brugerens behov og ønsker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "brugerens behov og ønsker"

Transkript

1 22 Håndbog i teknologi Attraktive egenskaber Behov Dataindsamling Desk research Effektive og latente behov (skjulte behov) Field research Fysiske og psykiske behov Hv-spørgsmål Integreret produktudvikling Kerneegenskaber Kundetilfredsstillelse Oprindelige og afledte behov Produktudvikling Spørgeskema Stage-gate-modellen Systematisk produktudvikling Ydelsesmæssige egenskaber Når problemet er formuleret og analyseret, skal du i gang med at finde en løsning på det. En løsning på et problem starter med en undersøgelse af, hvad brugerens behov og ønsker er, og hvad der vil tilfredsstille brugeren. I rapporten redegør du for dine brugerundersøgelser. Med grafer og figurer illustrerer du de resultater, du kom frem til. Når du har en klar beskrivelse af, hvad brugeren egentlig har brug for og ønsker sig, er du parat til at arbejde hen mod en løsning.

2 30 Håndbog i teknologi Associationsteknik Brainstorm Divergent tænkning Fokusering Fokusspørgsmål Ideskabelse Ideudvikling Ideudvælgelse Idevurdering Konvergent tænkning Kreative teknikker Nytteværdianalyse Produkt Rolleperspektiv I idegenereringen skal du skabe en bred vifte af ideer og tanker, der hver for sig kan hjælpe med løsningen af problemet. Ved at sortere, sammenbygge og videreudvikle på dine ideer finder du din produktløsning. Du starter med, ud fra problemformuleringen, at beskrive et fokusområde. Inden for dette formulerer du et antal fokusspørgsmål. Lav en ideskabelses-proces på hvert spørgsmål. I rapporten beskriver du din valgte ide og de metoder og argumenter, der førte frem til den. Du beskriver også, om det skal være et fysisk produkt, en opskrift, en proces eller en undersøgelse/test.

3 40 Håndbog i teknologi Konkurrentanalyse Konkurrenter Konsumentmarked Kundesegment Købsadfærd Målgruppe Personas Producentmarked Kunden og brugeren er ikke nødvendigvis den samme. Kunden er den, du sælger til det kan være en forretning, en virksomhed eller brugeren. Når brugeren køber i en forretning, bliver vedkommende forretningens kunde. Du må også have øje på dine konkurrenter. Er der andre, der løser det samme problem? Hvordan kan du lave det bedre? Undersøg gerne, hvordan deres produkter er lavet. Har de lavet noget smart? I rapporten skal du beskrive målgruppen og dens købsadfærd og lave en konkurrentanalyse.

4 3. Idegenerering Formuler krav til produktet Beskriv mindst tre løsningsforslag Tegn skitser af forslagene Undersøg relevant viden til løsningsforslagene Kemisk, fysisk, biologisk, matematisk Tekniske komponenter Udvælg produktløsning Scorecard Nytteværdianalyse Teknologivurdering: Fordele og ulemper ved den valgte løsning Konsekvensvurdering, helhedsvurdering eller konstruktiv vurdering Undersøg love, regler, patenter m.m. i tilknytning til produktet Eksempel på arbejdsnoter 4. Produktet og kunden (A) - Fysisk Produkt 5. Udvikling af produktløsning Produktspecifikation

5 58 Håndbog i teknologi Love og regler Løsningsforslag Patenter Premodel Produkt Produktkrav Scorecard Når din ide er på plads, og du har besluttet dig for at arbejde med en proces, en forsøgsserie eller en ny opskrift, starter produktudviklingens første fase. Ud fra din problemanalyse opstlller du en række krav til slut resultatet. Det er meget vigtigt, at de krav, du stiller, er målbare. Til hvert krav skal der være en forklaring på, hvordan du vil vurdere det. Du udvælger det af dine løsningsforslag, der opfylder kravene bedst. I teknologivurderingen undersøger du løsningens virkninger på og forbedringer for samfundet.

6 3. Idegenerering Formuler krav til processen/forsøget/opskriften Beskriv mindst tre løsningsforslag Undersøg relevant viden til løsningsforslagene Kemiske og biologiske reaktioner Fysiske og tekniske egenskaber Udvælg produktløsning Scorecard Nytteværdianalyse Undersøg love, regler, patenter m.m. i tilknytning til produktet Eksempel på arbejdsnoter 4. Produktet og kunden (A) Teknologivurdering: Fordele og ulemper ved den valgte løsning Konsekvensvurdering, helhedsvurdering eller konstruktiv vurdering - Proces, forsøg eller opskrift 5. Udvikling af produktløsning Produktspecifikation

7 72 Håndbog i teknologi Benchmarking Designregler Produktspecifikation Risiko Sikkerhedsregler I produktspecifikationen samles og detaljeres alle krav fra tidligere procedurer og gøres til nøjagtige oplysninger om ønskede dimensioner, funktionsmål og kvalitet m.m. Den faglige terminologi, der knytter sig til produktet, skal anvendes. Produktspecifikationen er basis for alt det arbejde, der skal udføres, for at du kan fremstille det produkt, du har tænkt dig. Proceduren slutter med, at du formulerer en præcis beskrivelse af dit produkt. I rapporten skrives de krav, I har besluttet i gruppen, begrundet ud fra de overordnede tanker i produktideen og designkonceptet.

8 96 Håndbog i teknologi Gantt-skema Milepælsplanlægning Prototype Scorecard Øvestykke I værkstedet skal produktet (eller den valgte del af det) fremstilles og afprøves. Produktet skal udføres med omhu i et af skolens værksteder og med det værktøj, som skolen stiller til rådighed. Husk at tage noter og billeder undervejs. Værkstedet slutter med, at du vurderer dit produkt ud fra kravene i din produktspecifikation. Husk at give forslag til forbedringer du er den, der kender produktet bedst. I rapporten dokumenterer du dit værkstedsarbejde. Du kan fx lave en lille fotoserie, der illustrerer fremstillingsprocessen.

9 122 Håndbog i teknologi Bæredygtig udvikling Drivhuseffekt Forsuring Forsyningshorisont Fotokemisk ozondannelse Funktionel enhed LCA Livscyklusvurdering MEKA Miljø Miljøeffekter Miljøpåvirkning Miljøvurdering millipersonreserver, mpr Næringssaltbelastning Ozonnedbrydning Produktets ydelse Ressourcer Toksicitet Vugge til grav Vugge til Vugge I en miljøvurdering undersøges produktets miljøpåvirkning. Det vil ofte være en fordel at sammenligne produktet med et lignende. Miljøvurderingen bør indgå i udvikling og forbedring af produktet. Ved miljøvurderingens start bør du gøre dig klart, hvordan produktet bruges, af hvem og i hvor lang tid. I rapporten skal du diskutere miljøeffekter i produktets livscyklus, og hvordan disse kan forbedres/formindskes ved et ændret produktdesign.

10 9. Teknologianalyse Beskriv formålet med miljøvurderingen Beskriv produktets ydelse Funktionel ydelse Angiv miljøeffekterne i hver af produktets livscyklusfaser Systematiser miljøeffekterne MEKA: Materialer, Energi, Kemikalier, Andet 9. Analyse og vurdering - Teknologianalyse 10. Miljøvurdering 123 Vurder miljøeffekternes relative størrelse og betydning MEKA-skemaet Vurder, hvordan miljøpåvirkningerne kan undgås Kom med forslag til ændringer i produktdesignet 11. Produktmodning [A]

11 10. Miljøvurdering 127 Plastbakke 557 g Vurder miljøeffekternes relative størrelse og betydning ud fra MEKA-skemaet Træbakken har brugt 0,01786 mpr mere end plastbakken, men 49,28 MJ mindre end plastbakken. Det vurderes, at plastbakken, på baggrund af oplyste tal, er mindre miljøvenlig mht. forbrug af energi, men mere miljøvenlig mht. forbrug af ressourcer. Det kan dog ikke siges med sikkerhed, da der mangler en del data, især med hensyn til fremstillingen af træbakken. Hvis træbakken ikke havde et messingskilt, ville denne også bruge færre ressourcer end plastbakken, da messingskiltet er det eneste på træbakken, hvortil der ikke er anvendt fornybare ressourcer. Det ser ud til, at det er i materialefasen, der bliver brugt både flest ressourcer og mest energi. Derfor bør der ses nøjere på denne fase. Kom med forslag til ændringer i produktdesignet Med henblik på tal og vurdering er der her nogle forslag til forbedringer af produkterne: Ved træbakken kunne messingskiltet undværes, og skriften kunne da printes direkte på træet. Energiforbruget kan især nedsættes på transportfasen ved at bruge tog i stedet for lastbil som transportmiddel. Ellers er energiforbruget lavest ved træbakken, da den har en god brændværdi. Hvis træbakken blev produceret og træet dyrket tættere på det marked, det ville blive solgt på, kunne denne spare yderligere energi ved transport, fx ved anvendelse af birk, bøg eller eg.

12 138 Håndbog i teknologi Arbejdsløn Flaskehals Gennemløbstid Halvfabrikata Lager Logistik Prisfastsættelse Produktionsflow Produktionsform Produktionslayout Produktionsprocesser Virksomhedens konkurrenceevne afhænger af, at produkter produceres i den rigtige mængde, i den rigtige kvalitet, til den rigtige pris og til levering på det rigtige tidspunkt. Du skal vælge den bedst egnede produktions form, og produktionen skal planlægges og styres, så den opfylder kundernes krav og ønsker om levering. I rapporten skal du analysere, hvordan du kan producere et vist antal af dit produkt optimalt.

13 12. Produktion [A] Redegør for produktstrategien Navn og logo Egenskaber Service Salgsemballage og storytelling Redegør for prisstrategien Variable enhedsomkostninger Prisfastsættelse Dækningsbidrag Redegør for distributionsstrategien Direkte / indirekte distribution 12. Produktion 13. Markedsføring (A) 145 Redegør for kommunikationsstrategien Massekommunikation PR, Sales Promotion Individuel kommunikation Sociale medier Fremstil markedsføringsmaterialer Lav en markedsføringsplan 14. økonomi

14 13. Markedsføring Redegør for produktets forventede diffusion på markedet Tegn en PLC-kurve ud fra den forventede diffusionshastighed Opstil et salgsbudget ud fra PLC-kurven for de første 3 år Beregn dækningsbidraget ud fra prisfastsættelsen Opstil budgetter for virksomheden Omsætningsbudget Etableringsbudget Resultatbudget Vurder virksomhedens likviditet 13. Markedsføring 14. Virksomhedens økonomi (suppl. stof) Virksomhedens etablering

15 224 Håndbog i teknologi Massekommunikation Henvendelse til en stor ukendt gruppe af personer. Massekommunikationen kan være personlig i form af møder og demonstrationer. Massekommunikationen kan være upersonlig i form af annoncer i dagblade, ugeblade, biografer. Se også individuel kommunikation. Materialeliste En materialeliste viser, hvilke elementer der indgår i et bestemt produkt og i hvilke mængder. MEKA MEKA er en forkortelse for Materialer, Energi, Kemikalier, Andet. Et MEKA-skema bruges til registrering af indsamlede data om produktet igennem dets livscyklusfaser: Råvare, produktion, brug, bortskaffelse, transport. Råvarefase Produktionsfase Brugsfase Bortskaffelsesfase Transportfase I alt M materialer (mpr) E energi (MJ) K kemikalier A andet Kommentarer MEKA-skemaet vil ofte indgå i en miljøvurdering, og for overskuelighedens skyld kan man dele det op i 4 underskemaer, et for hvert bogstav. Kun de to første kategorier M og E opgøres kvantitativt. En grundig kogebog i udarbejdelsen af et MEKA-skema og en miljøvurdering findes i Håndbog i miljøvurdering af produkter, Miljønyt nr. 58, Miljøstyrelsen Håndbogen og det tilhørende bilagsmateriale (tabeller mv.) kan læses på Miljøstyrelsens hjemmeside Hele håndbogen, inklusive bilagene, kan downloades samlet som pdf-fil også på

0. Projektbeskrivelse

0. Projektbeskrivelse 12 Håndbog i teknologi Indledning 13 Dokumentation Kildeangivelse Nøgleproblem Projekt Projektbeskrivelse Projektoplæg Tidsplan Virkninger Årsager Når det nye projekt skal skabes, er det vigtigt at få

Læs mere

Odense Tekniske Gymnasium. Teknologi A - B. Emne: Gruppemedlemmer: Klasse: Arbejdsperiode: Afleveringsdato: Underskrifter:

Odense Tekniske Gymnasium. Teknologi A - B. Emne: Gruppemedlemmer: Klasse: Arbejdsperiode: Afleveringsdato: Underskrifter: Skole: Fag: Odense Tekniske Gymnasium Teknologi A - B Gruppemedlemmer: Klasse: Arbejdsperiode: Afleveringsdato: Underskrifter: Navn Navn Forside med illustration, foto eller logo som beskriver opgaven.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Udarbejdet august 2015 Termin August 2015 juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Rybners Htx Teknologi B Carsten Sørensen 1.A 8HX115g1a Oversigt over

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 11 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Innovation C Arne Lund

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

FAQ Værd at vide om nyt ForældreIntra

FAQ Værd at vide om nyt ForældreIntra FAQ Værd at vide om nyt ForældreIntra En række af funktionerne i Classic findes ikke i det nye ForældreIntra. Vi har lavet en FAQ med forklaringer og forslag til, hvilke andre muligheder der findes for

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016

Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016 Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016 Termin August 2014 juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Rybners HTX Teknologi B Peter Iversen Hold 2.E Oversigt over gennemførte

Læs mere

Sorteringsmaskinen. Hej med dig!

Sorteringsmaskinen. Hej med dig! Sorteringsmaskinen Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom!

Læs mere

Til gennemsyn Forlaget ' 94

Til gennemsyn Forlaget ' 94 1. HVAD ER EN HANDELSVIRKSOMHED? 11 Til gennemsyn Forlaget ' 94 1. Hvad er en handelsvirksomhed? Man kan kort definere en handelsvirksomhed som en virksomhed, der køber varer for at sælge dem videre enten

Læs mere

Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag. 29. april 2014

Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag. 29. april 2014 Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag 29. april 2014 Forretningsmodel for virksomhedsindsatsen Mulighed for at designe en ny forretningsmodel på et blankt stykke papir. Fornyende forretningsmodeller

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Arbejdskursus i planlægning af kommunal tandpleje 2010

Arbejdskursus i planlægning af kommunal tandpleje 2010 Opgave 1 Rammerne for den kommunale tandplejes arbejde og lokalsamfundet Formålet med opgaven er, at I opnår en forståelse for, hvilke rammer, den kommunale tandpleje arbejder indenfor. I skal afdække

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

Projektstart. opdel projektoplægget i mindst 3nøgleproblemer (Utilfredsstillende situationer) Analyser nøgleproblemets årsager og virkninger

Projektstart. opdel projektoplægget i mindst 3nøgleproblemer (Utilfredsstillende situationer) Analyser nøgleproblemets årsager og virkninger Inden Idegenerering Projektstart opdel projektoplægget i mindst 3nøgleproblemer (Utilfredsstillende situationer) Analyser nøgleproblemets årsager og virkninger Tegn et problemtræ Afgræns problemet Gentag

Læs mere

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kompetenceområde: 1. Geometri og målinger: 2. Matematiske kompetencer: 3. Tal og algebra: Kompetencemål: 1. Eleven kan forklare

Læs mere

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2013 Institution Teknisk Gymnasium Skive - Skive Tekniske Skole Uddannelse HTX Fag

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Nedenfor vises alle spørgsmål, som bliver stillet i DI s InnovationsScoreBoard. Spørgsmålene er inddelt i to grupper. Der er 41 spørgsmål, som både medarbejdere og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk

Læs mere

Til eleverne på Formatskolen

Til eleverne på Formatskolen Til eleverne på Formatskolen Nr. 94 Formatskolen har til næste skoleår fået 375.000 kroner ekstra af kommunen. I Skolebestyrelsen har vi udarbejdet 4 forslag til, hvordan pengene kan bruges. Da de fire

Læs mere

genvej til innovation på arbejdspladsen

genvej til innovation på arbejdspladsen FORNYELSE I FÆLLESSKAB genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET Fornyelse i Fællesskab giver resultater Projekt Fornyelse i Fællesskab har udviklet en række trin og værktøjer, som I

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 12 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Teknologi A Arne Lund Mogensen,

Læs mere

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og Social, Region Midtjylland Folkesundhed & Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N 1 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og

Læs mere

Energioptimering i køkkenet

Energioptimering i køkkenet Energioptimering i køkkenet Vi går i klasse 1.6 på Roskilde Tekniske Gymnasium. Vi har arbejdet med projektet Energioptimering i køkkenet i faget teknologi, samtidig med at vi har modtaget relevant undervisning

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Navn: Per Jensen, Søren Guldbrand, Claus h. Jensen Klasse: 3I Fag: Virksomhed Opgave: PIC 16 brænder Lære: PME Side 1 af 8 Dato: 10-02-2004

Navn: Per Jensen, Søren Guldbrand, Claus h. Jensen Klasse: 3I Fag: Virksomhed Opgave: PIC 16 brænder Lære: PME Side 1 af 8 Dato: 10-02-2004 Navn: Per, Søren Guldbrand, Claus h. Side 1 af 8 Dato: 10-02-2004 Indholdsfortegnelse: Indledning:...2 Marketingafdelingen:...2 Udviklingsafdelingen:...3 Kalkulation:...5 Variable omkostninger:...5 Kapacitetsomkostninger:...5

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C Navn: Casper Hermansen Klasse: 2.7 Fag: Skole: Roskilde tekniske gymnasium Side 1 af 16 Indhold Indledende aktivitet... 3 Projektbeskrivelse:... 3 Krav:... 3 Målgrupper:... 3 Problemformulering:... 3 Diskussion

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer skelne mellem definitioner og sætninger, mellem enkelttilfælde og generaliseringer og anvende denne indsigt til at udforske og indgå i dialog om forskellige matematiske begrebers

Læs mere

En styringsmodel. Et lyst indfald. Idégrundlag. Idé. Mål. Politikker

En styringsmodel. Et lyst indfald. Idégrundlag. Idé. Mål. Politikker En styringsmodel Et lyst indfald Idégrundlag Idé Mål Politikker Fig. 9.1 En styringsmodel. Fig. 9.2 Skabelon til opbygning af SWOT-analysen. Skabelon til opbygning af SWOT-analysen Stærke sider (S) Interne

Læs mere

Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune

Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune Skema opdateret den 22.08.14 Nummer på spørgsmål/supplerende oplysning Dato for besvarelse Spørgsmål 1 15.08.14

Læs mere

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN KAPITEL 3: RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Der gives en kort indføring i de reaktioner der sker i kroppen, når man starter

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne.

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne. NLP Metaprogrammer - en profiltest Forord Nøglen til udvikling og forandring ligger hos det enkelte menneske. Der findes ganske vist mennesker, som har den overbevisning, at man ikke kan ændre sig eller

Læs mere

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image Bliv ambassadør for Nordic Farming Landbrugsdebatten har brug for fakta om landbruget Det overordnede formål med Nordic

Læs mere

Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse

Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse 2015 Praktiske oplysninger og gode råd 1 Eksamen i almen studieforberedelse Den mundtlige eksamen i almen studieforberedelse afholdes i maj/juni og tager

Læs mere

Mål for færdselsprojekt Vinding Skole

Mål for færdselsprojekt Vinding Skole Overordnet planlægning færdselsprojekt Vinding Skole Status Mål Tiltag Tegn Evaluering Eleverne har været på innovationsdag på Herningsholm, hvor der er arbejdet efter camp-princippet. Eleverne har arbejdet

Læs mere

Gustaf Bock VURDERING AF MARKETINGMIKS

Gustaf Bock VURDERING AF MARKETINGMIKS Gustaf Bock VURDERING AF MARKETINGMIKS MARKEDSSTRATEGI Definition af marketingmiks: Marketingmiks er det sæt af værktøjer, som en virksomhed bruger til at forfølge sin målsætning for målgruppen. De fire

Læs mere

1: Jeg er god til at handle med korn Jeg behøver ingen rådgivning

1: Jeg er god til at handle med korn Jeg behøver ingen rådgivning 1: Jeg er god til at handle med korn Jeg behøver ingen rådgivning Problem: Flere landmænd har ikke fået udarbejdet en strategi for køb og salg af korn i samarbejde med en rådgiver. De ender med at sælge

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

Konsumentmarkedet. Producentmarked. Chokoladefabrikken Toms befinder sig på producentmarkedet. Slutkunde på konsumentmarkedet. Producent af sukker

Konsumentmarkedet. Producentmarked. Chokoladefabrikken Toms befinder sig på producentmarkedet. Slutkunde på konsumentmarkedet. Producent af sukker Fig. 26.1 Når chokoladefabrikken Tom køber og sælger varer, befinder den sig på producentmarkedet. Chokoladefabrikken Toms befinder sig på producentmarkedet Færdigvare Færdigvare Råvarer Producent af sukker

Læs mere

Børn, unge og sundhed Automatisering

Børn, unge og sundhed Automatisering Gr. 8 Børn, unge og sundhed Automatisering Kage, hvornår? Thomas Qvistorff Kanstrup og Thorbjørn Louring Koch 1.6 Kom/IT RTG 30/4 2010 Indhold Indledning... 3 Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

FEEDFORWARD FEEDBACK

FEEDFORWARD FEEDBACK FEEDFORWARD FEEDBACK Metoden bruges til at give en målrettet og konstruktiv feedback. Jeg har gode erfaringer med at bruge metoden i mindre grupper. Metoden sikrer den konstruktive vinkel i debatten, og

Læs mere

Kundernes adfærd og indtag på en fastfood restaurant

Kundernes adfærd og indtag på en fastfood restaurant E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet, nr. 5, 2013 Kundernes adfærd og indtag på en fastfood restaurant resultater fra et eksperimentelt forsøg Af Anne Dahl Lassen, Klaus Thomsen Volhøj og Gitte Gross

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5

Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5 Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5 Generelt Rapporten skal udarbejdes i henhold til 43, stk. 1 i lov om spil, og skal redegøre for, om indehavere af tilladelse til at udbyde online væddemål og/eller

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

EVALUERING AF STRATEGI FOR BRUGERUNDERSØGELSER

EVALUERING AF STRATEGI FOR BRUGERUNDERSØGELSER EVALUERING AF STRATEGI FOR BRUGERUNDERSØGELSER NOVEMBER 2015 STRATEGI & UDVIKLING Indholdsfortegnelse Evalueringens formål 1 Strategien i korte træk.. 2 Evalueringens spørgsmål... 3 Samlet konklusion....

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0 Lav løbende scenarier og risikoanalyser. Netop fordi radikal innovation er uforudsigelig, er det afgørende at forstille sig, hvilke udfald de valgte projekter kan få, og hvilke vanskeligheder der kan opstå

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Digital foto April 2016 Fælles mål Digital foto Introduktion Nye digitale teknologier gør det i dag muligt at lave fotos og medieproduktioner

Læs mere

Arbejdsmiljø i MED-aftalen

Arbejdsmiljø i MED-aftalen F O A f a g o g a r b e j d e Arbejdsmiljø i MED-aftalen Denne Kort & Godt pjece henvender sig til medlemmer i MED-forhandlingsorganet og MED-hovedudvalg i kommuner og regioner. Pjecen informerer om: n

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 April 2016 1. Baggrund Virksomheden Sumondo ønskede at få testet monitoreringsløsningen

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

VERSION 2016/05. XL-BATTERI 300 bar

VERSION 2016/05. XL-BATTERI 300 bar VERSION 2016/05 XL-BATTERI 300 bar Innovation og nytænkning Strandmøllen udvikler hele tiden nye produkter, services og arbejdsmetoder altid med tanke på at skabe værdi for vores kunder, samt at bidrage

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

GRAFISK DESIGN FREESPIRIT LOGO DESIGN MARÍ DYRMOSE

GRAFISK DESIGN FREESPIRIT LOGO DESIGN MARÍ DYRMOSE GRAFISK DESIGN FREESPIRIT LOGO DESIGN MARÍ DYRMOSE OPGAVEN Kunde:Fiktiv, Freespirit, datterselskab af Intersport Opgave: Udvikle identitet og nyt logo Farverum: RGB OPGAVEBESKRIVELSE Intersport har længe

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Netbaseret Akademiuddannelse

Netbaseret Akademiuddannelse Netbaseret Akademiuddannelse VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på Akademiuddannelsen skal

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

1 Om brugervejledningen... 2. 2 Autorisation... 3. 3 Logon og navigation... 4. 3.1 Adgang til Selvbooking Rapporter (SBR)... 4

1 Om brugervejledningen... 2. 2 Autorisation... 3. 3 Logon og navigation... 4. 3.1 Adgang til Selvbooking Rapporter (SBR)... 4 Brugervejledning Selvbooking Rapport (SBR) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Seneste Opdatering: 18-01-2016 Indholdsfortegnelse 1 Om brugervejledningen... 2 2 Autorisation... 3 3 Logon og navigation...

Læs mere

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning I denne pjece kan du læse om, hvordan du kan ansøge om støtte til køb af bil samt særlig indretning af

Læs mere

Kommunikationsplan for SAPA-projektet:

Kommunikationsplan for SAPA-projektet: Kommunikationsplan for SAPA-projektet: 1. BAGGRUND Beskriv kort: Hvad er der sket? Hvorfor skal der kommunikeres? Er der lig i lasten? Sker der andet, som kan forplumre billedet netop nu? Som et element

Læs mere

Danske Vandværker på vej mod 2020

Danske Vandværker på vej mod 2020 Danske Vandværker på vej mod 2020 1. Aktuelt fra Danske Vandværker 2. Vandsektorlov og nye regnskabsregler 3. Samarbejde og sammenlægninger 1. Aktuelt fra Danske Vandværker 2. Vandsektorlov og nye regnskabsregler

Læs mere

Miniguide for oplægsholdere

Miniguide for oplægsholdere Miniguide for oplægsholdere Intro Vi har lavet den her miniguide, som en hjælp til dig i din fremtidige rolle som oplægsholder. Guiden er din værktøjskasse og huskeliste. Den samler alt det, vi gennemgår

Læs mere

DI s Lønsystemkonference 2015 Brug virksomhedens indre værdier

DI s Lønsystemkonference 2015 Brug virksomhedens indre værdier DI s Lønsystemkonference 2015 Brug virksomhedens indre værdier Konsulent Jesper Thomasen, DI Konsulent Nils Kaasing, DI Brug virksomhedens indre værdier 2 Brug virksomhedens indre værdier Hvor findes talentmassen?

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI SKI s rammeaftaler Anja Piening Juridisk chef, SKI Dagsorden Kort om rammeaftaler. SKI s rammeaftaler. Hvordan bliver man leverandør hos SKI? Opmærksomhedspunkter som leverandør. Gode råd til jer som leverandører.

Læs mere

NORDIC LIVING. E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html. MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11.

NORDIC LIVING. E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html. MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11. NORDIC LIVING E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11.marts 2016 Thalassa Phillips Ida Bach Sophie Hrefna http://thalassaphillips.com/

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Sammenhængen mellem virksomhedens størrelse og CSR-aktiviteter. 40% 28% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Sammenhængen mellem virksomhedens størrelse og CSR-aktiviteter. 40% 28% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Virksomhedens størrelse: antal ansatte Når din virksomhed vokser, vil CSR få større betydning for måden, du driver forretning. Dette skyldes, at virksomhedens samfundsmæssige engag e- ment i stigende grad

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE Sådan ser du svarprocenten og rykker for eller tilbagekalder besvarelser I denne vejledning kan du læse, hvordan du kan følge arbejdspladsens svarprocent på spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

KORT INTRODUKTION TIL DESIGN TO IMPROVE LIFE-KOMPASSET

KORT INTRODUKTION TIL DESIGN TO IMPROVE LIFE-KOMPASSET KORT INTRODUKTION TIL DESIGN TO IMPROVE LIFE-KOMPASSET DESIGN TO IMPROVE LIFE KOMPASSET DESIGN TO IMPROVE LIFE-KOMPASSETS NIVEAUER BRUGERE OG MÅLGRUPPER DE FIRE FASER FORBERED / FORSTÅ / FORMGIV / FÆRDIGGØR

Læs mere