Frivillig eller ikke?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivillig eller ikke?"

Transkript

1 Frivillig eller ikke? Ansatte på plejehjem og sygehuse føler en trussel, men er det nu en trussel. Der er mange ældre frivillig, men der er mere brug for de unge. Af Camilla Andie Nielsen tid og overskud til dem. Det hjælper de ansatte med, at de ikke bliver stresset ved at tænke på, om de nu snakker nok med den ældre borger de lige har været inde ved. Unge som frivillige Trussel eller supplement Nogen ansatte på sygehuse eller plejehjem føler de frivillige er en trussel. De ansatte føler, at de frivillige får flere af deres opgaver, så til sidst kan de blive erstattet af de frivillig. Så nogen vil se de frivillig som en trussel, men så er spørgsmålet, om de er det. Der er mange af de ældre, der er glade for, der er en der har tid til at gå en tur med dem eller drikke en kop kaffe med dem. Det er ikke noget, de ansatte har tid til. De ældre får et nærvær med andre personer ved der er nogen frivillige der lige har tid til at være sammen med dem. Det kunne være de ikke havde nogen der besøgte dem. Så er det dejligt, at der er nogen frivillige, der kan finde Der er ikke så mange unge, der vil være frivillige. De unge, der så er frivillige, er for det meste besøgsvenner. Unge i dagens Danmark ved ikke, at der er en sådan en behov for frivillig. At der er så mange ældre, der ikke snakker med andre end deres hjemmehjælper. Unge skal have af vide, at der er behov for dem. Men der er også mange, der ikke gider på grund af de ikke får penge for dem. Men hvis de nu fik af vide, at det ville hjælpe et andet menneske, vil det nok ændre deres synvinkel lidt. Men der er så hellere ikke så mange unge, der vil have tid til flere, de er begyndt i skole og har fritidshobbyer. Mange går i skole til omkring 15:00, derefter skal de have lavet lektier og gå til fodbold eller en anden ting, de går op i.

2 Vi Mangler Frivillige Af: Anne Østergaard Mail: Tel: Hvad er frivilligt arbejde? Og hvem gavner det? Frivillighedscenter og Selvhjælp Thisted holder frivillig dag Fredag d. 25. september 2015 for at få flere til at slå øjnene op for, hvad frivilligt arbejde kan gør for dig og dine medmennesker. Frivilligcenter og Selvhjælp Thisted søger flere frivillige, for at gøre opmærksom på sig selv og hvad frivi-lligt arbejde er for noget, de har arra-ngeret en dag, fredag d. 25. September 2015 fra klokken 9-16, i Thisted midtby. Frivilligcenter og Selvhjælp i Thisted har grupper for alle mennesker, fx for perso-ner med sorg, skilsmisse, angst/desp-eration og mange flere. Der er også voksenvenner, hvor man giver et barn den voksenkontakt, et barn har brug for, for at kunne klare hverdagen. En frivilligbesøgsven fra Sosu Thisted udtaler Det er fantastisk, at kunne give selvskab til en, der ikke har nogen familie tæt på sig. Vi spiller, drikker en kop kaffe og hyggesludre. Hun giver mig noget og jeg får noget igen. Jeg synes der skal mange flere frivillige til for man får noget livs-kvalitet. En medarbejder, på et pleje-hjem siger Vi ser ikke frivilligt arbejde som en trussel, men derimod en suppe-ment til plejehjemmet. Vi har ikke tid og resurser til at hyggesnakke, spille osv., så derfor er det rigtig vigtigt, at vi har frivil-ligt arbejde. Men der må godt komme flere til, for det gavner begge parter. Besøgsven i gang med, at læse højt for en ældre herre. (Silkeborg kommunen) Flere plejehjem får brug for frivillige, som kan medvirke til, at de ældre kan få en god hverdag, selvom de ikke har nog-en nær kontakt til deres familie. Det kan betyde meget for den enkelte ældre Person, at de kan have en fast besøgs-ven. Flere ældre savner at kunne fortælle om deres historie og oplevelse. Dette kan besøgsvennen hjælpe med, samt de tager på cafe, til frisør eller bare hygges-nakke over en småkage. Ellen på 80 år fortæller Det er skønt at få besøg! Det har givet så meget livs-glæde, og jeg ser frem til, at få besøg hver gang. Vi hygger os, og hun er ligesom et nyt barnebarn for mig.

3 Frivilligt arbejde Af: Annemette Bjerg Bertelsen Tlf.: Hvordan for man flere unge frivillige. Der er ikke så mange unge frivillige i Danmark som der kunne være og så er der nogle der tænker at det er fordi de er dovne men det er for det meste fordi de ikke vidste man kunne være frivillige som ung, så for at få flere uge frivillige kunne man få en til at holde et for drag på nogle skoler i landet, hvor de forklare hvad frivillige laver og hvorfor de er frivillige. Er frivillige en god ting eller en dårlig ting. Frivillige skaber glæde Hvad er frivilligt arbejde. Frivilligt arbejde er hvor du arbejder med mennesker uden fysisk, retligt eller økonomisk tvang, man er ikke lønnet og man er til gavn for andre end sig selv. Er frivillige en trussel. Direktøren fra Cepos Martin Agerup har fortalt til kristelig dagblad at Det er velfærdsstaten, der er en trussel mod frivillighed og ikke frivillighed- eller civilsamfundet- der er en trussel mod velfærdsstaten. 33 procent mener at frivillige er en trussel mod betalt arbejde men 38 procent er uenige. En undersøgelse fra KL.dk viser at hele 87 procent mener at det er en god ide at have frivillige til at udfører sociale aktiviteter som at være besøgsven, være med på udflugter, spille kort og synge sange. Og når det kommer til mere praktiske opgaver som at følge folk til frisør eller læge mener 76 procent også at det er en god ide. 46 procent mener og det er en god ide at hjælpe til i køkkenet og med havearbejde men her mener 30 procent, det er en dårlig ide. Hvad laver man som frivillig. Som frivillig kan man lave en hel masse håndbold- fodbold træner. Arbejde med ældre og unge og handicappede og arbejde i en ungdoms klub. Hvad er gemmen snittet for frivillige arbejdere. Det er flere ældre end unge der er frivillige, gemmen snittet for de frivillige er 70,3 år og det er det man gerne vil have lavet om til at flere unge vil være frivillige.

4 Ensomhedens problem De ældre er ensomme når der ikke er familie, er det noget vi kan gøre ved og kunne du tænke dig at hjælpe til, eller gøre en indsats? Af: Beate Søndergaard Lynge Ingen tid De ældre ses som en stor byrde i samfundet, det kræver mange penge, der skal flere til for at tilfredsstille de ældre. Men hvis du ser det fra de ældres synsvinkel, vil de jo faktisk bare gerne have at du besøger dem, et par gange i ugen vil gøre dem tilfredse. Ældre sagen har derfor taget det i egen hånd og de vil ikke acceptere, at over 65 år ofte føler sig ensomme. Dette kan du gøre De ældre er tit ensomme fordi deres familie ikke rigtig har tid til at besøge dem som de en gang havde. De kunne derfor godt tænke sig en besøgsven, som har tiden og lysten til en hyggelige eftermiddag med en der også gerne vil have besøg. Det kan godt bare være en dag i hver anden eller hver uge, i ca. 1 time til 2 timer mere behøves ikke. De er bare glad for at du vil tilbringe det stykke tid, måske hjælpe til i have, hygge over en kop kaffe, gå en tur med personen og hvis de har hund kan du jo tage den med, du kan jo også spørge hvad de har lyst og i kan jo finde på mange ting sammen. Ida og hendes besøgsven spiller tit kort og hygger sig Allan Jeg har snakket med Allan på 26 år han er besøgsven for Karen på 72 år. Han er ved hende hver anden mandag i 1½ time. Som Allan selv nævner har Karen lavet kaffe og bagt en lille kage til når han kommer og så hygger de bare, snakker lidt og Allan fortæller om hvordan hans daglig har været. Han valgte at blive frivillig besøgsven fordi han havde mistet sin farmor og savnede at besøge en gammel. Hvordan får vi flere unge til at blive besøgsven? Anne, Elev på SOSU Thisted, valgte at blive besøgsven. Jeg er besøgsven fordi det er hyggeligt, jeg hjælper ældre mod ensomheden. Den person jeg besøger er jeg næsten barnebarn til. For at få flere unge til at hjælpe til synes Anne det kunne være en god ide at reklamere mere om det at være besøgsven for der er mange unge der ikke ved man kan være besøgsven.

5 Frivilligt arbejde Af: Benjamin Jensen Tlf Hvad kan man gøre for at få unge til at lave frivilligt arbejde For at få unge til at være mere frivillige, kunne man på nogle bestemte skoler engang hver måned holde fri for timerne og tage ud og hjælpe ved et plejehjem eller andre virksomheder, så man kan lære at man ikke behøver at få noget for at hjælpe andre. Man kan også holde foredrag på skoler, og fortælle dem om frivillige arbejde og hvad det vil gavne for dem. Hvad laver man som frivillig arbejder Hvorfor er der ikke mange unge til frivilligt arbejde Mange unge gider ikke lave frivilligt arbejde nu til dags, da de syntes at det er spild af deres egen kostbare tid, og at de hellere vil have et arbejde hvor de kan tjene penge ud af det. Flere voksne end unge laver frivilligt arbejde Der er flere voksne end unge der laver frivilligt arbejde, fordi mange voksne har tid til engang imellem at hjælpe til hvor der er brug for dem. En undersøgelse på videnskab.dk skriver en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har forskere undersøgt udviklingen i frivillighed i Danmark mellem Som frivillig arbejder, hjælper man ældre og handicappede osv. Måden man hjælper ældre på kan være, hvis de har brug for hjælp med at flytte eller handle for dem, så hjælper man dem med det. Mens med handicappede eller forstyrrede unge, skal man være der for dem hvis de har lyst til at snakke eller bare have en at være sammen med. Hvor kunne frivilligt arbejde bruges henne Mange ungdoms institutioner kunne godt bruge mange unge frivillige til fx. at få andre til at lave aktiviteter, komme ud og bevæge sig eller bare være der hvis nogle bare sad alene. Rapporten viser blandt andet, at der er færre unge end ældre frivillige. Det skriver SFI i en pressemeddelelse. Desuden viser rapporten, at det er de årige, der laver mest frivilligt arbejde. Det skyldes ifølge forskerne, at den aldersgruppe i høj grad involverer sig i børnenes aktiviteter.

6 Det handler om mennesker. Der findes nogle helt specielle mennesker, dem der bruger deres tid på at hjælpe andre, de kaldes frivillige. De hjælper dem der har brug for en ekstra hånd. Alt i alt så laver de et fantastisk arbejde inden for det sociale, og det skal de have stor tak for. Carina Snejstrup. Af: Frivillige er et supplement. Der er mange frivillige der arbejder inden for sundhedssektoren, men er de en trussel eller et supplement? Frivillige bliver set som en trussel, fordi mange Social- og Sundhedsmedarbejdere er bange for at miste deres arbejde til de frivillige. Frivillige er jo gratis arbejdskraft, og hvis de kan det samme, så hvorfor ikke kun have gratis arbejdskraft? Men sådan ser virkeligheden ikke ud, frivillige må ikke lave kernevelfærdsopgaver. Det betyder, at de ikke må lave opgaver, der er nedfældet i lovgivningen. Frivillige er et supplement til Social- og Sundhedsarbejdet! De er ingen trussel. De frivillige arbejder inden for det sociale område, og vil bare gerne hjælpe til der hvor der er allermest brug for dem. Der er mange ældre der ikke ser andre end deres hjemmehjælp, og de har jo travlt med det der skal gøres. Det sociale element bliver lidt til side sat, det er her den frivillige indsats kommer ind, de hjælper med at finde rundt på sygehuse og de besøgere ældre, der ikke har andre. Flere unge som frivillige De fleste frivillige på det sociale område er efterlønnede eller pensionister, i blandt dem er størstedelen kvinder. Der er brug for unge kræfter. Måden at få unge til at melde sig som frivillige kan være svær. Men jeg tænker at jo mere man ved, jo mere er man villig til at hjælpe. Vidensdeling er nøglen. Der er nok mange unge som ikke lige tænker på at der er nogen der kan have bruge for deres hjælp. Som Bølle Bob har sagt: Der er ingen der har rigtig brug for os. Det er bare ikke sandheden, Frivillig Thisted har brug for flere unge frivillige, som gerne vil gøre en forskel. Carina Snejstrup. snjestrup81@gmail.com Mobil nr.: Frivillighed handler om fællesskab, og om viljen til at hjælpe andre.

7 Artikel om frivillige Foto: Køge kommune frivillig socialt arbejde. Lavet af: Caroline Søborg I Danmark er ca. 40% af befolkningen frivillige i en organisation. Men regeringen har i 2020 planen skrevet, at de gerne vil have 50% af befolkningen til at være frivillige, men hvis det skal ske skal der være unge frivillige, for det er primært årige kvinder der er frivillige. Hvis vi i 2020 skal have flere unge skal de forskellige organisationer komme ud til de unge. Ved at sende unge ud på gymnasierne og erhvervs uddannelserne som allerede er medlem i deres organisation til at snakke med unge, for der er mange unge som gerne vil være frivillig, men de ved ikke hvad man skal gøre. Men det bedste de kan gøre er at sende andre unge ud og snakke med unge. For de fleste unge stoller ikke på voksende, de tror på deres venner. Der hvor der mest har brug for frivillig er ved de ældre for social-og-sundheds hjælperne har ikke tid til at få en god snak med den ældre over en kop kaffe. Så det er det de frivillig så skal gøre, for hvis de ældre ikke snakker med nogle synker de ind i sig selv. Derfor er det vigtig at der komme en frivillig og snakker og får en kop kaffe med den ældre, for den lille ting at man som ung sidder og snakken med ældre kan gøre den ældres dag meget bedre. Hvor kan man blive frivillig som ung: Man kan blive frivillig i rød kors, de har steder man kan arbejde i mange byer i hele Danmark, du kan komme til at arbejde med udsatte børn og unge og naturliv i småbørnefamilier. Du kan også blive frivillig i blå kors, og der kan du komme til stå i en genbrugsbutik. Du kan også blive frivillig i beredskabsstyrelsen hvor du kan komme ud og rede mennesker der er i nød.

8 Social- og sundhed skolen Thisted 2015 Billedet er et bevis på at frivillige arbejde er vigtigt Foto: Steen Hildebrandt Af Charlotte Sørensen Flere frivillige arbejder Flere mænd og flere unge I Danmark ser man ikke så mange unge frivillige. Ifølge en undersøgelse på sosu skolen i skive er det mest voksne i alderen 40+ der vælger at være frivillig, som fx i genbrugs butikker, men også som voksenven. Man ser ikke ret mange unge der står i en genbrugs butik, man ved ikke hvad grunden er til at unge fravælger at blive frivillig arbejder. Man håber at de unge for øjnende op for det gode ved at blive frivillig arbejder. Man ser ikke så mange mænd der er firvillig. Mandlige beboer ville se en stor glæde i at få besøg af en mandlig frivillig. Er de unge en trussel Der er rigtig mange der ser de unge frivillige, som en trussel. Fx sundhedshjælperne er bange for at de unge vil overtage mere af deres arbejde, fx rengøring eller hjælpe personen ud og handle. Men det kan også være en stor hjælp for hjælperne at de frivillige kan hygge med beboerne. Det er også vigtigt at der er mange frivillige når der er højtider fx juleaften ville det være ret hvis der var nogle frivillige der ville have social sammen vær med beboerne på plejehjemmene. En medarbejder fra plejehjemmet kærvang på mors har udtalt sig hun følger ikke at det er en trussel mod hende og kollegaerne. Hun følger der imod at det er en hjælp for dem, for de kan ikke nå at hygge med alle beboerne i løbet af dagen, så hun følger at det er en virkelig god ide med flere unge. Vi har spurgt Karen på 75 år, hvad hun synes om det med at være frivillig arbejder i genbrugsbutikken i Thisted. jeg synes det er fantastisk at være frivillig arbejder, man møder nye mennesker hverdag og det er dejligt at se både ældre, men også unge der bliver glade for den hjælp man giver når de kommer ind i butikken. Jeg har aldrig fortrudt, jeg sagde ja til at være frivillig arbejder.

9 25-årige kvindes hemmelighed En 16-årige pige, gjorde at en 25-årige kvinde chance for at komme i fængsel. 83 hunde havde hun holdt fanget og de var alle sammen indsmurt i afføring og bundet fast. Fem hunde blev aflivet og der blev doneret penge, tæpper og legetøj. En ung 16-årig pige havde holdt øje med den 25-årig kvindes hus. En dag går den unge pige ind i huset og finder hun kvindens hemmelighed. Pigen vælger at ringe til dyreværnet, da de kommer er den 25-årige kommet hjem igen. Dyreværnet tager sig af hundene. Hun har holdt 83 hunde bag en meget tung trædør med hængelås og store kæder om døren. Mishandlingen? Hundene var indsmurt i deres egen afføringen og spændt fast, fem af hundene havde det så dårligt at kort tid efter dyreværnet havde hentet hundene, blev de nød til at aflive dem. Ugen der gik Hundene blev fordelt over to dyreinternater, mandag da de hentede dem, gik hele natten ud på at tjekke dem alle, om nogle af dem var i akut nød. Tirsdag blev brugt på at hundene blev klippet, loppekur, ormekur og vaccineret. Onsdag var den store badedag, ud over dette skulle hundene også lære at gå med halsbånd, snor og hvordan de skal opføre sig. Internaterne fik mange donationer af tæpper, legetøj og penge. Det koster at gøre hundene raske igen. Den 16-årige pige Efter sagen valgte den unge pige Fie, at melde sig til frivilligt arbejde. Hun synes det gør en forskel og hun har fået sine venner også til at være i frivilligt arbejde. Fie har fået sine venner til være frivillige, på grund af sagen var i deres by. Hun går også ud til andre byer og skoler, hvor hun fortæller sin historie, og unge melder sig ind, de ser billeder af hunde og de hører det fra hendes side af historien. Don t give up on volunteering Motivation for at være frivillig Giv barnet kærlighed, Jeg synes det burde være Det hjælper ikke er dels ønsket mere kærlighed og os som også havde lidt noget at ligge der om at gøre endnu mere kærlighed sjovt med de ældre. Så det hjemme i sofaen og noget for - så plejer de gode det ikke kun var pleje og brokke sig, du er nødt andre manerer at komme af rengøring vi tog os af til selv at yde en sig selv indsats for at gøre en

10

11 DET HANDLER OM DE FRIVILLIGE Af Ida Kyndi Holm Sørensen Frivillige er mennesker der ikke vil have penge for at hjælpe andre, og vil gøre gode gerninger. Respekt for dem. Jeg har været ude og snakke med en pædagog og en frivillig. Jeg spurgte pædagogen om hun synes de frivillige er nogen trussel for hende og om hun føler de tager andres arbejde. Nej, jeg ser ikke de frivillige som en trussel. Inden for mit fag er der ikke frivillige og nej, jeg føler ikke de tager andres arbejde, svarede pædagogen. Derefter snakkede jeg med den frivillige. Jeg spurgte hende om hvordan det er at være frivillig og hvorfor hun ville være frivillig. Jeg synes det er fedt, at arbejde for nogen og hjælpe nogen, uden at få penge for det, det er den bedste følelse. Jeg elsker at hjælpe til der hvor de har problemer. Jeg er selv håndboldtræner for nogen U-10 piger, og det gør jeg uden at få penge for det, udtaler den frivillige om det hun kan lide. De frivillige Frivilligheden er på alles læber, men den har næsten altid været til stede. At være frivillige er at gør en forskel på det sted du passer bedst ind i. Der er mange ting du kan være inde for frivillighed. Arbejde på et Dementcenter for de pårørende, være besøgsven på et plejehjem eller hjælpe til på et plejehjem. SOSU hjælperne er ret bange for de frivillige tager deres arbejde, fordi de frivillige ikke vil have penge for det de laver. Men det sådan på plejehjem, må de frivillige ikke give de ældre mad eller noget helt andet. De må besøg de ældre eller lave det de ansatte ikke kan nå. Men som regel laver de ansatte det hele. Folketinget har lavet en ny prøvelov på to år omkring de frivillige. Frivillige hjælper der er på efterløn eller dagpenge må nu arbejde 15 timer om ugen. Så det er gode nyheder for dem, så de kan hjælpe lidt mere til. De frivillige er glad for den lov. Så kan de komme mere ud og hjælpe folk der har brug for det.

12 Frivillige: Trussel eller supplement. Frivillige: Trussel eller supplement. Af Karoline Stokholm Jepsen Frivillige på plejehjem Det er vigtigt at man får nogle frivillige ud, på de offentlige plejehjem. Der skal dog være en forskel på de frivilliges- og hjælpernes opgaver, så de uddannede ikke bliver overflødige. På Fremtidens plejehjem i Aalborg, bruger de frivillige. Lige nu har de omkring 30 aktive frivillige. Som frivillig kan du hjælpe til med fx besøgsven, læsegruppe, It-cafe, gåture og engagementer der i blandt højtider. Frivillig Koordinator fra fremtidens plejehjem siger: Mange af de opgaver vi har, ville ikke blive varetaget, hvis ikke vi havde frivillige. De har tit en anden tilgang til opgaverne, og det er et godt pust udefra til den enkelte beboer Gør det en forskel? Det gør en stor forskel for de ældre, for de ansatte og for dig selv. Der er mange ting, som de ansatte skal nå i løbet af en arbejdsdag, derfor kan det være svært at finde tid til det enkelte individ. Der kan en frivillig hjælpe - det kan være et opkald om morgenen, en kop kaffe om eftermiddagen eller en gåtur. Det er små ting, som kan gøre en forskel. Selvom, at der er flere tiltagende problemer om at ældre føler sig ensomme, er der ikke tid og penge til at gøre noget ved det. Professor John Cacioppos mener, at hjertekar- sygdomme, Alzheimers, depression m.m. stiger betydeligt bandt personer, som føler sig ensomme over en længere periode. Ensomhed er ikke bare at man sidder alene hjemme, det er også hvis man ikke kan komme ud af sin bolig, eller at man ikke selv kan komme ud i byen og købe ind. Der kan en frivillig igen hjælpe. De kan gå med ned og handle - det er en af de ting som en offentligansat ikke nødvendigvis kan. Frivillig inden for andre erhverv? Man kan være frivillig inden for mange områder, fx i en børnehave eller i udlandet. Du kan også samle ind til Kræftens Bekæmpelse eller Rød Kors. Alle de små opgaver i hverdagen som folk ved skal gøres, men som de ikke har tid til. Bliv Bliv Frivillig: Kontakt: Frivilligcenter- og selv- og Selvhjælp, Thisted Billedet er fra Ældresagens side.

13 Social og sundheds skolen Thisted snyheder/forbundsnyheder/2014/januar/ Frivillige-Nye-spilleregler-skal-lettesamarbejdet Samarbejde med 2 forskellige lande, giver gode oplevelser og erfaringer i livet Foto: Global Contact At arbejde som frivillig Frivilligt arbejde er vigtigt i fremtiden Af: Line Thoft Brændø thoftline@hotmail.com Frivillig i Thisted Det kniber især med frivillige med at rekruttere unge udtaler centerleder Bent Hansen fra Frivilligcenter og Selvhjælp Thisted. Vi mangler flere unge til at arbejde frivilligt. Trussel at arbejde frivilligt i Danmark Vi mangler en masse unge til at lave frivilligt arbejde i Danmark. Samtidig er der en debat om, hvorvidt frivillige hænder skal bemærkes som noget positivt eller negativt for de faguddannedes arbejde. Dette emne tager bl.a. FOA op: Social og sundheds hjælperne er bange for at miste deres job, fordi de frivillige overtager mere og mere deres fag. Så derfor kan det være en trussel. For at det skal blive til et supplement, er det bedre at få de unge til at lave de mindre opgaver, spille kort og snakke med de ældre. Det er også meget vigtigt. Så hjælperne ikke mister deres arbejdsplads. Frivillig i udlandet En medarbejder fra Global Contact udtaler: ( ) mit indtryk er at der er mange flere som er frivillige herhjemme og nogle få rejser ud, dem der rejser ud kan sagtens være nogle der også har lavet frivilligt arbejde herhjemme, men som gerne vil have det interkulturelle perspektiv også. Det er efterhånden blevet en trend i Danmark at arbejde som frivillig. Det er på mode at hjælpe andre for at styrke sit bedre jeg. Nogen gør det til en livsstil at indvie sit liv til at hjælpe andre. Når unge rejser ud som frivillig er det som at prøve sig selv af. I udlandet er man væk fra trygge rammer, og vante omgivelser. I udlandet lærer man sig selv bedre at kende, man lære hvor ens grænser er, og hvornår man skal og ikke skal overtræde dem. Det handler om at hjælpe andre, men også om at udvikle sig selv som menneske. Hvis man tager ud som frivillig i udlandet, får man automatisk meget mere erfaring end hvis man startede med at være frivillig her i Danmark.

14 Social- og sundhedsskolen Thisted Vil du hjælpe folk? Så bliv frivillighjælper. Lad os alle komme i gang, ældre som unge, mænd som kvinder. Der er brug for det. Af: Mie Morsing Jespersen I dagens Danmark er der ikke særlig mange unge menneske der er frivillige, det skulle der helst laves om på. Unge mennesker ved nok ikke helt hvad frivilligt arbejde vil sige, så de forskellige centrere burde informerer mere om hvad frivilligt arbejde er. Frivilligt arbejde i Thisted Frivilligt arbejde er f.eks. at du hjælper et andet menneske uden betaling, det er hvad frivilligt arbejde er. Her i Thisted kommune har man et frivilligt center, hvor de har mange gode grupper, som hjælper borgerne her i Thisted. De fleste frivillige er ældre kvinder, der er meget mangel på mænd og unge. I Thisted har de forskellige grupper, hvor de hjælper mange mennesker med forskellige problemer. Vi vil have flere unge i gang Ifølge frivilligcenter Vesterbro er det sådan de vil motivere de unge. Unge er frivillige på forskellige måder. Nogle er aktive i foreningerne, andre på nettet eller igennem kortere projekter. Mangfoldigheden i måderne at være frivillig på er positiv, fordi det øger chancerne for at alle unge finder værdi i deres engagement og fordi den kommer andre mennesker til gavn Et fint billede af hvordan frivilligt arbejde, kan give et smil på læben hos begge parter. Trussel eller supplement Ifølge en undersøgelse som YouGov har foretaget, er danskerne ikke i tvivl om de frivillige er en trussel eller ej. Hele 87 procent af danskerne kalder det en god ide, at de frivillige hjælper til med sociale aktiviteter, som f.eks. besøges ven, rengøring og bare hold dem ved selvskab. KL, Røde kors og ældre sagen ser et potentiale i de frivillige, også FOA anerkender de frivillige, men advarer mod at de ikke skal tage SOSU ernes arbejde.

15 Kontaktes på: Telefonnummer

16 Mangel på frivillige unge og mænd hjælp. På social og sundhedsskolen i Thisted ses der mange mennesker som om nogle år står som fagpersoner i sundhedssektoren. Som fagpersoner kommer disse hovedsaglige unge mennesker til at stå med et dagligt dilemma. Som fx sygeplejerske skal der nås rigtig mange ting til dagligt, og det er ikke altid, at man kan nå de ting, man gerne vil. Når man har gjort det nødvendige, er der sjælendt tid til bl.a. socialt nærvær med patienterne. Her kommer frivillige fra Frivilligcenter & Selvhjælp Thisted ind i billedet. På SOSU-skolen mødte vi Rikke, som gerne vil læse til sygeplejerske. Vi spurgte Rikke, om hun ser de frivillige som en trussel mod eller et supplement til hendes arbejde. Jeg mener, at det et supplement, idet det kan hjælpe mig med de ting, jeg gerne vil nå, men som jeg ikke altid kan. Vi spurgte Rikke, hvad dette fx drejer sig om. Jeg vil gerne nå at være social med patienterne, fx snakke, spille kort eller andet som patienterne har brug for i hverdagen. Det er i tilfælde som dette, at jeg i mit drømmeerhverv ville sætte stor pris på de frivilliges Som situationen er nu, er det hovedsagligt ældre kvinder, der er frivillige. Dette ønskes der at lave om på, idet der er brug for flere mænd og unge. Vi spurgte Rikke, hvad hun ville gøre for at tiltrække netop disse to kategorier til frivilligt arbejde. Hvis det var min interesse, der skulle fanges, skulle der holdes oplæg på skoler eller arbejdspladser. Dertil ville jeg være sikker på, at jeg var i trygge omgivelser - fx i forbindelse med en prøveperiode. Jeg tror desuden ikke, at der er ret mange unge, der er klar over, at der er brug for hjælp til mange børn og unge. Ved at informere om dette tror jeg, at flere unges interesse vil blive vakt. Som afslutning på interviewet takker vi Rikke for hendes tid og ønsker hende held og lykke med uddannelsen. Rikke Lykke Svindborg rikk269a@sosu-stv.dk

17 Det handler om mennesker Frivillige: Mange steder kommer frivillige og hjælper, men et spørgsmål som der er blevet stillet er, hvad må de frivillige. Må de over tage et andens job? Af Signe Frank Larsen Elev på social og sundhedsskolen GF 1 Thisted agen om frivilligt arbejde er blevet et stort tale emne. Hvad må man som frivillig og hvad må man ikke? SDer er forskellige holdninger og meninger om hvad de frivillige må. Jeg har snakket med to assistenter på social og sundhedsskolen om hvad de syntes om frivilligt arbejde. Hanne på assistent uddannelsen siger: ( ) at det er en god idé fordi det er ikke tit man er i f.eks. hjemme plejen der kan blive tid til at gå en tur eller få en kop kaffe, eller the også er det bare en hjælpende hånd med en som kommer og har tid til at sætte sig og bruge tid på de ældre. Så bliver man helt glad indeni. Der udover snakkede jeg også med Line og hun vil hellere bruge tiden til at gøre det de frivillige gør f.eks. besøge en ældre og få en kop kaffe og en snak. Hvad må de frivillige? Frivillige må ikke gå ind og overtage en andens job de må heller ikke give de ældre smertestillinde. Frivillige må derimod hjælpe med det de ældre har besvær med i hverdagen f.eks. rengøring og opvasken. Hvem er de frivillige? De fleste frivillige er kvinder som måske er på efterløn eller er pensionister. Men hvorfor er der ikke flere mænd og unge? Jeg har snakket med Julie på 18 år som er frivillig besøgs ven på et plejehjem to gange i ugen. Julie siger: ( ) det er rigtig hyggeligt. Man for en kæmpe smil på læben når man går der fra. FAKTA Forslag til unge om frivillige arbejde - Fortæl unge om, hvad de frivillige gør - Send nogle brochure ud til unge, hvor der står hvor man kan være frivillige og hvad det er. - Få unge frivillige til at holde foredrag om fordelene ved at være frivillig Julie er på besøg hos Gert på plejehjemmet Solgården i Hundborg.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015 undersøgelse i Aarhus kommune -2015 Den følgende rapport viser en oversigt over tilknyttede kommentarer fra pårørendeundersøgelsen 2015. 1. Kommentarer til tilfredshed med plejeboligen alt i alt? Stor

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Det begyndte med Oldemor i Vestervig

Det begyndte med Oldemor i Vestervig Det begyndte med Oldemor i Vestervig Bodil Hilligsøe er den fjerde kvinde i familien, der er engageret i Røde Kors, og siden 2003 har hun været formand for afdelingen i Hurup, som hvert år skaffer organisationen

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Sankt Hans 2015. Sæt det på en formel og politikeren vil diskutere det med dig.

Sankt Hans 2015. Sæt det på en formel og politikeren vil diskutere det med dig. Sankt Hans 2015 I dag tænder vi en masse bål. I gennem hele landet er der bål. Store og mindre bål, men bål. Vi mødes med alle mulige. Nogen vi kender. Nogen vi slet ikke kender og normalt ellers ikke

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for ofte om dårligt arbejdsmiljø, stort sygefravær eller sjusk med medicinbehandlingen. Her får vi en tilstandsrapport

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen.

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. Store klager over bankens korte åbningstider, læs mere side 8 Onsdag 1. feb. 2012 BELLASUND AVIS Byrådet Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. MGP Vinderen af dette års MGP var Energy

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Rikke Kirk drømmer om Børnenes Hus

Rikke Kirk drømmer om Børnenes Hus Rikke Kirk drømmer om Børnenes Hus Rikke R. Kirk, koordinator og ildsjæl i HomeStart, der hjælper børnefamilier: - Jeg kommer selv fra en familie, hvor de voksne ikke evnede at tage vare på børnene Jeg

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Disposition Om Rådet for Socialt Udsatte Socialt udsatte mennesker Hvad efterspørger socialt udsatte af hjælp? Hvor er

Læs mere

Gads Forlag Psykologi og kommunikation 1. Ekstra kapitel om. Hverdagsliv. Af Anne Klitgaard og Mette Ludvigsen. Gads Forlag

Gads Forlag Psykologi og kommunikation 1. Ekstra kapitel om. Hverdagsliv. Af Anne Klitgaard og Mette Ludvigsen. Gads Forlag Ekstra kapitel om Hverdagsliv Af Anne Klitgaard og Mette Ludvigsen Gads Forlag Historie 1 Fru Petersen får hjælp fra hjemmeplejen hver dag, blandt andet til at komme op af sengen om morgenen. Hun har passet

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Pårørende i den værdige ældrepleje

Pårørende i den værdige ældrepleje Pårørende i den værdige ældrepleje Værdighed i ældreplejen Sundhedsstyrelsen Konference 29. november 2018 Hotel Park - Middelfart Seniorkonsulent Steen Kabel Konsulentfirmaet steenkabel ska@steenkabel.dk

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2.

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. GLADBYS ÅBNING Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. Vi skulle først lige have ro og så begyndte vores borgmester Berit. Hun startede med at sige. I skal til at skabe en by på

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon)

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) hallo det er Rasmus INTERVIEWER1: Goddag Rasmus, vi fik lov til at ringe til

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA.

Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA. Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA. Hvorfor har ingen fortalt mig det før? Sådan vil du måske også reagere, når du er startet på behandlingen hos FONTANA. Når du

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Anne Lee, Senior konsulent, cand.scient.san., sygeplejerske. CAST, Syddansk Universitet Formål med undersøgelsen Hvordan hjemmetræning,

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Onlinerekruttering. Kom nemt i gang på FrivilligJob.dk. FrivilligJob.dk Hvor frivillige og foreninger mødes

Onlinerekruttering. Kom nemt i gang på FrivilligJob.dk. FrivilligJob.dk Hvor frivillige og foreninger mødes Onlinerekruttering Kom nemt i gang på FrivilligJob.dk FrivilligJob.dk Hvor frivillige og foreninger mødes FrivilligJob.dk dit værktøj til online-rekruttering Hvor går man hen, hvis man vil være frivillig,

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Munkensdam Gymnasium

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Munkensdam Gymnasium Side 1 af 3 Munkensdam Gymnasium 2011/12 Bruger: HK Forside Hovedmenu Log ud Kontakt Hjælp Søg Rapportering (undersøgelsens resultater) Excel Oversigt Excel Alle Svar Excel Matrix Spørgeskema stamoplysninger

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev 28 januar 2016 Nr. 1-28. januar 2016. Nr. 1 Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet har været på besøg på Toilettet med opsyn ved Nørreport Station og talt med seniorjobber Steen Erik Svendsen.

Læs mere

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK NO.13 Frivilligt arbejde 40 % af borgerne i Region Syddanmark arbejder i deres fritid uden at få en krone for det. Det viser noget om den tillid,

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Politikerpraktik. Alle praktikker aftales med Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn. Kontakt Christina Bülow

Politikerpraktik. Alle praktikker aftales med Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn. Kontakt Christina Bülow Politikerpraktik I hele uge 39 markerer vi Frivillig Fredag, og kommunalpolitikere kan her få direkte kontakt med borgere og frivillige inden for det frivillige sociale område. Kig i kataloget og bliv

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Hovedrolle som ung. Mandag d. 31. marts 2014

Hovedrolle som ung. Mandag d. 31. marts 2014 Hovedrolle som ung Helene,4 kl., på 10 år deler hovedrollen med Liv Hermansen,8. kl., og Mie Krogh,9. kl., Selvom hun kun går i 4. kl. er hun en vigtig del af stykket. Hun er dog kun med i starten af stykket

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde Ældre Sagens frivillige indsats til gensidig glæde Nærvær, tryghed og netværk Ældre Sagens mere end 10.500 frivillige gør dagligt en kæmpe indsats for at skabe indhold og livskvalitet i andre menneskers

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere