Eksamensopgave - forside

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eksamensopgave - forside"

Transkript

1 Eksamensopgave - forside Studerendes fulde navn: Studienr.: Studieretning/plan: Årgang (fx BA-2): Dato: Opgavens titel: Fag: Eventuel vejleder/underviser: Antal anslag: Mailet kopi til biblioteket: ja nej sæt ét kryds Mailet kopi til arkivet (krav): ja nej sæt ét kryds Alt skriftligt materiale afleveres som udgangspunkt i studieadministrationen i to eksemplarer (ved intern censur)/tre eksemplarer (ved ekstern censur). Kontrollér dette i din studieplan. Der ud over mailes ét eksemplar i pdf-format til studieadministrationens arkiv (opgaverstudieadm@musikkons.dk dato, fag og navn skal fremgår af titlen) samt ét eksemplar i pdf-format til biblioteket (projekter-bib@musikkons.dk dato, fag og navn skal fremgår af titlen). Opgaver mailet til biblioteket vil være offentlig tilgængelige for studerende og undervisere på konservatoriet. Det er derfor vigtigt, at disse er anonymiseret, så der ikke fremgår personnavne i opgaven. Lydfiler skal fortsat afleveres i studieadministrationen i henholdsvis tre (intern censur)/fire (ekstern censur) eksemplarer.

2 Individuel Praktik-rapport af Daniel Mark Christensen, DIEM BA Målsætning: Inden jeg fandt en elev havde jeg gjort mig nogle tanker om hvordan forløbet som udgangspunkt skulle foregå. Jeg ønskede at undervise ud fra mine spidskompetencer jeg har tilegnet mig indenfor visse områder. Disse er primært programmering (Max/MSP) og analoge kredsløb og interaktionen mellem disse. Idéelt set skulle min kanin være drevet af et ønske om at modtage indgående undervisning indenfor et felt jeg har erfaring indenfor. Først havde jeg en aftale med en ung mand på 19 år fra kunstakademiet som ønskede at lære grundlæggende mestring af en DAW til musikproduktion, men efter længere overvejelser besluttede jeg mig for at holde fast i udelukkende at give undervisning indenfor programmering i Max og jeg smed et opslag op på diverse sociale medier for at finde en ny elev som ønskede at modtage undervisning i dette. I min optik ville en realistisk målsætning først kunne udarbejdes efter min elev var fundet. Elevens forforståelse for området ville selvfølgelig have indflydelse på hvor omfangsrig en undervisning man ville kunne opnå på de begrænsede antal timer vi havde til rådighed. Dog havde jeg nogle grundlæggende mål jeg som minimum mente skulle være opnået ved udgangen af undervisningsforløbet: 1. Eleven skulle have en grundlæggende forståelse for programmets sprog, dets syntax og brugerflade og kunne skelne mellem de forskellige grupper af kommando-eksekveringer. 2. Eleven skulle have kendskab til en bred vifte af objekter og forstå håndteringen af disse. Mestring af Max afhænger i høj grad af kendskab til programmets objekter for at kunne løse opgaven på den mest effektive måde. 3. Eleven skulle kunne benytte objekterne i en sammenhæng for at opnå de ønskede midler til funktionelle 'patches'. 4. Eleven skulle kunne bruge programmet til kreativ og musikalsk praksis og opnå mindst én fungerende patch til et ønsket projekt. Beskrivelse af eleven: Egentlig havde jeg forestillet mig at have en elev som var mere eller mindre uerfaren indenfor programmering men det viste sig at en af mine egne undervisere som hjælper mig med programmering af mikroprocessorer altid har ønsket at blive sat ind i Max-miljøet. Hans navn er Carl Frischknecht Jensen, han er lige godt 30 år gammel og er tidligere datalogi-studerende. Han er selvstændig erhvervsdrivende hvor han primært beskæftiger sig med web-design og ITsupport han har også en mindre webshop hvor han tilbyder elektroniske komponenter, microprocessorboards og andre materialer til elektronik. Carl Jensen

3 Selv mødte jeg ham under en workshop han afholdt under sit projekt 'DimsOs' hvor han og en anden (uddannet elektriker) underviser i at bygge simple analoge synthesizere. Siden da har jeg været eleven og han har været underviseren men nu var der pludselig noget jeg kunne lære ham, hvilket var en stor tilfredsstillelse for mig at kunne give lidt tilbage. I starten havde jeg egentlig nogle betænkeligheder ved at have ham som elev, da jeg var i tvivl om han overhovedet ville kunne lære noget nyt, da han mestrer programmering i C og Java på hvad jeg vil kalde ekspert-niveau. Det skulle vise sig at det var min egen uvidenhed om de forskellige miljøers ligheder der lod tvivlen råde. For ham var det en meget ny verden med en mere eller mindre ny syntax. Derudover er han trækbasunist og har spillet i big band. Dette er et plus da han derved har en musikalsk interesse men alligevel ikke har erfaring med digital signalbehandling eller produktion; så der var nogle principper og teknikker, som næsten er blevet til aksiomer for en erfaren elektronisk musiker, som det var nødvendigt at forklare hvilket jeg gav mig selv en større forståelse eller fornyet syn på teoretiske principper jeg efterhånden ikke stiller spørgsmål ved. Dagbog: 1. 21/10 - Introduktion og opsætning af programmet. Brugerfladens opbygning. Carl medbringer sin computer, Max installeres med studie-licens for 1 år. Jeg fortæller lidt om historien bag programmet og udviklingen til i dag. Vi gennemgår programmets opsætning. Carl kigger lidt på det derhjemme til næste gang /10 - De forskellige elementer - bang, toggle, nummerbox, float/int, messages Der introduceres til programmets struktur, de forskellige elementer til beskedstyring; nummerbokse, 'bang'-eksekvering, forbindelser via visuelle kabler : programmets sprog. Carl drager paralleller til traditionel programmering, hvilket starter en interessant samtale op. Carl får lektier for til næste gang: at bygge en patch selv ved hjælp af de hidtil gennemgåede komponenter /10 - Max-objekter. Forbindelser, inlets, outlets. Vi dykker ind i objekterne og dertilhørende dokumentation i form af eksempler på brug af hvert enkelt objekt. Vi ser på hvordan man kan tale til objekterne og hive data ud af dem ved hjælp af ind-/udgange. Jeg er opmærksom på at gå pædagogisk og nænsomt frem da dette er en stor og ny verden for Carl. 4. 5/11 - MSP-delen, oscillatorer, oscilloskop, frekvensstyring, Vi tager hul på signalprocesseringsdelen; MSP. Vi sætter lydkortet op og får hul igennem. Vi kigger på MSP-objekter: forskellige oscillatorer og omskiftere. Dette vækker Carls interesse, jeg kan mærke han er meget inspireret af at bruge Max til lyd. Carl får lektier for til næste gang ud fra de gennemgåede dele.

4 5. 8/11 - Musikalsk brug af MSP AM, FM, envelope (line), pseudo-vca. Jeg inddrager en musikalsk vinkel til signal-processering. Dette kræver forklaring af visse grundprincipper indenfor elektronisk lyd-syntese. Vi gennemgår modulation ved hjælp af oscillatorer og gates, envelopes osv. Carl får lektier til næste gang, opgaven går på at prøve at genskabe de basale moduler i en analog synthesizer /11 - Filtre, spektrogram, sequencere, wavetable osc med buffer~ Vi starter med at gennemgå lektierne fra sidste gang og udrede problemer der opstod og kommer sammen frem til løsninger på de ønskede mål han har haft. Vi bygger i dag en step-sequencer og en 'wavetable' synth hvor jeg introducerer til buffer~ objektet, som er en allokering i hukommelsen til samples. Dette finder Carl interessant fra en datalogisk vinkel og vi drøfter mulighederne ved dette. Vi kigger også på filtre og sonogrammet hvilket begge er nye for Carl så dette er meget inspirerende for ham /11 - Indlæsning af samples i buffere, play-objekt, adc~ og record~ David kommer forbi og følger undervisningen og tager noter. Det er oplagt at uddybe netop denne time da vi tog hul på en noget mere kompleks del af Max nemlig sampling som kræver mere omfattende patches : Carl ankommer, får max patch på USB stick 15.52: Vi går over til studiecomputeren, går i gang med at gennemgå dagens patch. Dagens overskrift: Sampling. Gennemgår (repeterer) buffer~ : Længdeattribut i buffer-objekt: Carl sammenligner med in/out i anden programmering, hvor man kan kalde dele af en datamængde : Subpatcheren forklares, hvordan man kan lave under-patches i hovedvinduet : Prøver at få lyd ud. Det lykkes ikke troubleshooting : Problemet løst vi læste fra en forkert buffer bruger tid på at få forklaret hvad problemet var. Vi vælger at gribe chancen til at få større forståelse for programmets virkemåde og digital audio i det hele taget : Jeg forsøger at forklare sammenhængen mellem pitch og tempo i digital lydafvikling. Her kommer jeg lidt ud i nogle problemer da jeg begynder at tvivle på hvordan det nu lige er det hænger sammen : Brug af line-objekt til at undgå klik ved retriggering af samplet : Play-objekt gennemgås til at afspille samples fra vores buffer.

5 16.18: adc/dac objekt gennemgåes : Der rykkes over på Carls computer og Carl overtager styringen. Der prøves forskellige måder at få buffer objektet til at læse, markere og afspille audiofiler : sfrecord~ objekt gennemgåes hvordan vi optager til en lyd-fil på disken : Vi optager ind i forskellige positioner i bufferen : Carl ytrer ønske om at arbejde med at bruge Max til at emulere Monome via en anden type controller. Snak om mulighederne ift. MIDI : Næste gang: mere sampling, variable afspilningshastigheder m.m. Invitation til at komme med idéer. David kommenterer bagefter lektionen at jeg bør lade Carl sidde ved computeren, da jeg hidtil har haft hånden på musen og tastaturet og har vist de forberedte patches til ham. Efter det, kan jeg godt selv se at det er skørt ikke at lade ham sidde med programmet fra start til slut på den måde tvinges han konstant til at opbygge komfortabilitet med programmet. David nævner også at Carl er kompetent og hurtig bag computeren, men at en mere grøn computerbruger hurtigt ville blive tabt. Jeg har dog dette i baghovedet, da jeg har valgt at tilpasse denne mere tjeppe undervisningsform til Carl så vi hurtigt kan nå langt med programmet /11 - MIDI beskeder med LPD8, henblik på monome klon. Jeg har forberedt en rimelig kompleks patch til denne gang hvor jeg har sat en midi-controller med 8 tryksensitive pads og 8 drejeknapper. (Akai LPD8) Vi ser på mulighederne med denne specifikke controller men drøfter også mulighederne generelt med midibeskeder ind/ud af max. Vi bygger sammen en stepsequencer som styrer nogle oscillatorer og Carl sidder længe og leger og afprøver patchen /11 - Effekter: tape delay, convolution med pfft, fffb~ Jeg vælger til denne gang at introducere til fft og et par effekter (ekko og filterbank) David sidder med denne gang og tager noter. Carl har medbragt controlleren fra sidst men vi får ikke tid til at lege med den i dag : Dagens patch: effekter : Patch åbnet, lidt snak om hvad der kunne have været inddraget (polyfoni) som jeg havde problemer med at få til at virke så dette må forberedes til en anden gang : Vi kigger på tapin/out delay. Forklarer opbygningen ud fra analogt tape delay (som vi før har bygget sammen). Tonal effekt ved kort delay time. 30 ms grænse analogi til billeder/film. Carl er meget betaget af mulighederne med dette objekt og vi leger med den indbyggede mic.

6 15.30: Jeg introducerer til bandpass-filterbank og forklarer lidt om fft-filtre. Vi leger og justerer på filtrene og drøfter mulighederne ved denne effekt. Carl er igen inspireret og man kan mærke at han ser muligheder i materialet : Jeg viser ham pfft~ som er et objekt til fft-transformering af signaler. Vi snakker noget tid om fft og her er der matematiske oversættelser jeg ikke selv forstår så godt, så Carl kan kaste lidt lys på sagen og vi får begge noget ud af udforskningen af objektet : Jeg viser et eksempel som gør brug af pfft~ objektet: convolution vha fft. Her morpher vi to signaler sammen via deres frekvens og fase. Vi leger lidt med at åbne for signalet på en lydfil med den interne mikrofon som gate. Carl drager parallel til vocoderen og vi får en snak om denne : Vi snakker om inkorporeringen af midi-controlleren til at styre de effekter vi har set på. Snakker lidt om hvad der skal ske næste gang, vi aftaler at se på nogle audio descriptors som analyserer lydsignaler vha fft. David kommenterer efter timen at det er godt at Carl nu har fået styringen, så han får 'reel erfaring'. Han bemærker også at der er god tid til at lege med programmet og at få legen og det kreative kædet ind. Han udpeger dog at jeg måske skulle sætte ham på nogle flere opgaver, få ham til at bygge nogle patches selv så jeg ikke har gjort alt arbejdet for ham. Dette er en god pointe, han vil kunne lære meget af at blive sat på en opgave han skal løse ved hjælp af de objekter og værktøjer han nu kender /11 - bonk~, bark~, fiddle~, shifter~ Vi ser på disse 4 objekter som beskriver et givent lydsignal amplitude detektion som kan bruges til at 'trigger' hændelser, beskrivelse af signalet i fft frekvensbånd og pitch-analyse + pitch-shifting. Vi leger lidt med bonk~ til amplitude detektion for at sætte optagelse af mikrofonen i gang og med at pitch-shifte real time signal fra mikrofonen /11 - Arduino over serial med mux shield til fremtidigt projekt. Denne gang har vi aftalt at se om vi kan smelte de to verdener sammen (analoge signaler og Max) ved hjælp af et arduino board med multiplexere som muliggør at kunne sende mange signaler ind på én gang. Vi har længe snakket om at bygge en stor controller med den høje opløsning (10 x midi-opløsning!) Dette lykkes rimelig godt, vi får hul igennem til et analogt signal gennem et potentiometer og ser på eksempel-patches vi henter fra nettet som viser hvordan man kan tale med serial-porten og modtage beskederne fra arduinoen /12 - Poly~ til at trigger bonk-optagede samples med LPD8 ( ikke afholdt endnu) Vi har aftalt at prøve at se på polyfonisk afspilning, som vi ikke fik til at virke tidligere. Slutresultatet skulle gerne være et færdigt selvstændigt instrument i form af Akai LPD8-controlleren og en sammenstykket patch ud fra de moduler vi før har gennemgået.

7 Retrospektivt set, har det været et givende og dynamisk forløb. Både min elev og jeg har fået stort udbytte af undervisningen. Det har været en fornøjelse at have en elev med så meget baggrundsviden og erfaring indenfor programmering, så man hurtigt kunne nå langt i processen. Det kunne dog også være spændende at have med en helt nybegynder at gøre, det ville sætte formidlingen og overskueligheden i centrum og man ville som formidler ikke få lov at slippe afsted med overfladiske forklaringer af et område eller skippe vigtige vadesten til målet. Jeg er nu opmærksom på nogle mangler i forløbet som jeg vil forbedre til næste gang: Jeg fokuserede meget på at forberede materialet, fra bunden af, så der ikke var nær så megen tid til at reflektere videre over opbygningen af elevens praktiske erfaring. Det vigtigste var på givende tidspunkt at vise programmet og præsentere mulighederne efter David Mondrups kritik kan jeg se at jeg skulle overlade mere af det i hænderne på min elev. Det har helt klart fremskyndet hans fortrolighed med programmeringsmiljøet efter jeg har ladt ham få styringen. Derudover kunne man næste gang lægge mere vægt på at lade eleven nå frem til løsninger ved hjælp af de objekter der har været fokus på. Man kunne opstille enkle opgaver eller ligefremt lade eleven selv komme med en idé til et ønsket projekt og lade vedkommende prøve at nå dertil selv, for derefter at tage de relevante problemstillinger og blokader der opstår op og løse dem sammen bagefter. Hvad jeg hører, glemmer jeg, hvad jeg ser, husker jeg, hvad jeg gør, lærer jeg. - Platon Det har været overraskende berigende for min egen forståelse af programmet at skulle italesætte koncepterne og principperne jeg har været nødsaget til at sætte mig dybere ind i stoffet for at kunne formidle det på en præcis og fyldestgørende måde. Som Joseph Joubert sagde, at undervise er at lære to gange. Set ud fra målsætningen, har eleven nu godt styr på objekterne og elementerne der skal til for at sammensætte funktionelle patches der har også været lidt tid til at udforske de kreative og ekspressive aspekter undervejs. Planen er at få en færdig patch op at stå i løbet af næste/de næste gange og dykke mere ned i interaktionen; der opstår nemlig ofte idéer til finjusteringer og småforbedringer undervejs når man for alvor får afprøvet det færdige instrument. Man kan godt argumentere for at selve programmeringsdelen efterhånden er blevet så kreativ at det i sig selv er kan agére som selvstændig kunstform. Man tager nogle delvist ubevidste valg når man opbygger en patch, visuelle som funktionelle og det at udforske miljøets potentiale åbner næsten uden undtagelse op for øjeblikke af kreativ udfoldelse og åbenbaringer ved mødet med en ny teknik. Da jeg har et godt samarbejde med Carl fra tidligere, vil vores fælles forståelse af Max/MSP gavne vores arbejdsprocesser i forbindelse med projekter der involverer interkommunikation mellem den analoge og digitale verden. Dette forløb er blot et springbræt til en længerevarende kreativ proces.

Eksamensopgave - forside

Eksamensopgave - forside Eksamensopgave - forside Studerendes fulde navn: DANIEL CHRISTENSEN Studienr.: Studieretning/plan: DIEM Årgang (fx BA-2): BA-2 Dato: 28/05/2014 Opgavens titel: Skriftlig eksamensopgave i Den Elektroniske

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Vurdering af digitalt læringsmiddel:

Vurdering af digitalt læringsmiddel: Vurdering af digitalt læringsmiddel: Indholdsfortegnelse: 1) Beskrivelse af Photo Story 3.. 2 a. Trin 1.. 3 b. Trin 2.. 5 c. Trin 3.. 5 d. Trin 4.. 6 e. Trin 5.. 6 2) Konklusion. 7 Claus B. Jensen Side

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

Computerens Anatomi Af Mathias og Mark

Computerens Anatomi Af Mathias og Mark Computerens Anatomi Af Mathias og Mark Planlægning af projekt Case Størstedelen af nutidens unge har deres egen smartphone, computer og fjernsyn. Computere i alle afskygninger bliver fortsat en større

Læs mere

4.2 Du må også være discipel

4.2 Du må også være discipel 42 Du må også være discipel - Lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 42 Du må også være discipel Introduktion til denne lovsangsaften Denne aften skal handle om, at Guds plan stadig involverer os Disciple

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor Lejrskolen en autentisk lejrskole gav en kick-start Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor 14 Lejrskolen er et eksempel på et forsøgsskoleinitiativ, der blev udviklet i et gensidigt

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

ursisthæfte Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Navn Forening

ursisthæfte Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Navn Forening D H F s T R Æ N E R U D D A N N E L S E ursisthæfte Navn Forening Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Velkommen - som kursist på Dansk Håndbold Forbunds Træneruddannelse For alle trænere

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst)

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Problemstilling: Jeg ønskede at bruge slideshow til at vise mange forskellige billeder i undervisningen. Jeg har i lokalet

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

MatematikFessor gør læring synlig

MatematikFessor gør læring synlig GÆSTEINDLÆG MatematikFessor gør læring synlig Avanceret statistik-modul viser nøjagtigt, hvad eleverne kan, og hvor de har udfordringer. Fessor er en kærkommen big brother for lærere og elever på Broskolen

Læs mere

1-1 Usability evaluering af den simple udgave

1-1 Usability evaluering af den simple udgave BILAG 1 s. 2 af 19 Bilag 1 1-1 Usability evaluering af den simple udgave...5 1-2 Heuristisk inspektion af den simple udgave...6 1-3 Usability evaluering af den avancerede udgave...8 1-4 Heuristisk inspektion

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Børn, unge og sundhed

Børn, unge og sundhed Børn, unge og sundhed Automatisering Komm/IT Benjamin Andreas Olander Christiansen, Jens Werner Nielsen og Niclas Larsen Klasse 1.4 Roskilde Tekniske Gymnasium 30.4.2010 Indledning Som vores kommunikations-/informationsteknologis

Læs mere

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr.

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Evaluering af elever af besøg på Århus Universitet. Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Hvordan var besøget struktureret? o Hvad fungerede godt? 1. At vi blev ordentligt

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau

FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau Denne checkliste, vil give dig en idé om dit barns nuværende kommunikationsniveau. Listen beskriver, trin for trin, hvordan et barn med normal

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

1. Indledning. 2. Laswell s fem spørgsmål. Hvem (afsender) Siger hvad (budskab)

1. Indledning. 2. Laswell s fem spørgsmål. Hvem (afsender) Siger hvad (budskab) Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Laswell s fem spørgsmål... 2 Hvem (afsender)... 2 Siger hvad (budskab)... 2 I Hvilken Kanal (Mediet)... 3 Til Hvem (Modtageren)... 3 Og Med Hvilken Effekt (Virkningen)...

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016 Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 16 5 Interviewperson (Mikkel): M Interviewer (Sofie): I Korte pauser: Fysiske handlinger: () Relevante fysiske træk: [] I: Hvad vægter du højt for, at

Læs mere

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016 Kursistmanual til Større skriftlig opgave 2 Hf, 2015-2016 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om opgaven og forløbet s. 3 II. Hf-bekendtgørelsens bilag 4 - Større skriftlig opgave, juni 2010 s. 7 III. Generelt

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Kvaliteter hos den synligt lærende elev

Kvaliteter hos den synligt lærende elev Kvaliteter hos den synligt lærende elev Taksonomisk opbygning af aspekter hos synligt lærende elever Jeg skaber forbindelser Jeg forbinder viden og tænkning for at skabe nye forståelser Jeg forbinder ikke

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Du skal skrive en fortælling med titlen:

Du skal skrive en fortælling med titlen: Du skal skrive en fortælling med titlen: 1 DRENGEN, DER IKKE KUNNE FINDE HJEM Du må selv finde på handlingen i fortællingen, men der er nogle elementer du SKAL forholde dig til. 1) Drengen har et mål nemlig

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du:

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Kende til skolens netværk og drev. Specielt dit personlige H-drev 2. Kunne se dit skema og dine lektier

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Indhold i reformen Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Folkeskolereformen som afsæt for fokus på læreprocesser I skoleåret 2014-2015 påbegyndtes arbejdet med at implementere den folkeskolereform,

Læs mere

Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität)

Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität) US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität) Land: Tyskland

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

Undervisningsmateriale - Rapport

Undervisningsmateriale - Rapport Kom/IT Undervisningsmateriale - Rapport Klasse 1.7 Mathias Saxe H. Jensen 10-05-2011 Side 1 af 10 Indhold Forside... 1 Indledning... 3 Problemstilling... 3 Målgruppe... 3 Problemformulering... 4 Kommunikationsplan...

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse

Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse RAMMESÆTNING Mælkeby er et projekt som er baseret på, at elever, i matematik i indskolingen, skal kunne forstå, bearbejde og herved flytte et fysisk projekt ind i et digitalt,

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang 517.4.09 36. årgang Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - og dagtilbud Børn stresser En leder undrer sig På vej fra den ene institution til den anden snakker vi om bygninger og veje. De to arkitektstuderende

Læs mere

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 4.-6. KLASSE 2016/17

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 4.-6. KLASSE 2016/17 bib:ballerup Blanket til: Sæt et kryds Banegårdspladsen 1 2750 Ballerup T 4477 3333 F 4477 2731 bib.ballerup.dk INDMELDELSE AF BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR ÆNDRING AF PINKODE NYT LÅNERKORT (Det gamle lånerkort

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Solrød Kommune i samarbejde med Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Solrød Kommune i samarbejde med Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Solrød Kommune i samarbejde med Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål

Læs mere

Opgave om komparativt undervisningsforløb En extraopgave i pædagogik og formidling af Daniel Christensen

Opgave om komparativt undervisningsforløb En extraopgave i pædagogik og formidling af Daniel Christensen Opgave om komparativt undervisningsforløb En extraopgave i pædagogik og formidling af Daniel Christensen 1. Undervisningens indhold: 'Skræddersy din egen synthesizer et kursus i elektronik og analog lydsyntese'

Læs mere

Førsteårsprøven 2015. Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner

Førsteårsprøven 2015. Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner Førsteårsprøven 2015 Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner Projektbeskrivelse Formål Som afslutning på første studieår skal I gennemføre et tværfagligt projektforløb, der skal afspejle væsentlige

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Udsætter du dig for udsættelse?

Udsætter du dig for udsættelse? Udsætter du dig for udsættelse? STUDENTERRÅDGIVNINGEN Udsætter du dig for udsættelse? Fakta om udsættelse Op til 90% af studerende, undervisere og forskere ved videregående uddannelser er plagede af en

Læs mere

Musiktalenter skal brande kommunen

Musiktalenter skal brande kommunen Musiktalenter skal brande kommunen Hedensted Kommune vil gerne være kendt for at satse på musikken. Tørring Skole og Hedensted Musikskole skal folde drømmen ud med projektet Musik Talent Tørring. Af Jakob

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Elevvejledning til projektbaserede prøver på SOPU

Elevvejledning til projektbaserede prøver på SOPU : Formål med prøven Formålet er, at du får mulighed for at dokumentere i hvilken grad, du opfylder målene for prøven. Prøvegrundlag Forud for den mundtlige prøve skal du aflevere en individuel skriftlig

Læs mere

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK Helårs valgfag ELEV MED HEST På LME har vi indledt et samarbejde med Ellum Rideklub, så du mulighed for at passe din hest, mens du går på efterskole. Rideklubben ligger kun 3 km fra efterskolen, her kan

Læs mere

Skab-let kurset og de fremtidige planer ift. elearning. Centerledermøde oktober 2010 - Ilulissat

Skab-let kurset og de fremtidige planer ift. elearning. Centerledermøde oktober 2010 - Ilulissat Skab-let kurset og de fremtidige planer ift. elearning Centerledermøde oktober 2010 - Ilulissat Agenda Skab-let kurset elearning De fremtidige planer om elearning i Piareersarfiit 18-07-11 2 Skab-let kurset

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af?

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af? Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen Syg i længere tid? Det sker ikke for mig. Ofte syg i kortere perioder? Nej, heller ikke. Det sker for naboen, måske, men ikke mig. Sådan tænker de fleste af os,

Læs mere

Eftermiddagens program

Eftermiddagens program Eftermiddagens program Teoretiske og praktiske vinkler på elev til elev læring, som kunne være afsendt for nogle overordnede tanker ift. jeres kommende aktionslæringsforløb. Didaktik Samarbejdsformer Elev

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale Lærervejledning til Cyklistprøven Cyklistprøven er en læreproces, der styrker elevernes viden om færdselsreglerne, kompetence til at omsætte teori til praksis, samt øge elevernes risikoforståelse gennem

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Hans Hüttel 27. oktober 2004 Mathematics, you see, is not a spectator sport. To understand mathematics means to be able to do mathematics.

Læs mere

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game The Board Game 1 Målgruppe Før vi kom på vores spil, havde vi lidt en ide om hvad det ville komme til at blive. Vi så på spillet Cards against humanity og vores spil ville blive lidt som det, da der vil

Læs mere

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 1. Indledning Denne strategi er udtryk for en status, nogle retningslinjer og en plan for den fortsatte udvikling på it området. Målet er at styrke integrationen af

Læs mere

Midtvejsseminar. Ind i undervisningsrummet på eud et forskningsprojekt om eleverne og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb.

Midtvejsseminar. Ind i undervisningsrummet på eud et forskningsprojekt om eleverne og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb. Midtvejsseminar Ind i undervisningsrummet på eud et forskningsprojekt om eleverne og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb. Man kan være lidt herre over sine egne ting om arbejdsprocesser,

Læs mere

Praktikrapport. Jeg valgte i min praktik på IM2 at følge Sune Thobjørnsen som til dagligt underviser på

Praktikrapport. Jeg valgte i min praktik på IM2 at følge Sune Thobjørnsen som til dagligt underviser på Praktikrapport. INDLEDNING: Jeg valgte i min praktik på IM2 at følge Sune Thobjørnsen som til dagligt underviser på MGK Århus. Sune er konservatorieuddannet guitarist og har haft forskellige undervisningsstillinger

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 2 4. 6. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN 5 trin i en god specialeproces: Den rigtige indstilling Tidlig start på forberedelsesfasen Planlægning af processen Gode arbejdsvaner Passende start på jobsøgningen Der er ingen universel løsning på, hvordan

Læs mere