børneret.nu Børn har ret!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "børneret.nu Børn har ret!"

Transkript

1 børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention

2 Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG og VIRKE Tegner: Bryan D Emil Jørgensen Grafisk design: Frederiksberg Bogtrykkeri A/S Tryk: Frederiksberg Bogtrykkeri A/S Copyright: DUI-LEG og VIRKE 2. udgave, 1. Oplag, ISBN: Yderligere i serien om børneret.nu findes: Hvad har du ret til? en bog om FNs Børnekonvention. ISBN: Spillet Børneret nu!" om børns rettigheder verden over. I kan finde mange flere oplysninger om børns rettigheder på / Bøgerne og spillet tilbydes gratis i klassesæt og enkeltvist til alle folke- og privatskoler, samt diverse foreninger for børn og unge. I skal kun betale for porto og administrationsgebyr. Det hele kan bestilles på / eller mail og telefon Hvad er DUI-LEG og VIRKE? DUI-LEG og VIRKE er en selvstændig idébetonet børne- og ungdomsorganisation, der bygger på arbejderbevægelsens grundholdninger. Det betyder at formålet med DUI-LEG og VIRKEs aktiviteter er at give alle børn og unge mulighed for selvstændig udvikling i respekt for og i samarbejde med andre mennesker. Rygraden i DUI-LEG og VIRKE er vores godt 70 lokale afdelinger, der alle laver spændende aktiviteter for børn og unge, hvor kun fantasien sætter grænserne. På landsplan arbejder DUI-LEG og VIRKE konsekvent på at få sat børn og unge på den politiske dagsorden. Kontakt os for at høre mere. Udgiver: DUI-LEG og VIRKE Mågevej Hvidovre Tlf Fax Serien børneret.nu er støttet af DUF, SiD og KADs Mediepulje (2003).

3 Forord til de voksne: Denne bog handler om FNs Konvention om Barnets Rettigheder også kaldet børnekonventionen. Den er beregnet til børn i alderen fra 6-10 år, men selv om nogle børn i denne alder vil være i stand til at læse teksten selv, anbefaler vi stærkt, at bogen læses af en voksen for børnene, så børnene hele tiden har mulighed for at snakke med en voksen om de historier, de får fortalt. Der er to årsager til dette. For det første handler FN-konventionen om vanskelige emner, der kan være svære at forstå, hvis ikke man har mulighed for at snakke mere grundigt om dem. Og for det andet handler bogen i sagens natur om emner, der kan være både sørgelige og måske også lidt skræmmende for børn, hvis ikke de kan dele deres oplevelser med voksne, som de kender og stoler på. 3 Vi har i DUI-LEG og VIRKE i forbindelse med projektet om børns rettigheder valgt at tage alle de problemer med, som verdens børn oplever også de svære. Vi ved, at også danske børn i en meget tidlig alder konfronteres med problemer som krig, gadebørn, forfølgelse af mindretal osv. gennem medierne. Og vi er af den overbevisning, at de bliver bedre i stand til at tackle problemerne, hvis de har mulighed for at diskutere dem åbent sammen med både deres kammerater, og voksne som de er fortrolige med. Vi håber, at denne bog kan være med til at opfylde det formål.

4 Ovre i Amerika er der en stor by, der hedder New York. I New York er der mange høje huse, hvor en masse mennesker arbejder i mange forskellige kontorer. I et af højhusene er der kontorer for nogen, der kalder sig FN. 4 FN står for Forenede Nationer, og det er en slags forening for lande. En forening er for det meste et sted, hvor nogle mennesker går sammen om en eller anden fælles interesse. Hvis man gerne vil spille fodbold, så finder man nogle andre, der også gerne vil spille fodbold, og så laver man en forening, hvor man kan spille sammen. FN er altså også en slags forening, men i FN er det ikke mennesker men lande, der er gået sammen. Danmark er for eksempel med i FN, og det er næsten alle andre lande i resten af verden også. Tyskland og England og Norge og Sverige og Alt i alt er der næsten 200 lande med i FN. Hvor mange kender I?

5 5 FN bruger det meste af sin tid på at sørge for, at mennesker over hele verden har det godt. Hvis der er nogen, der ikke får mad nok, så sørger man for, at de får noget at spise. Og hvis der er nogen, der er syge og ikke har råd til at købe medicin, så sørger man for, at de får den alligevel. Nogle gange prøver FN også på at få lande til at holde op med at slås. Hvis der f.eks. er to lande, som er kommet i krig med hinanden, så prøver FN at få dem til at tale sammen om problemerne, for at krigen kan stoppe igen. For nogle år siden begyndte FN også at snakke om, hvordan man kunne sørge for, at børn over hele verden har det godt. Børn er jo også mennesker, sagde man til hinanden, så de skal også have mad og medicin og alle de andre ting, der skal til, for at man har et godt liv. Derfor lavede FN nogle regler for, hvordan man skal behandle børn. Normalt er regler jo noget, der fortæller børn, hvad de må og ikke må. Hvornår man skal gå i seng, hvad man må spise, hvor meget man skal hjælpe til derhjemme og så videre. Men det er ikke den slags ting, som FNs regler handler om. I stedet fortæller de en hel masse om, hvordan voksne skal behandle børn. Derfor er reglerne også en stor hjælp for mange børn over hele verden. Og det er dem, vi skal høre om på de næste sider.

6 6 Ayoub er 9 år gammel og bor i den nordlige del af et land, der hedder Irak. Men hvis du spørger Ayoub selv, hvilket land han kommer fra, så svarer han Kurdistan. Ayoub og hans familie er nemlig kurdere, men kurderne har ikke deres eget land, og det giver dem en masse problemer. F.eks. måtte Ayoubs forældre ikke bliver undervist på kurdisk, da de gik i skole. Og det er svært at lære noget, når man ikke må lære tingene på sit eget sprog. Det er heldigvis blevet bedre nu. Prøv at forestille dig, hvor svært det ville være, hvis alle dine lærere talte et helt andet sprog. FNs regler siger, at man ikke må gøre forskel på børn, fordi de selv eller deres forældre er anderledes end resten af befolkningen. Man kan være anderledes på mange måder. Man kan f.eks. have en anden hudfarve, man kan have en anden religion, eller man kan tale et andet sprog. Men uanset hvad, så skal alle børn behandles på den samme måde, for de er alle sammen mennesker. Der har været krig i Irak, men nu der er heldigvis fred i den nordlige del af landet, hvor Ayoub bor. Ayoub kan nu igen gå i skole og blive undervist af en lærer, der taler hans eget spog. Det synes Ayoub er alle tiders - også selvom læreren engang imellem er lidt streng.

7 Maija er 7 år og bor på et børnehjem i Letland. Maijas mor var kun 15 år gammel, da Maija blev født, og hun kunne ikke tjene penge nok til at beholde Maija. Hendes familie var også fattige, så de kunne heller ikke tage sig af endnu et barn. Derfor endte Maija på et børnehjem for forældreløse børn. Børnehjemmet er stort og ligger i en gammel skole. Der bor mange børn, og Maija er nødt til at dele et værelse sammen med 5 andre piger. Men selv om børnehjemmet stadigvæk er fattigt, så er det alligevel blevet bedre, siden Maija første gang kom der for 7 år siden. F.eks. er værelserne blevet malet i farver, som børnene selv har valgt, og der er kommet meget mere legetøj. Det meste af legetøjet er brugt og er givet til børnene på børnehjemmet af børn fra andre lande. Men det har Maija ikke noget imod det vigtigste er, at der er noget at lege med. FNs regler siger, at alle børn skal have det godt. Det betyder, at de skal have nok at spise, et sted at sove osv. Men det betyder også, at de skal have legetøj og steder, hvor de kan lege. De fleste børn bor sammen med deres forældre eller deres familie, og så er det først og fremmest familien, der skal sørge for, at børnene har det godt. Men hvis forældrene og familien ikke er i stand til det, så skal det land, man bor i, sørge for det. Maija drømmer tit om, at hendes mor en dag vil komme og hente hende. Hun ville allerhelst bo sammen med sin egen familie. Men så længe det ikke kan lade sig gøre, er hun glad for at bo på børnehjemmet. Der er ikke så meget plads, men der er altid voksne, som er klar til at trøste, hvis man er ked af det. Og så er der masser af legekammerater. 7

8 Shebnaz bor i Indien. Hun er 11 år gammel, men hun går ikke i skole. I stedet arbejder hun sammen med resten af sin familie på et teglværk. Et teglværk er en slags fabrik, hvor man laver mursten. Man tager ler, former det til en firkant og brænder det i en stor ovn. Og så kommer der mursten ud af det. Det er hårdt arbejde. Shebnaz putter leret i forme sammen med andre børn på hendes egen alder. Leret er tungt, og Shebnaz har tit ondt i ryggen og armene, når hun er færdig med at arbejde. Men hun er nødt til at gøre det for at tjene penge til familien. Shebnaz tænker på sin storebror Ganesh. Ganesh arbejdede også på teglværket, men for et par år siden kom der nogle folk fra en stor avis. De ville skrive en historie om, hvor dårligt børnene på teglværket havde det. Ganesh fortalte folkene fra avisen, hvordan det var at arbejde der, men da ejeren af teglværket så historien i avisen, blev han meget vred på Ganesh. Han blev så vred, at han betalte nogle folk for at tæve Ganesh. 8 FNs regler siger, at alle børn har ret til at sige, hvad de mener. Voksne må ikke true børn til at tie stille, og hvis et barn gerne vil fortælle noget til en avis eller fjernsynet, så har man lov til det. Også selv om ens lærer eller ejeren af det sted, hvor man arbejder, ikke bryder sig om det. Desværre er det ikke alle steder, den regel bliver overholdt. I dag arbejder Ganesh ikke længere i teglværket. Da han fik tæv, brækkede hans ene arm, og der var ikke råd til at sende ham på hospitalet. Derfor groede den forkert sammen, og i dag kan han ikke bruge den.

9 Martin er 10 år og lever i Australien. Hans far hjælper til med at passe får på en stor gård, og hans mor gør rent på den lokale skole. Da Martin blev født, blev han ikke døbt, for hverken hans far eller mor tror på Gud i hvert fald ikke på den måde, som man tror på Gud i kirken i Australien. Derfor har Martin heller aldrig været vant til at gå i kirke. Men for et år siden fik de nye naboer, og naboen havde en dreng på Martins alder, der hed Tom. Tom og Martin er blevet gode venner, og nu laver de næsten alting sammen. Toms familie går i kirke hver søndag, og en dag spurgte de Martin, om ikke han havde lyst til at gå med. Det ville han gerne, for han var nysgerrig. Siden da har han været med i kirke mange gange. Han synes, at præsten siger mange rigtige ting, og han kan godt lide, når de synger. Nu har Martin besluttet sig til, at han vil døbes. En dåb er ligesom en måde at sige på, at man gerne vil være med i en kirke. Og Martin vil gerne være med ligesom Tom og hans forældre. Martins egne forældre synes, at det er noget mærkeligt noget. Martin har på fornemmelsen, at de næsten er lidt sure på Tom og hans familie, fordi de tog ham med i kirke. I FNs regler står der, at børn selv må bestemme, om de tror på Gud. I det hele taget er der ikke nogle voksne, der har ret til at bestemme, hvad børn skal tro eller mene. Selvfølgelig skal børn lytte til deres forældre og andre voksne, men det er børnene selv, der bestemmer, hvad de tror på. I dag er det endelig blevet tid for Martins dåb. Hele kirken er fyldt, og præsten holder en flot tale til ham. På den bageste række i kirken sidder Martins forældre. De er stadigvæk ikke enige med ham, men de er alligevel gået med i kirke i dag, fordi de kan mærke, at det betyder meget for Martin. Og man kan godt holde sammen i en familie, selv om man ikke er enige om alt. 9

10 Maria går i skole i Argentina, hvor hun og hendes familie bor. Hun er 9 år gammel og går i 4. klasse. Da Maria startede i skolen, var hun meget glad for det. Hun synes, det var sjovt at lære at læse og regne, og hun fik mange nye kammerater i skolen. Hun var også glad for lærerne. Men da Maria startede i 3. klasse sidste år, fik de en ny lærer. Senor Hernandez hed han. Det betyder hr. Hernandez på spansk, som er det sprog, de taler i Argentina. Senor Hernandez var meget skrappere end de andre lærere. Han gjorde f.eks. tit grin med børnene, hvis ikke de kunne finde ud af regnestykkerne. Maria brød sig ikke om senor Hernandez. Det gjorde de andre børn i klassen heller ikke, så engang imellem skrev de breve til hinanden, hvor de gjorde grin med ham. Men en dag gik det galt. Senor Hernandez havde hørt, at der blev skrevet breve om ham, og derfor ledte han alle børnenes skoletasker igennem. Og i Marias skoletaske fandt han et brev. Det var ikke engang hende selv men en af de andre, der havde skrevet det, men det var læreren ligeglad med. Han stillede hende op foran hele klassen og gjorde grin med hende. Han fortalte, hvor dum hun var, og at hun ikke engang kunne stave ordene i brevet rigtigt. Maria blev så ked af det, at hun græd hele vejen hjem fra skole. 10 FNs regler siger, at børn har ret til at have hemmeligheder for de voksne. Hvis børn skriver breve til hinanden, må en voksen f.eks. ikke læse dem uden at have fået lov. Voksne må heller ikke gøre så meget grin med børn, at de bliver kede af det. Da Maria kom hjem fra skole og græd, blev hendes forældre meget vrede. De snakkede med skoleinspektøren og sagde til ham, at de ikke ville finde sig i, at senor Hernandez gjorde grin med Maria eller de andre børn i klassen. Derfor blev senor Hernandez flyttet til en anden skole, og siden da har Maria igen været glad for at gå i skole.

11 Manuel bor i en by, der hedder Managua. Managua er hovedstad i et land, der hedder Nicaragua. I Nicaragua bor der mange fattige mennesker. Manuels familie er også fattige, og for to år siden forlod hans far familien. Hans mor kunne ikke skaffe penge nok til både Manuel og hans tre små søskende, så derfor må Manuel i dag klare sig selv også selv om han kun er 10 år gammel. Nogle nætter sover han stadig hjemme hos sin mor og de små søskende. Men de fleste nætter sover han sammen med mange andre børn i nogle skure, der ligger lige ved siden af et stort torv i centrum af Managua. Manuel arbejder nemlig på torvet hele dagen for at tjene penge, og der er langt hjem til hans mor. Så for det meste er han for træt til at gå den lange vej hjem. 11 Manuel har ikke noget rigtigt arbejde, men han prøver at tjene penge på mange forskellige måder. Nogle gange stiller han sig f.eks. op i et lyskryds og tørrer bilernes ruder med en klud, når de holder stille. Så håber han på, at dem, der sidder i bilerne, vil give ham lidt penge. Andre gange tigger han penge af turisterne. Han prøver at se rigtig sulten ud, for så er der større chance for, at de vil give ham lidt penge. Det er ikke særlig svært, for Manuel er tit sulten. Manuel synes, at det værste ved at leve på gaden er de voksne, der engang imellem vækker børnene, når de sover. De er tit fulde, og så kan de godt finde på at holde fast i et af børnene og prøve at kysse dem. Og hvis man prøver at få dem til at holde op, så slår de. Manuel er blevet slået mange gange, så nu er han bange for voksne, han ikke kender. FNs regler siger, at voksne aldrig må slå børn. De må heller ikke kysse dem eller røre ved dem, hvis ikke børnene bryder sig om det. Hvis voksne finder ud af, at der er nogle andre voksne, der slår børn, så skal de stoppe det. Alle voksne har et ansvar for, at alle børn har det godt. Manuel har aldrig gået i skole, men nu er han begyndt at gå nogle timer hver dag på en skole, hvor han både lærer at læse og skrive, og hvor han samtidig lærer at lave sko. Han synes godt om skolen, hvor han får noget at spise hver dag, så han ikke længere er så sulten. Han arbejder hårdt i timerne, for han har en drøm om en dag at kunne åbne sin egen skomagerbutik. Så vil han tjene penge nok til, at hans familie får et godt hjem og aldrig behøver at bo på gaden.

12 12 FNs regler siger, at også børn, der er handicappede, skal have et godt liv. At være handicappet betyder, at ens krop ikke fungerer lige så godt, som de fleste andres. Eller det kan også betyde, at man har et problem med at forstå ting eller tale ligesom andre. Nogle er født med handicap, og nogle bliver handicappede ved ulykker ligesom Berhane. Men uanset hvad, skal børn med handicap kunne lege og være sammen med andre børn. Og de skal også have mulighed for at gå i skole. Berhane er 9 år gammel og bor i et land i Afrika, der hedder Eritrea. Da Berhane var helt lille, var der krig i landet. Den er heldigvis slut nu, men den giver stadigvæk mange problemer for dem, der bor i Eritrea. F.eks. er der stadigvæk mange landminer i landet. En landmine er sådan en slags bombe, der er gravet ned i jorden, så man ikke kan se den. Den kan ligge der i mange år, men hvis man træder på den, springer den i luften. En dag var Berhane ude at lege med de andre børn fra landsbyen. De gik på opdagelse på den anden side af de bakker, der ligger bag landsbyen, og de fandt en flot, grøn dal, som de aldrig havde set før. Det var alle tiders sted at lege. Men pludselig lød der et enormt brag, og alle børnene løb væk, fordi de blev bange. Berhane var den eneste, der ikke løb. Han havde nemlig trådt på en landmine, så hans ene fod var sprængt helt i stykker. Siden da har Berhane kun kunnet bevæge sig rundt med to krykker. Han kan ikke følge med, når de andre børn leger. Og hans forældre er meget bekymrede for, om han nogensinde kan få et job, når han bliver voksen. Han går i skole, men i Berhanes landsby arbejder næsten alle voksne som landmænd, og det kan man jo ikke blive, når man mangler en fod. For en måned siden fik Berhane alle tiders gave. Det er et kunstigt ben, som han kan bruge i stedet for krykkerne. Det er selvfølgelig ikke lige så godt, som hvis han stadig havde sit eget ben. Men for hver dag, der går, bliver han bedre til at gå og løbe. Og så har Berhane taget en vigtig beslutning. Han har nemlig besluttet sig til, at han vil være lærer, når han bliver voksen. For man kan sagtens være en god lærer, selv om man mangler et ben.

13 Imelda bor i en landsby i et land, der hedder Filippinerne. Hun er 11 år og har 3 små søskende. Hun går i skole hver dag sammen med de andre børn i landsbyen, og når hun ikke går i skole, skal hun hjælpe til derhjemme. Det meste tid bruger hun på at hente vand. I Imeldas landsby er der nemlig ingen huse, hvor man bare kan åbne for en vandhane. Alt vandet skal hentes ved en lille flod, der ligger et stykke udenfor landsbyen. Det er hårdt arbejde at hente vand på den måde. Prøv at tænke på, hvor meget vand I bruger bare på en enkelt dag derhjemme. Og prøv så at forestille dig, at du skulle bære alt det vand i dunke eller spande. Vandet er heller ikke altid rent, så nogle gange bliver man syg, hvis man drikker af det. Imelda havde en lillebror mere, men sidste år blev han meget syg. På Filippinerne skal man selv betale, hvis man skal på hospitalet, og det havde Imeldas forældre ikke råd til. I stedet gik de mange kilometer til den nærmeste by for at besøge en læge. Lægen fortalte forældrene, hvad for noget medicin Imeldas bror havde brug for. Men hendes forældre havde heller ikke råd til at købe medicinen. Til sidst døde Imeldas lillebror. Hendes far ville slet ikke tale med nogen i flere uger efter, og hendes mor græd hele tiden. Det gjorde Imelda også. Imeldas lillebror er ikke det eneste barn i landsbyen, der er død på grund af det beskidte vand. Men det gør altid mere ondt, når det er ens egen bror, der dør. FNs regler siger, at alle børn har ret til at komme på hospitalet og blive hjulpet af læger, hvis de bliver syge. De siger også, at alle børn skal have nok at spise og skal have rent vand at drikke. Men desværre er der stadig mange børn rundt om i verden, der bliver syge og dør, fordi deres forældre ikke har råd til at hjælpe dem, og fordi ingen andre sørger for, at reglerne bliver fulgt. 13 I går var der fest i Imeldas landsby. For nogle uger siden kom der nemlig en stor maskine på besøg, som kan bore dybt ned i jorden. Og den borede, indtil den nåede ned til rent og frisk vand mange meter nede i jorden. Så nu har landsbyen fået en ny brønd. Det betyder, at Imelda og de andre børn ikke længere skal bruge mange timer på at hente vand langt væk. Og det betyder, at der ikke længere er nogen, der bliver syge og dør af at drikke beskidt vand.

14 14 Mal selv!

15 FNs Konvention om Barnets Rettigheder 6A på Bredsten skole har skrevet børnekonventionen om til en børnevenlig udgave. Børnekonventionen eller FNs Konvention om Barnets Rettigheder, som den rigtigt hedder, er verdens børns grundlov. Alle lande i FN, på nær USA og Somalia, har ratificeret den. Børnekonventionen gælder derfor for næsten alle børn og unge under 18 år i hele verden. Artikel 1: Hvad er et barn? Et menneske, der er under 18 år. Artikel 2: Rettighederne gælder alle børn. Det er lige meget, hvordan man ser ud, hvad man tror på osv. - alle skal have det lige godt. Artikel 3: Beslutninger, der træffes, skal tage hensyn til barnets interesse. Staten skal have nogle regler, der beskytter barnet. Artikel 4: Staten skal overholde artiklerne. Artikel 5: Forældrene har ansvaret for, at barnet bliver opdraget. Staten skal respektere forældrenes ansvar og hjælpe, hvis det er nødvendigt. Artikel 6: Alle har ret til at leve, og staten skal hjælpe børn til et godt liv. Artikel 7: Barnet skal have et navn og et fædreland, lige fra det bliver født. Artikel 8: Staten skal respektere, at barnet har et navn, land, familie osv. Artikel 9: Barnet skal leve sammen med sine forældre, hvis det har det godt der. Ellers skal staten hjælpe barnet med at finde et andet sted. Artikel 10: Barnet har ret til at blive genforenet med sine forældre uanset hvilket land, de bor i. Artikel 11: Staten skal forhindre kidnapning af børn. Artikel 12: Barnet har ret til at have sin egen mening, og den skal respekteres. Artikel 13: Barnet har ret til at lære at give udtryk for, hvad det mener. Artikel 14: Barnet har ret til selv at bestemme, hvilken gud det vil tro på. Artikel 15: Barnet må være med i en forening. Det må også være med til at oprette en forening, hvis det ikke går ud over andres rettigheder. Artikel 16: Barnet har ret til privatliv. Artikel 17: Barnet har ret til at vide, hvad der sker i verden (tv, radio, avis, bøger). Artikel 18: Staten skal sikre, at forældrene har hovedansvaret for barnets opdragelse. Artikel 19: Staten skal beskytte barnet hvis det bliver mishandlet. Artikel 20: Staten skal hjælpe forældreløse børn. Artikel 21: Staten skal sikre, at adoption kun sker, hvis det er til barnets bedste. Artikel 22: Staten skal sørge for, at flygtningebørn får det godt, og den skal samarbejde med organisationer om det. Artikel 23: Et handicappet barn har ret til et godt liv. Artikel 24: Barnet skal leve godt/sundt og kunne få lægehjælp, når det er nødvendigt. Staten skal nedbringe børnedødeligheden. Artikel 25: Staten skal se efter, at børn på institution har det godt. Artikel 26: Barnet skal have det godt. Artikel 27: Barnet har ret til gode levevilkår. Hvis forældrene ikke kan sørge for det, skal staten hjælpe. Artikel 28: Barnet har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Artikel 29: Staten skal sikre, at uddannelsen udvikler barnet til et aktivt menneske. Artikel 30: Et barn fra et mindretal har lov til at have sin egen kultur, religion og eget sprog. Artikel 31: Barnet skal have fritid og tid til at lege samt lov til at deltage i forskellige aktiviteter. Artikel 32: Barnet skal beskyttes mod hårdt og farligt arbejde. Det skal være et bestemt antal år gammel, før det må arbejde. Artikel 33: Barnet skal beskyttes mod narkotika. Artikel 34: Barnet skal beskyttes mod seksuelt misbrug. Artikel 35: Staten skal forhindre handel med børn. Artikel 36: Barnet må ikke udnyttes. Artikel 37: Barnet må ikke udsættes for tortur og skal behandles ordentligt, hvis det er i fængsel. Artikel 38: Barnet skal beskyttes mod krig og må ikke være soldat. Artikel 39: Staten skal hjælpe børn, der har været udsat for tortur. Artikel 40: I stedet for at straffe unge lovovertrædere skal staten hjælpe dem. Artikel 41: Love, der er bedre end disse artikler, skal bruges. Artikel 42-54: Staten skal på forskellige måder sørge for, at alle børn og voksne får kendskab til Konventionen om Barnets Rettigheder, og at den bliver respekteret og overholdt. 15

16 Maija bor i Letland Manuel bor i Nicaragua Ayoub bor i Irak Berhane bor i Eritrea Ganesh bor i Indien Imelda bor på Filippinerne Martin bor i Australien God fornøjelse husk: ALLE BØRN HAR RET! Maria bor i Argentina DUI-LEG og VIRKE Mågevej Hvidovre Tlf Fax

børneret.nu Hvad har du ret til? en bog om FNs Børnekonvention FNs Børnekonvention DUI-LEG og VIRKE

børneret.nu Hvad har du ret til? en bog om FNs Børnekonvention FNs Børnekonvention DUI-LEG og VIRKE børneret.nu Hvad har du ret til? en bog om FNs Børnekonvention FNs Børnekonvention DUI-LEG og VIRKE Hvad har du ret til? en bog om FNs Børnekonvention Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer (2007)

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog Rettigheder er ting alle børn skal have muligheder for at gøre. Alle børn har de samme rettigheder. Disse rettigheder er nedskrevet i FNs

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

BØRNEKONVENTIONEN. FNs Konvention om Barnets Rettigheder GADENS BØRN

BØRNEKONVENTIONEN. FNs Konvention om Barnets Rettigheder GADENS BØRN BØRNEKONVENTIONEN FNs Konvention om Barnets Rettigheder 1 GADENS BØRN Børn og unge i hele verden har ret til at overleve, blive beskyttet og udvikle sig. Det fastslår Børnekonventionen konventionen om

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL 2016 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Nu sad de der så igen. Det var det samme sted. Men det var så også det

Læs mere

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var Radiserne Tegneseriens historie. Man ved ikke, hvilken der var den første tegneserie i verden. En af de første tegneserier hed Knold og Tot. Det var en mand fra USA, som tegnede den. Han tegnede den til

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017

Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017 Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017 I dag er vi samlet her i Rødding kirke for at sige det sidste farvel til Otto Johansen. Otto blev 79 år gammel. På mange måder

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bamse Polle. i 1. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 1. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 1. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE!

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE! Tegn den verden, du vil bo i! FNs Børnekonvention har fødselsdag den 20. november, og i 2015 fyldte den lange liste med børns rettigheder 26 år. For at fejre den vigtige dag gennemførte folkebibliotekerne

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Børn og unges rettigheder

Børn og unges rettigheder Artikel 2 Vi er alle sammen forskellige, men vi er også alle sammen ens. Vi er nemlig alle sammen mennesker, og har lige ret til at have det godt. Vi har lige ret til at lege og være med til at bestemme.

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere