, end IMO-anbefalingen stiller krav om. Dvs., at skibe, der er omfattet af IMO-anbefalingen, men som alene bestiller lods på en delstrækning heraf, såvel ved bestillingen som ved lodsens efterfølgende indberetning, gøres opmærksom på IMO-anbefalingen og HELCOMregimet. Lodsen er allerede i medfør af bekendtgørelsens 9, stk. 2, nr. 3, forpligtet til at rådgive skibsføreren eller dennes stedfortræder om de relevante IMO-anbefalinger, når lodsen er om bord. Det vurderes i tilknytning hertil, at lodseriet allerede ved bestilling af en eventuel lodsning, der ikke lever op til IMO's anbefalinger, bør oplyse skibsejeren om dette. Bekendtgørelsen bør derfor justeres, så at det udtrykkeligt kommer til at fremgå af bekendtgørelsens 5. Søfartens Ledere/Danske Lodser anfører, at det bør fremgå, at lodsen konstant skal være på broen og aktivt lodse skibet - for at sikre overholdelsen af 9. Lodsning defineres i lodslovens 3, nr. 8, som "Rådgivning af skibets fører om navigering, sejlads og manøvrering, uanset om rådgivningen gives om bord på skibet eller ved kommunikation fra andet skib eller land."

14 14/19 Lodslovens 15 giver i tilknytning hertil hjemmel til at etablere landbaseret lodsning. Erhvervs- og Vækstministeriet igangsatte i sommeren 2014 en undersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande. Undersøgelsen forventes offentliggjort inden udgangen af 2014 og vil danne grundlag for Erhvervs- og Vækstministeriets videre stillingtagen til, om landbaseret lodsning er en mulighed i danske farvande. Det vurderes, at det på den baggrund ikke er hensigtsmæssigt at fastsætte et generelt krav om, at lodsen skal være på broen under lodsning. DanPilot foreslår, at Søfartsstyrelsen udsætter en ikrafttræden af den foreslåede bekendtgørelse om lodseriers virksomhed og lodsers pligter, indtil branchen har været inddraget nærmere. DanPilot anfører, at der er behov for at adskille indberetninger/registreringer mv., der vedrører forhold omkring lodsningen og indberetninger, der vedrører generelle sejladssikkerhedsmæssige eller miljømæssige forhold, så indberetningerne registreres og håndteres forskelligt. DanPilot foreslår således, at Søfartsstyrelsen tager initiativ til at samle de relevante aktører med henblik på i fællesskab at fastlægge, hvordan et indberetnings- og egenkontrolsystem bedst tilrettelægges, så det både sikrer, at Søfartsstyrelsen modtager de oplysninger, man har brug for, og samtidig sikrer, at det sker på en måde, som i videst mulig omfang understøtter enkle processer i lodserierne, så branchen friholdes for unødig administration. Søfartsstyrelsen vil i forbindelse med de årlige kontrolbesøg hos lodserierne drøfte ovenstående med alle lodserier, så der skabes en fælles forståelse for, hvad der skal rapporteres. Hviletid og arbejdsmiljø ( 3, stk. 1, nr. 3, og 7) Beskæftigelsesministeriet (BM) anfører, at det ikke fremgår klart, om bekendtgørelsen omfatter lodsarbejde på landjorden - og at det i givet fald bør fremgå, at arbejde på landjorden vil være omfattet af arbejdsmiljøloven, mens arbejde til søs vil være omfattet af Søfartsstyrelsens regler. BM foreslår, at det i 7 anføres, at der for arbejde til søs er adgang for Søfartsstyrelsen til at godkende visse fravigelser af reglerne fastsat i bekendtgørelsen om hvileperiode og fridøgn, og at der for arbejde på landjorden er adgang for Arbejdstilsynet til at godkende visse fravigelser af reglerne i bekendtgørelsen om hvileperiode og fridøgn. BM foreslår desuden, at Arbejdstilsynet og Søfartsstyrelsen gensidigt orienterer hinanden om deres afgørelser på området med henblik på administration af området. Søfartens Ledere/Danske Lodser anfører, at der bør være ens hviletider for alle lodser, der lodser i Danmark og fremhæver, at Søfartsstyrelsen

15 15/19 bør udøve en effektiv og grundig kontrol med overholdelse af hviletidsreglerne. Lodsers arbejde på landjorden, som ikke er omfattet af arbejdsmiljølovens undtagelsesbestemmelse vedrørende søfart, er omfattet af lovens almindelige bestemmelser og regler udstedt i medfør af loven, herunder Beskæftigelsesministeriets bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn mv. Lodsarbejde til søs anses ikke som omfattet af arbejdsmiljøloven, men det følger af 7, stk. 1, i bekendtgørelsen om lodseriers virksomhed og lodsers pligter, at lodserierne skal sikre, at de tilknyttede lodser til enhver tid overholder bestemmelserne i bekendtgørelsen om hvileperiode og hviledøgn. Derved sikres, at de almindelige hviletidsregler vil skulle efterleves også til søs inden for lodslovens anvendelsesområde (dvs. ved lodsning på dansk søterritorium, ved lodsning, der udøves på grundlag af dansk lodscertifikat, samt ved lodsning, der udføres af lodserivirksomheder, der drives fra dansk område, jf. lovens 1). Søfartsstyrelsen kan også, uden det udtrykkeligt fremgår af bekendtgørelsen om lodseriers virksomheder og lodsers pligter, godkende fravigelser fra de krav, der følger af bekendtgørelsen. Dette vil i givet fald ske efter samråd med Arbejdstilsynet Bekendtgørelse om betaling for Søfartsstyrelsens opgaver som led i tilsynet med lodsning, lodser og lodserier Danske Havne opfordrer til at begrænse gebyrernes størrelse i videst muligt omfang, da gebyrerne, efter Danske Havnes opfattelse, udgør en betydelig byrde for lodserierne og bidrager til at gøre det meget vanskeligt at opretholde eller etablere små havnelodserier. Søfartsstyrelsen har stort fokus på at reducere gebyrer og øvrige udgifter for lodserierne. Et eksempel herpå er den foreslåede halvering af kravet til lodseriers forsikringssum, jf. den foreslåede 2, i bekendtgørelsen om lodseriers virksomhed og lodsers pligter. Søfartsstyrelsen vil således - også fremover - fastsætte så lave gebyrer, som muligt. Det vurderes i den forbindelse, at bekendtgørelsen bør justeres, så det årlige gebyr for kontrol med lodsfritagelsesbeviser, der foreslås i 7, skal betales forud, hvilket vil medføre en reduktion af det enkelte årlige gebyr Bekendtgørelse om ikrafttræden af bestemmelser i lov om ændring af lodsloven og lov om DanPilot Danmarks Skibsmæglerforening spørger, hvornår lodslovens nye bestemmelser om de nye åbningstider og betjening i de mindre havne samt markedspriser træder i kraft.

16 16/19 Danske Havne forstår det sådan, at den nye 19, stk. 6, i lodsloven, der angår DanPilots mulighed for at indgå aftaler med skibsejere om udførelse af lodsning, først træder i kraft den 1. januar 2016, imens resten af loven træder i kraft den 1. januar DanPilot anfører, at lodslovens 19, stk. 4, hvorefter der skal indgås aftale om åbningstid med de såkaldte små havne, efterlader tvivl om, hvordan retsstillingen er, indtil der bliver indgået en sådan aftale, og at det bør afklares, inden bestemmelsen sættes i kraft. Aalborg Pilot ApS anfører, at hvis DanPilot gives adgang til at fravige takstbogen på regionallodsninger, før muligheden for krydssubsidiering af midler fra gennemsejlingslodsninger er ophørt, kan DanPilot benytte midler fra gennemsejlingerne til at underbyde og dermed udkonkurrere private operatører på regionallodsningerne. Aalborg Pilot ApS spørger derfor, hvornår følgende træder i kraft, og anfører, at det bør ske på samme tidspunkt for at undgå en unfair konkurrencesituation: - Fra hvilken dato kan DanPilot tage markedspris for regionallodsninger? - Fra hvilken dato kan DanPilot gå under maksimalprisen på lodspligtige skibe? - Fra hvilken dato ophører DanPilots mulighed for at krydssubsidiere midler fra gennemsejlingslodsninger til regionallodsninger? - Fra hvilken dato skal eventuelt underskud i regionallodsningerne dækkes af forsyningspuljen? - Fra hvilken dato kan DanPilot tage markedspris for gennemsejlingslodsninger? Det vurderes, at lodslovens nye bestemmelser vedrørende DanPilots takster i de mindre havne og DanPilots mulighed for at indgå særlige aftaler med rederier om bl.a. takster, først bør træde i kraft samtidig med den gradvise konkurrenceudsættelse på gennemsejlingsområdet den 1. januar Det er i overensstemmelse med den takstmodel for DanPilot, der p.t. er udarbejdet. Perioden indtil 1. januar 2016: Den nuværende regulering af DanPilots takster vil således blive videreført frem til 1. januar Fra 1. januar 2016: Med indførelsen af den gradvise konkurrenceudsættelse fra 1. januar 2016 og frem til den fulde konkurrenceudsættelse den 1. januar 2020 åbnes op for fri prisdannelse. Udgangspunktet er, at taksbekendtgørelse alene skal gælde lodsninger omfattet af lodspligt dvs. visse typer af regionallodsninger. DanPilot vil have mulighed for at fravige taksbekendtgørelsen for regionallodsninger, der er omfattet af lodspligt, når der er tale om lodsninger

17 17/19 til og fra mindre havne, som foretages uden for havnens normale lodsningsperiode. DanPilot får desuden mulighed for at indgå faste særaftaler med konkrete kunder, fx om levering af et bestemt antal lodsninger til én samlet pris. Da konkurrencen vil være begrænset på markedet for regionallodsninger frem til 2020, forventes det, at Erhvervs- og Vækstministeriet pålægger DanPilot en række krav til effektiviseringer og prisreduktioner. Dermed sikres det, at DanPilot ikke udnytter sin monopollignende status til at hæve priserne på regionallodsninger. 4. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. Myndigheder m.v.: Beskæftigelsesministeriet DanPilot Erhvervsstyrelsen Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Miljøministeriet Rigsrevisionen Statsministeriet Skatteministeriet Transportministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Indenrigsministeriet Erhverv og organisationer: Advokatrådet Assuranceforeningen SKULD Bilfærgernes Rederiforening Centralorganisationen af 2010 CO-Søfart Danmarks Fiskeriforening Danmarks Rederiforening Danmarks Skibskredit A/S Danmarks Naturfredningsforening Dansk Erhverv Dansk Industri Dansk Metals Maritime Afdeling Dansk Rib Charterforening Danske Advokater Dansk Sejlunion Dansk Transport og Logistik Danmarks Fritidssejlerunion Danmarks Skibsmæglerforening

18 18/19 Danske Havne Danske Lodser Danske Regioner Danske Speditører Fag og Arbejde (FOA) Fagligt Fælles Forbund (3F) Finansrådet Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Fiskernes Forbund Foreningen af Småøernes Færgeselskaber Forsikring & Pension Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd HORESTA International Transport Danmark Kommunernes Landsforening Landsorganisationen i Danmark Maskinmestrenes Forening Offentligt Ansattes Organisationer Oil Gas Denmark Radiotelegrafistforeningen af 1917 Rederiforeningen af 2010 Sammenslutningen af Mindre Erhvervsfartøjer Småøernes Færgeselskaber Statstjenestemændenes Centralorganisation II Søfartens Arbejdsmiljøråd Søfartens Ledere Dansk Navigatørforening Træskibs Sammenslutningen Private lodserier: Danish Pilot Service Rønne Lodseri Århus Havn Skagen Pilot Service Hanstholm Havnelodser Hirtshals Havnelodseri Aalborg Pilot ApS/Limfjord Pilot ApS Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: Myndigheder m.v.: Beskæftigelsesministeriet DanPilot Erhvervsstyrelsen Finansministeriet Rigsrevisionen Erhverv og organisationer:

19 Aalborg Pilot ApS Advokatrådet/Advokatsamfundet Danish Pilot Service Danmarks Skibsmæglerforening Danske Havne Danske Lodser/Søfartens Ledere Rederiforeningerne 19/19

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse)

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse) Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 62 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven

Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 40, stk. 2, i lodsloven, lov nr. 567 af 9. juni 2006, som

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis

Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 1201 af 1. december 2006 om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis I medfør

Læs mere

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Søfartsstyrelsen udbyder en undersøgelse af, om der kan foretages landbaseret lodsning i danske farvande med en tilsvarende

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier NOTAT 18. april 2016 Vores reference: Sag nr. 2015013335 Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold /Kristina Ravn Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier om bord

Læs mere

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden.

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden. Forsvarsministeriet Miljøministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 26. maj 2004 Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland

Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland I medfør af 1, stk. 3, 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 654 af 15. juni 2010, som ændret ved lov nr. 1384 af 23. december 2012

Læs mere

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 Juni 2009 1. Beretning - 2-1.1 Årets faglige krav og resultat - 2 - Lodstilsynets juridiske opgaver - 2 - Tilsyn med statslig og privat lodserivirksomhed

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Orientering Dette er en skrivelse ved databasen Retsinformation, som indeholder teksten "Søfartsstyrelsen" Bekendtgørelse

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer:

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 413 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold (Udvidelse af aftalefriheden

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 112 Folketinget Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 112 Folketinget Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til Lovforslag nr. L 112 Folketinget 2016-17 Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om europæiske samarbejdsudvalg, lov om information

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Høringsbrev Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sender hermed

Læs mere

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring NOTAT 1. juli 2014 Vores reference: Sag 2013010286 Arkivkode Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold (SJS) /jga Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring af søloven Den

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. 21. december 2016 Vores reference: Sag nr Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke

NOTAT. 1. Indledning. 21. december 2016 Vores reference: Sag nr Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke NOTAT 21. december 2016 Vores reference: Sag nr. 2016035739 Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke Høringsnotat vedr. udkast til bekendtgørelse om sikkerhed ved sejlads med fritidsfartøjer

Læs mere

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.)

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 178 Offentligt UDKAST (17/4 08) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) 1 I lov

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

UDKAST. 2. I 14 indsættes efter stk. 1 som stk. 2:

UDKAST. 2. I 14 indsættes efter stk. 1 som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om europæiske samarbejdsudvalg, lov om information og høring af lønmodtagere, lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang og lov om lønmodtagers

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til 2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. 1207154 Fremsat den 3. oktober 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v.

Læs mere

Alexander Milan. Med venlig hilsen. Pernille Sædam Marstal Advokat www.soefartensledere.dk

Alexander Milan. Med venlig hilsen. Pernille Sædam Marstal Advokat www.soefartensledere.dk Fra: Pernille Sædam Marstal Sendt: 25. februar 2015 16:41 Til: Emne: VS: Frist: 23. marts 2015 - høring - bekendtgørelse om ferie for søfarende Vedhæftede filer: Høringsbrev.pdf; Høringsparter.pdf;

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Lodslov. Forslag. til. Kapitel 1

Lodslov. Forslag. til. Kapitel 1 Fremsat den XX. marts 2006 af forsvarsministeren (Søren Gade) Forslag til Lodslov Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Loven finder anvendelse på lodsning, der foretages 1) på dansk søterritorium eller

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Forslag. Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til 2016/1 LSF 112 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2016-7270 Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels

Læs mere

Forslaget er sendt i høring den 5. september 2012 med høringsfrist den 26. september 2012 til i alt 73 myndigheder, organisationer m.v.

Forslaget er sendt i høring den 5. september 2012 med høringsfrist den 26. september 2012 til i alt 73 myndigheder, organisationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 40 Bilag 1 Offentligt NOTAT 23. oktober 2012 Høringsnotat ad L 40 - Forslag til ændring af søloven, lov om skibes besætning, lov om tillæg til strandingslov

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) 2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2018-4014 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 208 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.)

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) 1 I lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder, som ændret ved lov nr.

Læs mere

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE NOTAT 24. MARTS 2014 DIF UDVIKLING VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE Danmarks Idræts-Forbund har udarbejdet en standardaftale der kan fungere som vejledning til hvordan man kan formulere en samarbejdsaftale

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget Lovforslag nr. L 63 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Høringsnotatad L138 Forslag til lov om ændring af lov om stormflod og stormfald (Dækning af udgifter til genhusning, opmagasinering og fraflytning)

Høringsnotatad L138 Forslag til lov om ændring af lov om stormflod og stormfald (Dækning af udgifter til genhusning, opmagasinering og fraflytning) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 138 Bilag 3 Offentligt (01) Høringsnotatad L138 Forslag til lov om ændring af lov om stormflod og stormfald (Dækning af udgifter til genhusning, opmagasinering

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer)

Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer) Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer) to 06-06-2013 16:04 ----------------------------- Det forekommer

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 100 Bilag 1 Offentligt 14. november 2018 J.nr. 2018-4315 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010 Til: Se forsendelsesliste i bilag 12. juli 2010 SØFARTSSTYRELSEN Vermundsgade 38 C 2100 København Ø FARVANDSVÆSENET Overgaden oven Vandet 62 B 1023 København K KORT & MATRIKELSTYRELSEN Rentemestervej 8

Læs mere

Standard leveringsbetingelser

Standard leveringsbetingelser Standard leveringsbetingelser 1. Anvendelsesområde Disse almindelige betingelser finder anvendelse for enhver af kundens ordrer om levering af ydelser fra CompanYoung ApS (herefter CompanYoung), medmindre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2018-19 Fremsat den 19. december 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs (Sammensætning af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd)

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af selskabsloven m.fl.

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af selskabsloven m.fl. H Ø R I N G Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Fremsendt pr. mail til: reelejer@erst.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af selskabsloven m.fl. (Gennemførelse af skattelyaftale

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag. til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 313 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om næringsbrev

Læs mere

Analyse af det danske lodsmarked. 20. december 2013

Analyse af det danske lodsmarked. 20. december 2013 Analyse af det danske lodsmarked 20. december 2013 2/40 Resumé Med ændringen af lodsloven i 2006 blev lodsningsydelsen opdelt i hhv. regionale lodsninger, som er lodsninger til eller fra en dansk havn,

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til 2006/1 LSF 20 Offentliggørelsesdato: 04-10-2006 Økonomi- og Erhvervsministeriet Fremsat den 4. oktober 2006 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende

Læs mere

Lov om ændring af færdselslov for Grønland

Lov om ændring af færdselslov for Grønland 1 Udkast Forslag til Lov om ændring af færdselslov for Grønland (Periodisk syn af registrerede køretøjer) 1 I færdselslov for Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 995 af 26. oktober 2009, foretages følgende

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Lov om forsikringsformidling (L 8) Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Lov om forsikringsformidling (L 8) Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 8 Bilag 5 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-18 L 8 Bilag XX Offentligt xx. november 2017 Af erhvervsministeren tiltrådt af [XXX]: Æ n d

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet)

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) 1 I lov nr. 522 af 26. maj 2010 om havstrategi, som ændret ved 24 i lov nr. 580 af 18. juni 2012,

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007. UDKAST Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) 1 I lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

8. august 2013 EM 2013/101. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

8. august 2013 EM 2013/101. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 8. august 2013 EM 2013/101 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Forslaget er foranlediget af de berørte rederiers ønske om at gøre op med de svagheder, som den

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar. Kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar. Kommentarer hertil er anført i kursiv. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 147 Offentligt Kontor/afdeling Forsyning Dato 04. januar 2019 Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om fjernaflæste

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 19. december 2015. Bekendtgørelse for Grønland om lodsning m.v. 11. december 2015. Nr. 1698.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 19. december 2015. Bekendtgørelse for Grønland om lodsning m.v. 11. december 2015. Nr. 1698. Lovtidende A 2015 Udgivet den 19. december 2015 11. december 2015. Nr. 1698. Bekendtgørelse for Grønland om lodsning m.v. I medfør af 1, stk. 3, 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling LBK nr 71 af 17/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013017462 Senere ændringer til

Læs mere