Advarsel! Dette materiale indeholder information om en lovgivning, der har store miljømæssige konsekvenser. Regelmæssig læsning af diverse tekster

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Advarsel! Dette materiale indeholder information om en lovgivning, der har store miljømæssige konsekvenser. Regelmæssig læsning af diverse tekster"

Transkript

1 Advarsel! Dette materiale indeholder information om en lovgivning, der har store miljømæssige konsekvenser. Regelmæssig læsning af diverse tekster KAN være vanedannende!

2 Kære du Forestil dig at en ny lov træder i kraft, den omhandler flydende vaskemiddel, så fordi du har med potentiel, farlig væske, at gøre, må du ikke længere købe én stor flaske med vaskemiddel. Nu skal du købe små 10 milliliters flasker, med børnesikring, åbne dem, for så at dosere så det passer. Når du er færdig, kan du smide alle flaskerne i skraldespanden. Hvis det her skete, ville du så ikke synes det var en smule sært, hvis ingen kunne svare dig på HVORFOR loven var blevet vedtaget? Eller ville du ikke synes det var sært at lovgivningen var baseret på forskning, omhandlende ALT andet end flydende vaskemiddel? Endda forskning der er lavet, før vi overhovedet kunne købe flydende vaskemiddel i Danmark? Alle de små 10 ml flasker, ville du ikke synes det var en katastrofe for miljøet? Så vil du måske kunne sætte dig ind i problematikken, omkring den lovgivning, jeg nu vil tale lidt om. En lovgivning du sikkert slet ikke anede eksisterede: TPD TobaksProduktDirektivet. Tobak er selvfølgelig ikke godt for noget, det mest fjollede er at TobaksProduktDirektivet også skal stå for at regulere et marked af produkter der ikke indeholder så meget som ét nanogram tobak. Giver det mening? Ikke rigtigt, vel? Følgerne af den vedtagne TPD-lovgivning, gør det ikke kun besværligt for damperne i Danmark, den ender også med at have alvorlige konsekvenser for miljøet. Vi skulle være så grønne i Danmark. Der kommer hele tiden nye tiltag, der skal gøre Danmark mere miljøbevidst: - Nye affaldssorteringsordninger rundt om i landets kommuner. - Der tales om kødfri dage. - Vi skal også helst have bilerne ud af byerne. - Genbrug er blevet kæmpe stort. - Og danskerne skal kun forbruge grøn energi, er målet på sigt. Sundhed er også en vigtig ting, vi skal have røgfri miljøer alle steder, advarsler på cigaretpakker, afgifter og forbud, alternativer og ikke mindst oplysning.

3 Et godt alternativ til rygning, kunne være damp e-cigaretter. Ny forskning 1 og større uafhængige reviews 2 peger på, at dampen er minimum 95% mindre skadeligt end tobaksrygning. Spørger man brugerne af e-cigaretter, er svaret klart: Helbredet ER blevet betydeligt bedre efter de har valgt tobakken fra og dampen til. E-cigaretter som middel til rygestop er det produkt med den største succesrate. Blandt andre rygestopprodukter kender de fleste nikotinplaster samt nikotintyggegummi. Men forskning viser at der er 30% større chance for et totalt rygestop med e-cigaretter, end med de andre nævnte produkter

4 For to år siden blev TPD vedtaget, det såkaldte tobaksproduktdirektiv. I virkeligheden er tobaksprodukt helt skudt ved siden af. Det eneste damp potentielt har med tobak at gøre, kunne være nikotinen som den såkaldte e-væske KAN indeholde. Bemærk her at e-væske ikke nødvendigvis indeholder nikotin, og mange damper helt uden. I England anerkender man e-cigaretter som middel mod rygestop. TPD 3 er EU lovgivning. Hvert EU-medlemsland har så, efter direktivet blev vedtaget, skulle udfærdige egne nationale love "efter behov". Direktivet er et sæt af minimumsregler, som alle medlemslande skulle regulere ved lov. De enkelte medlemslande kan selv bestemme, om de vil indføre yderligere skærpelser eller sanktioner i national lov. Fælles for alle landene var at der skulle gebyr på produkter og e-væske. I Danmark blev loven vedtaget ved en afstemning. Hele processen tog godt 2 minutter, så blev det alvor for damperne og forhandlerne af e-cigaretter herhjemme. TPD betyder at produkter, det, værende e-cigaretter, tanke og e-væske, skal anmeldes til sikkerhedsstyrelsen. Det koster godt og vel gode danske kroner at anmelde ét produkt i Danmark. Danmark er dermed det land i hele EU med det allerhøjeste anmeldelsesgebyr pr. produkt. 3

5 På engelske hospitaler, under NHS (National Health Service) er det fortsat ikke tilladt at ryge tobakscigaretter - men brugen af nikotinerstatningsprodukter OG e-damp er tilladt for at forsøge at få rygere til at kvitte tobakken og dermed reducere antallet af årlige rygerelatede dødsfald. TPD betyder også at damperne har fået begrænsninger på hvor store tanke (væskebeholdere) e-cigaretter må have på toppen, grænsen hedder 2 ml, hvorfor det lige blev 2 ml, melder historien ikke noget om. Sådan er det bare. Der er også begrænsninger på nikotin. Det betyder at en e-væske maksimalt må indeholde 20 mg nikotin pr. ml e-væske. Før i tiden var der mange nye dampere der, i forbindelse med rygestop, brugte en noget højere nikotinstyrke end 20 mg. Det er altså ikke længere muligt. Begrænsningen gælder også mængden af e-væske med nikotin man kan få lov at købe. Grænsen hedder max 10 milliliters flasker med nikotinholdig væske. Hvorfor grænsen er landet på 10 ml er der heller ingen der ved. Jeg synes personligt det virker lidt underligt at flaskerne må indeholde 10 ml, mens vores tanke kun må indeholde 2 ml. Men når vi spørger om hvorfor grænsen er sat der, så er der ikke noget svar at hente nogen steder heller. Sådan er er bare. Før TPD kunne dampere der selv blandede deres e-væsker, købe nikotinbase i større flasker. 1 liters flasker var nok noget af det mest solgte, og her kunne man vælge nikotinstyrke på basen, købe den hjem, og efterfølgende selv tilsætte aroma hvis dette var et ønske. Det må man altså ikke længere.

6 Ikke at kunne købe flasker med nikotin med et indhold på mere end 10 ml, har besværliggjort det for en hel del af de godt dampere i Danmark. Der er flere der damper en god del over de 10 ml på en dag, og grundet priserne på e-væske kunne det bedre svare sig før TPD, fordi de dengang kunne blande større mængder, billigere. Forhandlerne, både herhjemme og i resten af EU, har grundet førnævnte problemstilling, fundet en løsning. De såkaldte basekits. Man køber altså en halv eller en hel liters flaske, med et indhold af base uden nikotin, og alt efter hvor høj en nikotinstyrke, dog max 18 mg, tilsættes nikotinbase fra de små 10 ml flasker. Det giver en masse små 10 milliliters plastikflasker i overskud, når man er færdig med at tømme alle de små flasker over i den store flaske. Overskudsflaskerne ryger hos langt de fleste, direkte i skraldespanden. At blande et kit med base, besværliggør processen en hel del, så flere af det ældre segment af damperne, har valgt dette fra. Også yngre dampere med eksempelvis ledde- eller slidgigt i fingrene, kan umuligt åbne små flasker, for at presse væsken ned i den store flaske. Jeg forestiller mig at rigtig mange af disse, desværre, er faldet tilbage på konventionelle cigaretter. Det må ALDRIG være nemmere, billigere eller mere bekvemt, at købe 20 stk. cigaretter og en lighter, end det er at købe en e-damper med tilhørende e-væske med mindre lovgiverne ikke vil have, at rygerne skal kvitte tobakken?

7 Skåret ud i pap eller plastik Et lille eksempel på HVOR mange 10 ml flasker der ryger lige direkte i skraldespanden, kan jeg sagtens give. Hvis man vil blande en halv liter base, og nikotinindholdet skal lande på 18 mg*. Så skal du bruge 50x10 ml med 18 mg nikotin. Disse 50 overskudsflasker ryger i skraldespanden - det er spild - der er ikke rigtigt andet at bruge dem til. Man kan sige at det er et fåtal af selvblandere der bruger så høj en nikotinstyrke som 18 mg nu engang er. Jeg selv, som bruger base på 3 mg nikotin, skal heldigvis kun bruge 9x10 ml med 18 mg nikotin for at blande en halv liter base. Jeg blander dog 1 liter ad gangen, og så er vi på 18x10 ml. Lad os antage at base-kits ikke var en mulighed. At damperne udelukkende kunne købe 10 milliliters flasker. Og lad os så sætte forbruget lavt, så lavt at vi antager at alle dampere bruger 10 milliliter væske om ugen. Vi er cirka, som sagt, dampere i Danmark Regnestykket vil da se således ud: 1x52x = ! Femten millioner og sekshundredetusinde PLASTIKFLASKER lige ned i skraldespanden HVERT år! Det her er vel og mærke hvis alt gik helt efter lovgivningen. Lad os så sige at TPD slet ikke fandtes. Alle dampere brugte 0.5 liters flasker med base og selv blandede deres væsker. Årligt bruger vi altså 520 ml e-væske pr damper, hvis vi forbruger 10 ml ugentligt. For at gøre det en smule nemmere, har jeg undladt de sidste 20 ml. Og kortet det ned, så alt der er brug for er én halvliters flaske. Så ville regnestykket se sådan ud. 1 x = For at retfærdiggøre min pointe omkring 1 liters flasker, og altså salget af kemikalier og rengøringsmidler i disse, så antager vi at base kun sælges i 1 liters flasker, så vil vi pludselig have væske nok i en sådan, til næsten 2 år. Med TPD har vi allerede brugt x 2, 10 milliliters flasker på 2 år.

8 MEN. Langt de fleste, jeg selv inklusive, gemmer de større flasker, og genbruger dem. Vi kan bruge dem til ny base og vi kan bruge dem, til at blande større mængder af vores favoritvæsker. Lad os nu antage at alle dampere gør som jeg, genbruger 1 liters flasker, og dermed ikke smider dem ud. Så har vi pludselig flasker, som potentielt ikke bliver smidt ud. *18 mg nikotinbaser er hvad de fleste forhandlere sælger som max, selvom lovgivningen tillader 20 mg. Dette er for at undgå fejl under flaskning, så lovgivningen overholdes. Her ses et samlet billede af overskudsflasker. Indsamlingen af disse billeder startede lørdag d. 1. september 2018, billederne er samlet d. 7. september 2018, og er blevet sendt til mig af kun 12 personer.

9 At gøre slemt værre Disse beregninger er slemme nok i sig selv. Men jeg synes nu alligevel at vi skal have endnu flere tal på bordet. Vi må få sat tingene lidt bedre i perspektiv. For jeg tror, der er en grund til at der ikke er lavet lovgivning omkring flaskestørrelser på rengøringsmidler og kemikalier, af den simple årsag, at større flasker ikke giver et nært så stort spild af ressourcer, som 10 milliliters flasker er, fordi man selvfølgelig ikke bruger nær så mange. Én 10 milliliters flaske med nikotinbase, kommer i en papæske, vedlagt er en indlægsseddel (lovpligtig), plastiklåget er forseglet med plastikfolie. I følgende udregning er papæske, indlægsseddel samt folie ikke medregnet. Én 0,5 liters flaske med base uden nikotin, kommer som den er. Én 10 ml PET plastikflaske med låg og tip vejer i gennemsnit 7 gram. Én 0,5 liters PET plastikflaske med børnesikret låg vejer i gennemsnit 35 gram. *Der bruges ikke den såkaldte tip på 0,5 liters flasker, som på 10 ml flasker. Vi har altså vores årlige spild på i 10 ml flasker, det vil jeg godt have udregnet til plastikaffald i ton x = 109,2 t. 109,2 TON PLASTIKAFFALD. Dette skal naturligvis sættes op imod hvordan det så ud før TPD, og ikke mindst hvordan det ville se ud, hvis vi kunne få lov at købe større flasker med nikotinbase 0,5 liters flaskerne skal vi selvfølgelig også have en vægt på x = 10,5 t. 10,5 ton plastik som ikke nødvendigvis er affald. Dét er TPD - Hvordan ser det ud, hvis man spørger miljøet? Vi taler her om plastikflasker der ryger i skraldespanden, det er mig en gåde hvorfor ingen har tænkt den del igennem, før vedtagelsen af TPD. - Har politikerne overhovedet læst hvad de stemte om? - Er der overhovedet nævnt problemstillinger?

10 Børns sikkerhed Det der undrer mig allermest, er nok i virkeligheden argumentationen omkring e-væske og damp i det hele taget, i forbindelse med børns sikkerhed. Lovgivningen stiller følgende krav: 1. Børnesikring på flaskerne 2. Lov om elektroniske cigaretter m.v. sikrer en aldersgrænse på 18 år for køb af e-damp produkter med eller uden nikotin. 3. Det er lovpligtigt, at alle e-damp produkter har påklistret advarselslabels mht. indhold af nikotin. 4. Sikkerheds- og Sundhedsstyrelsen laver spot-checks i diverse butikker, hvor de sikrer at børn og unge ikke kan købe produkterne ligesom de for nylig gjorde i dagligvarebutikkerne for salg af tobaksprodukter. Børnesikring og forsvarlig forsegling er der ikke nogen tvivl om er et godt tiltag, men det er nu ikke en ny ting. Der har længe været børnesikring på diverse flasker. Jeg synes i øvrigt også at alderskontrol-delen er helt i orden, at man skal være 18 år for at købe væsker med nikotin, det kan jeg sagtens bakke op omkring. Med det nævnt, så bør det stilles op imod andre typer flasker, indeholdende ekstremt giftige væsker, og her taler vi ikke e-væske. Jeg kan uden tøven sende mine børn over for at købe 1 liter afløbsrens eller husholdningssprit, her er der ikke engang krav om at man skal være fyldt 18 år for at købe det.

11 Det forstår jeg simpelthen ikke. Mine børn er udmærket klar over hvad de ikke må røre ved, og hvad de godt må. Det har jeg lært dem, og i øvrigt opbevarer jeg nikotin forsvarligt, så de ikke kan komme til det. Desuden er der børnesikring på flaskerne, så selv jeg, har svært ved at åbne dem. Præcis som med rengøringsmidler og andre kemikalier. For noget tid siden, så jeg Sundhedsmagasinet på DR1. Det handlede om Giftlinjen. En læge talte om at de fleste tilfælde af forgiftning hos børn, skete fordi forældrene havde omflasket forskellige giftige væsker, over i, eksempelvis sodavandsflasker. Han fortalte at børn hurtigt lærer hvad de ikke skal røre og hvad der er okay, og letgenkendelige flasker som sodavandsflasker, er altså noget de normalt godt må tage, og så går det galt. Kunne følgende implementeres i AL lovgivning der varetager børns sikkerhed? 5. Forældres ansvar det er ALTID forældrenes ansvar at sikre sig, at børn og unge ikke indtager ulovlige produkter. Det må ALDRIG belaste lovlydige forbrugeres muligheder og rettigheder, at nogle forældre ikke opdrager deres børn. Umiddelbart ser det ikke ud som om, der er nogen som helst udsigt til at der skal lovgives omkring 10 milliliters flasker til farlige kemikalier eller rengøringsmidler. Det kan man jo så undre sig over. Samtidig kan man tænke lidt over mit første eksempel; ville du ikke synes det var besværligt at skulle vaske tøj, hvis du først skulle åbne 4*x10 ml flasker*? *De fleste vaskemiddelproducenter anbefaler i gennemsnit 40 ml vaskemiddel pr. vask.

12 Mange populære rengøringsmidler produceres i dag i flasker og indpakning, som børn kan finde interessante eller attraktive og som kan forveksles med slik eller sodavand/saftevand. Specielt opvaske- og vasketabs/pods har afstedkommet ret så mange forgiftninger hos børn, da børn simpelthen ikke kan skelne mellem f.eks. slik og tabs. På ovenstående billede er forskellige tabs markeret med en hvid stjerne 4. Og disse tabs dufter som slik så jeg kan sagtens forstå, hvis børn er forvirrede, og af vanvare kommer til at spise et potentielt dødeligt produkt. Der er indberettet ret så mange ætsningsskader hos børn, der har indtaget bl.a. opvasketabs, i den tro at det var slik. 4

13 Forbrugervildledning Kort vil jeg nævne en anden, mere eller mindre fjollet del af lovgivningen. Som skrevet i sidste afsnit, omhandlende børns sikkerhed, er det et lovkrav at alle e-dampprodukter har påklistret et advarselsskilt mht. indhold af nikotin. Dette krav stilles altså IKKE kun til flaskerne indeholdende nikotinholdig væske, faktisk skal ALLE produkter (med få undtagelser) der sælges i dampforretninger mærkes. Jeg har hørt flere dampere, specielt fra dem der er stoppet helt med at anvende nikotinholdig væske, stille undrende spørgsmål omkring dette, Hvorfor står der at min nye ubrugte, tomme, e-cigaret indeholder nikotin?, svaret er at det gør den heller ikke, det er der INGEN produkter udover væskerne der gør, og selv væskerne kan fås uden nikotin. Er det ikke forbrugervildledning?

14 Evaluering fra sundheds- og ældreministeren Følgende bakker min teori omkring de to punkter nævnt lidt længere tilbage, ret godt op. - Har politikerne overhovedet læst hvad de stemte om? - Er der overhovedet nævnt problemstillinger? Jeg tror slet ikke politikerne har sat sig ind i hvad det er, de har vedtaget. Jeg er nemlig ret overbevist om at skulle de tage stilling til om at farlige kemikalier kun skulle kunne købes 10 ml ad gangen, så fik piben nok en anden lyd. Sundheds- og ældreministeren skulle have en evaluering af TPDlovgivningen klar, 2 år efter loven trådte i kraft. 5 Evalueringen lå klar i slutningen af maj Det er tydeligt der ikke er brugt ret lang tid på evalueringen, og hvis man læser den igennem, kan man se det klare billede. Lovgivningen er der ingen, overhovedet, der har interesse for. Det virker umiddelbart også som om, at Sundheds- og ældreministeren heller ingen interesse har for området. Og det er egentligt okay, men som der står skrevet et sted, så er er et godt billede af, at fordi interessen for e-cigaretter ikke er til stede hos nogen af de adspurgte i evalueringen, så gider de egentligt ikke bruge tid på det. Til sidst i evalueringen er man nået frem til konklusioner, omkring skadevirkning i forbindelse med e-cigaretter, og det er tydeligt at der ikke er sket nogen former for forskning på området, i dansk regi. Konklusionerne er lavet på baggrund af læsning af forskningsresultater, forskning lavet om ALLE andre ting end e-cigaretter. Bl.a. er der i evalueringen ikke nævnt, om der har været taget kontakt til forbrugerne af e-damp produkter? Er forbrugerne blevet spurgt om deres erfaringer og anbefalinger ang. f.eks. de produkter, som lovligt kan købes? 5

15 DADAFO - Dansk e-damper Forening, som er de danske forbrugeres talerør er ikke blevet konsulteret i forbindelse med evalueringen og DADAFO er nok den organisation i Danmark/Europa som besidder den største viden og det største netværk af informationer, når det kommer til erfaringer og viden omkring e-damp. DADAFO er en non-profit forbrugerorganisation, som er økonomisk uafhængig af både tobaks-, medicinal- og e-dampindustrien, og som udfører alt sit arbejde på frivillig og ubetalt basis. Alle udgifter dækkes via medlemskontingent til foreningen og private donationer. Et godt eksempel på at evalueringen er helt ude i hampen, er at der bliver nævnt - at e-cigaretter første gang sås i Danmark i Helt til sidst i evalueringen, er kildehenvisninger skrevet ned, flere henviser til forskning der er lavet 90 erne. Hvordan kan den slags blive medtaget i en evaluering af produkter der først kom til Danmark i 2006? Så kære politikere! Ved I overhovedet hvad det er I har vedtaget? Har I set mod England og måske opdaget at de er langt længere end vi nogensinde kommer herhjemme, hvis ikke snart nogen vågner op og finder en ja-hat frem? Selv på hospitalerne derovre, anbefaler de brug af e-cigaretter, frem for konventionelle cigaretter. Forskning derfra, bekræfter også min udtalelse om at e-cigaretter er minimum 95% mindre skadelige end konventionelle cigaretter.

16 95% MERE skadelig lovgivning Jeg kan simpelthen ikke forstå det overhovedet er lovligt at bruge Sundheds og ældreministeriets evaluering, som oplysning til folket. Og slet ikke at sundhedsmyndighederne ikke er opmærksomme på netop sundhed. Jeg synes det er uhyggeligt at der henvises til studier der slet ikke har noget som helst at gøre med emnet evalueringen omhandler. Med alt dette sagt, har jeg blot en sidste ting at nævne: Jeg er overbevist om at TPD som minimum, er 95% MERE skadelig for miljøet og ikke mindst folks brug af sund fornuft, end før den blev vedtaget.

17 Hvem er jeg Mit navn er Jeanett, jeg er 33 år og mor til 3 skønne unger. Jeg stoppede med at ryge da jeg blev gravid med mit første barn for 11 år siden, da jeg havde fået nr. 3 for snart 7 år siden, blev jeg skilt fra børnenes far, det var lettere kaotisk og et års tid senere sad jeg igen med en smøg i hånden. Det var uholdbart, det vidste jeg godt, men denne gang kunne jeg ikke bare stoppe som første gang. Motivationen var der simpelthen ikke. I 2015 mødte jeg min nuværende kæreste, han besluttede at stoppe med at ryge, og for at få det til at lykkes, begyndte han at dampe. Det ville jeg ikke. Ikke tale om. Alligevel gik der kun en uge, så frøs jeg så meget, når jeg skulle ud for at ryge, at jeg alligevel gav det en chance. Det virkede. Det virker måske skørt, og jeg hører det ofte, hvorfor skifte en dårlig vane ud med en anden? Og i det er jeg fuldstændig enig, hvorfor? Jeg kan kun svare for mig selv, og kun fordi jeg ved hvad dampen har gjort af forskel for mig Fordi det er mindre skadeligt en tobaksrygning. Allerede efter 1 uge var min vejrtrækning knapt så besværet, og lynhurtigt kunne jeg smage alting og min lugtesans kom tilbage. Det bedste er dog at mine børn er gladere, de taler stadig om hvor dejligt det er at jeg ikke længere lugter grimt af røg. Dampen er blevet en stor interesse for mig, det har givet mig nye, fantastiske venskaber, og ikke mindst er det faktisk endt med at få mig ud af årevis lang ledighed. Jeg arbejder i en e-cigaretforretning, det har jeg gjort i 1,5 år nu, og jeg er vild med det. Hver dag hører jeg om folks succeser i forbindelse med rygestop, den del bekræfter mig hver dag i, at lovgivningen er skæv. Jeg går ind for kontrol af området, det er jeg faktisk rigtig stor fortaler for, jeg mener bare at vi er nødt til at lytte til forbrugerne, og vi er sat ud på et sidespor, ligesom forhandlerne også er det. Jeg er forbruger. Jeg har skrevet alt det her selv. Jeg håber så inderligt at nogen vil, om ikke ændre noget, så i det mindste tænke over min tekst. Tusind tak fordi du læste.

18

Høringssvar fra. Brian Mansfeldt Jørgensen. Forslag til lov om fremstilling, præsentation og salg af elektroniske cigaretter mv.

Høringssvar fra. Brian Mansfeldt Jørgensen. Forslag til lov om fremstilling, præsentation og salg af elektroniske cigaretter mv. Høringssvar fra Brian Mansfeldt Jørgensen Forslag til lov om fremstilling, præsentation og salg af elektroniske cigaretter mv. Gennemgang Jeg vil gennemgå lovforslaget Lov om fremstilling, præsentation

Læs mere

E-cigaret og dampere. Tobakstemamøde Midtjylland. Regionshospitalet Viborg, Skive Lungemedicinsk afdeling Michael Skov Jensen

E-cigaret og dampere. Tobakstemamøde Midtjylland. Regionshospitalet Viborg, Skive Lungemedicinsk afdeling Michael Skov Jensen E-cigaret og dampere Tobakstemamøde Midtjylland Lungemedicinsk afdeling Michael Skov Jensen Sundhedsstyrelsen Den betydelige usikkerhed om de mulige helbredsmæssige konsekvenser af e-cigaretter både med

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej?

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? Salget af elektroniske cigaretter går forrygende herhjemme, men de er ikke nær så ufarlige, som producenterne får dem til at lyde, lyder advarslerne Af Heidi Pedersen,

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

FAQ (Frequent Asked Questions) OSS (Ofte Stillede Spørgsmål)

FAQ (Frequent Asked Questions) OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) FAQ (Frequent Asked Questions) OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) Batteriet (ego) Tanken (Væskebeholder) Brænder (Coil) Påfyldning af væske Opladning af batteri Vedligehold Ryge/damp væsker Nikotin Fordele

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Jeg vil gerne tale med dig om Kræftens Bekæmpelses advarsler om kræftfremkaldende stoffer

Jeg vil gerne tale med dig om Kræftens Bekæmpelses advarsler om kræftfremkaldende stoffer Jeg vil gerne tale med dig om Kræftens Bekæmpelses advarsler om kræftfremkaldende stoffer Kræftens Bekæmpelses forsigtighedsprincip. Og om E cigaretter som lægemiddel KRÆFTFREMKALDENDE STOFFER På KBs hjemmeside

Læs mere

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1029 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27.

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Økonomisk belønning ved rygestop Rigere uden røg

Økonomisk belønning ved rygestop Rigere uden røg Økonomisk belønning ved rygestop Rigere uden røg Hvad er afprøvet? 21 lodtrækningsstudier De fleste studier: arbejdspladser; 10 i klinikker Belønning: o Lotterisedler, penge, vouchers til supermarkeder,

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Bilag 5, Interview med Lisa

Bilag 5, Interview med Lisa Bilag 5, Interview med Lisa 20 år Bosiddende i Vangede Ansat som kasseassistent i Superbest Interviewer: Hvor ofte handler du i H&M? Respondent: Ofte. Det er i hvert fald mest der, jeg handler. 3 gange

Læs mere

Guide: Sådan kvitter du smøgerne

Guide: Sådan kvitter du smøgerne Guide: Sådan kvitter du smøgerne Rygestoppræparater har været udsat for meget kritik, men det er der ingen grund til, mener eksperter Af Lisa Ryberg Pedersen, oktober 2012 03 Udskældte piller virker 05

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Vedr. Høringssvar På vegne af brancheforeningens medlemmer, British American Tobacco Denmark A/S, Imperial Tobacco Denmark ApS og JTI Denmark A/S, takker for

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Høring over udkast til lovforslag om regulering af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv.

Høring over udkast til lovforslag om regulering af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv. 19. januar 2016 Center for Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura e-mail: primsund@sum.dk c.c.: pkh@sum.dk Strandboulevarden 49 2100 København Ø Tlf +45 3525 7500 Fax +45 3525 7701 www.cancer.dk UNDER PROTEKTION

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0276/135. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0276/135. Ændringsforslag 4.9.2013 A7-0276/135 Ændringsforslag 135 Frédérique Ries, Rebecca Taylor and Chris Davies, for ALDE-Gruppen Martin Callanan for ECR-Gruppen Betænkning Linda McAvan Fremstilling, præsentation og salg af

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Rygevaner, Frekvenstabeller Alle. Total

Rygevaner, Frekvenstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 5. Er du for tiden beskæftiget? Mand Kvinde 5-9 år 0-9 år 0-9 år 0-9 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland, ansat i privat virksomhed, selvstændig

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier, målemetoder, mærkning, varebetegnelser m.v. for tobaksvarer

Bekendtgørelse om grænseværdier, målemetoder, mærkning, varebetegnelser m.v. for tobaksvarer BEK nr 172 af 28/02/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Center for Forebyggelse, j.nr. 7-309-116/1 Senere

Læs mere

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix 3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD Vibe Bendix Indledning Tak for din interesse i mine 3 tips til større, personligt overskud. Inden vi går rigtigt i gang, vil jeg bede dig om at tage en dyb indånding,

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Nogen der kan fortælle mig, hvilke størrelser af flasker de fører i Metro? Er det helt ned til 500g?

Nogen der kan fortælle mig, hvilke størrelser af flasker de fører i Metro? Er det helt ned til 500g? CO2 flaske i metro, størrelser? Indsendt af Rasmus Houg Larsen - 29. Mar 2010 01:48 Hej Nogen der kan fortælle mig, hvilke størrelser af flasker de fører i Metro? Er det helt ned til 500g? Mvh. Houg Sv:

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

KOM/IT KAMPAGNE PROJEKT

KOM/IT KAMPAGNE PROJEKT KOM/IT KAMPAGNE PROJEKT 18-2-2011 Isabel Marie Elisabeth Odder & Jeanette Bengtsen klasse 3.5k Indhold Forundersøgelse... 2 Bollemodel... 2 Afsender... 6 Case... 6 Værktøjer... 7 Valg af medie... 7 Logoet...

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Man har selv ansvar for at leve sundt I

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Bilag 3, Interview med Göcke

Bilag 3, Interview med Göcke Bilag 3, Interview med Göcke 21 år Bosiddende i Hedehusene Studerende: KEA og salgsassistent i Vila Interviewer: Hvor længe har du arbejdet som salgsassistent? Respondent: Det har jeg i tre år. Jeg arbejder

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen.

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen. Transskription af Sundhedsstyrelsens TV-spot [En kvinde går ud af huset, bag hende ser man børnene lege, og her tænder hun en cigaret. Cigarettens flammer lyser op, overdrevet lyd fra flammen, man følger

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod En gang i mellem kan man som præst opleve at skulle skrive en begravelsestale over et menneske, der har levet sit liv, som om han eller hun var lige der, hvor han eller hun skulle være. Set ude fra kan

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Kapitel 1 Definitioner. Kapitel 2 Grænseværdier. Kapitel 3 Målemetoder

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Kapitel 1 Definitioner. Kapitel 2 Grænseværdier. Kapitel 3 Målemetoder BEK nr 172 af 28/02/2011 Gældende Offentliggørelsesdato: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Accession B20110017205 Entydig dokumentidentifikation AI003755 Dato for førstegangsindlæggelse Dato for indlæggelse

Læs mere

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 5. Er du for tiden beskæftiget? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland, ansat i privat virksomhed,

Læs mere

Mira. Far. Mor. Sanne. Joakim

Mira. Far. Mor. Sanne. Joakim Mira Det er mig. Jeg har mange interesser. Min store drøm er at blive blogger. Jeg vil gerne skrive om mode, bøger, indretning og kreative ting og sager. Jeg bor sammen med min mor. Når jeg bliver stor,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9 Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse Hilsen Kasper & Tobias Side 1 of 9 1 -" DIN BESLUTNING Det er altså ikke så svært. Livet handler om at træffe én beslutning.

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

Ma: yes øhhm og så øhh laver vi lige sådan en kort opsummering om hvad ægdonation handler om

Ma: yes øhhm og så øhh laver vi lige sådan en kort opsummering om hvad ægdonation handler om Interview med Mona Ma: Vi starter lige med lidt generelle ting Mo: Ja Ma: som øhh ja din alder? Mo: 0:53: 35 Ma: og øh din beskæftigelse? Mo: Jeg er lære Ma: og hvor er du opvokset? Mo: I sønderjylland

Læs mere

LOVE ME TINDER, Peter. RADIODRAMA af. EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN. Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL

LOVE ME TINDER, Peter. RADIODRAMA af. EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN. Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL LOVE ME TINDER, Peter RADIODRAMA af EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL 1 EXT. ASSISTENS KIRKEGÅRD - DAG Det er sent forår, slutningen af maj.

Læs mere

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Uanset om du vil stoppe med at ryge cigaretter eller pibe, bruge nikotinplaster eller -tyggegummi er vilje sjældent nok. Det ved du, hvis du forgæves har prøvet

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Bilag A: Interview med Annette

Bilag A: Interview med Annette Bilag A: Interview med Annette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 I: Da du valgte at du skulle igennem det her forløb valgte du så at benytte dig af en anonym eller en

Læs mere

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER GODE TANKER GODE FØLELSER HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER Vi har ofte nogle tvangstanker, som kører rundt i hovedet på os. Nogle gange bliver vi ved med at få disse tanker om

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen?

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Morten Grønbæk Formand, Vidensråd for Forebyggelse Direktør, professor, dr. med., Statens Institut for Folkesundhed 26. oktober 2016

Læs mere

Bilag 10: Interviewguide

Bilag 10: Interviewguide Bilag 10: Interviewguide Briefing - introduktion Vi skriver speciale om ufrivillig barnløshed, og det, vi er optaget af, er det forløb du og din partner/i har været igennem fra I fandt ud af, at I ikke

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

John Patrick. Genetisk sygdom

John Patrick. Genetisk sygdom John Patrick Genetisk sygdom Skrevet af Eliza Martin Way, John Patrick mor. John-Patrick er en glad dreng på 10 år. Han er født med en kromosomfejl. John-Patricks fødsel var lang og svær, den endte med

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

2. DECEMBER EN SKITUR

2. DECEMBER EN SKITUR 2. DECEMBER EN SKITUR Når vi er på besøg hos min mormor, går jeg tit og roder lidt rundt i ting, som jeg nok ikke må rode i. Det gjorde jeg osse, da vi besøgte hende her til jul. Ude i baggangen er der

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere