Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Indrømmelsesaktivitetens struktur og nuancer Rita Therkelsen H. Leth Andersen, K. Jensen og H. Nølke (red.). Ny Forskning i Grammatik 9, 2002, s Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag 2002 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 Indrømmelsesaktivitetens struktur og nuancer Rita Therkelsen 1. Indledning Jeg definerer en indrømmelsesaktivitet som en der realiseres ved at der er to prædikationer, et element der betegner modsætning og som går imod en kausal relation, samt et element der betegner modsætning, og som polyfonisk iscenesætter et modsat synspunkt. Mine hovedpåstande er at indrømmelsesaktiviteten som jeg har defineret den, har en fast struktur som kan relateres til argumentationen, her repræsenteret med Toulmins argumentationsmodel (Toulmin 1958, Jørgensen & Onsberg 1987), og at der ved hjælp af den sproglige polyfoniteori (Ducrot 1984, Nølke 1989, 2001, Nølke & Olsen 2000) kan påvises to typer indrømmelsesaktivitet som har forskellig funktion i dialogen / den praktiske argumentation.jeg inddrager desuden Henning Nølkes konnektorgrammatik (Nølke 1999) og (Dansk) Funktionel Grammatik (Dik 1997, Heltoft & Hansen 1999). Betegnelsen 'aktivitet' har jeg fundet ikonversationsanalysens inventar, en betegnelse som trækker den velkomne implikatur med sig at indrømmelse er noget der foregår i en dialog. 2. Foreløbig afgrænsning Med definitionen på en indrømmelsesaktivitet udelukker jeg foreløbig alle ytringer som nok kan fungere som en indrømmelse i bred forstand i interaktionen, men hvor der ikke er nogen kausal relation involveret, som i (1) - (7): (1) Jeg indrømmer at jeg overdrev lidt. (2) Det kan godt være at jeg overdrev lidt. (3) Jeg togfejl. Undskyld!

3 244 ( 4) Du har ret. (5) Nåja, hunden er plettet. (6) Det er godt nok for meget! (7) Det var alligevel satans! Faktisk kan enhver fremsættende sætning under de rigtige kontekstuelle betingelser opfattes som en indrømmelse i interaktionen. Det er et tolkningsspørgsmål. Det der interesserer mig, er når der er tale om en indrømmelsesaktitivet hvor der polyfonisk bliver iscenesat en kausal relation, og hvordan den forholder sig til argumentationen. 3. Indrømmelsesaktivitetens struktur. Indenfor den sproglige polyfoniteori har Jean-Claude Anscombre samt Henning Nølke i sin introduktion til den sproglige polyfoniteori (Nølke 1989) behandlet det som jeg definerer som en indrømmelsesaktivitet. Henning Nølke behandler det under spørgsmålet: hvor mange synspunkter kan der være? Anscombre mener der kan være 5 synspunkter, men med Henning Nølkes begrebsapparat er det tilstrækkeligt med 4 1 De er enige om den grundliggende struktur. Henning Nølkes eksempel er (8): (8) Rigtignok er det vanskeligt at give en eksakt beskrivelse af polyfoniteorien, men det er besværet værd at prøve at få det gjort. Den polyfoniske analyse består i at der er følgende 4 synspunkter som afsender henholdsvis erklærer sig enig i eller tager afstand fra (formuleringerne er mine): spkt. 1: Det er vanskeligt at give en eksakt beskrivelse af polyfoniteorien. I. Forskellen er at Anscombre indskriver dette om afaender er enig eller ej, som cl synspunkt, mens delle bliver afgjort uaniængigl af opgørelsen af antal synspunkter i Henning Nø lkes begrebsapparat.

4 245 spkt. 2: Hvis det er vanskeligt at give en eksakt beskrivelse af polyfoniteorien, så er det ikke besværet værd. spkt. 3: Det er besværet værd spkt. 4: Man kan ikke af vanskeligheden slutte at det ikke skulle være besværet værd. Og afsender er enig i synspunkterne 1, 3 og 4, uenig i synspunkt 2. Og det vil sige at det er selve relationen i synspunkt 2, relationen mellem de to synspunkter i hvis-så relationen, som afsender erklærer sig uenig i. Man kan skrive det på en anden måde for at anskueliggøre at en indrømmelsesaktivitet bygger på en hvis-så relation. Hvis jeg siger selvom X så Y så iscenesætter jeg samtidig relationen hvis X så ikke-y som jeg går imod. Og det er uanset om det prædikationelle indhold i Y skulle være negeret eller ej, hvis det er negeret, er den negative modpol bare positiv. Det er også vigtigt at understrege at den iscenesatte hvis X så ikke-y relation ikke er der altid allerede. Den er der kun i og med at selvom X så Y ytres, iscenesættelsen af den er en del af indrømmelsesaktiviteten. Det er den grundstruktur i indrømmelsesaktiviteten som jeg vil arbejde ud fra. 4. Indrømmelsesaktivitet med ledsætning Mikkelsen inddeler indrømmelsesbisætninger i to typer (Mikkelsen 1975: 537): 1) modsættende årsagsbisætning, som indledes med fx skønt, uagtet og til trods for at, og 2) modsættende betingelsesbisætninger, som indledes med fx selv om og om. I anmærkning 1 uddyber han hvorfor han inddeler i de to typer: "... Forskellen i betydningen mellem disse to underarter af indrømmelsesbisætninger ses ved en sammenligning imellem skønt alle siger det, vil jeg dog ikke tro det og selvom alle siger det, vil jeg dog ikke tro det, idet alles udsagn i første tilfælde er en kendsgerning, i sidste blot en mulighed... " (Mikkelsen 1975: 537).

5 246 Han skriver videre at selvom dog altid kan vikariere for skønt, men ikke omvendt. Men Mikkelsens grundlag for at skelne mellem to typer indrømmelsesledsætninger er altså om konjunktionen indleder en ledsætning hvis indhold skal tolkes som mulighed eller som kendsgerning. Mere siger han ikke om det, og jeg vil i det følgende vise at Mikkelsens inddeling giver mening, både i forhold til den polyfoniske analyse og i forhold til argumentationen, og at de to typer dermed har forskellig funktion i interaktionen. Som prototyper på ledsætningsindledere vil jeg bruge på trods af at til "kendsgerningen" og selvom til "den mulige". 5. Indrømmelsesaktiviteten og argumentation I forhold til argumentationen vil jeg relatere til Stephen Toulmins argumentationsmodel (Toulmin 1958,Jørgensen & Onsberg 1987), hvor der er 3 obligatoriske dele i argumentet, nemlig påstand, belæg og hjemmel (svarende til konklusion, minor præmis og major præmis). I Toulmins model er der endvidere de fakultative elementer rygdækning, som indeholder det konkrete grundlag for den generelle regel i hjemlen\ og gendrivelse, som indeholder betingelser og omstændigheder der sætter hjemlens generelle autoritet ud af kraft, på dansk kan den prototypisk indledes med medmindre. Desuden har Toulmin det fakultative element styrkemarkør. Styrkemarkøren angiver hvor sikker afsender er i sin påstand, den er ikke relevant i forhold til indrømmelsesaktivitet. Jeg vil argumentere for at der er to typer indrømmelsesaktiviteter. Den første prototypisk iværksat med selvom, den etablerer en ny hjemmel ved at gå imod den I-tjemmel som den iscenesætter polyfonisk. Denne type passer til den polyfoniske analyse af grundstrukturen. Det er Mikkelsens modsættende betingelsesbisætning, en velvalgt betegnelse, da den netop siger X er ikke en tilstækkelig betingelse for at konkludere Y Den anden er prototypisk iværksat af på trods af at, og den angiver et konkret tilfælde som en ikke-rygdækning, altså et tilfælde som ikke 2. Niels Møller Nielsen \'iser i Nielsen 1999 at slutningen fra rygdækning til l~jemmcl, all~;i fra de konkrete tilfælde til den generelle regel, er indukti\' i sit indhold, men dcdukti\' i sin form, og i kraft af den deduktive gyldighed bæres en eventuel usikkerhed i rygdækningen igennem til konklusionen.

6 247 kan bruges som rygdækning for den generelle regel i hjemlen. Den hjemmel som iscenesættes polyfonisk, anfægtes ikke, men præsupponeres3. Her skal den polyfoniske analyse af grundstrukturen udvides lidt. Det er Mikkelsens modsættende årsagsbisætning, igen en velvalgt betegnelse fordi den siger at i dette konkrete enkelttilfælde gælder den iscenesatte hvis-så relation ikke. Som ledsætningsindledere vil selvom og på trods af at altid involvere 2 prædikationer, og de har begge den indbyggede semantik at de går imod en iscenesat kausal relation, og at de går imod et iscenesat synspunkt. De laver derfor altid indrømmelsesaktivitet. Først selvom Selvom Ved en selvom-indrømmelsesaktivitet er der i argumentationen kamp om hjemlen, forstået på den måde at der iscenesættes en regel (kausal forbindelse) i og med at den ophæves. Her passer den polyfoniske synspunktanalyse - afsender modsætter sig en iscenesat hvis-så relation og etablerer dermed en ny, som i (9): (9) selvom man er et voksent menneske og man har kørt på cykel lige siden man næsten kunne gå, var jeg lige ved at sige, så går du faktisk hen og fejlbedømmer ting... Den hvis-så relation der iscenesættes og søges ophævet er 'hvis man er voksen, så fejlbedømmer man ikke'. Det skal understreges at man ved analysen af strukturen ikke kan sige noget om, om nogen af deltagerne i interaktionen kunne tillægges den iscenesatte hvis-så relation, det er et tolkningsspørgsmål. Ofte kan man ikke, sommetider kan man. I (10) er det fx klart at intervieweren skal tillægges antagelsen at hvis man ikke har runde borde, så kan man ikke være værdibaseret: (10) l:jeg har været i et par filialer, hvor de har haft det der med de runde borde og så videre, er der nogle planer for, om I skal have det, eller hvornår I skal...? 3. Mary-Annie!.. Morel noterer også ved den type hun kalder 'concession logique' (Morel 1996: 9), at relationen er præsupponeret. Hun har yderligere to typer, og det er uklart om hun mener at der og~å præsupponeres der.

7 248 RI: 2015 tror jeg <latter> R3: Nej, 2002, vi er nogle af dem, der er sidst. R2: Det er fordi, vi har så fine forhold i forvejen. Rl:Jamen vi er da heller ikke dem der er dårligst ramt, det må vi sige, og nogle af de andre afdelinger har jo boet i nogle små lokaler, og nogle uden ventilationsanlæg og små ventilationsanlæg, så det er klart, det er dem, der bliver taget først. Vi kan godt være værdibaserede selvom vi ikke har de runde borde. Med selvom-typen er der altså argumentationsmæssigt kamp om hjemlen. Afsender er, jævnfør den polyfoniske analyse af grundstrukturen, uenig i den iscenesatte kausale relation På trods af at Ved en på trods af at-indrømmelsesaktivitet bliver den generelle regel som iscenesættes ikke modgået generelt, men det siges at den ikke gælder i netop dette konkrete enkelttilfælde, og den generelle regel er således præsupponeret. I (11) accepteres den generelle regel 'hvis annoncer er i blade som man læser, så kan man huske dem', men der siges at her har vi et ikke-rygdækningstilfælde, eller rettere, der bliver spurgt til om det er et ikke-rygdækningstilfælde: (11) I siger I kan godt se at de ændrer Kvieklys image nu I ser dem, men på trods af at de har været i en række blade som I også læser, så er der ingen af jer der kan huske dem? At det er et enkeltstående ikke-rygdækningstilfælde fremgår omvendt af (12) som er fra Informations "Hvad de dog siger" -det er Information selv der har skrevet det: (12) På trods af travlhed for Falck og politi gav stormen hverken døde eller hårdt kvæstede. Grunden til at eksemplet kom i "Hvad de dog siger", og uhyrligheden, består netop i at dette tilfælde sættes som et konkret tilfælde som ikke følger reglen, og at reglen ikke anfægtes. I forhold til grundstrukturen skal den polyfoniske analyse udvides her:

8 249 spkt. 1: Falck og politi havde travlt. spkt. 2: Hvis Falck og politi har travlt så bliver der døde og hårdt kvæstede. spkt. 3: Der blev ikke døde og hårdt kvæstede. spkt. 4: Man kan, i dette tilfælde, ikke af travlheden konkludere at der blev døde og hårdt kvæstede. Forskellen fra analysen ved selvom-typen er at afsender faktisk erklærer sig enig i alle 4 synspunkter, men også tager afstand til synspunkt 2 i dette konkrete tilfælde. Afsender modsiger dog ikke sig selv, fordi polyfonisk bliver individafsender tilskrevet synspunkt 2 og ytringsafsender synspunkt 44, den normale tilskrivning ved præsuppositioner Uf. Ducrot 1984). Men på trods af at-typen fratager det enkelte tilfælde ( eksistenskvan tor) status som rygdækning for en hjemmel (alkvantor). På trods af at, og heller ikke shønt, kan således ikke etablere en generel regel, og kun det. Det ses af (13) og (14), hvor jeg har prøvet at generalisere med man, og de virker i mine øjne meget mærkelige - den går selvfølgelig hvis man forstår man som jeg, men kun der: (13)?på trods af at man er arbejdsløs, så er man ikke doven. (14)?skønt man er arbejdsløs, så er man ikke doven. Jeg har indtil videre vist at Mikkelsens opdeling i to typer indrømmelsesbisætning giver mening både i forhold til en polyfonisk analyse og i forhold til argumentationen.jeg har også fastholdt Mikkelsens betegnelser 'mulighed' og 'kendsgerning', men det er ikke hensigtsmæssigt at bibeholde dem. Dels fordi, som Mikkelsen også nævner, selvom også kan indlede ledsætninger hvis indhold må tolkes som en kendsgerning, dels fordi, hvad Mikkelsen ikke nævner, på trods af at og skønt også kan indlede ledsætninger hvis indhold må tolkes som en ikke-kendsgerning: (15) Skønt hun som rektor skulle værevant til at omgås urolige hoveder, taber hun sit, hvis tingene går hende imod. 4. Individafsender er den del af fortællerinstansen der er ansvarlig for tekstkohærensen, ytringsafsender den del som kun er ansvarlig for den aktuelle ytring. I den seneste ud, ikling inden for ScaPoLine kaldt hhv locuteur textuel og locuteur d 'enonce (Nølke 2001).

9 250 (16) På trods af at han kunne have taget af kassen, gjorde han det ikke. Den afgørende forskel på den modsættende betingelsesbisætning og den modsættende årsagsbisætning er altså at på trods af at-typen præsupponerer den polyfonisk iscenesatte kausale relation, og den kan som konsekvens heraf ikke etablere en generel regel i og med at den udvisker den polyfonisk iscenesatte generelle regel, fordi den polyfonisk iscenesatte regel som præsupponeret ikke kan anfægtes i samme sætning. Selvom-typen kan etablere en generel regel i og med at den polyfonisk iscenesatte regel ophæves, og heraf den konsekvens at den ledsætning som selvom indleder ofte skal tolkes som ikke-kendsgerning eller mulighed. Når selvom-indrømmelsesaktiviteten gælder et enkelttilfælde forstået som en person som i (17): ( 17) Selv om jeg er arbejdsløs, så er jeg ikke doven, vel. fungerer samme mekanisme som når den anfægtede generelle regel gælder mange tilfælde. Her siges at den generelle regel 'hvis jeg er arbejdsløs, så er jeg doven' ( eller 'hvis jeg bliver arbejdsløs, så bliver jeg doven') ikke gælder generelt for den person. Der bliver ikke taget stilling til om der skulle være en tilsvarende regel der gælder for andre. Tilbage bliver stadigvæk grundstrukturen, at der i indrømmelsesaktiviteten er involveret 2 prædikationer X og Y, afsender erklærer sig enig i en kausal relation mellem X og Y og iscenesætter samtidig en kausal relation mellem X og ikke-y, en relation som afsender går imod. Dette er indbygget i "indrømmelseskonjunktionerne", men det kan også realiseres ved hjælp af andre elementer. Fordi kan indgå i en indrømmelsesaktivitet under særlige omstændigheder: 5.3. Fordi Fordi etablerer en kausal relation (Therkelsen 2001), men betegner ikke modsætning. Den kan indgå i en indrømmelsesaktivitet, når der polyfonisk iscenesættes et modsat synspunkt, nemlig når følgen negeres, (18) - (20), og kun der, i (21) er der intet indrømmende: ( 18) fordi jeg er arbejdsløs, så er jeg ikke doven, vel?

10 251 (19) fordi vedkommende er syg, så skal han eller hun ikke have dårlig samvittighed. (20) og så skal lille Ole jo altså ikke være ugleset fordi far og mor de er arbejdsløse. (21) A: Cyklister uden lys? B: Ja, de tror åbenbart fordi der er gadelys, så er det helt fint, men det er det sgu ikke. Selvom og på trods af at, laver altid en indrømmelsesaktivitet, og fordi som ledsætningsindleder kan under særlige betingelser. En indrømmelsesaktivitet kan også realiseres med to hovedsætninger, og man genfinder her de to typer som prototypisk realiseres med selvom og på trods af at.jeg vil i det følgende vise at ved to hovedsætninger realiseres de to typer ved hjælp af men og alligevel, når der bliver tilsat det der er nødvendigt for at opfylde kriterierne for at lave indrømmelsesaktivitet. 6. Indrømmelsesaktivitet ved to hovedsætninger Jeg vil indledningsvis repetere min definition på en indrømmelsesaktivitet fra indledningen i lidt udvidet form, nemlig som en aktivitet der realiseres ved at der er to prædikationer, et element der betegner modsætning og som går imod en kausal relation mellem det prædikationelle indhold i de to prædikationer, samt et element der betegner modsætning og som polyfonisk iscenesætter et modsat synspunkt. Hvor på trods af at og selvom som ledsætningsindledere og med deres semantik opfylder alle kriterier i sig selv, og fordi skal have tilsat nægtelsen i følgen, der skal men og alligevel også have særlige betingelser. Når men og alligevel er kvalificerede kandidater til at indgå i en indrømmelsesaktivitet, er det fordi de begge betegner modsætning. Det er imidlertid ikke alle modsætningskonnektorer der kan indgå i en indrømmelsesaktivitet. Jeg kan her bruge Oswald Ducrot (1995) og Henning Nølkes (1999) argumentative inddeling af konnektorer. I Henning Nølkes populære udlægning er der på den argumentative motorvej konnektorer der er ensrettere, bremsere eller vendere. Ensrettere øger farten på den argumentative motorvej, fx endda, de er ikke in ter-

11 252 essante i denne sammenhæng. De interessante er bremsere og vendere som betegner modsætning. Bremsere sætter farten ned, modificerer, doger et eksempel på det. Vendere vender argumentationen så den får den modsatte retning på den argumentative motorvej- det på motorvejen og i argumentationen rigtigt farlige, kunne jeg tilf~je, set fra et trafiksikkerhedsmæssigt og faceanalytisk synspunkt. For at der kan være indrømmelsesaktivitet, skal konnektoren være en vender, og derfor er men og alligevel kvalificerede kandidater, mens fx dog og i det mindsteikke er det. Teorien om Argumentation i Sproget (bl.a. Ducrot 1984 og Anscombre & Ducrot 1983) og Henning Nølkes konnektorgrammatik kan imidlertid (endnu?) ikke afklare hvornår en vender laver indrømmelsesaktivitet, og det er fordi konjunktioner og adverbier under et betegnes som konnektorer. Det kan der være gode grunde til, men i forhold til indrømmelsesaktiviteten er det nødvendigt at tage hensyn til ordklassen, konjunktion eller sætningsadverbium, fordi deres forskellige muligheder for placering i sætningen, og dermed funktion, også har betydning for deres "indrømmelsesaktivitetspotentiale". For at afklare hvornår konjunktionen men kan indgå i en indrømmelsesaktivitet, kræves den funktionelle grammatiks sætningsindholdets lagdeling (Dik 1997, Heltoft & Hansen 1999), fordi men kan sætte en modsætning op mellem næsten hvad som helst i sproget. Og for at afklare hvornår og hvordan sætningsadverbiet alligevel kan indgå i en indrømmelsesaktivitet, er det nødvendigt at se på hvilke potentialer alligevel har som sætningsadverbial i de forskellige placeringsmuligheder i sætningen, og her trækker jeg på Eva Skafte Jensens forskning Qensen 1999, 2000). Min hovedpåstand er at men under de rette betingelser indgår i samme type indrømmelsesaktivitet som på trods af attypen, og at alligevel under de rette betingelser indgår i samme indrømmelsesaktivitet som selvom-typen Når men ikke laver indrømmelsesaktivitet Konjunktionen men indgår i en indrømmelsesaktivitet når modsætningen går på relationen mellem det prædikationelle indhold. Det vil i hovedsagen sige at det er når modsætningen sættes mellem to begivenheder, jf. den funktionelle grammatik, sætningsindholdets lagdeling. Men indgår ikke i indrømmelsesaktivitet når modsætningen sættes mellem dele af prædikationen som i (22) - (26). Mønsteret er at

12 253 når man siger "ikke det, men det", er der ikke indrømmelsesaktivitet. Jeg har kursiveret det som modsættes: (22) Det andet eksempel (B74,157) er ikke en procedurebeskrive/se, men en helligdagsbestemme/se. (23) Jeg vil lige høre, jer der ikke handler i Kvickly, men alle andre steder, er det fordi Kvickly ikke ligger i nærheden? (24) Ja, altså jeg kan ildle lide selve spørgeskemaerne, men jeg kan godt lide at vi har fået nogle resultater på bordet,... (25) Jeg fordriver ikke tiden med fjernsyn, men med blade. (26) herhjemme køber jeg faktisk aldrig nogen blade, men når jeg rejser meget, så køber jeg altid alt muligt og jeg synes det er skægt. Men indgår ikke i indrømmelsesaktivitet når modsætningen går på to sproghandlingsværdier, i (27) mellem opfordring og advarsel, i (28) mellem tilladelse og advarsel: (27) Gør en stor mand af ham, men gør det langsomt. (28) Tag bare min cykel, men pas på forbremsen. Men laver heller ikke indrømmelsesaktivitet, når det fungerer som signal om emneskift ( også jf. Schriffrin 1987). Det men er meget almindeligt i mine interviewudskrifter, hvor intervieweren tit indleder et spørgsmål med det når informanten er kommet på afveje i forhold til det intervieweren gerne ville vide, som i (29): (29) - Ikke at jeg kan huske det,jeg kan huske at der var en utrolig tyk bunke papirer med en masse spørgsmål vi skulle svare,... var det ikke noget med... var det ikke også telefonisk? - Jo det er rigtigt, i 1992 blev spørgsmålene besvaret telefonisk. Men hvad for en oplevelse af processen havde du dengang? - Det kan jeg dårlig huske.

13 254 I forhold til sætningsindholdets lagdeling i den funktionelle grammatiks teoridannelse, skal det altså være mindst og højst på det tropiske niveau, altså mellem to begivenheder med eventuelle (subjektive) realitetsangivelser. At realitetsangivelserne (kendsgerning, mulighed- og hvis man foretrækkker det: realis, non-realis) ikke har indflydelse på de to typer indrømmelsesaktiviteter, har jeg redegjort for i 5.2. For at men kan lave indrømmelsesaktivitet, skal modsætningen altså for det første gå på selve relationen mellem to begivenheder. Det er imidlertid ikke nok. Men indgår kun i en indrømmelsesaktivitet (modsætning mellem to begivenheder) hvis der i den første sætning er sproglige elementer der signalerer argumentativ retning (detsamme som at sige at den medfører en konventionel implikatur), det er typisk positivt eller negativt ladede ord, neksualer gør det bevisligt jf. Nielsen 2000, og mange verber også. Der er brug for yderligere forskning i det, men det vigtige er at der i den første prædikation skal være ord der semantisk signalerer argumentativ retning (positivt / negativt), eller noget semantisk indrømmende som i eksemplerne (1) - (7), OG mm som modsætter sig relationen mellem to begivenheder Når men laver indrømmelsesahtivitet Med men sættes den i øvrigt accepte1 ede regel ud af kraft i det konkrete enkelttilfælde, som kommer til at fremstå som en ikke-rygdækning. I (30) udfoldes det meget smukt: (30) Jeg synes ikke det er hektisk, musikken er enormt rolig og de kysser og pussenusser, og hele tiden, og ungerne er rolige. Det kan godt være de løber rundt, men der er helt stille. Der er jo slet ingen larm nogen steder. Der er ingen der skriger og ingen der tramper. Påstanden er at stemningen ikke er hektisk ( der er tale om en reklamespot for Kvickly), og det konkrete tilfælde fratages status som rygdækning for den polyfonisk iscenesatte regel 'hvis børnene løber, så larmer det'. Reglen præsupponeres, men fratages gyldighed i dette konkrete tilfælde fordi følgen, altså larmen, udebliver (hvorfor man ikke kan konkludere at stemningen er hektisk). I (31) diskuterer informanterne en Kvicklyreklame hvor der står et par i et køkken. Diskussionen går på om menneskene passer til køkkenet, informan terne kan

14 255 godt lide menneskene, men synes at køkkenet er grimt, og øvelsen går så ud på at forklare hvordan sympatiske mennesker kan have et grimt køkken: (31) A: B: C: B: C: A: C: Det er lidt svært, men jeg synes de to, de passer ikke ind i køkkenet. Der er et misk mask, i forhold til typerne De må være ved at spare sammen til et nyt køkken Det han godt være de sparer op til et nyt køkken, den er jeg med på, men de havde ikke haft det grimme opvaskestativ Så havde de haft en pæn dug.. Et eller andet hyggeligt Der vil jeg sige det er ham der flader ved siden af, for hun kunne da godt have sådan en smag.. Hun ser da sød ud.. (grinen og larm) men derfor kan hun da godt have sådan en smag A's påstand er først at parret ikke passer til køkkenet. B prøver så at forklare det med at de sparer op til et nyt køkken: regel: hvis man sparer op til et nyt køkken, så kan ens køkken godt være grimt. Med sin indrømmelsesaktivitet anfægter C derefter ikke reglen, men fratager det konkrete køkken status som opsparingskøkken på grund af det (for) grimme opvaskestativ. Det andet men er udløst af sød, der som positivt ladet har en positiv argumentativ retning, dvs. rejser en forventning om at man siger noget andet pænt. Men vender retningen og det prædikationelle indhold er noget mindre flatterende samtidig med at søds normale argumentative retning ikke anfægtes. Der er desuden en indholdsmæssigt særlig interessant indrømmelsesaktivitet set i forhold til interaktionen, og det er når den polyfonisk iscenesatte og ikke anfægtede regel går på det lokutionære, på udsigelsen. I interaktionen taler man der om usikkerhedsmarkører og nedtoning. I (32) præsupponeres reglen 'hvis man ikke har talbelæg, så skal man ikke udtale sig', men i og med at informanten faktisk udtaler sig præsenteres den konkrete udsigelse som et ikke-rygdækningstilfælde: (32) Jeg har ingen statistik at vende mig til, men det der med at se sig for har ikke så meget at gøre med den hastighed vi kører med præcist som hvad det er man foretager sig...

15 256 I (33) er det svært at definere der angiver argumentativ retning mod at så skal man lade være. Men går igen på udsigelsen: (33) Det er svært at definere, men det er sådan lidt mere familiært i gåseøjne. Set i lyset af analysen af indrømmelsesstrukturen, begynder eksempler som (34) og (35) virkelig at fortjene betegnelsen usikkerhedsmarkør: (34) Jeg ved ikke om det er rigtigt, men jeg synes at bla bla bla (35) Det er måske banalt, men jeg ville gerne sige at bla bla bla Men i (34) og (35) går på det lokutionære, og afsender får kategoriseret indholdet af sin anden ytring som henholdsvis måske-forkert og måske-banalt, i den polyfoniske analyse af (35): spkt. l: Udtalelsen er (måske) banal. spkt. 2: Hvis udtalelsen er banal, så skal man ikke udtale sig. spkt. 3: Jeg udtaler mig. spkt. 4: I dette konkrete tilfælde kan man ikke af udtalelsens (måske) banalitet slutte at jeg ikke udtaler mig. Jeg vil herefter straks holde op med at lave den slags indrømmelsesaktivitet! Men (=signal om emneskift) det centrale er at men kan iværksætte indrømmelsesaktivitet af på trods af at-typen mellem to hovedsætninger, når den modsætning som men semantisk betegner, går på relationen mellem sætningerne, og det vil med den funktionelle grammatiks begreber sige at modsætningen sættes mellem to begivenheder på det tropiske niveau i sætningsindholdets lagdeling. Ikke på det frastiske (mellem dele af prædikationen), ikke på det neustiske (mellem sproghandlingsværdier) og ikke på det tekstlige (som signal om emneskift). Som modsætningskonnektor er men argumentativt en vender, og for at der kan være indrømmelsesaktivitet kræves der at der er en argumentativ retning at vende. Det kan komme i form af noget semantisk indrømmende eller ord med indbygget argumentativ retning (som bærer en konventionel implikatur) i den første prædikation. Henning Nølkes eksempel har det hele, indrømmelse, argumentativ retning og vender:

16 257 (36) Rigtignok er det vanskeligt at give en eksakt beskrivelse af polyfoniteorien, men det er besværet værd at prøve at få det gjort. Men falder som på trods af at på generaliseringsprøven: (37) Han er arbejdsløs, men aktiv. (38)? Man kan være arbejdsløs, men aktiv. Hvor generaliseringsprøven som med selvom er fin med alligevel: (39) Man kan være arbejdsløs og alligevel aktiv. Jeg vil i det følgende vise at alligevel under de rette omstændigheder laver den samme type indrømmelsesaktivitet som selvom-typen Alligevel Alligevel er et sætningsadverbium, betegner modsætning, er en vender, og polyfonisk gør den principielt det samme som ildle, den iscenesætter det modsatte synspunkt. Desuden etablerer den i de fleste tilfælde en kausal forbindelse. Når den indgår i en indrømmelsesaktivitet, er det således fordi-typen den kalkerer, hvor det er alligevel i stedet for ikke i den anden prædikation (Y), følgen, der polyfonisk iscenesætter ikkey Alligevel indgår ikke altid i en indrømmelsesaktivitet, og for at vise hvornår den gør det, skal det først afklares hvad alligevels forskellige placeringsmuligheder i sætningen indebærer. Jeg tager her udgangspunkt i Eva Skafte Jensens resultater og bruger nogle af hendes eksempler. Som modsætningskonnektor med skopus over det prædikationelle indhold iscenesætter alligevel altid det modsatte synspunkt. Som Eva Skafte Jensen påpeger, er det kun på SA-pladsen at alligevel kan give en ytring sproghandlingsværdien emotiv, ( 40): ( 40) Det var alligevel mærkeligt Da der nødvendigvis er to prædikationer involveret i en indrømmelsesaktivitet, er den type ikke interessant her. Mere interessant er det at alligevelhar forskelligt sammenbindingspotentiale afhængigt af om den står på fundamentplads eller SA-plads, forskellen illustreres med ( 41) og ( 42):

17 258 (41) hun (:kogekonen) har fået sin løn. Og desuden fik hun resten af tarteletterne - de er alligevel ikke go'e i morgen - og så al ribsgeleen - vi kan alligevel ikke servere den, når faconen er gået af den. ( 42) Desuden fik hun resten af tarteletterne.alligevel erde ikke go'e i morgen På fundamentpladsen knytter alligevelaltid an til den forudgående sætning, mens den ikke behøver at gøre det på SA- og A-pladsen. Jeg vil i sagens anledning formulere det sådan at alligevel på fundamentpladsen altid sætter en modsætning op til følgen af den foregående prædikation, og følgen af den foregående prædikation i ( 42) sættes således polyfonisk til at være 'de er gode i morgen', det er altså den noget underlige kausale relation: 'hvis kogekonen får tarteletterne med hjem, så kan de holde sig til i morgen' der argumenteres imod. Når alligevel står i den sætning der er følgen i hvis-så relationen, er der altid indrømmelsesaktivitet, i ( 43) kunne alligevel også have stået på SA- og A-pladsen, det er Eva Skafte Jensens A-type Uensen I 999): ( 43) NN sagde, at det var rart at se noget godt teater. Det gjorde mig glad, for vi har brugt alt der var i os alle sammen, og nogle har endda fået skideballer, og alligevel så har folk ikke givet op. Alligevel i sætningen der argumentationsmæssigt repræsenterer følgen i hvis-så relationen er så at sige selvom med tilbagevirkende kraft. Når alligevel står i den prædikation der indholdsmæssigt er årsagen i hvis-så relationen - og dermed argumentationsmæssigt er belæg / begrundelse og ikke påstand / konklusion - kan det kun stå på SA- eller A pladsen. Det er Eva Skafte Jensens B-type - som ( 42) og ( 44): (44) Den sidste sæson, det er jo også en... folk ved at de skal holde op, og nogle er blevet fyret, så daler energiniveauet på en eller anden måde. Nej, vi gider da ikke rydde op fordi vi skal alligevel ikke være her, så det er ikke vores bord længere. ( 45) henregner jeg til samme type argumentationsmæssigt, fordi alligevel falder i årsagsprædikationen:

18 259 (45) Tager du et brød med. Når du alligevel skal i Brugsen. I ( 45) er det klart at når du alligevel skal i Brugsen er begrundelsen for at man kan bede samtalepartneren om at tage brød med, ligesom det i ( 42) er klart at de er alligevel ikke go 'e i morgen er begrundelsen for at kogekonen fik mad med hjem. Den intuitive fornemmelse af noget "indrømmelsesagtigt" i de to eksempler kommer af at alligevel etablerer en ny kausal relation, en ny hjemmel, som selvom, og det der bliver "indrømmet", er at der er en generel regel (som nu sættes ud af kraft) i og med at der etableres en ny regel. I ( 42) er det reglen 'vi giver ikke mad til tjenestefolk'. Den nye regel kan i argumentationsmæssig forstand siges at være en undtagelsesregel, i Toulmins model en gendrivelse, en medmindre-regel. ( 44) og ( 45) kan henholdsvis parafraseres som 'vi rydder op medmindre vi ikke skal blive her' og 'Jeg beder dig ikke om tjenester medmindre det ikke er til ulejlighed for dig'. Eksempler hvor alligevel optræder alene er relativt sjældne, en men alligevel-kombination med alligevel repræsenteret på alle mulige pladser i sætningsskemaet er det hyppigste.jeg mener at årsagen til det er at det kun er alligevel på fundamentpladsen der utvetydigt signalerer at prædikationen er følgen i årsag-følge relationen, hvorimod det argumentationsanalytisk kræver et indholdsmæssigt tolkningsarbejde at afgøre om et alligevel på SA- og A- pladsen er i en begrundelsesprædikation eller en følgeprædikation - fx som i ( 42), hvor det kun er den indholdsmæssige absurditet i følgetolkningen, nemlig 'hvis kogekonen får tarteletterne, så kan de holde sig', der gør at vi tolker alligevel-prædikationen som en begrundelse. Man kan sige at med begrundelsesalligevelet udviser afsender (polyfonisk) bevidsthed om at den konkurrerende kausale relation findes, men sætter eksplicit sin nye kausale relation som gældende, som i ( 46): ( 46) Altså hvis du har 15 køretimer eller 20 køretimer, de sidste 5, der lærer du altså meget alligevel. I ( 46) kæmpes der eksplicit mod hjemlen 'det er ligemeget hvor mange køretimer man har'. Og det der måtte være af "indrømmelse" er dialogisk, nemlig sådan cirka: 'selvom andre måtte mene det, så mener jeg noget andet'. Tvetydigheden ved SA- og A-placeringen med hensyn

19 260 til om det er følge eller begrundelse, og alligevels "medmindrepotentiale" henholdsvis ophæves og realiseres med kombinationen men alligevfl Men alligevel Med kombinationen men alligevel kan man eksplicit markere at alligevel-prædikationen er følgen fordi men altid knytter an til den foregående prædikation. Og man kan eksplicit med men markere accept af den generelle regel, som men præsupponerer. Med men accepteres den generelle regel og det konkrete tilfælde sættes som en undtagelse der ikke følger reglen. Med men alligevel kan man få accept af den generelle regel og etablering af en undtagelsesregel - den kunne i Toulmins model placeres under gendrivelsen - og hele konstruktionen parafraseres som: Men: den generelle regel gælder, alligevel: medmindre undtagelsesreglen træder i kraft (hvilket den gør i dette tilfælde): (47) Det startede med Dreyfuss, som de syntes var svært- det havde de nok også ret i, men vi læste det alligevel. I ( 4 7) præsupponeres den generelle regel 'hvis det er svært, læser vi det ikke', men der blev gjort en undtagelse: 'svært stof kan også læses'. I ( 48) præsupponeres og accepteres reglen 'hvis man kan bidrage med noget, så er man nyttig', men der sættes at i dette tilfælde gælder undtagelsesreglen 'hvis man ikke har talt med kunden, så er man ikke nyttig': ( 48) Og der kan man så sige, at det synes jeg er en styrke, at de kontrolelementer eller de her kreditafdelinger, som måtte være skudt ind imellem i vid udstrækning er væk. Det kan godt være, at de kan bidrage med noget, men de har jo ikke talt med kunden alligevel, og ofte vil det være, at de stiller en to tre spørgsmål for at gøre deres eksistens berettiget, og så trækker de sagen unødigt ud. Og hvis banken tror på, at det er de rigtige medarbejdere, de har siddende ude i filialerne, så er det ikhe nødvendigt. I (49) udtaler informanten, som er fransklærer i gymnasiet, sig om an tallet af franskelever: ( 49) Der bliver også færre og færre elever, det er klart. Men jeg synes alligevel det er bekymrende at det skrumper ind.

20 261 Den generelle regel der accepteres er at når elevtallet falder generelt skulle det ikke bekymre at antallet af franskelever også falder, men i dette tilfælde gælder undtagelsesreglen: Fald i antal fransk-elever er bekymrende. 7. Konkluderende bemærkninger Jeg mener at have vist at der med udgangspunkt i den sproglige polyfoniteori, den funktionelle grammatik og argumentationsteorien kan gøres rede for strukturen i en indrømmelsesaktivitet og dens funktion i dialogen. Kristian Mikkelsen havde, ikke overraskende, den grundliggende fornemmelse for at der er to typer indrømmelse, for ham i indrømmelsesbisætninger, i min omformulering: den hvor der argumentationsmæssigt i dialogen kæmpes om hjemlen, og den hvor en generel regel, hjemmel, præsupponeres, men hvor det enkelte konkrete tilfælde sættes som et ikke-rygdækningstilfælde. I denne artikel prototypisk repræsenteret med henholdsvis selvom og på trods af at. De to typer indrømmelsesaktivitet kan også realiseres med to hovedsætninger under visse betingelser, dvs. med skyldig hensyntagen til den funktionelle grammatiks sætningsindholdets lagdeling, med konjunktionen men og adverbiet alligevel. En men-indrømmelsesaktivitet svarer til på trods af at-typen, og en alligevel-indrømmelsesaktivitet (med alligevel i følgeprædikationen) svarer til selvom-typen. Med men-alligevelkombinationen kan man få begge dele: en præsupponeret generel regel samtidig med en eksplicit hævdet undtagelsesregel som det konkrete tilfælde følger. Henvisninger Anscombre,J.-C. & 0. Ducrot (1983). L'argumentation dans la langue. Bruxelles: Mardaga. Dik. S. C. (1997). The Theory offunctional Grammar. I. Kees Hengeveld ed. Berlin, New York: Mouton de Gruyter. Ducrot, 0. (1995). Les modificateurs derealisants. In journal of Pragmatics 24, Ducrot, 0. (1984). Le dire et le dit. Paris: Les editions de minuit. Heltoft L. & E. Hansen (1999): Grammatik over det Danske Sprog. Præprint.

21 262 Jensen, E. S. ( 1999). Sætningsadverbialer og topologi med udgangspunkt i de konnektive adverbialer. Ny forskning i grammatik. SHF, fællespublikation 7. Odense Universitetsforlag Jensen, E. S. (2000). Danshe sætningsadverbialer og topologi i diakron belysning. Ph.-d.-afhandling i dansk grammatik ved Institut for Nordisk Filologi, Københavns Universitet. Jørgensen C. & M. Onsberg ( 1987). Praktish argumentation. København: Teknisk forlag. Mikkelsen K. ( 1975). Dansh ordfojningslære. København: Hans Reitzel. Morel, M.-A. ( 1996). La concession en Jran(:ais. Collection l' essentiel fran ~ais. Paris, Gap: Ophrys. Nielsen, M. S. (2000). Substantivers inhærente argumentativitet. RUC-rapport. Dansk, dybdemodul. Nielsen, N. M. (1999). Formel gyldighed i argumentationsanalysen - et kritisk blik på Stephen Toulmins argumentmodel. In R. Therkelsen og E. Klitgård (red): Detaljen. Tehstanalysen og dens grænser Il. Roskilde: Roskilde Universitetsforlag Nølke, H. (1989). Polyfoni. En sprogteoretisk indføring. ARK 48,juli Nølke, H. (1999). Detfranskf'SjJrog. Kapitel V, Il. Modifikation 2. Nølke, H. (2001). La ScaPoLine 2001: Version revisee de la theorie Scandinave de la Polyphonie Linguistique. In Poly/Jhonie Linguistique et lilleraire Ill. Roskilde: Samfundslitteratur. Nølke, H. & M. Olsen (2000). POLYPHONIE: theorie et terminologie. In Polyphonie - linguistique el litteraire Il. Roskilde: Samfundslitteratur Schriffrin, D. ( 1987). Discourse markers. Cambridge: Cambridge University Press. Therkelsen, R. (2001). *Ikke fordi jeg mener det, for det gør jeg. Et bidrag til argumentationsanalysen. In C. Henriksen og L. Heltoft (red.): Den analytishe gejst. Roskilde: Roskilde Universitetsforlag Toulmin, S. (1958). The Uses of Argument. Cambridge: Cambridge University Press.

22

23 "

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser i Toulmins argumentationsmodel

Eksempler på elevbesvarelser i Toulmins argumentationsmodel Eksempler på elevbesvarelser i Toulmins argumentationsmodel Elevernes debatoplæg blev fremført med fin fornemmelse for drama og retoriske virkemidler. Det var tydeligt at eleverne havde fået god inspiration

Læs mere

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION EFTERÅR 2015 INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION - ARGUMENTER I OPGAVEN OG OPGAVEN SOM ET ARGUMENT STINE HEGER OG HELLE HVASS workahop argumnet VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine)

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Ja, mit det navn det er selvfølgelig Anders, og du hedder? athrine. Yes. Og du går i? 3.e. 3.e. Og lige nu har crossfit.

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008)

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008) Kronikken 1 I en kronik forholder du dig til et emne, der er behandlet i en tekst (evt. flere tekster). Grundpillerne i en kronik er (1) en redegørelse for synspunkterne i en tekst og en karakteristik

Læs mere

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM Forældreroller i dag Forældrene i dagens Danmark støtter altid op om deres børn. De kommer til deres fodboldkampe, skolearrangementer og slipper dem aldrig ude af syne. Men er det virkelig den bedste måde

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Opgavens argumentation

Opgavens argumentation Opgavens argumentation v/ Rikke von Müllen, pædagogisk konsulent Pædagogisk Center Samfundsvidenskab www.samf.ku.dk/pcs Fredag d. 15. okt. 2010 Kl. 12.30-14.30 Toulmins argumentationsmodel Hierarkisk argumentation

Læs mere

Toulmins Argumentationsmodel Og En Overbevisende Opgave

Toulmins Argumentationsmodel Og En Overbevisende Opgave Toulmins Argumentationsmodel Og En Overbevisende Opgave Niels Hallenberg IT University of Copenhagen BNDN Spring 2013 Hvad er en overbevisende opgave Du vil skrive en overbevisende opgave hvad mener vi

Læs mere

RETORIK OG ARGUMENTATION

RETORIK OG ARGUMENTATION RETORIK OG ARGUMENTATION Akademiet for talentfulde unge 2014 præsen TATION PROGRAM 16.00-16.15: Introduktion 16.15-17.00: Oplæg 1: Overbevisende kommunikation v/sofie 17.00-17.45: Aftensmad 17.45-18.30:

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Akademisk skrivning. - En kedelig genre J

Akademisk skrivning. - En kedelig genre J Akademisk skrivning - En kedelig genre J Den akademiske genre Akademisk retorik er en genre. Lidt som f.eks. Opinion, lyrik, prosa, etc. Det betyder at der er nogle genrekrav, som du skal overholde. Du

Læs mere

Gode præsentationer er gjort af. Metodisk forberedelse Mod til at møde lytteren

Gode præsentationer er gjort af. Metodisk forberedelse Mod til at møde lytteren Gode præsentationer er gjort af Metodisk forberedelse Mod til at møde lytteren (c) Linda Greve - Den Gode Præsentation - Folkeuniversitetet Odense 2010 Min dagsorden (c) Linda Greve - Den Gode Præsentation

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Klage over udsendelsen Detektor 23/5 2013 afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Fra: Troels Jørgensen Redaktør, Detektor, DR2 Kære Steen Ole Rasmussen. Tak for din henvendelse vedrørende vores indslag

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

EU et marked uden grænser - Elevvejledning

EU et marked uden grænser - Elevvejledning EU et marked uden grænser - Elevvejledning Dette delemne handler om argumenter, tidslinjer og ideologier. I dette delemne bliver du præsenteret for opgaver, hvor du skal lære at bruge argumenter og arbejde

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster)

Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster) Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster) Indledning 1.0 2.0 Brug indledningsmodellerne, se bilag 1 Præsentation af teksten Redegørelse for tekstens fokus og emne Analyse af argumentationen

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

42 borgere har besvaret skemaet, heraf har cirka 70 procent af respondenterne børn, som bruger eller forventes at skulle bruge skolen.

42 borgere har besvaret skemaet, heraf har cirka 70 procent af respondenterne børn, som bruger eller forventes at skulle bruge skolen. Øster Farimagsgade skole spørgeskemaer den 11. maj: Konklusion 42 borgere har besvaret skemaet, heraf har cirka 70 procent af respondenterne børn, som bruger eller forventes at skulle bruge skolen. 60

Læs mere

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF AT 2 ligger lige i foråret i 1.g. AT 2 er det første AT-forløb, hvor du arbejder med et skriftligt produkt. Formål Omfang Produktkrav Produktbedømmelse Opgavens

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning Under dette delemne EU, et udemokratisk kapitalistisk projekt skal du bruge de kompetencer og færdigheder du har trænet i de andre forløb af På

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Epistemiske sætningsadverbier i interrogativer Rita Therkelsen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 15, 2008, s. 177-192 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/nfg/issue/archive

Læs mere

Sandhed - del 2 To typer af sandhed

Sandhed - del 2 To typer af sandhed Sandhed - del 2 To typer af sandhed Her er nogle interessante citater fra Et Kursus i Mirakler : Frelse er genkendelsen af, at sandheden er sand, og at intet andet er sandt. Det har du måske hørt før,

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

»Henret ikke benådet!«ole Togeby, professor dr. phil.

»Henret ikke benådet!«ole Togeby, professor dr. phil. »Henret ikke benådet!«ole Togeby, professor dr. phil. Under den franske revolution lå en mand allerede med hovedet i guillotinen da der kom et meddelelse på en lap papir fra Nationalkonventet med ordene:

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt

Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt Udarbejdet af: Jeanett Franci Marschall praktik- og uddannelsesansvarlig sygeplejerske, SD juni 2011 1 Projektrapport Projektrapport 1.Baggrund

Læs mere

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta)

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta) nterview med eleven sta = interviewer (nders), = informant (sta) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Yes, jamen mit navn det er nders, og du hedder? Jeg

Læs mere

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier INTERN UDDANNELSE Kommunikation og medier Kommunikation Kommunikation er en situation, hvor en afsender bringer et budskab videre til en modtager, som så i større eller mindre grad forventes at reagere

Læs mere

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd.

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd. Studienævn for International Virksomhedskommunikation Sådan undgår du at blive taget for eksamenssnyd! Hver eneste eksamenstermin bliver nogle IVK-studerende indberettet til universitetets rektor for at

Læs mere

Bilag A Det ved vi Det diskuterer vi

Bilag A Det ved vi Det diskuterer vi Bilag A Det ved vi Det diskuterer vi Bilag B Problem Virkning Årsag Løsning Bilag C TOULMINS MODEL FOR ARGUMENTATION BELÆG PÅSTAND Han har ikke læst lektier Peter dumper til eksamen HJEMMEL ARGUMENT En

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Projekt - min bare! Revideret april 2012

Projekt - min bare! Revideret april 2012 Projekt - min bare! cand. psych. Per Ankjær forfattet i 90 erne Skal det være godt - så skal det være projekt. Projekt er noget med rapporter og styring. Der er magi og magt i ordet projekt. Når vi har

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Lars Løkke Rasmussens tale.

Lars Løkke Rasmussens tale. Lars Løkke Rasmussens tale. Det er en stærk Lars Løkke Rasmussen, der kommer op på talerstolen i Marienborg den 1. Januar 2011. Jeg syntes ikke, at Lars normalt er en mand der høster ros som den store

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI KVINDE 32 ÅR KRISTEN-ARMENIER TO BØRN PÅ HHV. 2 OG 4 ÅR UDDANNET REGNSKABSMEDARBEJDER INGEN ARBEJDSERFARING ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1)

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Akademisk Arbejde & Formidling 2013

Akademisk Arbejde & Formidling 2013 Akademisk Arbejde & Formidling 2013 Tidsrum: 10.00-13.50 Lektioner: Aud 4 Øvelsestimer: 2A14, 2A56 Lektion 1: Introduktion til kurset 1. time Velkomst, præsentation af undervisere + TAs + studerende, gennemgang

Læs mere

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014.

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Hentet fra Mediestream http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a38f7

Læs mere

At skrive en artikel

At skrive en artikel At skrive en artikel 1. Du kan vælge mellem 3 artikeltyper o Portrætartikel, som beskriver en person, der er interessant i forhold til et bestemt emne. o Baggrundsartikel, der vil informere om et emne.

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn At vurdere websteder af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn Trykt materiale, f.eks. bøger og aviser, undersøges nøje inden det udgives. På Internet kan alle, der har adgang til

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Det talte ord gælder. Ministertale ved samråd i Socialudvalget, SOU alm.del Samrådsspørgsmål D

Det talte ord gælder. Ministertale ved samråd i Socialudvalget, SOU alm.del Samrådsspørgsmål D Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 66 Offentligt Det talte ord gælder Ministertale ved samråd i Socialudvalget, SOU alm.del Samrådsspørgsmål D Da SL offentliggjorde konklusionerne fra deres

Læs mere

Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN. Hvad er et resumé? Artikel fra tema

Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN. Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema Hvad er et resumé? Artikel fra nyheder Hvad er en kommentar? Hvad er en blog og hvordan skriver jeg på en blog? Hvad er en

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Implikationer og Negationer

Implikationer og Negationer Implikationer og Negationer Frank Villa 5. april 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014.

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Hentet fra Mediestream. http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a5c3

Læs mere

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis?

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis? Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion Hvad gør vi i praksis? Samtaleformer - mødeformer Fokus på enighed Fokus på forskellighed Mange historier Ingen (enkelt) historie kan indfange hele det levede

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Folketingets Boligudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato:7.12.2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr.

Læs mere

Lønforhandling i Dansk Psykolog Forening. Evaluering 2017

Lønforhandling i Dansk Psykolog Forening. Evaluering 2017 Lønforhandling i Dansk Psykolog Forening Evaluering 2017 Dansk Psykolog Forening Oktober2017 Indhold Kort Fortalt... 2 Resumé... 3 Tilgang til evaluering af lønforhandling... 5 Metodisk bemærkning til

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Op- og nedtrappende adfærd

Op- og nedtrappende adfærd Op- og nedtrappende adfærd Konflikthåndteringsstile Høj Grad af egen interesse/ Interesse for sig selv Lav 1. Konkurrerende Konfronterende 2. Undvigende (Undertrykker modsætninger) 5. Kompromis (Begge

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Afrapportering af test 2 Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Processen BIF optimerer brevene Breve optimeres på baggrund af analysen, anbefalingerne samt inputtet til

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Dansk A skriftlig. Terminsprøve Marianne Rathje: Stop det grove sprog i DRs børneudsendelser (Opgave 2)

Dansk A skriftlig. Terminsprøve Marianne Rathje: Stop det grove sprog i DRs børneudsendelser (Opgave 2) skriftlig Terminsprøve 2018 Marianne Rathje: Stop det grove sprog i DRs børneudsendelser (Opgave 2) Når vi taler om bandeord og skældsord, er det typisk i en negativ kontekst. Alligevel er det grove sprog

Læs mere

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag Raymond Queneau Litteraturens grundlag Efter at have overværet en forelæsning i Halle af Wiener (ikke Norbert, selvfølgelig) om Desargues og Pappus teoremer mumlede David Hilbert tænksomt, mens han ventede

Læs mere

Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse

Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse Af ph.d. Ole Henrik Hansen, Aarhus Universitet Resumé Undersøgelsens mål var at besvare følgende spørgsmål: Spørgsmålet er om ikke dagplejen, med en enkelt

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø

Undersøgelse af undervisningsmiljø Undersøgelse af undervisningsmiljø Indledning Denne undersøgelse af undervisningsmiljøet på Skærbæk Realskole skal bruges til at forbedre forholdene på skolen. Du skal derfor tage spørgsmålene alvorligt

Læs mere

På egne veje og vegne

På egne veje og vegne På egne veje og vegne Af Louis Jensen Louis Jensen, f. 1943 Uddannet arkitekt, debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på forlaget Jorinde & Joringel.

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Integreret tosprogethed vej en til integration

Integreret tosprogethed vej en til integration Integreret tosprogethed vej en til integration AF ALLAN TOLLE OG JANUS MØLLER Menneskers sprog har en kommunikativ funktion, og fælles sprog er en forudsætning for at få samfund til at fungere. Desuden

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Test din viden om Adjektiver

Test din viden om Adjektiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adjektiver 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

Synopsis og proces. Linda Greve Aabenraa Statsskole 7. dec. 2010

Synopsis og proces. Linda Greve Aabenraa Statsskole 7. dec. 2010 Synopsis og proces Linda Greve Aabenraa Statsskole 7. dec. 2010 Din største synopsisudfordring Synopsis og proces Struktur giver overblik I skal formidle jeres niveau af viden Dagsorden for i dag Lidt

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere