Niels Bohr og Kvanteatomet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Niels Bohr og Kvanteatomet"

Transkript

1 Niels Bohr og Kvanteatomet Af Louis Nielsen Cand. Scient. i fysik og astronomi Niels Bohrs 100-årige atom-model I 2013 fejres 100-året for den revolutionerende kvante-model af atomet, som den danske fysiker Niels Bohr ( ) udtænkte og udviklede i For sin atomteori fik Niels Bohr Nobelprisen i fysik i I det følgende lidt om Niels Bohrs liv og lidt om hans 100-årige kvantemodel af atomet. Niels Bohr i 1923 Han holder foredrag på Yale University

2 Niels Bohr forklarer om Fysik Niels Bohr levede på rette tid og var på de rigtige steder, men uden tidligere opfindelser og opdagelser, kunne Niels Bohr ikke have udtænkt sin model om kvante-atomet. Niels Bohr formulerede to postulater, som grundlag for sin atommodel. Her vil vi betegne postulaterne: 1) Energi-postulatet og 2) Foton-postulatet. De kan formuleres: 1) En elektron i et atom kan kun befinde sig i nogle ganske bestemte energitilstande, i hvilke der ikke udsendes energi. 2) Når en elektron, i et kvantespring, overgår fra en højere energitilstand En til en lavere energitilstand Em, så vil energiforskellen E = (En Em) blive udsendt som én foton, et svingende energi-kvantum, med en energi Efoton, der er ligefrem proportional med fotonens frekvens f, svarende til en ganske bestemt farve lys. Niels Bohrs postulater i matematisk formulering Postulat 1: Størrelsen af elektron-energien i de forskellige atomare tilstande kan vi forkortet betegne med følgende: (1) E1, E2, E3, Em, En, osv. Indeksene m og n er naturlige tal 1, 2, 3, osv. der nummererer energitilstandene og med n m.

3 Postulat 2: Da loven om energibevarelse antages at gælde, så gælder følgende sammenhæng: (2) E = (En Em) = Efoton = h f I ligning (2) angiver E = (En Em) en elektrons energitab, når den overgår fra en højere energi En til en lavere energi Em. Udtrykket Efoton = h f er lig med den energi som én foton med frekvensen f har. Der gælder således: (3) Efoton = h f Størrelsen h er Plancks konstant med en målt talværdi h = 6, J s. Elektronspring efterfulgt af en udsendt foton. På figuren er frekvensen betegnet med bogstavet ny.

4 Billedbeskrivelse af Bohrs kvantemodel. Optagelse og udsendelse af én foton Teknologi på godt og ondt Vort nuværende teknologiske samfund med alle dets elektrotekniske apparater og instrumenter er på godt og ondt - et resultat af de opdagelser og opfindelser, der er blevet gjort i løbet af de seneste par hundrede år. Eksempelvis ville en mobiltelefon eller en computer ikke være opfundet, hvis ikke det elektriske batteri først var blevet opfundet og man efterfølgende kunne få den viden om stoffets atomer, som bl.a. Niels Bohrs forskning bidrog til. Ej heller ville man, uden viden om atomet, kunne have udviklet et så dødbringende våben som atombomben. Som fysikeren Albert Einstein ( ) sagde, da han fik kendskab til, at atombomben var opfundet og virkede efter en naturlov, han havde opdaget: Havde jeg vist, at min opdagelse kunne være grundlaget for et så umenneskeligt våben, så ville jeg hellere have været urmager! Fra tidernes morgen har mennesket oplevet, frygtet og undret sig over de mægtige naturkræfter, der viser sig i lyn og torden. Men først for få hundrede år siden blev man klar over, at lyn var forårsaget af elektriske og magnetiske kræfter, der var iboende i stoffets byggesten, atomerne. Sortlegeme-stråling For at kunne 'forklare' udstrålingen fra et 'absolut sort legeme' måtte den tyske fysiker Max Karl Ernest Ludwig Planck ( ) i år 1899 antage, at strålingen bestod af bestemte afmålte energiportioner, energikvanter, siden kaldt fotoner (af græsk fotos ; lys).

5 Energien af hvert energi-kvantum viste sig at være ligefrem proportional med strålingens frekvens f Proportionalitets-konstanten kaldes Plancks konstant og betegnes med h. (Planck benyttede et andet bogstav). Fotoelektrisk effekt Den fotoelektriske effekt blev opdaget i 1888 af Wilhelm Hallwachs ( ). Opdagelsen førte til konstruktionen af fotocellen, der blev opfundet i 1893 af de tyske fysikere Julius Elster ( ) og Hans Friedrich Geitel ( ). Albert Einstein ( ) gav en forklaring af den fotoelektriske effekt i 1905, hvor han gjorde brug af kvantebeskrivelsen af elektromagnetisk stråling, idet han benyttede energiudtrykket for én foton, som Max Planck havde indført. Det var for den fotoelektriske teori, at Einstein fik Nobelprisen i fysik for året Den blev uddelt i 1922 sammen med Nobelprisen i fysik for året 1922, der blev tildelt Niels Bohr. Niels Bohr og hans forældre Niels Henrik David Bohr blev født den 7. oktober 1885 på adressen Ved Stranden 14 i København. Han blev født samme dag som moderen Ellen Adler Bohr fyldte 25 år. Den store neoklassicistiske bygning, hvor Niels Bohr blev født, ligger over for Christiansborg Slot. I bygningen boede Niels Bohrs mormor Jenny Adler ( ), der var enke efter den velhavende dansk-jødiske bankmand David Baruch Adler ( ), der bl.a. var med til at grundlægge Privatbanken i 1856 og Handelsbanken i (Det var i Privatbanken, at man første gang i Danmark kunne indløse checks.) Niels Bohrs far Christian Harald Lauritz Peter Emil Bohr ( ) gjorde karriere ved Københavns Universitet. Han blev cand.med. i I 1880 blev han dr. med. på en afhandling om fedtindholdet i mælk. Han begyndte sin karriere som assistent hos professor Peter Ludvig Panum ( ), der grundlagde den moderne fysiologi i Danmark og som har givet navn til Panum Instituttet. Niels Bohrs moder Ellen Adler Bohr ( ) var af jødisk afstamning og datter af Jenny og David Baruch Adler. Christian Bohr mødte hende, da han underviste ved et forberedelseskursus til adgangsprøven ved Københavns Universitet. I 1875 kom en forordning, der gav kvinder adgang til at studere ved Københavns Universitet. Niels Bohrs forældre blev borgerligt viet på Københavns Rådhus den 14.december Da Panum døde i 1855 var Christian Bohr blandt tre ansøgere til at efterfølge ham. Den 23. februar 1886 blev Christian Bohr udnævnt til Panums efterfølger og med titlen Lektor. Ægteparret Christian og Ellen Bohr flyttede også ind i Panums professorbolig i Bredgade 62, hvor Niels Bohrs bror Harald blev født i De to brødre boede på denne adresse indtil de havde fået deres doktorgrader. Da Niels Bohr blev født var faderen således lektor i fysiologi. I 1890 blev han udnævnt til professor i fysiologi og i 1905/06 var han også rektor for Københavns Universitet.

6 Christian Bohr ( ) Christian Bohr blev indstillet til Nobelprisen. Bohr-effekten Christian Bohr er kendt for sin forskning i åndedrættets funktion og opdagelsen af, hvordan gassen kuldioxid er impliceret i hæmoglobins afgivelse af ilt. Denne ilt/kuldioxid-effekt kaldes Bohreffekten. Og for denne opdagelse, blev han i 1907 og 1908 indstillet til Nobelprisen i fysiologi eller medicin, dog uden at få den. I 1885 fik Christian Bohr en sølvmedalje fra Det Kongelige Videnskabernes Selskab. Prisen fik han for en artikel, der beskrev, hvordan gassen ilt ved lave tryk afviger fra Boyle-Mariottes ideallov. Niels Bohrs søskende Niels Bohr havde to søskende. Søsteren Jenny der blev født i 1883 og broderen Harald født i 1887.

7 Ellen Adler Bohr med børnene Harald, Jenny og Niels Niels Bohr med far, mor og sine søskende Harald og Jenny i 1890 Søsteren Jenny havde et følsomt sind. Hun studerede historie ved Københavns Universitet og lærte sig også engelsk. I 1916 bestod hun en eksamen i pædagogik. I en periode underviste hun i historie og dansk på Hanna Adlers Fællesskole, en skole for både piger og drenge. Skolen blev grundlagt af moderens søster Hanna Adler ( ). Efterhånden blev søsteren Jenny mere og mere sindslidende. Moderens død i 1930 har muligvis gjort hende mere syg, så meget, at hun blev indlagt på det psykiatriske hjem Oringe ved Vordingborg, hvor hun døde i 1933.

8 Broderen Harald, der var halvandet år yngre end Niels, blev en kendt matematiker og professor i matematik ved Den Polytekniske Læreanstalt (I dag kaldt Danmarks Tekniske Universitet, DTU) og Københavns Universitet. De to brødre var meget knyttet til hinanden, som to tvillinger. En meget stor sorg var det for Niels, da Harald i en alder af 63 år døde i Første danske kvinder med magistergrad i fysik Hanna Adler var i øvrigt den ene af de to første kvinder i Danmark, der i 1892 fik en magistergrad i fysik. Den anden kvinde var Kirstine Bjerrum Meyer ( ), der også blev den første danske kvinde, som fik en doktorgrad i fysik. Skolegang og videre studier Den 1. oktober 1891 begyndte Niels sin skolegang på Gammelholm Latin og Realskole. Niels Bohrs forældre var ikke religiøse, men fordi deres børn ikke skulle føle sig anderledes end de andre klassekammerater, blev Niels hans søster Jenny og broderen Harald alle tre døbt i Garnisonskirken den 6. oktober I 1903 blev Niels student fra Gammelholm Latin og Realskole. Studenter fra Gammelholm Latin og Realskole 1903

9 Brødrene Harald og Niels Bohr i 1904 I efteråret 1903 begyndte Niels Bohr studier på Københavns Universitet. Som hovedfag valgte han fysik og som bifag astronomi, matematik og kemi. Undervisningen foregik primært på Den Polytekniske Læreanstalt. Som lærer i fysik fik Bohr fysikeren Christian Christiansen ( ), der havde været professor siden 1886 ved både Universitetet og Den Polytekniske Læreanstalt. Christian Christiansen er bl.a. kendt for opdagelsen af den såkaldte anomale lysdispersion. Han forskede også i krystallers optiske egenskaber, gnidningselektricitet, varmeledning og luftstrømmes fysik. Det Matematisk-Naturvidenskabelige Fakultet blev ved et kongeligt dekret oprettet den 1. september Specielt var det efter forslag fra Hans Christian Ørsted ( ), der også var en af hovedpersonerne i oprettelsen af Den Polytekniske Læreanstalt, der åbnede i H. C. Ørsted blev fakultetets første professor i fysik, i eksperimentel fysik.

10 Prisopgave om væskers overfladespænding I 1905/06 arbejdede Niels Bohr på besvarelsen af en prisopgave, der blev stillet af Videnskabernes Selskab. Prisopgaven blev offentliggjort i februar måned 1905 og besvarelser skulle afleveres senest den 30.oktober Den 23. februar 1907 fik Bohr meddelelse om, at han havde vundet guldmedalje for sin besvarelse. Opgaven drejede sig om en eksperimentel bestemmelse af en væskes overfladespænding ved at studere de svingninger, som en ikke-cirkulær stråle foretager, når den strømmer ud fra et cirkulært cylindrisk rør. Prisopgaven er en af de få eksperimentelle opgaver, som Niels Bohr har beskæftiget sig med. Forsøgene blev udført i faderens fysiologiske laboratorium. Mag.scient. og forlovelse med datter af apoteker I september og oktober 1909 gik Niels Bohr til de afsluttende eksaminer. Først skulle han lave laboratorieforsøg i tre dage, hver på otte timer. En dag i kemi og to dage i fysik. I oktober var han til overvåget skriftlig eksamen uden hjælpemidler (sic!) i tre dage. To dage i matematik og en dag i fysik. I løbet af foråret og sommeren 1909 besvarede Niels Bohr sin skriftlige opgave til magisterkonferens. Magister-opgavens titel, der var formuleret af fysik-professor Christian Christiansen lød: Der gives en Fremstilling af Elektrontheoriens Anvendelse til Forklaring af Metallernes fysiske Egenskaber. Niels Bohr afleverede besvarelsen i slutningen af juni og han fik sin eksamen den 2.december Samme år som Niels blev magister mødte han Margrethe Nørlund, der var datter af apoteker Alfred Christian Nørlund ( ) og Emma Ottine Sophie Holm ( ) fra Slagelse. Niels studerede sammen med hendes bror Niels Erik Nørlund ( ), der blev direktør for Geodætisk Institut. Og broderen Poul Nørlund ( ) der blev direktør for Nationalmuseet. I 1910 blev Niels Bohr og Margrethe Nørlund forlovet, og samme år blev broderen Harald dr.phil. i matematik. Diskussionsgruppen Ekliptika Niels Bohr var sammen med omkring 12 andre, bl.a. brødrene Nørlund, medlem af en diskussionsgruppe, som blev kaldt Ekliptika, opkaldt efter det der på dansk kaldes Dyrekredsen med de tolv stjernetegn. Deltagerne mødtes regelmæssigt for at diskutere bl.a. filosofiske problemstillinger. Andre medlemmer af Ekliptika var broderen Harald; Viggo Brøndal ( ), der blev professor i romansk filologi; Einar Cohn ( ), der blev økonom; Kai Henriksen ( ), der blev afdelingsleder på Zoologisk Museum og Edgar Rubin ( ), der blev professor og indførte den moderne psykologi i Danmark; Peter Skov ( ), der blev ambassadør i bl.a. Sovjetunionen og Vilhelm Slomann ( ), der blev direktør for Kunstindustrimuseet.

11 Faderens død og Doktordisputats Den 3. februar 1911 mistede Niels Bohr pludselig sin far, der døde af hjertestop knap 56 år gammel. Han blev brændt og bisat på Assistens Kirkegaard, ikke langt fra H. C. Ørsteds og H. C. Andersens gravsteder. Begravelsen foregik uden præst. Sin magister-afhandling udvidede Bohr til en doktordisputats, som han tilegnede mindet om sin afdøde fader. Titlen på doktordisputatsen er: Studier over Metallernes Elektrontheori. Disputatsen blev godkendt den 12. april og den blev forsvaret den 13. maj 1911, hvorefter Niels Bohr blev dr.phil. Besøg hos opdagerne af elektronen og atomkernen Efter forsvaret af sin doktordisputats fik Niels Bohr et stipendium til et studieophold hos elektronens opdager den engelske fysiker Joseph John Thomson ( ). I 1897 opdagede og påviste Thomson eksistensen af elektronen, der er en partikel med elektrisk kraftvirkning og som er en grundlæggende byggesten i alt almindeligt kendt stof. Joseph John Thomson ( ) Påviste i 1897 elektronens eksistens. 'Rosinbolle-modellen' af et atom Som en følge af sin påvisning af elektronen opstillede Thomson en atom-model, kaldet Thomsons 'rosinbolle-model'. I modellen svarer 'rosinerne' til elektronerne, der tænkes at svinge frem og tilbage i en 'bolle' bestående af en jævnt fordelt positiv elektrisk ladning. Modellen kunne dog ikke give en acceptabel forklaring af bl.a. grundstoffernes linje-spektre. Thomson forsvarede og udviklede sin model i næsten tyve år, også efter at Niels Bohr ( ) i 1913 havde fremsat sin kvantemodel af atomet.

12 'Rosinbolle-modellen'. Elektronerne tænkes at svinge i en positiv elektrisk substans. I 1906 fik Thomson Nobelprisen i fysik for sine studier af elektriske udladninger i fortyndede gasser. Et resultat af disse studier var bl.a. opdagelsen af elektronen. Læs mere på: Rutherfords atom-model 1911 I 1911 offentliggjorde Ernest Rutherford ( ) sin opdagelse af den positivt elektriske atomkerne. På grundlag af forsøg med spredning af alfapartikler på metalfolier opstillede Rutherford i 1911 en model af et atom. I denne model er det meste af massen og den positive elektricitet koncentreret i atomets såkaldte kerne. Omkring denne centrale kerne bevæger de negativt elektriske elektroner sig. For det letteste og mindste atom, hydrogen, er kernens udstrækning omkring hundrede tusinde gange mindre end udstrækningen på omkring meter af den bane som elektronen bevæger sig i. Modellen beskrev Rutherford i maj-nummeret af "Philosophical Magazine". Artiklens titel var: "The scattering of alpha and beta Particles by Matter and the Structure of the Atom". Rutherfords model minder om den atom-model som japaneren Hantaro Nagaoka ( ) opstillede i 1904.

13 Ernest Rutherford ( ). Rutherfords atommodel Læs mere om Rutherford på: Niels Bohr hos Ernest Rutherford I begyndelsen af april 1912 ankom Niels Bohr til Manchester, hvor han studerede hos Rutherford indtil juli måned. Bohrs kvante-model af atomet fra 1913 er en videreudvikling af Rutherfords 'planet-model'. Rutherford interesserede sig mest for atomkernernes struktur og deres reaktionsforhold. Niels Bohr blev interesseret i, hvordan elektronerne bevæger sig, hvordan de er fordelt omkring kernen og, hvordan deres energiforandringer kunne føre til udsendelse af lys med ganske bestemte farver svarende til bestemte bølgelængder (frekvenser). Fra 1914 til 1916 havde Bohr en stilling som docent ved Rutherfords laboratorium. Ernest Rutherford hjalp Niels Bohr med offentliggørelse af hans kvantemodel fra I øvrigt blev Rutherford en meget nær ven af Bohrfamilien.

14 Udmeldelse af folkekirken og ægteskab Efter sit studieophold hos Ernest Rutherford rejste Bohr hjem for at blive gift med sin forlovede. Forinden havde Bohr den 16. april 1912 meldt sig ud af folkekirken, som også hans bror Harald gjorde inden han blev gift. Den 1. august 1912 blev Niels Bohr og Margrethe Nørlund gift. De blev viet på Slagelse Rådhus. Niels Bohr på vej hjem fra England i 1912 Hydrogens linjespektrum Målinger viser, at en hydrogengas udsender lys, der fordeles i nogle karakteristiske og adskilte linjer af forskellig farve. Hydrogen har, som alle stoffer, en specifik farvestregkode, et specifikt linjespektrum. De fire synlige linjer i hydrogens spektrum blev opdaget i 1853 af den svenske fysiker og astronom Anders Jonas Ångstrøm ( ). De bølgelængder (frekvenser) som disse farvelinjer svarer til, blev udmålt af den tyske matematiker og fysiker Julius Plücker ( ) i 1859 og mere nøjagtigt af Ångstrøm i Naturvidenskabens evolution Vores viden om Naturen og dens lovmæssigheder og den heraf mulige teknologi er resultater af et par hundrede års naturvidenskabelige opdagelser og teknologiske opfindelser. Naturvidenskaben og teknologien er under stadig udvikling på godt og ondt. For eksempel ville man ikke kunne have opdaget og studeret de atomare partikler, som stof består af, hvis ikke bl.a. følgende var blevet opdaget og opfundet:

15 Konstruktion af Luftpumper, der kan udpumpe luften fra en lukket beholder. Konstruktion af Højspændingskilder, der stabilt kan etablere flere tusinde volt elektrisk spændingsforskel. Spektralanalyse atomernes stregkode I 1859 udviklede tyskerne Robert Wilhelm Bunsen ( ) og Gustav Robert Kirchoff ( ) en eksperimentel metode til at analysere det lys, der kan udsendes af forskellige stoffer. De opdagede, at de forskellige grundstoffer udsender lys af ganske bestemte farver. Et bestemt grundstof er karakteriseret ved, at have et ganske bestemt farvespektrum. De forskellige atomer kan siges at have en atomar stregkode. Metoden kaldes spektralanalyse. Sollysets spektrum blev første gang analyseret af englænderen Isaac Newton ( ) i 1660'erne. Newton sendte sollys gennem et gennemsigtigt trekantet glasprisme, der opdeler det hvide lys i de samme farver som er indeholdt i en regnbue. Da det dannede farvebillede forekom at svinge som et lille spøgelse kaldte Newton farvebilledet et spektrum, efter det græske ord for spøgelse. På latin betyder spectrum noget man ser for sig, af spectare : se på. Spektroskopet blev udviklet i 1814 af den tyske instrumentmager Joseph Fraunhofer ( ). Han benyttede det til studier af de mørke linjer - de fraunhofer'ske linjer - i solspektret. Fortolkningen og 'forståelsen' af grundstoffernes spektre førte til atommodellerne af bl.a. Thomson, Rutherford og Bohr. Hydrogens karakteristiske linjespektrum Øverst et absorptionsspektrum. Nederst et emissionsspektrum. Den vandrette linje angiver bølgelængderne angivet i nanometer. Balmer-formlen. Bohr forklarer hydrogens farvestregkode Niels Bohrs kvante-model af atomet er en videreudvikling af Rutherfords atommodel, der med den daværende fysikviden ikke kunne eksistere. Det afgørende kvantespring i Bohrs tankeudvikling til en kvantemodel var en empirisk formel, den såkaldte Balmer-formlen. Formlen blev fundet og formuleret o af schweizeren Johann Jakob Balmer ( ). I 1890 blev Balmer-formlen benyttet mere generelt af den svenske fysiker Johannes Robert Rydberg ( ), der har givet navn til den konstant, der indgår i Balmer-formlen. Formlen kaldes derfor også Rydberg-formlen eller Balmer-Rydberg formlen.

16 Med Balmer-formlen kan man beregne de bølgelængder, som man siden 1860 erne havde målt for de forskellige farver lys, som en hydrogengas kan udsende. Niels Bohr fik først kendskab til Balmer-formlen i februar måned 1913 da fysikeren Hans Marius Hansen ( ), der i Göttingen havde udført forsøg med udmåling af spektre, fortalte ham om den. Balmers Formel = R ( 2 2 ) λ m n I formlen indgår følgende størrelser: λ er bølgelængden af en udsendt foton. R er den såkaldte Rydberg-konstant, der før Bohrs teori var empirisk bestemt med talværdien: R = 1, meter - 1 Tallene m og n er de såkaldte hovedkvantetal med n > m. Balmer beregnede bølgelængderne for m = 2 og n = 3, 4, 5 og 6. Teoretisk succes med beregning af Rydberg-konstanten Niels Bohrs kvante-model af hydrogenatomet, der er formuleret i et fysik-matematisk sprog, kunne beregne de målte lysfarvers bølgelængder. Den største succes for Bohrs teori var hans teoretiske beregning af den såkaldte Rydberg-konstant R, som man havde en empirisk talværdi for. Bohr viste, at R er bestemt af så grundlæggende størrelser som elektronens masse, dens elektriske ladning, Plancks konstant og lysets hastighed. Niels Bohr benyttede cgs-måleenhedssystemet baseret på centimeter, gram og sekund. Hvis Rydberg-konstanten angives i SI-enhedssystemet, baseret på enhederne meter, kilogram og sekund, som det er gjort her, så indgår også vakuums elektriske permittivitet.

17 Rydberg-konstanten me e 4 R= 8 ε 0 2 h3 c I Rydberg-konstanten indgår følgende grundlæggende fysiske størrelser: me = 9, kg, elektronens masse. e = - 1, C, elektrisk ladning af elektron. h = 6, J s, Plancks konstant. ε = 8, F/m, vakuums elektriske permittivitet. c = m/s, lysets hastighed i vakuum. Med de angivne tal fås for R en værdi i overensstemmelse med den tidligere empirisk bestemte værdi: R = 1, m - 1 Artikel om kvante-atomet I løbet af året 1913 blev Bohr færdig med artikler, hvori han redegør for sin kvante-model af atomer. En artikel med teorien udkommer i juli måned 1913 i tidsskriftet: Philosophical Magazine and Journal of Science. Titlen på artiklen er: On the Constitution of Atoms and Molecules.

18 Første side af Bohrs artikel i Philosophcal Magazine juli 1913 I september 1913 udkom en artikel, hvor Bohr behandler atomer, der er tungere end hydrogen og noget om grundstoffernes periodiske system. I november udkom en artikel der beskæftigede sig med strukturen af molekyler. Negative reaktioner på Bohrs kvante-model Ikke alle ville acceptere Bohrs revolutionerende kvantemodel af atomet, der stred mod al tidligere fysikviden. Interessant er det, at den tyske fysiker Max Planck ( ), der i år 1900 havde indført kvantebegrebet, havde svært ved at acceptere Bohrs kvanteteori. Allerede før Bohr fik offentliggjort sin kvante-model for hydrogen-atomet, havde Ernest Rutherford, efter at have læst manuskriftet, følgende kommentar, der her citeres fra Abraham Pais fremragende bog side 174: Der forekommer mig at være ét alvorligt problem i Deres hypotese, hvad de utvivlsomt selv er klar over, nemlig hvordan en elektron bestemmer den frekvens, den vil vibrere i, når den går fra den ene stationære tilstand til den anden? For mig at se må man antage, at elektronen på forhånd ved, hvor den skal standse. (Reference: Abraham Pais; Niels Bohr og hans tid. Forlaget Spektrum (1996)).

19 I 1917 stillede Einstein spørgsmålet: Hvordan ved et lyskvantum, en foton, i hvilken retning det skal bevæge sig? Også Lord Rayleigh ( ) var meget kritisk over for Bohrs teori. Han sagde, at han ikke selv kunne bruge teorien til noget. Elektronens opdager Joseph John Thomson nævnte i sine forelæsninger om atomets struktur ikke Bohrs atom-model før i 1936, fire år før sin død. Ideal kvantemodel Niels Bohrs første kvantemodel for hydrogenatomet er en idealiseret model, der gjorde de matematiske beregninger lettere. F.eks. antog Bohr, at elektronen i hydrogenatomet bevæger sig i cirkelbaner omkring en uendelig tung positiv elektrisk ladet kerne. (Protonen blev først påvist i 1919). I sine beregninger af elektronens energi medtog Bohr kun elektronens kinetiske energi og den elektrostatisk potentielle energi. Kvanteenergierne, dvs. de adskilte energi-værdier, var en matematisk konsekvens af den såkaldte kvantebetingelse, som Bohr antog. Bohr antog, at elektronens såkaldte impuls-moment, defineret ved produktet af elektronens masse me, hastigheden v i en cirkelbane og dennes radius r, er lig med et naturligt tal n gange Plancks konstant h divideret med cirkeltallet 2 π. Bohr antog således, at der gælder følgende kvantebetingelse: me vn rn = n h/(2 π) Tallet n, der er et naturligt tal, kaldes hovedkvantetallet. Med kvantiseringen af impulsmomentet følger, at elektronens mekaniske energi også er kvantiseret, dvs. kun kan antage ganske bestemte adskilte talværdier. Hydrogens finstruktur. Relativistisk effekt. Elektronens kvantetal Niels Bohrs oprindelige ideale kvantemodel for hydrogenatomet kunne ikke forklare alle de observationer, som hydrogen-spektrene viste. Spektrene viser det man kalder finstruktur med flere spektrallinjer. For at kunne forklare hydrogen-spektrets finstruktur videreudviklede Niels Bohr og andre fysikere den ideale kvantemodel, som Bohr fremsatte i Man fik bedre overensstemmelse med forsøgsdata, hvis man antog, at elektronen bevæger sig i ellipsebaner og, hvis man tog hensyn til, at elektronens masse varierer med hastigheden i banen. Beregninger på ellipsebaner blev foretaget af den tyske fysiker Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ), der også medtog relativistisk masseforøgelse. At elektronens bevægelse også skaber magnetiske felter og dermed er i besiddelse af magnetisk energi blev også medtaget i mere detaljerede beregninger. Zeemann-effekten I 1896 opdagede den hollandske fysiker Pieter Zeeman ( ), at der sker en opsplitning af hydrogens linjespektrum, hvis den lysudsendende hydrogengas befinder sig i et magnetfelt. Denne magnetfelt-effekt kaldes efter opdageren Zeeman-effekten. Stark-effekten Hvis en hydrogengas udsættes for et elektrisk felt, så opsplittes nogle spektrallinjer. Effekten blev opdaget i 1913 af den tyske fysiker Johannes Stark ( ) og kaldes derfor Stark-effekten.

20 Elektronens fire kvantetal I den udvidede Bohrske kvantemodel for hydrogenatomet kunne de observerede effekter forklares ved at tillægge elektronen fire kvantetal. De fire kvantetal er: 1) Hoved-kvantetallet, der nummererer elektronbanerne. 2) Det azimutale kvantetal, der er knyttet til elektron-banens form. ( Baneforms-kvantetal ) 3) Det magnetiske kvantetal, der er knyttet til det magnetfelt, som den elektrisk ladede elektron frembringer ved sin bevægelse omkring atomkernen. 4) Spin-kvantetallet, der karakteriserer elektronens egen-impulsmoment kaldet elektronspin. Professor i teoretisk fysik, Fysik-institut og Nobelpris I 1916 blev Niels Bohr udnævnt som den første professor i teoretisk fysik ved Københavns Universitet. Niels Bohr som 30-årig i 1916 I 1921 førte Bohrs engagement til oprettelse af Universitetets Institut for Teoretisk Fysik. Mange af verdens førende fysikere er siden kommet til instituttet, hvor de har diskuteret og lavet beregninger på ikke mindst atomernes fysik. I 1965 blev instituttet omdøbt til Niels Bohr Institutet (ja, uden to t er).

21 Universitetets Institut for Teoretisk Fysik blev indviet i I 1965 blev det omdøbt til Niels Bohr Instituttet. Berømte fysikere i Aditorium A på Niels Bohr Institutet. På første række fra venstre: Oskar Klein, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Wolfgang Pauli, Georg Gamow og Lev Landau.

22 Nobelpris i Fysik I 1922 fik Niels Bohr tildelt Nobelprisen i fysik. Med prisen fulgte et pengebeløb på omkring svenske kroner. For disse penge købte Bohr i 1924 et sommerhus i Tisvilde. For og bagside af Nobelprismedaljen 1919: Protonen, der er elektriske atomkerne, bliver ansvarlig for den positivt påvist. Opdagelse af et ukendt I januar 1923 offentliggjorde eksperimentalfysiker Dirk ungarske fysiske kemiker ( ), at de havde Da deres opdagelse blev gjort København, har grundstoffet Københavns latinske navn grundstof den hollandske Coster ( ) og den Georg Charles von Hevesy opdaget et nyt grundstof. ved deres forskning i fået navnet Hafnium, efter Hafnia. Bohrs kvantemodel i Kina fra 1920 Niels Bohrs kvantemodel af atomet blev offentliggjort i det kinesiske tidsskrift XUEYI (Viden og Videnskab) i Artiklen var skrevet af Changshou Zhou. I løbet af de næste 15 år blev Bohrs teori udbredt til mange videnskabskredse i Kina. En aktiv formidler af Bohrs teorier og tanker var den kinesiske professor GeGe ( ), der oversatte Bohrs artikler til kinesisk. På sin jordrejse i perioden januar til juni i 1937, hvor Niels Bohr besøger USA, Japan og Sovjetunionen kommer Bohr også til Kina, hvor han modtages ved en stor reception og, hvor han også giver en forelæsning. Bohrs forelæsning blev oversat til kinesisk og bragt i videnskabstidsskriftet XUEYI i Komplementaritets-betegnelsen. Hvad er lys? Bølger eller partikler? Hvad er lys? Den engelske fysiker Isaac Newton ( ) mente, at lys bestod af nogle uhyre små partikler, korpuskler, der blev udsendt fra en lysgivende kilde. I modsætning hertil argumenterede den hollandske fysiker Christiaan Huyghens ( ), at lys var en svingningsudbredelse, en bølge, der udbreder sig i et allestedseksisterende medium. Hvem har ret, Newton eller Huyghens? Forsøg har vist, at lys i visse forsøg opfører sig som bølger. Dette gælder i forsøg, hvor to eller flere lysstråler mødes og danner interferens-mønstre. Ved den såkaldte fotoelektriske effekt, hvor lys kan løsrive elektroner fra et stof, i sådanne forsøg opfører lys sig som en strøm af individuelle partikler.

23 Spørgsmålene er: 1) Kan lys samtidigt optræde både som bølger og som partikler iagttaget i ét specifikt forsøg? 2) Eller udelukker de to forskellige opførsler, som lys kan udvise, hinanden? Niels Bohr mente at det er forsøgsopstillingen, der afgør, hvordan lys vil opføre sig. Han indførte derfor betegnelsen komplementaritet. Bølger og partikler er komplementærer aspekter af fænomenet lys. Vi kan kun få den komplette viden om fænomenet lys ved at foretage begge forsøg. 1927: Niels Bohr fortæller den 16.september om komplementaritets-princippet i et foredrag ved et møde i Como i Italien, hvor man fejrer 100-året for Alessandro Voltas ( ) død. Niels Bohr og Albert Einstein i 1925, hvor de diskuterer hjemme hos Paul Ehrenfest ( ) i Leiden

24 Max Planck hos Niels Bohr i 1930 Ægteparret Bohrs sønner Niels Bohr og hans hustru fik seks sønner. Den ældste søn Christian druknede i en sejlbådsulykke, kun 19 år gammel, kort tid efter sin studentereksamen i Den yngste søn Harald døde da han var omkring 10 år gammel, sandsynligvis af meningitis. De andre sønner er: Hans Henrik Bohr ( ), der var læge. Erik Bohr ( ), der var civilingeniør. Åge Niels Bohr ( ), der var en kendt teoretisk fysiker, der i 1975 lige som sin far fik Nobelprisen i fysik. Ernest David Bohr der er født i Han har været højesteretsadvokat. Han er opkaldt efter fysikeren Ernest Rutherford, der var en meget nær ven af Bohrfamilien. Niels Bohr med sine fem sønner. Fra venstre: Ernest, Erik, Christian, Hans og Åge.

25 1930: Den 20. juni modtager Bohr Planck-medaljen. Den 30. november døde Niels Bohrs mor af kræft. 1932: Familien Bohr får tildelt Carlbergs æresbolig, som de flytter ind i. Carlbergs Æresbolig 1932: Den engelske fysiker James Chadwick ( ) påviser eksistensen af neutronen, en elektrisk neutral byggesten i atomkernen. 1936: Niels Bohr fremsatte sammen med den amerikanske teoretiske fysiker John Archibald Wheeler ( ) den såkaldte væskedråbe-model for atomkernen. Bohrs liv som flygtning Den 29. september 1943 blev Niels Bohr og hustru, der er af jødisk slægt, rådet til at flygte til Sverige. Bohr tog senere videre til London og USA, hvor han bl.a. besøgte Los Alamos, der var et af de steder, hvor konstruktionen af atombomben foregik. Det skal bemærkes, at Niels Bohr ikke var med i udviklingen af atombomben! Året 1944 Brev fra Kapitza Den 20.april: Bohr modtager et brev fra den russiske fysiker Pjotr Leonidovitj Kapitza ( ). Kapitza inviterede Bohr med familie til Sovjetunionen. Bohr afslog dog venligt invitationen

26 Møde med Churchill Den 16. maj: Niels Bohr blev modtaget af den britiske premierminister Winston Leonard Spencer Churchill ( ). Bohr foreslår international åbenhed om videnskab og teknologi, hvilket dog med bestemthed bliver afvist af Churchill. Til en bekendt refererede Bohr mødet med Churchill som frygteligt. Churchill havde skældt ham ud, som var han en skoledreng. Da Bohr spurgte om Churchill ville modtage et brev, hvori Bohr ville redegøre for sine synspunkter, så svarede Churchill, at han gerne ville modtage brev fra Bohr, men det skulle ikke handle om politik. Møde med Roosevelt Den 26. august: Niels Bohr modtages af præsident Franklin Delano Roosevelt ( ). Roosevelt var noget mere venlig end Churchill havde været. Begge afviste dog Bohrs forslag om videnskabelig åbenhed. Den 18. september: Roosevelt og Churchill afviser Niels Bohrs forslag om åbenhed. Churchill var nervøs for at Bohr ville afsløre viden om atombombeprojektet til Josef Stalin ( ), så han råder til, at man holder øje med Bohrs forbindelser, specielt dem i Rusland. I december 1944 fik Bohr et brev fra Albert Einstein, hvori Einstein foreslår en internationalisering af militær. Året 1945 Den 12. april: Præsident Franklin Roosevelt dør. Den 4. maj: De tyske tropper i Danmark overgiver sig. Den 6. august: Atombombe kastes over den japanske by Hiroshima. Det er en Uran-bombe der kaldes Little Boy. Den 9. august: En plutonium-atombombe kaldet Fatman kastes over Nagasaki. Den 11. august: Den engelske avis The Times bringer en artikel af Niels Bohr med titlen Videnskab og Civilisation. I artiklen redegør han for sine tanker om en åben verden. Den 25. august: Niels Bohr og hustru vender hjem til Danmark. Tildeling af Elefantordenen i 1947 I 1947 fik Niels Bohr, som en af de få ikke-kongelige, Elefantordenen, der er den højeste danske orden. Som våbenskjold valgte Bohr yin/yang-symbolet, Tai-Ji-Tu symbolet. Han valgte det efter forslag fra den tyske historiker Hanna Kobylinsky ( ), der var ekspert i kinesisk historie og gift med Bohrs nære medarbejder Stefan Szymon Rozental ( ). Yin og Yang symboliserer modsætninger. Yin det kvindelige modtagende princip og Yang det aktive mandlige princip. Yin/Yang-symbolets tilhørende motto er: Contraria sunt Complementa, hvilket betyder: Modsætninger er komplementære.

27 Våbenskjoldet befinder sig i Frederiksborg Slotskirke. Niels Bohrs våbenskjold med Yin-Yan symbolet En åben Verden. Åbent brev til FN. Ligesom Albert Einstein var Niels Bohr tilhænger af en åben verden, hvor videnskabelige opdagelser ikke skulle holdes hemmelige. I 1950 sendte han det såkaldte åbne brev til FN, hvor han redegør sine tanker om, hvordan menneskeheden kan undgå konflikter.

28 Niels Bohr oplæser i 1950 sit åbne brev til De Forenede Stater 1955: Den 1. april gik Niels Bohr af som professor ved Københavns Universitet, men han fortsatte som leder af Instituttet. Hans fysik-professorat blev i 1956 overtaget af sønnen Åge Bohr. Den 18. april døde Albert Einstein. 1956: Bohr sender sit andet brev til De Forenede Stater. Det var under opstanden i Ungarn. 1957: Bohr fik tildelt Atoms for Peace Award, en pris fra Ford Foundations.

29 Niels Bohr ved sit institut i 1957 Besøg på Herlufsholm I 1960 besøgte Niels Bohr Herlufsholm, hvor han var med til at indvie en ny bygning kaldet Fysikum. Det var en ny fysik og kemi afdeling til de naturvidenskabelige studier. På det såkaldte herlovianer-sprog, kaldes fysiklokalet og kemilokalet, hvor gymnasieeleverne undervises, Fysikum og Kemikum. Det lokale, hvor grundskolens elever undervises, kaldes Mysikum, en ordforkortelse af Museumbygningens lokale. I 100 året for Niels Bohrs atomteori indvier Herlufsholm nye undervisningslokaler til de naturvidenskabelige fag. Det sidste år Efter en meget aktiv juni måned i 1962 med foredrag i USA og Tyskland, får Niels Bohr en mindre hjerneblødning. Niels Bohr og hustruen Margrethe når dog, at fejre deres guldbryllup den 1. august Den 18. november 1962 får Niels Bohr, lige som sin far, hjertestop og dør. Niels Bohr blev bisat på familiegravstedet på Assistens Kirkegård, hvor også hans forældre, sønnen Christian, hans bror Harald og hans hustru Margrethe, der døde i 1984, ligger begravet. Danmarks berømte fysiker er ikke mere, men hans kvanteteori om atomet og hans filosofiske tanker om Naturen og menneskesamfundet lever videre! Lidt litteratur om Niels Bohr, hans liv og forskning: Mindebogen: Niels Bohr, skrevet af venner og medarbejdere. J.H. Schultz Forlag (1964). Niels Blædel: Harmoni og Enhed. Forlaget Rhodos (1985). Stefan Rozental: NB: Erindringer om Niels Bohr. Forlaget Gyldendal (1985). Abraham Pais: Niels Bohr og hans tid. Forlaget Spektrum (1996). David Favrholdt: Filosoffen Niels Bohr. Informations Forlag (2009). Louis Nielsen Maj og august 2013

Niels Bohr og Kvanteatomet

Niels Bohr og Kvanteatomet 1 Niels Bohr og Kvanteatomet Af Louis Nielsen Cand. scient. i fysik og astronomi Lektor Emeritus Niels Bohrs 100-årige atom-model I 2013 fejres 100-året for den revolutionerende kvante-model af atomet,

Læs mere

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek.

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek. Atommodeller Niveau: 9. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet Atommodeller arbejdes der med udviklingen af atommodeller fra Daltons atomteori fra begyndesen af det 1800-tallet over Niels

Læs mere

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Kvantefysik Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Indhold 1. Formål med foredraget 2. Den klassiske fysik og determinismen 3. Hvad er lys? 4. Resultater fra atomfysikken 5. Kvantefysikken og dens konsekvenser

Læs mere

Undersøgelse af lyskilder

Undersøgelse af lyskilder Felix Nicolai Raben- Levetzau Fag: Fysik 2014-03- 21 1.d Lærer: Eva Spliid- Hansen Undersøgelse af lyskilder bølgelængde mellem 380 nm til ca. 740 nm (nm: nanometer = milliardnedel af en meter), samt at

Læs mere

Forventet bane for alfapartiklerne. Observeret bane for alfapartiklerne. Guldfolie

Forventet bane for alfapartiklerne. Observeret bane for alfapartiklerne. Guldfolie Det såkaldte Hubble-flow betegner galaksernes bevægelse væk fra hinanden. Det skyldes universets evige ekspansion, der begyndte med det berømte Big Bang. Der findes ikke noget centrum, og alle ting bevæger

Læs mere

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Metrologidag, 18. maj, 2015, Industriens Hus Lys og Bohrs atomteori, 1913 Kvantemekanikken, 1925-26 Tilfældigheder, usikkerhedsprincippet Kampen mellem

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Vil du vide noget om

Vil du vide noget om Vil du vide noget om 1 Niels Henrik David Bohr (1885-1962) Dansk atomfysiker, verdensberømt for sin forskning og for sin kamp for åbenhed mellem supermagterne og fredelig anvendelse af atomkraften. Nobelprisen

Læs mere

Opdagelsen af radioaktiviteten

Opdagelsen af radioaktiviteten 1 Opdagelsen af radioaktiviteten Af Louis Nielsen, cand.scient. Lektor ved Herlufsholm I de sidste årtier af 1800-årene blev der gjort mange yderst grundlæggende opdagelser ved forsøg med katodestrålerør.

Læs mere

Lyset fra verdens begyndelse

Lyset fra verdens begyndelse Lyset fra verdens begyndelse 1 Erik Høg 11. januar 2007 Lyset fra verdens begyndelse Længe før Solen, Jorden og stjernerne blev dannet, var hele universet mange tusind grader varmt. Det gamle lys fra den

Læs mere

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele Atomets bestanddele Indledning Mennesket har i tusinder af år interesseret sig for, hvordan forskellige stoffer er sammensat I oldtiden mente man, at alle stoffer kunne deles i blot fire elementer eller

Læs mere

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook Klassisk fysik I slutningen af 1800 tallet blev den klassiske fysik (mekanik og elektromagnetisme) betragtet som en model til udtømmende beskrivelse af den fysiske verden. Den klassiske fysik siges at

Læs mere

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole)

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Har du nogensinde tænkt på, hvordan jorden, solen og hele universet er skabt? Det er måske et af de vigtigste spørgsmål, man forsøger

Læs mere

Stern og Gerlachs Eksperiment

Stern og Gerlachs Eksperiment Stern og Gerlachs Eksperiment Spin, rumkvantisering og Københavnerfortolkning Jacob Nielsen 1 Eksperimentelle resultater, der viser energiens kvantisering forelå, da Bohr opstillede sin Planetmodel. Her

Læs mere

SDU og DR. Tidslinje: Fra atom til bombe. 1919: Ernest Rutherford opdager protonen.

SDU og DR. Tidslinje: Fra atom til bombe. 1919: Ernest Rutherford opdager protonen. Tidslinje: Fra atom til bombe 1919: Ernest Rutherford opdager protonen. 1930: Ernest O. Lawrence bygger verdens første cyklotron. Et videnskabeligt apparat, som kan bruges til at finde ud af, hvordan forskellige

Læs mere

Standardmodellen. Allan Finnich Bachelor of Science. 4. april 2013

Standardmodellen. Allan Finnich Bachelor of Science. 4. april 2013 Standardmodellen Allan Finnich Bachelor of Science 4. april 2013 Email: Website: alfin@alfin.dk www.alfin.dk Dette foredrag Vejen til Standardmodellen Hvad er Standardmodellen? Basale begreber og enheder

Læs mere

Einsteins store idé. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse

Einsteins store idé. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse Viasat History, 2010, 119 minutter. Denne dramatiserede fortælling om udviklingen i naturvidenskabelig erkendelse, der førte frem til Einsteins berømte

Læs mere

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - -

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - - SDU og DR Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? Atom-model: - - - + + - + + + + + - - - Hvad er et atom? Alt omkring dig er bygget op af atomer. Alligevel kan du ikke se et enkelt

Læs mere

Universets opståen og udvikling

Universets opståen og udvikling Universets opståen og udvikling 1 Universets opståen og udvikling Grundtræk af kosmologien Universets opståen og udvikling 2 Albert Einstein Omkring 1915 fremsatte Albert Einstein sin generelle relativitetsteori.

Læs mere

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Fysik 5 - kvantemekanik 1 Joachim Mortensen, Rune Helligsø Gjermundbo, Jeanette Frieda Jensen, Edin Ikanović 12. oktober 28 1 Indledning Formålet med denne

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget!

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! E1 Elektrostatik 1. Elektrisk ladning Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! Vi har tidligere lært, at ethvert legeme tiltrækker ethvert andet legeme med gravitationskraften, eller massetiltrækningskraften.

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

Opgaver til udvalgte kapitler FOR ALLE. Niels Bohrs atomteori 1913 2013. Matematik. Geniet. modig, stærk og fordomsfri. Matematik

Opgaver til udvalgte kapitler FOR ALLE. Niels Bohrs atomteori 1913 2013. Matematik. Geniet. modig, stærk og fordomsfri. Matematik Opgaver til udvalgte kapitler Niels Bohrs atomteori 1913 2013 B A K S N E D I V NATUR FOR ALLE Geniet modig, stærk og fordomsfri 1 1 1. Fysikken før 1913 status og indhold Opgave 1.1 Har du læst teksten?

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

Atomer og kvantefysik

Atomer og kvantefysik PB/2x Febr. 2005 Atomer og kvantefysik af Per Brønserud Indhold: Kvantemekanik og atommodeller side 1 Elektronens bindingsenergier... 9 Appendiks I: Bølgefunktioner 12 Appendiks II: Prikdiagrammer af orbitaler

Læs mere

Fysik og kemi i 8. klasse

Fysik og kemi i 8. klasse Fysik og kemi i 8. klasse Teori til fysik- og kemiøvelserne ligger på nettet: fysik8.dk Udgivet af: Beskrivelser af elevforsøg Undervisningsforløb om atomfysik, mål & vægt, hverdagskemi, sæbe, metaller,

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 1/25 Fk5 Opgave 1 / 20 (Opgaven tæller 5 %) I den atommodel, vi anvender i skolen, er et atom normalt opbygget af 3 forskellige partikler: elektroner, neutroner

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Fysik B Morten Jeppesen (mjep) htx2kity18 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb 4 Forløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2016 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Fysik A Knud Søgaard

Læs mere

Brombærsolcellen - introduktion

Brombærsolcellen - introduktion #0 Brombærsolcellen - introduktion Solceller i lommeregneren, solceller på hustagene, solceller til mobiltelefonen eller solceller til den bærbare computer midt ude i regnskoven- Solcellen har i mange

Læs mere

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning.

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning. E2 Elektrodynamik 1. Strømstyrke Det meste af vores moderne teknologi bygger på virkningerne af elektriske ladninger, som bevæger sig. Elektriske ladninger i bevægelse kalder vi elektrisk strøm. Når enderne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 - juni 2019 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Først lidt om naturkræfterne: I fysikken arbejder vi med fire naturkræfter Tyngdekraften. Elektromagnetiske kraft. Stærke kernekraft. Svage kernekraft.

Læs mere

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger.

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger. Magnetisk resonansspektroskopi Protoners magnetfelt I 1820 lavede HC Ørsted et eksperiment, der senere skulle gå over i historiebøgerne. Han placerede en magnet i nærheden af en ledning og så, at når der

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Kære selvstuderende i: Fysik A. Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag.

Kære selvstuderende i: Fysik A. Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i: Fysik A Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag. Bøgerne er Vejen til fysik AB1 og Vejen til fysik A2 2. udgave, som kan købes hos http://www.hax.dk/ og

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

NIELS BOHR OG CARLSBERG- FONDET

NIELS BOHR OG CARLSBERG- FONDET 70 12 NIELS BOHR OG CARLSBERG- FONDET Af FINN AASERUD VIDENSKABSHISTORIKER OG LEDER AF NIELS BOHR ARKIVET Carlsbergfondet er en veritabel pionerorganisation både nationalt og internationalt mht. støtte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Dec 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg gsk Fysik/B

Læs mere

Type: AT-synopsis Fag: Fysik og Historie Karakter: 7

Type: AT-synopsis Fag: Fysik og Historie Karakter: 7 Indledning og problemformulering Anden verdenskrig blev afsluttet i 1945 og det lod USA i en fronts krig med Japan. Den 6. august 1945 kastet USA bomben little boy over Hiroshima. Man har anslået at 80.000

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2015 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/Hfe Fysik B august 2014

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2020 Institution Rybners-HTX (Teknisk gymnasium), Rybners Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

8 danske succeshistorier 2002-2003

8 danske succeshistorier 2002-2003 8 danske T E K N I S K - V I D E N S K A B E L I G F O R S K N I N G succeshistorier 2002-2003 Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd Små rør med N A N O T E K N O L O G I stor betydning Siliciumteknologien,

Læs mere

Kvantecomputing. Maj, Klaus Mølmer

Kvantecomputing. Maj, Klaus Mølmer Kvantecomputing Maj, 2009 Klaus Mølmer Virkelighed Drøm: Intel Pentium Dual Core T4200-processor, 2,0 GHz, 3072 MB SDRAM. (250 GB harddisk) 5.060 kr Kvantecomputer Ukendt processor 1 khz er fint, 100 Hz

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2015 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Fysik A Knud Søgaard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 VUC-

Læs mere

Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund.

Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund. Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund. Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk eller elektronisk gengivelse af denne bog eller dele heraf er uden forfatternes skriftlige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold VUC Skive-Viborg Hfe Fysik B Claus Ryberg Nielsen

Læs mere

Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet

Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni 2008 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det naturvidenskabelige fag fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser, tolkninger og forklaringer

Læs mere

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Alle religioner har beretninger om verdens skabelse og udvikling, der er meget forskellige og udsprunget af spekulation. Her fortælles om nogle få videnskabelige

Læs mere

Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah

Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Klassen arbejder med 7 hovedemner: 1) Vi arbejder med fysik og kemi 2) Stofs egenskaber 3) Grundstoffer og kemiske forbindelser 4) luft 5) Lyd og Lys

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Fysik A Jørgen Ebbesen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 14 Institution VUC Thy-Mors Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Fysik niveau B Knud Søgaard

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Katode. Anode. vil så kunne transporteres gennem søjlen og generere strøm.

Katode. Anode. vil så kunne transporteres gennem søjlen og generere strøm. hvad en luftart egentlig var for noget. Et andet niveau forudsatte en teori om, at en luftart bestod af mange meget små atomer, der alle var mekaniske genstande, og disses opførsel som system måtte beskrives

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne.

Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne. Atomets opbygning Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne. Guldatomet (kemiske betegnelse: Au) er f.eks. det mindst stykke metal, der stadig bærer navnet guld, det kan ikke yderlige

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin Maj/juni 2017 Institution Uddannelse Horsens Hf & VUC Hfe Fag og niveau Fysik B (stx-bekendtgørelse) Lærer(e) Hold Lærebøger Hans Lindebjerg Legard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold VUC Skive-Viborg Hfe Fysik B Claus Ryberg Nielsen

Læs mere

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse:

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Der findes en række forskellige elektromagnetiske bølger. Hvilke bølger er elektromagnetiske bølger? Der er 7 svarmuligheder.

Læs mere

Året 1905. Spejl. Spejl. (delvist sølvbelagt) Spejl. Lyskilde. Lysmåler

Året 1905. Spejl. Spejl. (delvist sølvbelagt) Spejl. Lyskilde. Lysmåler Lyskilde Året 1905 Spejl Lysmåler Spejl (delvist sølvbelagt) Spejl Den amerikanske fysiker Albert Michelson (1852-1931) byggede et såkaldt inferrometer til at måle æteren, som man i det meste af 1800-tallet

Læs mere

Fysik B stx, juni 2010

Fysik B stx, juni 2010 Fysik B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Det naturvidenskabelige fag fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser, tolkninger og forklaringer af fænomener

Læs mere

Forståelse af dobbeltspalteforsøget

Forståelse af dobbeltspalteforsøget Forståelse af dobbeltspalteforsøget Det originale dobbeltspalteforsøg, Thomas Young (1773-1829). Tilbage i 1803 konstruerede den engelske fysiker Thomas Young for første gang dobbeltspalteforsøget, for

Læs mere

Dampmaskinen og James Watt

Dampmaskinen og James Watt 1 Dampmaskinen og James Watt grundlaget for den industrielle revolution Af Louis Nielsen, Lektor ved Herlufsholm louis44nielsen@gmail.com Dampmaskinens tidsalder. Varmekraft-maskiner. Hvad er varme? Ideen,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2009 juni 2010 Institution Københavns tekniske Gymnasium/Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Rybners htx Fysik A Lars Husum (lmh) FYSIK 3.A.

Læs mere

Nedenfor er først en gennemgang af regler om eksamen, den praktiske afvikling.

Nedenfor er først en gennemgang af regler om eksamen, den praktiske afvikling. Husk at emner der ikke er med, kan optræde i bilag. Eksamensspørgsmål fysik B sommer 2016 2016-05-25. Nedenfor er først en gennemgang af regler om eksamen, den praktiske afvikling. Regler: Antal spørgsmål:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skolea ret 2017/2018 samt 2018/2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Fysik A stx, august 2017

Fysik A stx, august 2017 Bilag 98 Fysik A stx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Det naturvidenskabelige fag fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser, tolkninger, forklaringer og modeller

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå?

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? Differentialregning - Rayleigh spredning - oki.wpd INDLEDNING Hvem har ikke betragtet den flotte blå himmel på en klar dag og beundret den? Men hvorfor er himlen

Læs mere

Fysikforløb nr. 6. Atomfysik

Fysikforløb nr. 6. Atomfysik Fysikforløb nr. 6. Atomfysik I uge 8 begynder vi på atomfysik. Derfor får du dette kompendie, så du i god tid, kan begynde, at forberede dig på emnet. Ideen med dette kompendie er også, at du her får en

Læs mere

Lærebogen i laboratoriet

Lærebogen i laboratoriet Lærebogen i laboratoriet Januar, 2010 Klaus Mølmer v k e l p Sim t s y s e t n a r e em Lærebogens favoritsystemer Atomer Diskrete energier Elektromagnetiske overgange (+ spontant henfald) Sandsynligheder,

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Bilag 23 - fysik A Fysik A - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet

Bilag 23 - fysik A Fysik A - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet Bilag 23 - fysik A Fysik A - stx, juni 2008 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det naturvidenskabelige fag fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser, tolkninger og forklaringer

Læs mere

Den syvende himmel. Ib Michelsen. Ikast

Den syvende himmel. Ib Michelsen. Ikast Den syvende himmel Ib Michelsen Ikast 2018 Antikken Den syvende himmel Aristoteles Filosof og matematiker (384f.v.t. 322 f.v.t.), Platons elev, samler Antikkens viden op, som senere overtages af og indgår

Læs mere

Teknikken er egentlig meget simpel og ganske godt illustreret på animationen shell 4-5.

Teknikken er egentlig meget simpel og ganske godt illustreret på animationen shell 4-5. Fysikken bag Massespektrometri (Time Of Flight) Denne note belyser kort fysikken bag Time Of Flight-massespektrometeret, og desorptionsmetoden til frembringelsen af ioner fra vævsprøver som er indlejret

Læs mere

ÅRSPLAN FYSIK-KEMI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN FYSIK-KEMI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN FYSIK-KEMI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Atommodeller UGE: 32-34 Menneskets forståelse af, hvordan et atom er opbygget har forandret sig med tiden. Med nutidens viden, kan vi fx forklare polarlys

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Tim Jensen og Thomas Jensen 2. oktober 2009 Indhold Formål 2 2 Teoriafsnit 2 3 Forsøgsresultater 4 4 Databehandling 4 5 Fejlkilder 7 6 Konklusion 7 Formål

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 Studenterkurset

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin juni 2016 Institution Uddannelse Horsens Hf & VUC Hfe Fag og niveau Fysik C (stx-bekendtgørelse) Lærer(e) Hold Lærebøger Hans Lindebjerg Legard FyC2

Læs mere

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard Dopplereffekt Rødforskydning Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard 2012 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Dopplereffekt Fænomenet Dopplereffekt, som vi skal

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Enkelt og dobbeltspalte

Enkelt og dobbeltspalte Enkelt og dobbeltsalte Jan Scholtyßek 4.09.008 Indhold 1 Indledning 1 Formål 3 Teori 3.1 Enkeltsalte.................................. 3. Dobbeltsalte................................. 3 4 Fremgangsmåde

Læs mere

Fysik/kemi. Fagets overordnede rammer. Formål. Fagplan

Fysik/kemi. Fagets overordnede rammer. Formål. Fagplan Fysik/kemi Fagplan Fagets overordnede rammer Der undervises i fysik/kemi på 6.- 9. klassetrin. Undervisningen i fysik/kemi skal bygge på de naturvidenskabelige grundelementer som eleverne har tilegnet

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performanc. Læringsmål Faglige aktiviteter. Emne Tema Materialer. 9/10 klasse

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performanc. Læringsmål Faglige aktiviteter. Emne Tema Materialer. 9/10 klasse Fag:Fysik/kemi Hold:7 Lærer:BP Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evaluering Uge 33-38 at eleverne får kendskab og overblik over naturfænomener,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin November 2016 Institution VUC Lyngby Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Fysik B Mirka Smrcinova, Christian

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P.

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P. M3 1. Tryk I beholderen på figur 1 er der en luftart, hvis molekyler bevæger sig rundt mellem hinanden. Med jævne mellemrum støder de sammen med hinanden og de støder ligeledes med jævne mellemrum mod

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 (10/11)

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Fysik B Malene Kryger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: December 2016 Institution VUC Vest Esbjerg Afdeling, Eksamens nr. 582

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2014 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Fysik B Henrik Jessen(HEJE)

Læs mere

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse STX Fag og niveau Fysik C Lære Mads Lundbak Severinsen Hold 2.bp Oversigt over

Læs mere