Brugerråd for Ringsted Fjernvarme Møde nr. 1/ juni 2014, kl i Mødelokale/Jættevej 1, RHV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugerråd for Ringsted Fjernvarme Møde nr. 1/2014 26. juni 2014, kl. 19.00 i Mødelokale/Jættevej 1, RHV"

Transkript

1 Referat Deltagere: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem Ringsted Boligselskab Lasse Andersen Ringsted Grundejerforening Poul Ulrich Larsen Håndværker- og industriforeningen Ejgil Risager Parcelhuse Svend Erik Brande Torkil Bro Flemming Henriksen Janne Hansen Ole Winther Thomas Schmidt Tarek Elawad (sekretær)

2 2 Referat Fraværende: 1. Godkendelse af sidste referat Afgørelse: Godkendt. 2. Godkendelse af dagsorden Afgørelse: Godkendt. 3. Præsentation af rådets medlemmer Afgørelse: Formand Johnny Dahlgaard bød de nye medlemmer velkommen og så frem til et godt samarbejde.

3 3 Referat 4. Generel orientering om fjernvarmen Thomas Schmidt orienterede om: På fjernvarmeforsyning arbejdes dagligt med vedligeholdelse og drift af produktionsanlæg og ledningsnet. Hertil benyttes også forskellige hjælpeværktøjer, så som elektronisk vedligeholdssystem og et ledelsessystem. Sidstnævnte benyttes til håndtering af sikkerhed, arbejdsmiljø, instruktioner og politikker. Driftsteamene hos fjernvarmeforsyningen arbejder godt sammen med den øvrige organisation. Der arbejdes på mangeartede opgaver, også på tværs i organisationen. Der foregår således en dialog mellem anlægsingeniører og driftspersonale, for at øge kvaliteten i slutproduktet. Driftsfokusområder i juni 2014: o Vi har en del slam i vores kedelvand, derfor er vi i gang med at tilsætte noget kemi der skal udskille dette slam fra vandet. o Rensning af filtre pga. slam o Rensning af kedler på vores gas centraler o Vedligehold af pumper på RKV (lejre og akseltætninger) o Ombytning af pumper på RKV i forbindelse med renoveringen på Søndervang. o Implementering af PM5 Udskiftning af målere o Der er skiftet ca. 550 målere siden nytår o Parti 81 har været til statistisk målerkontrol. 20 stk. målere som alle ligger inden for første gangs verifikationen. Partiet er godkendt til yderlige 6 år. Udskiftning af ventilbrønde og rep. Af alarmfejl o Årlig gennemgang af meldetråde i fjernvarmerør. 10 alarmfejl blev fundet. o Der er udført fejlfinding på 4 stk. alarmfejl. Fælles for alle fire er indtrængen af vand via. Muffer. De er alle repareret. o Årlig gennemgang af vores fjernvarmerør uden meldetråd via Termografi. 1 fejl blev fundet o Fejlen via termografi viste sig at være et dødt stik. Vi fjernede de defekte afgreninger.

4 4 Referat Tarek Elawad orienterede om: Igangværende renoveringsprojekter i 2014 Tarek Elawad orienterede om, at Udskiftning af fjernvarmeledninger i Østre Parkvej er lige blevet afsluttet og projektet omfattede udskiftning af ca. 360 m hovedledninger og ca. 380m stikledninger. Projektet for udskiftning af den gamle transmissionsledning fra Mellembroerne og helt ned til Søndervang er i fuld gang og der er udført ca. 40 % af strækning. Ledningen fra Søndervang og op til Næstvedvej-Rolighedsvej er etableret. Etablering af nye tilslutninger: I forår 2014 er der tilsluttet 15 nye forbruger til fjernvarmen og der forventes også en del tilslutninger i parcelhuse, 3 etageboliger og Selandia Park er blevet tilsluttet til Fjernvarmen. For Selandia Park skulle der etableret 4 fjernvarmestik for at kunne forsyne alle bygninger. 2 stik er etableret og de resterende bliver etableret efter sommerferie. Planlagte renoveringsprojekter i 2015 Ringsted Fjernvarme A/S vil i 2015 i samarbejde med Ringsted Spildevand A/S renoverer fjernvarmeledninger inkl. stik i Valdemarsgade - Sct.Knudsgade (350 m). Og vi vil i forår 2015 renovere ledninger i følgende gader: 1. Amtstue Alle - Nørretorv 2. Østre Parkvej Ole orienterede om følgende 3 anlæg og planlægning Anlægget med Fælles Krematoriet i Ringsted og Ringsted Kommune Anlægget er etableret af Ringsted Fjernvarme A/S på basis af en samarbejdsaftale mellem Fælleskrematoriet i Ringsted I/S, Ringsted Kommune og Ringsted Fjernvarme.

5 5 Referat Fælleskrematoriet har behov for køling af deres røggas før røggassen kan renses i det lovbefalede røggasfilter. Denne nødvendige køling kan Ringsted Fjernvarme sikre ved at tilføre ca. 50 C kold fjernvarme retur til Krematoriet. Det kolde returvand bliver opvarmet til ca. 88 C og sendt ud på det fjernvarmenet og i den varmeakkumuleringstank som Ringsted Fjernvarme har anlagt. Derfra bliver Byskovskolens afd. Benløse og afd. Asgård varmeforsynet. Denne udnyttelse af spildvarme (Krematoriets køling af røg) spare ca. 75 % af skolernes årlige gas køb til opvarmning. Resten af varmebehovet på skolerne dækkes med de gaskedler, som står på skolerne. Fælleskrematoriet har ikke installeret opvarmningsanlæg til opvarmning af Fælleskrematoriet. Uden for arbejdstid, hvor der ikke er splidvarme fra Fælleskrematoriet, får de varmeforsyning fra varmeakkumuleringstanken eller fra skolens gaskedler. Overskydende varme, som ikke kan udnyttes om sommeren, bortventileres af Ringsted Fjernvarme, da vi har garanteret Fælleskrematoriet den nødvendige køling. Ringsted Fjernvarme står nu for varmeforsyningen til skolerne og til Fælleskrematoriet. Skolerne får varmen med ca. 10 % rabat i forhold til prisen på gasopvarmning, og Ringsted Fjernvarme får spildvarmen fra Krematoriet gratis. Besparelsen ved at modtage gratis spildvarme går til at betale anlægsinvesteringen. Fjernvarmenettet hænger foreløbigt ikke sammen med det øvrige fjernvarmenet i byen. Der benyttes et separat anlægsregnskab og driftsregnskab for denne samarbejdsaftale, som ikke påvirker Ringsted Fjernvarmes øvrige regnskab. Anlægget har nu kørt en hel vinter og en halv sommer og fungere generelt godt og efter hensigten. På Asgårdskolens har der været udfordring med at få varmeanlæg at få til at fungere helt tilfredsstillende, men problemerne bliver løst i samarbejde med Asgårdskolens rådgiver. Hele anlægskonceptet giver stor udnyttelse af krematoriets spildvarme og en stor besparelse på brug af naturgas. Samlet set får både Krematoriet et fint miljøregnskab ved denne løsning, hvilket var vigtigt ved Fælleskrematoriets beslutning om at placere sig i Ringsted. Ud over den økonomiske gevinst opnår Ringsted Kommune en betydelig CO2 reduktion, hvilket er vigtigt for kommunens opfyldelse af deres målsætning.

6 6 Referat Halmvarmeværket Halmvarmeværket har nu kørt i 5 år. På trods af, at det er alment kendt, at halm er et vanskeligt brændsel, så køre halmvarmeværket en meget stabil varmeleverance med mellem 95 og 100 % af den teoretiske mulige leverance. Som på alle andre halmvarmeværker, sker der også i Ringsted en løbende forbedring / udvikling, som løser / forbedre de udfordringer der er ved at benytte halm med meget varierende egenskaber / karakteristika ved oprivning og forbrænding. Det er kendt, at halm slider meget på et fyringsanlæg - både mekanisk og kemisk. Der sker løbende vedligeholdelse / udskiftning / udvikling på halmvarmeværket, så anlægget er både stabilt og økonomisk i drift. Halmvarmeværket dækker ca. 75 % af fjernvarmeforsyningens årlige varmebehov. Halmsituationen mht. udbud og efterspørgsel er fornuftig. Kraftvarmeværket (Ringsted Kraftvarmeværk A/S) I takt med stigende el-produktion fra vindmøller og solceller og billig el fra norsk og svensk vandkraft, har el- priserne på den nordiske el-børs været faldende over de seneste år. Når kraftvarmeværket producerer el, producerer det også varme. Varmen sælges til Ringsted Fjernvarme. Men fjernvarmen ønsker kun at modtage varme fra kraftvarmeværket, hvis varmen derfra er billigere end den varme, som fjernvarmen ellers selv kan producere på halm, naturgasgas eller olie. Når kraftvarmeværket skal have dækket sine driftsomkostninger, betyder det at prisen på varmen fra kraftvarmeværket stiger hvis prisen på el falder. Med de faldende el- priser har konsekvensen været, at produktionsprisen på varmen fra kraftvarmeværket har været stigende (alt andet lige). Men efter at kraftvarmeværkerne blev tvunget over på det frie el-marked, har der været en økonomisk støtteordning, som betyder at decentrale kraftvarmeværker på naturgas får et tilskud (uanset om værket kører) som stiger jo lavere el- prisen er. Derfor ødelægges økonomien ikke i kraftvarmeværket, når prisen på elbørsen falder. Men kraftvarmeværket har kørt mindre og mindre de seneste år og den manglende varme er i stedet produceret på gaskedlerne, når halmkedlerne er fuld udnyttet. Kraftvarmeværket er nu helt nede at dække kun ca. 3 % af det årlige varmebehov.

7 7 Referat Men i takt med den øgede el-produktion fra vind og sol, har el-nettet stigende behov for kraftværker, som kan starte og regulere meget hurtigt. Det er Ringsted Kraftvarmeværk rigtig god til. Derfor stiller vi denne systemydelse som det hedder til rådighed i stigen omfang og har opnået en stigende indtægt på denne ydelse. For år har vi indgået en kontrakt på en sådan konstant systemydelse kaldet Manuel kraftreserve, som giver en konstant ekstra betaling. Når værket så bliver aktiveret (startet) får vi betaling for den el som produceres. Vi skal selv hver dag indmelde pris som vi vil have for elproduktionen. Jo højere pris jo sjældnere vil vi blive aktiveret. Strategisk Energiplan for Regionen i sammenhænge med Varmeplan for Ringsted Alle regionens kommuner og forsyningsselskaber inden for varme, kraftvarme og affaldsforbrændig / - håndtering er gået sammen med Roskilde Universitet (RUC) for at få udformet en strategisk energiplan. Man vil kigge på halm, flis, solvarme, solceller, varmepumper, større og mindre biogasanlæg på gylle + biologisk affald + halm, kraftvarme på affald og på biogas, brændselsceller og evt. andre teknologier. Betragtningerne herfra forventes mest at være gjort ud fra en samfundsøkonomisk betragtning og nogle overordnede lokale betragtninger. Ringsted Kommune og deltager sammen i dette samarbejde. Formålet er at finde den mest hensigtsmæssige brug af energiressourcer, i forsøg på at gøre energibranchen helt fossilfri til 2030 og hele Danmark i For at være fornuftigt klædt på til at indgå i disse drøftelser og vurderinger af hvad som er bedst for Ringsted, er A/S på vegne af Ringsted Fjernvarme A/S og Ringsted Kraftvarme A/S gået i gang med en grov overordnet analyse set, baseret på en lang række nøgletal vi har samt den indsigt vi har i de lokale forhold. Ringsted Kommune inddrages i disse vurderinger som myndighed for varmeplanlægning. vil ved vurdering af den mest egnede teknologi lægge stor vægt på de selskabsog brugerøkonomiske forhold.

8 8 Referat 5. Regnskab 2013 for Ringsted Fjernvarme A/S og Ringsted Kraftvarmeværk A/S Janne Hansen gennemgik: Regnskab 2013 for henholdsvis Ringsted Kraftvarmeværk A/S og Ringsted fjernvarme A/S ifølge udleveret bilag/notat. Flemming Henriksen bemærkede, at fjernvarmepris inkl. moms i side 5 i årsrapport 2013 for Ringsted Fjernvarme A/S bør rettes til 584,81 kr. i stedet for 564,7 kr. og han spurgte om hvorfor nettoomsætningen i 2013 er større end i 2012 når man har de samme fjernvarmepriser i 2012 og Janne Hansen forklarede, at det hænger sammen med årsregulering for salg af varme fra 2012 med 7,2 mio. kr. og en overdækning på 1,8 mio. kr. se specifikation for Ringsted Fjernvarme A/S side 3. Janne Hansen gennemgik specifikationer til årsrapporter for henholdsvis Ringsted Fjernvarme og Kraftvarme. Disse specifikationer sendes sammen med dette referat. Janne Hansen fortalte også, at forsyningssikkerhedsafgift på (4,8 mio. kr.) ifølge side 3 i budget 2014 bliver betalt tilbage til forbrugerne. Dette sker ved en reduktion på 19 % af fjernvarmepris for de sidste 2 rater. Janne Hansen fortalte, at overskud i A/S fordeles imellem selskaberne og Ringsted Fjernvarme A/S fik en kreditnota på kr. ifølge vedhæftede specifikationer(side 5). Og hun gennemgik og viste anlægsinvesteringer for henholdsvis Ringsted Fjernvarme og Kraftvarmeværk ifølge notaterne års jubilæum for Ringsted Fjernvarme Ringsted Fjernvarme blev oprettet den 14. oktober 1964 og ønskes hermed en drøftelse på mødet omkring markering af denne dag.

9 9 Referat Afgørelse: Gruppen diskuterede emnet og blev enige om at der skal arbejdes på følgende: Dagsorden for markeringsdag, heraf dato, sted og annoncering Administrationen vil komme med forslag Og alle medlemmer er velkomme til at sende forslag, ideer. Forslag om udarbejdelse af en pjece om Fjernvarmes 50 års jubilæum der kan bringe værkets historie i ord og billeder 7. Evt. Ejgil Risager ønskede nogle beslutninger om de fremtidige møder og heraf indholdet. Og mente, at rådet bør inddrages i god tid i de væsentlige sager, sådan at rådet kunne indstille til Forsynings bestyrelses møder. Der blev diskuteret følgende emne: Tidspunkter for møder i brugerråd Der skal være mere kød i indholdet af de fremtidige møder Store og vigtige emner så som selskabsdannelser, fusion, samarbejder, valg af brændsler og produktion, priser og afkøling bør diskuteres i rådet før man træffer beslutninger. Gruppen blev enige om at vigtige emner tages op til næste møde og at der er åbnet for nye ideer og forslag til møder.

Referat. Deltagere: 17. december 2013, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen

Referat. Deltagere: 17. december 2013, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen Referat Deltagere: Ringsted Byråd Svend-Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard Andelsboligforeningen af Kurt Petersen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk kumap@turbopost.dk

Læs mere

Referat. Deltagere: 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand)

Referat. Deltagere: 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand) Referat 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF Deltagere: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave joda@ringsted.dk hjpen@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen

Læs mere

Referat. Deltagere: 6. marts 2013, kl. 17.30 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen

Referat. Deltagere: 6. marts 2013, kl. 17.30 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen Referat Deltagere: Ringsted Byråd Svend-Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard Andelsboligforeningen af Kurt Petersen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk kumap@turbopost.dk

Læs mere

28. april 2015, kl. 19.00 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Ringsted Boligselskab Lasse Andersen lasse-a@mail.tele.dk

28. april 2015, kl. 19.00 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Ringsted Boligselskab Lasse Andersen lasse-a@mail.tele.dk Referat Deltagere: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave joda@ringsted.dk hjpen@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem pigeon@stiansen.dk

Læs mere

Referat. Deltagere: 22. maj 2013, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen

Referat. Deltagere: 22. maj 2013, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen Referat Deltagere: Ringsted Byråd Svend-Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard Andelsboligforeningen af Kurt Petersen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk kumap@turbopost.dk

Læs mere

(formand) Ringsted Grundejerforening Poul Ulrich Larsen Ejgil Risager. industriforeningen

(formand) Ringsted Grundejerforening Poul Ulrich Larsen Ejgil Risager. industriforeningen Deltagere: Referat Ringsted Byråd Svend-Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Kurt Petersen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem Ringsted

Læs mere

Referat 17. juni 2010, kl i mødelokale/kantine, TF Deltagere:

Referat 17. juni 2010, kl i mødelokale/kantine, TF Deltagere: Referat Deltagere: Ringsted Byråd Andelsboligforeningen af 1941 Svend Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard Kurt Petersen sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk Ringsted Bys Boligselskab Stig Madsen Ringsted

Læs mere

24. maj 2017, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Ringsted Boligselskab Lasse Andersen

24. maj 2017, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Ringsted Boligselskab Lasse Andersen Referat Medlemmer af brugerrådet: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave joda@ringsted.dk hjpen@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt

Læs mere

Referat. Deltagere: 31. maj 2012, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen

Referat. Deltagere: 31. maj 2012, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Kurt Petersen Referat Deltagere: Ringsted Byråd Svend-Erik Jakobsen (formand) Johnny Dahlgaard Andelsboligforeningen af Kurt Petersen 1941 Ringsted Bys Boligselskab Nyt medlem sej@ringsted.dk joda@ringsted.dk Ringsted

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 28-07-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax 38114204 Projektforslag

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

FJERNVARME. Hvad er det?

FJERNVARME. Hvad er det? 1 FJERNVARME Hvad er det? 2 Fjernvarmens tre led Fjernvarmekunde Ledningsnet Produktionsanlæg 3 Fjernvarme er nem varme derhjemme Radiator Varmvandsbeholder Varmeveksler Vand fra vandværket FJERNVARME

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

FÆLLES VARMELØSNING FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG FÆLLES VARMELØSNING 2014/05/07

FÆLLES VARMELØSNING FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG FÆLLES VARMELØSNING 2014/05/07 FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG DAGSORDEN Området Varmeforbrug i dag Udbygningstakt for fjernvarme Om fjernvarme Jeres indflydelse på projektet OMRÅDET VARMEBEHOV I DAG Varmebehov MWh 1.243 bygninger Samlet

Læs mere

Notat 16. oktober 2006. Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 2006

Notat 16. oktober 2006. Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 2006 Notat 16. oktober 26 Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 26 Indledning Dansk Fjernvarmes undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark viser, at priserne generelt er steget i

Læs mere

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for VARMEVÆRKETS skriftlige beretning for regnskabsåret 2014 Indholdsfortegnelse: Side Forbrugere ------------------------------------------------------------- 3 Regnskabet 2014 ------------------------------------------------------

Læs mere

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning for det forløbne regnskabsår 3. Det reviderede årsregnskab fremlægges til godkendelse

Læs mere

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd 1 Dagsorden Bestyrelsesformand Thorkild Løkke for Hadsund By's Fjernvarmeværk byder velkommen Præsentation af Hadsund

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

Strategiske energiplanlægning

Strategiske energiplanlægning Strategiske energiplanlægning Sønderborg Fjernvarme Lidt historie.. Grundlagt 26. februar 1963 som forbrugerejet selskab Første oliefyrede central i drift inden udgangen af året Flere fusioner undervejs

Læs mere

Fjernvarme fra SK Varme A/S

Fjernvarme fra SK Varme A/S GRUNDEJERFORENINGEN SKOVSØPARKEN www.skovsoeparken.dk bestyrelsen@skovsoeparken.dk Dato: 18. april 2011 Fjernvarme fra SK Varme A/S På sidste års generalforsamling blev omlægning til mere miljøvenlige

Læs mere

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang Fremtidens boligopvarmning Afdelingsleder John Tang Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % af boliger På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder

Læs mere

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for VARMEVÆRKETS skriftlige beretning for regnskabsåret 2018 Indholdsfortegnelse: Side Forbrugere ------------------------------------------------------------- 3 Regnskabet 2018 ------------------------------------------------------

Læs mere

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Grevinge varmeværk Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Velkommen! Ved bestyrelsesformand Vagn Ytte Larsen Formål med mødet: Information og dialog Dagsorden Dagsorden Kl. 19.00 Velkommen - Bestyrelsesformand

Læs mere

Bilag: Notat Varmeplan 2013

Bilag: Notat Varmeplan 2013 Bilag: Notat Varmeplan 2013 Holbæk Kommune Varmeplan 2013 er udarbejdet som led i Holbæk Kommunes arbejde med varmeplanlægning i henhold til Varmeforsyningsloven. Baggrund for Varmeplan 2013 Holbæk Kommunes

Læs mere

-en forsyningsfamilie fuld af energi

-en forsyningsfamilie fuld af energi -en forsyningsfamilie fuld af energi 1 Borgermøde den 20. maj 2015 Aftenens program 19.00 19.10 Velkommen v/ Søren Mikkelsen, direktør Vordingborg Forsyning 19.10 19.25 Hvem er vi v/ Søren Mikkelsen 19.25

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Forsyningsafdelingen. Fjernvarmeforsyning af Gladsaxe Vest - Notat. Indledning

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Forsyningsafdelingen. Fjernvarmeforsyning af Gladsaxe Vest - Notat. Indledning GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Forsyningsafdelingen Fjernvarmeforsyning af Gladsaxe Vest - Notat Dato: 07.08.2007 Af: Thomas Engell NOTAT Indledning Vestforbrænding (VF) har siden maj 2005

Læs mere

Klimaplan 2030. Strategisk energiplan for Randers Kommune. Lars Bo Jensen. Klimakoordinator Randers Kommune

Klimaplan 2030. Strategisk energiplan for Randers Kommune. Lars Bo Jensen. Klimakoordinator Randers Kommune Klimaplan 2030 Strategisk energiplan for Randers Kommune Lars Bo Jensen Klimakoordinator Randers Kommune Udgangspunkt Randers Kommune Oversvømmelse 1921 Oversvømmelse 2006 Randers Klimaby! Micon-møller

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme!

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! Generalforsamlingen den 8. november 2016 3. november 2016 1 2 Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! I det forløbne regnskabsår har vi købt 195.225 MWh hos vore varmeleverandører, fordelt

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Det Energipolitiske Udvalg 2007-08 (2. samling) EPU alm. del Bilag 104 Offentligt Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk Energiteknisk Gruppe - IDA Nord - 16. september 2015 Hvem

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK Sydlangeland Fjernvarme Forslag til solvarme Informationsmøde 1 FREMTIDENS OPVARMNING I VEDDUM SKELUND OG VISBORG UDGANGSPUNKT: I ejer Veddum Skelund

Læs mere

Næstved Varmeværk A.m.b.a.

Næstved Varmeværk A.m.b.a. 1 2 Formand Lindy Nymark Christensen 3 Vision Næstved Varmeværk vil være Næstved bys fortrukne leverandør af varme. 4 Bestyrelsens motto Åbenhed Demokrati Billig og miljøvenlig fjernvarme 5 Varmeværkets

Læs mere

Rask Mølle Varmeværk

Rask Mølle Varmeværk Rask Mølle Varmeværk Ordinær generalforsamling Tirsdag 11/6-2013 Formandens beretning om året der gik. Indledning: Det har hidtil været en tradition for mine forgængere at indlede formandsberetningen med

Læs mere

TARIFFER I ENERGIFORSYNINGEN

TARIFFER I ENERGIFORSYNINGEN Halmgruppen Temadag TARIFFER I ENERGIFORSYNINGEN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 25. januar 2018 ENERGIKOMMISSIONEN Har perspektiv for perioden 2020-2030 mod 2050. Fjernvarme

Læs mere

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. februar 2012 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Silkeborg Kommune har besluttet, at din ejendom skal fritages for tilslutningspligt

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. Bestyrelsens beretning Indledning 2013 har været stille år for Hadsten Varmeværk uden de store udfordringer, dog med en meget

Læs mere

Det har man så gjort, med udrulning af fjernvarmen, og man vil dermed tage kunder og kundegrundlag fra 2/

Det har man så gjort, med udrulning af fjernvarmen, og man vil dermed tage kunder og kundegrundlag fra 2/ WWW.SOESTRAND.DK Orientering om status for fjernvarme projekt april 2012 1/ 1. Baggrund HVK har for en del år siden i samarbejde med daværende miljøminister Connie Hedegaard opstillet planer for HVK som

Læs mere

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller.

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. El-Forbrug og en 30 % forøgelse af den faktiske mølleproduktion for vinteren 2010 se Det er den

Læs mere

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for VARMEVÆRKETS skriftlige beretning for regnskabsåret 2015 Indholdsfortegnelse: Side Forbrugere ------------------------------------------------------------- 3 Regnskabet 2015 ------------------------------------------------------

Læs mere

Hvalpsund Kraftvarmeværk. Generalforsamling. den 11. oktober 2006

Hvalpsund Kraftvarmeværk. Generalforsamling. den 11. oktober 2006 Hvalpsund Kraftvarmeværk rk Generalforsamling den 11. oktober 2006 Dagsorden Velkomst Valg af dirigent og stemmetællere Beretning for det forløbne regnskabsår Formandens beretning Bestyrelsens arbejde

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Ledelses beretning for 2012 2013. Velkommen til den årlige generalforsamling i Stoholm Fjernvarme. Hovedaktiviteter. Det er salg af EL og Varme.

Ledelses beretning for 2012 2013. Velkommen til den årlige generalforsamling i Stoholm Fjernvarme. Hovedaktiviteter. Det er salg af EL og Varme. Ledelses beretning for 2012 2013. Velkommen til den årlige generalforsamling i Stoholm Fjernvarme. Hovedaktiviteter. Det er salg af EL og Varme. Antallet af forbruger er pt. 754 Udviklingen i aktiviteter

Læs mere

Energibalancer for spildevandsselskaber

Energibalancer for spildevandsselskaber Energibalancer for spildevandsselskaber Udkast til opgørelse af brutto og nettoenergiforbrug samt nøgletal 15-06-2016 Oplæg på DANVA workshop d. 21. juni: remtidens renseanlæg Workshop 6: Energibalancer

Læs mere

Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse

Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse Punkt 21. Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse 2015-032404 Miljø- og Energiudvalget indstiller til byrådet, at

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 31-03-2009 rev. B 13-05-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax

Læs mere

BRAMMING GYMNASTIK- & IDRÆTSEFTERSKOLE

BRAMMING GYMNASTIK- & IDRÆTSEFTERSKOLE BRAMMING FJERNVARME Juli 2015 Indkaldelse til generalforsamling Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling i BRAMMING GYMNASTIK- & IDRÆTSEFTERSKOLE Gabelsvej 12 i auditoriet Tirsdag, den 25. august

Læs mere

Tilbud. Vare Antal Enhedspris Beløb Moms Beløb i alt

Tilbud. Vare Antal Enhedspris Beløb Moms Beløb i alt Ebeltoft Fjernvarmeværk a.m.b.a. Hans Winthers Vej 9 8400 Ebeltoft CVR 22 70 37 14 Carl Th. Dreyers Vej 0 8400 Ebeltoft Ebeltoft, 09-06-2017 Tilbud Forbrugernr.: 82083 Vedr. ejendommen: Carl Th. Dreyers

Læs mere

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme!

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! 1 2 I det forløbne regnskabsår har vi købt 185.128 MWh hos vore varmeleverandører, fordelt med: ca. 0,9 % fra Vejle Spildevands rensningsanlæg og resten,

Læs mere

Fjernvarmen er tæt på dig

Fjernvarmen er tæt på dig Fjernvarmen er tæt på dig Vordingborg Forsynings fjernvarmeanlæg kan snart levere miljørigtig fjernvarme til husejere i Kastrup og Neder Vindinge. fjernvarme for fremtiden 2 Vordingborg Kommune er klimakommune

Læs mere

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme!

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! Generalforsamlingen den 10. november 2015 5. november 2015 1 2 Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! I det forløbne regnskabsår har vi købt 188.505 MWh hos vore varmeleverandører, fordelt

Læs mere

Ordinær generalforsamling afholdt. tirsdag den 13. maj 2009 kl. 19.30. på Bogense Hotel

Ordinær generalforsamling afholdt. tirsdag den 13. maj 2009 kl. 19.30. på Bogense Hotel Ordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 13. maj 2009 kl. 19.30 på Bogense Hotel Med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Fremlæggelse af den reviderede årsrapport

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland - Sammenfatning Jørgen Lindgaard Olesen

Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland - Sammenfatning Jørgen Lindgaard Olesen Strategisk energiplanlægning for Sydvestjylland - Sammenfatning Jørgen Lindgaard Olesen Afslutningskonference - SEP for Sydvestjylland 13. Juni 2018 1 El fra sol og vind er billigst! 45 40 35 30 øre/kwh

Læs mere

Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling

Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling BRAMMING FJERNVARME August 2013 Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling i BRAMMING GYMNASTIK- & IDRÆTSEFTERSKOLE Gabelsvej 12 Tirsdag,

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet Referat af Bestyrelsesmøde Sønderborg Forsyning i selskabet Sønderborg Forsyning Holding A/S Sønderborg Forsyningsservice A/S Sønderborg Vandforsyning A/S Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Sønderborg

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Principoplæg til Kommune Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Hvordan kan Kommune være frontløber med ny teknologi, spare forbrugerne penge og få en fossilfri varme- og elforsyning på samme

Læs mere

Referat. Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00. 21. februar 2013

Referat. Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00. 21. februar 2013 Referat Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00 21. februar 2013 Sted: Løgstør Fjernvarme Herefter spisning på Hotel du Nord. Deltagere: Formand Uffe Bro, bestyrelsesmedlemmerne:

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr /2016. Punkt 1: Referat fra seneste møde. Punkt 2: Meddelelser og orientering

Bestyrelsesmøde nr /2016. Punkt 1: Referat fra seneste møde. Punkt 2: Meddelelser og orientering Bestyrelsesmøde nr. 3. 2015/2016 Dato 10. februar 2016 kl. 15:00 på varmeværkets kontor Punkt 1: Referat fra seneste møde Referat fra møde nr. 2 2015/2016 blev underskrevet. Punkt 2: Meddelelser og orientering

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Ringe Fjernvarmeselskab A.m.b.A.

Ringe Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Beretning. Driftsåret 2016. 1. Nyudstykninger, nyanlæg, reparationer, ombygninger m.m. i 2016. Der var ingen byggeaktivitet i Golfparken i 2016. Der er bygget 2 huse på naboudstykningen. Området er udlagt

Læs mere

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE RENOVERING AF ANLÆGSVEJ, GORMSVEJ, THYRASVEJ OG HARALDSVEJ

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE RENOVERING AF ANLÆGSVEJ, GORMSVEJ, THYRASVEJ OG HARALDSVEJ VELKOMMEN TIL BORGERMØDE RENOVERING AF ANLÆGSVEJ, GORMSVEJ, THYRASVEJ OG HARALDSVEJ 2019/2020 DAGSORDEN 19:00 VELKOMST 19:10 PRÆSENTATION PRAKTISK INFO 19:15 PROJEKTET KORT FORTALT - SPILDEVAND - FJERNVARME

Læs mere

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Randers Kommune har udarbejdet følgende projektforslag om tilslutningspligt til Værum-Ørum

Læs mere

Ny retfærdig tarif på fjernvarmen

Ny retfærdig tarif på fjernvarmen Ny retfærdig tarif på fjernvarmen Vil betyde Mindre varmeregning til kunderne Mindre varmetab i rørene Øget effektivitet i produktionen En lav returtemperatur giver en mindre varmeregning Billig fjernvarme

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til Strategisk Energiplan

Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til Strategisk Energiplan GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Forsyningsafdelingen Strategisk Energiplan - Konklusioner NOTAT Dato: 15. marts 2012 Af: Mette Nedergaard Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til

Læs mere

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden.

Læs mere

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater Resultater Investering mio. kr 0,0 Samfundsøkonomiske omkostninger over 20 år mio. kr 77,8 Selskabsøkonomiske omkostninger over 20 år *) mio. kr 197,4 Balanceret varmepris an forbruger kr./gj 205 Emissioner

Læs mere

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Varmeplan Hovedstaden - Klima mål, miljø og VE Varme-seminar I Dansk Design center 9. juni 2008 Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Henrik Lund Professor i energiplanlægning

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk

Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk Prisen Vi har haft et varmesalg på i alt 12.197 MW mod 11.024 MW i det foregående år. Forbruget har dermed været godt 10 % højere end i 2011/12. De fleste kan

Læs mere

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030 Lars Bo Jensen Viborg, d. 09.09.2010 Forhistorien Randers Kommune Klimaudfordringer også i Randers Kommune Højvandssikring & pumpehus på

Læs mere

HADSTEN VARMEVÆRK SOLVARMEANLÆG JANE MOUSTGAARD

HADSTEN VARMEVÆRK SOLVARMEANLÆG JANE MOUSTGAARD HADSTEN VARMEVÆRK SOLVARMEANLÆG JANE MOUSTGAARD INDHOLD Generelt om solvarmeanlæg til Fjernvarme Erfaringer fra de ældste solvarmeanlæg i Danmark Hadsten Varmeværks solvarmeanlæg: Placering og størrelse

Læs mere

11. februar 2016, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen

11. februar 2016, kl i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. (formand) Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen Referat 11. februar 2016, kl. 18.30 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF Deltagere: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave joda@ringsted.dk hjpen@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme!

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! Generalforsamlingen den 1. november 2017 23. oktober 2017 1 2 Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! I det forløbne regnskabsår har vi købt 200.745 MWh hos vore varmeleverandører, fordelt

Læs mere

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 PROGRAM Velkomst Jørgen Niemann Jensen, Randers Kommune Program Jørgen Røhr Jensen, NIRAS Den globale udfordring Torben Chrintz, NIRAS Klimaplan for Randers Kommune

Læs mere

gladsaxe.dk Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune Underrubrik eller dato

gladsaxe.dk Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune Underrubrik eller dato gladsaxe.dk Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune Underrubrik eller dato Forord Det danske samfund står overfor en række beslutninger på energiområdet, som rækker langt ind i fremtiden. Over de kommende

Læs mere

GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE.

GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE. GLAMSBJERG FJERNVARME OG HAARBY KRAFTVARME. VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE. GLAMSBJERG FJERNVARME, HAARBY KRAFTVARME. Andelsselskaber med begrænset ansvar. 2 Generalforsamlinger. 2 Bestyrelser. 2 Formænd.

Læs mere

FJERNVARME I FREMTIDEN?

FJERNVARME I FREMTIDEN? Fjernvarmens rolle i Smart Grid FJERNVARME I FREMTIDEN? V/ CARSTEN BOJESEN AALBORG UNIVERSITET 09.09.2013 1 Seminar om fjernvarmens rolle i Smart Energy indhold: Baggrund for 4DH Hvad er 4DH? 4DH WP (Work

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00.

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Program: Velkomst v. Borgerforeningen i Fandrup. Gennemgang af projektet v. Leo Munk og Børge Sørensen Plan & Grøn Energi. Farsø Varmeværk v. Formand Søren

Læs mere

Biogasanlægget Greenfarm se

Biogasanlægget Greenfarm se Biogasanlægget Greenfarm se Forsyner i dag Laurbjerg (1500 syd-vest for anlægget) med fjernvarme. Biogasmotor på anlægget producerer strøm til el-nettet og spildvarme på motor overføres via fjernvarmeledning.

Læs mere

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker.

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Januar 2014 Indledning De decentrale kraftvarmeværker og barmarksværkerne står overfor store

Læs mere

Det er på mødet i Teknik og miljøudvalget d. 25. juni 2009 besluttet, at se nærmere på følgende muligheder:

Det er på mødet i Teknik og miljøudvalget d. 25. juni 2009 besluttet, at se nærmere på følgende muligheder: SAG: Faxe Kommune SAG NR.: 08350 Vej og park, Haslev VEDR.: Alternativ energi DATO: 2009.06.28 INIT.: CHL Indledning Nærværende notat er udarbejdet i forlængelse af tidligere notater samt drøftelser i

Læs mere

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Fjernvarme Fyn - i korte træk Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Hvem er Fjernvarme Fyn Hvem er Fjernvarme Fyn Fjernvarme Fyn A/S er et aktieselskab ejet af Odense Kommune (97%) og Nordfyns Kommune

Læs mere

Landbruget som energileverandør. Landsbyenergi i Avnbøl-Ullerup. 12. december 2011

Landbruget som energileverandør. Landsbyenergi i Avnbøl-Ullerup. 12. december 2011 Landbruget som energileverandør Landsbyenergi i Avnbøl-Ullerup 12. december 2011 Landsbyenergi i Avnbøl-Ullerup 1. Præsentation 2. Anvendelse af biogas lokalt 3. Erfaringer fra lignende projekter 4. Kan

Læs mere

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 10. juni 2014 DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER:

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 10. juni 2014 DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER: DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER: Til bestyrelserne. Der indkaldes herved til fælles ekstraordinært bestyrelsesmøde i Ringsted Forsyninger Tirsdag den 17. juni 2014, Bragesvej

Læs mere

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Indledning Den undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark, som DFF netop har gennemført, viser ikke overraskende, at der er en meget stor

Læs mere

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Halmgruppen Temadag om udvikling i fjernvarmen FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. februar 2018 ENERGIKOMMISSIONEN Har perspektiv

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Velkommen til informationsmøde

Velkommen til informationsmøde Velkommen til informationsmøde 3. marts 2016 Fjernvarme til Søndervang område Borgermøde den 3. marts 2016 Aftenens program 19.00 19.15 Velkommen v/ Janne Hansen, direktør Ringsted Forsyning Hvem er vi.

Læs mere

Program for ny varmekilde

Program for ny varmekilde Program for ny varmekilde Hvilke muligheder er der for at udskifte olie- og naturgasfyr Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen Uvildigt

Læs mere

Referat af generalforsamling onsdag den 20. november 2013 Kl. 19.30 i Falling Forsamlingshus.

Referat af generalforsamling onsdag den 20. november 2013 Kl. 19.30 i Falling Forsamlingshus. Referat af generalforsamling onsdag den 20. november 2013 Kl. 19.30 i Falling Forsamlingshus. Generalforsamling afholdtes jf. dagsorden med 21 fremmødte forbrugere ex. bestyrelsen. 1. Valg af dirigent:

Læs mere