Opfattelsen af hvad ret er og hvilke elementer af et retssystem, der er centrale, har varieret igennem historien og har været bundet af tid og rum.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opfattelsen af hvad ret er og hvilke elementer af et retssystem, der er centrale, har varieret igennem historien og har været bundet af tid og rum."

Transkript

1 Jura Studieleder: Lektor, cand.jur. & ph.d. Annette Kronborg. Opfattelsen af hvad ret er og hvilke elementer af et retssystem, der er centrale, har varieret igennem historien og har været bundet af tid og rum. Rammerne for vestlig retsvidenskab har i de seneste århundreder været nationalstaten, og retsvidenskaben har først og fremmest beskæftiget sig med lovgivningen - den centrale retsdannelse og dennes anvendelse ved domstolene eller i forvaltningen. Decentral retsdannelse som sædvaner, kutymer og informel ret har indtaget en langt mere tilbagetrukket rolle, og det samme gælder den overnationale retsdannelse - folkeretten. Retten og retsopfattelsen er imidlertid ikke den samme i den klassiske retsstat, i velfærdsstaten eller under den delvise afvikling af nationalstaten som den centrale ramme for regulering, som vi oplever i øjeblikket. Retsstaten var karakteriseret ved få og generelle regler, der var klart og præcist formuleret og sjældent blev ændret. De værdier, der blev lagt vægt på, var frihed og retssikkerhed, hvilket meget ofte blev forstået som forudberegnelighed. Staten skulle være garant for disse værdier. Juristerne var den vigtigste profession ved formulering og anvendelse af retsreglerne. Domstolene var det vigtigste forum for løsning af retstvister. Velfærdsstatens ret er præget af mange og meget konkrete og ofte skiftende regler, som kan være indbyrdes modsætningsfulde. Velfærden, dvs. samfundets materielle goder, fordeles til og reguleres mellem borgerne gennem retssystemet. Staten bliver således en garant for velfærden. Domstolene suppleres med andre organer, der afgør konflikter, såsom offentlige ankenævn og private voldgifter. Disse mange organers afgørelse får også en tendens til at blive indbyrdes modstridende. Juristerne bliver ikke længere den professionsgruppe, der dominerer med hensyn til formulering og anvendelse af retsregler. Mange andre grupper arbejder som retlige beslutningstagere, fx sygeplejersker, læger, arbejdsformidlere, socialrådgivere, politifolk. Mange andre faggrupper end jurister arbejder som juridiske rådgivere, fx bankfolk, ejendomsmæglere, revisorer. Den intensive regulering i velfærdsstaterne er i 1980-erne i en lang række vestlige lande blevet afløst af en»deregulerings-bølge«. Deregulering, privatisering etc. kan imidlertid ikke ses som en egentlig afskaffelse af regler, men som en flytning af reguleringen fra det centrale statslige niveau til andre niveauer og til andre magtforhold end forholdet mellem stat og borger.

2 Vi befinder os i øjeblikket i en overgangsfase, hvor både rammerne om retten og rettens indhold er under forandring. Nationalstatens rolle som ramme for og udsteder af reguleringen svækkes. Reguleringsniveauerne bliver både internationale, regionale og lokale. Som eksempler på det internationale reguleringsniveau kan nævnes folkeretlige konventioner om menneskerettigheder og miljø og aftaler mellem multinationale selskaber. Som eksempler på det regionale reguleringsniveau kan nævnes dannelsen af økonomiske og retlige fællesskaber, der også får egentlig regeldannende kompetence. EU er det mest nærliggende eksempel set fra Danmark. Inden for disse fællesskaber flyttes regulerings-kompetencen fra nationalstatsniveauet til de lokale niveauer, det være sig fra den spanske centralisering til de autonome provinser, til de tyske forbundslande og kommuner og til de danske regionale enheder. Også reguleringsindholdet må forventes at blive ændret i de kommende år. Den økologiske krise tilspidses, og heller ikke for retsvidenskaben bliver det en fordeling af de materielle goder, der alene vil stå i centrum. Retssystemet skal ikke længere garantere forbrug og fordeling af materielle goder, men sikre mod miljø-ødelæggelse og genoprette og rydde op efter skete skader. Denne udvikling vil formentlig også få konsekvenser både for hvilke konflikter retten vil blive orienteret imod, hvem der skal forvalte denne regulering, og hvem der skal deltage i løsningen af konflikterne. Der tegner sig endnu ikke noget entydigt billede af denne udvikling. Grundkurset Grundkurset, der består af ét modul, "Introduktion til jura", strækker sig over 10 lektioner og udbydes både efterår og forår. På kurset introduceres centrale dele af retssystemet og den måde, hvorpå juridiske problemstillinger undersøges og analyseres. Lærebogen på grundmodulet er "Introduktion til jura" af Peter Blume (Akademisk Forlag). For det første gives en generel introduktion til de nationale og internationale retskilder (fx love, domme, direktiver og traktater), som har betydning for fastlæggelsen af gældende ret. I denne forbindelse inddrages rettens historie og rettens relation til det øvrige samfund. For det andet behandles den retlige regulering, som vedrører forholdet mellem private. Væsentlige områder er her obligationsret (bl.a. aftaleret, erstatningsret) og ejendomsret.

3 For det tredje behandles den ret, der angår de offentlige myndigheder, samt forholdet mellem borgerne og det offentlige. Her indgår de overordnede regler for Folketinget, domstolene og forvaltningen samt den almindelige forvaltningsret. For det fjerde inddrages behandlingen af retslige konflikter og brud på de fastsatte regler. Hovedtemaer er her domstolens arbejde (procesret) og de grundlæggende regler i strafferetten. For det femte behandles den internationale rets betydning, idet fokus her er på folkeretten, menneskerettigheder og EU-ret. Emnekurser Emnekurser har samme varighed som grundmodulet. Der starter nye emnekurser hvert semester. I modsætning til grundmodulet giver emnekurserne mulighed for at specialisere sig inden for et retsområde, der har ens særlige interesse. Som eksempler på, hvad der i de senere år har været udbudt, kan nævnes: - Ímmigration Law (udbydes på engelsk) - Mediation: Konflikthåndtering på en konstruktiv måde - Whistleblowers og loyale embedsmænd: Offentligt ansattes ytringsfrihed Der stilles ikke formelt krav om, at man har gennemgået grundkursus for at kunne tilmelde sig emnekursus. Deltagerne må imidlertid have forudsætninger, der svarer hertil, idet læreren i undervisningen forudsætter, at deltagerne har en viden, der svarer til grundkursus. Videregående emnekurser oprettes i et vist omfang, når der er interesse herfor blandt tilstrækkelig mange af deltagerne på et emnekursus. Der gives her lejlighed til at udarbejde skriftlige eller mundtlige opgaver. Linjeopgave Efter deltagelse i mindst 6 kurser inden for jura eller beslægtede linjestudier kan de, der er interesseret deri, få mulighed for at udarbejde en linjeopgave under vejledning af en af linjestudiets lærere. Ved tilfredsstillende besvarelse udstedes et linjebevis. Det må dog understreges, at man kan følge linjestudiet og tage emnekurser, lige så længe man ønsker, uden at indstille sig til linjebevis, ligesom det er muligt at fortsætte med at tage nye emnekurser og derved vedligeholde sin viden, også efter at man har erhvervet sit linjebevis.

4 Pensum og forberedelse Der vil normalt være angivet i semesterprogrammet, hvilke bøger der anvendes i undervisningen. Man bør ikke anskaffe sig andre bøger, før man har rådført sig med læreren. Juridiske bøger er normalt ret dyre. For at nedsætte deltagernes bogudgifter udarbejdes der ofte materiale-samlinger, der foreligger i fotokopi, hvilket betyder, at kvaliteten af materialet desværre ikke altid er optimal. Men da prisen på undervisningsmaterialet ville blive fordyret meget ved anvendelsen af andre former for undervisningsmateriale, fastholder vi foreløbig denne form. Deltagerne betaler kopiprisen. Teksterne vil fortrinsvis være på dansk, i enkelte tilfælde dog også på nordiske sprog eller engelsk. Der udarbejdes detaljeret læseplan for kurserne. Litteraturhenvisninger og biblioteker Jens Søndergård: Dansk juridisk bibliografi (Juristforbundets forlag). Bibliografien registrerer al dansk juridisk litteratur, dvs. bøger, tidsskriftartiksler, betænkninger og kommenterede højsteretsdomme samt et udvalg af avisartikler af juridisk interesse. Juridiske tidsskrifter JURISTEN - (Juristforbundets forlag), bringer juridiske artikler samt orienterer om udvalgte dele af ny lovgivning. RETFÆRD - (Akademisk forlag), et fællesnordisk kritisk tidsskrift, bringer artikler, boganmeldelser mv. UGESKRIFT FOR RETSVÆSEN - bringer løbende alle højesterets- og landsretsdomme samt udvalgte byretsdomme. Endvidere bringes artikler og litteraturomtaler. EUROPEAN LAW REVIEW - bringer artikler, anmeldelser og omtaler EFdomstolens domme (Sweet & Maxwell - engelsksproget). COMMON MARKET LAW REVIEW - bringer artikler, boganmeldelser og domsomtale (Martinus Nijhoff Publishers - engelsksproget). Større lovsamlinger Karnovs lovsamling - Schultz lovservice på det sociale område - P. Bruun Nielsen: DJØF skattelovsamling (EU-Tidende L - samling af EU-retsakter) Lovregistre Lovnøglen - Dansk Lovregister - EUT-Register over gældende EU-retsforskrifter (udkommer 2 gange årligt)

5 Praktiske håndbøger Peter Blume: Juridisk metodelære (Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 3. udg. 2004) Bo og W.E. von Eyben: Juridisk ordbog (Gad Jura, 12. udg. 2004) M. Koktvedgaard m.fl.: Juridisk Formularbog (Juristforbundets Forlag, 15. udg. 1999) Biblioteker (med offentlig adgang) med større samlinger af juridisk litteratur - Det kongelige Bibliotek, Afdeling for Samfundsvidenskab og Jura, Fiolstræde 1 - Herudover har større folkebiblioteker normalt et vist udvalg af juridisk litteratur, lovsamlinger mv. Forslag fra deltagere Under kurserne og ved afslutningen af kurserne er forslag fra deltagerne til nye juridiske emner særdeles velkomne. Folkeuniversitetet vil bestræbe sig på at imødekomme sådanne forslag under forudsætning af, at der findes lærerkræfter, og at der kan forventes det nødvendige deltagerantal til et sådant

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Page 1 of 2 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet - Syddansk Universitet Bachelorfag (F10) Forvaltningsret Administrative Law Fagnr. 9051402 Esbjerg Kolding Odense Scient.pol. 6.sem. Slagelse Sønderborg

Læs mere

Peter Blume. Juridisk metodelære. En indføring i rettens og juraens verden

Peter Blume. Juridisk metodelære. En indføring i rettens og juraens verden Peter Blume Juridisk metodelære En indføring i rettens og juraens verden Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2004 Om de 5 spørgsmål og hvordan de besvares 13 1. Del: Introduktion 19 Kapitel 1. Om at studere

Læs mere

RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE

RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE PETER BLUME RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE 2. UDGAVE JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Retssystemet og juridisk metode Peter Blume Retssystemet og juridisk metode 2. Udgave Jurist- og Økonomforbundets

Læs mere

RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE

RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE PETER BLUME RETSSYSTEMET OG JURIDISK METODE JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Retssystemet og juridisk metode Peter Blume Retssystemet og juridisk metode Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2011 Peter

Læs mere

TM Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager

TM Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager TM 13009 Generel forvaltningsret, juridisk metode og offentligretlige retssager Miljøjuridisk grunduddannelse Modul I Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale

Læs mere

Manuskriptvejledning for Juristen

Manuskriptvejledning for Juristen Manuskriptvejledning for Juristen Forfattervejledning til udarbejdelse af manuskript til tidsskriftartikler Indsendelse af manuskripter Juristen modtager bidrag inden for alle retsområder. Tidsskriftet

Læs mere

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt,

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, kan der ske retlig lovliggørelse efter de regler, der var gældende på opførelsestidspunktet.

Læs mere

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009 retssikkerhed Advokatrådets program 2009 BEHOV FOR ØGET RETSSIKKERHED Balancen mellem hensynet til at beskytte borgerne mod overgreb fra staten og hensynet til terrorbekæmpelse har ændret sig markant.

Læs mere

Juridisk metodelære. 5. udgave

Juridisk metodelære. 5. udgave Juridisk metodelære 5. udgave This page intentionally left blank Peter Blume Juridisk metodelære 5. udgave Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2009 Juridisk metodelære 5. udgave, 1. oplag 2009 by Jurist-

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg

Læs mere

Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver

Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver Steen Treumer Institutleder, professor, Ph.D., Juridisk Institut, Dansk Forening for Udbudsret, 14. November 2007 1. Introduktion Erstatningsbeføjelsens

Læs mere

FAGENGELSK (Hold 1 og Hold 2) forår 2014 (0 ECTS)

FAGENGELSK (Hold 1 og Hold 2) forår 2014 (0 ECTS) FAGENGELSK (Hold 1 og Hold 2) forår 2014 (0 ECTS) Uddannelsessprog: Engelsk Timer per uge: 2 Deltagerbegrænsning: 30 studerende pr. hold Tid og sted Tidspunkterne for henholdsvis hold 1 og hold 2 fremgår

Læs mere

RET OG DIGITAL FORVALTNING

RET OG DIGITAL FORVALTNING Peter Blume & Hans Christian Spies RET OG DIGITAL FORVALTNING MED LOV SKAL MAN DIGITAL FORVALTNING BYGGE Jurist- og Økonomforbundets Forlag Kan et forvaltningsområde i det hele taget digitaliseres? Kan

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 1. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 20.1.2014 2014/2006(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om evaluering af retsplejen med hensyn til strafferetsplejen

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 3/2010 Dato 10. februar 2010 J.nr. RA-2007-91-0010

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 3/2010 Dato 10. februar 2010 J.nr. RA-2007-91-0010 RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 3/2010 Dato 10. februar 2010 J.nr. RA-2007-91-0010 Meddelelse om juridiske arbejdsredskaber til anklagemyndighedens medarbejdere 1. Indledning Ved Rigsadvokatmeddelelse nr.

Læs mere

Fagbeskrivelser - Jura

Fagbeskrivelser - Jura Fagbeskrivelser - Jura STO BA-jur 2013 Den Juridiske Bacheloruddannelse 1. 2. semester NOTAT Disse fagbeskrivelser omfatter undervisningsog eksamensudbud for ordinære studerende på følgende semestre: 1.

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

FAGENGELSK - forår 2015 (0 ECTS)

FAGENGELSK - forår 2015 (0 ECTS) FAGENGELSK - forår 2015 (0 ECTS) Uddannelsessprog: Engelsk Timer per uge: 2 Deltagerbegrænsning: 30 studerende Tidspunkt fremgår af Timeplanen. Kurset er et frivilligt, gratis tilbud til studerende, der

Læs mere

TM Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II

TM Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II TM 13010 Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-,

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

Om retsprincipper. Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Jørgen Dalberg-Larsen (red.) Per Andersen Jens Evald Pia Justesen Ole Bruun Nielsen

Om retsprincipper. Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Jørgen Dalberg-Larsen (red.) Per Andersen Jens Evald Pia Justesen Ole Bruun Nielsen Jørgen Dalberg-Larsen (red.) Bettina Lemann Kristiansen Per Andersen Jens Evald Pia Justesen Ole Bruun Nielsen Sten Schaumburg-Müller (red.) Om retsprincipper Jurist- og Økonomforbundets Forlag Bogens

Læs mere

Evaluering 8. semester foråret 2012

Evaluering 8. semester foråret 2012 Evaluering 8. semester foråret 2012 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 8. semester: Evaluering af modul 4: Arbejdsmarkedsøkonomi Hvordan vurderer du dine forudsætninger for at deltage i kurset? Dette

Læs mere

Semesterbeskrivelserne opdateres til hvert forår og efterår og er endelige 3 uger før semesterstart.

Semesterbeskrivelserne opdateres til hvert forår og efterår og er endelige 3 uger før semesterstart. Aalborg Universitet Juridisk Institut Semesterbeskrivelse Studieordning: HA.jur 2018 Den Erhvervsjuridiske Bacheloruddannelse 1. og 3. semester NOTAT Semesterbeskrivelserne opdateres til hvert forår og

Læs mere

5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet

5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet , bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration

Læs mere

Retssystemet og juridisk metode

Retssystemet og juridisk metode Peter Blume Retssystemet og juridisk metode 3. udgave Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Peter Blume Retssystemet og juridisk metode 3. udgave 2016 by Jurist- og Økonomforbundets Forlag Alle rettigheder

Læs mere

Retskilder og juridisk metode

Retskilder og juridisk metode Retskilder og juridisk metode Jura for kortere videregående uddannelser 2. udgave Karen Marie Saaby Nielsen Pia Vendelbo Retskilder og juridisk metode Jura for kortere og videregående uddannelser 2. udgave

Læs mere

Jens Evald. Juridisk teori, metode og videnskab

Jens Evald. Juridisk teori, metode og videnskab Jens Evald Juridisk teori, metode og videnskab Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Jens Evald Juridisk teori, metode og videnskab 1. udgave, 1. oplag 2016 by Jurist- og Økonomforbundets Forlag Alle

Læs mere

Aalborg Universitet Juridisk Institut Semesterbeskrivelse. Studieordning: BA.jur Den Juridiske Bacheloruddannelse

Aalborg Universitet Juridisk Institut Semesterbeskrivelse. Studieordning: BA.jur Den Juridiske Bacheloruddannelse Aalborg Universitet Juridisk Institut Semesterbeskrivelse Studieordning: BA.jur 2013 Den Juridiske Bacheloruddannelse 1.- 6. semester NOTAT Semesterbeskrivelserne opdateres til hvert forår og efterår og

Læs mere

TM Miljøvurdering (VVM og SMV)

TM Miljøvurdering (VVM og SMV) TM 13015 Miljøvurdering (VVM og SMV) Miljøjuridisk grunduddannelse Modul VII Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-, miljø- og planforvaltning.

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 698

Læs mere

Manglende offentliggørelse af praksisændring

Manglende offentliggørelse af praksisændring Manglende offentliggørelse af praksisændring Af en avisartikel fremgik at Udlændingeservice ikke havde offentliggjort sin praksisændring i sager om familiesammenføring. Ændringen betød at pensionister

Læs mere

Om retspolitik. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Om retspolitik. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jens Evald Sten Schaumburg-Müller Jørgen Dalberg-Larsen Ole Fenger Marianne Holdgaard Bettina Lemann Kristiansen Ole Bruun Nielsen Jens Vedsted-Hansen Om retspolitik Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Læs mere

TM Tilsyn/håndhævelse og myndighedspassivitet

TM Tilsyn/håndhævelse og myndighedspassivitet TM 13018 Tilsyn/håndhævelse og myndighedspassivitet Miljøjuridisk grunduddannelse Modul X Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-, miljø- og planforvaltning.

Læs mere

Økonomi. Studieleder: Lektor, cand.polit. Lise Lyck.

Økonomi. Studieleder: Lektor, cand.polit. Lise Lyck. Økonomi Studieleder: Lektor, cand.polit. Lise Lyck. Vi er alle økonomer - i den daglige hverdag. Alle kender til at måtte økonomisere, fordi ind-komsten ikke slår til over for alle de ting, vi har behov

Læs mere

Retssystemet og juridisk metode

Retssystemet og juridisk metode Retssystemet og juridisk metode EKSAMENSTIPS TIL FØRSTEÅRSSTUDERENDE Lidt om min eksamensforberedelse o Læser og overstreger i løbet af semestret o Laver læseplan i god tid med tid til overs til at løse

Læs mere

Evaluering 8. semester foråret 2011

Evaluering 8. semester foråret 2011 Evaluering 8. semester foråret 2011 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 8. semester: Modul 4 Arbejdsmarkedsøkonomi 3 75,0% Modul 5 Velfærdsstatens politiske økonomi Modul 6 Valgfag A - Supplerende økonometri

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag 2017

Semesterbeskrivelse. 5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag 2017 5. semester, bacheloruddannelsen i som centralt fag 2017 5. semester Oplysninger om semesteret Skole: Studienævn: Studieordning: Bacheloruddannelsen med som centralt fag samt sidefag (gymnasielæreruddannelse)

Læs mere

TM Planlægning

TM Planlægning Miljøjuridisk grunduddannelse Modul VI Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-, miljø- og planforvaltning. Vi udbyder 10 særskilte juridiske grundkurser,

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Fremgår af semesterplanen for det enkelte bachelorhus.

Fremgår af semesterplanen for det enkelte bachelorhus. basiskursus 4: Samfundsvidenskabeligt grundkursus i økonomi Om kurset Uddannelse Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Kursustype Basiskursus Kursus starter 07-02-2014 Kursus slutter 13-03-2014

Læs mere

F15 basiskursus 4: Samfundsvidenskabeligt grundkursus i økonomi. Studerende på 2. semester vil automatisk blive tilmeldt til kurset.

F15 basiskursus 4: Samfundsvidenskabeligt grundkursus i økonomi. Studerende på 2. semester vil automatisk blive tilmeldt til kurset. F15 basiskursus 4: Samfundsvidenskabeligt grundkursus i økonomi Om kurset Uddannelse Kursustype Tilmelding Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Basiskursus Studerende på 2. semester vil automatisk

Læs mere

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet Tillæg til Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Studieordning for bacheloruddannelsen med Historie som centralfag samt tilvalgsfag

Læs mere

LASS kursusprogram for 2015

LASS kursusprogram for 2015 700 Aabenraa, den 16. december 2014 LASS kursusprogram for 2015 Var 2014 det store jubilæumsår for arkiverne i Sønderjylland, så bliver 2015 det helt store kursusår. Arkibas 5 kræver for de fleste en introduktion

Læs mere

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser Campus Odense Miljøplanlægning Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser SAMFUNDSVIDENSKAB 2 Jura vælg din retning Er du interesseret i samfundets love, og hvordan de bruges i praksis? Så er bacheloruddannelsen

Læs mere

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI Jurist- og Økonomforbundets Forlag Pragmatisme er en amerikansk tankeretning vendt mod vanetænkning og virkelighedsfjerne teorier fra omkring år 1900, der i de

Læs mere

Danske lærebøger på universiteterne

Danske lærebøger på universiteterne Danske lærebøger på universiteterne Dansk Universitetspædagogisk Netværk (DUN) og Forlæggerforeningen har gennemført en undersøgelse blandt studielederne på landets otte universiteter om danske lærebøger

Læs mere

Uddannelsessystemer for advokater i EU

Uddannelsessystemer for advokater i EU Uddannelsessystemer for advokater i EU Oplysninger tilvejebragt af: Det slovenske advokatsamfund (Odvetniška zbornica Slovenije) April 2014 BESKRIVELSE AF DET SLOVENSKE UDDANNELSESSYSTEM FOR ADVOKATER

Læs mere

Indhold. Forord 13. Temaer og Spergsmal 15. Del 1. Det retlige landskab 23

Indhold. Forord 13. Temaer og Spergsmal 15. Del 1. Det retlige landskab 23 Forord 13 Temaer og Spergsmal 15 Del 1. Det retlige landskab 23 Kapitel 1. Retten 25 1. Hvorfor findes der ret? 26 2. Hvad er ret? 28 3. Karakteristik af retten 32 4. Retten i samfundet 35 5. Udfordringer

Læs mere

Semesterbeskrivelse. Jura & Erhvervsjura. 2. semester - Foråret Aalborg Universitet Strandvejen Aalborg

Semesterbeskrivelse. Jura & Erhvervsjura. 2. semester - Foråret Aalborg Universitet Strandvejen Aalborg Semesterbeskrivelse Jura & Erhvervsjura 2. semester - Foråret 2010 Aalborg Universitet Strandvejen 19 9000 Aalborg 2 Indholdsfortegnelse Velkommen til Jura og Erhvervsjura... 5 Semesterstart... 5 Moodle...

Læs mere

TM Affald. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V. Formål:

TM Affald. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V. Formål: TM 13013 Affald Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-, miljø- og planforvaltning. Vi udbyder 10 særskilte

Læs mere

Den juridiske metode

Den juridiske metode Lone L. Hansen & Erik Werlauff Den juridiske metode en introduktion 2. udgave Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Lone L. Hansen & Erik Werlauff Den juridiske metode en introduktion 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Evaluering 7. semester efteråret 2012

Evaluering 7. semester efteråret 2012 Evaluering 7. semester efteråret 2012 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 7. semester: Evaluering af modul 1: Videregående makroøkonomisk teori og økonomisk politik Hvordan vurderer du dine forudsætninger

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 30. september 2016 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Fremstilling af digitalt undervisningsmateriale

Fremstilling af digitalt undervisningsmateriale Side 1 af 6 Fremstilling af digitalt undervisningsmateriale Rammer for indskanning og upload på Absalon Arbejdsgang for upload på Absalon Rammer for samling i digitalt kompendium Arbejdsgang for samling

Læs mere

J0rgen Dalberg-Larsen. Lovene og livet. - en retssociologisk grundbog. 5. udgave

J0rgen Dalberg-Larsen. Lovene og livet. - en retssociologisk grundbog. 5. udgave J0rgen Dalberg-Larsen Lovene og livet - en retssociologisk grundbog 5. udgave Jurist- og 0konomforbundets Forlag 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 11 DEL I - GENEREL INTRODUKTION KAPITEL 1 - Hvad er retssociologi?

Læs mere

Læseplan Sundhedsjura (ret til ændringer forbeholdes)

Læseplan Sundhedsjura (ret til ændringer forbeholdes) SDU Samfundsvidenskab Master i Afdelingsbaseret Hospitalsmanagement Årgang 2014, 1. semester August 2014 Læseplan Sundhedsjura (ret til ændringer forbeholdes) Formål og sigte: Formålet er at skabe et teoretisk

Læs mere

Undervisningsprogram (2. juli 2012)

Undervisningsprogram (2. juli 2012) Socialrådgiveruddannelsen Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation Undervisningsprogram (2. juli 2012) Fagområdets titel: Semester: Årgang/hold: Undervisere: Formål/læringsmål: Undervisningsform:

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 301 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 301 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 301 Offentligt J.nr. j.nr. 07-104724 Dato : 5. juli 2007 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr.301 af 21. juni 2007. (Alm. del).

Læs mere

JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG

JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Carsten Willemoes Jørgensen Toldskyldens opståen og ophør Den EU-retlige regulering af pligten til at betale told Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2009 Toldskyldens

Læs mere

ROSKILDE UNIVERSITET. Fagmodul i Historie. 1. september

ROSKILDE UNIVERSITET. Fagmodul i Historie. 1. september ROSKILDE UNIVERSITET Fagmodul i Historie DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2015 2012-904 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse udstedes i henhold til studieordningerne for Den Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Uddannelsesevaluering, 6. semester, Politik & Administration, fora r 2016

Uddannelsesevaluering, 6. semester, Politik & Administration, fora r 2016 Uddannelsesevaluering, 6. semester, Politik & Administration, fora r 2016 Indhold Indledning... 2 Uddannelsesevaluering... 2 Samlet status... 2 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau?... 2

Læs mere

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Landstingets Formandskab har på sit møde den 25. april 2007 anmodet om en retlig vurdering af spørgsmålet, hvorvidt

Læs mere

Skema til beskrivelse af valgfag.

Skema til beskrivelse af valgfag. Skema til beskrivelse af valgfag. Valgfagets Titel: kunsten at sige til og fra i forhold til andres og egne grænser, herunder konflikt håndtering og anerkendende dialog. ECTS-point: 3 1/3 Valgfaget afholdes:

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 16. december 2014 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Retlig regulering - FO3

Retlig regulering - FO3 Socialrådgiveruddannelsen Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation Undervisningsprogram Fagområdets titel: Semester: Årgang/hold: Undervisere: Formål/læringsmål: Retlig regulering - FO3

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v. Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige

Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige SDU - Samfundsvidenskab MPM/årgang 2014 3. semester Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige 4. juni 2015 Undervisere: Ekstern lektor Henrik Bendix og Ekstern lektor Dan Bonde

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen ønsker at privatisere TV 2, om TV 2 ved et salg fortsat skal have public serviceforpligtelser,

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen ønsker at privatisere TV 2, om TV 2 ved et salg fortsat skal have public serviceforpligtelser, Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt FULD TALE Arrangement: Samråd vedr. privatisering af TV 2 (Samrådsspørgsmål J) Åbent eller lukket: Åbent 11. januar 2017 Dato

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget, Kommunaludvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 124 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-792-0063 Dok.: ULP40062 Besvarelse af

Læs mere

Ved Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen

Ved Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen PRÆSENTATION AF OMBUDSMANDENS BERETNING FOR 2009 PÅ DET OFFENTLIGE DEBATMØDE MED RETSUDVALGET DEN 30. NOVEMBER 2010 Ved Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen 17. november 2010 1. Det er, ligesom

Læs mere

Læseplan for Jura bachelor, efterår 2018

Læseplan for Jura bachelor, efterår 2018 Læseplan for Jura bachelor, efterår 2018 Semesteret starter mandag den 3. september 2018. Øvelserne begynder efter at første forelæsning har fundet sted medmindre andet offentliggøres via Blackboard. På

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

Vedr. rekruttering af lærerkræfter på Det Juridiske Fakultets ny Studieordning

Vedr. rekruttering af lærerkræfter på Det Juridiske Fakultets ny Studieordning Venligst distribuer denne mail til rette vedkommende: Vedr. rekruttering af lærerkræfter på Det Juridiske Fakultets ny Studieordning Det Juridiske Fakultet er i færd med at implementere en ny Studieordning,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse 2011-12

Undervisningsbeskrivelse 2011-12 Undervisningsbeskrivelse 2011-12 Klasse/hold Fag og niveau Lærer Alle hhx 3. år, sommereksamen 2012, IBC - Aabenraa Erhvervsret niveau C Jens Erik Mehlsen Oversigt over undervisningsforløb 1 Kontrakters

Læs mere

Implementering af lovgivning og egne regelsæt.

Implementering af lovgivning og egne regelsæt. Peter Frederiksen Blomstermarken 83 9000 Aalborg Tlf.: +45 41 62 46 41 E-mail: pef@pefco.dk Web: http://cv.pefco.dk/ Født 13. marts 1972 CV Profil: Fra mine stillinger har jeg især erfaring med styrelsesforhold,

Læs mere

Retsudvalget (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 52 Offentligt

Retsudvalget (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 52 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 52 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 31. august 2015 Kontor:

Læs mere

Folkehøjskoler. Kursus for nye forstandere November 2018

Folkehøjskoler. Kursus for nye forstandere November 2018 Folkehøjskoler Kursus for nye forstandere November 2018 Højskoleforstander Hvorfor. Hvorfor valgte jeg at blive højskoleforstander må gerne perspektiveres i forhold til: Hvad har du lavet før du kom til

Læs mere

Referat af 11. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 30. januar 2018, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 11. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 30. januar 2018, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 11. møde i Det Juridiske Fagstudienævn 2017 Tid: 30. januar 2018, kl. 12.30-13 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Dato: 23. februar 2018 Til stede

Læs mere

Til L/PM3. Kurset "Introduktion til jura" starter torsdag den 7. september. Hoslagt finder I

Til L/PM3. Kurset Introduktion til jura starter torsdag den 7. september. Hoslagt finder I 3. semester Landinspektørudd. og Plan & MiljøFysisk Planlægning Til L/PM3 Aalborg, den 4. september 2006 Kurset "Introduktion til jura" starter torsdag den 7. september. Hoslagt finder I - Kursusbeskrivelse

Læs mere

Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014

Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014 Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014 Til stede: Fraværende: Desuden deltog: Studieleder Per Andersen (formand), Studieleder Hanne Søndergaard Birkmose, Torsten Iversen,

Læs mere

Evaluering 6. semester foråret 2012

Evaluering 6. semester foråret 2012 Evaluering 6. semester foråret 2012 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 6. semester: Evaluering af Valgfag: Finansielle markeder Hvordan vurderer du dine forudsætninger for at deltage i kurset? Dette

Læs mere

Gældende EU-ret. Traktatgrundlaget. Traktatudgaver. Afledt ret/sekundærlovgivning Direktiver. Af Mongin Forrest

Gældende EU-ret. Traktatgrundlaget. Traktatudgaver. Afledt ret/sekundærlovgivning Direktiver. Af Mongin Forrest Gældende EU-ret Af Mongin Forrest Traktatgrundlaget Traktatudgaver Afledt ret/sekundærlovgivning Direktiver Primærlovgivningen inden for EU består af EU's traktater. Siden traktaten om oprettelse af Det

Læs mere

Sprogpolitik for RUC

Sprogpolitik for RUC ROSKILDE UNIVERSITETSCENTER Rektoratet Notat Sprogpolitik for RUC DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 11. januar 2006/HTJ 2006-00-015/0001 I Roskilde Universitetscenters strategiplan for 2005-2010 fastslås det

Læs mere

Offentlige myndigheders erstatningsansvar. Advokat Benedicte Galbo

Offentlige myndigheders erstatningsansvar. Advokat Benedicte Galbo Offentlige myndigheders erstatningsansvar Advokat Benedicte Galbo Det offentliges virke som arbejdsgiver bygherre ejer af fast ejendom/offentlige anlæg/tog bilejer ekspropriationsmyndighed sygehusejer

Læs mere

Kursus i udarbejdelse af kliniske retningslinjer

Kursus i udarbejdelse af kliniske retningslinjer Kursus i udarbejdelse af kliniske retningslinjer Kursusbeskrivelse: Kliniske retningslinjer er et væsentligt element i den danske model for kvalitetsudvikling, og der stilles stigende krav til sygeplejerskers

Læs mere

BESKRIVELSE AF DET DANSKE UDDANNELSESSYSTEM FOR ADVOKATER. Krav om videregående uddannelse/universitetsuddannelse Krav om juridisk kandidateksamen

BESKRIVELSE AF DET DANSKE UDDANNELSESSYSTEM FOR ADVOKATER. Krav om videregående uddannelse/universitetsuddannelse Krav om juridisk kandidateksamen Uddannelse af danske advokater i EU-ret Responderende myndighed: Advokatsamfundet BESKRIVELSE AF DET DANSKE UDDANNELSESSYSTEM FOR ADVOKATER 1. Adgang til erhvervet Krav om videregående uddannelse/universitetsuddannelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.4.2019 COM(2019) 207 final 2019/0100 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det samarbejdsudvalg,

Læs mere

Evaluering 5. semester efteråret 2012

Evaluering 5. semester efteråret 2012 Evaluering 5. semester efteråret 2012 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 5. semester: Evaluering af modul 14: Makroøkonomi Hvordan vurderer du dine forudsætninger for at deltage i kurset? Dette spørgsmål

Læs mere

Regulering af GCP i Europa. Martin Dræbye Gantzhorn & Lise Aagaard IP & Technology

Regulering af GCP i Europa. Martin Dræbye Gantzhorn & Lise Aagaard IP & Technology Regulering af GCP i Europa Martin Dræbye Gantzhorn & Lise Aagaard IP & Technology 2 Agenda Organer og myndigheder Regulering og retskilder - EU - Danmark - Folkeret Juridiske analysemetoder - Fortolkningsprincipper

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, kandidatuddannelsen i Samfundsfag som sidefag 2019

Semesterbeskrivelse. 1. semester, kandidatuddannelsen i Samfundsfag som sidefag 2019 , kandidatuddannelsen i som sidefag 2019 Oplysninger om semesteret Institut: Studienævn: Studieordning: Kandidatuddannelsen i som centralt fag og sidefag 2013, med ændringer 2018 Semesterets organisering

Læs mere

Evaluering 3. semester efteråret 2012

Evaluering 3. semester efteråret 2012 Evaluering 3. semester efteråret 2012 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 3. semester: Evaluering af modul 4: Makroøkonomi 1 Hvordan vurderer du dine forudsætninger for at deltage i kurset? Dette spørgsmål

Læs mere

Den Internationale Arbejdsorganisation - ILO. Rapporteringer til ILO om konventioner

Den Internationale Arbejdsorganisation - ILO. Rapporteringer til ILO om konventioner April 2017 Den Internationale Arbejdsorganisation - ILO Rapporteringer til ILO om konventioner Vejledning sådan gør man Hvad er ILO, og hvorfor skal man rapportere? Den Internationale Arbejdsorganisation

Læs mere

1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet

1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet 1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 12. marts 2014 (OR. en) 7632/14 ADD 1 JAI 159 POLGEN 37 FREMP 43. FØLGESKRIVELSE fra:

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 12. marts 2014 (OR. en) 7632/14 ADD 1 JAI 159 POLGEN 37 FREMP 43. FØLGESKRIVELSE fra: RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 12. marts 2014 (OR. en) 7632/14 ADD 1 JAI 159 POLGEN 37 FREMP 43 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 11. marts 2014 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

North Atlantic Law Program Grønland. Tillæg til. Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

North Atlantic Law Program Grønland. Tillæg til. Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet North Atlantic Law Program Grønland Tillæg til Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Gældende fra september 2014 Bekendtgørelsesgrundlag 1.a North Atlantic Law Program

Læs mere