MATEMATIKANGST OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MATEMATIKANGST OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK"

Transkript

1 Matematiklærerens Dag CFU, MATEMATIKANGST OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK Maria Kirstine Østergaard Cand. Pæd. i Matematikkens Didaktik Ph.d.-studerende v. Københavns Professionshøjskole og DPU, Aarhus Universitet

2 Lidt om mig: Folkeskolelærer Cand.pæd. i matematikkens didaktik Speciale i matematikangst Underviser i matematik på læreruddannelsen Ph.d.-studerende: Folkeskoleelevers matematikrelaterede beliefs og læringsadfærd

3 Ydre påvirkninger skaber forestillinger om, hvad matematik er. Matematikundervisningen udgør en væsentlig del af de ydre påvirkninger. Forestillinger om matematik kan med tiden blive selvforstærkende. Negative forestillinger kan føre til matematikangst.

4 HVAD ER MATEMATIKANGST?

5 Angst: En følelse af ubehag, der ofte fortrænges eller gemmes i det ubevidste (Freud) Fortrængningen omdanner angsten til eksempelvis forsvarsmekanismer (f.eks. undgåelse, benægtelse af objektets betydning eller projektion. Indikatorer på angst: Fysiologiske: hjertebanken, hurtig vejrtrækning, koldsved Adfærdsmæssige: handlingslammelse, rastløshed, unormal hurtig eller langsom tale.

6 Matematikangst kan man have det? Kan defineres som: en følelse af anspændthed, ængstelse eller frygt ved udsættelse for matematikrelaterede stimuli. Matematikangst er IKKE nødvendigvis relateret til kognitive vanskeligheder. Matematik er det eneste skolefag, der har sin egen definerede og anerkendte angst.

7 Kender du nogen? Tænk på en person, du kender, som lader til at have matematikangst. Fortæl din sidemakker: Hvordan giver det sig udtryk? Hvilken konsekvenser har matematikangsten (haft) for personen? Har du et bud på, hvordan eller hvorfor angsten er opstået? 2 min. hver

8 Abbriviated Math Anxiety Scale Fra

9 The modified AMAS (mamas) Carey et al. (2019)

10 Hvorfor får man matematikangst? Mulige årsager til matematikangst kan f.eks. være: dårlige oplevelser med matematik forventninger og reaktioner fra forældre og lærere forældres og læreres overførsel af egen matematikangst uhensigtsmæssige undervisningsmetoder Desuden er det generelt socialt accepteret at have svært ved matematik og at føle antipati mod faget.

11 Den Store Bagedyst

12 Mulige konsekvenser af matematikangst dårlige præstationer i matematik (Ma, 1999) kan muligvis skyldes, at angsten hæmmer arbejdshukommelsen (Ashcraft, 1998). påvirkning af det psykiske helbred. ændring i læringsadfærd (undgåelse, hjælpeløshed, opgivenhed, manglende vedholdenhed, afvisning af hjælp). negative holdninger til matematik og undgåelse af alt, hvad der opfattes som matematikrelateret. En sådan undgåelse vil derved også have konsekvenser for valg af uddannelse og erhverv. (Frenzel et al., 2007) negative forestillinger (beliefs) om, hvad matematik er og anvendes til, samt om egne matematiske evner. MEN det kan være svært at skelne, hvad der er årsag, og hvad der er konsekvens!

13 Hvad er årsag og hvad er konsekvens? Dårlige præstationer i matematik Øget matematikangst Eks.: Elever med matematikvanskeligheder har øget risiko for at udvikle matematikangst. ELLER Øget matematikangst Dårlige præstationer i matematik Eks.: Matematikangst hæmmer arbejdshukommelsen. Carey et al. (2019)

14 FORESTILLINGER OM MATEMATIK

15 Beliefs (~ forestillinger) lenses through which one looks when interpreting the world (Philipp, 2007, s. 258). Beliefs er de forståelser, præmisser og udsagn om verden, som en person opfatter som sande. Beliefs er mere kognitive og mindre følelsesladede end holdninger og er desuden vanskeligere at ændre. Beliefs påvirker éns opfattelse af verden og éns handlinger. Til forskel fra viden kan man være mere eller mindre overbevist om sine beliefs, og man kan besidde modstridende beliefs.

16 Beliefsystem om matematik Beliefs om matematikundervisning Elevers matematikrelaterede beliefs Beliefs om selvet (Op't Eynde, de Corte, & Verschaffel, 2002) Beliefs om den sociale kontekst (klasserummet)

17 Beliefsystem om matematik Beliefs om matematik som disciplin Beliefs om matematikundervisning Elevers matematikrelaterede beliefs Beliefs om selvet (Jankvist, Original model (gule felter) fra Op't Eynde, de Corte, & Verschaffel, 2002) Beliefs om den sociale kontekst (klasserummet)

18 Beliefs kan være selvforstærkende Beliefs om matematik og om selvet Ydre påvirkning Reaktioner på matematiske situationer som et resultat af tidligere erfaringer. Læringsadfærd Præstationer Matematiske kompetencer Østergaard, 2018

19 Beliefs kan være selvforstærkende Beliefs om matematik og om selvet Ydre påvirkning F. eks.: Undervisning, læremidler, forældre, medier Reaktioner på matematiske situationer som et resultat af tidligere erfaringer. Læringsadfærd Præstationer Matematiske kompetencer Østergaard, 2018

20 Googlesøgning: matematik

21 Teen Talk Barbie, 1992 Wanna have a pizza party? Let's plan our dream wedding! Okay, meet me at the mall! Math class is tough!

22 (marensblog.dk, 21. dec. 2018)

23

24 Demonstrationsskoleprojektet (2014) Bremholm, Slot og Hansen, 2016

25 Bremholm, Slot og Hansen, 2016

26 Vi bruger MEGET tid på problemløsning og udregning og meget LIDT tid på problemformulering og informationssøgning Nogle elever kan have en (hæmmende) forestilling om, at matematik kræver en bestemt viden. Fra Kaas, T. og Kristiansen, H. (2009). Kolorit 8. Grundbog, s. 43

27 Semi-virkelighed. Hvilken signal sender det til eleverne, hvis matematiske situationer altid er nogle vi har fundet på? Fra FP9, dec. 2015

28 Beliefs kan være selvforstærkende Negative beliefs om matematik og om selvet Ydre påvirkning Negative reaktioner på matematiske situationer som et resultat af tidligere negative erfaringer. Degressiv læringsadfærd Dårlige præstationer Manglende matematiske kompetencer Østergaard, 2018

29 BELIEFS OG MATEMATIKANGST

30 Udbredte beliefs om matematik Matematik er baseret på regler og formler (som skal læres udenad) Succeskriteriet i matematik er at kunne finde frem til det rigtige resultat så hurtigt som muligt Matematiske evner er et tegn på høj intelligens og/eller noget, som man enten har eller ikke har. (Boaler 2016) sådanne beliefs er ofte relateret til en opfattelse af matematik som: irrelevant isoleret fra den virkelige verden og fra andre fag udelukkende anvendeligt i skolen (Grigutsch 1998)

31 EKSEMPLER PÅ BELIEFS HOS VOKSNE MED MATEMATIKANGST Matematik er bare ikke for mig. Jeg har simpelthen ikke talentet. I skolen handlede det kun om at finde det rigtige resultat. Man skulle hele tiden præstere. Der er ikke noget formål med matematik. Man skulle finde det rigtige resultat, og det kunne jeg ikke, fordi jeg tænkte forkert. For mig er det bare udenadslære. Jeg støder aldrig på matematik. Kun i skolesammenhæng.

32 Tegn en matematiker Østergaard, 2018

33 Beliefs kan være selvforstærkende - og kan i sidste ende føre til matematikangst! Negative beliefs om matematik og om selvet Ydre påvirkning Negative reaktioner på matematiske situationer som et resultat af tidligere negative erfaringer. Degressiv læringsadfærd Dårlige præstationer Manglende matematiske kompetencer Østergaard, 2018

34 KAN VI GØRE NOGET?

35 Beliefsystem om matematik Beliefs om matematik som disciplin Alle fire dimensioner påvirker hinanden. Beliefs om matematikundervisning (Jankvist, Original model (gule felter) fra Op't Eynde, de Corte, & Verschaffel, 2002) Elevers matematikrelaterede beliefs Beliefs om den sociale kontekst (klasserummet) Beliefs om selvet Det betyder, at de oplevelser og erfaringer, som elever får med matematik i skolen, har stor betydning for, hvordan de opfatter matematik generelt.

36 Hvad betyder det? Skolen spiller en essentiel rolle i udviklingen af elevers beliefs om matematik. Den påvirkning, der foregår i skolen, og de signaler, der sendes om, hvad matematik er og kan anvendes til, har afgørende betydning for elevernes læringsadfærd faglige selvtillid motivation oplevelse af matematikkens relevans oplevelse af matematikkens forbindelse til andre fag og dermed også bredden af deres horisont!?

37 Negative reaktioner på matematiske situationer som et resultat af tidligere negative erfaringer. Negative beliefs om matematik og om selvet Ydre påvirkning Degressiv læringsadfærd) Derfor: Hvis vi gerne vil vende eller forebygge den negative effekt, kan vi arbejde målrettet udviklingen af elevers beliefs om matematik. Dårlige præstationer Manglende matematiske kompetencer Beliefs om matematik som disciplin Beliefs om matematikundervisning Elevers matematikrelaterede beliefs Beliefs om selvet Beliefs om den sociale kontekst (klasserummet)

38 Beliefs om matematik som disciplin Matematik som disciplin a) beliefs om matematik som videnskab b) beliefs om anvendelsen matematik c) beliefs om matematik som et system af samfundsmæssige redskaber d) beliefs om matematiske begrebers filosofiske og epistemologiske natur DENNE DIMENSION AF BELIEFSYSTEMET SÆTTER MATEMATIKKEN I EN KONTEKST: Relevans Anvendelse Forbindelse til den virkelige verden Forbindelse til andre fag Matematikkens æstetik Udviklingen af denne dimension af elevers beliefsystem kan være den ydre påvirkning, som ændrer fokus fra resultat og præstation til proces og anvendelse og som måske endda kan vende eller forebygge den selvforstærkende effekt af negative beliefs.

39 Overblik og dømmekraft Udover de otte matematiske kompetencer indeholder KOM-rapporten tre aktive indsigter, som ikke er handlingsrettede: 1. Matematikkens faktiske anvendelse i andre fag- og praksisområder. 2. Matematikkens historiske udvikling, såvel internt som i samfundsmæssig belysning. 3. Matematikkens karakter som fagområde.

40 Udvikling af positive beliefs kan f.eks. ske gennem: Opmærksomhed på f.eks. succeskriterier og sociomatematiske normer (Yackel & Cobb, 1996) Mestringskultur i stedet for præstationskultur Succesoplevelser Matematikkens anvendelse og dens rolle i samfundet Procesorienteret og undersøgende undervisning Åbne opgaver Bevidsthed om egne beliefs og stereotyper

41 Referencer Ashcraft, M.H., Kirk, E.P., & Hopko, D. (1998). On the Cognitive Consequences of Mathematics Anxiety. I: C. Donlan (red.), The Development of Mathematical Skills, s Hove: Psychology Press. Boaler, J. (2016). Mathematical mindsets : unleashing students' potential through creative math, inspiring messages, and innovative teaching (1. udg.). San Francisco, CA: Jossey- Bass. Bremholm, J., Slot, M. F. & Hansen, R. (2016). Kvantitativ analyse af elevproduktion i matematik, dansk og naturfag (Baseline). Odense, Læremiddel.dk Carey, E., Devine, A., Hill, F., Dowker, A., McLellan, R. & Szucs, D. (2019). Understandig Matematics Anxiety. Investigationg the experiences of UK primary and secondary school students. Centre for Neuroscience in Education, University of Cambridge. Frenzel, A. C., Pekrun, R. & Goetz, T. (2007) Girls and mathematics - A "hopeless" issue? A control-value approach to gender differences in emotions towards mathematics. European Journal of Psychology of Education, 22(4), s Grigutsch, S. (1998). On pupils view of mathematics and self-soncept: developments, structures and factors of influence. I: E. Pehkonen & G. Törner (red.), The State-of-theart in mathematics-related belief research: Results of the MAVI activities, s Helsinki: Department of teacher Education, University of Helsinki Hopko, D. R., R. Mahadevan, Bare, R.L. & Hunt., M.K. (2003). The Abbreviated Math Anxiety Scale (AMAS): Construction, Validity, and Reliability. Assessment, 10, s Jankvist, U. T. (2015). Changing Students Images of Mathematics as a Discipline. The Journal of Mathematical Behavior, 38, s Ma, X. (1999). A meta-analysis of the relationship between anxiety toward mathematics and achievement in mathematics. Journal for research in Mathematics Education, 30, s Op t Eynde, P., de Corte, E. & Verschaffel, L. (2002). Framing Students Mathematics-related Beliefs. A Quest for Conceptual Clarity and a Comprehensive Categorization. I: G. C. Leder, E. Pehkonen, & G. Törner (Eds.), Belief: A Hidden Variable in Mathematics Education? s Dordrecht: Kluwer Academic Publishers. Philipp, R. A. (2007). Mathematics Teachers Beliefs and Affect ty. In F. K. Lester & D. A. Grouws (Eds.), Second handbook of research on mathematics teaching and learning : a project of the National Council of Teachers of Mathematics (Vol. 1, pp ). Charlotte, NC: Information Age. Uthaug, M. (2018). Hvad skal jeg bruge det til. marensblog.dk, 21. dec Yackel, E. & Cobb, P. (1996). Sociomathematical norms, angumentation, and autonomy in mathematics. Journal for research in Mathematics education, 27, s Østergaard, M. K. (2018). Matematikangst fordomme og køn. Forlaget Frydenlund

MATEMATIKANGST, LÆRINGSADFÆRD OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK

MATEMATIKANGST, LÆRINGSADFÆRD OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK Matematik på mellemtrinnet, 6. mar. 2019 MATEMATIKANGST, LÆRINGSADFÆRD OG FORESTILLINGER OM MATEMATIK Maria Kirstine Østergaard Cand. Pæd. i Matematikkens Didaktik Ph.d.-studerende v. Københavns Professionshøjskole

Læs mere

THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018

THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018 THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018 Hvad er algebra i grundskolen, og hvorfor er det svært? Hvad er tidlig algebra, og hvorfor skulle det hjælpe? Undervisning med tidlig algebra hvad

Læs mere

Relationsdannelse mellem undervisere og online studerende

Relationsdannelse mellem undervisere og online studerende Relationsdannelse mellem undervisere og online studerende 1 Agenda Hvem er vi Baggrund Hvad har vi gjort Foreløbige resultater Det fremtidige arbejde Kontakt os gerne! 2 1 Man kan skabe relationer Frafaldet

Læs mere

Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk. Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler

Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk. Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk http://laeremiddel.dk/ Anslag Digitale teknologier giver mulighed for forandring (transformation) af undervisning og læring,

Læs mere

( ) : 90/11/11 : 91/03/28 : 91/07/10 : ) ( (ASQ) (SHS) (MANCOVA). ( ).. : * ( ) ** ***

( ) : 90/11/11 : 91/03/28 : 91/07/10 : ) ( (ASQ) (SHS) (MANCOVA). ( ).. : * ( ) ** *** ( ) 39 3-9 43-6 : 90// : 9/03/8 : 9/07/0 :. 389-90 50 50) 00...( (ASQ) (SHS) (MANCOVA). ( ).. : * heidarisakineh@yahoo.com ( ) ** *** ( 39 3-9 ) 44... ( ) ( ).(005 ). 4 3. 6 5.(009 ) :.(00 ) 7.(00 )...

Læs mere

Artiklen om Begreber og funktioner er et særtryk af kapitel 3 i den viste udgivelse.

Artiklen om Begreber og funktioner er et særtryk af kapitel 3 i den viste udgivelse. Begreb om funktioner Klaus Bruun Pedersen & Anders Torp 1 Indledning I dette kapitel vil vi beskrive en proces, hvorigennem vi har afdækket en række elevers funktionsforståelse, og vi vil give eksempler

Læs mere

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN 1. Oplæg på baggrund af artiklen: Nordic Students self-beliefs in science Publiceret som kapitel 4 i Northern Lights on TIMSS and PISA 2018

Læs mere

Udviklingen indeni eller udenfor?

Udviklingen indeni eller udenfor? 90 Kommentarer Udviklingen indeni eller udenfor? Henning Westphael, Læreruddannelsen i Århus, VIAUC Kommentar til artiklen Elevers faglige udvikling i matematiske klasserum i MONA, 2011(2). Indledning

Læs mere

FORSKNING I HAVER TIL MAVER MED FOKUS PÅ EFFEKTER

FORSKNING I HAVER TIL MAVER MED FOKUS PÅ EFFEKTER 10-05-2016 Karen Wistoft DPU/AU 1 FORSKNING I HAVER TIL MAVER MED FOKUS PÅ EFFEKTER Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet Mandag den 9. maj 14-16 Karen Wistoft, professor

Læs mere

Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse. Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott

Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse. Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott Disposition Motivering af forløbet Unge og medier Design af Unge

Læs mere

SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE

SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE Gennem tre årtier er sproget i de engelske eksamensopgaver i matematik ændret, så sætningerne nu er kortere, der er færre fagudtryk, og der bliver brugt færre matematiske

Læs mere

Power of Pre-school forskning fra Storbrittanien Effective Pre-school, Primary and Secondary Education Project - EPPSE 1997-2014 Børnetopmøde 2014

Power of Pre-school forskning fra Storbrittanien Effective Pre-school, Primary and Secondary Education Project - EPPSE 1997-2014 Børnetopmøde 2014 Power of Pre-school forskning fra Storbrittanien Effective Pre-school, Primary and Secondary Education Project - EPPSE 1997-2014 Børnetopmøde 2014 Et forskningsprojekt støttet af Storbritanniens Department

Læs mere

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD PROGRAM 1. Om udviklingsprogrammet Fremtidens Dagtilbud 2. Hvorfor fokus på tidlige matematiske kompetencer og hvordan? 3. Følgeforskningen

Læs mere

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Programmers virkning et kig til Head

Læs mere

GeoGebra, international videndelingimellem. Morten Misfeldt

GeoGebra, international videndelingimellem. Morten Misfeldt GeoGebra, international videndelingimellem matematiklærere Morten Misfeldt Plan GeoGebra Et stærkt værktøj til matematisk begrebsdannelse GeoGebra en kreativ matematisk legeplads GeoGebra videndelingimellem

Læs mere

Nest betyder rede Nest programmet TEMASTREAM PÅ SIKON APRIL 2016

Nest betyder rede Nest programmet TEMASTREAM PÅ SIKON APRIL 2016 Nest betyder rede Nest programmet TEMASTREAM PÅ SIKON APRIL 2016 Ved pædagogisk leder Brita Jensen, Katrinebjergskolen & psykolog Anna Crawford, PPR Aarhus DAGSORDEN Præsentation Hvad er Nest kort fortalt?

Læs mere

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag?

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Mogens Hørder Syddansk Universitet Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Forskningspolitisk årsmøde 22 marts 2011 På

Læs mere

Essensen af et godt dagtilbud

Essensen af et godt dagtilbud Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU alm. del Bilag 15 Offentligt Essensen af et godt dagtilbud Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2012 Photo: Hans Henrik Knoop,

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

Is there anybody in here? - positioner og roller i MOOCs

Is there anybody in here? - positioner og roller i MOOCs Lea Tilde Rosenlund - lear@sdu.dk Institut for Design og Kommunikation Syddansk Universitet Rene B Christiansen - rbc@ucsj.dk Center for Skole og Læring University College Sjælland Is there anybody in

Læs mere

Matematikvejlederprojekt 2016 - gruppe 6

Matematikvejlederprojekt 2016 - gruppe 6 Matematikvejlederuddannelsen på RUC 2014-2016 Matematikvejlederprojekt 2016 - gruppe 6 Ama El-Nazzal Lone Stilling Karlsen Mette Juhl Christensen 1 Abstract Matematikvejlederprojekt 2016 - gruppe 6 er

Læs mere

com : : *

com : : * 2 10 1393 1392/4/15 : 1391/6/19 : БRر یتا را وزش یБRروید یاما یوی و د رБRی س نا ی اما ی وا وزان دتا ی ندج غ لا ع یا مدی ١ * و و و بد ا می ٢ **. 90-91. - -91 60 1390.. - ) (.... gaahmady@yahoo. com : :

Læs mere

Hvad er IT i matematikundervisningen egentlig? Professor, Ph.d. Morten Misfeldt, Aalborg Universitet, København

Hvad er IT i matematikundervisningen egentlig? Professor, Ph.d. Morten Misfeldt, Aalborg Universitet, København Hvad er IT i matematikundervisningen egentlig? Professor, Ph.d. Morten Misfeldt, Aalborg Universitet, København Spørgsmål der afsøges Hvilke udfordringer og muligheder stiller digitale teknologier matematikuddannelsen

Læs mere

De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole

De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole Børne- og Undervisningsudvalget 205-6 (Omtryk - 27-09-206 - Bilag tilføjet) BUU Alm.del Bilag 274 Offentligt AARHUS De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole Kristine Kousholt DPU, Aarhus

Læs mere

Praksisbaseret evidens i en komparativ undersøgelse af studieforløb i to professionshøjskolers sygeplejerskeuddannelse.

Praksisbaseret evidens i en komparativ undersøgelse af studieforløb i to professionshøjskolers sygeplejerskeuddannelse. Praksisbaseret evidens i en komparativ undersøgelse af studieforløb i to professionshøjskolers sygeplejerskeuddannelse..læringsspor i klinikken. www.sygeplejerskeprojektet.dk Fra 2011 til 2017 følger vi

Læs mere

uvm matematik 491B9E24D2D69BF0C75EDB4193E640E5 Uvm Matematik 1 / 6

uvm matematik 491B9E24D2D69BF0C75EDB4193E640E5 Uvm Matematik 1 / 6 Uvm Matematik 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Uvm Matematik In the Vermont State House, Lucy Rogers '18 represents the complexities and gifts of her home district. UVM's 27th President Dr. Suresh Garimella will assume

Læs mere

Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs

Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs Skriv! Les! 2-7.-8. maj 2013 Steffen M. Iversen Institut for Kulturstudier - Uddannelsesvidenskab Syddansk Universitet 1 Del-projekt - FoS Skrivere og skriftlighed

Læs mere

Mit første møde. og det videre venskab med matematik

Mit første møde. og det videre venskab med matematik Jeg har medlidenhed med de mennesker, der støttede indsamlingen i lørdags, for når 12 hjælpeorganisationer skal fordele 98 millioner kroner, og de hver bruger 10 procent af indtægterne til administration,

Læs mere

En overgang eller et skift?

En overgang eller et skift? 81 En overgang eller et skift? Kristina Steen Dalgaard, Nykøbing Katedralskole Mette S. Christensen, Center for Skole og Læring, Professionshøjskolen Absalon Kommentar til Marit Hvalsøe Schous artikel

Læs mere

It i folkeskolens matematikundervisning

It i folkeskolens matematikundervisning It i folkeskolens matematikundervisning Læringskonsulenterne Kvalitetsudvikling baseret på data og viden, nationale test og LIS-systemet. Matematik Folkeskolens prøver Talblindhedsprojekt Matematik Ministeriel

Læs mere

Uddybning om naturfag. Ved Helene Sørensen, lektor emerita på DPU

Uddybning om naturfag. Ved Helene Sørensen, lektor emerita på DPU Uddybning om naturfag Ved Helene Sørensen, lektor emerita på DPU DEN TEORETISKE RAMME FOR NATURFAGLIG KOMPETENCE som udfordrer elever til at bruge Kontekst Personlige, lokale/nationale eller globale forhold,

Læs mere

Unge, motivation og uddannelse

Unge, motivation og uddannelse Unge, motivation og uddannelse Afslutningskonference for digitaliseringsindsats på erhvervsuddannelser og ungdomsuddannelser Aarhus Business College 27. Oktober 2016 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Arnt

Læs mere

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Kapitel 5 At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Robin Millar Praktisk arbejde er en væsentlig del af undervisningen i naturfag. I naturfag forsøger vi at udvikle elevernes kendskab til naturen

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student

Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student jeaneli@ruc.dk Recognition of Prior Learning in Health Educations JEANETTE LINDHOLM PHD-STUDENT Research question How do RPL students experience themselves

Læs mere

KREATIV DIGITAL MATEMATIK. Et udviklings- og forskningsprojekt

KREATIV DIGITAL MATEMATIK. Et udviklings- og forskningsprojekt KREATIV DIGITAL MATEMATIK Et udviklings- og forskningsprojekt Hvem er vi? Matematikvejleder PD Lis Zacho, Skolen ved Søerne, Frederiksberg Forsker PhD Morten Misfeldt, Ålborg Universitet Hvorfor? Hvordan

Læs mere

Elevprofil i matematik

Elevprofil i matematik Elevprofil i matematik Elevprofil til vurdering af kvaliteten af elevers additionsstrategier og anvendelse af geometriske begreber ved udgangen af 1. klasse Når man skal vurdere elevers additionsstrategier

Læs mere

Vuc Fyn Nyborg. DanSMa Pindogbjerre.dk 1. Pernille Pind Tlf

Vuc Fyn Nyborg. DanSMa Pindogbjerre.dk 1. Pernille Pind   Tlf Pernille Pind www. www.facebook.com/pindogbjerre pindogbjerre@gmail.com Tlf 26 19 96 55 Vuc Fyn Nyborg Pindogbjerre.dk 1 Vuc Fyn Nyborg Tonede linjer én linje for talblinde https://youtu.be/y04gyot-5ns

Læs mere

THOMAS KAAS, DMUK, 11. MAJ, 2017

THOMAS KAAS, DMUK, 11. MAJ, 2017 THOMAS KAAS, DMUK, 11. MAJ, 2017 Processen med at udarbejde de skriftlige prøver Pejlemærker og konkrete eksempler Hvilken vej? Hvordan? Kaj Østergaard Heidi Kristiansen Rikke Teglskov Line Engsig Annette

Læs mere

Kønsforskelle i brugen af CAS-værktøjer hvad kan det mon skyldes?

Kønsforskelle i brugen af CAS-værktøjer hvad kan det mon skyldes? 72 KOMMENTARER Kønsforskelle i brugen af CAS-værktøjer hvad kan det mon skyldes? Lisser Rye Ejersbo, AU/DPU. Kommentar til Mogensen et al.: CAS i folkeskolens matematikundervisning, MONA 2016(1) Hvilken

Læs mere

Læringsmål og teknisk kompetente matematiklærere

Læringsmål og teknisk kompetente matematiklærere 69 Læringsmål og teknisk kompetente matematiklærere Rune Hansen, UC SYD Kommentar til Else Marie Jensen: Et undersøgende blik på læringsmål og elevplaner i matematik på min skole, MONA, 2016 4. I løbet

Læs mere

Tekstfeedbackspillet strukturering af peer feedbackprocessen

Tekstfeedbackspillet strukturering af peer feedbackprocessen Tekstfeedbackspillet strukturering af peer feedbackprocessen DUN konference 2012 Tine Wirenfeldt Jensen, Gry Sandholm Jensen, AU & Anker Helms Jørgensen, ITU. Program 1. Peer feedback: læringsudbytte og

Læs mere

Spilbaseret innovation

Spilbaseret innovation Master i Ikt og Læring (MIL) valgmodul forår 2014: Ikt, didaktisk design og naturfag Underviser: Lektor Rikke Magnussen, Aalborg Universitet Kursusperiode: 3. februar 13. juni 2014 (m. seminardage d. 3/2,

Læs mere

Strategisk læsning med læseteknologi

Strategisk læsning med læseteknologi Strategisk læsning med læseteknologi Otte strategier til en mere strategisk læsning af digitale fagtekster Ordblindenetværket Danmarks læringsfestival 2019 Baggrund for otte teknologiske læsestrategier

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Mandatory Core Topic: BUITA Om kurset Subject Activitytype Teaching language Registration Informatik master course English Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode,

Læs mere

Læring med kroppen forrest

Læring med kroppen forrest Læring med kroppen forrest Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet. Redaktør

Læs mere

Forvaltning / Politik og Administration / Socialvidenskab

Forvaltning / Politik og Administration / Socialvidenskab Videregående egående metodekursus: Avancerede ede Kvantitative Metoder Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Forvaltning / Politik og Administration / Socialvidenskab kandidatkursus

Læs mere

Hvem ved hvordan lærernes undervisere på uddannelsen/ efteruddannelsen underviser?

Hvem ved hvordan lærernes undervisere på uddannelsen/ efteruddannelsen underviser? 75 Hvem ved hvordan lærernes undervisere på uddannelsen/ efteruddannelsen underviser? Lisser Rye Ejersbo, DPU, Aarhus Universitet Kommentar til artiklen Forståelse af matematiklæreres praksis et socialt

Læs mere

Læring og Spejderliv. - og frihed og fællesskab. Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013

Læring og Spejderliv. - og frihed og fællesskab. Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013 Photo: Hans Henrik Knoop, 2012 Læring og Spejderliv - og frihed og fællesskab Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013 Fundamentale forudsætninger for trivsel oplevelser

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, klassetrin

Kompetencemål for Matematik, klassetrin Kompetencemål for Matematik, 1.-6. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds- og tænkemåder, matematikdidaktik samt matematiklærerens praksis i folkeskolen og

Læs mere

Lisbeth Villemoes Sørensen Specialergoterapeut, MPH, ph.d.

Lisbeth Villemoes Sørensen Specialergoterapeut, MPH, ph.d. Lisbeth Villemoes Sørensen Specialergoterapeut, MPH, ph.d. Hukommelses processer generelt Hukommelse hos ældre Generelle problemer hos ældre Kommunikation med ældre AMPS og ældre Hukommelse Et samlebegreb

Læs mere

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering KvaN-konference It og undervisningsdifferentiering Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)/Aarhus Universitet Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Er det differentiering?

Læs mere

Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier

Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier Udvikling af læreres didaktiske kompetencer Jacob Bahn Phd-studerende matematiklærer UCC og Institut for Naturfagenes Didaktik (IND), KU Slides

Læs mere

Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende.

Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende. Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende. af Dinna Balling og Jørn Schmidt. Hæftet Lige og ulige sætter

Læs mere

Læsning i matematik. For dansk- og matematiklærere. Lektor, ph.d. Lisser Rye Ejersbo Århus Universitet

Læsning i matematik. For dansk- og matematiklærere. Lektor, ph.d. Lisser Rye Ejersbo Århus Universitet Læsning i matematik For dansk- og matematiklærere Lektor, ph.d. Lisser Rye Ejersbo Århus Universitet Vejledning: Læsning i Matematik At lære at afkode og læse: tekster af autentisk karakter, hvori matematik

Læs mere

Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen

Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen Pointer fra Elsborgs og Høyrup Pedersens forskningsprojekt eller De motiverende kvaliteter i det folkeoplysende læringsrum - set i et best practice-perspektiv

Læs mere

At bygge praksisfællesskaber i skolen

At bygge praksisfællesskaber i skolen Søgeord PracSIP Interaktiv læring Interaktiv platform Læringsplatform Praksisfællesskaber Abstract: PracSIP At bygge praksisfællesskaber i skolen En PracSIP er en webbaseret tjeneste, som understøtter

Læs mere

Kirsten Hyldahl Pedersen Stud.mag. Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet

Kirsten Hyldahl Pedersen Stud.mag. Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Selvreguleret læring - en udvej for inklusionsproblematikken? Kirsten Hyldahl Pedersen Stud.mag. Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Den store udgift

Læs mere

Forskning i Haver til Maver

Forskning i Haver til Maver Forskning i Haver til Maver 1 E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G I N S P I R AT I O N S D A G K R O G E R U P 8. O K TO B E R 2 0 1 5 K A R E N W I

Læs mere

Workshop Københavns Kommune 23. februar 2015

Workshop Københavns Kommune 23. februar 2015 Workshop Københavns Kommune 23. februar 2015 Fremtidens folkeskole Professor Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)/Aarhus Universitet Dagens spørgsmål Hvad skal eleverne lære (og

Læs mere

LÆRING HOS UNGE MED DYSLEKSI

LÆRING HOS UNGE MED DYSLEKSI LÆRING HOS UNGE MED DYSLEKSI Anne Leth Pedersen og Laura Kongskov Torsdag d. 20/04-17 1 PROGRAM 9.30 10.15 9.30 9.52: Anne Leth Pedersen: Den lektiologiske forståelse af læring hos elever med dysleksi

Læs mere

Kursusperiode: 21. januar 2015 11. juni 2015, med seminardage: 22/1, 12/3 og 7/5 2015

Kursusperiode: 21. januar 2015 11. juni 2015, med seminardage: 22/1, 12/3 og 7/5 2015 Valgmodul Forår 2015: It i matematikundervisning Underviser: Lektor Morten Misfeldt, Aalborg Universitet Kursusperiode: 21. januar 2015 11. juni 2015, med seminardage: 22/1, 12/3 og 7/5 2015 ECTS-points:

Læs mere

Learning by doing is probably the best way of educating both the pre-school children and pupils in primary and secondary schools.

Learning by doing is probably the best way of educating both the pre-school children and pupils in primary and secondary schools. Learning by doing is probably the best way of educating both the pre-school children and pupils in primary and secondary schools. http://www.nordplusonline.org/who-canapply/nordplus-junior Parmays Sloka

Læs mere

Hvad kan vi lære af -projektet?

Hvad kan vi lære af -projektet? . Hvad kan vi lære af -projektet? Matematik i marts, 28. marts 2019 Mette Hjelmborg UCL, erhvervsakademi og professionshøjskole, læreruddannelsen i Odense Plan En lille startøvelse Kort om projektet KiDM

Læs mere

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Brug af logbog i undervisning Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Motivation og projektidé Modsætning mellem undervisningsideal (deltagende og reflekterende studerende

Læs mere

GIMMS projektet 2007-2010

GIMMS projektet 2007-2010 10-08-2011 side 1 GIMMS - Et EU-projekt om Gender, Innovation and Mentoring in Mathematics and Science Lotte Skinnebach & Birgitte Stougaard Læreruddannelsen i Jelling 10-08-2011 side 2 GIMMS projektet

Læs mere

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen Lærer eller træner? Kontekst og baggrund En undersøgelse af læremidler i læreruddannelsen Opmærksomhedsfelter Diskussionspunkter Kontekst og baggrund En

Læs mere

Paedagogisk Sociologi Arbejde

Paedagogisk Sociologi Arbejde Paedagogisk Sociologi Arbejde 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Paedagogisk Sociologi Arbejde Kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi handler om pædagogikkens og uddannelsernes rolle i samfundet. På studiet lærer du,

Læs mere

Undervisning. Verdens bedste investering

Undervisning. Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Lærerne har nøglen The principles show how important are design and the orchestration of learning rather than simply providing

Læs mere

Naturfagslæreres motivation for og engagement i udviklingsarbejde og efteruddannelse. Lektor cand. scient. Peer S. Daugbjerg (projektansvarlig)

Naturfagslæreres motivation for og engagement i udviklingsarbejde og efteruddannelse. Lektor cand. scient. Peer S. Daugbjerg (projektansvarlig) Naturfagslæreres motivation for og engagement i udviklingsarbejde og efteruddannelse. Lektor cand. scient. Peer S. Daugbjerg (projektansvarlig) Resumé Læreres erfaringer med lærergerning og naturfag har

Læs mere

Fra Hjerneskade til Social Engagement

Fra Hjerneskade til Social Engagement Center for Subjectivity Research Fra Hjerneskade til Social Engagement Kristian Moltke Martiny, PhD Afdelingsleder, Psykologisk og Social Forskning, Elsass Institutet og Post Doc, Center for Subjectivity

Læs mere

TALENT-DK: Inspirationsmøde Præsentation ved Kristoffer Glavind Kjær

TALENT-DK: Inspirationsmøde Præsentation ved Kristoffer Glavind Kjær TALENT-DK: Inspirationsmøde 27.03.2008 - Præsentation ved Kristoffer Glavind Kjær Noter o Det er vigtigt at være opmærksom på den store mængde kommunikation kroppen afsender, i form af bl.a. instinktive

Læs mere

PROBLEMLØSNING - HVAD KAN DET?

PROBLEMLØSNING - HVAD KAN DET? PROBLEMLØSNING - HVAD KAN DET? UNDERVISNINGSDIFFERENTIERING I MATEMATIK Søs Spahn 1. maj 2019 POLYA HVEM OG HVAD? OPSLAG PÅ WIKIPEDIA: GEORGE PÓLYA (/ˈPOƱLJƏ/; HUNGARIAN: PÓLYA GYÖRGY [ˈPOːJɒ ˈɟØRɟ]) (DECEMBER

Læs mere

Positiv Psykologi. - om flow, læring og læringsmiljøer. - eller: passivitet er selvfølgelig dræbende

Positiv Psykologi. - om flow, læring og læringsmiljøer. - eller: passivitet er selvfølgelig dræbende Positiv Psykologi - om flow, læring og læringsmiljøer - eller: passivitet er selvfølgelig dræbende Hans Henrik Knoop Institut for Uddannelse og Pædagogik Århus Universitet 2013 To universelle processer

Læs mere

Digital dannelse eller bare dannelse. Thomas Illum Hansen, forskningschef UC Lillebælt

Digital dannelse eller bare dannelse. Thomas Illum Hansen, forskningschef UC Lillebælt Digital dannelse eller bare dannelse Thomas Illum Hansen, forskningschef UC Lillebælt Digital dannelse eller bare dannelse Knud Grue-Sørensens definition af dannelse (1975): Dannelse betegner den proces

Læs mere

Girls Day in Science

Girls Day in Science Girls Day in Science Side 2 Hvad er Tektanken? 4 Års erfaring med skolevirksomhedssamarbejde vi bygger bro mellem skoler og virksomheder Over 100 aktiviteter og forløb for virksomheder der samarbejder

Læs mere

Brug historien: Odense. Stedsbaseret undervisning og læring (Site Specific Education)

Brug historien: Odense. Stedsbaseret undervisning og læring (Site Specific Education) Brug historien: Odense Stedsbaseret undervisning og læring (Site Specific Education) Dagsorden: 1. Kort (!) om mig. 2. Om projektet: Forankring og formål. 3. Det didaktiske fundament: Site specifik education.

Læs mere

INSPIRATIONSDAG OM STUDIEINTENSITET

INSPIRATIONSDAG OM STUDIEINTENSITET INSPIRATIONSDAG OM STUDIEINTENSITET 22. SEP. 2016 Hvad taler vi om? Antallet af timer den studerende bruger på at deltage i undervisning samt antallet af timer den studerende bruger på studierelaterede

Læs mere

Kritisk matematikundervisning

Kritisk matematikundervisning Kritisk matematikundervisning SEMAT, 11-12 marts 2015 Ole Skovsmose osk@learning.aau.dk Nogle centrale begreber (1) Globalisering/ghettoisering (2) Elevers forgrund (3) Matematik som handling (4) Refleksion

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds- og tænkemåder, matematikdidaktisk teori samt matematiklærerens praksis i folkeskolen

Læs mere

Læringsmål, tilrettelæggelse og præsentation

Læringsmål, tilrettelæggelse og præsentation Kapitel 6 Læringsmål, tilrettelæggelse og præsentation en beskrivelse af nuancerne i praktisk arbejde Robin Millar I forrige kapitel argumenteredes der for, at enhver diskussion af effektiviteten af praktisk

Læs mere

Gymnasiefremmede elever i gymnasiet hvad virker?

Gymnasiefremmede elever i gymnasiet hvad virker? Gymnasiefremmede elever i gymnasiet hvad virker? - Konklusioner fra fire runders udviklingsarbejder med udblik til anden forskning Slutkonference for 3. og 4. runde af udviklingsprojekter om gymnasiefremmede

Læs mere

11 Specialiseringsmodul, Organisatorisk læring med særlig fokus på Co-creation i uddannelse

11 Specialiseringsmodul, Organisatorisk læring med særlig fokus på Co-creation i uddannelse Ekstra (eller Særligt tilrettelagt ) forløb afholdes vinter og forår 2018/2019 og afsluttes med eksamen med intern censur ultimo august 2019. Deltagerne er individuelt tilmeldte og opfylder optagelseskrav

Læs mere

Er vi på vej mod MÅLINGSstyret undervisning frem for MÅLstyret undervisning med fare for at ende med et banalt færdighedsfag?

Er vi på vej mod MÅLINGSstyret undervisning frem for MÅLstyret undervisning med fare for at ende med et banalt færdighedsfag? Er vi på vej mod MÅLINGSstyret undervisning frem for MÅLstyret undervisning med fare for at ende med et banalt færdighedsfag? Rune Hansen ruha@ucsyd.dk Hvorfor er jeg egentlig blevet inviteret? Uddannelse

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Hans Hüttel 27. oktober 2004 Mathematics, you see, is not a spectator sport. To understand mathematics means to be able to do mathematics.

Læs mere

Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre

Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre KL TOPMØDE 2016 AALBORG Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre Professor Ole Sejer Iversen Aarhus Universitet & University of Technology, Sydney @sejer Source: http://www.fastcoexist.com/1680659/the-beam-toothbrush-knows-if-youre-not-brushing-enough

Læs mere

Sprog billeder kortlink.dk/rudd

Sprog billeder kortlink.dk/rudd Sprog billeder kortlink.dk/rudd Workshop beskrivelse I denne workshop vil vi kigge på strategier for ordblinde elever i matematikvanskeligheder samt vigtigheden af, at eleverne laver visuelle repræsentationer

Læs mere

SUNDHEDSFREMME I SKOLEHAVER?

SUNDHEDSFREMME I SKOLEHAVER? SUNDHEDSFREMME I SKOLEHAVER? Karen Wistoft Professor v. Institut for Læring, Grønlands Universitet Lektor v. Institut for Uddannelse og Pædagogisk (DPU), AU Karen Wistoft November 2013 2 Oplæggets formål

Læs mere

DANSK SOM FØRSTE, ANDET OG TREDJE SPROG I NORDEN

DANSK SOM FØRSTE, ANDET OG TREDJE SPROG I NORDEN DANSK SOM FØRSTE, ANDET OG TREDJE SPROG I NORDEN EN PILOTUNDERSØGELSE - ISLAND Brynhildur Anna Ragnarsdóttir og Þórhildur Oddsdóttir Torshavn 11 15 august 2014 Brynhildur Anna Ragnarsdóttir og Þórhildur

Læs mere

KLASSELEDELSE KAN SKABE GODT LÆRINGSMILJØ

KLASSELEDELSE KAN SKABE GODT LÆRINGSMILJØ HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR. 02 2012 Artiklen bygger på denne Campbell forskningsoversigt: Regina M. Oliver, Joseph H. Wehby, Daniel J. Reschly: Teacher classroom management practices: effects

Læs mere

Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik. Undervisere: Lektor Morten Misfeldt. Kursusperiode: 7. september 2013 21.

Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik. Undervisere: Lektor Morten Misfeldt. Kursusperiode: 7. september 2013 21. Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik Undervisere: Lektor Morten Misfeldt Kursusperiode: 7. september 2013 21. januar 2014 ECTS-points: 5 = 5 x 27,5 = 137,5 timers studenterbelastning

Læs mere

Education: Dr. Merc. Copenhagen Business School 1996; PhD (Sociology): Copenhagen University 1983

Education: Dr. Merc. Copenhagen Business School 1996; PhD (Sociology): Copenhagen University 1983 Torben Bager Professor, Head of Centre, Professor IDEA Entrepreneurship Centre Department of Entrepreneurship and Relationship Management Postal address: Universitetsparken 1 6000 Kolding Denmark Postal

Læs mere

Elevaktivering - hvad er det og hvordan gør man? Rie Troelsen riet@sdu.dk SDU Universitetspædagogik

Elevaktivering - hvad er det og hvordan gør man? Rie Troelsen riet@sdu.dk SDU Universitetspædagogik Elevaktivering - hvad er det og hvordan gør man? Rie Troelsen riet@sdu.dk SDU Universitetspædagogik Hovedpunkter De studerende i centrum på SDU Aktiv læring og aktiverende undervisning Andre projekter

Læs mere

- Hvordan kan forbindelsen mellem forskning og uddannelse i professionshøjskolerne begribes?

- Hvordan kan forbindelsen mellem forskning og uddannelse i professionshøjskolerne begribes? Gør tanke til handling VIA University College Vidensflow (i VIA) - Hvordan kan forbindelsen mellem forskning og uddannelse i professionshøjskolerne begribes? Jens-Ole Jensen, Docent, Programmet Kultur

Læs mere

De fire kompetencer i oldtidskundskab

De fire kompetencer i oldtidskundskab De fire kompetencer i oldtidskundskab Digitale, innovative og globale kompetencer samt karrierekompetencer studieretningsprojektet Side 1 De fire kompetencer - Fra lov til læreplan - Fra læreplan til vejledning

Læs mere

Kreativ digital matematik II efteruddannelse, klare mål og faglig udvikling i kreativt samspil

Kreativ digital matematik II efteruddannelse, klare mål og faglig udvikling i kreativt samspil Kreativ digital matematik II efteruddannelse, klare mål og faglig udvikling i kreativt samspil Udgangspunkt: Kreativ digital matematik I skoleåret 2012 0g 2013 har en større gruppe indskolingslærere i

Læs mere

Læringscentreret skoleledelse hvordan kommer man (også) videre

Læringscentreret skoleledelse hvordan kommer man (også) videre Læringscentreret skoleledelse hvordan kommer man (også) videre Helle Bjerg, Docent, PhD Forskningsprogram for Ledelse og Organisatorisk Læring Professionshøjskolen UCC Mål for forløbet At gennemføre og

Læs mere

EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK

EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK En oversigt over EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK Center for Undervisningsmidler Læreruddannelsen i Odense Denne lille folder giver en oversigt over de fleste test- og evalueringsmaterialer

Læs mere