Forsøget med kædekontrol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsøget med kædekontrol"

Transkript

1 Forsøget med kædekontrol Slutrapport d. 1/9 2015

2 Indholdsfortegnelse 1. Læsevejledning Sammendrag Overblik over forsøget Forsøgets konklusioner Forsøgets organisering Analyse Hvad udgør en kæde? Hvad skal kædekontrollen fokusere på? Hvordan kan kædekontrollen foregå? Hvilke konsekvenser følger i forhold til økonomi og sanktionering? Bilag A: De fire virksomheder, der har deltaget i forsøget Bilag B: Kontrolplaner for kontrol i de fire kædehovedkontorer... 21

3 1 1. Læsevejledning Læsevejledning I kapitel 2 findes forsøgets arbejdsspørgsmål og konklusioner gengivet i oversigtsform i den rækkefølge, som de optræder i analysen. Dette med hensigten, at det skal være muligt, at få et overblik over forsøgets konklusioner ved at læse sammendraget og konklusionerne. Ønskes en præsentation af baggrunden for - og metoden bag - forsøget, beskriver kapitel 3 forsøgets organisering. Ønskes en yderligere uddybning af analysen bag forsøgets konklusioner, findes denne i kapitel 4. I bilag A og B findes en nærmere beskrivelse af de deltagende virksomheder og deres deltagelse i forsøget.

4 2 2. Sammendrag Fødevareforlig 2.0 fra 28. juni 2010 lægger op til udvikling af og forsøg med nye kontrolmetoder. har i 2014 gennemført et forsøg med at centralisere dele af kontrollen i virksomhedskæder inden for foder- og fødevareområdet, således at de aktiviteter, der finder sted henholdsvis i en kædes hovedkontor, og i de enkelte kædevirksomheder bestemmer, hvor kontrollen foretages (herefter benævnt kædekontrol ). I forsøget blev dele af kontrollen i butiksog restaurantkæder og andre konceptstyrede fødevare- og fodervirksomheder centraliseret, så de aktiviteter, der fandt sted hhv. i hovedkontoret og de enkelte kædevirksomheder bestemte, hvor kontrollen blev foretaget. Forsøgets resultater og erfaringer beskrives her.

5 3 2.1 Overblik over forsøget * Arbejdet med dette perspektiv vil ikke blive uddybet yderligere i denne rapport, da det vurderes udelukkende at være af intern karakter.

6 4 2.2 Forsøgets konklusioner

7 5 Forsøgets konklusioner, fortsat

8 6 Forsøgets konklusioner, fortsat

9 7 Forsøgets konklusioner, fortsat * Arbejdet med dette perspektiv vil ikke blive uddybet yderligere i denne rapport, da det vurderes udelukkende at være af intern karakter.

10 8 3. Forsøgets organisering Forsøgets organisering Under forsøget med kædekontrol blev der udført kontrol i kædernes hovedkontor samt 10 af kædernes virksomheder. Dog blev kontrollen i Dansk Supermarked fordelt, så der var 10 kontroller i henholdsvis Føtex og Netto, altså 20 kontroller i alt. Fra 1. januar 2014 og indtil kontrolperiodens begyndelse, i juni 2014, var hovedaktiviteterne i forsøget udvikling af kædekontrolkonceptet og indgåelse af samarbejdsaftaler samt kortlægning af aktivitets- og ansvarsfordeling i de fire kæder. I forbindelse med forsøget er der således afholdt et formøde i hver af de fire kæders hovedkontorer, med henblik på kortlægning af kontrolaktiviteter og indgåelse af samarbejdsaftale med. Desuden er der - efter kontrolperiodens afslutning - afholdt evalueringsmøder med deltagelse af kæderne, samt de involverede parter fra med henblik på indsamling af kædernes erfaringer med kædekontrollen. Der har været behov for at registrere kædernes hovedkontorer som foder- eller fødevarevirksomhed i s register, da der ellers ikke lovmæssigt kan føres kontrol på hovedkontoret. I dette forsøg er de fire kædehovedkontorer således registreret, og samtidig er der indgået samarbejdsaftaler mellem og de fire kædevirksomheder omkring, hvilke aktiviteter hovedkontoret er ansvarlig for på vegne af kædens virksomheder. Denne aftale har fungeret som hjemmel for s kontrol i hovedkontoret og findes i bilag B. I tilfælde, hvor kædeorganisationen ikke er baseret på ejerskab, men på kontraktindgåelse/franchise, er der også indgået samarbejdsaftaler med de enkelte virksomheder i kæden. I forsøget med kædekontrol har de fire kæder ikke betalt for den udførte kontrol i kædehovedkontoret, idet forsøget er tildelt ressourcer til at afholde styrelsens omkostninger i forbindelse med kontrolbesøg og sagsbehandling. Ordinær kontrol i kædernes virksomheder er finansieret efter de generelle regler for kontrolbesøg i foder- og fødevarevirksomheder. Figur 1: Forsøgets tidsforløb

11 9 4. Analyse I dette afsnit gennemgås de opnåede resultater inden for de enkelte formål opstillet i afsnit 2. Analysen deles op i fire delafsnit med et hovedspørgsmål, der tager udgangspunkt i dels hvert af de fire formål med forsøget og dels tager udgangspunkt i hvert ønske om det afledte udbytte. 4.1 Hvad udgør en kæde? Hvad udgør en kæde? Dette afsnit relaterer sig til forsøgets første formål: at definere, hvilke krav en virksomhed skal leve op til for at kunne modtage kædekontrol. Problemstillingen tager udgangspunkt i, at der ikke er en almen definition af kæder, og har ikke et fuldstændigt overblik over de potentielle kæders organisering herunder styring og ansvarsområder i forhold til den enkelte kædevirksomhed antal virksomheder i kæden samt disses ensartethed. Hvilke krav skal en virksomhed opfylde for at kunne modtage kædekontrol? De fødevarekæder, der deltog i forsøget var bl.a. udvalgt, fordi de repræsenterer en forskellighed blandt kæder i Danmark - både hvad angår organisering, branche, antal enheder i kæden samt enhedernes ensartethed. Dog har de det tilfælles, at kædernes hovedkontor alle har en vis grad af ansvar, og at alle kæder har en vis størrelse. Samme forhold var opfyldt for den udvalgte foderkæde. Dansk Supermarked A/S er den største af de deltagende kæder med mere end 600 supermarkeder i Danmark. Dernæst kommer Compass Group Danmark A/S, der har mere end 250 cateringvirksomheder i Danmark. McDonald s Danmark ApS har 88 restauranter, hvoraf 72 er franchise restauranter, og Danish Agro a.m.b.a. har 79 danske fodervirksomheder. I bilag A findes yderligere information om de deltagende virksomheder. Kendetegnende for de fire kæder i forsøget, er at de alle havde ledelsesret/ansvar for dele af kædens aktiviteter - herunder direkte instruktionsbeføjelser over for den enkelte kædevirksomhed. Måden denne ledelsesret bliver udøvet er vidt forskelligt organiseret i de enkelte kæder også rækkevidden af den. Et eksempel fra dette forsøg er McDonald s Danmark ApS, der kun reelt har ejerskab over 16 af de danske restauranter i kæden, mens 72 er franchise-restauranter. På trods af denne kædeorganisation er kæden stærkt konceptdrevet, og store dele af kædens administrative fødevareaktiviteter er således placeret i et hovedkontor. Som en del af forsøget blev der udført kontrol i kædernes hovedkontor samt 10 af kædens virksomheder. Det er for lille en baggrund til at konkludere noget om betydningen af kædernes størrelse og kompleksitet. De tilsynsførende har dog i den efterfølgende evaluering givet udtryk for, at kædekontrol i detailkæder med under 10 fødevarevirksomheder tilknyttet ikke vil give den store mening. I så fald vil det være muligt at koordinere kontrollen uden om et hovedkontor.

12 10 Derimod kan der være noget, der taler for, at grænsen kan sættes noget lavere for engroskæder, da disse virksomheder har et andet kundegrundlag og en større kompleksitet. Endelig, så er der store uafklarede spørgsmål ved kædestørrelsen, når det kommer til foderkæder. Organiseringen på foderområdet, herunder ansvarsfordelingen og kompleksiteten, taler for, at grænsen kunne være lig engroskæderne. Hvordan opnås en effektiv kontrolindsats i kædehovedkontorer, som tager højde for, at en række virksomheder er organiseret i kæder med elementer af central styring? Der er ikke en formel definition af en kæde. Forsøget har imidlertid anvendt begrebet kædekontrol, som en betegnelse for et kontrolkoncept for foder- og fødevarevirksomheder, som via ensartet navn og markedsføring har et fælles ansigt udadtil, hvor et hovedkontor har styring og ansvar, herunder instruktionsbeføjelser, i forhold til overholdelse af dele af foder- eller fødevarelovgivningen i de tilknyttede kædevirksomheder. Forsøget har påpeget vigtigheden af, at der i forhold til kædens organisation skal være tale om en gruppe af virksomheder, som er sammensluttet i en organisation med en afdeling, der har en vis ledelsesret over- eller ved kontraktindgåelse har overtaget ansvaret for og styringen af angivne aktiviteter hos alle kædens virksomheder. Virksomhederne i kæden skal således være underlagt et kædehovedkontors aktiviteter. En virksomhed kan ikke blive registreret som kædehovedkontor, blot fordi den besidder foder- eller fødevareaktiviteter. Et eksempel på dette kan være en virksomhed med importaktivitet, der dertil anvender andre adresser i organisationen som lager for de importerede varer. I det tilfælde udfører virksomheden blot en foder- eller fødevareaktivitet, men har ikke nødvendigvis overtaget ansvar om overholdelse af lovgivningen fra de anvendte lagervirksomheder. Dvs. at være en central enhed i en kæde er ikke i sig selv tilstrækkeligt til at kunne betegnes som et kædehovedkontor. Derimod bør det ikke være et krav, at kædehovedkontoret skal have en separat adresse fra virksomhederne i kæden. En kæde kan godt registrere flere selvstændige virksomheder på samme adresse herunder kædens hovedkontor. Derudover er der størrelsesaspektet, som peger på, at kæderne bør have en vis volumen i antal, førend kædekontrollen giver faglig og ressourcemæssig mening ved at udpege en eller to koordinatorer for hver kæde. Fx min. 10 virksomheder på detailområdet (fødevarekæder), min. 5 virksomheder på engrosområdet (fødevarekæder), min. 5 virksomheder for foderkæder. Dette skal ses i lyset af, at de 20 største kæder, der alle er detailvirksomheder, tilsammen har kolonialafdelinger, slagtere, bagere osv., hvilket svarer til 220 i gennemsnit pr. kæde. I 2014 fik disse kæder lidt over kontrolrapporter.

13 Hvad skal kædekontrollen fokusere på? Hvad skal kædekontrollen fokusere på? Dette afsnit relaterer sig til forsøgets andet formål: at udvikle en ansvars- og aktivitetsmodel for, hvordan kontrolkrævende aktiviteter er fordelt i virksomheder med kædestruktur og derudfra skabe og afprøve en kontrolindsats, hvor relevante aspekter af lovgivningen bliver kontrolleret centralt i hovedkontoret frem for i de enkelte kædevirksomheder. Udvikle en ansvars- og aktivitetsmodel for, hvordan kontrolkrævende aktiviteter er fordelt i virksomheder med kædestruktur og derudfra skabe og afprøve en kontrolindsats Som forudsætning for forsøgets kædekontrol blev der udarbejdet en samarbejdsaftale med hver af de medvirkende kæder. Samarbejdsaftalen præciserede, at skulle føre kontrol med de aktiviteter, som kædehovedkontoret var ansvarlig for i forhold til kædevirksomhederne. Kædehovedkontoret skulle selv angive, hvilke aktiviteter det drejede sig om. Der blev derfor udarbejdet en liste over Kædehovedkontorets aktiviteter. Det blev desuden aftalt, at kontrol i kædehovedkontoret ville være anmeldt skriftligt af mindst 14 dage før kontrolbesøget skulle gennemføres. Kontrolbesøg i kædens udvalgte kædevirksomheder blev, som det er almindelig praksis, kontrolleret uanmeldt. På baggrund af samarbejdsaftalerne med hver af de fire kæder, blev det tydeligt, hvilke centrale fødevare- eller foderaktiviteter hovedkontoret varetog for den enkelte virksomhed. Disse samarbejdsaftaler findes i Bilag B. Selvom der kun indgik fire kæder i forsøget, er der ingen tvivl om, at det samlede univers af aktiviteter, som et hovedkontor kan have ansvar for i den enkelte kæde kan være vidt forskelligt om end med visse fællestræk for foder- og fødevarekæder samt fødevarekæder og foderkæder alene. Eksempler på aktiviteter der kan varetages af kædehovedkontoret i både foder- og fødevarekæder: Udarbejdelse af mærkningsmateriale f.eks. etiketter osv. til produkter til anvendelse i kædens virksomheder. Udarbejdelse af recepter til fremstilling af kædens produkter til anvendelse i kædens virksomheder. Vurdering af leverandører til anvendelse i kædens virksomheder, herunder leverandører i tredjelande eller andre EU-medlemslande. Procedurer for tilbagetrækning, herunder sikring af fuld sporbarhed ved fysiske partisammenlægninger. Aktiviteter der kan varetages af kædehovedkontoret i fødevarekæder: Egenkontrol med fødevarekontaktmaterialer (FKM) til brug i kædens virksomheder. Visning af smiley-rapporter eller link til smiley-rapporter på virksomhedens hjemmeside.

14 12 Eksempler på aktiviteter der kan varetages af kædehovedkontoret i fødevarekæder: Egenkontrol med fødevarekontaktmaterialer (FKM) til brug i kædens virksomheder. Visning af smiley-rapporter eller link til smiley-rapporter på virksomhedens hjemmeside. Udarbejdelse af procedurer for særlige mærkningsordninger til anvendelse i kædens virksomheder f.eks. Nøglehulsmærket, spisemærker og frivillige mærkningsordninger. Eksempler på aktiviteter der kan varetages af kædehovedkontoret i foderkæder: Udarbejdelse af planer for kvalitetskontrol, herunder analyseplaner til brug i kædens virksomheder. Hvordan opnås en målrettet kontrolindsats, hvor visse aspekter af lovgivningen kan blive kontrolleret centralt i hovedkontoret frem for i kædens enkelte virksomheder? Det er læringen fra forsøget, at kædekontrollen giver god faglig værdi, men at betydningen af den faglige værdi i høj grad afhænger af, hvilke aktiviteter hovedkontoret har ansvaret for. I den forbindelse bør en differentieret tilgang til kontrollen også overvejes i forhold til kontrollen i kædehovedkontoret og de tilknyttede virksomheder. Hvis kædehovedkontoret har mere betydende aktiviteter, fx udarbejdelse af risikoanalyse og udarbejdelse af heraf følgende procedurer, leverandørvurdering, procedurer for fødevarekontaktmaterialer, procedurer for tilbagetrækning osv., tager kontrollen længere tid. Her er det tidsbesparende perspektiv også størst, hvis kontrollen af disse aktiviteter er ensbetydende med, at de ikke skal kontrolleres separat i kædevirksomheder - udover kontrol af de af hovedkontoret formidlede analysers og procedurers tilstrækkelighed. Hvis kædehovedkontoret kun er registreret med få og mindre betydende aktiviteter, fx offentliggørelse af kontrolresultater for detailvirksomheder på fødevareområdet på kædens hjemmeside eller udarbejdelse af tilbudsavis, bør kontrolomfanget i kædehovedkontoret være mindre. Procedure for indberetning af Vetstat oplysninger kan nævnes som eksempel på foderområdet. Endelig er det forventeligt, at antallet af kædevirksomheder og deres art også betyder noget. For et kædehovedkontor med mange kædevirksomheder eller komplicerede kædevirksomheder (fx supermarkeder med mange forskellige funktioner så som cafeteria, slagter-, bager- og fiskeafdeling) kan tidsforbruget for kontrolbesøget forventes at være længere end for kæder med få eller simple tilknyttede virksomheder. Uanset antallet af hovedkontorets aktiviteter og kontrolomfanget heraf, er det dog forsøgets konklusion - på trods af det begrænsede set-up at den tidsmæssige reduktion af kontrollen i kædevirksomhederne kun vil udgøre en mindre del af den hidtidige kontroltid i et omfang, hvor der ikke er nævneværdige besparelsesmuligheder som følge af afkortning af besøgstiden.

15 13 Dette ud fra den betragtning, at en væsentlig del af kontrollen i en kædevirksomhed fortsat indeholder en fysisk kontrol af hygiejne, rengøring mv. Selvom der spares min. af kontrollen vil der fortsat være tale om forberedelse, kørsel, kontrol, dokumentation mv. Det er læringen fra forsøget, at kædekontrollen er bedst tjent med, at kædehovedkontoret selv skal angive, hvilke foder- eller fødevareaktiviteter det varetager og derfor skal registreres med. Kædehovedkontoret skal specificere, hvilke virksomheder der er del af kæden. Alle virksomheder af samme type skal med, men der kan være forskellige typer af virksomheder, hvor kun nogle typer er med. Fx kan en supermarkedskæde vælge at have kædehovedkontor for sine supermarkeder (detail), men ikke for sine ferskvareterminaler (detail med engros). Tilsvarende kan en foderkæde fx vælge at have kædehovedkontor for sine produktionsvirksomheder, men ikke for sine virksomheder, som kun har lageraktivitet eller transport. Kædehovedkontorets ansvarsområder skal dække alle aktiviteter på virksomheden, fx skal rengøringsprogrammer for en produktionsvirksomhed både dække produktionen, lagre og transportkøretøjer. Derudover er det erfaringen fra forsøget, at kontrolbesøg i kædehovedkontoret med fordel kan være anmeldt, da det forudsætter, at de rette personer er til stede. Kontrollen i kædehovedkontoret kræver ofte deltagelse af kvalitetsafdelingen og evt. også markedsførings- og indkøbsafdelingen, fordi kontrollen ofte vil indbefatte risikoanalyse, tilbagetrækningsprocedurer, procedurer for hygiejneparametre, analysecertifikater, overensstemmelseserklæringer, leverandøraftaler, produktspecifikationer og markedsføringsmateriale. Erfaringer fra forsøget viser desuden, at alle kontrolbesøg i kædehovedkontoret med fordel kan udføres af to tilsynsførende dvs. kædens koordinator og en suppleant, der er koordinator for en anden kæde. Dette da besøgene ofte er langvarige, og at muligheden for sparring de tilsynsførende imellem, sikrer ensartethed i håndteringen af kædekontrol. Alle kontrolbesøg i kædens virksomheder skal fortsat være uanmeldte, da de områder der kontrolleres er fysiske kontrolområder.

16 Hvordan kan kædekontrollen foregå? Hvordan kan kædekontrollen foregå? Dette afsnit relaterer sig til tredje formål: at skabe og afprøve en koordinatorfunktion blandt tilsynsførende, der kan udføre den centrale kontrol og opfylde erhvervets ønske om en fast kontakt i. Skab og afprøv en koordinatorfunktion blandt tilsynsførende, der kan udføre den centrale kontrol og opfylde erhvervets ønske om en fast kontakt i Med forsøget blev der etableret en kædekoordinator-funktion, som havde til formål at formalisere samarbejdet med kædehovedkontoret, herunder indledningsvis at indgå samarbejdsaftalen med kæden om dens ansvarsområder og efterfølgende at foretage kontrollen i kædehovedkontoret og koordinere de tilsynsførendes kontrol i kædens virksomheder. Ved kontrollen i kædehovedkontorerne stillede den kontrollerede virksomhed talstærkt op - ofte med ansvarlige fra flere forskellige afdelinger i virksomheden, herunder direktører, kvalitetschefer og fagspecialister. stillede med to tilsynsførende. Det store antal medvirkende skal naturligvis ses i det lys, at der netop var tale om et forsøg på en ny kontroltype, hvorfor der var stor interesse for selve udførelsen. Som koordinatorer gik de tilsynsførende alle igennem fire hovedelementer i kædekontrollen: Kontrolbesøg i hovedkontor Koordinators opgave vil være at kontrollere de emner, som emner, som hovedkontoret har har påtaget påtaget sig ansvaret sig for ansvaret at løse. Dette for skete at ved løse. et anmeldt Efter aftalen var faldet på plads med den enkelte kæde, var det koordinators opgave at kontrollere de kontrolbesøg. Med to tilsynsførende tog kontrollen ca. 5 timer pr. kæde. Systematisk koordinering Koordinators opgave vil være at kontrollere de emner, som hovedkontoret har påtaget sig ansvaret for at løse. På baggrund af kontrollen i kædehovedkontoret planlagde koordinatoren efterfølgende i hvor høj grad kontrollen i de enkelte kædevirksomheder skulle tage hensyn til resultaterne i kædehovedkontoret, heraf i forhold til effekten af kædens egenindsats. I praksis var der dog kun tale om 10 af kædens virksomheder, hvorfor det ikke er muligt at vurdere konsekvenserne af dette i et full scale forløb. Tilrettelæggelse af kontrollen i virksomheden Koordinators Efter planlægningen opgave gik koordinators vil rolle være så at sige at kontrollere i drift, dvs. der skulle de følges emner, op på som hovedkontoret har påtaget sig ansvaret for at løse. tilbagemeldinger fra de tilsynsførende, kontrollens resultater og henvendelser fra kæden. I praksis var der dog kun tale om 10 af kædens virksomheder, hvorfor det ikke er muligt at vurdere konsekvenserne af dette i et full scale forløb. Dialog med kæden Koordinators opgave vil være at kontrollere de emner, som hovedkontoret har påtaget sig ansvaret for at løse. Koordinators rolle bestod også i at have en løbende dialog med kædehovedkontoret. Her vil det være koordinators opgave at afklare forholdene og melde ud til den tilsynsførende eller hele netværket, hvis der er tale om noget principielt. I praksis var der dog kun tale om 10 af kædens virksomheder, hvorfor det ikke er muligt at vurdere konsekvenserne af dette i et full scale forløb. Figur 1 - De fire aspekter af koordinator-funktionen

17 Et samarbejde med kæderne til fordel for et mere erhvervsrettet kontrolkoncept og en oplevelse af afbureaukratisering Forsøgets begrænsede set-up gør det svært at drage entydige konklusioner på udbyttet af denne del af formålet. Det synes dog sikkert, at den indledende øvelse med at indgå en aftale med den enkelte kæde - om hvad der skal kontrolleres i hovedkontoret, og hvad der hører til i kædevirksomhederne - kan være ressourcetung. Dette også selvom forsøget i sig selv indebar en overrepræsentation af deltagere i det indledende møde. Der vil dog være tale om en forholdsvis isoleret opstartsomkostning ved etableringen af den enkelte kædekontrol. 15 Mens omkostningerne til opstarten er til at overskue, så bliver omkostningerne mere uklare, når kædekontrollen går i drift. Dertil har forsøget været for begrænset. Det er dog muligt at se på de fire hovedelementer i kædekontrollen og sammenligne den med kontrollen i dag. Før kædekontrol Efter kædekontrol Tager ikke udgangspunkt i kæde Tager udgangspunkt i kæde Tager ikke udgangspunkt i kæde Tager udgangspunkt i kæde Kontrolbesøg i hovedkontor Systematisk koordinering Tilrettelæggelse af kontrollen i virksomheden Tilrettelæggelse af kontrollen i virksomheden Dialog med kæden Dialog med kæden Figur 2 - Sammenligning af kædekontrol med kontrollen i dag Det er klart, at kontrolbesøg i hovedkontoret vil være et nyt element i kontrollen, som ikke finder sted i dag.

18 I kontrollen af den enkelte virksomhed, tages der allerede i dag hensyn til, at kontrollen foregår i en virksomhed tilknyttet en kæde, når tilrettelæggelsen af kontrollen finder sted. Fx kontrolleres ikke risikoanalyse i alle kædens virksomheder. Her vurderer den enkelte tilsynsførende naturligvis, hvad der giver mest mening i kontrollen. Men det forekommer, at risikoanalysen kontrolleres i én eller flere virksomheder under et kontrolår. Det skyldes i høj grad, at der i dag ikke er en systematisk koordinering af kontrollen i forhold til det faktum, at der er tale om en kæde. Det vil være et nyt element i kontrollen. Det skyldes, at der i dag ikke opereres med et kædebegreb og at der ikke har været en systematisk tilgang til- og kontrol af, hvilke aktiviteter kæden har ansvaret for. Det er en af de klare fordele ved indførelsen af kædekontrol, at denne klarhed kommer for dagen, hvilket vil skabe en ensartet og kvalitetsbevidst kontrol. At det nu bliver koordinatorens opgave at fastlægge af hvem og i hvilket omfang kædevirksomhedens implementering og brug af fx risikoanalysen skal kontrolleres vil fjerne den individuelle planlægning af denne aktivitet. Dermed vil tilrettelæggelsen af kontrollen i den enkelte virksomhed også skulle tage mere hensyn til kæden. Et væsentligt element i kædekontrollen bliver den øgede dialog med kædehovedkontoret. Dette finder allerede sted i dag i forskelligt omfang, men dog slet ikke som tilsigtet i kædekontrollen. Fra flere af de deltagende kæder i forsøget, blev der udtrykt et ønske om, at koordinatorens rolle bl.a. skulle indeholde en gatekeeper-funktion, så kædernes fremadrettet kun skulle henvende sig ét sted fremover med tvivlsspørgsmål, i stedet for at hver enkelt kædevirksomhed henvender sig til den lokale fødevarekontrolenhed. Dette vil ifølge de deltagende kæder kunne medføre en tidsbesparelse for den enkelte kæde. Forsøget har været for begrænset til at teste denne hypotese, men det er de tilsynsførende vurdering, at der stadigvæk vil være et behov for fra både virksomhed og tilsynsførende at have en lokal dialog. Derfor vurderes det af, at dialogen med kæden vil tage til, som følge af kædekontrollen. 16

19 Hvilke konsekvenser følger i forhold til økonomi og sanktionering? Hvilke konsekvenser følger i forhold til økonomi og sanktionering? Dette afsnit relaterer sig til fjerde formål: at analysere hvorvidt en omlægning af kontrolindsatsen for kæde- eller konceptstyrede virksomheder kan føre til besparelser i form af færre kontroller og en afbureaukratisering af sanktioneringsproceduren. Analysér hvorvidt en omlægning af kontrolindsatsen for kæder kan føre til besparelser i form af færre kontroller og en afbureaukratisering af sanktioneringsproceduren Kædekontrollen vil give en forenklet og mere ensartet kontrol af de enkelte virksomheder i kæden og dermed et kvalitetsløft. Det vurderes imidlertid, at kædekontrol ikke vil reducere tilstedetiden i især detailvirksomhederne mærkbart, og at det i stedet vil være forbundet med flere omkostninger. Der er primært tale om meromkostninger til s kontakt med kæden, herunder dialog - hvor kæderne som tidligere nævnt har et andet synspunkt - planlægning, løbende koordinering og kvalitetssikring af kontrollen på tværs af kæden, jf. figur 2. Kædekontrollen forudsætter, at der for hver kæde udnævnes en fast kontakt (koordinator) i, der kan koordinere kontrollen i kædevirksomhederne. Forsøget peger da også på, at koordinator-funktionen vil være afgørende for at høste fordelene med hensyn til øget ensartethed og højere regelefterlevelse. I forsøget havde koordinator et tidsforbrug ved kontrol i hovedkontoret mellem 3½ og 8 timer. Forsøgets begrænsede set-up gør det imidlertid svært at drage entydige konklusioner vedr. tidsforbruget på de andre tre hovedelementer. For så vidt angår sanktioneringsdelen, så er udgangspunktet for s kontrol, at sanktioner rettes mod det kontrolobjekt, som er blevet kontrolleret. Kædehovedkontoret sanktioneres, hvis overtrædelsen er konstateret ved kontrol i kædehovedkontoret. Er overtrædelsen konstateret ved kontrol i en kædevirksomhed, sanktioneres den konkrete virksomhed. Det praktiske perspektiv i forsøget har været, at der sanktionen følger ansvaret. Det kunne være i situationer, hvor der ved kontrol i en kædevirksomhed konstateres en overtrædelse, som skyldes kædehovedkontorets aktivitet. I de situationer har udgangspunktet i forsøget været, at kædevirksomheden ikke sanktioneres, hvis der hurtigst muligt rettes op på forholdet. I stedet noteres forholdet på virksomhedens kontrolrapport sammen med en bemærkning om, at der følges op på forholdet i kædehovedkontoret.

20 Derefter underrettes koordinator om overtrædelsen, der foretager en konkret stillingstagen til en eventuel sanktion over for hovedkontoret. Desuden vurderes relevansen af at følge op ved en ekstra kontrol i kædehovedkontoret. Hvordan dette rent praktisk vil fungere, hvis kædekontrollen implementeres, gav anledning til drøftelse med de deltagende kæder. Dermed er læringen fra forsøget, at dette aspekt af kædekontrollen bør bearbejdes nærmere. Der skal dog være særligt fokus på at sikre ensartethed både i forhold til andre kæder og i forhold til virksomheder, der ikke er i en kæde. Behovet for opfølgning vil afhænge af graden af central styring i den enkelte kæde. I enkelte tilfælde kan overtrædelsen være af en art, der kræver, at både kædevirksomheden og hovedkontoret sanktioneres. For disse tilfælde skal der udvikles en vejledning i forhold til dobbeltsanktioneringer. Eksempler på overtrædelser, der kræver dobbeltsanktioneringer, kan være: - Ved indlysende mærkningsfejl. - Hovedkontoret har udarbejdet en mærkning, der ikke overholder reglerne, og fejlen er så tydelig, at kædevirksomheden burde have opdaget den. Fx manglende datomærkning på letfordærvelige varer. - Ved indlysende fejl i en procedure. - Hovedkontoret har udarbejdet en procedure for opvarmning til 45 o C uden at lave en risikoanalyse, og kædevirksomheden har uden spørgsmål implementeret dette. - Tilbagekaldelser der ikke følges, og som hovedkontoret ikke følger op på. - Hovedkontoret tilbagekalder et produkt via mail, men følger ikke op på denne mail, og kædevirksomheden reagerer ikke på mailen. Det forventes, at sanktioneringsdelen af kædekontrollen vil medføre, at kædernes regelefterlevelse stiger yderligere. For de situationer, hvor kædehovedkontoret har ansvaret for aktiviteten, vil det i højere grad end tilfældet er i dag - være muligt for koordinator, at koordinere ved overtrædelser i én virksomhed, sådan at andre af kædens virksomheder ikke får sanktion for samme forhold. Dette forudsat, at kædehovedkontoret følger sit ansvar og bruger sin ledelsesret til at følge op på forholdene i virksomheden. Kædernes regelefterlevelse vil også stige i de tilfælde, hvor tværgående forhold bliver konstateret i én virksomhed - og som bliver et tema i dialogen mellem koordinator og kædehovedkontor - hvorved kædehovedkontoret bruger sin ledelsesret til at få rettet op på forholdene i kædens øvrige virksomheder. Det forventes, at dette vil finde sted uanset om kædehovedkontoret har ansvaret for den pågældende aktivitet. 18

21 19 En organisering af understøttelsesmetoder, så optimerer ressourcer til kontrol af kæder I forsøget indgik også et praktisk perspektiv vedr. afprøvning af understøttelsesmetoder, herunder IT-systemer, kommunikationssystemer, udfordringer med geografisk spredning, dialog- og samarbejdsværktøjer. Det vurderes, at dette udelukkende er af intern karakter, hvorfor det ikke vil blive yderligere uddybet i denne rapport.

22 20 Bilag A: De fire virksomheder, der har deltaget i forsøget Fire kæder har medvirket i forsøget. Virksomhederne blev udvalgt til at deltage i projektet, fordi de repræsenterer diversiteten indenfor fødevare- og fodervirksomheder med kædestruktur i Danmark, både hvad angår virksomhedstype, produkttyper, kædestørrelse, organisering og ansvarsfordeling mellem kædehovedkontor og kædevirksomheder. De fire kæder er her kort præsenteret: - Compass Group Danmark A/S - Mere end 250 cateringvirksomheder i Danmark, overvejende under foodservicebrandet Eurest - Ét fysisk hovedkontor, hvor hovedkontorets aktiviteter er indgået i forsøget - De 10 kontrollerede kædevirksomheder er udvalgt blandt: - Eurest-kantiner med undtagelse af skole- og universitetskantiner - Danish Agro a.m.b.a danske fodervirksomheder under moderselskaberne Danish Agro a.m.b.a. og Danish Agro Shoppen A/S - Ét fysisk hovedkontor, hvor hovedkontorets aktiviteter er indgået i forsøget - De 10 kontrollerede kædevirksomheder er udvalgt blandt: - Virksomheder indenfor risikoaktivitetsgrupperne producent, generel og handel med moderselskaberne Danish Agro a.m.b.a. eller Danish Agro Shoppen A/S - Dansk Supermarked A/S - Mere end 600 supermarkeder i Danmark i underkæderne Netto, Bilka, Føtex og Salling - Ét fysisk hovedkontor, hvor hovedkontorets aktiviteter er indgået i forsøget - De 20 kontrollerede kædevirksomheder er udvalgt blandt: - Virksomheder under brandsene Føtex eller Netto - McDonald s Danmark ApS - 88 restauranter i Danmark, hvoraf 72 er franchise restauranter - Ét fysisk hovedkontor, hvor hovedkontorets aktiviteter er indgået i forsøget - De 10 kontrollerede kædevirksomheder er udvalgt blandt: - McDonald s 16 egne virksomheder samt 13 franchise virksomheder fordelt på fire franchise-tagere

23 21 Bilag B: Kontrolplaner for kontrol i de fire kædehovedkontorer Aktiviteter som kædehovedkontoret er ansvarlig for på vegne af de kædevirksomheder, der indgår i forsøget: 1. Behandling af fødevarer Lovgivning Procedurer for tilbagekaldelse Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 19 Procedure for behandling af forbrugerklager Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 14 Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2, litra e 2. Virksomhedens egenkontrolprogram Lovgivning Risikoanalyse for kædens virksomheder Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2 Hovedkontorets risikoanalyse Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2 Implementering af risikoanalyse og egenkontrolprogram i Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 virksomhedens kædeenheder. Hvilke procedurer har virksomheden til at sikre at det er de rigtige versioner af procedurer som anvendes i de decentrale enheder Udarbejdelse af ramme egenkontrolprogram for kædens Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2 virksomheder herunder HACCP-plan Procedurer for revision af hovedkontoret og kædevirksomhedens risikoanalyse og ramme egenkontrolprogram samt dokumentation herfor. 3. Offentliggørelse af kontrolrapport Lovgivning Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2, litra g Offentliggørelse af hovekontorets kontrolrapport på hjemmeside Kontrolbekendtgørelsen nr af 12. december 2012, 16 Offentliggørelse af kædevirksomheders kontrolrapporter på hjemmeside Kontrolbekendtgørelsen nr af 12. december 2012, Uddannelse i hygiejne Lovgivning Procedurer for uddannelse/træning af personale som håndterer fødevarer i virksomhedens kædeenheder. Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. XII, pkt. 1 og 2 Uddannelsesbekendtgørelsen nr. 123 af 15. februar 2008, 2 5. Mærkning og informationer Lovgivning Procedurer for sporbarhed et led frem og et led tilbage Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 18 Kontrol af markedsføringsmateriale og procedurer for Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 16 markedsføring og kontrol af vildledning

24 22 6. Godkendelser m.v. Lovgivning Kontrol af procedurer for leverandører som virksomhedens kædeenheder skal anvende, herunder transportvirksomheder. Autorisationsbekendtgørelsen nr. 165 af 9. december Emballage m.v. Lovgivning Dokumentation for FKM som kædens virksomheder skal anvende, herunder overensstemmelseserklæringer på plast. Dokumentation for sporbarhed på emballage et led tilbage. Fødevarekontaktmaterialebekendtgørelsen nr. 822 af 26. juni 2013, 19 Materialer og genstandeforordningen nr af 27. oktober 2004, artikel 17

25 23 Aktiviteter som kædehovedkontoret er ansvarlig for på vegne af de kædevirksomheder, der indgår i forsøget: Lovgivningsområde EMNE/FOKUSOMRÅDE Egenkontrol-HACCP 1) Risikoanalyse a. Forhold b. Varer c. Risici tilvalg, fravalg og ikke eksisterende 2) HACCP-Team a. Ansvar og beføjelser b. Ajourførelse/Systemvedligeholdelse i. Integration af ekstern info (Rapid Alert, myndighedskontrol/prøveresult., reklamationshistorik, ny lovgivning). ii. Ombygninger, nyt produktsortiment iii. Ændringskommunikation iv. Intern Audit og anden intern erfaringsopsamling 3) CCP a. Udpegning af kritiske kontrolpunkter, kritiske grænser, m.v. b. Overvågning, korrigerende foranstaltninger (afvigerapporter) og verifikation. Hygiejne 4) Kritiske punkter a. Udpegning og overvejelser 5) Øvrige procedurer (skriftlige/kendte) og tiltag Hygiejne 1) Organisationsplan 2) Personale, ansættelseskontrakter ansvar og beføjelser a. Ferieafløsning 3) Uddannelse og kompetencer (registrering og dokumentation) Hygiejne (som udgangspunkt) Hygiejne (som udgangspunkt) Aspekter kan være dækket af: Egenkontrol-HACCP Mærkning og information 4) Kommunikation mellem afdelinger, ledere og medarbejdere Særligt relateret til indgående flow: 1) Leverandørvurdering mht. produkter og ydelser (f.eks. transportører) a. Godkendelse/registrering b. DK, EU og Import c. Analyseplaner/analyseresultater d. Kontrakter 2) Varemodtagelse, differentierede procedurer (eks. frigivelseskrav, ledsagebevis) 3) Returvarer/intern genforarbejdning Særligt relateret til internt og udgående flow: 1) Produktionsprocedurer 2) Opsæknings- & pakningsprocedurer 3) Salgsprocedurer 4) Udleverede produkter, salgsvare 5) Homogenitet a. Recepter b. Log og afvigelser 6) Analyseplaner/analyseresultater 7) Salmonella 8) Overslæb 9) Mærkning (egen og forhandlet) og andet markedsføringsmateriale 10) Kontrol af kritiske punkter Hygiejne 1) Vedligeholdelsesplan a. Kloakering, tagrender og nedløb b. Tag, mure og gulve - bygninger c. Transportudstyr d. Produktionsudstyr 2) Fejlrapporter/Afvigerapporter, Intern audit

26 24 3) Kalibrering 4) Homogenitet Hygiejne 1) Rengøringsplaner (bygninger og anlæg, transportudstyr, mv) a. Desinficering 2) Skadedyrsbekæmpelse 3) Intern audit 4) Opdatering af procedurer 5) Kommunikation af ændringer Hygiejne Særligt relateret til opbevaring og håndtering 1) Hensigtsmæssige forhold og sikker identifikation, karantænestatus Hygiejne 2) Håndtering af risici for forurening af foder (fx krydsforurening, affaldshåndtering) Særligt relateret til reklamationer m.v. 1) System for registrering af sager 2) Tilbagetrækning og vurdering ved genanvendelse 3) Orientering af myndigheder og kunder Sporbarhed: 1) Effektiv sporing, div. dataregistreringer ved modtagelse, produktion og udlevering 2) Procedurer ved partisammenlægning (fodermidler, fodertilsætningsstoffer, m.v.) og færdigvarer. 3) Prøver af foderstoffer opbevaret med henblik på sporbarhed/referenceprøver Godkendelser mv. 1) Ajourførte oplysning til myndighed om aktiviteter Andet Vedr. Vetstat 1) Indkøb 2) Salg 3) Indberetning Nedenstående liste er vejledende, på er adgang til gældende lovgivning. Nummer Dato Lovgivning Hygiejne B Foderbekendtgørelsen ( 2-3, 5, stk. 2. & 8, samt Bilag 2 & 4) F Fødevareforordningen (Art. 15, 18 & 20) F Foderhygiejneforordningen F Markedsføringsforordningen (Art. 4-5 & 12, samt Bilag I) F Uønsket stof-direktivet (Art. 3, stk. 1 & 13) F Forordningen om pesticidrester (Art. 19) F Biproduktforordningen (Art. 11, stk. 1) F Gennemførelsesforordningen (Art. 3.) F TSE-forordningen Egenkontrol - HACCP F Fødevareforordningen (Art. 17) F Foderhygiejneforordningen (Art. 4 & 6-7) F Biproduktforordningen (Art ) Sporbarhed B Veterinærbekendtgørelsen for non-foodprodukter m.m. ( 25, stk. 5) F Fødevareforordningen (Art. 18) F Foderhygiejneforordningen (Art. 5, stk. 2) F Markedsføringsforordningen (Art. 5 15, stk. 1, litra d) F Fodertilsætningsstofforordningen (Art. 16, stk. 1, litra g) F GMO sporbarhedsforordningen (art. 4-5) 2) F Biproduktforordningen (Art. 21-2) F Gennemførelsesforordningen (Art. 17, samt Bilag VIII) Mærkning og information

27 Foderstofbekendtgørelsen ( 12, stk. 2. samt Bilag 6.) F Foderstofbekendtgørelsen ( 12, stk. 2. samt Bilag 6.) F Foderhygiejneforordningen (Art. 4 & 5, stk. 2.) F Markedsføringsforordningen F Forordningen vedr. fodermiddelfortegnelsen D Direktiv vedr. liste over særlige ernæringsformål F Fodertilsætningsstofforordningen (Art. 16, samt Bilag III) F GMO foder- og fødevareforordningen (Art ) F Biproduktforordningen (Art. 21) F Gennemførelsesforordningen (Art. 17, samt Bilag VIII) F TSE-forordningen (Art. 7, samt Bilag 4, kap. IV, afsnit A b, B, C d, D e, E e) Godkendelser B Foderbekendtgørelsen ( 9 & 14) B Veterinærbekendtgørelsen for non-foodprodukter m.m. B Bekendtgørelse om veterinære grænsekontrolsteder og inspektionscentre samt udpegede indgangssteder (BIP-bekendtgørelsen) B Bekendtgørelse om restriktioner på GMO-ris fra Kina ( 2) B Bekendtgørelse om Japanrestriktioner ( 1) F Fødevareforordningen (Art. 12 & 17) F F1069 F Forordningen om intensiveret importkontrol af ikke animalske produkter F Foderhygiejneforordningen (Art. 9-11) F Forordning om krav til godkendelse af foderstofvirksomheder der fremstiller eller markedsfører fodertilsætningsstoffer F Forordning om restriktioner for visse importprodukter F Forordning om Japanrestriktioner F Restriktionsforordning vedr. guar gummi fra Indien F Restriktionsforordning vedr. solsikkeolie fra Ukraine F Restriktionsforordning vedr. soja m.m. med melaminrisiko fra Kina A Restriktionsafgørelse vedr. GMO-ris fra Kina B Kommissionens beslutning om restriktioner for mælkeprodukter fra Ukraine F Markedsføringsforordningen (Art. 8, stk. 2 & art. 20, stk. 1, samt Bilag VIII) GMO F foder- og fødevareforordningen (Art. 16) F Biproduktforordningen (Art. 24, stk. 1, e, & art. 35 & 44) F Gennemførelsesforordningen (Art. 19, samt Bilag IX & XIII) F TSE-forordningen (Art. 7, samt Bilag IV, kap. III, afsnit B 1) Andet L Foderstofloven B Foderbekendtgørelsen ( 18)

28 26 Aktiviteter som kædehovedkontoret er ansvarlig for på vegne af de kædevirksomheder, der indgår i forsøget: 1. Behandling af fødevarer Lovgivning Procedurer for tilbagekaldelse Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 19 Procedure for behandling af forbrugerklager Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 14 Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2, litra e 2. Virksomhedens egenkontrolprogram Lovgivning Risikoanalyse for kædens virksomheder Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2 Implementering af risikoanalyse og egenkontrolprogram i Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 virksomhedens kædeenheder. Hvilke procedurer har virksomheden til at sikre at det er de rigtige versioner af procedurer som anvendes i de decentrale enheder Udarbejdelse af ramme egenkontrolprogram for kædens Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2 virksomheder herunder HACCP-plan Procedurer for revision af hovedkontoret og kædevirksomhedens Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2, risikoanalyse og ramme egenkontrolprogram samt litra g dokumentation herfor. 3. Offentliggørelse af kontrolrapport Lovgivning Offentliggørelse af kædevirksomheders kontrolrapporter på hjemmeside Kontrolbekendtgørelsen nr af 12. december 2012, Uddannelse i hygiejne Lovgivning Procedurer for uddannelse/træning af personale som håndterer fødevarer i virksomhedens kædeenheder. Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. XII, pkt. 1 og 2 Uddannelsesbekendtgørelsen nr. 123 af 15. februar 2008, 2 5. Mærkning og informationer Lovgivning Procedurer for sporbarhed et led frem og et led tilbage Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 18 Kontrol af markedsføringsmateriale og procedurer for Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 16 markedsføring og kontrol af vildledning Recept kontrol på opskrifter som anvendes i virksomhedens Mærkningsbekendtgørelsen nr af 14. december 2005 kædeenheder kap 6 og 7 Udarbejdelse af generel mærkning som skal anvendes i Mærkningsbekendtgørelsen nr af 14. december 2005 virksomhedens kædeenheder kap 3 6. Godkendelser m.v. Lovgivning Kontrol af procedurer for leverandører som virksomhedens kædeenheder skal anvende, herunder transportvirksomheder. Autorisationsbekendtgørelsen nr. 165 af 9. december

29 27 7. Særlig mærkningsordninger Lovgivning Procedurer obligatorisk og frivillig mærkning af oksekød Procedurer og opskrifter ift. nøglehulsmærkning Bekendtgørelse om sporbarheds- og oprindelsesmærkning m.v. af oksekød nr. 29 af 17. januar 2011 Bekendtgørelse om anvendelse af nøglehulsmærket nr. 913 af 4. juli Tilsætningsstoffer m.v. Lovgivning Receptkontrol af opskrifter med anvendelse af tilsætningsstoffer Tilsætningsstofforordningen for fødevarer nr af 16. december 2008, artikel 4 9. Kemiske forureninger Lovgivning Overholdelse af grænseværdier for kemiske forureninger ved import og samhandel af fødevarer. For eksempel PAH i olie, Aflatoxin nødder og Pesticider frugt og grønt. Forureningsforordningen nr af 19. december 2006 Pesticidforordningen nr. 96 af 23. februar Emballage m.v. Lovgivning Dokumentation for FKM som kædens virksomheder skal anvende, herunder overensstemmelseserklæringer på plast. Dokumentation for sporbarhed på emballage et led tilbage. Fødevarekontaktmaterialebekendtgørelsen nr. 822 af 26. juni 2013, 19 Materialer og genstandeforordningen nr af 27. oktober 2004, artikel 17

30 28 Aktiviteter som kædehovedkontoret er ansvarlig for på vegne af de kædevirksomheder, der indgår i forsøget: 1. Behandling af fødevarer Lovgivning Procedurer for tilbagekaldelse Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 19 Procedure for behandling af forbrugerklager Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 14 Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2, litra e 2. Virksomhedens egenkontrolprogram Lovgivning Risikoanalyse for kædens virksomheder og kædehovedkontor Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 og stk. 2 Implementering af risikoanalyse og egenkontrolprogram i Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 1 virksomhedens kædeenheder. Hvilke procedurer har virksomheden til at sikre at det er de rigtige versioner af procedurer som anvendes i de decentrale enheder Udarbejdelse af ramme egenkontrolprogram for kædens Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2 virksomheder herunder HACCP-plan Procedurer for revision af hovedkontoret og kædevirksomhedens Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 5, stk. 2, risikoanalyse og ramme egenkontrolprogram samt litra g dokumentation herfor. 3. Offentliggørelse af kontrolrapport Lovgivning Offentliggørelse af hovekontorets kontrolrapport på hjemmeside Kontrolbekendtgørelsen nr af 12. december 2012, 16 Offentliggørelse af kædevirksomheders kontrolrapporter på hjemmeside Kontrolbekendtgørelsen nr af 12. december 2012, Uddannelse i hygiejne Lovgivning Procedurer for uddannelse/træning af personale som håndterer fødevarer i virksomhedens kædeenheder. Hygiejneforordningen nr. 852 af 29. april 2004, artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. XII, pkt. 1 og 2 Uddannelsesbekendtgørelsen nr. 123 af 15. februar 2008, 2 5. Mærkning og informationer Lovgivning Procedurer for markedsføring og kontrol af vildledning Fødevareforordningen nr. 178 af 28. januar 2002, artikel 16 Recept kontrol på opskrifter som anvendes i virksomhedens kædeenheder Udarbejdelse af generel mærkning som skal anvendes i virksomhedens kædeenheder Mærkningsbekendtgørelsen nr af 14. december 2005 kap 6 og 7 Mærkningsbekendtgørelsen nr af 14. december 2005 kap 3 6. Godkendelser m.v. Lovgivning

31 29 Kontrol af procedurer for leverandører som virksomhedens kædeenheder skal anvende. Autorisationsbekendtgørelsen nr. 165 af 9. december Tilsætningsstoffer m.v. Lovgivning Receptkontrol af opskrifter med anvendelse af tilsætningsstoffer Tilsætningsstofforordningen for fødevarer nr af 16. december 2008, artikel 4 Anvendelse af tilsætningsstoffer i færdigpakkede fødevarer som Tilsætningsstofforordningen for fødevarer nr af 16. virksomhedens kædeenheder skal anvende december 2008, artikel 4 8. Kemiske forureninger Lovgivning Overholdelse af grænseværdier for kemiske forureninger ved import og samhandel af fødevarer. For eksempel PAH i olie, Aflatoxin nødder og Pesticider frugt og grønt. Forureningsforordningen nr af 19. december 2006 Pesticidforordningen nr. 96 af 23. februar Emballage m.v. Lovgivning Dokumentation for FKM som kædens virksomheder skal anvende, herunder overensstemmelseserklæringer på plast. Fødevarekontaktmaterialebekendtgørelsen nr. 822 af 26. juni 2013, 19

Kontrolplanlægning i kødvirksomheder

Kontrolplanlægning i kødvirksomheder Bilag 4 Kontrolplanlægning i kødvirksomheder Kapitel 1... 1 Formål og anvendelse... 1 Begreber og definitioner... 1 Kapitel 2... 3 Kontrolplanlægning... 3 Generelle krav til kontrolplanlægning... 3 Særlige

Læs mere

Kontrolplanlægning i kødvirksomheder 2011

Kontrolplanlægning i kødvirksomheder 2011 Bilag 5 Kontrolplanlægning i kødvirksomheder 2011 Kapitel 1... 1 Formål og anvendelse... 1 Begreber og definitioner... 1 Kapitel 2... 3 Kontrolplanlægning... 3 Generelle krav til kontrolplanlægning...

Læs mere

Kontrolfrekvensvejledning, fødevareområdet - 2016

Kontrolfrekvensvejledning, fødevareområdet - 2016 Kontrolfrekvensvejledning, fødevareområdet - 2016 (Vejledning om kontrolfrekvenser m.v. på fødevareområdet) 1 Indledning... 2 1.1 Formål og anvendelse... 2 1.2 Begreber og definitioner... 2 2 Kontrollen

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring

Læs mere

1.9.2006 J.nr.: 2006-20-23-01754/Plantedirektoratet/Fødevarestyrelsen 2. kontor og 4. kontor

1.9.2006 J.nr.: 2006-20-23-01754/Plantedirektoratet/Fødevarestyrelsen 2. kontor og 4. kontor NOTAT KONTOR FOR KONTROLSTYRING 1.9.2006 J.nr.: 2006-20-23-01754/Plantedirektoratet/Fødevarestyrelsen 2. kontor og 4. kontor Vejledning om kontrol af bi- og restprodukter fra fødevareproduktion, der anvendes

Læs mere

Forenklinger på egenkontrollen. Zanne Dittlau Kontrolstyringskontoret Fødevarestyrelsen

Forenklinger på egenkontrollen. Zanne Dittlau Kontrolstyringskontoret Fødevarestyrelsen Forenklinger på egenkontrollen Zanne Dittlau Kontrolstyringskontoret Fødevarestyrelsen Forenklinger på egenkontrolområdet Lovgivning (ændringer) Nuværende krav Eksempler på hvad ændringerne betyder i praksis

Læs mere

KEND KRAVENE TIL EGEN-

KEND KRAVENE TIL EGEN- KEND KRAVENE TIL EGEN- KONTROL Ledere af fødevarevirksomheder skal ifølge Hygiejneforordningen indføre, iværksætte og følge en fast procedure eller faste procedurer, der er baseret på HACCP-principperne.

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden Indholdsfortegnelse Gældende program - del 1 1. Egenkontrol for rejekoger 2. Egenkontrol for frysefartøjer Vejledende program - del 2 1. Egenkontrol

Læs mere

Vejledning om dokumentation af kontrol på fødevaredetailvirksomheder. 1. Indledning... 3

Vejledning om dokumentation af kontrol på fødevaredetailvirksomheder. 1. Indledning... 3 Vejledning om dokumentation af kontrol på fødevaredetailvirksomheder Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Om bilag 11 a og begrebet dokumentation 3 2. Offentliggørelsesdato, opgavetype og dokumentationsform...

Læs mere

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 377 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 31. maj 2007 KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse 26. april 2017 Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

23.3.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 77/25

23.3.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 77/25 23.3.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 77/25 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse af særlige betingelser og nærmere procedurer for import af plastkøkkenredskaber

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse UDKAST Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG

Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG Til adressaterne på vedlagte liste Den 24. november 2005 J.nr.: PD 2203-10 IPH/ -SFG Høring vedrørende dansk foderstoflovgivning, som ændres som følge af de nye forordninger hhv. om krav til foderstofhygiejne

Læs mere

Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker?

Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker? Hvad skal der til for at blive godkendt til levering af grøntsager til offentlige køkkener, restauranter og lokale butikker? Program Lovgivning Myndigheder - overordnet. Forskellige former for salg. Registrering.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) Til lovforslag nr. L 161 Folketinget 2011-12 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 11. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) (Skærpet lægemiddelovervågning)

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2015-24-60-00140 30-08-2016 Slutrapport for kampagnen Import og samhandel af ikke-animalske fødevarer 2016 INDLEDNING En stor andel af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som findes på

Læs mere

Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug)

Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Indhold 1. Indledning...1 2. Risikovurdering - HACCP-analyse...1 3. Kvalitetsstyring...2 4. Foderhygiejneforordningens

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 2013 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2012 Sundhedsstyrelsen, 2013 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Instruks for godkendelse af kontrolsteder

Instruks for godkendelse af kontrolsteder (kun for forhåndsanmeldte importsendinger) Aktivitet 2043 Februar 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Instruks for godkendelse af kontrolsteder Aktivitet 2043

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 474 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Dyresundhed Sagsnr.: 2011-20-762-000059 Den 8. juni 2012 FVM 038 GRUNDNOTAT TIL

Læs mere

Kontrolfrekvensvejledning for foderområdet

Kontrolfrekvensvejledning for foderområdet Kontrolfrekvensvejledning for foderområdet - 2017 (Vejledning om kontrolfrekvenser m.v. på foderområdet) 1 Indledning... 1 1.1 1.2 Formål og anvendelse... 1 Begreber og definitioner... 2 2 Kontrollen på

Læs mere

Fødevarekontrollen hvem er vi? Samarbejde og hvad bringer fremtiden? Fødevarestyrelsen

Fødevarekontrollen hvem er vi? Samarbejde og hvad bringer fremtiden? Fødevarestyrelsen Fødevarekontrollen hvem er vi? Samarbejde og hvad bringer fremtiden? Fødevarestyrelsen Fødevarestyrelsen Fuldmægtig Per Rathmann Hansen Mejeriingeniør Kontoret for kontrolstyring 2. Kontor Ny kontrolstrategi

Læs mere

Uddrag af lovstof. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen)

Uddrag af lovstof. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen) Uddrag af lovstof EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen) Kapitel II Artikel 5 Egenkontrol Risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter

Læs mere

Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger

Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger NOTAT 20.07.2007 Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger fødevarer Baggrund Fødevarevirksomheders ansvar for at overholde fødevarelovgivningen er bestemt

Læs mere

Indsigt Vækst Balance. DANISH Produktstandard Oktober 2010. DANISH Transportstandard April 2011, version 2.0

Indsigt Vækst Balance. DANISH Produktstandard Oktober 2010. DANISH Transportstandard April 2011, version 2.0 Indsigt Vækst Balance DANISH Produktstandard Oktober 2010 DANISH Transportstandard April 2011, version 2.0 Introduktion Standarden omfatter følgende områder: producenten transportører af levende klovbærende

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM)

Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM) Sekretariat for rammeaftaler, august 2014 Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM) Resumé: På baggrund af temadagens drøftelser og kommunernes besvarelse af

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Foder og Fødevaresikkerhed Sagsnr: 26761 Dato: 1. juli 2014 FVM 300 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af

Læs mere

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

Kontrolskema 1 Varemodtagelse

Kontrolskema 1 Varemodtagelse Kontrolskema 1 Varemodtagelse Dato Leverandør navn & varetyper eks. Køl, frost eller kolonial Temperatur v/modtagelse Signatur Sæt for ikke OK (brug fejlskema) Danske Slagtermestres branchekode version

Læs mere

Bekendtgørelse om forhåndsgodkendelse indenfor fødevarelovgivningen 1

Bekendtgørelse om forhåndsgodkendelse indenfor fødevarelovgivningen 1 UDKAST Bekendtgørelse om forhåndsgodkendelse indenfor fødevarelovgivningen 1 I medfør af 45, 56 b, 58, 59 a, stk. 1 og 2 og 59 b, i lov om fødevarer, jf. lovbekendtgørelse nr. 43 af 11. januar 2016, fastsættes

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger

Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger I medfør af 8 b, 11, stk. 1, 3 og 4, 12, stk. 3 og 4, 13, stk. 2, 15 og 38, stk. 4, i lov om dyrlæger, jf. lovbekendtgørelse nr. 815 af

Læs mere

Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder

Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder J. nr.: 2014-14-60-00048 15. juni 2016 Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder INDLEDNING Der er risiko for, at smitsomme

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Februar 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om udviklingen af de nationale test (beretning

Læs mere

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S 2-PARTSAFTALE mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak A/S om koordinering af klimatilpasnings- og skybrudsprojekter i Frederiksberg Kommune. 1. AFTALEN Aftalen består udover nærværende 2-partsaftale

Læs mere

Kartoffelafgiftsfonden

Kartoffelafgiftsfonden Kartoffelafgiftsfonden December 2015 Vejledning om revision af tilskudsmidler modtaget fra Kartoffelafgiftsfonden Når der modtages støtte fra Kartoffelafgiftsfonden, vil de særlige krav, der gælder for

Læs mere

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter Notat vedr. Forskelle samt fordele og ulemper ved henholdsvis Jobcenter & Pilot-jobcenter Udarbejdet af Fokusgruppen Social- og Arbejdsmarked Indledning I den fremtidige kommunestruktur flytter den statslige

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i I medfør af 1, stk. 3, nr. 9, i bekendtgørelse nr. 195 af 12. marts 2009 af lov om frø, kartofler og planter, 11 i bekendtgørelse nr. 198 af

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Cater Food A/S Mors Vestmorsvej 56-60 7900 Nykøbing M 11794548 2117. side 1 af 5

Fødevarestyrelsen. Cater Food A/S Mors Vestmorsvej 56-60 7900 Nykøbing M 11794548 2117. side 1 af 5 0 X 794548 27 side af 5 Hygiejne: Håndtering af fødevarer: Personlig hygiejne og helbred samt husorden: procedure og dokumentation. Kontrolleret husorden i opskæringslokale, opbevaring af redskaber i pauser.

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 116 Offentligt

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 116 Offentligt Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 116 Offentligt Notat Geografisk infrastruktur J.nr. KMS-100-00041 Ref. Jr GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 1. Kommissionens forslag Forordning../ /EF, der implementerer

Læs mere

INSPEKTION AF LÆGEMIDLER I HÅNDKØB I DETAILHANDLEN

INSPEKTION AF LÆGEMIDLER I HÅNDKØB I DETAILHANDLEN MARTS 2015 INSPEKTION AF LÆGEMIDLER I HÅNDKØB I DETAILHANDLEN Årsrapport 2014 INSPEKTION AF LÆGEMIDLER I HÅNDKØB I DETAILHANDLEN Årsrapport 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen,

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF L 262/22 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF af 8. oktober 2003 om principper og retningslinjer for god fremstillingspraksis for humanmedicinske lægemidler og testpræparater til human brug (EØS-relevant

Læs mere

Slutrapport for kampagnen

Slutrapport for kampagnen J. nr.: 2014-24-60-00005 20.06.2016 Slutrapport for kampagnen Import af ikke-animalske fødevarer 2015 INDLEDNING En stor del af de ikke-animalske (vegetabilske) fødevarer, som den danske forbruger køber,

Læs mere

Væsentlige ændringer i denne version: Detail med engrosvirksomhed er at betragte som engrosvirksomheder side 2

Væsentlige ændringer i denne version: Detail med engrosvirksomhed er at betragte som engrosvirksomheder side 2 1 Bilag 11b Den 3. februar 2010 J.nr: 2010-20-2301-00349 Vejledning om engrosrapporten og offentliggørelse Væsentlige ændringer i denne version: Detail med engrosvirksomhed er at betragte som engrosvirksomheder

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) I medfør af 3, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, 4, stk. 1, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014, som sat i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fødevarer, lov om hold af dyr og lov om biavl

Forslag. Lov om ændring af lov om fødevarer, lov om hold af dyr og lov om biavl Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 5 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om fødevarer, lov om hold af dyr og lov om biavl (Fødevarekontrol, sanktionsmuligheder, klagesagsbehandling,

Læs mere

Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter

Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter Dansk Insektnetværk 13. december 2017 Carl-Aage Morgen Foder- og Fødevaresikkerhed Foder- og fødevarevirksomheders ansvar (primærproducenter

Læs mere

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Fødevarestyrelsen Vejledning om import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Juni 2015 Indledning Økologireglerne Fødevarestyrelsen har på sin hjemmeside www.fvst.dk 1 gjort oplysninger tilgængelige

Læs mere

Risikofaktoranalyse og kritiske styringspunkter

Risikofaktoranalyse og kritiske styringspunkter HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point Side 1 af 7 Hvad er HACCP HACCP er en engelsk forkortelse for Hazard Analysis and Critical Control Point, som på dansk er blevet til Risikofaktoranalyse

Læs mere

Fødevarestyrelsen. HKScan Denmark A/S. 0side 1 af 5. Elmegårdsvej 4 9460 Brovst 25177509 763

Fødevarestyrelsen. HKScan Denmark A/S. 0side 1 af 5. Elmegårdsvej 4 9460 Brovst 25177509 763 763 0side af 5 Hygiejne: Håndtering af fødevarer: Animalske biprodukter: procedure og dokumentation. Kontrolleret virksomhedens procedure for affald/biprodukter. Virksomheden har kun kat. 3 affald idet

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

Slutrapport for kampagnen PAH i røget kød og fisk samt grillet kød

Slutrapport for kampagnen PAH i røget kød og fisk samt grillet kød J. nr.: 2014-25-60-00039 27-11-2015 Slutrapport for kampagnen PAH i røget kød og fisk samt grillet kød INDLEDNING Hvorfor er PAH i fødevarer interessant? Fødevarer kan blive forurenet med PAH under røgning,

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden Indholdsfortegnelse Særskilt hæfte - del 1 Introduktion til egenkontrol Ordliste og definitioner Gældende program - del 2 Egenkontrol

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING om afslutning af den delvise interimsundersøgelse

Læs mere

Hvor mange ansatte er der typisk i de virksomheder, som du servicerer?

Hvor mange ansatte er der typisk i de virksomheder, som du servicerer? Resultater og konklusion af Siteloom Contracts brugerundersøgelse oktober 2015 vedr. kontraktstyring set gennem intern / ekstern bogholder / økonomiansvarliges øjne. Indledende spørgsmål: Hvor mange ansatte

Læs mere

Kontrolfrekvensvejledning 2011

Kontrolfrekvensvejledning 2011 Kontrolfrekvensvejledning 2011 (Vejledning om kontrolfrekvenser m.v. på fødevareområdet) Afsnit I... 2 Indledning... 2 Formål og anvendelse... 2 Fødevarekontrollen... 2 Risiko- og behovsorienteret basiskontrol...

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Kreditoplysning Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig videregivelse

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.:

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: ANSØGNING OM AUTORISATION SOM ØKOLOGISK FODERSTOFVIRKSOMHED Til virksomheder, der vil producere, behandle, opbevare, importere, sælge og/eller eksportere foderstoffer med henvisning til den økologiske

Læs mere

Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet

Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet Bilag 5 Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet - 2016 Kapitel 1... 1 Formål og anvendelse... 1 Begreber og definitioner... 1 Kapitel 2... 3 Kontrolplanlægning...

Læs mere

Udfyldende regler på matematik

Udfyldende regler på matematik Studienævnet for matematik 4. september 2008 Udfyldende regler på matematik Studienævnet udarbejder en række udfyldende regler der uddyber og supplerer studieordningens bestemmelser. De udfyldende regler

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik Revideret januar 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik Formål Det overordnede formål med Tønder Kommunes udbuds- og indkøbspolitik er at skabe rammerne for, at Tønder Kommune fremstår som én kunde over for leverandørerne,

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 16 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 14. oktober 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 NOTAT 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 Mærkning af kød Dette notat omhandler kun kød, dvs. fersk kød, hakket kød, tilberedt kød og kødprodukter. Når der enkelte steder i notatet anvendes udtrykket

Læs mere

Notat om bestemmelser for behandling og omsætning af animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug 1 til foder

Notat om bestemmelser for behandling og omsætning af animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug 1 til foder Miljø- og Fødevareministeriet Institution: Fødevarestyrelsen Enhed/initialer: Dyresundhed/HEHE/EVAH Sagsnr.: 2014-14-114-00219 Dato: 15.01.2016 Notat om bestemmelser for behandling og omsætning af animalske

Læs mere

Att: Mads Ellehammer:

Att: Mads Ellehammer: KL Att: Mads Ellehammer: 27. august 2008 FESD-standardiseringsgruppen har nu færdigbehandlet de indkomne svar til høringen, som løb fra den 22. marts 2008 til 23. maj 2008, og ønsker med dette brev at

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. 1)

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. 1) BEK nr 1031 af 26/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-0114-000005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener

Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener J. nr.: 2015-21-60-00135 29-11-2017 Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener INDLEDNING Temaet for kampagnen er fødevaresikkerhed. Kampagnens fokus er indholdet af allergene ingredienser. Utilsigtet

Læs mere

Europaudvalget 2013 JOIN (2013) 0032 Offentligt

Europaudvalget 2013 JOIN (2013) 0032 Offentligt Europaudvalget 2013 JOIN (2013) 0032 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN DEN EUROPÆISKE UNIONS HØJTSTÅENDE REPRÆSENTANT FOR UDENRIGSANLIGGENDER OG SIKKERHEDSPOLITIK Bruxelles, den 7.1.2014 JOIN(2013) 32 final

Læs mere

Vejledning om detailrapporten og offentliggørelse

Vejledning om detailrapporten og offentliggørelse Bilag 11a J.nr.: 2010-20-2301-00349 Vejledning om detailrapporten og offentliggørelse NK=====fåÇäÉÇåáåÖKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKP

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.2.2009 KOM(2009) 54 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om afslutning af den delvise interimsundersøgelse af antidumpingforanstaltningerne

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm.

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarestyrelsen Indhold Hvilken lovgivning? FKM regler i Danmark, - EU og nationale

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43 KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/51/EF af 9. juli 1998 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets direktiv 95/69/EF om betingelser og bestemmelser for godkendelse

Læs mere

En tolkning af EU's "Oversvømmelsesdirektiv" med fokus på oversvømmelser i byer

En tolkning af EU's Oversvømmelsesdirektiv med fokus på oversvømmelser i byer En tolkning af EU's "Oversvømmelsesdirektiv" med fokus på oversvømmelser i byer Århus Kommune Notat November 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...1 1.1 Baggrund...1 2 INDHOLDET AF OVERSVØMMELSESDIREKTIVET...1

Læs mere

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse 1 Formål.......................................................... 2 2 Lovgrundlag..................................................

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011R0284 DA 12.04.2011 000.002 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse

Læs mere

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug)

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Indhold 1. Indledning... 1 2. Kvalitetsstyring... 1 3. Risikoanalyse - HACCP-analyse...

Læs mere

Revisionsberetninger til årsregnskab 2012, revisionens bemærkninger med besvarelser

Revisionsberetninger til årsregnskab 2012, revisionens bemærkninger med besvarelser Revisionsberetninger til årsregnskab 2012, revisionens bemærkninger med besvarelser 2. Revisionsbemærkninger til årsregnskabet 2.1 Generelle bemærkninger Revisionen har ikke givet anledning til generelle

Læs mere

Inspektion af lægemidler i håndkøb i detailhandlen

Inspektion af lægemidler i håndkøb i detailhandlen låst MARTS 2016 Inspektion af lægemidler i håndkøb i detailhandlen Årsrapport 2015 Lægemiddelstyrelsen, 2016 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

Kontrolinstruks for audit af landbrug efter foderhygiejneforordningen

Kontrolinstruks for audit af landbrug efter foderhygiejneforordningen Kontrolinstruks for audit af landbrug efter foderhygiejneforordningen 2009 Gældende fra 17. februar 2009, Sagsnr. 08-2721-000001 jáåáëíéêáéí=ñçê=c ÇÉî~êÉêI=i~åÇÄêìÖ=çÖ=cáëâÉêá mä~åíéçáêéâíçê~íéí= Kolofon

Læs mere

Kontrollens udførelse

Kontrollens udførelse Ikke ækvivalente bestemmelser, jf. bilag 2 Bilag 3 Bestemmelser i Foderhygiejneforordningen, som ikke er ækvivalente med bestemmelser i Fødevarehygiejneforordningerne og som altid skal kontrolleres, når

Læs mere

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 66 Offentlig MINISTEREN Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2014 COM(2014) 121 final 2014/0065 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING om afslutning af den delvise

Læs mere

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende 7.5.2008 HENSTILLINGER KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6. maj 2008 om ekstern kvalitetssikring i forbindelse med lovpligtige revisorer og revisionsfirmaer,

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 24.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 326/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1097/2012 af 23. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

Butikkens individuelle egenkontrolprogram

Butikkens individuelle egenkontrolprogram Butikkens individuelle egenkontrolprogram 1 Tilpasset egenkontrol Egenkontrolprogrammet er udarbejdet ud fra DSM Branchekode. Indhold Virksomhedsbeskrivelse side 3 Køle- og frostfaciliteter side 4 Frekvensskema

Læs mere

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding AffaldPlus Slagelse forbrænding Dalsvinget 11 4200 Slagelse v/ Ole J. Andersen Peter Valsøe MST- Roskilde J.nr. Ref. anbri Den 31. marts 2011 Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier

Læs mere

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område i Region Midtjylland Dato august 2013 Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Vejledning til, hvordan det

Læs mere

Vejledning. Indberetning og betaling 2016. Producenter og mellemhandlere af foder

Vejledning. Indberetning og betaling 2016. Producenter og mellemhandlere af foder Vejledning Indberetning og betaling 2016 Producenter og mellemhandlere af foder 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad skal virksomheden betale... 3 3. Muligheder for reduktion/rabat... 4 4.

Læs mere

Del III.12.o SALGSFREMMENDE FORANSTALTNINGER OG REKLAME FOR LANDBRUGSPRODUKTER OG VISSE IKKE- LANDBRUGSPRODUKTER

Del III.12.o SALGSFREMMENDE FORANSTALTNINGER OG REKLAME FOR LANDBRUGSPRODUKTER OG VISSE IKKE- LANDBRUGSPRODUKTER Del III.12.o SALGSFREMMENDE FORANSTALTNINGER OG REKLAME FOR LANDBRUGSPRODUKTER OG VISSE IKKE- LANDBRUGSPRODUKTER Denne formular skal bruges til anmeldelse af statsstøtte til reklame for produkter opført

Læs mere