Nyt fra udbudsretten. H.P. Rosenmeier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyt fra udbudsretten. H.P. Rosenmeier"

Transkript

1 Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier

2 Sortimentsudbud 2 Klagenævnets kendelse af 10. januar 2017, Bent Brandt mod KomUdbud. Sortimentsudbud om udstyr til storkøkkener. Konstateret, at det valgte tilbud var ukonditionsmæssigt, fordi udbyderen efter tilbuddet måtte lægge til grund, at nogle tilbudte køle- og fryseskabe ikke opfyldte kravene. (Realiteten var tilsyneladende, at skabene opfyldte kravene, og at tilbudsgiveren blot havde givet nogle forkerte kataloghenvisninger m.m. i tilbudslisten). Sagen gav mig anledning til følgende»filosofi«i kommentaren: Det er formentlig umuligt at undgå fejl i tilbuddene ved sortimentsudbud. Måske skulle der anlægges en relativt smidig og pragmatisk holdning til sådanne fejl, men fokus på, om de har medført tilsidesættelse af ligebehandlingsprincippet eller fare for det.

3 Sortimentsudbud 3 Nogen tid efter fik jeg følgende henvendelse fra en kommunal udbudsjurist: Han var enig i, at det er umuligt at undgå fejl ved sortimentsudbud. Han stod foran at deltage i gennemførelsen af et sortimentsudbud, og han havde tænkt sig, at kommunen kunne gøre følgende: Efter tildelingen af kontrakten rekvirere et produktkatalog fra den valgte tilbudsgiver og gennemgå tilbuddet og produktkataloget omhyggeligt med henblik på at finde eventuelle fejl i tilbuddet. Derefter give tilbudsgiveren lejlighed til at udskifte eventuelle ukonditionsmæssige varer i tilbudslisten med konditionsmæssige varer til samme pris. Hvad mente jeg om dette?

4 Sortimentsudbud 4 Jeg svarede følgende uden garanti eller erstatningsansvar! Hvis det skal holde i klagenævnet, skal det vel gøres for alle tilbudsgivere og kun i begrænset omfang. Men det lyder fornuftigt, og hvis det er ens for alle tilbudsgivere, er risikoen for klager vel beskeden. (Nu bagefter kan jeg se, at jeg svarede ved siden af). Ikke længe efter kom klagenævnets kendelse af 3. marts 2017, Mediq mod Aalborg Kommune: Sortimentsudbud om medico-udstyr. Før tildelingsbeslutningen tillod udbyderen nogle tilbudsgivere at slette poster i tilbudslisten, der ikke var udfyldt i overensstemmelse med udbudsbetingelsernes krav (om enhedsstørrelse m.m.). Klagenævnet fandt, at dette ikke var en overtrædelse og udtalte bl.a. (sådan må det forstås), at der var tale om en teknisk af klaring med henblik på at afklare, hvilke positioner der skulle udgå, og at tilbudsgiverne havde ikke fået mulighed for at forbedre deres tilbud.

5 Sortimentsudbud 5 Denne afgørelse er vel udtryk for velvillighed over for fejlrettelser ved sortimentsudbud, måske netop udtryk for den pragmatiske og smidige holdning, jeg foreslog. Men den accepterer ganske vist kun sletning af forkert udfyldte poster i tilbudslisten, ikke rettelse af dem til at opfylde udbudsbetingelsernes krav. Og hvad skal man mene om idéen om kun at gennemgå det valgte tilbud for fejl i tilbudslisten og tillade tilbudsgiveren at rette dem? Jeg må tilstå, at jeg har en snigende sympati for det. Det hænger sammen med umuligheden af at undgå fejl og må ses som led i kontraktforhandlinger med det saglige formål at undgå konflikter og diskussioner under kontraktens udførelse. Men hvis det er acceptabelt, kan det givetvis kun ske i begrænset omfang. Og så bliver det vel heller aldrig opdaget?

6 Sortimentsudbud 6 Klagenævnets kendelse 18. maj 2017, Scan Office mod Moderniseringsstyrelsen. Landsdækkende sortimentsudbud om levering af møbler. Alle krav var mindstekrav, og tilbudsgiverne skulle erklære udtrykkeligt, at alle mindstekrav var opfyldt. Tilbudsgiverne skulle ikke give oplysning om de tilbudte produkter, men de valgte tilbudsgivere skulle efterfølgende indsende produktkataloger m.m. til brug for udbyderens overordnede kontrol af, om mindstekravene var opfyldt. Ifølge udbyderen var udbuddet tilrettelagt således, fordi et dokumentationskrav ville medføre uforholdsmæssige ressourcetræk og transaktionsomkostninger. Man får en fornemmelse af følgende: Meningen var, at der skulle findes en praktisk løsning på de fejl og ukonditionsmæssigheder, der utvivlsomt vil blive opdaget ved den efterfølgende kontrol, fx ved at udbyderen accepterer mindre ukonditionsmæssigheder, eller at tilbudsgiverne får lejlighed til at ændre deres tilbud i mindre omfang.

7 Sortimentsudbud 7 Klagenævnets kendelse 18. maj 2017, Scan Office mod Moderniseringsstyrelsen. Klagen var indgivet af en forbigået tilbudsgiver og gik bl.a. ud på følgende: Udbyderens tilrettelæggelse af udbuddet var i strid med udbudsreglerne og effektivitetsprincippet, fordi tilrettelæggelsen medførte dels, at udbyderen ikke under udbuddet kunne kontrollere konditionsmæssigheden af tilbuddene, dels at de forbigåede tilbudsgivere ikke havde noget grundlag for at klage over tildelingsbeslutningen. Klagenævnet tog imidlertid ikke klagen til følge med henvisning til forskellige forhold, bl.a. at det som udgangspunkt er et kontraktretligt spørgsmål, om mindstekrav overholdes. (Mere om dette emne senere).

8 Sortimentsudbud 8 Klagenævnets kendelse 18. maj 2017, Scan Office mod Moderniseringsstyrelsen. Klagenævnet har altså godkendt, at et sortimentsudbud i hvert fald i visse tilfælde kan tilrettelægges på denne måde. En sådan tilrettelæggelse synes at være en praktisk løsning på problemerne med, at fejl i tilbuddene ved sortimentsudbud ikke kan undgås. Men prisen synes at være, at de forbigåede tilbudsgivere reelt bliver afskåret fra at klage over tildelingsbeslutningen. Hvad skal man mene om dette, og gad vidst, hvad EU-domstolen ville sige til det? Bedre var måske at nå frem til et princip om tilladelige fejlrettelser ol. ved sortimentsudbud, men uden reel afskæring af klageadgang.

9 Uopsættelighed 9 Som bekendt gælder de følgende tre betingelser for opsættende virkning: Der skal foreligge fumus boni juris, dvs. at klagen skal have noget på sig, der skal foreligge uopsættelighed, og en interesseafvejning må ikke tale mod opsættende virkning. De tre betingelser bruges af EU-domstolen og Retten i Første Instans generelt. Betingelserne om fumus og uopsættelighed følger af nogle bestemmelser i procesreglementerne for EU-domstolen og Retten, mens betingelsen om en interesseafvejning er udviklet i praksis. De tre betingelser er overført til dansk ret med hensyn til klager over offentlige kontrakter. I betingelsen om uopsættelighed ligger efter fast praksis, at klageren vil lide et alvorligt og uopretteligt tab ved ikke at få opsættende virkning. Men ved klager over et udbud fra forbigåede tilbudsgivere vil forudsætningen om, at tabet skal være uopretteligt, reelt aldrig være opfyldt, fordi klageren altid kan kompenseres ved erstatning. (Dette gør sig ikke gældende ved klager over direkte tildeling m.m.).

10 Uopsættelighed 10 Det har ganske vist i mange år ligget i luften, at betingelsen om uopsættelighed kan eller skal lempes, hvis der foreligger en særligt stærk fumus. Dette kom markant til udtryk i EU-domstolens kendelse af 23. april 2015 i sag C-35/15 P(R). To centrale præmisser i denne kendelse: Præmis 30:»det [er] ikke er foreneligt med direktiv 89/665 at anvende en selv fast retspraksis ukritisk, som reelt gør det umuligt for en forbigået tilbudsgiver at få udsat gennemførelsen af en beslutning om tildeling af en kontrakt, fordi den skade, som tilbudsgiveren vil kunne lide, er af økonomisk karakter og dermed ikke uoprettelig.«

11 Uopsættelighed 11 (Vanbreda-kendelsen fortsat). Præmis 41:»når en udelukket tilbudsgiver formår at godtgøre, at der foreligger et tilfælde af særligt alvorlig fumus boni juris, kan det ikke kræves, at den pågældende godtgør, at den manglende imødekommelse af begæringen om foreløbige forholdsregler vil indebære, at vedkommende vil lide en uoprettelig skade. I modsat fald ville dette indebære et urimeligt og ubegrundet indgreb i den nævnte tilbudsgivers ret til en effektiv retsbeskyttelse, som han er sikret i henhold til chartrets artikel 47.«I sagen blev der dog ikke givet opsættende virkning, da klagen var indgivet efter standstill-perioden og kontraktens indgåelse, hvorfor lempelsen ikke fandt anvendelse. Katja Høegh og Kirsten Thorup skriver i en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen 2016 B s. 403, at klagenævnet som følge af kendelsen altid skal tage stilling til, om der foreligger en særlig stærk fumus, hvis klagen er indgivet i standstill-perioden.

12 Uopsættelighed 12 Retten i Første Instans kendelse af 21/4-17, sag T-158/17 R, Post Telecom mod EIB: Begrundet lempelse af betingelsen om uopsættelighed med, at et krav om et uopretteligt tab gør det praktisk taget umuligt for en forbigået tilbudsgiver at få opsættende virkning, og at dette strider mod princippet om effektiv retsbeskyttelse. Dog ikke opsættende virkning af klagen i sagen, da klageren alene havde henvist til den omtalte lempelse og ikke havde angivet konkrete grunde til, at klageren ville lide et alvorligt tab ved ikke at få opsættende virkning. Altså: Lempelsen af betingelsen om uopsættelighed ved særligt alvorlig fumus betyder, at tabet ikke længere skal være uopretteligt. Men der skal stadig være tale om et alvorligt tab, og klageren skal påvise dette.

13 Uopsættelighed 13 Tilbage for mig står følgende tvivlsspørgsmål: Hvad betyder»særligt alvorlig fumus«egentlig? Det skal vel i hvert fald se ud til, at der foreligger en overtrædelse af betydning for udbuddets udfald, med deraf følgende udsigt til annullation af tildelingsbeslutningen. Men kræves der mere? Og hvis der kræves mere, hvorfor gælder lempelsen så kun ved særligt alvorlig fumus? Hensynet til effektiv retsbeskyttelse gælder vel ved enhver fumus af betydning for udbuddets udfald (?). Men der er måske tale om forsigtighed som følge af, at lempelsen vel i virkeligheden er et begyndende indhug i selve betingelsen om uopsættelighed, sådan som den følger af fast praksis. Lempelsen har hidtil ikke spillet nogen egentlig rolle i dansk praksis, og det er svært at vurdere, hvilken betydning den vil få i fremtiden. Se i øvrigt om opsættende virkning den omtalte artikel af Katja Høegh og Kirsten Thorups i Ugeskrift for Retsvæsen 2016 B s. 403.

14 Udbudsret kontra kontraktret 14 Kendelse 16. marts 2017, Holbech Lys mod DSB: Angår et udbud af lysarmaturer. Flere år efter udbuddets afslutning klagede en underleverandør til den valgte tilbudsgiver til klagenævnet over, at den valgte tilbudsgiver ikke overholdt udbudsbetingelsernes krav ved sine leverancer (og også over, at det valgte tilbud havde været ukonditionsmæssigt fra begyndelsen). Klagen skyldtes tilsyneladende utilfredshed med, at tilbudsgiveren ikke ville betale klageren for et udviklingsarbejde i forbindelse med leverancen. Klagenævnet afviste klagen med begrundelse, at den angik et kontraktretligt spørgsmål, der ikke er omfattet af klagenævnets kompetence. Dette sigter tydeligvis til det kontraktretlige forhold mellem udbyderen og den valgte tilbudsgiver, bl.a. fordi kendelsen henviser til klagenævnets kendelse af 22. juni 2011, Ecolab mod Region Sjælland.. Måtte det være mig tilladt undtagelsesvis at udtrykke min egen vurdering af en afgørelse:

15 Udbudsret kontra kontraktret 15 Resultatet er rigtigt, men begrundelsen er tvivlsom. Resultatet er rigtigt, fordi klagen tilsyneladende reelt angik det kontraktretlige spørgsmål mellem klageren og den valgte tilbudsgiver. Dette spørgsmål havde intet med udbudsreglerne at gøre. Men begrundelsen er tvivlsom, fordi den sigter til det kontraktretlige forhold mellem udbyderen og den valgte tilbudsgiver. Det er ganske vist klart, at dette forhold er et kontraktretligt spørgsmål mellem udbyderen og tilbudsgiveren, og at kontraktretlige spørgsmål ikke er omfattet af klagenævnets kompetence. Men efter min opfattelse angår et sådant forhold også et udbudsretligt spørgsmål, allerede fordi der kan være tale om reel ændring af kontrakten i strid med reglerne om efterfølgende kontraktændringer. Jeg har gjort udførligt rede for dette synspunkt i en artikel i bogen Festskrift til Jens Fejø (DJØF 2012).

16 Udbudsret kontra kontraktret 16 Jeg står da heller ikke alene med dette synspunkt. Således klagenævnets kendelse af 20. august 2015, Jensen & Nørgaard mfl. mod Billund Kommune: Klage over, at en leverandør af biler havde leveret nogle biler af en farve i strid med et krav ved et forudgående udbud. Klagen ikke taget til følge, da der ikke var tale om en væsentlig kontraktændring og ikke var sket forrykkelse af konkurrencen. Endnu bedre set fra min side er det norske klagenævn KOFA s afgørelse af 30. juni 2015, Reno Norden mod Skedsmo Kommune: Den valgte tilbudsgiver ved et udbud om indsamling af renovation udførte indsamlingen med køretøjer i strid med kontraktens og udbudsbetingelsernes miljøkrav. Ordregiverens manglende reaktion herpå var i strid med EU-reglerne om efterfølgende kontraktændringer og var en ulovlig direkte tildeling.

17 Udbudsret kontra kontraktret 17 Så hvis man overvejer at indgive en klage over, at den valgte tilbudsgiver ved et udbud ikke overholder udbudsbetingelsernes krav ved sine leverancer, må påstandene skulle udformes i stil med følgende: Udbyderens (eventuelt stiltiende) accept af forholdet er udtryk for en reel kontraktændring i strid med reglerne om efterfølgende kontraktændringer. Klagenævnet skal erklære den således ændrede kontrakt for uden virkning, da den er indgået uden udbud. Og man kan altså påberåbe sig min artikel og de to afgørelser, der er nævnt på forrige slide.

18 Udbudslovens 185, stk Klagenævnets kendelse af 23. marts 2017, Protector Forsikring mod Nyborg Kommune. Udbud efter udbudslovens afsnit II af forsikringsydelser. Konstateret, at udbyderen havde overtrådt udbudsreglerne ved at tage det valgte tilbud i betragtning, selvom det var ukonditionsmæssigt. Annullation af tildelingsbeslutningen. Afgørelsen er ikke særligt interessant i sig selv, men kendelsen er interessant ved at være den første kendelse, hvor klagenævnet har annulleret tildelingsbeslutningen ved et udbud efter udbudslovens afsnit II. Kendelsen er derfor den første, der udløser udbyderens principielle pligt efter 185, stk. 2, til at bringe kontrakten til ophør. Med de deraf følgende konsekvenser.

19 Tak for opmærksomheden

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier Nyt fra udbudsretten 2018 H.P. Rosenmeier Der er nok at tage af 2 Siden forrige generalforsamling har Klagenævnet for Udbud offentliggjort over 90 kendelser, og der er også kommet en del domme fra EU-domstolen

Læs mere

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier Nyt fra udbudsretten 2019 H.P. Rosenmeier Der er nok at tage af 2 Siden forrige generalforsamling har Klagenævnet for Udbud offentliggjort over 50 kendelser, og der er også kommet en del domme fra EU-domstolen.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 13. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 13. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024328 (Kirsten Thorup) 13. maj 2011 K E N D E L S E Holm & Halby A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod Aarhus Universitet (advokat Christian Nielsen, Aarhus)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 K E N D E L S E Flex Cap v/lars Henrik Hirsch og JV Bilen v/jørgen Vork (advokat Nikolaj Nikolajsen, Randers) mod Nordjyllands

Læs mere

Nyheder i udbudsreglerne i henhold til Tilbudsloven og udbudsdirektivet

Nyheder i udbudsreglerne i henhold til Tilbudsloven og udbudsdirektivet Nyheder i udbudsreglerne i henhold til Tilbudsloven og udbudsdirektivet Tirsdag den 30. oktober 2012 Kl. 13.00 16.00 Trine Bøgelund-Kjær WINSLØW ADVOKATFIRMA, GAMMEL STRAND 34, 1202 KØBENHAVN K T: (+45)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 K E N D E L S E ScanPipe A/S (selv) mod Nordvand A/S (advokat Thomas Grønkjær, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (advokat Emil Baumann Geist, Roskilde) mod Universitets- og Bygningsstyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

DFFU konference, 24. januar 2019 Jesper Fabricius Advokat, partner

DFFU konference, 24. januar 2019 Jesper Fabricius Advokat, partner Ordregivers undersøgelsespligt DFFU konference, 24. januar 2019 Jesper Fabricius Advokat, partner 1 Ordregivers undersøgelsespligt i udbudsloven Udbudsloven indeholder i modsætning til tidligere udtrykkelige

Læs mere

Side 1. Udbudsloven år 1. udvalgte kendelser ang. udbudsloven

Side 1. Udbudsloven år 1. udvalgte kendelser ang. udbudsloven Side 1 Udbudsloven år 1 udvalgte kendelser ang. udbudsloven Side 2 Punktnedslag: 3 temaer, som går igen Hvordan skal udbudsbekendtgørelser/udbudsreglerne fortolkes? Hvordan skal kendskab til en tilbudsgivers

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025749 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 K E N D E L S E Proffice A/S (selv) mod Statens & Kommunernes Indkøbs Service A/S (selv) Statens & Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 2. november 2012 K E N D E L S E Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Oplæg i Dansk Forening for Udbudsret 24. januar 2008 Klagenævnets praksis i 2007

Oplæg i Dansk Forening for Udbudsret 24. januar 2008 Klagenævnets praksis i 2007 Oplæg i Dansk Forening for Udbudsret 24. januar 2008 Klagenævnets praksis i 2007 Side 1 4 hovedtemaer Erstatning Evalueringsmodeller Opsættende virkning Klagenævnets kompetence Side 2 Erstatning KLFU -

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 K E N D E L S E MFI Office Solutions Ltd. (advokat Tina Braad, Århus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Kendelsen er nævnets endelige kendelse, da klagen er trukket tilbage. K E N D E L S E Autohuset Glostrup A/S, Kronborg Auto A/S,

Læs mere

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter v/advokat Lotte Hummelhøj Medlemsmøde i Dansk Forening For Udbudsret torsdag den 15. januar 2015 Opsigelse af kontrakter Artikel

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 13.04.2018 KLAGENÆVNET ACCEPTEREDE ORDREGIVERS ÆNDRING AF MINDSTEKRAV, MEN FANDT DEN ANVENDTE PRISEVALUERINGS MODEL UEGNET 13.4.2018 En ændring af et mindstekrav i forbindelse med overgang

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Nyt fra Klagenævnet for Udbud og Landsretten Peter Dann Jørgensen

Nyt fra Klagenævnet for Udbud og Landsretten Peter Dann Jørgensen Nyt fra Klagenævnet for Udbud og Landsretten Peter Dann Jørgensen Bender von Haller Dragsted Dansk Forening for Udbudsret Odense 21. januar 2009 Program KLFU af 19. december 2008, UAB Baltic Orthoservice

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagen er efterfølgende tilbagekaldt. Delafgørelsen er således klagenævnets endelige afgørelse K E N D E L S E AOF SYD (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris.

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris. Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud (Thomas Trier Hansen) K E N D E L S E 10 boliger i Tasiilaq Sagens faktiske omstændigheder Ved udbudsskrivelse af 15. november 2011

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

ORDREGIVERS UNDERSØGELSESPLIGT VED TILDELING AF KONTRAKT

ORDREGIVERS UNDERSØGELSESPLIGT VED TILDELING AF KONTRAKT ORDREGIVERS UNDERSØGELSESPLIGT VED TILDELING AF KONTRAKT 2017 www.dlapiper.com 2017 0 Den regulatoriske baggrund Udbudslovens Kapitel 13 indeholder bl.a. regler om verifikation af oplysninger og om kontrol

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Lene Ravnholt) 8. januar 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Lene Ravnholt) 8. januar 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0036176 (Katja Høegh, Lene Ravnholt) 8. januar 2014 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Region Hovedstaden (advokat Henning Biil, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline INDKØBSJURA 2014 Advokat hotline Spørgsmål 1 Ønsker rammekontraktbegreb belyst ud fra specifikke spørgsmål: En kontrakt, hvor sortimentet er fastlagt, alle priser er fastlagt, og kredsen af udbydere er

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 21.02.2017 NU ER DET LETTERE AT INDHENTE DOKUMENTATION OM ESPD-FORHOLD 21.2.2017 Den 30. januar 2017 ændrede Erhvervsstyrelsen den serviceattest, som virksomheder kan bruge som dokumentation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Orientering om Udbudsret. Uge Forum for Kontrakter og Udbud

Orientering om Udbudsret. Uge Forum for Kontrakter og Udbud Orientering om Udbudsret Uge 13-14 Forum for Kontrakter og Udbud 2 INTRODUKTION I uge 13 og 14 er der offentliggjort tre kendelser fra Klagenævnet for Udbud, hvoraf én af disse er en delkendelse, der er

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-449 (Mette Langborg) 14. september 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025155 (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 K E N D E L S E Marius Pedersen A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne,

Læs mere

Ordregiver har et meget vidt skøn ved prækvalifikation

Ordregiver har et meget vidt skøn ved prækvalifikation Resumeer af offentliggjorte kendelser fra Klagenævnet for Udbud Perioden august 2014. Resumeer og kommentarer er skrevet af Jacob Georg Naur og Pernille Aagaard Truelsen fra Advokatfirmaet Energi & Miljø.

Læs mere

Aktuel udbudsretlig praksis

Aktuel udbudsretlig praksis Aktuel udbudsretlig praksis 1 Aktuel udbudsretlig praksis Udvalgte emner 1 Opsættende virkning 2 Udbudspligtige (tillægs-)kontrakter Anvendelse af profylakse-bekendtgørelse 3 Forudgående offentliggørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas (selv) Den 25. november 2013

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 K E N D E L S E Køge Taxa mod Køge Kommune (advokat Povl Nick Bronstein, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Orientering om Udbudsret - Uge Forum for kontrakter og udbud

Orientering om Udbudsret - Uge Forum for kontrakter og udbud Orientering om Udbudsret - Uge 23-24 Forum for kontrakter og udbud 1 2 INTRODUKTION Siden sidste Orientering er der offentliggjort 4 kendelser fra Klagenævnet for Udbud. Kendelse af 27. maj 2015, Annelise

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) 3. oktober 2011 K E N D E L S E ØGT ApS Økologisk Grønne Torv (selv) mod Ishøj Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00637 (Kirsten Thorup) 21. april 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00637 (Kirsten Thorup) 21. april 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00637 (Kirsten Thorup) 21. april 2017 K E N D E L S E Den Selvejende Institution Ringkøbing Svømmehal (selv) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Henrik Holtse, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 K E N D E L S E Tømrermester Bent Mousten Vestergaard (advokat K.W. Schmith, Skive) mod Spøttrup boligselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026852 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012 K E N D E L S E Rail & Road Protec GmbH (advokat Jesper Fabricius, Hellerup) mod DSB Vedligehold A/S og DSB S-tog

Læs mere

Nyheder på udbudsområdet

Nyheder på udbudsområdet Nyheder på udbudsområdet 14. september 2009 Advokat René Offersen, LETT Effektiviteten Klagenævnet for Udbuds kendelse af 4. august 2009, Mölnlycke Health Care ApS ctr. Region Hovedstaden: En retstilstand,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 K E N D E L S E Atea A/S (selv) mod Ballerup Kommune (advokat Majse Jarlov, København) Den 15. oktober

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018396 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 K E N D E L S E Lyreco Danmark A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Varde Kommune (advokat

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00488 (Niels Feilberg Jørgensen, Jan Eske Schmidt) 4. oktober 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00488 (Niels Feilberg Jørgensen, Jan Eske Schmidt) 4. oktober 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00488 (Niels Feilberg Jørgensen, Jan Eske Schmidt) 4. oktober 2017 K E N D E L S E Lekolar LEIKA A/S (advokat Annelouise Dalgaard Pedersen, Hellerup) mod KomUdbud v/ Randers

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

IKA Indkøbsjura 8. IKA Indkøbsjura 8. Siden sidst. Sune Troels Poulsen

IKA Indkøbsjura 8. IKA Indkøbsjura 8. Siden sidst. Sune Troels Poulsen IKA Indkøbsjura 8 Siden sidst Sune Troels Poulsen 15. Juni 2011 Emner 1. 2010 og 2011 KLFU s afgørelser i antal 2. Konkurrencepakken 3. Erstatning 4. Omkostninger ved omstilling 5. Forlængelse af tilbudsfrist

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven

Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven Klagenævnet for Udbuds kompetence efter udbudsloven Landsdommer Kirsten Thorup, næstformand Landsdommer, ph.d., Michael Ellehauge, formand Klagenævnet for Udbud Dansk Forening for Udbudsret 27. januar

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01991 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 17. januar 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01991 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 17. januar 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01991 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 17. januar 2018 K E N D E L S E Opel Danmark A/S (selv) mod Dansk Politi v/rigspolitiet (advokat Niels Karl Heilskov Rytter, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke?

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke? Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke? IKA Indkøbsjura 2013 Advokat Mikala Berg Dueholm 19. og 20. juni 2013 At forstå markedet? Side 2 Risici Dyrt for

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-175.306 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002 K E N D E L S E Joca Trading A/S (advokat Torben Korsager, Århus) mod Haslev Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018 Klagen er efterfølgende tilbagekaldt. Delkendelsen er derfor nævnets endelige afgørelse. K E N D E L S E AGA A/S (advokat Jesper Kaltoft

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 K E N D E L S E Kuwait Petroleum A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Sønderborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-3559 (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 K E N D E L S E Danske Care A/S (advokat Ann Christina Rindom Sørensen, Holbæk) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen, Hellerup)

Læs mere

Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler mv. i offentlig høring.

Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler mv. i offentlig høring. 27. november 2009 mqf Konkurrencestyrelsen Att.: Carina Risvig Hansen Nyropsgade 30 1780 København V Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler

Læs mere

HENVENDELSE EFTER UDSENDELSE AF HENSIGTSERKLÆRING. 22. Juni IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr

HENVENDELSE EFTER UDSENDELSE AF HENSIGTSERKLÆRING. 22. Juni IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr HENVENDELSE EFTER UDSENDELSE AF HENSIGTSERKLÆRING 22. Juni 2016 - IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr INDKØBERTESTEN III SVAR RIGTIGT ELLER MIST TITLEN! EU-udbud af kontrakt om forbrugsartikler (rengøringsmidler

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00153 (Kirsten Thorup, Stephan Falsner) 23. marts 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00153 (Kirsten Thorup, Stephan Falsner) 23. marts 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00153 (Kirsten Thorup, Stephan Falsner) 23. marts 2017 K E N D E L S E Protector Forsikring Danmark (advokat Jesper Kaltoft, København) mod Nyborg Kommune (Steen Jensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv.

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Peter Dann Jørgensen Bender von Haller Dragsted København, den 15. juni 2011 www.bvhd.dk

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 K E N D E L S E Oticon A/S (advokat Jeppe Lefevre Olsen, København) mod Kommunernes Landsforening (advokat Vibeke Fabricius Nordlander,

Læs mere

Statistik fra Klagenævnet for Udbud (årsberetning 2014)

Statistik fra Klagenævnet for Udbud (årsberetning 2014) IKA Indkøbsjura 2015 n sidst - med den seneste nye praksis Sune Troels Poulsen, advokat, partner, Andersen Partners 1 Statistik fra Klagenævnet for Udbud (årsberetning 2014) Klagenævnets kendelser har

Læs mere

IKA leverandørjura. IKA Leverandørjura. Siden sidst. Sune Troels Poulsen

IKA leverandørjura. IKA Leverandørjura. Siden sidst. Sune Troels Poulsen IKA Leverandørjura Siden sidst Sune Troels Poulsen Emner 1. 2010 og 2011 KLFU s afgørelser i antal 2. Konkurrencepakken 3. Erstatning 4. Omkostninger ved omstilling 5. Forlængelse af tilbudsfrist 6. Manglende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 K E N D E L S E Turistvognmændenes Landsforening (selv) mod Ribe Amt (selv) Sagen angår et offentligt

Læs mere

KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 2. halvår 2013

KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 2. halvår 2013 hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier RESUMÉER AF KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 2. halvår 2013 NB! Ophavsretten til denne resumésamling er hos hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier Kopiering til andet end personligt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033589 (Nikolaj Aarø-Hansen) 22. marts 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033589 (Nikolaj Aarø-Hansen) 22. marts 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033589 (Nikolaj Aarø-Hansen) 22. marts 2013 K E N D E L S E Sygeplejerskernes Vikarbureau ApS (selv) mod Region Midtjylland (selv) Klagenævnet har den 8. februar 2013

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Orientering om Udbudsret - Uge 45 46 Forum for kontrakter og udbud

Orientering om Udbudsret - Uge 45 46 Forum for kontrakter og udbud Orientering om Udbudsret - Uge 45 46 Forum for kontrakter og udbud 1 2 INTRODUKTION Siden sidste Orientering er der offentliggjort 3 kendelser. Derudover har Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde offentliggjort

Læs mere

Orientering om Udbudsret - Uge Forum for kontrakter og udbud

Orientering om Udbudsret - Uge Forum for kontrakter og udbud Orientering om Udbudsret - Uge 27-28 Forum for kontrakter og udbud 1 2 INTRODUKTION Siden sidste Orientering er der offentliggjort tre kendelser fra Klagenævnet for Udbud. Kendelse af 25. juni 2015, Svend

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032846 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 28. januar 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032846 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 28. januar 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032846 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 28. januar 2014 K E N D E L S E Adams Transport Co. ApS (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2006-0005063 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Erik Hammer) 21. februar 2007 K E N D E L S E 1. MT Højgaard A/S 2. Skanska Danmark A/S (advokat Christian Johansen, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Annullation af tildelingsbeslutningen - og hvad så?

Annullation af tildelingsbeslutningen - og hvad så? Annullation af tildelingsbeslutningen - og hvad så? Jesper Fabricius Advokat, partner Dansk Forening For Udbudsret (DFFU) 23. maj 2013 Annullation af tildelingsbeslutningen Det følger af Kontroldirektiv

Læs mere

hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier

hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier Kommentarer til danske retsafgørelser om offentlige kontrakter fra og med 2015 med korte resuméer af afgørelserne hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier Kopiering af dette hæfte til andet

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 21. december 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 21. december 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-13375 (Kirsten Thorup) 21. december 2016 K E N D E L S E Protector Forsikring Danmark (advokat Jesper Kaltoft, København) mod Nyborg Kommune (Steen Jensen, Fredericia)

Læs mere

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 Anders Birkelund Nielsen, Partner abn@bechbruun.com 2 Fortolkning af betingelsen om, at ordregiveren finder

Læs mere