Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling"

Transkript

1 Bilag 8: Resultat af kvalitativ effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur blandt CIO's, januar Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Den fælleskommunale rammearkitektur skaber bedre muligheder for sammenhæng i sagsbehandlingen på tværs af faglige områder internt i kommunen. Den fælleskommunale rammearkitektur gør det enklere at dele sager, dokumenter og data på tværs af kommunale grænser. Yderligere kommentarer? Det er vores forventning, at de emner der nævnes vil blive effekten af rammearkitekturen, men vi har jo ikke set det i virkeligheden endnu....men det kræver en fysisk implementering før effekten kan høstes. Det er der så også en lang række eksempler på. Teknologier er i dag så åbne, at man ikke behøver samme infrastruktur for at sagsbehandle på tværs, men samme systemer. Remains to be seen! Altså svaret bygger på en forventning til fremtiden. I dag har vi endnu ikke for alvor set effekten - bortset fra serviceplatformen. Udgangspunktet for sagsbehandlereforventes at give en smartere arbejdsganf. Det vil kræve at rammearkitekturen bliver brugt. Vi mangler et monopolbrud først Det er ønske scenariet, men vi er der ikke endnu.

2 Det er vel hele formålet med rammearkitekturen, men den skal mere i spil både hos leverandører og i organisationen for at det lykkedes. dog er implementeringen af rammearkitekturen pt. primært teoretisk i den store bredde, hvorfor svaret er "kan skabe" mere end "skaber" Enig på sigt, men der er jo lang vej endnu

3 Målepunkt 2: Rammearkitekturens evne til at stimulere innovation og nytænkning Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Den fælleskommunale rammearkitektur stimulerer innovation og nytænkning i kommunale it-løsninger. Hvor og hvordan stimuleres innovation? Ved at arkitekturen har åbne API Ranmearkitekturen har bevirket et fornyet fokus på at tage ejerskab til arkitektur, proces og udvikling Forventning ja og det er godt at sætte kravene til leverandørerne, men vi mangler at se reelle effekter - og det virker endnu ikke som om alle leverandører har fattet, hvad rammearkitekturen fordrer af dem Når kommunerne og leverandørerne bygger på rammearkitekturen muliggøres genbrug af data og funktionalitet. Dermed frigøres ressourcer til innovation. Man "får noget forærende" og kan fokusere på den mere innovative del. Den åbner for flere leverandører og mindre leverandører. Leverandørerne tvinges/udfordres til at tænke den vej Rammearkitekturen gør det lettere og billigere at skabe løsninger på tværs. Det åbner for nogle muligheder som tidligere ikke var realistisk økonomisk Den gør det nemmere i forhold til sammenstilling af data mellem systemer og derved nytænkning af opgaveløsningen Hjemtagelse af ansvaret for arkitekturen og sammenhængen er sund og rigtig. Tvinger kommunerne til at tage ansvar for den lokale arkitektur og optimere lokale sammenhænge mellem systemer. Vi kan tænke i helheder med udgangspunkt i borgerdn Fælles udgangspunkt gør nytænkning lettere Udenfor rammer ;-) og via inddragelse af forretningen Ved at vi stiller krav til leverandørerne Rammearkitekturen understøtter kommunale digitaliserings afdelinger når vi skal tænke i enterprise arkitektur. Vi kunne sikkert godt have tænkt i samme baner, men fællesskabet omkring Rammearkitekturen giver et bedre produkt. Rammearkitekturen er en del af et nyt mindset i kommunerne. hvilket understøtter en mere innovativ kultur Hvorfor mener du ikke, innovation stimuleres? Den kører mere på teknologi / it-afdelinger end på systemanvendelse Jeg tror ikke at den fælleskommunale rammearkitektur, tværgående har den sammen opmærksomhed, som hos it og digitalisering. - Der er nødt til at komme initiativer efterfølgende sammen med rammearkitekturen Kan være en barriere ved udvikling, da det kan virke omstændigt ved mindre systemer Der er ikke afsat til til innovation/udvikling. Så vi arbejder kun med Rammearkitekturen, når vi er tvunget til det. Det kan ikke gøres med rammer Rammearkitekturen er utrolig nørdet, og det gør det svær at udbrede den i selve den kommunale organisation.

4 Der er brug for at rammearkitekturen får bedre forklaringer, måske af flere slags, så de både er rettede mod arkitekter men også mod forretningen. Der er brug for at beta.rammearkitektur.dk holder op med at hede beta og bliver langt mere "pædagogisk". Yderligere kommentarer? Som lille kommune har vi ikke ressourcerne til aelv at tage initiativer der udnytter arkitekturen, ud over de tiltag der kommer fra centralt hold. rammearkitekturen anses ikke som driveren for innovation - det vil være det tekniske eller procesmæssige flow, hvor rammearkitekturen er et muligt teknisk krav. uagtet at vi forsøger at formidle rammearkitektur, er det jo ikke noget den enkelte medarbejder tager til sig.

5 Målepunkt 3: Åbnet konkurrence på kommunale it-marked Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Den fælleskommunale rammearkitektur øger konkurrencen / åbnet markedet på det kommunale it-marked. Den fælleskommunale rammearkitektur gør det lettere for leverandører at komme ind på det kommunale it-marked. Hvordan er det kommunale it-marked blevet åbnet op? Det samme svar som i forrige Der er en mere åben dialog om muligheder for datadeling. Det hænger lidt med kvaliteten i nogle af de nye løsninger fra visse leverandører Basale elementer, komponenter og data stilles lige til rådighed for alle leverandører (i modsætning til før). Det øger konkurrencen og åbner markedet. Leverandører skal ikke bruge tid på at genopfinde funktionalitet men kan gøre brug af fælles funktionalitet. Og adgang til data har aldrig været nemmere (selvom der endnu er et stykke vej). en ny leverandør skal integrere op mod en fælles rammearkitekturkomponent og ikke mod konkurrentens IT system Det er kommet standarder vi kan præsentere for leverandørerne Ensartethed skabe flere muligheder. Og derfor "burde" det være nemmere for alle. Dog kan "mindre" lokale virksomheder blive koblet fra. Ja - givet vi ikke er på plads med Støttesystemerne er det pt begrænset. men mon ikke der snart kommer huld igennem Monopolbruddet primært. Åben og modulær arkitektur giver flere adgang til at bygge løsninger. Åbne snirflader gør det nemmere med data på tværs Bl.a. har monopolbruddet åbnet andre virksomheders øjne for det kommunale marked

6 Det kommer når der bliver en bedre forståelse for opgaven og de systemer der anvendes. Ikke via arkitektur. Monopolbruddet er et eksempel. Det kan både gøre godt, men kan også skræmme nogen fra at ville byde i fremtiden. Der er moderate tegn på åbning af IT-markedet, men sandelig også tegn på, at det langt fra er lykkedes. Bl.a. oplever vi at nye snitflader tilbydes til ublu priser fra de eksisterende leverandører. Dvs. nye udgifter der æder gevinsterne ved et mere åbent marked. Vi er kun på vej, men jo flere leverandører der spiller ind på at have åbne snitflader og benytte fælles byggeblokke jo lettere bliver det at lave tilpassede løsninger. Vi har f.eks. rollebaseret indgang til vores ferie styring i Skanderborg, men det kræver KMD brugere og selve løsningen er alt alt alt for kompleks. Fordi vi har fået en åben snitflade hos KMD har vi kunne udvikle vores eget GUI i OS2fællessskabet, som er langt bedre for vores brugere. Selvom OS2fællesskabet er kommunalt, er udviklingen foregået hos en privat leverandør - en mindre leverandør, som aldrig ville have kommet i betragtning uden den åbne snitflade. på sigt vil mindre leverandører kunne bidrage med delkomponeneter - pt. er det stadig de gamle store spillere, der dominerer. Problemet er de kun er de store der har pondus til at byde ig overleve i den verden På sigt tror vi, at rammearkitekturen vil åbne markedet. det er ikke helt slået igennem endnu. Heller ikke i forhold til nye leverandører. Det er svært for leverandørerne at implementere den Kravene bliver mere transparente Yderligere kommentarer? Stavefejl i første spørgsmål. et T skulle have været et R: "Den fælleskommunale rammearkitektur øger konkurrencen / åbnet markedet på det kommunale it-marked" Dog kan dislogen mellem flere leverandører i forhold til samme produkt tænkes at vmblive udfordrende med en løst defineret rammearkitektur særligt på byggeblokniveau, er det svært for nye at komme i gang, fordi der ikke gives penge til udvikling af selve byggeblokkene, men alene løsningen.

7 Målepunkt 4: Kendskab til rammearkitekturens overordnede indhold Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Jeg kender til visionerne/arkitekturmålene bag den fælleskommunale rammearkitektur (det konceptuelle lag)*. Jeg kender til styringselementerne i den fælleskommunale rammearkitektur (arkitekturprincipper og -rapporter)*. Jeg kender til de logiske produkter i den fælleskommunale rammearkitektur (fx Forretningsprocesser og Byggeblokke)*.

8 Jeg kender til det fysiske lag i den fælleskommunale rammearkitektur til realisering af it i kommunen (implementering af logiske byggeblokke i fysiske løsninger)*. Hvordan har du fået kendskab til indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur? KL og KOMBIT Gennem møder i arkitektur fora, læsning af dokumenter, kursus i arkitekturstyring mv Via arkitekturnetværk samt KOMBIT Generel information Fra mange kanter men jeg sidder i arkitekturrådet. Man kan diskutere om min (Henrik Brix) besvarelse skal tælle med. Kursus. Via Kombit Møder, netværk, online info, egen arkitekt Div artikler og KITAs kursus KITA Via KOMBIT og andre kommuner Deltaget i arbejdet i gruppen IT arkitekturuddannelsen, Strand og Donslund netværk og KL netværk Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. KLS arkitekturnetværk. IT-Arkitekt uddannelse gennem Strand og Donslund og en anden gennem Dansk IT. Gennem KOMBIT, KL-netværk, konferencer mv Hvilke kilder anvender du til informations- og videnssøgning omkring den fælleskommunale rammearkitektur?

9 Hvilke kilder anvender du til informations- og videnssøgning omkring den fælleskommunale rammearkitektur? - Andet, Uddyb i tekstfelt Egen arkitekt Erfa Kombit beta rammearkitektur beta.rammearkitektur.dk KOMBIT Tværgående samarbejde om løsninger rammearkitektur.dk Har du forbedringsforslag til? - Baseline V_1.0 Der er tiltag i gang som jeg har stor tillid til men generelt er der behov for at information/kommunikation omkring rammearkitekturen bliver så konkret og handlingsrettet som muligt. Har du forbedringsforslag til? - KL.dk Nej bedre formidling og praktiske eksempler KL.dk er alt for rodet, det er svært at finde ting. flere praktiske eksempler på sammenhæng mellem strategi, forretning, informationshåndtering, applikation og teknologi - tilgangen er primært teoretisk arkitektur og kun begrænset praktik. Fasthold højt informationsniveau og formidling af cases og projekter Har du forbedringsforslag til? - Wiki Nej Jeg går ud fra det er beta.rammearkitektur.dk? Den skal holde op med at hede beta så hurtigt så muligt. Den skal være langt mere pædagogisk, og indeholde forklaringer som både er rettet mod arkitekter og mod organisationen. der mangler elementer i informationscontaineren. Har du forbedringsforslag til? - Kontakter/Netværk Nej Nej På det fælleskommunale IT arkitekturnetværk havde vi i november KOMBIT ude og præsentere kontekstdiagrammer i praksis. Det var enormt godt, og det var noget vi kunne tage med hjem til forretningen. Keep it up. flere konkrete forretningsorienterede eksempler. Ditto Hvordan vedligeholder du din viden om rammearkitekturen og dets indhold? Jeg er opsøgende og abonnerer på de forskellige infoilder: Yammer grupper, nyhedsbrev osv. Netværk Kommunernes it-arkitekturråd samt det daglige arbejde med it-arkitektur i min hjemkommune og netværk. Interesse timer. :) Via Kombit og KL samt erfa netværk imellem kommunerne Møder, netværk, egen arkitekt, "nettet" via webside Via netværk Deltager i netværket

10 netværk Først og fremmest gennem netværk, men også ved at følge forskellige nyhedsmails, yammergrupper, linkedingrupper osv. Nyhedsbreve fra KL. Opsøgen af viden på KL`s hjemmeside KOMBIT DIGIT (digitaliseringsforeningen Sjælland - 12 kommuner) deltagelse i KL-netværk, arkitektur-uddannelse og diverse artikler. Opsøgende og arbejde med konkrete projekter i praksis Yderligere kommentarer? Det er uklart, hvad Baseline V.1.0 refererer til - derfor er den ikke taget med.

11 Målepunkt 5: Videns- og informationssøgning om rammearkitekturen Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Jeg er i stand til at finde den information, jeg eller min organisation har behov for i forbindelse med rammearkitekturen. Yderligere kommentarer? Der er for lidt konkret målrettet materiale at arbejde med Forklaringerne er for nødrede og mange af dem er ikke blevet opdateret længe.

12 Målepunkt 6: Indhold i rammearkitekturen Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn ift. de enkelte produkter. Den fælleskommunale rammearkitektur har det rigtige indhold i forhold til min organisations behov. - Baseline V_1.0 Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn ift. de enkelte produkter. Den fælleskommunale rammearkitektur har det rigtige indhold i forhold til min organisations behov. - KL.dk Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn ift. de enkelte produkter. Den fælleskommunale rammearkitektur har det rigtige indhold i forhold til min organisations behov. - Wiki

13 Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn ift. de enkelte produkter. Den fælleskommunale rammearkitektur har det rigtige indhold i forhold til min organisations behov. - Kontakter/Netværk Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur har en kvalitet, så jeg eller min organisation kan anvende det. - Baseline V_1.0 Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur har en kvalitet, så jeg eller min organisation kan anvende det. - KL.dk

14 Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur har en kvalitet, så jeg eller min organisation kan anvende det. - Wiki Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur har en kvalitet, så jeg eller min organisation kan anvende det. - Kontakter/Netværk Yderligere kommentarer? Vi har ingen erfaringer gjort. Derfor kan vi ikke svare. I bliver nød til at arbejde på at forbedre materialet omkring rammearkitekturen. Det er ok nu, men vi har brug for det bliver endnu bedre så vi kan få spredt det gode budskab.

15 Målepunkt 7: Anvendelse af rammearkitekturens indhold Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Jeg eller min organisation ved, hvordan man succesfuldt anvender rammearkitekturen til at opnå sammenhænge og genbrug i it-løsninger. Jeg eller min organisation ved, hvor man kan finde hjælp til brugen af rammearkitekturen. Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Fælleskommunale Arkitekturmål

16 Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Fælleskommunale Arkitekturprincipper Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Hovedopgaver

17 Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Forretningsprocesser Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Procesmønstre

18 Hvad er din kendskabs -/ anvendelsesgrad af de produkter/artefakter, der er tilgængelige i EA-reolen*? *Uddybning:Indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur er beskrevet i EA-reolen. - Byggeblokke Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Fælleskommunale Arkitekturmål konkretisering modning af egen IT governance få sammenghængende it systemer i kommunerne hvis behovet opstår Bedre wiki, workshops hvor vi arbejder med cases. Større udbredelse hos leverandører. konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Forenkling Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Fælleskommunale Arkitekturprincipper konkretisering

19 modning af egen IT governance hjælpe til at nå den besluttede retning mellem interne og eksterne hvis behovet opstår De bliver indarbejdet i de fællesoffentlige principper i stedet for at der er to sæt konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Forenkling Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Hovedopgaver konkretisering kan definere og beskrive de enkelte forretningsområder hvis behovet opstår konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Mere præcist formål og indhold Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Forretningsprocesser Mere handlingsrettet vinkel, konkrete cases, kobling til fysisk implementering, uddannelse (vi har 2 tilmeldt det nye kursus) konkretisering indeholder aktuelle oplysninger og opgaver hvis behovet opstår Bedre wiki, workshops hvor vi arbejder med cases. Større udbredelse hos leverandører. konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Mere præcist formål og indhold Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Procesmønstre se ovenfor konkretisering beskriver de fælles grundlag for en bedre ensartethed på de forskellige områder hvis behovet opstår Bedre wiki, workshops hvor vi arbejder med cases. Større udbredelse hos leverandører. konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Mere præcist formål og indhold Hvad kunne få dig til i højere grad at anvende produkter i den fælleskommunale rammearkitektur? - Byggeblokke se ovenfor konkretisering modning af egen IT arkitektur en byggeblok vil typisk beskrive den information som gælder for for det aktuelle område hvis behovet opstår

20 Bedre wiki, workshops hvor vi arbejder med cases. Større udbredelse hos leverandører. konkrete eksempler på tværs af alle serviceområder Mere præcist formål og indhold Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Fælleskommunale Arkitekturmål Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Fælleskommunale Arkitekturprincipper Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Hovedopgaver

21 Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Forretningsprocesser Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Procesmønstre Hvilken værdi skaber produkterne fra den fælleskommunale rammarkitektur? - Byggeblokke Yderligere kommentarer? At det var en opgave der havde prioritet i ledelsen. Jeg har i forvejen svært ved at argumentere for det øgede ressourcetræk til IT og Digitalisering, med udgangspunkt i den generelle udvikling, GDPR mv. Men jeg kan SLET IKKE forklare direktionen, hvad rammearkitekturen er. Har forsøgt flere gange... De vil knap nok lytte! Forstår ikke spørgsmål meget abstrakt spørgsmål Det er hypotetiske spørgsmål og dermed også svar!!

22 Målepunkt 8: Udvikling og styring (governance) af rammearkitekturens indhold Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: På vej (overblik) * giver mig et tilstrækkeligt overblik over, hvad der er er på vej i rammearkitekturen. Hvilke produkter har du brug for fremadrettet? Konkrete redskaber og modeller der viser hvordan vi gør i virkeligheden. Bedre wiki. det fortæller om en tung og bureaukratisk proces, hvor tempoet hæmmes af godkendelse i KL DIR og bestyrelse. Vi kender ikke "på vej-overblikket" Det er gennemskueligt, hvordan indholdet af rammearkitekturen styres og vedligeholdes.

23 De mekanismer, der sikrer vedligehold af og kontrol med de udstillede løsninger/byggeblokke, er tilstrækkelige. Yderligere kommentarer? Har ikke arbejdet med det Vi er usikre på governance. Herunder statens rolle

24 Målepunkt 9: Anvendelse af elementer til arkitekturstyring fra rammearkitekturen Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Vi anvender eller orienterer os om styringselementer - som principper, rapporter og tjeklister - fra rammearkitekturen. Hvilke styringselementer anvender du? Hvidbog om EA ingen Vi har udarbejdet vores egne principper, visioner og strategier, som er meget inspirerede af rammearkitekturens, men skrevet i et sprog vores organisation kan forstå og som tager udgangspunkt i vores decentrale virkelighed. Vi anvender principperne, men ikke rapporter og tjeklister Hvilke styringselementer savner du? Flere konkrete redskaber som f.eks. kontekst diagrammer. Bedre sprog i dem der er. Yderligere kommentarer? pas - her ligger en kommunikationsopgave og venter... Vi anvender OS2 kravmotor

25 Målepunkt 10: Bidrag til indhold i rammearkitektur Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn: Vi har udstillet /bidraget med egne løsninger/byggeblokke i henhold til rammearkitekturen. Vi oplever, at andre bruger vores løsninger / byggeblokke med succes. Hvad har I udstillet til fælles genbrug? Gennem OS2 netværket har vi deltaget i udviklingen af en række arkitekturkomponenter OS2Rollekatalog, STS_ORG_SYNCER, OS2Kravmotor, SAML-understøttelse hos fx Tricom (Tricommerce), DMP (Danmarks Miljø Portal) og vi arbejder på Cura, FASIT, OPUS, Targit m.m. GIS data Vi har ikke udstillet nogen. nej Rollekatalog og OS2 kravmotor. Desuden OS2 opgavefordeler og OS2 KLE Hvad har I mulighed for at udstille til fælles brug? OS2MO, OS2rollekatalog, OS2KLE Mere OS2Rollekatalog (formentligt) med egentligt IdM funktionalitet. Og der kommer helt sikkert mere. Det tænker jeg vi har. intet - ressourcerne til udvikling af dette haves ikke Vi udstiller det vi udvikler!!

26 Hvorfor har I ikke udstillet fælles produkter, som andre kommuner kan benytte? Vi er en umoden organisation uden IT-arkitekter (ikke muligt at rekruttere). Jeg tænker at vi ikke er den eneste kommune, der er på dette stadie - og det er et emne, der er svært at gå til uden de nødvendige kompetencer i egen organisation. Det er vigtigt at have i baghovedet fra KL, at det ikke er alle kommuner, der har de nødvendige kompetencer. Vi er ikke modne Vi har ikke været involveret tidligt nok når der skulle udvikles nyt IT. Eller også var leverandøren ikke indstillet på at bruge rammearkitekturen fordi de ikke anede hvordan. vi har ikke noget - og har ikke ressourcerne til at udvikle dem.

27 Målepunkt 11: Anskaffelse af it-løsninger i det kommunale miljø Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn. Når vi selv i kommunen skal anskaffe nye it-løsninger, er processen mindre ressourcekrævende som resultat af rammearkitekturen. Kvaliteten af de anskaffede it-løsninger er højere som resultat af anvendelse af rammearkitekturen. Vi har en anskaffelsesstrategi, hvor vi forholder os til hvorvidt rammearkitekturen er relevant ved et givent projekt.

28 Min kommunes væsentligste it-leverandører anvender og refererer til indholdet i den fælleskommunale rammearkitektur i forbindelse med tilbud / svar på udbudsmateriale. Yderligere kommentarer? Vi forsøger at have en rammearkitektur vurdering i alle anskaffelser Vi bruger langt mere tid på indkøb af IT idag end for 5 år siden. Vi oplever at mange leverandører har en fejlagtig eller manglende viden om rammearkitekturen/ hvad der er strategien på dette område. Vi er bagud på de rette kompetencer og rammearkitekturen kræver, at vi har nogle meget specialiserede kompetencer, som der generelt er mangel på. Processen er nok ikke blevet nemmere fordi vi ikke tidligere havde ret meget fokus på arkitektur. Til gengæld er effekten langt større og bedre nu. De store leverandører Det er klart der har været et større ressourcetræk når vi indarbejder arkitektur. Samtidig har vi ikke længere et "kommune data" monopol, så ejerskabet over arkitekturen er helt essentiel for at vi forsat kan levere kerneopgaven i kommunen. Når vi ikke engagere os i arkitekturen ved indkøb, ender vi næsten altid med kontorstols integrationer, som koster forretningen uhyggelige summer i administrativt ekstraarbejde fordi leverandører simpelthen ikke forstår den kommunale forretning. Vi oplever i høj grad stadig at skulle efterspørge/kræve anvendelse af rammearkitekturkomponenter. Vi har nedsat "rådet for gode it-anskaffelser", hvor vi vurderer de enkelte løsninger i forhold til rammearkitekturen.

29 Målepunkt 12: Genbrug af elementer i rammearkitekturen Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn. Den fælleskommunale rammearkitektur har skabt større genbrug af løsninger og komponenter på tværs af kommuner. Rammearkitekturen har fremmet understøttelse af værdiskabende processer, fælles sprog og deling af information. Yderligere kommentarer? Men der er endnu et kæmpepotentiale. Monopolbrudet og mange af de fælleskommunale projekter der er i gang, som f.eks. Rollekatalog trækker på Rammearkitekturen. processen har skabt dialog - men om denne var kommet uden "rammearkitekturen" er uvist.

30 Målepunkt 13: Rammearkitekturens effekt på integration Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående udsagn. Den fælleskommunale rammearkitektur gør det nemmere at integrere nye løsninger med eksisterende internt i kommunen. Rammearkitekturen skaber bedre integration på tværs af kommuner og andre myndigheder, fx understøttelse af tværkommunale samarbejder. Jeg har stor tiltro til, at KL vil lykkes med at få implementeret rammearkitekturen i det kommunale it-landskab

31 Hvilken betydning har rammearkitekturen for dig i dag? Hvilken betydning forventer du, at rammearkitekturen har for dig om tre år? Hvad er de største udfordringer ved brug af rammearkitekturen? At få markdet til at være tilstrækkeligt åbent Jeg tror på at rammearkitekturen er vejen frem. Kommuner er gode til at vidensdele. Men der vil være kommuner der falder fra pga kompetence-mangel. Kobling mellem det konceptuelle og det fysiske. Altså hvordan kommer man fra planer, tegninger og gode hensigter til konkrete gevinster. At de understøttende løsninger er umodne Tidshorisont og barriere i bestående systemer Ledelsen forstår det ikke. Det skal først løbes i gang ved såvel brugere som leverandører. Modenhed og kompetence Den skal sælges bedre. Som arkitekter har vi købt den, men der er brug for topledelsen spiller med, og forstår hvorfor det er en god ide. Der er brug for de private leverandører kommer mere på banen. svært start, for konkrete produkter kommer ikke af sig selv - og monopolbrudssystemerne lader vente på sig. Organisationens forståelse herfor- det er langt hen ad vejen "sort snak" Hvad er de største muligheder i brug af rammearkitekturen? Opbygning af interne digitale forretningsprocesser vha byggeklodser som erstatning for de gamle monolitiske løsninger

32 Fælleskommunale samarbejde Det bliver vist for omfattende at skrive her. Det kan jeg holde et længere oplæg om:) Modulering og fællessprog Genbrug og sikre snitflader Genbrug af data, billigere løsninger, nemmere integrationer Vi åbner op for vores IT landskab, så vi slipper af med SILO løsninger der ikke kan spille sammen. Vi får mulighed for at skabe større trivsel i forretningen fordi vi f.eks. kan erstatte dårlige systemer med lette mobile snitflader uden at det koster en bondegård. Vi åbner markedet op for at mange leverandører kan være med. Også de mindre startups, der f.eks. er langt bedre til brugervenlighed, service design og løbende tilpasning end de store mastodonter. Fælleskommunale komponenter - dels fordi det sænker udviklingsomk. og driftsomk. og dels fordi veldefinerede komponenter er lettere at udskifte (mindre leverandør-lock). Har du en god historie om hvordan den Fælleskommunale Rammearkitektur skaber værdi for din organisation? ja fx, i vores identitets og opgave styring Ja - ring :) (Henrik Brix) Desværre, nej Vi benytter OS2Opgavefordeler og OS2Rollekatalog til vores adgangsstyring imod støttesystemerne. Vi er dog ret tidligt i processen da støttesystemerne som bekendt ikke er leveret. Yderligere kommentarer? I forhold til mig som it og digitaliseringschef rammer mange af spørgsmålene helt forkert - de skal rettes til en IT arkitekt. Jeg synes i med dette spørgeskema har sat jer mellem to stole

Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur

Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 8 Punkt 13 Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur Juni 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Overblik over kvalitative målepunkter # Målepunkt 1 Bedre betingelser

Læs mere

Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling

Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling Bilag 9: Resultat af kvalitativ effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur blandt leverandører, januar 2018. Målepunkt 1: Bedre betingelser for datadeling Vurdér hvor enig/uenig du er i nedenstående

Læs mere

1-5, ved ikke EA-reolen, strukturen, konceptet 1.Sammenhængende it, 2.Genbrug, 3.Byg til forandring, 4.Flere leverandører, 5.

1-5, ved ikke EA-reolen, strukturen, konceptet 1.Sammenhængende it, 2.Genbrug, 3.Byg til forandring, 4.Flere leverandører, 5. Bilag 9 Punkt 13 Målepunkt Emne Spm. # Udsagn Svar type Svarmuligheder Kommentar Hjælpetekst Bedre betingelser for datadeling Nytteværdi 1 Den fælleskommunale rammearkitektur skaber bedre muligheder for

Læs mere

Rammearkitekturer der hænger sammen

Rammearkitekturer der hænger sammen FDA2018 FÆLLESOFFENTLIG DIGITAL ARKITEKTUR Rammearkitekturer der hænger sammen Erfaringer fra udrulning og implementering af rammearkitekturen i kommunerne Henrik Brix Formand for kommunernes it-arkitekturråd

Læs mere

SAMARBEJDE MAJKONFERENCEN 2016 SAMARBEJDE. Majkonferencen 2016, Herlev Medborgerhus, onsdag d. 18. maj 2016

SAMARBEJDE MAJKONFERENCEN 2016 SAMARBEJDE. Majkonferencen 2016, Herlev Medborgerhus, onsdag d. 18. maj 2016 Majkonferencen 2016, Herlev Medborgerhus, onsdag d. 18. maj 2016 Hvad er det fællesoffentlige niveau? Udfordringer, som vi deler på tværs, som alle parter har en fordel af eller hvor det er nødvendigt

Læs mere

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen")

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering (rammearkitekturen) 1 BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen") BRUGSVEJLEDNING Budskabspapiret er en hjælp til at sætte ord og sætninger på, når du som kommunal chef

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen. 1 Formål og baggrund. Maj 2016

Programbeskrivelse. 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen. 1 Formål og baggrund. Maj 2016 Programbeskrivelse 7.1 Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen 1 Formål og baggrund Programmet Sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen udgør en del af den fælleskommunale digitaliseringshandleplan.

Læs mere

INFORMATIONSDAGE ARKITEKTUR ARKITEKTUR. Kaare Pedersen, Projektchef, KL,

INFORMATIONSDAGE ARKITEKTUR ARKITEKTUR. Kaare Pedersen, Projektchef, KL, ARKITEKTUR Kaare Pedersen, Projektchef, KL, kaa@kl.dk Agenda Rammearkitekturprogrammet Det fællesoffentligt arkitekturarbejde HVORFOR ARKITEKTUR? Mindst fire gode grunde 1. Monopolbrud og leverandør lock

Læs mere

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration REGIONERNE Selvstyre Egen økonomi Konkurrence = bedre priser Samarbejde Koordinering Udveksling SAMMENHÆNG

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 13.10.2014 Fælles it-arkitekturstyring

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR KL S DIALOGFORUM FOR IT-LEVERANDØRER OG KONSULENTHUSE 10.OKT. 2014 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - en arkitektur for den kommunale digitalisering - v/ Peter Thrane,

Læs mere

RAMMEARKITEKTUREN I DEN KOMMENDE STRATEGIPERIODE

RAMMEARKITEKTUREN I DEN KOMMENDE STRATEGIPERIODE RAMMEARKITEKTUREN I DEN KOMMENDE STRATEGIPERIODE IT-arkitekturrådet, Den 1. dec. 2015 Kaare Pedersen, projektchef, KL Bevægelse 2010-15 Monopolbrud og strategi KOMBIT 15% af IT-markedet Arkitekturmål Principper

Læs mere

VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019

VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019 VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019 Vi starter 9.00 Skab netværk og brug hinanden Har du hilst på dem, du sidder ved siden af KOMBIT eftersender link til dagens præsentationer VELKOMMEN

Læs mere

BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN

BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN GOVERNANCE, MÅL OG INDHOLD BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN Forslag vedtaget af SAGERA styregruppen 31.01.17 Vision Målbillede for den fælleskommunale rammearkitektur Rammearkitekturen

Læs mere

Status for SAGERA-programmet

Status for SAGERA-programmet Status for SAGERA-programmet Godkendelse og organisation Information til leverandører og kommuner Projekt 1 vedr. governance, mål og indhold for rammearkitekturen Projekt 2 vedr. kommunal modning, kommunikation

Læs mere

RACI-model for arkitekturprodukter i den fælleskommunale rammearkitektur

RACI-model for arkitekturprodukter i den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 8 til pkt. 9 RACI-model for arkitekturprodukter i den fælleskommunale rammearkitektur INDHOLD Indledning... 2 Definitioner... 3 Fælleskommunale arkitekturmål:... 3 Forretningsprocesmønstre... 4 Fælleskommunale

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR FDA2017 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - FRA VISION TIL PRAKSIS FDA 2017 Agenda Digitaliseringsstrategien og kommunernes udfordringer Rammearkitekturen som et fælles

Læs mere

Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv

Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 21. oktober 2015 Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv Henrik Brix Fmd for KIT@ Fmd for IT-arkitekturrådet Favrskov Kommune 1 Den fælleskommunale

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark

Lokal og digital et sammenhængende Danmark 1 of 15 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Oplæg til høringssvar på Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020 2 of 15 Proces Forslag til den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 1 Disposition 1. Det nuværende strategilandskab -Fælleskommunale, fællesoffentlige, fagspecifikke

Læs mere

Støttesystemerne. Det er tid til

Støttesystemerne. Det er tid til 1 Det er tid til Støttesystemerne 2 Kombit Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, hvor bedre borgerservice med færre ressourcer er i centrum. Kommunernes mål er at bevare

Læs mere

INGER TÆLL OR TIDSF FREM

INGER TÆLL OR TIDSF FREM FREMTIDSFORTÆLLINGER Når jeg står i en særlig livssituation, får jeg automatisk information, råd og vejledning fra min kommune, så jeg ikke behøver kontakte kommunen unødigt. FREMTIDSFORTÆLLING BORGEREN

Læs mere

RAMMEARKITEKTUR. Den fælleskommunale rammearkitektur

RAMMEARKITEKTUR. Den fælleskommunale rammearkitektur RAMMEARKITEKTUR Den fælleskommunale rammearkitektur Den fælleskommunale rammearkitektur 2. udgave 1. oplag 2017 KL Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf. 3370 3370 skar@kl.dk www.kl.dk Tekst: KL Foto:

Læs mere

EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER PLAN FOR KVALITATIVE MÅLEPUNKTER. Bilag 7 Punkt 13

EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER PLAN FOR KVALITATIVE MÅLEPUNKTER. Bilag 7 Punkt 13 Bilag 7 Punkt 13 DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER PLAN FOR KVALITATIVE MÅLEPUNKTER Den samlede målemetode Kvalitative Kvantitative Udarbejdelsen

Læs mere

KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN. V/ Chefkonsulent Morten Hass

KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN. V/ Chefkonsulent Morten Hass KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN V/ Chefkonsulent Morten Hass Tre budskaber Rammearkitekturen er kommunernes fælles krav og infrastruktur Hvert fælles projekt udbygger rammearkitekturen Når ny fælles

Læs mere

FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN

FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN GOVERNANCE, MÅL OG INDHOLD FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN Proces for udarbejdelse af vision og målbillede for rammearkitekturen Fase 1 (november): Afklaring af vision Workshop om

Læs mere

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 1 Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 AGENDA RUNDT OM FDA RAMMEARKITEKTUR Strategi og styring Indhold og metode Anvendelse og værdi Status og næste

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Digitaliseringsstrategi UDKAST Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde om digitalisering - infrastrukturen...5 3. Borgerbetjening

Læs mere

It-Arkitekturrådets møde 28. februar Effektmåling af rammearkitektur

It-Arkitekturrådets møde 28. februar Effektmåling af rammearkitektur www.pwc.dk It-Arkitekturrådets møde 28. februar Effektmåling af rammearkitektur Revision. Skat. Rådgivning. Interviews og workshop har været primær input til udarbejdelsen af målepunkter, som har haft

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 10.6.2014 De 5 digitaliseringsmål

Læs mere

Introduktion Fokusområde: Kendskab Fokusområde: Kompetencer Fokusområde: Succes sammen Fokusområde: Politisk dagsorden...

Introduktion Fokusområde: Kendskab Fokusområde: Kompetencer Fokusområde: Succes sammen Fokusområde: Politisk dagsorden... N OT AT Kriterier for evaluering af indsatserne i Kommunernes It-Arkitekturråd det første år Introduktion... 2 Kendskab... 2 Kompetencer... 4 Succes sammen... 5 Politisk dagsorden... 7 Dagsorden i medierne...

Læs mere

DHUV ARKITEKTURRAPPORT

DHUV ARKITEKTURRAPPORT DHUV ARKITEKTURRAPPORT Agenda Baggrund for projektet Projektoverblik (incl. rammearkitektur) Høringssvar Evt. DHUV-projektet har til Arkitekturrådet udarbejdet en arkitekturrapport. Rapporten beskriver

Læs mere

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK Henriette Günther Sørensen, KL Fagligt forum for 7-arkivernes medarbejdere 14. september 2016 Fælles vision for digitalisering Det fælleskommunale arbejde med

Læs mere

Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur

Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 5 Punkt 13 Projektbeskrivelse Relancering af wikien for den fælleskommunale rammearkitektur Sammenfatning Projektets første fase skal afdække grundlaget for og stille forslag til den efterfølgende

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi 2016-2020 Godkendt af byrådet den 13.03.2017 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Strategiske fokuspunkter Digital kultur, kompetence

Læs mere

PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA)

PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA) PROGRAMSTATUS FOR SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN (SAGERA) Programstatus Tværgående programstatus v. Jan Projekt 1: Governance, mål og indhold i rammearkitektur v. Vibeke Normann Projekt 3:

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND I Hjørring Kommune vil vi

Læs mere

LOKAL OG DIGITAL - ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK

LOKAL OG DIGITAL - ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK V. PIA FÆRCH (PAH@KL.DK) KONTORCHEF, KL 1 FÆLLESKOMMUNAL DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-2020 UDGANGSPUNKT FOR DEN NYE STRATEGI Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2011-2015 Fælles beslutnings- og

Læs mere

GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET

GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET GENNEMGANG AF FORSLAG TIL REVIDERET KOMMISSORIUM FOR IT- ARKITEKTURRÅDET 17. Møde i Kommunernes It-Arkitekturråd, fredag d. 4. marts 2016 Vibeke Normann Oversigt over afsnit Baggrund Rammearkitekturen

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen. Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL

Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen. Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL INDSÆT EMNE INDSÆT TITEL DAGENS PROGRAM INITIATIVER I DEN FÆLLESKOMMUNALE

Læs mere

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther Agenda Intro - hovedbudskaber Kort om rammearkitektur Status for Støttesystemer, Serviceplatform m.v.

Læs mere

EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER EFFEKTMÅLING AF INITIATIVET SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN

EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER EFFEKTMÅLING AF INITIATIVET SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER EFFEKTMÅLING AF INITIATIVET SAMMENHÆNG OG GENBRUG MED RAMMEARKITEKTUREN EFFEKTMÅLING DREJEBOG FOR KVANTITATIVE MÅLEPUNKTER Udarbejdelsen af denne drejebog Formål Tilgang

Læs mere

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune Arkitekturprincipper 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt

Læs mere

Dialogmøde. Styrket samarbejde om fremtidens infrastruktur for telesundhed. d. 2. november 2015

Dialogmøde. Styrket samarbejde om fremtidens infrastruktur for telesundhed. d. 2. november 2015 Dialogmøde Styrket samarbejde om fremtidens infrastruktur for telesundhed d. 2. november 2015 Velkomst og rammesætning Lars Ole Dybdal It-direktør Region Midtjylland Agenda 12.30 Velkommen og rammesætning

Læs mere

Fra hvidbog til rammearkitektur FDA konferencen v Michael Bang Kjeldgaard

Fra hvidbog til rammearkitektur FDA konferencen v Michael Bang Kjeldgaard FDA2018 2 Fra hvidbog til rammearkitektur FDA konferencen 2018 v Michael Bang Kjeldgaard Agenda Strategi Begreber Indhold Anvendelse Styring 3 4 FDA Rammearkitekturs rolle Understøtte fælles forretningsmål

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Phn, 22. februar 2012 Baggrund Sekretariatet iværksætter i 2012 en evaluering af rådets arbejde

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Justeret november 2016 Digitaliseringsstrategi UDKAST TIL OPDATERING Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 0. Forord...3 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune 2016-2020 1 1. Indledning Danmark fik sin første digitaliseringsstrategi for den offentlige sektor i 2001. Staten, regionerne og kommunerne har siden i fællesskab

Læs mere

OS2Kravmotor v. Thomas Martinsen / It-arkitekt DIGIT

OS2Kravmotor v. Thomas Martinsen / It-arkitekt DIGIT OS2Kravmotor v. Thomas Martinsen / It-arkitekt DIGIT Agenda Hvad indeholder kravmotoren og hvordan er den bygget op? Overvejelser om at udbrede scope til funktionelle krav. Åbner OS2kravmotor muligheder

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET VERSION, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016

KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET VERSION, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016 KOMMISSORIUM FOR KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD REVIDERET KOMMISSORIUM, VEDTAGET AF KL S DIREKTION DEN 5. APRIL 2016 Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Den fælleskommunale rammearkitektur...3 Formål...4 Mandat...4

Læs mere

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Besluttet 18. august 2014 Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Baggrund Der investeres massivt i digitalisering af den kommunale sektor. Der er forventning og krav om, at digitaliseringen

Læs mere

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT SAPA overblik på et øjeblik Kenneth Møller Johansen, KOMBIT 1 Om forprojektet for SAPA Hvorfor? Del af Udbudsplanen for monopolområderne (ejes af KL, udføres af KOMBIT) Udbudsplanen skal iværksætte it-projekter,

Læs mere

SAGERA PROJEKT 1 IT-ARKITEKTURRÅDET

SAGERA PROJEKT 1 IT-ARKITEKTURRÅDET SAGERA IT-ARKITEKTURRÅDET 06.12.18 Styringsmodel for indhold på INFO for rammearkitekturen INFO.rammearkitekur.dk Optaget i rammearkitekturen Forslag til nyt indhold På vej (overblik) Laboratorium / prototyper

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Odder Kommune

Digitaliseringsstrategi Odder Kommune Digitaliseringsstrategi Odder Kommune Dokumentnr.: 727-2016-159853 side 1 Opbygning af digitaliseringsstrategien: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune tager udgangspunkt i både Odder Kommunes generelle

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Kommissorium for Kommunernes it-arkitekturråd

Kommissorium for Kommunernes it-arkitekturråd Godkendt 3. oktober 2011 Kommissorium for Kommunernes it-arkitekturråd Baggrund En helt ny æra for it-understøttelsen af den kommunale sektor er indledt med salget af KMD og i forbindelse med den netop

Læs mere

PARADIGMESKIFTET - en grundfortælling

PARADIGMESKIFTET - en grundfortælling PARADIGMESKIFTET - en grundfortælling MODEL TIL HÅNDTERING AF FREMTIDENS DIGITALE UDFORDRINGER. UDARBEJDET I ET SAMARBEJDE MELLEM SORØ OG RINGSTED KOMMUNE. EXECUTIVE SUMMARY Et paradigmeskift er et skift

Læs mere

OS2KITOS. Kommunernes IT OverbliksSystem

OS2KITOS. Kommunernes IT OverbliksSystem OS2KITOS Kommunernes IT OverbliksSystem Formål Leverancer Succeskriterier Moving target, men som de langt hen ad vejen er blevet kommunikeret indtil nu! Idé Fælles kommunal digitaliseringsstrategi Indsatsområde

Læs mere

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER ARKITEKTURPRINCIPPER 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt digitalt samarbejde

Læs mere

Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal

Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal BAGGRUND OG MÅLSÆTNINGER Vers. 0.95 Indholdsfortegnelse Hvad er IT-arkitektur?...2 Hvorfor IT-arkitektur?...2 Digitaliseringsstrategien er vort udgangspunkt...4

Læs mere

Fra specifikation til anskaffelse

Fra specifikation til anskaffelse 10. juni 2015 Fra specifikation til anskaffelse Ny løsning XX www.rammearkitektur.dk Hvordan kommer vi fra papir til den konkrete digitale løsning? Hvordan får kommunen værdi ved at bruge og bidrage til

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA MARTS 2019 STRATEGI PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD STRATEGI FOR KL S ARBEJDE MED DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA 2 Forord Hvad kan jeg hjælpe dig med? Den digitale

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VISION: VI VIL HAVE TEKNOLOGI OG DIGITALISERING TIL AT SKABE SELVVÆRD OG SAMMENHÆNG FOR MENNESKER Teknologi og digitale løsninger

Læs mere

Bilag: Resultat af spørgeskemaundersøgelse

Bilag: Resultat af spørgeskemaundersøgelse Bilag: Resultat af spørgeskemaundersøgelse Hvad er din titel? Student senior it-konsulent It-udviklings- og digitaliseringskonsulent Projektleder IKT-driftchef Projektleder enterprise architect Systemadministrator

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

K KOMBiT. ?),c, l I rt-{ Indhold. Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen'

K KOMBiT. ?),c, l I rt-{ Indhold. Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen' ?),c, l -. - +1 I rt-{.. 40 K KOMBiT L Kommunernes it-fællesskab 26-09-2016 Sammenhæng og Genbrug med Rammearkitekturen Projekt 1' Governance, mål og indhold for rammearkitekturen' Forslag til arkitektur-

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

KOMMUNAL DIGITALISERING. v/thomas Rysgaard Christiansen

KOMMUNAL DIGITALISERING. v/thomas Rysgaard Christiansen KOMMUNAL DIGITALISERING v/thomas Rysgaard Christiansen Virkemidler Strategiske fokusområder Mission Vision KOMBITs vision er at give kommunerne frihed og muligheder i den digitale fremtid KOMBIT er kommunernes

Læs mere

SPOR 2: STØTTESYSTEMER

SPOR 2: STØTTESYSTEMER SPOR 2: STØTTESYSTEMER Organisering, opgaver og kompetencer V/ Peter Hansen KOMBIT Kommunedage 1.-3. juni 2015 Indhold i sporet I dette spor ser vi nærmere på kommunernes organisering af støttesystemerne,

Læs mere

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS 2019 Forretningsudvikler Tomas Volf HVAD ER DEN FÆLLESKOMMUNALE INFRASTRUKTUR? - DEN KORTE VERSION Serviceplatformen Støttesystemerne Datakilder Datakunder Grunddata:

Læs mere

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform Roadmap for VERA Q3 2015 Rettighed Q2 2015 Klassifikation Q1 2015 Organisation Beskedfordeler Q4 2014 platform Indledning Kommunerne i Vendssyssel ønsker at etablere en moderne infrastruktur til at understøtte

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 ETABLÉR DIGITALT STRATEGISK LEDERSKAB KOMBINERET MED EN EKSPLICIT KOBLING TIL VÆRDISKABELSE Den offentlige sektor er under forandring.

Læs mere

Automatisering og datakvalitet i it-systemer

Automatisering og datakvalitet i it-systemer RIGSARKIVETS KONFERENCE 2017 - KVALITET I OFFENTLIGE FORVALTNINGSDATA Automatisering og datakvalitet i it-systemer Hvad betyder kvaliteten, når borgeren skal have adgang til egne sager? Henrik Brix, Favrskov

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K

Læs mere

OS2KITOS. Kommunernes IT OverbliksSystem

OS2KITOS. Kommunernes IT OverbliksSystem OS2KITOS Kommunernes IT OverbliksSystem Dagsorden Formål og Status Udbudsproces OS2KITOS version 2 Vision for den enkelte kommune At skabe et grundlag for, at både IT og forretningen kan: Skabe overblik

Læs mere

Velkommen. Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-

Velkommen. Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016- Velkommen Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 "Lokal og digital - et sammenhængende Danmark". Med henblik på det videre arbejde med strategien

Læs mere

BORGERBETJENING 3.0 NY FÆLLESKOMMUNAL HANDLINGSPLAN BORGERBETJENING. Temadag om ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi

BORGERBETJENING 3.0 NY FÆLLESKOMMUNAL HANDLINGSPLAN BORGERBETJENING. Temadag om ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi BORGERBETJENING 3.0 Temadag om ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi DEN KOMMENDE TIMES PROGRAM Hvor er vi i dag hvor skal vi hen Intro til indsatsområderne: Adgang til egne data Digital Post KOMHEN

Læs mere

1. ordinære møde og social-fagligt døgn i Kommunernes It-Arkitekturråd

1. ordinære møde og social-fagligt døgn i Kommunernes It-Arkitekturråd R EFERAT 1. ordinære møde og social-fagligt døgn i Kommunernes It-Arkitekturråd Mødet blev afholdt fra onsdag den 7. marts 2012, kl. 14.00 til torsdag den 8. marts 2012, kl. 14.00. 1. Velkomst... 2 2.

Læs mere

Økonomiudvalget godkendte på mødet den 17. marts 2015 Digitaliseringsstrategi

Økonomiudvalget godkendte på mødet den 17. marts 2015 Digitaliseringsstrategi Notat Vedrørende: Opfølgning pr. 2016 på Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Sagsnavn: Opfølgning på Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Sagsnummer: 85.13.00-G01-1-16 Skrevet af: Bent Højlund E-mail: bh@randers.dk

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? 1 19.06.2018/Pia

Læs mere

Gevinstrealisering. Arbejdsgruppe under Leverandørforum. KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 22. april 2015

Gevinstrealisering. Arbejdsgruppe under Leverandørforum. KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 22. april 2015 KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 22. april 2015 Gevinstrealisering Arbejdsgruppe under Leverandørforum Afrapportering fra arbejdsgruppe om gevinstrealisering v/kaare Pedersen, projektchef,

Læs mere

Digitalisering af straffeattester

Digitalisering af straffeattester Digitalisering af straffeattester Baggrund Når kommunerne skal ansætte nye medarbejdere, skal der indhentes straffeattester, og hvis medarbejderne skal arbejde med børn og unge, skal der samtidig indhentes

Læs mere

Governance - borgervendt selvbetjening

Governance - borgervendt selvbetjening Governance - borgervendt selvbetjening KL netværksmøde, april 2014 /Anna Sofie Almegaard 1 Hvad sker i Københavns Kommune Historien bag Organisering og samarbejde Governance overblik over løsninger, principper,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Realisering af gevinster på Sag- og Dokumentområdet

Realisering af gevinster på Sag- og Dokumentområdet Realisering af gevinster på Sag- og Dokumentområdet Baggrund... 2 Formål... 2 Hovedresultater/leverancer og succeskriterier... 2 Vision... 2 Mål (kortsigtet)... 3 Strategi for udførelsen af arbejdet med

Læs mere

BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV

BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV SESSION FÆLLESKOMMUNALE INITIATIVER BORGERNE SKAL VIDEST MULIGT MESTRE EGET LIV Den 7. december 2015 SESSION FÆLLESKOMMUNALE INITIATIVER Agenda 1. Kort om mål og indsatser på social og sundhedsområdet

Læs mere

Balancen mellem de interne nødvendigheder og de eksterne påvirkninger reguleres i kommunens it-strategi som præsenteres herunder.

Balancen mellem de interne nødvendigheder og de eksterne påvirkninger reguleres i kommunens it-strategi som præsenteres herunder. It-strategi 1.0 Indledning Flere og flere forretningsprocesser i kommunerne stiller krav til it-understøttelse, og der er store forventninger til at den offentlige sektor hænger sammen inden for it-området.

Læs mere

KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0

KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0 KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER Version 2.0 Støttesystemer er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og blandt andet få adgang til relevante data.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN!

KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! KL SEPTEMBER 2019 BORGERBLIKKET GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! 2 GIV BORGEREN OVERBLIK SÅDAN! Borgerne skal opleve en kommunal sektor, der skaber tillid og tryghed, hvor borgeren i højere grad oplever gennemsigtighed

Læs mere

Kommuner og leverandører, der gerne vil udvikle og have indflydelse på fremtidens offentlige digitalisering

Kommuner og leverandører, der gerne vil udvikle og have indflydelse på fremtidens offentlige digitalisering Kommuner og leverandører, der gerne vil udvikle og have indflydelse på fremtidens offentlige digitalisering Jens Kjellerup jeh2@balk.dk @KjellerupJens Agenda OS2s baggrund, formål OS2s organisering OS2Kitos

Læs mere