SKOLEBLAD. For Vester Skerninge Friskole- sommer Læs bl.a Spændende interviews. Meninger fra store og små. Den fantastisk lejrskole.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKOLEBLAD. For Vester Skerninge Friskole- sommer 2012. Læs bl.a Spændende interviews. Meninger fra store og små. Den fantastisk lejrskole."

Transkript

1 SKOLEBLAD For Vester Skerninge Friskole- sommer 2012 Læs bl.a Spændende interviews. Meninger fra store og små. Den fantastisk lejrskole.

2 Velkomst fra 6. Klasse Her sidst på året har 6 kl. fået den udfordring at lave Skolebladet. Vi er selvfølgelig meget glade for, at de valgte os til denne opgave. Vi har taget opgaven meget alvorligt. Vi har interviewet mange forskellige personer. Alle har været begravet i computer og Ipads. Det er kun anden gang, at en 6.kl får lov til at skrive Skolebladet. Men det er første gang, det er på Ipads. Det er en god måde at lære noget nyt på. Og så er det sjovt, at det bliver brugt til noget. Det kommer vi helt klart til at bruge, når vi kommer i overbygningen efter sommeren. Det er dejligt, at vores klasselærer "Stinne" har taget udfordringen op, det er vi meget glade for, at hun tør. Vi håber, I synes, vi har gjort et godt arbejde og kan lide Bladet. Hilsen 6.kl.

3 Nyt fra skoleleder Kære alle I skrivende stund er vi på vej ind i skoleårets grande finale med festival- og OL-emneuge, sommerafslutning, dimissionsfest og sidste skoledag. Som sædvanlig handler det også om afsked. Afsked til 9. klasse, som kæmper bravt til det sidste med afgangsprøvens udfordringer. Udover tallene herfra er der forhåbentlig fyldt mange gode ting i rygsækken fra tiden på Vester Skerninge Friskole: Tro på at man på et godt værdigrundlag kan gøre en forskel og appetit på verdens mange muligheder i uddannelser og meningsfulde fællesskaber. God vind på den videre rejse. Vi vil savne jeres herlige og kreative tilgang til det hele! En del forældre fra 9. klasse slutter hermed også deres daglige tilknytning til skolen for manges vedkommende efter adskillige år som forældre. Stor tak til jer alle for jeres forskellige bidrag til skolefællesskabet! Vi håber at I fortsat vil følge os både gl. elever og forældre - på en eller anden vis gennem arrangementer, skolekreds, arbejdsdage, besøg etc. Vi skal også tage afsked med praktikanter, som gennem en stor del af skoleåret har været her og bidraget med indsatser på hver deres vigtige område: Stor tak til Helle Kølleskov, Charlotte Ludvigsen og Frederik Hugger for jeres inspirerende og stabile bidrag i skolehverdagen. Også stor tak til Mikkel Boysen for Farvelade-tørnen gennem hele skoleåret - og mandagsklub for 4. klasse: Vi ønsker jer alle god rejse videre i uddannelse og job, og vi må så efter bedste evne forsøge at lukke hullerne efter jer. Byggeprocessen på Multihuset er forløbet til stor tilfredshed og uden alvorlige problemer. Afleveringen fra Harresø byggeforretning finder sted i denne sidste uge inden ferien. Tilbage står så vores egen udfordring: At få huset til at hænge sammen med omgivelserne med fliser, græs, beplantning mv. Vi forventer at kunne tage huset i brug allerede fra skolårets start, er den officielle indvielse fastsat til lørdag den 22. september. I forhold til at Multihuset uden sammenligning er skolens hidtil største bygningsmæssige nyskabelse, bør det ikke gå stille af, og planlægningen af dagen er i fuld gang. Sæt allerede nu kryds i

4 kalenderen ved lørdag den , som bliver en skoledag for børnene (til gengæld bliver grundlovsdag i næste skoleår en fridag!) så både store og små kan være sammen om indvielsesfejringen. Selvom det snart er tre år siden, vi indviede Farveladen som et opsigtsvækkende eksempel på institutionsbyggeri i passivhusstandard, nyder vi hver dag bygningens helt særlige atmosfære og muligheder, og oplever at der stadig er interesse for huset: Den 28. juni lægger hele Svendborg kommunalbestyrelse med embedsfolk vejen forbi Farveladen for at betragte eksemplet på bæredygtigt/klimavenligt byggeri blandt andre eksempler på en bus rundtur. Sideløbende med multihusbyggeriet har byggeudvalget forberedt næste Nyt medlem i bestyrelsen Jeg hedder Mette Strunge Dubert og jeg er 42 år gammel. Jeg er gift med Lars og sammen har vi børnene Carl i 4. klasse, Sigrid i 8. klasse og Johan, som går på 1. år på handelsgymnasiet. Johan gik på fase af Masterplanen, således at ombygningen af vores gamle sal til nye mellemtrinslokaler kan påbegyndes først i det nye skoleår. Vi har således igen - udsigt til et skoleår med skelsættende nye rammer og begivenheder. Tak til alle for jeres bidrag til fællesskabet i skoleåret der gik! Med ønsker om en god, varm, frodig og oplevelsesrig sommer til alle! Jens Fabricius Vester Skerninge Friskole i 8 og 9. klasse. Jeg arbejder i Svendborg Kommune som faglig konsulent i Socialpsykiatrien. Et spændende arbejde, der har fokus på

5 psykosocial støtte til psykisk sårbare. Vi bor mellem Ulbølle og Fjællebroen på en gammel frugtplantage, hvor vi har et mindre fritidsopdræt af kødkvæg. Vi kender til både folkeskole og friskole, da vores 2 største børn har gået på Rantzausminde folkeskole og alle 3 børn har gået på Ollerup friskole, inden vi kom hertil. Vi er en af de familier, som fik muligheden for at få vores børn på Vester Skerninge Friskole, da friskolen er vokset. Det har fra 1. dag været en meget positiv oplevelse, da vi oplever skolen som en dynamisk arena, hvor elever og lærere samarbejder om at have fokus på både indhold og proces i egen klasse og på tværs. Vores børn har ofte bekræftet os i dette, og vores ældste dreng trækker i dag på mange af de faglige og sociale færdigheder, som han har fået med sig. Jeg er nu så heldig at være kommet ind i bestyrelsen. I det arbejde vil jeg sætte særlig fokus på trivsel, inklusion & partnerskab forstået ud fra den vinkel, som vi forældre kan bidrage med. Der er allerede en stærk tradition for forældreinitiativer i form af aktivitetsudvalg i de enkelte klasser, arbejdsdage, afholdelse af forældrefest og ikke mindst etablering af trivselsgrupper/ legegrupper. Sidstnævnte besidder en stor styrke, da børnene er placeret i en legekonstruktion hvor effekten, der ønskes opnået, ikke primært er på nye legeaftaler, men fastholdelse og/eller udvidelse af tolerance og forståelse for hinanden ikke kun hos børnene men også hos os forældre. For ca. 3 år siden så jeg en tvudsendelse der hed Sammen mod mobning, hvor Lars Bom pointerede vigtigheden af forældresamarbejde grundet den pointe, at det enkelte barn ikke driller sine forældres venners børn. Det kan umiddelbart lyde lidt kringlet, men i praksis er det helt ligetil. Når vi er sammen, kender hinanden og sågar hygger os trods vores forskellighed, ja så smitter det af på vores børn. Min erfaring er, at Lars Bom har ret en lille og vedvarende indsats fra os forældre giver en enorm effekt for vores børn og som sekundær gevinst modvirker det ofte negativ mytedannelser hos os voksne.

6 Skolen er som skrevet vokset igennem det sidste årti grundet udvidelse med overbygningsklasser og udvidelse af det generelle elevtal, som modsvar til den forrige regerings genopretningsplan. Et voksende elevtal har medført behov for fysisk udvidelse af skolen og renovering af den eksisterende bygningsmasse. En spændende proces som vi står midt i, og som jeg er glad for, at mine børn når at få glæde af. Det bliver spændende, når det nye multihus skal tages i brug og det er dejligt, at være en del af en visionær skole der fornys med rettidig omhu. På generalforsamlingen i slutningen af marts måned var et af de sidste punkter på dagsordenen en form for cafe debat med 8 mulige emner, som de enkelte borde kunne debattere. Det gav en god vekselvirkning med mere taletid til den enkelte forælder og tilbagemeldinger i plenum. Jeg har det ønske, som en del af bestyrelsen, at vi gentager denne form og ikke kun på generalforsamlinger - da det giver en god platform for åben dialog med nye indspark, tanker og idéer og hvor alt kan debatteres fra værdier & holdninger til udnyttelse af nye lokaler. Jeg vil afrunde min præsentation med at gentage, hvad I sikkert allerede ved, at lejrskolen i slutningen af maj var en stor succes. Jeg var en del af madlavningsholdet bestående af forældre - dygtigt koordineret af Meta mor til Dagmar i 6. klasse. Det var inspirerende at se de fællesskaber, som ikke bare opstod mellem eleverne på tværs af alder men også mellem elever og lærere og ikke mindst mellem os forældre. Jeg blev bekræftiget i, at vi har den allerbedste friskole for vores børn.

7 Hvad synes du hallen skal hedde? Interview med Jens om hallen Hvad synes du om hallen? Jeg synes det er rigtig spændene og flot som vi havde drømt om, det er aldrig til at vide, når man kun ser tegninger, og det bliver jo helt fantastisk. Hvornår bliver det helt præcist færdig? Det ved vi faktisk ikke helt præcist, men den 19. juni håber vi på, at der kommer det, der hedder aflevering. Så går vi sammen rundt i hele huset og ser, hvad de har lavet og snakker om det er godt nok. Det er lige inden sommerferien. Det ved jeg faktisk ikke, vi kalder den multihallen nu, men hvis nogen kommer med en bedre ide, så må vi jo snakke om det. Kommer vi til at bruge hallen ligesom salen? Ja, men på en anden måde, den er jo større, så det er ikke sikkert, at det bliver så hyggeligt at holde en fest i sådan en stor hal. Men så må vi jo dele det op. Får vi nogen nye ting i hallen? Det gør vi, for det første kommer der nye net til basket og volleyball og badminton. 3 baner badminton, 2 baner basket, og målfelter i begge ender, så man kan spille fodbold og så hen ad vejen håber vi, at vi kan få råd til en klatrevæg måske en airtrack Må vi gerne Gå ind i hallen i frikvarterene? Det må vi jo snakke om, om vi skal gøre, lige som vi gør med salen, hvor der er klasser inde i salen i de store frikvartere.

8 Hurra, det lykkedes! Ny lærer i mellemtrinet Jeg slap igennem det magiske nåleøje, og er blevet ansat på Vester Skerninge Friskole pr.1. august. Mit navn er Jens Hell, jeg er 32 år gammel, og glæder mig rigtig meget, til at skulle have min daglige gang hos jer. Jeg havde hørt så meget godt om skolen, at jeg ikke troede, at jeg nogensinde skulle være så heldig at få foden indenfor. Men nu er jeg her - næsten, lige om lidt - og er meget spændt på at komme til at lære jer at kende, og komme i gang med alle de spændende projekter der ligger og venter. Jeg er færdiguddannet fra Den frie Lærerskole i Jeg har siden været ansat på en lilleskole i Albertslund, på en folkeskole i Lunderskov, samt det sidste halvandet år i vikariater på friskolen og efterskolen i Ollerup. Det har været meget inspirerende og givende at opleve de forskellige skoleformer, samt at have haft så mange gode kollegaer at arbejde sammen og sparre med. Og ikke mindst de sprælske elever jeg glæder mig til at det nu gælder jer i Vester Skerninge. På Vester Skerninge Friskole, skal jeg være dansk- og klasselærer i 4. klasse, samt undervise i musik og idræt. De fleste af mine timer vil altså komme til at ligge på mellemtrinnet. Privat bor jeg i Egense sammen med min lærerstuderende kæreste Pia og vores halvandet år gamle datter, Bjørk. I fritiden holder jeg meget af at dyrke udendørsliv, min passion for sangskrivning og min lille familie. Jeg glæder mig rigtig meget til, at blive en del af jeres skole. På gensyn efter sommerferien. Jens Hell Jens hell

9 Forældre på Stevninghus. Det har været en rigtig god oplevelse at være i køkkenet på lejrskolen! Køkkenet på Stevninghus er beregnet til at lave mad til mange, så der er store gryder, pander og en røremaskine, så der kan laves boller til alle 250. Alle køkkenhjælperne har været meget positive og arbejdsomme, så der har været en munter og hyggelig stemning i køkkenet, selvom vi også har haft rigtig travl ind i mellem. Jeg kan faktisk godt lide at være "køkkenchef". Jeg vil gerne være sikker på at alt bliver som det skal være, og det forsøger jeg at få til at lykkedes, ved at have lavet en nøje planlægning på forhåndet. Der kommer selvfølgelig nogle overraskelser undervejs, f. eks. når Gunnar ringer fra V. Skerninge, at de varer vi står og venter på i sønderjylland, lige er blevet leveret på Friskolen. Men det er jo så bare en ekstra udfordring, der må løses, så ingen skal gå sultne i seng. Og så er det ingen sag at være køkkenchef, når man har en flok hjælper, der bare stiller op og gør, hvad der bliver bedt om - uden dem, ville det være umuligt at få køkkenet til at fungere, og få lavet de store mængder af mad, der blev produceret i uge 21. Jeg er helt sikkert klar til at tage med på lejrskole igen, hvis ellers I skal med om 3 år, hvor I er blevet 9. klasser. Men ellers er der andre, der får mulighed for at komme med. Det allerbedste ved at være i køkkenet på lejrskolen, er at mange af jer kommer forbi køkkenet og siger tak for mad og at det smagte godt! Det er den bedste "benzin" til køkkenmotoren.

10 Endelig oplever man som hjælper, hvor godt I unger trives med hinanden og med jeres lærer - vi har en fantastisk skole, og skal holde fast i de stor oplevelser som disse fælles lejrskoler giver. Med venlig hilsen Meta. Dagene i køkkenet på lejrskolen var utrolig hyggelige og er en ting jeg gerne gør igen. Meta er kanon til at få tingene til at fungere, selvom vi manglede levering af de varer, vi skulle bruge til aftensmad når I kom. Alle der var i køkkenet hjalp til, så det kom til at fungere alligevel og alt blev klar. Det er en rigtig god måde at lære de andre forældre at kende på, når man arbejder på denne måde. Man føler sig som en del af fællesskabet hele vejen igennem. Jeg er utrolig taknemmelig for at have fået denne oplevelse med selvom jeg kun var på lejren et døgn. Hilsen Lene Hansen. (Lene plejer jo at være skolens kontormus. Red.)

11 Fra køkkenholdet skal der lyde en stor tak for en helt fantastisk lejrskole på Stevninghus. Humøret har i den grad været højt i køkkenet, ligesom arbejdstempoet, temperaturen, stemningen, bunkerne med nybagte boller, bjergene af nyskrællede gulerødder og stablerne af godt brugte tallerkner Alt er foregået med smil på læben og plads til pauser til dem, der trængte. Selvom der skulle laves en hel del mad, blev der også snakket på kryds og tværs om stort og småt. Nye bekendtskaber er opstået og man mærker et fællesskab som er helt fantastisk. "Le chef" (Meta) har styret slagets gang på en fuldstændig kompetent, rolig og tålmodig måde. Så der er fuld af beundring fra hele køkkenholdets side. Tak Meta. Meta har udvalgt menuer med omhu, så der er tænkt på alle og maden er tilberedt med masser af kærlighed. Så det har været forplejning i top-klasse der blev serveret på Stevning Hus i uge 21. Sidst men ikke mindst har det jo været helt fantastisk med så mange rosende ord fra børn og voksne hele ugen igennem. "Tak for dejlig mad", "Det smagte SÅ godt", "Kan jeg få opskriften". Vester Skerninge friskole er fyldt med søde børn og voksne.det har været en kæmpe oplevelse at få lov til at være en del af det store fællesskab på årets lejrskole. Og vi kan kun anbefale det til andre forældre. Årets køkkenhold er i hvert tilfælde ikke i tvivl om, at "Vi er klar igen om 3 år". Venlig hilsen fra Marlene som er forældre i 2. og 3. Klasse.

12

13

14

15 Sine fra 6.kl. - Hvad syns du om dine lille ven? - Fin nok - Hvorfor? Hun kan være lidt irriterende, men hun er også rigtig sød! - Hvad laver du sammen med din lille ven? - Render sammen med hende og snakker med hende. - Hvad render I og laver sammen? - Kilder hende. - Hvad snakker I om? - Hvad hun kan lide og hvad jeg kan lide og snakker om hvordan det går med hende. - Hvor gammel er din lille ven? - 7 år vel? - Hvad hedder din lille ven? - Kamilla. Store og små venner Kamilla 1.kl. - Hvad synes du om din store ven? - Hun er sød - Hvorfor? Fordi hun er sjov og lege med - Hvad laver du med din store ven? - Snakker - hvad snakker I om? - Hemmelighedder og al den slags - Hvor gammel er du? - 8 år Magnus fra 6.kl. - Hvad synes du om dine små venner? - De er søde, men larmer lidt nogle gange. - Hvorfor? De larmer? Fordi så begynder den ene at slå og så den anden - De er søde, fordi de er hjælpsomme. - Hvad plejer du at lave med dine små venner? - Snakker og pjatter. - Hvad snakker I om? - Alt muligt. - Hvor gammel er din lille venner? - 7 år tror jeg. - Hvad hedder dine lille venner? - Asker og Magnus. Magnus og Asker fra 1.kl - Hvad synes I om jeres store ven? - Sød - Hvorfor? Fordi han kalder mig for Aker - Fordi han kalder mig Benter - Hvad laver i med jeres store ven? - Pjatter med ham spiller fodbold med ham - Hvor gammel er i - Vi er 8 år

16

17

18

19 Italienere og Nepalesere 1 Hvordan lyder dansk for jer? Det lyder som en blanding af engelsk og tysk med en kartoffel i halsen. 2 Hvordan var det at være i Danmark? Det var en god oplevelse. Skolerne i Danmark er meget bedre end i Italien. 3 Hvornår starter man i skole i Italien? Man starter som seksårig i indskolingen der går du til du er ti år. Så går man i mellemskole til man er tretten år. Og bagefter i gymnasiet til man er nitten. Og derefter går du på universitetet. 4 Hvor mange år gik I i skole? 13 år minus universitetet. 5 Hvor lang er en lektion? En lektion er en time. 6 Hvad er forskellen på en dansk skole og en italiensk skole? I gymnasiet skal du altid sidde ved dit bord og høre efter, hvad læreren siger og tage noter. Du får næsten aldrig chancen for at sige noget. Og i Danmark arbejder man i grupper og laver bevægelse. 7 Hvor lang er en skoledag? Du starter klokken 8:30 og du slutter klokken 16:30 i skolen. Højskolen starter klokken 8:00 og slutter klokken 13:30. 8 Vil I gerne blive i Danmark? Jeg ville ønske, jeg kunne blive, for det er et meget godt land. Skolen for tit besøg, af folk fra andre lande. Vi besøger også selv en del. Det her var to italienere og to nepalesere, der besøgte vores skole. 1 Hvordan lyder dansk for jer? Det er meget anderledes. 2 Hvordan var det at være i Danmark? Det var meget koldt. 3 Hvornår starter man i skole i Nepal? Når man er otte år. 4 Hvor mange år har I gået i skole? 8 og et halvt år. 5 Hvor lang er en lektion? 45 min. 6 Hvad er forskellen på en dansk skole og en skole i jeres land? I Danmark bruger man meget computer og i Nepal bruger vi papir og blyant. 7 Hvor lang er en skoledag? 9:20 til 16:00. 8 Vil i gerne blive i Danmark? Ja det er et meget smukt og rent land i Nepal er der meget beskidt.

20 København byder 5. klasse velkommen. 1 Hvad har I lavet op til turen? Gustav: Vi har lavet nogle forskellige opgaver om ting, der er i København. Asger: Jeg har fx. lavet nogle ting om Det kongelige Teater. 3 Kunne I lide at være på Christiania? Gustav: Ja super hyggeligt. Og en rigtig sød guide. Asger: Det var så fedt, søde mennesker, det var bedre end man havde hørt. 2 Hvad var forskellen på KBH turen og Stevninghus? Gustav: Vi havde næsten ikke noget frihed på Københavnturen kun lige tre timer på Strøget Asger: Det var meget mere afslappende på Stevninghus, turen i København skulle vi nå meget mere, på de få dag, vi havde. 4 Hvordan var København? Gustav: Der var meget trafik. Men det var sjovt og hyggeligt og en god tur Asger: Det var meget anderleds end her 5 Hvad lærte I på turen? gustav: Vi lærte også den nye Freya at kende, som næsten lige er kommet ind Asger: Vi lærte en masse historie 6 Var det godt, at det kun var jeres klasse? Gustav: Ja det var rigtig dejligt Asger: Det var helt klart bedst, det vil være meget anderledes med andre Christianias logo

21 7 Var det et godt teaterstykke? Gustav: Ja meget det var bedre, end man havde forventet. Asger: Ja det var så fedt. Vi havde høje forventninger men det overgik det. Jeg var virkelig imponeret. 9 Vil I gerne til KBH igen? Gustav:Jeg vil gerne der hen igen, men måske bare ikke med klassen Så skulle vi hellere tage et andet sted hen, fordi nu har vi jo set en masse Asger: Øh altså der er nogen der ikke havde været der før, men jeg har en masse familie i København så 8 Hvad var det bedste ved KBH turen? Gustav: Strøget var meget fedt Asger: Strøget og Christiania 10 Blev I tættere med jeres klassekammerater? Gustav: Ja, som vi sagde før så lærte vi også Freya et kende Asger: Ja 11 Hvad har I lavet efter turen? Gustav: Vi har arbejdet videre vores stil Asger: Nu fik vi jo mere at vide 12 Hvordan det var på skolen? Gustav: Jeg syntes ikke, det var en helt fantastisk skole, Asger: Det var fedt. Det var et godt princip, uumen princippet med Freinet er, at børn skal bestemme mere på skolen, men der var ikke rigtig noget at bestemme over, der var meget plads, men der var ikke rigtig noget der.

22 Og så lidt om yoga... Jeg har siden vinterferien og frem til nu haft stor fornøjelse af at undervise en lille flok veloplagte børn her på skolen - i yoga. Gruppen på 7 har bestået af børn fra BH-klassen til og med 5. kl - og det er jo lidt af et spring, men jeg synes det har fungeret rigtig godt. Hvad de yngste måske har haft svært ved (sammenlignet med de ældste) i forhold til tålmodighed og at kunne være ro lidt - og lytte til en instruktion er helt færdig, - har de til gengæld mestret til fulde i form af engagement og lyst til at Pigerne laver yoga. kaste sig ud i de forskellige øvelser med glæde og tro på at kunne lykkes. Og netop dét drive og den entusiasme har, fornemmer jeg, været gavnlig for de lidt ældre at se og opleve. De fik omvendt gjort brug af deres mulighed for at være rollemodeller, gode hjælpere - og samtidig at kunne forstå og udføre øvelserne på et andet plan. Efter sommerferien kunne jeg ønske at der var basis for at lave flere hold, så

23 børnene kunne opdeles yderligere efter alder/ modenhed. Det giver nogle andre muligheder og nok også større tilfredsstillelse for alle parter, men jeg synes opstarten her har været særdeles spændende og i disse tider er det jo et høj-aktuelt emne. Beviserne på at krop og sind styrkes og livskvaliteten kan forbedres netop med yoga, - hvorigennem der også arbejdes med ånderætsøvelser og meditation, bliver flere og flere og det er jo dejligt bekræftende. Jeg glæder mig til at tage udfordringen op igen til efteråret, - og vender tilbage med nærmere info senere hen. Her er alle yoga pigerne. God sommer og tak for omgang! Venlig hilsen Susanne Clausen.Riis

24 Kjeld Kjeld (pedel) har været super god til at hjælpe på lejr skolen og især da vi skulle bygge tømmerflåde. Der for vil vi gerne spørge om nogle ting. Spørgsmålene er: Kunne vi gøre noget bedre? - Var der forskel på, hvordan piger og drenge klarede sig...?: - Ja pigerne arbejdede klart bedre sammen end drengene. - Syntes du, vi var gode til at bygge tømmerflåde...?: - Ja jeg syntes I var rigtigt gode og kreative. Hvordan gik det med at sejle på tømmerflådene...?: I var kanon. - Nej jeg syntes I var rigtigt gode til at samarbejde. Duede vi til at binde knob/knuder...?: Jaaa... Her manglede der en del. Hvordan har Kjeld egentlig haft det...?: - Har du haft en god lejr skole...?: - Ja det har været min bedste lejr skole og jeg glæder mig allerede til den næste gang. Vi glæder os til at se Kjeld igen, fordi han er så hjælpsom og god at have med.

25 Friskole i stenalderen Vores Pedel Kjeld har fundet to stenalder økser i jorden under den nye bygning. Er dette et bevis på, at V.Skerninge friskole er en skole fra stenalderen? Måske lærte drengene dengang at dræbe mammutter og store skovsvin, mens pigerne lærte at lave mad fx. bærmousse og hjorte bøf? Lærerne gik nok rundt med sabeltiger skind som en slags kåbe. Klasselokalerne lå med garanti under jorden. Det er jo derfor, vi aldrig har fundet dem før. Ja sådan er det helt sikkert.

26 Fra 6.kl. Til 7.kl Interview med Poul 7.kl. Blev I taget imod sidste år? Vi blev taget rigtig godt imod, og vi følte at de gjorde noget for at vi havde det godt. Hvordan vil I tage imod den nye 7.kl.? Vi vil gøre det samme for den nye 7.kl. som vi har oplevet det. Er det fedt at være I overbygningen? Det er megafedt. Man får nye venner. Hvad er forskellen på mellemtrinnet og overbygningen? Det er sjovere at være i overbygningen, og der er meget mere fællesskab. Er der flere lektier I 7.kl. end der er i 6.kl.? Det er ca. Lige mange lektier. Er det sjovt at gå til præst? Jeg gik ikke til præst.

27 FRA 6.kl. TIL 7.kl. Interview med Tobias 7.kl. Hvordan blev I taget imod sidste år? Vi blev taget rigtig godt imod, især af 9.kl. Det var rigtig hyggeligt ude i fællesrummet, og det er det stadig. Hvordan vil I tage imod den nye 7.kl? Ligesom vi blev taget imod. Vi vil gerne have at I får det ligesom os. Er det fedt at være i overbygningen? Det er mega fedt. Der er et rigtig godt fællesskab og man bliver gode venner med alle. Hvad er forskellen på mellemtrinnet og overbygningen? Overbygningen er 10 gange bedre. Er der flere lektier for i overbygningen? Nej det synes jeg ikke, jeg synes det var hårdere i 6.kl. Er det sjovt at gå til præst? Det er bedre end normale timer f.eks matematik og dansk.

28 Færøerne sidste år efter at have sparet en masse penge sammen, tog vi på en 36 timers lang sejltur til Færøerne. Allerede anden dag på Færøerne skulle vi være sammen med en klasse fra friskolen i havn. Vi skulle gå sammen over fjeldet hen til deres skole. Vi var lidt generte, men det gik hurtigt over, og snart forsvandt vi i den tykke tåge med vores nye færøske venner. Næste dag skulle vi igen være sammen, hvor de viste os rundt i Thorshavn, men på et tidspunkt måtte dagen jo slutte, og vi blev nød til at sige farvel. Vi inviterede dem til at komme og se vores skole på et tidspunkt. Se en mere grundig beskrivelse i forårs udgaven af Skolebladet fra sidste år. Vi hørte ikke fra dem i lang tid, så det gled lige så stille ud i sandet, og vi regnede ikke med at se dem igen. Men så kom brevet, hvor der stod vi kommer... Alle var lidt generte, hvad skulle vi sige? De kom ud af bilerne, hvor længe sku vi blive? Vi gik rundt og sagde hej, men alle var trætte efter den lange vej fra Færøerne til Danmark rejsen den var lang, men nu var de der.

29 Gorilla parken For cirka 15 minutter siden var skoven stille, og den eneste lyd var vindens susen i træernes toppe. For 15 minutter siden var jeg helt alene i den høje forårs grønne skov men nu... Der er begejstret snakken og små hyl overalt omkring mig. De høje træer svajer stille i vinden, og små fugle pipper. Jeg kan se på dem, at de er spændte, det er alle, der kommer her. De har fået deres seler på og begynder hurtigt at klatre rundt i de forskelige baner. Jeg bevæger mig i zigzag mellem de høje træer og kigger ned på dem. Nogen er hurtige og hopper fra svævebaner til klatre-væg i 16 meters højde, mens andre holder sig til de nemme baner. Vinden suser om ørene på mig, mens jeg flyver. Her er alt fra svævebaner til et skateboard højt oppe i træerne. De råber til hindanden fra hver sin side af forhindringerne, og hjælper dem, der er lidt bange. Danskere og færinger svinger sig rundt og griner sammen. Tiden går, og pludselig er de alle klatret ned, og den lange række af cykler snor sig ned af den støvede grusvej. Jeg er igen alene i den store grønne skov og lytter til fuglenes pippen. Sommerfuglen fra gorillapark sætter sig stille ned på en blomst og venter på at et nyt hold kommer og snak og skrig igen vil fylde skoven.

30 Kære Dagbog! (idag er det onsdag) I dag skulle vi til Svendborg med vores færøske venner. Det regnede lidt, men det gør det jo rigtig tit på Færøerne, så vi hyggede os. Vi gik i små grupper sammen med de færinger, der boede hos os. Det var rigtig hyggeligt. Vores gruppe var i H&M og det var rigtig sjovt, for de havde ikke nogen H&M. Men de syntes, det var meget billigere her i Danmark. Så tog vi i svømmehallen jubii det var rigtig hyggeligt. Vi spillede bold og pjaskede rundt, og det var dejligt at vi ikke skulle noget specielt. Færingerne Færingerne lærer os en færøsk dans har også en svømmehal, men ville også gerne se vores. Vi tog hjem med bussen og så skulle der desværre pakkes! For så skulle vi op på skolen og danse og sove sammen alle sammen. Det var rigtig hyggeligt, men det var den sidste dag sammen,for næste formiddag skulle de afsted Vi skulle til det igen skulle sige farvel vejret var trist præcis ligesom sidst de skulle afsted alle skulle med ser vi dem igen? Det sidste farvel?

31 3 dage som værtsfamilie 6. klasse havde i maj måned besøg fra Færøerne. Vi som familie (Gustav) var så heldige at være værtsfamilie for to færøske drenge. Eleverne i 6. klasse havde i dagene før eleverne fra Færøerne ankom, drøftet indbyrdes og med forældre, hvad det indebar at været vært. De var nok lidt spændte og nervøse ved deres nye rolle, men de glædede sig også. Elever og lærer fra Færøerne ankom lørdag aften til Vester Skerninge Friskole, hvor de blev budt velkommen af elverne fra 6. klasse. Vi skulle være vært fra mandag til onsdag. Mandag eftermiddag kom drengene med hjem fra skole. Drengene var meget stille, og de havde lidt vanskeligt ved at holde en samtale i gang, men der blev da fortalt lidt om deres familier både i Danmark og på Færøerne. Heldigvis havde de 3 drenge fælles interesse: FODBOLD. Senere på dagen kom der yderligere 3 drenge (Hjalte med sine færøske venner). Boldtræet og bold blev fundet frem og i 2 stive timer, blev der spillet rundbold. Der blev råbt, grinet, løbet og drukket en masse vand, men ikke en eneste gang, var der optræk til uenighed. Det var fantastisk at se, hvordan drengene hyggede sig sammen. Dagen sluttede med en smule snak inden sengetid. Den efterfølgende dag, da drengene kom hjem efter skole, kunne de høres hele vejen op ad indkørslen. De grinede, pjattede og talte sammen, så det var en fryd. Der blev spillet fodbold både i haven og på playstation og den gode snak og det gode humør fortsatte. Tirsdag aften lavede drengene bål i haven og bagte snobrød. De 2 færøske drenge fortalte, at de sjældent havde været med til at lave bål, og det kun var den ene dreng, der tidligere havde bagt snobrød. Den sidste dag onsdag, hvor drengene boede hos os, fik vi desuden besøg af den

32 ene drengs storebror, der bor i Danmark og tilfældigvis var i Svendborg. Det var et ekstra plus, at få besøg af endnu en færing, og vi havde en hyggelig eftermiddag. Onsdag aften var der fælles spisning på skolen for alle elever og lærere fra Færøerne, elever, søskende, forældre og lærere fra 6. klasse. Det var en fantastisk hyggelig aften med dejlig mad, dans og sang og en god afslutning på 3 gode dage. Som værtsfamilie havde vi en del tanker omkring, hvor lidt og hvor meget vi skulle arrangere af udflugter mm. Vi kan oplyse, at vi arrangerer ingen ting, det var der hverken behov eller ønsker om. Drengene vi havde på besøg var utrolige søde, imødekommende, velopdragene og rare at være sammen med. Vi aftalte, at når drengene igen kom til Danmark, var de og deres familier velkomne til at besøge os igen. Det har været en god oplevelse af være værtsfamilie, og vi kan kun på det varmeste anbefale det til andre. Venlig hilsen Dorit, Gustavs mor fra 6.kl. Det var sjovt at se dem igen vi havde ikke regnet med det, men håbet det. De havde forandret sig,måske ligesom os... Tænk at have venner på nogle små øer i Atlanterhavet! friskolen i havn Vi vil gerne holde kontakten med vores friskole fremover. Så måske 4. klasse for Færøerne at se næste gang.

33 Et eksempel på udeskole i Mellemtrinnet Det var en tirsdag, hvor lærerne havde bestemt sig for, at vi skulle ud og lære mere om gamle sagn. Vi blev delt ud i nogen grupper med ca. 3 fra hver klasse på hvert hold. Nogen skulle til V.Skerninge andre til Ulbølle. I grupperne skulle vi dele en slags roller, nogen skulle være fortællere, tegnere eller fotografer o.s.v... Og de skulle sørge for at skrive, fortælle og fotografere det, man arbejdede med. Nogen arbejdede med mordsteder og nogen med genforeningstene. Da vi havde hængt det op i mellemtrinet, var det tid til at fremlægge det. Så gruppen fortalte om det sagn, de havde læst om og nogen lavede et lille slags teater, hvor de fortalte, hvad der var sket for mange år siden. Og på den måde blev vi alle klogere. Vi har valgt den, vi synes var flottest. Her er nogen billeder af deres tegninger og billeder.

34 DRONNINGEN I FÅBORG Ikke alle i 3. klasse havde tid til at overvære Amalie L. fortæller: "hvad fatter gør...", for på Havnen i Fåborg skulle der ske noget meget spændende Jeg var inde og se dronningen, og hun var vildt pæn. - Hun havde 2 små gravhunde med, som havde flotte halsbånd på. Hendes skib var vældig flot, der var malet med guld foran på det. Dronningen skulle ud og køre i karet. Det var en meget flot karet, men hun sad langt nede, og det så sjovt ud. Der var ca. 50 heste foran og der blev spillet på trommer. Det hele var bare flot, og der var muslinger på hestenes seletøj. Hestene var lige ved at glide på et kloakdæksel. Det så sjovt ud, men det var også lidt synd for dem. Marie supplerer: Det var rigtig flot at se dronningen og hendes skib inde i Fåborg. Hestene med det sorte seletøj med hvide muslinger så meget fine ud, og dronningen havde fint lyserødt tøj på. Jeg var så heldig, at jeg så hende 2 gange. Min mor og lillesøster Frida var med derinde.... Jo det er stort at opleve de kongelige og deres Dannebrog på nært hold. Godt at Amalie og Marie havde lejlighed til det.

35 1 klasse digte. En sommerfugl sad på et gult hjul Sommerfuglen havde meget sul Men selvom den havde meget sul Var dens mave helt hul Lavet af: Sebastian, Caroline og Gustav. Der var engang en sol Den boede på en pol Den sad i en stol Ved siden af en reol Og spiste gajol SOMMERFUGL SOL Lavet af: Kirstine, Rasmus, Anton og My. En vand mand kan sejle på vand På hovedet har den en spand Den sejler med en tand på land Lavet af: Thea, Laust, Ida h og Oliver. GRÆS Når man spiller rundbold på græsset Bliver græsset presset Når man leger på det grønne græs Føles det som en blød madras Og så begynder det at kras Lavet af: Sofie, Nikolaj, Ida a og Magnus. Fisken kan godt lide at bade Og så er alle glade. VAND BADE Lavet af: Villads, Emilia, Mille og Asger.

36 Dukketeater "Hvad fatter gør, er altid det rigtige" Da 3.kl. for et par måneder siden arbejdede med H.C. Andersen, udbrød Dan - Angelinas far så skulle I jo se Kim Westi spille dukketeater, for en af hans Anton: dukkerne var ret godt lavet, og Kim var mega god til at styre dukkerne. Handlingen var lidt det samme hele tiden. Men det var stadig godt. forestillinger er netop Hvad fatter gør... En, to, tre fik Dan aftalen i hus, og Kim Westi ville gerne spille for samtlige børn i indskolingen. Onsdag den 6. juni passede alle parter, så nu kunne vi bare vente spændt og håbe på godt vejr, for det skulle foregå udendørs. På datoen rullede Kims bil og dukketeatertrailer ind på skolen, og vi fandt et passende sted til den. De næste 5 kvarter riggede han sit mobile teater med tilhørende tilskuerpladser til, håndværkerne holdt velvilligt pause i byggelarmen og forestillingen kunne begynde...

37 Cecilie: Kim Westi var rigtig god, der var mange forskellige dukker og en sjov sang. Kirstine i 3.kl. Skriver: Det var rigtig hyggeligt at se dukketeater, det var meget mere end jeg forventede, det ville være. Jeg havde ikke troet, at vi alle kunne sidde på træbænke, men det gik jo. Det var nogle pæne dukker og et vældig godt stykke: Hvad fatter... Handlingen var sådan her: Fatter skulle på marked og bytte sin hest. Først byttede han hesten for en ko, så for et får, så en gås, en høne og til sidst en sæk rådne æbler! Han lavede et væddemål med 2 mænd om, at mutter ville blive sur og gal, men det gjorde hun ikke, og så vandt fatter og de fik en...dukkerne var fantastiske og det samme var dukkeføreren! Tak til Dan, der gjorde det muligt for os at opleve det. - Og hvis I ude i sommerlandet opdager en dukketeatertrailer og en dukkefører, så skynd jer hen og kig med... De to mænd i tønderne grinede og grinede, da de hørte, hvordan han havde byttet en god hest for en sæk rådne æbler, og væddede at han ville få knubs, når han kom hjem. Men mutter er glad, og han får ikke knubs men kys og oven i det en pose guld, så de kunne leve lykkeligt til deres dages ende! 3.kl. & Lene C.

38 Kørekort - I går mistede jeg herredømmet over min bil! - Hvad skete der? - Min kone fik kørekort! Alle børnene: Alle børnene fik gaver undtagen Mona for hun var i koma. Alle børnene løb ud af den brændende skole undtagen Sten han havde ingen ben Alle børnene fik en snebold i hovedet - undtagen Lise, hun fik en flise Alle børnene løb væk fra ilden undtagen Willy, det var ham de havde sat ild i. Sport: Hvad gør Brøndby efter de har vundet mesterskabet i SAS ligaen. SVAR: Slukker playstationen og går i seng. "Du siger du ved alt om fodbold?" "Ja spørg løs!" "Godt. Sig mig, hvor mange huller er der i et fodboldnet. Blondiner Hvorfor kan en blondine ikke ringe 112??? Svar: Fordi hun ikke kan finde tallet tolv Hvad kan man kalde en blondine med 2 hjerneceller? - Gravid. Hvad er forskellen på den afskylige snemand og en klog blondine???... SVAR: den afskyldige snemand er blevet set.

39 KONKURRENCE Vi afholder en lille konkurrence. Find et navn til: Den nye sal Det nye musik-og morgensangs lokale Og det nye mødelokale. Hvis i har nogle idéer til nogle navne til rummene så skriv dem ned og giv dem til Jeanette og Andreas fra 6.kl Eksempler fra os: sal = larmen musik-og morgensang = noden mødelokale = pusterummet.

40

41

42 En lille Hilsen. Kære gamle Gammel elev fra en tidligere elev som sender friskolen varme tanker. Endnu en gang er det blevet tid til at skrive en lille artikel til friskolens blad. Et år er nu gået siden jeg stoppede på Flemming efterskole med et brag af en fest, flotte kjoler, lækker mad, og for ikke at glemme den sidste dans, lancier. Tårene trillede dagen der på hvor vi skulle sige farvel, men med tankerne om at der ville komme nogle gamle elevfester efter sommeren, sagde vi ikke farvel til hinanden, men vi ses snart igen. Louise Hjorth. Anna Andersen. Troels Angelo. skole... Nogle af de gamle elever har sagt ja til at skrive hver 5. år om, hvad de laver efter 9.klasse. Nogle tager på efterskole, andre gymnasium. Gammel elev 1. 2 Sommeren gik, og jeg skulle starte på Faaborg gymnasium. Det var næsten lige så nyt som at starte på efterskole igen, mange nye ansigter og navne som skulle lære. Men jeg kom ind i en suveræn naturvidenskabelig klasse, med matematik, fysik og kemi som hovedfag. Der er dog en del aldersforskel, det er jo sådan at man kan gå direkte på gymnasiet efter 9 klasse, eller som jeg efter 10, og det ene års forskel kan faktisk godt mærkes de første måneder, ikke kun fagligt, men også socialt. Det er sådan at det første halve år på gymnasium kalder man for et grundforløb, det er et forløb hvor du skal lære at gå på gymnasium, samtidig med at vi også skulle lære 10. klasses fagstof, der havde jeg en fordel, da jeg havde været stoffet igennem før. Gammel elev 1. 3 I det første halve år var alting nyt og fedt, dog med en del flere lektier end jeg var vant til, men det vender man sig til med tiden. Efter jul det rigtige liv som gymnasieelev, vi fik flere lektier og fagstoffet bliver en del sværere. Det er noget helt andet end friskole og 10. klasse, men det var stadig sjovt, og der bliver holdt nogle gode fester ude på gymnasiet. I denne periode er der prøver. Min klasse er desværre blevet trukket fri for eksamener, det medfører at jeg skal op i flere fag næste år, eller i så fald i 3g hvilket jeg gerne ville have været foruden. Gammel elev 1. 4 Men jeg nyder livet som gymnasieelev, det er helt fantastisk, især i sommerperioderne. Men selvom jeg bruger meget tid på gymnasiet laver jeg stadig masser af gymnastik, bland andet i Svendborg, og på flex-holdet (Flemmings gamle elevhold). Jeg ser selvfølgelig også en masse venner fra efterskolen, og især igennem flex-holde. Det fører dog til at jeg rejser en del mellem Fyn og Jylland, men Jylland er nu også dejlig. Samtidig ser jeg stadig de dejlige folk fra friskolen, vi mødes i byen eller til arrangementer rundt omkring.. Det er dejligt at tænke på at venskaber jeg fik gennem friskolen holder ved, også efter to år fra hinanden, og forhåbentlig vil det holde længe endnu. Louise Hjorth Lind. Årgang 2000

43 Hej! Gammel elev 2. 1 Jeg er lige færdig med 1. g på Faaborg gymnasium. De fleste vil meget hellere på Svendborg gymnasium, men Jeg er glad for valget af Faaborg gymnasium. Her er mere hyggeligt og mere fokus på den enkelte person, end der vil være på Svendborg gymnasium, fordi det er så stort. Gammel elev 2. 2 Vester Skerninge friskole har også mere fokus på den enkelte person, i forhold til fx kommuneskolen. Det at jeg har gået på friskolen, har givet mig mere lyst til mindre, hyggelige skoler. Også efterskolen jeg gik på (Faaborgegnens efterskole) er heller ikke så stor, og eleverne har et godt og personligt forhold til læreren (ligesom på friskolen). Jeg er glad for mine valg, og kan roligt anbefale små skoler der vægter det sociale højt. Gammel elev 2. 3 Jeg er glad for at have skullet skrive projektopgaver i overbygningen på friskolen. Det har gjort at det er meget nemmere for mig på efterskolen og i gymnasiet. På efterskolen gik jeg i noget der hed 10+, i stedet for almindelig 10. klasse. I 10 plus (10+) arbejder man mere projektorienteret, hvilket også har styrket mig meget i at fremlægge foran mange mennesker (hvilket jeg frygtede i friskolen). Alt dette arbejde med projekt på friskolen og Gammel elev 2. 4 efterskolen har gjort at jeg er på gymnasiet, hvis jeg selv skal sige det, blevet ret god til at fremlægge. Jeg er i hvert fald ikke bange for det mere, hvilket er en stor hjælp. Jeg kan godt anbefale 10 plus. Der er flere efterskoler der er begyndt at tilbyde det. Det er rart at arbejde lidt anderledes og frit. Men efterskole er i det hele taget en super god idé! Det er rart at prøve en alternativ skoleform, og komme lidt væk hjemmefra. De venner jeg har fået på efterskolen er blevet nogle af mine tætteste venner, og jeg ved at vi holder kontakten hele livet. Der er ikke så stort udvalg af forskellige typer personer på friskolen, nu når der kun er én klasse pr. årgang, så det er rart selv at vælge hvilke typer man vil hænge ud med, på efterskolen. Alle jeg har snakket med har været virkelig glade for, at de tog på efterskole. Her i 1. g har jeg taget kørekort. Det har været en rigtig god oplevelse. Jeg tog det sammen med en veninde, hvilket har gjort forløbet meget sjovere. Jeg tog det ved Judys køreskole, og det har jeg været rigtig glad for. Anna Andersen

44 Andet år. Gammel elev 3. 1 Hej mit navn er Troels Angelo. Jeg gik på Vester Skerninge Friskole fra 0 til 9 klasse årgang 00. Jeg har fået lov til at skrive en lille artikel om, hvad jeg laver nu og mit forhold til min gamle skole. Jeg går i år på Svendborg Gymnasium 1.g i en naturvidenskabelig klasse med bioteknologi, matematik og fysik som linjefag. Noget af det første man lægger mærke til, når man kommer ud på gymnasiet er skolens størrelse. På friskolen var der, så vidt jeg husker lidt over 200 elever, da jeg gik i overbygningen og 10 klasser spredt over 10 årgange. Ude på gymnasiet er lige over 1000 elever, og op imod 40 klasser spredt ud over kun 3 årgange. På friskolen kunne jeg alle de andre elevers navne på alle årgangene, men på gymnasiet er det umuligt at holde styr på navnene bare for min egen årgang. Gammel elev 3. 2 På friskolen havde vi i min klasse et rigtigt godt fællesskab, og vi mødes stadigvæk, og fester sammen her to år efter vi er færdige. Jeg har været så heldig, at jeg ude på gymnasiet er kommet ind i en klasse med et godt fællesskab, men det er bestemt ikke tilfældet for alle klasser. Der er heller ikke helt det samme behov for at være socialt godt kørende i en klasse, da der er så mange muligheder for at være i sociale netværk som f.eks. frisport, fest-udvalg og elevråd. Desuden vil man også have mange lag af venner fra tidligere og nuværende fællesskaber, når man kommer i gang på gymnasiet, i mit tilfælde: lokale venner, efterskolevenner, venner fra gamle gymnastikhold, venner fra min nuværende klasse og venner fra udvalg og grupper på gymnasiet. Hvor jeg tidligere havde det lokale netværk igennem klassen og mine gymnastikhold. Disse her lag betyder, at klassen ikke er behøves at været et vigtigt socialt netværk, men det kan bare være nogle man studerer med. Det kan jeg dog ikke anbefale, eftersom man studerer tusind gange bedre og sjovere sammen med venner. Gammel elev 3. 3 Det som mange frygter ved gymnasiet er lektierne. Man skal også være interesseret i at studere, og man skal være interesseret i at studere meget, i tre år! Fagene og undervisningen minder meget, om det man har oplevet i friskolen. Og hvis det ikke er noget man bryder sig om, så er det ikke gymnasiet man skal tage. Men gymnasiet er jo heller ikke den eneste mulighed, der masser af andre muligheder, man kan gå på fx hhx, htx, hf, hg, teknisk skole... Men hvis man vælger gymnasiet, får man også nogle klassekammerater, der er meget mere indstillet på at studere end dem, man havde i folkeskolen. Det betyder også, at lærerne langt nemmere kan komme igennem med undervisningen på gymnasiet, end i folkeskolen. Jeg vil gerne lige understrege, at jeg ikke synes, at det er en dårlig ting, man går sammen med alle, lige meget hvem det er og hvad de vil, fordi det giver meget bedre forståelse for andre mennesker og deres behov og mål. Gammel elev 3. 4 Jeg gik på Bernstorffsminde efterskole sidste år, og jeg kan kun anbefale, at folk tager et år på efterskole, både for at udvikle sig socialt, men også for at få et år, der i mindre grad handler om skole. Der er dog en stor tilvænning socialt i, at skulle sidde derhjemme og læse lektier og have stor afstand til sine venner. På efterskolen var der altid gang i noget social, da der lige meget hvor du var henne, altid var nogle andre unge på din egen alder. Det gode er, at man jo ikke er den eneste der kommer fra efterskole, i min klasse kommer op mod halvdelen fra efterskoler, så der er mange, der havde den her sociale mangel. Men efter et halvt år er det ikke noget man tænker så meget over mere, desuden kommer der også tonsvis af fede fester, så ens sociale aktiviteter bliver rykket væk fra hverdagene og hen til weekenderne. Jeg tror, det var alt, jeg havde for i år.. Jeg kan dog lige fortælle til dem, der læste med sidste år, at jeg skal opereres i min arm igen her til august, men det er kun for at få gjort rent. Altså få fjernet skinner og syninger inde i albuen, for at de ikke går ind og ødelægger det hele igen. Når jeg har fået taget det ud, så er min arm så god som den kan blive, og den er faktisk rigtig god i forhold til, hvad der først var forventet. Jeg kommer dog ikke til at kunne lave springgymnastik igen, da jeg har fået en nerveforsinkelse, der gør at min arm reagerer et par millisekunder langsommere end den gjorde tidligere, og i springgymnastik er det som regel millisekunder der afgør, om man tager ordentligt fra. Til gengæld er jeg begyndt som gymnastiktræner, hvilket giver mig en helt masse nye udfordringer.

45 Farvel til de søde 9 klasser Smukke Det er med tungt hjerte, at vi skal sige farvel Søde Seje Vi kommer til at savne jer for I tænder lys. Vi håber I for en fantastisk fremtid. Vi kommer til at savne jer alle Sjove Venlige Morsomme

46 Farvel Vi ses en anden gang

47

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Kære forældre! Hej SFO. Hej Minu ser. Fredag den 29. juni 2012

Kære forældre! Hej SFO. Hej Minu ser. Fredag den 29. juni 2012 Kære forældre! Fredag den 29. juni 2012 Dette bliver det sidste ugebrev i dette skoleår. Onsdag aften havde vi den traditionelle dimissionsfest for 9. klasse og deres familier. En rigtig dejlig aften med

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

SOMMER hold øje 2014 - uge 26

SOMMER hold øje 2014 - uge 26 SOMMER hold øje 2014 - uge 26 Kære alle. Så er det slut med skoleåret 2013-2014. Vi glæder os nok ALLE til ferien, men inden længe glæder vi os også til igen at se vore venner og de andre bøffer. Så er

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Forældre og børn sommer 2011

Forældre og børn sommer 2011 Forældre og børn sommer 2011 1. Hvilken aktivitet har du deltaget i? Djursland-lejr 23,5% 8 Falster-lejr 38,2% 13 Dagtur med Agape 28. maj 0,0% 0 Dagtur med Agape 29. maj 0,0% 0 Døgntur med Agape primo

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

Fredagsbrev d uge 36

Fredagsbrev d uge 36 Fredagsbrev d.08-09-2017 uge 36 Elevrådet har købt udekridt. De ligger ikke og samler støv på hylderne, men er allerede fordelt i et pænt lag over skolegården. De er dog ikke særlig drøje i brug, så vi

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Sidste / Første skoledag på Æblegård Friskole

Sidste / Første skoledag på Æblegård Friskole Sidste / Første skoledag på Æblegård Friskole Nogle er blevet blå, nogle lysegrønne, andre er blevet grønneog der er endda en hel flok der er blevet gule Dagens dejlige overraskelse var at hele 9. klasse

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

UGEBREV nr. 36 uge 21

UGEBREV nr. 36 uge 21 UGEBREV nr. 36 uge 21 Skolefest Tusind tak til alle børn og voksne for en rigtig god skolefest i går aftes. Det var som sædvanligt meget hyggeligt og et flot teaterstykke. Der skal også igen lyde en tak

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni! Fælles info Grundlovsdag 5. juni! Denne dag holder både skole og SFO lukket! Så god grundlovsdag til jer alle! Personalet i SFO Afslutningsfest for vores 2. klasser -en opgave for børn, forældre og ansatte

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Vi leger lege. Vi har leget To mand frem for en enke. Det var ikke særligt sjovt, for vi har leget legen mange gange før. Så blev legen kedelig.

Vi leger lege. Vi har leget To mand frem for en enke. Det var ikke særligt sjovt, for vi har leget legen mange gange før. Så blev legen kedelig. #oldschool1962 På opdagelse i 1962 Alle mine kyllinger, Bro bro brille og To mand frem for en enke er alle en del af de lege, som workshop 6 omhandlede. Skolegården var fyldt med smilende piger med røde

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

UGEBREV nr. 79 uge 26

UGEBREV nr. 79 uge 26 UGEBREV nr. 79 uge 26 Årgang 5 Sommerferie Efter et langt og godt skoleår kan alle nu holde en velfortjent sommerferie. Alle børnene har fået et brev med hjem til hver familie med et sommerbrev, skemaer,

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted (navn/adresse) Josephine Schneiders Hus, Rostrupvej 3, 2000 Frederiksberg Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt (dato/tidspunkt) Den 19.9. 2012 kl. 17.00.

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Jeg sidder her en torsdag aften og skal skrive mit indlæg til månedsnyt hvad skal jeg skrive??? De forskelige teams har skrevet om februar måneds begivenheder, jeg har fyldt huller

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching Gratis håndbog 10 spændende muligheder Glad i låget 24/7 Af RaffCoaching 2 Velkommen Denne håndbog er til dig, som gerne vil lære at være glad og positiv 24/7. Jeg vil komme med rigtig mange ideer. Din

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering på Margrethe Reedtz Skolen 2014 Afviklet på Margrethe Reedtz Skolen i marts 2014 Spørgsmål af Anette Næsted Nielsen og Morten Mosgaard Tekst og grafik af Morten Mosgaard Ryde

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden Børnerådsmøde i Pyramiden www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Marts BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses Læs om Stamtræer

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere