FORRETNINGSPLAN DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORRETNINGSPLAN DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND"

Transkript

1 FORRETNINGSPLAN DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND Se mere på

2 2 Indholdsfortegnelse 1. Baggund Formål Formål for Danmarsk Økologiske Jordbrugsfond (DØJ) Hensigt Etablering og finansiering af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond (DØJ) Organisationsform Aktieudstedelse Afkast Indfrielse /salg Omsætning af aktier Organisationsform af jordbrugsfond Aktiestørrelse og afkast Handelsplatform for aktier Køb af landbrugsejendomme/jord herunder identifikation af egnede landmænd som lejere Målsætning Køb af landbrugsejendomme Finansiering af landbrugejendomme Fastsættelse af lejestørrelse Betaling for værdiforringelse af aktiver Bestemmelse af rentebetaling for den indskudte kapital og optagne gæld Salg af ejendomme Identifikation af forpagtere Løbende opfølgning på drift af ejede ejendomme Investeringer på allerede købte ejendomme Etablering og drift af en administration til at varetage køb og drift af ejendomme Etablering af egen administration Administrationens opgaver Bilag 1. Organisationsform: Bilag 2. Case eksempel... 12

3 3 1. Baggund Baggrunden for udarbejdelse af denne forretningsmodel er et ønske fra Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening samt Merkur Andelskasse om at undersøge muligheden for at etablere en alternativ ejerform i dansk landbrug, hvor jord og landbrugsbygninger ejes i fondsregi med henblik på at fremme økologisk landbrugsdrift. Muligheden for dette understøttes desuden af projektet Det Samfundsnyttige Landbrug, et projekt ejet og drevet af Økologisk Landsforening og finansieret af Villumfonden med henblik på at undersøge og fremme driften og ejerskabet af alternative landbrugsformer i Danmark. Det er en kendsgerning, at det traditionelle enkeltmandsejerskab af danske landbrug er under pres. De større bedrifter kræver en væsentlig kapitalbinding og deraf krav til finansiering, som igen stiller større og større krav til den yngre landmand og dennes egenkapital. Dette har i en periode siden finanskrisen i efteråret 2008 medført meget få nye etableringer. Gennemsnitsalderen blandt danske landmænd er således høj både blandt økologiske og konventionelle landmænd. Generationsskiftet er en trussel mod det eksisterende økologiske landbrug, hvor allerede omlagte økologiske bedrifter - oftest som en del af generationsskiftet - bliver opkøbt af købestærke konventionelle landmænd, og derefter overgår til konventionel drift. Det konventionelle landbrug er i øjeblikket underlagt en indtjeningskrise grundet lave priser på korn, svin og mælk, hvilket sammenholdt med meget gæld i erhvervet - primært erhvervet i perioden fra medfører, at store dele af dansk landbrug er i krise; en lang række landbrug drives således i dag videre på bankens nåde på trods af vedvarende års underskud. Den eksisterende forretningsmodel i dansk landbrug med produktion af bulkvarer til verdensmarkedet er derfor under væsentlig pres. Samtidig er efterspørgslen efter de økologiske produkter kraftig stigende både til indenlands forbrug og til eksport. Dette til trods er mulighederne, for at unge landmænd kan opkøbe og drifte økologiske landbrug, ikke gode; kendskab og viden om økologisk landbrugsdrift er ikke stor blandt de traditionelle kreditgivere, hvilket medfører samme vanskeligheder for unge økologiske landmænd med at komme ind i erhvervet. Tidligere var der lovmæssige begrænsninger på, hvem som kunne købe landbrugsbedrifter. Disse er nu ophævet, hvilket giver plads til, at investorer, pensionskasser og fonde kan opkøbe jord. Det er således nu muligt at etablere en økologisk jordbrugsfond.

4 4 2. Formål Formålet med denne forretningsplan er at anskueliggøre en mulighed for at etablere og drifte Danmarks Økologisk Jordbrugsfond. 2.1 Formål for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond (DØJ) DØJ overordnede formål er at sikre og udvide driften af økologisk landbrug. Dette effektueres ved køb og ejerskab af landbrugsbedrifter i form af fast ejendom og videreudlejning af disse på langtidskontrakter til landmænd med krav om drift af bedriften efter de gældende økologiske principper. Dette sker ved direkte ejerskab eller køb via datterselskaber. Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er nationalt funderet med investering i landbrug i hele Danmark. Etablering og drift af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er vist ved at opdele opgaven i 4 delopgaver, som alle er afgørende for successen af den overordnede opgave. Delopgaverne er defineret som: 1. Etablering og finansiering af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond 2. Køb af landbrugsejendomme/jord herunder identifikation af yngre landmænd som lejere 3. Løbende opfølgning på udvikling og drift af ejede ejendomme 4. Etablering og drift af en administration til at varetage køb og løbende opfølgning på ejede ejendomme. I forretningsplanen er ikke berørt mulighederne for at tiltrække penge fra investorer/långivere. Det er op til ØL og DN at afklare og markedsføre investeringsmuligheden. Helt generelt er det vurderingen, at potentielle investorer kan opdeles i 4 grupper: Medlemmer i ØL og DN, evt. andre almennyttige foreninger Private investorer med ønske om at støtte den gode sag Virksomheder som led i deres CSR strategi Specifikke banker og fonde i al almindelighed 2.2 Hensigt Det er hensigten med Danmarks Økologiske Jordbrugsfond at fremme primært 3 forhold: Mere natur Mere økologisk landbrug Hjælpe generationsskifter igennem Til dette etableres et investerings setup, som sikrer aktionærer mulighed for at fremme disse ovenævnte forhold, samtidig med at der sikres et afkast af de indskudte midler. Desuden etableres en platform, som sikrer aktionærerne en omsættelighed af aktierne, således at disse bliver likvide.

5 5 3. Etablering og finansiering af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond (DØJ) DØJ sikrer et folkeligt engagement til etablering af en jordfond baseret på de grundlæggende værdier: - At sikre rene fødevarer uden pesticidrester - At bevarer jordens frugtbarhed - At bevare grundvandet - At værne om biodiversiteten - At skabe harmoniske betingelser i jord, planter, dyr og landskabet - At frigøre jorden fra spekulation 3.1 Organisationsform. Organisationsformen er som et aktieselskab. Der kan imidlertid ikke udstedes aktier i en fond. En aktieudstedelse skal derfor ske via et datterselskab (driftsselskab), der ejes af fonden i sameje med andre aktionærer. Afkastet fra aktier kommer i form af udbyttebetaling og kursgevinster ved eventuelt salg. Det bemærkes, at driftsselskabet ligeledes kan udstede obligationer/optage lån Aktieudstedelse Heraf følger, at jordbrugsfonden i praksis etablerer et driftsselskab, som udsteder aktierne. Grundlæggende gælder om aktier En aktie er en ejerandel af en virksomhed Købet af en aktie medfører retten til en del af virksomhedens fremtidige overskud og udbytte Der er ingen aftale om, hvor meget der udbetales i udbytte og overskud (kursstigning) Prospektbekendtgørelsen finder anvendelse ved større udbud Afkast Aktier giver ikke rente, derimod udbetales der udbytte. Afkastet af en aktie varierer fra år til år afhængig af indtjeningen i aktieselskabet. Aktionærerne bestemmer ved simpelt flertal på generalforsamlingen for årsrapportens godkendelse, hvor stort afkastet skal være; der er ikke krav om, at der skal udbetales udbytte, hvilket en række selskaber benytter sig af; pengene benyttes i stedet til investeringer i nyudvikling af selskabet. Fleksibilteten for udbygning af driftsselskabet i form af at fastholde likvidteten i selskabet (i stedet for udbetaling af udbytte) er derfor stor ved aktiemodellen, ligesom risikoen for betalingsvanskeligheder i betydelig grad er reduceret Indfrielse /salg Aktier lever i princippet uendelig, i hvert fald i hele det investerede selskabs levetid. Der er således ikke behov for i driftsselskabet at sikre midler til udtrækning af aktier, som det ville være tilfældet, såfremt der i stedet var udstedt obligationer Omsætning af aktier Der etableres en handelsplatform for aktier, som sikrer investorer muligheden for at handle deres aktier; dette bør være en opgave, som driftsselskabet i praksis varetager.

6 6 Prissætningen af aktier skal afklares. Argumentet for en fast pris på aktier underbygges af ønsket om at afkoble spekulation fra jord, hvilket indikerer en fast stabil jordpris (aktiverne i selskabet) også på længere sigt. Modsat taler, at ejendomspriserne naturligt vil ændre sig over tid, historisk vil landbrugsejendomme stige med inflationen i samfundet, hvilket taler for, at aktierne værdi stiger i samme takt. En tredje mulighed er at lade markedet være frit, og lade udbud og efterspørgsel bestemme prisen på aktierne. Dette medfører, at prisen flyder frit; dette vil dog være i modstrid med ønsket om at afkoble spekulation fra jorden, men vil modsat være den nemmeste måde at håndtere i praksis. 3.2 Organisationsform af jordbrugsfonden Jordbrugsfondens rolle bliver primært at sikre og fastholde formålet med etablering af driftsselskabet, dette sker i praksis ved vedtægtsmæssigt at sikre jordbrugsfonden retten til at udpege flertallet af bestyrelsesmedlemmerne i driftsselskabet Aktiestørrelse og afkast Aktierne udstedes til et mindstekøb på 25 tkr. Afkastet til investorer kan godt være 0% i starten (3 år), men det skal tilstræbes at sikre et afkast på 1-2% herefter. Investorer skal ud over et økonomisk afkast have ret til andre goder såsom: 50% rabat på medlemskontingent i DN og ØL i 5 år. Kunne deltage i åbent hus arrangementer på ejendomme købt af driftsselskabet Handelsplatform for aktier Der etableres en platform for handel med aktier, herunder som minimum et forum som kan forestå kontakten mellem køber og sælger.

7 7 4. Køb af landbrugsejendomme/jord herunder identifikation af egnede landmænd som lejere 4.1 Målsætning Et første delmål er at købe ca. 500 ha, anslået købspris på 100 mio. kr.; finansieringen sker med 65 mio. kr. i realkreditlån og 35 mio. kr. i aktiekapital. Vi arbejder på at sikre en volume i driftsselskabet hurtigst mulig, dels for at mindske indkøringsfasen med et større ikke investeret beløb i driftsselskabet og dels for at minimere omkostninger til en administration, som til en start vil være større end nødvendig. Målsætningen er på længere sigt at udbygge driftsselskabet i takt med udstedelse af aktier og muligheder for opkøb af flere landbrugsejendomme. 4.2 Køb af landbrugsejendomme Det er i processen med køb af ejendomme vigtigt at have et stor fokus på bedrifternes fremtidige afkastevne, således at købet kan blive succesfuldt for selskabet og driften succesfuld for landmanden. I dette forberedende arbejde bør der være fokus på: - Bedriftens nuværende økonomiske afkastevne - Bedriftens uudnyttede potentiale - Bedriftens belåningsmuligheder - Bedriftens vedligeholdelsestilstand - Bedriftens mulige udbygningsmuligheder - Bedriftens miljøgodkendelser - Bedriftens velegnethed for økologisk drift Der opstilles regler for, at køb af enkelt ejendomme højst må udgøre 25% af den samlede investerede kapital. Desuden spredes risikoen ved at fokusere på investering i ejendomme indenfor flere brancher. Det er væsentligt, at der kan opstilles budgetter for den løbende drift, som viser, at forpagteren kan drive en sund forretning, som samtidig sikrer muligheden for en løbende pensionsopsparing til forpagteren. Driftsselskabet erhverver landbrugsejendommens jorde incl. betalingsrettigheder, driftsbygninger og stuehus, hertil kommer køb af eventuelt nagelfast inventar. Forpagteren køber maskiner, besætning og beholdninger, hvilket oftest vil blive finansieret igennem forpagters eget pengeinstitut, desuden skal forpagter sikre sig en løbende trækningsret til årets likviditetsmæssige udsving. Danmarks Økologiske Jordbrugsfond kan ikke investere i lokale jordbrugsfonde, men kan derimod investere i samarbejde med lokale jordbrugsfonde. 4.3 Finansiering af landbrugejendomme Købet af landbrugejendomme kan med fordel 100% finansieres af driftsselskabet, dette vil sikre en stor grad af handlefrihed for selskabet. Det er dog et mål hurtigst muligt at sikre en volume i ejendomsporteføljen, hvorfor en finansiering med 65% realkreditlån og 35% ansvarlig lån i form af aktieudstedelse vil sikre, at et større areal hurtigere kommer ind under selskabet. Den indsamlede aktieskapital geares med denne finansieringsstruktur. Sikres der 35mio. kr. i driftsselskabet, vil der med realkreditbelåning kunne købes aktiver for 100 mio kr.

8 8 Finansieringen af de enkelte ejendomme i realkreditten afstemmes i hvert enkelt tilfælde individuelt. Dette vil ske under hensyntagen til driftsselskabets samlede finansielle risiko; her indregnes forhold som løbetid, fast/variabel rente og afdrag/afdragsfrihed på den tilknyttede realkreditbelåning. 4.4 Fastsættelse af lejestørrelse Lejen bestemmes af primært 2 forhold, dels en betaling for værdiforringelsen af de lejede aktiver over tid, dvs. afskrivninger på driftsbygninger og inventar og dels en rentebetaling for den indskudte kapital og optagne gæld ved finansiering af ejendommen. Hertil kommer betaling af en husleje for benyttelse af stuehuset på ejendommen Betaling for værdiforringelse af aktiver. Over tid undergår driftsbygninger og inventar en værdiforringelse, derimod vil en række aktiver såsom jord og stuehuse normalt ved almindelig vedligeholdelse kunne fastholde sin værdi. Denne værdiforringelse betales i form af lejen af aktivet Bestemmelse af rentebetaling for den indskudte kapital og optagne gæld. På lignende vis bør forpagteren i form af lejen betale for en forrentning af den indskudte kapital og renten på den optagne realkreditgæld i ejendommen. Størrelsen af denne rente skal sikre, at driftsselskabet kan betale udbytte af den indskudte aktiekapital, renten på den optagne realkreditgæld og øvrige omkostninger ved ejerskabet af de enkelte ejendomme herunder betale for den tilknyttede administration. Renten tilstræbes som hovedregel at ligge mellem 4% og 5%. Valg af realkreditfinansiering herunder valg af variabel eller fast rente har stor betydning for, hvor billig en rente en forpagter kan tilbydes. Det følger ligeledes heraf, at forpagtningsafgiften kun kan være fast i en tilsvarende periode, som renten på den optagne realkreditgæld er fast. Forpagter må derfor være indstillet på, at forpagtningsafgiften justeres i perioden i henhold til den rente på realkreditfinansieringen, som gælder for den næste periode. Dvs. stiger renten på de tilknyttede realkreditlån vil lejen stige, og på lignende vis vil lejen falde, såfremt renten på den tilknyttede realkreditfinansiering falder. 4.5 Salg af ejendomme Fast ejendom købt i regi af jordbrugsfonden/driftsselskabet kan videresælges til forpagter i visse situationer for herved at frigøre midler til opkøb og omlægning af ny jord til økologi. - Der gives ikke en ret til forpagter til et senere køb, men derimod en tilkendegivelse over for forpagter på, at det kan bliver relevant efter en årrække eksempelvis efter 8 års drift. - Det diskuteres løbende ved evalueringsmøder sonderingsmøder. - Det skal ligeledes være en mulighed for, at driftsselskabet indgår i et glidende generationsskifte.

9 9 4.6 Identifikation af forpagtere Mulige forpagtere screenes og vurderes i forhold til en række menneskelige og forretningsmæssige kvalifikationer. Det bliver driftsselskabets administrations opgave at vurdere og godkende potentielle emner. Der udarbejdes en skabelon for denne vurdering. De væsentligste forudsætninger vil være forpagterens evne til: - At efterleve driftsselskabets krav til økologisk drift af ejendommen - At skabe en økonomisk sund og levedygtig forretning som lejer - At kunne bevare og udvikle ejendommens værdier - Samt forpagters driftslederegenskaber og faglige og menneskelige baggrund 5. Løbende opfølgning på drift af ejede ejendomme Der skal løbende være en opfølgning på de enkelte forpagtere af ejendommene. Etablering af gårdråd, gårdbestyrelse eller lignende med en repræsentant fra driftsselskabet skal opbygges. Hertil kommer en løbende afrapportering i form af effektivitetsrapporter, budgetopfølgning og årsrapport. Efter etablering af de første ejendomme bliver denne opgave den vigtigste for driftsselskabets administration. 5.1 Investeringer på allerede købte ejendomme Forretningsmodellen tager højde for situationer, hvor forpagter ønsker at foretage en investering på bedriften. Et eksempel kan være udbygning af mælkeproduktionen ved bygning af en kviestald eller tilkøb af jord. Følges forretningsmodellen skal 65% af investeringen foretages med realkreditgæld. Den resterende del finansieres med yderligere midler fra driftsselskabet. Dette medfører en tilretning/tilføjelse til forpagtningsaftalen med en opjustering af forpagtningsafgiften.

10 10 6. Etablering og drift af en administration til at varetage køb og drift af ejendomme 6.1 Etablering af egen administration Til at administrere driftsselskabets opkøb og drift af landbrugsejendomme ansættes en administration, dog vil driftsselskabet indkøbe disse kompetencer udefra i en opstartsperiode. På længere sigt opnår driftsselskabet dog en størrelse, så der kan etableres en selvstændig administration til at opsøge nye potentielle investeringsprojekter og løbende følge op på allerede ejede landbrugsejendomme. 6.2 Administrationens opgaver Administrationen består ved fuld drift af en direktør og en administrativ medarbejder. Direktørens arbejdsopgaver: Udvælge egnede ejendomme til køb Udvælge egnede forpagtere Vurdere forretningsmodeller og budgetter Forhandle købsaftaler og tillægsbelåninger på plads Forhandle forpagtnings- / lejeaftaler på plads med forpagtere Løbende følge op på driften på ejendomsniveau, herunder eventuelt udskiftning af lejere Strategisk udvikling af driftsselskabet Afrapportering til investorer, herunder budgetlægning og økonomiopfølgning af driftsselkabet Den administrative medarbejders arbejdsopgaver: Varetage sekretæropgaver Udformning af kontrakter Betaling af regninger, bogføring etc.

11 11 Bilag 1. Organisationsform: Fondsopbygning med driftsselskab og salg af aktier Danmarks Økologiske Jordbrugsfond Ejendom 1 Ejendom 2 Aktieudstedelse Driftsselskab Ejendom 3 Ejendom 4 Private investorer Ejendom 5

12 12 Bilag 2. Case eksempel For at illustrere fremgangsmåden vedrørende køb og videreudlening af en ejendom, er opstillet købet af en case ejendom: I casen er en række forudsætninger opstillet: - Forpagter får en fordelagtig leje svarende til en leje på 4% - Realkreditbelåning ved 50% fast rente og 50% variabel rente - Der er afdragsfrihed på halvdelen af realkreditbelåningen - Aktiekapitalen forrentes årligt med 2% - Årligt benyttes 1,40% af det samlede gældsbeløb til administration mm. - Der er opstillet en finansiering med 60% realkreditbelåning og 40% investeret kapital Pris landbrugsejendom: Jord incl. betalingsrettigheder.. Driftsbygninger. Stuehus.. Inventar.. Maskiner... Besætning. Beholdninger... I alt.. Handels- og låneomkostninger Indkøringsomkostninger.. Uforudsete investeringer ved opstart. I alt investering kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Driftsselskab køber: Landmand/lejer køber: Jord Driftsbygninger Maskiner Stuehus Besætning Inventar Beholdninger Indkøringsomkostninger 0 Indkøringsomkostninger Handels- og låneomkostninger Handels- og låneomkostninger Uforudsete investeringer Uforudsete investeringer 0 I alt investor I alt landmand/lejer

13 13 Beregning af årlig leje Afskrivning bygninger % Afskrivning inventar % I alt afskrivning investor til leje Leje af jord/bygninger/inventar % Leje af stuehus % I alt årlig leje Driftsselskab finansiering rente belånings% belåningsgr. lånestørrelse rente år 1 afdrag år1 Ydelse Realkredit, 30 år, 4% incl. bidrag 4,00% 30% Realkredit, 30 år, 2% incl. bidrag, 10 år afdrags frihed 2,00% 30% Aktiekapital, udbytte 2,00% I alt rente/afdrag/udbytte årligt Leje betalt jf. ovenstående Rest likviditet til administration og risiko, årligt Administrationsomk., ejd.skat mm. 1,40% af kr. er lig med kr. årligt Rentabilitet: Driftsselskab år 1 Likviditet: Driftsselskab år 1 Årlig lejeindtægt Resultat jf. rentabiliteten adm.omkostninger Tilbageførsel afskrivninger afskrivninger afdrag renter realkredit forrentning fondskapital 2% Overskud til aktiekapital Likviditet driftsselskab Forrentning af investeret kapital 2,03%. Ovenstående viser en ligevægt i finansieringen ved et afkast til den investerede aktiekapital i driftsselskabet på 2% årligt og samtidig 1,40% afsat til administrationsudgifter til at administrere driftsselskabets interesser, ejendomsskat og vedligehold på ejendommen.

NØJ. National Økologisk Jordbrugsfond. Præsentation af udkast til forretningsmodel v. Anders Rousing, Rousing Consult

NØJ. National Økologisk Jordbrugsfond. Præsentation af udkast til forretningsmodel v. Anders Rousing, Rousing Consult NØJ National Økologisk Jordbrugsfond Præsentation af udkast til forretningsmodel v. Anders Rousing, Rousing Consult Arbejdsgruppe Susanne Herfelt Danmarks Naturfredsningsforening Rikke Lundsgaard Danmarks

Læs mere

DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND

DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND Formålet er: At bidrage til mere natur, bedre miljø og til generationsskifte i landbruget i Danmark ved at fastholde og øge det økologiske landbrugsareal i Danmark. Fonden

Læs mere

Hvor skal kapitalen komme fra?

Hvor skal kapitalen komme fra? Hvor skal kapitalen komme fra? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Torben Andersen Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 1 Danske landbrugspriser (ejendomme) Kraftigt stigende

Læs mere

Hvor skal kapitalen komme fra?

Hvor skal kapitalen komme fra? Hvor skal kapitalen komme fra? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Torben Andersen Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 1 1992K1 1992K4 1993K3 1994K2 1995K1 1995K4 1996K3 1997K2

Læs mere

Succesfuld virksomhedskøb muligheder og ejerformer. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA

Succesfuld virksomhedskøb muligheder og ejerformer. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Succesfuld virksomhedskøb muligheder og ejerformer Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Agenda Køb af landbrugsvirksomhed Hvad er de overordnede vilkår og hvilke muligheder er der i erhvervet? Ejendomsmarkedet

Læs mere

AP pension investerer også i økologisk landbrug?

AP pension investerer også i økologisk landbrug? AP pension investerer også i økologisk landbrug? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Inspirationsdag 12 maj 2015, Herning Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 Mail: hcj@agrofond.dk

Læs mere

Hvor skal kapitalen komme fra? Også til økologi?

Hvor skal kapitalen komme fra? Også til økologi? Hvor skal kapitalen komme fra? Også til økologi? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 Mail: hcj@agrofond.dk Tel: +45 2165 0022 1 1992K1

Læs mere

Skal pensionskasserne redde og eje dansk landbrug?

Skal pensionskasserne redde og eje dansk landbrug? Skal pensionskasserne redde og eje dansk landbrug? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 Mail: hcj@agrofond.dk Tel: +45 2165 0022 1 Danske

Læs mere

Dansk Farm Management

Dansk Farm Management Dansk Farm Management Udvælgelse af gårde som egner sig til investering Vurdering af potentiale i ejendommen Vurdering af afkastevne på ejendommen hænge sammen? Vurdering af potentielle forpagtere Trackrecord

Læs mere

Nyetablering MÆLKEPRODUCENT MARTIN JONSSON ØKONOMIRÅDGIVER HENRIK FUGL-JOHANSEN, VKST

Nyetablering MÆLKEPRODUCENT MARTIN JONSSON ØKONOMIRÅDGIVER HENRIK FUGL-JOHANSEN, VKST Nyetablering MÆLKEPRODUCENT MARTIN JONSSON ØKONOMIRÅDGIVER HENRIK FUGL-JOHANSEN, VKST Lidt om mig selv 25 år Uddannet virksomhedsleder 2 Års erhvervserfaring som fodermester Datter på 3 år Relativ lille

Læs mere

Lov om landbrugsejendomme ændret pr. 1. april 2010 Potentiale for ekstern kapital?

Lov om landbrugsejendomme ændret pr. 1. april 2010 Potentiale for ekstern kapital? Nr. 1 Lov om landbrugsejendomme ændret pr. 1. april 2010 Potentiale for ekstern kapital? v/ejendomskonsulent Svend Sommerlund, Ejendom & Jura Grøn vækst I Formål: at skabe bedre rammer for et selvbærende

Læs mere

Investering i landbrug

Investering i landbrug Investering i landbrug Fondsfinansiering i Dansk Landbrug, Gråkjær 13. januar 2015 Farm Management A/S Torben Andersen H.C. Jørgensen Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 Mail: hcj@agrofond.dk Tel:

Læs mere

Generationsskifte de mulige løsninger. Susanne Møberg og Torben Wiborg

Generationsskifte de mulige løsninger. Susanne Møberg og Torben Wiborg Generationsskifte de mulige løsninger Susanne Møberg og Torben Wiborg Disposition Hvad er problemet? Hvad er løsningerne? Hvad er formålet med et generationsskifte? At den unge bliver selvstændig og får

Læs mere

Kapitaltilførsel til landbruget fremadrettet. Økonomiens dag 5. maj 2011 V. Niels Jørgen Pedersen

Kapitaltilførsel til landbruget fremadrettet. Økonomiens dag 5. maj 2011 V. Niels Jørgen Pedersen Kapitaltilførsel til landbruget fremadrettet Økonomiens dag 5. maj 2011 V. Niels Jørgen Pedersen Mangfoldig udvikling i Danmark Danmark som videnslaboratorium Made in Denmark 2.0 Vi gør Danmark større

Læs mere

Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud. Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver

Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud. Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Mit bud som rådgiver Meget positiv overfor selskabsmodel ud fra en forretningsmæssig tilgang bredere kapital-

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Forpagtning af nød og lyst

Forpagtning af nød og lyst Juni 2017 Forpagtning af nød og lyst Baggrund Landbruget har siden starten af 80 erne oplevet en støt stigning i arealet af forpagtet jord. Notatet gengiver den hidtidige udvikling, den forventede udvikling

Læs mere

VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond Anmelder: 86121999 Advokatfirmaet Rödstenen I/S v/ Advokat Thomas Schioldan Sørensen J. nr. 14689 VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond 1 Navn, hjemsted og stifter Stk. 3. Stk. 4. Fondens navn

Læs mere

VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond Anmelder: 86121999 Advokatfirmaet Rödstenen I/S v/ Advokat Thomas Schioldan Sørensen J. nr. 14689 VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond 1 Navn, hjemsted og stifter Fondens navn er Danmarks Økologiske

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

LandboThy Realkreditfinansiering af landbrug

LandboThy Realkreditfinansiering af landbrug LandboThy Realkreditfinansiering af landbrug v/steen Pedersen, DLR Kredit 21. oktober 2015 AGENDA Kort om DLR Kredit Økonomi Kapitalforhold Konsekvenser af finanskrisen Finansiering af investeringer i

Læs mere

Beskrivelse af værdipapirer

Beskrivelse af værdipapirer Beskrivelse af værdipapirer Indledning I Frørup Andelskasse kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog gældende lovregler om investering af pensionsopsparing.

Læs mere

Landbrugets finansieringssituation og alternative finansieringskilder

Landbrugets finansieringssituation og alternative finansieringskilder Landbrugets finansieringssituation og alternative finansieringskilder Fjerkrækongres 2013 6. februar 2013 v. Chefkonsulent Ole Henrik Larsen Indhold Økonomi, investeringer og ejendomsomsætning Bidragssatser

Læs mere

Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB

Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB Landbrugets Finansieringsbank (LFB) har åbnet op for to nye muligheder for at hjælpe dygtige landmænd og generationsskifte på vej til finansiering.

Læs mere

Finansiering af dansk landbrugs globale udviklingspotentiale

Finansiering af dansk landbrugs globale udviklingspotentiale Finansiering af dansk landbrugs globale udviklingspotentiale Bankdirektør Anders Jensen Disposition Dansk landbrugs globale udviklingspotentiale Hvad kendetegner dansk landbrug? Landbrugets betydning for

Læs mere

Bestyrelsesformandens beretning ved FirstFarms generalforsamling den 28. april 2011

Bestyrelsesformandens beretning ved FirstFarms generalforsamling den 28. april 2011 Bestyrelsesformandens beretning ved FirstFarms generalforsamling den 28. april 2011 Kære aktionærer, Velkommen til FirstFarms generalforsamling, som er en vigtig begivenhed for selskabet. Det glæder mig

Læs mere

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i Meget god beliggenhed Der er en nabo ca. 150 meter væk, næste nabo er ca. 600 meter væk Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Tilførsel af egenkapital. KvægKongres 2014. Hvor skal kapitalen komme fra? (Kreditformidling i krisetider)

Tilførsel af egenkapital. KvægKongres 2014. Hvor skal kapitalen komme fra? (Kreditformidling i krisetider) 1 KvægKongres 2014 Hvor skal kapitalen komme fra? (Kreditformidling i krisetider) Videncentret for Landbrug/Kvæg Herning Kongrescenter, 25. februar 2014 Anders Grosen Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Meget god beliggenhed Der er en nabo ca. 50 meter væk,

Læs mere

Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER

Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER DISPOSITION Fremtidens finansieringsmuligheder Hvordan er landbruget finansieret i dag Fremtidens

Læs mere

Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole

Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole 5. marts 2012 1 Alternative veje til selveje - hvad skal der til af nye finansieringskilder og værktøjer 2 Tilbageblik Historisk set har der været

Læs mere

DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND

DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND BILAG 5-2 VEDTÆGTER DANMARKS ØKOLOGISKE JORDBRUGSFOND Anmelder: 86121999 Advokatfirmaet Rödstenen I/S J. nr. 14689 VEDTÆGTER for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond 1 Navn, hjemsted og stifter Stk. 4. Fondens

Læs mere

Markedet set fra købers synsvinkel. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA

Markedet set fra købers synsvinkel. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Markedet set fra købers synsvinkel Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Agenda Landbrugets økonomi fremadrettet Krav til afkast og bremselængde i økonomien Muligheder for finansiering Kort om mulige

Læs mere

BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE

BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE Dato: 20. december 2010 Årets meddelelse nr.: 28. BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE Blue Vision A/S erhverver samtlige aktier i Seaside Holding A/S. Bestyrelsen i Blue Vision A/S har den 17. november

Læs mere

Bliv klogere på etablering og generationsskifte. Tirsdag den 10. april 2018

Bliv klogere på etablering og generationsskifte. Tirsdag den 10. april 2018 Bliv klogere på etablering og generationsskifte Tirsdag den 10. april 2018 Program Generationsskifte i landbruget v/morten Dahl Thomsen, SAGRO Eksempler på ejerskifte Steffen Møller Bjerre overtagelse

Læs mere

Skal vi have pensionsmidler i landbruget? Fremtidige ejerformer og kapitalstruktur.

Skal vi have pensionsmidler i landbruget? Fremtidige ejerformer og kapitalstruktur. Skal vi have pensionsmidler i landbruget? Fremtidige ejerformer og kapitalstruktur. Hvor er pengene? Danske pensionskasser + 3100 mia (2014) Danske landmænd - 380 mia Kreditforeninger Udlån: 2567 mia (2015)

Læs mere

INVESTERING I BOLIGEJENDOMME I BERLIN

INVESTERING I BOLIGEJENDOMME I BERLIN INVESTERING I BOLIGEJENDOMME I BERLIN BLIV MEDEJER AF GOD OG VELBELIGGENDE UDLEJNINGSEJENDOM I BERLIN. Nu får du mulighed for at blive medejer af en 16 anparter), hvor Andersen Development velbeliggende

Læs mere

Generel beskrivelse værdipapirer

Generel beskrivelse værdipapirer Generel beskrivelse af værdipapirer Højevej 18 Astrup 6900 Skjern Tlf. 9648 7000 Fax 9648 7019 Bank reg. nr. 5958 CVR-nr. 2176 9916 www.faan.dk Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Obligationer

Læs mere

Gå hjem møde 22. Januar EjendomDanmark ProDomus Nykredit

Gå hjem møde 22. Januar EjendomDanmark ProDomus Nykredit Gå hjem møde 22. Januar 2019 - EjendomDanmark ProDomus Nykredit Eftermiddagens program De nye regler om valuarvurderinger v/ advokatfuldmægtig Anne Buus Christensen, Abel & Skovgaard Larsen Kreditvurderinger

Læs mere

En del af: SAMSØ ØKOJORD A/S

En del af: SAMSØ ØKOJORD A/S SAMSØ ØKOJORD A/S VISION På Samsø har vi valgt en ny vej for landbruget. Vi har stiftet en jordbrugsfond med det formål at købe jorden fri til økologi og fremtidssikre bæredygtigt landbrug Jordbrugsfonden

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Anvendelse af selskaber i minkproduktionen og i landbruget

Læs mere

Hvad betragter Finanssektoren som et overlevelsesdygtigt landbrug?

Hvad betragter Finanssektoren som et overlevelsesdygtigt landbrug? Hvad betragter Finanssektoren som et overlevelsesdygtigt landbrug? Landbrugschef Søren Porsbjerg 24. februar 2012 Disposition Stabile og forudsigelige rammer Strategi for fremtiden Lønsomhed Adgang til

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

Økonomiaften Palle Høj, direktør, , Aulum den 7. marts 2018

Økonomiaften Palle Høj, direktør, , Aulum den 7. marts 2018 Økonomiaften Palle Høj, direktør, 20249998, pah@sagro.dk Aulum den 7. marts 2018 Agenda verden ifølge Fruergaard 1. Den økonomiske situation 2. De store udfordringer: Generationsskifte og salg 3. Samarbejde

Læs mere

Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer

Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer Indledning I sparekassen kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks.

Læs mere

Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S

Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S November 2007 Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S Investeringsprodukt Ved køb af aktier i Vexa Pantebrevsinvest investerer De indirekte i fast ejendom i Danmark, primært i parcelhuse på Sjælland. Investering

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

27-09-2013 1 FRA SLEMT!!

27-09-2013 1 FRA SLEMT!! 27-09-2013 1 FRA SLEMT!! 27-09-2013 2 TIL VÆRRE!! 3 AP PENSION OG GENEREL INVESTERING I LANDBRUG 1. Globalt set er det AP Pensions formodning, at landbrugsjord som investeringsmæssig aktivklasse bliver

Læs mere

Fondsfinansiering i Dansk Landbrug

Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Henrik Mordhorst Dansk Farm Management A/S hos: Økonomidag den 4. marts 2014 1 Dansk Farmland K/S Navn: Dansk Farmland K/S Stiftet: Juli 2013. Eneinvestor: AP Pension

Læs mere

Søren Laursen Økonomirådgiver Cand.merc.Aud., HD(R) Holstebro den 19. juni 2019

Søren Laursen Økonomirådgiver Cand.merc.Aud., HD(R) Holstebro den 19. juni 2019 Skat og skatteoptimering ved salg Søren Laursen Økonomirådgiver Cand.merc.Aud., HD(R) Holstebro den 19. juni 2019 REGULERINGS MULIGHEDER OPTIMERINGS MULIGHEDER Afskrivninger Beholdning Besætning Etableringskonto/

Læs mere

Forventede resultater for 2014. v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin)

Forventede resultater for 2014. v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin) Forventede resultater for 2014 v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin) Mælkeprisens udvikling 2013 Mælkepris øre/kg 450 400 350 300 250 200 150 4,9 10,3 15,4

Læs mere

Intern regnskab 2006 01.01.2006 31.12.2006. Arne Lægaard Arne Lægaard Ejendomsnr :20-39. Internt regnskab

Intern regnskab 2006 01.01.2006 31.12.2006. Arne Lægaard Arne Lægaard Ejendomsnr :20-39. Internt regnskab Intern regnskab 2006 01.01.2006 31.12.2006 Arne Lægaard Arne Lægaard Ejendomsnr :20-39 Internt regnskab Indhold A2300 Resultatopgørelse incl. intern omsætning A2400 Finansiering A2404 Analyse af passiver

Læs mere

Ejerskab og finansiering

Ejerskab og finansiering Ejerskab og finansiering Oversigt og eksempler Overblik Ejerskab og finansiering er et spørgsmål om at optimere: Økonomiske parametre: Skat, renter, udgifter Organisatoriske opgaver: Regnskaber, rapportering

Læs mere

Ejerskifte Finansier din kommende virksomhed

Ejerskifte Finansier din kommende virksomhed Ejerskifte Finansier din kommende virksomhed vfl.dk På de følgende sider bliver du guidet igennem: 1. Hvilken etableringsform er optimal for dig? 2. Hvad er den potentielle virksomhed værd? 3. Hvilke finansieringsløsninger

Læs mere

Orienteringsmøde 24. januar 2017

Orienteringsmøde 24. januar 2017 Orienteringsmøde 24. januar 2017 Driftsøkonom Ole Maagaard Pedersen Historiske fremstillingspriser, mælkeproduktion Likviditet, hvad oplever vi vedrørende bankerne? Finansiering herunder bidragssatser

Læs mere

SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL

SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL På vej mod en samarbejdsmodel SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL INDLEDNING Fællesskabet er vigtigt for at skabe vækst. Når vi står sammen er vi stærkere og kan formå mere. Det

Læs mere

Samarbejde giver højere indtjening

Samarbejde giver højere indtjening Samarbejde giver højere indtjening V/ landskonsulent Arne Oksen, Landscentret, Økonomi og Jura Kvægbrug på andre måder - Samarbejde giver højere indtjening Hvorfor samarbejde? Former for samarbejde Omfang

Læs mere

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors PROSPEKT TradingAGROA/S Investering i afgrødefutures AgroConsultors TradingAGRO A/S HVORFOR? Peter Arendt og Anders Dahl har i en årrække investeret i afgrødefutures. I de seneste år har de genereret et

Læs mere

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger OPLYSNINGER I HENHOLD TIL FAIF-LOVENS 62 Dette dokument skal oplyse investorer om risici i forbindelse med investering i Prime Office A/S. Dokumentet følger punkter, som disse er oplistet i 62 i lov om

Læs mere

Generationsskifte perspektiver og muligheder. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA

Generationsskifte perspektiver og muligheder. Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Generationsskifte perspektiver og muligheder Morten Dahl Thomsen, cand.agro. HD(O)/MBA Agenda Generationsskifte Hvad er de overordnede vilkår og hvilke muligheder er der i erhvervet? Ejendomsmarkedet Muligheder

Læs mere

SDO-lovgivningen og dens betydning

SDO-lovgivningen og dens betydning SDO-lovgivningen og dens betydning Fra 1. juli af, blev de nye SDO- og SDRO-lån en realitet, og vi har allerede set de første produkter på markedet. Med indførelsen af de nye lån er der dermed blevet ændret

Læs mere

11. Balance og egenkapital

11. Balance og egenkapital 95 11. Balance og egenkapital Opgave 11.1. Balance (I) På en kvægejendom er der den 31/12 følgende aktiver og gæld: Bank-/sparekasselån 995.643 kr. Tilgodehavender 71.110 kr. Momsgæld 61.840 kr. Kassekredit

Læs mere

Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse

Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse - 1 Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse af aktionærer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et salg af aktier i Dong Energy til en udenlandsk investeringsbank

Læs mere

Ansvarlig lån - initieret af Danske Bank koncernen

Ansvarlig lån - initieret af Danske Bank koncernen Ansvarlig lån - initieret af Danske koncernen Risikovillig kapital V/Direktør Erhverv Søren Jan Nielsen 08-06-2015 Nogle Fortsat virksomheder lav vækst har - SMV erne behov for mere vigtige kapital for

Læs mere

Ejer- og generationsskifte Investorløsninger. Niels Erik Madsen, 30. maj 2018

Ejer- og generationsskifte Investorløsninger. Niels Erik Madsen, 30. maj 2018 Ejer- og generationsskifte Investorløsninger Niels Erik Madsen, 30. maj 2018 5 områder Hvornår skal du gå i gang Hvad er målet Hvem skal overtage Hvordan skal virksomheden overdrages Hvilken ejerstruktur

Læs mere

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Vækstfonden Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Agenda Kort om Vækstfonden Hvem kan vi finansiere Det hjælper vi med Sådan kan ejerskifter finansieres Sådan kommer du i gang 7. maj 2014

Læs mere

Strategisk salgsplanlægning Hvor skal dansk landbrug hen?

Strategisk salgsplanlægning Hvor skal dansk landbrug hen? Strategisk salgsplanlægning Hvor skal dansk landbrug hen? Hvad skal vi omkring? Hvilken retning tror vi tingene tager i dansk landbrug de næste 10 år (Torben) Hvad betyder det for min planlægning af salg

Læs mere

Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept. - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber

Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept. - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber Udarbejdet af: DLBR ADVICE Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Udkærsvej 15,

Læs mere

Noget at leve af noget at leve for. Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller

Noget at leve af noget at leve for. Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller Noget at leve af noget at leve for Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller Vækstfonden - team LAND Mig selv sagde hunden.. - Udstyret med solid opvækst på kvægejendom på Mors med alt hvad det indebærer.

Læs mere

Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.

Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v. - 1 Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I disse år generationsskiftes et meget stort antal aktie- og anpartsselskaber, som er ejet af få personer.

Læs mere

Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte. Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent

Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte. Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent Succes med ejerskiftet Disposition Overblik over ejerskifteproces Step 1. Afklaring Familiehandel senior Step 1. Afklaring

Læs mere

A. En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår.

A. En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår. Opgave 4.1 En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår. I Danmark kan obligationsudstederne opdeles i følgende

Læs mere

Indhold. Baggrund for børsnoteringen. Organisation. Målsætning. Investeringsstrategien. Risikofaktorer. Forventninger til fremtiden

Indhold. Baggrund for børsnoteringen. Organisation. Målsætning. Investeringsstrategien. Risikofaktorer. Forventninger til fremtiden Indhold Baggrund for børsnoteringen Organisation Målsætning Investeringsstrategien Risikofaktorer Forventninger til fremtiden Fordele ved Spar Nord FormueInvest A/S Aftaler, beskatning, udbyttepolitik,

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget

GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget MANDAG DEN 23. FEBRUAR 2015 GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget PALLE HØJ Vicedirektør og chefrådgiver i økonomi 96296650 20249998 pah@hflc.dk SITUATIONEN FOR LANDBRUGET? FINANSMARKEDET

Læs mere

Slovakiet Mælkeproduktion Staldbyggeri Markbrug Køb af Mlyn Zahorie A/S

Slovakiet Mælkeproduktion Staldbyggeri Markbrug Køb af Mlyn Zahorie A/S Årsrapport 2007 Hovedpunkter i 2007 I regnskabsperioden er der realiseret en omsætning på 58,8 mio. kr., et EBITresultat på -3,8 mio. kr. og et resultat før skat på 6,3 mio. kr. Resultatet før skat er

Læs mere

Dansk Kvæg kongres 2009. Poul Erik Jørgensen vicedirektør, Nykredit Erhverv den 23. februar 2009

Dansk Kvæg kongres 2009. Poul Erik Jørgensen vicedirektør, Nykredit Erhverv den 23. februar 2009 Dansk Kvæg kongres 2009 Poul Erik Jørgensen vicedirektør, Nykredit Erhverv den 23. februar 2009 Er dansk landbrug konkurrencedygtigt? Det korte svar: JA - men det fordrer stærk og fremsynet ledelse Lys

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit A/S

Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit A/S Nasdaq Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 Postbox 1040 1007 København K 28. september 2016 Selskabsmeddelelse nr. 15, 2016 Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit

Læs mere

BudgetVejlby A-S 17.0

BudgetVejlby A-S 17.0 BudgetVejlby A-S 17.0 B r u g e r v e j l e d n i n g Overblik Brugervejledning 2014 2015 vejledende cha A Privat A Holding - hele tusinder - - hele tusinder - 88% A/S Drift Udbytte Resultat efter finansiering

Læs mere

OLIE OG GAS PRODUKTION I USA

OLIE OG GAS PRODUKTION I USA OLIE OG GAS PRODUKTION I USA OLIE OG GAS PRODUKTION I USA DELTAG SOM PARTNER I ATTRAKTIVE OLIE- OG DELTAG GAS PROJEKTER SOM PARTNER I ATTRAKTIVE I USA OLIE- OG GAS PROJEKTER I USA Investeringsselskabet

Læs mere

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Denne analyse sammenligner afkastet ved en investering på en halv million kroner i risikobehæftede aktiver fremfor i mere sikre aktiver. De danske beskatningsregler

Læs mere

Landbrugets gæld og finansieringssituation. Forsker Michael Friis Pedersen

Landbrugets gæld og finansieringssituation. Forsker Michael Friis Pedersen Landbrugets gæld og finansieringssituation Forsker Michael Friis Pedersen mfp@ifro.ku.dk Disposition: 1. Landbrugets samlede balance 2. Finanskrisen og risikotillæg 3. Ophør af afdragsfrihed 4. Investeringer

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Opsamling til konferencen. Hvor skal væksten komme fra

Opsamling til konferencen. Hvor skal væksten komme fra Opsamling til konferencen Hvor skal væksten komme fra Case 1 Mogens Pedersen købte sine forældres konventionelt drevne ejendom i 2001, der dengang bestod af 200 køer og 200 ha. planteavl siden har Mogens

Læs mere

Flest SDO-baserede realkreditlån

Flest SDO-baserede realkreditlån NR. 7 SEPTEMBER 2010 Flest SDO-baserede realkreditlån Tre år efter SDO-loven trådte i kraft, er der nu flere SDO-baserede realkreditlån til danske boligejere end lån baseret på traditionelle realkreditobligationer,

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende:

Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende: Dokument nr.: 2010/00973 006 Sags nr.: 2010/00973 Finansiel politik 2018 Indledning Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende: Finansiel investeringspolitik

Læs mere

Fremtidens penge. Realdania Erhvervsforum 2. maj 2013

Fremtidens penge. Realdania Erhvervsforum 2. maj 2013 Fremtidens penge Realdania Erhvervsforum 2. maj 2013 PensionDanmark den korte version 633.000 medlemmer 27.700 virksomheder 10,7 mia. kr. er indbetalt i 2012 4 mia. kr. er udbetalt i 2012 Formue 2012:

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 34-2015

ØkonomiNyt nr. 34-2015 ØkonomiNyt nr. 34-2015 Den generelle økonomiske vækst... 1 Forventning til renteudviklingen... 2 Forventning til markedsudviklingen... 3 Stigende afrapporteringskrav til banker... 4 Hvad gør landboforeningen

Læs mere

Case 2: Investeringsberegninger med scenarier

Case 2: Investeringsberegninger med scenarier Case 2: Investeringsberegninger med scenarier Forudsætninger Det antages at jorden købes for 6.750.000 kr. og maskiner (vandingsmaskiner og vogne) for 400.000 kr. Den samlede investeringssum udgør derfor

Læs mere

Etableringsaften. Søhøjlandets Regnskabskontor 29. marts Hvorfor blive selvstændig landmand? Kilde: University of Copenhagen

Etableringsaften. Søhøjlandets Regnskabskontor 29. marts Hvorfor blive selvstændig landmand? Kilde: University of Copenhagen Etableringsaften Søhøjlandets Regnskabskontor 29. marts 2017 1 Hvorfor blive selvstændig landmand? Kilde: University of Copenhagen 2 1 Alle investeringer er forbundet med risiko Forventet afkast Risikopræmie

Læs mere

Forpagtning udvikling og økonomisk potentiale

Forpagtning udvikling og økonomisk potentiale Forpagtning udvikling og økonomisk potentiale Efterårskonference 13. november 2017 Forsker Jakob Vesterlund Olsen Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

Risikoledelse i praksis

Risikoledelse i praksis i praksis Kvægkongressen i Herning Den 26. februar 2008 V/ Kristian Hedeager Nielsen Udviklingschef på LandboFyn Mælkeproducentens indtjenings- og kapitalforhold Historisk - Stabil indtjening på et lavere

Læs mere

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 EMNE: FINANSIEL STYRINGSPOLITIK FOR CTR, revideret 23-09-2014 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK Udarbejdet den 15. oktober 2010 Revideret

Læs mere

Ny landbrugslov og fremtidig ejer-/generationsskifte. V. Ejendomskonsulent Harlev Thesbjerg & Udviklings- og rådgivningschef Anders Andersen

Ny landbrugslov og fremtidig ejer-/generationsskifte. V. Ejendomskonsulent Harlev Thesbjerg & Udviklings- og rådgivningschef Anders Andersen Ny landbrugslov og fremtidig ejer-/generationsskifte V. Ejendomskonsulent Harlev Thesbjerg & Udviklings- og rådgivningschef Anders Andersen Disposition 1. Landbrugsloven før og nu. 2. Selskaber kontra

Læs mere

Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag Finansiel politik

Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag Finansiel politik Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag 8.1.1 Finansiel politik Forelagt revisionen: Juni 2018 Godkendt økonomidirektøren:

Læs mere

Landbrugets muligheder for at finansiere de kommende års investeringer Hansen, Jens

Landbrugets muligheder for at finansiere de kommende års investeringer Hansen, Jens university of copenhagen Københavns Universitet Landbrugets muligheder for at finansiere de kommende års investeringer Hansen, Jens Publication date: 2009 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation

Læs mere

RESULTATER KVÆG 2014 PROGNOSE 2015

RESULTATER KVÆG 2014 PROGNOSE 2015 RESULTATER KVÆG 2014 PROGNOSE 2015 ONSDAG D. 4 FEBRUAR 2015 Carsten Friis Fagchef Kvæg GODT NYTÅR FORVENTNINGER 2014 2014 Areal - ha 191 Årskøer - stk. 220 Kg EKM pr. årsko, lev. 9.774 Mælkepris 2,95 DB/

Læs mere

Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter)

Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter) Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter) Indledning I GrønlandsBANKEN kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. Du har således fuld indflydelse på,

Læs mere