Perspektivnotat for Serviceområderne 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og Ungdomsskoler og 16 Børn og Familie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Perspektivnotat for Serviceområderne 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og Ungdomsskoler og 16 Børn og Familie"

Transkript

1 Perspektivnotat for Serviceområderne 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og Ungdomsskoler og 16 Børn og Familie Indledning Målene for Børn og Unge er, at alle skal blive så dygtige de kan, og at alle er en del af fællesskabet. For at indfri disse mål er der vedtaget et fælles Børne- og Ungesyn, en Børne- og Ungepolitik og to strategier, som sætter fælles retning opgaveløsningen. Børne- og Ungepolitikken bygger på det fælles Børne- og Ungesyn "Her skaber vi venskaber". Venskaber og relationer til andre er helt centrale i forhold til at understøtte udviklingen af livsduelige unge mennesker. Centralt i politikken er at børn og unge udvikles og dannes gennem leg og læring. Dette udfoldes gennem en fælles tænkning og høj grad af tværfaglighed og tæt forældre- og netværksinddragelse og udmøntes konkret gennem Inklusionsstrategien og Herningmodellen strategi for tidlig indsats og forebyggelse. Serviceområde 10 Dagtilbud Faktabeskrivelse Dagtilbudsområdet tilbyder pasning af børn i selvejende og kommunale tilbud. Det drejer sig om dagpleje og daginstitutioner med børn fra 0-6 år. For børn med særlige pasningsbehov er der oprettet specialgrupper i børnehaver. Fritidshjem ( SFO er ) og aftenklubber for børn i alderen 6+ drevet efter dagtilbudsloven flyttes pr. 1. august 2019 til skoleområdet og drives fremadrettet efter Folkeskoleloven og Ungdomsskoleloven. Teknisk flyttes fritidshjem og aftenklubber for 6+ fra SO10 til SO12 pr. 1. januar Befolkningsudvikling Ifølge Herning Kommunes børnetalsprognose forventes antallet af børn på dagtilbudsområdet at stige de kommende år. Stigningen forventes at være på næsten 1000 børn de kommende 10 år: fra 5700 i 2018 til 6500 i Antal børn på 0-5 år fra Antal børn Årstal Kilde: Herning Kommunes befolkningsprognose Der er dog usikkerhed forbundet med prognosen særligt på dagtilbudsområdet, da en stor del af børnene endnu ikke er født.

2 Figuren nedenfor viser den forventede befolkningsudvikling fra 2018 til 2028 i kommunens dagtilbudsdistrikter for de 0-6 årige. Den samlede stigning dækker over en forholdsvis stor variation på tværs af kommunen i forhold til, hvordan befolkningstallet forventes at udvikle sig. Farverne indikerer, om børnetallet hhv. forventes at stige (blå), falde (orange) eller forblive konstant (hvid) i perioden. Jo mørkere farven er desto større er henholdsvis stigningen eller faldet 2. Fremtidsperspektiver Inklusion - Sammenhæng og fællesskab Den nuværende inklusionsstrategi løber frem til 2020, og der vil blive evalueret på strategien og igangsat en proces med udviklingen af en ny i To vigtige temaer i den nye strategi bliver sammenhæng og fællesskaber: Sammenhæng mellem dagtilbud og skoler og at være en del af de vigtige fællesskaber som dagtilbud og skole udgør. Stort set alle daginstitutioner er nu uddannet i Herningmodel Dagtilbud. Fremadrettet bliver udfordringen at vedligeholde kompetencerne og fortsat arbejde for at sikre den gode overgang fra børnehaven til skolen både på almenområdet og for de børn, der er i en udsat position. 2 De procentvise ændringer dækker over meget forskellige antal børn. F.eks. forventes der i både distrikt 7, Herning, og distrikt 11, Sdr Felding og Skarrild, ca. 50 børn mere om 10 år. Procentvis svarer det til en stigning på 3 % i distrikt 7 men en stigning på 34 % i distrikt 11. Distrikt 7: 1668 børn i 2018 og 1715 børn i børn = 3 % stigning. Distrikt 11: 162 børn i 2018 og 216 børn i børn = 34 % stigning.

3 Dette mindset (Herningmodellen) har et stærkt fundament i den nye dagtilbudslov med de nye styrkede læreplaner på dagtilbudsområdet, som bl.a. byder på tydelige læringsmål og styrket fokus på evaluering. Det at gå fra aktivitetsmål til læringsmål vil ændre den pædagogiske praksis. Pædagogen skal have øje for hvilken pædagogisk læring, som kan give mening for barnet og anvende sin professionelle dømmekraft til at skabe de bedste læringsmiljøer. Målbevidst læring er et fælles anliggende med forældrene som væsentlige aktører og som en ressource. Fokus i de kommende år vil være på at sikre rammerne for dette samarbejde/fællesskab mellem forældre og professionelle. Struktur og Kvalitet Den nye struktur med SFO er i stedet for fritidshjem indebærer, at mange børn flyttes fra dagtilbudsområdet til skoleområdet, hvilket i første omgang vil føre til færre børn og mindre enheder på dagtilbudsområdet. Fokus vil derfor være på at sikre den økonomiske og faglige bæredygtighed på dagtilbudsområdet fremadrettet. - Flere små skoler og dagtilbud indgår allerede i et såkaldt 24asamarbejde, og flere forventes at være på vej med en ansøgning til kommunalbestyrelsen herom. Af folkeskolelovens 24a fremgår, at kommunale dagtilbud og små skoler/små afdelinger af en skole kan ansøge kommunalbestyrelsen om at blive én enhed med fælles ledelse og fællesbestyrelse. Små skoler defineres her som havende mindre end 300 elever 3. 24a-ordningen betyder et tæt samarbejde mellem dagtilbud og skole og kan være med til at sikre både faglig og økonomisk bæredygtighed samt sammenhæng i overgangen fra dagtilbud til skole. Ny lov vedrørende bedre fordeling i dagtilbud og lov om obligatorisk læringstilbud til børn i udsatte boligområder skal implementeres i løbet af de kommende år. Stigende udgifter til private Der har tidligere været fokus på udviklingen i udgifter til private institutioner, og det vil fortsat være relevant at følge udviklingen, da det kan medvirke til at presse økonomien på dagtilbudsområdet. Tildelingen til et barn i privat pasning er større end tildelingen til et barn i kommunal pasning. Udgifter til private tilbud hænger tæt sammen med udviklingen i tilslutningen til private friskoler, da langt størstedelen af de private pasningstilbud findes i tilknytning til friskolerne. Tilskud til pulje- og privatinstitutioner Tilskud i 1000 kr Årstal Beregnet i 2018-priser med et gennemsnits-pl på 1,5 % 3 Herudover er Sdr. Felding (der har flere elever end 300) også omfattet af 24a, som et forsøgsprojekt under Undervisningsministeriet.

4 Økonomi Økonomien i nedenstående skema viser et forventet fald på 2,58 % på Dagtilbudsområdet fra Det bemærkes, at budgettallene ikke indeholder stigningen i forældrebetaling, besluttet ved vedtagelse af budget Beløbet vil først indarbejdes i budgetterne efter godkendelse af de nye forældrebetalinger i foråret Budgettet ændres fra 2019 til 2020 med 7,9 mio.kr. Dette skyldes hovedsageligt genbevillingen fra 2017 som er overført til vedtaget budget Den overførte genbevilling udgør 6,0 mio.kr kr., 2019-priser Regnskab 2018 Budget 2019 Budgetforslag 2020 Funktion Funktionstekst Skolefritidsordninger Fælles formål Dagpleje Tværgående institutioner Daginstitutioner Tilskud til privatinstitutioner mv I alt Note: Afrunding kan indebære, at summen af de enkelte poster afviger fra den angivne total. Serviceområde 12 Folke- og Ungdomsskoler Faktabeskrivelse Skoleområdet i Herning Kommune omfatter 27 folkeskoler fordelt på 30 matrikler, 1 specialskole, 1 ungdomsskole (Ung Herning) og Ungdomscenter Knudmosen, som er Herning Kommunes STU-tilbud. I 0. til 6. klasse undervises elever og i klasse undervises elever, i alt elever (Tallene er opgjort for skoleåret 2018/2019). Fra 1. august 2019 overgår fritidshjem/ SFO er og aftenklubber til skoleområdet fra dagtilbudsområdet. Teknisk ændres fritidshjem til SFO pr. 1. august 2019 og SFO er og aftenklubber flyttes til SO12 fra SO10 pr. 1. januar Pr. 1. august 2019 udliciteres/flyttes 10. klasse til Herningsholm Erhvervsskole. Befolkningsudvikling Ifølge Herning Kommunes børnetalsprognose forventes antallet af børn i skolealderen, 6 16 år, at falde de kommende år. Faldet forventes at være på knap 200 børn fra og skyldes bl.a., at det er relativt store årgange, der forlader skolen i disse år.

5 Antal børn Antal børn på 6-16 år fra Årstal Kilde: Herning Kommunes befolkningsprognose Figuren nedenfor viser den forventede befolkningsudvikling fra 2018 til 2028 i kommunens skoledistrikter for de 6-16 årige, altså børn i skolealderen. Ligesom på dagtilbudsområdet, dækker det samlede tal over store forskelle skoledistrikterne i mellem. Farverne indikerer, om børnetallet hhv. falder (orange), stiger (blå) eller forbliver konstant (hvid). Jo mørkere farven er desto større er henholdsvis stigningen eller faldet.

6 Fremtidsperspektiver Inklusion Sammenhæng og fællesskab De seneste år har der været en stigning i udgifterne til specialområdet. For at få en incitamentsstruktur, der understøtter inklusionstanken, har Børne- og Familieudvalget besluttet at indføre en ny styrings- og tildelingsmodel for skolerne med ikrafttræden i Modellen lægger flere midler direkte ud til skolerne. Udviklingen på området følges nøje, og modellen evalueres i efteråret 2022 med henblik på at vurdere, om modellen har haft den ønskede virkning. Inklusionsstrategien revideres i efteråret En ny inklusionsstrategi skal være med til at understøtte, at alle kan være en del af fællesskabet en fællesskabsstrategi og skal understøtte denne nye, udvidede rolle, som styrings- og tildelingsmodellen giver skolerne. Samtidig med styrings- og tildelingsmodellens ikrafttræden i 2020 fortsættes udrulningen af Herningmodel Skole, Herningmodel Skolestart, AKT Team suppleret med øvrige pædagogiske tiltag og kompetenceudvikling for såvel medarbejdere som ledere på området. Alt sammen med henblik på den fortsatte udvikling af kvaliteten i skoletilbuddene. Struktur og Kvalitet Den generelle udvikling i elevtal i de enkelte skoledistrikter følges nøje i forhold til at sikre en hensigtsmæssig kapacitet og kapacitetsudnyttelse. Strukturen på specialområdet følges tæt, idet der forventes, at efterspørgselsmønsteret ændres i lyset af ny styringsmodel på skoleområdet. Der er en tendens til, at der oprettes flere og flere matrikelskoler i de distrikter, hvor børnetallet er faldende. En tendens der forventes at fortsætte. En måde at sikre den faglige og økonomiske bæredygtighed kan være ved at søge kommunalbestyrelsen om oprettelse af en 24a-ordning, jf. beskrivelsen under afsnittet vedrørende serviceområde 10. Samtidig vil det tættere samarbejde mellem skole og dagtilbud via en fælles ledelse og en fælles bestyrelse styrke de vigtige overgange og dermed sammenhængen mellem skole og dagtilbud. Ændring af Folkeskoleloven Regeringen indgik d. 30. januar 2019 en aftale med en række partier om justeringer af folkeskoleloven. Væsentligste ændring næste skoleår er, at skoleugen afkortes i indskolingen (børnehaveklassen til og med 3. klasse) med 2,25 klokketime ugentligt inkl. pauser. Når skoleugen bliver kortere forudsættes det at medføre en øget aktivitet i fritidstilbud. Det fremgår af aftalen, at der er taget højde for dette i økonomien, men aftalen rummer samtidig tvetydige meldinger om finansiering. Skoleaftalen rummer desuden en justering i prioriteringen af udvalgte fag som træder i kraft i 20/21. Der tilføres 90 ekstra fagtimer til prioritering af opstart af 2. fremmedsprog, billedkunst og historie. Ændringerne skal ligeledes ses i sammenhæng med aftale om øget praksisfaglighed i skolen, hvor udskolingen i højere grad skal tilbydes håndværk og design, madkundskab samt billedkunst. Den nye prioritering af fag ændrer ikke på skoledagens længde, men timerne tages fra den understøttende undervisning. Da aftaleparterne samtidig ønsker at fastholde reformelementet understøttende undervisning og højne kvaliteten heraf, medfører justeringen i prioriteringen af fag også nogle mindre justeringer. Hvad ændringerne betyder for faglokalekapaciteten afdækkes i foråret 2019.

7 Økonomi Økonomien i nedenstående skema viser en forventet stigning på 0,25 % på skoleområdet fra Budgettet ændres fra 2019 til 2020 med 13,1 mio.kr. Dette skyldes hovedsageligt genbevillingen fra 2017 som er overført til vedtaget budget Den overførte genbevilling udgør 9,9 mio.kr kr., 2019-priser Regnskab 2018 Budget 2019 Budgetforslag 2020 Funktion Funktionstekst Folkeskoler Fællesudgifter for kommunens samlede skolevæsen Skolefritidsordninger Befordring af elever i grundskolen Specialundervisning i regionale tilbud Kommunale specialskoler og interne skoler i dagbehandlingstilbud og på anbringelsessteder Efter- og videreuddannelse i folkeskolen Bidrag til statslige og private skoler Efterskoler og ungdomskostskoler Ungdomsuddannelse for unge med særlig behov Ungdomsskolevirksomhed Kommunale tilskud til statsligt finansierede selvejende uddannelsesinstitutioner mv Særlige dagtilbud og særlige klubber I alt Note: Afrunding kan indebære, at summen af de enkelte poster afviger fra den angivne total. Serviceområde 16 Børn og Familie Faktabeskrivelse Center for Børn og Forebyggelse (CBF) består af tre tværfaglige afdelinger og Tandplejen. To tværfaglige afdelinger, Sydvest og Nordøst, omfatter psykologer, AKT-team, talehørelærere, sundhedsplejersker, socialrådgivere, som varetager myndighedsopgaver, rådgivning og iværksætter forebyggende foranstaltninger, samt medarbejdere, der varetager ambulante indsatser og foranstaltninger. Den tredje afdeling, Døgn & Familiestøtte Herning, omfatter døgnområdet, videnscenter for handicap og familiestøtte. Fremtidsperspektiver Styring og visitation Der er nødvendigt med fokus på aktivitets- og økonomistyring af området med afsæt i, at faglighed og økonomi supplerer hinanden/går hånd i hånd. Styringen forudsætter et skarpt fokus på den rette indsats på rette tidspunkt, og der arbejdes ud fra et forebyggende mindset, som bygger på at

8 styrke og udvikle familiens egne ressourcer, så familie og barn/ung opnår størst mulig livsduelighed. Den tidlige forebyggende indsats betyder, at der foranstaltes på flere cpr.-numre end tidligere, hvilket giver et øget pres på udgiftsniveauet generelt set, også selvom gennemsnitsforanstaltningsudgiften pr. cpr.-nummer er faldet gennem de seneste år. Struktur og kvalitet Organisations- og tilbudsstrukturen er gennem de seneste år tilpasset efterspørgslen, og serviceniveauet er tilpasset den økonomiske ramme. I forbindelse med ændringer på skoleområdet, både hvad angår strukturen på specialområdet og styringsmodellen, vil der blive arbejdet målrettet med PPR-funktionernes understøttelse af inklusionsarbejdet og kvaliteten i skoletilbuddene. Familier, børn og unge i udsatte positioner eller med varige funktionsnedsættelser skal sikres en helhedsorienteret indsats, hvor der er sammenhæng, og hvor der støttes til størst mulig livsduelighed. Som en del af sammenhængsreformen og lov om sammenhængende indsats for borgerne vil der i løbet af 2019 i samarbejde med Beskæftigelse bliver udarbejdet en model for implementering. Tandplejen Tandplejen løser opgaver indenfor såvel børnetandplejen som voksentandplejen (Omsorgstandplejen og Specialtandplejen). Der er særligt to udfordringer, der gør sig gældende på området. For det første består tandplejens struktur af mange og små klinikker, hvilket gør det vanskelig at drifte både fagligt, økonomisk og servicemæssigt. Den anden udfordring vedrører voksentandplejen, som består af omsorgs- og specialtandplejen. Omsorgstandplejen er for de ældre, hvor funktionsniveauet er så lavt, at de ikke kan gå til egen tandlæge. Denne gruppe er voksende og udgifterne tilsvarende stigende. Specialtandplejen er for de fysisk multihandicappede og psykisk syge børn og voksne. På dette område er priserne stigende (på grund af specialiseret behandling i sygehusregi). Der udarbejdes analyse med forslag til fremadrettet håndtering af udfordringerne. Økonomi Økonomien i nedenstående skema viser en forventet reduktion i forbruget på ca.10% fra Der er løbet af 2018 iværksat en række initiativer som vil reducere forbruget i 2019 og senere. Det bemærkes, at budget 2020 i denne oversigt ikke indeholder den budgetstigning, som er vedtaget i budgetforliget. Beløbet vil først blive indarbejdet i budgetterne efter godkendelse af de nye forældrebetalingstakster i foråret Budgettet reduceres i denne oversigt fra 2019 til 2020 med 1,4 mio.kr. Dette skyldes de almindeligt vedtagne budgetreduktioner (MEP og 0,3%) kr., 2019-priser Regnskab 2018 Budget 2019 Budgetforslag 2020 Funktion Funktionstekst Folkeskoler Pædagogisk psykologisk rådgivning mv Kommunale specialskoler og interne skoler i dagbehandlingstilbud og på

9 anbringelsessteder Kommunal tandpleje Kommunal sundhedstjeneste Indtægter fra den centrale refusionsordning Fælles formål Opholdssteder mv. for børn og unge Forebyggende foranstaltninger for børn og unge Plejefamilier Døgninstitutioner for børn og unge Sikrede døgninstitutioner mv. for børn og unge Botilbud for personer med særlige sociale problemer Kontaktperson- og ledsageordninger Sociale formål I alt Note: Afrunding kan indebære, at summen af de enkelte poster afviger fra den angivne total. Moderniserings- og effektiviseringsmuligheder Som led i arbejdet med at implementere MEP arbejdes der målrettet med at optimere indenfor facility managementområdet på skole og dagtilbudsområdet. Tilsvarende arbejdes der på optimering på tværs af Børn og Unge og Social, Sundhed og Beskæftigelse i et koordineret samarbejde med Teknik og Miljø. Konkret sigtes der på at udnytte stordriftsfordele ved indkøb af håndværksydelser og maskiner. Der vil også blive set på mulighederne for en bedre brug af kompetencerne hos de tekniske servicemedarbejdere. Arbejdet foregår i geografisk afgrænsede områder, hvor det giver lokal mening at arbejde med stordriftsfordele.

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler

Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler ØKONOMI, PERSONALE O G BORGERSERVICE Perspektivnotat Dato: 19. februar 2013 Center for Børn og Læring Serviceområde 10 Dagtilbud for Børn og Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Faktaoplysninger Center

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

CBU-overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Børn & Læringsudvalget. Drift

CBU-overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Børn & Læringsudvalget. Drift Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/5-2018 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt UDDANNELSES-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET Uddannelse incl. SFO 142.521 36.443 141.321-1.200 Musik- og ungdomsskole 4.671 1.235 4.671 Børn og unge 99.209 21.521 97.745-1.464 Idrætshaller 1.010 267 1.010 Kultur

Læs mere

Derudover har det vist sig, at der ikke er behov for at bringe bufferpuljen på ca. 14 mio. kr. i spil. De penge bliver lagt i kassen.

Derudover har det vist sig, at der ikke er behov for at bringe bufferpuljen på ca. 14 mio. kr. i spil. De penge bliver lagt i kassen. Udvalget for Børn Budgetrevision 3 September Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Ledigheden for de forsikrede ledige er fortsat faldende i Holbæk Kommune og mere end på landsplan. Det er den væsentligste

Læs mere

Forventet regnskab kr.

Forventet regnskab kr. BUDGETOPFØLGNING 21 PR. 31.3.1 UDDANNELSE-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET 31.3.1 Politikområde 15 Uddannelse incl. SFO 145.678 37.937 149.74 3.396 16 Musik- og ungdomsskole 4.594 1.95 4.594 17 Børn og unge

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Budgetrevision 4 Oktober Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64 mio.kr.

Læs mere

Tabel 1 viser udviklingen i antal anbragte børn og unge pr. foranstaltning i hvor Herning Kommune er betalingskommune. Antal årsbørn 2012

Tabel 1 viser udviklingen i antal anbragte børn og unge pr. foranstaltning i hvor Herning Kommune er betalingskommune. Antal årsbørn 2012 PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2017-2020 Serviceområde 16 Børn og Familie Faktabeskrivelse Serviceområde 16 omfatter udgifter og indtægter vedrørende: Familieorienteret rådgivning og konsulentbistand Forebyggende

Læs mere

Udvalget for Børn. Budgetrevision 3 September 2015

Udvalget for Børn. Budgetrevision 3 September 2015 Udvalget for Børn revision 3 September Holbæk Kommune Koncernledelsen forventer at, kassetrækket samlet set bliver på 171,5 mio. kr. i år. Det er en forbedring på 27,8 mio. kr. i forhold til det forventede

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

Børne- og Familieudvalget - budget 2018 med tillægsbevillinger

Børne- og Familieudvalget - budget 2018 med tillægsbevillinger Børne- og Familieudvalget - budget 2018 med tillægsbevillinger Drift + statsrefusion Oprindeligt budget u 810.617 i -139.211 r -13.842 Oprindeligt budget i alt 657.564 Tillægsbevillinger Byrådet den 1.

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

BLU. Præsentation af ansvarsområder

BLU. Præsentation af ansvarsområder BLU Præsentation af ansvarsområder Organisationen Økonomi Økonomi Økonomi Centrale konti ca. 94,4 8,7 5,8 12,4 37,7 33,6 23,9 73,4 88,9 56 16,2 Økonomi 76 & 78 Ungdomsskoleviksomhed og kommunale tilskud

Læs mere

Budget 2018 samt overslagsårene i 2018-prisniveau

Budget 2018 samt overslagsårene i 2018-prisniveau Skole- og Børneudvalget 3.01 Skoler 032201 Folkeskoler 1 Drift 296.458.968 296.482.269 296.482.269 296.482.269 296.458.968 296.482.269 296.482.269 296.482.269 Staben for HR, Udvikling & It 253.265 253.265

Læs mere

Politisk budgetopfølgning pr. 30. juni 2012 bemærkninger - drift. Børne- og Familieudvalget

Politisk budgetopfølgning pr. 30. juni 2012 bemærkninger - drift. Børne- og Familieudvalget Politisk budgetopfølgning pr. 30. juni 2012 bemærkninger - drift Børne- og Familieudvalget Serviceområde 10, Dagtilbud for børn SO 10 Dagtilbud På serviceområde 10 forventes samlet et netto overskud på

Læs mere

Ændring af folkeskoleloven

Ændring af folkeskoleloven Ændring af folkeskoleloven Der er i 2018 og 2019 indgået en lang række aftaler mellem Regeringen og et flertal af Folketingets partier, der har betydning for folkeskolen. En række af disse ændringer skal

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole varetager den samlede indsats på dagtilbuds- og skoleområdet med det sigte, at det enkelte barn trives, udvikler sig og tilegner sig kundskaber og

Læs mere

Afdækning af reduktionspotentialer

Afdækning af reduktionspotentialer Afdækning af reduktionspotentialer Byrådet Syddjurs 20.maj 2015 Peter Bogh, Claus Herbert, Morten H. Vestergaard, KLK 1 Hvad skal vi igennem? Hvad viser nøgletal Sektoranalysen Hvor ligger potentialerne?

Læs mere

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.):

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.): tets hovedposter (nettotal i prisniveau og 1.000 kr.): Serviceområde 16 - Børn og familie 03.22.01 Folkeskoler 1.599 1.612 1.517 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning mv. 10.353 11.810 12.292 03.22.08

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Gennemsnitlig likviditet (mio. kr)

Gennemsnitlig likviditet (mio. kr) Bilag 1 til økonomiske nøgletal pr. ultimo juli 19. Afsnit 1 - likviditet Afsnit 1 - likviditet (mio. kr.) Udvikling i likviditet 18-19 1 1 1 1 3 mdr. 12 mdr. 25 Gennemsnitlig likviditet (mio. kr) 15 5

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? Herunder - hvordan går det med budgetimplementering? På udvalget for Børn og Skole forventes det, at forbruget er lig med det korrigeret

Læs mere

Nedenfor vises udviklingen i antal anbragte børn og unge fra 2010 til 2013 og måltal for 2014 pr. anbringelsestype.

Nedenfor vises udviklingen i antal anbragte børn og unge fra 2010 til 2013 og måltal for 2014 pr. anbringelsestype. Faktabeskrivelse Området varetages af Center for Børn og Forebyggelse, som har følgende afdelinger: Børne- og familierådgivningen (BOF), specialinstitutionerne, Sundhedsplejen, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge

Mål i Budget 2018 Børn og Unge Mål i Budget 2018 Børn og Unge Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn og unge i udsatte

Læs mere

Næstved Smnl. Region Hele Kommune gruppen Sjælland landet

Næstved Smnl. Region Hele Kommune gruppen Sjælland landet BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV 8.60 BUDGET 2013 5.28.20 Plejefamilier og opholdssteder for børn og unge kr. 0-22 årig 4043 4414 5206 3730 5.28.21 Forebyggende foranstaltninger for børn og unge kr. 0-22

Læs mere

Tabel 1. Oversigt over gennemsnitlig antal anbragte børn og unge i 2009 2012 og måltal for 2013. Gns. 2009 Gns. 2010 Gns. 2011 Gns.

Tabel 1. Oversigt over gennemsnitlig antal anbragte børn og unge i 2009 2012 og måltal for 2013. Gns. 2009 Gns. 2010 Gns. 2011 Gns. Faktabeskrivelse Området varetages af Center for Børn og Forebyggelse, som har følgende afdelinger: Børne- og familierådgivningen (BOF), specialinstitutionerne, Sundhedsplejen, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Læs mere

Budget 2017 samt overslagsårene i 2017-prisniveau

Budget 2017 samt overslagsårene i 2017-prisniveau Børne- og Ungeudvalget 862.466. 837.958. 835.475. 833.22. Skoler 5.838. 48.295. 478.798. 475.824. 3221 Folkeskoler 1 Drift 299.511. 298.432. 298.455. 298.455. 299.511. 298.432. 298.455. 298.455. Staben

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

17. Folkeskolen - Sektor 3

17. Folkeskolen - Sektor 3 17. Folkeskolen - Sektor 3 Folkeskolens opgaver Sektor 3 består af kommunens fire folkeskoler, PPR, specialundervisning, specialskoler, efterskoler, ungdomsskoler, produktionsskoler og befordring af elever.

Læs mere

Børn- og Skoleudvalget

Børn- og Skoleudvalget Børn- og Skoleudvalget Drift i 1.000 kr. Oprindeligt budget 2013 Korrigeret budget 2013 Regnskab 2013 Afvigelse til oprindeligt budget *) Afvigelse til korr. Budget *) Uddannelse 353.155 350.504 339.193

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion ,

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion , Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 2019 2019 2018 Noter Hele 1.000 kr. Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forventet rest budget* Drifts og statsrefusion 659.077 661.747

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Børne-, Unge- og Familieudvalget

Børne-, Unge- og Familieudvalget Børne-, Unge- og Familieudvalget Oversigt over udvalgsområde Nettotal i mio. kr., 2015 prisniveau Regnskab 2013 Budget 2014 Budget 2015 Budget 2016 Budget 2017 Budget 2018 Drift 645,3 678,5 663,1 651,8

Læs mere

Erhvervsservice og iværksætteri 064867 2.258 2.258 2.258 2.258

Erhvervsservice og iværksætteri 064867 2.258 2.258 2.258 2.258 53 A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25.119-9.607 24.367-9.607 24.367-9.607 24.367-9.607 Heraf refusion -60-60 -60-60 Jordforsyning 0022 276-979 276-979 276-979 276-979

Læs mere

PERSPEKTIVNOTAT BUDGET Børne- og familieudvalget

PERSPEKTIVNOTAT BUDGET Børne- og familieudvalget PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Børne- og familieudvalget Indledning Målet for arbejdet i Børn og Unge er: Alle børn skal være en del af fællesskabet og Alle børn skal blive dygtige som de kan. Derfor

Læs mere

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 102 Uddannelsesudvalget 776.335.822 010 Skole- og klubområdet 464.958.697 03 Undervisning og kultur 445.347.634 22 Folkeskolen m.m. 428.748.442 01 260.629.003 001780 FORSIKRINGER

Læs mere

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet e besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet Center for Økonomi og Personale, april 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Besparelsespotentialer... 4 3. Samlet oversigt over teknisk besparelsespotentiale

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114 Regnskab 2017 Udvalg: Uddannelsesudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Uddannelsesudvalget -7.137 00 Serviceudgifter -7.595 11 Overførsler 571 55 Den centrale refusionsordning -114 00 10 Skole- og klubområdet

Læs mere

Der arbejdes aktuelt på flere optimeringsprojekter på børn- og ungeområdet, hvor skoler og daginstitutioner

Der arbejdes aktuelt på flere optimeringsprojekter på børn- og ungeområdet, hvor skoler og daginstitutioner PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Serviceområde 03 Kommunale Ejendomme Faktabeskrivelse Kommunale Ejendomme er en del af Teknik og Miljø i Herning kommune. Kommunale Ejendomme varetager vedligeholdelse

Læs mere

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 Til: Børn og Læring Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 25. april 2019 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Status for budgetopfølgning 2019 på bevillingen

Læs mere

Budget Talspecifikationer Børne- og ungdomsudvalget

Budget Talspecifikationer Børne- og ungdomsudvalget Budget 2018-2021 Talspecifikationer Børne- og ungdomsudvalget Børne- og ungdomsudvalget 684.004 678.463 670.897 668.846 666.663 Skoleområdet 374.360 364.919 360.717 358.270 354.059 032201 Folkeskoler 213.622

Læs mere

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen.

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Kort og godt om afdelingen Børn- og Familieafdelingen består af rådgivnings- og behandlingstilbud inden

Læs mere

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven.

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Udvalget for Børn Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Politikområde 5 Almene dagtilbud,

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

Udvalget for Børn. Økonomi og aktivitetsopfølgning 11 November 2015

Udvalget for Børn. Økonomi og aktivitetsopfølgning 11 November 2015 Udvalget for Børn Økonomi og aktivitetsopfølgning 11 November Holbæk Kommune I denne sidste budgetopfølgning for kan vi se, at de ting vi har sat i gang for at sikre, at driftsudgifterne ikke bliver ved

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole -2019 Vurdering Holder det korrigerede budget? Herunder - hvordan går det med budgetimplementering? På udvalget for Børn og Skole forventes der et mindreforbrug på 11,4 mio. kr. På politikområde Almene

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 102 Uddannelsesudvalget 783.919.634 010 Skole- og klubområdet 480.956.015 03 Undervisning og kultur 465.450.436 22 Folkeskolen m.m. 448.750.470 01 Folkeskoler 249.755.599

Læs mere

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015 Opgørelser af driftsoverførsler til 13-04- Oprindeligt til Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi 283.088 293.701 261.072 32.629 18.025 0 18.025 Udvalget for Læring 804.555 826.049 812.262 13.787

Læs mere

BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE

BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE 1 BØRN OG UNGE ORGANISATIONSESKRIVELSE INDHOLD Børn og Unge - Helt grundlæggende... 4 Sådan er Børn og Unge opbygget... 5 Tæt på de tre centre... 7 Det politiske perspektiv...

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel 19/8649 Beslutningstema Skoleafdelingen har analyseret struktur og ressourcetildeling på specialundervisningsområdet og har på den

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Udvalg for skole og ungdomsuddannelse BILAG 3d - USU 1.000 kr./-pl, netto Aktivitetsområde - Skole og FFO -2.228-2.204-1.449 1.696 1 Demografi skoleområdet -2.868-2.865-2.098 1.044 2 Demografi og styringsprincipper

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune 16. juni 2016 Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017, at der skal foretages en vurdering

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7 UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter -1.000-1.957-4.902 22.589 3 01 Folkeskolen SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET 2013-2016 Øks 1. behandling 3. september 2012 15.000 Der tilføres 15 mio. kr. i 2013

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring Specifikation budget 2018 - Udvalget for Børn og Læring Udgifter markeret kan der ikke umiddelbart reduceres på Godkendt Bemærkninger Budget 2018 Skoleområdet: 516.741.390 Folkeskolen m.m: 487.207.270

Læs mere

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Korr. Budget Forbrug august 1. FR Afvigelse Undervisningsudvalget (inkl. modposter på andre udvalg)

Læs mere

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Korr. Budget Forbrug april 2. FR Afvigelse Undervisningsudvalget (inkl. modposter på andre udvalg)

Læs mere

Perspektivnotat for Børne- og Familieudvalget serviceområderne 10, 12 og 16

Perspektivnotat for Børne- og Familieudvalget serviceområderne 10, 12 og 16 Perspektivnotat for Børne- og Familieudvalget serviceområderne 10, 12 og 16 Budget 2019-2022 Målene for Børn og Unge er, at "alle bliver så dygtige, som de kan" og at "alle er en del af fællesskabet".

Læs mere

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen.

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2017-2020 Serviceområde 03 Kommunale Ejendomme Faktabeskrivelse Serviceområdet indgår i Center for Ejendomme, Veje og Administration. Afdelingen varetager vedligeholdelse af tag,

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Udvalget for familie og institutioner

Udvalget for familie og institutioner Indholdsfortegnelse Udvalget for familie og institutioner...2 11.528 Børn, Unge og Familier drift...3 11.322 Skoleområdet drift...4 11.322 Skoleområdet anlæg...4 11.525 Dagtilbud til børn og unge drift...5

Læs mere

Bevillingsaftale for bevilling 41 Skoler

Bevillingsaftale for bevilling 41 Skoler Bevillingsaftale for bevilling 41 Skoler Bevillingsaftalen er indgået mellem Børne- og Ungeudvalget og afdelingschefen for bevilling 41 Skoler. Aftalen er et-årig, dog kan der være tale om flerårige mål.

Læs mere

Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler 2017 til 2018 pr. udvalg

Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler 2017 til 2018 pr. udvalg Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler til 2018 pr. udvalg 06-04-2018 Sammendrag budget Regnskab Mindreforbrug (+ til 2018 Bemærkninger Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi 301.967 306.119 283.135

Læs mere

NOTAT. Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur

NOTAT. Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur NOTAT Børne og Uddannelsesforvaltningen Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kort resume og hovedkonklusion I 2014 og 2015, hvor inklusionsprocenten var meget høj,

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børn og Skoleudvalget Kvartalsregnskab - pr. 30. september 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere

Opvækst og Uddannelsesudvalget DRIFT

Opvækst og Uddannelsesudvalget DRIFT (Samtlige beløb er i 1.000 kr.) 102 Opvækst og Uddannelsesudvalget samlet bevilling 877.991 10 Skole og klubområdet 434.250 03 Undervisning og kultur 394.175 22 Folkeskolen m.m. 377.679 01 Folkeskoler

Læs mere

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud... 163.657.000 36.477.000-127.180.

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud... 163.657.000 36.477.000-127.180. 5 20 Børne- og familieudvalg 01 Dagtilbud Hele kroner 20 Børne- og familieudvalg............................ 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud.............................................

Læs mere

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune Hjørring Kommune Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-02-2019 Side 1. 00.30.00-Ø00-1-19 Kend din kommune I dette notat gennemgås KL nøgletal fra publikationen Kend din kommune - brug nøgletal

Læs mere

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1

Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 Uddannelsesudvalget DRIFT Side: 1 102 Uddannelsesudvalget 802.196.141 010 Skole- og klubområdet 473.600.505 03 Undervisning og kultur 451.529.265 22 Folkeskolen m.m. 440.671.724 01 Folkeskoler 243.806.411

Læs mere

Udvalg: Børn og skoleudvalget

Udvalg: Børn og skoleudvalget Udvalg: Børn og skoleudvalget Serviceramme Bemærkninger bevilling 2.1 - skole Servicerammen - skole Afvigelse ml korr og forv 2.1 Skole Fællesudgifter 13,6 13,6 13,6 0,0 Folkeskoler m.m. 599,5 600,3 596,5-3,8

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 2019 2019 2018 Noter Hele 1.000 kr. Oprindeligt Korrigeret regnskab rest * Drifts og statsrefusion 659.077 660.976 148.440 22,46 664.805-3.829 144.602 21,86

Læs mere

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende.

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2016 2017 2018 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.952 28.554 31.649 05.22.07 Centrale

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2015 2016 2017 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.383 32.414 28.187 05.22.07 Centrale

Læs mere

Resultatopgørelse 2012 BUDGETOPFØLGNING PR ALLE UDVALG

Resultatopgørelse 2012 BUDGETOPFØLGNING PR ALLE UDVALG Resultatopgørelse BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03. - ALLE UDVALG Nettotal i -priser ompl. pr. 31-3- budget pr. 31-3- Forbrug pr. 31-3- regnskab DRIFTSUDGIFTER: Økonomi- og Erhvervsudvalget 510.795-3.931 506.864

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 383. Budgetopfølgning 0-2012 på Børn- og

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Redningsberedskab Politisk organisation

Redningsberedskab Politisk organisation I hele kr. i 2018 P/L Køge Kommune Økonomiudvalget Serviceudgifter (ØU) Redningsberedskab 2018 2019 2020 2021 3.646.648.135 3.688.417.255 3.711.215.059 3.742.419.642 441.535.669 438.799.397 428.770.910

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 69 A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 28.702-11.832 28.479-11.832 27.929-11.832 26.679-11.832 Heraf refusion -63-63 -63-63 Jordforsyning 0022 271-1.018-179 -1.018-629 -1.018-1.779-1.018

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 17.08.2017 Faktanotat om skolernes økonomi, september 2017. Notatet indeholder en status på skolernes

Læs mere