Referat. fra møde i. Bornholms Vækstforum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. fra møde i. Bornholms Vækstforum"

Transkript

1 61 Referat fra møde i Den 22. september 2006 på SAS Radisson Fredensborg Hotel

2 62 Mødet hævet kl Medlemmer: Lars Nørby Johansen Bjarne Kristiansen Jacob Kjøller Thomas Thors Annelise Molin Birte Skot-Hansen Steen Colberg Jensen Peter Billing Karin Topsø Larsen Laust Joen Jakobsen Jane Wickmann Lone Njor Michael Almeborg Karsten Christensen Roar Schou Thor Gunnar Kofoed Ole Ligaard Klaus Nielsen Ernst Jensen Steen Nielsen Observatører: Mads O. Krage Lars Vesløv Leif Olsen Jeppe Kofod Joan Erlandsen Ole Schou Mortensen

3 63 Fraværende: Ole Ligaard, Jacob Kjøller, Mads O. Krage, Leif Olsen, Joan Erlandsen og Dorrit Knudsen (MFsuppleant for Jeppe Kofod). Endvidere deltog: de to oplægsholdere Anders Hedetoft og Georg Julin samt Carsten Gjessing, Kim Caspersen, Jørgen Kvist, Steen Schønemann og Karen-Margrethe Hansen Bager. Bemærkninger til dagsorden:

4 64 Indholdsfortegnelse: 1 Velkomst 2 Godkendelse af dagsorden 3 Godkendelse af referat fra møde 23. juni Orientering fra Danmarks Vækstråd 5 Partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora og staten 5A Status på etablering af regionale iværksætterhuse 6 Analyse om potentialer og barrierer for vækst i den bornholmske landbrugssektor 7 Status på arbejdet i klyngearbejdsgrupperne 8 Tidsplan for og forventninger til den endelige erhvervsudviklingsstrategi 9 Orientering om ansættelse af erhvervsambassadør 10 Orientering om Dansk Videnscenter for oplevelsesøkonomi - på Bornholm 11 Forhåndsreservation af midler til regional udvikling 12 Anmodning fra LAG-Bornholm om observartørplads i 13 Udpegning af paneldeltager til konference om oplevelsesøkonomi 11. oktober 14 Orientering om diverse høringer af 15 Aktuelt - gensidig orientering 16 Næste møde 17 Eventuelt

5 65 1 Velkomst G september 2006 pkt. 1: Lars Nørby Johansen bød velkommen til alle.

6 66 2 Godkendelse af dagsorden P Medlemmerne har mulighed for at kommentere dagsordenen og evt. anmode om supplerende punkter. Det vil også være muligt at annoncere, hvis man ønsker af få ordet under punktet Aktuelt gensidig orientering. 22. september 2006 pkt. 2: Dagsordenen blev godkendt med flg. justeringer: Der blev tilføjet et nyt pkt. 5.A, som behandles i forlængelse af pkt. 4. Der blev udleveret en manglende tekst til punkt 14. Punktet fremgik af indholdsfortegnelsen, men var ikke kommet med i selve dagsordenen.

7 67 3 Godkendelse af referat fra møde 23. juni P Sagsbeskrivelse Referatet fra mødet i 23. juni 2006 blev udsendt fra sekretariatet den 26. juni 2006, men vedlægges også som bilag til denne dagsorden. Indstilling Det indstilles, at referatet godkendes. Bilag - Referat af 23. juni september 2006 pkt. 3: Referatet blev godkendt.

8 68 4 Orientering fra Danmarks Vækstråd G Indledning Der var møde i Danmarks Vækstråd torsdag den 21. september Formanden orienterer fra mødet. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. Bilag - Dagsorden fra mødet 21. september 2006 i Danmarks Vækstråd 22. september 2006 pkt. 4: Lars Nørby Johansen orienterede fra mødet i Danmarks Vækstråd den 21. september 2006 jf. den fremsendte dagsorden.

9 69 5 Partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora og staten G Indledning Som et af globaliseringsstrategiens initiativer ønsker regeringen at indgå såkaldte partnerskabsaftaler med de regionale vækstfora om den regionale erhvervsudvikling. Sekretariats- og Kontaktgruppen for har fået forelagt Økonomi- og Erhvervsministeriets foreløbige oplæg, der vil blive drøftet på mødet i Danmarks Vækstråd 21. september Sagsbeskrivelse Formålet med partnerskabsaftalerne er at bidrage til: - at skabe sammenhæng mellem den nationale og regionale/lokale vækstindsats - at sikre en regional forankring af globaliseringsstrategien - at understøtte de regionale erhvervsudviklingsstrategier. Partnerskabsaftalerne ventes at få karakter af strategiske hensigtserklæringer, hvor staten og de regionale vækstfora giver hinanden håndslag på gensidigt arbejde for opfyldelsen af fælles målsætninger inden for eksisterende økonomiske rammer. Der lægges op til, at aftalerne tager udgangspunkt i vækstforaenes regionale erhvervsudviklingsstrategier og handlingsplaner samt den statslige regionalpolitiske indsats. Som eksempler kunne flg. initiativer indgå i en partnerskabsaftale: - en fælles indsats for at opfylde målsætningen om, at 95 % af en årgang skal have en ungdomsuddannelse, f.eks. gennem samarbejde om at skabe flere praktikpladser; - en aftale om at understøtte målsætningen om, at Danmark skal være blandt de lande i verden, hvor der er flest vækstiværksættere, f.eks. gennem samarbejde om at skabe iværksætterhuse (og filialer), der kan give en effektiv og professionel rådgivning; - en aftale om at udarbejde et fælles analyse- og overvågningssystem til måling af udviklingen af den regionale vækst og det regionale arbejdsmarked. Der vil blive indgået individuelle aftaler mellem regeringen og hvert af de seks vækstfora. Aftalerne kan være flerårige med mulighed for årlige justeringer. De beskrevne initiativer kan variere i størrelse og karakter. Der sigtes mod, at initiativerne skal være så konkrete som muligt, og at beskrivelserne indeholder: - Mål for og indholdet af indsatsen - Effektmål, f.eks. turismeomsætning øget med xx mio. kr og yyy nye arbejdspladser. - Overordnede milepæle for fremdriften i initiativerne. Udfordringen ligger i at få skabt merværdi ved indgåelsen af partnerskabsaftalerne - at få lavet gensidige forpligtende og gensidigt attraktive aftaler. Det er ministeriets målsætning, at de første

10 70 partnerskabsaftale indgås februar 2007 og offentliggøres samtidig med vækstforaenes regionale erhvervsudviklingsstrategier. Indstilling Det indstilles, at der tages en foreløbig drøftelse af det foreløbige oplæg til partnerskabsaftalerne. 22. september 2006 pkt. 5: Oplægget blev taget til efterretning, jvf. pkt. 4.

11 71 5A Status på etablering af regionale iværksætterhuse G Indledning Kommunernes Landsforening (KL) og Økonomi- og Erhvervsministeriet indgik i april en aftale om den fremtidige erhvervsservice og etableringen af i alt fem iværksætterhuse. Regeringen og KL er nu blevet enige om konkretiseringen af denne aftale. Erhvervs- og Byggestyrelsen har i den anledning sendt en række materiale ud til bl.a. borgmestre, formænd for sammenlægningsudvalg, vækstfora m.fl. Sagsbeskrivelse Det er kommunerne i hver af de nye regioner, der i fællesskab stifter de regionale iværksætterhuse inden for de rammer, der er aftalt. Det ligger fast, at der kun etableres fem iværksætterhuse. Erhvervs- og Byggestyrelsen er bekendte med den særlige situation, der er gældende for Bornholm og har lovet at sikre, at der kommer en filial på Bornholm til det iværksætterhus, der skal etableres i Region Hovedstaden. Det er således Økonomi- og Erhvervsministeriet, der for hvert år i perioden skal indgå resultatkontrakter med hvert af de fem regionale iværksætterhuse. Erhvervs- og Byggesstyrelsen har nu formelt bedt Kommunekontaktrådet i hver region om at træffe beslutning om, at et iværksætterhus skal etableres, og at der skal indhentes erklæringer hos de enkelte kommuner i regionen om stiftelse af iværksætterhuset som en erhvervsdrivende fond samt om bidrag til fondens grundkapital. Endvidere skal Kommunekontaktrådet udpege de kommunal bestyrelsesmedlemmer og formand, samt blive enige om iværksætterhusets hjemsted. Bestyrelsen for de enkelte iværksætterhuse kommer til at bestå af otte medlemmer, hvoraf kommunerne skal udpege fem repræsentanter, heraf mindst én repræsentant fra erhvervslivet. De øvrige tre repræsentanter fordeles til to vækstforumsmedlemmer og et medlem fra Økonomi- og Erhvervsministeriet. Erhvervs- og Byggestyrelsen har derfor anmodet de regionale vækstfora om at udpege to medlemmer til iværksætterhusets bestyrelse. Det vil sige, at Erhvervs- og Byggestyrelsen har anmodet de fem øvrige vækstfora om at udpege medlemmer, men ikke, hvilket reelt er en fejl. Erhvervs- og Byggestyrelsen har efterfølgende været i kontakt med formandskabet for Bornholms Vækstforum og foreslået, at sikres en observatørplads i bestyrelsen. Indstilling Formandskabet indstiller, - At accepterer en observatørplads i bestyrelsen for Region Hovedstadens Iværksætterhus, - Og at der fortsat lægges pres på Erhvervs- og Byggestyrelsen for at sikre en filial på Bornholm.

12 72 Bilag - Brev af 15. september 2006 fra Erhvervs- og Byggestyrelsen til borgmestre m.fl. 22. september 2006 pkt. 5A Indstillingen blev tiltrådt.

13 73 6 Analyse om potentialer og barrierer for vækst i den bornholmske landbrugssektor G Indledning Det midlertidige vækstforum for Bornholm fik udarbejdet en analyse, der identificerede potentialer og barrierer for vækst inden for flg. fem erhvervsområder: Fødevarefremstilling, transport og logistik, turisme og oplevelsesøkonomi, maskiner og teknik samt bygge- og anlæg. I forbindelse med præsentationen af denne rapport blev det besluttet at lave en supplerende analyse, der skulle sætte fokus på øens jordbrugssektor. Analysen om potentialer og barrierer for vækst i den bornholmske landbrugssektor foreligger nu. Sagsbeskrivelse Der har været tre delmål med analysen: 1. at afdække generelle potentialer og barrierer for udvikling af bedrifterne inden for den animalske produktion; 2. at vurdere status på tidligere igangsatte udviklingsprojekter inden for Bornholms landbrug reelt enopfølgning på projekt-idéer i PLS/Ramböl-rapporten fra 1996, der belyste udviklingsmulighederne af den bornholmske landbrugssektor dengang. 3. at opsamle og beskrive idéer til udvikling af den bornholmske landbrugssektor. Analysen giver samtidig et opdateret billede af strukturudviklingen i øens landbrugserhverv. Det fastslås bl.a., at Bornholm i årtier har haft mindre bedrifter end landsgennemsnittet, men i 2002 nåede bedriftsstørrelsen op på landsniveau. At strukturudviklingen sammenlægningen af landbrugsbedrifter har forløbet overordentlig hurtigt i de seneste år afspejles bl.a. i det faktum, at der i perioden fra 1998 til 2004 er forsvundet 26 % af de bornholmske landbrugsbedrifter. Nedenstående tal fra analysen viser, at hovedparten af den animalske produktion foregår på relativt få bedrifter: Produktions-art % af samlet produktion Antal bedrifter Slagtesvin 73 % 69 bedrifter Smågrise 72 % 32 bedrifter mælkeproduktion 75 % 29 bedrifter I alt 130 bedrifter Arbejdet med opsamling af nye idéer og indsatsområdet for landbrugserhvervet er sket i tæt samarbejde med den nedsatte klyngearbejdsgruppe for det bornholmske landbrugserhverv. Klyngearbejdsgruppen har besluttet foreløbig at fokusere på følgende overordnede indsatsområder: den animalske produktions særlige udfordringer konsekvenserne af den fortsatte strukturudvikling landbruget som råvareleverandør

14 74 landbruget som katalysator for erhvervsudvikling i landdistrikterne forbedring af landbrugets image via en målrettet informationsindsats. Analysens konklusioner vil blive gennemgået nærmere ved mødet i af Anders Hedetoft fra Center for Regional- og Turismeforskning. Indstilling Det indstilles, at analysen tages til efterretning og at klyngearbejdsgruppen for jordbrugserhvervet arbejder videre med konklusionerne. Bilag - Den bornholmske landbrugssektor potentialer og barrierer for vækst 22. september 2006 pkt. 6: Anders Hedetoft gennemgik indledningsvis rapportens konklusioner. Der var ros bordet rundt til rapportens indhold, herunder at udviklingsmulighederne i landbrugserhvervet er blevet opdateret og kan trækkes ind som en aktiv del af øens samlede erhvervsudviklingsstrategi. Det konstateredes, at output fra én klynge, nu kan bruges som input og inspiration i en anden klynge. Klyngearbejdsgruppen vil arbejde videre med rapportens anbefalinger.

15 75 7 Status på arbejdet i klyngearbejdsgrupperne G Indledning besluttede ved sit møde 23. juni 2006 at nedsætte arbejdsgrupper for seks klynger, nemlig for regionale fødevarer, jordbrugserhvervet, turisme, oplevelsesøkonomi, maskiner og teknik samt bygge og anlæg. Og en mulig specialklynge omkring biobrændsel. Der var på mødet enighed om en organisering, så der for hver klyngearbejdsgruppe blev udpeget en tovholder samt flere slædehunde /arbejdsgruppemedlemmer. Der var et ønske fra vækstforummet om, at der til mødet 22. september for hver klynge skulle: 1. Være identificeret en række primærvirksomheder; 2. Være udsendt spørgeskemaer med basisspørgsmål omkring omsætning, indtjening og antal ansatte; 3. Være identificeret en række interessenter; 4. Ligge en møde- og aktivitetsplan, der skal munde ud i en strategi- og handlingsplan for hvert klyngeområde. Sagsbeskrivelse På baggrund af erfaringer med et lignende klynge-arbejde fra Sønderjylland besluttede formandskabet efter mødet 23. juni 2006 at udpege en formand (fra erhvervslivet) for hver af klyngerne samt en administrativ tovholder. Formændene for de enkelte klynger har efterfølgende fået kompetence til selv at sammensætte sin arbejdsgruppe. Nogle arbejdsgrupper er kommet hurtigt fra start andre afventer fortsat at blive nedsat. Klyngearbejdet blev formelt skudt i gang ved et indledende møde 12. juli, hvor formanden for Bornholms Vækstforum havde samlet de på daværende tidspunkt udpegede klyngeformænd og tovholdere. Sekretariatet har bistået med skriftlige oplæg samt en mere populær pjece om Vækst via klynger. For at give klyngearbejdsgrupperne bedst mulig arbejdsbetingelser er der søgt tilskud til det administrative arbejde i hver af klyngerne. Der afventes p.t. et endeligt tilsagn fra Erhvervs- og Byggestyrelsen om et tilsagn fra Mål 2-programmets Regionalfond til dette. Det overordnede formål med klyngearbejdet er på kort sigt, - Dels at hver klyngearbejdsgruppe skal give input til den samlede erhvervsudviklingsstrategi - Dels at hver klyngearbejdsgruppe skal fokusere på konkrete handlinger for at skabe vækst inden for sin klynge. Herunder indgår en screening af muligheder og barrierer på hver af de fire vækstdrivere (iværksætteri, menneskelige ressourcer, IKT og innovation). På længere sigt ventes der at komme en synergi-effekt mellem de deltagende virksomheder både inden for samme klynge og mellem klyngerne ved at der skabes forskellige koblinger og alliancer Status fra de enkelte klyngearbejdsgrupper er sammenfattet i en oversigt på næste side: Der vil på mødet i blive redegjort nærmere for fremdriften i de enkelte klyngearbejdsgrupper.

16 76 Klynge Formand Tovholder Arbejdsgruppemedlemmer Status på arbejdet Regionale Fødevarer Jordbrugserhvervet Turisme Oplevelsesø konomi Maskiner og teknik Bygge og anlæg Økonomichef Finn Rasmussen Bornholms A/S Gårdejer Erling Aabye Dam Dir. Rasmus Lund Familie Ferie Bornholm Var fundet, men sprang fra. Nye muligheder undersøges herunder samspillet til øens nye videncenter for oplevelsesøkonomi Dir. Steen Nielsen Dir. Ole Riis, PL Beton Hans-Henrik Thiesen, BECT Anders Hedetoft, CRT Dir. Kim Caspersen og Mikkel Jensen, Destination Bornh. Kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille, Erhvervschef Carsten Gjessing Erhvervsrådgiver Breno Thorsen Dir. Richard Jørgensen, Bornholms Kød & Catering ApS Dir. Jesper Dam, Johannes Dam og Søn Dir. Tim Stender, Svaneke Bryghus ApS Produktionschef Poul Henriksen, Danish Crown Gårdejer Thor Gunnar Kofoed Inviterer ressource personer med ad hoc. Dir. Klaus Juhl, Hotel Friheden Torben Severinsen, BornholmsTrafikken Lene Feldthus Andersen, CRT Dir. Pelle Dam Olsen, Feriepartner Bornholm Ej udpeget Dir. Michael Almeborg Dir. Ole S. Mortensen Dir. Ingvard Munch- Kure Dir. Henrik Dam Pedersen Smedemester Hans- Jørn Krogh Hansen Er ved at blive udpeget 1) identificeret 30 virksomheder engrossalg af produkter fra Bornholm 2) udsendt spørgeskema 3) identificeret interessenter 4) formand og tovholder tager på virksomhedsbesøg i efteråret 1) 263 heltidsbedrifter 2) Økonomidata hentet fra database 3) identificeret interessenter 4) Mødeplan og indsatsområder foreligger 1) findes via Destinationens database 2) spørgeskema er netop udsendt 3) på vej 4) første møde medio okt. Ikke igangsat 1) identificeret 37 virksomheder 2) data foreligger 3)interessenter ej oplyst 4) Fælles behov udløst 2 mio. kr. i Soc.fondstilskud Ikke igangsat

17 77 For så vidt angår status for arbejdet omkring specialklyngen for biobrændsel kan det oplyses, at der har været afholdt et enkelt møde med bl.a. repræsentanter fra landbrugserhvervet, NOTOX og Østkraft for at undersøge interessen for at gå videre med en foranalyse om et biobrændselsprojekt. Teknologisk Institut har efterfølgende fremsendt et tilbud på at gennemføre en sådan foranalyse. Sekretariatet undersøger i øjeblikket muligheden for at få udgiften dækket under det eksisterende budget for klyngearbejdet. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning og at der tages en drøftelse af, om samtlige klyngeformænd skulle inviteres med til næste møde i for selv at fremlægge status fra de enkelte klyngearbejdsgrupper. 22. september 2006 pkt. 7: Orienteringen blev taget til efterretning. Der var enighed om at klynge-arbejdet er en rigtig satsning. De første møder har allerede medført konkrete resultater, f.eks. inden for maskin- og teknikklyngen, hvor der er aftalt nye underleverandøraftaler og fundet fælles behov for øget viden og kompetence. Endvidere har fælles behov for arbejdskraft udløst muligheden for at få centrale Socialfondsmidler til opkvalificering af nye medarbejdere. Lars Nørby Johansen redegjorde for arbejdet med at finde en formand for klyngen vedr. oplevelsesøkonomi. Formanden anbefalede, at ansvaret for denne klynge placeres i tilknytning til Videnscenteret for Oplevelsesøkonomi, jf. pkt. 10, hvilket vækstforummets medlemmer bakkede op om. Annelise Molin stillede spørgsmålstegn ved sammensætningen af klyngearbejdsgruppen vedr. regionale fødevarer, herunder at udpegning af formand og tovholder burde være kommet fra det regionale fødevareudviklingscenter. Det aftaltes, at Formandskabet for Vækstforummet tager en snak med klyngeformanden, og at der rapporteres tilbage på næste møde.

18 78 8 Tidsplan for og forventninger til den endelige erhvervsudviklingsstrategi G Indledning Det er fastlagt i lov om erhvervsfremme, at de regionale vækstfora skal udarbejde en erhvervsudviklingsstrategi. Det midlertidige Vækstforum for Bornholm fik udarbejdet et oplæg til en erhvervsudviklingsstrategi, som blev fremlagt ved det konstituerende møde i 19. april en fra dette møde var, at oplægget Det unikke Bornholm vækst via kreativitet og kvalitet skulle lægges til grund for det videre arbejde med formuleringen af den endelige erhvervsudviklingsstrategi. Sagsbeskrivelse Ved vækstforummet møde i juni blev det besluttet at nedsætte arbejdsgrupper for seks erhvervsklynger, der hver især skulle komme med input til erhvervsudviklingsstrategien. Som det fremgår af andet punkt på dagsordenen vedr. status for klynge-arbejdet, er det ikke alle arbejdsgrupper, der har haft lige stor fremdrift i aktiviteterne. Deltagelsen i processen fra disse arbejdsgrupper betragtes som uhyre vigtig, i særdeleshed i lyset af konkretiseringen af initiativer og handlingsplaner. Men der skal samtidig være en realistisk forståelse for, at det tager sin tid, at få en sådan proces gang. Danmarks Vækstråd forventer ikke desto mindre at have modtaget udkast til erhvervsudviklingsstrategier, så disse kan behandles på deres næste møde 23. november. Skal denne deadline imødekommes, synes det nødsaget, at skal drøfte et foreløbigt udkast på sit næste møde 31. oktober. Det er vigtigt, at der er forståelse for, at der bliver tale om et dynamisk arbejdsredskab, som løbende kan tilrettes og forbedres. Sekretariatet lægger således op til, at skriveprocessen indledes, og at tiden nu er kommet til at få konkretiseret nogle af de mange idéer, der er fremkommet gennem det seneste års analyser og rapporter. Det skal samtidig erindres, at udarbejdelsen af den endelige strategi også vil tage afsæt i erhvervsfremmelovens bemærkninger om, at vækstforum kan indstille om medfinansiering (til staten om EU-midler, og til Kommunalbestyrelsen om regionale udviklingsmidler) af aktiviteter til fremme at regional erhvervsudvikling inden for: 1. Innovation, videndeling og videnopbygning 2. anvendelse af ny teknologi 3. Etablering og udvikling af nye virksomheder 4. Udvikling af menneskelige ressourcer 5. Vækst og udvikling i turismeerhvervet 6. Udviklingsaktiviteter i yderområderne (som Bornholm må siges at være i nogen henseende)

19 79 Indstilling Det indstilles, - at der tages en drøftelse af forventninger til omfanget af den endelige erhvervsudviklingsstrategi, - og at sekretariatet bemyndiges til at gå i gang med opgaven med henblik på at kunne fremlægge et første udkast ved vækstforummets næste møde 31. oktober. 22. september 2006 pkt. 8: Lars Nørby Johansen fastslog, at erhvervsudviklingsstrategien skal være færdig i januar Som første udkast til Danmarks Vækstråd i november vil der kunne fremsendes oplægget fra det midlertidige vækstforum suppleret med, hvad der nu er sat i værk på klynge-området og en plan for det videre arbejde. Sekretariatet fremlægger et første udkast på næste møde.

20 80 9 Orientering om ansættelse af erhvervsambassadør I Indledning Lene Grønning, 41 år, begynder den 1. november 2006 i stillingen som erhvervsambassadør på Bornholm. Valget blev truffet på baggrund af 20 ansøgninger og to samtalerunder. Ansættelsesudvalget bestod af Økonomi- og Erhvervsudvalgets medlemmer samt formanden for. Hendes væsentligste opgave bliver i første omgang at udarbejde en overordnet strategi for branding og markedsføring af øen som et godt sted at bo, drive virksomhed, holde ferie, deltage i konferencer m.v. Sagsbeskrivelse Lene Grønning kommer fra en stilling som marketingchef i Gyproc A/S, der er en del af verdens største gipsproducent. Hun har tidligere haft en længere karrierer inden for SAS, herunder været ansvarlig for den strategiske udvikling og markedsføring af SAS loyalitetsprogrammer (Eurobonus og Pandion). Lene Grønning har en uddannelse i markedsøkonomi, en lederuddannelse i SAS, samt flere efteruddannelsesaktiviteter i bl.a. kompetenceudvikling og marketing. Erhvervsambassadøren refererer formelt til vækstforummets formandskab og er ansat med organisatorisk tilknytning til Erhvervs- og Arbejdsmarkedssekretariatet, der bl.a. sekretariatsbetjener. Foruden udarbejdelsen af en overordnet brandingsstrategi og en handlingsplan, der skal føre strategierne ud i livet, er det tanken, at erhvervsambassadøren skal: - Være døråbner for øens erhverv i ind- og udland - Stå til rådighed for vækstforummets arbejde i erhvervsklyngerne - Koordinere henvendelser om erhvervsinitiativer i forhold til regionskommunens behandling af sagen. Lene Grønning tiltræder som nævnt i stillingen den 1. november Hun vil blive inviteret med som gæst ved et af de kommende møder i, hvor hun vil få lejlighed til at præsentere sig selv og sine overvejelser omkring håndteringen af stillingens indhold. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. 22. september 2006 pkt. 9: Orienteringen blev taget til efterretning.

21 81 10 Orientering om Dansk Videnscenter for oplevelsesøkonomi - på Bornholm G Indledning Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har bevilget 5 mio. kr. til et landsdækkende videnscenter om oplevelsesøkonomi placeret på Bornholm. Det samlede budget lyder på godt 9,5 mio. kr. og dækker udgifter til aktiviteter frem til og med udgangen af Bornholms Kommunalbestyrelse bidrager med en årlig medfinansiering på kr. (i årene 2007, 2008 og 2009 forventes beløbet finansieret af puljen til regional udvikling). Teknologisk Institut, der har påtaget sig rollen som administrator og projektansvarlig, ansatte pr. 1.september 2006 øens tidligere fødevareambassadør, Georg Julin, som leder af centeret. Sagsbeskrivelse Konsortieparterne i projektet tæller foruden Teknologisk Institut følgende: - Bornholms Erhvervsskole - Bornholms ErhvervsCenter - Center for Regional- og Turismeforskning - Destination Bornholm - Copenhagen Business School - Roskilde Universitets Center I forbindelse med udarbejdelsen af ansøgningen til Videnskabsministeriet blev der formuleret ni konkrete projektforslag, som bevillingen er bundet op på. Disse projekter gennemføres af én eller flere af de nævnte konsortieparter. En kort beskrivelse af disse projekter fremgår af tabellen på næste side. Den nyansatte leder af videnscenteret for oplevelsesøkonomi, Georg Julin, vil ved mødet i Bornholms Vækstforum orientere nærmere om tankerne bag og forventningerne til de skitserede projekter og centerets virke som helhed, herunder overvejelser om samarbejdet med øens øvrige erhvervsfremmeaktører, bl.a.. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning, og at der i det videre arbejde skal sikres et tæt samspil mellem dette videnscenter og de øvrige udviklingsaktiviteter på øen.

22 82 Oversigt over de projekter, der ligger til grund for bevillingen fra Videnskabsministeriet Projekttitel Formål A B C D Virksomhedsinddragelse og videnspredning Teknologi- information implementeringsstøtte og spredning Innovative IT udviklingsprojekter Udvikling af regionale vækstskabere via netværk, vækstgrupper og klyngedannelse E Ny teknologi flytter ud via netværk Ny teknologisk viden fra forsknings- og universitetsmiljøer til danske SMV ere At skabe opmærksomhed og orientere bornholmske virksomheder om centerets virke, formål og muligheder. Skabe opmærksomhed og information til virksomheder udenfor Bornholm. Deltage med videnspredning, information og viden-forankring i forbindelse med dannelse af virksomhedsnetværk, grupper og klynger. -At orientere de bornholmske virksomheder indenfor tre udvalgte branchegrupper/klynger om de teknologiske muligheder for at supportere og udvikle oplevelsesøkonomiske strategier. -At inddrage virksomheder og facilitere disse i teknologioverførslen igennem centerets faglige projekter. - At deltage med videnspredning, information og videnforankring i forbindelse med dannelse af virksomhedsnetværk, grupper og klynger At skabe et bredt erhvervsmæssigt fokus og samarbejde på ITudviklingsprojekter, med fokus på turismeerhvervet og attraktioner i udgangspunktet på Bornholm og senere i resten af landet. At udvikle og afprøve en model til at opbygge fremtidens regionale vækstskabere med fokus på følgende elementer: Bløde netværk: Vidensdeling Vækstgrupper og hårde netværk (konsortier) Klynger: Samme værdikæde - forpligtende samarbejde At fremme innovationsprocessen i de lokale virksomheder ved øget overførsel af viden- og teknologioverførsel fra videninstittutioner. At tilbyde de lokale virksomheder et sted, hvor de kan henvende sig med konkrete innovationsprojekter og få hjælp til det videre forløb gennem assistance fra danske videninstitutioner. F IT Oplevelses Teknologi At idé-, begrebs- og teknologiudvikle interaktive oplevelser, med udgangspunkt på Bornholm og senere resten af landet. Dette indebærer modeller for både den fleksible pakkerejse inden afrejsen og under selve opholdet med interaktive og virtuelle modeller over stedets seværdighed, attraktion og historie. G Transport som oplevelse og som produktudvikling At identificere og udvikle transporten til/fra/på Bornholm (og senere overføre til andre landsdele) som en oplevelse og udvikle nye produkter, hvor transporten er en integreret del af produktet. H Innovationslaboratorium At udvikle modeller og praksis for innovationsaktiviteter og iværksætteri i oplevelsesvirksomheder. Dette indebærer både ledelse og organisering af innovationsprocessor og udvikling af konkrete oplevelsesprodukter.

23 september 2006 pkt. 10: Georg Julins orientering blev taget til efterretning.

24 84 11 Forhåndsreservation af midler til regional udvikling G Indledning I følge lov om regionernes finansiering skal udgifter til regionale udviklingsopgaver på Bornholm finansieres ved, at en forholdsmæssig del af statens tilskud til Region Hovedstaden udbetales til Bornholms Regionskommune, og ved at Bornholms Regionskommune tilsvarende fritages for betaling af en forholdsmæssig del af udviklingsbidraget. I Indenrigs- og Sundhedsministeriets udmelding ultimo juni 2006 om tilskud til regionale udviklingsopgaver har Bornholm fået 2,3% af tilskuddet til Region Hovedstaden. Herudover skal Bornholms Regionskommune afsætte kr. 99,- pr. indbygger til samme formål. Bornholms Regionskommune har således i alt kr. 15,061 mio. ( Løn- og prisniveau 2006 ) til regionale udviklingsopgaver: Statstilskud via Region Hovedstaden kr. 10,915 mio. BRK s andel pr. indbygger kr. 4,146 mio. kr. 15,061 mio. Herudover råder over EU-strukturfondsmidler under mål 2 programmet på kr. 15 mio. årligt, som vækstforum kan indstille til Erhvervs- og Byggestyrelsen om anvendelse til erhvervsfremme i henhold til gældende bestemmelser om anvendelse af disse EU-midler. Sagsbeskrivelse Denne sagsbeskrivelse omfatter alene regionskommunens udviklingsmidler på kr. 15,061 mio. For midlerne til udvikling/erhvervsfremme er grundlaget for anvendelsen anført i erhvervsfremmelovens 9: Bornholms Kommunalbestyrelse kan efter indstilling fra vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling inden for 1) innovation, videndeling og videnopbygning, 2) anvendelse af ny teknologi, 3) etablering og udvikling af nye virksomheder, 4) udvikling af menneskelige ressourcer, herunder udvikling af regionale kompetencer, 5) vækst og udvikling i turismeerhvervet og 6) udviklingsaktiviteter i yderområderne. Kommunalbestyrelsen kan acceptere eller afvise indstillinger fra vækstforum om udviklingsmidlernes anvendelse.

25 85 Regionskommunens puljemidler for 2007 anbefales indtil videre anvendt til følgende formål: 1. Drift, analyser og sekretariatet for vækstforum kr Overhead til regionskommunens drift kr Disponerede puljeområder udenfor vækstforum kr Forhåndsreserverede midler indenfor vækstforum kr Restpulje indenfor vækstforum kr I alt kr Beløbene for udgiftsområderne specificeres således: 1. Drift, analyser og sekretariatet for vækstforum Udgifter til lønninger og driftsmidler til de ansatte kr Driftsudgifter til vækstforum (møder/rejser m.m.) kr Udgifter til analyser, overvågning m.m. kr I alt kr Overhead til regionskommunens drift Andre afdelinger i kommunen vil blive berørt af vækstforums aktiviteter (f.eks. løn-og personale, regnskab m.m.) Overhead hertil fratrækkes puljen I alt kr Disponerede puljeområder udenfor vækstforum Pulje til BAT kr Pulje til jordforurenings- og råstofområdet kr I alt kr Forhåndsreserverede puljeområder indenfor vækstforum Pulje til udviklingskontrakt med Destination Bornholm kr Pulje til udviklingskontrakt med Erhvervscenter kr Pulje til Det regionale Teknologicenter kr Pulje til kulturområdet kr Pulje til uddannelsesområdet kr I alt kr Udisponerede puljemidler indenfor vækstforum Restmidler efter ovenstående dispositioner I alt kr Indstilling Det indstilles, - At vækstforum til kommunalbestyrelsen indstiller at de regionale puljemidler for 2007 anvendes i henhold til ovenstående skitse, således o At de administrative udgifter på kr disponeres af vækstforums formandskab, som bemyndiges til at etablere sit sekretariat med nødvendige personaleansættelser.

26 86 o At der indgås udviklingsaftaler med Destination Bornholm og Bornholms Erhvervscenter om anvendelse af de skitserede udviklingsmidler og at disse kontrakter behandles/indstilles på næste møde i vækstforum. o At tilskuddet til Det regionale Teknologicenter for oplevelsesindustrien på Bornholm disponeres i hvert af årene 2007, 2008 og 2009 o At restpuljen på kr disponeres af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra vækstforum. Bilag - ingen 22. september 2006 pkt. 11: Efter en gennemgang af de enkelte budgetposter, fastslog Lars Nørby Johansen, at vækstforummet kunne anbefale forhåndsreservationen af midlerne til regional udvikling under flg. forudsætninger: - At vækstforummet får de ressourcer, der betales for; - at der laves tre-årige udviklingskontrakter med Destination Bornholm og Bornholms ErhvervsCenter, når erhvervsudviklingsstrategien er på plads; - At muligheden for medfinansiering undersøges.

27 87 12 Anmodning fra LAG-Bornholm om observatørplads i A Indledning Formanden for LEADER aktionsgruppen på Bornholm (LAG-Bornholm), Jørgen Hammer, samt sekretariatslederen for LEADER+-programmet, Hans-Jørgen Jensen, har på vegne af bestyrelsen for LAG-Bornholm anmodet om at få en observatørplads i. Sagsbeskrivelse Det er fastsat i loven om erhvervsfremme, at de regionale vækstfora består af 20 medlemmer. Medlemmerne af er formelt blevet udpeget af Bornholms Kommunalbestyrelse på baggrund af indstillinger fra udvalgte erhvervsorganisationer. Kommunalbestyrelsen har endvidere valgt at udpege enkelte faste observatører/gæster, herunder de to folketingsmedlemmer, formanden for Destination Bornholm, Direktøren for Bornholms Erhvervsskole samt formanden for Teknik- og miljøudvalget. Kommunalbestyrelsen har endvidere i sin beslutning af 23. februar 2006 sagt god for, at andre repræsentanter fra særlige erhvervsindsatsområder kan inviteres med som gæster. Forretningsordenen for fastslår endvidere i sin 3 om sammensætningen, at vækstforummet kan beslutte at invitere andre til møderne udover de i forretningsordenen nævnte medlemmer og observatører. LAG Bornholm påpeger i sit brev, at der i de foreløbige udmeldinger fra Direktoratet for FødevarerErhverv (DFFE) omkring sammensætning og organisering af en ny LEADER-strategi er lagt op til et tæt samabejde mellem de nye vækstfora og de aktuelle LAG ere i de nye regioner. Det kan i den forbindelse nævnes, at på et senere tidspunkt vil blive anmodet om at udpege et medlem til LEADER aktionsgruppen for det kommende LEADER-program, I den nuværende LEADER aktionsgruppe sidder bl.a. Leif Olsen (næstformand for LAG en) og Annelise Molin, der begge deltager i møderne i. Det vil være muligt at invitere sekretæren for LAG-Bornholm med i vækstforummets sekretariats- og kontaktgruppe, så koordineringen af projekter og udviklingsinitiativer i øvrigt på landdistriktsområdet sikres bedst mulig. Indstilling Det indstilles, - at tager en principiel drøftelse af, om det anbefales at åbne op for yderligere observatørpladser; - at tager konkret stilling til henvendelsen fra LAG-Bornholm. Bilag - Brev af 23. juni (2007!) fra LAG-Bornholm

28 september 2006 pkt. 12: Der var flertal for ikke at åbne Vækstforummet op for yderligere observatørpladser. Anmodningen fra LAG-Bornholm blev således ikke imødekommet. Annelise Molin anbefalede, at LEADER-aktionsgruppen fik en observatørplads i Bornholms Vækstforum. Sekretariatet sørger for, at sekretæren for LAG-Bornholm fremover inviteres med til møderne og arbejdet i sekretariats- og kontaktgruppen.

29 89 13 Udpegning af paneldeltager til konference om oplevelsesøkonomi 11. oktober G Indledning Herning Kongrescenter danner den 11. oktober 2006 rammen om en stor konference over temaet: Oplevelsesøkonomien vækstmotor i turisme og lokal udvikling. Konferencens arrangører, der bl.a. tæller Visit Denmark og HORESTA, har inviteret til at udpege en repræsentant til at deltage i den afsluttende paneldebat. Sagsbeskrivelse Vækstkonferencen 2006 er en konference for turistbranchen, byudviklere og kultursektoren. Målgruppen for konferencen er således angivet til: - Turisterhvervet,turistbureauer og turistforeninger - De nye kommuner og regionernes planlæggere og udviklere - Kultursektoren, forvaltning, institutioner og attraktioner. Programmet er bygget op med en række indlæg om formiddagen, efterfulgt at workshops om eftermiddagen samt en afsluttende debat. Programmets udvikling kan følges på Indstilling Det indstilles, at udpeger en repræsentant til at deltage i den afsluttende paneldebat. Bilag - Invitation af 30. august Program for konferencen er vedlagt som bilag til dagsordenen - udsendt med post. 22. september 2006 pkt. 13: Sekretariatet fik bemyndiget opgaven med at udpege en repræsentant. Karsten Christensen har efterfølgende sagt ja til at deltage.

30 90 14 Orientering om diverse høringer af Bornholms Vækstforum G Indledning Formandsskabet har siden sidste møde 23. juni 2006 svaret på vegne af i et par høringer vedr. specielt den nye strukturfondsperiode, Det kan samtidig oplyses, at Erhvervs- og Byggestyrelsen ikke udsender udkastene til de nye Mål 2- programmer i fornyet høring i vækstforaene. Sagsbeskrivelse Skov- og Naturstyrelsen har udsendt et udkast til et nyt Mål 3-program for transnationalt samarbejde i Østersøregionen i høring. Fra blev der fremsendt tre kommentarer: - Naboskabsprofilen med samarbejdet mellem EU og Rusland skulle forstærkes; - Der blev rejst kritik af, at de skitserede støttemuligheder var for omfattende; - Der blev efterlyst mulighed for også at få tilskud til mindre projekter. Erhvervs- og Byggestyrelsen har udsendt udkast til lovforslag om administration af Den europæiske fond for Regionaludvikling og Den europæiske Socialfond, hvor bl.a. har påpeget ønsket om en konkretisering af anvendelsen af private midler som medfinansiering af EUprojekter. Det nye Mål 2-program: Ved sidste møde i indgik et punkt om en uformel høring af henholdsvis Regionalfonds- og Socialfondsprogrammet for Sekretariatet gav her udtryk for, at vækstforummet kunne forvente at få de endelige udkast i høring i løbet af sommeren. Dette er ikke tilfældet. Erhvervs- og Byggestyrelsen har nu oplyst, at strukturfondsprogrammerne den 6. september 2006 blev sendt i skriftlig høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst med svarfrist 20. september. Styrelsen oplyser, at sidste høringsrunde for vækstforaene var medio juni, hvor Danmarks Vækstråd og dermed også vækstforumsformændene fik lejlighed til at kommentere på udkast. Programmerne ventes fremsendt til Kommissionens godkendelse primo oktober. Danske regioner har samme dag, som denne dagsorden udsendes, gjort opmærksom på høringsmuligheden via dem i specialudvalget, hvilket Bornholms Regionskommune vil forsøge at gøre brug af. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. 22. september 2006 pkt. 14: Orienteringen blev taget til efterretning.

31 91 15 Aktuelt - gensidig orientering G Indledning Medlemmer og observatører har under dette punkt mulighed for at informere om aktuelle sager af interesse for øvrige vækstforum-deltagere. Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. 22. september 2006 pkt. 15: Intet.

32 92 16 Næste møde G Indledning Ved det konstituerende møde i 19. april 2006 blev flg. møderække besluttet: Tirsdag den 31. oktober kl Mandag den 11. december kl Indstilling Det indstilles, at næste møde afvikles som planlagt. 22. september 2006 pkt. 16: Formændene for klynge-arbejdsgrupperne inviteres med til det planlagte møde 31. oktober 2006.

33 93 17 Eventuelt G Indledning Skulle vi lige få en afgørelse på, hvordan sommeren er gået i forhold til væksten på de udleverede solsikker. 22. september 2006 pkt. 17: Vi nåede ikke at høre om væksten

Referat. Bornholms Vækstforum

Referat. Bornholms Vækstforum 1 Referat Den 19. april 2006, holdt konstituerende møde på SAS Radissson Fredensborg Hotel. 2 Mødet hævet kl. 19.00 Medlemmer: Lars Nørby Johansen Bjarne Kristiansen Jacob Kjøller Thomas Thors Annelise

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Kort intro til Vækstforums arbejde. 31. marts Borgmester Winni Grosbøll

Kort intro til Vækstforums arbejde. 31. marts Borgmester Winni Grosbøll Kort intro til Vækstforums arbejde 31. marts 2014 Borgmester Winni Grosbøll 1 Erhvervsfremmelov overordnet ramme Vækstforums opgaver: 1. Udarbejde de erhvervs- og vækstrettede dele af den regionale vækst-

Læs mere

Forretningsorden Bornholms Vækstforum

Forretningsorden Bornholms Vækstforum Forretningsorden Bornholms Vækstforum 1. april 2014-31. marts 2018 1 - Navn og adresse 2 - Lovgrundlag 3 - Sammensætning 4 - Opgaver og kompetencer 5 - Beslutningsdygtighed 6 - Møder 7 - Skriftlig høring

Læs mere

Forretningsorden Bornholms Vækstforum

Forretningsorden Bornholms Vækstforum Forretningsorden Bornholms Vækstforum 1. april 2018-31. marts 2022 1 - Navn og adresse 2 - Lovgrundlag 3 - Sammensætning 4 - Opgaver og kompetencer 5 - Beslutningsdygtighed 6 - Møder 7 - Skriftlig høring

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats 20. april 2010 Bilag 9c Status på arbejdet med regionale partnerskabsaftaler om vækst og erhvervsudvikling 2007-09. 1. Baggrund Regeringen og de regionale vækstfora indgik i juni 2007 regionale partnerskabsaftaler

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Formanden orienterede om, at pressen var inviteret til at overvære første del af mødet.

Formanden orienterede om, at pressen var inviteret til at overvære første del af mødet. 26. juni 2006 1. møde i Danmarks Vækstråd Eksp.nr. 278979 15. juni 2006 /hlm-dep Til stede fra Danmarks Vækstråd: Direktør Lars Nørby Johansen (formand) Finansdirektør Birgit Aagaard-Svendsen (deltog fra

Læs mere

1. Velkomst v/ Sophie Hæstorp Andersen, Formand for Vækstforum Hovedstaden

1. Velkomst v/ Sophie Hæstorp Andersen, Formand for Vækstforum Hovedstaden Vækstforum Hovedstaden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød T +45 3866 5000 E vaekstforum@regionh.dk W regionh.dk/vaekstforum/menu/ Referat fra Vækstforums møde den 15. august 2014 kl. 9.00-12.00 Mødested:

Læs mere

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Vækstforum Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Mødet holdtes i: Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Mødelokale: Regionsrådssalen

Læs mere

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 20. april 2006 Vedrørende dagsordenens pkt. 6 /lnj-ebst Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 2006-2013. Pr. 1. januar 2007 får de regionale vækstfora ansvaret for at

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik BORNHOLMS VÆKSTFORUM Ullasvej 23 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: regionaludvikling@brk.dk Kommunikationspolitik Bornholms Vækstforum Vedtaget den 4. april 2011 Indledning Vækstforum er

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE --o--

PARTNERSKABSAFTALE --o-- PARTNERSKABSAFTALE --o-- UDVIKLING OG AFSÆTNING AF BORNHOLMSKE KVALITETSFØDEVARER 1. PARTERNE Der er mellem parterne Gourmet Bornholm en del af regional madkultur Tornegade 4, 2. 3700 Rønne CVR-nr.: 27270859

Læs mere

Referat fra. Skriftlig høring. Bornholms Vækstforum

Referat fra. Skriftlig høring. Bornholms Vækstforum Referat fra Skriftlig høring Høring i med svartfrist den 27. februar 2017, kl. 12:00 kl. 12:00 Side 2 af 6 Medlemmer: Bente Johansen Christian Faurholdt Jeppesen Erik Lund Hansen Gabriella Jantzen Henrik

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk.

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk. Dato: 21. december 2005 Initialer: DKU 1. Lovgrundlag Notat Etablering af vækstforum i Region Syddanmark Den regionale erhvervsudviklingsindsats er fastlagt i Lov om erhvervsfremme (Lov nr. 602 af 24.

Læs mere

Sekretariatsledelsen. Onsdag 10. december Regionshuset Niels Bohrs Vej Aalborg Ø

Sekretariatsledelsen. Onsdag 10. december Regionshuset Niels Bohrs Vej Aalborg Ø Sekretariatsledelsen Onsdag 10. december 2014 16.00 18.00 Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Opsamling på bestyrelsesmøde og direktionsmøde 3. Aktuelle

Læs mere

Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017

Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017 Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Web www.regionh.dk Dato: 11. januar 2014 Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse.

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. 6. juli 2011 Sag 11/02508 /lok-ebst Torsdag den 16. juni 2011, kl. 10.00 17.00, Langelinie

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Direktionssekretariatet: 5798007698386

Læs mere

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice Nordjylland nedsatte på -mødet 14. sept. 2018 er politisk styregruppe og en administrativ tovholder gruppe, der bl.a. har arbejdet med

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 6,

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 6, Referat fra bestyrelsesmøde nr. 6, Torsdag den 17. juni 2010 på Experimentarium kl. 15.00 18.00 Deltagere: Nils O. Andersen, Randi Brinckmann Wencke, Claus Hviid Christensen og Wenche Erlien, Gitte Bailey

Læs mere

Hermed fremsendes referat fra vækstforums møde den 19. juni 2006. Med venlig hilsen. Bent Hansen Formand for vækstforum i Region Midtjylland

Hermed fremsendes referat fra vækstforums møde den 19. juni 2006. Med venlig hilsen. Bent Hansen Formand for vækstforum i Region Midtjylland Til medlemmerne af Vækstforum for Region Midtjylland REGION MIDTJYLLAND Under dannelse Tingvej 15 8800 Viborg Dato: 22. juni 2006 Sagsbehandler: Helen Rosager Tlf.: 8728 2972 E-mail: hro@rm.dk Journalnr.:

Læs mere

fra stiftsrådsmødet onsdag den 13. november 2013 kl

fra stiftsrådsmødet onsdag den 13. november 2013 kl Dagsorden og referat: fra stiftsrådsmødet onsdag den 13. november 2013 kl. 14.00 Mødedeltagere: Afbud: Fra Stiftet: Erik Vind, Ester Larsen, Jens Hebsgaard, Lars Ole Johnsen, Grethe Krogh Jakobsen, Mads

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen

Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen 4. juli 2014 Bestyrelsesmøde 2-2014 Væksthus Hovedstadsregionen Dato: Torsdag den 26. juni Tidspunkt: Kl. 10.00 12.00 Sted: Væksthus Hovedstadsregionen,

Læs mere

Vækstudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 4. februar 2014 kl. 08.30 i Byrådssalen, Frederikssund. Mødet slut kl. 11.

Vækstudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 4. februar 2014 kl. 08.30 i Byrådssalen, Frederikssund. Mødet slut kl. 11. Vækstudvalget Referat fra møde Tirsdag den 4. februar 2014 kl. 08.30 i Byrådssalen, Frederikssund Mødet slut kl. 11.30 MØDEDELTAGERE Ole Søbæk (C) Hans Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten Weiland (A)

Læs mere

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Region Hovedstaden, Kommunekontaktråd Hovedstaden (herefter KKR Hovedstaden), Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Copenhagen Business

Læs mere

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø Direktionen Tirsdag 3. marts 2015 Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø 1 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sagsgang for projektforslag 3. Budget 2015 4. Projekter til beslutning i bestyrelsen

Læs mere

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Sammenlægningsudvalget. Referat

Brønderslev-Dronninglund Kommune. Sammenlægningsudvalget. Referat Brønderslev-Dronninglund Kommune Sammenlægningsudvalget Referat Dato: 28. februar 2006 Lokale: Byrådssalen Tidspunkt: kl. 19.00 - kl. 20.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 1. Budget for Sammenlægningsudvalget...

Læs mere

NOTAT. Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan

NOTAT. Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan Regionshuset Viborg Regional Udviklingn Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk NOTAT Økonomioversigt Erhvervsudviklingsstrategiens handlingsplan Dato 27. 03.2007 Side 1

Læs mere

Lokalt Beskæftigelsesråd Greve

Lokalt Beskæftigelsesråd Greve Lokalt Beskæftigelsesråd Greve Mandag den 04.12.06 kl. 18.30 i Job- og Erhvervsservice 3. sal Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side 1. Præsentationsrunde...3 2. Godkendelse af forretningsorden...4

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Center for Udvikling: 5798007698386

Læs mere

Referat. 11. april 2014. Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014

Referat. 11. april 2014. Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014 Referat 11. april 2014 Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014 Dato: Fredag den 4. april Tidspunkt: Kl. 10.00 12.00 Sted: Væksthus Hovedstadsregionen, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø Væksthus Hovedstadsregionen

Læs mere

Stk. 2 Centerrådet kan udpege tilforordnede til at deltage i rådets møder uden stemmeret.

Stk. 2 Centerrådet kan udpege tilforordnede til at deltage i rådets møder uden stemmeret. Forretningsorden for Centerrådet 1 Sammensætning: Centerrådet sammensættes af et bestyrelsesmedlem fra hver udbyder af arbejdsmarkedsuddannelser og et fra hvert VUC, som har hjemsted i VEU-centrets geografiske

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Center for Udvikling: 5798007698386

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012

Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012 Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012 Deltagere: Fraværende med afbud: Jeppe Kofod Roar Bendtsen Schou Ingolf Lind-Holm Kirsa Ahlebæk Nils Pedersen Michael Dam Steen Colberg Jensen Karen Bladt

Læs mere

Bestyrelsesmøde REFERAT. 30. september 2014

Bestyrelsesmøde REFERAT. 30. september 2014 REFERAT Bestyrelsesmøde Ledelsessekretariatet 30. september 2014 Til stede: Afbud: Mødeleder: Referent: Carsten Koch, Klaus Nørskov, Michael Egelund, Niels Peter Møller, Jesper Würtzen, Kirsten Jensen,

Læs mere

Campus Bornholm. Referat fra bestyrelsesmøde den 10. oktober 2011

Campus Bornholm. Referat fra bestyrelsesmøde den 10. oktober 2011 Referat fra bestyrelsesmøde den 10. oktober 2011 Deltagere: Fraværende med afbud: Jeppe Kofod Roar Bendtsen Schou Ingolf Lind-Holm Christian Jeppesen (Deltog fra kl. 15.00) Steen Colberg Jensen Michael

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 15 TORSDAG DEN 24. JANUAR 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 24. januar 2008 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Vedtægter Business Center Bornholm (BCB)

Vedtægter Business Center Bornholm (BCB) Vedtægter Business Center Bornholm (BCB) 1 - Formål 1.1 Business Center Bornholm er en selvejende institution, der har til formål at medvirke til at understøtte og udbygge det bornholmske erhvervsliv,

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

Campus Bornholm. Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2011

Campus Bornholm. Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2011 Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2011 Deltagere: Fraværende med afbud: Fraværende uden afbud: Observatør.: Referent: Jeppe Kofod Lars Goldschmidt (Deltog fra kl. 17.40) Ingolf Lind-Holm Roar

Læs mere

BRN Att. Sekretariatsleder Carsten Sand Nielsen. Skagen, den 24. oktober Kære Carsten Sand Nielsen. Med venlig hilsen

BRN Att. Sekretariatsleder Carsten Sand Nielsen. Skagen, den 24. oktober Kære Carsten Sand Nielsen. Med venlig hilsen BRN Att. Sekretariatsleder Carsten Sand Nielsen Skagen, den 24. oktober 2016 Kære Carsten Sand Nielsen På vegne af bestyrelsen for Fonden Visit Nordjylland fremsender jeg hermed en officiel anmodning til

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 4. oktober 2006 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume Som en del af kommunalreformen overgår ansvaret

Læs mere

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse.

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. 20. december 2010 Sag 10/19799 ebst Mandag den 22. november 2010, kl. 11.00-17-30, Scandic

Læs mere

Dagsorden. til mødet i Udvalget vedrørende landdistrikter 15. marts 2007 kl

Dagsorden. til mødet i Udvalget vedrørende landdistrikter 15. marts 2007 kl Region Midtjylland Regional Udvikling Dagsorden til mødet i Udvalget vedrørende landdistrikter 15. marts 2007 kl. 13-17 på Dansk Skaldyrcenter Øroddevej 80, 7900 Nykøbing Mors tlf. 96 69 02 83 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 18. marts 2011, fra kl. 9.00 til 12.00 med efterfølgende frokost Mødelokale C, Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg Deltagere:

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET

MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET Den 13. november 2012 MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET SAG NR. 1 BEVILLING AF ERHVERVSFREMMEMIDLER TIL ERHVERVSPROJEKTER ADMINISTRATIONENS INDSTILLING 1. at regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum bevilger

Læs mere

Referat Erhvervsudvalget's møde Torsdag den 10-03-2011 Kl. 15:00 Proces Support A/S

Referat Erhvervsudvalget's møde Torsdag den 10-03-2011 Kl. 15:00 Proces Support A/S Referat Erhvervsudvalget's møde Torsdag den 10-03-2011 Kl. 15:00 Proces Support A/S Deltagere: Henrik Nielsen, Bjarne Hansen, Christian Kaastrup, Grete Schødts Afbud: Morten Petersen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 27. februar 2015 Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Michael Christensen Mariagerfjord

Læs mere

Forretningsorden for URK s landsstyrelse

Forretningsorden for URK s landsstyrelse Forretningsorden for URK s landsstyrelse 2011-2012 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen er på

Læs mere

Vækstanalyse Bornholm

Vækstanalyse Bornholm Vækstanalyse Bornholm 17. september 2013 Leif Jakobsen, Teknologisk Institut Anders Hedetoft og Tage Petersen, CRT Eftermiddagens program 13.00-13.10 Introduktion til Arbejdsdag 30-9-13 V/ Lars Nørby Johansen,

Læs mere

Bornholms Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi 2007 2010. Det unikke Bornholm. Vækst via kreativitet og kvalitet!

Bornholms Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi 2007 2010. Det unikke Bornholm. Vækst via kreativitet og kvalitet! Bornholms Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi 2007 2010 Det unikke Bornholm Vækst via kreativitet og kvalitet! 2-3 Bornholms Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2010: Det unikke Bornholm Vækst

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft. Den 12. maj 2016 Kl Mødelokale 142 Stigsborg Brygge Nørresundby

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft. Den 12. maj 2016 Kl Mødelokale 142 Stigsborg Brygge Nørresundby Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 12. maj 2016 Kl. 12.00 13.00 Mødelokale 142 Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Deltagere Rikke B. Gundersen Frederikshavn

Læs mere

Referat. Ungdomsskolebestyrelsen. Mødedato 13. september 2010 kl Mødelokale. Fraværende Lars Langhoff Madsen Anne Knudsen mødt Ebbe Ahlgren

Referat. Ungdomsskolebestyrelsen. Mødedato 13. september 2010 kl Mødelokale. Fraværende Lars Langhoff Madsen Anne Knudsen mødt Ebbe Ahlgren Referat Mødedato 13. september 2010 kl. 19.00 Mødelokale Kontoret, Skolegade 1, 2. sal Fraværende Lars Langhoff Madsen Anne Knudsen mødt Ebbe Ahlgren Åbne sager 9 Lukkede sager Mødet hævet 21.30 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Præsentation Thy Erhvervsforum Marts 2015 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt strategisk partnerskab i Nordjylland om vækst og udvikling:

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 3 Referat 2.10.2014 Kl. 16:00-19:00 Møde indkaldt af: Inge Prip på vegne af formandskabet Sted: Afbud: Deltagere: Carlsbergvej 34, Hillerød, Mødelokale,

Læs mere

REFERAT KONTAKTRÅDET FOR TRAFIKBETJENINGEN AF BORNHOLM

REFERAT KONTAKTRÅDET FOR TRAFIKBETJENINGEN AF BORNHOLM REFERAT KONTAKTRÅDET FOR TRAFIKBETJENINGEN AF BORNHOLM Mandag den 17. december 2012 kl. 17.00 på Radisson Blu Fredensborg Hotel, Strandvejen 116, Rønne -1- Kontaktrådets medlemmer Bornholms Regionskommune:

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 26. marts 2012

Referat fra bestyrelsesmøde den 26. marts 2012 Referat fra bestyrelsesmøde den 26. marts 2012 Deltagere: Fraværende med afbud: Jeppe Kofod Roar Bendtsen Schou Ingolf Lind-Holm Christian Jeppesen Michael Dam Kirsa Ahlebæk Karen Bladt Nils Pedersen Klaus

Læs mere

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. februar 2006 Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. 1. Resume Der lægges

Læs mere

Referat. Møde i Boligsamarbejdet d. 9. september 2015 kl. 16: I CIVICA s kantine, Thomas B. Thrigesgade 24, Odense.

Referat. Møde i Boligsamarbejdet d. 9. september 2015 kl. 16: I CIVICA s kantine, Thomas B. Thrigesgade 24, Odense. Referat Møde i Boligsamarbejdet d. 9. september 2015 kl. 16:30-18.30 I CIVICA s kantine, Thomas B. Thrigesgade 24, Odense. 1. Præsentation af nye ansigter (ca. 10 min.) og Bent Ove Jørgensen præsenterer

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Referat- møde i Den Politiske Styregruppe 16. januar 2013 kl. 16.00-18.00 Faxe Kommune, mødelokale 2, Frederiksgade 9, 4690 Haslev Deltagere: Den Politiske Styregruppe Birthe Helth, Anne Grethe Kamilles,

Læs mere

Hovedstadsregionens EU Kontor i Bruxelles Dato: 7. november 2014

Hovedstadsregionens EU Kontor i Bruxelles Dato: 7. november 2014 Præambel Region Hovedstaden og Hovedstaden er gået sammen om at etablere et fælles EU-kontor for hovedstadsregionen i Bruxelles. Kontoret skal understøtte regional udvikling og vækst med særlig vægt på

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol 01-06-2015 08:30 D116 Afbud fra:. Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig) Godkendelse

Læs mere

Den 21. november 2014 kl.10.00-12.00 på Hotel Sixtus, Teglgårdsvej 73, 5500 Middelfart.

Den 21. november 2014 kl.10.00-12.00 på Hotel Sixtus, Teglgårdsvej 73, 5500 Middelfart. Bestyrelsen Fomars Billund den 18.11.2014 Referat fra bestyrelsesmødet i Fomars Den 21. november 2014 kl.10.00-12.00 på Hotel Sixtus, Teglgårdsvej 73, 5500 Middelfart. Afbud: Jan Olsen, VDK Michael Sølvsten,

Læs mere

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt Møde i Arbejdsmarkedsrådet, onsdag den 13. februar 2019 kl. 12.00-15.00 Mødet afholdes Paradisvej 3, 3700 Rønne DAGSORDEN 1. Godkendelse af dagsorden 2. af møde i RAR den 26. september 2018 Punkter til

Læs mere

Bevilling 42 Erhverv Budget 2016

Bevilling 42 Erhverv Budget 2016 Bevilling 42 Erhverv Bevilling Erhverv hører under Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Bevillingen omfatter Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse og indeholder kommunens erhvervsfremmepulje,

Læs mere

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 28. april Asylgade 22 Thisted Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Rikke B. Gundersen Frederikshavn Kommune Dennis Jensen

Læs mere

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne Dato 10-08-2007 1. Beskrivelse af opgaven Vækstforum for Region

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 26. oktober 2012

Referat fra bestyrelsesmøde den 26. oktober 2012 Referat fra bestyrelsesmøde den 26. oktober 2012 Deltagere: Fraværende med afbud: Jeppe Kofod Lars Goldschmidt Kirsa Ahlebæk Henrik Pedersen Nils Pedersen Michael Dam Steen Colberg Jensen Christian Jeppesen

Læs mere

UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for

UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for 2012-2013 Baggrund Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark blev stiftet den 1. januar 2007 efter en forudgående

Læs mere

Organisationsudvikling

Organisationsudvikling Referat af bestyrelsesmøde i DMKL 14. august 2018 kl. 10:00-16:00 Sted: Kolding Musikskole, Riis Toft 12A, 6000 Kolding Punkt Indhold Bilag 1. 10.00-10.05 Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt med

Læs mere

JAMMERBUGT KOMMUNE. Det lokale beskæftigelsesråd

JAMMERBUGT KOMMUNE. Det lokale beskæftigelsesråd JAMMERBUGT KOMMUNE Dagsorden Det lokale beskæftigelsesråd 11. november 2010 kl. 16:30 Mødelokale 1, Brovst Rådhus 1/8 Det lokale beskæftigelsesråd Dagsordenspunkter til mødet den 11. november 2010 1. Fællesmøde

Læs mere

Grenaa Marina. Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 04/2018 Dagsorden:

Grenaa Marina. Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 04/2018 Dagsorden: Grenaa Marina. Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 04/2018 -------------------- o ----------------- Mødedato: mandag 20/8 2018 kl. 16,30. Mødested: Havnekontoret Skakkesholm

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 22. august 2014, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Punkt 1 Valg af formand - Per Mortensen leder valget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Punkt 1 Valg af formand - Per Mortensen leder valget Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > - 16-01-2018-16-01-2018 16.01.2018 kl. 13:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Musa Kekec (A) - Deltog Per Mortensen (A) - Deltog

Læs mere

Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium

Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium M ø d e r e f e r a t Dato: den 20.januar 2010 Tid: kl. 17 Sted: rektors kontor Til stede: Peter Speldt Flemming Krogh Preben Busch Michael Krautwald-Rasmussen Charlotte

Læs mere

REFERAT Hovedbestyrelsesmøde

REFERAT Hovedbestyrelsesmøde REFERAT Hovedbestyrelsesmøde Dato: 24. april 2018 Tid: Kl. 13.00 14.30 Sted: KL-huset, Weidekampsgade 10, 2300 København S, lokale S-06 Deltagere: Per Røner, Steen Vinderslev, Henrik Kruse, Rie Perry,

Læs mere

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 %

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 % Notat Vedrørende: Aftale om erhvervsfremme - konsekvenser for Randers Kommune Sagsnavn: Budget 2019-22 Sagsnummer: 00.01.00-A00-41-17 Skrevet af: Vibeke Nørrevang Løland, Dennis Jensen E-mail: vibeke.norrevang.loland@randers.dk

Læs mere

Udskrift af forhandlingsprotokollen fra møde i skolebestyrelsen tirsdag den

Udskrift af forhandlingsprotokollen fra møde i skolebestyrelsen tirsdag den Udskrift af forhandlingsprotokollen fra møde i skolebestyrelsen tirsdag den 13.8.2013. Uden for dagsordenen bød Søren velkommen til elevrådsrepræsentanterne August, 8B og Timmi, 8B Forældrereferat skrives

Læs mere

Sekretariatets indstilling Det indstilles, at Vækstforum bevilger 3,8 mio. kr. til projektet, finansieret af de regionale udviklingsmidler.

Sekretariatets indstilling Det indstilles, at Vækstforum bevilger 3,8 mio. kr. til projektet, finansieret af de regionale udviklingsmidler. 1. Støtteordninger RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2012-146314 Væksthus Nordjylland Kompetenceudvikling Strategi og marked Historik Vækstforum reserverede på sit møde

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

1 www.regionmidtjylland.dk

1 www.regionmidtjylland.dk 1 www.regionmidtjylland.dk Det regionale planlægningssystem i Danmark Vicedirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Disposition Strukturreformen, den utænkelige reform Den nye administrative struktur

Læs mere

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst 0 Fællesforvaltning Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2017 Sagsid Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst Notatet er et oplæg til drøftelse af processen mod en ny Vision 2025 for velfærd

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet Mandag den 24. januar 2011 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: 1. Godkendelse af

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Torsdag den 22. april 2010 Kl. 18.30 i F7 på rådhuset Mødedeltagere: Kristian Moberg (V) Alice Linning, afbud Annelise Hansen Emma Nielsen Hanne Kyvsgaard (C)

Læs mere

Forretningsudvalgsmøde Onsdag den 15. april på Radisson Blu i Aarhus, fra kl. 16-ca. 19 afsluttende med middag.

Forretningsudvalgsmøde Onsdag den 15. april på Radisson Blu i Aarhus, fra kl. 16-ca. 19 afsluttende med middag. Danmarks Biblioteksforenings Forretningsudvalg Forretningsudvalgsmøde Onsdag den 15. april på Radisson Blu i Aarhus, fra kl. 16-ca. 19 afsluttende med middag. Referat Til stede: Steen B. Andersen, Hanne

Læs mere

Åben. RUDERSDAL ERHVERVSRÅD Dagsorden med vedtagelser. Mødested Rådhuset Mødelokale 2. Mødedato Tirsdag den 16. marts Mødetidspunkt Kl. 15.

Åben. RUDERSDAL ERHVERVSRÅD Dagsorden med vedtagelser. Mødested Rådhuset Mødelokale 2. Mødedato Tirsdag den 16. marts Mødetidspunkt Kl. 15. Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Rådhuset Mødelokale 2 Mødedato Tirsdag den 16. marts 2010 Mødetidspunkt Kl. 15.00 Medlemmer Erik Fabrin formand, Søren Hyldgaard næstformand, Mikkel Barnekow Rasmussen,

Læs mere

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme Til Erhvervs- og Vækstministeriet ces@evm.dk OM2@evm.dk 15-08-2013 Sag nr. 14/2419 Dokumentnr. 41422/14 Forslag til lov om dansk turisme Tak for det fremsendte udkast til lov om dansk turisme, som skal

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 26. august 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2210 Jour. nr.: M0/2003/01376-084 Ref. FH/SHJ

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 26. august 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2210 Jour. nr.: M0/2003/01376-084 Ref. FH/SHJ Borgmesterens Afdeling Magistratens 4. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 26. august 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2210 Jour. nr.: M0/2003/01376-084 Ref. FH/SHJ Indstilling om ny organisering

Læs mere