Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret"

Transkript

1 Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Budget, regnskab og likviditet Godkendelse af Hjørring Vandselskabs takster for Udmøntning af særtilskudspulje for kommuner med vanskelige økonomiske 7 vilkår 4 Finansiering af 2 stillinger på Ydelseskontoret 10 5 Frigivelse af Anlægsrammer på SÆH-området for Frigivelse af anlægsrammer på FKB-området for Frigivelse af anlægsrammer på TMU-området for Frigivelse af anlægspuljer 2017 for skoler og dagtilbud 22 9 Løkkensvej, et byfornyelsesforsøg - frigivelse af midler Frigivelse af midler til modulvogntog Foreningen Yxengaard søger om forhøjelse og forlængelse af kommunegaranti Garantiprovision vedr. vandselskaber samt vandafledning ift. Hjørring 34 Vandhus 13 Boligselskabet AB, afd. 8 - garantivedståelse Vedståelse af kommunegaranti, Hirtshals Boligforening Hjørring Boligselskab afd. 13, anmodning om tilladelse til optagelse af 42 banklån til udskiftning af garageporte 16 Hjørring Boligselskab, afd. 5, tilladelse til optagelse af banklån til separatkloakering Godkendelse af tilslutning til KOMBIT's udbud af nyt IT-system til understøttelse 46 af valg 18 Overdragelse af Halvejen 3, 9850 Hirtshals - Tennisanlæg Procesplan for revision af Strategi for udvikling i landdistriktet i Hjørring 51 Kommune 20 Byjubilæer i 2018 og 2019, Hjørring og Hirtshals 54

2 Pkt. Tekst Side 21 Poulstruplund - delvis ændret anvendelse Borgermøder Valg til Ældrerådet i Hjørring Kommune for perioden Forslag til Hjørring Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik Psykologtilbud til unge - udmøntning budget Godkendelse af Beskæftigelsesplan Statsrevisorernes beretning om indsatsen for anbragte børn Forslag til Økonomiudvalgets handleplan for sundhedspolitikken for Eventuelt 80 Hjørring Kommune Side 2.

3 Side Ø Budget, regnskab og likviditet 2016 Sagsfremstilling Direktionen orienterer om aktuelle forhold vedr. budget, regnskab og likviditet med henblik på efterfølgende drøftelse. Bilag 1. Forbrugsrapport drift. 2. Faktisk gennemsnitlig Likviditet - pr. 30. november Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen.

4 Side S Godkendelse af Hjørring Vandselskabs takster for 2017 Resumé Hjørring Vandselskab A/S har fremsendt forslag til nye takster for Taksterne er holdt inden for den aftale, der blev indgået i forbindelse med takstfastsættelsen for Der skal tages stilling til, om man vil anbefale Byrådet at godkende takstforslaget. Sagsfremstilling Hjørring Vandselskab har 16. november 2016 fremsendt forslag til takster for Sammen med forslaget til takstblad er der fremsendt en oversendelsesskrivelse og budgetnotat for 2017 ( ). Jfr bilag 1-3. Af budgetnotatet fremgår det, at: 1. Takstaftalen fra 2014 fastholdes. Det vil sige, at Hjørring Vandselskab hvert år frem til 2020 får mulighed for at opkræve det samme provenu, som blev opkrævet i 2015, og at selskabet i hvert af årene omfordeler 3 % af driften til investeringer i fornyelse af anlæg ved at rationalisere driften. 2. Hjørring Kommune anmodede selskabet i 2016 om at udføre opgaver vedrørende: a) Implementering af vandplanen for Hjørring Nordøst, startende i b) Beskyttelse af grundvand gennem realisering af indsatsplaner fra c) Gennemførelse af klimasikring af Hjørring Midtby. d) Kloakering af sommerhuse Omkostningerne, der er forbundet med de fire opgaver, finansieres med en stigning i det årlige provenu på 3,880 mio. kr. foreløbigt frem til Beløbet er også indregnet i overslagsåret På baggrund af prisudviklingen er der indregnet en samlet prisstigning på 0,27 %. Denne er primært udmøntet ved at hæve de faste bidrag til kloakstik og driftsbidrag på vandtilslutning. Herudover påvirker indfasningen af trappemodellen det

5 variable vandafledningsbidrag. Det betyder, at afledning af spildevand i mængder fra m3 årligt stiger med 2,29 %, hvorimod hvis man afleder mere end m3 om året bliver prisen 2,46 % billigere. Hjørring Kommune Side 5. Alle øvrige takster er fastholdt på samme pris som i Hjørring Vandselskab følger i deres budgetlægning brancheorganisationernes anbefalinger i forhold til faste afgifter. Det betyder en takststigning på ca 3 % på spildevand, og 15 % på drikkevand. Med disse takststigninger opnår Hjørring Vandselskab det aftalte provenue, som betyder, at de variable afgifter fastholdes fra 2016 til Administrationen gør opmærksom på, at det betyder, at storforbrugerne bliver favoriseret, da faste afgifter for dem betyder mindre end for de små forbrugere. Lovgrundlag Vandforsyningslovens 53. Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg mv. Økonomi Området er brugerfinansieret. Der er dog en afledt effekt på vejområdet, idet betalingen for afledning af vejvand er afhængig af selskabets investeringsniveau på spildevandsområdet. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Takstblad Oversendelse af budget Budgetnotat 2017.

6 Side 6. Direktionen indstiller, at der tages stilling til, om man vil anbefale Byrådet at godkende Hjørring Vandskabs takstblad for 2017 Historik Teknik- og Miljøudvalget , 7. december 2016: Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at taksterne for 2017 godkendes. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

7 Side S Udmøntning af særtilskudspulje for kommuner med vanskelige økonomiske vilkår Resumé Som en del af finanslovsaftalen for 2017 blev der 25. november 2016 fordelt en ny særtilskudspulje på 300 mio. kr. til kommuner med vanskelige økonomiske vilkår. Hjørring Kommunes andel af puljen er 20,3 mio. kr. Vedtagelse af finansloven for 2017 betyder samtidigt, at forudsætningerne i Hjørring Kommunes Budget 2016 om, at der i 2017 ville blive tilført yderligere midler til Sundhedscentret, ikke vil blive opfyldt. Sagsfremstilling Hjørring Kommunes andel af særtilskudspuljen på 300 mio. kr. til kommuner med vanskelige økonomiske vilkår er 20,3 mio. kr. Det anbefales af Hjørrings andel på 20,3 mio. kr. anvendes til at styrke likviditeten og/eller mindske behovet for lånoptag i Det anbefales i forlængelse heraf, at der i forbindelse med det ordinære møde i Økonomiudvalget den 18. januar 2017, gennemføres et temamøde med deltagelse af direktionen, hvor Økonomiudvalget får en redegørelse for det forventede anlægsforbrug i forhold til anlægsrammen, og hvor der vil være en gennemgang af kommunens låneportefølje. Dette temamøde kan tjene som grundlag for en drøftelse af hvorledes de 20,3 mio. kr. skal anvendes, herunder mulighederne i relation til overvejelserne om en eventuel fremrykning af Vrå Skole og andre mulige ændringer i investeringsoversigten for Finansloven 2017 viste, der ikke vil blive tilført yderligere midler til Sundhedscentret. Med vedtagelsen af Budget blev det besluttet at reducere sundhedscentrets budget med 1,9 mio. kr. jf. effektiviseringsrationale ved sammenlægningen af sundhedsfunktionerne i det nye sundhedscenter. Det var en forudsætning, at Økonomiaftale/Finanslov ville medføre finansiering til en række nye opgaver, og det blev besluttet, at såfremt der ikke ad denne vej tilføres mindst 1,9 mio. kr. genovervejes beslutningen. Det anbefales, at denne manglende finansiering dækkes via en tilsvarende andel af midlerne fra særtilskudspuljen, og at et tilsvarende beløb indarbejdes i rammen for perioden Alternativt er at Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget selv finder besparelser for et tilsvarende beløb inden for eget området.

8 Side 8. Endeligt betyder en udskydelse af udligningsreformen til 2019, at den forventede gevinst i 2018 på 8 mio. kr. som udgør en del af forudsætningerne for Budget ikke vil blive opfyldt. Det er endnu usikkert, hvorvidt der i 2018 som i 2017 atter vil blive udmøntet en særtilskudspulje, og hvad Hjørring Kommunes andel i givet fald bliver heraf. Økonomiudvalget bør på dette grundlag træffe beslutning om, hvorvidt den uopfyldte forudsætning for 2018 skal håndteres nu, eller om det skal afvente et mere sikkert planlægningsgrundlag for Lovgrundlag Styrelsesloven. Finansloven. Økonomi Se sagsfremstilling. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Kommunaldirektøren indstiller, at der meddeles en tillægsbevilling til merindtægten på 20,3 mio. kr. fra særtilskuddet til de generelle tilskud at der meddeles en tillægsbevilling på 1,9 mio. kr. til Sundhedscentret under sektor Sundheds- og ældreområdet. Tillægsbevillingen finansieres af merindtægten fra særtilskuddet på 20,3 mio. kr. at merindtægten fra særtilskuddet, eventuelt fratrukket de 1,9 mio. kr. til Sundhedscentret jf. punktet ovenfor, tilføres kassen at det besluttes, hvorvidt den uopfyldte forudsætning for 2018 om en gevinst på 8 mio. kr. fra udligningsreformen skal håndteres allerede nu

9 Side 9. Beslutning Økonomiudvalget indstiller at der i 2017 meddeles en tillægsbevilling til merindtægten på 20,3 mio. kr. fra særtilskuddet til de generelle tilskud at der i 2017 meddeles en tillægsbevilling på 1,9 mio. kr. til Sundhedscentret under sektor Sundheds- og ældreområdet. Tillægsbevillingen finansieres af merindtægten fra særtilskuddet på 20,3 mio. kr. at de resterende 18,4 mio. kr. tilføres kassen. At de 1,9 mio. kr. til Sundhedscentret under sektor Sundheds- og ældreområdet i forbindelse med budget 2018 indarbejdes for 2018 og frem ved en udvidelse af rammen for SÆH. At 1,9 mio. kr. af eventuelle yderligere midler fra økonomiaftale eller finanslov til nye sundhedsopgaver fra 2018 og frem som udgangspunkt tilføres kassen. at der ikke for nuværende ændres i budgetforudsætningerne for 2018.

10 Side S Finansiering af 2 stillinger på Ydelseskontoret Resumé Ydelseskontoret har i 2016 haft store problemer med at overholde den politisk vedtagne sagsbehandlingstid på ansøgninger om forsørgelsesydelser, hjælp i særlige tilfælde og andre væsentlige opgaver. Dette skyldes primært øgede arbejdsopgaver som følge af kontanthjælpsreformen, der er vedtaget for at gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark, og mere attraktivt at arbejde og bidrage til det danske samfund. De øgede opgaver er såvel engangsopgaver, varige sagsbehandlingsopgaver som tidskritiske opgaver, der går på tværs af Udbetaling Danmark og den kommunale myndighed. For at afhjælpe situationen har det været nødvendigt fra ultimo 2016 at ansætte to medarbejdere, hvilket vil koste Ydelseskontoret cirka 0,75 mio. kr. om året. Det foreslås, at ansættelserne i 2017 finansieres via midler fra den centrale flygtningepulje under Økonomiudvalget. Sagsfremstilling Ydelseskontoret har i 2016 udsendt mere end 3000 vejlednings-, partshøringsog afgørelsesbreve om nedsættelse til integrationsydelse, kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen, samt indberettet ændringerne i udbetalingssystemet. Fremadrettet skal disse opgaver udføres løbende, når der kommer nye borgere ind i systemet og når borgerne flytter internt i kommunen. Hertil kommer, at sagsbehandling af ansøgninger om hjælp til høje boligudgifter bliver tidskritisk i forhold til Udbetaling Danmarks sagsbehandling i forbindelse kontanthjælpsloftet. Endeligt skal supplerende integrationsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp, der udbetales efter optjeningsmåneden, manuelt flyttes tilbage til optjeningsmåneden i SKATs system. Ydelseskontoret afgav både medarbejderressourcer og lederressourcer til Integrationsteamet i den periode, hvor flygtningetilstrømningen var på sit højeste og hvor omfang og konsekvenser endnu var ukendte størrelser. Det er nu med til at lægge yderligere pres på opgaveløsningen på Ydelseskontoret. Ydelseskontores medarbejdere har siden juni været pålagt overarbejde for at nedbringe antallet af ansøgninger, således at borgerne kunne få den nødvendige og berettigede økonomiske hjælp.

11 For at afhjælpe situationen har det været nødvendigt fra ultimo 2016 at ansætte to medarbejdere. Finansieringen heraf foreslås tilvejebragt gennem en overførsel af cirka 0,75 mio. kr. fra den centrale flygtningepulje under Økonomiudvalget. Hjørring Kommune Side 11. Lovgrundlag Styrelsesloven. Økonomi Se sagsfremstilling. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser En godkendelse muliggør finansiering af 2 medarbejdere på Ydelseskontoret. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Økonomi- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller, Økonomiudvalget godkender, at ansættelsen af to medarbejdere på Ydelseskontoret finansieres fra flygtningepuljen. Bevillingsmæssigt bringes sagen på plads i forbindelse med Økonomirapport 1 (2017), hvor der ansøges om en tillægsbevilling til Ydelseskontoret på sektor Administrativ Organisation på 0,75 mio. kr. Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen.

12 Side Ø Frigivelse af Anlægsrammer på SÆH-området for 2017 Resumé Det foreslås, at Byrådet frigiver rådighedsbeløb afsat på investeringsoversigten for 2017 på Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet. Sagsfremstilling På Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalgets investeringsoversigt for 2017 er der afsat en række rådighedsbeløb i form af rammebeløb. Det drejer sig om rammebeløb vedr. vedligeholdelses af servicearealer på Ældrecentrene og vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet. Derudover er der rådighedsbeløb til reinvestering i køkkenudstyr, udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden samt pulje til videreførelse af omlægningsprojekter på det specialiserede socialområde. For en nærmere beskrivelse af vedligeholdelsesrammen vedr. servicearealer på Ældrecentrene og sammenhængen med beboernes finansiering af vedligeholdelse over huslejen henvises til bilag 1. Rammebeløbene på investeringsoversigten 2017: Vedligeholdelsesramme Ældre - servicearealer Rammen afsættes til løbende vedligeholdelse af ejendomme og anlæg på Ældrecentrenes servicearealer. Beløbet tager udgangspunkt i Teknik- og Miljøområdets vurdering af bygningstilstanden på centrene. Vedligeholdelsesramme Sundhed/Handicap Rammen afsættes til løbende vedligeholdelse af ejendomme på Sundhedsog Handicapområdet. Beløbet tager udgangspunkt i Teknik- og miljøområdets vurdering af nødvendige investeringer. 3,900 mio. kr. 2,700 mio. kr.

13 Reinvestering i køkkenudstyr For at opretholde en tidsvarende og rationel drift på køkkenområdet skal produktionsfaciliteterne vedligeholdes. Køkkenområdet er takstfinansieret og afskrivning af reinvesteringer indgår i takstberegningen. Udskiftning af udstyr i Tandplejen Af hensyn til en tidssvarende og rationel drift på tandplejen er der brug for en løbende vedligeholdelse/udskiftning af særligt tandplejeudstyr. Udskiftning af udstyr på Træningsenheden Der er løbende behov for at udskifte/opgradere nedslidte træningsredskaber på træningsområdet. En udbygning af "maskinparken" vil derudover gøre det muligt at udnytte nogle medarbejderressourcer mere rationelt pga. mulighed for større hold. Omlægninger på det specialiserede socialområde Pulje til videreførelse af omlægningsprojekter på det specialiserede socialområde. I 2017 skal puljen anvendes til etableringen af nye botilbud på Buen og Kristiansandsvej. Samlet 1,700 mio. kr. 0,370 mio. kr. 0,380 mio. kr. 1,500 mio. kr. 10,550 mio. kr. Hjørring Kommune Side 13. Det foreslås, at Byrådet frigiver det samlede rammebeløb på 10,55 mio. kr. således, at det overdrages til Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget at prioritere midlerne på projektniveau. Dette vil sikre bedre muligheder for at løse akutte problemer og efterkomme påbud med korte tidsfrister. Det foreslås ligeledes, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget bemyndiger Forvaltningen til at godkende reinvesteringer i køkkenudstyr samt udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden, da investeringerne på disse områder er en løbende proces over hele året. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse.

14 Økonomi De økonomiske konsekvenser er beskrevet i sagsfremstillingen. Hjørring Kommune Side 14. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Vedligeholdelse af Ældrecentrene. 2. SÆH Investeringsoversigt Direktionen indstiller, at Sundheds-, Ældre og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 3,900 mio. kr. til vedligeholdelse af Ældreområdets servicearealer, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,700 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,700 mio. kr. til reinvestering i køkkenudstyr, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,370 mio. kr. til udskiftning af udstyr i tandplejen, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,380 mio. kr. til udskiftning af udstyr i træningsenheden, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,500 mio. kr. til omlægninger på det specialiserede socialområde, at anlægsudgiftsbevillingen til vedligeholdelse af Ældreområdets servicearealer finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 3,900 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Ældreområdet afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 2,700 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet afsat på investeringsoversigten for 2017,

15 at anlægsudgiftsbevillingen til reinvestering i køkkenudstyr finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 1,700 mio. kr. til reinvestering i køkkenudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i tandplejen finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,370 mio. kr. til reinvesteringer i tandplejen afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i træningsenheden finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,380 mio. kr. til reinvesteringer i træningsudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i træningsenheden finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,380 mio. kr. til reinvesteringer i træningsudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til omlægninger på det specialiserede socialområde finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 1,500 mio. kr. til omlægninger på det specialiserede socialområde afsat på investeringsoversigten for 2017, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget indenfor ovennævnte rammebeløb bemyndiges til at prioritere midlerne på projektniveau, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget bemyndiger forvaltningen til at godkende reinvesteringer i køkkenudstyr samt udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden Hjørring Kommune Side 15. Historik Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget , 1. november 2016: SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

16 Side Ø Frigivelse af anlægsrammer på FKB-området for 2017 Resumé I budget 2017 er der afsat to anlægspuljer til vedligehold. Administrationen søger nu beløbene frigivet. Der skal tages stilling til, om anlægsmidlerne kan frigives. Sagsfremstilling På Fritids- Kultur- og Bosætningsudvalgets investeringsoversigt for 2017 er der afsat 2 rådighedsbeløb i form af rammebeløb. Det er rammebeløb vedrørende vedligeholdelse af FKB- bygninger og Hjørring Hallerne. Ved frigivelse af rammebeløbene, således at det er Fritids- Kultur og Bosætningsudvalget der kan disponere over puljerne, forkortes sagsgangen fra opståede behov på bygningerne, og til at der ligger en afgørelse om, hvorvidt der kan tildeles midler til udbedring. Dette vil sikre bedre muligheder for at løse akutte problemer og efterkomme påbud med korte tidsfrister. Rammebeløb på investeringsoversigten 2017: Ramme Beløb i mio. kr. Vedligehold FKB- bygninger 0,500 Vedligehold Hjørring Hallerne 1,100 Samlet 1,600 Vedligehold - FKB-bygninger Der er afsat et rammebeløb til løbende vedligehold og udviklings- /tilbygningsopgaver på bygninger under Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget. Puljen dækker ligeledes tilskud til mindre anlæg i foreninger og selvejende institutioner efter ansøgning. Vedligehold Hjørring Hallerne Der er udarbejdet en vedligeholdelsesplan for bygningerne under Hjørring Hallerne for de næste 15 år. Mange af bygningerne har en anseelig alder, og de har derfor i de kommende år brug for ekstra vedligehold. Dels for at opretholde den nuværende standard, men også for at imødekomme en tidssvarende standard. Der er derfor afsat 100 kr. pr. m 2, som dog er fratrukket de bevillinger, der er afsat på driftsbudgettet til vedligehold. Rammebeløbet fremtidssikrer de kommu-

17 nale bygninger og omfatter mindre projekter som renovering af tag, gulve, døre, vinduer, murværk mm. samt bygningernes tekniske installationer. Hjørring Kommune Side 17. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag Ingen. Direktionen indstiller, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,500 mio. kr. til vedligehold af FKB-bygninger, at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløbet på 0,500 mio. kr. i budget 2017 til vedligehold af FKB-bygninger, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,100 mio. kr. til Vedligehold af Hjørring Hallerne, at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 1,100 mio. kr. i budget 2017 til vedligehold af Hjørring Hallerne, og at Fritids- Kultur og Bosætningsudvalget bemyndiges til at prioritere midlerne på projektniveau Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 5. december 2016: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget anbefaler indstillingen.

18 Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Hjørring Kommune Side 18.

19 Side S Frigivelse af anlægsrammer på TMU-området for 2017 Resumé I budget 2017 er der afsat anlægspuljer til byforskønnelse og bygværker, og beløbene søges frigivet. Der skal tages stilling til, om man vil anbefale Byrådet at frigive anlægsmidlerne. Sagsfremstilling På Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt for 2017 er der afsat et rådighedsbeløb til projekterne byforskønnelse og bygværker i form af rammebeløb. Ved at frigive rammebeløbene, således at administrationen kan disponere over puljerne, sikres bedre muligheder for at løse akutte problemer, og efterkomme påbud med korte tidsfrister. Rammebeløb på investeringsoversigten 2017: Ramme Beløb i mio. kr. Byforskønnelse- nedrivningspulje 1,000 Bygværker 1,000 Samlet 2,000 Byforskønnelse- nedrivningspulje Indsatsen mod nedslidte bygninger i landdistriktet vedrører kondemneringer, nedrivninger og bygningsfornyelse af boliger i byer med under indbyggere og i landdistriktet. Indsatsen baserer sig på Kortlægning af omfang og handlemuligheder overfor nedslidte bygninger i landsbyer og landdistrikterne. Staten har for årene frem til 2020 afsat midler til en særlig målrettet byfornyelsesindsats i landområder og byer på mindre end indbyggere. Indsatsen kaldes landsbyfornyelse, og giver landkommunerne mulighed for at få refunderet udgifter til opkøb, nedrivninger og renoveringer af forfaldne huse. Kommunens udgifter refunderes med 70% fra den statslige ramme. Med en kommunal andel på 1,000 mio. kr. betyder det, at den samlede indsats i kommunen bliver på 3,333 mio. kr., hvoraf staten afholder de 2,333 mio.kr.

20 Bygværker I forbindelse med kommunens broer og underføringer under veje, er der oparbejdet et efterslæb på udbedring af skader. Skaderne spænder fra mindre reparationsarbejder til større arbejder. Det er vigtigt, at disse reparationsarbejder udføres, inden de forværrer tilstandene på bygværkerne, hvilket fordyrer reparationerne, og på sigt kan medføre svigt i bygværkerne. Hjørring Kommune Side 20. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag ingen. Direktionen indstiller, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 3,330 mio. kr. til Byforskønnelse, at anlægsudgiftsbevillingen dels finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 1,000 mio. kr. i budget 2017 til byforskønnelse, og dels ved tilskud fra staten på 2,333 mio. kr., at der meddeles en anlægsindtægtsbevilling på 2,333 mio. kr. vedrørende refusion fra staten, at refusionen frigives til finansiering af byforskønnelse, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,000 mio. kr. til bygværker, og at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 1,000 mio. kr. i budget 2017 til bygværker

21 Historik Teknik- og Miljøudvalget , 7. december 2016: Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Hjørring Kommune Side 21. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

22 Side G Frigivelse af anlægspuljer 2017 for skoler og dagtilbud Resumé Der søges frigivet 4,700 mio. kr. til renovering af skoler og 2,500 mio. kr. til renovering af dagtilbud til senere prioritering af Børne- og Undervisningsforvaltningen. Projekterne finansieres af de afsatte midler på Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets anlægsbudget 2017, Skoler - fællespulje og Fællespulje, AT mv. dagtilbud. Sagsfremstilling Byrådet har i anlægsbudgettet for 2017 afsat fælles midler til renovering af skoler og dagtilbud herunder efterkommelse af myndighedspåbud fra f.eks. Arbejdstilsynet eller Fødevarestyrelsen. På dagtilbudsområdet skal midlerne desuden dække udgifter til indretning af køkkener i de tilfælde, hvor bestyrelsen på den enkelte institution vælger frokostordning. Til skoler er der i 2017 afsat 4,700 mio. kr. og til dagtilbud er der afsat 2,500 mio. kr. Midlerne søges frigivet samlet, således at det overdrages til Børne- og Undervisningsforvaltningen at prioritere midlerne jf. Administrative procedurer vedr. fællespuljer på Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område, som det er besluttet på udvalgets møde den 8. juni Midlerne skal gå til større projekter, der ikke kan indeholdes i skolernes eller institutionernes egen driftsøkonomi. En hurtig sagsbehandling og beslutningsproces er i denne forbindelse hensigtsmæssig, idet der ofte er korte tidsfrister f.eks. for efterkommelse af påbud fra Arbejdstilsynet og Fødevarestyrelsen. Procesmæssigt vil Børne- og Undervisningsforvaltningen prioritere og beskrive projekterne, den interne bygherrerådgivning i Teknik- og Miljøforvaltningen eller en privat rådgiver varetager bygherrerådgivningen og opgaverne bliver udbudt jf. de retningslinjer, der fremgår af Byrådets til enhver tid gældende beslutning om organisering, udbud og økonomistyring i forbindelse med byggeopgaver. Forvaltningen bemyndiges til at indgå entreprisekontrakterne. Denne frigivelsessag behandles i Direktionen den 29. november 2016, på Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget den 5. december 2016, i Økonomiudvalget den og i Byrådet den 21. december 2016.

23 Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Hjørring Kommune Side 23. Økonomi Der er i anlægsbudgettet for 2017 afsat 4,700 mio. kr. til Fællespulje skoler og 2,500 mio. kr. til Fællespulje dagtilbud. Anlægsbevillingen prioriteres senere jf. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets beslutninger om administrative procedurer vedr. fællespuljer på Børne-, Skoleog Uddannelsesudvalgets område af 8. juni Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler: at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 4,700 mio. kr. til renovering af skoler mv., at anlægsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 4,700 mio. kr., Skoler - fællespulje, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,500 mio. kr. til renovering af dagtilbud mv., at anlægsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 2,500 mio. kr., Fællespulje, dagtilbud, at projekterne prioriteres og gennemføres som beskrevet i sagen, at anlægsarbejderne udbydes jf. Byrådets til enhver tid gældende beslutninger om organisering, udbud og økonomistyring i forbindelse med byggeopgaver og at forvaltningen bemyndiges til at indgå entreprisekontrakterne

24 Side 24. Historik Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget , 5. december 2016: Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingen. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

25 Side Ø Løkkensvej, et byfornyelsesforsøg - frigivelse af midler Resumé Hjørring Kommune har igangsat et fireårigt byudviklingsforsøg med fokus på Løkkensvej. Forsøget løber fra 2015, og for hvert forsøgsår er der afsat 0,800 mio. kr. på anlægsbudgettet. Midlerne for 2016 ønskes frigivet, og der skal tages stilling til, om man vil anbefale Byrådet at frigive anlægsmidlerne. Sagsfremstilling Med det stigende fokus på landdistrikter, der oplever fraflytning, faldende huspriser og lukkede butikker, er der også kommet fokus på, hvordan man bedst muligt skrumper landsbyer under hensyntagen til stedet og ikke mindst dem, der bor der. Staten afsatte derfor sidst i 2014 midler til forsøgsprojekter, der skulle afprøve nye metoder til at planlægge og gennemføre strategisk tilpasning af mindre byer i samarbejde med borgerne og andre involverede parter. Hjørring Kommune søgte midler til forsøgsprojektet Løkkensvej Lev godt, lad det gro og modtog i december 2014 tilsagn om, at ansøgningen var imødekommet. Projektet Løkkensvej Lev godt, lad det gro Forsøgsprojektet løber over fire år og har i princippet hele Løkkensvej og opland som forsøgsområde. I projektperioden skal der, i samarbejde med beboere, landbrug, foreninger osv. afprøves metoder og redskaber til at gøre strækningen, og ikke mindst landsbyerne langs den, kønnere, grønnere og mere attraktive. Hovedidéen i projektet er at lade to problematikker blive hinandens løsning: på den ene side vejkantslandsbyernes forfald på grund af manglende attraktivitet, og på den anden side den omgivende naturs manglende biodiversitet. Ved at rydde op i bygningsmassen gives der plads til naturen og ved at øge værdien og mængden af natur, øges også landsbyernes attraktivitet. Når projektet afsluttes, er det forventningen, at der foreligger et katalog af veldokumenteret materiale, som beskriver redskaber, metoder og principper for en langsigtet, lokalt forankret, omdannelsesproces fra nedslidt landsby til attraktivt og naturrigt landboskab.

26 Næste skridt Der forestår nu et meget konkret arbejde, hvor der primært skal arbejdes for opkøb og nedrivning af en række ejendomme, og i samarbejde med borgerne aftales fremtidig brug og drift, i dialog med specifikke landmænd og lodsejere findes måder at øge naturkvaliteten langs Løkkensvej på. Her kunne f.eks. græsningslaug, stier, ny beplantning og anlæg af søer være temaer, og holdes fortsat åben dialog med samarbejdspartnere som borgere, grundejere, Ministerium, Vejdirektorat, forsyningsvirksomheder, finansieringsinstitutter mv. Hjørring Kommune Side 26. Uddybende materiale om projektstatus og visionsplan kan ses i henholdsvis bilag 1 og bilag 2. Lovgrundlag Lov om Kommuners styrelse. Lov om Byfornyelse og udvikling af byer. Økonomi Projektet har et samlet budget på 7,500 mio. kr. Frigivelsestakten for de fire bevillingsår ser således ud: Bevillinger mio.kr. Søges frigivet i Anlægsbudget ,800 0,800 Anlægsbudget ,800 0,800 Anlægsbudget ,800 0,800 Anlægsbudget ,800 0,800 Tilsagn fra staten, total 4,300 4,300 I alt 7,500 5,100 0,800 0,800 0,800 I anlægsbudget 2016 er der afsat 0,800 mio. kr. til Løkkensvej Lev godt, lad det gro, som med denne sag søges frigivet. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Projektet har som medfinansiering indregnet en personaleressource svarende til knap ½ årsværk pr. år i projektperioden.

27 Side 27. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Med projektet tages skridt, der kan medvirke til at øge såvel den fysiske som mentale sundhed for borgere langs Løkkensvej. Bilag 1. Status for Løkkensvejprojektet, november Folder om Visionsplan for Løkkensvej, foråret Direktionen indstiller, at projekt Løkkensvej forsætter på de tidligere godkendte vilkår, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling for 2016 på 0,800 mio. kr. til projekt Løkkensvej, og at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 0,800 mio. kr. i budget 2016 til Løkkensvej Historik Teknik- og Miljøudvalget , 7. december 2016: Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

28 Side G Frigivelse af midler til modulvogntog Resumé På investeringsoversigten , er der afsat 0,500 mio. kr. til "Udvidelse af vejanlæg - modulvogntog". Der skal tages stilling til, om man kan anbefale Byrådet at frigive 0,500 mio. kr. til igangsætning af anlægsarbejde til udbedring af vejanlæg. Sagsfremstilling På investeringsoversigten , er der afsat 0,500 mio. kr. til at forberede dele af det offentlige vejsystem til modulvogntog. Administrationen oplever en stigende efterspørgsel blandt erhvervsvirksomheder for at kunne transportere varer ved hjælp af modulvogntog. Transport med modulvogntog kræver mere plads en almindelig transportformer, hvorfor det ofte er nødvendigt med sideudvidelser, særligt i kryds. Administrationen har gennem et stykke tid, været i dialog med Vendelbo Spedition, der er beliggende i industriområdet på Sprogøvej i Hjørring. Vendelbo Spedition har efterfølgende fremsendt ansøgning om adgang for modulvogntog. Derved er der mulighed for at kunne sende større ordrer afsted på samme tid, og antallet af mindre kørsler kan således reduceres. Transporterne kommer via motorvejen, og kører af/på ved Hjørring C, for derefter at skulle rundt i første rundkørsel på Frederikshavnsvej. Vejanlæggene er blevet screenet i forhold til eventuelle problemområder der skal udbedres, inden vejene kan godkendes til modulvogntog (se bilag 1 - screeningsrapport). Screeningsrapporten viser, at der er enkelte lokaliteter, hvor det er nødvendigt at udvide vejen. Administrationen vurderer, at en udvidelse af det offentlige vejanlæg for at kunne trafikere Sprogøvej med modulvogntog, vil styrke hele industriområdet, og gøre området mere attraktivt for andre transporttunge virksomheder. Midlerne til mo-

29 dulvogntog søges således frigivet, så projekteringen af anlægget kan påbegyndes. Hjørring Kommune Side 29. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse 40. Økonomi Der er på investeringsoversigten afsat 0,500 mio. kr. til "Udvidelse af vejanlæg - modulvogntog". Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Transport med større køretøjer med større lastkapacitet, kan have en gavnlig effekt på CO2 udledning, da antallet af transporter kan reduceres. Bilag 1. Screeningsrapport. Direktionen indstiller, at man anbefaler Byrådet at påbegynde projektering og udbedring af vejanlæggene, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,500 mio. kr. til udvidelse af vejanlæg for modulvogntog, og at anlægsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr. fra "Udvidelse af vejanlæg - modulvogntog" Historik Teknik- og Miljøudvalget , 7. december 2016: Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

30 Side Ø Foreningen Yxengaard søger om forhøjelse og forlængelse af kommunegaranti Resumé Foreningen Yxengaard søger om en forhøjelse og en forlængelse af kommunegaranti. Der er tidligere givet en garanti på kr. på Byrådets møde den 26. juni Sagsfremstilling Foreningen Yxengaard har i 2014 søgt om en kommunegaranti på op til kr. til etablering af et permanent kulturcenter/læringsrum for samarbejde og opbygning af synergieffekter mellem interesseorganisationer, virksomheder og individuelle aktører indenfor temaet undervisning, rollespil, håndværk, historie, naturformidling, sund livsstil i bevægelse og lokale arbejdspladser. Byrådet vedtog på sit møde den 26. juni 2014 at yde en kommunegaranti for mellemfinansiering af projektet i perioden juli 2014 til december 2015, idet der ved projektets udløb var givet tilsagn fra Hjørring Kommune og LAG om finansiering af den samlede udgift. I Byrådets indstilling var der mulighed for at forlænge kommunegarantien, såfremt LAG's udbetaling først skete efter årsskiftet - altså i I december måned 2015 blev der givet en forlængelse af kommunegarantien til udgangen af december måned 2016, idet LAG-midlerne vedrørende det ansøgte projekt endnu ikke var kommet til udbetaling. Da Foreningen fik udbetalt de omtalte LAG-midler primo 2016, burde Foreningen have indfriet og lukket kassekreditten. Foreningen Yxengaard har ultimo november 2016 henvendt sig igen med ønske om at kreditten forlænges og forhøjes, da der i løbet af 2016 er igangsat en fase 2 af projektet. Ønsket fremkommer idet foreningen har benyttet den eksisterende kassekredit til mellemfinansiering af projektets fase 2, på trods af, at der ikke er ansøgt om kommunegaranti til denne del af projektet. Samtidig er mellemfinansieringsbehovet større i denne 2. fase. Der er udarbejdet et budget over fase 2 (vedlagt som bilag), der viser en yderligere udgift på kr. Fase 2 er fuldt finansieret med kr. i tilskud fra Friluftsrådet og puljen til Lokale Grønne Partnerskaber (Naturstyrelsen),

31 kr. fra NST Vendsyssel og de resterende kr. er værdien af frivillige arbejdstimer. Hjørring Kommune Side 31. Udbetaling af midlerne fra Lokale Grønne Partnerskaber og Friluftsrådet sker først når projektet er færdiggjort primo september Foreningen Yxengaard søger derfor om en yderligere forlængelse af projektet til oktober 2017, og samtidig en forhøjelse af kommunegarantien fra kr. til kr. Økonomiudvalget besluttede på møde den 2. oktober 2013, at Økonomiudvalget var villig til at yde garanti for kreditter til projekter, der har modtaget tilsagn om støtte fra matchningsmidler. Økonomiudvalget ønsker dog alene, at meddele kommunal garanti for kreditter til projekter, der har modtaget tilsagn om støtte fra matchningsmidler efter en individuel vurdering under hensyntagen til projektets økonomiske situation og risiko. Der er i denne sag ikke tale om matchningsmidler, men om tilskud fra Puljen til Lokale Grønne partnerskaber og Friluftsrådet. Foreningen Yxengaard har iværksat fase 2 af projektet og har på nuværende tidspunkt anvendt ca kr. af budgettet. Det har kun kunnet lade sig gøre, ved foreningens fortsatte anvendelse af kassekreditten efter at de tidligere tilskud fra LAG og Hjørring Kommune er udbetalt og indsat på kassekreditten. Denne fortsatte anvendelse ligger udover Byrådets godkendelse af kommunegaranti for projektet. Den nuværende kassekredit udløber den 20. december Såfremt Økonomiudvalget ikke ønsker at forlænge og forhøje kommunegarantien, mister Yxengaard det tilskud på kr. de allerede har tilsagn om, og Hjørring Kommune hæfter for kassekreditten på kr. Samtidig vil projektet ikke kunne færdiggøres. Lovgrundlag LBK nr af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. Økonomi En yderligere kommunegaranti på kr. så den samlede kommunegaranti udgør kr. medfører en økonomisk risiko for Hjørring Kommune, såfremt låntager ikke er i stand til at indfri kreditten til det planlagte tidspunkt. Risikoen i det konkrete projekt vurderes dog yderst begrænset, idet projektet er fuldt finansieret af diverse støttemidler.

32 Desuden har Hjørring Kommune en interesse i at projektet færdiggøres, da der ellers vil være et økonomisk tab for kommunen på kr. Hjørring Kommune Side 32. Kommunegarantien udløser ikke deponeringspligt, da den første kommunegaranti er etableret i oktober 2014 og projektet skal stå færdigt i september Forlængelsen af kommunegarantien holder sig stadig indenfor de 3 år, som kommunen har mulighed for at yde uden at det udløser deponeringspligt. I forbindelse med afslutning af projektet i 2017, skal Foreningen Yxengaard aflægge regnskab til Naturstyrelsen og Friluftsrådet før udbetaling kan ske. Projektet forventes færdigt i september 2017, og kommunegarantien udløber i oktober 2017 (uden mulighed for forlængelse). Såfremt udbetaling af tilskud fra Naturstyrelsen og Friluftsrådet først sker efter kredittens udløb, kan Hjørring Kommune blive nødt til at indfri den kommunegaranterede kredit på op til kr., indtil tilskuddene bliver udbetalt. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Budget vedr. Yxengaard. Økonomi- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller, at Økonomiudvalget tager stilling til om Foreningen Yxengaard tilbydes en forlængelse af kommunegarantien til oktober 2017 uden mulighed for forlængelse, og at Økonomiudvalget tager stilling til om kommunegarantien forhøjes fra de nuværende kr. til kr. Kommunegarantien er allerede etableret i kommunekredit at Økonomiudvalget overfor Foreningen Yxengaard indskærper, at en kommunegaranti kun gælder ift. det ansøgte projekt. og at foreningens fortsatte anvendelse af en kommunegaranteret kassekredit til andre formål, end det ansøgte er uacceptabel at såfremt Økonomiudvalget imødekommer Foreningen Yxengaards ønske om forlængelse og forhøjelse af kommunekreditten, og udbetaling af

33 tilskud fra Naturstyrelsen og Friluftsrådet til finansiering af projektet først sker efter kredittens udløb i oktober 2017, indfries den garanterede kredit ved et kassetræk, hvorefter Foreningen Yxengaard forpligter sig til at udbetale tilskuddene til Hjørring Kommune Hjørring Kommune Side 33. Beslutning Sagen blev taget af dagsordenen.

34 Side Ø Garantiprovision vedr. vandselskaber samt vandafledning ift. Hjørring Vandhus Resumé Hjørring Kommune skal jf. den nye vandsektorlov opkræve garantiprovision for eksisterende garantier stillet til Hjørring Vandselskab og kommunens øvrige vandværker. Derudover skal Hjørring Kommune med tilbagevirkende kraft til 2012 betale vandafledningsafgift vedr. Hjørring Vandhus til Hjørring Vandselskab. Sagsfremstilling Garantiprovision: Af den nye vandsektorlov fremgår det entydigt, at kommunen skal opkræve et vederlag for meddelelse af lånegaranti til et vandselskab. Vederlaget skal fastsættes på markedsvilkår. Lovændringen tolkes således, at Byrådets beslutning af 30. marts 2011 om ikke at opkræve garantiprovision for garantier meddelt før denne dato anses som værende i strid med lovgivningen. På den baggrund skal der påbegyndes opkrævning af garantier meddelt til vandselskaber før 30. marts 2011, hvilket primært berører Hjørring Vandselskab, men også marginale opkrævninger hos Em Vandværk samt Stenhøj Vandværk. Byrådet besluttede d. 26. marts 2015 at opkræve garantiprovision ved meddelelse af lånegaranti til forsyningsselskaber ud fra et vejledende sats på 0,75%. Det bemærkes i den sammenhæng, at sektorlovgivningen for forsyningsområdet indeholder regler om modregning i det kommunale bloktilskud ved afståelse af eller udlodning fra forsyningsvirksomhederne. Såfremt selskabet til kommunen betaler en garantiprovision, der er højere end markedsprisen, kan dette efter omstændighederne anses for en udlodning fra selskabet til kommunen og således medføre registreringspligt og modregning i bloktilskuddet. Efter praksis vil kommunen derimod ikke blive modregnet, såfremt garantien stilles på markedsvilkår. Det vurderes, at risikoen ved at stille garanti for lån til vandselskaber er lavere end til varmeforsyningsvirksomheder. Årsagen er, at hvor forbrugerne af varme-

35 forsyningen kan vælge alternative kilder til varme såsom jordvarme, varmepumpe mv. hvis prisen på varme fra en forsyningsvirksomhed bliver for høj, er det for vandforsyningen usandsynligt, at en tilsluttet forbruger vil vælge en alternativ kilde til levering og afledning af vand uanset om prisen stiger betragteligt. Vandselskaberne har således et mere naturligt monopol, og dermed er risikoen for at et vandselskab ikke kan få dækket sine omkostninger vurderes således lavere end for en varmeforsyningsvirksomhed. På den baggrund indstilles det, at opkræve en lavere sats på 0,5% af restgælden ultimo året for garantier meddelt til vandselskaber. Dette gælder også den eksisterende garanti meddelt til Vejby- Smidstrup Vandværk, der i dag betaler 0,75% i garantiprovision. Hjørring Kommune Side 35. Udover en fremadrettet opkrævning af garantiprovision for eksisterende vederlagsfrie garantier, stiller vandsektorloven skærpede krav ift. at opkræve garantiprovision bagudrettet. Det indstilles derfor, at der opkræves garantiprovision for perioden for de vederlagsfrie garantier, der er i denne periode har været stillet for lån optaget af vandselskaber. Ved opkrævning på 0,5% af restgælden ultimo året for vandselskaber for perioden vil garantiprovisionen at udgøre nedenstående: Tabel 1: Garantiprovision for vederlagsfrie garantier meddelt til vandselskaber i perioden fordelt på selskab, kr. Hjørring Vandselskab Em Vandværk Stenhøj Vandværk I alt Vandafledning vedr. Hjørring Vandhus: Hjørring Vandhus har været drevet ud fra en forudsætning om fritagelse fra vandafledningsbidrag. I 2016 blev det meddelt, at denne fritagelse var ophørt, og at der skulle betales vandafledningsbidrag med tilbagevirkende kraft til Hjørring Kommune skal som følge heraf betale 2,139 mio. kr. til Hjørring Vandselskab. Det er beregnet, at der fremadrettet årligt kan forventes en udgift til vandafledning for Hjørring Vandhus på 0,700 mio. kr., hvilket fra 2017 og frem er indarbejdet i budgettet.

36 Lovgrundlag Vandsektorloven. Hjørring Kommune Side 36. Økonomi Der er ikke budgetlagt med hverken indtægten for garantiprovision eller udgiften til vandafledning. Mht. de bagudrette krav er det aftalt med Hjørring Vandselskab, at Hjørring Kommune kan opkræve nettobeløbet på 1,332 mio. kr. Indtægten fra Garantiprovision vil for 2017 udgøre ca. 0,600 mio. kr., såfremt Hjørring Vandselskab ikke omlægger eller indfrier lån. Garantiprovision vil falde løbende som restgælden reduceres. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Økonomi- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller, at der fremadrettet opkræves garantiprovision på 0,5% af restgælden ultimo året for eksisterende garantier stillet til Hjørring Vandselskab, Em Vandværk og Vejby-Smidstrup Vandværk at der opkræves garantiprovision på 0,5% af restgælden ultimo 2012, 2013, 2014, 2015 og 2016 for garantier, der i denne periode har været stillet vederlagsfrit for vandselskaber i hen hold til sagsfremstillingens tabel 1 at Hjørring Kommune modregner det skyldige beløb på 2,139 mio. kr. til Hjørring Vandselskab for vandafledningsafgift vedr. Hjørring Vandhus at Hjørring Kommune dermed netto opkræver 1,332 mio. kr. fra Hjørring Vandselskab ift. hhv. garantiprovision for perioden samt vandafledningsafgift vedr. Hjørring Vandhus at nettoindtægten samt den fremadrettede indtægt fra garantiprovisionen tilgår kassen

37 Side 37. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.

38 Side Ø Boligselskabet AB, afd. 8 - garantivedståelse Resumé Fra Realkredit Danmark foreligger anmodning om vedståelse af kommunegaranti vedr. Boligforeningen AB. Sagsfremstilling Realkredit Danmark anmoder i forbindelse med omlægning af lån i Boligforeningen AB, afd. 8., Kristiansandsvej 4, Hjørring, Hjørring Kommune om vedståelse af garantier for 28,57% på lån, opr kr. til Realkredit Danmark og 100% på to lån, opr kr. og kr. til Nykredit. Kommunen skal samtidig godkende selve omlægningen. Der sker i forbindelse med omlægningen ikke løbetidsforlængelse, og der bliver ikke udbetalt provenu. Det nye lån er et kontantlån med løbetid på 15 år. Nuværende Lån Nyt Lån Hovedstol, kr Kursværdi Omkostninger Provenu af nyt lån Obligationsrestgæld Kursværdi Omkostninger v. indfrielse. 750 Samlet udgift v. indfrielse Månedlig ydelse Samlede ydelsers nutidsværdi Renteprocent 2,6520 1,1568 ÅOP er ikke oplyst Det er ved beregningerne forudsat, at det gamle lån indfries pr efter pari-opsigelsesmetoden.

39 Med henblik på, ikke at pådrage sig et rådgiveransvar, bør kommunen ikke forholde sig til, hvilket lån boligselskabet vælger. Hjørring Kommune Side 39. Lovgrundlag Lov om almene boliger, 29. By- og boligministeriets bekendtgørelse om frivillig konvertering af 11. april Økonomi Værdien af Hjørring Kommunes lånegarantier på matriklen udgjorde pr. 31. december ,324 mio. kr. og forudsættes fortsat på uændrede vilkår. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Anmodning om vedståelse af garanti fra Realkredit Danmark. Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget godkender lånekonverteringen, herunder vedstår kommunens garantier, der således fortsætter uændret Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen.

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 19:40 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 21:20 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 01.11.00-P00-1-14

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale 469, 4. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 6. oktober 2010.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 6. oktober 2010. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 6. oktober 2010 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume Århus Byråd tiltrådte den 16. december 2009 indstilling om overtagelsesbalance

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale B - 6 sal - Jobcentret - benyt indgang v/ydelseskontoret Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 10:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Halvårsregnskab 2017 August 2017

Halvårsregnskab 2017 August 2017 Halvårs August Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau 4 Kommuneoplysninger

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:45 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 19:45 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 14-02-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Fraværende: Gunnar Nielsen ankom kl. 16.06 efter behandlingen af pkt. 26

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: 09.08.24-P16-1-11

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger 1 of 5 Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger Sagsnr.: 15/1926 Sagen afgøres i: Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) Resumé Syddjurs Kommune har modtaget andel i Landsbypuljen 2015

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 10.04.2012 i Borgmesterens Mødelokale Efterfølgende møde med Esbjerg Idrætsråd SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Fornyet behandling af ansøgning fra Kultur

Læs mere

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 28. august 2012. Mødetidspunkt: 17:00

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 28. august 2012. Mødetidspunkt: 17:00 Ekstraordinært møde Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Mette Søndergaard

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling Notat til Økonomiudvalget Målsætning for gældsudvikling Finansielle strategi I kommunens finansielle strategi fastlægges generelle retningsliner i forbindelse med låneoptagelse og pleje af kommunens låneportefølje.

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: 27.00.00-P00-2-16

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:20 Mødested: Femhøje Idrætscenter, Lokale 6 Fraværende:

Læs mere

Kulturudvalget

Kulturudvalget - 3. Budgetforslag 2014-2017 Sagsnr.: 13/16079 Sagsansvarlig: Rasmus Gade SAGSFREMSTILLING Ved Kulturudvalgets sidste behandling af budgetforslag 2014-2017 drøftes følgende emner: - Forslag til driftsbudget

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget Anlæg

8. Landdistriktsudvalget Anlæg 8. Landdistriktsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 8. Landdistriktsudvalget Skattefinansieret anlæg Pulje til indsats mod dårlige boliger... 3 Pulje til byfornyelsesprojekter... 4 Forsøgsprojekt Hald...

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 28-10-2015 Mødetid: 09:00 11:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Henrik Jørgensen og Peter Carlsen. Fraværende: Referent: Punkt 1. Referat

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:45 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 15:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 222, 2. sal, Hjørring

Læs mere

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016 Halvårs Hjørring Kommune August Halvårs Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau

Læs mere

Bilag 5: Politiske handlemuligheder

Bilag 5: Politiske handlemuligheder Haderslev Kommune Økonomi & Løn - Fælles stabe Bygning C, Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342711 / 23720311 slor@haderslev.dk 15-08-2017 Sagsident: 17/10069 Sagsbehandler:

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Likviditeten. pr. 31. maj Opgørelse og prognose. Region Midtjylland

Likviditeten. pr. 31. maj Opgørelse og prognose. Region Midtjylland Likviditeten pr. 31. maj 2010 Opgørelse og prognose Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. LIKVIDITETSOPGØRELSE... 3 Månedlig likviditetsopgørelse...3 Kassekreditreglen...3 2. SKØN FOR GENNEMSNITSLIKVIDITETEN...

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 6 04.21.05-P20-1-10 4. Byens Hus i Vrensted - status og frigivelse af bevilling Resumé Der foreligger en status på projektet Byens Hus i Vrensted og Økonomiudvalget skal tage stilling til bevilling

Læs mere

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Tabel 1 SÆH udvalget Vedtaget Budget Overførsel fra 2017 til Ompl. + Till.bev. Korrigeret budget i mio. kr. Regnskab Afvigelse korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug

Læs mere

Budget anlæg. Teknik- og Miljø. Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag

Budget anlæg. Teknik- og Miljø. Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag Budget 2019-2022 anlæg Teknik- og Miljø Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag Budget 2018-2021 Anlæg 2018-2021 senere Helhedsindsats i Hirtshals 3.000 2.500 0 0 0 Byforskønnelse generel

Læs mere

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale Hjørring Kommune 15. marts 2017 Låneramme- og deponeringsopgørelse for 2016 Rulning fra 2015 til 2016 af lånedispensationer: a) Lånedispensation på det borgernære område Byrådet besluttede på møde den

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 15:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Lundgården, Stadionvej, 9760 Vrå Fraværende:

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning Dette notat omhandler regelsættet for kassebeholdningen, hvilke disponeringer der er i Fredensborg Kommunes kassebeholdning og de heraf følgende betragtninger

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2019 Med overslagsåreme 2020-2022 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen.

Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen. Byrådet godkendte den 25. maj 2011 et program for områdefornyelse i Felsted. Socialministeriet har givet tilsagn om støtte. Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen.

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Tirsdag den 30-08-2011. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Tirsdag den 30-08-2011. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 18:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Budget 2012-2015 - opfølgning på budgetseminar, udmelding af rammer m.v. 533 Underskriftsside

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15.30 Mødested: Mødelokale 122, 1.

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2018 Med overslagsåreme 2019-2021 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:15 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Ekstraordinær dagsorden

Ekstraordinær dagsorden Ekstraordinær dagsorden Økonomiudvalget Tid Onsdag den 27. maj 2015 - kl. 15:40 Sted Møde udenfor rådhuset, Skallebølle skole Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2.

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2018-2021 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 10:00 Mødet afsluttet: kl. 13:45 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget I mio. kr. Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Overførsel Korr. pr. 31. Afvigelse korrigeret til 2018 Budget december Heraf overførsel til 2019 (+) = merforbrug (+) = merforbrug (-) = mindreforbrug

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Økonomiudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Økonomiudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åben dagsorden til Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 13:00 Mødelokale: Medlemmer: 213, Mødelokale Henrik Zimino, Allan Andersen, Bjarne Thyregod, Brian Franklin,

Læs mere

- 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo

- 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo - 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo Sagsnr.: 12/4333 Sagsansvarlig: Maria Eeg Smidt Kristensen SAGSFREMSTILLING Socialudvalget behandlede sagen

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: Mødedato: 27. juni 2012 Fraværende: Mødetid: 17.00 Mødested: Mødelokale 1 Øvrige bemærkninger: Tommy Lund Christensen (Deltog ikke i mødet fra kl. 18.45) Indholdsfortegnelse:

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Økonomiudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Økonomiudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 13:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 213, Mødelokale Henrik Zimino, Allan Andersen, Bjarne Thyregod, Brian

Læs mere

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 21. september 2011 Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1.

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2017 Med overslagsåreme 2018-2021 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:35 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende: Erik Vadsager

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested:

Læs mere

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance Haderslev Kommune Økonomi & Løn - Fælles stabe Bygning C, Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342711 / 23720311 slor@haderslev.dk 09-08-2017 Sagsident: 17/10069 Sagsbehandler:

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering April 2014 Forventet regnskab 2014 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB FORSKEL INDTÆGTER 2.024,5 2.024,5

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. januar 2015 Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Bestyrelsen for Aarhus Vand A/S har vedtaget en ny betalingsvedtægt

Læs mere

Referat Kommunalbestyrels

Referat Kommunalbestyrels en. Referat Kommunalbestyrels Mødedato: 14. juni 2011 Tidspunkt: 17:00 Mødenr.: Sted: Deltagere: Mødesalen i Ringe Indkaldelse Hans Jørgensen Bo Andersen Anne-Merete Mikkelsen Jane Heitmann Jakob Holm

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Torvet 6 Fraværende: 01.02.20-Ø34-1-12 10. Fastsættelse af

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-329 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2016-19 Direktionens budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning Kommunens økonomi er fortsat grundlæggende sund og i

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2016 samt forventet regnskab 2016... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. 3. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018.

Baggrundsnotat vedr. 3. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. 3. budgetopfølgning for budget 2018 d. 22.11.2018 Baggrundsnotat vedr. 3. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. Resumé 3. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug

Læs mere

Boligselskabet Danbo informerer

Boligselskabet Danbo informerer Boligselskabet Danbo informerer Herunder kan du læse en kort orientering om emner, der har været behandlet på bestyrelsesmøderne i perioden 01.03.2015 til 01.06.2015. 1 Lærkevej projektet Projektet på

Læs mere

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Notatet beskriver kort reglerne og overvejelser omkring kommunal lånoptagelse, hvad kommunerne har mulighed for at låne til, samt hvilke hensyn

Læs mere

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017 Økonomisk Afdeling 1. Økonomiske Redegørelse INDHOLD 1. Indledning... 2 2. Økonomiudvalget... 4 2.1 Serviceudgifter... 4 2.2 Finansiering... 5 2.3 Finansforskydninger... 1 3. Social- og Sundhedsudvalget...

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Byfornyelsesredegørelse

Byfornyelsesredegørelse KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik BILAG 1 Til Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen Byfornyelsesredegørelse 1. Indledning Byfornyelsesredegørelsen skaber et samlet

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Nøgletal Spildevandsforsyning

Nøgletal Spildevandsforsyning Dato: 17-11-2015 Status: Rev. 0 Dokument ID: Oprettet af: sf Godkendt af: sf Sagsnummer: I227 Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S har udarbejdet selskabets 7. budget siden selskabsudskillelsen 1. januar

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Teknik og Miljøudvalg

Teknik og Miljøudvalg REFERAT Teknik og Miljøudvalg Møde nr.: 6 Mødedato: Mødevarighed: 14.00-15.00 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Jørgen Korshøj Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 TM Teknik- og miljøudvalgets budgetforslag

Læs mere

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet:

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet: ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG Mødedato: 1. december 2009 Mødested: Gl. Byrådssal, Torvet, Skive Mødetidspunkt: 16:00 Mødet hævet: Deltagere: Flemming Eskildsen, Peder Chr. Kirkegaard, Per Jeppesen, Frede

Læs mere