Bilag 7 Kodeskema. Coping strategier/mestrings strategier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 7 Kodeskema. Coping strategier/mestrings strategier"

Transkript

1 Tema Coping strategier/mestrings strategier Informanterne har indrettet sig med hverdagsstrategier for at klare en hverdag på normale vilkår. Tolkende koder Han er blevet rigtig tryg ved at løbe væk. I starten var det meget, at jeg skulle være hjemme og vide hvor han var henne. Nu løber han bare (Bilagt 4:7) Ja for også lavet fasen til frikadellerne. Så laver jeg store portioner, som ryger i fryseren, så vi har til de dage, hvor jeg ikke kan overskue det (Bilag 3:12). Ja det er jeg jo, men jeg prøver at være så uafhængig, som jeg kan. Og så prøver jeg at sætte tingene i system, hvis nu min mand skal på arbejde, og jeg skal være hjemme og lave aftensmad, så kan jeg stille en dåse flåede tomater frem på bordet, som jeg ikke kan få op med en almindelig dåseåbner, og siger, at det skal han lige åbne før han går, men jeg prøver at begrænse det til det mest nødvendige (Bilag 1:9). Fordi han kører så meget på vaner, at hvis der så kommer et lille udsving, så vælter det og så kan han ikke selv regne ud, hvad man så gør. Og det skal blive bedre inden vi får børn, men det er vi i gang med nu at træne, og han kan lave nogle retter mad og vaske noget tøj (Bilag 4:9). Jeg har svært ved at vende siden fysisk grundet min arm, så det bliver mere til e- bøger, hvor jeg kan rulle ned i teksten på ipad. Men det er ikke det samme niveau som før, og det har jeg også accepteret, at det ikke behøver at være (Bilag 1:5). Ting jeg ikke har tid til at planlægge lidt i forvejen, det går galt (Bilag 5:11). Sorteringen og graderne, og hvilken sæbe mv. og koordinering af maskinen. Og andre brugere vaskeriet, så jeg skal jo også havde det tømt (Bilag 4:8)

2 Billede af vaskemaskinen vedlægges. Jeg vil gerne andre steder hen og det må gerne være en udfordring, men ikke en direkte forhindring. Så vi prøver at vælge steder, som vi ved er nogenlunde gode, os for mig (Bilag 1:4). I forbindelse med valg af rejsemål Fordi jeg kan ikke finde ud af at læse en opskrift. Så skal der salt og peber i, ja tak, men hvor meget? Bare sådan lidt? Jamen lidt er jo et vidt begreb (Bilag 3:7). Ja, det gør jeg. Jeg kan godt gøre det i en længere periode faktisk, men hvis jeg så glemmer at få min mentale pause, det kan være lange gåture, det kan være meditation, og de weekender, hvor jeg ikke har mine børn, der skal jeg ikke noget. Så jeg bare har fri.. hvis jeg ikke har det, så er det jeg knækker, jeg har rigtig svært ved at finde den balancegang og passe på mig selv (Bilag 3:7). Men når jeg har spist morgenmad og drukket mine obligatoriske 3 kopper kaffe, så tænker jeg, at nu er det vel på tide at komme ud og så går jeg ud. Min dag går faktisk mest med selvtræning. Jeg laver også nogle øvelser med min venstre arm for at aktivere den lidt. Og hvis vejret er godt, så prøver jeg måske at gå en lidt længere tur (Bilag 2:5).

3 Arbejdsidentitet/personlighed Altså Martin og jeg er jo forskellige, og vi havde aldrig nogle sinde fundet hinanden, hvis det var, at jeg havde mødt ham inden. Jeg er blevet et bedre menneske af min hjerneskade, det er jeg. Det vil jeg gerne sige (Bilag 4:4). Ja, jeg mangler at blive inviteret til julefrokost i overført betydning. Det sociale i det. Med nogle som er rimelig jævnaldrende (Bilag 3:8). Det helt primære for mig er, når vi sidder ved middagsbordet om aftenen, og kan fortælle ligesom de andre, hvad jeg har lavet om i løbet af dagen (Bilag 1:3). Vi er så forskellige, at jeg tror ikke han var et menneske, jeg ville være kærester med hvis det ikke var fordi jeg fik min hjerneskade. Ikke fordi han er et dårligt menneske. Men han var bare meget anderledes end mig. Han passede ind i det der med, at jeg ikke kunne overskue de sociale ting, fordi det var han heller ikke. Det var meget tomands hygge derhjemme. Og det havde ikke passet mig før (Bilag 3:11). Det er ikke et rigtigt arbejde, men det dækker nogle af de ting, mit arbejde tidligere havde, det giver mig en identitet at være sammen med andre mennesker og blive stillet nogle opgaver, man skal løse. Så føler jeg, at jeg biddrager med noget til samfundet. Det er meget vigtigt for mig at jeg har det, for i starten efter jeg blev syg, var jeg meget tom og mit job fyldte meget (Bilag 1:2). Martin mødte mig bare på det helt

4 rigtige tidspunkt og vidste mig hvordan det var at blive accepteret, som man var. Så ja. Jeg valgte jo selv hvad jeg gik ind til i forhold til andre (Bilag 4:4).. Jeg tror også, at det er det, der er en af vores styrker, der er, at vi kendte ikke hinanden før min skade. Og jeg vidste jo ikke, hvad jeg gik ind til eller det gjorde jeg, jeg vidste jo godt, at han var hjerneskadet. Men jeg anede jo ikke omfanget, jeg synes jo bare, at han var rar (Bilag 4:5). Hjælpemidler/Kommunale bevillinger/hverdagslivet Det kan jeg selv klare. Det lærte jeg. Det er 3 år siden efterhånden, og der lærte jeg, at klare det selv. Der lykkes det og det har været en kæmpe stor befrielse, fordi de to første år efter indlæggelse, der kom der en hjemmepleje hjem og hjalp mig (Bilag 2:6) Sådan noget som at deltage i store sociale ting, som varer lang tid, det kan jeg ikke. Det at tage ind til byen og feste eller bare ind til mine venner, der kan jeg ikke medmindre vi tager hen på et sted, hvor der er forholdsvist roligt, så kan jeg godt (Bilag 4:13). Vi fik en bevilling på en handicap bil, og det var en betingelse, at jeg ikke havde kørekort hvis vi skulle have den. Det var grundet min neglect og ikke min fysik (Bilag 2:6). Han kan bedre lide at sove i den der patient seng. Han sover bedre i den, og han kan ikke vende sig så meget og så snorker han mere og så kan jeg ikke sove (Bilag 2:13)

5 Faktorer på frontallap skader/personlighedsændringer Neuropsykologiske følger Jamen jeg forandrede mig, da jeg kørte galt. Jeg kunne ikke tage i byen f.eks. jeg har boet i Aalborg og i Odense, og havde venner, der boede rundt omkring og jeg kunne ikke bare tage af sted, det kunne jeg ikke overskue (Bilag 3:10) Jeg kan meget hurtigt blive irritabel på mennesker, og jeg vender på en hånd, det siger sjuuu. Og så får de den smidt lige tilbage i nakken. Jeg er lynende hurtig på min tilbage reaktion på noget jeg synes, er uretfærdigt. Det er ikke så slemt mere, det har været meget meget værre. Og så har jeg rigtig svært ved at holde for meget uro ud og for mange mennesker i for lang tid ad gangen (Bilag 3:4). Men mange af tingene kan jeg ikke huske og jeg glemmer ofte, jeg har problemer med kortidshukommelsen. (Bilag 4:17) Fysioterapeuten er kommet med forslag til det. Han siger, at det er signal forvirring og at vi skulle se Pers hoved som en computer og at denne ikke sendte de rigtige signaler (Bilag 5:9.) Martin har en form for ekspressiv afasi, det er ikke noget, der er skrevet nogle steder. Det er noget jeg oplever. Man kan se, at hans hjerne fejler ingenting når han f.eks. skal skrive, og han kan sagtens tale, men når man så snakker i længere tid, så er det som om, at han glemmer alle de vigtige ting (Bilag 3:19) I hvert fald i længere tid af gangen, korte samtaler kan jeg godt. Øhmm hvis det bliver længere tid så går jeg i stå og glemmer indholdet (Bilag 3:19) Men jeg tror, at min hjerneskade havde betydning for, at vi overhovedet var sammen (Bilag 3:11)

6 jeg sidder ved køkkenbordet og kigger opgivende på den og kigger på udbetalingen og får sagt forhelvede der står for lidt på bundlinjen. Og så plejer han at tage den og sige noget sjovt tilbage, men han satte sig ned med en kuglepen og en lommeregner, regnede det igennem og sagde, at det kunne altså ikke være anderledes (Bilag5:16). Når jeg f.eks. siger, kan du ikke lige smage det til med salt, jamen hvor meget salt? Jaaaaa, en ske fuld.. Og det kan han ikke. Så men det kan du nu (Bilag 4:10). Jeg er bange, fordi jeg ikke helt ved hvad der sker og tror ofte at der sker noget, og dybest set, så sker der jo ikke noget. Men ja, den frie bevægelighed savner jeg meget (Bilag2:7) Jeg kan bestemt ikke have flere bolde i luften. Jeg plejer at sige, at jeg er typisk mand lige nu (Bilag 3:8) Familie systemet/parforholdet Hvem hjælper med hvad? Hvilke funktioner har den enkelte i familien og er der nogle ting, som tilhører den enkelte kønsrolle, men som ikke længere kan udføres? Hjerneskadens betydning for parholdet Nu skal du gøre op med dig selv, for du har ikke fået din mand tilbage, din mand er død, nu skal du gøre op med dig selv, om du kan leve med det, du har fået i stedet for. Og hvis du ikke kan det, så er det nu du skal gå Fordi han er ikke den mand, som jeg giftede mig med. Der er en helt masse ordspil og ping pong, som vi har kunne køre i 30 år, det duer ikke længere (Bilag 5:1). Lige da det han kom hjem fra sygehuset, der kunne de jo finde på at ringe 3 gange om dagen for at se, om han var kvik nok til at tage telefonen. Ja, det var lige meget hvem det var. Min mor, min bror eller hans kone, så ringede de hele tiden til mig for at sikre sig, at jeg var rask eller at jeg ikke lå et eller andet sted (Bilag 5:14)

7 Da så jeg blev syg med hjerneskaden, holdte vi op med at have sex i 3 år. Og det var ikke noget vi kunne finde ud af at tale om, vi kunne ikke rumme det (Bilag 1:7). Så det var en kæmpe sejr og meget prikært og sjovt, at man kan have kendt hinanden i så mange år, og så stadig være lidt hæmmet på det punkt, fordi man føler at kroppen ikke er den helt samme og lidt ulækker og ikke kvindelig nok (Bilag 1:8). Hun lyner f.eks. min jakke om morgen fordi jeg ikke selv kan med en hånd (Bilag 1:6) Jeg har haft brug for at vide, at hvis jeg nogensinde skulle gå fra ham, så forlod jeg en, som godt kunne selv. Fordi ellers ville jeg aldrig nogensinde føle, at jeg var sammen med ham fordi jeg elsker ham, men føle at jeg ikke kunne forlade en mand, der ikke kunne selv (Bilag 3:20). Der er jo mange ting, som jeg ikke kan biddrage med, jeg kan ikke ordne haven eller slå søm i væggen. Der er sådan nogle ting (Bilag 2: 11). jeg føler nogle gange, at du undervurderer min intelligens selvom den er derinde et sted, men den ikke rigtig kommer ud. Jeg har en barriere af hjerneskaden som holder sig vejen for min store visdom i at komme rigtig ud. (Bilag 4:19). For mig var det et kæmpe chok, og livet bliver vendt på hovedet. Han var måske ikke rigtig klar over det, men det var et mareridt, simpelthen et mareridt (Ægtefælle Bilag 2:12)

8 Jaa, men jeg var jo så chokeret dengang, jeg havde måske behov for, at der var nogen fra kommunen, der kom til en og hjalp mig. Fordi det var frygteligt (hun begynder at græde og hendes stemme knækker). For man har ikke kræfter til at hjælpe sig selv. Det var frygteligt (Bilag 2:14) Ja før jeg blev hjerneskadet, var jeg meget dominerende og det var også mig der lavet langt det meste ift. Praktiske ting og skole arrangementer mv. men det er jeg ikke mere. Min mand er blevet nødt til at overtage mange af de ting jeg gjorde, f.eks at vaske gulve, fysiske ting som jeg ikke kan mere. Der er i høj grad ændret sig roller i familien (Bilag 1:6). Og jeg føler, at der bliver langt meget pres på mig, hvis der ikke kommer en. Så det er meget rart, at der lige kommer en engang i mellem og som kan tager over på nogle ting (Bilag 4:11) (ift. Bevilling af socialpædagogisk støtte. Vi er så forskellige, at jeg tror ikke han var et menneske, jeg ville være kærester med hvis det ikke var fordi jeg fik min hjerneskade. Ikke fordi han er et dårligt menneske. Men han var bare meget anderledes end mig. Han passede ind i det der med, at jeg ikke kunne overskue de sociale ting, fordi det var han heller ikke. Det var meget tomands hygge derhjemme. Og det havde ikke passet mig før (Bilag 3:11). Altså Martin og jeg er jo forskellige, og vi havde aldrig nogle sinde fundet hinanden, hvis det var, at jeg havde mødt ham inden. Jeg er blevet et bedre menneske af min hjerneskade, det er jeg. Det vil jeg gerne sige. (Bilag 4:4)

9 Afspejling / Fællesskab Ja, jeg har fået andre venner med en sen hjerneskade, og det er rart med en fælles baggrund. Man behøver ikke så meget fortælle om, hvordan man har det, det er indforstået. Det er f.eks. på Kilden, at jeg får det og med den gruppe jeg ser fra Kurshus, vi har et fællesskab. De forstår mig på en anden måde en pårørende måske gør (Bilag 1:6) Ægtefælle: Ja vi havde meget de samme værdier og den følelse af, at vi rummede hinandens forskelligheder og sygdomme. Det var rigtig rigtig dejligt. Informant :det med, at vi havde to ting, vi hver skulle tage hensyn til, det gav os en del forståelse. Ægtefælle: For mig var det også det der med, at jeg lige pludselig ikke var den mest syge i forholdet (Bilag 4:5) Anerkendelse Det skjulte handicap Svært at anerkende ting, man ikke kan se fysisk. Acceptering af nyt funktionsniveau Jeg gik til lægen og sagde, at jeg ville have en henvisning og han sagde, hvad fanden skulle jeg dog der, du er jo ikke syg på den måde (Bilag 3:3). Det er der nogle gange nogen, der siger til mig du kan da ikke være hjerneskadet, du er jo ikke dum. Men nu skal I huske, at hjerneskade ikke har noget med intelligens at gøre, det har noget med rigtig mange andre ting (Bilag 3:4). Vores barnebarn, ofte var hun ked af det når hun havde været her og så siger til hun til mig, bedstemor hvorfor er far altid så sur på mig. Jamen farfar er da ikke sur på dig, hvorfor siger du det? Fordi han svarer mig ikke når jeg vil fortælle ham noget. Og så gik det op for mig, at hvis de snakker til ham bag fra, så kan han ikke høre dem. Så jeg har

10 sagt, at hvis de vil i kontakt med ham, så skal de hive ham i armene (Bilag 5:13) Men sådan har det ikke været hele tiden, det har været noget, jeg har skulle lære. Det er først og fremmest at acceptere, hvad jeg kan og ikke kan. Og det tog i hvert fald 1 ½ års tid før jeg kunne acceptere (Bilag 1:2). Ja det har den. Især i den første fase, i den første halve års tid hvor jeg var depressiv, ked af det og gråd labil, der lukkede jeg næsten alle ude. Jeg kunne slet ikke rumme det. Så har jeg så åbnet op igen senere, men bestemt ikke som før, der var jeg meget mere omfavnende, og i dag er jeg mere følelsesmæssigt reserveret. Jeg har stadig nogle venner tilbage, men ikke så mange som tidligere (Bilag 1:5). Jamen det er jo genoptræning i at få hverdagen til at fungere. For mig var det meget psykologisk, jeg gik meget til psykolog deroppe. Fordi for mig har det handlet meget om at acceptere det og forstå det (Bilag 3:4). JA, det tror jeg. Jeg siger nogle gang, at det ville have været meget nemmere for mig, hvis jeg havde siddet i en kørestol fordi så ville de vide, at de skulle skubbe når vi skulle op ad en bakke. Jeg har sagt det i mange år, jeg har endda haft min søster med til pårørende kursus. Men det har ikke hjulpet (Bilag 3:13).

Bilag 3 Informant 3. (smalltalk inden interviewet)

Bilag 3 Informant 3. (smalltalk inden interviewet) Bilag 3 3 (smalltalk inden interviewet) Jeg skal i første omgang gøre opmærksom på anonymitet, da jeg vil lave et kort afsnit i forhold til præsentation af informanten, og om du vil sløres i det. Nej,

Læs mere

Bilag 1 Informant 1. Informant Det skal jeg nok

Bilag 1 Informant 1. Informant Det skal jeg nok Bilag 1 1 Hvordan har du det med anonymitet, for der er jo selvfølgelig mulighed for at sikre dig ved ikke at bruge dit rigtige navn i specialet, hvilken kommune du tilhører og andre oplysninger, der kan

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Bilag 5 Informant 5. Ægtefælle Jeg har fortalt det videre til ham.

Bilag 5 Informant 5. Ægtefælle Jeg har fortalt det videre til ham. Bilag 5 5 Jeg forklarede din kone lidt om specialet, da vi talte i telefon sammen i starten af januar, men jeg ved ikke, hvor meget hun har fortalt videre til dig? Jeg har fortalt det videre til ham. Ok,

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

At have en forælder med erhvervet hjerneskade

At have en forælder med erhvervet hjerneskade At have en forælder med erhvervet hjerneskade Her kan du læse om, hvordan man kan føle og tænke, hvis ens far eller mor har fået en hjerneskade. Vi fortæller om, hvilken hjælp din far eller mor kan få

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Bilag 2 Informant 2. (Small talk inden interviewets start med informant, informantens ægtefælle og interviewer)

Bilag 2 Informant 2. (Small talk inden interviewets start med informant, informantens ægtefælle og interviewer) Bilag 2 2 (Small talk inden interviewets start med informant, informantens ægtefælle og interviewer) Jeg skal i første omgang spørge ind til anonymitet, da jeg i opgaven ønsker at lave en kort beskrivelse

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019 JULIAN 98 LÆSERAKETTEN 2019 Band eller bande? HEIDI BREHM ANDREAS BECK Byens travle gader forsvinder langsomt bag ham, mens bilen kører op ad bjerget. Store træer omgiver vejen. Bilen holder ind ved den

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Bilag A: Interview med Annette

Bilag A: Interview med Annette Bilag A: Interview med Annette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 I: Da du valgte at du skulle igennem det her forløb valgte du så at benytte dig af en anonym eller en

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Død mand. Written By. Bruno Edelman

Død mand. Written By. Bruno Edelman Død mand Written By Bruno Edelman 51950968 1 INTRO En 8 mm film viser 2 farver i et glas vand blader sig og bliver til en. Mange hurtige og utydelige billeder. POV fra Erik som lille. Han leger med Mille.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Anne Lee, Senior konsulent, cand.scient.san., sygeplejerske. CAST, Syddansk Universitet Formål med undersøgelsen Hvordan hjemmetræning,

Læs mere

Velkommen til undervisning.

Velkommen til undervisning. Velkommen til undervisning. Udad reagerende adfærd er egentlig kontakt-rebusser et ønske om kommunikation (Nissen, M.) Adfærdsforstyrrelser er det demente menneskes rimelige reaktion på urimelige situationer

Læs mere

DANSK DYSTONIFORENING

DANSK DYSTONIFORENING DANSK DYSTONIFORENING Awereness uge Min dystoni historie MIN DYSTONI HISTORIE TAJA DANSK DYSTONIFORENING HAR I SAMARBEJDE MED DE ANDRE NORDISKE LANDE LAVET EN AWARENESS UGE I SEPTEMBER FOR AT SPREDE VIDEN

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

SCENE 2 - Institution

SCENE 2 - Institution SCENE 2 - Institution Vuggestuens garderobe. Lisbeth roder i glemmekassen. Pædagogen Paula kommer ind med en kande vand. Hun taler med engelsk accent. PAULA - Hej Lisbeth. LISBETH - Hej Paula, undskyld

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

Ronaldo, som spiller for Manchester United. Med et flot spring op over de store hollandske spillere headede han bolden i mål. Holland presser hårdt

Ronaldo, som spiller for Manchester United. Med et flot spring op over de store hollandske spillere headede han bolden i mål. Holland presser hårdt Min far dør Der er fjernsyn på stue fem. Det er dejligt, for så kan mor og jeg se fodbold. Der er EM, og det plejer jeg at se sammen med min far. Nu ser jeg det sammen med min mor, mens far ligger og sover

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på

Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på Navn: Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på Dato: Kapitel 2: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi har alle forskellige tanker og følelser og opfatter en situation på forskellige måder. Når vi bruger

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler!

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! 03. december 2017 Råd og viden fra fysioterapeuten Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant Foto: Scanpix/Iris Sind og krop

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER?

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? Få 3 tips til at overvinde de dumme vaner Martine Eskildsen Denne e-bog er lavet til dig, der gang på gang har forsøgt at ændre på dine vaner. Du siger ofte til

Læs mere

Koblingspunkter. Sammenhænge og samarbejde mellem skole og praksis. Charlotte Wegener, nov Fotos: Lisbeth Barfoed

Koblingspunkter. Sammenhænge og samarbejde mellem skole og praksis. Charlotte Wegener, nov Fotos: Lisbeth Barfoed Koblingspunkter Sammenhænge og samarbejde mellem skole og praksis Charlotte Wegener, nov. 2012 Fotos: Lisbeth Barfoed Vertikal læring Horisontal læring - Skabe koblingspunkter - Binde knuder Forebyggelse

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp + gangstativ

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Barnets udvikling af et sundt selvbillede Psykolog Ole Rabjerg

Barnets udvikling af et sundt selvbillede Psykolog Ole Rabjerg Barnets udvikling af et sundt selvbillede Psykolog Ole Rabjerg 2 statements 1. Du er en god forælder 2. Som forælder skal du hele tiden lære, først og fremmest af dine børn Tidligere: Kvinder havde langt

Læs mere

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup 10. december Polio 10. DECEMBER Det bliver en dårlig dag, jeg ved det. Det bliver en rigtig, rigtig dårlig dag. I dag skal vi til Højrup og stikkes. Vaccineres mod børnelammelse, eller polio som nogen

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere