DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH, 30.9.2008"

Transkript

1 DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH, Mødeleder: Anette M. Hammerum Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Knud Siboni Aalborg; Tove Højbjerg. Esbjerg: Kjeld Truberg Jensen. Herlev: Magnus Arpi, Hanne Wiese Hallberg. Hillerød; Dennis Schrøder Hansen. Hvidovre; Kristian Schønning. Odense; Ulrik Stenz Justesen, Anette Holm, Gitte Nyvang Hartmeyer, Thøger Gorm Jensen, Hanne Marie Holt. Rigshospitalet; Anna Marie Aastrup. Slagelse/Næstved/Nykøbing F; Ole Heltberg. Skejby: Kurt Fuursted, Jens K. Møller. Viborg; Marianne Kragh Thomsen, Birgitte Tønning. SSI; Anette M. Hammerum, Stefan Schytte Olsen, Ulrich Stab Jensen, Frederik Boëtius Hertz, Robert Skov, Niels Frimodt- Møller. Aftalt på mødet: - Næste møde: Tirsdag den 3/ kl på SSI. - DANMAP og EARSS: Ny fælles indberetning af data. Brev sendes ud til KMA er med revideret liste af mikroorganismer der skal rapporteres i begyndelse af Europæisk antibiotika-dag afholdes den 18. november 2008 og årligt på samme dato. - DANMAP-dag er flyttet til den 18. november Indbydelse følger. - ESAC Yearbook 2006 kan hentes i pdf fra eller rekvireres ved at sende mail til US Jensen: uje@ssi.dk - DANRES-M: 1) KMA er opfordres til at sende H. influenza stammer med ampicillin MIC 4 µg/ml og/eller cefuroxim MIC 16 µg/ml, for at lave et panel til detektion af high-level BLNAR. Stammer skal sendes til Kurt Fuursted 2) KMA er må gerne melde aktivt tilbage til R Skov om der er stemning for at der fra SSIs side udsendes reference isolater til resistensbestemmele af GK, og om der skal rettes kontakt til Steen Hoffmann, SSI vedr. forslag om central metodeudvikling. 3) DS Hansen vil lave et skolesæt af cephalosporin-resistente Enterobacteriaceae omfattende forskellige resistensmekanismer inkl. ESBL. SSI står for udsendelsen. - SS Olsen vil undersøge de tekniske muligheder for et kombineret åbent /lukket site for DANRES hjemmesiden. - A Hammerum vil rette henvendelse til DSKM om muligheden for et lukket site. - FB Hertz genudsender mail om prøvetyper på ESBL-isolater fra prævalens undersøgelsen.

2 1. Orientering fra DANMAP rapport (Anette M. Hammerum, Ulrich Stab Jensen, Stefan Schytte Olsen, Line Skjøt-Rasmussen) a) DANMAP 2007 rapporten - highlights (Appendiks 1) DANMAP 2007 rapporten indeholder nye fokusområder. I år omhandler de: Salmonella i svin, ESBL-prævalens hos dyr og mennesker og antibiotikaforbrug i sygehussektoren. Resistensdata fremvistes for E. coli blod og urin isolater. Resistensen er stigende for alle monitorede antibiotika blandt hospitals-blodisolater og stigende for ampicillin, sulfonamid og ciprofloxacin for urin-isolater både fra hospital og primærsektor. Som noget nyt kan vi nu se statistik over, hvor mange der har besøgt danmap.org, hvor de kommer fra i verden og hvor længe de blev på siden. b) Data-indsamling 2008 Anette Hammerum fremsatte ønsker for Disse omfattede: E. coli: 1) Rapportering af et valgfrit 3. generations cephalosporin. 2) En markering af ESBL +/-, hvis det er muligt. 3) Tetracyklin resistens i blod udgår, da kun få KMA er tester for det. Klebsiella pneumoniae: Rapportering fra blod og urin med resistensbestemmelse af: Ampicillin, cefotaxim, (gentamicin), nalidixan og ciprofloxacin. Enterokokker tages med i rapporten. KNS udgår. S. pneumoniae (skal ikke længe indrapporteres). Data indhentes fra NSR. H. influenza: Rapportering af ampicillin resistens blev foreslået. En bøn: GAS non-invasive bliver blandet med invasive i indrapporteringen. Der udbedes fokus fra KMA erne på opdelingen i invasive vs. non-invasive isolater, inden indsendelse. O Heltberg påpegede, at ikke alle isolater testes ned i ESBL-niveau, hvis patienten tidligere har fået påvist en ESBL. JK Møller foreslog, at kun første isolat fra hver patient rapporteres. TG Jensen påpegede at isolat ofte er mere resistent end det første. En decideret ESBL indrapportering er derfor problematisk. Fra SSI vender vi tilbage omkring en løsning på dette ved forespørgslen vedr. data til DANMAP c) Elektronisk rapportering SSI foreslog at indsende ét datasæt til både EARRS og DANMAP. Hvis ikke alle KMA er kan levere alle data kan nogle KMA er indgå i subprojekter uden alles deltagelse bare dette fremgår i rapporten. 2. Orientering om Europæisk antibiotikadag (Anette M. Hammerum, Appendiks 1) Den 18/11 bliver årlig antibiotikadag i hele Europa - på initiativ fra ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

3 I år er fokus rettet på at bruge antibiotika rigtigt. Dvs. ikke uden lægebesøg og recept (mest møntet på Sydeuropa) og ikke til influenza, forkølelse osv. Hvordan markerer vi dagen i Danmark? DANMAP-dag afholdes den 18/11 med foredrag om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark. EPI-NYT i uge 46 annoncerer antibiotikadagen og EPI-NYT i uge 47 omhandler DANMAP 2007-rapporten. Der laves kampagne om antibiotika på hjemmesider bl.a. SSI s og DR-sundhed. Der skrives kronik til Ugeskrift for Læger om antibiotikaforbrug. 3. Orientering fra EARSS; European Antimicrobial Resistance Surveillance System (Stefan Schytte Olsen, Appendiks 1) For 2007 har vi fra Danmark rapporteret alle stammer som EARSS udbeder. 13/15 KMA er deltog med data. Klebsiella pneumoniae data fra blod viser stigninger i resistens fra (aminoglykosider, cephalosporiner, flourquinoloner). Sammenlignet med Norge og Sverige er resistensniveauet meget højere i Danmark. Spørgeskemaer: ECDC ønsker, at der rapporteres årligt i stedet for hvert 2. år. A Hammerum vil tage det op til EARSS-møde i november, da vi mener det er et stort arbejde at udfylde. NEQAS udsendelser: Der er generelt tilfredshed med arbejdsgangen i år. JK Møller foreslog, at SSI indsatte de data, der kommer fra SST på skemaerne, inden de sendes ud. Disse data findes desværre kun som aggregerede landsdata. 4. Orientering fra ESAC; European Surveillance of Antimicrobial Consumption (Ulrich Stab Jensen, Appendiks 1) ESAC Yearbook 2006 kan hentes i pdf fra eller rekvireres ved at sende mail til uje@ssi.dk. Danmark ligger i den lave ende i forhold til resten af Europa hvad angår forbrug i praksis og i den nedre halvdel hvad angår hospitalsforbruget i MRSA hos dyr - Status og konsekvenser (Robert Skov, Appendiks 2) MRSA hos kæledyr er en humaniose (smitte fra mennesker til dyr), hos produktionsdyr en zoonose (smitte fra dyr til mennesker). MRSA er blandt produktionsdyr kun fundet hos grise i DK. Hos grise og andre produktionsdyr er der tale om én subtype = CC398. CC398 er fundet i en lang række lande i Europa. Findes hos grise i alle lande, hos kødkvæg i Holland, hos heste i Benelux og hos kyllinger i Belgien. MRSA screening: Dyrene testes i næsen. Hunde kan podes i mund og/eller anus. Der er i Danmark fundet CC398 MRSA hos grise og mennesker (første tilfælde detekteret i 2003). Der er ligeledes fundet CC398 MSSA hos grise og mennesker. At bo på en ejendom med dyrebesætning og arbejde med produktionsdyr er risikofaktorer.

4 PVL pos CC398 er hyppig på sygehuse i Kina. Er i Danmark fundet hos adoptivbørn fra Kina. Tal fra Holland viser stor stigning i forekomsten af MRSA i Kolonisation er hyppig, sygdom mindre hyppig, alvorlig sygdom sjælden. Det er dem, der håndterer dyrene, der er udsat for smitte. Dyrlæger er også meget udsatte for smitte. Der er i Danmark ikke taget beslutning om svineavlere (og dyrlæger) skal defineres som en risikogruppe i henhold til MRSA Vejledningen. Undersøgelser fra Holland omkring kød: Der findes MRSA i kød, men der er få bakterier i kødet. Der er få der er syge/koloniserede i byer, og det formodes, at kød ikke er en alvorlig risikofaktor for MRSA. 6. Danske resultater fra UK-NEQAS kvalitetskontrol (Ole Heltberg, Appendiks 3) Resultater fra den eksterne UK-NEQAS kvalitetskontrol blev fremvist (danske resultater sammenlignet med SRGA og verden ). Deltagelsen i UK-NEQAS kvalitetskontrollen er udbredt på de danske KMA er: besvarelser per gang. Kvalitetskontrollen har begrænset dækning mht. mikroorganismer der sendes ud. ( dækker ikke anaerobe, svampe m.fl.). Der er mange udfordrende stammer, borderline osv. Der er generelt problemer med flere mikroorganismer især BLNAR H. influenza, gonokokker, enterokokker (glycopeptid-resistens), pneumokokker og Klebsiellae spp. Mht. GK blev afdelingerne bedt om at give besked til R Skov, om man ønsker, at der fra SSI udsendes reference GK-stammer til resistensbestemmelse, og om man mener, der er behov for central metodeudvikling (evt. henvendelse til Steen Hoffmann). Svenskerne rammer oftere plet end os. Opfordrede til at komme til næste RAF møde i Göteborg. 7. Orientering fra DANRES-M (Robert Skov) Arbejdsgrupper: H. Influenza - hvordan finder man BLNAR? K Fuursted havde til DANRES-M mødet tidligere på dagen vist data, der viser at stammer med low-level BLNAR er problematiske at skelne fra wildtypen både med forskellige disk, medier samt MIC. Det er endvidere uklart om de er af klinisk betydning. Arbejdsgruppen sættes på standby, indtil der er evidens for betydningen af low-level BLNAR eller nye metoder kommer på markedet. Dog bedes KMA er sende H. influenzae stammer med ampicillin MIC 4 µg/ml og/eller cefuroxim MIC 16 µg/ml for at lave et panel til detektion af high-level BLNAR. Stammer skal sendes til Kurt Fuursted, KMA Skejby

5 2) ESBL: det blev foreslået at lave et skolesæt af cephalosporin-r Enterobacteriacae omfattende ESBL og andre resistensmekanismer til nye bioanalytikere, reservelæger mv. DS Hansen vil lave et sådan skolesæt. SSI står for udsendelsen. ESBL, stafylokker og enterokokker. Intet at rapportere under dette punkt. Ønsker til nye arbejdsområder blev efterspurgt? Ingen konkrete tilbagemeldinger på mødet. 8. Status på indsendelse af vancomycin resistente enterokokker (Camilla H. Lester, Anette M. Hammerum, Appendiks 4) Der er fortsat frivillig indsendelse af enterokokker med nedsat følsomhed til glycopeptider (vana og vanb) fra alle prøvetyper (urin, blod mm.) til gratis yderligere undersøgelse. I 2008 har E. faecium, vana været dominerende blandt de indsendte isolater. De resterende har stort set alle været E. faecium, vanb. Til sammenligning var kun ca. 1/6 E. faecium, vana i Der opfordres til yderligere indsendelse. Der kommer et særnummer om vancomycin-resistente enterokokker i Eurosurveillance omkring den Europæiske antibiotikadag. Blandt enterokokker er en stor andel ampicillin resistente isolater, og der er sket en stor stigning i andelen af ampicillin resistente E. faecium. Vi finder de samme typer som i andre lande i Europa/verden, dvs. overvejende hospitalskloner. K Schønning spurgte til hvor diskriminatorisk typningsmetoden er? Der bruges både MLST og PFGE som sammenlignes - Dansk standard. 9. DANRES hjemmeside (Stefan Schytte Olsen, Appendiks 5) Udkast til hjemmeside foreligger. SS Olsen vil gerne have inputs til sprog, indhold, niveau. Hvad skal der ligge på hjemmesiden? Forslag, billeder etc. kan mailes til Stefan på ssy@ssi.dk Møder, referater, kommissorium ligger der nu (siden er ikke lanceret på nettet endnu). Siden er åben for alle. DS Hansen ville gerne have en lukket del for forskellige arbejdsgrupper under DANRES-M. R Skov foreslog, at der blev rettet henvendelse til DSKM om en lukket del på sitet, så præliminære resultater kan præsenteres og kommunikationen gøres nemmere (chatrooms). O Heltberg foreslog, at præsentationer fra møder kunne lægges ud som en slags abstracts på en åben del og selve præsentationerne lægges på en lukket del. SS Olsen vil undersøge de tekniske muligheder for et kombineret åbent /lukket site. A Hammerum vil rette henvendelse til DSKM om muligheden for et lukket site.

6 10. ESBL-producerende Enterobacteriaceae (Dennis S. Hansen, Niels Frimodt-Møller, Helga Schumacher, Frederik Boëtius Hertz). Appendiks 6-8) N Frimodt-Møller og DS Hansen viste prævalensundersøgelsesresultater. Der er nu nye tal for fænotyper (n=278), CTX-M-15 er langt hyppigst. Det blev rapporteret, at udbrudsstammen epikpn let udvikler resistens for carbapenemer (efflux-mekanisme?). FB Hertz viste MIC-data bestemt på sensi-titre plader. E. coli: 60 % CTX-M-15, som er mere resistente end andre typer. Mere end 70 % af stammerne er resistente overfor 7 antibiotika. Klebsiella pneumoniae: 55 af 75 isolater var CTX-M-15. Ca. 85% af disse var resistente overfor 7 antibiotika. Nu er der lavet rensning af stammer (mangler dog prøvetype for nogle), diskdiffusion + fænotype, MIC og genotype på stammerne. Foreslag fra SSI til yderligere undersøgelser er: PFGE, typning af plasmider (sammen med DTU) og fylogruppe. FB Hertz har tidligere sendt mails rundt for at få svar på prøvetyper for isolater og ikke modtaget nogen besvarelser. Dette gentages. K Schønning foreslog en kort projektbeskrivelse samt klarhed for, hvad intentionerne er for projekterne, inden isolaterne anvendes, så alle interessenter har en chance for at melde ind med egne ønsker for isolaternes anvendelse. Dette bl.a. for at sikre at der ikke duplikeres regionale og nationale undersøgelser. Gjorde opmærksom på, at der er planlagt undersøgelser med stammerne i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere (DTU) uden at styregruppen har accepteret dette. DS Hansen mente, at godkendelse af projekter bør foregå i DANRES-M ESBL-gruppen. Syntes også at databasen bør sendes ud til KMA erne og/eller lægges på en lukket del af DANRES hjemmeside. Ønskede desuden diskussion om publikation af data. TG Jensen ønskede et stamme sæt, der sendes ud til afdelingerne. US Justesen foreslog, at der blev lavet E-test for mecillinam og fosfomycin. O Heltberg efterlyste data fra Rigshospitalet fra sept-okt 2007 (prævalensundersøgelsen). A-M Aastrup ville tage det op hjemme på Rigshospitalet. K Schønning fortalte, at Hvidovre er i gang med typning af ESBL-isolater fra Ønskede data fra egne stammer fra Konklusionen blev, at DANRES-M ESBL-gruppen må tage disse emner op, og finde en løsning alle kan bakke op om. 11. Næste opgaver Næste møde afholdes: den 3/ kl på SSI (medmindre andre byder ind). 12. Eventuelt Referat sendes til ekstern kontrol hos Marianne Kragh Thomsen, Viborg.

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev, 3.10.2006 Til stede: Jens Otto Jarløv, Magnus Arpi, Hanne Wiese Hallberg (Herlev), Ole Heltberg (Næstved), Hanne Holt (Odense), Alice

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital, 20.03.2007 Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Herlev: Jette Bangsborg, Hanne Wiese Hallberg, Magnus Arpi. Aalborg: Tove Højbjerg,

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI, 11.3.2008 Mødeleder: Anette M. Hammerum Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Aalborg; Tove Højbjerg. Herlev: Magnus Arpi, Hanne Wiese Hallberg. Herning;

Læs mere

DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005

DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005 DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005 Til stede: Dennis Schrøder Hansen, Thøger Gorm Jensen, Jens K. Møller, Bent L. Røder, Hanne Juncker, Helga Schumacher, Ingrid Astrup, Ole Heltberg, Jens

Læs mere

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab?

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Resistens Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Robert Skov, overlæge Anette Hammerum, Seniorforsker Mikrobiologisk Overvågning og Forskning Statens Serum Institut Disposition Baggrund Antibiotikaforbrug

Læs mere

DANMAP rapport Ulrich Stab Jensen. STATUS DANRES møde Odense 20. marts 2007

DANMAP rapport Ulrich Stab Jensen. STATUS DANRES møde Odense 20. marts 2007 DANMAP rapport 26 Ulrich Stab Jensen STATUS DANRES møde Odense 2. marts 27 Data til DANMAP 26 rapport For perioden 1. januar 26 31. december 26 Escherichia coli blod hospital ampicillin (antal testet,

Læs mere

Resistensbestemmelse af Enterokokker

Resistensbestemmelse af Enterokokker Resistensbestemmelse af Enterokokker Læge Klinisk mikrobiologisk afdeling Hvidovre Hospital Baggrund & Metoder 18 enterokokker repræsenterende et spektrum af antibiotisk resistens udsendt fra SSI Anette

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital, 22.11.2007 Mødeleder: Jens K. Møller Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Aalborg; Henrik C. Schønheyder. Rigshospitalet; Anna

Læs mere

3. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg

3. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg REFERAT Emne 3. møde i s Hygiejneudvalg Mødedato Torsdag d. 11. juni 09, kl. 13-16 Sted, lokale 501 Deltagere Udvalgets faste medlemmer; listen findes i referat af d. 11 nov.08 Punkt 1. Velkomst, præsentation,

Læs mere

Resistente bakterier

Resistente bakterier Resistente bakterier Udgør fødevarer en væsentlig risiko? Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut BAGGRUND OM MIG SELV Læge, speciallæge i klinisk mikrobiologi Områdechef for bakteriologisk overvågning

Læs mere

Resistensovervågning i Danmark: DANMAP

Resistensovervågning i Danmark: DANMAP Resistensovervågning i Danmark: DANMAP Af læge Thomas Lund Sørensen, Statens Seruminstitut I juni 1995 bevilgede Sundhedsministeriet og det daværende Landbrugs- og Fiskeriministerium midler til at øge

Læs mere

Resistente mikroorganismer

Resistente mikroorganismer Resistente mikroorganismer LKO kursusdag, Februar 2016 Anette Holm Klinisk Mikrobiologisk Afdeling OUH Anette.holm@rsyd.dk The good, the bad, and the ugly Antibiotika Infektion Hvorfor Forebyggelse Traumatiske

Læs mere

Resistensudvikling globalt og nationalt

Resistensudvikling globalt og nationalt Resistensudvikling globalt og nationalt Anne Kjerulf Central Enhed for Infektionshygiejne Afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol Statens Serum Institut Denne præsentation omhandler: Resistensudvikling

Læs mere

Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi?

Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi? Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi? Anne Kjerulf Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Central Enhed for Infektionshygiejne GLOBALT PROBLEM Stigende antibiotikaforbrug stigende

Læs mere

Afholdt d. 23. maj 2019

Afholdt d. 23. maj 2019 DANMAP monitorering af antibiotikaforbrug og resistens - Og hvorfor det er så vigtigt at få infektionshygiejnen med Veterinary & food populations Design, adjustment & optimisation Laboratory analysis Data

Læs mere

Carbapenemase-producerende organismer (CPO)

Carbapenemase-producerende organismer (CPO) Carbapenemase-producerende organismer (CPO) et samarbejde mellem DSKM, FSFH og CEI Mikala Wang Aarhus Universitetshospital Carbapenemaser Enzymer der spalter næsten alle penicilliner, cephalosporiner og

Læs mere

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT Årsrapport: MRSA i Danmark 2012 Indledning Denne rapport beskriver kliniske og mikrobiologiske data samt epidemiologiske oplysninger for danske førstegangstilfælde med MRSA diagnosticeret i 2012. Et førstegangstilfælde

Læs mere

LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA

LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 171 Offentligt LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA Robert Skov, overlæge Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne Statens Serum

Læs mere

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS WHO: Svært bekymrende udvikling! Bakterie og resistens mod:

Læs mere

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen, DTU Fødevareinstituttet Seniorforsker Anette M. Hammerum, Statens Serum Institut Formålet

Læs mere

Afholdt d. 18. maj 2017

Afholdt d. 18. maj 2017 Diagnostiske muligheder: SSI perspektiv Anette M. Hammerum, Seniorforsker Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens Afdeling for Bakterier, Parasitter og Svampe Statens Serum Institut eller Brug af

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI Beretning fra arbejdsgrupper og udvalg under DSKM DSKMs generalforsamling 2007 DSKMs repræsentant i DEKS: Claus Bohn Christiansen. Jeg har deltaget i to DEKS-styregruppe møder, samt et rådsmøde. Jeg har

Læs mere

Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis

Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis Infektionsberedskabet - Bakterier, Parasitter og Svampe Årsrapport for modtagne isolater i 2017 ved afsnit for Luftvejsinfektioner og Meningitis (indeholder

Læs mere

Anmeldelse af MRSA. Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut

Anmeldelse af MRSA. Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut Anmeldelse af MRSA Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut Hvad skal anmeldes Fund af MRSA hos personer, der ikke tidligere er anmeldt, per 1. november 2006 Også personer kendt med MRSA,

Læs mere

Veterinært antibiotikaforbrug i Danmark (VetStat) Zoonoser: Salmonella Campylobacter. Resistens i Indikatorbakterier: Enterokokker og E.

Veterinært antibiotikaforbrug i Danmark (VetStat) Zoonoser: Salmonella Campylobacter. Resistens i Indikatorbakterier: Enterokokker og E. Veterinært antibiotikaforbrug i Danmark (VetStat) Resistens i Indikatorbakterier: Enterokokker og E. coli: Zoonoser: Salmonella Campylobacter Resistensdata fra Dyr og fødevarer Tekstbokse i samarbejde

Læs mere

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT Årsrapport: MRSA i Danmark 2011 Indledning Denne rapport beskriver kliniske og mikrobiologiske data samt epidemiologiske oplysninger for danske førstegangstilfælde med MRSA diagnosticeret i 2011. Et førstegangstilfælde

Læs mere

Afholdt d. 23. maj 2019

Afholdt d. 23. maj 2019 FAGLIGT FORUM CPO-VEJLEDNINGEN ANMELDELSE OG IMPLEMENTERING HVAD ER STATUS? Mette Bar Ilan, Lone Jannok Porsbo og Anne Kjerulf 23. maj 2019 ANMELDELSE/INDBERETNING AF CPO JF. VEJLEDNING Der skelnes mellem

Læs mere

ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA

ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA Poul Bækbo Team Sundhed Fagligt nyt 22. September 2015 FOKUS PÅ ANTIBIOTIKA HVORFOR? En overskyggende driver : Risikoen og frygten for at vi ikke kan behandle syge mennesker

Læs mere

HUSDYR MRSA. Tinna Ravnholt Urth. Rådgivningstjenesten for MRSA fra dyr. Statens Serum Institut. Hygiejnesygeplejerske, MPH

HUSDYR MRSA. Tinna Ravnholt Urth. Rådgivningstjenesten for MRSA fra dyr. Statens Serum Institut. Hygiejnesygeplejerske, MPH HUSDYR MRSA Tinna Ravnholt Urth Hygiejnesygeplejerske, MPH Rådgivningstjenesten for MRSA fra dyr Statens Serum Institut 19. Oktober 2018 Svinekød bugner af farlige bakterier Kød inficeret med svinebakterier

Læs mere

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital CPO Carbapenemaseproducerende organismer Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital Multiresistente bakterier MRSA (methicillin-resistente S. aureus) VRE (vancomycin-resistente

Læs mere

Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.)

Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.) Antibiotikaresistente tarmbakterier (ESBL, VRE og CPO m.fl.) Formål Målgruppe At nedsætte risikoen for at særlige resistente mikroorganismer spredes/overføres fra borger til personale og øvrige borgere.

Læs mere

MRSA udvikling I Danmark. Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut

MRSA udvikling I Danmark. Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut MRSA udvikling I Danmark Robert Skov Stafylokoklaboratoriet Statens Serum Institut MRSA i Danmark 1965-2000 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 MRSA bakteriæmi MRSA alle isolater Fra 1984 har prævalensen i

Læs mere

Statens Serum Institut

Statens Serum Institut Svine-MRSA og andre MRSA typer smittemåder og smitteforhold Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut STAFYLOKOKKER Stafylokokker er naturlige bakterier hos mennesker og dyr - Hvide stafylokokker =

Læs mere

MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/

MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/ MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/11-2011 Dagsorden 12:30 12:35 Velkomst 12:35 12:45 Gennemgang af regneark / fejl 12:45 13:15 Gennemgang af unikke disk 13:15 13:25 Gennemgang af OK m kommentar 13:25 13:40

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Hospital - Primærsektor Magnus Arpi Klinisk Mikrobiologisk afdeling Herlev Hospital 21. april 2015 Task Force for Reducing Hospital

Læs mere

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotika og bakterier Antibiotika påvirker ikke kun patientens infektion, men

Læs mere

Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007

Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007 Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007 Velkomst Elsebeth Tvenstrup Jensen, CAS, bød velkommen og redegjorde for baggrunden for mødet. Vejledningen har nu fungeret siden 31. oktober

Læs mere

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT E. coli ESBL i dansk slagtefjerkræ og kyllingekød Projekt J. nr.: 2010-20-64-00284 BAGGRUND Som det fremgår af DANMAP rapporterne fra 2010 og 2011, er der tidligere påvist

Læs mere

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015 Det Nationale Antibiotikaråd NOTAT Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1500717 Dok nr.: 1697169 Dato: 27. maj 2015 Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde

Læs mere

Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase

Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase . 10. februar 2010 Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase Tid: 15. januar klokken 11.00-14.00 Sted: Bygning 23. Statens Serum Institut, Artillerivej 5, København S Fremmødte:

Læs mere

Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens

Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 87 Offentligt Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens Seniorforsker Yvonne Agersø Hvad er

Læs mere

MRSA-enheden i Region Midtjylland

MRSA-enheden i Region Midtjylland MRSA-enheden i Region Midtjylland Årsrapport 2011 Baggrund MRSA-enheden Den regionale MRSA-enhed i Region Midtjylland blev etableret pr. 1. januar 2010. MRSA-enheden er organiseret på følgende måde: 1

Læs mere

Infektionshygiejne og brug af antibiotika

Infektionshygiejne og brug af antibiotika Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/15555 Dato: 7. januar 2015 Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Telefon: 51709731

Læs mere

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital CPO Carbapenemaseproducerende organismer Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital 10 million dødsfald om året i 2050 1 dødsfald hvert 3. sekund Review on Antimicrobial

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden?

Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden? 9.35-10.10 + 20 min. Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden? v/ stud. med. pens. Ole Heltberg. 1 2 1 (Diameter 15 cm ) 3 Multiresistente bakterier: Da

Læs mere

UDVIKLINGEN I RESISTENTE MIKROORGANISMER, NATIONALT OG INTERNATIONALT. Robert Skov, MD Microbiologi og Infektions kontrol Statens Serum Institut

UDVIKLINGEN I RESISTENTE MIKROORGANISMER, NATIONALT OG INTERNATIONALT. Robert Skov, MD Microbiologi og Infektions kontrol Statens Serum Institut UDVIKLINGEN I RESISTENTE MIKROORGANISMER, NATIONALT OG INTERNATIONALT Robert Skov, MD Microbiologi og Infektions kontrol Statens Serum Institut EUROPA MRSA VRE ESBL E. coli ESBL K. pn CPE ECDC, EARS-Net,

Læs mere

Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk?

Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk? Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk? John Elmerdahl Olsen Institut for veterinær sygdomsbiologi Københavns Universitet (Landbohøjskolen) DSF: Minimizing antibiotic resistance development

Læs mere

Urinmikroskopi i almen praksis

Urinmikroskopi i almen praksis Urinmikroskopi i almen praksis Charlotte N. Agergaard og Flemming Schønning Rosenvinge Læger KMA, OUH Dorthe Eva T. Hansen Bioanalytikerunderviser KBF, OUH Akut ukompliceret bakteriel cystitis Bakteriuri

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI DSKMs generalforsamling 2010 Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper under DSKM eller med DSKM repræsentation DANres-gruppen: DANRES har i 2009 holdt 2 møder, hvor der har været diskuteret en række aktuelle

Læs mere

J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN

J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN Dato: Fredag d. 24. april 2009, klokken 11:00 14:00 Sted: Statens Serum Institut (SSI), Bygning 43, Foredragssalen Fremmødte:

Læs mere

HALT 3 Overvågning af sundhedssektorerhvervede infektioner og antibiotikaaudit

HALT 3 Overvågning af sundhedssektorerhvervede infektioner og antibiotikaaudit HALT 3 Overvågning af sundhedssektorerhvervede infektioner og antibiotikaaudit Akademisk medarbejder Christian Stab Jensen, cand.sci., PhD Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI), Statens Serum Institut

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI. DSKMs generalforsamling 2011 Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper under DSKM eller med DSKM repræsentation

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI. DSKMs generalforsamling 2011 Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper under DSKM eller med DSKM repræsentation DSKMs generalforsamling 2011 Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper under DSKM eller med DSKM repræsentation DANRES, Anette M. Hammerum: DANRES har i 2010 holdt 2 møder, hvor der har været diskuteret en

Læs mere

Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer

Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer 1. udgave, januar 2016 Copyright: DTU Fødevareinstituttet Foto/Illustration:

Læs mere

Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006.

Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006. Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006. MRSA vejledningen. Lovgivningen Med MRSA vejledningen er der sket en udvidelse af risikosituationer for MRSA og af tidsperioden hvor patienterne skal isoleres/screenes

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Up to date om MRSA (methicillin resistente Staphylococus aureus) 2015. Anne Hempel-Jørgensen Embedslæge, Embedslægerne Nord Sundhedsstyrelsen

Up to date om MRSA (methicillin resistente Staphylococus aureus) 2015. Anne Hempel-Jørgensen Embedslæge, Embedslægerne Nord Sundhedsstyrelsen Up to date om MRSA (methicillin resistente Staphylococus aureus) 2015 Anne Hempel-Jørgensen Embedslæge, Embedslægerne Nord Sundhedsstyrelsen Hvad er stafylokokker og hvad er MRSA? Almindelige gule stafylokokker

Læs mere

afholdt d. 5. maj 2014

afholdt d. 5. maj 2014 At initierer forandring en ledelsesopgave Generelle infektionshygiejniske retningslinjer - Hvordan bliver vi bedre til det? Temamøde CEI 5 maj 2014 Bettina Lundgren, centerdirektør, dr. med. Diagnostisk

Læs mere

Antibiotikaresistens generelt

Antibiotikaresistens generelt Antibiotikaresistens generelt Peter Damborg (dyrlæge, PhD) Lektor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi Lidt om mig Ansættelser efter uddannelse i 2004 Slagteridyrlæge 2004-2005 Phd studerende 2005-2008

Læs mere

Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august 2013

Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august 2013 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1303744 Dok. Nr.: 1285769 Dato: 28. august 2013 Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august

Læs mere

Statens Serum Institut. Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk

Statens Serum Institut. Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr Tinna Ravnholt Urth Statens Serum Institut Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus STAFYLOKOKKER S. aureus

Læs mere

Data anvendes til brug for salmonellasmittekilderegnskabet som DTU laver hvert år og publicerer i Zoonoseårsrapporten.

Data anvendes til brug for salmonellasmittekilderegnskabet som DTU laver hvert år og publicerer i Zoonoseårsrapporten. PROJEKTER - SLUTRAPPORT Salmonella og resistens i samhandlet og importeret ande- og oksekød 2015 Projekt nr.: 2013-28-64-00526 J. nr.: 2014-28-61-00017 BAGGRUND OG FORMÅL Formålet med dette projekt er

Læs mere

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve.

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd den 4. februar 2010 i Folketingets

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMIKO Sags nr.: 1403416 Dok. Nr.: 1542145 Dato: 30. oktober 2014 Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd

Læs mere

Rosco Diagnostica. Brugsvejledning NEO-SENSITABS. NEO-SENSITABS Resistensbestemmelse. Revision DBV0004F Dato 12.04.2013 Sprog Dansk/Svenska

Rosco Diagnostica. Brugsvejledning NEO-SENSITABS. NEO-SENSITABS Resistensbestemmelse. Revision DBV0004F Dato 12.04.2013 Sprog Dansk/Svenska Brugsvejledning NEO-SENSITABS Revision DBV0004F Dato 12.04.2013 Sprog Dansk/Svenska NEO-SENSITABS Resistensbestemmelse Producent Rosco Diagnostica A/S, Taastrupgaardsvej 30, DK-2630 Taastrup, Danmark,

Læs mere

Afholdt d. 17. november 2016

Afholdt d. 17. november 2016 RATIONEL ANTIBIOTIKAPOLITIK I DANMARK National Regional Lokal Ute Wolff Sönksen, Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens og Stafylokokker HVAD ER RATIONEL ANTIBIOTIKAPOLITIK At sikre bedst mulig

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2013

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2013 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Vi kan gøre det lidt bedre. Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital

Vi kan gøre det lidt bedre. Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital Vi kan gøre det lidt bedre Jenny Dahl Knudsen, Overlæge, dr. med., Klinisk mikrobiologisk afdeling, Hvidovre Hospital Hvorfor? Hvorfor skal vi tale om det danske antibiotikaforbrug? Al anvendelse af antibiotika

Læs mere

MRSA i Danmark. Årsrapport 2014

MRSA i Danmark. Årsrapport 2014 MRSA i Danmark Årsrapport 2014 Udgiver: RAS Referencelaboratoriet for antibiotikaresistens og stafylokokker Ansvarlig institution: Statens Serum Institut Design: Statens Serum Institut Copyright: Statens

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI Formandens beretning til DSKMs generalforsamling den 29. marts 2007 Bestyrelsen har bestået af: Helle Krogh Johansen, formand Bettina Lundgren, næstformand Svend Ellermann-Eriksen, sekretær Hanne Marie

Læs mere

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital MiBAlert Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital Hospitalserhvervede infektioner medfører Større sygelighed, Større dødelighed Flere dage i isolation

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 16. juni 2017 Stillet af: Niels Høiby Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 16. juni 2017 Stillet af: Niels Høiby Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017 Center for sundhed Enhed for kvalitet og patientsikkerhed POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Journal nr.: 17018202 Dato: 10. juli 2017 nr.: 125-17 Dato: 16. juni 2017 Stillet af:

Læs mere

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut MRSA Status, smittemåder og begrænsning af smitte Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut MRSA MRSA er S. aureus, der er resistente = modstandsdygtige overfor alle antibiotika i penicillinfamilien

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 19-3-13 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Referat Møde i Mikroterm gruppen Sundhedsstyrelsen Torsdag 10/11-2011 kl. 12:30-15:50

Referat Møde i Mikroterm gruppen Sundhedsstyrelsen Torsdag 10/11-2011 kl. 12:30-15:50 Referat Møde i Mikroterm gruppen Sundhedsstyrelsen Torsdag 10/11-2011 kl. 12:30-15:50 Deltagere: Dennis, Brita, Palle, Marianne Afbud: Jørgen Prag, Camilla, Ulla Agenda: 12:30 12:35 Velkomst 12:35 12:45

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 18--2 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner

Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner Antibiotikas betydning for hospitalserhvervede infektioner Kursus i Infektionshygiejne dag 1 30. november 2015 Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotika Eneste lægemiddelgruppe, som IKKE

Læs mere

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER Jette Holt Hygiejnesygeplejerske, cand.pæd.pæd Central enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut jho@ssi.dk INFEKTIONSHYGIEJNE OG SMITTE Smitte sker fx gennem

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018 Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 18 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark

Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark Helle Neustrup, Heidi Meiniche, Ulla Kehlet, Mette Bartels, Henrik

Læs mere

ANTIBIOTIC RESISTANCE OVERVIEW ARE WE HEADING TOWARDS A POST ANTIBIOTIC ERA? NIELS HØIBY

ANTIBIOTIC RESISTANCE OVERVIEW ARE WE HEADING TOWARDS A POST ANTIBIOTIC ERA? NIELS HØIBY ANTIBIOTIC RESISTANCE OVERVIEW ARE WE HEADING TOWARDS A POST ANTIBIOTIC ERA? NIELS HØIBY KMA-RH: en an,bio,kapoli,k skal sikre effek,v behandling og forhindre resistensudvikling fra vugge Op,mal an,bio,ka

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets. Fødevareudvalg. Åbent samråd med sundhedsministeren og

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets. Fødevareudvalg. Åbent samråd med sundhedsministeren og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 65 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMIKO

Læs mere

Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM

Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM MRSA Poul Bækbo Poul Bækbo Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus MRSA påvist hos mennesker i 2013: cc398 31% (husdyrtypen) cc8: 11% cc5: 9%

Læs mere

MRSA. Poul Bækbo Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM

MRSA. Poul Bækbo Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM MRSA Poul Bækbo Veterinær Forskningschef, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECPHM MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus Stafylokokker Stafylokokker findes hos ca 50% af befolkningen 25% er permanent bærer

Læs mere

MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik

MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik 450 mennesker fik fakta og konstruktiv debat om husdyr- MRSA på borgermøde på Egtmont Højskolen i Hou Husdyr- MRSA er et problem, som erkendes og tages

Læs mere

Jeg har i øvrigt lige en urin med

Jeg har i øvrigt lige en urin med Jeg har i øvrigt lige en urin med 12. september 2014 Jan Berg Gertsen, Overlæge Kirsten Paulsen, Afsnitsledende bioanalytiker Hvorfor er prøven taget? Symptomer? Hvornår, hvor og hvordan er prøven taget?

Læs mere

Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden

Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden 218-6- Indhold Oversigt 2 Sengedage................................................

Læs mere

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr. Statens Serum Institut

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr. Statens Serum Institut National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr Statens Serum Institut MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus STAFYLOKOKKER Mennesker bærer ofte S. aureus på huden og specielt i næsen - 20 % er

Læs mere

Jordkuglen. S.aureus er den næsthyppigste, betydende bakterie i bloddyrkning! (kaldet blodforgiftning )

Jordkuglen. S.aureus er den næsthyppigste, betydende bakterie i bloddyrkning! (kaldet blodforgiftning ) Jordkuglen med borgere, der i deres normalflora i næse, svælg, på fugtig hud bærer kuglebakterien Staphylococcus aureus eller S.aureus Til enhver tid har 30-40% af raske danskere S.aureus i deres næsebor,

Læs mere

INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA. Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund

INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA. Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund DATA UDTRÆK FRA MIBA Generelle overvejelser Case definition Udtræksparametre Ønskede variable i udtræk Analyse

Læs mere

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP).

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). Forår 2012 Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). I alt er 61 lægepraksis med tilknytning Sydvestjysk Sygehus tilmeldt

Læs mere

Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken

Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken FynCom MedCom International Rugårdsvej 15, 2. sal DK-5000 Odense C Denmark Phone (+45) 6543 2030 Fax (+45) 6543 2050 MedCom 24.01.07 J.nr.: Vor ref.: IJO Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken

Læs mere

Repræsentantskabsmøde 4. marts 2011

Repræsentantskabsmøde 4. marts 2011 Repræsentantskabsmøde 4. marts 2011 Agenda Kl. 11.00 Kl. 11.00 Kl. 11.05 Kl. 11.20 Kl. 11.25 Kl. 11.30 Kl. 11.35 Kl. 11.55 Kl. 12.40 Kl. 13.15 Kl. 13.50 Kl. 13.55 Velkomst (undskyld til forretningsudvalget)

Læs mere

Dyrkning og Resistens

Dyrkning og Resistens Mikrobiologi i LKO Dyrkning og Resistens Per Søgaard og Pia Steinicke LeoPharma Dennis Nielsen tlf 40562569, lægemiddelkonsulent i Region Syddanmark. http://www.mikapnord.dk/vejled ninger/mikrobiologiskdiagnostik-i-almen-praksis-enpraktisk-vejledning.aspx

Læs mere

Resistente stafylokokker blandt kvægfolk

Resistente stafylokokker blandt kvægfolk KvægInfo nr.: 1750 Dato: 26-06-2007 Forfatter: Luca Guardabassi, Arshnee Moodley, Søren Saxmose Nielsen Arshnee Moodley 1, Søren Saxmose Nielsen 2, Luca Guardabassi 1 1 Institut for Veterinær Patobiologi,

Læs mere

Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens. NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang

Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens. NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang Kinoloner & fluorokinoloner 1. generation kinoloner - nalidixinsyre (1962) 2. generation fluorokinoloner

Læs mere

MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ. Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut

MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ. Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut HOSPITALSINFEKTIONER EKSISTERER dr.dk, mandag 28. okt 2013

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2014

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2014 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Organisering

Læs mere