In Vitro Fertilisation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "In Vitro Fertilisation"

Transkript

1 1 In Vitr Fertilisatin - IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER Cpyright SL-Design

2 2 Cpenhagen Fertility Center ledes af prfessr dr. med Svend Lindenberg, en af pinererne inden fr den nyere g avancerede barnløshedsbehandling i Danmark. En del af det team, sm std bag det første reagensglasbarn, arbejder stadig på vres klinik med udvikling af nye g frbedrende behandlingsmetder fr patienterne. Læger, sekretærer, sygeplejersker g labranter vil gøre deres bedste fr, at du skal føle dig velkmmen g i trygge hænder. De fleste af medarbejderne har mere end 10 års erfaring g en str del mere end 25 års erfaring med behandling af ufrivilligt barnløse. Udver selve den direkte patientbehandling fregår der en frskning g udvikling inden fr fertilitetsbehandling. Her er Cpenhagen Fertility Center med til at bidrage med frskning g nyudvikling, sm vi har gjrt det i 25 år. Dette er med til, at vres klinik altid har mulighed fr at tilbyde den bedste, nyeste g mest effektive behandling fr netp jer. Således har vi indenfr de sidste par år været med til at indføre assisted hatching, in vitr maturatin, specielle nye sperm analyser, frbedring af æggets levevilkår i inkubatrerne, ligesm vi har deltaget i indførslen af de nye hrmnstimulatins prgrammer fr patienterne. Her kan nævnes den krte IVF behandling, Crash IVF g frbedret støtte til slimhinden. Klinikken blev sm den første klinik i Danmark gennemgået g gdkendt efter det nye EU vævs direktiv af Lægemiddelstyrelsen i Danmark i 2007, ligesm klinikken gså blev ISO 2001:2008 certificeret i Vi håber derfr, at du vil finde dig tilpas i vres klinik. Vi står altid til rådighed fr yderligere infrmatin enten på vres klinik nummer, hvr der er åbent hele døgnet på tlf , eller ved specielle tilfælde ring direkte til Svend Lindenberg på Det er gså vres mål at svare så hurtigt sm muligt på alle spørgsmål på vres mail: Det er vigtigt at du frstår hvad der står i denne flder inden du starter g kan skrive under på at du har fået tilstrækkeligt med infrmatin Med venlig hilsen Svend Lindenberg Prfessr dr. med. Cpenhagen Fertility Center Illustratiner er venligst stillet til rådighed af Ferring Lægemidler A/S

3 3 1. Hvad er reagensglasbehandling Side 4 2. IVF behandlingen trin fr trin Side 4 3. Frudsætninger fr IVF behandlingen Side 4 4. Kvindens hrmnelle system Side 5 5. Æggets udvikling Side 5 6. Hrmnernes samspil Side 6 7. De enkelte hrmners funktin Side 6 8. Praktiske frhld Side 7 9. Behandlingsfrmer Side Den lange behandling Side Den krte behandling Side Lavstimulatin Side Crash stimulatin Side Behandling med ptøede æg Side Assisted hatching Side Ægdnatin Side Mulige bivirkninger, cancer, misdannelser Side Medicin, Side Priser g ydelser Side Bldprøver 21. Resultater Side 22 Side 23

4 4 1. Hvad er reagensglasbefrugtning? Reagensglasbefrugtning eller ægtransplantatin kaldes gså fr In Vitr Fertilisatin (IVF). IVF-behandling indebærer, at vi tager mdne æg ud af varierne g befrugter dem med sæd i vres labratrium. In vitr betyder i glas på latin. Når æggene er blevet befrugtede, fører vi dem tilbage i livmderen. Derfr kaldes behandlingen gså fr ægtransplantatin. Metden er effektiv. Indenfr tre behandlinger er 70 prcent af vres patienter gravide med mindst ét barn fr kvinder under 40 år. Resultaterne er mindre j ældre kvinden bliver. Resultaterne er målt fra ver 1000 behandlinger. Vi anvender reagensglasmetden ved: Aflukkede æggeledere Ved dårlig sædkvalitet Ved ufrklarlig barnløshed Ved svær endmetrise 2. IVF trin fr trin At få en IVF behandling er en str beslutning g kan ved første øjeblik virke uverskueligt. Fr at give jer et bedre verblik, gennemgår vi nedenfr de enkelte dele af behandlingen. Hvis I har spørgsmål, er I altid velkmmen til at kntakte Cpenhagen Fertility Center på tlf Frudsætninger fr IVF-behandling At kvinden har en nrmal livmder. At kvinden har ægløsning, hvad enten den kmmer af sig selv eller efter hrmnbehandling. At manden prducerer sædceller, sm vi i særlige tilfælde kan tage direkte fra testiklen eller bitestiklen. Der er gså mulighed fr at anvende dnrsæd. At kvinden enten har haft eller er vaccineret md Røde Hunde fr mindst 3 måneder siden. Dette kan undersøges ved hjælp af en bldprøve. At man har mdtaget rådgivning m mulige arvelige sygdmme g risici g knsekvenser af behandlingen. At man får taget eller har fået taget bldprøver fr HIV, hepatitis B g C, g at de ikke er mere end 3 måneder gamle, når I starter behandlingerne (bestemmelse fra EU direktiv). Vi accepterer bldprøver, der er p til 2 år gamle i Danmark når I kmmer fra et andet Vævscenter (Fertilitetsklinik).

5 5 Illustratin af en nrmalt fungerende livmder Illustratin udlånt af Ferring Fra ægløsningen går der ca. 5 timer, inden ægget befrugtes i den yderste del af æggelederen. Derfr skal sædcellerne placeres højt i livmderen. 5 dage efter befrugtningen kmmer ægget ned i livmderen, hvr det fæstner sig på dag 6 efter ægløsningen. Ved IVFprceduren udtager vi æggene lige inden ægløsningen g befrugter ægget i labratriet. Fra 2-5 dagen kan man så sætte ægget tilbage i livmderen, hvr det fæstner sig. 4. Kvindens hrmnelle system I dette afsnit kan I læse mere m, hvrdan kvindens hrmner spiller ind, g hvad de betyder fr det reprduktive system. Afsnittet er ment sm en hjælp til bedre at frstå, hvad der sker, g hvrfr det sker. På den måde håber vi gså, at I bedre frstår jeres behandlingsfrløb. Det kvindelige reprduktive system er, lidt frenklet, bygget p m tre elementers samspil: Det hrmnelle samspil mellem hypfysen i hjernen g æggestkkene, hvr æggene mdnes, g ægløsningen sker. Æggelederne, hvr ægget befrugtes g transprteres til livmderen. Livmderen, hvr det befrugtede æg sætter sig fast i livmderslimhinden g bliver til en graviditet. 5. Æggets udvikling I æggestkken mdnes g færdigudvikles ægget inden ægløsningen. Ved ægløsningen pfanges ægget af æggelederen, sm leder ægget frem til livmderen. Er ægget blevet befrugtet, sætter det sig fast i livmderslimhinden til videre udvikling. Denne prces styres af hrmner. Hvis du ved nget m hrmnernes betydning, er det gså lettere at frstå de undersøgelser g behandlinger, du skal igennem. Se illustratinen af denne prces nedenfr:

6 6 Illustratin udlånt af Ferring 6. Hrmnernes samspil De fleste verrdnede kønshrmner dannes i hypfysen. Hypfysen er en kirtel i hjernen. Hrmnet transprteres via bldet ud til bestemmelsesstedet (rganet) i krppen, hvr der sker en reaktin, g et signal sendes tilbage til hypfysen. Det drejer sig m de verrdne hrmner sm FSH g LH, der virker direkte på variet, ligesm hypfysen selv er styret af GnRH hrmnet. 7. De enkelte hrmners funktin GnRH - gnadtrpin releasing hrmne. GnHR medfører frigørelse af FSH g LH i hypfysen. FSH - Fllikelstimulerende hrmn - dannes i hypfysen g stimulerer væksten af flliklerne, sm mdner æggene. LH - Luteiniserende hrmn - dannes i hypfysen g medfører ægløsning. Prlaktin dannes i hypfysen g er i samspil med brystet g æggestkkene. Prlaktin medfører vækst af brystkirtlen under graviditeten g stimulatin af mælkeprduktinen efter fødslen. Et fr højt niveau af prlaktin kan hæmme ægløsningen. Østradil dannes i æggestkkene. Under en menstruatinscyklus skaber østradil vækst af livmderslimhinden. Et højt østradil niveau i midten af cyklus medfører en stigning i LH, sm medfører ægløsning. Prgestern. Under menstruatin er prgestern sammen med østradil med til at gøre livmderslimhinden klar til at mdtage det befrugtede æg. Under en graviditet, støtter prgesternet livmderslimhinden, så den ikke afstødes. Andrgener dannes i æggestkkene g stimulerer hårvækst g kønsdrift. En verprduktin af andrgener hæmmer ægløsningen.

7 7 HCG (human chrin ganadtrpin) dannes i mderkagen g stimulerer æggestkkene til frtsat prduktin af prgestern. Det er på dette hrmn, vi måler, m du er blevet gravid. Hrmnerne er indbyrdes afhængige af hinanden, g fr ngle hrmner gælder, at en stigning i et hrmn medfører et fald i et andet. 8. Praktiske frhld Hvrnår starter en cyklus En menstruatinscyklus starter på 1. dagen fr menstruatinsstarten g går til g med den sidste dag inden næste menstruatinsstart. Når vi f.eks. taler m 21. dagen, så er der tale m 21 dage inde i menstruatinscyklus. Hvem kan blive behandlet Det er en betingelse fr, at I kan blive behandlet, at I lever i et fast parfrhld (gså lesbisk eller heterseksuelle), g at kvinden ikke er ver 46 år eller, at den kvinde, sm skal behandles, lever alene g ikke er ver 46 år gammel, samt at der er en medicinsk grund til behandlingen. Samtykke Inden IVF-behandling kan påbegyndes, skal I skrive under på: At I lever i et fast parfrhld, eller er enlig g accepterer frældrerllen alene At I er bekendte med behandlingen, g at I har fået infrmatin m eventuelle bivirkninger Om eventuelle verskydende æg må nedfryses, m de må brtdneres, eller m de skal destrueres Før behandling skal I begge have taget følgende bldprøver: HbsAg, Anti-HBc, anti HCV g anti HIV Alt dette vil persnalet infrmere jer mere m. I er altid velkmne til at spørge s, hvis I er i tvivl. Ferie g helligdage Fertilitetsklinikken behandler alle dage i ugen, gså på helligdage g i ferieperider. I hverdagene behandler vi i tidsrummet kl g i weekenderne kl Vres behandlingstidspunkter er tilrettelagt således, at det fr de flestes vedkmmende betyder mindst muligt fravær fra arbejde. Hrmnerne Vi bestræber s på altid på at give så få hrmner sm muligt. Medicin er aldrig helt uden bivirkninger, det er derfr vigtigt, at I er infrmeret grundigt herm. Dette kan I læse mere m i kapitel 9. Samleje under behandlingen Der er ikke nget i vejen fr, at I har samleje under hrmnstimuleringen. I de tilfælde, hvr mandens sæd anvendes til behandlingen, er det en frdel, at manden ikke har haft sædafgang den sidste dag før ægudtagningen. Prblemer g smerter Opstår der akutte prblemer, sm I vurderer ikke kan vente til næste dag, bør I ringe til vagtlægen, hvis I ikke kan få fat i s. Vres vagttelefn: (døgnet rundt) eller i specielle tilfælde direkte til Svend Lindenberg på Oplever I mere generelle prblemer eller smerter under jeres behandlingsfrløb, er I gså altid velkmne til at ringe til s.

8 8 Hvis det ikke lykkes Det er ikke alle behandlinger, hvr det lykkes at blive gravid i første frsøg. Når det ikke lykkes, kan vi sm regel påbegynde en ny behandlingscyklus med det samme, men det vil altid være en individuel afgørelse, sm lægen vurderer i samråd med jer. Vi tilbyder altid en ny samtale med lægen. På vres hjemmeside har I mulighed fr at læse mere m barnløshed, undersøgelser g behandlingsmuligheder, ligesm I kan tilmelde jer vres nyhedsbrev g stille spørgsmål til lægen. 9. Behandlingsfrmer. Hs Cpenhagen Fertility Center benytter vi flere frskellige behandlingsfrmer, idet vi altid tager hensyn til de frskelligheder, der kan være hs det enkelte par. Vi skelner imellem: Lang behandling Krt behandling Crash Lavdsis behandlinger Den lange behandling varer, sm rdet implicerer, længere end den krte behandling. Tidsfrskellen består i, at man ved den lange behandling nedregulerer det naturlige hrmnsystem. Herefter stimulerer vi det kunstigt fr at regulere g kntrllere mdningen af æggene, inden de tages ud til befrugtning i labratriet. I den krte behandling springer man nedreguleringen ver g går i gang med stimuleringen med det samme. Crash er en kmbinatin af den krte g den lange behandling. Vi kan ikke sige nget generelt m, at den ene behandling er bedre end den anden. Det vil altid være en lægelig vurdering hvilken behandlingsfrm, der passer bedst til jer, g det behandlingsfrløb I måske allerede har været igennem. 10. Den lange behandling Vres behandling med IVF tager nrmalt dage. Vi pdeler behandlingen i fire faser: Nedregulering med Synarela eller Suprefact. Cirka 14 dage. Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. Cirka 10 dage. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. T dage. Efterbehandling med prgestern i 14 dage. Efterbehandlingen afsluttes med en graviditetstest.

9 9 Nedreguleringen stpper de verrdnede kønshrmner, sm nrmalt styrer æggestkkenes funktin. Nu vil æggestkkene kun reagere på det hrmn, sm vi tilfører udefra. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Når ægblærerne har nået den rette størrelse, cirka mm, giver vi den ægløsende sprøjte (det almindelige graviditetshrmn, HCG). Efter 36 timer tømmer vi ægblærerne fr æg (aspiratin). Vi tømmer ægblærerne fr æg g befrugter dem i vres labratrium. 2-3 dage senere kan vi lægge de 2-3 fltteste æg tilbage i livmderen. Det kalder vi gså fr transferering. De næste 14 dage skal du tage tilskud af hrmnet prgestern. Det stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen tager du en graviditetstest. Sådan kmmer I i gang En af de første dage i menstruatinscyklus ringer I til s g bestiller tid til den første kntrl. Vres telefnnummer er Første kntrl finder sted på dag i din cyklus. Nedregulering Første kntrl finder sted på dag i cyklus. Vi fretager en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, kan I starte på nedreguleringen. Ved nedreguleringen anvender vi fte Synarela næsespray. Du skal tage ét pust tre gange m dagen. Der skal være tte timers mellemrum. Alternativt kan du tage en indsprøjtning af Suprefact, 0,5 mg subkutant under huden én gang m dagen. Du skal frtsætte med nedreguleringen lige frem til aspiratinen. I skal tale med lægen g sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med s laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg g muligheden fr ægdnatin. Her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskreven stand ved næste knsultatin. Her kan I gså stille eventuelle spørgsmål. I får ligeledes udleveret et behandlingsskema med alle vigtige plysninger. I får al medicin, alle sprøjter g kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket såfremt I br i Danmark. Hvis I br i udlandet skal medicinsk kntant afregnes på klinikken ved udleveringen. Bemærk gså, at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Menstruatin Menstruatinen vil sm regel kmme 8-10 dage efter nedreguleringens start, g den varer typisk lidt længere end nrmalt. Menstruatinen kan i enkelte tilfælde udeblive p til 8-14 dage. Har du ikke får menstruatin før, du skal starte på FSH stimulatinen, skal du kntakte klinikken. Stimulatinen Stimulatinen med FSH starter efter 14 dages nedregulering. Din menstruatin skal være startet senest dagen før FSH stimulatinen. Du skal tage indsprøjtningerne hver dag. Du skal frtsætte med nedreguleringen Synarela /Suprefact, men nu skal du kun tage næsespray t gange m dagen: Et pust t gange m dagen med 12 timers mellemrum, eller Suprefact 0,2 ml dagligt. Er menstruatinen ikke kmmet, kan du være gravid g skal kntakte s. Du kan gså have en cyste på æggestkken.

10 10 Næste kntrl Ni dage senere fretager vi igen en ultralydsskanning. Vi måler livmderslimhindens tykkelse, antallet af ægblærer g deres størrelse. Ofte skal du frtsætte med at tage din medicin, g vi vil fretage endnu en kntrl efter et par dage. Når vi har nk ægblærer med en størrelse på 17 mm, planlægger vi ægudtagning g tidspunkt fr den ægløsende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrgram. 36 timer efter at du har taget Ovitrelle, tager vi æggene ud. Det er i gennemsnit 11 dage efter starten på stimulatinen. Illustratin udlånt af Ferring viser en ægudtagning g placeringen af ultralydskanneren i vagina i frhld til æggestkken. Ægudtagning Ægudtagningen fregår mellem klkken på hverdage g i weekenden. Det tager cirka minutter. Du behøver ikke møde fastende men spis kun et let måltid i timerne før ægudtagning. Ægudtagningen fregår gennem skeden. Ultralydsvejledt føres en tynd nål ind i ægblærerne, sm tømmes fr væske, g herved kmmer ægget/æggene med ud. I kan hele tiden følge med på skærmen. Ægudtagningen fregår sammen med en lkalbedøvning i skedevæggen, så man undgår svære smerter. Meget sjælden er der behv fr stærkere smertestillende medicin. Efter ægudtagningen får du lidt at drikke, g du hviler på klinikken. Der kan være lidt blødning fra skeden de næste par dage. Bldet stammer fra nålestikket i skeden, g ikke fra livmderen. Du kan gså pleve lidt smerte, sm du gerne må tage smertestillende Pandil tabletter fr at undgå. Du må dg højst tage 2 tabletter fire gange m dagen. (1 gram = 2 tabletter). I er altid velkmmen til at ringe til klinikken, hvis der pstår prblemer, eller hvis der er nget, I er i tvivl m, dette gælder gså m aftenen, natten g i weekenden. Det er vigtigt, at du har én til at følge dig hjem. Du må ikke selv køre bil.

11 11 Sædprøve Manden skal aflevere en sædprøve før ægudtagningen. Det er vigtigt, at prøven er mærket med kvindens fulde navn g cpr. nr. Du kan enten lave den hjemmefra eller her på klinikken. Sædprøven må ikke være mere end 4 timer gammel, når du afleverer den til s. Manden skal have underskrevet identifikatinsblanketten ved aflevering af sædprøven. Befrugtning in vitr Der sættes cirka sædceller til hvert æg. Dagen efter renses g kntrlleres æggene. Vi ser m udviklingen er nrmal. De udtagne æg udvikler sig i løbet af de næste 2-3 døgn fra at være én cellet til at være t-seks cellet. Vi følger udviklingen dagligt, men først efter cirka 48 timer kan vi med sikkerhed sige, hvr mange æg, der har udviklet sig, sm vi ønsker. Aspiratin af sæd fra testiklen (TESA) Vi anvender TESA, hvis manden ikke kan præstere sædceller på naturlig vis. Indgrebet udføres under lkalbedøvelse. Her fører vi en fin nål direkte i testiklen g udtager en vævsprøve, sm indehlder sædceller. I det udtagne væv er der altid kun ganske få sædceller, derfr bruger vi mikrinseminatin til befrugtningen. Det kaldes gså fr ICSI. Denne prcedure kan være frbundet med bivirkninger i frm af infektin eller blødning i stikanalen. Dette ses i mindre en 0,5 % af indgrebene. Befrugtning med mikrinseminatin Ved mikrinseminatin lægger vi en enkelt sædcelle direkte ind i ægget. Vi anvender især metden, når der er meget få sædceller, eller når sædcellerne ikke bevæger sig gdt nk. Mikrinseminatin frringer ikke chancen fr graviditet. Ægplægning T til fem dage efter ægudtagningen, transfererer vi de befrugtede æg til livmderen. Nrmalt plægges kun et til 2 befrugtede æg. Kvinder ver 38 år kan dg få plagt 3 æg. Vi transfererer de befrugtede æg til livmderen ved hjælp af et tyndt plastikkateter, sm vi fører p i livmderhulen gennem livmderhalskanalen. Det er nrmalt en enkel prcedure g gør ikke ndt. Kvinden kan have lidt blødning efter denne prcedure, uden dette betyder nget fr resultaterne.

12 12 Nedfrysning af verskydende, befrugtede æg Er der verskydende befrugtede æg tilbage efter ægplægningen, sm labratriet vurderer er egnede, kan vi fryse dem ned til eventuelt senere brug. Efterbehandling 14 dage efter ægplægningen skal du tage Lutinus vagitrier eller Crinne. Vagitrier er det samme sm stikpiller. Du skal tage t vagitrier tre gange m dagen. Lutinus g Crinne indehlder hrmnet prgestern, sm stabiliserer livmderslimhinden. Du skal ikke sygemeldes g kan med lidt sund frnuft leve nrmalt. Graviditetstest 14 dage efter ægplægningen tager du en graviditetstest. Testen skal tages, uanset m du har fået blødning eller ej. Du tager den selv derhjemme, g så ringer du ind til s. Er testen psitiv, får I tilbudt en graviditetsskanning 3 uger senere (7. graviditetsuge). Er testen negativ, kan du ønske en ny samtale med lægen, hvr vi kan gennemgå jeres frløb g eventuelt planlægge et nyt. 10. Den krte behandling Det krte behandlingsfrløb varer cirka 30 dage. Det kan pdeles i tre faser: Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. Cirka 10 dage. Frhindring af ægløsning med Orgalutran 0,25 milligram, én gang dagligt fra 7. dagen i 3-8 dage. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. Efterbehandling med prgestern i 14 dage. Herefter graviditetstest. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Vi starter frløbet på anden eller tredje dagen i din cyklus. Når ægblærerne har pnået en størrelse på cirka mm (6. dagen), skal du i tillæg tage Orgalutran, sm frhindrer ægløsning. Først når et passende antal ægblærer har nået en størrelse på mm, fremkalder vi mdning af æggene med det almindelige graviditetshrmn hcg - Ovitrelle. Efter 36 timer tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratin. Vi befrugter æggene i labratriet. 2 dage senere lægger vi æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transfereringen. De næste 14 dage skal du tage tilskud med hrmnet prgestern, sm stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen efter ægplægningen skal du have taget en graviditetstest..

13 13 Sådan kmmer I i gang med behandlingen På den første dag i din menstruatinscyklus ringer du til klinikken g bestiller tid til første kntrl. Kntrllen skal finde sted allerede anden eller tredje dag. Telefnnummeret er Første kntrl På dag t-tre i din cyklus fretager vi en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, kan I starte på stimulatinen med Gnal F, Puregn eller Menpur Du skal tage indsprøjtningerne på samme tidspunkt hver dag. I skal gså tale med sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med sygeplejersken laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg g muligheden fr ægdnatin. Her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskreven stand ved næste knsultatin. Hvis I br i Danmark, I får al medicin, alle sprøjter g alle kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket. Hvis I br i udlandet skal medicinen betales kntant med det samme i klinikken Bemærk gså, at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Anden kntrl (6. stimulatinsdag) På dag 7-8 i din cyklus fretager vi en ultralydsskanning. Her måler vi tykkelsen på livmderslimhinden, antallet af ægblærer g deres størrelse. Du skal starte med indsprøjtninger med præparatet Orgalutran, når ægblærerne har nået en størrelse på mm. Du skal samtidigt frtsætte med FSH. Tredje kntrl Når vi har nk ægblærer med størrelsen mm, planlægger vi ægudtagningen g tidspunktet fr den ægløsende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrgram. Vi fretager ægudtagningen timer efter, du har taget Ovitrelle. Det er i gennemsnit 15 dage efter starten af menstruatinen. Ægudtagning Læs venligst på side 10 under ægudtagning g frem. Dette er ens fr alle behandlinger. 11. Lavstimulatin Ved denne behandling mdnes kun ganske få æg, g metden er derfr ftest kun egnet fr unge kvinder i IVF behandling. Behandlingen anvendes gså til kvinder, der har plevet svær verstimulatin efter et tidligere behandlingsfrløb.

14 14 Behandlingen Vi giver en mild hrmnstimulatin med Klmifen eller Tamxifen tabletter. Du skal tage 1-3 tabletter m dagen på 3-7 dagen i din cyklus. Fra dag 8 i din cyklus skal du tage en indsprøjtning med FSH dagligt. Præparatet får ægblærerne til at vkse. Behandlingen mdner et til fem æg. Vi bruger en ultralydsundersøgelse af ægblærerne til at vise s, hvrnår det er det rette tidspunkt at tage æggene ud. Når ægblærerne er vkset til 18 mm i diameter, skal du tage Ovitrelle, sm fremkalder ægløsning. 34 timer senere tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratinen. Vi befrugter æggene i labratriet. T dage senere lægges æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transferingen. Sådan gør du dag fr dag En af de første dage i din menstruatinscyklus, ringer du til fertilitetsklinikken g bestiller tid til en skanning. Skanningen skal finde sted på 11. cyklusdag. Vres telefnnummer er På dag 3-7 i din cyklus tager du 1-3 Klmifen/Tamxifen tabletter m dagen. På dag 8-10 i din cyklus, skal du tage én indsprøjtning af præparatet FSH. På din 11. cyklusdag møder du på fertilitetsklinikken til den aftalte tid. Her skal du skannes. Vi aftaler et tidspunkt fr en indsprøjtning med præparatet Ovitrelle. Indsprøjtningen vil sætte din ægløsning i gang. 34 timer efter du har taget Ovitrelle, tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratinen. Vi befrugter æggene i vres labratrium, g t dage senere kan vi lægge de pæneste æg tilbage i livmderen. Ægudtagning Læs venligst på side 10 under ægudtagning g frem. Dette er ens fr alle behandlinger. 12. Crash Crash behandling kan pdeles i fire faser: 1. Injektin Cetrtide 3 mg på ca. 7. dagen fra frventet næste menstruatin. 2. Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. På 2. til 3. cyklusdag i ca dage. Frhindring af ægløsning med Orgalutran 0,25 milligram, en gang dagligt fra 7. dagen i 3-8 dage. 3. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. T dage. 4. Efterbehandling med Prgestan i 14 dage. Herefter graviditetstest. Vi giver én injektin Cetrtide 3 mg 7 dage før frventet menstruatin. Dette medfører en hurtigere menstruatin, g hermed kan vi hurtigere starte behandlingen med det frmål at få bedre kvalitet g flere æg ud ved ægudtagningen. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Vi starter frløbet på anden dag i din cyklus. Når ægblærerne har pnået en størrelse på cirka millimeter (6. dagen), skal du i tillæg tage Orgalutran, sm

15 15 frhindrer ægløsning. Først når et passende antal ægblærer har nået en størrelse på mm, fremkalder vi mdning af æggene med det almindelige graviditetshrmn hcg - Ovitrelle. Efter timer tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratin. Vi befrugter æggene i labratriet. 2 til 5 dage senere lægger vi de 2-3 fltteste æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transferingen. De næste 14 dage skal du tage tilskud med hrmnet prgestern, sm stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen får du taget en graviditetstest. Sådan kmmer I i gang Én af de første dage i din menstruatinscyklus ringer du til klinikken g bestiller tid til første kntrl. Første kntrl skal finde sted på dag 19 til 23 i din cyklus. Vres telefnnummer er: Første kntrl På 7 dagen før din frventede næste menstruatin fretager vi en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, får du en indsprøjtning med 3 mg Cetrtide. I skal gså tale med sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med sygeplejersken laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg, her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskrevet stand ved næste knsultatin. Hvis I br i Danmark får I al medicin, alle sprøjter g alle kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket. Hvis I br i udlandet skal medicinen betales kntakt ved udlevering i klinikken. Bemærk gså at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Menstruatinen Menstruatinen skal kmme 1-5 dage efter indsprøjtningen med Cetrtide. Hvis du ikke får menstruatin inden 5 dage, skal du kntakte klinikken med henblik på en ny skanning g gentagelse af Cetrtide. Får du menstruatin indenfr 1-5 dage, skal du gså kntakte klinikken. Anden kntrl På dag 6 til cyklus fretager vi igen en ultralydsskanning. Vi måler livmderslimhindens tykkelse, antallet af æg blærer g deres størrelse. Når æg blærerne er vkset til millimeter i diameter, skal du have indsprøjtninger med Orgalutran. Tredje kntrl Når der er et passende antal ægblærer med en størrelse på millimeter, planlægger vi ægudtagningen g tidspunktet fr den ægløsende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrg timer efter du har taget Ovitrelle, tager vi æggene ud. Det er i gennemsnit dage efter starten på menstruatinen.

16 16 Ægudtagning Her kan du læse m ægudtagningen på side 10 i denne mappe g frem, da dette fregår ens fr alle behandlingerne. 13. Behandling med ptøede æg Inden starten på behandlingen, bør I kmme til en samtale med lægen g planlægge plægningen af de ptøede æg. I enkelte tilfælde gives en let hrmnstimulatin i frm af tabletbehandling. Her stimulerer vi livmderens slimhinde med hrmner. Vi ptør de frsne, befrugtede æg g plægger højst 3 ptøede æg ind i livmderen. I skal være pmærksmme på: At vi ifølge lven skal vi destruere de frsne æg efter 5 år. At vi kun ptør de frsne æg, hvis I har givet en skriftlig tilladelse. At cirka 40 prcent af de frsne æg ikke verlever ptøningen. Sådan gør du dag fr dag Du ringer til klinikken bestiller tid til skanning. Skanningen skal finde sted på 3.dag i din cyklus. Du tager Estrfem 2 mg, 2 tablet m dagen (64 mg) efter et skema, g så stiger det efter rdinatin fra lægen. Vi skanner livmderslimhinden ved start g efter 12 dages medicinsk behandling. Når den er klar, planlægger vi ægplægningen g yderligere medicinsk behandling. Efter plægningen skal du frtsætte med Estrfem g Prgestan, hvis du er startet på dette. 14 dage efter plægningen skal du tage en graviditetstest på klinikken. Hvis testen er psitiv, er det vigtigt, at du husker at frtsætte med Estrfem g Prgestan til 10. til 11. graviditetsuge. På unge kvinder anvender vi deres egen cyklus g skanner på 12 dagen. Når kvinden får ægløsning plægger vi æggene uden yderligere medicin 3 dage senere. 14. Assited hatching Assisted hatching er en teknlgi, der hjælper ægget med at sætte sig fast i livmderen. Assisted hatching vil sige hjælp til klækning af ægget. Klækning af ægget er nødvendigt fr, at det befrugtede æg kan sætte sig fast i livmderen g udvikle sig til et fster. Dette sker almindeligvis helt naturligt. Kvindens æg er msluttet af en æggeskal (gså kaldet zna pellucida). Æggeskallen sørger fr, at kun en sædcelle kan kmme ind til ægget g befrugte det. Når ægget er blevet befrugtet, blkerer æggeskallen fr, at flere sædceller kan trænge ind. Herefter hlder æggeskallen sammen på cellerne i ægget. Cellerne i det befrugtede æg begynder at dele sig, først til en 2 cellet g så til en 4 cellet g så videre.

17 17 Under udviklingen af det tidlige fster fra 1 cellet til flercellet hærdes æggeskallen. Det er helt nrmalt g har netp til hensigt at hlde sammen på æggets celler. Når vi tager æggene ud af deres naturlige mgivelser, sm det sker ved reagensglasbehandling g mikrinseminatin, menes det, at æggeskallen hurtigere bliver hård end ved nrmal befrugtning. Især mener man, at kvinder ver 37 år har en tendens til at prducere æg med en hårdere æggeskal. Den hårdere æggeskal kan frhindre ægget i at klække, dvs. at kmme ud af skallen g sætte sig fast i livmderen. Denne klækning er en nødvendig frudsætning fr graviditet. Derfr ved vi gså, at høj alder hs kvinden kan betyde, at ægget får prblemer med at sætte sig fast i livmderen. Det menes, at hårde æggeskaller er en væsentlig årsag til, at mange ældre kvinder ikke har så let ved at blive gravide. Frskellige studier fretaget med assisted hatching har berettet m frbedrede resultater især blandt kvinder ver 37 år. Andre ffentliggjrte studier beretter ikke m bedre resultater fr den almindelige IVF eller ICSI patient. Hs Cpenhagen Fertility Center tilbyder vi ikke umiddelbart laser hatching til den almindelige patient. I få tilfælde hvr kvinden har gennemgået gentagne resultatløse behandlinger, g/eller hvr kvinden er ver 37 år, kan vi tilbyde laser hatching. Vi anbefaler, at ptøede æg behandles med assisted haching, idet det er vres erfaring, at disse æg har sværere ved at sætte sig fast i livmderen efter ptøning. Vi fretager altid et lægeligt skøn g vurderer chancerne fr et bedre resultat, inden vi freslår laser hatching. 15. Ægdnatin Vi tilbyder ægdnatin til barnløse par, hvr kvinden ikke har æggestkke, eller hvr æggestkkene ikke fungerer nrmalt. Fr de kvinder er den eneste mulighed fr at blive gravide at mdtage dnerede ubefrugtede æg. Betingelserne fr at afgive æg er: At den kvinde, der afgiver æg, skal være under 35 år. At den kvinde, der afgiver æg, ikke må have arvelige sygdmme i familien. At den kvinde, der afgiver æg, testes fr HIV g hepatitis B g C g Syfilis. I frbindelse med IVF kan I gså verveje, m I annymt vil give et mindre antal ubefrugtede æg til en anden barnløs kvinde. I skal plyses m knsekvenserne af jeres ægdnatin g give et skriftligt samtykke. I er annyme g kan heller ikke få plyst mdtagerens eller barnets identitet. Hvilke kvinder kan hjælpes med ægdnatin

18 18 Kvinder, der er gået i fr tidlig vergangsalder. Fr ngle kvinder kan det ske allerede i års alderen. Kvinder, der ikke kan få børn på grund af genetiske årsager f.eks. kvinder uden anlæg til æg. Kvinder, der har fået fjernet æggestkkene ved en peratin fr infektin, endmetrise eller cancer. Kvinder, der gentagne gange ikke har reageret på stimulatinsbehandling ved IVF. Kvinder, der danner abnrme æg Kvinden, der skal mdtage æg, må højst være 45 år. Mandens sæd skal være egnet til befrugtning af de dnerede æg, da sæden ikke må kmme fra en dnr. Når I ved en samtale med s har besluttet, at ægdnatin er den rette behandling fr jer, bliver I sat på en venteliste. Ventelistens længde er afhængig af, hvr mange par der kan/vil dnere æg. Ventetiden er fr tiden meget lang, g derfr sender vi de fleste af vres patienter til udlandet, hvr ventetiden er meget krtere. Når ventetiden er fr lang, anbefaler vi vres patienter at få æg fra udenlandske klinikker. Vi sender mere end 50 par m året til udenlandske klinikker med gde resultater. I er velkmne til at kmme g høre m dette hs en af vres læger. 16. Mulige bivirkninger Før ægudtagningen kan der være flere grunde til aflysning af behandlingen bland andet hvis: Der udvikles fr få eller slet ingen ægblærer. Det kaldes fr lw respnse. Der udvikles alt fr mange ægblærer. Det kaldes fr verstimulatin. På grund af sygdm. På grund af allergi md behandlingen Efter ægudtagningen er der ligeledes 3 grunde til at stppe behandlingen. Hvis: Der ikke kmmer æg ved ægudtagningen. Ingen af æggene befrugtes. Ingen af de befrugtede æg deler sig Overstimulatin Den væsentligste bivirkning til behandlingen er verstimulatin af æggestkkene. Det betyder, at der udvikles alt fr mange ægblærer. Sandsynligheden fr svær verstimulatin er 0,5 prcent. Overstimulatin ptræder hyppigst 2 til 14 dage efter indgift af Ovitrelle. Symptmerne er mavesmerter g ppustethed, g i værste fald kan det føre til indlæggelse på hspital. Hvis der er risik fr verstimulatin, kan vi enten aflyse behandlingen eller stppe stimulatinen med Gnal F / Puregn g frtsætte nedreguleringen med Synarela / Suprefact. Vi kntrllerer hele tiden det kvindelige kønshrmns niveau. Vi giver Ovitrelle, når niveauet af det kvindelige kønshrmn er faldet igen. Dette kan tage ngle dage. Vi kan gså vælge at tage æggene ud på et tidligere tidspunkt dvs. når flliklerne er 14 mm stre.

19 19 Udvikler tilstanden sig, skal patienten indlægge på sygehus. Blødning Sm regel er der en lille smule blødning eller bldigt udflåd fra skeden efter ægudtagningen. Kraftig blødning under g lige efter ægudtagningen skyldes, at der er stukket hul på et bldkar i skedevæggen. Blødningen stppes af lægen på klinikken g phører efter 5 minutter ved hjælp af en gazetampn. Opstår der kraftig blødning, når I er kmmet hjem, kntakt da venligst klinikken eller henvend jer til nærmeste læge eller sygehus. I meget sjældne tilfælde kan blødningen være farlig, g man må indlægge kvinden på sygehus Smerter Du vil fte føle lette smerter i underlivet dagen efter æg udtagningen. Smerterne frsvinder af sig selv i løbet af et par dage. Du må gerne tage Pandil 2 tabletter 4 gange dagligt m nødvendigt. Infektin Det er meget sjældent, at der ptræder infektin på grund af behandlingen. Det kan dreje sig m infektin i én af æggestkkene eller infektin i en bldansamling i skedevæggen. Symptmerne er typisk feber g ømhed eller smerter. Graviditet uden fr livmderen Graviditet udenfr livmderen skyldes, at det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen. Sandsynligheden fr graviditet udenfr livmderen er 3 prcent. Graviditet udenfr livmderen er en alvrlig tilstand, sm medfører, at du vil skulle indlægges på hspital. I værste fald skal du pereres. I tilfælde af en graviditet udenfr livmderen vil æggelederen fte blive fjernet. Allergiske reaktiner Enkelte patienter kan udvikle allergiske reaktiner på medicinen men sjældent i så svær grad, at behandlingen må phøre. Flerfldsgraviditeter Når der plægges mere end et æg ved ægplægningen, er der en en risik fr tvillingegraviditeter, ligesm risiken fr trillingegraviditeter kan ses ved de sjældne tilfælde, hvr vi tilbagelægger 3 æg. Det er derfr vigtigt, at parret frstår denne risik g er nøje infrmeret m dette. Flerfldsgraviditeter kan være en risik fr både børnene g kvinden. Cancer, krmsmfejl, misdannelser. Det er vist at der er en meget lille verrisik fr misdannelser, g krmsm fejl efter IVF behandling. Ligeledes skal kvinden følge de almindelige retningslinjer fr undersøgelse fr bryst kræft. Hvad gør du ved mistanke m bivirkninger. Du ringer til vres vagttelefn sm altid er åben, telefn eller direkte til Svend Lindenberg på Medicin Regler fr tilskud til medicin Det ffentlige giver først tilskud, efter man selv har købt medicin fr krner. Herefter er medicinen inden fr et års frbrug gratis fr patienten. Det skal dg bemærkes at kvinder der er medlem af Danmark kan få medicinen refunderet her.

20 20 Medicinens virkninger. Nedregulering (Buserelin,Ganirelix,Supracur, Synarella, Orgalutran) Virkning: Frhindrer ægløsning ved at hæmme udskillelsen af det luteiniserende hrmn (LH) fra hypfysen. Bivirkninger: Lkal irritatin dér hvr du er blevet stukket. Det er almindeligt g ganske harmløst. Pris: Cirka 400 krner fr ét hætteglas g cirka krner fr syv hætteglas med tørstf + pulver á 0,25 milligram. Virkning: Frhindrer ægløsning ved at hæmme udskillelsen af det luteiniserende hrmn (LH) fra hypfysen. Gives sm indsprøjtning i underhuden på maveskindet. 0,25 milligram = 0,5 milliliter eller sm nasal spray. Bivirkninger: Lkal irritatin dér, hvr du er blevet stukket eller i næsen. Det er almindeligt g ganske harmløst., der kan kmme enkelte svedeture eller hvedpine. Stimulatin ( Puregn, Gnal F, Bravelle, Menpur) Virkning: Stimulerer æggestkkene g medfører, at de største ægblærer vkser videre. Gives sm indsprøjtning i underhuden i maveskindet. Dseringen varierer. Bivirkninger: Lkal ømhed dér, hvr du er blevet stukket. Kan medføre verstimulatin. Ægudtagning Virkning: Let smertestillende, gives sm tabletter 1 gram = 2 tabletter højest 4 gange m dagen. Anvendes sm præmedicinering før ægudtagning. Om mrgenen før ægudtagningen kan du evt. tage 1 gram Pandil = 2 tabletter. Bivirkninger: Sjældne. Rapifen Virkning: Mrfinlignende præparat, sm virker stærkt smertestillende. I frbindelse med ægudtagningen gives 50 mg = en milliliter Rapifen sm indvendig indsprøjtning. Bivirkninger: Især kvalme g træthed. Du må ikke kører bil eller færdes i trafikken alene. Efterbehandling med prgestern (Crinne, Lutinus) Virkning: Stabiliserer slimhinden i livmderen g skaber derved ptimale betingelser fr, at de befrugtede æg kan vkse fast. Bivirkninger: Let kvalme, ppustethed, brystspænding. Behandling med ptøede, befrugtede æg (Østrgen) Virkning: Stimulerer væksten af slimhinden i livmderen, gives sm tabletter. Bivirkninger: Let kvalme, brystspænding g humørsvingninger. Efterbehandling med Medrl g Prgestern. Virkning: virker ved at nedsætte immunfrsvaret. Bivirkninger: Kvalme pkastninger, vægt øgning, søvnløshed

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd Patient infrmatin Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 1 Patient infrmatin Nrdica Fertilitetsklinik E-mail: cpenhagen@nrdica.rg Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 2 Inseminatin med dnr

Læs mere

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1 Patient information In Vitro Fertilisation - IVF behandling 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org In Vitro

Læs mere

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1 Patient information Ægdonation - I udlandet 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org Ægdonation - I udlandet

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus Side 1 af 5 Velkommen til Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus. Indholdsfortegnelse: Om Fertilitetsklinikken Henvisning til klinikken Gentagne aborter Inseminationsbehandling Ventetid til inseminationsbehandling

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2015.

Fertilitetsinstruks, 2015. Fertilitetsinstruks, 2015. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af insemination samt fertilitetsfremmende operationer, vandskanning og HSU, samt

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2013.

Fertilitetsinstruks, 2013. Fertilitetsinstruks, 2013. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af IVF- og IVF/ICSI behandling i samarbejde med Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus,

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Eft at have undsøgt dig/j

Læs mere

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik.

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik. Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik Omhandler In Vitro Fertilisering (IVF) Mikroinsemination (ICSI)

Læs mere

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Information om IVF Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Side 1 Information om IVF Velkommen til Vitanova og tak for din henvendelse. Med denne information håber vi, at

Læs mere

Virksomhedsoplysninger

Virksomhedsoplysninger Alt det inf du behøver... Frretningsbetingelser & persndataplitik Virksmhedsplysninger Den-design A/S (datterselskab af HFP) CVR NR.: 17023292 Adresse: Hestehaven 16, 8721 Daugaard, DK Mail: Michela@den-design.dk

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk Januar 2014 Anders Nyboe Andersen

Læs mere

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Speciallæge Peter Lundström, Fertilitetsklinikken IVF Centrumgaden 24, 2. sal, 2750 Ballerup Tlf. 44 60 90 20, ivf@lundstrom.dk,

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til alle, der ønsker denne behandling.

Læs mere

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling)

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning på grund af uønsket barnløshed. Det er hensigten at give en vejledning

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S - En fertilitetsklinik uden ventetid. Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s - o g E n d o k r i n o l o g i s k K l i n i k R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge November 2014 AL / IVF-behandling/

Læs mere

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene og insemination med oprenset sæd i livmoderen

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ Maigaard FERTILITETSKLIN IK ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til

Læs mere

Reagensglasbehandling (IVF)

Reagensglasbehandling (IVF) Reagensglasbehandling (IVF) Hvornår kan der tilbydes IVF behandling. Når kvinden har lukkede eller beskadigede æggeledere, som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

Behandling af barnløse

Behandling af barnløse Behandling af barnløse Hvidovre Hospital Fertilitetsklinikken, Afsnit 455 Indhold 1 Behandling af barnløse... 6 Hvem kan komme i behandling... 6 Hvor stor er chancen for at blive gravid... 6 Overvejelser

Læs mere

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som Start ny gruppe PLan Ldsskvvad. Ft: Henrik Weigelt. Du kan skabe gde friluftsplevelser fr børn g unge. Vær med til at starte en ny Blå spejdergruppe i dit lkalmråde. Hvis du synes, at det er fantastisk

Læs mere

Tjekliste Rygmarvsbrok

Tjekliste Rygmarvsbrok Tjekliste Rygmarvsbrk Familien, barnet g den unge Bligændringer g bligskift Hjælp til befrdring Hjælpemidler Fysiterapi Dækning af merudgifter Aflastningsphld Psyklgisk støtte Kmpensatin fr tabt arbejdsfrtjeneste

Læs mere

Behandlingsvejledning

Behandlingsvejledning Behandlingsvejledning In Vitro Fertilisation (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Testikulær sperm ekstraktion (TESE) Cryopræserverede embryoner (FER) DANSK FERTILITETSKLINIK www.danfert.dk Tlf. 38 34 90 30

Læs mere

Tjekliste Rett syndrom

Tjekliste Rett syndrom Tjekliste Rett syndrm Familien g det lille barn Psyklgisk støtte Rådgivning m mulighed fr lønkmpensatin/tabt arbejdsfrtjeneste Pasning: specialtilbud/fritidstilbud/aflastning Rådgivning m hjælpemidler

Læs mere

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet Sådan undgår du, at dit barn bliver mbbet Bliver dit barn mbbet, bør du gribe ind, fr mbning kan give alvrlige ar på sjælden. I denne guide kan du læse en masse gde råd m, hvrdan du sm frælder håndterer

Læs mere

Glæden ved at være til meditationsgruppe Level II udvidet program Et åbent hjerte

Glæden ved at være til meditationsgruppe Level II udvidet program Et åbent hjerte Glæden ved at være til meditatinsgruppe Level II udvidet prgram Et åbent hjerte I de kmmende måneder vil vi udfrske meditatin på kærlig-venlighed g medfølelse. Vi vil lære hvrdan vi kan åbne vre hjerter

Læs mere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere Inspiratin til etablering af læringsmiljøer fr medarbejdere Varde Kmmune 2013 Dk. nr. 181170-13 Dette dkument har til frmål at give inspiratin g sætte pejlemærker fr det lkale arbejde i Varde Kmmunes skler,

Læs mere

IVF ICSI TESA Information

IVF ICSI TESA Information IVF ICSI TESA Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Fertilitetsklinikken Trianglen Information om IVF ICSI TESA Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Systembeskrivelse KMD Digital Valgliste Version 2.1.0

Systembeskrivelse KMD Digital Valgliste Version 2.1.0 KMD Digital Valgliste Versin 2.1.0 Indhldsfrtegnelse Indhldsfrtegnelse Frrd... 2 1 Applikatinen... 3 1.1 Applikatinens rbusthed... 3 1.2 Ansvar fr afvikling... 3 1.3 Evnen til at håndtere fejl... 4 2 Systemversigt...

Læs mere

Visitation til og fra Hjemmefødselsordning Sjælland

Visitation til og fra Hjemmefødselsordning Sjælland Niveau: Retningslinjer Hjemmefødsel - en naturlig del af livet Visitatin til g fra Hjemmefødselsrdning Sjælland ID-nr.: R-15 Versin: 1 Standard(er): 2.4.1 g 2.12.1 DDKM 2. vers. Gyldighed: 21.03.14-20.03.17

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsphld Udveksling til: Kenya Udvekslingsperide: 3. februar 13. april 2013 Navn: Email: Anne Therese Sørensen annetherese86@gmail.cm Tlf. nr. 22914550 Evt. rejsekammerat: Simne, Christina

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H)... 3 Den normale befrugtning...

Læs mere

Stokkebjergvej 1 - Hølkerup 4500 Nykøbing Sjælland telefon 59 32 87 60 mobil 24 24 57 67 mereteduejohnsen@gmail.com www.odsherredterapihave.

Stokkebjergvej 1 - Hølkerup 4500 Nykøbing Sjælland telefon 59 32 87 60 mobil 24 24 57 67 mereteduejohnsen@gmail.com www.odsherredterapihave. Det lysner - TAK Siden efteråret har vi mdtaget vervældende mange psitive tilbagemeldinger m virkningen af phldet hs s. Ngle gæster har været hs s fr nylig, mens andre har været på phld tidligere i vres

Læs mere

MBBL's totaløkonomiværktøj i praksis

MBBL's totaløkonomiværktøj i praksis Oktber 2014 Udgivelsesdat : 10. Oktber 2014 Vres reference : 18.1953.27 Udarbejdet : Pia Rasmussen Kntrlleret : Jacb Ilsøe Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 BOLIGKONTORET 2 3 BOLIGKONTORETS

Læs mere

Håndtering af vanskelige kundesituationer

Håndtering af vanskelige kundesituationer Håndtering af vanskelige kundesituatiner FØR, UNDER g EFTER Frrd Sm et led i at frbedre det psykiske arbejdsmiljø inden fr Jernbanetransprt har man i Branchearbejdsmiljørådet fr transprt g engrs (BAR-transprt)

Læs mere

Spammærkning. 2. Udgave september 2007. UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889

Spammærkning. 2. Udgave september 2007. UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889 Spammærkning 2. Udgave september 2007 UNI C SkleKm Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889 SkleKm - Spammærkning Spammærkningen af internetpst på SkleKm Af Ole Nmann Thmsen UNI-C, ansvarlig fr internetmail

Læs mere

Teknisk gennemgang i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 21. oktober 2014

Teknisk gennemgang i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 21. oktober 2014 Sundheds- g Frebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 3 Offentligt Teknisk gennemgang i Sundheds- g Frebyggelsesudvalget den 21. ktber 2014 Frslag til lv m ændring af aptekerlven (Friere adgang til prettelse

Læs mere

At donere æg Information

At donere æg Information Atdonereæg Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Før du kan starte som ægdonor... 3 Undersøgelser... 3 Prævention... 3 Når du vil i

Læs mere

Tjekliste Hæmofili hos ældre blødere - arbejdsliv

Tjekliste Hæmofili hos ældre blødere - arbejdsliv Tjekliste Hæmfili hs ældre blødere - arbejdsliv Frværring af symptmer med alderen behv fr mere støtte Der kan knytte sig ngle særlige prblemstillinger til det at have blødersygdmme g at blive ældre. På

Læs mere

Modul 8 Få det ekstra forspring. Modul 8. Få det ekstra forspring. Side 1. Lederkursus Modul 8 2008 Menu of Life

Modul 8 Få det ekstra forspring. Modul 8. Få det ekstra forspring. Side 1. Lederkursus Modul 8 2008 Menu of Life Mdul 8 Få det ekstra frspring Mdul 8 Få det ekstra frspring Side 1 Lederkursus Mdul 8 2008 Menu f Life Mdul 8 Få det ekstra frspring Mdul 8: Få det ekstra frspring I de tidligere mduler har du lært det

Læs mere

REFERAT AF BEBOERFORENINGENS GENERALFORSAMLING DEN 24. OKTOBER 2013 AFHOLDT PÅ LUNDDAL, RØRTHVEJ 130.

REFERAT AF BEBOERFORENINGENS GENERALFORSAMLING DEN 24. OKTOBER 2013 AFHOLDT PÅ LUNDDAL, RØRTHVEJ 130. REFERAT AF BEBOERFORENINGENS GENERALFORSAMLING DEN 24. OKTOBER 2013 AFHOLDT PÅ LUNDDAL, RØRTHVEJ 130. Frmanden bød velkmmen g pegede på bestyrelsens vegne på Vagn Christensen sm dirigent. Pkt. 1: Vagn

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik Hillerød Kmmune It-sikkerhedsplitik Overrdnet plitik 23-02-2011 Plitik Frrd Dette er Hillerød Kmmunes it-sikkerhedsplitik, sm er udarbejdet af Administratinen, med udgangspunkt i DS484-2005 g ISO27001.

Læs mere

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG Februar 2014 1 HVORDAN ARBEJDER PR UDVALGET OG HVAD ER DERES ROLLE Indledning PR udfrdringer i Danmark PR er en prces der

Læs mere

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00.

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene

Læs mere

Til alle lærere i Frederiksberg Kommune

Til alle lærere i Frederiksberg Kommune Til alle lærere i Frederiksberg Kmmune Frederiksberg, den 16. december 2013 Kære alle, Dette brev udsendes til alle lærere ansat i Frederiksberg Kmmune. Brevet beskriver de rammer, sm vil være udgangspunktet

Læs mere

Tjekliste Osteogenesis imperfecta (medfødt knogleskørhed)

Tjekliste Osteogenesis imperfecta (medfødt knogleskørhed) Tjekliste Ostegenesis imperfecta (medfødt kngleskørhed) Familien, barnet g den unge Psyklgisk støtte Dækning af merudgifter Bligændringer g bligskift Hjælpemidler Specialsyet tøj Aflastning Træning i varmtvandsbassin

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus Srg- g kriseplan Retningslinjer ved srg g krise I Udelivsinstitutinen Terslev Børnehus Terslev Børnehus srg- g kriseplan Denne srgplan er tænkt sm en køreplan, når et barn eller en medarbejder rammes af

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

Panini A150.674 V7/0211

Panini A150.674 V7/0211 Panini A150.674 V7/0211 DK 1. Generelle plysninger 100 1.1 Generelt m denne vejledning 100 1.2 Symblfrklaring 100 1.3 Prducentens ansvar g garanti 101 1.4 Ophavsret 101 1.5 Overensstemmelseserklæring 101

Læs mere

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse Opsamling, Wrkshp, Bedst Praksis Ledelse I frbindelse med prjektet Bedst Praksis Ledelse blev der d. 24. ktber afhldt en wrkshp, hvr de 1. linieledere g øvrige ledere i AaK, sm er blevet interviewet i

Læs mere

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim DATS g Sklerefrmen Ved børne- g unge teaterknsulent Gitte Gry Bech Ballesheim Samarbejdsprjekt mellem fem skler g Dansekapellet i København NV 2013. Kulturminister Marianne Jelved afsætter 40 mi. krner

Læs mere

Tema og udviklingsudvalget

Tema og udviklingsudvalget Referat Tema g udviklingsudvalget kl. 08:30 Jammerbugt Kmmune Tema g udviklingsudvalget Punkter på åbent møde: 81. Ekskursin - genptaget august 1 82. Kndemnering - 3-6 ejendmme i kmmunen - genptaget august

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Indledning... 3. Henvisning til behandling... 3. Undersøgelser af kvinden... 4. Undersøgelser af manden...

Indholdsfortegnelse... 2. Indledning... 3. Henvisning til behandling... 3. Undersøgelser af kvinden... 4. Undersøgelser af manden... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Henvisning til behandling... 3 Undersøgelser af kvinden... 4 Undersøgelser af manden... 4 Behandlingstyper IVF/IUIH(D)... 5 Ægtransplantation

Læs mere

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spirer og grønsmutter. Varighed: 3 trin + et engagement

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spirer og grønsmutter. Varighed: 3 trin + et engagement Verdensbrger Hjem Målgruppe: Spirer g grønsmutter Årstid: Hele året. Evt. i frbindelse med Spejderhjælpsugen Varighed: 3 trin + et engagement Hjem - niveau 1 g 2 - trin fr trin Danske pigespejdere skal

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag: Et faktaark pr. retning i censorkorpset... 7

Indholdsfortegnelse. Bilag: Et faktaark pr. retning i censorkorpset... 7 Indhldsfrtegnelse Beretning fra censrfrmandskaberne fr Ingeniøruddannelserne g Diplmuddannelserne fr IT g Teknik fr periden september 2013 til september 2014... 2 Resume... 2 Uddannelsernes niveau... 2

Læs mere

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Vi tilbyder gratis udredning og behandling for barnløshed (infertilitet) hos par, enlige og lesbiske som har henvisning fra egen læge.

Læs mere

Modstand mod linjeføring af ny motorvej ved Mundelstrup / Sabro

Modstand mod linjeføring af ny motorvej ved Mundelstrup / Sabro Styregruppen Opdateretden12/3 2012,08:00(HenrikOlesen) Mdstand md linjeføring af ny mtrvej ved Mundelstrup / Sabr Læsmerepåwww.m m m.dk Inf m mrådet Vest fr Århus langs Vibrgvej (A26) ligger de t byer

Læs mere

Vejledning til puljen til humanitære, velgørende og andre almennyttige konkrete formål (TFAK)

Vejledning til puljen til humanitære, velgørende og andre almennyttige konkrete formål (TFAK) 2013 Vejledning til puljen til humanitære, velgørende g andre almennyttige knkrete frmål (TFAK) Tips- g lttlvens pulje til humanitære, velgørende g andre almennyttige frmål frdeles i henhld til 3, stk.

Læs mere

Fragt og levering. Priser, Betaling og sikkerhed. Kundeservice o o o o o o o o o o o

Fragt og levering. Priser, Betaling og sikkerhed. Kundeservice o o o o o o o o o o o Kundeservice Fragt & Levering Betaling g sikkerhed Afhentning Bank infrmatin Handelsvilkår Retur/frtrydelsesret Reklamatin Fragtskade Telefntider Virksmheden Kntakt Fragt g levering Levering Varer sendes

Læs mere

Teatret Fair Play: MIRAS VERDENER

Teatret Fair Play: MIRAS VERDENER Teatret Fair Play: S VERDENER Frfatter: Martina Mntelius Oversættelse fra svensk: Michael Ramløse Undervisningsmateriale til frdybelse I ngle af de emner, sm frestillingen tager p. Klassetrin: 4. 5. klasse

Læs mere

Danske Bank. Ansvarlig lånekapital

Danske Bank. Ansvarlig lånekapital https://markets. Ansvarlig lånekapital Anbefaling: DANBNK Var 12-09 Ansvarlig lånekapital med udløb i 2012 g call-mulighed d. 12-11 2009 FK: 0295675 ISIN: XS0157629691 Min. Piece: 1.000 EUR DANBNK Var

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation 4.1.2010 Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde Fælles reginale retningslinjer fr: Standard 1.1 Kmmunikatin Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde er igangsat af reginerne g Danske Reginer i fællesskab.

Læs mere

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt Inklusin af børn g unge med autisme En pgave der kræver viden g indsigt I denne artikel vil jeg diskutere g perspektivere de erfaringer jeg har med inklusin. Mit ønske er, at du sm læser vil få nuanceret

Læs mere

Aftale om ny struktur for statsforvaltningerne

Aftale om ny struktur for statsforvaltningerne 9. nvember 2012 Aftale m ny struktur fr statsfrvaltningerne Regeringen (Scialdemkraterne, Radikale Venstre g Scialistisk Flkeparti) g Enhedslisten g Liberal Alliance er enige m en ny struktur fr udførelsen

Læs mere

Input til handlingsplan for Borgernes Sundhedsvæsen. Kort frist. Kommentarer til opstillede pejlemærker

Input til handlingsplan for Borgernes Sundhedsvæsen. Kort frist. Kommentarer til opstillede pejlemærker Danske Reginer Dampfærgevej 22 2100 København Ø Att: Martin Grønberg Jhansen Input til handlingsplan fr Brgernes Sundhedsvæsen Danske Patienter takker fr muligheden fr at kmmentere på fremsendte handlingsplan

Læs mere

Vejledning om betalingsfrister og opkrævning af gebyrer og renter ved forsinket betaling

Vejledning om betalingsfrister og opkrævning af gebyrer og renter ved forsinket betaling Vejledning m betalingsfrister g pkrævning af gebyrer g renter ved frsinket betaling Februar 2014 Indhld 1. Indledning 3 2. Regler fr betalingsfrister 5 2.1 Betalingsfrister i aftaler mellem virksmheder

Læs mere

Har du psyken til at være leder?

Har du psyken til at være leder? Har du psyken til at være leder? Du ønsker at finde ud af, m du har den frnødne persnlige styrke g psykiske rbusthed til (frtsat) karriereudvikling med yderligere kmpleksitet, ansvar g udfrdringer TalentfuldeKvinder.dk

Læs mere

Vejledning til puljen til humanitære, velgørende og andre almennyttige konkrete formål (TFAK)

Vejledning til puljen til humanitære, velgørende og andre almennyttige konkrete formål (TFAK) 2014 Vejledning til puljen til humanitære, velgørende g andre almennyttige knkrete frmål (TFAK) Udldningslvens pulje til humanitære, velgørende g andre almennyttige frmål frdeles i henhld til 3, stk. 9

Læs mere

og fastlæggelse af dato for tøjaften, hvor man kan prøve tøjet 7. Orientering om kommende arrangementer - to er planlagt 8.

og fastlæggelse af dato for tøjaften, hvor man kan prøve tøjet 7. Orientering om kommende arrangementer - to er planlagt 8. Medlemsmøde/Februar/2011møde/Februar/2011 Så fik vi endelig afhldt det første rigtige medlemsmøde i RyCC. Omkring 35 mødte frem g det er vel meget gdt i betragtning af, at møde var lagt lige i den travle

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

ØKOLOGISK PLANTEAVLSBERETNING

ØKOLOGISK PLANTEAVLSBERETNING ØKOLOGISK PLANTEAVLSBERETNING 2008 Øklgisk rådgivning Brug af egen såsæd i øklgisk jrdbrug af Anders Brgen Der har i den danske landbrugspresse i smmeren 2008 været en debat m frdele g ulemper ved anvendelse

Læs mere

AutoPilot kurser og servicebesøg

AutoPilot kurser og servicebesøg AutPilt - Kursusbeskrivelse AutPilt kurser g servicebesøg KORSGAARD EDB tilbyder følgende kurser, sm giver et gdt indblik i g en slid viden m AutPilt. Basiskurser: Administratin, Fakturering g Sagsplanlægning.

Læs mere

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ministeriet fr Børn, Ligestilling, Integratin g Sciale Frhld Vejledning til ansøgning m støtte fra puljen Samarbejdsaftaler m pladser på phldssteder g døgninstitutiner med frhøjet sikkerhed til børn g

Læs mere

UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I

UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I Udarbejdet: Nvember 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 UDBUDSBETINGELSER... 2 1. Indledning... 2 1.1 Velkmst... 2 2. Generelle frhld...

Læs mere

Samlet rejsepolitik. for. Viby Gymnasium

Samlet rejsepolitik. for. Viby Gymnasium Samlet rejseplitik fr Viby Gymnasium Juni 2015 Rev. 20.8.2015/Li 1 Indhldsfrtegnelse 1.0 Rejser g ekskursiner på Viby Gymnasium... 3 2.0 Generelt m ekskursiner... 4 3.0 Generelt m rejser... 5 3.1 Refundering

Læs mere

Kikhøj. Rapport over uanmeldt tilsyn 2011. Socialcentret

Kikhøj. Rapport over uanmeldt tilsyn 2011. Socialcentret Kikhøj Rapprt ver uanmeldt tilsyn 2011 Scialcentret 1 Indhld Beskrivelse af enheden: Lvgrundlag, rammer g vurdering... 2 Navn g Adresse...2 Ledelse...3 Målgruppe...3 Dat fr tilsynet...3 Anvendte tilsynsmetder...3

Læs mere

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent EU-kapital til vækst Business Hrsens g Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015 Rikke Edsjö, EU-knsulent Indhld Hvem er Central Denmark EU Office? Hvrfr søge EU-tilskud? Hvad er der tilskud til? Hvrdan får

Læs mere

Vejlederinstruks Struktureret sidemandsoplæring i hjemmet. Indhold

Vejlederinstruks Struktureret sidemandsoplæring i hjemmet. Indhold Struktureret sidemandsplæring i hjemmet Indhld Håndhygiejne... 3 Trachestmipleje... 4 Sugning... 5 Sugning i næse g mund... 6 Manuel ventilatin... 7 Tubeskift... 8 Taleventil, Svensk næse g prp... 9 Cuff...

Læs mere

Barnløshedsbehandling

Barnløshedsbehandling Barnløshedsbehandling Behandlingstilbud på Dansk Fertilitetsklinik Hurtigt og effektivt undersøgelsesprogram af årsagen til barnløshed Reagensglasbefrugtning (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Sædudtagning

Læs mere

U-turns Rådgivning en minibrugerundersøgelse

U-turns Rådgivning en minibrugerundersøgelse U-turns Rådgivning en minibrugerundersøgelse Det er genialt, at det er en del af kmmunen, men man har j fjernet kmmunen. Man føler ikke, at man går ind i kmmunen, når man går ind i U-turn. Ung bruger m

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energifrbrug, g derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn fr miljøet g din frretning/virksmhed. Listen kan bruges

Læs mere

Stress hos ledere i Danmark

Stress hos ledere i Danmark Stress hs ledere i Danmark 16. ktber 2002 1 Indledning Lederjbbet er præget af høje krav g stre persnlige udfrdringer. Det er netp det, der gør lederjbbet til et jb, sm mange ledere er yderst tilfredse

Læs mere

En seniorpolitik skal anskues som en del af en helhed (livet, personalepolitikken):

En seniorpolitik skal anskues som en del af en helhed (livet, personalepolitikken): Senirplitik Indledning I Helsingør Kmmune har vi fkus på medarbejdernes frskellige behv i frskellige livsfaser g livssituatiner. Ifølge Kmmunens verrdnede persnaleplitik g lvgivningen er det legitimt fr

Læs mere

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina.

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Espen 1. Valg af rdstyrer Gunvr 2. Valg af referent 3. Navnerunde Espen, Gunvr, Frederik, Uffe,

Læs mere

UfrIvIllIg BarnløsHeD

UfrIvIllIg BarnløsHeD UfrIvIllIg BarnløsHeD 1 Omslagets forside viser et æg der er ca. 1000 gange forstørret. Ægcellen er omgivet af en æggeskal og på billedet ses ca. halvtreds sædceller på ydersiden af æggeskallen. Foto:

Læs mere

Kvinderne haler ind på mændene gennem pensionen

Kvinderne haler ind på mændene gennem pensionen Frca, Aktuariat 05. juli 2013 A N A L Y S E A F L I V S L Ø N : Kvinderne haler ind på mændene gennem pensinen Kvinder får gennemsnitlig mindre løn end mænd. Men udlignes det gennem pensinstiden? Er der

Læs mere