STOFTRANSPORTMODELLERING FUP ELLER FAKTA? CASE: RINGE TJÆRE & ASFALTFABRIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STOFTRANSPORTMODELLERING FUP ELLER FAKTA? CASE: RINGE TJÆRE & ASFALTFABRIK"

Transkript

1 STOFTRANSPORTMODELLERING FUP ELLER FAKTA? CASE: RINGE TJÆRE & ASFALTFABRIK Civilingeniør, HD(F) Hans Christian Loer Linderoth Civilingeniør Jesper Damgård Orbicon A/S Civilingeniør, ph.d. Mette Christophersen Civilingeniør Hans Skou Region Syddanmark Akademiingeniør, ph.d. Mette Broholm Danmarks Tekniske Universitet (DTU) & Orbicon A/S ATV JORD OG GRUNDVAND GRUNDVANDSMODELLER FOR MODELFOLK SCHÆFFERGÅRDEN 8. november 2007

2

3 RESUME Et øget forståelsesbehov for forureningsstoffers spredning i jord og vandmiljøet betyder, at numeriske modeller ofte anvendes som en del af nutidens rådgivningsydelser. I nærværende artikel argumenteres der for, at stoftransportmodeller som rådgivningsydelse bør anvendes med henblik på at give øget forståelse for den betragtede problemstilling i højere grad end som leverandør af færdige resultater. Stoftransportmodellering er vist som et stærkt værktøj til at integrere forskelligartede data og til hypotesetests. Opstilles modellen med kritisk stillingtagen til ind- og uddata i tæt dialog med fagspecialister, kan stoftransportmodellering i høj grad retfærdiggøres. Dialog og formidling er fundet at være de vigtigste elementer i modelleringsprocessen. Den faglige diskussion bør centreres omkring en konceptuel tolkningsmodel, som i modelleringsprocessen gradvist udbygges til en strømningsmodel og stoftransportmodel. Valg af relevante modelscenarier og diskussion af modellens anvendelsesmuligheder minimerer kontekstusikkerheden og danner grundlag for en samlet kvalitativ usikkerhedsvurdering af modelresultaterne. Stokastisk modellering til beskrivelse af modelusikkerheden synes ikke at kunne retfærdiggøres i en stoftransportmodel, hvor den statistiske fordeling af og korrelation mellem de enkelte parametre er ukendt, og hvor strukturelle betingelser i overvejende grad er styrende for modellens resultater. BAGGRUND Stoftransportmodellering vinder i stigende grad indpas i dagens rådgivningsydelser, som følge af et øget forståelsesbehov for forureningsstoffers spredning og omsætning i relation til vurdering af risiko og i relation til valg af afværgestrategi. Et voksende udbud af brugervenlige, GIS baserede, modelkoder betyder, at komplicerede stoftransportmodeller med kemiske, hydrauliske og geologiske parametre hurtigt kan opstilles og levere flotte 3D-figurer af forureningsspredning over tid. Imidlertid er der ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem antallet af flotte figurer i farver og graden af troværdighed i opgaveløsningen. I mange tilfælde kan mængden af data og kompleksiteten dog alligevel retfærdiggøre, at en samlende model opstilles for at sammenkæde forskelligartede data og teste forskellige hypoteser. De modelbaserede løsninger sætter imidlertid høje krav til modellørens evner som tovholder i en arbejdsproces, hvor data leveres fra forskellige fagspecialister med forskellig viden og faglige kæpheste, og hvor data ofte er af varierende kvalitet med tilhørende usikkerhed. Det helt centrale spørgsmå,l der rejser sig på dette stadie, er: Hvilken problemstilling søges modelleret, og hvilken grad af modelkompleksitet er optimal i forhold vurdering af denne problemstilling? Svaret på dette spørgsmål synes kun at kunne besvares, når problemstillingen er forstået, og når et samlet overblik over data er opnået.

4 Dialogen forud for, og undervejs i, modelleringsfasen er derfor afgørende for valg af modelkompleksitet, hvor den komplicerede problemstilling ikke nødvendigvis medfører opstilling af en kompliceret model. Udgangspunktet for dialogen bør være en konceptuel model, som gradvist udbygges til en strømnings- og stoftransportmodel med respekt for den givne problemstilling. Formidlingskravet stiger i takt med kompleksiteten, og stoftransportmodellen stiller dermed de største krav til formidling, når modelresultaterne skal inddrages i beslutningsprocessen, jf. figur 1. Figur 1: Illustration af stigende modelkompleksitet, som funktion af datamængden og antallet af involverede faggrupper, som stiller et øget krav til dialog og formidling. FORMÅL OG METODE Blandt de helt centrale elementer i enhver opgaveløsning er forståelse for problemstillingen, omfang og kvalitet af data til rådighed og endelig brugen af data på en troværdig måde. Navnlig sidste punkt bliver centralt når komplicerede numeriske modeller anvendes i projektforløbet og beslutningsprocessen. Formålet med denne artikel er at belyse nogle af de udfordringer, som modelløren af en stoftransportmodel står overfor i relation til projektafviklingen. Med afsæt i den udarbejdede stoftransportmodel for lokaliteten Ringe Tjære- og Asfaltfabrik (RTA) diskuteres følgende spørgsmål på overordnet niveau, og der gives svar på hvordan disse spørgsmål er løst i den konkrete opgaveløsning. Hvilken modelkompleksitet berettiger eksisterende data? Hvilken modelopløsning skal vælges? Hvilke konklusioner kan modellen bære? Hvordan anvendes resultater og konklusioner fra stoftransportmodellen? Hvordan håndteres usikkerhed i en stoftransportmodel?

5 På baggrund af den konkrete case på lokaliteten RTA uddrages de centrale problemstillinger, der knytter sig til stoftransportmodellering. Gennem en gradvis opbygning af stoftransportmodellen over de indledningsvis nævnte tre modelleringstrin (konceptuel forståelsesmodel, numerisk strømningsmodel og numerisk stoftransportmodel), skabes grundlaget for den fælles forståelse for stoftransportens anvendelsesmuligheder. Omdrejningspunktet er den konceptuelle forståelsesmodel, som under hvert modelleringstrin revurderes, i takt med at nye erkendelser opnås. Dialogen på tværs af faggrupper skal sikre, at detaljeret viden vedr. geologi, hydrogeologi og kemi tilgodeses i takt med at modelkompleksiteten udbygges og integreres i den numeriske model. En løbende diskussion af problemstillingen i relation til data og modelleringsstrategi skal sikre konsensus mellem forudsætninger og forventninger til modellen. Fastlæggelse af randbetingelser og håndtering af modstridende datainformationer skal indgå i den løbende dialog for at sikre troværdighed i modelopstillingen. Endelig skal resultater fra hver simulering sammenholdes med den konceptuelle forståelsesmodel, for at sikre at modellens resultater anvendes i overensstemmende med modellens forudsætninger. BESKRIVELSE AF BAGGRUND FOR MODELOPSÆTNING Tidligere aktiviteter ( ) på Ringe Tjære- og Asfaltfabrik, Villavej i Ringe (RTAgrunden) har ført til omfattende forurening med tjære, som bl.a. har givet anledning til en forureningsfane i grundvandsmagasinet med høje koncentrationer af tjærekomponenter. Forureningen vurderes at kunne udgøre en trussel mod indvindingen ved Ringe Vandværk beliggende ca m nedstrøms lokaliteten, jf. figur 2. Med henblik på nærmere at belyse risikoen overfor områdets grundvandsressource og vandindvindingen ved Ringe Vandværk samt at tilvejebringe manglende viden i relation til en vurdering af afværgemuligheder, har Fyns Amt iværksat en række delprojekter, som er gennemført i : 1. Supplerende undersøgelse af grundvandsforurening i kildeområde og forureningsfane. 2. Opstilling af geologisk model. 3. Undersøgelse af passiv ventilation. 4. Specialanalyser til vurdering af naturlig nedbrydning (isotopfraktionering og specifikke nedbrydningsprodukter). 5. Undersøgelse af naturlig og stimuleret nedbrydning ved laboratorieforsøg. 6. Opstilling af grundvands- og stoftransportmodel. De iværksatte projekter er primært udført med henblik på at tilvejebringe fornøden viden til vurdering af afværgemuligheder. Specielt er der fokuseret på vurdering af moniteret naturlig nedbrydning og mulighederne for stimuleret naturlig nedbrydning i umættet og mættet zone i kildeområdet såvel som i forureningsfanen.

6 Grundlaget for opstilling af stoftransportmodellen er de supplerende undersøgelser som er udført på lokaliteten i samt tidligere forureningsundersøgelser, hvor en regional strømningsmodel bl.a. er sat op til vurdering af forureningsbilledet på overordnet niveau. Antallet af undersøgelsesboringer (ca. 60 stk), vandkemiske analyser, pejlinger, prøvepumpninger m.v. udgør tilsammen et omfattende datagrundlag. De mange data har skabt behov for en datasammenstilling i form af en konceptuel model, som ønskes testet i en strømningsmodel og i den konkrete sag også i en stoftransportmodel. Formålet med opstilling af stoftransportmodellen har været at integrere de indsamlede data fra lokaliteten og udarbejde en modelbaseret risikovurdering af forureningsspredningen fra RTAgrunden i relation til den nedstrøms liggende vandforsyning. Herunder har formålet været at udarbejde forskellige modelscenarier (hypotesetests) og herigennem vurdere datagrundlaget fra de forskellige datakilder i relation til den samlede risikovurdering. Datagrundlaget for den konkrete sag ønskes testet ved opstilling af en stoftransportmodel, med advektiv stofspredning med nedbrydning og sorption. Dette kompleksitetsniveau modsvarer data indsamlet fra lokaliteten. Figur 2 illustrerer en konceptuel tolkningsmodel, som er udarbejdet for lokaliteten sammen med modelområdet og indholdet af BTEX er i boringer omkring lokaliteten som udtryk for forureningsudbredelsen sammen med placeringen af vandværket. Figur 2: Konceptuel model for lokaliteten, efter /1/, sammen med detailmodelområde omkring RTA-grunden og tematiserede værdier for BTEX-indholdet i boringer omkring RTA som repræsentation for forureningsudbredelsen på lokaliteten (store prikker angiver høje koncentrationer, mens små prikker angiver lave koncentrationer).

7 Figur 3 angiver en 3D præsentation af udvalgte geologiske aflejringer for den detaljerede geologiske model for lokaliteten. Figur 3: 3D præsentation af den geologiske model af lerede og sandede aflejringer omkring RTA-grunden, efter /2/. Med afsæt i den konceptuelle forståelsesmodel og den detaljerede geologiske model er den numeriske model opstillet i 56 modellag af 1 m med en diskretisering på 5x5 m celler, i alt ca beregningsceller. Den tætte diskretisering er valgt under hensyntagen til den detaljerede geologiske model og detailanalyserne af de kemiske og hydrauliske forhold på lokaliteten såvel som ønsket om en numerisk opløsning der kan beskrive forureningskilden. Tabellen herunder sammenfatter på overordnet niveau opbygningen af og indhold i hhv. strømnings- og stoftransportmodellen. Strømningsmodel (stationær model) Modelkerne Modflow Geologi 56 model lag af 1 m i mægtighed, 5 forskellige geologiske enheder Diskretisering 5x5 m celler i 320x500 m modelområde Randbetingelser Baseret på regional model, regionale potentialekort og lokale tolkninger Kalibreringsgrundlag Data og tolkninger vedr. prøvepumpninger, pejlinger, K/T-værdier Stoftransportmodel (Advektiv stofspredning med sorption og nedbrydning i forskellige redoxzoner) Modelkerne MT3D Randbetingelser Kilde: Fastholdt flux (mass load) i kildeområdet, [f(c,t)] Redoxgrænser: Redoxmiljø varierende i sted, konstant over tid Stofomsætning First-order irreversible kinetic reaction cell by cell Stofretardation Linear isotherm cell by cell Numerisk løser Third order TVD scheme (Ultimate) Dispersion Dispersivitet = 0 m (den numeriske dispersion udgør et tilstrækkeligt bidrag) Kalibreringsgrundlag Observerede koncentrationer (generelle niveauer) Usikkerhed Håndteres gennem dialog og scenarier

8 CENTRALE ELEMENTER I MODELOPSÆTNINGEN OG RESULTATER Hydraulisk løsning som grundlag for stoftransportmodellen Grundlaget for stoftransportmodelleringen er den hydrauliske strømningsmodel. Et centralt element i stoftransportmodellen er dermed, at få opstillet en strømningsmodel, der kan retfærdiggøre de efterfølgende stoftransportsimuleringer og bære de tilhørende konklusioner. Randbetingelserne er på dette niveau afgørende for det endelige strømningsbillede og de horisontale/vertikale gradientforhold. På RTA-lokaliteten er anvendt en fastholdt-tryk randbetingelse og konstant infiltration. Kalibreringen af strømningsmodellen er sket i tæt dialog med geologen, som har opsat den detaljerede geologiske tolkningsmodel. Indledningsvist er strømningsbilledet testet i den geologiske model ud fra de anvendte randbetingelser og startværdier for de hydrauliske ledningsevner. I denne fase har det vist sig nødvendigt at ændre på de geologiske tolkninger flere steder, hvor tolkningsgrundlaget var sparsomt. Ændringerne er retfærdiggjort af, at modelresultaterne har været i modstrid med de kemiske resultater og forskellig fra den konceptuelle virkelighedsopfattelse. Alle ændringer er foretaget i dialog med relevante parter i sagen, og hele tiden holdt op imod faktiske data og tolkninger i den konceptuelle modelforståelse. I den iterative kalibreringsproces er den geologiske model med tilhørende hydrauliske ledningsevner kalibreret op imod observerede potentialer og en udført prøvepumpning på lokaliteten, og hele tiden holdt op i mod de kemiske sporstoffer. Forskellige modelscenarier er efter endt kalibrering udført, hvor randbetingelserne er ændret med henblik på kvalitativt at vurdere følsomheden på denne parameter. Ligeledes er forskellige scenarier med ændring af infiltration og hydrauliske ledningsevner udført, så følsomheden på disse parametre er vurderet. I den konkrete sag er det erkendt, at der fortsat er et væsentligt usikkerhedselement knyttet til den hydrauliske løsning og herunder den vertikale transport. Alligevel har opstillingen af den hydrauliske model udbygget forståelsen for strømningsbilledet og forureningsspredningen på lokaliteten. Gennem dialogen i arbejdsgruppen er der opnået forståelse for modellens hydrauliske løsning og den usikkerhed, som modelløsningen repræsenterer. Der er ligeledes opnået en fælles forståelse for, at den pågældende løsning er bedste bud på en hydraulisk løsning, som tilfredsstiller både datagrundlaget og de tilhørende kvalitative tolkninger (den konceptuelle model). Kemiske randbetingelser i stoftransportmodellen Implementering af forureningskilden synes oftest at være en af de største udfordringer, når en stoftransportmodel skal opstilles. Typisk anvendes fastholdt koncentration eller fast stofflux i en eller flere beregningsceller som randbetingelse, eller alternativt anvendes fast koncentration i infiltrationen over et givent areal. Stoftransportmodellens ikke-linearitet betyder imidlertid, at den resulterende koncentration i kildeområdet, ved anvendelse af fast stofflux randbetingelsen, påvirkes af ændringer i sorptions- og reaktionskonstanterne samt ændringer i den hydrauliske løsning. Dette giver en udfordring når forskellige scenarier skal sammenlignes.

9 I den konkrete sag er der anvendt en fast stofflux i kildeområdet over en periode på 50 år. Denne randbetingelse sikrer at sammenlignelige scenarier får tilført samme stofmængde i simuleringsperioden. Fra lokaliteten (og i praksis generelt) haves kun målinger af stofkoncentrationer i kildeområdet. Den anvendte randbetingelse, fast stofflux, betyder dermed, at kildekoncentrationen fra scenarium til scenarium har varieret. I den konkrete case er dette forhold accepteret, da formålet med modellen har været test af forskellige hypoteser og sammenligning af resultater fra forskellige scenarier, og ikke at tilpasse en model bedst muligt til observerede koncentrationer. Kote 60 m DNN Kote 56 m DNN Kote 52 m DNN Koncentration [µg/l] > ,0 10 0,1 1,0 0,01 0,1 Figur 4: Resultateksempel - Simuleret udbredelse af 2,6-xylenol under de mest realistiske nedbrydningsforhold fundet på basis af nedbrydningsforsøgene. Koncentrationsudbredelserne er optegnet for tre dybder. Koncentrationen ses aftagende i dybden ligesom længden af forureningsfanen ses stigende i dybden. Med den opstillede stoftransportmodel er der udført en række forskellige modelscenarier, hvor den rumlige udbredelse af forureningsfanen er vurderet over tid sammen med gennembrudskurver i udvalgte boringer. Et eksempel på den rumlige forureningsudbredelse er præsenteret i figur 4, efter /3/. Den tilførte stofmængde og kildekoncentrationerne er for hvert scenarium holdt op i mod observerede data og diskuteret i forhold til den samlede forståelse af forureningssituationen på lokaliteten. Ud over kildestyrken er udbredelsen af de enkelte redoxzoner endvidere afgørende for den samlede forureningsudbredelse i en stoftransportmodel. I den konkrete modelopstilling er redoxzonerne indlagt som faste zoner på baggrund af grundvandskemiske data og tolkninger af redoxforholdene. Fastlæggelsen af grænsen mellem zonerne er forbundet med usikkerhed, som i den konkrete model er håndteret gennem dialog og gennemførsel af forskellige modelscenarier. Overgangen mellem forskellige redoxzoner er knyttet med samme usikkerhed som fastlæggelse af overgangen af fx sand til ler i den geologiske model. Da zonerne typisk fastlægges ud

10 fra enkeltmålinger som kan variere over tid (forskellig fra de geologiske lag), introduceres dermed endnu en usikkerhedsfaktor, som kritisk bør vurderes. Samtlige randbetingelser er i den opstillede model diskuteret i arbejdsgruppen, og der er skabt et velbegrundet grundlag for at teste/evaluere forskellige modelscenarier. Med stoftransportmodellen er der udført 12 scenarier, hvor der er fokuseret på enkeltstoffers spredning (udbredelse og koncentrationsniveau) over tid, ud fra forskellige modelforudsætninger. I scenarierne er der navnlig fokuseret på at teste størrelsen på omsætningsraterne i forskellige redoxmiljøer og effekten på kildekoncentrationerne under de forskellige modelforudsætninger. På baggrund af en kritisk stillingtagen til datagrundlaget og dialog omkring valg af modelscenarier har de udførte hypotesetests øget forståelse for forureningsbilledet på lokaliteten. Testene har afdækket forskellige forhold vedr. opfattelsen af navnlig nedbrydningsforholdene og graden af naturlig nedbrydning i forskellige redoxmiljøer. Resultaterne har indgået som en del af den endelige afrapportering af forureningssituationen og bidraget til den samlede risikovurdering for lokaliteten og samtidig givet input til vurdering af forskellige afværgescenarier. DISKUSSION Den opstillede stoftransportmodel er baseret på en konceptuel modelforståelse som i første omgang blev udbygget til en strømningsmodel. Efter evaluering af strømningsmodellen og diskussion af muligheder med den tilhørende stoftransportmodel blev den største datausikkerhed knyttet til nedbrydningsforholdene for tre problemstoffer. På denne baggrund blev det besluttet, at der skulle udføres 12 forskellige modelscenarier med fokus på de tre problemstoffers nedbrydningsrater under forskellige redoxforhold. Variationsintervallet for nedbrydningskonstanterne har været en faktor 100 mellem det mest konservative og det mindst konservative bud på en realistisk værdi. Væsentligt i denne diskussion var anvendelsen af modelresultaterne i forhold til de tilhørende udførte laboratorieforsøg. Et stort spænd i den målte nedbrydningskonstant i enkeltanalyser på laboratoriet, har betydet, at forskellige modelscenarier har testet hvilken nedbrydningsrate, der synes mest realistisk for forholdene på lokaliteten i fuld skala. Modelresultaterne har selv i de mest konservative simuleringer dokumenteret, at forureningsrisikoen for den nærliggende vandindvinding er meget lille, men at udbredelsen af forureningsfanen vil være større end det umiddelbare acceptable krav på 1 års opholdstid eller 100 m iht. Miljøstyrelsens anbefalinger /5/. På baggrund af modelresultaterne er koncentrationsniveauer og faneudbredelse alene vurderet på overordnet niveau, og der er ikke foretaget en kalibrering af stofkoncentrationer op i mod enkeltboringers indhold af problemstofferne. Dette vurderes ikke at kunne retfærdiggøres under de givne betingelser pga. stor variation i stofkoncentrationer fra boring til boring og i

11 boringerne over tid, den geologiske heterogenitet samt manglende viden omkring den historiske udvikling af kildestyrken. De konklusioner der er draget på baggrund af modelsimuleringerne er således foretaget på et overordnet niveau med fokus på at tilpasse kildekoncentrationen og koncentrationsniveauer i forureningsfanen, under hensyntagen til modelusikkerheder. Denne konkrete anvendelse af modellen har sikret, at de konklusioner, der er draget fra simuleringerne, står mål med inputparametrene og modellens øvrige inputparametre herunder randbetingelser. Endelig har dialogen omkring modelopstillingen og modelresultaterne sikret, at de involverede fagspecialister har haft en forståelse for både begrænsninger og anvendelsesmuligheder med modellen. Sidstnævnte har navnlig sikret, at modellens resultater og test af hypoteser har indgået fremadrettet i den endelige risikovurdering, samtidig med at modellen har leveret input til vurdering af potentielle elementer hørende til valg af afværgestrategi. Samlet set har stoftransportmodellen i den konkrete sag været anvendt til at teste forskellige hypoteser og opnå erkendelse, i højere grad end anvendt til at levere færdige resultater. Usikkerhed Relevante usikkerheder i forbindelse med modellering generelt kan omfattes af datausikkerhed, modelusikkerhed og kontekstusikkerhed, jf. /4/. I den opstillede model er usikkerhedsvurderingen fokuseret på modelusikkerhed og kontekstusikkerhed. Kontekstusikkerheden, herunder forskellige interessenter og faggruppers opfattelse af problemstillingen, er håndteret gennem løbende dialog og minimeret i processen. Modelusikkerheden, herunder specielt parameterusikkerhed og modelstrukturusikkerhed, er i processen håndteret gennem scenariekørsler med både strømnings- og stoftransportmodellen. Modelusikkerheden er kvalitativt vurderet ved gennemførelse af scenarier. At gennemføre stokastisk modellering til beskrivelse af modelusikkerheden, synes ikke rimeligt i en stoftransportmodel, som den opstillede, hvor forskellige modelregimer modelleres samtidig. Centrale elementer som indgår i fx Monte Carlo simulation er beskrivelsen af fordelingen for de betragtede stokastiske parametre. De statistiske værdier hørende til normalfordelingen, N(µ,σ), kendes kun i begrænset omfang, og antagelsen om normalfordeling/lognormalfordeling kan ligeledes diskuteres for de fleste indgående parametre. Hertil kommer, at opstilling af korrelationsmatricen, der beskriver covariansen mellem de respektive parametre, kræver et omfattende litteraturarbejde med et formentlig ringe dataresultat. Endelig må det erkendes, at randbetingelserne er helt afgørende for stoftransportmodellens resultater. Dette forhold understreger kravet til en nøgtern anvendelse af modellen og udførelse af tilhørende usikkerhedsanalyse. KONKLUSION Med den rette anvendelse har stoftransportmodellering vist at være et stærkt arbejdsredskab i forbindelse med jordforureningssager til sammenstilling af forskelligartede data og test af for-

12 skellige konceptuelle tolkningshypoteser. Dialogen omkring problemstillingen og omfanget af data i den konkrete sag har ført til opstilling af en stoftransportmodel med advektion og redoxbetinget nedbrydning. Stoftransportmodellens anvendelighed er vist betinget af den løbende dialog omkring modelopstillingen, valg af modelkompleksitet, ind- og uddata samt formulering af hypotesetests. I den konkrete sag er modellens anvendelighed sikret ved et konstant fokus på den givne problemstilling og gradvis opbygning af modellen gennem dialog til et kompleksitetsniveau hvor forskellige hypoteser, som står mål med inddata, er testet. Den numeriske tolkning af virkeligheden er langt fra en faktisk gengivelse af virkeligheden, og i den konkrete sag er stoftransportmodellen alene anvendt til at teste forskellige hypoteser vedr. de opstillede tolkninger. Modellen er dermed ikke anvendt til at beskrive stofspredning og nedbrydning præcist på den givne lokalitet. Generaliseres denne modelanvendelse, bør stoftransportmodellering som rådgivningsydelse overvejende anvendes til test af hypoteser og ikke til konklusiv beskrivelse af forureningssituationen på en given lokalitet. En model er aldrig bedre end de anvendte inddata selv om flotte 3D-plot af forskellige forureningsfaner kan give et andet indtryk. I forbindelse med stoftransportmodellering er den største usikkerhed ofte knyttet til kontekst usikkerheden og dermed opfattelsen af problemstillingen. Denne kan, som i den konkrete case, elimineres gennem tæt dialog mellem sagsparterne. Stokastisk modellering bør ikke ubegrundet anvendes til kvantitativ usikkerhedsanalyse af modelusikkerheden, pga. dels manglende kendskab til parametrenes statistiske beskrivelse og dels randbetingelsernes overskyggende betydning på modelresultaterne. Samlet set har stoftransportmodellen i den konkrete sag givet en væsentlig øget forståelse for forureningssituationen på lokaliteten. Grundlaget for udarbejdelse af endelig risikovurdering er styrket, ligesom der er skabt input til vurdering af forskellige afværgemuligheder. Stoftransportmodellering er blot en sammenstilling af forskellige datatolkninger som kan testes numerisk. Graden af fup og fakta i modelopstillingen bestemmes dermed alene af læserens syn på problemstillingen i relation til den opstillede model. REFERENCER /1/ Fyns Amt, Ringe Tjære- og Asfaltfabrik, Villavej 15, 5750 Ringe Supplerende undersøgelser og risikovurdering Hovedrapport, Orbicon A/S, 2007 /2/ Geologisk model af RTA-grunden ved Villavej I Ringe. En 3-D geologisk model af kildeområdet og faneområde ved den forurenede grund ved den tidligere Ringe Tjære og Asfalt fabrik på Villavej i Ringe. Knud Erik Klint & Frants von Platen-Hallermund GEUS, 2006 /3/ Region Syddanmark, Ringe Tjære- og Asfaltfabrik, Villavej 15, 5750 Ringe

13 Opstilling af detaljeret grundvandsmodel Bilagsrapport, 2007 /4/ Harmonised Techniques and Representative River Basin Data for Assessment and Use of Uncertainty Information in Integrated Water Management /5/ Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 6 og 7, 1998: Oprydning på forurenede lokaliteter

14

PRAKTISK ANVENDELSE AF STOFTRANSPORTMODELLERING SOM BESLUTNINGSSTØTTE VED LØSNING AF JORDFORURENINGSOPGAVER

PRAKTISK ANVENDELSE AF STOFTRANSPORTMODELLERING SOM BESLUTNINGSSTØTTE VED LØSNING AF JORDFORURENINGSOPGAVER PRAKTISK ANVENDELSE AF STOFTRANSPORTMODELLERING SOM BESLUTNINGSSTØTTE VED LØSNING AF JORDFORURENINGSOPGAVER Civilingeniør, HD(F) Hans Chr. Loer Linderoth Civilingeniør, ph.d. Nina Tuxen Orbicon A/S Akademiingeniør,

Læs mere

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING NATURLIG NEDBRYDNING AF TJÆRESTOFER I GRUND- VANDSMAGASIN VURDERET VED ISOTOPFRAKTIONERING, SPECIFIKKE NEDBRYDNINGSPRODUKTER, LABORATORIE- FORSØG OG STOFTRANSPORTMODELLERING Civilingeniør, ph.d. Mette

Læs mere

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Formål Formålet med modellering af stoftransport i GMS MT3DMS er, at undersøge modellens evne til at beskrive den målte stoftransport gennem sandkassen ved anvendelse

Læs mere

Opstilling af detaljeret grundvandsmodel

Opstilling af detaljeret grundvandsmodel Ringe Tjære- og Asfaltfabrik, Villavej 15, 5750 Ringe Opstilling af detaljeret grundvandsmodel Marts 2007 Kote 52 m DNN Kote 48 m DNN Koncentration [µg/l] > 500 0 500 25 0 25 0,1 0,1 Region Syddanmark

Læs mere

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Udarbejdet for : Thomas D. Krom Jacob Skødt Jensen Outline Problemstilling Metode Modelopstilling Risikovurdering

Læs mere

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING Chefkonsulent Kristian Bitsch Civilingeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen Rambøll Danmark A/S ATV JORD OG GRUNDVAND GRUNDVANDSMODELLER FOR MODELFOLK SCHÆFFERGÅRDEN

Læs mere

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer Morten Birch Larsen, COWI Indhold Generelt om risikovurdering Værktøjer Processen Datagrundlag Beregninger Risikovurdering Fortsat monitering

Læs mere

MODEL RECIPIENTPÅVIRKNING VED FREDERICIAC

MODEL RECIPIENTPÅVIRKNING VED FREDERICIAC 10 1 3 4 6 7 9 10 11 15 14 19 13 47 16 Inderhavn 54 55 58 59 69 50 Slæbested 56 57 68 70 26a 26b 73 74 72 22 24 31 32 18b Fremtidig kanal 33 34 18a 17b 21 20 46 35 71 Nuværende kanal 23 30 29 Pier 52 53

Læs mere

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Anne Lausten Hansen Institut for Geografi og Geologi, Københavns Universitet De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser ATV møde: Onsdag den 16. november 2011, DTU Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser Anker Lajer Højberg Introduktion Kort om DK-model Vurderinger ved indvindingstilladelser Kombination med andre

Læs mere

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen Notat Sag BNBO beregninger Projektnr. 04779 Projekt Svendborg Kommune Dato 04-03-07 Emne Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer MAON/DOS Syd modellen Baggrund I forbindelse med beregning af

Læs mere

Brug af 3D geologiske modeller i urbane forureningssager

Brug af 3D geologiske modeller i urbane forureningssager Gør tanke til handling VIA University College Brug af 3D geologiske modeller i urbane forureningssager Af Theis R. Andersen*og Søren Erbs Poulsen* * VIA University College konceptuelle modeller til 3D

Læs mere

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel?

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Sine Thorling Sørensen, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Miljø Thomas Hauerberg Larsen, Orbicon Mads Troldborg, The James Hutton

Læs mere

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder?

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Lotte Banke, Region Midtjylland; Kaspar Rüegg, Region Midtjylland og Søren Rygaard Lenschow, NIRAS www.regionmidtjylland.dk Gennemgang Fase

Læs mere

Geus udarbejder et forståelsesnotat

Geus udarbejder et forståelsesnotat 2. 1. REFERAT for WP3-møde i Partnerskab Odense Vest Mødetidspunkt: 7. maj 2018 Sted: Vandværksvej 7, Odense Deltagere: Peter S, Ida, Anders, Torben, Johan, Troels, Hans Peter, Jørgen og Anette Afbud:

Læs mere

Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk

Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk Per Loll, udviklings- og projektleder DMR Claus Larsen, kvalitetschef DMR Laila Bruun, hydrogeolog DMR (nu Rambøll) Anders Riiber Høj, projektchef OM (nu Metroselskabet)

Læs mere

SÅRBARHED HVAD ER DET?

SÅRBARHED HVAD ER DET? SÅRBARHED HVAD ER DET? Team- og ekspertisechef, Ph.d., civilingeniør Jacob Birk Jensen NIRAS A/S Naturgeograf Signe Krogh NIRAS A/S ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET

Læs mere

VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL. Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S

VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL. Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S JAGG 2 - Vertikal Transport og Olie JAGG 2.0 MST s risikovurderingsværktøj

Læs mere

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Mads Møller og Bertil Carlson, Orbicon

Læs mere

Bilag 5. Grundvandsmodelnotat

Bilag 5. Grundvandsmodelnotat Bilag 5 Grundvandsmodelnotat Notat GRUNDVANDSMODEL FOR LYNGE GRUSGRAV Modelnotat 20 aug. 2012 Projekt nr. 207488 Dokument nr. 124803153 Version 1 Udarbejdet af KiW Kontrolleret af AKO Godkendt af TBJ 1

Læs mere

Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning. 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1

Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning. 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1 Grundvandssænkning ved etablering af parkeringskælder ved Musikkens Hus Baggrund og introduktion

Læs mere

Oversigt over opdatering

Oversigt over opdatering DK-model2009 Seminardag 25. maj 2010, GEUS, København DK-model2009 - Opdatering 2005-2009 Oversigt over opdatering Anker Lajer Højberg, GEUS Disposition Baggrund Formål Elementer i opdatering Geologisk

Læs mere

Krav til modellering i trinet fra statslig kortlægning til indsatskortlægning

Krav til modellering i trinet fra statslig kortlægning til indsatskortlægning ATV Jord og Grundvand Schæffergården, 28. november 2017 Krav til modellering i trinet fra statslig kortlægning til indsatskortlægning Jens Christian Refsgaard Professor, Hydrologisk Afdeling De Nationale

Læs mere

VARIGHED AF FORURENING MED KLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER I GRUNDVANDET PÅ FREDERIKSBERG

VARIGHED AF FORURENING MED KLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER I GRUNDVANDET PÅ FREDERIKSBERG VARIGHED AF FORURENING MED KLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER I GRUNDVANDET PÅ FREDERIKSBERG Civilingeniør Camilla Kjær Frederiksberg Kommunes Plan- og Miljøafdeling Civilingeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger DEL 2: RESULTATER AF SCREENING Gitte L. Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Jens Aabling, Poul L. Bjerg ATV

Læs mere

Paradigme for 8 tilladelser. Partnerskabsprojekt FredericiaC, Fredericia Kommune og Region Syddanmark

Paradigme for 8 tilladelser. Partnerskabsprojekt FredericiaC, Fredericia Kommune og Region Syddanmark Paradigme for 8 tilladelser Partnerskabsprojekt FredericiaC, Fredericia Kommune og Region Syddanmark Kanalbyen ved Lillebælt Kanalbyen ved Lillebælt 1. Baggrund og historik 2. Jord- og grundvandsforurening

Læs mere

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Vintermøde den 11. marts 2015, Fagsession 4 Sandra Roost, Orbicon A/S Risiko for overfladevand. Efter ændring af jordforureningsloven pr.

Læs mere

Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger?

Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger? Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger? Nanna Isbak Thomsen, Philip J. Binning, Poul L. Bjerg DTU Miljø Hans Skou Region Syddanmark Jens Aabling Miljøstyrelsen Niels

Læs mere

Status, erfaring og udviklingsmuligheder

Status, erfaring og udviklingsmuligheder Ventilering af umættet zone: Status, erfaring og udviklingsmuligheder Fagchef, Civilingeniør, Anders G. Christensen Civilingeniør, Nanna Muchitsch 22/10/2008 I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt

Læs mere

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune GRUNDVANDSKORTLÆGNING Hvad er det? Hvorfor gør vi det? Hvordan gør vi det? Lovgrundlag og formål Miljømålslovens 6 og 8a Den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning

Læs mere

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger GrundRisk Screeningsværktøj til struende forureninger DEL 1: PRINCIPPER FOR SCREENING Poul L. Bjerg Gitte L. Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Jens Aabling ATV møde 29.

Læs mere

Potentialekortlægning

Potentialekortlægning Potentialekortlægning Vejledning i udarbejdelse af potentialekort Susie Mielby, GEUS Henrik Olesen, Orbicon Claus Ditlefsen, GEUS 1. Indledning I gamle dage dybden til grundvand Vandplanlægningen i 80érne

Læs mere

Håndbog i grundvandsmodellering, Sonnenborg & Henriksen (eds) 2005/80 GEUS. Indholdsfortegnelse

Håndbog i grundvandsmodellering, Sonnenborg & Henriksen (eds) 2005/80 GEUS. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1-1 1.1 Baggrund og formål... 1-1 1.1.1 Baggrund... 1-1 1.1.2 Formål og målgruppe... 1-2 1.2 Terminologi og modelcyklus... 1-2 1.3 Modelprotokol... 1-5 1.4 Parter og

Læs mere

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Udført for: Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje Udført af: Poul Larsen, Per Loll Claus Larsen og Maria Grøn fra

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT - udfordringer ved Platanvej, Nykøbing Falster Ekspertisechef Charlotte Riis, NIRAS Gro Lilbæk, Anders G Christensen, Peter Tyge, Mikael Jørgensen, NIRAS Martin

Læs mere

UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN. Af Flemming Damgaard Christensen,

UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN. Af Flemming Damgaard Christensen, UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN Af Flemming Damgaard Christensen, fldc@hofor.dk AGENDA Baggrund for BNBO istorie for BNBO Fremtiden for BNBO Konceptuelt model for BNBO Forudsætninger & matematik Betydningen

Læs mere

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 Notat Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 24. april 2017 Projekt nr. 227678 Dokument nr. 1223154487

Læs mere

Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering. Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier. Professor Philip J.

Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering. Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier. Professor Philip J. Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier Professor Philip J. Binning Postdoc Luca Locatelli Videnskabelig assistent Louise Rosenberg

Læs mere

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER Er den hydrogeologiske kortlægning fra statens miljøcentre god nok? Civilingeniør Hans Skou Civilingeniør Jørn K. Pedersen Geolog Jørgen F. Christensen

Læs mere

Hvis du vil teste en idé

Hvis du vil teste en idé KONTAKT Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Hvis du vil teste en idé - så hjælper Danish Soil Partnership dig videre i processen... Nationalt

Læs mere

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODEL TIL KILDESPORING, RISIKOVURDERING OG DESIGN AF AFVÆRGETILTAG

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODEL TIL KILDESPORING, RISIKOVURDERING OG DESIGN AF AFVÆRGETILTAG ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODEL TIL KILDESPORING, RISIKOVURDERING OG DESIGN AF AFVÆRGETILTAG Civilingeniør, ph.d. Jacob Birk Jensen Afdelingsleder, civilingeniør, Lars Boye Mortensen NIRAS A/S Civilingeniør

Læs mere

Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande

Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande Rasmus R. Møller, GEUS Lars Troldborg, GEUS Steen Christensen, AU Claus H. Iversen, GEUS KPN-møde-Hydrologi, Århus d. 16. december 2009 Disposition

Læs mere

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET Johanne Urup, jnu@ramboll.dk PROBLEMSTILLINGER Nedsivning af regnvand kan skabe problemer med for højt grundvandsspejl Grundvandsressourcen kan blive påvirket

Læs mere

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model ATV Vintermøde 7. marts 2017 Annika S. Fjordbøge (asfj@env.dtu.dk) Klaus

Læs mere

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Bertil Ben Carlson, Orbicon 1 Indhold Hvilke data er relevante

Læs mere

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget.

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget. MIKE 11 model til beskrivelse af iltvariation i Østerå Formål Formålet med denne model er at blive i stand til at beskrive den naturlige iltvariation over døgnet i Østerå. Til beskrivelse af denne er der

Læs mere

Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen

Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen Seniorrådgiver, hydrogeolog, Susie Mielby, Afd. Grundvands og Kvartærgeologisk kortlægning Disposition: 1. Generelle rammer

Læs mere

AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER

AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER Gitte Lemming Søndergaard ATV Vintermøde 6-3-219 TEKNOLOGIUDVIKLINGSPROJEKT Følgegruppe Region Sjælland (Projektholder): Nanette Schouw, Henrik

Læs mere

Sag 1 Pesticider i et dansk opland

Sag 1 Pesticider i et dansk opland Risikovurdering af punktkildeforureninger i moræneler DTU V1D Julie C. Chambon1, Poul L. Bjerg1, Peter R. Jørgensen2 og Philip J. Binning1 1 2 DTU Miljø PJ-Bluetech Sag 1 Pesticider i et dansk opland Hvidovre

Læs mere

VENTILERING I UMÆTTET ZONE

VENTILERING I UMÆTTET ZONE VENTILERING I UMÆTTET ZONE Fagchef, civilingeniør Anders G. Christensen Civilingeniør Nanna Muchitsch Divisionsdirektør, hydrogeolog Tom Heron NIRAS A/S ATV Jord og Grundvand Afværgeteknologier State of

Læs mere

Nationalt netværk af testgrunde

Nationalt netværk af testgrunde Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Nationalt netværk af testgrunde Danish Soil Partnership INTRO Én indgang Nationalt netværk af testgrunde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat UDKAST. 2. august 2005. Ringkjøbing Amt HØFDE 42. Estimering af udsivning til Vesterhavet. 2. august 2005. Indholdsfortegnelse:

Notat UDKAST. 2. august 2005. Ringkjøbing Amt HØFDE 42. Estimering af udsivning til Vesterhavet. 2. august 2005. Indholdsfortegnelse: Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Ringkjøbing Amt HØFDE 42 UDKAST 2. august 2005 NIRAS Banegårdspladsen 6 B DK-7400 Herning Telefon 9626 6226 Fax 9626 6225 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS Civilingeniør Ole Frimodt Pedersen Orbicon A/S Geolog Kurt Møller Civilingeniør Charlotte Beiter Bomme Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

SPRÆKKER I KALK - LILLE ÅRSAG, STOR VIRKNING

SPRÆKKER I KALK - LILLE ÅRSAG, STOR VIRKNING SPRÆKKER I KALK - LILLE ÅRSAG, STOR VIRKNING Hydrogeolog, ph..d. Peter R. Jørgensen Hydrogeolog, cand.scient. Mads R. Mølgaard GEO ATV MØDE KALK PÅ TVÆRS SCHÆFFERGÅRDEN 8. november 2006 RESUME Strømning

Læs mere

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS)

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) Indhold Baggrund og formål Opbygning af model Geologisk/hydrogeologisk model Numerisk setup

Læs mere

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser Forbedringsprocesser Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden Oplæg til ATV-MØDE 20. MAJ 2009 Disposition Omfanget

Læs mere

Poul L. Bjerg Gregory Lemaire Ursula McKnight og mange flere. Sandra Roost (Orbicon) Sanne Nielsen (tidl. Orbicon, nu Region Syd)

Poul L. Bjerg Gregory Lemaire Ursula McKnight og mange flere. Sandra Roost (Orbicon) Sanne Nielsen (tidl. Orbicon, nu Region Syd) Kan en model for fortynding i vandløb bidrage til bestemmelse af forureningsflux, kildeopsporing og konceptuel forståelse ved forureningsundersøgelser? Poul L. Bjerg Gregory Lemaire Ursula McKnight og

Læs mere

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense GEUS Workshop Kortlægning af kalkmagasiner Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense Geolog Peter Sandersen Hydrogeolog Susie Mielby, GEUS 1 Disposition Kortlægning af Danienkalk/Selandien

Læs mere

THW / OKJ gravsdepotet

THW / OKJ gravsdepotet Notat Sag Grindsted forureningsundersøgelser Projektnr.. 105643 Projekt Grindsted modelberegninger Dato 2015-11-04 Emne Supplerende modelberegninger ved bane- Initialer THW / OKJ gravsdepotet Baggrund

Læs mere

NOTAT. 1. Følsomhedsanalyse

NOTAT. 1. Følsomhedsanalyse NOTAT Projekt Grundvandsmodel for Hjørring Kommune Kunde Hjørring Kommune og Hjørring Vandselskab Notat nr. 01 Dato 2011-06-21 Til Fra Lene Milwertz, Jens Chr. Ravn Roesen, Denni Lund Jørgensen Bianca

Læs mere

1. Status arealer ultimo 2006

1. Status arealer ultimo 2006 1. Status arealer ultimo 2006 Ribe Amt Sønderjyllands Amt Ringkøbing Amt Nordjyllands Amt Viborg Amt Århus Amt Vejle Amt Fyns Amt Bornholm Storstrøms Amt Vestsjællands amt Roskilde amt Frederiksborg amt

Læs mere

Transportmodellering på oplandsskala

Transportmodellering på oplandsskala Transportmodellering på oplandsskala Mads Troldborg (James Hutton Institute), Allan Køtter (RH), Anna Toft (RH), Jesper Damgaard (COWI), Lars Larsen, Jens Asger Andersen, Bertil Carlson, Thomas H. Larsen,

Læs mere

Pesticidforurening ved Skelstoftegaard

Pesticidforurening ved Skelstoftegaard Pesticidforurening ved Skelstoftegaard Roman Karol Koscianski, Region Sjælland Sandra Roost, Orbicon ATV-Vintermøde 2012 7. marts 2012 Eksempel på en sag med mange aktører over en lang periode Forureningsundersøgelser

Læs mere

Usikkerhed på opgørelsen af nitrat reduktion på skalaer fra 100 m til 2000 m. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9.

Usikkerhed på opgørelsen af nitrat reduktion på skalaer fra 100 m til 2000 m. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. Usikkerhed på opgørelsen af nitrat reduktion på skalaer fra 100 m til 2000 m Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. oktober 2014, AU Nitrat reduktion i undergrunden Nitrat skal transporteres under

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Jørgen Fjeldsøfor det videre arbejde Jørn K. Pedersen, Lone Dissing, geolog Christensen, geolog ingeniør

Læs mere

Konceptuelle modeller

Konceptuelle modeller Konceptuelle modeller Konceptuelle modeller fra indledende undersøgelser til videregående undersøgelser, inddragelse af geologi, hydrogeologi, transportprocesser, forureningsspredning og indeklima. ATV-Vest

Læs mere

Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9.

Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. oktober 2014, AU Nitrat reduktion i undergruden Nitrat kan fjernes naturlig ved reduktion

Læs mere

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen?

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen? Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen Minakshi Dhanda, Region Hovedstaden Sine Thorling Sørensen, Region

Læs mere

Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi. Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS

Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi. Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS Fokuspunkter i mit indlæg: 1. Baggrund: Lovgrundlag, Zoneringsvejledningen,

Læs mere

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger Principper og resultater af screening Gitte Lemming Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Poul

Læs mere

1 Indledning Baggrund Tidligere undersøgelser Formål... 8

1 Indledning Baggrund Tidligere undersøgelser Formål... 8 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 5 2 Baggrund... 7 2.1 Tidligere undersøgelser... 7 3 Formål... 8 4 Undersøgelser... 9 4.1 Borearbejde mv.... 9 4.2 Vandprøvetagning mv.... 9 4.3 Fastlæggelse af potentialeforhold...

Læs mere

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU!

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! Kan og skal disse data bruges i fremtiden? Christina Hansen Projektchef Rambøll NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING! Igennem de sidste 15 år er der brugt mellem

Læs mere

Støjvold III Risikovurdering ved brug af lettere forurenet jord til anlæg

Støjvold III Risikovurdering ved brug af lettere forurenet jord til anlæg NOTAT Projekt Risikovurdering af lettere forurenet jord - støjvold III i Ballerup Kommune Kunde Ballerup Kommune Notat nr. Miljø-01 Dato 2014-11-25 Til Henrik Linder, Ballerup Kommune Fra Lisbeth Hanefeld

Læs mere

Oplandsberegninger. Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia

Oplandsberegninger. Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia Oplandsberegninger Oplandsberegninger Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia Disposition Indledning Oplandsberegninger hvorfor og hvordan AEM modeller Hvad er det? Sammenligning af oplande med forskellige

Læs mere

HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel

HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel Peter R. Jørgensen, PJ-Bluetech, Jesper Bruhn Nielsen og Jan Kürstein, NIRAS, Niels Henrik Spliid, Århus Universitet. ATV Vintermøde

Læs mere

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER ANDERS KORSGAARD, NIRAS VINGSTED, 7. MARTS 2017 INDHOLD Indledning Hvad kendetegner en model (værktøj, type, datagrundlag, kalibrering) Valg af model Opgavetyper Eksempler

Læs mere

Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse

Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse Hydrogeolog Claus Holst Iversen Viborg Kommune Claus Holst Iversen Viborg Kommune, Natur Vand, e-mail: cli@viborg.dk,

Læs mere

Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark

Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark Udfordringer for vandkvaliteten i kalkmagasinerne

Læs mere

OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER

OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER Seniorforsker Carsten Langtofte Larsen Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) ATV MØDE GRUNDVANDSMONITERING - TEORI, METODER

Læs mere

Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder

Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder ATV vintermøde 2015 Vi må da kunne bruge vores samlede erfaringer til noget fremadrettet. Nina Tuxen Sandra Roost Trine Skov Jepsen Katarina Tsitonaki

Læs mere

Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde Nina Tuxen

Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde Nina Tuxen Skelnen mellem pesticidkilder - diskussionsoplæg på workshop på ATV Vintermøde 2012 Nina Tuxen Mange forskellige kilder Fladekilder Fladekilder stammer fra regelret anvendelse af pesticider. Pesticiderne

Læs mere

Fortynding i søer og fjorde

Fortynding i søer og fjorde Fortynding i søer og fjorde Møde i ATV Jord og Grundvand Jordforurening og overfladevand - 27. nov. 2013 Jørgen Krogsgaard Jensen To projekter: Fortynding i søer og fjorde til screening af effekter af

Læs mere

Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik

Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik - et Teknologi Udviklingsprojekt enriette Kerrn-Jespersen TUP projekt- et litteraturstudie Projektet er udført er: Katerina Tsitonaki og

Læs mere

Geologisk modellering

Geologisk modellering Geologisk modellering Smålyng Gislum Haderup Viborg Kasted Grindsted Thyregod Skuldelev Gladsaxe Ishøj Frederiksberg Torkildstrup Store Fuglede Nyborg Abild Vesterborg )LJXU 3ODFHULQJHQDIGH*5802RPUnGHUGHUHUXGYDOJWWLOJHRORJLVNPRGHOOHULQJ

Læs mere

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER Hydrogeolog, ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl Hydrogeolog, ph.d. Thomas Wernberg Watertech a/s Geolog, cand.scient.

Læs mere

1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering

1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering 1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering Cecilie B. Ottosen, Poul L. Bjerg, Mette M. Broholm, Gitte L. Søndergaard, DTU Miljø Jens Aabling, Miljøstyrelsen Motivation for projektet

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE

UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE Civilingeniør Anders G. Christensen NIRAS A/S Lektor, civilingeniør, ph.d. Peter Kjeldsen Institut for Miljø & Ressourcer, DTU

Læs mere

NEDSIVNING AF REGNVAND I BYOMRÅDER HVORDAN PÅVIRKER DET

NEDSIVNING AF REGNVAND I BYOMRÅDER HVORDAN PÅVIRKER DET NEDSIVNING AF REGNVAND I BYOMRÅDER HVORDAN PÅVIRKER DET BAGGRUND FOR PROJEKTET I GLADSAXE KOMMUNE I Gladsaxe Kommune har der været stor interesse for at nedsive regnvand lokalt, da borgerne er blevet belønnet

Læs mere

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Mette Christophersen, projektleder i Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark De fire forureningskilder i Grindsted der har

Læs mere

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Miljøstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på en vejledning om undersøgelse

Læs mere

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Projekt: Opgavebeskrivelse Titel: Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: SVANA Godkendt af: JEHAN Dato: 12-09-2016 Version: 1 Kvalitetssikring af hydrologiske

Læs mere

November 2012. Navn: JACOB GUDBJERG. Nationalitet: Fødselsår: 1974

November 2012. Navn: JACOB GUDBJERG. Nationalitet: Fødselsår: 1974 Firma: HydroInform Navn: Nationalitet: JACOB GUDBJERG Dansk Fødselsår: 1974 Profession: Civilingeniør, Ph.D. SÆRLIGE ERFARINGSOMRÅDER: Jacob Gudbjerg har over 10 års erfaring som softwareudvikler og softwarearkitekt

Læs mere

ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon

ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon 9. marts 2017 Kan klimaet ændre risikoen? Flere oversvømmelser og højere grundvandsstand på grund af klimaændringerne 35.700 kortlagte ejendomme

Læs mere

Bestemmelse af stofdispersion

Bestemmelse af stofdispersion Bestemmelse af stofdispersion Ved hjælp af stoffet kaliumklorid (KCl) er det forsøgt at bestemme den stofspredning, som foregår i sandkassen. Der er i forsøget benyttet KCl, eftersom kloridionerne er negativt

Læs mere

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Vintermøde 2017, civilingeniør, ph.d. Katerina Tsitonaki kats@orbicon.dk Og mange andre fra

Læs mere