Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard"

Transkript

1 Dopplereffekt Rødforskydning Erik Vestergaard

2 2 Erik Vestergaard Erik Vestergaard 2012

3 Erik Vestergaard 3 Dopplereffekt Fænomenet Dopplereffekt, som vi skal beskrive i det følgende, blev først beskrevet af den østrigske matematiker og fysiker Christian Johann Doppler ( ). Han argumenterede for, at hvis en stjerne bevæger sig bort fra observatøren, så vil absorptionslinjerne i spektret fra stjernen blive flyttet mod den røde del af spektret, dvs. mod lavere bølgelængder. Vi skal studere dette fænomen i denne note. Effekten forekommer imidlertid også i andre situationer end i tilfældet med elektromagnetiske bølger. Vi skal starte med at studere fænomenet i forbindelse med lydbølger. 1. Lydbølger Se figurerne på side 5: Figur 1 illustrerer et tilfælde, hvor både lydgiveren, for eksempel en højttaler, og lytteren står stille. Lydgiveren udsender lyd med en frekvens på f. I dette tilfælde vil lytteren også opleve lyden som havende en frekvens på f. De koncentriske cirkler med fælles centrum i lydgiveren skal egentlig symbolisere kugler, hvor der er bølgetoppe, dvs. afstanden mellem bølgetoppene vil være lig med bølgelængden λ. På figur 2 bevæger lydgiveren sig i forhold til en stillestående person med en hastighed v, som er mindre end lydens hastighed v lyd. Vi ser bevægelsen illustreret med nogle prikker afsat med indbyrdes tidsrum svarende til en svingningstid T. Dermed vil afstanden mellem prikkerne være lig med x= v T. Lydgiveren starter i 3 og ender i punktet 0. Nummereringen hentyder til, at lydgiveren nu er i punkt 0, for 1 svingningstid T siden var i punktet 1, for to svingningstider siden var i punktet 2, osv. Der er ikke tegnet nogen cirkel med centrum i punktet 0, da lydgiveren kun lige er kommer dertil og er klar til at udsende en bølgetop. Derimod er der tegnet en cirkel med centrum i punktet 1 med radius λ fordi bølgefronten udsendt for en svingningstid siden jo i mellemtiden har nået at udbrede sig strækningen λ= vlyd T i en kugle udfra punktet når lyden er afleveret udbreder den sig med lydens hastighed, helt uafhængigt af lydgiveren. Lydgiveren var i punkt 2 for 2 svingningstider siden. Derfor vil bølgefronten herfra have nået at tilbagelægge den dobbelte strækning, dvs. 2λ. Derfor er den symboliserende cirkel med centrum i punkt 2 tegnet med dobbelt så stor radius som den med centrum i punktet 1. Tilsvarende argumenteres med punktet 3! Det interessante vi opdager er, at den stillestående lytter vil opleve bølgetoppene som komme imod ham oftere end de gjorde i situationen på figur 1, idet bølgegiveren kommer ham i møde. For lytteren vil det altså blive opfattet som en lyd med en højere frekvens f 1, og en mindre bølgelængde λ 1, idet der jo stadig skal gælde vlyd = f1 λ 1. Idet bølgelængden er afstanden mellem bølgetoppene, vil bølgelængden altså blive reduceret med stykket x, dvs. λ 1=λ x. Lad os regne: (1) x = v T

4 4 Erik Vestergaard (2) T = 1 f λ f λ = f λ = v f = f λ (3) 1 1 lyd 1 1 (4) λ = λ x = λ v T = λ 1 v v v = λ = λ λ = λ 1 v λ v v v f lyd lyd lyd hvor under (4): Andet lighedstegn fås af (1), tredje lighedstegn fås af (2) og fjerde lighedstegn fås af (3). Ved indsættelse af (4) i (3) fås: (5) f λ 1 1 (1 lyd ) f = = λ v v 1 v v f lyd Vi kan summere op: Dopplereffekt for bevægelig lydgiver i forhold til stationær lytter Den frekvens f 1, som en stillestående lytter oplever, når en lydgiver med hastighed v bevæger sig hen imod ham/hende, er lig med: (6) f1 1 = f 1 v v lyd hvor v lyd er lydbølgernes hastighed i luften. Lydgiverens hastighed v regnes positiv, når lydgiveren bevæger sig hen imod lytteren, og negativ, når den bevæger sig væk fra personen. Eksempel 1 En ambulance bevæger sig med hastigheden 72 km/t hen imod en stillestående person. Ambulancens sirene antages at udsende lydbølger med en frekvens på 800 Hz. Bestem den frekvens, som personen opfatter lyden har. Løsning: Da v = 72 km/t = 20 m/s får vi: f = f = 800 Hz = 850 Hz 1 v v lyd 1 (20 m/s) (340 m/s)

5 Erik Vestergaard 5

6 6 Erik Vestergaard 2. Chokbølger Hvis lydgiveren netop har lydens hastighed, så vil lydgiveren hele tiden følge med de lydbølger, den selv udsender. De udsendte bølger interferer og resultatet er, at der forekommer kraftig konstruktiv interferens lige foran lydgiveren. Dette giver anledning til en kraftig lyd: Man har nået lydmuren. Situationen er beskrevet på figur 3 på side 5. Figur 5 På billedet til højre er vist et billede af et amerikansk F/A-18 Hornet jetfly, som gennembryder lydmuren på himlen over Stillehavet 7, juli Bevæger lydgiveren sig med en hastighed, som er større end lydens hastighed, så vil lydgiveren hele tiden være foran de lydbølger, den udsender. I dette tilfælde kan vi ikke bruge formlen i afsnit 1. Situationen er illustreret på figur 4 på side 5. De kugleformede bølger interferer konstruktivt i punkterne på den tangerende kegle. Her vil der være bølgefronter med meget store amplituder, dvs. store variationer i lydtrykket. Vi har at gøre med en chokbølge. Den V-formede bølge, der opstår fra boven af et skib er en slags vand chokbølge, der dannes, når båden bevæger sig hurtigere end vandbølgerne! Figur 6 Til højre et billede af et overlydsfly med synlige chokbølgefronter. For en person på Jorden vil chokbølgen kunne høres kort efter flyet har passeret.

7 Erik Vestergaard Elektromagnetiske bølger For elektromagnetiske bølger gælder en anden formel for dopplereffekten, end den, der blev udledt i afsnit 1. Årsagen er, at der gælder noget særligt for elektromagnetiske bølger: Disse bølger bevæger sig nemlig med lysets hastighed i forhold til alle referencesystemer. Dette kan være svært at forstå, og forklaringerne ligger da også i den såkaldte specielle relativitetsteori. Vi skal ikke komme nærmere ind dette tema her, derfor er formlen blot postuleret nedenfor. Bemærk, at det i denne situation ikke er muligt at tale om, at noget står stille og noget bevæger sig! Det er kun relevant at tale om hastigheden af bølgegiveren i forhold til iagttageren. Husk Albert Einsteins berømte udtalelse: Alt er relativt. Dopplereffekt for elektromagnetiske bølger Hvis en bølgegiver, der udsender elektromagnetiske bølger med frekvensen f, bevæger sig med hastigheden v i forhold til en iagttager, så vil det for iagttageren se ud som om bølgerne har en frekvens f 1 givet ved (7) f1 1+ v c = 1 v c f Bølgegiverens hastighed v regnes her positiv hen imod iagttageren og negativ væk fra. 4. Rødforskydning Dopplereffekten viser sig delvist at kunne forklare nogle fænomener i forbindelse med spektre, der stammer fra den elektromagnetiske stråling, som stjerner udsender. I det følgende kan det anbefales at kigge på den store figur 7 på side 9. De dybere lag i en stjerne vil udsende et kontinuert spektrum, dvs. lys med frekvenser i et helt interval. Når dette lys passerer igennem de yderste stærkt fortyndede lag af stjernen, absorberes stråling med ganske bestemte bølgelængder. Lad os sige, at der i de yderste lag for eksempel er grundstoffet helium. Ifølge Niels Bohrs teorier har ethvert grundstof en række stationære tilstande med bestemte energier. Disse forskellige energier er specifikke for hvert enkelt grundstof, og da atomet kun udsender fotoner med energier, der svarer til forskelle mellem forskellige baners energier, så kan man i en vis forstand sige, at emissionslinjerne er atomets fingeraftryk. Emission betyder at atomet udsender en foton ved at elektronen henfalder fra en bane med høj energi til en bane med lav energi. Det omvendte kan også ske, dvs. at atomet absorberer en foton og at atomet derved exciteres, dvs. elektronen bevæger sig fra en bane med lav energi ud til en bane med højere energi.

8 8 Erik Vestergaard Tilbage til situationen med helium i de yderste tynde lag af stjernen. Den del af lyset fra det kontinuerte spektrum, der har en energi svarende til en overgang i heliumatomet, kan absorberes. Elektronen ryger derved ud i en bane med højere energi. Imidlertid kan atomerne for det meste bedst lide at være i en lav energitilstand, for eksempel grundtilstanden. Derfor vil et exciteret atom ofte lynhurtigt falde tilbage til lavere energitilstande under udsendelse af en foton (emission). Så kunne man tænke, at det hele kan være lige meget, når en foton således først absorberes og når der senere igen udsendes fotoner. Imidlertid udsendes fotoner fra et atom i alle mulige retninger og det har en betydning for observatøren, som står og betragter stjernen fra jorden. Hvis man nemlig opdeler situationen i begivenheder, kan man sige, at uden absorption ville observatøren opleve et kontinuert spektrum fra stjernen. Tager vi herefter hensyn til absorptionen, men ikke emissionen, så vil observatøren opleve et kontinuert spektrum, hvor en række linjer er fjernet, nemlig svarende til de fotonenergier, der passer på overgange i de grundstoffer, der absorberer, for eksempel helium. De manglende fotonenergier giver anledning til sorte linjer i spektret. NB! I praksis vil man kunne adskille de enkelte bølgelængder i strålingen ved hjælp af for eksempel et gitter eller lignende, ligesom vi har eksperimenteret med i et rapportforsøg. Tager vi nu til sidst hensyn til emissionen, så kan man sige, at observatøren godt nok modtager en del af den stråling, som han/hun mistede ved absorptionen, men ikke ret meget, fordi de udsendte fotoner som nævnt udsendes i alle retninger: Kun få fotoner har retning mod observatøren. Det betyder, at observatøren vil opleve, at visse fotonenergier er meget svagt repræsenteret. Det opleves som næsten sorte linjer i spektret. Tilbage til dopplerforskydningen: Observatøren skulle altså, hvis stjernen lå stille i forhold til jorden, kunne iagttage et spektrum fra stjernen, hvori der er en række sorte absorptionslinjer, der svarer til de grundstoffer, som findes i stjernens yderste lag. Da stjerner imidlertid ofte bevæger sig bort fra os, vil disse sorte absorptionslinjer flytte sig i spektret. Der er sket en dopplerforskydning. De modtagne frekvenser vil være mindre end de rigtige, udsendte. Taler vi i bølgelængder, vil bølgelængderne af det modtagne lys altså være større end bølgelængderne af det udsendte lys. Dette er vist på figur 7d, hvor den stiplede bølge repræsenterer lysbølgen, som den ville blive modtaget, hvis stjernen ikke havde bevæget sig i forhold til Jorden. Den fuldt optrukne bølge repræsenterer lysbølgen, som iagttageren vil modtage den, når stjernen bevæger sig bort. Bølgelængden for de absorberede linjer vil således også se ud til at være større end de i virkeligheden er. Der vil altså være en tendens til en forskydning hen imod den røde del af det synlige spektrum. Deraf udtrykket rødforskydning. Dette er illustreret på figur 7e. I universet er der som nævnt en generel tendens til, at objekterne ser ud til at bevæge sig bort fra hinanden på grund af rummets udvidelse. Da stjerner udsender elektromagnetisk stråling, er det en nærliggende tanke at bruge formlen for dopplereffekten for elektromagnetiske bølger i forrige afsnit til at bestemme den hastighed, hvormed stjernerne fjerner sig fra os. Der skal man imidlertid passe på! Dopplereffekten for elektromagnetiske bølger er nemlig udledt under anvendelse af den specielle relativitetsteori.

9 Erik Vestergaard 9 Rødforskydning og spektre Figur 7a Processer i stjerne Stjerne absorption i ydre lag Fra stjernens indre udsendes et kontinuert spektrum, inkluderende hele det synlige spektrum (hele regnbuens farver). Men i stjernens ydre lag bliver lys med nogle bestemte bølgelængder absorberet, nemlig de bølgelængder, som svarer til elektronovergange i fx brint. Husk, at store dele af en stjerne består af brint. En stjerne skaber energi ved fusionsprocesser. Her er brint den vigtigste bestanddel. kontinuert spektrum fra dybere lag Figur 7b Emission Et atom falder tilbage til grundtilstanden under udsendelse af en foton (elektromagnetisk stråling) Figur 7c Absorption Et atom absorberer en foton (elektromagnetisk stråling) og opnår en højere energitilstand. foton foton Figur 7d Rødforskydning En stjerne bevæger sig bort fra observatøren. Det betyder, at bølgelængden af det lys, som stjernen udsender, forekommer større for observatøren, end tilfældet ville have været, hvis stjernen havde stået stille! Figur 7e Forskydning af absorptionslinjer Billedet viser et kontinuert spektrum, hvor der er nogle få sorte linjer, nemlig de linjer, som svarer til eletronovergange i fx brint. Disse få bølgelængder fra det kontinuerte spektrum er blevet absorberet. Når stjernen bevæger sig bort, vil absorptionslinjerne blive flyttet imod den røde del af spektret, hvor bølgelængden er større end for det violette lys. Jo større hastighed stjernen har bort fra iagttageren, jo mere vil absorptionslinjerne flytte sig. Herved kan hastigheden bestemmes. Absorptionslinjer forskydes mod den røde del af spektret 400 nm 750 nm

10 10 Erik Vestergaard Den slår ikke til, når vi har at gøre med kosmos, hvor rum-tid krummer og rummet udvider sig! Denne fejltagelse begår mange, som det også er beskrevet på hjemmesiden [1]. Her er man nødt til at ty til den generelle relativitetsteori. Den er uhyre kompliceret og vil slet ikke blive berørt her. Blot skal det siges, at man ved studiet af fjerne galakser må anvende den kosmologiske rødforskydning. Her er der ikke tale om en egentlig dopplerforskydning. Den tager derimod hensyn til at rummet udvider sig! Hvis vi skal bestemme hastigheder af ikke for fjerne galakser eller skal bestemme hastigheder af stjerner i vores egen galakse, Mælkevejen, kan vi imidlertid med god tilnærmelse bruge formlen i afsnit 3. Lad os kigge på et eksempel. Eksempel 2 Lys fra en galakse i stjernebilledet Store Bjørn studeres. En spektrallinje fra enkeltioniseret calcium med en laboratoriebølgelængde på 393 nm observeres med en bølgelængde på 414 nm. Vi skal vurdere hvor hurtigt galaksen bevæger sig bort fra os. Løsning: Med anvendelse af den velkendte sammenhæng λ f =λ1 f1= c kan formel (7) fra afsnit 3 omskrives til følgende formel for hastigheden: (8) v 2 ( λ1 λ) 1 = 2 ( λ1 λ ) + 1 c Indsætter vi værdierne ovenfra heri, får vi følgende: 2 (414 nm 393 nm) 1 v = c 0,052 c 2 = (414 nm 393 nm) + 1 Altså har galaksen en hastighed på ca. 5,2% af lysets hastighed bort fra os på Jorden. Bemærkning 3 Ovenstående er jo i forvejen en tilnærmelse, da den anvendte formel ikke tager hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende i forbindelse med rummets udvidelse. Astronomerne benytter derfor ofte en anden tilnærmelse. Man definerer den såkaldte rødforskydning z som forskellen mellem den observerede bølgelængde λ 1 og laboratoriebølgelængden λ, og sætter forskellen i forhold til laboratoriebølgelængden: λ1 λ λ (9) z = = λ λ Hvis z< 0,1, så er z c en god tilnærmelse til objektets hastighed: (10) v z c

11 Erik Vestergaard 11 I eksemplet ovenfor giver det: z λ1 λ ( ) nm = = = λ 393 nm 0,0534 Da tallet er mindre end 0,1 kan vi bruge (10): v z c = 0,0534 c Vi får altså 5,3% af lysets hastighed, næsten det samme som ovenfor! 5. Hastighedsmåling med radar Princippet når man måler en bils hastighed med en radar er, at politibetjenten sender radarbølger hen imod en bil. Disse elektromagnetiske bølger med frekvensen f reflekteres af bilen og på grund af bilens hastighed v i forhold til politibetjenten, vil sidstnævnte opleve de reflekterede bølger med en anden frekvens f 1. De udadgående bølger og de reflekterede bølger interfererer og skaber stødbølger, også kaldet svævninger. Frekvensen af disse kan måles. Derved kan f 1 bestemmes, idet f er kendt. Ved blandt andet at udnytte formlen for dopplereffekt for elektromagnetiske bølger, kan man vise følgende formel for f 1 i situationen med refleksion: (11) f1 1+ v c = 1 v c f Lad os regne på, hvor stort skiftet i frekvens bliver: (12) 1+ v c 1+ v c f1 f = f f 1 f 1 v c = 1 v c 1+ v c 1 v c 2v c = f = f 1 v c 1 v c 1 v c Vi kan regne bilhastigheder som meget små i forhold til lysets hastighed. Derfor kan nævneren i det sidste udtryk i (12) sættes til 1, så vi får f1 f 2v c f. Stødtonefrekvensen er som bekendt lig med forskellen i frekvensen, så fstød 2v c f. Herved fås følgende formel for bilens omtrentlige hastighed. fstød c (13) v (For v c) 2 f Eksempel 4 Et radarapparat udsender bølger med en frekvens på 10,0 GHz. En modkommende bil reflekterer radarbølgerne, hvorefter politibetjenten registrerer stødbølger med frekvensen 2800 Hz. Bestem bilens hastighed.

12 12 Erik Vestergaard Løsning: Vi indsætter de forskellige værdier i formel (13): v 8 fstød c 2800 Hz 3,0 10 m/s = = 9 2 f 2 10,0 10 Hz 42 m/s = 151 km/t Nedenfor til venstre et billede af en radar speed gun, som bliver benyttet til at måle hastigheder. Til højre en laser speed gun, som nok er lidt mere almindeligt forekommende hos politiet i dag. De virker efter helt forskellige principper. Radar speed gun Laser speed gun 6. Doppler ultralyd Fænomenet dopplereffekt bliver også brugt i andre sammenhænge, for eksempel ved ultralydsskanninger i hospitalsverdenen. Med en transducer sendes ultralydbølger ned i kroppen på en person. Ligesom det er tilfældet for fiskere, der bruger ekkolod, eller flagermus, der skriger ultralydbølger ud, så er pointen her, at bølgerne reflekteres. Det giver information om formen af og afstanden til det objekt, der reflekterer bølgerne. Man kan altså via de reflekterede bølger fra kroppen få et slags billede af, hvordan det ser ud indeni kroppen. Doppler-ultralyd er en speciel anvendelse, hvor man er interesseret i at finde ud af, hvordan blodet bevæger sig. En computer opsamler og behandler bølgeinformationen og afbilder grafer eller farvebilleder, der viser blodgennemstrømningen eller manglen på samme. Du kan se et billede af en Doppler ultralydsscanning ved at gå ind på siden [3] og vælge Images/Video > Ultrasound > Vascular. Links [1] [2] [3]

13 Erik Vestergaard 13 Opgaver Opgave 1 Udrykningshornet i en politibil har en frekvens på 1720 Hz. En politibil kommer kørende med 120 km/t. Beregn dopplerskiftet, dvs. frekvensændringen, når a) politibilen nærmer sig b) politibilen fjerner sig En politibil kommer kørende hen imod en person. c) Beregn politibilens fart, hvis dopplerskiftet er 200 Hz. Opgave 2 Et hurtigt tog nærmer sig. Et tog fløjt med frekvensen 440 Hz høres af en fodgænger som et C med frekvensen 512 Hz. Hvor hurtigt kører toget? Opgave 3 Ved en trafikkontrol måler en politibetjent bilernes hastighed med en radar. Apparatet 9 udsender radarbølger med frekvensen 4 10 Hz. Den modkommende bil reflekterer disse bølger og politibetjenten registrerer stødbølger med en frekvens af 800 Hz. Bestem bilens hastighed. Bilen kører på en landevej, hvor hastighedsbegrænsningen er 90 km/t. Skal han have en bøde? Opgave 4 Seyfert galaksen NGC 1275 i stjernebilledet Perseus studeres. Den stærke røde spektrallinje i helium på 667,8 nm observeres på Jorden med bølgelængden 680 nm. Benyt formlerne (9) og (10) til at bestemme galaksens hastighed bort fra os.

14 14 Erik Vestergaard Opgave 5 Hubbles lov siger at en galakses fart v 0 væk fra os er proportional med galaksens afstand r 0 til os: v0= H0 r0. Hubble-konstanten H 0 kan regnes for 21 km/s pr. Millioner lysår. Det oplyses at den utraditionelle ringgalakse Hoags objekt i stjernebilledet Slangen befinder sig ca. 600 millioner lysår borte. a) Benyt Hubbles lov til at bestemme galaksens hastighed bort fra os. b) Hvilken bølgelængde vil Balmerlinjen på 486,1 nm fra galaksens hydrogenspektrum bliver observeret med? Hjælp: Benyt formlerne (9) og (10).

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Arbejdsopgaver i emnet bølger

Arbejdsopgaver i emnet bølger Arbejdsopgaver i emnet bølger I nedenstående opgaver kan det oplyses, at lydens hastighed er 340 m/s og lysets hastighed er 3,0 10 m/s 8. Opgave 1 a) Beskriv med ord, hvad bølgelængde og frekvens fortæller

Læs mere

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET Hubble Space Telescope International Space Station MODUL 3 - ET SPEKTRALT FINGERAFTRYK EM-STRÅLINGS EGENSKABER Elektromagnetisk stråling kan betragtes som bølger og

Læs mere

Undersøgelse af lyskilder

Undersøgelse af lyskilder Felix Nicolai Raben- Levetzau Fag: Fysik 2014-03- 21 1.d Lærer: Eva Spliid- Hansen Undersøgelse af lyskilder bølgelængde mellem 380 nm til ca. 740 nm (nm: nanometer = milliardnedel af en meter), samt at

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

Svingninger. Erik Vestergaard

Svingninger. Erik Vestergaard Svingninger Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2009. Billeder: Forside: Bearbejdet billede af istock.com/-m-i-s-h-a- Desuden egne illustrationer. Erik Vestergaard

Læs mere

FYSIK C. Videooversigt. Intro video... 2 Bølger... 2 Den nære astronomi... 3 Energi... 3 Kosmologi... 4. 43 videoer.

FYSIK C. Videooversigt. Intro video... 2 Bølger... 2 Den nære astronomi... 3 Energi... 3 Kosmologi... 4. 43 videoer. FYSIK C Videooversigt Intro video... 2 Bølger... 2 Den nære astronomi... 3 Energi... 3 Kosmologi... 4 43 videoer. Intro video 1. Fysik C - intro (00:09:20) - By: Jesper Nymann Madsen Denne video er en

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

1. Vibrationer og bølger

1. Vibrationer og bølger V 1. Vibrationer og bølger Vi ser overalt bevægelser, der gentager sig: Sætter vi en gynge i gang, vil den fortsætte med at svinge på (næsten) samme måde, sætter vi en karrusel i gang vil den fortsætte

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Modtaget dato: (forbeholdt instruktor) Godkendt: Dato: Underskrift: Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Kristian Jerslev, Kristian Mads Egeris Nielsen, Mathias

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Det er tydeligt, at det er meget forskellige historier, som billederne fortæller. Se de orange ringe med forklaringer på billedet.

Det er tydeligt, at det er meget forskellige historier, som billederne fortæller. Se de orange ringe med forklaringer på billedet. Mennesker har altid brugt det blotte øje til at udforske rummet med, men har udviklet sig til, at man har lavet mere og mere avancerede teleskoper. Optiske teleskoper bruger det synlige lys til observationer.

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Tim Jensen og Thomas Jensen 2. oktober 2009 Indhold Formål 2 2 Teoriafsnit 2 3 Forsøgsresultater 4 4 Databehandling 4 5 Fejlkilder 7 6 Konklusion 7 Formål

Læs mere

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole)

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Har du nogensinde tænkt på, hvordan jorden, solen og hele universet er skabt? Det er måske et af de vigtigste spørgsmål, man forsøger

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

Formler, ligninger, funktioner og grafer

Formler, ligninger, funktioner og grafer Formler, ligninger, funktioner og grafer Omskrivning af formler, funktioner og ligninger... 1 Grafisk løsning af ligningssystemer... 1 To ligninger med to ubekendte beregning af løsninger... 15 Formler,

Læs mere

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Kvantefysik Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Indhold 1. Formål med foredraget 2. Den klassiske fysik og determinismen 3. Hvad er lys? 4. Resultater fra atomfysikken 5. Kvantefysikken og dens konsekvenser

Læs mere

Universets opståen og udvikling

Universets opståen og udvikling Universets opståen og udvikling 1 Universets opståen og udvikling Grundtræk af kosmologien Universets opståen og udvikling 2 Albert Einstein Omkring 1915 fremsatte Albert Einstein sin generelle relativitetsteori.

Læs mere

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek.

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek. Atommodeller Niveau: 9. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet Atommodeller arbejdes der med udviklingen af atommodeller fra Daltons atomteori fra begyndesen af det 1800-tallet over Niels

Læs mere

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Fysik 5 - kvantemekanik 1 Joachim Mortensen, Rune Helligsø Gjermundbo, Jeanette Frieda Jensen, Edin Ikanović 12. oktober 28 1 Indledning Formålet med denne

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen Strålingsintensitet Skal det fx afgøres hvor skadelig en given radioaktiv stråling er, er det ikke i sig selv relevant at kende aktiviteten af kilden til strålingen. Kilden kan være langt væk eller indkapslet,

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

Skriftlig Eksamen i Moderne Fysik

Skriftlig Eksamen i Moderne Fysik Moderne Fysik 10 Side 1 af 7 Navn: Storgruppe: i Moderne Fysik Spørgsmål 1 Er følgende udsagn sandt eller falsk? Ifølge Einsteins specielle relativitetsteori er energi og masse udtryk for det samme grundlæggende

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin juni 2016 Institution Uddannelse Horsens Hf & VUC Hfe Fag og niveau Fysik C (stx-bekendtgørelse) Lærer(e) Hold Lærebøger Hans Lindebjerg Legard FyC2

Læs mere

Spektralanalyse. Jan Scholtyßek 09.11.2008. 1 Indledning 1. 2 Formål. 3 Forsøgsopbygning 2. 4 Teori 2. 5 Resultater 3. 6 Databehandling 3

Spektralanalyse. Jan Scholtyßek 09.11.2008. 1 Indledning 1. 2 Formål. 3 Forsøgsopbygning 2. 4 Teori 2. 5 Resultater 3. 6 Databehandling 3 Spektralanalyse Jan Scholtyßek 09..2008 Indhold Indledning 2 Formål 3 Forsøgsopbygning 2 4 Teori 2 5 Resultater 3 6 Databehandling 3 7 Konklusion 5 7. Fejlkilder.................................... 5 Indledning

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 29 Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 5.1 Indledning Denne øvelse omhandler et fænomen som blandt andet optræder i en ganske dagligdags situation hvor et mekanisk relæ afbrydes. Overraskende

Læs mere

Fysik A. Studentereksamen

Fysik A. Studentereksamen Fysik A Studentereksamen 2stx131-FYS/A-03062013 Mandag den 3. juni 2013 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 10 Side 1 af 10 sider Billedhenvisninger Opgave 1 http://www.flickr.com/photos/39338509 @N00/3105456059/sizes/o/in/photostream/

Læs mere

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse:

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Der findes en række forskellige elektromagnetiske bølger. Hvilke bølger er elektromagnetiske bølger? Der er 7 svarmuligheder.

Læs mere

FYSIK I DET 21. ÅRHUNDREDE Laseren den moderne lyskilde

FYSIK I DET 21. ÅRHUNDREDE Laseren den moderne lyskilde FYSIK I DET 1. ÅRHUNDREDE Laseren den moderne lyskilde Kapitel Stof og stråling kan vekselvirke på andre måder end ved stimuleret absorption, stimuleret emission og spontan emission. Overvej hvilke. Opgave

Læs mere

Mikroskopet. Sebastian Frische

Mikroskopet. Sebastian Frische Mikroskopet Sebastian Frische Okularer (typisk 10x forstørrelse) Objektiver, forstørrer 4x, 10x el. 40x Her placeres objektet (det man vil kigge på) Kondensor, samler lyset på objektet Lampe Oversigt Forstørrelse

Læs mere

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Alle religioner har beretninger om verdens skabelse og udvikling, der er meget forskellige og udsprunget af spekulation. Her fortælles om nogle få videnskabelige

Læs mere

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Først lidt om naturkræfterne: I fysikken arbejder vi med fire naturkræfter Tyngdekraften. Elektromagnetiske kraft. Stærke kernekraft. Svage kernekraft.

Læs mere

Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum?

Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum? Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum? - om fysikken bag til brydningsindekset Artiklen er udarbejdet/oversat ud fra især ref. 1 - fra borgeleo.dk Det korte svar:

Læs mere

Standardmodellen og moderne fysik

Standardmodellen og moderne fysik Standardmodellen og moderne fysik Christian Christensen Niels Bohr instituttet Stof og vekselvirkninger Standardmodellen Higgs LHC ATLAS Kvark-gluon plasma ALICE Dias 1 Hvad beskriver standardmodellen?

Læs mere

Astrologi & Einsteins relativitetsteori

Astrologi & Einsteins relativitetsteori 1 Astrologi & Einsteins relativitetsteori Samuel Grebstein www.visdomsnettet.dk 2 Astrologi & Einsteins relativitetsteori Af Samuel Grebstein Fra The Beacon (Oversættelse Ebba Larsen) Astrologi er den

Læs mere

En sumformel eller to - om interferens

En sumformel eller to - om interferens En sumformel eller to - om interferens - fra borgeleo.dk Vi ønsker - af en eller anden grund - at beregne summen og A x = cos(0) + cos(φ) + cos(φ) + + cos ((n 1)φ) A y = sin (0) + sin(φ) + sin(φ) + + sin

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook Klassisk fysik I slutningen af 1800 tallet blev den klassiske fysik (mekanik og elektromagnetisme) betragtet som en model til udtømmende beskrivelse af den fysiske verden. Den klassiske fysik siges at

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2016 Institution VUC Vest Esbjerg Afdeling, Eksamens nr. 582

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Indhold. Elektromagnetisk stråling... 3. Udforskning af rummet... 13. Besøg på Planetariet... 24. Produktfremstilling beskriv dit lys...

Indhold. Elektromagnetisk stråling... 3. Udforskning af rummet... 13. Besøg på Planetariet... 24. Produktfremstilling beskriv dit lys... Indhold Modul 1-2:... 3 Elektromagnetisk stråling... 3 Modul 1 - Elektromagnetiske bølger... 4 Bølgelængder og frekvenser... 4 Modul 2 Stjerners lys, temperatur og farver... 8 Stråling fra solen... 8 Lys

Læs mere

Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre).

Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre). Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre). Johannes Kepler (1571-1630) var på mange måder en overgangsfigur i videnskabshistorien. Han ydede et stort bidrag til at matematisere

Læs mere

Dansk referat. Dansk Referat

Dansk referat. Dansk Referat Dansk referat Stjerner fødes når store skyer af støv og gas begynder at trække sig sammen som resultat af deres egen tyngdekraft (øverste venstre panel af Fig. 6.7). Denne sammentrækning fører til dannelsen

Læs mere

Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt

Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt Forsidebillede: En oplyst plexiglasleder hvorpå gruppens navn er skrevet [1] Titel: Optiske fibre Tema: Lysets fysik Projektperiode: 01/09 18/09 2015 Projektgruppe:

Læs mere

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet Højere Teknisk Eksamen maj 2008 HTX081-MAA Matematik A Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING Undervisningsministeriet Fra onsdag den 28. maj til torsdag den 29. maj 2008 Forord

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse STX Fag og niveau Fysik B (start jan. 2014) Lærer(e)

Læs mere

Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2...

Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2... Introduktion til kvantemekanik Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2... 6 Hvordan må bølgefunktionen se ud...

Læs mere

Atomure og deres anvendelser

Atomure og deres anvendelser Atomure og deres anvendelser Af Anders Brusch og Jan W. Thomsen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet De mest præcise målinger i fysikken laves i dag ved hjælp af atomure, hvor man kan undersøge

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering Opgaver Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om solsikke Opgave 1 Opgave 2 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om bobler Opgave 3 Opgave 4 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen

Læs mere

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Kristian Jerslev 22. marts 2009 Geotermisk anlæg Det geotermiske anlæg Nesjavellir leverer varme til forbrugerne med effekten 300MW og elektrisk energi

Læs mere

Mørkt stof og mørk energi

Mørkt stof og mørk energi Mørkt stof og mørk energi UNF AALBORG UNI VERSITET OUTLINE Introduktion til kosmologi Den kosmiske baggrund En universel historietime Mørke emner Struktur af kosmos 2 KOSMOLOGI Kosmos: Det ordnede hele

Læs mere

Lyset fra verdens begyndelse

Lyset fra verdens begyndelse Lyset fra verdens begyndelse 1 Erik Høg 11. januar 2007 Lyset fra verdens begyndelse Længe før Solen, Jorden og stjernerne blev dannet, var hele universet mange tusind grader varmt. Det gamle lys fra den

Læs mere

Kvanteinformation, kvantekryptografi

Kvanteinformation, kvantekryptografi The Niels Bohr Institute Kvanteinformation, kvantekryptografi og kvantecomputere Anders S. Sørensen, Niels Bohr Institutet DFF Natur og Univers Kvantemekanik er svært Det kan da! ikke passe Jo det kan!

Læs mere

Fraktaler. Vejledning. Et snefnug

Fraktaler. Vejledning. Et snefnug Fraktaler Vejledning Denne note kan benyttes i gymnasieundervisningen i matematik i 1g, eventuelt efter gennemgangen af emnet logaritmer. Min hensigt har været at give en lille introduktion til en anderledes

Læs mere

Stjerner og sorte huller

Stjerner og sorte huller Sorte huller 1 Erik Høg 18. januar 2008 Stjerner og sorte huller Der er milliarder af sorte huller ude i Verdensrummet Et af dem sidder i centrum af vores Mælkevej Det vejer fire millioner gange så meget

Læs mere

Røntgenspektrum fra anode

Røntgenspektrum fra anode Røntgenspektrum fra anode Elisabeth Ulrikkeholm June 24, 2016 1 Formål I denne øvelse skal I karakterisere et røntgenpektrum fra en wolframanode eller en molybdænanode, og herunder bestemme energien af

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse

Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse Termin Termin hvor undervisnings afsluttes: maj-juni skoleåret 12/13 Institution Thisted Gymnasium og HF-kursus Uddannelse STX Fag og niveau Fysik C Lære Mads Lundbak Severinsen Hold 2.bp Oversigt over

Læs mere

Analytisk geometri. Et simpelt eksempel på dette er en ret linje. Som bekendt kan en ret linje skrives på formen

Analytisk geometri. Et simpelt eksempel på dette er en ret linje. Som bekendt kan en ret linje skrives på formen Analtisk geometri Mike Auerbach Odense 2015 Den klassiske geometri beskæftiger sig med alle mulige former for figurer: Linjer, trekanter, cirkler, parabler, ellipser osv. I den analtiske geometri lægger

Læs mere

Kom i gang-opgaver til differentialregning

Kom i gang-opgaver til differentialregning Kom i gang-opgaver til differentialregning 00 Karsten Juul Det er kortsigtet at løse en opgave ved blot at udskifte tallene i en besvarelse af en tilsvarende opgave Dette skyldes at man så normalt ikke

Læs mere

Spektroskopi af exoplaneter

Spektroskopi af exoplaneter Spektroskopi af exoplaneter Formål At opnå bedre forståelse for spektroskopi og spektroskopiens betydning for detektering af liv på exoplaneter. Selv at være i stand til at oversætte et billede af et absorptionsspektrum

Læs mere

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger.

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger. Magnetisk resonansspektroskopi Protoners magnetfelt I 1820 lavede HC Ørsted et eksperiment, der senere skulle gå over i historiebøgerne. Han placerede en magnet i nærheden af en ledning og så, at når der

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Dannelsen af Galakser i det tidlige. Univers. Big Bang kosmologi Galakser Fysikken bag galaksedannelse. første galakser. Johan P. U.

Dannelsen af Galakser i det tidlige. Univers. Big Bang kosmologi Galakser Fysikken bag galaksedannelse. første galakser. Johan P. U. Dannelsen af Galakser i det tidlige Johan P. U. Fynbo, Adjunkt Univers Big Bang kosmologi Galakser Fysikken bag galaksedannelse Observationer af de første galakser Et dybt billede af himlen væk fra Mælkevejens

Læs mere

Big Bang Modellen. Varmestråling, rødforskydning, skalafaktor og stofsammensætning.

Big Bang Modellen. Varmestråling, rødforskydning, skalafaktor og stofsammensætning. Big Bang Modellen Varmestråling, rødforskydning, skalafaktor og stofsammensætning. Jacob Nielsen 1 Varmestråling spiller en central rolle i forståelsen af universets stofsammensætning og udvikling. Derfor

Læs mere

Differentialligninger. Ib Michelsen

Differentialligninger. Ib Michelsen Differentialligninger Ib Michelsen Ikast 203 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Ligninger og løsninger...3 Indledning...3 Lineære differentialligninger af første orden...3

Læs mere

Mekanik Legestue I - Gaussriffel og bil på trillebane

Mekanik Legestue I - Gaussriffel og bil på trillebane Mekanik Legestue I - Gaussriffel og bil på trillebane Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk September 2012

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

Fysik C eksamen i 1. a 2013

Fysik C eksamen i 1. a 2013 Fysik C eksamen i 1. a 2013 Eksamensspørgsmål - godkendt af censor 1) Bølger og lyd En mundlig præsentation af emnet Bølger og lyd. Du kan bruge programmet Bølge og Stående bølge som illustration. Du skal

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk

Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk 1/7 Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk Afstandsstigen I astronomien har det altid været et stort problem at bestemme afstande. Først bestemtes afstandene til de nære objekter som Solen,

Læs mere

Fysik A. Studentereksamen Sygeterminsprøve i Fysik A. Sorø Akakademis Skole. Fredag den 19. maj 2017 kl stx171-FYS/A

Fysik A. Studentereksamen Sygeterminsprøve i Fysik A. Sorø Akakademis Skole. Fredag den 19. maj 2017 kl stx171-FYS/A Fysik A Studentereksamen Sygeterminsprøve i Fysik A Sorø Akakademis Skole 1stx171-FYS/A-19052017 Fredag den 19. maj 2017 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 10 sider Billedhenvisninger Opgave 2 http://www.sci-news.com/astronomy/

Læs mere

Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner

Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner V.Beckmann / ESA Daniel Lawther, Dark Cosmology Centre, Københavns Universitet Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner Vi skal snakke om: - Hvad

Læs mere

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Metrologidag, 18. maj, 2015, Industriens Hus Lys og Bohrs atomteori, 1913 Kvantemekanikken, 1925-26 Tilfældigheder, usikkerhedsprincippet Kampen mellem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Fysik B Jesper Sommer-Larsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2013 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Fysik C Peter Lundøer (Lu) 1f fysik C Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel

Læs mere

Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009

Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009 Hans Kjeldsen hans@phys.au.dk 21. september 2009 Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009 Øvelse nr. 10: Solen vor nærmeste stjerne Solens masse-lysstyrkeforhold meget stort. Det vil sige, at der

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Opgaver i kosmologi - fra

Opgaver i kosmologi - fra Opgaver i kosmologi - fra www.borgeleo.dk Opgave 1 - Dopplereffekt - eksempel Et bilhorn i hvile udsender lydbølger, og bølgetoppene udbreder sig med lydens fart v = 340 m/s i alle retninger med bølgelængden

Læs mere

Bestemmelse af koffein i cola

Bestemmelse af koffein i cola Bestemmelse af koffein i cola 1,3,7-trimethylxanthine Koffein i læskedrikke Læs følgende links, hvor der blandt andet står nogle informationer om koffein og regler for hvor meget koffein, der må være i

Læs mere

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens.

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens. Rapport Bjælken Indledning Vi arbejdede med opgaverne i grupper. En gruppe lavede en tabel, som de undersøgte og fandt en regel. De andre grupper havde studeret tegninger af bjælker med forskellige længder,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 Studenterkurset

Læs mere

Opgaver i solens indstråling

Opgaver i solens indstråling Opgaver i solens indstråling I nedenstående opgaver skal vi kigge på nogle aspekter af Solens indstråling på Jorden. Solarkonstanten I 0 = 1373 W m angiver effekten af solindstrålingen på en flade med

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj / juni 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Stx Fysik C Jeanette Aabye-Bergen

Læs mere