OVERFØRING AF REMSTRUP Å INDHOLD. 1 Beskrivelse af ny bjælkebro over Remstrup Å Eksisterende forhold 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OVERFØRING AF REMSTRUP Å INDHOLD. 1 Beskrivelse af ny bjælkebro over Remstrup Å 2 1.1 Eksisterende forhold 2"

Transkript

1 SILKEBORG KOMMUNE OVERFØRING AF REMSTRUP Å TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej Aarhus C TLF FAX WWW COWI.DK INDHOLD 1 Beskrivelse af ny bjælkebro over Remstrup Å Eksisterende forhold 2 2 Tekniske løsninger for ny vejbro Flytning af eksisterende bro Opførsel af ny bjælkebro i to fag Anlægsoverslag 6 3 Tidsplan for anlægsfasen Flytning af eksisterende gangbro Etablering af ny bro Samlet tidplan for anlægsperioden 9 4 Tidsplan før anlægsfasen 11 5 Mulig samlet tidsplan 12 PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT 1.0 Marts 2016 Teknisk notat FRHA NWB NWB

2 2 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 1 Beskrivelse af ny bjælkebro over Remstrup Å Silkeborg Kommune har bedt COWI udarbejde en kort beskrivelse af tekniske løsninger for en vejbærende bro over Remstrup Å ved Silkeborg. Der er i nærværende notat vurderet tekniske løsninger samt angivet en overordnet størrelsesorden af et anlægsbudget baseret på erfaringstal fra tidligere gennemførte projekter, samt beskrevet en mulig tidsplan. Disse vurderinger er kun vejledende og kan ændre sig i en skitse- og detailprojektering af broen. 1.1 Eksisterende forhold Der er forudsat en placering af vejbroen over Remstrup Å mellem to eksisterende gitterbroer. Denne ene eksisterende bro er sporbærende og den anden er en stibro, se nedenstående på Figur 1 og Figur 2. Figur 1: Placering af ny vejbro over Remstrup Å. Den nye bros placering er vist med rød. Figur 2: Eksisterende gitterbroer.

3 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 3 Der tages udgangspunkt i pladsstøbt forspændt betonbro over to fag, et længere fag over Remstrup Å og et kortere fag over Sejsvej. Ud fra tegningsmaterialet fra SLA arkitekterne vurderes faget over Remstrup Å at have en længde på ca. 39 m og faget over Sejsvej vurderes at bliver mellem 10 m og 15 m, se Figur 3. Dette betyder at den samlede længde for en ny vejbro vil blive ca. 55m. Figur 3: Længdesnit af eksisterende broer over Remstrup Å og Sejsvej. Mellem de to eksisterende broer er afstanden på nuværende tidspunkt mellem 7.7 m og 13.0 m, se Figur 4. Det forventes at stribroen skal flyttes, således bredden mellem de to broer bliver m. Det forventes desuden at den nye vejbro vil have en brobredde er 10 m, hvilket betyder at det forventede broareal bliver ca. 550 m². Figur 4: Tværsnit af eksisterende broer. Mulig placering af ny vejbro er vist med en rød stiplet linje. 2 Tekniske løsninger for ny vejbro 2.1 Flytning af eksisterende bro. Stibroen af skal flyttes således der er plads til den nye vejbærende bro. Det vurderes at broen ville skulle løftes i hver ende og herefter roteres. Dette vil sandsynligvis kræve at der etableres løfteforanstaltninger i åen. Ved den vestlige søbred skal den eksisterende granitbelægning flyttes og genetableres ved det nye brovederlag. Desuden skal der udføres indbygning af en del jord i etableringen af det nye vederlag.

4 4 OVERFØRING AF REMSTRUP Å Ved den østlige søbred vil brovederlaget forblive det samme sted, mens broen ovenpå roteres. Det skal i en detailprojektering eftervises at brovederlaget kan optage den nye belastning, eller om der skal udføres en forstærkning. 2.2 Opførsel af ny bjælkebro i to fag Broen etableres som en traditionel bjælkebro i to fag med en understøtning mellem åen og Sejsvej. Brodækket udføres i efterspænd jernbeton. Søjler udføres ligeledes i jernbeton. På nedenstående Figur 5 er vist et forslag til en bjælkebro med to fag sammen med de eksisterende gitterbroer. Figur 5: Skitse af eksisterende broer over Remstrup Å set fra syd. Den nordlige bro er vist med en sort stiplet linje. En mulig placering af en ny vejbro er vist med en rød stiplet linje En bjælkebro vil give den mindst synlige konstruktion imellem de to eksisterende gitterbroer. Desuden er anlægsmetoden velkendt og gennemprøvet, hvilket er en fordel når de ydre omstændigheder er med til at skabe kompleksitet. Det forventes at en konstruktionshøjde for et spænd på ca. 39 m for en vejbro er omkring 1,3m 1,6 m. Ved den østlige søbred forventes der anlagt en understøtningslinje mellem Remstrup Å og Sejsvej. Understøtningslinjen kan enten bestå af en enkelt bred søjle, eller af flere enkelte søjler. Understøtningen forventes kun at skulle optage lodret belastning. Det forventes at understøtningerne kan placeres mellem de to eksisterende mellemunderstøtninger for de to eksisterende broer. På østlig side af Sejsvej forventes der etableret et brovederlag i niveau med den nye vejs trace. Ved vestlig søbred er der i dag et vederlag med stenbelægning, se Figur 2. Stenbelægningen ønskes genetableret efter anlægget af den nye vejbro. Det forventes at stenbelægningen ved stribroen flyttes med den eksisterende bro. I mellemrummet mellem de to eksisterede broer er der også stenbelægning, men der skabes et større mellemrum mellem de to broer efter flytningen. Derfor skal der anlægges ny stenbelægning. Det forventes at der ud over den nuværende belægning etableres en tilsvarende stenbelægning, således brovederlaget for et udtryk tilsvarende det nuværende. Det forventes at den nordlige bro roteres omkring vederlaget ved Sejsvej således de to eksisterende broer vil ligge parallelt, se Figur 7 - Figur 9. Dette betyder at der skal etableres ca. 5-5,5 m ekstra vederlag. Da Remstrup Å bliver bredere mod nord vil det nye vederlag blive bygget ud i vandet. Det vurderes at der bliver bygget ca. 8 m² ud i Remstrup Å. Til gengæld vurderes det at der vandløbet øges med ca. 4 m² hvor det gamle brovederlag er placeret, se Figur 9.

5 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 5 Bag ved stenbelægningen udføres et nyt brovederlag i in situ støbt beton. Det er ikke klarlagt om brovederlaget skal funderes på pæle, eller om det kan funderes direkte. Dette skal undersøges nærmere i en skitse- eller detailprojektering. Figur 6: Ortofoto af de to eksisterende broer over Remstrup Å. Figur 7: Skitese af eksisterende forhold ved broer over Remstrup Å. Stenbelægning på vestlig vederlag er markeret med rød. Figur 8: Skitese af forhold efter stibro over Remstrup Å er blevet roteret. Stenbelægning på vestlig vederlag er markeret med rød. Den sorte stiplede linje markere eksisterende forhold.

6 6 OVERFØRING AF REMSTRUP Å Nedenfor, på Figur 9, ses en skitse af den nye vejbro. Det ses at brovederlaget på vestlige side genetableres helt ud mod åen. Der kan derfor etableres en odderstige/hylde på siden af brovederlaget, således oddere kan passere brokonstruktionen uden for vandløbet. Dette er ikke etableret på det nuværende vederlag, men kan etableres uden større problemer. Figur 9: Skitse af ny beton vejbro over Remstrup Å. 2.3 Anlægsoverslag Der kan være stor variation i et forventet anlægsoverslag ud fra forskellige kvalitets- og arkitektoniske niveauer. Derudover rummer et broprojekt mellem to eksisterende broer, hvor der på den ene skal være togdrift i anlægsperioden en stor kompleksitet, som kræver en mere tilbundsgående undersøgelse forud for et mere præcist anlægsoverslag. Et anlægsoverlag på dette niveau er derfor kun vejledende og kan ændre sig markant i en detailprojektering. Der er vurderet et overordnet anlægsoverslag på ca.16 mio. kr.

7 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 7 3 Tidsplan for anlægsfasen Nedenfor er der vist en oversigt over det forventede tidsforbrug i anlægsfasen i Tabel 1. En beskrivelse af hver post er givet i afsnit 3.1 og 3.2. Det skal desuden undersøges hvor meget ledningsomlægning der skal ske i forbindelse med etableringen af den nye bro, da dette kan have indflydelse på tidsplanen. Tabel 1: Forventede tidsforbrug for etablering af ny vejbro over Remstrup Å. Nr. Opgavebeskrivelse Tid 3.1 Flytning af eksisterende gangbro 1.1 Etablering af nyt brovederlag 6-10 uger 1.2 Afstivning og flytning af bro 2-5 uger 1.3 Afslutning af bro og opbygning af brovederlag 2-5 uger 1.4 Samlet tidsforbrug uger 3.2 Etablering af ny vejbro 2.1 Etablering af nye brovederlag og søjler 6-10 uger 2.2 Opbygning af stillads + forskalling 8-16 uger 2.3 Armering af bro og støbning 6-10 uger 2.4 Nedtagning af stillads + forskalling 2-3 uger 2.5 Afsluttende arbejder 6-10 uger 2.6 Samlet tidsforbrug uger 3.1 Flytning af eksisterende gangbro Etablering af nyt brovederlag De nye brovederlag forventes at skulle støbes i armeret beton. Det er muligt at vederlagene skal pælefunderes, hvis jordbundsforholdene ikke tillader direkte fundering. Posten indeholder desuden opbygning af forskalling (form), udstøbning af brovederlaget, og nedtagning af forskalling efter støbning Afstivning og flytning af bro Flytningen af den eksisterende gitterbro skal ske med kran, enten etableret i vandet eller fra landsiden. Der forventes at broen kan flyttes i et stykke, men broen skal muligvis afstives først. Desuden skal der afsættes tid til at løsne broen fra det eksisterende brovederlag, og fastgøre den til de nye Afslutning af bro og opbygning af brovederlag Det forventes at belægningssten fra det eksisterende brovederlag flyttes til det nye brovederlag, således broens brovederlag får det oprindelige æstetiske udtryk. Desuden skal der udføres afsluttende arbejder på broen, såsom belægning op til

8 8 OVERFØRING AF REMSTRUP Å broen og muligvis ny belægning på broen, genopbygning efter midlertidige foranstaltninger på broen, eventuelt belysning, etc. 3.2 Etablering af ny bro Etablering af nye brovederlag og søjler De nye brovederlag samt søjler mellem Sejsvej og Remstrup Å forventes at skulle støbes i armeret beton. Det er muligt at der skal pælefunderes, hvis jordbundsforholdene ikke tillader direkte fundering. Posten indeholder desuden opbygning af forskalling (form), udstøbning af brovederlaget og søjler, og nedtagning af forskalling efter støbning Opbygning af stillads + forskalling Posten indeholder opbygningen af stillads over Sejsvej og over Remstrup Å, samt opbygge forskalling til brodækket. Da stilladset skal spænde hen over vand vil det være mere tidskrævende end hen over jord Armering af bro og støbning Der skal bindes slap armering til hele brodækket, både over Sejsvej og over Remstrup Å, det det antages at hele brodækket støbes på en gang. Desuden antages det at brodækket skal efterspændes. Dette betyder at der både skal forberedes spændkabler igennem dækpladen, og efter støbningen skal disses spændes op Nedtagning af stillads + forskalling Forskallingen fjernes fra broen, og stilladset tages ned Afsluttende arbejder Efter selve støbearbejdet vil der være en række arbejder der skal udføres, eksempelvis rækværk, kørebanebelægning, afmærkninger, belysning, etc.

9 OVERFØRING AF REMSTRUP Å Samlet tidplan for anlægsperioden En mulig plan for en anlægsperiode er vist nedenfor. Det er forudsat at byggeriet foregår over to perioder uden sejlads med Hjejleselskabets både, samt i en periode med sejlads. Byggeperioderne tilpasses Hjejleselskabets perioder med sejslads, således der er så vidt muligt er passage i perioden 1/4 15/10 (ca. 26 uger). Der vil i hele byggeperioden være mulighed for passage af kano/kajak, og der kan muligvis sejle mindre både forbi stilladset under broen. Anlægsperioden inddeles i følgende faser: Fase 1: Flytning af eksisterende stibro Fase 2: Afsluttende arbejder ved eksisterende stibro, og forbedrende arbejder ved ny vejbro Fase 3: Anlæg af ny vejbro Fase 1: Flytning af eksisterende stibro Fasen indeholder punkterne: (Etablering af nyt brovederlag) (Afstivning og flytning af bro). Der vil være en begrænset spærring af Remstrup Å i 2-5 uger midt i denne fase hvor selve broen skal flyttes. Hele anlægsperioden forventes at tage mellem 8 15 uger og kan placeres i en forårsperioden Fase 2: Afsluttende arbejder ved eksisterende stibro, og forbedrende arbejder ved ny vejbro Fasen indeholder punkterne: (Afslutning af bro og opbygning af brovederlag) (Etablering af nye brovederlag og søjler). I perioden afsluttes flytningen af den eksisterende stibro, og der støbes vederlag, fundamenter og søjler til den nye vejbro. I perioden vil er være fri passage i Remstup Å, da alle arbejder kan foregå uden for åens område. Hele anlægsperioden forventes at tage mellem 8 15 uger og kan placeres i en periode med sejllas med Hjejleselskabets både.

10 10 OVERFØRING AF REMSTRUP Å Fase 3: Anlæg af ny vejbro Fasen indeholder punkterne: (Opbygning af stillads + forskalling) (Armering af bro og støbning) (Nedtagning af stillads + forskalling) (Afsluttende arbejder) I perioden etableres den nye vejbro med dertilhørende arbejder. I store dele af perioden vil Remstup Å være spæret for stører både. Dog vil der under opstart, og ved de afsluttende arbejder være mulighed for passage. Hele anlægsperioden forventes at tage mellem uger med spærring for større både på mellem uger Tidslinje Det forventes at fase 1 kan udføres i løbet af et forår inden Hjejleselskabets både begynder at sejle d. 1. april. Fase 2, hvor der ikke er nogen spærring af Remstrup Å kan udføres i løbet af en sommerperiode hvor der hele tiden vil være mulighed for gennemsejling. Fase 3, hvor den største spærring af Remstrup Å vil være, kan gennemføres det efterfølgende efterår og forår. Nedenfor er faserne illustreret for korteste og længste anlægsperiode på Figur 10. Rød viser hvornår der ikke er mulighed for passage af Hjejleselskabets både, og grøn viser hvornår der vil være mulighed for passage Figur 10: Illustration af forventet tidsforbrug. Øverst: mindste forventet tidsforbrug. Nederst: største forventet tidsforbrug I fase 1 og fase 3 er åen spæret for gennemsejling of store både. Det vil dog være muligt at etablere et stillads på en sådan måde, at det er muligt for mindre både samt kano og kajakker kan sejle igennem. Størrelsen af gennemsejlingsområdet kan varieres efter ønske. Jo større område der skal være åbent, jo mere vil anlægsarbejdet kompliceres, og størrelse skal derfor opvejes ift. den øgende omkostning herved. På Figur 11 er to mulige gennemsejlingsområde for perioder hvor der er spærring for større både illustreret.

11 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 11 Figur 11: Illustration af muligt spærret område og gennemsejlingsområde under anlægsfase af ny bro. Der er vist to gennemsejlingsområder hvert med målene 2,5 m x 5,0 m. 4 Tidsplan før anlægsfasen Skitse- og detailprojekt og efterfølgende udbud: Skitseprojektering (6-10 uger) Detailprojektering og udarbejdelse af udbudsmateriale (20-24 uger) Udbud og kontraktfase, tidligt udbud (6-8 uger) Samlet betyder dette at projektet skal startes op mellem uger før anlægsfasen kan begynde. Rådgiverudbud af detailprojekt og efterfølgende udbud: Skitseprojektering og udarbejdelse af udbudsmateriale (12-14 uger) Udbud og kontraktfase, Udbud Detailprojekt (6-8 uger) Detailprojektering og udarbejdelse af udbudsmateriale til anlæg (20-24 uger) Entrepriseudbud og kontraktfase (6-8 uger) Samlet betyder dette at projektet skal startes op mellem uger før anlægsfasen kan begynde. Andre udbudsformer kan overvejes, f.eks. totalentreprise.

12 12 OVERFØRING AF REMSTRUP Å 5 Mulig samlet tidsplan Nedenfor er der beskrevet en mulig samlet tidsplan. Der er flere faser i processes der skal starte på et bestemt tidspunkt på året. Eksempelvis skal fase 3, se afsnit 3.3.3, starte omkring 15. oktober for at mindske generne for gennemsejlingen under broen. Dette betyder også at der vil være flere perioder hvor byggeriet vil være stillestående. Der er derfor taget udgangspunkt i at projektet startes op således disse begrænsninger overholdes. 1. feb mar Skitseprojektering og udbudsmateriale 15. mar maj Udbud og kontraktfase, rådgiverudbud 15. maj nov Projektering til udførsel 1. nov jan Udbud og kontraktfase 1. jan april 2018 Fase 1: Flytning af eksisterende stibro 1. april okt Fase 2: Afsluttende/ forbedrende arbejder 15 okt juni Fase 3: Anlæg af ny vejbro (Muligvis 1. april 2019 ved hurtig udførsel, se afsnit 3.3.4)

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Tilsanding i og ved Frederikshavn Marina. Besejlingsforhold til og fra Frederikshavn Marina

Tilsanding i og ved Frederikshavn Marina. Besejlingsforhold til og fra Frederikshavn Marina FREDERIKSHAVN HAVN A/S Udvidelse af Frederikshavn Havn COWIs respons til Jan Lauridsens indsigelse ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen Risikovurdering - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen PROJEKTNR. A023755 DOKUMENTNR. A023755-12-001 VERSION 0.2 UDGIVELSESDATO 24.01.2012 Ny forbindelse - Storstrømmen ISBN: 978-87-7126-100-4

Læs mere

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 VARDE KOMMUNE VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Kystdirektoratet J.nr. 15/00170-30 Ref. Jeppe Bech Carlsen 13-11-2015 Tilladelse til etablering af gangbro i Lindholm Strandpark,

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Notat. Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Notat. Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Notat Til: Vedrørende: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet Udviklingen på sygedagpengeområdet Af

Læs mere

Den nuværende udbygning bør altså bibeholdes på 0 5 årsområdet da:

Den nuværende udbygning bør altså bibeholdes på 0 5 årsområdet da: Behovsprognose 2014 på 0 5 års området I 2013 fremgik det, at Børne og Ungdomsforvaltningens sprognose, at der var for 81 børnegrupper frem til 2017. Med en udbygning til 90 % af spidsbelastningset, så

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel

Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel Juni 1997 Gråsten Kommune REDEGØRELSE 2 FORORD 2 LOKALPLANENS FORMÅL 2 ZONE STATUS 2 KYSTNÆRHEDS ZONEN 2 FORHOLDET TIL KOMMUNEPLANEN OG ANDEN

Læs mere

Konjunktur - forår 2012

Konjunktur - forår 2012 Konjunkturbarometer forår Konjunktur - forår NB Dette konjunkturbarometer er det første fra DANSKE ARK som behandler arkitektbranchen særskilt. Læs mere om baggrund og metode sidst i dette notat. Tabel

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald.

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. STORSKRALD Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. 1 HVORDAN ØNSKER I AT FÅ HENTET STORSKRALD? I fællesskab med de andre i dit boligområde skal du vælge, hvordan

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Høringsvar vedr. ansøgning om byggetilladelse til etablering af 38m høj rørmast på fodboldbanen ved Hareskovhallen,

Læs mere

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø Dette paper beskriver resultater fra en før/efter-uheldsundersøgelse

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012 OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted marts 2012 Indledning Beskæftigelsesregion Nordjylland følger løbende op på resultaterne af jobcentrenes indsats. Dette gøres som udgangspunkt kvartalsvis. I denne rapport følges

Læs mere

Ventetiden på apoteket halveret siden 2009

Ventetiden på apoteket halveret siden 2009 Danmarks Apotekerforening Analyse 9. december 2015 Ventetiden på apoteket halveret siden 2009 Siden 2009 er den gennemsnitlige ventetid på apoteket mere end halveret. I gennemsnit bliver apotekernes kunder

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m.

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11 Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. November 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

Nr. 158 - Genoptagelse af sagen vedr. forslag til varig løsning af badesikkerhed og klubhusfacilitet til Nivå Pingvinerne

Nr. 158 - Genoptagelse af sagen vedr. forslag til varig løsning af badesikkerhed og klubhusfacilitet til Nivå Pingvinerne Nr. 158 - Genoptagelse af sagen vedr. forslag til varig løsning af badesikkerhed og klubhusfacilitet til Nivå Pingvinerne Sagsnr.: 15/8957 Beslutningstema Genoptagelse af drøftelse af borgmesterens forslag

Læs mere

Ophængt forskalling til støbning af brodæk

Ophængt forskalling til støbning af brodæk SYNOPSIS - 2008 Ophængt forskalling til støbning af brodæk Thomas Nielsen Pladsleder hos E. Pihl & Søn A.S. Akademiingeniør 1990. Telefon 4527 7200, mobil 4093 1509, e-mail thn@pihl-as.dk, web www.pihl-as.dk

Læs mere

VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ INDHOLD. 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2. 2 Effekter på dagligvarehandlen 2

VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ INDHOLD. 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2. 2 Effekter på dagligvarehandlen 2 HORSENS KOMMUNE VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2 2 Effekter

Læs mere

1 Indledning og baggrund

1 Indledning og baggrund VESTFORSYNINGEN ADGANGSFORHOLD TIL OMRÅDET OMKRING MÅBJERGVÆRKET ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 07.05.2013 13/19325-1 Allan Rahn Svendsen ars@vd.dk 72442510 INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE 1. FORMÅL Formålet med instruktionen er at sætte fokus

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Inverse funktioner. John V Petersen

Inverse funktioner. John V Petersen Inverse funktioner John V Petersen Indhold Indledning: Indledende eksempel. Grafen for en funktion. Og grafen for den inverse funktion.... 3 Afbildning, funktion og inverse funktion: forklaringer og definitioner...

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer

Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer 11. januar 2008 Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer Manglen på arbejdskraft i erhvervslivets vækstlag fortsætter om end på en anelse lavere blus det sidste halvår. I januar 2007

Læs mere

Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du:

Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du: Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du: har haft arbejde i perioden har fået reguleret din pension er begyndt at få udbetalt en pension fylder 65 år i den periode du skal udfylde ½-årserklæring

Læs mere

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Middelværdi med mere Hyppigheds- og frekvens-tabeller Diagrammer Hvilket diagram er bedst? Boxplot Lektion 9 Side 1 Når man skal holde styr på mange oplysninger,

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund Debatoplæg Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund LEGO parkeringshus Indkaldelse af forslag og idéer Oktober 2014 1 LEGO Koncernen har søgt Billund Kommune om tilladelse til at bygge et nyt parkeringshus

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 921, Gl. Kongevej Viby J Hermed svar på indsigelser til lokalplan

Læs mere

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER MARIAGERFJORD KOMMUNE STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER ADRESSE COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Afstandsformlerne i Rummet

Afstandsformlerne i Rummet Afstandsformlerne i Rummet Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Pladeudfoldning, Kanaler

Pladeudfoldning, Kanaler 2009 Pladeudfoldning Kanaler Teoretisk gennemgang af de grundlæggende færdigheder inden for Pladeudfoldning, Kanaler Teknisk Isolering AMUSYD 06 02 2009-1 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med XXX erstatning af eksisterende bro ved XXX Å/bæk/grøft. Sagsnr.XXX Dok.nr.XXX

Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med XXX erstatning af eksisterende bro ved XXX Å/bæk/grøft. Sagsnr.XXX Dok.nr.XXX Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med XXX erstatning af eksisterende bro ved XXX Å/bæk/grøft. Sagsnr.XXX Dok.nr.XXX Thisted Kommunes vurdering af anlægsprojekt på ejendommen matr.nr. XX, XX.

Læs mere

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler.

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. I forbindelse med udbygningen af Motorring 3 forventes anlægsarbejderne at medføre en omlejring af trafik til bl.a. (se figur 1). For

Læs mere

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser Introduktion Dette 5-dages begynderprogram er baseret på noget der ligner Layne Nortons PHAT-program, men er stadigvæk holdt relativt simpelt uden alt for mange overflødige øvelser. Det er dog fordelagtigt

Læs mere

Skoletjenesten version 2.0

Skoletjenesten version 2.0 Punkt 12. Skoletjenesten version 2.0 2015-064601 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at Skoletjenestens tilbud fremadrettet i endnu højere grad vil have fokus på energi, miljø, økologi,

Læs mere

FKO-135. Visualisering af støjafskærmning ved Sjælsø Skydebaner Skitseprojekt Model M7d - skydning med VK1 og VK2 Alternativ 2-67 db(a)i

FKO-135. Visualisering af støjafskærmning ved Sjælsø Skydebaner Skitseprojekt Model M7d - skydning med VK1 og VK2 Alternativ 2-67 db(a)i FKO-135 Visualisering af støjafskærmning ved Sjælsø Skydebaner Skitseprojekt Model M7d - skydning med VK1 og VK2 Alternativ 2-67 db(a)i Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste September 2012 FKO-135

Læs mere

Præsentation af Dencker Værktøj

Præsentation af Dencker Værktøj Præsentation af Dencker Værktøj Dencker Værktøj er en moderne virksomhed, der producerer støbe- og prototypeværktøj primært til plast- og trykstøbning. Vi klarer bearbejdning af mindre serier og andre

Læs mere

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg

6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg 6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg Støjhåndteringsplan Oktober 2013 Notat Støjhåndteringsplan Dato 30. oktober 2013 Udgiver Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 Postboks 529 8660 Skanderborg

Læs mere

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk AAL 673 Indsatsen har til formål at skabe kontinuitet i den øverste del af Glimsholt Å ved åbningen af rørlægningen med reference AAL-673 på 197 meter.

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.166 Side 1 Lave små grafik knapper i Photofiltre

Vejledning til Photofiltre nr.166 Side 1 Lave små grafik knapper i Photofiltre Side 1 Photofiltre er jo først og fremmest et fotoredigeringsprogram. MEN det er også udmærket til at lave grafik med. F.eks. disse knapper er hurtig og nemme at lave. Her er der sat en hvid trekant med

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Kort og godt om NemID En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Hvad er NemID? NemID er en ny og mere sikker løsning, når du skal logge på offentlige hjemmesider, dit pengeinstitut og private virksomheders

Læs mere

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Tracé- og belægningstyper Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Ansøgning. Projektets/aktivitetens titel Kommune. Ansøger type. Navn og adresse på tilskudsansvarlig. Organisationens navn og CVR-nummer

Ansøgning. Projektets/aktivitetens titel Kommune. Ansøger type. Navn og  adresse på tilskudsansvarlig. Organisationens navn og CVR-nummer Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER AUGUST 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Tabeloversigt... 2 3 Figuroversigt... 3 4 Sammenfatning... 4 5 Undersøgelsen

Læs mere

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune, Nytorv 11, 6000 Kolding byogudvikling@kolding.dk Tlf. 79 79 74 69 Revideret d. 4. september 2012. Undgå uheld og forureninger Virksomheden

Læs mere

ANSØGNING om godkendelse af vandløbsprojekt.

ANSØGNING om godkendelse af vandløbsprojekt. Indsendes til: Teknik & Miljø Natur, Park og Miljø Øverødvej 2 2840 Holte Eller: teknikogmiljoe@rudersdal.dk Udarbejdet af: Natur, Park og Miljø Øverødvej 2 2840 Holte 4611 2406 Dato: Sag nr. ANSØGNING

Læs mere

Region Midtjylland Det gennemsnitlige antal henvisninger pr. måned til udvidet frit sygehusvalg er ca. fordoblet forhold til samme periode i 2007.

Region Midtjylland Det gennemsnitlige antal henvisninger pr. måned til udvidet frit sygehusvalg er ca. fordoblet forhold til samme periode i 2007. N O T A T Regionernes henvisninger til det udvidede frie sygehusvalg Region Midtjylland Det gennemsnitlige antal henvisninger pr. måned til udvidet frit sygehusvalg er ca. fordoblet forhold til samme periode

Læs mere

Kaizen. Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde

Kaizen. Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde Kaizen Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde 2013 Lean Akademiet - Danmark Gennemfør forbedringer med en systematisk metode, der tager udgangspunkt

Læs mere

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 A NALYSE Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 Af Bodil Helbech Hansen I dette notat opgøres udviklingen i den gennemsnitlige indlæggelsestid fra 2008

Læs mere

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet Projektets titel Skolen tager bureaukratiet Formål En lang række af de mindre bornholmske virksomheder, som har været interviewet i forbindelse med praktikpladsudfordringerne, har peget på at årsagen til

Læs mere

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år.

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. maj 2015 15/02710-9 Allan Højgaard ahm@vd.dk 7244 2315 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud 6714.102 Etape 6714 Holstebro N - Aulum Udbud

Læs mere

TDC Wallboard Basis. Brugervejledning

TDC Wallboard Basis. Brugervejledning TDC Wallboard Basis Brugervejledning Marts 2015 Indholdsfortegnelse Forord...3 Webadresser...3 Terminologi...3 Inden du går i gang...3 Systemkrav...3 Sådan logger du på TDC Wallboard Basis...4 Sådan virker

Læs mere

Kontraktbilag A - Kravspecifikation

Kontraktbilag A - Kravspecifikation Kontraktbilag A - Kravspecifikation Side 1 af 7 1 Indledning Nærværende kontraktbilag fastsætter de mindstekrav, der gælder for konkurrenceudsættelse af facilitering af opgaver forbundet med gennemførsel

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Basis oplysninger

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Basis oplysninger Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED Hedensted Kommune ønsker at forbedre forholdene for de lette trafikanter, og derved få flere til at cykle. Dette skal ske ved at etablere en sti mellem

Læs mere

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Havnens betydning for Aarhus I kraft af sin beliggenhed har Aarhus udviklet sig i samklang med erhverv relateret til søfart og handel. Aarhus Havn har været porten,

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere.

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere. Virksomhedsplan Hillerød Vest Skolen 2011 / 2012 Hillerød Vest Skolen består af 2 matrikler: Alsønderup, med ca. 400 elever og Ålholm med ca. 590 elever. Begge matrikler har børn fra 0. til 9. klasse.

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Og vi fortsætter på dagsordenen og går videre til sag nummer 14, som kommer fra Sundhed og Omsorg, Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016. Og jeg skal høre, om der

Læs mere

Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune

Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune Oversigt over spørgsmål og svar til udbud af Elektronisk låsesystem til boliger i Stevns Kommune Skema opdateret den 22.08.14 Nummer på spørgsmål/supplerende oplysning Dato for besvarelse Spørgsmål 1 15.08.14

Læs mere

Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014

Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014 Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014 1 Status på beskæftigelsesindsatsen er en opfølgning på Jobcentrets arbejde i forhold til de fastsatte mål og resultatkrav i den årlige beskæftigelsesplan.

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk 25-11-2015 Sags id.: 15/7433 Sagsbehandler: Henrik Jørgensen KS: Ellen V. Olesen Vurdering af støjbidrag

Læs mere

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014 Bilag til MTU sag 26. juni 2014 l Byg og Miljø Dato: 03.06.2014 Direkte telefon: 8959 4012 Reference: Heidi Jensen Sag nr.: 14/7314 Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde

Læs mere

Facadeelement 10 "Uventileret" hulrum bag vandret panel

Facadeelement 10 Uventileret hulrum bag vandret panel Notat Fugt i træfacader II Facadeelement "Uventileret" hulrum bag vandret panel Tabel 1. Beskrivelse af element udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand GPa s

Læs mere

Forslag til Lokalplan 189 Forslag til ændring.

Forslag til Lokalplan 189 Forslag til ændring. Puzina & Holdensen Arkitekter V/Arkitekt MAA Ove Bech Holdensen Holger Danskes Vej 58, 4.t.v. 2000 Frederiksberg Mobil tlf.: 22 74 33 48 Email: puzina-holdensen-arkitekter@mail.dk Frederiksberg Kommune

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Elprisstatistik 4. kvartal 2011

Elprisstatistik 4. kvartal 2011 Elprisstatistik 4. kvartal 211 Indledning Formålet med elprisstatistikken er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og store. Der kan være lokale prisforskelle, der afviger fra

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt Notat 05.12.13 Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Indledning I henhold til aftale om Elektrificering af jernbanen mv.

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Aalborg

Bilag: Arbejdsstyrken i Aalborg Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i Kommune har 95.800 personer i arbejdsstyrken

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere