DE er i år en velfungerende klasse med mange ressourcer fagligt som socialt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DE er i år en velfungerende klasse med mange ressourcer fagligt som socialt."

Transkript

1 Generelt: DE er i år en velfungerende klasse med mange ressourcer fagligt som socialt. Der udvises generelt stor tolerance og respekt for hinandens styrker og svagheder. Eleverne er generelt gode til at støtte hinanden. Der er meget store faglige niveauforskellige og der differentieres derfor en del i forhold til forventninger og faglige udfordringer. For yderligere at kunne arbejde differentieret arbejdes der ofte med struktureret gruppearbejde inspireret af cooperativ learning. Der har i de fleste matematik og fysiktimer været en støtteperson, der har skullet hjælpe to af eleverne. Det har i dette skoleår været obligatorisk at medbringe bærbar computer til undervisningen og langt de fleste læremidler er online-materialer. Både lærere og elever begynder at få styr på teknologien, så der kan komme fokus på teknologien som et læringsredskab og alle virker i det store hele tilfredse med ordningen. Samfundsfag Thomas Dahl Undervisningen i perioden august til oktober har fulgt årsplanen for og følger fælles mål Følgende temaer er i perioden gennemgået: Vi har arbejdet med emnerne socialisering, identitet, kønsroller og rolleforventninger, velfærdssamfundet, velfærdsmodeller, levevilkår i forskellige lande, skattereformer og Os og Dem i forbindelse med projektopgaven. I forbindelse med lejrskole til Bornholm berørte vi emnerne lokalsamfund og turisme. Vi har arbejdet med et bredt udvalg af tekster fra samfundsfaglige lærebøger (online portaler), hjemmesider, avisartikler og interesseblade. Vi har herudover set en række videoer, der i deres udvalg har været lige så bredt. Vi har i forbindelse med projektopgaven arbejdet med forskellige vinkler at angribe overemnet på, samt hvordan man rent praktisk og fagligt kan arbejde projektorienteret. Vi har i denne forbindelse samarbejdet med matematik om hvordan man kan lave statistiske undersøgelser og måder at præsentere resultatet på.

2 Undervisningen har vekslet mellem gruppearbejde, fremlæggelser i grupper, klassesamtaler og selvstændigt arbejde. Praksis fra Cooperative learning har været brugt i den daglige undervisning. Eleverne har der i gennem hver især fået stor tale tid og vi har været i stand til at komme i dybden med mange emner og perspektiver. Vi har som noget nyt gjort stor brug af videoproduktion som redskab til at arbejde med de enkelte begreber. Eleverne har alle været meget engagerede og de har alle været i stand til at bidrage positivt til at højne undervisningens kvalitet. Eleverne har generelt et meget tilfredsstillende aktivitetsniveau samt stor interesse for de samfundsmæssige forhold. De har endvidere vist, at de har en særdeles god forståelse for forskellige mediers virkemidler og formål. Eleverne har generelt en god forståelse for internationale forhold, men mangler generelt noget basisviden om danske forhold. Vi har fortsat arbejdet med faglig læsning, som har fået yderligere fokus gennem læsebåndet i i ugerne Vi anvender forskellige teknikker i forbindelse med faglig læsning. I den næste periode vil vi sætte øget fokus på arbejdet med begrebsforståelse og kildekritik. Vi har gennem debatteater arbejdet lidt med argumentationsteknik. Matematik Thomas Dahl Undervisningen har fulgt årsplanen for skoleåret I årets første måneder har vi i matematikundervisningen primært arbejdet projektorienteret. Dette delvist for at kunne forberede eleverne til de nyligt indførte mundtlige prøver. Vi har arbejdet med emnerne Bornholm, som en del af lejrskoleforberedelsen, planlægning af rejse ud fra nogle opstillede kriterier, samt en arkitektopgave med emnet legeplads. Der har i forbindelse med emner blevet undervist i relevante emner. Vi har herudover arbejdet med hvordan man laver statistiske undersøgelser, bearbejdelse af undersøgelsen og tolkning præsentation. Vi har yderligere arbejdet en del med færdighedsregning og anvendelse af It til løsning af matematiske problemstillinger.

3 Vi har arbejdet meget med hvordan man kan opstille hypoteser, afprøve dem og vurdere resultat og hypotese. Eleverne har i perioden afleveret og præsenteret tre primært matematikrapporter, 10 ugeopgaver og to sæt problemregning. Undervisningen har vekslet mellem gruppearbejde, fremlæggelser i grupper, klassesamtaler og selvstændigt arbejde. Praksis fra Cooperative learning har været anvendt i høj grad. Eleverne har der igennem hver især fået stor taletid, og vi har været i stand til at komme i dybden med mange emner og perspektiver. Faglig læsning har været højt prioriteret ikke mindst pga. det indlagte læsebånd. Eleverne er blevet præsenteret for flere typer af tekster og de har arbejdet både individuelt og i grupper. Eleverne arbejder generelt tilfredsstillende og de er gode til at udnytte hinandens styrker. Der er hovedsageligt differentieret i forhold til lektiemængde og i forhold til graden af præcision i løsningen af de enkelte opgaver. Der er fortsat en stor faglig spredning. Generelt har eleverne opnået en tilfredsstillende progression i deres skriftlige og mundtlige arbejde, og der er generelt en god deltagelse i mundtlige forløb, hvor vi arbejder meget med at eleverne bliver fortrolige med at præsentere og forklare diverse problemstillinger og løsninger. Eleverne har en tendens til at være lidt usikre i det fagfaglige. Jeg vil derfor supplere det projektorienterede med nogle mere emnestyrede opgaver. Fysik/kemi Thomas Dahl Undervisningen har fulgt årsplanen for , der er udarbejdet på baggrund af Fælles Mål 2009

4 9.kl I den første periode har vi arbejdet med emner salte, syrer, baser, kemisk analyse og metaller. Vi har i de to forløb haft hovedvægten på kemien. Vi har arbejdet med det periodiske system, atomets opbygning, ioner, salte, syrer og baser og kemisk og fysisk analyse. Eleverne har allerede udarbejdet en fysikrapport til syrer, baser og salte, og er i gang med en ny rapport til Metaller. Rapporterne har til hensigt at skabe overblik over emnerne, samt at fungere som noter til den mundtlige prøve. Eleverne har i forløbet arbejdet godt og interesseret og fået opbygget nogle gode rutiner i forbindelse med udarbejdelse af forsøg. Vi har fået arbejdet mere grundigt med nogle detaljer end egentlig tænkt, så emnet har trukket lidt længere ud end beregnet. Undervisningen har i høj grad været baseret på at eleverne har støttet hinanden i mindre grupper og derigennem sørget for, at forsøgsark og noter er tilstrækkeligt udfyldt. Principper fra CL har været anvendt i undervisningen. Eleverne har generelt virket lidt usikre i forbindelse med laboratorieforsøg og vi har derfor brugt en del tid på at arbejde med gode laboratorievaner. For at sikre bedre laboratorievaner arbejder jeg med alle tre fysik/kemihold (DD7, DD8 og DE9) med at de gør det til en vane at forholde sig aktivt til de forsøg, som de skal lave. De skal forud for et forsøg diskutere (og notere) disse spørgsmål og efterfølgende evaluere forsøget (spørgsmål 4): 1) Hvad er formålet med forsøget? 2) Hvordan sikrer jeg mig at vi at det er det vi undersøger? 3) Hvad forventer jeg? 4) Hvad viste forsøget, stemte det overens med min forventning og var der noget i udførelsen, der burde have været anderledes?

5 Jeg har i efteråret haft mere fokus på faglig læsning,og i den forbindelse har eleverne læst væsentligt flere tekstsider. Jeg vil i de næste emner sætte større fokus på at øge elevernes begrebsforståelse. Fysik/Kemi 8.kl Thomas Dahl Vi har i perioden arbejdet med emnerne magnetisme og organiske forbindelser. Eleverne har i forbindelse med emnet magnetisme arbejdet induktivt. De har opstillet mange hypoteser og forsøgt at eftervise disse for endelig på baggrund af deres forsøg, at kunne opstille egentlige regler for magnetismen. Efterfølgende har eleverne læst et større kompendium om magnetisme. Forløbet blev afsluttet med en skriftlig fysikrapport om magnetisme. Hver gruppe skulle samtidig lave en videopræsentation af tre væsentlige begreber i forbindelse med magnetisme. I forbindelse med organisk kemi har vi arbejdet med en generel introduktion til emnet og derefter har eleverne arbejdet med kulbrinter, olieproduktion og anvendelse og endelig alkoholer. Emnet bliver afsluttet med et lille tema om sukker og kulhydrater. Eleverne har undervejs lavet et projekt om olieproduktion og anvendelse. Der var krav til, at opgaven skulle behandlede emnet ud fra både en fysik/kemifaglig vinkel, samt ud fra en samfundsfaglig vinkel. Alle elever fik lavet nogle fornuftige rapporter, og alle fik lavet modeller af forskellige kulbrinter. Elevernes produktioner er visuelt flotte, og eleverne har generelt været gode til at anvende billeder af forsøg og molekylemodeller taget i undervisningen. Eleverne arbejder generelt godt og interesseret. Vi vil i den næste tid sætte fokus på, hvordan eleverne får lavet nogle gode laboratorierutiner og øget fokus på, hvordan man opstiller hypoteser, afprøver dem og laver nogle gode konklusioner.

6 For at sikre bedre laboratorievaner arbejder jeg med alle tre fysik/kemihold (DD7, DD8 og DE9) med at de gør det til en vane at forholde sig aktivt til de forsøg, som de skal lave. De skal forud for et forsøg diskutere (og notere) disse spørgsmål og efterfølgende evaluere forsøget (spørgsmål 4): 1) Hvad er formålet med forsøget? 2) Hvordan sikrer jeg mig, at det er det vi undersøger? 3) Hvad forventer jeg? 4) Hvad viste forsøget, stemte det overens med min forventning og var der noget i udførelsen, der burde have været anderledes? Biologi Susanne Thygesen Vi har fulgt læseplanen og har beskæftiget os med kyst og hav, motion og doping, samt evolutionen. Vi har fokuseret meget på at få faglig læsning integreret i timerne. Eleverne har derfor læst højt for hinanden i klassen eller i grupper med drøftelser og forklaringer af fagspecifikke ord og begrebers betydning. Forløbet af undervisningen har typisk været oplæg ved lærer, herefter gruppe- eller individuelt arbejde. Eleverne har holdt en præsentation med mundtlig fremlæggelse. I forbindelse med lejrskole på Bornholm havde vi lejlighed til at observere natur, planter, dyr, sten og kyst, der er særegen for Bornholm. Emnet motion og doping lavede vi tværfagligt med faget sport. Eleverne har i biologi arbejdet med den teoretiske del af opvarmning, som de så praktisk har undervist i i sport. Klassen har generelt været interesseret i de emner, vi har beskæftiget os med og aktiviteten er rimelig høj. Sport DE Susanne Thygesen og Peter Vedel

7 Vi har arbejdet meget med fairplay og sportsmanship, og eleverne har en fin forståelse for samarbejdets betydning i forbindelse med sportsudøvelse. Eleverne har stået for opvarmningen, og har afleveret et skriftligt program forud for lektionen. Desuden har de forklaret, hvorfor de valgte øvelser skulle udføres. Vi har talt om kroppen i forhold til fysisk aktivitet og eleverne er blevet præsenteret for forskellige opvarmningsprogrammer, som de har brugt til inspiration. Vi har dyrket forskellige former for boldspil bl.a. fodbold, volleyball og badminton. Desuden har vi spillet hockey og høvdingebold. Geografi Camilla Møller Eleverne har været meget engagerede i undervisningen. De har arbejdet meget selvstændigt og ihærdigt med de stillede opgaver. Vi har arbejdet med klimaforandringer, hvor vi bla. har haft besøg af en Ph.d. i Solsystemfysik, samt været på besøg på LIFE KU, hvor eleverne lærte om byplanlægning mhp grønnere byer, som mindsker klimaforandringerne. Eleverne har lavet nogle flotte rapporter om deres arbejde med emnet klimaforandringer. De arbejder meget koncentreret om opgaverne, og har leveret kvalitetsprodukter. De har blandt andet lavet et projekt om en ny bydel, hvor de har lavet nogle meget flotte produkter, som de har præsenteret for klassen. De har bla lavet 3D-model og Google Sketch Up præsentationer. Al undervisning er IT-baseret, hvilket giver en interessant måde at undervise på for mig. Der skal tænkes anderledes og eleverne skal bla lære at begrænse sig på nettet, så de ikke farer vild i alle de informationer, som de kan finde hurtigt. I tråd med resten af klassens lærere inddrages CL helt naturligt i undervisningen. Tysk Anne Hardt

8 I august og september arbejdede 8. klassens elever med emner "Reisen" og "Mein Alltag" (rejse; min hverdag), mens 9. klassens elever fokuserede på det overordnede tema "Schule - Zukunft - Beruf" (skole - fremtid - uddannelse). Med hensyn til grammatikken arbejdede eleverne intensivt med den tyske Perfekt (førnutid), som har en stor betydning i det tyske hverdagssprog. Formerne af de uregelmæssige udsagnsord skulle læres udenad, og skulle anvendes skriftligt og mundligt. Efter erfterårsferien arbejdede alle elever med emnet "Märchen" (eventyrhistorier). Ud fra de læste tekster blev verbernes datidsformer gentaget. Mens vi arbejdede med en tekst, fik eleverne altid muligheden for at øve deres kommunikative færdigheder, deres lytte- og læseforståelse og deres udtale. Eleverne deltog engagerede i en eventyr-udstilling fra Goethe Institut og efterhånden viste deres viden om "eventyr og deres relevans i dag" i en ralley. Den enkeltes ordforråd udvides tydeligt og eleverne bliver bedre og bedre i at bruge tysk i diskussioner og samtale med deres kammerater og mig. Frem til jul skal vi især arbejde med at opfriske og udvide elevernes sproglige kompetencer, så eleverne er godt forberedt til terminsprøven i januar måned. Dansk Michael Krakus Klassen har indtil nu beskæftiget sig med to temaer: Tekstanalyse. Som det første tema i løbet af skoleåret skulle eleverne lære at arbejde med det litteraturlæsningsværktøj, som vi benytter os af i klassen. Det foregik på en alternativ måde denne gang: det website som jeg tidligere har benyttet mig af ændrede format og indhold. Derfor måtte eleverne og jeg i fællesskab udforme et analyseværktøj. Det var en lærerig proces for hele klassen; samt en udfordring for mig at få analysemodellen til at holde. Klassen har anvendt analysemodellen på en række noveller, samt på de litterære værker vi hidtil har læst: o Perlen fokus på hvordan realisme og socialrealisme giver sig til udtryk i litteraturen. Eksperimenter med udformningen af analysemodellen. o Den kroniske uskyld hvor emnet om identitet og udvikling i ungdomsårene var centralt. o Dansen med Regitze hvor vi også skal arbejde med idéen om at omskrive litteratur til film.

9 Folkeeventyr. I november og starten af december har der været fokus på læsning og arbejde med folkeeventyr. o Aktantmodellen: der har været fokus på aktantmodellen som arbejdsredskab: hvad den kan bruges til, hvordan den kan bruges samt hvilke begrænsninger den har. o Strukturalistisk, symbolsk og freudiansk læsning af eventyr: i klassen har vi arbejdet med at analysere eventyr med forskellige briller på, og eleverne har set at analyserne ender forskelligt afhængigt af synsvinkel. o Eksemplariske diskussioner: der er blevet grebet om løst og fast indenfor den fantastiske genre, med det formål at klassificere fx science fiction, thriller, fantasy eller animationsfilm op i mod hverandre. Diktat og læseprøve jeg har afholdt diktat og læseprøver for at teste elevernes standpunkter inden for disse discipliner, samt for at træne eleverne frem i mod termins- og afgangsprøverne. Endelig må jeg slå fast at undervisningsforløbet er blevet hæmmet af en række ydre omstændigheder i august/september, samt af et længere sygdomsforløb fra min side. Historie Michael Krakus Klassen har indtil nu beskæftiget sig med ét tema: Oplysningstiden klassen har beskæftiget sig med oplysningstiden. Dels som baggrundsmateriale for at forstå hvordan det moderne har udviklet sig, og er opstået; dels som parallelt materiale i forhold til at forstå stilarternes udvikling i dansk. Industrialiseringen det var meningen at dette forløb skulle efterfølge arbejdet med oplysningstiden, og lede frem mod begivenhederne i det 20. århundrede, men jeg har været tvunget til at lade det udgå, da jeg har været sygemeldt i en længere periode i efteråret.

Evaluering DE 2010-11. Fysik/kemi 8.kl Thomas Dahl

Evaluering DE 2010-11. Fysik/kemi 8.kl Thomas Dahl Evaluering DE 2010-11 Fysik/kemi 8.kl Thomas Dahl Der er I årets løb undervist I følgende emner lim mellem atomer, energi, Fyldt med energi, ren kemi og sæbeproduktion, Big bang, galaxer og solsystemet,

Læs mere

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Lærer: Michael Krakus Generelt: Det har været et spændende år, at være dansk-, historie- og klasselærer i DD for første gang. Det har været en stor

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Cooperative learning har været anvendt i alle fag for at fordre det gode og strukturerede samarbejde.

Cooperative learning har været anvendt i alle fag for at fordre det gode og strukturerede samarbejde. Dansk E 2014-15 Generelt: DE har i år været en velfungerende klasse med mange ressourcer og god forståelse for hinandens styrker og svagheder. Der er generelt stor respekt og tolerance for hinanden. Cooperative

Læs mere

Årsplan for Sciencefagene i udskolingen

Årsplan for Sciencefagene i udskolingen For skoleåret 2013-2014 på Skovgårdsskolen Mål: Formålet med undervisningen i de naturvidenskabelige fag er, at eleverne opnår indsigt og tilegner sig viden i vigtige fænomener og sammenhænge i naturen,

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

ÅRSPLAN ENGELSK UDSKOLING 2014-15

ÅRSPLAN ENGELSK UDSKOLING 2014-15 Digital undervisning - ipad: I udskolingen er undervisningen digital i de fleste timer, da alle elever bruger den af skolen udleverede ipad som platform. Der vil derfor, for så vidt muligt, ikke have bøger

Læs mere

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole 10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole Udvikling med tradition Demokrati, ledelse og samfund Brobygning til ungdomsuddannelser Internationalt islæt Idræt, natur og friluftsliv Stærk faglighed Brenderup

Læs mere

S o l r ø d G y m n a s i u m

S o l r ø d G y m n a s i u m S o l r ø d G y m n a s i u m HF Velkommen til HF på Solrød Gymnasium På HF-uddannelsen får du en almen, gymnasial uddannelse, som vi på Solrød Gymnasium har valgt at tone. Det gør vi igennem fagpakker,

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Af tilsynsførende Esen Hayaloglu Baggrund for tilsyn Vejle d. 10. april 2014 Jeg, Esen Hayaloglu, har fået fornøjelsen af at føre tilsyn med Vejle Privatskole

Læs mere

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG Natur/Teknik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i Natur/teknik er at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt

Læs mere

Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i 7. 10. kl. afdelingen

Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i 7. 10. kl. afdelingen Årsplan for 8.a Skoleåret 2010/2011 Lærerteam: TJ, SL, TE, LA, AM og LB Klassen lige nu: 8.a består af 22 elever, 9 drenge og 13 piger samt 5 lærere. Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk

skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk folkeskolen.dk marts 2011 7 skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk Hvis du kan svare JA til de følgende spørgsmål, er dine elever godt på vej mod de afsluttende prøver i dansk i 9.

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF Skolen skal sikre kvalitet i undervisningen på et overordnet niveau, hvilket er beskrevet i Bekendtgørelse om kvalitetssikring og resultatudvikling med dennes

Læs mere

Naturfag. Evaluering, orientering og vejledning

Naturfag. Evaluering, orientering og vejledning Folkeskolens afsluttende prøver Naturfag 2010 Evaluering, orientering og vejledning Udarbejdet på grundlag af censorers faglige feedback ved prøverne Institut for Læring Den afsluttende evaluering i fagene

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/uvb/uvb-skabelon.doc

Undervisningsbeskrivelse http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/uvb/uvb-skabelon.doc Undervisningsbeskrivelse http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/uvb/uvb-skabelon.doc Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015/16 Institution Herning HF og VUC Uddannelse

Læs mere

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Om evalueringsstrategien Evalueringsstrategien udmøntes i en evalueringsplan som omfatter en evaluering af studieplanen, herunder planlægning og gennemførelse

Læs mere

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen Evaluering DA 2013-14 Dansk Karin Tychsen Undervisningen har fulgt årsplanen. Begge årgange har været med i bogstavindlæringen og alle er godt i gang med både at læse og skrive. De bøger eleverne læser,

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Evalueringskulturen på Højbo Friskole

Evalueringskulturen på Højbo Friskole Evalueringskulturen på Højbo Friskole Når vi anvender ordet evalueringskultur, er det fordi, vi betragter hvad evaluering kan gøre for undervisningen i et fremadrettet perspektiv. Udover at diagnosticere

Læs mere

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit.

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfagslinj en Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfag International Sundhed, Natur og Bevægelse Medier og Kommunikation Linjevalg skoleåret 2016/17 en ny måde at gå i skole på. I skoleåret

Læs mere

Nedslag 2 Hvad skal vi lære, hvad skal vi lave? Værktøj: Den dynamiske årsplan

Nedslag 2 Hvad skal vi lære, hvad skal vi lave? Værktøj: Den dynamiske årsplan Nedslag 2 Hvad skal vi lære, hvad skal vi lave? Værktøj: Den dynamiske årsplan Introduktion I nedslag 1 har I arbejdet med målpilen, som et værktøj til læringsmålstyret undervisning. Målpilen er bygget

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Christianshavns Gymnasium. Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015

Christianshavns Gymnasium. Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015 Christianshavns Gymnasium Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015 Hensigt Hensigten med evalueringen er at få et helhedsbillede af 1.g-elevernes opfattelse af og tilfredshed med grundforløbet

Læs mere

Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune.

Evaluering af GeoGebra og lektionsstudier Hedensted Kommune. Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune. Projektet "GeoGebra og lektionsstudier" er planlagt og gennemført i samarbejde mellem Hedensted Kommune, Dansk GeoGebra Institut og NAVIMAT.

Læs mere

Årsplan for dansk 2012/2013

Årsplan for dansk 2012/2013 Årsplan for dansk 2012/2013 Uge Indhold Mål Materialer Evaluering 34-35 'Eventyr' læse tekster flydende op med tydelig artikulation og fortolkende betoning gøre rede for både genrer og enkelte forfatterskabers

Læs mere

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster Lene Herholdt Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster En undersøgelse af det danskfaglige potentiale i udeundervisningen i naturklassen på Rødkilde Skole Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag 2

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16

Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16 Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16 Status: 4A er en klasse der består af ca. 24 elever. Der er flest piger i klassen. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter arbejdet med bogsystemet format

Læs mere

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Forenklede mål for 5.-6. klasse: http://ffm.emu.dk/maal-struktur/humanistiske-fag/dansk Uge Emne Beskrivelse Trinmål Evaluering August/ September Tegneserier Der arbejdes

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

2. Kom evt. med andre handlingsforslag som jeres diskussion har inspireret til.

2. Kom evt. med andre handlingsforslag som jeres diskussion har inspireret til. Sådan gik det til fælles forældremøde den 26. oktober! I alt ca. 100 forældre og medarbejdere mødte frem for at drøfte resultatet af den store forældretilfredshedsundersøgelse, som gennemførtes i august

Læs mere

Naturvidenskabelig faggruppe på HF:

Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Rapport til projekt om negativ social arv 2009. Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Deltagere: Lotte Dalgaard Frederiksborg Gymnasium og HF, Mette Pedersen (VUCFyn Svendborg Langeland), Jens Korsbæk Jensen

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan.... 2 Personlige og faglige læringsmål.... 3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål.... 5 Reflektere....

Læs mere

Spansk A hhx, juni 2013

Spansk A hhx, juni 2013 Bilag 25 Spansk A hhx, juni 2013 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale

Læs mere

Undersøgelsens datagrundlag er indsamlet gennem et internetbaseret spørgeskema (Enalyzer Survey Solution online spørgeskema og analyseværktøj).

Undersøgelsens datagrundlag er indsamlet gennem et internetbaseret spørgeskema (Enalyzer Survey Solution online spørgeskema og analyseværktøj). Uddrag, herunder figurer, tabeller og kortere citater, er tilladt med kildeangivelse: Opfølgning på 45 minutters bevægelse i skoledagen en statuskortlægning november 2015, Dansk Skoleidræt 2015. Dansk

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk Tandslet Friskole Slutmål for dansk Marts 2013 På Tandslet Friskole arbejder vi ud fra de samme mål, som man gør i folkeskolen - Fælles Mål. På grund af skolens pædagogiske tilgang til undervisningen,

Læs mere

TØNDER 10. Afslut din grundskole OG forbered dig på ungdomsuddannelserne med vores 10. klasse på Campus Tønder 2016/17

TØNDER 10. Afslut din grundskole OG forbered dig på ungdomsuddannelserne med vores 10. klasse på Campus Tønder 2016/17 TØNDER 10 Afslut din grundskole OG forbered dig på ungdomsuddannelserne med vores 10. klasse på Campus Tønder 2016/17 På Campus Tønder skabes et spændende uddannelsesmiljø for unge. Her er et levende og

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål for matematik i 1. og 2. klasse. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne efter 2. klasse har tilegnet sig kundskaber og færdigheder,

Læs mere

Prøver i LU 07 gældende for perioden 2013-2016

Prøver i LU 07 gældende for perioden 2013-2016 VIA UC Læreruddannelsen i Aarhus, april 2014 r i LU 07 gældende for perioden 2013-2016 Grundlaget for prøverne er bestemmelserne i Studieordning for Læreruddannelsen i Aarhus samt Bekendtgørelse om prøver

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Tilsynsrapport Øresunds Internationale Skole. Den 7. 8. juni 2010.

Tilsynsrapport Øresunds Internationale Skole. Den 7. 8. juni 2010. 20. juni 2010 Tilsynsrapport Øresunds Internationale Skole. Den 7. 8. juni 2010. Jeg har været tilsynsførende på Øresunds Internationale Skole siden oktober 2005. Jeg har gennem årene foretaget to tilsyn

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6. VALGFAG 2013/14 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3 Billedkunst 4 Drama 5 Hjemkundskab 6 Håndarbejde 7 Musik - stjerne for en aften 8 Sløjd 9 Sport &

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km.

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km. Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg Fra skoleåret 2015/2016 har kulturfagene samfundsfag, historie og kristendomskundskab fået ny prøveform med selvvalgt

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-36 Geometri 1 Indlæring af geometriske navne Figurer har bestemte egenskaber Lære at måle vinkler med vinkelmåler

Læs mere

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 Et anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 INTRO KONTAKTLÆRER EVALUERING REJSE FEST MOTION RESPEKT VEJLEDNING HUMOR HJÆLP & STØTTE OSO VENNER MØDEPLIGT AFKLARING BROBYGNING LEKTIER PRØVER OBLIGATORISKE

Læs mere

Italien Rossella Masi, lærer Rapport om undervisningsbesøg Wien, Østrig 15.12. -19.12.2008

Italien Rossella Masi, lærer Rapport om undervisningsbesøg Wien, Østrig 15.12. -19.12.2008 Italien Rossella Masi, lærer Rapport om undervisningsbesøg Wien, Østrig 15.12. -19.12.2008 Før besøget Jeg begyndte mine forberedelser til turen med at deltage i fire fem-timers moduler i engelsk, en del

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe.

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. I april/maj 2008 gennemførte skolen for femte gang en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål Lærere (http://ffm.emu.dk/) En årsplan er et planlægningsredskab

Læs mere

Forord. Hvorfor et nyt materiale om tobak? Viden og forebyggelse. Hvem er vi, og hvad vil vi?

Forord. Hvorfor et nyt materiale om tobak? Viden og forebyggelse. Hvem er vi, og hvad vil vi? Forord Hvorfor et nyt materiale om tobak? Fra flere sider i undervisningsverdenen lyder det, at der er mangel på tidssvarende materialer om rygning og tobak. Alt for ofte må en lærer selv sammensætte sin

Læs mere

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Den digitale verden tema projekt i perioden april, maj, juni 2014 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING DCUM anbefaler elevinddragende undervisning, fordi medansvar og tillid kan øge motivation, trivsel og læring. På Skolecenter Jetsmark har de gode erfaringer med elevinddragelse

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2013/2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012

Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012 Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012 Bilag 1: Center for innovativ lærings perceptuelle elementer: perceptuelle præferencer Bilag 2: CPH-West introduktion til eleverne ved start

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Fagplan for billedkunst

Fagplan for billedkunst FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Fagplan for billedkunst Der undervises i billedkunst på 0. - 3. klassetrin 2 timer. På 3. 4- klassetrin undervises

Læs mere

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Kommentarer af gymnasielærer, Kasper Lezuik Hansen til det Udviklingspapir, der er udarbejdet som resultat af Højskolepædagogisk udviklingsprojekt

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Indhold i reformen Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Folkeskolereformen som afsæt for fokus på læreprocesser I skoleåret 2014-2015 påbegyndtes arbejdet med at implementere den folkeskolereform,

Læs mere

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynets form Mit andet år som skolens tilsynsførende har i sin form lignet sidste år. Men ud over fokus på undervisningen og skolens samlede

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed

Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed OM DIALOGREDSKABET Dialogredskabet er udviklet til elever, forældre, vejledere og lærere for at understøtte dialog om og vurdering af uddannelsesparathed.

Læs mere

Fælles Mål og den bindende læseplan om matematik i indskolingen. 8. marts 2016

Fælles Mål og den bindende læseplan om matematik i indskolingen. 8. marts 2016 Fælles Mål og den bindende læseplan om matematik i indskolingen 8. marts 2016 Forenklede fælles mål Kompetenceområde Kompetencemål Færdighedsmål Vidensmål Opmærksomhedspunkter Bindende/vejledende Bindende

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for E - klassen, Næstved Ungdomsskole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 31.12.

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for E - klassen, Næstved Ungdomsskole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 31.12. UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for E - klassen, Næstved Ungdomsskole Dato: 31.12.2010. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 31.12.2011 UMV en indeholder de fire faser, som

Læs mere

Historie. Matematik DD. Gitte Lindbo

Historie. Matematik DD. Gitte Lindbo Dansk Gitte Lindbo Vi indledte skoleåret med at læse et større antal noveller og gennemgå de karakteristiske træk for genren. Vi har haft fokus på den realistiske novelle, som bliver gennemgået i Læselyst

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2015-16 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Natur/Teknik Matematik Dansk Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Ministeriet for Børn og Undervisning Center for Kvalitetsudvikling, Prøver og Eksamen August 2013 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den

Læs mere

FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer

FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer FSA - Folkeskolens afgangsprøver Regler og retningslinjer Praktiske og proceduremæssige forhold: 1. Prøveperiode og prøvetidspunkter. De skriftlige prøver afholdes: Onsdag den 2. maj kl. 09.00-10.00 Matematiske

Læs mere

Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse

Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse Specialer: Science Sprog og kultur Sundhed Praktiske oplysninger og lidt om baggrunden Søndervangskolen tilbyder i år eleverne i overbygningen at vælge fag på tværs af klasserne

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere