Energitilsynet, Eltra og Dalum Papir A/S har i forbindelse med sagsbehandlingen for nævnet fremsendt bemærkninger til sagen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energitilsynet, Eltra og Dalum Papir A/S har i forbindelse med sagsbehandlingen for nævnet fremsendt bemærkninger til sagen."

Transkript

1 (Elforsyning) Dalum Papir A/S over Energitilsynet af 30. juni 2003 Eltras regulering af PSO-tarif Nævnsformand, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, dr.jur. Jens Fejø Konsulent, civilingeniør Knut Berge Lektor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Sagen er indbragt for Energiklagenævnet ved brev af 3. juli 2003 fra Dalum Papir A/S, hvorved der klages over Energitilsynets afgørelse af 30. juni I afgørelsen tager Energitilsynet stilling til en række spørgsmål dels fra Eltra og dels fra Dalum Papir A/S vedrørende forståelsen og følgerne af Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001, hvorved tilsynet tog stilling til Eltras PSOtarif for 2001 på baggrund af en egenproducents BASF Health & Nutrition betaling af PSO- og nettarif. Ved afgørelsen af 26. marts 2001 fandt Energitilsynet, at en række omkostninger indregnet i Eltras budget for år 2001 ikke kunne opkræves via PSO-tariffen. Spørgsmålene fra Eltra og Dalum Papir A/S var centreret omkring de som følge af afgørelsen af 26. marts 2001 opståede ubalancer i Eltras regnskab og adgangen til at afvikle dette som over- /dækning i de efterfølgende regnskabsår. Energitilsynet, Eltra og Dalum Papir A/S har i forbindelse med sagsbehandlingen for nævnet fremsendt bemærkninger til sagen. Den påklagede afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 30. juni 2003 citeres følgende: På Energitilsynets møde den 26. marts 2001 behandlede tilsynet dele af Eltras PSO-tarif for år 2001 på baggrund af en konkret klage vedrørende en egenproducents betaling af PSO- og nettarif. Egenproducenten var BASF Health & Nutrition A/S.

2 For så vidt angår PSO-tariffen fandt Energitilsynet, at der ikke var grundlag for at Eltra i budgettet for år 2001 indregnede pristilæg til biomassefyrede og naturgasfyrede kraftværksejede decentrale kraftvarmeanlæg i denne tarif. Omkostningerne skulle i stedet for indregnes i tariffen for prioriteret produktion. Endvidere fandt Energitilsynet, at omkostninger til Energistyrelsens og Konkurrencestyrelsens virksomhed som sekretariat for Energitilsynet skulle indregnes i systemansvarets egne priser og ikke i PSOtariffen. I begrundelsen for afgørelsen var blandt andet anført, at de nødvendige bekendtgørelser for udmøntningen af kraftværksaftalens bestemmelser for afregning af biomassefyrede og naturgasfyrede kraftværksejede decentrale anlæg endnu ikke forelå. Der kan i henhold til elforsyningslovens 6, stk. 3, ikke rettes indvendinger imod, at de ubalancer der opstod i Eltras prisregnskab som følge af Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001 vedrørende PSO-tariffen og tariffen for prioriteret produktion, senere indgik i Eltras prisfastsættelse som over-/underdækning, jf. elforsyningslovens 71, stk. 1 og stk. 2, i stedet for at blive tilbagebetalt kontant for Dalum Papir A/S vedkommende. Side 2 af 13 Ud fra det oplyste om beløbsstørrelser er der ikke anledning til at kritisere, at Eltra konkret valgte en periode på 2 ½ år fra 1. september 2001 til ultimo 2003 til at afvikle den med Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001 opståede overdækning i PSO-tariffen, og underdækning i tariffen for prioriteret produktion, jf. elforsyningslovens 6, stk. 3. Spørgsmålene fra Dalum Papir A/S er i brev af 20. november 2001: 1) Kan systemansvarlige virksomheder efterregulere opkrævede beløb som over-/underdækning i kommende års priser, når beløbene er opkrævet uden lovgrundlag. 2) Kan perioden, hvori over- eller underdækningen afvikles, være længere end den periode, hvori over-/underdækningen er opstået. 3) Energitilsynet anmodes om at tage generel stilling til længden af den periode, som en opstået over-/underdækning afvikles i. 4) Kan systemansvaret efterregulere netto, når beløbet der skal reguleres er opkrævet brutto.

3 Ved brev af 6. juni 2003 har Eltra givet et overslag over de økonomiske konsekvenser for Dalum Papir A/S af reguleringerne i PSO-tariffen m.v. Overslaget baserer sig på forholdet mellem anmeldte priser og de priser, som Eltra ville have haft uden Energitilsynets afgørelse af 26. marts Det fremgår af overslaget, at Dalum Papir A/S, via Eltras fremførsel af over-/underdækning i perioden fra 1. september 2001 til 1. maj 2003, har fået tilbagebetalt hvad der svarer til det beløb, som virksomheden i perioden fra 1. januar 2000 til 31. august 2001 var blevet opkrævet for meget over PSO-tariffen i sammenhæng med tariffen for prioriteret produktion. Endvidere fremgår det, at Dalum Papir A/S i perioden fra 1. juni 2003 til 31. december 2003 modtager i størrelsesordenen 0,4 mio.kr. via den indregnede over-/underdækning i priserne, afhængig af de konkrete elforbrugs- og elproduktionsforhold i virksomheden i denne periode. Side 3 af 13 Eltra lægger vægt på, at beregningerne baserer sig på et skøn. Dalum Papir A/S foretager en række korrektioner i de af Eltra anvendte priser. Ifølge bemærkningerne fra Dalum Papir A/S af 24. juni 2003 skyldes korrektionerne blandt andet følgende. Dalum Papir A/S mener, at Eltras omkostninger til mindste produktionskapacitet ikke kan opkræves i PSO-tariffen. Eltras forsknings- og udviklingsomkostninger i effektiv energianvendelse kan ifølge Dalum Papir A/S ikke opkræves i PSOtariffen. Dalum Papir A/S henviser her til en tidligere afgørelse, truffet af Energitilsynets sekretariat den 19. november Dalum Papir A/S mener, at omkostninger til nettilslutning af vindmøller og decentrale kraftvarmeværker samt miljøundersøgelser vedrørende havvindmøller ikke kan opkræves i PSO-tariffen. I den forbindelse henviser Dalum Papir A/S til virksomhedens indbringelse af Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 for Energiklagenævnet. I elforsyningslovens 71, stk. 1, er bestemt, at systemansvarlige virksomheder i priserne kan indregne nødvendige omkostninger som nævnt i 69, stk. 1. Ved nødvendige omkostninger forstås

4 omkostninger, som virksomheden afholder ud fra driftøkonomiske overvejelser med henblik på at opretholde en effektiv drift. I 71, stk. 2, er bestemt, at enhver indtægt i virksomheden skal medgå til dækning af udgifter som nævnt i 69, stk. 1. Dette gælder dog ikke overskud i form af en rimelig forrentning af indskudskapital. Det følger af 71, stk. 1 og stk. 2, at de systemansvarlige virksomheders priser er fastsat ud fra princippet om, at de enkelte ydelser skal hvile i sig selv. Ved prisfastsættelsen indregnes på denne baggrund over-/underdækning fra det foregående år, jf. også bemærkningerne til elforsyningslovens 9, stk. 1, om offentlige forpligtelser. Af bemærkningerne til 9, stk. 1, fremgår, at bestemmelsen er en videreførelse af principperne for afholdelse af omkostninger for offentlige forpligtelser i den hidtidige lovgivning. Principperne indebar, at elselskaberne kunne indregne omkostninger til offentlige forpligtelser i elprisen som nødvendige omkostninger, og som følge heraf med adgang til regulering for over-/underdækning. Side 4 af 13 Tidligere har Energitilsynet i henhold til 71, stk. 3, godkendt Eltras priser for år og for år 2003 på grundlag af de anmeldelser, der er modtaget i medfør af lovens 76, jf. Energitilsynets afgørelser af 26. august 2002 og 20. januar 2003, med de bemærkninger der følger af afgørelserne. Omkostninger i 9, stk. 1, som ikke vedrører prioriteret produktion, opkræver systemansvaret over PSO-tariffen. I henhold til elforsyningslovens 28, stk. 2, nr. 11, skal den systemansvarlige virksomhed opgøre og gennemføre den nødvendige afregning og opkræve betalinger til varetagelse af de offentlige forpligtelser, jf. 9. Systemansvarets omkostninger i elforsyningslovens 29, stk. 1, til sikring af, at der udføres sådanne forsknings- og udviklingsprojekter, som er nødvendige for udnyttelsen af miljøvenlige produktionsteknologier, er omfattet af 9, stk. 1, jf. 9, stk. 1, nr. 1. I henhold til elforsyningslovens 22, stk. 5, kan økonomi- og erhvervsministeren beslutte, at netvirksomheder i samarbejde skal iværksætte forskning og udvikling med henblik på effektiv energi-

5 anvendelse. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler eller træffe bestemmelse om udarbejdelse af planer for aktiviteterne og om godkendelse af disse. Omkostninger i 22, stk. 5, er offentlige forpligtelser, jf. 9, stk. 1, nr. 2. Energitilsynets afgørelse af 19. november 2001, truffet af Energitilsynets sekretariat, vedrørte omkostninger afholdt af TRE-FOR Elnet A/S i henhold til elforsyningslovens 22, stk. 1, nr. 6 og nr. 7. Systemansvarets omkostninger i elforsyningslovens 27a, stk. 1, nr. 2, til sikring af en tilstrækkelig produktionskapacitet i det sammenhængende elforsyningssystem, er omfattet af 9, stk. 1, jf. 9, stk. 1, nr. 1. Det er vurderingen at korrektionerne i PSO-prisen m.m., som Dalum Papir A/S foretager i brevet af 24. juni 2003, ikke er i overensstemmelse med bestemmelserne i elforsyningslovens 9, stk. 1. Til spørgsmål 1 fra Dalum Papir A/S skal oplyses, at de i Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001 nævnte omkostninger ikke er opkrævet af Eltra uden lovgrundlag. For så vidt angår kravet fra Dalum Papir A/S om kontant tilbagebetaling ses Energitilsynet i det foreliggende tilfælde at have beføjelse til efter elforsyningslovens 77, stk. 1, at foretage en bedømmelse. Side 5 af 13 Der lægges herved vægt på, at Energitilsynet ved afgørelsen af 26. marts 2001 om PSO-tariffen og tariffen for prioriteret produktion alene tog stilling til fordelingen af omkostningerne i de to tariffer. Omkostningskategorierne kunne efter elforsyningsloven indregnes i Eltras priser. Derfor foretog Eltra en ny omkostningsfordeling for år 2000 og år 2001, som skabte ubalance i prisregnskabet. Ubalancerne udjævner Eltra efter bestemmelsen i elforsyningslovens 71, stk. 1 og stk. 2, som er en videreførelse af princippet om, at der ved prisfastsættelsen indregnes over-/underdækning fra det foregående år. Ud fra det oplyste, er der efter elforsyningsloven ikke anledning til at kritisere Eltras fremgangsmåde.

6 Klagen I sin klage af 3. juli 2003 til Energiklagenævnet klager Dalum Papir A/S over to forhold i Energitilsynets afgørelse af 30. juni Dalum Papir A/S mener ikke, at tilsynet i sin afgørelse af 30. juni 2003 har besvaret spørgsmål nr. 1 fra selskabet. Dette spørgsmål drejede sig ifølge Dalum Papir A/S om, at de pågældende omkostninger var opkrævet over en PSO-tarif, som også blev opkrævet på virksomhedens egenproduktion, uden at der var hjemmel herfor. Dalum Papir A/S anmoder på denne baggrund Energiklagenævnet om at bekræfte, at tariffer opkrævet uden lovgrundlag skal tilbagebetales straks, og ikke tillades fordelt over fremtidige tarifopkrævninger. Dalum Papir A/S henviser til, at virksomhedens egenproduktion kan blive ændret således, at man ikke kan være sikker på, at virksomheden vil få det hele uretsmæssigt opkrævede beløb tilbagebetalt. Side 6 af 13 Dalum Papir A/S klager samtidig over, at tilsynet ikke i sin afgørelse stadfæster selskabets opfattelse, hvorefter Eltras omkostninger til mindste produktionskapacitet ikke kan opkræves i PSO-tariffer. Dalum Papir A/S anfører, at selskabet havde forventet, at Energitilsynet som en del af afgørelsen ville bekræfte, at der endnu ikke er indført et regelsæt for betaling af afskrivning på mindste produktionskapacitet, som medfører, at der kan opkræves via PSOtariffen. Dalum Papir A/S henviser herved til Energitilsynets brev af 6. april 2001 til selskabet vedrørende selskabets henvendelse til tilsynet. Af Energitilsynets brev fremgår bl.a., at omkostninger i forbindelse med kraftværksaftalen mellem miljø- og energiministeren og Elsam vedrørende pristillæg til kraftværksejet miljøvenlig elproduktion i udgangspunktet er PSOomkostninger i henhold til elforsyningslovens 9, stk. 1. Bemærkninger fra Energitilsynet, Eltra og Dalum Papir A/S Energitilsynet bemærker i brev af 18. august 2003, at tilsynets brev af 6. april 2001 til Dalum Papir A/S, om præcisering af omkostninger ved afregning af PSO-tarif, ikke beskæftiger sig med forhold om mindste produktionskapacitet. Energitilsynet har ikke herudover yderligere bemærkninger til klagen fra Dalum Papir. Ved brev af 28. august 2003 anfører Dalum Papir A/S, at tilsynet i sit brev af 6. april 2001 til selskabet flere steder omtaler kraftværksaftalen 1, der indeholder betaling for mindste produktionskapacitet. Da betaling for mindste 1 En tillægsaftale til Elreformaftalen, indgået i 1999 mellem de daværende regeringspartier, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre, og Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti vedrørende vilkårene for elkraftværkernes overgang til konkurrence.

7 produktionskapacitet ikke er udmøntet ved bekendtgørelse, må den ifølge Dalum Papir A/S skulle afregnes efter reglerne i 23, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 231 af 21. april 1998 om adgang til elforsyningsnettet. Dette betyder i praksis ifølge Dalum Papir A/S, at betaling for mindste produktionskapacitet opkræves over PSO-tariffen uden lovgrundlag. Eltra redegjorde ved brev af 19. september 2003 nærmere for over- /underdækningen. Fra Eltras brev citeres følgende: Energitilsynet underkendte den 26. marts 2001, at følgende omkostninger blev indregnet i PSO-tariffen: - omkostninger til pristillæg til Elsams biomasse- og naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker - omkostninger til Energitilsynets og Energistyrelsens virksomhed Omkostningerne skulle i stedet indregnes i henholdsvis tariffen for prioriteret produktion (PP-tariffen) og nettariffen. Side 7 af 13 Det er Eltras opfattelse, at der i var lovgrundlag for at opkræve ovennævnte omkostninger. Af forskellige grunde blev omkostningerne placeret i forkerte tariffer i Eltras budgetter for 2000 og Disse fejl i budgetterne betød, at PSO-tariffen var for høj i 2000 og 2001, mens PP-tariffen og nettariffen var for lav. Derfor har alle elforbrugere principielt betalt forkerte tariffer i denne periode. Flytningen af omkostninger mellem tariffer har dog speciel betydning for nettoafregnede egenproducenter, idet de ikke betaler PP-, PSO- og nettarif af samme forbrugsgrundlag: - PSO-tariffen betales af bruttoforbruget i den periode, hvor Eltras tarif var forkert - Frem til 1. oktober 2000 betales PP-tariffen også af bruttoforbruget - Fra 1. oktober 2000 kan egenproducenter blive nettoafregnet og dermed reducere PP-pligtaftaget i forhold til deres egenproduktion - Nettariffen betales i forhold til aftag fra det kollektive net, dvs. af nettoforbruget. Nettoafregnede egenproducenter ville derfor komme til at betale for meget, hvis ikke tarifferne var blevet rettet. Eltra har efterlevet Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001 ved at rette tarifferne i overensstemmlse med afgørelsen og ved at afvikle de opståede over-/underdækninger over 2 ½ år.

8 Dalum Papir har ønsket en kontant tilbagebetaling af de forkert opkrævede beløb, frem for en tilbagebetaling via fremtidige tariffer. Det har været et gældende princip inden for elforsyningens tarifering, at overdækning blev indregnet i de kommende års tariffer, jf. 71 med bemærkninger. Det var således accepteret, at det ikke var præcis det elforbrug, der havde bidraget til overdækningen, der fik refusionen i de kommende år. Eksempelvis medførte ændringer i forbrugsmønstret eller flytninger ud af forsyningsområdet, at forbrugere ikke blev godtgjort for sin præcise andel af overdækningen under dette princip. Som det fremgår af vores brev nr af 6. juni 2003 til Energitilsynet, profiterer Dalum Papir i den konkrete situation på, at forbrugsgrundlaget ændrer sig over tid. Det skyldes det forhold, at muligheden for nettoafregning blev indført i oktober Dalum Papir skulle betale PP-tarif af bruttoforbruget, mens tariffen var for lav. Men de skulle kun betale PP-tarif af nettoforbruget, da den opståede underdækning blev opkrævet (fra 1. september 2001, dvs. efter nettoafregning er indført). Overdækningen i PSO-tariffen er opkrævet af bruttoforbruget og blev betalt tilbage via bruttoforbruget. Side 8 af 13 De er således ikke med til at dække den fulde underdækning i PP-tariffen, og får derfor tilbagebetalt et større beløb via over- /underdækningerne, end de ville få via en kontant tilbagebetaling. Eltra bemærker ved brev af 2. oktober 2003 som svar til Dalum Papirs brev af 28. august 2003, at Energitilsynets omtale af kraftværksaftalen og pristillæg til kraftværksejet miljøvenlig elproduktion alene vedrører pristillæg til vindmøller og decentrale biomassefyrede kraftvarmeværker og ikke betaling for mindste produktionskapacitet. Retsgrundlaget Fra elforsyningsloven (lovbekendtgørelse nr. 151 af 10. marts 2003 med senere ændringer) citeres: 8. Enhver elforbruger her i landet skal aftage en forholdsmæssig andel af den elektricitet, som netvirksomhederne og de systemansvarlige virksomheder i henhold til lovens kapitel 9 eller regler eller afgørelser i medfør af loven er forpligtet til at aftage.

9 For elektriciteten betales den pris, der følger af loven eller af bestemmelser fastsat efter loven. Stk. 2. Forbrugere af elektricitet kan ved aftale med netselskabet frigøre sig for aftageforpligtelsen efter stk. 1 mod en betaling, som skal være rimelig over for de øvrige forbrugere. Stk. 3. Stk. 4. Medmindre andet følger af bestemmelsen i stk. 5, skal enhver elforbruger her i landet afholde en forholdsmæssig andel af de kollektive forsyningsvirksomheders nødvendige omkostninger ved at gennemføre de offentlige forpligtelser, som disse er pålagt ifølge denne lov eller anden lovgivning eller regler eller afgørelser i medfør af denne lov, jf. 9. Stk. 5. Netvirksomhedernes og de systemansvarlige virksomheders omkostninger til det i 59, stk. 1, 2. pkt., nævnte pristillæg på maksimalt 27 øre pr. kwh opkræves hos elforbrugerne efter følgende principper: 1) 2) Stk. 6. Såfremt der i medfør af 59 a og 59 b ydes pristillæg, opkræver netvirksomhederne og de systemansvarlige virksomheder omkostningerne til disse hos elforbrugerne efter de i stk. 5 fastsatte principper. Stk a. Stk. 2. Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at elforbrugere, der helt eller delvis selv producerer den elektricitet, som de forbruger, under nærmere angivne betingelser kun har pligt til at aftage miljøvenlig elektricitet som nævnt i 8, stk. 1, og til at betale pristillæg som nævnt i 59 a og 59 b, i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive elforsyningsnet. Stk. 4. Stk Følgende omkostninger til offentlige forpligtelser skal afholdes af alle elforbrugere inden for et sammenhængende elforsyningssystem: 1) Den systemansvarlige virksomheds nødvendige omkostninger til dækning af de opgaver, som denne er pålagt efter bestemmelserne i 27 a, stk. 1, nr. 2, 28, stk. 2, nr. 4, 29, 30, 56, 57, stk. 1, 58, stk. 3. Side 9 af 13

10 2) Netvirksomhedernes nødvendige omkostninger til dækning af de opgaver, som disse er pålagt efter bestemmelserne i 22, stk. 1, nr. 3 og 4, samt stk. 5, 57, stk. 1, 67 og 68. 3) Efter økonomi- og erhvervsministerens bestemmelse omkostninger til dækning af etablering af elproduktionsanlæg på havet, jf. 17, stk. 6. 4) Transmissionsvirksomhedernes nødvendige omkostninger til dækning af de opgaver, som disse er pålagt efter bestemmelsen i 68. Stk. 2. De kollektive elforsyningsvirksomheders øvrige omkostninger påhviler de brugere, der modtager virksomhedens ydelser og opkræves gennem den enkelte virksomheds tariffer. Stk. 3. De systemansvarlige virksomheders omkostninger til ydelser efter bestemmelserne i 59 a og 59 b opkræves hos alle danske elforbrugere med samme beløb i forhold til disses totale elforbrug, jf. dog 8, stk. 6, og 8 a, stk Systemansvarlige virksomheder kan i priserne indregne nødvendige omkostninger som nævnt i 69, stk. 1. Ved nødvendige omkostninger forstås omkostninger, som virksomheden afholder ud fra driftsøkonomiske overvejelser med henblik på at opretholde en effektiv drift. Stk. 2. Enhver indtægt i virksomheden skal medgå til dækning af udgifter som nævnt i 69, stk. 1. Dette gælder dog ikke overskud i form af en rimelig forrentning af indskudskapital. Stk. 3. Energitilsynet godkender prisfastsættelsen efter anmeldelse, jf. 76. Godkendelsen kan ledsages af vilkår. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om vilkår for godkendelsen. Side 10 af 13 Fra forarbejderne til elforsyningsloven af 1999 (L 234 som fremsat den 29. april 1999, Folketingstidende , tillæg A, side ) citeres følgende: [...] Til 8 Alle forbrugere har pligt til at aftage en forholdsmæssig andel af den elektricitet, som netvirksomhederne og de systemansvarlige virksomheder er forpligtede til at aftage i medfør af lovens kapitel 9. Prisen for det forpligtigede aftag af elektricitet fastsættes efter bestemmelserne i kapitel 9 og 10. Bestemmelserne indebærer, at omkostningerne til den miljøvenlige produktion fordeles forholdsmæssigt mellem alle forbrugere her i landet efter samme principper som i den gældende lovgivning.

11 Endelig skal alle forbrugere, jf. stk. 4, afholde en forholdsmæssig andel af bevillingshavernes nødvendige omkostninger ved gennemførelse af de offentlige forpligtigelser som disse er pålagt. De offentlige forpligtelser, som skal afholdes af alle elforbrugere indenfor det sammenhængende elforsyningssystem, er udtømmende angivet i 9. Til [ ] 71 Ved lovforslaget opretholdes i princippet den hidtidige prisregulering for de systemansvarlige virksomheder, idet disse i priserne kan indregne nødvendige omkostninger i relation til de omkostningsarter, som er nævnt i 71, stk. 1. Forslagets stk. 2 fastslår, at enhver indtægt i virksomheden skal medgå til dækning af udgifter ved de bevillingspligtige aktiviteter, d.v.s. at en eventuel overdækning i regnskabsåret i forhold til den forudgående prisfastsættelse som udgangspunkt ikke anses for overskud, men skal tilbageføres over priserne i det eller de næste år. Side 11 af 13 I medfør af elforsyningslovens 8a, stk. 3, er der ved bekendtgørelse nr. 759 af 24. august 2001 fastsat regler om afregningsmuligheder for egenproducenter af el i forhold til aftageforpligtelsen i elforsyningslovens 8, stk. 1. Det fremgår bl.a. af bekendtgørelsens 2, at egenproducenter kan vælge at lade deres aftagepligt i medfør af elforsyningslovens 8, stk. 1, beregne i forhold til det elforbrug, som de aftager gennem det kollektive elforsyningsnet, dvs. i forhold til målt levering fra nettet. Energiklagenævnet har i en afgørelse af 7. november 2001 for så vidt angår varmeforsyningsloven ikke fundet det urimeligt, at over-/underdækning i et regnskabsår overføres til det efterfølgende år til trods for, at dette medførte, at tilbagebetalingen ikke skete til den samme personkreds, som havde indbetalt beløbene. Nævnet henviste i sin afgørelse til den af Monopolankenævnet samt Gas- og Varmeprisudvalget anvendte praksis. Energiklagenævnets bemærkninger For så vidt angår om hjemmelen for at afkræve omkostninger i henhold til elforsyningslovens 9, stk. 1, gennem PSO-tariffen af det samlede elforbrug, dvs. også for del af forbruget der stammer fra en virksomheds egenproduktion, skal nævnet henvise til elforsyningslovens 8, stk. 4, samt bestemmelsens forarbejder. Der er ikke i denne bestemmelse en adgang til (kun) at lade sig afregne i forhold til aftaget fra det kollektive elforsyningsnet, som tilfældet

12 er med den prioriterede produktion, jf. nærmere elforsyningslovens 8, stk. 1, jf. 8a, stk. 3, og jf. bekendtgørelse nr. 759 af 24. august Nævnet kan samtidig tiltræde tilsynets bemærkninger, hvorefter de af Dalum Papir A/S fremsatte korrektioner til grundlaget for Eltras PSO-tarif ikke er i overensstemmelse med bestemmelserne i 9, stk. 1. For så vidt angår spørgsmålet, om omkostninger til nettilslutning af vindmøller og decentrale kraftvarmeværker samt miljøundersøgelser vedrørende havvindmøller er omfattet af PSO-tariffen, henvises til nævnets afgørelse af d.d. i sag nr Nævnet fandt her, at der ikke var grundlag for at antage, at de offentlige forpligtelser, som skal betales af alle elforbrugere, er begrænset til 9, stk. 1, nr. 1. Der er ej heller i den foreliggende sag forhold, der tilsiger at tilsidesætte Energitilsynets afgørelse om, at ubalancerne i Eltras prisregnskab som følge af Energitilsynets afgørelse af 26. marts 2001 kunne indgå i selskabets efterfølgende regnskabsår til afvikling som over-/underdækning. Denne fravigelse af dansk rets almindelige regler har støtte i bemærkningerne til 71 og i Energiklagenævnets faste praksis på området. Nævnet skal også henvise til, at ubalancerne opstod som følge af en efter omstændighederne undskyldelig, ukorrekt placering af omkostninger under de forkerte tariffer, og ikke som følge af en manglende hjemmel for selskabet for opkrævning af omkostningerne. Herefter og efter det øvrige oplyste finder nævnet, at den generelt anvendte tilbagebetalingsmodel ikke bør tilsidesættes efter elforsyningslovens 6, stk. 3, i denne sag. Side 12 af 13 Nævnet lægger endelig til grund, at tilsynets afgørelse af 30. juni 2003 ikke tager stilling til betaling for mindste produktionskapacitet, jf. også nærmere Energitilsynets brev af 18. august 2003 samt Eltras brev af 2. oktober Dette spørgsmål kan derfor ikke påkendes i denne sag. Energiklagenævnets afgørelse Energitilsynets afgørelse af 30. juni 2003 stadfæstes. Denne afgørelse er truffet i henhold til elforsyningslovens 89, jf. lovbekendtgørelse nr. 151 af 10. marts 2003 med senere ændringer. Afgørelsen kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Kopi af afgørelsen er sendt til Energitilsynet.

13 P. N. V. Nævnsformand / Dorte Lomholt Fuldmægtig Side 13 af 13

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende:

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende: (Elforsyning) Dalum Papir A/S Energitilsynet af 17. februar 2003 Eltras PSO-tarif for 2002 Nævnsformand, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor,

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Aarhus Karlshamn Denmark A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

SE Energi A.m.b.a., Skive Energitilsynet af 19. december 2000 tilbageføring til forbrugerne af akkumuleret overdækning.

SE Energi A.m.b.a., Skive Energitilsynet af 19. december 2000 tilbageføring til forbrugerne af akkumuleret overdækning. (Elforsyning) SE Energi A.m.b.a., Skive Energitilsynet af 19. december 2000 tilbageføring til forbrugerne af akkumuleret overdækning. Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Næstformand,

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 16. september 2003 flyttegebyr Formand, professor cand. jur. Christen Boye Jacobsen Fhv. Overingeniør, cand.

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, og 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, fastsættes

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 21. marts 2012, som

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Uhre og Omegns Vindmøllelaug I/S over Energitilsynet af 24. juni 2002 det anvendte starttidspunkt for beregning af fuldlasttimer

Uhre og Omegns Vindmøllelaug I/S over Energitilsynet af 24. juni 2002 det anvendte starttidspunkt for beregning af fuldlasttimer (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Uhre og Omegns Vindmøllelaug I/S over Energitilsynet af 24. juni 2002 det anvendte starttidspunkt for beregning af fuldlasttimer Nævnsformand,

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a.

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. (Varmeforsyning) Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. Nævnsformand, cand. jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet (Elforsyning) XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent,

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Eltra a.m.b.a., Fredericia, over Energitilsynet af 30. marts 2004 Tidspunktet for forvaltningsakters retsvirkning

Eltra a.m.b.a., Fredericia, over Energitilsynet af 30. marts 2004 Tidspunktet for forvaltningsakters retsvirkning (Elforsyning) Eltra a.m.b.a., Fredericia, over Energitilsynet af 30. marts 2004 Tidspunktet for forvaltningsakters retsvirkning Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor, cand.jur.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse stadfæstes. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 26. april 2005 over Energitilsynet af 14. april 2005 Opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse i forbindelse med udtræden af Hirtshals

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 18. januar 2002 og Energiklagenævnet af 15. maj 2003 Afregning af elproduktion fra vindmølle

[...] over Energistyrelsen af 18. januar 2002 og Energiklagenævnet af 15. maj 2003 Afregning af elproduktion fra vindmølle (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energistyrelsen af 18. januar 2002 og Energiklagenævnet af 15. maj 2003 Afregning af elproduktion fra vindmølle Nævnsformand, professor,

Læs mere

Energinet vejledte i af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning.

Energinet vejledte i  af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Energinet vejledte i e-mail af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Den 7. marts 2016 modtog Energinet en ansøgning om timebaseret nettoafregning afregnet

Læs mere

Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v.

Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v. Den Kristlige Fagbevægelse Engboulevarden 30 8900 Randers Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v. Ved brev af 24. september 2002 har Den Kristelige Fagbevægelse til

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

[Klagers navn anonymiseret] [Klagers adresse anonymiseret] 9000 Aalborg

[Klagers navn anonymiseret] [Klagers adresse anonymiseret] 9000 Aalborg [Klagers navn anonymiseret] [Klagers adresse anonymiseret] 9000 Aalborg Afgørelse af Deres klage over Energitilsynets afgørelse af 14. maj vedrørende Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhedernes gebyr for

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Grundejerforeningen Vejlesøparken

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 4. august 2003 tilslutningsvilkår for biogasanlæg til EnergiMidt Net A/S

[...] over Energitilsynet af 4. august 2003 tilslutningsvilkår for biogasanlæg til EnergiMidt Net A/S (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 4. august 2003 tilslutningsvilkår for biogasanlæg til EnergiMidt Net A/S Professor, cand. jur. Christen Boye Jacobsen

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Tilskud til elproduktion) over afgørelse af 9. november 2000 fra om efterregulering af supplerende tilskud til

A F G Ø R E L S E. (Tilskud til elproduktion) over afgørelse af 9. november 2000 fra om efterregulering af supplerende tilskud til ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 4. maj 2001 J.nr. 97-242-0001 HJD A F G Ø R E L S E (Tilskud til elproduktion) Klage fra over afgørelse

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX] A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER

Læs mere

...[Klagere] af september 2005 af 27. september 2005 over Energitilsynet af 23. september 2005 Investering i fibernet

...[Klagere] af september 2005 af 27. september 2005 over Energitilsynet af 23. september 2005 Investering i fibernet (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klagere] af september 2005 af 27. september 2005 over Energitilsynet af 23. september 2005 Investering i fibernet Fungerende nævnsformand,

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 OM afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Smørum Kraftvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 30. september 2002 Rente for forsinket betaling for produktion af el

Smørum Kraftvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 30. september 2002 Rente for forsinket betaling for produktion af el (Elforsyning) Smørum Kraftvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 30. september 2002 Rente for forsinket betaling for produktion af el Formand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Lektor, cand.jur.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004

Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004 Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004 1. Indledning... 1 2. Lovmæssige rammer for tariferingen af systemansvarets omkostninger... 1 3. Konklusioner... 3 4. Afslutning...

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civilingeniør Knut Berge Lektor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civilingeniør Knut Berge Lektor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energistyrelsen af 1. juli 2002 Rolfsted og Omegns Transformerforenings Netselskab A.m.b.A. s stiftelse af aktieselskab med henblik

Læs mere

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser (Elforsyning) Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser Fungerende nævnsformand, Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur.

Læs mere

Energistyrelsen har ved brev af 30. oktober 2002 fremsendt en redegørelse til sagen. Redegørelsen har været forelagt klageren.

Energistyrelsen har ved brev af 30. oktober 2002 fremsendt en redegørelse til sagen. Redegørelsen har været forelagt klageren. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energistyrelsen af 18. januar 2002 Afregning af elektricitet fra vindmølle Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Professor, dr.jur.

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse vedrørende vindmølle som ikkeeksisterende efter afregningsbestemmelserne i vindmøllebekendtgørelsens

Klage over Energistyrelsens afgørelse vedrørende vindmølle som ikkeeksisterende efter afregningsbestemmelserne i vindmøllebekendtgørelsens Farre Erhvervsmøllelaug I/S v/ Advokat Erik Kjær Grønnegade 17 H 7900 Nykøbing Mors Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse vedrørende vindmølle som ikkeeksisterende

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye Jacobsen. Fhv. overingeniør, cand. polyt. Jørgen Klitgaard Direktør, cand. polyt. H.C.

Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye Jacobsen. Fhv. overingeniør, cand. polyt. Jørgen Klitgaard Direktør, cand. polyt. H.C. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Nykøbing Falster Kommune over Energitilsynet af 24. juli 2003 Betaling for varmeforbrug Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Energistyrelsen Opdateret 21. december 2018 Side 1/8 Amaliegade 44 1256 København K

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr. 2 4/1920-0301-0047 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. juli 2004-30. juni 2007. Påklaget beløb: 2.880 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: Telefonisk 29. september 2006.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynet afgørelse af 16. marts 2010 OM Omkostninger ved tilslutning af vindmølle til Nyfors Net A/S

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynet afgørelse af 16. marts 2010 OM Omkostninger ved tilslutning af vindmølle til Nyfors Net A/S (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004

Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004 (Elforsyning) Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit. Chr.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyningen) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Brdr. Hartmann A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 29. november 2006 afvisning af klage over varmeregning Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

HP Service v/[...], over Energitilsynet af 21. august 2003 Sydvest Energi Net A/S krav om betaling for efterregulering af strømforbrug

HP Service v/[...], over Energitilsynet af 21. august 2003 Sydvest Energi Net A/S krav om betaling for efterregulering af strømforbrug (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form HP Service v/[...], over Energitilsynet af 21. august 2003 Sydvest Energi Net A/S krav om betaling for efterregulering af strømforbrug Nævnsformand,

Læs mere

Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet som grundlag for opgørelse af indtægtsrammen

Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet som grundlag for opgørelse af indtægtsrammen Dansk Energi Rosenørns allé 9 1970 Frederiksberg Dato: 5. juli 2013 Sag: 12/05874 Sagsbehandler: /ts & mbk Afd.: Detail og Distribution Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet

Læs mere

[Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav

[Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav (Elforsyning) [Navn udeladt] på vegne af [navn udeladt], Gørløse, over Energitilsynet af 11. december 2003 Forbrugs- og efterbetalingskrav Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor,

Læs mere

Afgørelse af Deres klage over Energitilsynets afgørelse af 15. december 2004 vedr. Deres elregning fra NRGi

Afgørelse af Deres klage over Energitilsynets afgørelse af 15. december 2004 vedr. Deres elregning fra NRGi [klagers navn udeladt] [klagers adresse udeladt] Afgørelse af Deres klage over Energitilsynets afgørelse af 15. december 2004 vedr. Deres elregning fra NRGi Ved brev af 11. januar 2005 indbragte De Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. december 2012 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. december 2012 stadfæstes. Elforsyning Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Statoil Refining Denmark A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

NRGi A.m.b.a. over Energitilsynet af 14. januar 2004 Betaling af elforbrug på en fraflyttet adresse

NRGi A.m.b.a. over Energitilsynet af 14. januar 2004 Betaling af elforbrug på en fraflyttet adresse (Elforsyning) NRGi A.m.b.a. over Energitilsynet af 14. januar 2004 Betaling af elforbrug på en fraflyttet adresse Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor, cand.jur. & Ph.D.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion.

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion. Til Energitilsynet Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion 8. september 2016 IAL/STO Indholdsfortegnelse 1. Ny tarifering... 2 2. Baggrund... 2 3.

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civiling., Knut Berge Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civiling., Knut Berge Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen (Elforsyning) [Klagers navn udeladt], Sønderborg over Energitilsynet af 7. juni 2004 Fordeling af flytteregning Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civiling., Knut Berge

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S.

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S. Til: Brødrene Hartmann A/S Tønder Fjernvarmeselskab a.m.b.a. Energitilsynet Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Pandalus A/S, Hanstholm

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Pandalus A/S, Hanstholm ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Den 29. august 2001 J.nr. 97-2311-0052 /JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra over afgørelse

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

at afregning af el produceret på decentrale biogas- og biomassefyrede kraftvarmeværker

at afregning af el produceret på decentrale biogas- og biomassefyrede kraftvarmeværker (Elforsyning) Energigruppen Jylland over Energitilsynet af 29. august 2002 Afregning af el produceret på decentrale biogas- og biomassefyrede kraftvarmeværker Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Næstformand,

Læs mere

Vilkåret i Energistyrelsens afgørelse af 1. juli 2008 ophæves.

Vilkåret i Energistyrelsens afgørelse af 1. juli 2008 ophæves. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk DONG Energy Generation A/S og Energi E2 A/S over

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. september 2012 ophæves.

Energitilsynets afgørelse af 19. september 2012 ophæves. (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afslag på årsbaseret nettoafregning Den 7. november

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Danisco Sugar A/S, København, på vegne af Nakskov Sukkerfabrik. Energitilsynet af 16. december 2002 Grundlaget for opkrævning af rådighedsbetaling

Danisco Sugar A/S, København, på vegne af Nakskov Sukkerfabrik. Energitilsynet af 16. december 2002 Grundlaget for opkrævning af rådighedsbetaling (Elforsyning) Danisco Sugar A/S, København, på vegne af Nakskov Sukkerfabrik Energitilsynet af 16. december 2002 Grundlaget for opkrævning af rådighedsbetaling Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen

Læs mere