Dette blogindlæg er oprindeligt en LinkedIn-artikel, delt den 14. september 2018.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette blogindlæg er oprindeligt en LinkedIn-artikel, delt den 14. september 2018."

Transkript

1 Dette blogindlæg er oprindeligt en LinkedIn-artikel, delt den 14. september Af Centerchef Dorte Bukdahl og Projektchef Robin Vickery Copenhagen Dome Videnscenter for Socialøkonomi Hvad byder fremtiden på for socialøkonomi? Copenhagen Dome - Videnscenter for Socialøkonomi afholdt d. 10. sept sammen med KL en konference om socialøkonomisk virksomhed og kommunernes rolle. Inspireret af konferencen giver vi et bud på, hvad fremtiden byder på af muligheder for socialøkonomien. Hvad bliver kommunernes rolle? Hvor bliver virksomhederne udfordret? Meget tyder på, at socialøkonomi i Danmark har passeret et peak point på den klassiske hype kurve. For ca. 3-4 år siden var socialøkonomi et område med stor politisk bevågenhed. Både staten og kommunerne prioriterede området. Der blev oprettet et nationalt Vækstcenter, der blev afsat mange midler til området i Den Sociale Kapitelfond og i kommunerne var det et hyppigt tema i skåltalerne. Der var på det tidspunkt også en del kommuner, der lagde strategier for kommunens arbejde med socialøkonomi. Som det ofte sker med med nye koncepter og bevægelser i den offentlige sektor, så kommer der et tilbageslag, når det viser sig ikke at være så nemt, som de store visioner lagde op til. Dette kan i første omgang føre til en skuffelse og et decideret lavt hype niveau. Derefter følger måske mere realistiske forventninger til konceptet, og man begynder at se de mere konkrete resultater.

2 Socialøkonomiens hypekurve Hvor er socialøkonomien i dag på hypekurven som illustreret ovenfor? Måske har vi været i et lavpunkt, der bl.a. kom til udtryk ved, at Det Nationale Vækstcenter lukkede. Men samtidigt har en del kommuner arbejdet ambitiøst videre. Der er derfor meget der tyder på, at socialøkonomien nu er nået et mere modent niveau, hvor det ikke længere er skåltalerne, der tæller, men derimod de konkrete resultater. Et af de gode eksempler er Silkeborg Kommune, der for nylig har beregnet, at deres socialøkonomiske indsats har sparet kommunen for 5,5 millioner på overførselsindkomster. Dette er endda kun den rene beskæftigelsesbundlinie - der er også en række andre gevinster for kommunen. Silkeborg er et eksempel på en kommune, der har sat handling bag ordene. En del andre kommuner har tilsvarende ambitiøse strategier, der formår at skabe jobs til mennesker, der ellers har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Dog er det, som professor Anker Brink Lund pointerede på konferencen, måske kun omkring 20 kommuner, der idag virkelig vil det her. Så der er stadig meget at hente ved, at flere kommuner bliver ambitiøse. Efterhånden som resultaterne begynder at vise sig, er det muligt at flere kommuner vil følge trop. Ikke som resultat af en generel hype, eller fordi socialøkonomi er det aktuelle modelune, men derimod fordi, at de kan se de konkrete fordele i form af øget arbejdsudbud, højere beskæftigelse, sparede overførselsindkomster, en aktiv socialpolitik, regionaludvikling mm.

3 Sektorudfordringen i kommunerne Hvordan kan socialøkonomiske virksomheder vise den værdi de skaber overfor kommunen? Og hvordan kan kommunen vurdere værdien af socialøkonomien samlet set? Der er generel enighed om, at det er en udfordring, at få synliggjort den samlede værdi af socialøkonomi i kommunen. Det skyldes blandt andet, at den værdi der skabes af socialøkonomiske virksomheder, vil lande i forskellige forvaltninger. Efterhånden som socialøkonomien er blevet mere moden, bliver det tydeligt, at den skaber værdi på flere planer i kommunen: Modellen illustrerer, at forskellige gevinster vedrører forskellige forvaltninger og afdelinger i kommunerne. Blandt de socialøkonomiske virksomheder er det erfaringen, at der ofte fokuseres ensidigt på beskæftigelseseffekten, mens de andre dimensioner let falder ud af ligningen. Det skyldes nok, at socialøkonomi som fagområde ofte er placeret i beskæftigelsesforvaltningen. Derimod vil eksempelvis socialforvaltningen som regel ikke være særligt involveret i indsatsen. Det er ellers meget sandsynligt, socialøkonomien bidrager til, at psykisk sårbare eller mennesker med et handicap får en fod indenfor i et arbejdsfælleskab, og at trækket på de sociale ydelser af den vej vil mindskes. Det bliver derfor vigtigt i fremtiden, at blive bedre til at vise værdien af socialøkonomiens forskellige bundlinjer - også på tværs af sektorer i kommunerne. Af samme årsag er det vigtigt, at det strategiske arbejde med socialøkonomien placeres højt i forvaltningshierarkiet og at der er et stærkt ejerskab for socialøkonomi hos direktion og politikere i kommunen. Ellers er der en risiko for, at socialøkonomi udelukkende er i fokus i beskæftigelsesforvaltningen.

4 Effektmåling og økonomiske beregninger Direktør Christian Harsløff fra Roskilde Kommune pointerede på konferencen, at der aktuelt er et stigende politisk fokus på netop beskæftigelse. Derudover kan vi forvente, at man i stigende grad skal kunne vise, at socialøkonomiske virksomheder i kommunerne er en god social investering. Der er for tiden en del fokus på den såkaldte SØM-model, der udregner de forventede økonomiske effekter. Måske vil det i højere grad blive et krav, at socialøkonomiske virksomheder kan vise deres værdi i den slags økonomiske modeller. Det kan vise sig at være svært, netop fordi de sociale gevinster spreder sig over væsentlig flere faktorer, end det er muligt at indregne i en SØM model. Flere socialøkonomiske virksomheder forsøger at vise effekten af det, som de skaber. På konferencen fortalte direktør for den socialøkonomiske virksomhed Incita, Christina Grøntved, at de er på vej med en undersøgelse af effekterne af deres arbejde. Et andet eksempel er Settlementet på Vesterbro, der er i gang med et større forskningsprojekt sammen med VIVE, der både kvalitativt og som effektstudie undersøger, hvad der kommer ud af deres forløb. Uafhængig eller afhængig af kommunen? Der er delte holdninger til, om socialøkonomiske virksomheder skal gøre sig fuldt uafhængig af kommunen, så de fungerer på rene markedsvilkår, eller om kommunens indkøb af ydelser og forløb er en naturlig del af forretningen. Ser man udover det socialøkonomiske landskab i Danmark, får en stor del af virksomhederne deres indkomst fra salg af uddannelses- og beskæftigelsesforløb til kommunerne. Der indgår også almindelige indtægter fra salg, men i realiteten er det en "mosaikøkonomi" sammensat af begge typer indtægter - og ofte også suppleret af fondsmidler. Diskussionen omkring uafhængighed eller afhængighed dækker måske over, at socialøkonomi er en bred betegnelse, der spænder over meget forskellige typer af virksomheder. Nogle sælger primært serviceydelser, andre sælger primært varer. Nogle har fokus på, at få udsatte i beskæftigelse andre har fokus på at sende penge til Afrika. Nogle driver virksomhed i stor skala og andre er små startup's med social profil. Denne diversitet kan være årsagen til, at det kan være svært for mange kommuner at lave en strategi - fordi socialøkonomi ikke er en entydig størrelse, og fordi der er mange måder den kan tænkes ind i kommunens aktiviteter. I fremtiden bliver det derfor vigtigt at formidle tydeligt, at selvom socialøkonomiske virksomheder har nogle fælles kernelementer, så er der mange forskellige typer virksomheder, målgrupper, indtægter og formål.

5 Hvor skal vi tage fat? Kommunernes store og svære opgave er at tænke socialøkonomien på tværs af sektorer. Den skal placeres i et samarbejde mellem beskæftigelsesforvaltning, socialforvaltning, erhvervsafdeling, regional udvikling, udbud og indkøb. Der er flere bundlinjer, og strategien skal tage højde for dette. De socialøkonomiske virksomheder er nød til at kaste sig mere aktivt ind i kampen for, at vise værdien af deres arbejde. Hvis denne opgave udelukkende overlades til kommunerne, er det sandsynligt, at det ensidigt bliver en beskæftigelseseffekt, der afgør om socialøkonomi prioriteres i kommunerne. Copenhagen Dome arbejder for mere socialøkonomi i Danmark, og vi vil derfor også forfølge disse mål. Du kan læse mere om vores arbejde på copenhagendome.dk.

Sociale indsatser kan ikke skabe mirakler på den halve tid

Sociale indsatser kan ikke skabe mirakler på den halve tid Denne artikel blev bragt i Altinget d. 1. november 2018 Sociale indsatser kan ikke skabe mirakler på den halve tid DEBAT: Kære Politikere. Lad os få et realistisk og nuanceret billede af de sociale indsatser.

Læs mere

SØM Den Socialøkonomiske Investeringsmodel. Rasmus Høbjerg Jacobsen

SØM Den Socialøkonomiske Investeringsmodel. Rasmus Høbjerg Jacobsen SØM Den Socialøkonomiske Investeringsmodel Rasmus Høbjerg Jacobsen Stofmisbrug 2018 Status for SØM 1. SØM på voksenområdet Færdig og offentliggjort d. 17. januar (https://socialstyrelsen.dk/tvaergaende-omrader/socialstyrelsensviden/som)

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Boligsocial årskonference 12 - socialøkonomien set indefra! Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton

Boligsocial årskonference 12 - socialøkonomien set indefra! Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton Boligsocial årskonference 12 - socialøkonomien set indefra! Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton Place de Bleu designer, producerer og sælger bl.a. boliginteriør, håndlavet i hjertet af Cph Opkvalificerer

Læs mere

Sociale og socialøkonomiske virksomheder -Resultater og vilkår Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton

Sociale og socialøkonomiske virksomheder -Resultater og vilkår Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton Sociale og socialøkonomiske virksomheder -Resultater og vilkår Place de Bleu en case! v. Trine Alette Panton Place de Bleu designer, producerer og sælger bl.a. boliginteriør Opkvalificerer og beskæftiger

Læs mere

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats -, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...- 2 - INTRODUKTION...- 3 - PROCESPLANENS OPBYGNING...- 3 - TIDSPLAN

Læs mere

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Udenforskabets pris og Skandia-modellen Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Et samarbejde mellem: Skandia sætter fokus på sociale investeringer

Læs mere

Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune. januar marts Side 1 af 5

Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune. januar marts Side 1 af 5 Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune januar marts 2019 Side 1 af 5 Afsæt for besøgsrunden Formand for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget

Læs mere

Business case Minifleksjob

Business case Minifleksjob Business case Minifleksjob Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: Odense Kommune har erfaringer med projekt "Mini-fleksjob", der har til formål at nedbringe antallet af ledige fleksjobvisiterede

Læs mere

Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere

Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: Odense skal anvende de mest effektive værktøjer til at få ledige i arbejde. Den gode motiverende

Læs mere

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel SØM. Hans Hummelgaard Forsknings- og analysechef for VIVE Effektmåling

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel SØM. Hans Hummelgaard Forsknings- og analysechef for VIVE Effektmåling Den Socialøkonomiske Investeringsmodel SØM Hans Hummelgaard Forsknings- og analysechef for VIVE Effektmåling Baggrund for udviklingen af SØM Stigende interesse hos politikerne for de økonomiske konsekvenser

Læs mere

Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Procesplan for den socialøkonomiske indsats Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 KOLDING KOMMUNE - BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN Indholdsfortegnelse Introduktion...

Læs mere

Baggrundsinformation

Baggrundsinformation Baggrundsinformation KOM STÆRKT FRA START Kompetence og startkapital til sociale iværksættere FÅ HJÆLP TIL BEDRE RESULTATER Forretningsudvikling for socialøkonomiske virksomheder Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S KAN et - Sat på spidsen i Simulatorhallen 1 Artiklen udspringer af en intern nysgerrighed og fascination af simulatorhallen som et

Læs mere

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Mange borgere i Danmark er på overførselsindkomst, og det offentlige bruger store summer på disse grupper. Men selv de mest udsatte ledige indeholder

Læs mere

socialøkonomiske virksomheder

socialøkonomiske virksomheder 10 STRATEGI socialøkonomiske virksomheder // SOCIAL ANSVARLIGHED SKAL GØRE EN FORSKEL København har vedtaget en strategi for socialøkonomiske virksomheder. København vil med strategien sætte fokus på dén

Læs mere

Visioner for samskabelse myte eller realitet?

Visioner for samskabelse myte eller realitet? Visioner for samskabelse myte eller realitet? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Myterne Foreningsliv og frivillighed (citat fra Danmarkskanon

Læs mere

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker Politik for det rummelige arbejdsmarked - et arbejdsliv til alle mennesker Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: skabe vækst i mængden af rummelige job & opgaver, så der bliver mere efterspørgsel

Læs mere

ledigheden, øge beskæftigelsen og bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet, såfremt der investeres i projektet.

ledigheden, øge beskæftigelsen og bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet, såfremt der investeres i projektet. Business case Minifleksjob Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: Personer, som er visiteret til et fleksjob, må ikke blot ende på ledighedsydelse. Odense Kommune gør en stor indsats på området,

Læs mere

Hvor skal systemforandringer komme fra?

Hvor skal systemforandringer komme fra? Hvor skal systemforandringer komme fra? Udgivet den 15. marts 2019 Af Dorte Bukdahl og Robin Vickery, hhv. centerchef og projektchef i Copenhagen Dome, Videnscenter for Socialøkonomi Det er 31. januar

Læs mere

Effektstyring og læring i Socialforvaltningen i Københavns Kommune

Effektstyring og læring i Socialforvaltningen i Københavns Kommune Effektstyring og læring i Socialforvaltningen i Københavns Kommune Kontorchef Dorte Bukdahl, Oktober 2012 Hvordan effektstyrer SOF? De 10 pejlemærker Flere hjemløse får og fastholder egen bolig Flere udsatte

Læs mere

Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune

Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune Workshop 1 Rehabilitering som afsæt Vært Odense og Aalborg Kommune Odense og Aalborg præsenterer tilgange til rehabilitering af unge mennesker med sociale udfordringer (f.eks. psykiske) med svag tilknytning

Læs mere

FREMTIDENS KOMPETENCER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET

FREMTIDENS KOMPETENCER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET SESSION 5 BESKÆFTIGELSESTRÆF 17 REND MIG I TRADITIONERNE FREMTIDENS KOMPETENCER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET v. Andreas Nikolajsen, partner, Deloitte Consulting Kristian Seerup, manager, Deloitte Consulting

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

SØM i praksis. Ved Martin Bilberg. Kontorchef, Ressourcestyring Socialforvaltningen. Aarhus Kommune

SØM i praksis. Ved Martin Bilberg. Kontorchef, Ressourcestyring Socialforvaltningen. Aarhus Kommune SØM i praksis Ved Martin Bilberg Kontorchef, Ressourcestyring Socialforvaltningen Aarhus Kommune Fokus på sociale investeringsmodeller og Aarhus Intentionen med SØM i kommunerne SØM kan bidrage til, at

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål November 2016

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål November 2016 Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers

Læs mere

VÆRKTØJ TIL KOMMUNERNE ANALYSE AF DE ØKONOMISKE KONSEKVENSER PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE

VÆRKTØJ TIL KOMMUNERNE ANALYSE AF DE ØKONOMISKE KONSEKVENSER PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE Til Social- og Integrationsministeriet Dokumenttype Vejledning til kommuneværktøj Dato Februar 2011 VÆRKTØJ TIL KOMMUNERNE ANALYSE AF DE ØKONOMISKE KONSEKVENSER PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE INDLEDNING

Læs mere

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Bilag 2 Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Handicaprådet i Københavns Kommune Handicaprådet finder det positivt, at der i handleplanen er fokus på, at borgerne skal opleve en helhed

Læs mere

DEN RIGTIGE VEJ TIL JOB

DEN RIGTIGE VEJ TIL JOB REGISTRERET SOCIALØKONOMISK VIRKSOMHED RELATIONSVÆRKET IVÆRKSÆT DIT POTENTIALE DEN RIGTIGE VEJ TIL JOB Med fokus på individuelle, skræddersyede løsninger kommer vi altid sikkert i mål MÅLRETTET BESKÆFTIGELSE

Læs mere

UANSET MÅLGRUPPEN HAR MPROVE ALTID SAMME FOKUS

UANSET MÅLGRUPPEN HAR MPROVE ALTID SAMME FOKUS UANSET MÅLGRUPPEN HAR MPROVE ALTID SAMME FOKUS Gennem mange års erfaring indenfor beskæftigelsesrettede forløb, har vi udviklet en række forskellige forløb for borgere visiteret til fleksjob, aktivitets-

Læs mere

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune 2016-2020 Motivation hvorfor fremme socialøkonomi og hvad er visionen I Horsens Kommune ønsker vi at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige

Læs mere

VELFÆRDSSTATENS MÅDER AT STØTTE BORGERE MED KOMPLEKSE PROBLEMER

VELFÆRDSSTATENS MÅDER AT STØTTE BORGERE MED KOMPLEKSE PROBLEMER VELFÆRDSSTATENS MÅDER AT STØTTE BORGERE MED KOMPLEKSE PROBLEMER OM PROJEKTET Projektet handler om velfærdsstatens måder at hjælpe borgere med komplekse problemer Borgere med komplekse problemer er i dette

Læs mere

BTU - Brobygningsforløb 2018

BTU - Brobygningsforløb 2018 BTU - Brobygningsforløb 218 Økonomiske konsekvenser af indsatsen beregnet med SØM Version 1.2 af SØM udgivet 9. maj 218. Version 1.2 af Vidensdatabasen udgivet 9. maj 218. Notat 24-5-218 Udarbejdet af:

Læs mere

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Forestil dig en virksomhed, der tjener penge på almindelige markedsvilkår

Læs mere

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder?

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke

Læs mere

Business case Efterværn

Business case Efterværn Business case Efterværn Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: Det går den rigtige vej med at få udsatte ledige til at rykke sig i retning mod arbejdsmarkedet og uddannelse. Opgørelser viser

Læs mere

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 25. april 2017 Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 1. Indledning Dette notat indeholder Københavns Kommunes, Roskilde kommune, Region Hovedstadens

Læs mere

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække:

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 25. marts 2019 Udlejningsaftalen 2019-2023 - kort fortalt Københavns Kommune og de almene boligorganisationer, organiseret

Læs mere

Præsentation til Handicaprådet. Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed

Præsentation til Handicaprådet. Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed Præsentation til Handicaprådet Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed Politiske målsætninger - Sociale indsatser på voksenområdet Målsætninger: Fokus på borgerens samlede livssituation. Sammenhæng

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

Ineva Innovativ Evaluering ineva.dk Princippet for gode mål

Ineva Innovativ Evaluering ineva.dk Princippet for gode mål Princippet for gode mål Princip 1: Udarbejd mål der betyder noget for dem der gør arbejdet Mål bliver tit akademiske forklaringer, som dem der skal arbejde med dem har vanskeligt ved at se sig selv i Udarbejd

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

KANTINEDRIFT V/SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER

KANTINEDRIFT V/SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER KONCERNSERVICE Notat til potentialeafklaring vedr. konkurrenceudsættelse af kantinedrift Dato: 4. januar 2015 Sagsb.: sivkk Sagsnr.: 15/64951 Dir.tlf.: 72 36 23 84 E-mail: sivkk@holb.dk Afdeling: Indkøb

Læs mere

Notat. Kommentarer fra Beskæftigelsesforvaltningen til forslag fra SF om styrkelse af strategi og handlingsplan for socialøkonomiske.

Notat. Kommentarer fra Beskæftigelsesforvaltningen til forslag fra SF om styrkelse af strategi og handlingsplan for socialøkonomiske. Notat Emne: Kommentarer fra Beskæftigelsesforvaltningen til forslag fra SF om styrkelse af strategi og handlingsplan for socialøkonomiske virksomheder Til: Aarhus Byråd Den 25. februar 2014 1. Baggrund

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen?

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Indlæg til konference om frivillighed den 17. januar 2014 Mads Samsing HK Kommunal Før jeg kaster mig over det, jeg egentlig skal sige noget om nemlig

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS Baggrund og formål Holmstrupgård har siden 2012 haft et dagtilbud om beskæftigelsesrettede indsatser til unge med psykiatriske lidelser som

Læs mere

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019 Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Socialpolitik 2015-2019 ndhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer...7 Mødet mellem borger og kommune.. 8

Læs mere

Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning

Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning Rasmus Højbjerg Jacobsen CENTRE FOR ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH EN DEL AF COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL Program Hvem er jeg? Hvad er rationalet bag analyserne?

Læs mere

Stærk ledelse bag resultater. en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft

Stærk ledelse bag resultater. en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Stærk ledelse bag resultater en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Stærk ledelse bag resultater en undersøgelse af virksomheders ledelseskraft Når vi matcher virksomheder og kandidater, møder

Læs mere

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN DIREKTIONENS STRATEGIPLAN INDLEDNING Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2015 og 2016. Direktionen har arbejdet med emnet hen over efteråret for at afklare

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed

Socialøkonomisk virksomhed Socialøkonomisk virksomhed Case - Magneten René Risom Johansen & Jens Christian Kobberø 50i180 i Frederiksberg Kommune Marts 2015 Indledning Denne rapport er blevet til under projektet 50 akademikere i

Læs mere

Hvorfor betale for aktiviteter, når man kan betale for resultater?

Hvorfor betale for aktiviteter, når man kan betale for resultater? Hvorfor betale for aktiviteter, når man kan betale for resultater? EY s Infrastructure Advisory ey.com/dk Hvorfor betale for aktiviteter, når man kan betale for resultater? Offentligt-privat samarbejde

Læs mere

Business case Individuelle midler til opkvalificering af ledige

Business case Individuelle midler til opkvalificering af ledige Business case Individuelle midler til opkvalificering af ledige Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: I Odense skal der gøres en ekstraordinær indsats for at øge de lediges mobilitet. Som

Læs mere

Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/ Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed

Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/ Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/1 2019 Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed Beskæftigelsesområdets kerneopgaver 1. Hjælp til ledige

Læs mere

Notat vedr. beskæftigelsesministeriets benchmark-model

Notat vedr. beskæftigelsesministeriets benchmark-model Notat vedr. beskæftigelsesministeriets benchmark-model Sagsnr. 15.00.00-A00-22-18 Dato: 20.12.2018 Bilaget omhandler Baggrunden og formålet med Beskæftigelsesministeriets benchmark-model Gennemgang af

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Hvis det er tilfældet, hvilke udfordringer drejer det sig om? Grundet sagens aktualitet, ønskes meget gerne et hurtigt svar.

Hvis det er tilfældet, hvilke udfordringer drejer det sig om? Grundet sagens aktualitet, ønskes meget gerne et hurtigt svar. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Andreas Keil, MB E-mail: Andreas_Keil@br.kk.dk 16. november 2017 Sagsnr. 2017-0124645 Dokumentnr. 2017-0124645-124 Kære Andreas

Læs mere

BI5: Investering i lavere sagsstammer

BI5: Investering i lavere sagsstammer KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen BUDGETNOTAT BI5: Investering i lavere sagsstammer Baggrund Som en del af budgetaftalen for 2017 blev det besluttet at det skal undersøges,

Læs mere

Indstilling. Indikator for udviklingen i fattigdom i Aarhus kommune. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Indikator for udviklingen i fattigdom i Aarhus kommune. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 23. november 2011 Aarhus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Sociale Forhold og Beskæftigelse 1. Resume. Denne indstilling

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan?

Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan? Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? En socialøkonomisk virksomhed fungerer på samme vilkår som traditionelle virksomheder men bruger sit overskud på

Læs mere

Break out session. Samfundsøkonomiske gevinster - Sæt tal på virksomhedernes sociale ansvar

Break out session. Samfundsøkonomiske gevinster - Sæt tal på virksomhedernes sociale ansvar Break out session Samfundsøkonomiske gevinster - Sæt tal på virksomhedernes sociale ansvar Sæt mål for virksomhedens sociale ansvar v. Sven A. Blomberg Formand for VFSA Virksomheder repræsenteret i VFSA

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune

Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune Ringsted Kommune ønsker, at det skal være nemt, nyttigt og nærværende at kommunikere i og med kommunen. Kommunikation på baggrund af vision og strategi Ringsted

Læs mere

ASSERTIVE COMMUNITY TREATMENT

ASSERTIVE COMMUNITY TREATMENT ASSERTIVE COMMUNITY TREATMENT SOCIALFORVALTNINGEN Projekt for afprøvning af ACT-metoden over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug HVAD ER ACT? Det centrale i ACT-metoden er, at borgeren

Læs mere

Ledertræf i Region Nordjylland. Program 11.11.11

Ledertræf i Region Nordjylland. Program 11.11.11 Ledertræf i Region Nordjylland Program 11.11.11 LEDERTRÆF I REGION NORDJYLLAND Dagens ordstyrer er psykiatridirektør Per Lund Sørensen Kl. 8.15 Kl. 9.00 Kl. 9.10 Check ind og morgenmad Velkommen v. regionsdirektør

Læs mere

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 2. kontor - Aktivitetsparate og Sygedagpengemodtagere NOTAT 7. marts 2018 Svar til spørgsmål 10 Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

STRATEGI. Strategi for socialøkonomiske virksomheder 2016-2020

STRATEGI. Strategi for socialøkonomiske virksomheder 2016-2020 STRATEGI Strategi for socialøkonomiske virksomheder 2016-2020 Forord Baggrund Vækstudvalget drøftede på deres møde d. 3. februar 2015 socialøkonomiske virksomheder i forhold til at understøtte indsatsen

Læs mere

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Bilag 1: Bæredygtighedsplan 2017-20 - status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Strategisk fokus nr. Handling nr. Interessenter Økonomi Effektønske Status-indikator Handling - status

Læs mere

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje 1 Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje blev vedtaget af Byrådet den 30. januar

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

KANDIDAT- INFORMATIONSMØDER. www.ikast-brande.dk

KANDIDAT- INFORMATIONSMØDER. www.ikast-brande.dk KANDIDAT- INFORMATIONSMØDER SPILLEREGLER, PRÆMISSER og MATERIALER Pressen kan deltage fra kl.19.15 ok? Alle spørgsmål er velkomne! Referatforbud! IKKE et politisk møde IKKE et diskussionsforum Kun et

Læs mere

Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd og jobcenterchefer

Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd og jobcenterchefer Beskæftigelsesministeren Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk www.bm.dk CVR 10172748 Udmelding af beskæftigelsespolitiske mål for 2019 Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd

Læs mere

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014 Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Fra mødet om indsatsen for de jobparate blev de følgende pointer nævnt som

Læs mere

Udfordring: Ledige i Odense bliver indkaldt til færre samtaler end ledige i andre byer Odense sammenligner sig med.

Udfordring: Ledige i Odense bliver indkaldt til færre samtaler end ledige i andre byer Odense sammenligner sig med. Business case Boost af samtaler jobparate kontanthjælpsmodtagere Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation Odense Kommune har med landets tredjehøjeste ledighed en meget stor udfordring. Kommunens

Læs mere

Livet lige nu. Pension handler ikke kun om engang i fremtiden, men om det liv du lever lige nu.

Livet lige nu. Pension handler ikke kun om engang i fremtiden, men om det liv du lever lige nu. Livet lige nu Pension handler ikke kun om engang i fremtiden, men om det liv du lever lige nu. Skandia er der for dig, når det betyder noget. Nemlig nu. Velkommen i vores hus Forebyggelse er en investering,

Læs mere

Business case for Databasen Børns Sundhed, november 2016

Business case for Databasen Børns Sundhed, november 2016 Business case for, november 2016 Sammenfatning er parat til at løfte opgaven som leverandør af kommunale, regionale og nationale sundhedsprofiler på børn og unge. Profilerne udarbejdes i tæt samarbejde

Læs mere

Direktørforum i Aarhus-klyngen

Direktørforum i Aarhus-klyngen Direktørforum i Aarhus-klyngen Referat fra møde d. Side 1 af 5 Afbud: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, AUH Praktiserende læge Jette Kolding SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Punkt 1. Godkendelse

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Guide til standholdere

Guide til standholdere Guide til standholdere På Velfærdens Innovationsdag 2013 KONTAKT Anne Kjær Skovgaard Projektleder E: innovationsdag@mm.dk T: +45 3393 9323 Mandag Morgen Valkendorfsgade 13 Postboks 1127 DK-1009 København

Læs mere

NORDDJURS KOMMUNES SOCIALPOLITIK

NORDDJURS KOMMUNES SOCIALPOLITIK SOCIALPOLITIK NORDDJURS KOMMUNES SOCIALPOLITIK I Norddjurs Kommune er der en gruppe borgere med svære sammensatte problemstillinger i forhold til helbred, økonomi, bolig, beskæftigelse, familie og netværk

Læs mere

INGER TÆLL OR TIDSF FREM

INGER TÆLL OR TIDSF FREM FREMTIDSFORTÆLLINGER Når jeg står i en særlig livssituation, får jeg automatisk information, råd og vejledning fra min kommune, så jeg ikke behøver kontakte kommunen unødigt. FREMTIDSFORTÆLLING BORGEREN

Læs mere

Hvordan går det med at understøtte, at Tingbjerg hjælpes ud af den statslige ghettoliste?

Hvordan går det med at understøtte, at Tingbjerg hjælpes ud af den statslige ghettoliste? KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Adm. direktør 17. maj 2019 Jakob Næsager, MB Sagsnr. 2019-0128033 Dokumentnr. 2019-0128033-5 Kære Jakob Næsager Tak for din henvendelse 9. maj 2019, hvor du stiller

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Business-case Investering i tidlig og intensiveret samtaleindsats for a-dagpengemodtagere. Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation

Business-case Investering i tidlig og intensiveret samtaleindsats for a-dagpengemodtagere. Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation Business-case Investering i tidlig og intensiveret samtaleindsats for a-dagpengemodtagere med 5-26 ugers ledighed Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation Odense Kommune har med landets tredjehøjeste

Læs mere

ALLE KAN BIDRAGE EFFEKTER AF AKTIVE TILBUD I HOLBÆK SEPTEMBER 2018

ALLE KAN BIDRAGE EFFEKTER AF AKTIVE TILBUD I HOLBÆK SEPTEMBER 2018 For at kunne bruge denne forside, skal du åbne masteren og ændre billedet der: Gå ind i fanen Vis og klik Diasmaster. Her kan du skifte billedet og fjerne denne tekst. - Højreklik billedet og anvend Skift

Læs mere

Det socialøkonomiske potentiale - bliv klædt på til at spotte sociale iværksættere og socialøkonomiske vækstvirksomheder

Det socialøkonomiske potentiale - bliv klædt på til at spotte sociale iværksættere og socialøkonomiske vækstvirksomheder Det socialøkonomiske potentiale - bliv klædt på til at spotte sociale iværksættere og socialøkonomiske vækstvirksomheder Århus 20. januar 2011 Susan Redder Bruun, Center for Socialøkonomi Center for Socialøkonomi

Læs mere

Baggrund. Produkt/event specifikke. Strategiske sponsorer

Baggrund. Produkt/event specifikke. Strategiske sponsorer Baggrund Vinkel på oplæg Den store sponsor hvordan rammer breddeeventen denne Hvad er vores læring fra arbejdet med vores egne sponsorer Hvordan adskiller breddesponsoratet fra fx fodbold og håndbold sponsoratet

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi?

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Store politiske forventninger til civilsamfund

Læs mere

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018 BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV 2018 Den 29. august 2018 PROGRAM Præsentation af politikken v/ Socialchef Carsten Wulff Hansen Præsentation af høringsmuligheder Spørgsmål og diskussion

Læs mere

Anbefalinger fra Task Forcen FOR FREMME ETABLERING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I FURESØ KOMMUNE

Anbefalinger fra Task Forcen FOR FREMME ETABLERING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I FURESØ KOMMUNE Anbefalinger fra Task Forcen FOR FREMME ETABLERING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I FURESØ KOMMUNE Marts 2018 INDLEDNING I Furesø Kommune har det længe været ønsket, at der kunne etableres socialøkonomiske,

Læs mere

Til KL. Beskrivelse af Forandringskompasset 27-10-2010. Sagsnr. 2010-157513. Dokumentnr. 2010-739314

Til KL. Beskrivelse af Forandringskompasset 27-10-2010. Sagsnr. 2010-157513. Dokumentnr. 2010-739314 Socialforvaltningen NOTAT Til KL Beskrivelse af Forandringskompasset I Københavns Kommunes Socialforvaltning hjælper vi udsatte borgere, og vi har en stærk tro på at det vi gør, det virker. Men på det

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere